Page 22

BRUG NETTET:

Lær dig selv det hele

Hvis du har brugt dine efteruddannelsesdage eller ikke har tid til at tage på kursus nu, kan du finde mange gode råd, vejledninger og how-to’s på nettet – eller online-kurser, hvor du kan sidde hjemme eller på arbejdet og blive klogere. AF MICHAEL AAGE JENSEN ILLUSTRATION TINA ZAREMBA

D

u behøver ikke at være et teknisk computergeni for at bruge internettet som underviser. Kan du finde rundt på Politiken. dk og skrive et opslag på Facebook, så er du klar til lære online. Du kan gå flere veje for at kompetenceudvikle dig på internettet. Den hurtigste og billigste metode er at benytte dig af de mange vejledninger, som flinke internetbrugere har lavet for at hjælpe dig og alle andre.

Akut læring med How-to

Du sidder og vil redigere en video, og så siger kollegaen, at uden tekster går den slet ikke på Facebook. »Hmm, hvornår er det næste kursus i tekstning af videoer«, tænker du og prøver at finde kataloget fra Mediernes Efteruddannelse i en af de kaffeplettede bunker på skrivebordet. Prøv i stedet at Google det og se en video eller læse en vejledning om, hvordan du gør? Og så kan du tekste med det samme! Et voksende antal mediemennesker bliver lige som resten af befolkningen hver dag lidt bedre til det, de laver, ved hjælp fra internettet. Det svarer til, at du spørger en dygtig kollega, om han vil hjælpe med tekstningen af din video, men i stedet finder svaret selv. Fordelen er, at du kan se videoen igen og igen, indtil det virker for dig. Kollegaen skal ikke stå og vente på, at du kan finde ud af det. Hvis man skal bruge pædagogiske begreber, så har du på meget kort tid fået ny viden, trænet i det og overført din læring til dit arbejde. Det sidste kalder man for transfer af viden. Husk at skrive på dit cv, at du kan tekste en video.

Gå i dybden med e-læring

Hvis du overvejer at blive endnu bedre til at tekste video, er næste skridt for dig måske at tage et kursus – i 22 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE EFTERÅR 2019

et hyggeligt lokale sammen med andre kolleger eller som e-læringskursus med opgaver og eksamen. Online-uddannelse er blevet en meget anvendt genvej til ny læring, som du kan suge til dig foran skærmen – præcis når du har tid til det. I Danmark er udbuddet endnu ikke så stort, men det er på vej – både hos kursusudbydere i dette katalog og på universiteter og andre uddannelsesinstitutioner. I udlandet – f.eks. hos Poynter – er der i dag rigtig meget at vælge i mellem til relativt lave priser. Du kan fx lære at bruge specifikke programmer til redigering af billeder, video og grafik, men du kan også tage mere temaorienteret undervisning på alle niveauer – helt op til universitetsniveau. I Danmark har SDU flere bud på e-læring til mediebranchen.

E-læring kræver selvdisciplin

E-læring er fint og nemt, men du skal være opmærksom på, at det kan kræve noget ekstra af dig som elev. »Hvis du ikke er i stand til at motivere dig selv og læse dig til det stof, du skal lære, så er denne type kursus ikke særlig velegnet. Mange onlinekurser er ikke støttet af en underviser, og disse kurser tilbyder noget viden, som du selv skal sætte ind i egne rammer. Hvor kan du bruge din nye viden og hvordan? Kurser, hvor du får vejledning fra en underviser, findes også, men du skal stadig selv sørge for at få fulgt med i undervisningen og tilegne dig viden,« forklarer Michael Lund-Larsen, der er centerchef på Det Nationale Videncenter for e-læring, eVidenCenter.

PRØV GRATIS ELÆRING NU

Kursus i research på sociale medier: techhytten.dk

2

TIPS TIL VEJLEDNINGER PÅ NETTET

GOOGLE ER DIN VEN

Du kan sagtens finde en videovejledning om det, du vil blive klogere på. Eller en tekst. Hvis du har lyst til at lære på engelsk, er mulighederne utallige. Ofte er vejledningerne korte og derfor nemme at se eller læse et par gange. Og det gode er, at du med det samme afprøver, det du lærer, og ser at det virker, så du får det ind i fingrene med det samme.

UDVALGET ER STORT

Mange vil gerne vil hjælpe dig på nettet. Derfor er det en god ide at se eller læse et par vejledninger om det samme emne, så du er sikker på, at det er denne metode, du vil bruge.

3

TIPS TIL ONLINE-KURSER

BRUG E-LÆRING OG FÅ FLEKSIBILITET

Deltag i efteruddannelse, hvor og hvornår du har lyst. Hvis du har mod på det, kan du også tage kurser i udlandet og blive en del af internationale uddannelsesfællesskaber på tværs af landegrænser og kulturer.

FIND LIGE PRÆCIS DIT EMNE

Der findes kurser i selv de mindste emner inden for alle fag i mediebranchen og uden for, til gengæld kan det være svært at vælge blandt de mange onlinekurser. Se dig godt for og prøv så dit første online-kursus.

HUSK DU ER ALENE

Du er som regel kun sammen med dig selv. Du lærer formodentlig bedre, når du er i et fællesskab, og det er ikke altid muligt online. Derfor skal du motivere dig selv. Det kræver meget disciplin og planlægning, og du har ingen til at holde øje med dig.

Profile for Mediernes Efteruddannelse

Kursuskatalog efterår 2019 - Mediernes Efteruddannelse  

Kataloget indeholder Danmark største udvalg af efteruddannelseskurser til mediebranchen. Kurser er støttet af Pressens Uddannelsesfond. Det...

Kursuskatalog efterår 2019 - Mediernes Efteruddannelse  

Kataloget indeholder Danmark største udvalg af efteruddannelseskurser til mediebranchen. Kurser er støttet af Pressens Uddannelsesfond. Det...