Page 1

TEMA NORDJYLLAND

Sommerbyer på toppen

De mange koselige byene i Nord-Jylland

viser seg fra sin aller beste side om sommeren.

Av Irene Hetlelid Svendsen

1.

5.

3. 4.

8.

20

21

7.

2. 6.

1. Skagen I sommerbyen Skagen syder det av liv i handlegatene, langs de mange fortauskaféene og ved havnen. Byen har mye godt å by på for de matglade. Fiskerestaurantene i de røde pakkhusene på havna byr blant annet på solide lunsjretter til en rimelig pris. På ærverdige Brøndums Hotel i Anchersvej kan du innta et gourmetmåltid, mens du beundrer maleriene på veggene. Mange av kunstverkene er betaling fra fordums kunstnere som har bodd godt på hotellet.

www.lysetsland.dk

2. Frederikshavn En akkurat passe stor handelsby med mange trivelige butikker. I Søndergade finner du spennende spesialbutikker som selger ost, fisk og andre delikatesser. 22.-24. juni arrangeres Tordenskioldsdagene for 15. gang. En historisk 1700-talls festival der 1000 skuespillere og statister deltar. I området ved Kruttårnet vrimler det av soldater, fruentimmere og barn i 1700-talls drakter. Havnen fylles med imponerende seilskip, og med bulder og brak utkjemper soldater et mektig slag.

3. Hirtshals På vei til eller fra feriemodus, er det vel verdt å stoppe opp i Hirtshals. Med sin praktfulle utsikt over havet og sin nærhet til havna er gågata i Hirtshals helt spesiell. Nå er også gata renovert for mange millioner kroner, og flere nyetableringer gjør sentrum mer attraktiv for turister og fastboende. Nordeuropas største akvarium, Nordsøen Oceanarium, finner du også i Hirtshals. Her venter undersjøiske ekspedisjoner for hele familien. Lær om livet under vannoverflaten og møt seler, klumpfisk og stimer av andre spennende fisk.

4. Lønstrup

5. Sæby

Den vesle byen helt ute ved Vesterhavet har bare 550 innbyggere, men mye å by på for deg som er interessert i kunst og håndverk. Det gir ro i sjelen å rusle rundt i de mange verkstedene og galleriene. I Strandvejen ligger gullsmedverkstedet Holberg Smykker. Her blir de vakreste håndlagde smykker til i gull, sølv og edelstener. Og skulle kjærligheten blomstre litt ekstra i sommerferien er kanskje de unike gifteringene noe å se litt nærmere på? Frieriet kan du legge til Restaurant Villa Vest som byr på fantasifulle retter i verdensklasse og byens vakreste havutsikt.

Sæby, også kalt Perlen ved havet, er en av Danmarks mest attraktive feriebyer med direkte adgang til den brede, barnevennlige stranden på Nordjyllands østkyst. Selv om Sæby er en liten by, er utvalget av restauranter og spillesteder stort. Du kan knapt gå gjennom byen uten at du hører svingende toner. Utestedet Lanternen byr på tradisjonell swing jazz i bakgården sommeren gjennom. Det arrangeres også konserter hver lørdag på Sæby Torv, mens de omkringliggende restauranter tilbyr uteservering.

6. Løkken Løkkens motto er: ”Løkken holder åpen, når Danmark har fri”. Alle de små, koselige butikkene har åpent alle dager, nesten fra soloppgang til solnedgang. Barna vil elske et besøk i Bolcheriet der du kan se hvordan drops med vakre mønstre og bokstaver blir til ved hjelp av tradisjonelt håndverk og rå muskelkraft, før de kuttes opp på 80 år gamle maskiner. Kanskje venter det en smakebit etter demonstrasjonen?

7. Hjørring Landsdelens gamle kulturhovedstad lokker med shopping, kaféliv og kulturelle opplevelser. Med den trivelige Stokbrogade i vest og handlesenteret Metropol i øst, har Hjørring alt hva et shopping-hjerte begjærer. Om du får lyst på åndelig føde venter to teatre, et verdenskjent bibliotek, samt en rekke museer og gallerier. Håndværkernes Hus i Hjørrings gamle bydel er et levende museum der gamle håndverkstradisjoner holdes i hevd. Her kan man blant annet se hvordan man dreier i tre, og hvordan smeden jobber.

8. Blokhus På nordvestkysten av Jylland ligger tettstedet Blokhus. Et yndet feriereisemål på grunn av de store sandstrendene med finkornet sand, lune klitter og friskt blått hav ut mot Jammerbukten. Men den vesle strandbyen byr også på mat og kultur. På restaurant Futten kan du nyte en god lunsj, akkompagnert av tradisjonell storband-jazz. Det populære arrangementet går av stabelen de fleste lørdager, året rundt.

Sommerbyer i Danmark  

De mange koselige byene i Nord-Jylland viser seg fra sin aller beste side om sommeren. (Fra Skagerrakposten).