Page 1

Bo&miljø MEDLEMSBLAD

FOR

SØRLANDET

BOLIGBYGGELAG

NR. 1

2014

Hans Petter Kristiansen fikk full valuta for medlemskapet i Sørlandet Boligbyggelag da han renoverte badet.


Brille Mandag 21:30 Eller et annet tidspunkt

Du bestemmer selv nĂĽr du vil se hva. Med tjenesten Ukesarkiv kan du se programmer som har blitt sendt en hel uke bakover i tid. Ukesarkiv er en av flere spennende tjenester i underholdningsportalen T-We.

B o & m i l j ø

Les mer pĂĽ canaldigital.no/t-we

2


Innhold 05 Ny telefon- og bredbåndavtale 06 Drømmebad på fire uker

11 05

11 Megler med ambisjoner 13 Tillitsvalgte på kurs 14 Barna må sikres i bilen 16 God og rimelig forsikring 18 Borettslag rehabiliterer 23 Gull, sølv og bronse

06

25 Jus&Hjem: Legalpant 27 Blomster på alle kanter

14

B o & m i l j ø

34 Nyhet: Kryssord

3


Fordeler for alle

adm. dir.

Ole Fritjof Godtfredsen

Vi i Sørlandet Boligbyggelag er glade for etableringen av Sørmegleren. Sørmegleren er et resultat av den store sparebankfusjonen. Sparebanken Sør eide ABCenter, mens Plussmegleren dels var eid av aktive eiere og dels av Sparebanken Pluss og Sørlandet Boligbyggelag. Etter fusjonen eies det nye meglerselskapet av Sparebanken Sør og ca 10% av Sørlandet Boligbyggelag. Sørmegleren er den største eiendomsmeglervirksomheten i vår landsdel og vi er sikre på at de ansatte vil videreføre den offensive stå på-innstillingen som preget dem i de tidligere selskapene. Vi eiere vil også gjøre vårt til at Sørmegleren skal bli en suksess og en god arbeidsplass. Sørmegleren vil bli en viktig samarbeidspartner dersom du som medlem i Sørlandet Boligbyggelag skal selge din bolig. Hos Sørmegleren vil du oppnå medlemsfordeler enten du skal selge din borettslagsleilighet eller annen type bolig. Alle medlemmer har nå mottatt det nye Fordelskortet for 2014. Fordelskortet, erstatningen for det gamle medlemskortet, har virkelig slått an. I skrivende stund har 4500 medlemmer aktivert kortet og nyter godt av rabatter og bonuser ved kjøp hos våre samarbeidspartnere. Vi har et mål om å nå 6.500 aktiverte fordelskort innen utgangen av juni. Trenger du hjelp til aktivering kan du sende en SMS til 1963 med kodeordet SBBL etterfulgt av din mailadresse.

B o & m i l j ø

På side 32 og 33 i dette bladet finner du oversikt over medlemsfordelene. I denne utgaven av Bo & miljø kan du lese om et ektepar som utnyttet sine medlemsfordeler mest mulig da de pusset opp badet. De fikk rabatter og bonuser på timepriser og utstyr – og jobben utført av en av våre samarbeidspartnere. Snakk om medlemsfordel!

Utgitt: Mars 2014 Utgiver: Sørlandet Boligbyggelag | www.sorbbl.no | tlf: 38 07 90 70 Redaktør: Ole Fritjof Godtfredsen Redaksjon, salg og produksjon: Mediepartner AS | mediepartner.no

4


Hello - ny telefonavtale Nå kan medlemmer få enda lavere priser på mobil, fasttelefon og bredbånd. Tekst TOM HAAVARDSTUN Foto GETTY IMAGES og NYEBILDER

Telefonavtalen med Hello er en god avtale for hele familien - den omfatter hjemmetelefon, mobil, mobilt bredbånd og bredbånd til hjemmet.

SLIK GJØR DU DET seg et solid renommé, og har en lang liste med kjente virksomheter på kundelisten. Det er første gang privatpersoner får tilgang til Hellos gode betingelser. – Samarbeidet med boligbyggelagene, er en ­viktig satsing for oss. – Når de andre teleselskapene bruker penger på TVreklame, bruker vi heller dette på å kutte ­prisene og øke servicen mot kunden. Medlemmene får nå markedets beste tilbud, sier Hello-gründeren, Nadi Nalbant. – Telenor-avtalen har tjent oss godt i 15 år, men nå er vi veldig godt fornøyd med at Boligbyggelagenes Partner gjennom fordelskortet.no kan ­presentere denne nye Hello-avtalen, sier administrerende direktør Ole Fritjof Godtfredsen i Sørlandet Boligbyggelag. – Vi oppfordrer våre medlemmer til å gå inn på Fordelskortet.no for bytte til Hello, sier han.

1. GÅ INN PÅ følgende internettadresse: http://hello.no/ bbltele/ 2. KLIKK PÅ ”Bestill”knappen. 3. VELG ønsket tjeneste (Mobil, fasttelefon eller bredbånd) 4. LEGG INN

opplysningene i bestillingskjemaet som da kommer opp 5. ØNSKER du å snakke med en kundebehandler kan du ringe Hello på 815 70 815

B o & m i l j ø

T

elenor-avtalen er under avvikling. En ny ­tele-avtale med enda bedre priser er inngått med selskapet Hello. – Flere teleselskaper er vurdert og vi er trygge på at Hello vil være en god partner for oss. Nå oppfordrer vi medlemmene til å sjekke ut hva de kan spare på å benytte Hello gjennom fordels­kortet, sier administrerende direktør Rune Gaustad i Boligbygge­lagenes Partner. Rabatten medlemmene har hatt gjennom ­Telenor-avtalen gjelder altså ikke lenger. Man må bytte til Hello for å få lave priser. Avtalen omfatter fasttelefon, mobil og bredbånd, mobilt bredbånd, Ip-telefoni, samt utstyr som mobil- og fasttelefoner og nettbrett. Hello er ukjent for mange, selskapet har hittil kun vært i bedriftsmarkedet. Her har Hello opp­arbeidet

5


Tidløst bad På fire uker ble et gammelt og nedslitt baderom forvandlet til et drømmebad hos ekteparet Kristiansen på Justvik. Tekst ANNE S. T. JOHNSEN Foto KJELL INGE SØREIDE

J

eg har fått badet akkurat slik jeg ønsket det, sier Esther Kristiansen og åpner døren til et lyst og trivelig bad. Hun og mannen Jan Petter Kristiansen ønsket et tidløst, men moderne bad med stort dusjrom, dobbel servant, vegghengt toalett og godt med skapplass. Det har de fått. I tillegg er her også plass til vaskemaskin og tørketrommel. Veggene er flislagt med 20 x 50 cm store hvite fliser og grå mosaikk i 5 x 5 cm. Og på gulvet er det 30 x 30 cm steingrå fliser. Baderomsinnredningen er i hvit høyglans. – Dette er et nøytralt bad som vi frisker opp med farger, sier Kristiansen.

– Jeg hadde planlagt det, men fikk hjelp hos Aamodt VVS til å lage 3-D-tegninger.

B o & m i l j ø

På tegningene så jeg

6

hvordan badet kom til å bli ferdig renovert.

Nå er det lilla håndklær, ­lavendel i lilla potte­ skjulere og designstilige såpe­dispenser og toalettrull­ holder som ­skaper fargen og stilen i rommet. Til jul var det rødt. – Nye farger gir på en måte et nytt bad, sier hun. TOTALRENOVERT – Opprinnelig var dette et lite bad og et lite vaskerom, men for mange år siden slo vi ut veggen mellom de to rommene og fikk et større baderom. Men det er lenge siden, og nå t­ rengte b ­ adet ny oppgardering. Det gamle var nedslitt, uten varmekabler i gulvet og uten den komforten vi ø ­ nsket, sier Kristiansen. Hun visste nøyaktig hvordan badet skulle se ut. – Jeg hadde planlagt det, men fikk hjelp hos Aamodt VVS til å lage 3-D-tegninger. På tegningene så jeg hvordan badet kom til å bli ferdig renovert. Vi fant til og med all innredningen hos Aamodt VVS, sier Kristiansen. – Alle som skal renovere bad, bør innhente flere priser. Vi hadde anbud hos flere VVS-firmaer. Det kan lønne seg. Vi valgte Aamodt VVS. Vi er godt fornøyd, sier Kristiansen. Det tok fire uker fra håndverkerne begynte å rive det gamle badet til det nye stod ferdig, akkurat så lang tid som ekteparet ble lovet. – Vi reiste vekk nesten hele perioden. Ingenting er mer trasig enn å bo i et hus uten bad, sier ekteparet.


B o & m i l j ø

– Det ble bra, sier Steinar Aamodt (t.v.) og Torbjørn Aamodt fra Aamodt VVS. Her tar de en siste kontroll på at alt er orden.

Det delikate badet med store hvite veggfliser, gir god romfølelse. Dusjrommet er stort. I dusjen er det valgt en designsluk langs veggen. Sluken krever bare fall i en retning.

7


Omfattende jobb Rehabiliteringen av badet hos ekteparet Kristiansen var omfattende. Rommet ble strippet for alt og fikk alt nytt.

B o & m i l j ø

– JEG SYNS DET BLE VELDIG GREIT, sier Steinar Aamodt, rørleggermester og ansvarlig for hele ­rehabiliteringen hos Kristiansen. Han har lang erfaring, og vet hva som skal til for at prosessen skal gå som smurt. – Først av alt; finn ut hvordan du vil ha badet. Be om tegninger og få et spesifisert anbud. De fleste firma har samarbeidspartnere som snekkere og elektrikere slik at kunden får en totalentreprise. Avtal også oppstart og ferdigstillelse. – De fleste setter vekk alt, og for all del ikke begynn med det elektriske og rørtekniske. Husk også at blir det vannskader på et bad, er det den som har gjort jobben som er ansvarlig, sier Aamodt. Selve rehabiliteringen starter med riving/ demontering av det gamle badet. Deretter er det viktig at alle håndverkerne gjør sine oppgaver til riktig tid. Rørlegger sørger for blant annet montering av nytt røropplegg med avløp, nye sluker, deretter skal elektriker ta ansvar for det elektriske anlegget, murer sørger for støping av gulv og fliselegging og snekker setter opp vegger, tak og monterer nye vinduer. Kristiansen tok selv malerarbeidet. – Til slutt monteres baderomsmøbler og sanitær­ utstyr. Og helt til slutt sjekker vi at alt fungerer som det skal. Det gjør det her hos Kristiansen, sier Aamodt.

Jan Petter Kristiansen er godt

Badet er stort nok

fornøyd med det nye badet.

til vaskemaskin og

– Det ble slik vi drømte om,

tørketrommel.

sier han. Her sammen med

De nye badet har også

Steinar Aamodt.

8

nytt røropplegg.


© Inter IKEA Systems B.V. 2014.

«Denne produsenten lager kjøkken som står vårt hjerte nærmest. I 2013 presenterte de sitt mest fleksible hittil – METOD. Et kjøkkensystem basert på byggeklosslogikk bestående av over 1.400 deler, som skal sikre et sømløst og skreddersydd uttrykk. Med nye moduler, flere kombinasjonsmuligheter og enklere montering betyr det mye for veldig, veldig mange.»

28.320,–

METOD kjøkken med BODBYN grå dører og skuffefronter og MAXIMERA skuffer med dempere. KARLBY benkeplate i eik. Hvitevarer og belysning selges separat.

Nå får du gavekort på 1.000,– for hver 10.000,– du kjøper kjøkken eller hvitevarer for. Tilbudet varer til og med 26. april. IKEA.no/sorlandet Åpningstider: 10–21 (lør 10–19) Restauranten: 09.30–20.15 (lør 09.30–18.15)


RENOVERING AV BAD Vi tar hele jobben! Kontakt oss for gratis befaring. Ring

380 51 506 Steffen

Svein Eirik

Steinar

Husk 5% bonus på fordelskortet Våre dyktige underleverandører

Tlf. 380 51 506 Linnegrøvan 16, 4640 Søgne post@aamodtvvs.no www.aamodtvvs.no

B o & m i l j ø

aamodt vvs

10

Åpningstider: Mandag-fredag 9-17 Torsdag 9-18 Lørdag 9-14


Store ambisjoner Det gode samarbeidet med Sørlandet Boligbyggelag veide tungt da Plussmegleren måtte velge mellom fusjon eller alenegang. Tekst KJETIL ANTHONSEN Foto KJELL INGE SØREIDE

F

Markedssjef Dag Thomassen i Sørmegleren.

er ikke avsluttet, sier Thomassen. Borettslagsleiligheter har hatt samme prismessige utvikling som rekkehus og eneboliger i Kristiansand. Inntil for to-tre år siden steg prisene i Kristiansand mer enn i landet for øvrig. Da kommunen la ut store tomteområder som entreprenørene bygde ut, flatet prisene ut eller falt. Nå er vi helt på landsgjennomsnittet. – Det snakkes mye om boligboblen, frykter du den? – Nei, det gjør knapt noen i bransjen. Men det hersker nok en viss uenighet om prisene skal ­ytterligere ned eller om vi allerede har lagt bunnen bak oss, sier Dag Thomassen.

B o & m i l j ø

joråret var preget av mange dilemmaer og vanskelige valg. Vi hadde drevet godt i tre år og ville gjerne ha fortsatt noen år til i ­kompaniskap med Sørlandet Boligbyggelag og Sparebanken Pluss. Men det var ikke mulig, arbeidet med bankfusjonen gikk sin gang og vi måtte velge. Alenegang hadde betydd reduserte markedsandeler og en tilværelse uten banken og muligens også uten Sørlandet Boligbyggelag og boligene tilknyttet det. Det ville vi ikke. Vi er stolte over å være Sørlandet Boligbyggelag sin foretrukne megler og nå trår vi til som aldri før, sier markedssjef Dag Thomassen i Sørmegleren. I fjor hadde Plussmegleren og ABCenter til sammen drøyt 25 prosent markedsandel i Agder-fylkene, noe over 30 prosent i Kristiansand. Sørmegleren er landsdelens største meglerforetak med over 50 årsverk og 12 kontorer fra Farsund i vest til Risør i øst. Hovedkontoret er i Skippergata 10, der ABCenter drev tidligere, og der Plussmegleren startet for tre år siden. Huset er bygget ut for å få plass til de tidligere ABCenter-ansatte som inntil i fjor hadde kontorer på hjørnet av Markens og Dronningensgate. – I år er målet å holde markedsandelene, selv om vi er blitt færre medarbeidere. Når det gjelder borettslagsleiligheter spesielt, har vi et hårete mål om å klare 50 prosent av markedet, en formidabel økning fra fjorårets 30 prosent. – Hvordan skal dere klare det? – Vi har åpnet nytt avdelingskontor på Lund etter fusjonen, snart åpner vi i Vågsbygd. Det kommer selvfølgelig alle til gode, ikke minst borettslagseiere som det fins mange av i begge bydelene. Kunnskap og spesialisering er viktig, det er ikke nok å kjenne geografien, hos oss skal borettslagmeglerne kjenne hvert enkelt borettslag detaljert. Vi arbeider med en prosess der tre av meglerne skal dedikeres og drilles til bare å selge borettslagsleiligheter. Jeg har ingen navn, det er kamp om plassene og prosessen

11


iZi Kid X3 ISOfix Vekt: 0-18 kg Alder: Ca 6 mnd-4 år Gruppe: 0/1 Retning: Bakovervendt Godkjent: ECE R4404 Montering: Isofix/3 Punktsbelte

Test vinner

DET SIKRESTE VALGET ENKELT Å JUSTERE

ENKELT Å TA BARNET INN/UT

Nakkestøtte og internbelte kan i en enkel operasjon justeres i 8 forskjellige høydeposisjoner

Enkelt å ta barnet inn og ut av barnesetet takket være magneter som holder internbelte ”ute av veien”

ENKEL OG STABIL MONTERING Besafe iZi Kid ISOfix kan enkelt ”klikkes” på ISOfix-fester i bilen og frontbøylen sørger for at setet står stabilt og stødig

sand ristian 0 628 K 90 8 18 5 3 . lf T

n 5, 4

ie nnsve Mjåva


Tryggere tillitsvalgte 120 tillitsvalgte fra et stort antall borettslag og sameier stilte opp da Sørlandet Boligbyggelag inviterte til kurs om boligselskapenes vedlikeholdsansvar og ansvar for forsikringen. Tekst og Foto EIRIK VIGSNES

P

BLIR TRYGGERE Både Eikås og Smeby sier de fikk vite mye nyttig. – Vi blir tryggere i jobben når vi får mer kunnskap om lover og ­regler. Ofte kan det oppstå uenigheter og konflikter mellom beboerne, og da er det godt å ha innsikt i hva som er rett og galt, sier de to ferske tillitsvalgte.

Rundt 120 tillitsvalgte i borettslag og sameier i Sørlandet Boligbyggelag var på plass i auditoriet på Scandic Kristiansand Bystranda for å høre advokat Henning Lauridsen fortelle om regler og ansvar knyttet til forsikring av borettslag.

De er glade for at Sørlandet Boligbyggelag tar initiativ til faglige kurs for tillitsvalgte i borettslag og sameier. Både Eikås og Smeby kan gjerne tenke seg flere kurs. – Vi kunne godt lære mer om regler for vedlikehold av fellesarealer og eiendom, hva som er rammene for ordensregler i sameier, og ikke minst; hva er myndighetsrommet for styrene, sier de to. FLERE KURS Ole Fritjof Godtfredsen, administrerende direktør i Sørlandet Boligbyggelag, sier at det er inspirerende at disse årlige kursene får en så stor oppslutning og gode tilbakemeldinger. – Vi har gode erfaringer med å arrangere kurs som dette for borettslag og sameier som vi er forretnings­ fører for. Vi arrangerer årlig et eller to kurs og ­forsøker å finne temaer som er relevante for våre kunder. Dette kommer vi til å fortsette med, sier han. Eikås og Smeby sier de føler seg godt ivaretatt av Sørlandet Boligbyggelag. – Kursing er vel og bra. Men det aller beste er at det alltid er hjelp å få hos dem når vi ringer og spør om råd, sier Smeby og Eikås.

B o & m i l j ø

å første rad satt Reidun Eikås og Leif Narve Smeby, henholdsvis styre­ medlem og styreleder i Meieribakken Borettslag i Søgne. Begge er ferske tillitsvalgte og tørster etter kunnskap som kan gjøre dem dyktigere. – Det er utrolig mye nytt å sette seg inn i når man blir tillitsvalgt i et borettslag. Kunnskap om lover og regler er helt nødvendig om man skal gjøre en god jobb, sier de to. I nesten to timer satt de i foredrags­salen på Scandic Kristiansand Bystranda hotell sammen med et hundretall andre tillitsvalgte og lyttet til ­advokat Henning Lauridsen fra Norske Bolig­byggelag (NBBL). Han snakket om ansvar og regler knyttet til vedlikehold av fellesanlegg og installasjoner i borettslag. Blant annet belyste han forholdet m ­ ellom den enkelte eier og sameiet e ­ ller borettslaget. Hvilke endringer kan eier gjøre i egen bolig og på felles­ areal? Hva eierne selv har vedlikeholds­ansvar for og hva som er bolig­selskapets ansvar? Etter middag var temaet forsikringsordning for borettslag og sameier. Elisabeth Myhre fra ­Boligbyggelagenes Partner påpekte i sitt foredrag ­betydningen av å ha en bred forsikringsdekning for boligselskapet, en Totalforsikring.

13


Bakovervendt er tryggest Bakovervendte barneseter er fem ganger sikrere enn de fremovervendte. La derfor barn sitte bakovervendt så lenge som mulig. Tekst ANNE S. T. JOHNSEN Foto KJELL INGE SØREIDE

B iZi Go

B o & m i l j ø

iZi Kid X3 ISOfix

iZi Combi ISOfix

14

arna skal sitte trygt i bilen. Investér i s­ ikre barneseter og montér dem forskrifts­ messig. Den vanligste feilen foreldre og besteforeldre gjør at de ikke fester ­setene ordentlig, sier Arvid Follerås hos Per Hagen Bilrekvisita. Ansatte her har gjennomført autorisasjonskurs for salg av barnesikringsutstyr i bil. Og anbe­ falingen er klar barn helt opp til 25 kilo bør ha bakover ­vendte seter. Det er forskning basert på kollisjonstester og reelle ulykker som viser at det er sikrest med bakovervendte seter. Ved å sitte”feil vei” blir kropp og hode presset mot seteryggen, stolen blir som et skjold rundt barnet, ved en eventuell front­ kollisjon. Ved fremovervendte seter vil hodet kastes fremover mens kroppen holdes på plass av selene i barnestolen. Det kan i verste fall bety brukket nakke. Barn kan gjerne sitte bakovervendt til de er fem år. Både foreldre og besteforeldre tenker mer ­sikkerhet nå enn for noen år siden. Men fortsatt er det rom for forbedringer, blant annet når det gjelder montering av setene. Ta med barn og bil når du skal kjøpe sete så kan vi vise hvordan det skal monteres, anbefaler Follerås. – Den sikreste plassen i bilen er i midten bak. Da er barnet lengst unna alle treffpunkter. Men husk å sjekke at setet er godkjent for montering i midten. Barnesetet må ikke plasseres i forsetet foran en aktiv airbag. Setene hos Per Hagen Bilrekvisita kommer fra produsenten Besafe, som benytter isofix-system. Et systemet som gjør det enkelt å feste barne­ setene i bilen uten belte.


Besafe sine barneseter får også grønt lyst fra Forbrukerrådet. Flere av setene er vinnere i den store testen Forbrukerrådet har utført i samarbeid med den internasjonale testorganisasjonen International Consumer Research & Testing og den ­t yske bilorganisasjonen ADAC. Besafe har produsert bilbarnestoler i over 50 år, og i 25 år har Besafe arbeidet for å promotere bakovervendt sikring. Barn som er sikret på beste måte i en moderne bil, har gode sjanser for å overleve en alvorlig bil­ ulykke. Det bekrefter tall fra Trygg Trafikk. I 1970 omkom 560 personer i trafikken, av disse var nesten 100 under 15 år. Omtrent halvparten av de omkomne under 15 år var passasjerer i bil. I 2013 omkom fem barn i trafikken. Påbudet med barnesikringsutstyr i biler kom­​ i 1988.

B o & m i l j ø

Aleah Celine er sikret i bakovervendt barnesete. Her sammen med pappa Tore Mæland. (Arkivfoto)

15


Rimeligere privatforsikring Gisle Lauvsland fra Finsland fikk en god og rimeligere forsikring gjennom Boligbyggelagenes Forsikring. Tekst ANNE S. T. JOHNSEN

D

Selskapet var ryddig og ordnet raskt og enkelt opp, men det er jo først hvis uhell oppstår en vil merke hvor bra selskapet er.

a jeg fikk regningen fra mitt tidligere forogså kan få bedre d ­ ekning til lavere pris. sikringsselskap, så jeg raskt at prisen på – Selskapet var ryddig og ordnet raskt og enkelt opp, bilforsikring hadde økt kraftig. Det var da men det er jo først hvis uhell oppstår en vil merke hvor jeg kontaktet Boligbyggelagenes Forsikring bra selskapet er, sier Lauvsland. for å sjekke pris og dekning på hus, bil og reise. Det Boligbyggelagenes Forsikring har et tilbud til alle viste seg at denne forsikringen ble gunstigere på alle medlemmer enten de bor i et borettslag eller ikke, og måter, sier Lauvsland. tilbyr de fleste former for forsikring. Han har vært medlem i Sørlandet Boligbyggelag i Tidligere hadde mange boligbyggelag hver sine mange år, selv om han ikke bor i et borettslag tilknyttet medlemsavtaler med en rekke ulike forsikringsselboligbyggelaget. skap. Nå har alle boligbyggelagene samlet seg om en – Jeg får medlemsbladet i posten, og det felles forsikringsordning for de til sammen 530.000 var der jeg leste om forsikringstilbudet.­ medlemmene. At boligbyggelagene står samlet betyr Jeg har aldri hatt noen uhell, og syns derfor det var at de kan tilby konkurransedyktige forsikringer. bittert med en økning på premiesummen. Jeg mener Boligbyggelagene har inngått en avtale med Spaselv jeg er en god kunde for forsikringsselskapene. rebank 1 Forsikring, som vil stå for skadeoppgjøret. Men man vet jo aldri. Nå er jeg i hvert fall godt forsiMens Boligbyggelagenes Forsikring står for salg og kret, sier Lauvsland. kundeservice. Han anbefaler andre medlemmer å ta kontakt med Boligbyggelagenes Forsikring for å finne ut om de

ABC Tak 174x62_Layout 1 03.03.14 10:28 Side 1

- Bred kompetanse med gode fagarbeidere

B o & m i l j ø

- Lang erfaring med nybygg og rehabilitering

16

Takbelegg og membraner fra Isola

Nedre Hånes 6, 4365 Kristiansand S Tlf.: 913 05 922 E-post: post.abctak@gmail.com


Opptil 25% rabatt til alle medlemmer i Sørlandet Boligbyggelag Carlsen Fritzøe er den lokale byggevarespesialisten i Kristiansand. Både proffer og vanlige folk kommer til oss for å få gode råd om litt av hvert når det gjelder bygging og oppussing. Vi har alltid oppdaterte utstillinger og erfarne fagfolk i alle våre avdelinger. Viser du medlemskortet i Sørlandet Boligbyggelag, får du gode rabatter!

15% på maling 15% på jernvare 25% på trelast I tillegg får du 2% bonus på alle kjøp med aktivert fordelskort. Rabatter gjelder ikke på faste godpriser eller superpriser/tilbud.

SØRLANDSPARKEN – Eftevaag – Buråsen 2, 4632 Kristiansand S – Tlf.: 38 04 16 00 – Åpent: 7-18 (9 VÅGSBYGD – Eftevaag – Sagmyra 2, 4624 Kristiansand S – Tlf.: 38 06 48 00 – Åpent: 7-18 (9-15)

SØRLANDSPARKEN – Eftevaag – Buråsen 2, 4632 Kristiansand S – Tlf.: 38 04 16 00 – Åpent: 7-18 (9-15) VÅGSBYGD – Eftevaag – Sagmyra 2, 4624 Kristiansand S – Tlf.: 38 06 48 00 – Åpent: 7-18 (9-15)


Feiret halveis til mål

B o & m i l j ø

Med allsang, taler, gløgg og grøt feiret beboere og arbeidsfolk at rehabiliteringen av Vigvoll Terrasse Borettslag på Hånes er halvferdig. Tekst ANNE S. T. JOHNSEN Foto RUNE EILERTSEN

Sigurd Krageboen (t.v.) og Sindre Carlsen (t.h.) serverer grøt til beboerne i Vigvoll Terrasse

18


Styreleder i Vigvoll Terrasse Borettslag, Oluf Teinum, hadde med seg gitaren og sørget for god Alf Prøysen stemning.

O

Om et lite år vil det omfattende rehabiliteringsarbeidet være ferdig. Da vil de fem blokkene med 224 leiligheter være sertifisert som lavenergiboliger, det betyr blant annet at oppvarmingsbehovet blir betraktelig redusert. Selve rehabiliteringen innebærer blant annet ­installering av individuelle ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning, ekstra god isolering av ­y ttervegger og tak og nye vinduer med trelagsglass. I tillegg blir det ny teglfasade og ny utebelysning. Prosjektleder Rolf Åbrekk hos Sørlandet Boligbyggelag var tilstede på tilstelningen. – God kommunikasjon og engasjerte beboere har vært avgjørende for at prosessen har vært god så langt. Det er en fornøyelse å samarbeide med borettslaget, sier Åbrekk.

VIGVOLL TERRASSE BORETTSLAG Antall leiligheter: 224 Byggeår: 1976 Entreprenør: Byggmester Per O. Ingebretsen Rehabiliteringsstart: 2013 Ferdigstilt: Medio 2015

B o & m i l j ø

ver 100 beboere fant veien til borettslagets nye verksted for å markere dagen. Her ble det servert risengrynsgrøt og gløgg. Og sang. Styreleder Oluf Teinum tok grep om gitaren og de fremmøtte sang Du skal få en dag i mårå så taket nesten løftet seg. – Ja, vi har fortsatt tro på morgendagen, men det har vært tøffe tak, og diverse utfordringer. Det sier seg selv at det kan være slitsomt å bo på en byggeplass. Men en av nøklene for å lykkes er god informasjon før prosessen starter og underveis. Og det aller beste; hver enkelt beboer får nå et svært godt inneklima, sier Teinum. – Dette er et utrolig spennende prosjekt. Det er sjeldent at terrasseblokker bygges om til lavenergiboliger. Det har dukket opp problemer underveis. Men takket være et godt samarbeid mellom entreprenør og ingeniører fra Sørlandet Boligbyggelag, ble disse taklet fortløpende. Vi er ikke i mål, men vi har god tro på at dette blir veldig bra, sa leder i byggekomiteen, Kjell A. Ingebrigtsen. I sin tale roste han beboere, arbeidsfolk og ­Sørlandet Boligbyggelag for hvordan utfordringer er blitt taklet. Han skrøt også av resultatet så langt.

Kostnad: 110 millioner kroner Vigvoll Terrasse Borettslag på Hånes er halvveis i en omfattende oppgradering. En av fem blokker er ferdig.

19


Flere borettslag bygger om Mange borettslag tilknyttet Sørlandet Boligbyggelag har planer om omfattende rehabiliteringer. Flere er godt i gang.

– BÅDE VIGVOLL TERRASSE BORETTSLAG på Hånes og Borettslaget Marviksveien 9 på Lund er i gang med ombygginger. Stjernehus på Grim og Kollen Borettslag i Kjerrheia har underskrevet kontrakt med entreprenør og oppstart er forventet i løpet av våren. Nordli Borettslag i Vennesla har vedtatt oppgradering. Det skjer mye nå, sier Odd Helge Moen, leder for teknisk avdeling i Sørlandet ­Boligbyggelag. Felles for prosjektene er at leilighetene bygges om til lavenergiboliger, det betyr blant annet at oppvarmingsbehovet skal reduseres med 80 ­prosent gjennom etterisolering og færre kuldebroer og mindre trekk. Det betyr også installering av nye, balanserte ventilasjonsanlegg. – Borettslagene som nå bygges om er alle fra 60- og 70-tallet med bygningsmasser som trengte en rekke reparasjoner. Borettslagene går da for mer omfattende rehabilitering i stedet for mange små reparasjoner, som blir svært kostbart i lengden. Ved å bygge om til lavenergiboliger gis det støtte fra Enova og borettslagene kan få Husbanklån, sier Moen.

BORETTSLAGET MARVIKSVEIEN 9 Antall leiligheter: 66 Byggeår: 1960 Entreprenør: Kruse Smith Entreprenør Rehabiliteringsstart: Ultimo 2013 Ferdigstilt: Planlagt medio 2014 Kostnad: 14 millioner kroner KOLLEN BORETTSLAG Antall leiligheter: 126 Byggeår: 1976 Entreprenør: Kruse Smith Entreprenør Rehabiliteringsstart: Planlagt mars 2014 Ferdigstilt: Planlagt oktober 2015 Kostnad: 80 millioner kroner STJERNEHUS BORETTSLAG Antall Leiligheter: 60 Byggeår:1961 Entreprenør: Kruse Smith Entreprenør Rehabiliteringsstart: Planlagt mars 2014 Ferdigstilt: Planlagt mars 2015 Kostnad: 38 millioner kroner

Ferdigstilte prosjekter WERGELANDSTUNET BORETTSLAG Antall leiligheter: 28 Byggeår: 1982 Entreprenør: Byggmester Per O. Ingebretsen Ferdigstilt: 2010 Kostnad: 10 millioner kroner VÅGSBYGD BORETTSLAG Antall leiligheter: 24 Byggeår: 1951 Entreprenør: Byggmester Per O. Ingebretsen

B o & m i l j ø

Ferdigstilt: 2011 Kostnad: 8,5 millioner kroner BORETTSLAGET GULLVEIEN 8 Antall leiligheter: 74 Byggeår: 1965 Entreprenør: VEF Entreprenør Ferdigstilt: 2012 Kostnad: 50 millioner kroner

20


21

B o & m i l j ø


VI GJØR BYGG FINE OG VARME

Eldre bygg holder ofte ikke på varmen. Når vi utbedrer dette, får du lavere fyringsutgifter, bedre trivsel og komfort, bedre inneklima og ikke minst bedre helse. Interessert? FRA IDÉ TIL VIRKELIGHET Fasaderehabilitering • Murarbeid • Ombygging • Påbygg • Betongkutting og -boring • Asbestsanering • Brannsikring • Service • Rammeavtaler For mer informasjon se www.kruse-smith.no, eller ta kontakt på e-post til: frank.eikeland@kruse-smith.no

RIV IKKE UT DINE GAMLE AVLØPSRØR, LA OSS BYGGE NYE FRA INNSIDEN ISTEDEN!

B o & m i l j ø

I mange eiendommer fra 50, 60 og 70-tallet begynner avløpsrørene å "synge på siste verset". Et tradisjonelt rørbytte gir uker med støy, støv og omfattende kostnader for alle. Er det rimelig? Med Proline kan du gi rørene et nytt liv, og få muligheten til å pusse opp kjøkken og bad når du vil. Ideen er enkel, istedenfor å brekke opp gulv og vegger, lager vi nye rør med de gamle som støpeform. Det beste er at du kan bo som normalt i leiligheten mens arbeidet pågår. Etter 14 år i bransjen og over 35.000 leiligheter utført, vet vi i Proline at vi kan stå bak våre lange garantier. Kontakt oss i dag!

Barstølveien 36, 4636 Kristiansand

Proline Norge AS. Tfl: 815 00 898. www.prolineas.no

22


Små detaljer i messing og kobber i en tidsriktig stue med vegger malt med Pure Orginal kalkmaling. (Foto: Bohus) Våger du å male en vegg i gull? Her er veggen malt med Dekor Metall Gull fra Beckers. (Foto: Beckers)

Ny gullalder Lamper, lysestaker, tapeter og tekstiler i gull, bronse og kobber er mer hot en noensinne. Innredningen skal aller helst ha et snev av ekstragevanse. Tekst ANNE S.T. JOHNSEN

B o & m i l j ø

E

tter flere tiår med hvitt og kjølig interiør, går vi en ny gullalder i møte. Det begynte med små bolker i beige og grått, så kom de gylne metallene og nå er det lov å være litt barokk og maksimalistisk i stilen. Overdreven bruk av gull kan slå feil ut, det holder ofte med en liten touch. En vegg med gullmaling kan for eksempel gi rommet et skikkelig blikkfang, men det kan lett bli for voldsomt. Kanskje heller gi det gamle furubordet med ­kulebein er par strøk med kobber- eller gullmaling? En lampefot, rammer og småhyller kan få en trendy look med maling i skinnende farger. Maling er et flott alternativ til å kjøpe nytt. Nå kan du også finne fram de gamle messing­ lysestakene, figurene i gull og bronse eller annet nips fra 70-tallet. Har du ikke noe? Interiørbutikkene bugner av dekorative vaser, figurer, fat, lamper - i nettopp gull, bronse og kobber. Gull er flott i kombinasjon med de fleste farger, men kanskje spesielt fint er det å mikse gull med lilla, mørkeblått, brunt eller rødt og rosa. Det finnes også masse gyllent på tapetfronten og i tekstiler. En pute i gull dekorert med gylne paljetter kan være prikken over i-en.

Vaser i keramikk og kobber kan hentes fram igjen.

23


Bo&miljø

BRUK DINE MEDLEMSFORDELER HOS OSS! BoGrønt Blomstertunet i Vågsbygd og BoGrønt Kvarstein gir medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag 10% rabatt ved kjøp i butikk og hagesenter. Rabatten gjelder ikke på tilbudsvarer.

Vi ønsker alle medlemmer i Sørlandet Boligbyggelag velkommen til en hyggelig vårhandel…

Mandag – fredag 10–17 Lørdag 10–15 www.bogront.no/kvarstein.no

B o & m i l j ø

Man-fre 9-17 Lørdag 9-16 Søndag 12-16 Vi holder åpent alle dager i påska! www.bogront.no/blomstertunet.no

24

| 25


Jus&Hjem

Advokat Øyvind Sund tar opp aktuelle temaer i denne spalten. Sund er medlem av styret i Sørlandet Boligbyggelag.

Borettslagets legalpant

Hvilke krav sikres av legalpanteretten? Legalpanteretten sikrer både lagets krav på dekning av felleskostnader og andre krav som springer ut av lagsforholdet. Dette betyr at det faste måneds­ beløpet er omfattet, også der månedsbeløpet inkluderer avsetning til fond eller fremtidige tiltak. Dersom månedsbeløpet ikke gir full dekning for kostnadene som påløper, vil også den manglende differansen være omfattet av panteretten. I tillegg til slike felleskostnader, vil panteretten omfatte krav som har oppstått som følge av andelseierens stilling som medlem i borettslaget. Dette vil typisk være erstatningskrav som følge av manglende vedlike­ hold. Men også andre krav kan være o ­ mfattet, slik som for eksempel krav mot et styremedlem som har vært med på vedtak som pådrar han ansvar eller har underslått midler i egenskap av sin stilling som styremedlem. Det er bare lagets krav som er omfattet, og det vil være borettslagets styre som avgjør om laget skal kreve tvangsdekning i kraft av legalpantet. En andelseier som har fått skader på sin bolig som følge av manglende vedlikehold hos en annen andelseier, vil altså ikke ha et krav som er sikret gjennom legalpanteretten.

Beløpsbegrensning Legalpanteretten er begrenset til to ganger grunn­ beløpet i folketrygdeloven, og gjelder bare for krav som er forfalt de to siste årene. Grunnbeløpet i dag er på kr 85.345. Da borettslagsloven trådte i kraft, avløste legalpanteretten de tidligere avtalte panteretter som borettslaget hadde i andelene. Av hensyn til de øvrige registrerte panterettighetene, vil legalpantet i disse tilfellene være beløpsmessig begrenset til det som tidligere var avtalt. Det overskytende får dårligere prioritet. For alle borettslag som er stiftet etter at bestemmelsen trådte i kraft, vil legalpanteretten alltid ha beste prioritet med fullt beløp. Dersom borettslaget har behov for pantesikkerhet utover legalpanteretten, kan det vedtektsfestes en mer omfattende panterett som får rettsvern på vanlig måte ved registrering i grunnboken. I tillegg til et kvalifisert flertall på generalforsamlingen, må de berørte andelseierne gi sin tilslutning. Et typisk tilfelle er der borettslaget tar opp lån til utbygging som bare kommer enkelte andelseiere til nytte, og der man ønsker et tilleggspant for å sikre krav på økte felleskostnadene for disse andelseierne Legalpanteretten som et særlig tvangsgrunnlag Legalpanteretten er gjort til et særlig tvangsgrunnlag. Dette betyr at borettslaget kan starte deknings­ aksjonen med et varsel etter tvangsloven § 4-18, og deretter sende en begjæring om tvangsdekning til retten etter tidligst 14 dager. Skyldneren vil kunne gjøre gjeldende enhver innvending mot kravet, og retten må da ta stilling til kravets eksistens og omfang før det beslutter tvangssalg. Ved å innfri kravet fullt ut har skyldneren mulighet til å stoppe tvangssalget helt frem til tingretten har stadfestet et bud. Man skal være oppmerksom på at dersom tvangssalget fratar andelseieren eller hans familie boligen, kan andelseieren i enkelte tilfeller kreve en erstatnings­ bolig. Forutsetningen er at andelseieren har gjort hva vedkommende evner for å skaffe annen bolig.

B o & m i l j ø

Hva er legalpanterett? De fleste som har kjøpt fast eiendom eller ­andel har inngått en avtale med långiver om å stille ­eiendommen eller andelen som sikkerhet for ­lånet. En legalpanterett er en panterett som f­ ølger direkte av loven, uten at det foreligger noen ­avtale mellom panthaver og pantsetter. Legalpantet har rettsvern uten registrering i grunnboken. Borettslag fikk legalpanterett i den enkelte andel da borettslagsloven trådte i kraft 15. august 2005. Frem til da hadde de fleste borettslag sikret seg avtalepant i andel og borettsinnskudd til sikkerhet for krav etter husleieavtalen.

25


I dag tar vi hånd om regnskapsførsel, teknisk rådgivning, inkasso, fosikringsoppgjør og finanseringsrådgivning for mer enn 200 boligsameiere og borettslag på Sørlandet. Skal vi gjøre jobben for dere også? KONTAKT OLE FRITJOF GODTFREDSEN: T: 38079079 M: 90928911 E: ofg@sorbbl.no

HOS OSS FÅR DU ALT PÅ ETT STED:

B o & m i l j ø

• • • •

26

Regnskapsførsel Juridisk rådgivning Inkassotjenester Rådgivning ved finansiering

• • • •

Byggteknisk rådgivning Formidling av forsikring for boligselskap Skadehåndtering ved forsikringsskader Formidling av vaktmestertjenester


Blomster for alle himmelretninger Det finnes planter til enhver vinduskarm. Poenget er å vite hvilken. Tekst ANNE S.T. JOHNSEN

– Alle planter må ha en viss mengde lys for å trives, men det er stor forskjell på hvor mye lys

VEST – OG MYE LYS Vindu mot vest gir mye lys, men først på ettermiddagen blir det direkte sollys inn i vinduskarmene. Både Begonia, Hortensia, Krysanteum, Saintapulia og potteroser kan du ha i denne karmen.

de trenger. Tenk lys og mørke når du innreder med planter. Det anbefaler Opplysningskontoret for blomster og planter. Det er ikke enkelt å vite hvilken plante som trives best i de forskjellige vinduskarmene. Det

SAINTAPULIA liker seg godt i lyset. Vann med kuldslått vann. Om lite blomster, fjern noen av de største bladene.

kommer mest sol vender mot sør, mens nordvendte vinduer ofte har dårlige lysforhold. Men uansett; det er

POTTEROSER egner seg i karmen, og dette er solelskere. Trenger vann jevnlig.

F A K T A HOS BOGRØNT

planter som egner seg. BEGONIA er vakker i karmen, og blomstrer villig. Skal holdes jevnt fuktig. Er ikke glad i direkte sol og trekk.

Blomstertunet og BoGrønt Kvarstein får medlemmer i Sørlandet Boligbyggelag 10 prosent avslag ved kjøp av planter i butikk og på hagesenter.

B o & m i l j ø

gjennom vinduer som

27


NORD – LITE SOL Det stemmer ikke at nordvendte vinduskarmer må stå uten potteplanter. Både Rotterompe, Sineraria, Svigermors tunge, Blankblad, Fredslilje og Draketre vil se sunne og friske ut i et vindu som vender mot nord, i hvert fall om de får riktig stell.

SVIGERMORS TUNGE er hardfør,

SINERARIA har blomster

ROTTEROMPE trives overalt.

spesiell og dekorativ. Liker å

med sterke farger; blått

Kan få bitte små hvite blomster.

tørke ut mellom hver vanning.

hvitt, fiolett og purpur. Holdes jevnt fuktig.

ØST – MED MORGENSOL

ORKIDE er elegant og vakker.

GERBERA er populær, og det er

VANDRER Dekorativ og lettslett.

Denne skal vannes ved at man

mange grunner til det; den er

Formeres enkelt ved deling.

holder planten under springen

flott og den er villig. Finnes i

eller dypper den i en bøtte.

mange farger.

I et vindu vendt mot øst får plantene direkte sol i begrensede mengder tidlig på dagen. Dette passer godt for planter som Pelargonium, Gerbera, Orkide, Vandrer og Vrifrukt.

SØR - MYE SOL OG VARME

B o & m i l j ø

I de sørvendte karmene bør du plassere planter som er glade i lys, men de må også tåle stekende sol. Korallkaktus, Rosett, Klokke, Hawairose, Ildtopp og Børstealoe kan du trygt sette i den sørvendte karmen.

KLOKKE er en romantisk

KORALLKAKTUS er

HAWAIIROSE elsker masse sol.

blomst som finnes i blått

dekorativ og trives stort

Den trenger moderat med fukt.

og hvitt. Hold den jevnt

sett overalt.

fuktig.

28


VINN 1000 KRONER Aktivér ditt fordelskort innen 30. juni og bli med i trekningen om 2 Kvadraturen-gavekort på 1000 kroner.

Slik aktiverer du Fordelskortet: 1 Gå inn på www.sorbbl.no 2 Trykk på Aktiver fordelskortet. 3 Trykk på Aktiver kortet til høyre i det

sorte feltet øverst.

4 Velg boligbyggelag i rullgardinmenyen. 5 Tast inn medlemsnummer og postnummer. Dersom du får feilmelding og har flyttet i det siste, prøv med ditt gamle postnummer.

6

Fyll inn opplysningene og bekreft medlemsbetingelsene.

Har du allerede aktivert fordelskortet, trenger du ikke aktivere ​kortet på nytt

B o & m i l j ø

TRENGER DU HJELP til aktivering kan du sende en SMS til: 1963 med kodeord: SBBL etterfulgt av din mailadresse.

P.S Dersom du ønsker å aktivere flere medlemskap med samme epost, blir du bedt om å taste inn passord du har registert tidligere. Følg deretter instruksjonene du får.

29


NorDan NTech er markedets best isolerende vinduer. Den lave U-verdien* gjør det mulig å redusere energiforbruket og mengden byggematerialer i nybygg. Resultatet er lavere utgifter, lavere energiforbruk og et jevnere, sunnere inneklima. Du sparer penger i dag. Du sparer i morgen. Og du sparer miljøet for framtiden. Smart. Er det rart vi kaller det neste generasjon vinduer?

* U-verdi angir et vindus evne til å isolere, og måles i W/m2K. NorDan NTech Lavenergi med 2-lags glass har U-verdi på 1,2 og 3-lags glass en U-verdi på 1,0. NorDan NTech Passiv med 3-lags glass har markedets laveste U-verdi på 0,7.


E K S R E F RER

ÅBENT ALLE DAGE

A V R E T K A L S

8.00-20.30

S L A H S T R I FRA H Nyrøget bacon eller let saltet flæsk

59

95

Pr. kg.

Svine indrefile

69

95

pr. kg.

Helg skinke

39

95 B o & m i l j ø

Pr. kg.

Tilbudene gælder frem til og med 30. marts 2014

31


Medlemsfordeler 2014 DLEMMER AV SØRLANDET BOLIGBYGGELAG FÅR FOR Medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag får 38 øre i rabatt på bensin og diesel, 20 % avslag på vask, 10 % på olje og bilpleiemidler. Mer om fordelene og bestilling på www.sorbbl.no

Per Hagen har et bredt utvalg av bilrekvisita, dekk, slitedeler, karosserideler og lakkmateriell. F O RVed D Efremvisning L S K O RavTmedlemsET kort vil du oppnå rabatt i henhold til avtale med Sørlandet Boligbyggelag. R E K V I S I T AFordelskortet har flere funksjoner Medlemsrabatten vil enn det gamle medlemskortet avhenge av hvilke produkter som kjøpes. – det gir deg blant annet Per Hagen du på kjøpsbonuser somfinner kan samles Mjåvann Industriområde. opp og overføres til din egen bankkonto. Avis gir 25 % avslag på flyttebiler og personbiler Sørlandet Boligbyggelag har for lokal- og weekendleie. gjennom mange år opparbeidet Ta kontakt med Avis på tlf. 38 07 00 90. gode rabattavtaler med mange lokale forretninger og leverandører. Detkr nye Fordelskortet Stor pizza 175,til alle Sørlandet gir våremedlemmer medlemmeravytterligere Boligbyggelag ved fremfordeler ved kjøp av varer og visning av medlemskortet på tjenester hos riksdekkede firmaer. forhånd. Rabatten gjelder Rio Pizza Kristiansand. I Modenas butikker i SLIK Sørlandsparken, Vågsbygd A K Tog I VSøgne E R vil E Rmedlemmer DU av F O RSørlandet D E L S Boligbyggelag K O R T E T få 25 % rabatt på fliser, 15 % rabatt på lim og tilbehør, 15 % på naturstein, 10 % på SKRIV INN www.fordelskortet.no diverse verktøy og på ovner i adressefeltet i din nettleser. og peiser. Rabatten gjelder ikke på tilbudsvarer. TRYKK PÅ «Aktiver kortet» øverst i menyen. Det gis 10 % rabatt til VELG boligbyggelag i alle medlemmer av rullegardinmenyen. Sørlandet Boligbyggelag på nedvask og hovedrengjøring. TAST INN medlemsnummer og postnummer. Dersom du får Medlemmer av Sørlandet feilmelding og har flyttet i det siste, Boligbyggelag gis inntil en prøv med gamle postnummer. halvditt times gratis advokatbistand/vurdering av saken FYLL INN bekreft ogopplysningene for øvrig 15 %og rabatt på medlemsbetingelsene. vanlige timepriser. Tilsvarende gjelder også for boligselskaper tilknyttet Boligbyggelaget. Ta kontakt TRENGER DU HJELP til aktivering på tlf. 91 75 02 71 eller pr. kan du sende en SMS til: 1963 e-post til osu@advforum.no med kodeord: SBBL etterfulgt av din mailadresse.

B o & m i l j ø

KATFIRMA

32

OBS! Aktiverer du Fordelskortet, aktiverer du det én gang for alle.

10% rabatt på nedvask og hovedrengjøring for alle medlemmer. Tlf. 38 60 15 60. www.brabo.no

Boligbyggelagenes Teletjenester levert av Hello. Den nye teleavtale gir medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag enda bedre priser: Mobiltelefoni fra 99 kr/mnd, Fasttelefoni fra ­ 94 kr/mnd og Mobilt Bredbånd fra 99 kr/mnd. Sjekk http://hello.no/bbltele/ eller send SMS med kodeord: mobil til 2077 så får du informasjon om bestilling. Du kan også ringe 815 70 815 for mer informasjon.

Byggmakker Eftevaag gir rabatter på sitt vareutvalg til medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag. Rabatten vil variere etter produkttype. Det gis ikke rabatt på kampanjevarer. Byggmakker % iavslag på leie av flyttebiler og personfinner25du Sørlandsparken biler for lokal- og weekendleie. og i Vågsbygd. Kontakt Avis på tlf. 97 47 40 00.

Strai Kjøkken og Sørlandet Boligbyggelag har inngått en samarbeidsavtale som ved modernisering gir medlemmer i Sørlandet Boligbyggelag 30 % rabatt Bohus, en av Norges største møbelkjeder, gir på kjøkkenog baderoms10% i medlemsrabatt på alt unntatt nedsatte innredninger (komplette varer og kampanjevarer og i tillegg 5% bonus innredninger). på alle kjøp uansett. Se www.bohus.no

Medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag oppnår følgende rabatter hos Rør Flood & Co: 20 % på Foss baderomsmøbler, 23 % på rør og rørleggerdeler og 12 % på TILBUDarbeidskostnader. PÅ OVERNATTING veiledende På større be om Faste arbeider, weekend-tilbud ved alle Thon Hotels i Norge og Sverige – priser per natt inkl. frokost, tilbud. fredag til mandag for inntil to personer:

Medlemmer i Sørlandet Boligbyggelag kan få spesialavtalen Topp 5 Garanti fra LOS AS. Garantien sikrer at strømprisen din i løpet av året vil være én av de 5 rimeligste målt mot en representativ liste over strøm­ leverandører i Norge. Det er ingen bindingstid, månedlig fastbeløp eller forskuddsbetaling. Du kan bruke vanlig papirfaktura, eFaktura, e-postfaktura eller AvtaleGiro. Bestilling: Send sms med kodeord SØRBBL til 02021 og du vil bli ringt opp fra LOS kundeservice som hjelper deg med ­bestilling og svarer på spørsmål.

20 % Budget rabattkr.ved avConference kr. 850.* 695,kjøp City og elektrisk installasjons Kr 140,pristillegg per rom per natt på materiell, lysrørHotel lyskilder, Bristol i Oslo. armaturer, halogenbelysning, Må bestilles via www.fordelskortet.no varmeprodukter etc. Thon Hotels Service Centre, tlf. 81 55 24 40 Ved installasjon, be om pris. service@thonhotels.no

Trenger du nye gardiner, markiser og utvendige persienner? Medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag får 10 % rabatt på alle produkter. Gardin Studio AS gir ideer og løsninger, tar mål og monterer. Sembo gir deg muligheten til å sette sammen Se www.gardinstudio.no ferien slik du ønsker. Du velger fritt blant hotell, hus og leiligheter over hele verden, i

BoGrønt i Vågsbygd og på tillegg får du gunstige fly- og ferje­billetter, Kvarstein gir medlemmer av rimelige leiebiler og inngangsbilletter Sørlandet Boligbyggelag til ­spennende attraksjoner. Med aktivert 10 % ­Frabatt ved kjøp i ordelskort får du 5 % bonus. LA BOLIGBYGGELAGET FORSIKRE DET butikk og hagesenter. Bestillingen gjøres på www.sembo.no eller DU ER GLAD I Rabatten gjelder ikke på tlf. 22 16 51 00. tilbudsvarer. Boligbyggelagenes forsikring tilbyr de fleste typer skadeforsikring.

Som medlem av av Sørlandet

Innboforsikring til kr 836,- for forsikringssumBoligbyggelag får du 10 % på kr 700.000, reiseforsikring til kr 1.286 pr rabatt på medlemskap ved familie. Spenst Kristiansand. For én – 1 – krone tilbyr Minilageret AS Be om tilbud på bilforsikring, villaforsikring, Forutsetter avtalegiro. medlemmene i boligbyggelaget å leie lagerfritidsboligforsikring, mm. Ring 03712. Kontakt Spenst for mer boder på 9 og 18 m3.

informasjon, tlf. 38 02 38 00.

Forutsetningen er at du har aktivert ditt

Fordelskort oppgir ditt fordelskort­nummer Medlemmer avogSørlandet ved bestilling,får samt du minimum leier Boligbyggelag 10at% Standard i 3 måneder. rabattboden på alle våre varer i pris for bodene er henholdsvis kr 550,og butikken på Fiskebrygga.990,- per måned. 10 % rabatt på alle våre varer i butikken på Fiskebrygga. Ring 38 12 24 02

Minilageret AS har lokaler i Storemyrheia 2, 4790 Lillesand. Ring 800 89 005 eller bestill direkte selv på www.minilageret.as


LEMMER AV SØRLANDET BOLIGBYGGELAG FÅR FOR

TFIRMA

Strai Kjøkken og Sørlandet Boligbyggelag

har inngått en samarbeidsavtale som vedBOLIGBYGGELAG MEDLEMMER AV SØRLANDET har inngått en samarbeidsavtale som gir FÅR FORD modernisering gir medlemmene 28% Carlsen Fritzøe og Sørlandet Boligbyggelag

rabatter og bonus til medlemmene ved kjøp Eftevaag gir rabatt på kjøkken og bad. Rabatten gjelder Byggmakker av varer i byggvarehusene i Vågsbygd og rabatter på sitt vareutvalg til møblene ved komplette kjøkken eller bad Sørlandsparken. For kampanje- varer oppari rabatt på bensin og diesel, medlemmer av Sørlandet fra hele sortimentet. Tlf. 47 45 20 00. beides kun bonus. Tlf. 38 04 16 00. 20 % avslag på vask, 10 % Medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag. Rabatten vil gir Byggmakker Eftevaag på olje og bilpleiemidler. Boligbyggelag får 38 øre variere etter produkttype. rabatter på sitt vareutvalg til i rabatt på bensin og diesel, Mer om fordelene og Det gis ikkemedlemmer rabatt påav Sørlandet % avslag på vask, 10 % Boligbyggelag. Rabatten vil bestilling på www.sorbbl.no 20 kampanjevarer. på olje og bilpleiemidler. variereByggmakker etter produkttype. finner du i Det Sørlandsparken Mer om fordelene og gis ikke rabatt på bestilling på www.sorbbl.no kampanjevarer. Byggmakker og i Vågsbygd. finner du i Sørlandsparken Medlemmer Sørlandet Boligbyggelag får 40 Per Hagenavhar et bredt og i Vågsbygd. øre bensin/diesel på alle betjente og ubetjente utvalg av bilrekvisita, dekk, Strai Kjøkken og Sørlandet Per Hagen harPer et bredt Hagen AS på Mjåvann industriområde stasjoner. Ordningen betinger bestilling av YXav bilrekvisita, BOLIGLÅN: halv pris på dekk, slitedeler, karosserideler og utvalg StraiMedlemmer Kjøkken og får Sørlandet Boligbyggelag har inngått Medlemmer av Sørlandet Byggmakker Efteva har et bredt utvalg av bilutstyr, lakk og dekk. VISA kort. Bestilles via link fra www.sorbbl.no slitedeler, karosserideler og Medlemmer av Sørlandet etableringsgebyr. Boligbyggelag har inngått Eft lakkmateriell. Boligbyggelag får 38 øre en samarbeidsavtale som rabatterByggmakker på sittpåvare Boligbyggelag får 38 øre rabatter sitt v lakkmateriell. ­Rabatten avhenger av produktet som kjøpes – en samarbeidsavtale som i rabatt på bensin og diesel, Ved fremvisning av medlems-Ved fremvisning INNSKUDD: Ekstra gunstig rente på fastrente­ i rabatt på modernisering bensin ogved diesel, medlemmer av Sørl medlemmer av S ved gir av medlemsta med medlamskortet. Tlf. 38 18 59 00. 20 % avslag på vask, 10 %modernisering gir Boligbyggelag. 20i % avslag på vask, 10 % kort vil du oppnå rabatt innskudd. plasseringssenter for merBoligbyggelag. RabR kort vil du oppnå rabatt i medlemmer i Sørlandet medlemmer i Kontakt Sørlandet på olje og bilpleiemidler. variere etter pro henhold til avtale med på olje og bilpleiemidler. Mer om fordelene rabatt variere etter informasjon. Tlf.% 38 rabatt 1730 35%00. henhold til avtale med ogBoligbyggelag Det gis produk ikke raba Boligbyggelag 30 Sørlandet Boligbyggelag. på kjøkken- og baderomsbestilling på www.sorbbl.no Mer om fordelene og B I L R E K V I S I TA kampanjevarer. Det gis ikke rabatt p Sørlandet Boligbyggelag. på kjøkkenog baderomsMedlemsrabatten vil innredninger (komplette finner du i Sørla bestilling på www.sorbbl.no kampanjevarer. Byg avhenge av hvilke produkter Medlemsrabatten vil innredninger). og i Vågsbygd. innredninger (komplette finner du i Sørlands Per Hagen har et bredt som kjøpes. avhenge avfårhvilke produkter Medlemmer 25% rabatt på rør og innredninger). Medlemmer og tilknyttede boligselskap gis utvalg av bilrekvisita, dekk, Strai Kjøkken og Per Hagen finner du på og i Vågsbygd. Medlemmer av Sørlandet som kjøpes. elektro-materiell/utstyr samt 10% på slitedeler, og Boligbyggelag h inntil en Per halv Hagen times gratis , eller karosserideler Mjåvann Industriområde. haradvokatbistand et bredt Boligbyggelag oppnår lakkmateriell. en samarbeidsav timeprisen. timearbeid. Per HagenGjelder finnerpådu på 15% avslag på vanlige timepriser. Kontakt: av Sørlandet utvalg av bilrekvisita, dekk,Ved Medlemmer følgende rabatter hos Strai Kjøkken og Sø fremvisning av medlemsved moderniseri Tlf. 38 00 28 40. keas@keas.net Mjåvann Industriområde. kort Boligbyggelag vil du oppnå rabatt medlemmer i Søi Røri Flood & Co: slitedeler, karosserideler og Boligbyggelag har osu@advforum.no Tlf. 91 75 02 71. oppnår Avis gir 25 % avslag på henhold til avtale med Boligbyggelag 3 Besøk vår hjemmeside www.ke-as.no 20 % på Foss baderomslakkmateriell. en samarbeidsavtale Modena og Sørlandet Boligbyggelag har flyttebiler og personbiler følgende rabatter hos Sørlandet Boligbyggelag. på kjøkkenog b B I L R E K V I S I TA møbler, 23 % på rør og Ved fremvisning av medlemsMedlemsrabatten vil ved modernisering for lokal- og weekendleie. innredninger (ko inngått en samarbeidsavtale som RøravFlood &rørleggerdeler Co: og 12 % på gir bonus til avhenge hvilke produkter innredninger). Ta kontakt med Avis kort vil du oppnå rabatt i medlemmer i Sørlan Avis gir 25 % avslag på veiledende medlemmene ved arbeidskostnader. kjøp av varer i våre butikker. som 20 kjøpes. % på Foss baderomspå tlf. 38 07 00 90. henhold til avtale med Boligbyggelag 30av%S flyttebiler og personbiler Per Hagen finner du På på større arbeider, be om Medlemmer Dette gjelder i butikkene i Søgne, Grimstad og møbler, 23 % på rør og Sørlandet Boligbyggelag. Mjåvann Industriområde. på kjøkkenog bado Boligbyggelag tilbud. for lokal- og weekendleie. B I L R E K V I S I T A Sørlandsparken. Tlf. 38 00 30 00. følgende(komp rabatte Medlemsrabatten vil Medlemmer avrørleggerdeler og 12 % på Sørlandet innredninger Byggmakker Eftevaag gir Stor pizza kr 175,- til alle Ta kontakt med Avis Boligbyggelag får 38 øre rabatter på sitt vareutvalg RørtilFlood & Co: 20 % rabatt ved kjøp av avhenge produkter medlemmer av Sørlandet veiledende arbeidskostnader. Avis gir 25 % avslag på Tlf. 800 35av 325hvilke www.euroskilt.no i rabatt på bensin og diesel, medlemmerinnredninger). av Sørlandet 20 % på Foss ba på tlf.det38 07 00Fordelskortet 90. Med aktiverte får du 5% elektrisk installasjons 20 % avslag på vask, og 10 % flyttebiler personbiler Boligbyggelag. Rabatten vil BoligbyggelagGir ved10-20% fremsomrabatt kjøpes. på trafikkskilt, utstyr møbler, 23 % på På større arbeider, be omlysrørpå olje for og bilpleiemidler. variere etter produkttype. materiell, lyskilder, bonus på alt du handler hos Juvelen visning og for lokalog weekendleie. av medlemskortet på Per Hagen finner du på rørleggerdeler Mer om fordelene og rabatt på av Sørlo avsperring og utemiljøprodukter. bestillingTapåkontakt med Avis armaturer, halogenbelysning, Det gis ikkeMedlemmer tilbud. forhånd. Rabatten gjelder på nettbutikken www.juvelen.no Husk å www.sorbbl.no kampanjevarer. Byggmakker veiledende arbe Mjåvann Industriområde. på tlf. 38 07 00 90. varmeprodukter etc. oppn finner du i Boligbyggelag Sørlandsparken Ring tlf. 38 12 10 60. Kongsgård allé 62. Rio Pizza Kristiansand. På større arbeid ­registrere Stor pizzafordelskortnummeret kr 175,- til alle når du Ved installasjon, be om pris. og i Vågsbygd. følgende rabatter h tilbud. Per Hagen har20 et bredt % rabatt ved kjøp av ­oppretter kundeprofil på juvelen.no. medlemmer av Sørlandet utvalg avStor bilrekvisita, dekk, Strai Kjøkken og Sørlandet pizza kr 175,- til alle Rør Flood & Co: slitedeler, karosserideler og installasjons Trenger du nye gardiner, elektrisk Boligbyggelag har inngått 20 % rabatt ved I Modenas butikker i Avis gir 25 % avslag på medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag ved fremJuvelen er en av landets fremste gullsmedlakkmateriell. 20 % på Foss bader en samarbeidsavtale som elektrisk installas markiser og utvendige Boligbyggelag ved fremSørlandsparken, Vågsbygd materiell, lyskilder, lysrørflyttebiler og personbiler Ved fremvisning av medlemsSelger du din borettslagsbolig gjennom ved modernisering gir visning av medlemskortet på og og urmakerkjeder som tilbyr et bredt spekter materiell, lyskilde persienner? Medlemmer av medlemmermøbler, visning medlemskortet på kort vil du oppnå av rabatt i i Sørlandet 23 % på rør Søgne vil medlemmer avlokal- og weekendleie. for armaturer, halogenbelysning, Sørmegleren, spanderer vi hele flyttevasken. Er armaturer, halog henhold til avtale med 30 % rabatt forhånd. Rabatten gjelder forhånd. Rabatten gjelder av produkter av god kvalitet til konkurSørlandet Boligbyggelag får Boligbyggelag Sørlandet Boligbyggelag få rørleggerdeler og 1 SørlandetRio Boligbyggelag. varmeprodukter kjøkkenog baderomsTa%kontakt Pizza Kristiansand. B I Lmed R E K V I SAvis I TA du medlem Sørlandet Boligbyggelag og selger varmeprodukter etc. 10 %av rabatt på alle produk- på 25 % rabatt på fliser, 15 ransedyktige priser. Rio Pizza Kristiansand. Medlemsrabatten vil innredninger (komplette Ved installasjon, veiledende arbeidsk på tlf. 38 07 00 90. ter. Gardin Studio AS gir avhenge av hvilke produkter Stor pizza til kr 175 for medlemmer som viser innredninger). annen type bolig Sørmegleren, får du 8 rabatt på lim og tilbehør, Ved installasjon, begjennom om pris. som kjøpes. På større arbeider, b Juvelen finner du på Sørlandssenteret. ideer og løsninger, tar mål 15 % på naturstein, 10 % på ved bestilling. Rabatten Trenger du nye g medlemskortet gjelder I Modenas butikker timersi gratis flyttevask. Tlf. 38 02 22 22. Per Hagen finner du på Medlemmer av Sørlandet og monterer. tilbud. Tlf. 38 04 68 25 diverse verktøy og på ovner MjåvannSørlandsparken, Industriområde. Vågsbygd Boligbyggelag oppnår markiser og utve Rio Pizza Kristiansand. Tlf. 38 07 08 79. Trenger du nye gardiner, Se www.gardinstudio.no Søgne vil medlemmer av I Modenas butikker i og peiser. Rabatten gjelder følgende rabatter hos persienner? Med Stor pizza kr 175,- til alle og Sørlandet Boligb Rør Flood & Co: Sørlandet Boligbyggelag få og utvendige Avis gir 25 % markiser avslag på 20 % rabatt ved kjøp Sørlandsparken, Vågsbygd ikke på tilbudsvarer. medlemmer av Sørlandet 25og%personbiler rabatt på fliser,BoGrønt 15 % i Vågsbygd og på 20 % på Foss baderoms-10 % rabatt på a flyttebiler møbler, 23 % på rør og persienner? Medlemmer av Gardin Studi elektrisk installasjon på lim og tilbehør, og Søgne vil medlemmer av for lokal-rabatt og weekendleie. Boligbyggelag ved fremKvarstein gir medlemmer av rørleggerdeler og 12 %ter. på ideer og løsningl Ta kontakt Avisnaturstein,Boligbyggelag 15med %Sørlandet på 10 % på lyskilder, får Sørlandet Boligbyggelag veiledendemateriell, arbeidskostnader. på Sørlandet Boligbyggelag få Det gis 10 % rabatt til visning av medlemskortet på tlf. 38 07 00 90. og monterer. diverse verktøy og på10 ovner På større arbeider, be om % rabatt ved kjøp i armaturer, halogenb 10 % rabatt på alle produkSe www.gardins Rabatten gjelder 25 % rabatt på fliser, 15 % alle medlemmer av forhånd. Rabatten gjelder og peiser. tilbud. butikk ogkjøp hagesenter. Sørlandet Boligbyggelag påPizza Kristiansand.Stor pizzaikke varmeprodukter etc. ved av på tilbudsvarer. ter. Studio AS girelektrisk installasjons Rio kr 175,til Gardin alle20 % rabatt rabatt på av limSørlandet og tilbehør, Rabatten gjelder ikke på 20 % rabatt ved kjøp av BoGrønt i Vågsb nedvask Medlemmer Boligbyggelag opp- og hovedrengjøring. medlemmer av Sørlandet Ved installasjon, be materiell, lyskilder, lysrørarmaturer, halogenMedlemmer får 10% rabatt på timeideer og løsninger, tar mål elektrisk installasjons Kvarstein gir me tilbudsvarer. Boligbyggelag ved frem15 % på naturstein, 10 % på når 10% rabatt på all tann- behandling hos 3 materiell, lyskilder, lysrørvisning av medlemskortet på Sørlandet Boligb 04 10 00. Det gis % belysning, rabatt til varmeprodukter etc. Tlf. 38armaturer, prisen for omsorgstjenester. Se mer på og10gjelder monterer. halogenbelysning, diverse verktøy og på ovner forhånd. Rabatten 10 rabattgard ved TANNLEGER. Det gis ikke rabatt på utgifter til Trenger du% nye alle medlemmer av Som medlem av av Sørlandetvarmeprodukter etc. I Modenas butikker i Rio Pizza Kristiansand. Medlemmer avwww.dinomsorgspartner.no Sørlandet eller ring 48 09 08 58. Se www.gardinstudio.no butikk og hages Sørlandet Boligbyggelag på be om pris. og peiser. Rabatten gjelder Boligbyggelag får du 10 % Ved installasjon, tannteknikker. Rabatten gis også til medlemmarkiser og utvend Boligbyggelag gis inntilSørlandsparken, en Vågsbygd nedvask og hovedrengjøring. Rabatten gjelde rabatt på medlemskap ved Trenger dupersienner? ikke på tilbudsvarer. nye gardiner, Medlem halv46. times gratis advokattilbudsvarer. mers hjemmeboende barn. Tlf. 38 12 46 I Modenas og Søgne vil medlemmer av butikker i markiser og utvendige Spenst Kristiansand. BoGrønt i Vågsbygd og på Sørlandsparken, Vågsbygd ADVOKATFIRMA bistand/vurdering av saken persienner?Sørlandet Medlemmer av Boligbygg Sørlandet Boligbyggelag få og Søgne vil medlemmer av Forutsetter avtalegiro. Som medlem av og for øvrig 15 % rabatt på Medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag får Kvarstein gir medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag få Sørlandet 10 % rabatt på allefå SUND 25 % rabatt på fliser, 15 % Boligbyggelag Boligbyggelag Kontakt Spenst for mer 10 % rabatt på alle produken vanlige timepriser. 25 % rabatt på fliser, 15 %gis inntil Sørlandet Boligbyggelag på medle Studio A StudioGardin AS girrabatt informasjon, tlf. 38 02 38 00. ter. Gardin ter. times gratis advokatrabatt påhalv lim og tilbehør, Det gis 10 % rabatt til rabatt Tilsvarende gjelder også for på lim og tilbehør, ideer og løsninger, tar mål Kristiansa % på bistand/vurdering naturstein, 10 % på av saken ADVOKATFIRMA ideer ogSpenst løsninger, t 10 på % rabatt ved kjøp i boligselskaper tilknyttet 15 % på naturstein, 1015 % på og monterer. alle medlemmer av diverse verktøy Forutsetter avta og forog øvrigovner 15 % rabatt på Medlemmer av Sørlandet Se www.gardinstudio.no og monterer. peiser. Rabatten gjelder Ta kontakt SUND butikk og hagesenter. Kontakt Spenst diverse verktøy og på og ovner Trenger du nye gardinerfår eller innvendig vanlige timepriser. Sørlandet Boligbyggelag på Boligbyggelaget. ikke på tilbudsvarer. Boligbyggelag 10 % på tlf. 91 75 02 71 ellerog pr. peiser. Rabatten gjelder Tilsvarende tlf. Se www.gardinstud BoGrønt og informasjon, på gjelder også for Rabatten gjelder på varer måltilpasset solavskjerming? Medlemmer av i Vågsbygd nedvask og hovedrengjøring.e-post til osu@advforum.no rabatt påikke alle våre i Kvarstein gir medlemmer av tilknyttet Fargerike Corona og Sørlandet Boligbyggelag BoGrønt på Kvarstein, telefon 38 15 55 boligselskaper ikke på tilbudsvarer. Sørlandet Boligbyggelag butikken på Fiskebrygga. tilbudsvarer. Medlemmer av S Boligbyggelag får 10 % rabatt på alle Det gis 10 % rabatt til Sørlandet Boligbyggelaget. Ta kontakt 10 % rabattBoGrønt ved kjøp i Boligbyggelag i Vågsbygd har inngått en samarbeidsavtale som gir alle36, medlemmer av 75 02 71 eller pr. få 96, og i Vågsbygd, telefon 38 01 04 gir på tlf. 91 produkter. Gardin Studio AS gir ideer og løsninger, butikk og hagesenter. Sørlandet Boligbyggelag på rabatt alle vå Kvarstein girpå medle e-post til osu@advforum.no bonus til medlemmene ved kjøp i bu­tikkene Rabatten gjelder ikke på 10% avslag ved kjøp i butikk og hage­ senter. nedvask og hovedrengjøring. tar mål og monterer. Se www.gardinstudio.no Som medlem av av Sørlandet butikken på Fisk tilbudsvarer. Medlemmer av Sørlandet Sørlandet Boligbygg i Vågsbygd, Søgne og Sørlandsparken. 10 % rabatt til GjelderDet ikkegis på tilbudsvarer. eller ring tlf. 38 66 66. Boligbyggelag får02du 10 % Boligbyggelag gis inntil en Som medlem av Sørlandet 10av% rabatt ved kjø Tlf. 976 38 000. alle medlemmer av Medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag får du 10 %

MEDLEMMER AV SØRLANDET BOLIGBYGGEL

MEDLEMMER AV SØRLANDET BOLIGBYGGE nsand 8 Kristia 00 n 5, 462 38 18 59 nsveie Tlf.

aamodt vvs

Mjåvan

ADVOKATFIRMA SUND

MEDLEMMER AV SØRLANDET BOLIGBYGGELAG FÅR

halv times gratis advokatbistand/vurdering av saken og for øvrig 15 % rabatt på vanlige timepriser. Tilsvarende gjelder også for boligselskaper tilknyttet Boligbyggelaget. Ta kontakt ADVOKATFIRMA på tlf. 91 75 02 71 eller pr.

rabatt på medlemskap ved

Boligbyggelag gis inntil en

Sørlandet Boligbyggelag på gratis advokathalv times Spenst ADVOKATFIRMA bistand/vurdering av sakenKristiansand. nedvask og hovedrengjøring. og for øvrig 15 % rabatt på SUND Forutsetter avtalegiro. vanlige timepriser.

Kontakt Spenst for mer

Tilsvarende gjelder også for boligselskaper tilknyttet

Boligbyggelaget. Ta kontakt informasjon, tlf. 38 02 38 00. Medlemmer av Sørlandet på tlf. 91 75 02 71 eller pr. e-post Boligbyggelag gis inntil entil osu@advforum.no halv times gratis advokatMedlemmer av Sørlandet bistand/vurdering av saken Boligbyggelag får 10 % og for øvrig 15 % rabatt på

B o & m i l j ø

K V I S I TA

Rørleggerkjeden Varme og Bad, ved Aamodt VVS, Søgne, har inngått en avtale som gir alle medlemmer som har aktivert Fordelskortet 5% bonus. Videre gisav detSørlandet 10% rabatt på timeprisen Medlemmer og 20% rabatt på rør og deler. Tlf. 38 05 15 06. Boligbyggelag får 38 øre

butikk og hagesent Rabatten gjelder ikk tilbudsvarer.

rabatt på medlemskap ved Spenst Kristiansand. Forutsetter avtalegiro. Kontakt Spenst for mer informasjon, tlf. 38 02 38 00.

Som medlem av av Boligbyggelag får d rabatt på medlemsk Spenst Kristiansand Forutsetter avtalegi

Medlemmer av Sørlandet Boligbyggelag får 10 % rabatt på alle våre varer i butikken på Fiskebrygga.

33


X-ORD Vi kan friste med fine premier for dere som vil sende inn løsningen: Tre gavekort á 1000 kroner til tre riktige løsninger som trekkes ut. God fornøyelse!

 PRON.

------------------------------------------

LÅTER



TA PÅ GI BUD ØYNE -----------------------------------------

------------------------------------------

Ny spalte i Bo & miljø; Kryssordet blir fra nå av et fast element i medlemsbladet. X-ordet er laget spesielt for Bo & miljø og Sørlandet Boligbyggelag.

  NED BØR

UTROP

VEKSTEN

VASKE



-----------------------------------------

SPIRE

GÅTT

  KRISE

SIGNATUR

ØYNE ROTER

MORENE

SKJUL

 VÅGER

ISOLASJON

TINE MUTTER

ISOLERT

HOLDE TIL

ORDTAK LEVE

-----------------------------------------

 

ANFALL

ROS

MERKE FELLENE

----------------

BØTE

FUGL

---------------------------

LIKE

GRUSOMT

MÅL

------------------------------------------

MØBEL

ASIA

ÅMENE

FISK

NEVNTE

KLOKKE

-----------------------------------------

MYNT

BELEGG

KRATTET

SÅRENE FILM

TIGGE

 

----- ---- --- ---- ---- --- ---- --- ---- ---- --- ---- ---- --- ---- ---- --- ---- --- ---- ---- ---

REDSLENE

FARBROR

HULEN

ALENE

REPUBLIKK

PAKKE INN

SPISTE

RYDD

  

-----------------



------------------------------------------

------------------------------------------

RAPTUS

REISE

DALSIDE BELJE

RØRE KRUKKE

------------------------------------------

PIGG

 

FELLE

BAKENDE

GI LOV

-------------------------------------------

------------------------------------------

DRØY

BIB. PREST



B o & m i l j ø

DRIKK LUTA LEI

------------------------------------------

BØYE ØNSKER

-----------------------------------------

FØLGE ----------

34

VISE

SÅTEN

GLØDEN

FORDEL

NES



BRENSEL

LEKER

UTTALTE

KONS. SKRIV UP TO DATE

------------------------------------------

 DRIKKEN

ETTERSKRIFT OMV.

STJELE OMV.

PRATE

Svar innen 15. april 2014

Sendes:

Navn: Adresse:

Mediepartner AS Vesterveien 3 4613 Kristiansand

Postnummer:

Merk konvolutten: Bo&miljø


MER PONDUS, LIKE LOKAL.

Styrken til å nå flere KRISTIANSAND Skippergata 10 38 02 22 22

sormegleren.no

CATO HERSVIK 996 02 144 cato@sormegleren.no

KJETIL LOSSIUS 990 99 106 kjetil@sormegleren.no

ANDREAS JØLSTAD 404 08 008 andreas@sormegleren.no

TERJE TJELLAND 911 21 131 terje@sormegleren.no

MONICA M. THORTVEIT 404 08 053 monica@sormegleren.no

PÅL BIRKELAND 990 99 228 pal@sormegleren.no

LASSE MARCUSSEN 990 99 119 lasse@sormegleren.no

SIGBJØRN DVERGSNES 990 99 940 sigbjorn@sormegleren.no

B o & m i l j ø

Sørmegleren er blitt landsdelens ledende eiendomsmegler med snart 14 avdelinger i Agder-fylkene. Kontakt dine lokale Sørmeglere i Kristiansand hvis du vurderer boligsalg - vi vil bruke nettverket til å nå flest mulig potensielle kjøpere!

35


B-blad

RETURADRESSE:

Sørlandet Boligbyggelag Boks 382 4664 Kristiansand

Fotograf: Per Melbye

kjøkken > MAlT eik PROFil > HViT

BORTE BRA,

HJEMME BEST kj ø k k e n .

BA d.

GA R d e R O B e .

B e lys n i n G .

H V i T e VA R e R

STrai KJøKKEn. Avenyen Sørlandsparken. Tlf. 47 45 20 00. kristiansand@strai.no. Åpningstider. Hverdager 10-20. Fredag 10-18. Lørdag 10-16.

strai.no

Bo&miljø - mars 2014  
Bo&miljø - mars 2014  

Hans Petter Kristiansen fikk full valuta for medlemskapet i Sørlandet Boligbyggelag da han renoverte badet.