Page 1

FAKE NEWS OG ROBOTTER 145 kurser med ny viden, ny teknik og ny formidling

GUIDE: ST YR UDENOM STRESS!

Fremtiden er freelance

Hvad skal du kunne for at klare dig?

Før kommunalvalget Politiske journalister mellem løgn og lagkage

ER SNAPCHAT DEN NYE TV AVIS?

Sådan formidler du på de nye kanaler

DEN BEDSTE EF TERUDDA NNEL SE TIL MEDIEBR A NCHEN | 145 KURSER | 26 UDBY DERE


INDHOLD INSPIRATION TIL DIN EFTERUDDANNELSE 7 VALGKAMP MELLEM LØGN OG LAGKAGE

Hvad skal den politiske journalist kunne rent fagligt, når folkevalgte lyver, og Inger Støjberg kommunikerer via en lagkage?

10 SÅDAN OPGRADERER DU DIG SELV Efteruddannelse er ikke ‘one size fits all’ – det handler om, hvor du er i dit arbejdsliv, og hvad du gerne vil. Få eksperternes gode råd.

16 SES VI PÅ SNAPPEN?

Er Snapchat-journalist og YouTube-dokumentarist fremtidens titler i vores branche – eller bruger vi de nye mediekanaler helt forkert?

20 GENERALIST ELLER SPECIALIST – HVAD FÅR VI BRUG FOR?

Nogle ansætter akademiske specialister, og andre efterlyser generalister, der kan følge med tempoet. Bliv klogere på dit jobs fremtid.

24 STYR UDENOM STRESSEN – FØR DET ER FOR SENT Mediefolk er i højrisikogruppen, når det gælder stress, men vi er nogle af de dårligste til at forebygge det. Vi guider til at bruge din efteruddannelse på at booste dine personlige kompetencer.

27 TAG PÅ KURSUS MED KOLLEGERNE

Et internt kursus er en genial måde at opgradere hele redaktionen på, og det øger chancen for, at I rent faktisk får brugt den nye viden.

30 ER FREMTIDEN FREELANCE? Eksperter kalder fremtidens mediebranche for freelancebaseret og spår, at vi skal være multikunstnere, der kan det hele.

KURSER EFTERÅR 2017 3 FOTO FOR FOTOGRAFER

ER DU KLAR TIL FAKE NEWS OG ROBOTTER? Fra en ny politisk virkelighed med fake news og lodrette løgne til nedskæringer på danske mediearbejdspladser. Fra konstruktiv journalistik til robotteknologi. Fra nye arbejdsvilkår til nye medieplatforme. Hverdagen som ansat i mediebranchen er med andre ord en foranderlig størrelse – men husker du at forandre dig med den? I denne udgave af Mediernes Efteruddannelses kursuskatalog sætter vi og de mange kursusudbydere fokus på den udvikling, der kalder på ny viden, nye teknikker, ny formidling og måske en ny tilgang til, hvordan du indretter dit arbejdsliv. For hvis der er én ting, der står klart, er det, at ingen af os kan nøjes med at læne os op ad det, vi lærte, da vi blev uddannet. Hvor skal du opgradere? Efteruddannelse er din genvej til at opgradere dig selv – uanset om du er forholdsvis nyuddannet eller er begyndt at kigge efter dit sidste eller næstsidste job. Og Mediernes Efteruddannelse har til-

4 LEDELSE OG SAMARBEJDE 5 VIDEN, SAMFUND OG POLITIK 8 DIGITALE MEDIER 12 TV – FOTO OG REDIGERING 15 TV-TILRETTELÆGGELSE 17 SOCIALE MEDIER 18 JOURNALISTIK

bud på alle niveauer – denne gang kan du vælge mellem 145 forskellige kurser fra 26 udbydere. Det er klart, at vi ikke alle har brug for den samme viden – på side 10 kan du derfor læse eksperternes bud på, hvordan du bør styrke dig selv, alt efter hvor du er i din karriere. Og på side 16 bliver du klogere på, hvad de mange nye platforme betyder for din måde at formidle på. Pas på dig selv Mediefolk er nogle af de dårligste til at ruste sig selv til et krævende arbejdsliv – i hvert fald hvis man skal tro dem, der underviser dig og dine kolleger i mentaltræning og i at styre udenom stress. Vi beder som regel først om hjælp, når vi er brændt sammen. På side 24 kan du se, hvorfor du også skal opgradere dine indre kompetencer – og hvilke muligheder, Mediernes Efteruddannelse giver dig.

21 GRAFISK DESIGN 22 LEVENDE BILLEDER TIL NETTET 23 BILLEDBEHANDLING 26 KOMMUNIKATION 26 ARBEJDSLIV 28 FOTO FOR JOURNALISTER 29 SPROG OG TEKST 31 JOURNALISTIK – CAR OG UNDERSØGENDE 31 RADIO OG PODCAST

FÅ STYR PÅ DET PRAKTISKE 3 DET MED SMÅT OM EFTERUDDANNELSE 28 SKRÆDDERSY DIN EFTERUDDANNELSE

Vi ses til efteruddannelse i efteråret 2017!

Følg os på Twitter! twitter.com/ komnuafsted

Nyt ansigt hos Pressens Uddannelsesfond Michael Aage Jensen er ny daglig leder hos Mediernes Efteruddannelse. Han er uddannet fra journalisthøjskolen i 1992 og har bred erfaring som nyhedsjournalist og kommunikatør. Sammen med sit team skaber han den bedst mulige kompetenceudvikling for de midler, som PU uddeler årligt – til både individuelle ansøgninger om deltagelse i kurser, konferencer mm og som støtte til kurserne i dette katalog.

Kursuskatalog for Mediernes Efteruddannelse efterår 2017 Udgivet af: Pressens Uddannelsesfond Skindergade 7 | 1159 København K | Tlf. 3397 4237 Opdragsgiver | Michael Aage Jensen/ Pressens Uddannelsesfond Redaktør | Kristine Høeg / Den lille butik med ord Grafisk design og illustrationer | Tina Zaremba / ZAREMBADESIGN Journalist | Louise Taarnhøj Fotograf | Thomas Tolstrup Tryk | CO2-neutralt hos KLS PurePrint A/S På forsiden: Martin Finnedal, digital producer, Heartbeats.dk. Tak for lån af location til Kort & Dokumentar Filmskolen Der tages forbehold for trykfejl i kursuspriser og -datoer. Tjek Mediernesefteruddannelse.dk for evt. opdateret information.

2 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017


Som fotograf ligger det lige for at supplere sit job med produktion af webfilm. Men fotografen udfordres af nye temaer som tid, storyteling, dækningsstrategi, lydoptagelse og klipningens virkemidler. Fra foto til webfilm bringer fotografen velbeholden ind i og igennem et nyt univers.

TILMELDINGEN ÅBNER 15. MAJ KL. 9.00 PÅ MEDIERNESEFTERUDDANNELSE.DK

30.

OKT 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

VIDEO-STORYTELLING FOR PRESSEFOTOGRAFER I USA Tag med til Minnesota og bliv undervist og inspireret af nogle af USAs bedste video-storytellere. Du lærer om storytelling og interviewteknik, bliver skarp på at lave storyboard og lærer, hvordan man bygger historien op til video. Du lærer også at få mere styr på din lyd og meget mere.

30.

SEP 2017

Modulkursus Minneapolis og St. Cloud, Minnesota, USA 8 dage | Pris: 24.995 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.

O G SÅ I KØ B E N H AVN

LÆSE MERE

VISA POUR L’IMAGE – INTERNATIONAL FOTOFESTIVAL

DRONEPILOT-UDDANNELSE

Tag med til Visa Pour l’Image – festival for fotojournalistik i Perpignan. Vi skal opleve de dygtigste i feltet fremvise deres arbejde, og du får mulighed for at diskutere storytelling og billedvalg med nogle af verdens bedste fotografer og få et unikt indblik i fotojournalistikken lige nu.

Nye regler betyder, at du fremover skal gennemgå en formel dronepilot uddannelse på en godkendt flyveskole, hvis du vil flyve droner i professionel sammenhæng, for eksempel i forbindelse med redaktionelle opgaver og fotoopgaver.

05.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Perpignan, Frankrig ME | 6 dage | 22.600 kr. | PU-støtte: 7.800 kr.

LÆSE MERE

FOTO FOR FOTOGRAFER

FRA FOTO TIL WEBFILM

28.

AUG 2017

Jensens Kurser LÆSE MERE HCA lufthavn, Lufthavnsvej 151, 5270 Odense N ME | 3-4 dage | Pris: 9.995 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

Det med småt om efteruddannelse Hvem kan egentlig komme på kursus under Mediernes Efteruddannelse – og hvordan gør du? DU KAN KOMME PÅ KURSUS, HVIS DU ER… Ansat på PU-medlemsvirksomhed

Du er ansat på DJ-overenskomst i en af Pressens Uddannelsesfonds medlemsvirksomheder, og din arbejdsgiver betaler medlemsbidrag for dig, er højst sandsynligt berettiget til støtte. Det kan også være, at din virksomhed er direkte medlem af Pressens Uddannelsesfond. Tjek med din HR-afdeling eller chef – de er måske de nærmeste til at hjælpe. Ansat på ikke PU-virksomhed

Du er velkommen, så længe din baggrund og dit faglige niveau matcher kurset. Vi er interesseret i, at så mange kurser om muligt bliver gennemført, så medarbejdere fra alle medier er velkomne.

SÅDAN KOMMER DU MED Du skal altid tilmelde dig kurser via Mediernesefteruddannelse.dk. Hvis du tilmelder dig direkte hos kursusudbyderen, kan du eller din arbejdsgiver ikke få udbetalt støtten fra Pressens Uddannelsesfond.

SÅDAN MODTAGER DU STØTTE Udbyderne under Mediernes Efteruddannelse fakturerer den fulde pris for kurset, og først bagefter kan PU’s medlemsvirksomheder og registrerede DJ-freelancere søge refusion. Er du ansat i en medievirksomhed, er det den, der søger refusion for dig. Afregningen sker kvartalsvis. Mindre virksomheder og freelancere kan afregne løbende.

4 TRIN TIL REFUSION FOR VIRKSOMHEDER OG FREELANCERE 1. Log på Pressensuddannelsesfond.dk som bruger (det tager kun et øjeblik at blive registreret). 2. Vælg den nederste mulighed ‘Indberetning af virksomhedsrefusion – Mediernes Efteruddannelse’. 3. Klik på ‘Opret ny ansøgning om refusion af PU-støtte’. 4. Udfyld skemaet og indsend det elektronisk. Hvis du er DJ-freelancer, skal du vedhæfte en bekræftelse fra DJ. Du finder linket til bekræftelsen i kursets tilmeldingsskema. Få mere information på Mediernesefteruddannelse.dk

Freelancer

Hvis du er medlem af DJ eller direkte medlem af PU, kan du få refunderet PU-støtten efter kurset. Ledig

Hvis du er medlem af DJ, har du mulighed for at få betalt din efteruddannelse. Du kan få mere information hos DJ Karriere og Trivsel.

TILRETTELÆG DIT EGET KURSUS Du kan søge støtte til individuelt tilrettelagt efteruddannelse hos PU, og det gælder også relevante kurser uden for Mediernes Efteruddannelse. PU bidrager med cirka 1/3 af udgiften (maks. 10.000 kr.). Se mere på Pressensuddannelsesfond.dk.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 3


LEDELSE OG SAMARBEJDE

BLIV EN BEDRE REDAKTØR Som redaktør skal du sikre en strøm af gode ideer, lede møder, overvåge produktionen, holde sammen på dit hold og planlægge morgendagen. Midt i en hektisk hverdag. På kurset udvikler du dig som redaktionel leder og får en række hands-on-teknikker til at opnå en sjovere hverdag og et bedre produkt.

26.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 5 dage | Pris: 13.400 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

KURSUS I FORANDRINGSLEDELSE

NY FAGLIG LEDER Lær grundtrinene i faglig ledelse. Få styr på de nye ledelsesroller, planlægning, mødeledelse og coaching. Lær at sætte mål for din redaktion og nå dem sammen med dine medarbejdere. Få bedre indsigt i din egen personlighed, så du bliver bedre til at kommunikere klart og løse konflikter.

07.

SEP 2017

Rasmussen&Marker Magleås Kursuscenter, 3460 Birkerød 5 dage | Pris: 18.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

Kurset i forandringsledelse fokuserer på at stå i spidsen for forandringer på redaktionen. Det giver helt konkrete værktøjer til ledelsesmæssigt at håndtere konflikter, lede møder, lede ideudvikling, motivere folk, forhandle om ressourcer og meget mere. Formen er korte oplæg og praktiske øvelser.

01.

SEP 2017

Mediekonsulenterne Hotel Strandparken, 4300 Holbæk 15 dage | Pris: 40.500 kr. PU-støtte: skal søges individuelt.

LÆSE MERE

THE NEWSROOM CHALLENGE

MOTIVATION MED PRIMADONNALEDELSE

Tag med til The Poynter Institute i Florida og bliv klædt på til at lede redaktionen ad nye digitale veje. Du arbejder allerede med journalistisk ledelse eller coaching. På kurset får du redskaber og ledelsesværktøjer til at gøre dig – og i sidste ende også din redaktion – mere effektiv.

Motivation er uden sammenligning den vigtigste vej til gode resultater. Lær hvordan du kan bruge primadonnaledelse, så alle omkring dig har det sjovere og præsterer bedre. Du lærer også at styrke dit team og sparke liv i motivationen og dermed få bedre journalistik og et kreativt miljø.

28.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Poynter, St. Petersburg, Florida 9 dage | Pris: 33.900 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.

LÆSE MERE

24.

OKT 2017

Rasmussen&Marker LÆSE MERE Hotel Guldsmeden, 1656 København V ME | 3 dage | Pris: 9.500 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

EFFEKTIV OG KONSTRUKTIV FEEDBACK Lær at give konstruktiv, kritisk feedback, der fokuserer på produktet og ikke på personen. Sammen med den erfarne kursusleder Peter Sommerstein får du et nyt sprog for feedback, som du og dine kolleger kan tage med tilbage til jeres arbejdsplads. Kurset er både for medarbejdere og ledere.

31.

OKT 2017

MENNESKER MØDES: PROFESSIONELLE SAMTALER I EN DIGITAL TID Journalister og redaktører spilder tid med dårlige og ufokuserede møder. De taler tit forbi hinanden. Aftaler er upræcise og misforstås. Et todages kursus med Lene Rimestad giver dig værktøjer til at lede redaktionelle medarbejdere i en stadig mere digital og interaktiv tid.

04.

DEC 2017

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 2 dage | Pris: 5.690 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

4 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 5.450 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

“Fokuser inden kurset på dine forventninger: Hvad skal du og din arbejdsplads have ud af det? Hvilken værdi kan det skabe for din arbejdsplads?” Bent Gringer, chefkonsulent i Kompetencesekretariatet


Vi flyver med flyvevåbnet fra Aalborg til Sydgrønland. Vi får et unikt indblik i forsvarets rolle i Grønland og sejler så videre med inspektionsskib på fjorden til Narsaq, der foruden de 1.200 indbyggere huser en af verdens største forekomster af uran og sjældne jordarter.

20.

SEP 2017

Syddansk Universitet Narsaq, Grønland 7 dage | Pris: 27.000 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.

LÆSE MERE

KLAR TIL KOMMUNALVALG Med forskningschef Roger Buch som guide får du indsigt i det basale i forbindelse med kommunalvalget 2017. Du lærer at undgå de værste myter, og du får et bud på, hvordan kommunalvalget vil udvikle sig. Kurset er for både dig, som skal i kommunal valgkamp for første gang, og dig, der har prøvet det hele før.

28.

AUG 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 3 dage | Pris: 5.700 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

BLIV HURTIG KLAR TIL KOMMUNALVALGET MØD DEN EUROPÆISKE HØJREFLØJ I BRUXELLES Kom med til Bruxelles og mød den europæiske højrefløj i Europaparlamentet. Mød også kommentatorer og tænketanke, der har fingeren på den nationalistiske puls. Vi taler med dem, det hele handler om – partierne selv - i stedet for at tale om dem. Hvad er det, der driver dem? Det bliver du klogere på.

05.

SEP 2017

Syddansk Universitet Europaparlamentet, Bruxelles 4 dage | Pris: 17.000 kr. | PU-støtte: 5.200 kr.

LÆSE MERE

VIDEN, SAMFUND OG POLITIK

GRØNLAND: FORSVARET, MINERALERNE OG FREMTIDEN

FL E R E B YE R O G DATO ER

På dette endagskursus får du en lynhurtig indføring i kommunernes økonomi og styring, så du bliver i stand til at stille de rigtige spørgsmål og være kritisk, når kommunalvalget for alvor går i gang. Hør også om opstillingsregler, habilitet, valgforbund, fordeling af poster, vederlag og meget mere.

31.

AUG 2017

Moving Centralt i Aarhus C ME | 1 dag | Pris: 2.800 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

BAG CHRISTIANSBORGS TYKKE MURE Dette kursus giver dig indsigt i de vigtigste sager på den politiske dagsorden og en unik adgang til toppolitikere på Borgen. Du får et overblik over de mest aktuelle politiske og økonomiske udfordringer, så du kan orientere dig i de emner, der præger den politiske debat.

09.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Christiansborg, 1218 København K ME | 5 dage | Pris: 13.400 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

CENTRALEUROPA AFVISER FLYGTNINGEKVOTER Fordeling af flygtninge via fælleseuropæiske flygtningekvoter møder modstand i Centraleuropa. Er landenes afvisning af flygtningekvoter et udtryk for manglende solidaritet og mangel på respekt for de fælleseuropæiske værdier eller et udtryk for sund fornuft og rational tankegang?

09.

OKT 2017

Medievirksomheden Mr. East LÆSE MERE Prag, Tjekkiet, Bratislava, Slovakiet og Budapest, Ungarn ME | 5 dage | Pris: 12.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

BLIV KLOG PÅ FLYGTNINGESITUATIONEN Kom tæt på flygtningeområdet i Sandholm og bliv klædt på til at stille skarpe spørgsmål om flygtninge og udlændingepolitik. På to dage får du indsigt i de nyeste tendenser på og tal fra området samt overblik over dansk lovgivning og internationale konventioner af internationalt anerkendte eksperter.

23.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Sandholm, 3460 Birkerød ME | 2 dage | Pris: 5.450 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

KOMMUNERNE GÅR TIL VALG Få indblik i de vigtigste politiske dagsordener, magtkampe og chancerne for nye partier inden kommunalvalget. På kurset kan du få ideer til, hvad du kan sætte fokus på og få svar på en række af de mest stillede spørgsmål som for eksempel: Hvad skal der til for at erobre borgmesterposten?

17.

AUG 2017

Syddansk Universitet Københavns Universitet, 1353 København K ME | 1 dag | Pris: 3.500 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 5


VIDEN, SAMFUND OG POLITIK

FORSTÅ KOMMUNERNES ØKONOMI OG STYRING Kurset er for dig, der gerne vil et spadestik dybere i din journalistik om de kommunale budgetter og de mange aftaler, der styrer kommunernes økonomi. Få også styr på de forskellige måder at drive kommune på og få indblik i, hvordan magten er fordelt mellem embedsmænd og politikere.

26.

OKT 2017

Moving LÆSE MERE Centralt i Aarhus C ME | 2 dage | Pris: 4.300 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

EU EFTER TRUMP: BRUXELLES PÅ EGNE BEN ELLER I FRIT FALD?

TYSKLANDS SKÆBNEVALG – I POPULISMENS SKYGGE Bliv opdateret på de vigtigste politiske temaer før kanslervalget i Tyskland den 24. september. Kom med ind i en valgkamp, hvor fronterne er trukket op mellem populisterne og det politiske establishment, og forstå de aktuelle debatter i Tyskland om indvandring, populisme, socialstat og udenrigspolitik.

04.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Berlin, Tyskland 5 dage | Pris: 20.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

LÆSE MERE

Tankeeksperimentet blev pludselig til et akut spørgsmål: Kan Bruxelles klare sig uden USA? For præsident Trump har gjort Washington til en lunefuld modspiller i stedet for en solid allieret. Men udgør det kun en trussel – eller også nye muligheder? Hvad kan EU alene? Hvad skal hastigt sættes i værk?

04.

SEP 2017

Jacob Langvad EU-kurser LÆSE MERE Hotel Citadines Sainte Cathrine, Bruxelles ME | 5 dage | Pris: 18.000 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

TYSKLAND EFTER VALGET

EUROPAS SIDSTE DIKTATUR PÅ VEJ MOD NYE TIDER

Europas krise får alle til at kigge på Tyskland: Hvad siger Tyskland til Trump? Hvad gør Tyskland i forhold til Erdogan? Hvad vil Tyskland med EU? Hvad Tyskland vil, ved vi først efter valget til september. Det er ikke længere sikkert, at Merkel er kansler. Vi tager til Tyskland og undersøger sagen.

Europas sidste diktatur – det var Hvideruslands betegnelse for få år siden. Nu tyder alt på, at den hviderussiske præsident Aleksander Lukasjenko vender sig mod Vest. Vi besøger Minsk, og ser, hvad det betyder for forholdet til Rusland, og om Hviderusland er på vej mod noget, der ligner demokrati.

20.

NOV 2017

Medievirksomheden Mr. East LÆSE MERE Berlin, Tyskland ME | 4 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 5.200 kr.

18.

SEP 2017

Medievirksomheden Mr. East Minsk, Hviderusland 5 dage | Pris: 12.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

LÆSE MERE

ILLIBERALT BRODERSKAB UDFORDRER EU

POLITIET BAG FACADEN

Illiberale regeringer i Polen og Ungarn udfordrer EU, som i forvejen oplever en højredrejning i flere medlemslande. Hvad betyder den politiske udvikling i Polen og Ungarn for de europæiske værdier og EU’s fremtid generelt? Vi tager til Warszawa og Budapest og undersøger sagen.

For journalister er det sin sag at få fat i de rigtige kilder i politiet og at få afdækket sagerne. På dette todageskursus går vi bag facaden med eksperten Adam Diderichsen, der kender politiet både indefra og udefra, og som er parat til at øse ud af sin praktiske viden til journalister.

23.

OKT 2017

Medievirksomheden Mr. East LÆSE MERE Warszawa, Polen og Budapest, Ungarn ME | 5 dage | Pris: 12.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

6 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

06.

DEC 2017

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 2 dage | Pris: 5.990 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.


ILLUSTRATION | JONAS TOFT

POLITISK JOURNALISTIK – SÅDAN! 4 gode regler at huske på, når du dækker kommunalvalget og politikerne: Dæk de spørgsmål, der betyder noget for befolkningen og giv dem de fakta, de har brug for at træffe bedre beslutninger. Bliv stadigt mere ressourcestærk: Hvis en dør til information lukker, så åbn en anden. Stop med at bekymre dig om officiel adgang. Brug dine kilder. Kom ud i landet og lær mere om, hvordan mennesker lever, hvad de mener, hvad der hjælper og gør ondt dem, og hvordan regeringen og dens handlinger lyder for dem, ikke for journalister. Kilde: Covering Trump the Reuter’s Way, februar 2017

VALGKAMP MELLEM LØGN OG LAGKAGE I USA benytter Trump og hans stab sig af ‘alternative fakta’, men kommer vi til at se det samme under vores kommende kommunalvalg? Få eksperternes vurdering og læs, hvordan du ruster dig til en ny slags valgkamp.

D

et politiske landskab er i forandring. Med Trump på Twitter og Inger Støjberg på Facebook tegner der sig et billede af, at politikerne i høj grad går uden om journalisterne for at komme igennem med deres budskab. Sammen med en oprustning på rådgivere og spindoktorer, der kan vejlede politikerne i, hvordan de kommer klarest igennem med deres budskab – eller undgår en shitstorm – kan det give udfordringer for de politiske journalister. I USA diskuterer medierne heftigt, hvad lodrette løgne fra Det Hvide Hus kræver af de politiske journalister – en debat, som Annegrethe Rasmussen, der er dansk journalist baseret i Washington, følger nøje: “De dygtigste journalister er vant til, at regeringen ikke er deres ‘ven’. Der er altid en dagsorden, og den skal man kunne se igennem og udfordre som reporter – men de er ikke vant til, at Det Hvide Hus og præsidenten åbenlyst lyver.” Annegrethe Rasmussen tilføjer, at det i disse tider, hvor alt kan faktatjekkes online i ‘real time’, burde være sværere end tidligere at lyve, men fordi Trump repræsenterer en helt ny type politiker, der udviser en decideret foragt for og ligegyldighed over for fakta, betyder det, at journalisterne er nødt til at omstille sig: “Det er ikke nyt, at journalisterne skal tjekke de oplysninger og fakta, som de får fra regeringskilder. Det nye er, at den øverste mand i den politiske værdikæde synes at være ligeglad med, om man afslører hans usandheder. Og når Trump er ligeglad, smitter det naturligvis af på dem, der omgiver ham, såsom rådgiverne Steve Bannon og Kellyanne Conway samt pressetalsmanden Sean Spicer,” mener Annegrethe Rasmussen. Men kommer de politiske løgne også til at præge efterårets danske kommunalvalg? Og skal de lokale og regionale politiske redaktioner tage ved lære af deres amerikanske kolleger?

VALG PÅ DE SOCIALE MEDIER Elisabet Svane, politisk redaktør på Jysk Fynske Medier, spår, at de sociale medier bliver det primære talerør under det kommende kommunalvalg – fordi de godt ved, at en skarpt formuleret opdate-

ring giver opmærksomhed. Og det stiller krav til journalisternes kildekritik – de skal være lige så kritiske over for en facebookopdatering som under et interview. “Det kommende kommunalvalg vil foregå på de sociale medier, og det er hverken godt eller skidt. Vi skal bare lære at bruge de sociale medier og have nogle spilleregler, ligesom man har spilleregler på TV Avisen og på dagbladene. Når det handler om lokal politisk journalistik, halter Sjælland langt efter store dele af Jylland og Fyn, hvor der er en del medier. På Sjælland er man ikke så godt dækket ind, for her er ikke større lokale medier, som kan dække, hvad der sker i lokalområderne. Så kommunalvalget er også afhængig af, hvor gode journalisterne er til at dække det,” forklarer hun.

ANNEGRETHE RASMUSSEN Journalist, mediekorrespondent i Washington for Kommunikationsforum og chefredaktør for Point of View International, som hun også er medstifter af. FOTO | STINE HEILMANN

RULLE GRABOW Kommunikationsrådgiver og tidligere rådgiver for tidligere fødevareminister Henrik Høegh. Debattør i DR2programmet Jersild minus Spin.

FOTO | PETRA KLEIS

ELISABET SVANE Journalist og forfatter samt politisk redaktør på Avisen Danmark og Jysk Fynske Medier.

TRE DAGE MED INGERS LAGKAGE Kommunikationsrådgiver og tidligere politisk rådgiver Rulle Grabow mener især, at de danske journalister godt kunne bruge en opgradering i forhold til vores lyst til sensationer og konflikter, fordi vi lidt for tit bider på politikernes facebookmadding: “Vi lever i et superhomogent samfund, og derfor er det nogle gange de små nuancer, der blæses op, så det er dem med markante holdninger, der får taletid. Ligesom med Inger Støjbergs kage, som vi bruger tre dage på at tale om – i stedet for at tale om, hvad der egentlig foregår. Journalisterne har et ansvar for at belyse et emne, så befolkningen forstår, hvad der foregår. Det er eksempelvis en kamp at få journalisterne til at interessere sig for, hvad der sker i EU – i stedet skal vi diskutere, om man må sige neger eller ej. Det er skammeligt,” mener Rulle Grabow. Hun ærgrer sig også over, at personsagerne fylder så meget, for de betyder, at en politiker nærmest ikke må have en fortid, hvis hun vil gøre sig håb om en politisk karriere. Det har medført, at mange lokalpolitikere simpelthen er bange for pressen. Det er en negativ spiral: “Selvfølgelig skal politikerne være på vagt over for journalisterne, men jeg synes ofte, at journalisterne ser spin, hvor det ikke er. Journalister bliver nødt til at forklare problemerne og udfordringerne, i stedet for at bruge så meget spalteplads på, hvorfor politikerne gør, som de gør.”

FOTO | PETER LETH-LARSEN

3 kurser før kommunalvalget

Klar til kommunalvalget, s. 5 Kommunerne går til valg, s. 5 Forstå kommunernes økonomi og styring, s. 6

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 7


DIGITALE MEDIER

LÆR AT UDVIKLE COMMUNITIES

DET BETYDER ME

Alle taler om communities, men få ved, hvad der skal til for at igangsætte og udvikle dem. På kurset med Tim McDonald, tidligere Community Director på The Huffington Post, får du samling på, hvad der karakteriserer et stærkt community, og hvordan du arbejder målrettet med udvikling af det.

04.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 3.850 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

De fleste overenskomster med DJ har regler om efteruddannelse. I nogle af disse overenskomster har DjE-mærkede kurser en særlig betydning. Disse kurser er mærket med ME. Hvis du har spørgsmål, så tag fat i din arbejdsgiver eller Dansk Journalistforbund.

LÆSE MERE

MEDIER I REALTID – SVENSKE LØSNINGER MED SUCCES Tag med til Stockholm og få et indblik i de svenske mediers opskrift på succes i et marked, som ligner det danske. Vi besøger de store nyhedsmedier, men også lokale medier og innovative virksomheder. Få inspiration med hjem og konkrete redskaber til at håndtere egne udfordringer i de kommende år.

04.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Stockholm, Sverige 4 dage | Pris: 18.900 kr. | PU-støtte: 5.200 kr.

LÆSE MERE

“Reflekter over kurset undervejs: I hvilke situationer kan du bruge den nye viden, når du kommer hjem – og hvordan?” Bent Gringer, chefkonsulent i Kompetencesekretariatet

SÅDAN TJEKKER DU DIGITALT INDHOLD Verifikation af informationer har altid været en vigtig journalistisk opgave. Det nye er, at du som nyhedsjournalist også skal forholde dig til store mængder indhold på de sociale medier. Vi giver dig metoder til at tjekke, om information, fotos og videomateriale er, hvad det giver sig ud for.

11.

OKT 2017

NEW YORK KOMMER TIL DANMARK: DE NYESTE TENDENSER I DEN DIGITALE JOURNALISTIK Den digitale journalistik flytter sig hurtigt mellem platforme og nye formater. Med undervisere fra New York giver vi dig indsigt i, hvad du skal holde øje med, og hvordan du kan være med til at forme den danske medievirkelighed i fremtiden.

25.

SEP 2017

Bjerg & Dahl LÆSE MERE Refshalevej 167F, 1432 København K ME | 3 dage | Pris: 13.000 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 5.450 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

DIGITAL UDGIVELSE AF MAGASINER OG COFFEE TABLE BOOKS Kom og brug en dag på de nye muligheder for e-publicering. På kurset lærer du at udgive digitale produktioner gennem InDesign. Enten som en digital bog eller som en app. Begge dele kan sættes til salg online, så dit magasin eller din bog kan læses både på Ipad og på computer.

20.

SEP 2017

Pixel og papir Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 1 dag | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

WORDPRESS – GRUND

LÆSE MERE

FL E R E

B YE R O G På kurset WordPress grund lærer du om vigtige webteknoD ATO E R logier og begreber. Du lærer at blive fortrolig med brugergrænsefladen og de grundlæggende funktioner i WordPress. Det er målet, at du efter kurset har din egen blog eller hjemmeside. WordPress er gratis og den mest udbredte løsning til blog.

13.

NOV 2017

NEW YORK: NYE TENDENSER I DIGITAL JOURNALISTIK Kom med til New York og udforsk et væld af nye journalistiske metoder og platforme, som tegner fremtidens journalistik. Kurset vil give dig konkrete ideer og inspiration fra medier som Vice, NYtimes, NowThis, Vox og Quartz.

09.

SEP 2017

Bjerg & Dahl Orchard Street Hotel, New York 7 dage | Pris: 30.000 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.

WORDPRESS FOR GRAFIKERE OG WEBREDAKTØRER – UDVIDET

LÆSE MERE

OGSÅ AARH USI

På det udvidede kursus i WordPress lærer du at lave dit eget grafiske design med ekstra plug-ins uden at skulle programmere. Lær om HTML og hvordan du installerer plug-ins, så du kan lave dit eget visuelle udtryk, forbedre søgemaskineoptimering med tekst og nøgleord og tilføje online nyhedsformidling.

LÆSE MERE

25.

SEP 2017

8 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

Jensens Kurser Odin Havnepark, 5000 Odense C 2 dage | Pris: 6.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Jensens Kurser Fruebjergvej 3, 2100 København Ø 2 dage | Pris: 6.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE


GIF-formatet har levet og overlevet siden den første version af Photoshop og lagt pixels til et utal af hoppende kuverter og andre sjove ting på nettet og i mails. Nu er gif’erne på banen igen, efter at Facebook har gjort det muligt at fortælle historier med brug af de små animationer.

08.

NOV 2017

BESØG FØRENDE MEDIEUDVIKLERE I SAN FRANCISCO Vil du med til USA og have et unikt indblik i det allernyeste inden for digital journalistik og datajournalistik, så har vi et helt specielt tilbud – en tur på syv dage, hvor vi besøger en række trendsættende virksomheder, medier og institutioner i San Francisco som Google og Twitter.

24.

2017

Kaas & Mulvad Hotel Vintage Court, San Francisco 7 dage | Pris: 32.000 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.

LÆSE MERE

LÆSE MERE

JOURNALISTIK DER VIRKER – PÅ MOBILEN At skrive direkte til mobile platforme bliver den næste store udfordring for journalister og redaktører. På kurset lærer du at vinkle, fortælle og bruge nye elementer – for at få historien til at leve på mobiltelefoner og tablets. Du lærer at tiltrække læsere fra sociale medier til dine historier.

06.

SEP

Pixel og papir Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 1 dag | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

DIGITALE MEDIER

BRUG GIF’ER SOM FORTÆLLEVÆRKTØJ – ANIMATIONER I PHOTOSHOP

NOV 2017

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 5 dage | Pris: 14.000 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

WORDPRESS MODUL 2 – DESIGN MED CSS-KODERNE

WORDPRESS MODUL 1 – DESIGN UDEN AT KODE Vil du i gang med WordPress – og har du en holdning til designet? På kurset får du en grundig introduktion til funktionerne i WordPress. Når det grundlæggende er på plads, tager vi fat på design og layout – uden at kode. Kurset er inklusive adgang til Webitricernes onlinekursusmateriale på dansk.

Lær at style WordPress plugins og temaer. Du kan ændre farver og skriftstørrelser, lave skygger, runde hjørner og meget mere. Kun fantasien sætter grænser. Du behøver ikke have erfaring med kodning. Kurset er hands-on og suppleres af online kursusmateriale, hvor du finder dokumentation og inspiration.

15.

NOV 2017

03.

OKT 2017

Webitricerne Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 3 dage | Pris: 8.870 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

Webitricerne Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 1 dag | Pris: 3.900 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

LÆSE MERE

FORSTÅ DINE DIGITALE BRUGERE MED GOOGLE ANALYTICS De fleste journalister og kommunikationsfolk, som beskæftiger sig med digitalt indhold, har adgang til Google Analytics, men kun de færreste får nok ud af det. På dette kursus lærer du, hvordan du kan anvende Google Analytics til at forstå brugerne og lægge en strategi for at få flere af dem.

28.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 3.850 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

WEBUDVIKLING MED HTML OG CSS – GRUND På dette grundkursus får du indsigt i den digitale verden og de forskellige webteknologier. Du lærer at arbejde med HTML-sproget og CSS (Cascading Style Sheets) og JavaScript, der er grundlaget for ethvert website.

30.

OKT 2017

Jensens Kurser Fruebjergvej 3, 2100 København Ø 2 dage | Pris: 6.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

NYE MEDIER I HOLLAND: INDDRAG BRUGERNE

OGSÅ AARH USI

LÆSE MERE

Hollandske mediehuse er i europæisk sammenhæng førende, når det gælder brugerinddragelse i journalistikken. Vi tager dig med til de mest nytænkende hollandske mediehuse, hvor du lærer, hvordan du kan invitere brugerne ind i journalistikken via blandt andet crowdsourcing og community-udvikling.

07.

NOV 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Amsterdam, Holland 3 dage | Pris: 14.500 kr. | PU-støtte: 3.900 kr.

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 9


SÅDAN

OPGRADERER DU DIG SELV Efteruddannelse er ikke ‘one size fits all’ – det handler om, hvor du er i dit arbejdsliv, og hvad du gerne vil. Men vi sammenligner os ofte med de forkerte, og derfor vælger vi de forkerte kurser. Få eksperternes gode råd til, hvordan du opgraderer dig selv.

socia

le m e di er wo rdp r es s

inte rvie wte k n ik

iph o n o g raph

y

D

u vil gerne opgradere dig selv og dit cv med efteruddannelse, men hvad skal du egentlig vælge? Det et væsentligt spørgsmål, som mange af os – uanset om vi er nyuddannede eller garvede – desværre besvarer forkert. Vi glemmer nemlig at lave en objektiv analyse af vores position på arbejdsmarkedet. I stedet for at se på, hvad der kræves de steder, hvor vi gerne vil hen karrieremæssigt, kommer vi til at sammenligne os selv med de bedste inden for et felt. Og det betyder, ifølge Mads Løkke Rasmussen, der er faglig konsulent og karriererådgiver i DJ, at vi har en tendens til at undervurdere os selv.

PARALLELFORSKYD DINE KOMPETENCER “Omverdenen tænker ofte, at vi er gode nok til de ting, vi selv synes, vi har for lidt erfaring i. Men i mange tilfælde er nok blot at have lidt erfaring,” vurderer Mads Løkke Rasmussen, der forklarer det med parallelforskydningsprincippet, der betyder, at du sagtens kan have specifikke kompetencer, uden at du reelt har siddet på præcis det område: “Har du været radiovært, kan du parallelforskyde det til tv. Har du lavet pressearbejde for Kulturministeriet, kan du nok også gøre det samme i medicinalbranchen. Ikke suverænt, men det er ikke omverdenens behov, at du er suveræn – du skal blot finde ud af, hvad der er godt nok.” Derfor skal vi hellere se på, hvilke kompetencer vi skal dygtiggøre os inden for eller måske endda tilegne os. GØR NOGET NYT En anden ting, du bør afklare, er, hvilke præferencer du har, og hvordan din branche ser på dem – og så skal du selvfølgelig være klar over, hvordan markedet ser ud. “Måske interesserer du dig ikke for de sociale medier, men det er et stort område, så det vil være godt at have lidt erfaring. Og når der er så stor efterspørgsel på sociale medier-eksperter, behøver du faktisk ikke at have en ph.d.,” forklarer Mads Løkke Rasmussen. Men for at rykke markant rent karrieremæssigt, er du selvfølgelig nødt til at gøre noget, du ikke tidligere har gjort. Det kan være opgaver, der giver dig nye kompetencer, et efteruddannelseskursus eller et jobskifte: “Du øger din markedsværdi ved at få fingre i nye arbejdsopgaver, og her er dine konkurrenter dem, der er tættest på dig. Det gør intet, at du skifter branche indimellem, for det øger også din markedsværdi.”

HVAD SKAL DU BLIVE BEDRE TIL? Svar på disse tre spørgsmål og kom lidt tættere på, hvor har du brug for at opgradere dig selv. 1. Hvad er dine kompetencer – og hvad er branchens syn på dem? 2. Hvad har du selv lyst til at efteruddanne dig i – og hvordan ser branchen på det? 3. Hvordan er markedet? 10 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

dron eu ddan ne ls e

e s ea rc h r l a it ig d dramaturgi


ROOKIE ELLER RUTINERET – det skal du kunne

ROOKIE

MIDT I KARRIEREN

RUTINERET

Er du helt nyuddannet, kan du noget særligt. Du har den nyeste viden, er klar på udfordringer og kan højst sandsynligt se det hele lidt udefra. Men du har naturligvis også nogle udfordringer. Birgitte Gadegaard, redaktionssekretær på P1 Orientering, forklarer: “Den nyuddannede har fokus på at få noget på sit cv og samtidig bide sig fast på arbejdsmarkedet. For mange er det et vilkår at blive ansat i tidsbegrænsede stillinger, men fastansættelse i noget, som måske ikke er drømmejobbet, kan være vigtigere end endnu en tidsbegrænset ansættelse i et drømmejob.” Derudover kan der være nogle væsentlige teknikker, du ikke kan på rygraden endnu: “Det med spændingsteknik – hvordan man holder læseren fanget – er en svær disciplin, som er noget, der kommer med årene. Det er svært for de helt nyuddannede. Man bliver også blind på egne artikler, så det kræver feedback fra en redigerende, der tør at gå til den,” forklarer Birgitte Gadegaard. I den digitale del af branchen, hvor tingene ofte går stærkt, savner Benjamin Medias Head of Digital, Lasse Schelbeck, mindre angst for at begå fejl: “Der er kommet en lidt underlig nulfejlskultur på uddannelserne, fordi alt handler om karakterer. Men den tilgang kan hæmme dig, når du kommer ud på arbejdsmarkedet, hvor det må forventes, at du ikke har tid til at bruge en uge på at finpudse et projekt. ‘Done is better than perfect’, og i en digital virkelighed er det i hvert fald sandt.”

Når du har været på arbejdsmarkedet i 10-15 år, har du en erfaring, der gør dig mere sikker, og du får nemmere ved at skifte stilling inden for din branche. Men det kræver, at du både formår at skille dig ud i mængden og er klar til at prøve noget nyt: “Du skal have en erkendelse af, hvad du er god til, og hvad du er mindre god til. Men som chef er det nemmere for mig, hvis mine medarbejdere kan spille på flere heste, for så kan de rykke lidt rundt alt efter behov. Det er også rigtig godt, hvis du har en spidskompetence, men du skal være parat til at udfordre dig selv,” råder Hanne Birgitte Jørgensen, der er chefredaktør på Folkeskolen. Lasse Schelbeck har fokus på, at hans medarbejdere har en interesse i at holde sig opdateret på et evigt foranderligt marked: “Hvis jeg spørger, hvilke blogs, du læser, eller hvad de tre sidste faglitterære bøger, du har læst, er, så vil jeg være ked af det, hvis du ligner et spørgsmålstegn. Arbejdsgiveren har selvfølgelig et ansvar for at sikre, at medarbejderne er opdaterede, men man kan omvendt også forvente, at der fra deres side er et drive til at holde sig opdateret.” Birgitte Gadegaard værdsætter, at folk i denne gruppe har en vis erfaring og er blevet specialiseret, men de skal kunne flytte sig: “Flere har specialiseret sig i et eller flere stofområder, og dermed er de blevet lidt sværere at få til at lave noget andet. Men de skal også have nye erfaringer.”

Her begynder du, ifølge Mads Løkke Rasmussen, at kunne slippe det strategiske karriereræs og i stedet glæde dig over den erfaring og viden, du har. Men eksperterne er enige om, at du stadig bør holde dig ajour med, hvad der sker i branchen, så du ikke bliver magelig og glemmer udviklingen: “Du er redaktionens hukommelse, du er trænet i at se historier i perspektiv, og du har altid noget i ærmet, hvis man som redaktør mangler en historie – du ser dig selv som redaktionens dna. Problemet kan være, at du måske er ‘naturligt skeptisk’ over for forandringer,” vurderer Birgitte Gadegaard. Hanne Birgitte Jørgensen er enig: “Du har du ofte et sindssygt godt kendskab til din arbejdsplads, men du skal levere din viden til de nye, og så skal du rent genremæssigt holde dig frisk. Du er guld værd på grund af din viden, men du kan også blive for fastlåst. Til gengæld kan du og de nyuddannede lære meget af hinanden.”

EFTERUDDANNELSE, DU SKAL GÅ EFTER: Som rookie er efteruddannelse din mulighed for at få erfaring og at komme i dybden med eksempelvis fortælle- eller klippeteknik, sociale medier eller levende billeder til nettet. Det gælder om at vælge et kursus, hvor du efterfølgende har mulighed for at arbejde med på din arbejdsplads.

EFTERUDDANNELSE, DU SKAL GÅ EFTER: Vælg kurser, der opdaterer dig på udviklingen inden for de områder, hvor du allerede har rigtig meget erfaring – så kan du nemlig sætte din viden ind i en moderne kontekst. Tænk også over, om din rolle på redaktionen kalder på kurser i feedback eller ny teknik.

EFTERUDDANNELSE, DU SKAL GÅ EFTER: Sørg for at dygtiggøre dig, især inden for de områder, hvor du er i gang med at opbygge en ekspertise. Hvis du gerne vil vide mere om et nyt område, skal du selv sørge for at gribe bolden, tage et kursus og vise interesse for emnet på din arbejdsplads.

SKAB DIN EGEN EFTERUDDANNELSE! LÆS MERE PÅ S. 28

FOTO | AGNETE SCHLICHTKRULL

MADS LØKKE RASMUSSEN Faglig konsulent og karriererådgiver hos Dansk Journalistforbund, hvor han arbejder med karriereudvikling, mentorprogrammer og netværksgrupper.

LASSE SCHELBECK Head of Digital på Benjamin Media. Uddannet journalist og HD i Marketing Management. Tidligere journalist i Danske Kommuner og chefredaktør på M!.

HANNE BIRGITTE JØRGENSEN Ansvarshavende chefredaktør på Folkeskolen. Uddannet journalist og cand.phil. i historie. Tidligere kommunikationsrådgiver i Skolestyrelsen.

BIRGITTE GADEGAARD Redaktionssekretær på P1 Orientering og uddannet journalist. Tidligere Frederiksborg Amtsavis og Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 11


TV — FOTO OG REDIGERING

STYR FARVERNE I FINAL CUT PRO X Farver skaber stemning. Lær at farvekorrigere din film til det rette udtryk i Final Cut. Color correction, color final, color tjekker, scopes, color plug-ins, match color m.fl. er nogle af de værktøjer, du kan bruge i Final Cut Pro til at sætte din personlige farvetone på dine levende billeder.

19.

SEP 2017

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

FINAL CUT PRO X: VIDEREGÅENDE Under de lette klippefunktioner gemmer sig de funktioner, som den professionelle klipper efterspørger. Media Management er forståelsen af projekthåndtering, for eksempel lyd, color correction, multicam, filanalyse, mask, freeze, roles, slow- og fastmotion, plug-ins, tips, tricks og troubleshooting.

FINAL CUT PRO X: GRUNDLÆGGENDE Det intuitive program designet til smart organisering af optagelser og hurtig afprøvning af de forskellige bud på klipning af en scene. Fem dage spækket med øvelser, systematik og massevis af handouts giver ro nok til, at du fremover vil kunne koncentrere dig om klipningens kreative indhold.

28.

AUG 2017

25.

SEP 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.200 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

VIDEOKAMERA: GRUNDLÆGGENDE Kurset introducerer den professionelle måde at optage på. Hvordan du bruger objektivets fokus-, blænde- og zoom-ringe, sætter hvidbalance, indstiller lyd og sætter menuen. Vi træner måder at optage på, og vi opdager, at kameraet ikke blot er registerende, men kan støtte dit budskab.

04.

SEP 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

OPTIMER DIT UDTRYK I PREMIERE PRO Det er guld værd at vide, hvordan du skaber visuelle formelementer i Premiere Pro og det relaterede Adobe-miljø. Udvid din palet med kreative, avancerede funktioner og grafik til subs og breakers, colorgrading, tracking, sløring med mere og lær, hvad der hører til et professionelt workflow.

30.

OKT 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 3 dage | Pris: 6.600 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

STYR LYDEN I FINAL CUT PRO X Lyden er 50 procent af oplevelsen i din film. Loudness, equalizer, background noise, separering af lyden ud i flere kanaler og meget mere er nogle af de værktøjer, du kan bruge til at give din film den rette lyd og sætte din personlige sound til dine levende billeder, så det hele spiller.

20.

SEP 2017

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

LYSKURSUS Fotografer omtaler ofte deres arbejde som at tegne med lys. Sikkert er det, at billedkvaliteten og lysets betydning for at fortælle historien er altafgørende for oplevelsen af et program. Dette kursus lægger grunden til at forstå lysets magi og bringe det i spil på letteste og mest praktiske måde.

02.

OKT 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 1 dag | Pris: 2.200 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

“Du skal deltage i undervisningen og få det meste ud af det ved at stille alle de spørgsmål til underviseren, som du måtte have. Sug til dig af viden.” Bent Gringer, chefkonsulent i Kompetencesekretariatet

12 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017


KLIPNINGENS VIRKEMIDLER 1 FINAL CUT PRO X VIDEOREDIGERING MODUL 1: INTRO Skal du i gang med at redigere video i Final Cut Pro X, er dette introkursus noget for dig. Vi kigger grundlæggende på programmet, og gennem forskellige øvelser får du styr på dit workflow, at sætte ind/ud-punkt, arbejde med dækbilleder, lyd og farve og sætte det sammen på din historielinje.

Styrken ved dette kursus er den tætte sammenbinding af systematiske og fyldige teorioplæg, som følges op af konkret klipning i et til formålet optaget materiale. Selv hvis du har klippet før, vil du finde, at kurset kan bruges som en inspiration og genopfriskning.

09.

OKT

28.

AUG 2017

2017

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

TV — FOTO OG REDIGERING

TILMELDINGEN ÅBNER 15. MAJ KL. 9.00 PÅ MEDIERNESEFTERUDDANNELSE.DK

LÆSE MERE ADOBE AFTER EFFECTS: GRUNDLÆGGENDE Hvis du er ny i animation, introducerer dette kursus dig for et nyt univers af tv-grafiske udtryksmuligheder. Hovedvægten ligger på praktiske og simple animationsøvelser med keyframes, som gør dig i stand til at skabe mange slags grafik til tv eller internet. En legetøjsbutik af kreative tips.

02.

OKT 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | 9.200 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

ADOBE AFTER EFFECTS: VIDEREGÅENDE Avanceret keyframing med Curve Editor. Compositing, visuel effects, masks og professionelle tricks til billedbearbejdning. Renderingsprincipper og workflow. Hvert eneste af disse temaer åbner et vældigt kreativt spillerum, som dette highend-kursus guider dig praktisk ind i.

FINAL CUT PRO X VIDEOREDIGERING MODUL 2: AVANCERET På Final Cut Modul 2 går vi videre fra Modul 1, og du lærer at arbejde med organisering af dit videoråmateriale, så du ikke mister overblikket. Vi arbejder med still-billeder, soundbites, speak og underlægningsmusik, og efter denne dag har du lært at få det til at spille sammen i din video.

29.

AUG 2017

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

13.

NOV 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.200 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

LÆSE MERE

ADOBE PREMIERE PRO: GRUNDLÆGGENDE Alt om de vigtigste arbejdsgange i det stadig mere populære program: opsætning, import, navigation i brugerfladen, short cuts, effekter, lydspor, arkivering og transkodning til en hvilken som helst platform. En fleksibel software, som interagerer fint med Adobe-familiens andre programmer.

11.

SEP 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

ALT OM FILER OG FORMATER FINAL CUT PRO X VIDEOREDIGERING MODUL 3: EXPERT På dette Final Cut Pro Modul 3 kigger vi på spændende filtre, effekter og processer, der letter din redigering, og vi skaber et endnu bedre lydbillede. Du lærer genveje og får en masse tips og tricks til at få din film helt op at ringe, og du lærer at fikse din film, hvis noget er gået galt.

19.

SEP 2017

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

For dig, som har opdaget, hvor vigtigt det er at kunne håndtere filer og formater. Vi fortæller, hvad kompression er, hvordan du håndterer codecs, signaler, aspekter, filtyper, bit-dybde og kompatibilitet, hvilket format der hører til hvor i produktionskæden, og hvad der er nyt og på vej.

16.

NOV 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 2 dage | Pris: 4.600 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 13


TV — FOTO OG REDIGERING

PRAKTISK LYDOPTAGELSE Lydoptagelse til video er en akilleshæl for fotografer og VJ’s. Lær best practice, når du optager interview, dialog og foredrag. Kend menuerne og niveauerne på kameraet, microporten og håndrecorderen. Kort sagt: Undgå fælderne og optag klokkeklar lyd med den rigtige mikrofon under alle forhold.

27.

SEP 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 3 dage | Pris: 6.600 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

MUSIK, KLIP OG RETTIGHEDER

ANIMERING OG DESIGN AF TEKST OG GRAFIK I FINAL CUT PRO X Animerede tekster og grafik, der flyder ind og ud af din videoproduktion. Alt det og meget mere kan du i Final Cut Pro. Du kommer til at designe tekster og grafik i Photoshop og integrere dem i Final Cut. Du animerer det hele, så du får en professionel produktion og lærer at sætte undertekster på.

10.

OKT 2017

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

Musikkens virkemidler kan skabe et univers, som afgør oplevelsen af din film. Men hvordan kan man kommunikere om dens indhold, finde eller lave den rette musik, uden at den virker påklistret? Kurset formidler komponistens tankegang fulgt op af praksis. Du får også kendskab til de vigtige rettigheder.

LÆSE MERE

02.

NOV 2017

KAMERAWORKSHOP Dette mesterlærekursus er for den let øvede VJ og dokumentarist, som søger inspiration til at levere de rigtige billeder i en højere visuel kvalitet. Gennem eksempler og praktiske øvelser på forskellige locations møder du den professionelle og æstetisk stærke indgangsvinkel til fotografens arbejde.

06.

NOV 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 9.200 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 2 dage | Pris: 4.600 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

AVID: GRUNDLÆGGENDE AVID er produktionsselskabernes mest brugte program for tilrettelæggere og A-klippere. Dette kursus lærer dig via mange øvelser og handouts at klippe så godt, at du efter kurset er i stand til at håndtere klipningen alene – fra oprettelse af projekt, over de vigtigste funktioner og indtil eksport.

06.

NOV 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

AVID: VIDEREGÅENDE Klippere, der begynder at kende AVID, får ofte stor veneration for programmet. Hvis du ønsker at gå lære AVID at kende på højniveau, kommer dette kursus dig til undsætning. Her lærer du at få de smarte arbejdsgange og leger med compositing, effekter og genveje, som får din klipning til at flyde.

20.

NOV 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.200 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

KLIPNINGENS VIRKEMIDLER 2

AVID – HVAD GØR JEG MED LYDEN?

Klipningens sprog er opdaget og har udviklet sig over 100 år. Klipningens virkemidler 2 præsenterer dig for, hvordan du anvender klippesproget uden fejl, som ødelægger publikums flydende oplevelse af historien. Teorioplæg følges op af dine egne klippeforslag, som vi evaluerer.

Hvordan behandler jeg professionelle lydoptagelser i AVIDs klippesoftware? Få alle de rigtige små fif til at arbejde korrekt med lyd fra forskellige kilder. Vi sætter op i spor og træner AVID-klipperens lydbehandling ved hjælp af mange slags praktiske øvelser i originalt materiale.

27.

NOV 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

14 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

LÆSE MERE

13.

NOV 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 3 dage | Pris: 6.600 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE


TV-TILRETTELAEGGELSE

TV-TILRETTELÆGGELSE Har du lyst til at udtrykke dig i lyd og billeder? En tv-tilrettelægger skal kende de typiske formater, som produceres til nutidens sendeflader, og forstå sin særlige rolle i den komplekse tv-produktion. Undervisning, cases, spørgsmål, sparring og masser af handouts giver dig overblikket.

09.

OKT 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 8.900 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

KLIPPERWORKSHOP: DOKUMENTAR Klipperworkshoppen handler om at klippe fortællende i dokumentarfilmmateriale. Det giver begynderen en indgang til at gribe et ukendt stof an ud fra bl. a. Walter Murchs ledetråde og under supervision af en kendt instruktør. Du oplever de mange muligheder i at klippe scener personligt og evaluere.

18.

SEP 2017

TV- OG VIDEO-STORYTELLING MED TORBEN SCHOU Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

Om du arbejder med tv eller video og med korte eller lange formater, så går den gode historie aldrig af mode. Derfor bør du kende de fleste greb og tricks om storytelling: det gode anslag, den overraskende slutning og den gribende hovedperson. Her får du eksempler på det hele og lov at prøve selv.

08.

NOV 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 4 dage | Pris: 13.400 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

POST-TILRETTELÆGGERJOBBET Hvis du kan fortælle historier, har du forudsætning for at blive post-tilrettelægger, som er den, der får historien på plads ud fra et optaget tv-materiale. Du lærer en masse om det moderne post-produktionsmiljø og klipper selv i kendte tv-underholdnings- og reportageformater.

04.

DEC 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.200 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

PROFESSIONEL DOKUMENTAR: GRUNDLÆGGENDE

DRAMATURGI: BASIS

Hvordan tager du et tema, en person eller en historie og udvikler den til en brugbar, professionel dokumentarfilms-ide? Det lægger du grunden til at kunne på dette kursus, som ingen forudsætninger kræver. Omvendt er kurset et must for forståelsen af, hvad en dokumentar grundlæggende er.

Hvordan engagerer, bevæger, glæder, skræmmer eller ryster man et publikum, så de holder sig vågne flere timer i en blød stol i et mørklagt lokale? Svaret er: Ved at skrive et godt manuskript. Det er i første omgang et håndværk, hvor du skal mestre de essentielle metoder og dramaturgiske tricks.

03.

OKT 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 4 dage | Pris: 8.000 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

LÆSE MERE

28.

AUG 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

METODERNE I DEN NYE TV-DOKUMENTAR På todageskurset kommer Lars Høj og Martin Jensen gennem centrale metoder til at producere en tv-dokumentar – både de klassiske og de nye. Underviserne tager afsæt i de to tv-dokumentarer Mors lille dreng og Moskeerne bag sløret og bruger dem til at træne metoder i den moderne tv-dokumentar.

13.

NOV 2017

Kaas & Mulvad Huset, Hindsgavl Alle 2, 5500 Middelfart 2 dage | Pris: 7.500 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 15


DENNIS CHRISTENSEN er chef for DR Medieforskning og har arbejdet med medieforskning i over 10 år. Han er uddannet cand. scient.pol. og har en fortid i analysevirksomheden Epinion.

SES VI PÅ SNAPPEN? Er Snapchat-journalist og YouTube-dokumentarist fremtidige titler i vores branche, eller har de danske medier misforstået de digitale platforme? Og hvilken formidling skal du egentlig forberede dig på?

E

successen blandt andet handler om, at de altid fokuserer på n runde på Facebook, Twitter, Instagram, Twitter og indholdet: diverse andre digitale medier er blevet et morgenri“Vi ser ikke på vores snapchatprofil og siger: Nu skal vi tual på lige fod med kaffen og brusebadet. Og derhave noget indhold hertil. Vi får en historie, og så ser vi på, for er det med digitale multiplatforme blevet den hvordan den kan fortælles, og på hvilken platform den vil hellige gral i mediebranchen. Der er bare den hage, at det egne sig. Da sagen om Uber rullede, lavede vi en facebookviikke nødvendigvis er løsningen, forklarer Dennis Christensen, der er leder af DR Medieforskning: deo, hvor vi kørte en tur med en uberchauffør. Eller da sagen “Der er mange medier, som skal finde sin balance. Det giom undskyldningen til De Vestindiske Øer kørte, bragte vi en fotoreportage af nogle af de unge mennesker, som lever i ver ikke så meget mening for TV Avisen at vise nyheder på fattigdom. Vi fortæller vores historier med nærvær og i øjenSnapchat, for der er deres målgruppe ikke. De unge på YouTube og Snapchat skal nok en dag begynde at interessere højde for læseren, og så lægger vi dem på de platforme, hvor sig for noget andet, men medierne skal give slip på tanken det giver mest mening,” forklarer Isabella Hindkjær. om, at de skal være på de sociale medier for enhver pris. I Omvendt er der andre, der nu formidler samme historie stedet bør de kigge på, hvordan de dyrker måden, vi brugere på samtlige platforme. Og det er ikke et etableret medie, er online på.” men Kræftens Bekæmpelse, der har testet et helt nyt og diDennis Christensen nævner Zetland, som et medie, der gitalt indsamlingsshow. har forstået, at deres brugere eksempelvis ikke har flere timer til at læse nyheder. Derfor får de et kort nyhedsoverblik INDSAMLINGSSHOW VERSION 2.0 Kræftens Bekæmom eftermiddagen. Zetland udviser på den måde skarp forpelse har netop afholdt et indsamlingsshow på Facebook Live med Lisbeth Østergaard som vært. Samtidig kunne ståelse for målgruppen og dens medieforbrug, og det er esman på Snapchat følge Geo og Mikkel Herforth rundt i lansentielt, når medier breder sig digitalt. “Desuden skal det, der bliver lavet til de sociale medier, det, og på Instagram delte Morten Nordstrøm portrætter af have samme høje standard som på hovedkanalen. Det skal indsamlerne. Lisbeth Østergaard viste små historier på bare have en anden karakter. Når Rasmus Tantholdt fra TV 2 Insta Live, og ude i landet rapporterede de tre youtubere har succes på Snapchat, er det, Morten Münster, LouLinving og fordi vi kommer med bag kameKulmbach fra deres indsamlingsraet og ser hans hverdag. Men vi battle. Twitter og LinkedIn kørte ser ham ikke rapportere på henvisninger til liveshowet, der Snapchat med filter med eksemblev samsendt på Youtube-netpelvis hundeansigter eller babyværket Splays youtubekanal og på cancer.dk. øjne, det ville falde totalt igenMen hvorfor fravælge landsnem,” forklarer Dennis Christensen, der fremhæver Vice som et dækkende tv til showet til fordel medie, der forstår brugen af de for de mange platforme? Jannick Blaksmark, digital chef, Kræftens Bekæmpelse mange nye platforme. “På Facebook kan vi eksperimentere lidt mere og har derfor givet os selv lov til også at fejle af INDHOLD FØR PLATFORM og til. Derudover har vi mulighed for at bringe nogle af de “Vice har forstået, at der skal være nærvær, hvis de skal nå helt små historier, som sjældent vil gøre sig godt på de store deres målgruppe – du ser ikke en korrespondent med bomkanaler, hvor man taler til mange flere. Vores største inspiber i baggrunden. Du ser mobiloptagelser, og du er med nede i skyttegraven med soldaterne. Det er det, der taler til ration til showet var radio, hvor man også i høj grad får input deres brugere,” siger Dennis Christensen. fra lytterne. Og netop input ude fra landet var et bærende Isabella Hindkjær, ledende redaktør på Vice, mener, at element, da livesendingen var lavet til, for og af indsamlerne

ISABELLA HINDKJÆR er chefredaktør for Vice Danmark. Tidligere featurejournalist på Jyllands-Posten og uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2013.

JANNICK BLAKSMARK er Head of Social & Creative hos Kræftens Bekæmpelse og har tidligere arbejdet som digital teamleder i TV 2 Marketing.

Har du set disse kurser? Journalist på tværs af medier, s. 17 Forstå dine digitale brugere med Google Analytics, s. 9 Brug gif’er som fortælleværktøj, s. 9

På Facebook kan vi

eksperimentere lidt mere og har derfor givet os selv lov til at fejle af og til.

16 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

og de frivillige,” fortæller Jannick Blaksmark, chef for Kræftens Bekæmpelses sociale medier. Han kalder showet for Danmarks største Facebook Liveeksperiment, og allerede inden ‘seertallene’ er analyseret, tør han godt love, at vi kommer til at se noget lignende igen: “Der er så mange muligheder for at lave spændende livesendinger på de sociale medier, hvor vi taler til forskellige målgrupper og skaber medfortællere på kryds af platformene. Når vi hører, at børn og unge rundt om i landet snakker med om landsindsamlingen og formålet, fordi deres yndlingsyoutubere eller snapchattere har deltaget i vores live, så har vi nået lidt af det, vi ville. Men selvfølgelig skal det også kunne svare sig rent økonomisk.”


SOCIALE MEDIER

TILMELDINGEN ÅBNER 15. MAJ KL. 9.00 PÅ MEDIERNESEFTERUDDANNELSE.DK

BLIV EN HAJ TIL FACEBOOK Kurset introducerer dig for, hvordan du via Facebook løbende kan være i dialog med dine brugere, hvordan du kan bruge data fra Facebook, og hvordan du kan distribuere og markedsføre dit indhold via Facebook. Når du forlader kurset, er du rustet til at bruge Facebook i dit daglige arbejde.

02.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 1 dag | 2.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

FACEBOOKDATA – DIN NEMMESTE VEJ TIL BRUGERNE Du er blevet sat til at styre din virksomheds facebookside og bliver på dette kursus klædt på til at inddrage data i dit arbejde – i forhold til både at forstå dine brugere, optimere virksomhedens opslag på Facebook og synliggøre dine resultaterne over for chefen.

14.

NOV 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 3.850 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

FACEBOOK TIL PROFESSIONEL BRUG Du bruger Facebook privat, men vil gerne kende alle mediets muligheder, så du kan bruge Facebook professionelt som journalist eller kommunikationsmedarbejder. Få et grundigt indblik i, hvordan platformen fungerer, og gør Facebook til en del af din virksomheds socialmediestrategi.

04.

DEC 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 1 dag | Pris: 2.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

LAV VISUELT INDHOLD TIL SOCIALE MEDIER En af de mest effektive metoder til at få læst, liket og delt dit indhold på de sociale medier er at bruge visuelle virkemidler. På kurset arbejder vi med et udvalg af tjenester, som gør det nemt for ikke-trænede at producere kreative, visuelle og digitale elementer til sociale medier.

02.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 5.450 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

BRUG DE SOCIALE MEDIER PROFESSIONELT Hvordan finder du den gode historie, og hvordan leverer du den på de sociale medier? Dette er et grundkursus for journalister og kommunikationsfolk, der vil bruge Twitter, Instagram eller Facebook som professionelle arbejdsredskaber. Få styr på privatlivsindstillingerne og lav en indholdsstrategi.

26.

OKT 2017

Syddansk Universitet Campusvej 55, 5230 Odense M ME | 1 dag | Pris: 3.200 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

“Der er langt større sandsynlighed for, at kurset bliver udbytterigt, hvis du har endemålet i sigte: At lære noget med henblik på at gøre noget anderledes.”

JOURNALIST PÅ TVÆRS AF MEDIER Vi sætter fokus på journalistens rolle på tværs af platforme anno 2017. Hvordan undgår du at blive snydt af politikernes prøveballoner på Twitter, hvordan faktatjekker og verificerer du indhold fra Facebook, og hvordan skaber du indhold, der bliver klikket på, læst og spredt?

28.

NOV 2017

Digital taktik Toldbodgade 55B, 1253 København K ME | 2 dage | Pris: 5.995 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Bent Gringer, chefkonsulent i Kompetencesekretariatet

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 17


JOURNALISTIK HVORDAN TACKLER DU PRESSECHEFEN? Er du som journalist frustreret over spindoktorer, rådgivere og pressechefer? Det er muligt, men de er et vilkår, journalister er nødt til at acceptere og håndtere. På kurset får du, med afsæt i enkeltsager, indsigt i, hvordan presseafdelinger tænker og arbejder, og du lærer at tackle dem.

06.

SEP 2017

Politiken Kurser Foredragssalen, Vestergade 28, København K ME | 1 dag | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

JOURNALISTISK FORNYELSE I AMSTERDAM Hvordan kan ny journalistik og nye formater i Amsterdam være en del af svaret på de seriøse mediers krise? Det spørgsmål er i centrum, når Jacob Mollerup, Brigitte Alfter og kursusdeltagerne mødes med en række af Europas bedste og mest spændende journalistiske analytikere og fornyere.

INTENSIV INTERVIEWTEKNIK Nærvær og overskud til at lytte og følge op er afgørende for, om en interviewperson får sagt lidt mere, end han eller hun måske havde tænkt sig. Enkle og umiddelbart anvendelige redskaber hjælper dig godt på vej, og dine interviews bliver mærkbart bedre allerede efter første kursusdag.

02.

OKT 2017

09.

OKT 2017

Kurtstrand.dk Kontorfællesskabet, Bredgade 25D, 1260 København K 2 dage | Pris: 6.995 kr. | PU-støtte: 2.600 kr.

Kaas & Mulvad LÆSE MERE DoubleTree, Oosterdoksstraat 4, Amsterdam ME | 5 dage | Pris: 20.000 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

LÆSE MERE

DET BETYDER ME

De fleste overenskomster med DJ har regler om efteruddannelse. I nogle af disse overenskomster har DjE-mærkede kurser en særlig betydning. Disse kurser er mærket med ME. Hvis du har spørgsmål, så tag fat i din arbejdsgiver eller Dansk Journalistforbund.

DEN FÆNGENDE FORTÆLLING Den fængende fortælling har til formål at gøre læseren lige så vidende, som pligtlæsningen har for vane. Men den gør det med formidlingsiver og opbygning af spænding. På kurset lærer du gennem konkrete værktøjer og øvelser at bruge de fortællende elementer i en travl hverdag.

09.

OKT 2017

Syddansk Universitet Campusvej 55, 5230 Odense M ME | 2 dage | 5.200 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

JOURNALISTEN SOM ORDSTYRER OG DEBATVÆRT Lær hvordan du som ordstyrer og debatvært sikrer en sober og samtidig interessant og spændende debat, som folk gider lytte til. Disse to dage træner dig i interviewteknik, styring og analyse af den gode debat. Du bliver skarp til at lede konfliktfyldte borgermøder, paneldebatter og høringer.

05.

OKT 2017

Lumholt & Stahlschmidt Kommunikation Republikken, Vesterbrogade 24, 1620 København V 2 dage | Pris: 5.500 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

18 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

LÆSE MERE

FORTÆL DEN GODE MENNESKEHISTORIE Menneskets største fornøjelse er andre mennesker. I journalistikken er identifikation og den menneskelige vinkel et væsentligt brændstof. På dette kursus underviser Line Vaaben og Rikke Hyldgaard i, hvordan vi bedst fortæller et andet menneske. Fra den korte case til den lange fortælling.

29.

NOV 2017

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 3 dage | Pris: 8.585 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE


LÆR DE JOURNALISTISKE TRICKS FOR AT FÅ OPLYSNINGER FRA RETSSAGER

London er datajournalistikkens hovedstad i Europa. Fra mandag til fredag kommer vi indenfor hos Financial Times, Guardian og en række af byens centrale medier og organisationer og møder de personer, som står bag denne udvikling. Kursusdeltagerne kan hente inspiration med hjem til medier i Danmark.

Lær at skaffe oplysninger ud fra de centrale dokumenter i retssager. Lær også, hvordan du får aktindsigt i bødeforlæg og søger på tværs i retslister. Retssager er et stort og ofte overset område for journalister. Tidligere TV2-journalist Jan Lauridtsen underviser.

04.

SEP 2017

Kaas & Mulvad LÆSE MERE The Wesley, Euston St., London ME | 5 dage | Pris: 21.000 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

23.

OKT 2017

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 3 dage | Pris: 8.085 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

JOURNALISTIK

LONDON: BESØG EUROPAS HOVEDSTAD FOR DATAJOURNALISTIK

GREAT STORYTELLING EVERY DAY Tag med til The Poynter Institute i Florida og lær at anvende elementer fra den fortællende journalistik i dine daglige nyhedshistorier. Du får metoder og inspiration til at gøre personbeskrivelser levende samt at styrke og strukturere hverdagshistorier, der ellers ville have været flade og livløse.

11.

NOV 2017

FÆNGENDE FEATURES Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Poynter, St. Petersburg, Florida 9 dage | Pris: 33.900 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.

LÆSE MERE

Lær at bruge featurens virkemidler og skriv historier, som fastholder læserne. Kurset introducerer fortælleteori og -teknikker fra litteraturens verden, som du kan bruge i en journalistisk sammenhæng – til både den korte nyhed og den mere perspektiverende baggrundsartikel.

06.

NOV 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 3 dage | Pris: 8.100 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

NÅR MAGTEN BLIVER AFSLØRET Topgraverne Morten Pihl, Jyllands-Posten, og Lars Nørgaard, Berlingske, går for første gang sammen om at lave tredageskursus i undersøgende journalistik. Målet er at give en grundlæggende introduktion til den undersøgende metode, så du bagefter kan anvende grebene, tankegangen og værktøjerne.

04.

DEC 2017

SKAB UFORGLEMMELIGE KARAKTERER Karaktererne er dem, som skal påkalde sig seernes involvering i en historie. Interessen for dem er altafgørende for historiens gennemslagskraft og udvikling. Men hvordan skaber du den uforglemmelige karakter? Lær de dramatiske værktøjer at kende, som puster liv i dine karakterer.

28.

SEP 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 2 dage | Pris: 4.600 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 3 dage | Pris: 8.985 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

“Få en ‘buddy’, når du er tilbage på arbejdet: Hun eller han skal hjælpe dig med at tage dit projekt alvorligt og piske dig lidt, men også rose dig, og vedkommende skal efterspørge det, du skal gøre anderledes.” Bent Gringer, chefkonsulent i Kompetencesekretariatet

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 19


GENERALIST ELLER SPECIALIST – HVAD FÅR VI BRUG FOR? Nogle gør op med den traditionelle journalist og ansætter akademiske specialister – andre efterlyser generalister, der kan følge med onlinemediernes tempo. Men hvilken vej blæser vores jobbeskrivelser? Det ene øjeblik får vi at vide, at fremtidens kalder på højt specialiserede mediefolk, der kan agere eksperter på deres felt. Det næste lyder forudsigelserne på, at vi helst skal være generalister, der kan hoppe ubesværet fra det ene emne til det andet. Og midt i det hele står du og prøver at finde ud af, hvilken vej du skal gå – og ikke mindst hvilke kompetencer du er nødt til at opgradere for at kunne møde op på fremtidens arbejdsmarked. Vi har spurgt nogle af dem, der ved, hvilken vej medievinden blæser – og som kan være dem, der skal ansætte dig de kommende år. Læs videre og få indblik i, hvad du måske mangler på cv’et.

FOTO

| L EI F T U X EN

| TO FO RO

B IN

4 kurser til din fremtid

Centraleuropa afviser flygtningekvoter, s. 5 Lær de journalistiske tricks for at få oplysninger fra retssager, s. 19 Bliv mester i tal og undersøgelser, s. 31 The Newsroom Challenge, s. 4 20 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

BORG

ANNA LIBAK, KONST. CHEFREDAKTØR, BERLINGSKE: “Udviklingen peger på, at man får brug for både specialister og generalister. Nettet gør, at der stadig er brug for generalister, fordi læserne har en forventning om at blive serviceret øjeblikkeligt, og det kræver journalister, der kan skrive hurtigt og bredt om alt. Mængden af information er dog samtidig blevet så stor, at man kun kan fastholde læserne, hvis man har fagspecialister, der ikke blot kan fortælle, hvad der foregår, men også hvorfor og give en saglig vurdering af, om det godt eller skidt. På et medie som Berlingske, der er både digitalt og printmedie, arbejder vi med to spor; det hurtige og det dybe.  Men for begge spor gælder, at kvaliteten skal være i orden: Læserne vil kun betale for et medie, hvis de regner med, at det, der står, er rigtigt. Der er jo masser af information på de sociale medier, og man kan ofte få utrolig detaljeret information i kommentarsporene – så det, du får ved at abonnere på en avis, skulle gerne være en slags garanti for, at oplysningerne er korrekte. Det er også derfor, vi har tilsluttet os pressenævnet, som en slags certificeringsordning. Jeg tror, at man vil se flere journalister, der tager en akademisk overbygning, så de bliver fagspecialister, for man er som nyuddannet journalist ikke klædt godt nok på til at dække et fagområde.”

SK JOLD

INFORMATIONSMÆNGDEN KALDER PÅ FAGSPECIALISTER

VI ANSÆTTER ALLEREDE NU AKADEMIKERE

GENERALISTER MATCHER DET HURTIGE TEMPO KIRSTEN PALMER, REDAKTØR, P1 MORGEN: “Jeg ser en tydelig udvikling mod flere generalister. Det giver større dynamik og effektivitet, at alle kan dække alt. Og så er generalister billigere i drift. Der ansættes flest generalister – ofte som erstatning for specialister. De fleste er i stand til at skære en historie til både tv, radio, net og sociale medier – og det i et stadigt hurtigere tempo og med flydende deadlines. Det sker på bekostning af, at færre får mulighed for at følge et specielt stofområde. Det stiller endnu større krav til research og kildekritik. Derudover skal den klassiske journalistik konkurrere med sociale medier og forholde sig til det faktum, at brugerne ikke vil betale for journalistisk kvalitet.”

JEPPE DUVÅ, NYHEDSCHEF, KRISTELIGT DAGBLAD: “Det kommer an på, hvilket medie du taler om. Jo mere specialiseret mediet er, desto mere kommer det også til at have brug for specialiserede medarbejdere. Jeg synes, at problemstillingen er lidt forkert – journalister vil man altid anse som generalister, men man ansætter jo allerede nu folk med andre baggrunde end journalistikken. Det kan være, at en person med en akademisk uddannelse bag sig, som går fra at være meget specialiseret, nu skal arbejde journalistisk og mere som generalist. Overordnet mener jeg, at der er brug for begge dele i fremtiden.”

DU SKAL KUNNE NOGET, DINE KONKURRENTER IKKE KAN MADS LØKKE RASMUSSEN, KARRIEREKONSULENT, DANSK JOURNALISTFORBUND: “Jeg tror på, at vi i fremtiden skal være konsulenter. Specialister inden for et meget smalt område er meget sårbare, selv om du er sindssygt god til dit emne. Magasinlayouteren er eksempelvis meget udsat, hvis ikke hun kan andet end at lave magasiner, og der ikke længere er behov for det. Derfor er det nødvendigt, at du kan lidt forskelligt – og måske får nogle kompetencer, der adskiller dig fra dine nærmeste konkurrenter, og som kan hjælpe dig ind i andre brancher. Den klassiske journalist, der kan sit håndværk, kommer ikke til at være så efterspurgt, men konsulenttypen, der har mange forskellige erfaringer, kan hurtigere sætte sig ind i nye opgaver.”


GRAFISK DESIGN

OGSÅ AARH USI INFOGRAFIK MED GRATIS REDSKABER

E V I T SS A E E R C M

På dette kursus lærer du at bruge gratis redskaber til at udarbejde infografik med. Du får styr på grundtrinene i god infografik. Og vi har samlet en pakke af superrelevante onlineredskaber, som hver for sig og sammen kan hjælpe dig med at udarbejde visuelt indhold til web, mobil og print.

11.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 5.450 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

NYHEDSGRAFIK MED ADOBE ILLUSTRATOR – GRUND

LÆSE MERE

OGSÅ KØ BEN -I HAVN

Lær de grundlæggende funktioner i Adobe Illustrator, der bruges til fremstilling af infografik. Kurset er intensivt med mange praktiske øvelser. En grafisk baggrund er ikke nødvendig. Målet er, at du lærer at lave spændende infografik og bliver bedre til at samarbejde med grafikere og tegnere.

11.

OKT 2017

Jensens Kurser Skæringvej 88, 8520 Lystrup, Aarhus 2 dage | Pris: 6.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

ADOBE INDESIGN – GRUND På InDesign-grundkurset lærer du at anvende InDesign, der bruges til layout af tekster, billeder og grafiske virkemidler. Lær om InDesigns brugergrænseflade og de grundlæggende værktøjer. På kurset lærer du at layoute og fremstille mindre brochurer, magasiner og flotte præsentationer.

11.

OKT 2017

Jensens Kurser Odin Havnepark, 5000 Odense C 2 dage | Pris: 6.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

GRAFIKERENS DRØM AF ET WORKFLOW – BILLIGERE, SJOVERE, HURTIGERE Dette kursus kan spare dig og dine kolleger og samarbejdspartnere en bunke tid og besvær og begrænse irriterende fejl undervejs i den grafiske proces. Vi tager udgangspunkt i grafikernes yndlingsværktøj InDesign og ser på, hvordan data kommer bedst muligt ind i systemet og videre til slutproduktion.

01.

NOV 2017

Pixel og papir Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 1 dage | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

FL E R E B YE R O G DATO ER

LÆSE MERE

INFOGRAFIK MED TAL OG DATA Sidder du med tal og data, der skal visualiseres? På to dage får vi det bedste frem i de klassiske diagrammer, og vi afprøver også noget af det helt nye. Efter kurset kan du producere infografik, som er både meningsfyldt og visuelt nyskabende.

04.

DEC 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 3.850 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

ILLUSTRATOR STARTER – LÆR DET ONLINE Lær grafikerens yndlingstegneprogram på dette onlinekursus. Er du grafiker og har aldrig fået lært Illustrator fra bunden, er chancen her nu. Tilbuddet gælder også andre faggrupper. Du kommer langt i InDesign, men Illustrator har lidt flere gode tegne- og designværktøjer. Brug det til infografik.

29.

BLIV ENDNU BEDRE TIL INFOGRAFIK Du har allerede erfaring med infografik. Kurset her er din chance for at komme længere ind i infografikkens verden og spotte, hvornår og hvordan du bør bruge den. Vi skal arbejde med regler, indhold, metoder og design sammen med en erfaren infografiker og med udgangspunkt i dine egne cases.

20.

NOV 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København ME | 2 dage | Pris: 5.450 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

NOV 2017

Pixel og papir Onlinekursus 2 dage | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

ADOBE INDESIGN – UDVIDET På kurset her lærer du at arbejde med større opgaver som f.eks. magasiner, kataloger og aviser. Få lært at arbejde smart og mere effektivt ved at oprette gennemtænkte standardformater og arbejde med præcist opmålte dokumenter. Kurset forudsætter grundlæggende viden om InDesign.

08.

DEC 2017

Jensens Kurser Fruebjergvej 3, 2100 København Ø 1 dag | Pris: 3.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

OGSÅ AARH USI

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 21


LEVENDE BILLEDER TIL NETTET

VIDEO MED DIN SMARTPHONE – HANDS-ON Her er workshoppen, du skal på, hvis du vil lave video til nettet. Du lærer at tilrettelægge, filme, klippe og dele korte onlinevideoer med din smartphone som værktøj. To intensive dage, hvor vi blander let fordøjelig teori og videoeksempler med praktiske øvelser.

02.

OKT 2017

O G SÅ AU G US T I D EC E M B O G ER

TILMELDINGEN ÅBNER 15. MAJ KL. 9.00 PÅ MEDIERNESEFTERUDDANNELSE.DK

Danish Media LÆSE MERE Regus, Rådhuspladsen 1, 1550 København K ME | 2 dage | Pris: 5.000 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

VIDEO MED MOBILEN

O G SÅ N O VE M B I ER

Video med mobilen er et praktisk kursus, hvor du lærer at optage, redigere og publicere video med mobilen. Du får tips og tricks til at producere de rigtige optagelser og får indblik i de genrer og formater, der virker. På i alt tre dage bliver du i stand til at bruge mobilvideo i dit arbejde.

22.

AUG 2017

WeLoveVideo LÆSE MERE Nationalmuseet, København K ME | 3 dage | Pris: 7.500 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆR AT PRODUCERE VIRTUAL REALITY-JOURNALISTIK På kurset gennemgår vi VR-journalistikkens muligheder, og du får lov til at prøve kræfter med at skabe din egen VR-produktion under kyndig teknisk vejledning. Og så får vi besøg af to amerikanske VR-journalister fra RYOT og AP, der deler ud af deres viden og giver feedback på dine produktioner.

21.

SEP 2017

Korrespondenterne Høkerboderne 8, 1712 København V 2 dage | Pris: 5.995 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

VIDEO TIL NETTET – SÅDAN OPTAGER OG REDIGERER DU MED MOBILEN Video fylder mere og mere. Hvad kan du selv gøre, for at dine journalistiske videoer og indslag bliver digitalt spiselige? Med Troels Trier som kursusleder lærer du at producere dine egne videoer, kun ved hjælp af en smartphone, og du lærer, hvordan du sælger dit budskab bedst på sociale medier.

30.

OKT 2017

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 2 dage | Pris: 5.690 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

ONLINEVIDEO MED TEKSTER Video med tekst er en onlinegenre i hastig vækst. Men det handler ikke bare om at lave undertekster (hvid tekst på sorte bjælker) som i klassisk tv. Det er et nyt sprog og en ny måde at producere video på. På dette kursus dykker vi ned i teorien og i praksis ned i en ny grundgenre på nettet.

VIRKEMIDLER TIL WEBFILM Hvis du selv vil producere webfilm, har du glæde af at forstå det helt særlige ved slagsen for at fange folks interesse og ramme plet, når det gælder dit facebookspot, din mikrodok eller din virksomhedspræsentation. Den udfordring formidler dette intensive kursus både teoretisk og praktisk.

18.

SEP 2017

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 8.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

06.

SEP 2017

IPHONOGRAPHY Udforsk din iPhones potentiale for at optage på den lette måde. Vi tester lydoptagelse og lærer at klippe i iMovie. Vi ser andres eksempler og producerer selv flere slags webfilm, så vi oplever, hvad der virker. Kend brugen af de bedste apps og upload dine resultater til de sociale medier.

LÆSE MERE

17.

OKT 2017

22 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

WeLoveVideo LÆSE MERE Nationalmuseet, København K ME | 2 dage | Pris: 5.500 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 3 dage | Pris: 6.600 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE


LEVENDE BILLEDER TIL NETTET

FACEBOOK LIVE OG LIVEVIDEO Bliv klogere på Facebook Live og livevideo i øvrigt på sociale medier. Alle kan i dag sende live fra deres smartphone, men livevideo er også et vigtigt redskab for den professionelle kommunikatør. Hvornår giver det mening at bruge livevideo, og hvad skal du overveje, inden du kaster dig ud i det?

27.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 5.450 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

LAV BEDRE MOBILVIDEO

KOM GODT I GANG MED VIDEOPRODUKTION

Lær at lave professionelle videoer med din smartphone eller tablet. Enhver med en smartphone kan lave en mobilvideo, men der er ingen garanti for et godt resultat. På kurset lærer du at håndtere mobilkameraet og at hæve niveauet for dine videoproduktioner, både indholdsmæssigt og teknisk.

På dette kursus lærer du at fortælle med video. Du får enkle redskaber til en visuel fortælleteknik, så du professionelt kan producere de gængse videogenrer til nettet. Du bliver i stand til at vurdere, hvornår video er den rette formidlingsform – og du lærer at planlægge, optage og redigere video.

04.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 5.450 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

09.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 5 dage | Pris: 13.400 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

PHOTOSHOP – KOM GODT I GANG

Kurset er for fotografer, der arbejder med Photoshop og har Lightroom CC, og som gerne vil i gang med Lightroom. Lightroom kan fremkalde dine RAW-billeder, og programmet er suverænt til at holde styr på dine billeder. Lightroom bruger den samme RAW-konverter, som er i Photoshop.

Brug to dage på at lære alle grundfunktionerne i Photoshop, så du arbejder professionelt og ‘nondestructivt’. Vil du i gang med programmet, er det her du skal starte. Du kan også starte her, hvis du vil have ændret dine dårlige vaner – det er ikke for sent.

04.

SEP 2017

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K ME | 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

22.

NOV 2017

Pixel og papir Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 2 dage | Pris: 6.000 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

ADOBE PHOTOSHOP – GRUND

BILLEDBEHANDLING

KOM I GANG MED LIGHTROOM CC – FOR FOTOGRAFER

LÆSE MERE

FL E R E B YE R O G DATO ER

På grundkurset i Adobe Photoshop lærer du at arbejde med de mest almindelige opgaver i billedredigering. Du vil lære at arbejde med programmets intelligente og automatiske funktioner, så du selv kan være mere effektiv, når du arbejder med dine billeder.

30.

AUG 2017

Jensens Kurser LÆSE MERE Fruebjergvej 3, 2100 København Ø ME | 2 dage | Pris: 6.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

GØR DINE BILLEDER LEVENDE MED CINEMAGRAPH Kom i gang med et af tidens mest populære billedformater – Cinemagraph – og giv dit indhold større opmærksomhed på digitale platforme. I dette grundlæggende hands-on-kursus dykker vi ned i, hvordan du med bevægelse kan skabe et ekstra lag af visuel historiefortælling i fotografier.

03.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 3.850 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

LIGHTROOM CC – FOR MEDIEFOLK Skal du i gang med at lave billeder til aviser, fagblade eller web, er Lightroom et godt og billigt bud på et fotoredigeringsprogram. Du lærer at fremkalde et billede, så du kan bruge det på tryk eller web og at kunne eksportere det ud til rette format samt at søge i og organisere dine billeder.

05.

SEP 2017

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

OGSÅ KØ BEN -I HAVN

ADOBE PHOTOSHOP – UDVIDET Dette kursus henvender sig til alle, der vil arbejde professionelt med farvejusteringer og fritlægninger af motiver i et effektivt workflow, der sparer tid og sikrer et professionelt resultat.

27.

NOV 2017

Jensens Kurser LÆSE MERE Skæringvej 88, 8520 Lystrup, Aarhus ME |2 dage | Pris: 6.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 23


STYR

UDENOM STRESS – før det er for sent

Mediefolk er i højrisikogruppen, når det gælder stress, men vi er nogle af de dårligste til at forebygge det. Læs, hvor lidt der skal til at gøre en forskel – og hvorfor du skal bruge din efteruddannelse på at booste dine personlige kompetencer.

O

rdet ‘robust’ optræder efterhånden i de fleste jobopslag. Og selv om kravet jævnligt – til dels med rette – bliver kritiseret, er der ingen tvivl om, at det er en god egenskab at have med i mediebranchen, hvor tempoet konstant bliver skruet op, samtidig med at der næsten ugentligt bliver varslet fyringer og sparerunder. For hvis ikke du kan finde et mentalt åndehul, kan det ende med langtidssygemelding med stress, advarer psykolog og ph.d. Eva Hertz. Hun har netop udgivet en bog, Robust, med værktøjer til at klare sig på et arbejdsmarked i supersonisk fart. “Vi mennesker kan tåle ret meget, men jeg er optaget af, hvordan vi kommer ovenpå, på trods af at vi oplever svære ting. Når vi ser så mange, der ikke trives, kan vi, for de voksnes vedkommende, tilskrive det et komplekst arbejdsliv. Vi vil gerne have en trylleformular, som kan få os til at komme over stressen, men vi bør være mere fokuseret på at forbygge i stedet for at behandle, når det er gået galt,” forklarer hun. Og der er meget at gøre selv. Undersøgelser viser nemlig, at op mod 50 procent af vores robusthed ikke har noget med gener og erfaringer at gøre – det er en psykologisk færdighed. Netop mediefolk er, ifølge Eva Hertz, en gruppe, der har brug for at opgradere på de personlige kompetencer – for med vores arbejdsbetingelser er vi i stressfarezonen.

sker til arbejdslivet, og han ser et større, mere grundlæggende problem på arbejdsmarkedet. “De mange stresstilfælde og at så mange mennesker faktisk ikke kan klare et ganske almindeligt arbejde, er et symptom på, at der er noget galt med samfundet. Både medarbejderne og lederne er superpressede, og det er vanskeligt at gøre noget ved det. Men det vi rent faktisk har indflydelse på, er, hvordan vi oplever disse udfordringer. Når man arbejder med sin personlige kompetencer, kan man lære at håndtere virkeligheden på en anden og mere konstruktiv måde,” forklarer han. Desværre ser eksperterne en tendens til, at vi mediefolk oftest først tager begrebet stressforebyggelse seriøst, når det er for sent.

Eksperterne ser en

tendens til, at vi mediefolk først tager begrebet stresshåndtering seriøst, når det er for sent.

EN BRANCHE I KONSTANT FORANDRING “Journalisterne kan få udstukket urealistiske deadlines, så de bliver bremset i at være grundige og refleksive, hvilket presser dem mere og mere. Derudover er journalister i forvejen meget selvkørende – og det ser vi som en styrke, men de er også tit deres egen værste kritiker, og det kan være enormt stressende,” advarer Eva Hertz, der forklarer, at stress kan opstå meget hurtigt i brancher, hvor forandringshyppigheden er stigende, og vi konstant får nye ledere, kolleger eller afdelinger – en virkelighed, de fleste ansatte i mediebranchen sandynligvis kender til. Jørgen Svenstrup, der underviser i mentaltræning og mindfulness, bl.a. under Mediernes Efteruddannelse, arbejder netop med at ruste menne24 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

DE SKEPTISKE MEDIEFOLK “Mediemedarbejdere er ikke dem, der er allerlængst fremme i bussen i forhold til personlig udvikling. Det skyldes nok, at mange af dem har en sund skepsis, og det er også godt, når man arbejder med formidling, men der er også en risiko for, at de står i vejen for, at de selv kan få noget, som de kan bruge til noget,” forklarer Jørgen Svenstrup. Han fortæller, at mange af dem, der dukker op på hans kurser, ofte hænger i med neglene for at nå deres mange deadlines – eller også er det allerede gået galt, og de har fået stress. Heinrich Johansen, der er en garvet underviser i mindfulness, forklarer, at de


Stress opstår hurtigst i brancher, hvor forandringshyppigheden er stigende, og der ofte bliver ansat nye ledere, forklarer psykologen Eva Hertz. Derfor kan det være vigtigere end nogensinde, at du udvider dine personlige kompetencer, mener eksperterne.

6 GODE RÅD TIL TRAVLE MEDIEFOLK Selv små ændringer kan gøre en stor forskel, når du er på arbejde.

1. 2. 3.

Hold skærmfri pauser – og gå gerne en tur udenfor, når der er mulighed for det.

4. 5. 6.

Indfør køre-hviletid i din fritid og på arbejdet.

Tal med dine kolleger om noget, der ikke handler om arbejde. Hav fysiske rum, hvor der ikke er mobildækning, og du dermed ikke kan være online.

Lav en disposition over, hvornår du er til rådighed for andre mennesker. Tag emnet op med din arbejdsplads og aftal, hvad I gør for at undgå at gå ned med stress. Kilde: Heinrich Johansen

EVA HERTZ Psykolog, ph.d. og direktør for Center for Mental Robusthed. Ekstern lektor i positiv psykologi ved Aarhus Universitet og arbejder med udvikling af ledere, medarbejdere og organisationer.

HEINRICH BIRK JOHANSEN er mindfulnesslærer, meditationsformidler, MBSR- & Qi-Gonginstruktør med 20 års erfaring. Forskningsunderviser i mindfulness på hospitaler. 

fleste ikke synes, de har behov for personlig kompetenceudvikling – før det er for sent: “Folk indser ikke, at dette emne også gælder dem, før de er ramt – og derfor vil en artikel om det heller ikke gøre en egentlig forskel. Men du kan sammenligne det med en lastbilchaufførs køre-hviletidsbestemmelser. Der er en god grund til, at han skal overholde sine tider, for han er ikke frisk nok at køre i flere timer i træk. Ligeledes er det med alle os andre, men vi overholder ikke vores egne køre-hviletider,” forklarer Heinrich Johansen.

JØRGEN SVENSTRUP er MoPP (Master og Positive Psychology) og mentaltræner. Har skrevet seks bøger om hjernens potentiale, mentaltræning og coaching og holder foredrag i hele verden

STRESSET AF MANGLENDE MOBILDÆKNING Det med hviletiden kan dog være svært, når vi har det, som Eva Hertz beskriver som et flydende arbejdsliv – også selv om mange føler, at de får energi af hele tiden at ‘være på’. Heinrich Johansen argumenterer desuden for, at de faglige kompetencer er særligt meget værd, hvis ikke de personlige følger med: “Vi kan ikke holde til arbejdspresset, hvis ikke vi tager os af os selv. Vi skal have lov til at være i fred en gang imellem. Arbejdsliv, personliv og familieliv smelter sammen, og vi er ikke gearet til at være online og på konstant. Hvad siger det om os, når vi bliver stressede over manglende mobildækning?” spørger mindfulnesseksperten. Jørgen Svenstrup fortæller, at hans kursister ofte oplever, at de selv med ganske få midler kan gøre en forskel på, hvordan deres liv hænger sammen: “De får en øget bevidsthed i hverdagen, for det er ikke nok, at vi gør vores arbejde, hvis vi ikke også får tænkt over, hvad vi har gang i. Den bevidsthed giver mulighed for at træffe nogle nye valg – og giver nogle nye værktøjer til at klare arbejdslivet uden stress. Og husk så, at det er ok at sætte rammer for dit eget liv.”

Kurser til et bedre arbejdsliv

Vejen til sund robusthed, s. 26 Kursus i forandringsledelse, s. 4 Mentaltræning – mindfulness version 2.0, s. 26

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 25


KOMMUNIK ATION

STRATEGISK KOMMUNIKATION I PRAKSIS Dette kursus skaber mening i kommunikationsbegreberne og orden i værktøjskassen. Vi starter med kommunikationsstrategien og -planen, der stiller skarpt på målsætninger og målgrupper og har blik for de mange kommunikationskanaler, en moderne virksomhed må forholde sig til.

02.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 6 dage | Pris: 19.970 kr. | PU-støtte: 5.400 kr.

LÆSE MERE

BRANDINGSTRATEGI OG KAMPAGNER Lær at arbejde med virksomhedens identitet og image i forhold til forskellige målgrupper. Bliv klædt på til at udvikle dine egne strategier, til at planlægge kampagner til forskellige medier og til at arbejde med storytelling, kreativitet og involvering.

18.

SEP 2017

MD I PL O U S S KU R

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 5 dage | Pris: 19.970 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

D I PL O M K U RS U S

D I PL O M K U RS U S

LÆSE MERE

RÅDGIVERENS GENNEMSLAGSKRAFT

SPIN OG PROFESSIONEL POLITISK KOMMUNIKATION

Det er ikke nok at være dygtig og finde de rette kommunikationsløsninger – du skal også kunne få dem besluttet og gennemført. Uanset om du laver medietræning, håndterer organisatoriske udfordringer eller arbejder som indholdsproducent, har du brug for en stærk personlig gennemslagskraft som rådgiver. Kurset giver dig styr på rollen, retorikken og de psykologiske aspekter.

Lær at arbejde professionelt med politisk kommunikation og at analysere andres spin. Du får en teoretisk og begrebsmæssig forståelse for politisk kommunikation og spin. Vi arbejder med strategier for stakeholderrelationer, politisk branding, public affair-indsatser og at sætte dagsorden i medierne

23.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 4 dage | Pris: 11.650 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

LÆSE MERE

2017

KOMMUNIKATIONS- OG PR-STRATEGI

MD I PL O U S S KU R

07.

2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 5 dage | Pris: 19.970 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 4 dage | Pris: 11.650 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

LÆSE MERE

LÆR AF FORBEDRE DIT OMDØMME

På kurset lærer du at udvikle strategier, der får kommunikationsarbejdet til at indfri de langsigtede mål. Du kommer til at arbejde med kommunikationsstrategier og -politikker, stakeholderrelationer, public affairs, issues management, krisekommunikation – samt din egen rådgiverrolle.

SEP

06.

NOV

LÆSE MERE

Alle har en mening om omdømme, navnlig andres. Men kun de færreste har en strategi for, hvordan man arbejder med sit eget omdømme. På dette kursus kommer du gennem de fem omdømmefaser og lærer en model at kende, du aldrig vil glemme igen!

23.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 4 dage | Pris: 11.650 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

VEJEN TIL SUND ROBUSTHED

I en verden, hvor næsten alt drejer sig om ydeevne og produktivitet, betaler vi prisen i form af stress og forventningspres. Med mentaltræning, som vi kender fra sportens verden, får du konkrete værktøjer med hjem, så du kan skabe indre ro og øget fokus.

Sund robusthed er dels et spørgsmål om at sikre, at du præsterer optimalt, når det gælder, og dels en metode til at lære at navigere bedre i en kompleks verden, så du undgår stress og manglende arbejdsglæde.

24.

2017

EmpowerMind Danmark LÆSE MERE Poppelgårdvej 7, 2860 Søborg ME | 3 dage | Pris: 7.350 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

26 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

07.

SEP 2017

D I PL O M K U RS U S

LÆSE MERE

MENTALTRÆNING – MINDFULNESS VERSION 2.0

AUG

D I PL O M K U RS U S

EmpowerMind Danmark LÆSE MERE Poppelgårdvej 7, 2860 Søborg ME | 3 dage | Pris: 7.350 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.


TAG PÅ KURSUS MED KOLLEGERNE Nogle virksomheder arrangerer interne efteruddannelseskurser under Pressens Uddannelsesfond og opgraderer dermed hele redaktionen samtidig. Den opskrift får ros af både ansatte, eksperter og redaktører.

H

ar du været på efteruddannelse og er tændt på at gøre nye ting, kan det være som at ramme en mur, når du er tilbage i hverdagen på redaktionen. Og der kommer ikke altid den store fornyelse ud af det. Derfor vælger nogle virksomheder at efteruddanne hele redaktionen på et internt kursus under Pressens Uddannelsesfond. Og det kan være en fordel: “Når man er sammen med alle sine kolleger, bliver det nemmere at aftale og forhandle og undre sig over, hvordan vi skal gøre det her hos os. Man får skabt en kultur omkring det nye, og alle taler det samme sprog, så vi forstår hinanden på tværs af arbejdsopgaver,” forklarer Bent Gringer, der er chefkonsulent hos Kompetencesekretariatet. Han anbefaler metoden, fordi det også sender et signal fra ledelsen: “Det er et stort signal – nu er det alvor! Men det er ikke kun værdibaseret. Ved at afvikle et kursus internt for hele virksomheden, får du også alle dem med, som normalt ikke vælger at efteruddanne sig.” Ekstra Bladet har netop afviklet et digitalt kursus for samtlige medarbejdere – og det har været en succes.

BRUGBAR VIDEN FRA FØRSTE DAG “Vi gider ikke at snakke om, at vi skal være digital first – vi skal være det! De kompetencer, vi har tillært os, handler mest om at lave digital research. Der er så mange informationer på nettet, som vi skal navigere i. Vi har lært en ny måde, når vi researcher og bruger data. Det giver også et fælles sprog, så alle forstår, hvad de digitale frontrunnere taler om. Hvis ikke man bruger det i sin hverdag, så glemmer man det hurtigt, men det smukke i vores tilfælde er, at vi kan bruge det med det samme,” forklarer Ole Sloth, adm. redaktør på Ekstra Bladet. Ideen kom, da flere ansatte søgte om at komme på samme kursus – det satte tanker i gang hos ledelsen, fortæller tillidsrepræsentant Anders Stoffer:

DERFOR SKAL I HOLDE ET INTERNT KURSUS Et kursus sammen med kollegerne booster sandsynligheden for succes. Du har kortere afstand til at implementere det, du lærer, i din hverdag. Du er sammen med kollegerne – så du arbejder både i og med konteksten på samme tid. Det bliver til en fælles kultur. I er sammen hele virksomheden, og det skruer op for forpligtelsen. Kilde: Bent Gringer

BENT GRINGER Chefkonsulent i Kompetencesekretariatet og tidl. leder af Kompetencerådets sekretariat, Huset Mandag Morgen samt projektleder i Folketingets Teknologinævn.

“Der var 10-12 stykker, der søgte et digitalkursus i New York, og det peger på, at vi mangler læring på det digitale område. Det kan naturligvis være sjovere og mere inspirerende at lære nyt i New York eller Amsterdam, men fordelen ved at holde kurset internt er, at vi bruger hinanden til sparring og får en fælles forståelse.”

DET SIGER DELTAGERNE: NYE, UUNDVÆRLIGE REDSKABER “Den største fordel er naturligvis, at vi alle får lige muligheder for at øge vores kompetencer digitalt, hvad enten man er skrivende, redigerende, korrekturlæser eller layouter. Vi får uundværlige redskaber til at bruge nettet på en helt anden måde, end vi er vant til.”

OLE SLOTH Adm. redaktør på Ekstra Bladet. Har en HD i afsætning, har studeret ved Harvard Business School og er netop nu ved at færdiggøre en Master i Journalistik.

Bonnie Mia Jacobsen, korrekturlæser

VI LÆRER AF HINANDEN “Den største fordel ved det interne kursus er, at alt indhold let kan relateres til den specifikke arbejdsplads’ tumlen rundt på diverse platforme. Der er samtidig den sidegevinst, at man som deltager får større indblik i, hvad grafikeren, billedredaktøren, korrektricen og journalister fra andre redaktioner har af behov, rutiner, spørgsmål, som man også kan lære af.”

ANDERS STOFFER Journalist og tillidsrepræsentant på Ekstra Bladet. Tidl. Ritzau og Vejle Amts Folkeblad.

Jan Kjeldtoft, sportsjournalist

STÆRKT SAMMENHOLD “Jeg på kursus med 4-6 forskellige redaktioner, og her var den største fordel det sociale. Man hygger sig og lærer med andre end sine nærmeste kolleger, og det giver et stærkere sammenhold på tværs af redaktionerne. Samtidig får man et bedre indblik i, hvordan andre redaktioner arbejder og tænker.”

FOTO | LINDA JOHANSEN

Lars Sejr, journalist

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 27


FOTO FOR JOURNALISTER

FOTOGRAFERENDE JOURNALISTER I BERLIN – BEGYNDERE Berlin danner den perfekte ramme om dette kursus. Lyset, menneskene, stederne og stemningen er lige for næsen af dig og venter bare på at blive fotograferet. Vi begynder ved begyndelsen. Du behøver ingen forudgående kundskaber – kun lysten til at fotografere!

28.

AUG 2017

Fotografværkstedet Berlin, Tyskland ME | 5 dage | 17.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

LÆSE MERE

FOTOGRAFERENDE JOURNALISTER Her er et fotokursus for dig, der er journalist og selv tager billeder til dine historier. Du bliver sikker i rollen som fotograf og bedre til at betjene dit kameras mange funktioner. Du lærer at fange reportagens øjeblikke og at skabe det gode portræt i samarbejde med den portrætterede.

04.

OKT 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 4 dage | Pris: 10.750 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

FOTOGRAFERENDE JOURNALISTER I BERLIN – FORTSÆTTERE

KOMMUNIKER MED DIT KAMERA

Berlin danner den perfekte ramme om dette kursus. Lyset, menneskene, stederne og stemningen er lige for næsen af dig og venter bare på at blive skudt. På dette kursus har du kameraet i hænderne næsten hele tiden – vi skal fotografere rigtig meget!

Stillbilleder kan være en vigtig del af virksomhedens image. Når du kommunikerer på mange platforme, kræver det flere billeder i god kvalitet. På dette tredages kursus får du grundlæggende redskaber, så du selv kan tage flotte og fortællende billeder til både intern og ekstern brug.

28.

AUG 2017

25.

Fotografværkstedet LÆSE MERE Berlin, Tyskland ME | 5 dage | Pris: 17.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 3 dage | Pris: 8.100 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

FOTOGRAFERENDE JOURNALISTER I BERLIN – EKSPERTER

KAMERAET OP AF LOMMEN – BLIV GOD TIL MOBILFOTO

Berlin danner den perfekte ramme om dette kursus. Lyset, menneskene, stederne og stemningen er lige for næsen af dig og venter bare på at blive skudt. På dette kursus har du kameraet i hænderne næsten hele tiden – vi skal fotografere rigtig meget. Og selv eksperter kan stadig lære mere.

Mobiltelefonens kamera har én stor fordel: Det er altid i nærheden, når du har brug for at tage et billede i en fart. På dette kursus lærer du at mestre de bedste apps og features i telefonen og få det optimale ud af mobilkameraet, så dine billeder bliver så gode som muligt – såvel ude som inde.

28.

AUG 2017

Fotografværkstedet LÆSE MERE Berlin, Tyskland ME | 5 dage | Pris: 17.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

08.

NOV 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 1 dag | Pris: 2.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

SKRÆDDERSY DIN EFTERUDDANNELSE Vidste du, at du kan tilrettelægge dit helt eget efteruddannelseskursus, der er skræddersyet til dit job og dine behov?

HUSK OGSÅ DIPLOMKURSERNE!

Fandt du ikke lige et kursus, der er relevant for dig – eller har du spottet et helt særligt sted at blive klogere på dit fag? Så kan du benytte dig af muligheden for at tilrettelægge dit eget efteruddannelseskursus eller en studietur.

Gå i dybden med et emne på et af DMJX’ mange kvalificerende diplomkurser. Læs mere og se alle kurserne på Mediernesefteruddannelse.dk

Der er allerede hundredvis af dine kolleger, der har gjort brug af muligheden – og på Pressensuddannelsesfond.dk kan du dykke ned i rapporterne fra de mange, kreative efteruddannelsesforløb, folk selv har sammensat. Det kan være et besøg på INPUT-festivalen i Canada, som en flok DR-folk beskriver som en ‘læk-

28 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

ker bouillonterning af international public serviceinspiration’. Eller måske vil du på kursus i Creative Writing i Cambridge, som journalist Pernille Siegumfeldt fra Magisterbladet, der fik slebet sine sløve skribentknive og kom hjem med en bogide. Du kan også planlægge besøg på en række digitale succesmedier i New York, som Berlingskes Kim Flyvbjerg, der lærte at producere videoer og digitalt livsstilsstof. Du søger om at komme af sted på Pressensuddannelsesfond.dk – her kan du også se de nærmere krav til din ansøgning.


TILMELDINGEN ÅBNER 15. MAJ KL. 9.00 PÅ MEDIERNESEFTERUDDANNELSE.DK

RIGTIGT KOMMA I EN FART

FL E R E B YE R O G DATO ER

Brug fire timer, så garanterer vi for, at du en gang for alle får helt styr på alle dine kommaer, også de allermest vanskelige. Vi har samlet alle Dansk Sprognævns mange (forvirrende) kommaparagraffer i en logisk og overskuelig oversigt, som gør reglerne meget lettere at lære – og lettere at huske.

16.

AUG 2017

ProScript Hotel Ascot, 1554 København V ME | 4 timer | 2.250 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

KREATIV SKRIVEWORKSHOP Lær at skabe komplette karakterer og solide plot på et kreativt skrivekursus på Gilleleje Badehotel. Mød blandt andre Lone Theils og Morten Frich og grib chancen for at være 100 procent til stede i en oase, der afsondret fra hverdagens rutiner fordrer optimale betingelser for kreativitet og omtanke.

07.

NOV 2017

SVÆRT AT SKRIVE LET

FÅ LIV I SPROG OG TEKST Lær at skrive kreativt og vedkommende på dette intense skrivekursus, der drager dig ind i fortællingens univers og via en til en-sparring og skriveøvelser får liv og nærvær i sprog og tekst. Grib chancen for at være 100 procent til stede i en landlig oase fjernt fra kontor og klasselokale.

05.

SEP 2017

AndersensBureau Mustrupvej 121, 8320 Mårslet ME | 1 dag | Pris: 2.500 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

FL E R E Du staver i forvejen ok, men kan fra tid til anden blive i tvivl B Y E R OG om stavning. Den tvivl vil du have ryddet af vejen – en gang DATO ER for alle. Og du vil have genopfrisket reglerne, så du bliver endnu mere sikker i din stavning og kan argumentere for den, hvis det bliver nødvendigt. Afholdes også i Odense og København.

13.

2017

ProScript Hotel Royal, 8000 Aarhus C ME | 1 dag | Pris: 2.250 kr. | PU-støtte: 900 kr.

Behovet for korte tekster stiger. På dette kursus lærer du at skrive kort og præcist og samtidig humoristisk og personligt – uden at det bliver for overfladisk. Glæd dig til et skrivekursus med masser af praktisk træning.

12.

OKT 2017

OGSÅ KØ BEN -I HAVN

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus N ME | 2 dage | Pris: 3.850 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

VIND KAMPEN OM LÆSERNE: SKRIV BEDRE RUBRIKKER

BLIV DEN SKARPESTE STAVER

SEP

AndersensBureau LÆSE MERE Gilleleje Badehotel, 3250 Gilleleje ME | 3 dage | Pris: 9.000 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

Uden gode rubrikker læser ingen dine artikler. Med gode rubrikker læser mange dine artikler. Aldrig har rubrikkerne spillet så vigtig en rolle som i disse år, hvor mediebrugen ændrer sig fra papir til online. Vid, hvad dine læsere tænder på eller ikke gider, og brug din viden, når du skriver.

09.

OKT 2017

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K ME | 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

FRA IDE TIL FÆRDIG BOG Mange går rundt med en ide til en bog. Men ideer er ikke nok. Skrivelyst er en fordel, men der skal mere til. Kurset hjælper den enkelte, der har en forfatter i maven, til at få vurderet ideer – og vil give den nødvendige viden, så ideen måske kan ende med at blive et færdigt bogprojekt.

22.

NOV 2017

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 3 dage | Pris: 8.085 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

“Har du selv en intention om at bruge det, du har lært? Og efterspørger og anerkender din leder og dine kolleger, når du ændrer din praksis? Hvis ikke, er der stor risiko for, at du ikke får brugt din nye viden.” Bent Gringer, chefkonsulent i Kompetencesekretariatet

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 29


ER FREMTIDEN FREELANCE?

Nogle eksperter kalder fremtidens mediebranche for freelancebaseret og spår, at vi alle skal være vores eget brand, der netværker døgnet rundt og er multikunstnere, der kan det hele. Men måske blæser der helt nye vinde fra New York?

I

her har hun set en udvikling, som med stor sandsynlighed udlandet spirer det frem med virksomheder, der tilbyder vil sprede sig til Europa og Danmark: ‘rejse og arbejd over hele verden’-koncepter. Nogle af de “Eksempelvis har vi ikke længere brug for den journalist, nye danske digitale medier bliver drevet af globale reder kun kan skrive. Det handler om at blive multikunstner. daktioner. Og flere medier fyrer fastansatte – for at hente Du skal kunne skrive, tage billeder, lave video, og meget dem ind som ekstern arbejdskraft. Det peger alt sammen i gerne kunne kode og bevæge dig på alle platforme – og fakén retning, mener medieforsker Aske Kammer – fremtiden bliver freelance. tisk være på hele tiden. Sådan er det i USA, og det gælder “På den ene side er godt for medierne, fordi det er billibåde journalister og redaktører,” fortæller hun. Men modsat Aske Kammer er hun ikke længere så sikker gere, men omvendt mister man noget kontinuitet, når folk på, at fremtidens mediebranche udelukkende bliver befoler projektansatte. Vi snakker tit om et medies DNA, som kendetegner den måde mediet skriver og agerer på. Når vi ket af enkeltmandsfirmaer. går over til at benytte freelancere, kan DNA’et blive svagere, fordi den, der laver tingene, ikke nødvendigvis er bekendt NYE TENDENSER PÅ NEW YORK TIMES “For et par år med tonen og stilen på mediet, fordi hun eller han leverer til siden ville jeg nok have sagt ja, for det er en tendens, der er mange forskellige medier,” forklarer Aske Kammer. i mange brancher, men i dag er jeg en lille smule mere optiOg præcis det med mange formistisk. New York Times har fået en kæmpe tilslutning i form af skellige medier kommer til at forlæsere og abonnenter, så der er andre arbejdslivet markant, for nu råd til flere fastansatte. De har skal vi pludselig skal kunne mange også fået donationer og tilskud andre ting end at skrive, fotografra fonde. Jeg ved ikke, om man fere, filme eller layoute – vi skal kommer til at se det tilsvarende i være individuelle brands og have Danmark, men der er en optiblikket rettet fremad: “Der kommer nemt til at gå memisme hos journalister og læget energi med at orientere sig i, sere, der er mere villige til at behvem ens kunde er både nu og i tale for god og saglig journaliLouise Roug, seniorredaktør morgen. Det ændrer din arbejdsstik, for de ved efterhånden, at på Politico Europe den slags ikke er gratis.” dag, men det ændrer også måden, Og i modsætning til herhjemdu holder fri på. Netværksmøder og after hours-arrangementer fylme, hvor der bliver nedlagt hele fotoredaktioner, bliver de kameraførende også tilgodeset i der mere, og dermed bliver fritid og arbejde noget, der hænden positive newyorkerudvikling – både de faste og freelanger mere og mere sammen.” cerne: “Fotograferne har den største udfordring, fordi alle efterDU SKAL VÆRE MULTIKUNSTNER Louise Roug har boet og arbejdet som journalist i New York i mange år, og hånden tror, at de kan tage billeder. Men New York Times

Du skal kunne skrive,

tage billeder, lave video og meget gerne kunne kode og bevæge dig på alle platforme.

30 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017

LOUISE ROUG Uddannet journalist fra Columbia University. Seniorredaktør på Politico Europe og forelæser på bl.a. Columbia University. Tidl. Mashable og Newsweek samt Bagdad-korrespondent for Los Angeles Times.

ASKE KAMMER Adjunkt ved IT Universitet og formand for Sammenslutningen af medieforskere i Danmark. Forsker i digitaliseringens indvirkning på mediepolitik, økonomi og ledelse samt digital journalistik. FOTO | MALTE LILLELUND NØRGAARD

bliv multikunstner

Dronepilotuddannelse, s. 3 Video med din smartphone, s. 22 Lær at lave lydfortællinger, s. 31

har fordoblet deres dagsrate til freelancefotografer og har samtidig en stab af ansatte fotografer. Jeg tror, at udviklingen i den retning sker, fordi vi har fået en debat om fake news og alternative fakta. Folk vil vide, hvor de kan gå hen og få sandheden, og det kommer de klassiske medier til gode,” mener Louise Roug. Så måske ligger fremtiden et sted midt imellem, men der er hos eksperterne ingen tvivl om, at vi skal være flerstrengede mediefolk – uanset om vi er på fast løn eller på jagt efter det næste projekt.


Kenneth Thue Nielsen tager kursisterne ind bag tallene. Han viser, hvordan tal er et af de fremmeste våben hos politikere, interesseorganisationer og erhvervslivet, og hvordan medierne selv via tal kan sætte dagsordenen. Deltagerne lærer at afkode tallene og se, om de holder vand.

02.

OKT 2017

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K ME | 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

FIND DATA – OG FIND HISTORIER MED MICROSOFT ACCESS

DIGITAL RESEARCH

Myndighederne lægger flere og flere data ud til frit brug. Det gælder kommuner og mange andre. På dette kursus viser vi, hvor de nye data er og hvordan du enkelt får fat i dem og anvender dem. Du lærer også, hvordan du analyserer data og finder historier med databaseprogrammet Microsoft Access.

Dette er et nyt og opdateret kursus, hvor vi har samlet vores bedste råd, tips og tricks om digital research. På kursets tre dage får du fyldt værktøjskassen op med nyt, skarpt værktøj, og du lærer at kombinere metoderne bedst muligt for at kunne nå resultatet hurtigt og effektivt.

02.

OKT 2017

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 3 dage | Pris: 8.085 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

10.

OKT 2017

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 3 dage | Pris: 8.085 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

SKRÆL NETTET – MED IMPORT.IO

SØG AKTINDSIGT OG SKAF FORTROLIGE KILDER

Myndighederne vil ikke give dig data, men henviser til, at du kan søge dem frem på deres hjemmeside – bid for bid. Løsningen er at skrælle nettet med ‘web scraping’. Vi lærer dig at gøre det nemt og effektivt med Import.io. Efter to dages kursus kan du selv gøre det. Uden programmering.

Offentlighedsloven i 2014 gjorde det svært at trænge ind bag centrale myndigheder og det politiske apparats barrikader. På kurset blander Oluf Jørgensen og Nils Mulvad de praktiske juridiske kneb med konkrete og velafprøvede journalistiske metoder. Du lærer, hvordan du kommer så langt som muligt.

26.

OKT 2017

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 2 dage | Pris: 5.690 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

07.

NOV 2017

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Radisson Blu, 8000 Aarhus C ME | 2 dage | Pris: 5.990 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Lær at redigere lydfortællinger i programmet Hindenburg. Skal du for eksempel i gang med at podcaste, er det et supernemt og godt program, hvor du ikke behøver være lyd- eller teknologinørd. På denne todages-bootcamp gennemgår vi en produktionsgang, og du får lov at lave din egen lydfortælling.

11.

2017

Moving LÆSE MERE Skt. Pauls Kirkeplads 9B, 8000 Aarhus C ME | 2 dage | Pris: 4.200 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

KOM GODT I GANG MED LYD

PODCAST – SÅDAN KOMMER DU I GANG

På to dage lærer du, hvad lyd kan gøre for din formidling. Du stifter bekendtskab med begreber, formater og platforme, og du får prøvet kræfter med at optage og lave en let redigering af korte lydindslag. Vi hører også forskellige typer af lydproduktioner og diskuterer form og indhold.

Podcast er ved at bide sig fast som et effektivt kommunikationsværktøj på lige fod med andre sociale medier i virksomheder og organisationer. På dette kursus lærer du, hvordan I kommer i gang med at podcaste. Få indsigt i processen fra ide til færdigt produkt. Kurset er meget praktisk anlagt.

13.

NOV 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72 2400 København NV 2 dage | Pris: 5.450 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

30.

OKT 2017

Moving LÆSE MERE Skt. Pauls Kirkeplads 9B, 8000 Aarhus C ME | 2 dage | Pris: 4.200 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆR AT LAVE LYDFORTÆLLINGER

PODCAST – LEG MED LEVENDE LYDBILLEDER

Kom med på (lyd)bølgen og lær at producere fængende og medrivende podcasts. Du lærer at interviewe de spændende scener frem og at skabe den gode fortælling. Du får også den smule teknik, der er nødvendig for at opnå et godt resultat. Især for dig, som hidtil ikke har fortalt historier i lyd.

Podcasts er en naturlig udvikling af dit medie eller din freelancevirksomhed – og så udfordrer det din kreativitet og skærper dit journalistiske øre. Kom med tidligere P1-redaktør Bille Sterll ind i lytternes univers og lær at lave lydfortællinger på blot fem dage fra ide til færdig podcast.

19.

SEP 2017

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus N ME | 4 dage | Pris: 10.750 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

06.

NOV 2017

RADIO OG PODCAST

LYDREDIGERING I HINDENBURG

SEP

JOURNALISTIK — CAR OG UNDERSØGENDE

BLIV MESTER I TAL OG UNDERSØGELSER

Mediekursus.dk Pilestræde 61, 1112 København K. 5 dage | Pris: 14.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2017 | 31


TILMELDINGEN ÅBNER 15. MAJ KL. 9.00 PÅ MEDIERNESEFTERUDDANNELSE.DK

GLÆD DIG TIL 145 KURSER FRA: EmpowerMind | Kaas & Mulvad | DMJX | Bjerg & Dahl | Jensens Kurser | Mediekonsulenterne | Politiken Kurser | Digital Taktik | Moving | Danish Media | ProScript | Modulkursus | Korrespondenterne | WeLoveVideo | Mediekursus.dk | Syddansk Universitet | Rasmussen&Marker | Jacob Langvad EU-kurser | Kort & Dokumentar Filmskolen | AndersensBureau | Webitricerne | Pixel og papir | Fotografværkstedet | Kurtstrand.dk | Medievirksomheden Mr. East | Lumholt & Stahlschmidt Kommunikation

Mediernes Efteruddannelse Efterår 2017  

Efteruddannelse for mediebranchen - støttet af Pressens Uddannelsesfond.

Mediernes Efteruddannelse Efterår 2017  

Efteruddannelse for mediebranchen - støttet af Pressens Uddannelsesfond.