Page 1

Hela bilagan är en ANNONS från skellefteå aik friidrott

Skellefteå

AIK Friidrott Mattias största affischnamnet Sid 4

Per tror på ett uppsving På språng i Portugal Sid 6

Hopp om högre höjder Sid 14

Sid 16


Sidan 2

Hela bilagan är en ANNONS

från Skellefteå AIK Friidrott

2013

Vi kan stoltsera med fin laganda V

ilken fantastisk friidrottssommar vi går till mötes! Än så länge är vädergudarna med oss och bjuder på fina förhållanden både för träning och tävling. Vi får verkligen hoppas att det fortsätter så.

intill full buss åkte till Haparanda under vintern och detta blev som alla andra år ett oförglömligt minne för många. I juli går nästa klubbresa. Denna gång till Gävle och vi får hoppas att det blir många även då.

J

V

ag är glad över att Skellefteå AIK Friidrott fortsätter att växa och utvecklas. För att detta ska kunna ske behövs alla de krafter som verkar för detta. Aktiva, tränare och medlemmar, funktionärer, föräldrar och andra frivilliga som ställer upp och krattar längdhoppsgropar, mäter kast, säljer fika i kiosken och mycket, mycket mer.

Landskamp i friidrott! (Barentskampen 2013) Nordnorge – Nordsverige Nordfinland

D

essutom behövs bra förebilder för de barn som är sugna på att prova friidrott och för dem som redan har börjat träna. Vi har fantastiskt fina förebilder och föredömen i våra äldre aktiva, som förutom sin egen träning och satsning har tid för att träna de barn som deltar i friidrottsskolan. Mycket värdefullt och uppskattat!

Norrvalla IP, Skellefteå Lördag 13/7 11.45-15.00 Söndag 14/7 10.00-14.00 Fikaförsäljning

L

öpning, såväl de kortare som de lite längre distanserna, har många intresserade i de yngre grupperna, så även längd och höjd. Glädjande är att även kastgrenarna börjar skönja större intresse och det är där våra äldre förebilder kommer in. Långdistansgruppen har också fått en hel del nya löpare och gruppen utbildar nu fler tränare. Kul!

Se vår hemsida på www.aikfriidrott.com för detaljerat tidsprogram!

D

e klubbresor vi gör tillsammans är en viktig del i att skapa förutsättningar för den fina Skellefteå AIK friidrottsanda vi har, då alla åldrar umgås tillsammans. En näst

INSP IRAT

FÖ R

ION OCH

POS ITIVA

ET A G

NYH ETE

R FRÅ N

SN YH

SKE LLE

FTE ÅS

ET ER

FÖR ETA

GAR E

#0 2 20 13

Hardy

d med

travdrö mm

ar

j Glöm e t! ge a r d v ROT-a

Bakad potatis

Smörgåsar

Sid 10-11

Sallader Sid 2 Hela

Glass Målet bilaga n är

EM-gu

en annOn S från

ld Sid 4

Skelle fteå

MOtOr SällSk ap

ack alla som bidrar till detta och att vi kan stoltsera med fin laganda. ed en förhoppning om en underbar sommar!

Marjo Bodén Ordförande Skellefteå AIK Friidrott

Adress: Friidrottshallen/Skellefteå Kraft Arena Mossgatan 27, 931 70 Skellefteå

Robert kör fö Dahlgren r seger i år

Nystart för SM S

T M

Ordförande och ansvarig utgivare: Marjo Bodén

Kristina Skatta Engllund, Skat dig teverket konferenselycklig efter n.

- Hock eylegen

kellefteå AIK Friidrott fortsätter sitt utvecklingsarbete att växa som förening, ha bra träningsmöjligheter såväl inomhus som utomhus både för dem som vill träna för motion och välbefinnande och för dem som har ambitioner på tävlingsbanorna. Vi vill också fortsätta arrangera bra tävlingar.

Tidningen ges ut av Skellefteå AIK Friidrott.

Skellefteå Conventio Miljoner n Bure i möten au till Skelle fteå

Hårde

S

Skellefteå AIK Friidrott

Njut av gott sommarfika & mat utomhus i solen!

Lars Lund ström, ”Det är Succedo fascin människor erande att utvecklas”. se

Stiftsgå rden och Drive Cen Skelleft ter rust ar för eå It-jätte framtide satsar n på Ske llefteå

i bidrar till hälsa i Skellefteå med vårt engagemang i rörelse, motion och bra kosthållning. Broarna runt och antalet deltagare är väl ett jättebra exempel på att många i Skellefteå tycker om att röra på sig.

Gratis ka

rting Sid 8

Bakelser

Räkmackor & smörgåstårtor - nu med handskalade räkor

29 10 - din070-329 vän på mediafronten!

Sörböle centrum 0910-103 02

www.stigs.nu

Värmepumpar Installation Reparation Konverteringar mm. Allt inom VVS Magnus 070-670 02 21 Magnus 070-670 02 21 Lasse 070-670 05 19 Joacim 070-311 Joacim 070-31111 1199 99

Vi finns finns ii Skellefteå! Vi Skellefteå!

Hemsida: www.aikfriidrott.com E-post: info@aikfriidrott.com Telefon: 0910-143 30 Fax: 0910-77 54 08 Annonsförsäljning och enkäter: Gösta Eklund, Skellefteå AIK Friidrott Grafisk formgivning och produktion: MedieMakeriet i Skellefteå Text och bild om inget annat anges: Bo Fuhrman Tryck: Norran


2013

Hela bilagan är en ANNONS

Sidan 3

från Skellefteå AIK Friidrott

Sveriges bredaste utbud Noliatider medoch Noliapriser gratis hembesök! Sista chansen! bredaste utbud Beställ din port Sveriges och gratis hembesök! innan 24 augusti! Extraöppet V.34 Måndag-tisdag kl 10–18

0910-84700

DoorSystem i Skellefteå AB

www.staanstrafikskola.se Industrivägen 36 Skellefteå 0910–779082 www.garageportexperten.se

Möt oss utomhus monter 738. Prova portar och dörrar i vår lokala fina utställning.

DoorSystem i Skellefteå AB Industrivägen 36 Tel 0910-77 90 82

Sveriges mest valda portar www.garageportexperten.se

Nyhet! www.iplast.se

Guldstadens Frakt utökar sin fjärrtrafik för DHL Freigt Sweden. Från Skåne - Halland - Luleå. Vi utför daglig linjetrafik över hela Norrland med alla typer av budkörning. Vi har fjärrtrafik tur och retur från Skellefteå/Luleå till Blekinge, Småland, Skåne och Halland. Ring 0910-360 50 så ordnar vi Era transporter i bud- krets- och fjärrtrafik.

Tjärnv. 28, Sk-å, 0910-360 50 www.guldstadensfrakt.se Folie: Vinröd 3M 100-723 (PMS 195 C) Gul 3M 100-25 (PMS 116 C) Till kapell Maraplast D Red Art.nr 3214-37-027 Batch nr 4319-033 Maraplast D 924 Gul


Sidan 4

Hela bilagan är en ANNONS

2013

från Skellefteå AIK Friidrott

Mattias mål är SM-medalj Han testade en slägga som åttaåring (!) och kastade drygt fyra meter. På den vägen är det. Mattias Lindberg, Skellefteå AIK största affischnamn, är i sommar på jakt efter medalj i SM och plats i Finnkampen.   Släggkastare? Då tänker man på stora, väldiga gossar med enorma ramar och hyggliga kistor. Men så var det bara förr. Idag är släggkastarna smärta, explosiva idrottsmän. Mattias tillhör den typen: 188 cm lång, 92 kilo. – Men jag har snabbt ökat i vikt; för tre år sedan vägde jag 68 kilo, säger Mattias. Nej, han har inte ätit upp sig, även om Mattias jobbar som kock och umgås med gräddiga såser varje dag. Istället är hans kropp numera, garanterat, byggd på muskler.  

Spelade fotboll Mattias är en skelleftekille, gick skola i Bergsbyn och på Kanal. På Kanal gick han fotbollsklass med legendariske Leif Brännström som chef. Han spelade fotboll i Bergsbyn och senare i Bergsbyn/Innervik. – Nää, jag blev aldrig någon fotbollsstjärna. Då drog friidrottsintresset mera. Mamma Lena och pappa Urban bidrog till valet av sport och idag tränas Mattias av pappa.  

Fina rekord Friidrottskolan blev det naturliga klivet in i AIK och där fanns legendariska ledare som Lennart Johnsson, Lennart Hedlund och Curt Jonsson, och pappa förstås.

Raka besked Vad är ditt bästa friidrottsminne?

Foto: Privat Slägga kommer! Mattias Lindberg under träningslägret i Portugal.

Mattias testade på det mesta och personliga rekorden imponerar: 400 meter: 52,29. Höjd: 1,85. 60 meter: 7,31. Diskus: 40,88. Slägga: 65,60. Idag gäller bara slägga, punkt slut. – Skitkul! Kul också att slägga uppmärksammas mera på riks- och världsplanet. Och vi får vara med på de stora idrottsarenorna, ofta i alla fall …

Sju-tio pass Han tränar minst lika ofta som Skellefteås (proffs)ishockeyspelare. Då förstår ni. En normal arbetsvecka – han jobbar som kock på Solviks folkhögskola – kör han sju pass (cirka mellan klockan 16.00 och 20.00). En ledigvecka blir det nio-tio pass. – Skador? Nää, jag har haft tur, åtminstone hittills. Många Petter Mellqvist, 19 år, Burträsk: – Usain Bolts värdsrekord. 9,58 på 100 meter.

Mattias Lindberg Namn: Mattias Lindberg Ålder: 23. Yrke: Kock, Solviks folkhögskola. Bor: Hos familjen i Bergsbyn. Född/uppvuxen: Bergsbyn. Favoritmat: Oxfilé. Gillar inte: Svamp, så äckligt. Favoritsport: Friidrott, såklart, men jag gillar också släggkastare drabbas av ryggproblem, ibland diskbråck. Samtidigt sliter min teknik inte så hårt på kroppen. Jag lever mer på snabbhet än styrka.  Slägga och andra styrkegrenar har – åtminstone tidigare – omgärdats av dopingrykten. Åtskilliga kastare, företrädesvis från öst, har åkt fast och stängts av. Johan Hedström, 28 år, Skellefteå: – När Stefan Holm vann OS-guld i höjdhopp.

skidor/slalom. Bästa släggresultat: 65,60 meter i Bottnarydskastet, femma på senior-SM. Friidrottare jag beundrar: Koji Murofushi, japansk släggkastare som vann OS 2004. Friidrottshöjdare denna sommar: SM i Borås sista helgen i augusti, vilket gäller som kval till Finnkampen. Är Sverige rent, idag? – Jag törs påstå det. Det visar kontrollerna. Har du själv testats? – Faktiskt inte! Jag är överraskad, men jag räknar med koll i sommar. Inom de närmaste veckorna drar säsongen igång på allvar. – I fjol tappade jag tekniken en period. Jag Per-Erik Sundquist, 54 år, Österjörn: – När jag tänker på Friidrott så är det Stig Marklund jag tänker på. Han var väl duktig kulstötare? (Stig var en eldsjäl inom Skellefteå AIK Friidrott.)

tränade för intensivt. I sommar ska jag vara klokare och inte gå på hundra i varje pass. Utesäsongen inleddes i Portugal i maj. Där fick kroppen en riktig genomkörare. – Kändes väldigt bra, kommenterar Mattias. Du påstås vara mycket disciplinerad! – Stämmer. Bestämmer jag mig för ett visst träningsmoment gör jag det till hundra procent.  

Proffsig i allt Mattias är proffsig i allt vad han gör. Han lämnar inget åt slumpen och njuter av varenda träningspass. Men så är också resultatutvecklingen i slägga imponerande de senaste fyra åren: n 48,52. n 54,92. n 60,17. n 65,60. – Sommarens mål? 67-68 meter. Jag är på Fredrik Lindqvist, 41 år, Norsjö: – När Patrik Sjöberg slog världsrekord i höjdhopp.

jakt efter legendariske Birger Asplunds norrlandsrekord på 66,37 meter. Han har haft rekordet i nästan 50 år, säger Mattias.

SM i Borås Säsongens stora mål är SM i Borås i slutet av augusti. Att matcha de överlägset bästa i Sverige, Mattias Jons, Hässelby, 76,12, och Markus Johansson, Karlstad, drygt 72 meter, är knappast tänkbart. – Men tredjeplatsen har, vad jag förstår, ingen given kastare. Jag ska göra mitt bästa, lovar Mattias. Barentskampen i Skellefteå är också en av säsongens höjdpunkter. – Kastringen innebär att vi kan tävla på Norrvallas ordinarie friidrottsarena. Det är extra kul. Jo. målet är att vinna, säger Mattias. Den killen vet vad han vill! BO FUHRMAN Tomas Larsson, 65 år, Kåge: – Christian Olssons OS-guld i tresteg.


2013

Hela bilagan är en ANNONS

TACK

Den 8 juni var det premiär för Lidingöloppet on Tour Skellefteå! Tack till alla som deltog! Missa inte Lidingöloppet 27-29 september Läs mer: www.lidingoloppet.se

Sidan 5

från Skellefteå AIK Friidrott

PROGRAMVAROR OCH TJÄNSTER FÖR HELA BYGGPROCESSEN Consultec utvecklar och säljer kvalificerade program för projekthantering, kalkylering, konstruktion, CAD och planering. Dessutom erbjuder vi tjänster inom arkitektur, konstruktion, kalkylering och mjukvaruutveckling. Allt för att förenkla din vardag och ge dig tidöver!

0910-878 00

www.consultec.se

Behandling:

400 kr

LA:s Kiropraktik AB Lars Aronsson, Legitimerad Kiropraktor Vi bidrar till samhällsutveckling och tillväxt i Skellefteå. Att starta och driva ett företag handlar om entusiasm och entreprenörsanda. Men inte nödvändigtvis om fastighetsförvaltning. Därför finns Polaris,vi har lokalerna.

Fastighets AB Polaris, telefon: 0910-735620, www.polaris.skelleftea.se

Nygatan 39, 931 31 Skellefteå Tel: 072 - 576 10 99 Onlinebokning: la.clinicbuddy.com

Ansvarig kiropraktor åt Soo Shim Taekwondo och Morön BK

KONTAKTA OSS – VI HJÄLPER DIG Verksamhetsinriktning: Allmän praktik, Familjerätt, Fastighetsrätt, Brottsmål

Advokatfirman Lars Landmark AB Advokat Göran Landmark Hörnellgatan 2, Skellefteå Tel 0910-882 32 Fax 0910-105 28

Det lilla företagets ekonomiavdelning.

När du vill fokusera på din verksamhet kan vi fokusera på din administration delar eller hela.

Löner, löpande bokföring, kund-leverantörsreskontra, bokslut, årsredovisning, deklaration mm. Maritha Fahlesson

Auktoriserad redovisningskonsult maritha@ekonomi-juridik.se

Jenny Lindberg

Redovisningsekonom jenny@ekonomi-juridik.se

Stationsgatan 13, 931 31 Skellefteå, 0910-72 69 08


Sidan 6

Hela bilagan är en ANNONS

2013

från Skellefteå AIK Friidrott

Startern skjuter skarpt Han skjuter skarpt, men inte för att pricka rätt. Per Andersson, 48, är elitishockeydomarnas motsvarighet i friidrott. – Hur jag kan se när löparna tjuvstartar? Inga problem. Sån´t registrerar hjärnan, säger Per Andersson. Möt mannen som jobbar med sport till vardags och på fritiden. Hemmaplan är Norrvalla, Skellefteå. Per är alltså starter i friidrott, har en startpistol på jobbkontoret och uppdrag runt hela Sverige. Han har varit förbundsstarter i 21 år, började som 17-åring och har, faktiskt, inte fått sämre hörsel. – Hörselskydden, du vet, Bosse, säger Per.

Största uppgiften VM i Göteborg 1995 är hans hittills största uppgift. Bland annat sköt han iväg världens bästa på 200 meter. Och tvingades ge rött kort till en grek som tjuvstartade två gånger. – Det var mästerskapets enda diskning för två felaktiga starter. Vid andra tjuvstarten stack han iväg en (!) tusendel för tidigt. Killen grät och jag led med honom, säger Per. På den tiden innebar två tjuvstarter uteslutning. Idag gäller diskning vid första tjuvstarten. Kan man bli utesluten för sen start, också?

– Så här är det; är det någon som strular/är seg vid kommandon och som väldigt sent går upp i startställning kan denne få en varning. Varningen följer sedan honom/henne hela tävlingen, även på andra sträckor och andra grenar. Och får människan en ny varning är det sluttävlat. Hur många lopp Per skjutit iväg under åren? Han vet inte själv, men säg att varje säsong omfattar åtta tävlingar och omkring 30 startar på varje tävling. Ta det sedan i 21 år så kan du räkna ut själv: Uppåt femtusen skott, om jag räknat rätt.

Spelade basket Per är gammal i AIK:s friidrottsgård. Som nioåring började han i Friidrottsskolan i Bertil Erssons/KjellGöran Marklunds regi. – Mamma, Gun-Britt, fick mig att börja träna och tävla, men jag blev aldrig någon stjärna, säger Per. Sedan väntade basket i KFUM, med blivande stjärnor som Micke Jalmby, Martin Lundmark, P-O Sjödin med flera. – I B-laget höll jag till under KFUM:s elitserietid, men jag var bättre i basket än i friidrott. Eller: mindre dålig … Sedan värvade Stig Marklund honom tillbaka till friidrotten, där häcklöparen Jan-Erik Westman, nu i Skellefteå AIK Hockey, var en av stjärnorna. För att inte tala om höjdessen Christer Sjödin och Per Hägglund samt kastaren Björn Lindholm.

Per Andersson Namn: Per Andersson Ålder: 48. Yrke: Idrottsplatsvaktmästare/planbokare. Bor: Skellefteå. Född/uppvuxen: Sörböle/Brännan. Favoritsport: Friidrott. Bästa eget resultat: Inget, men har skjutit iväg sprinters som sprungit under tio sekunder på 100 meter.

Raka besked Vad är roligast med friidrott och vilken är din favoritgren?

Friidrottare jag beundrar: Torbjörn ”Grycksboexpressen” Eriksson, Robert Kronberg och Mattias Sunneborn. Höjdpunkter friidrottssommaren 2013: Barentskampen och Skelleftespelen, Sundsvall Windsprint och Junior-SM i Västerås.

Och sedan har du varit friidrotten trogen? – Yes. En gång friidrottare, alltid friidrottare. Visst är det så man säger? Idag är Per starter och tävlingsledare och har – påpekar han ofta – fantastisk hjälp av Ulla och Peter Burman, Sunnanå. – De gör ett enormt jobb, raggar fram funktionärer och stöttar mig på ett berömvärt sätt. Vid veteran-SM häromåret krävdes det hundra funktionärer varje dag i tre dagar. De fixade alla.

Barentskampen Sommarens stora begivenhet är Barentskampen på Norrvalla den 13-14 juli. Nordsverige – Umeå och norrut – möter Nordnorge och Nordfinland.18 herroch 16 damgrenar, två stafetter. Kan det vara svårt samla deltagare i varje gren? – 3 000 meter hinder är ingen favorituppgift, men jag hoppas på full trupp, säger Per, som basar för svenska laget. Alla grenar avgörs på Norrvallas innerplan, bland annat slägga. Entrén är gratis och det ska finnas korv och godis för de som vill köpa. En av attraktionerna blir, sannolikt, AIK:s egen svenska juniormästare i slägga, Mattias Lindberg. Han som också var femma på stora SM i fjol och som nu är senior.

Uppsving på gång Friidrotten i Skellefteå har haft några tuffa år, men Per menar att ett uppsving är på gång. – Tjejerna har tagit över i AIK-styrelsen och Marjo Bodén är en nytändning som ordförande. Hon är positiv och framåt och dottern Jelena, 11, kan bli hur bra som helst på 60 meter och längd. AIK-friidrottens framtidsmål är att få arrangera stora SM 2017. – Tyvärr lär inte chanserna vara så stora eftersom Umeå arrangerar 2014 och Söderhamn 2015, men försöka duger. BO FUHRMAN

Ellen Forsberg, 9 år: – Det roligaste är att man får springa mycket och hoppa. – Springa häck.

Alma Sjöberg, 10 år: – Hinderbanor är roligast – Favoritgrenen är längdhopp

Foto: BO FUHRMAN Per Andersson där han trivs som bäst. På Norrvallas friidrottsbanor.

Karl Persson, 11 år: – Det roligaste är att springa – Favoritgrenen är att springa 60 m.

Erik Persson, 8 år: – Man får hoppa. – Längdhopp är roligast.

Theo, 7, Anton, 9, och Tuva Elingstam, 11 år:

– Hinderbana är kul! – Höjdhopp, spjut och sprint


2013

Hela bilagan är en ANNONS

från Skellefteå AIK Friidrott

Nu kör vi för fullt innan semestern! Välkommen in!

Kågevägen 37 0910-70 24 55

Må-To 08.00-17.30 Fr 08.00-16.30 Lö 09.00-13.00

Skellefteå

E.V.P www.evpab.se

Öppet 8-22

BIL-DAHL SKELLEFTEÅ, TJÄRNVÄGEN 3, SKELLEFTEÅ TELEFON 0910-142 60, ÖPPET: MÅN-TOR 9-18 FREDAG 9-17, LÖRDAG 11-14.

Henrik Bjelkow 070–299 01 42

Sidan 7


Sidan 8

Hela bilagan är en ANNONS

2013

från Skellefteå AIK Friidrott

Foto: BO FUHRMAN På hemmaplan. Niklas Wiklund i Kombihallen. Här finns han nästa varje dag.

Friidrotten tar all tid Friidrott dygnet runt. Nästan året runt. Niklas Wiklund, 27, Skellefteå AIK, vet vad han gör till vardags – och stortrivs. – Att se ungdomar utvecklas och lyckas känns fantastiskt, säger Niklas. Skador har stoppat hans egen karriär, men Niklas har nästan lika roligt ändå. Härlig kille! Fredag kring tolvsnåret. Var jag hittar Niklas? Jo, i Kombihallen, granne med Skellefteå Kraft Arena. Vad han gjort? Jo, kört ett eget pass. – Nää, jag har inte tid med tjejer, friidrotten tar all tid, säger Niklas och skrattar. En charmig, ung man med stort hjärta för alla.  

Åkte skidor Men låt oss börja från början: gick Furusko-

Raka besked Vad är ditt bästa friidrottsminne?

lan i Jörn, som liten knatte, åkte skidor för SK Järven och spelade fotboll i Jörn (”men var aldrig någon stjärna”). Som elvaåring fick han ett spjut, en kula och en diskus av mamma och pappa. – Kanske var det där friidrottsintresset väcktes. Jag skulle tippa det, säger Niklas.

Utnötningsskada Familjen flyttade senare till Skellefteå där mamma, drabbad av skelleftesjukan, fick bättre vård. Snabbt var Niklas AIK:are med legendariske Kurt Jonsson som friidrottsledare. Niklas sysslade med det mesta, men utvecklades mest som kastare. Största framgångarna? – Barentskampen 2005 i Tromsö. Först klarade jag 4,30 i stav, personligt med en halvmeter. En timme senare hamnade spjutet på 66 meter, personligt med sex meter.

Börje Wallmark, 63 år, Skellefteå: – När Anders Gärderud tog OS-guld på 3 000 m hinder. Kommentatorn var exhalterad …

Vilken friidrottsdag! Dessvärre, intensiv spjutkastning skapade en utnötningsskada i axeln. Han tränade för ofta och för mycket. – Viljan! Jag ville för mycket, säger Niklas. Först körde han rehabiliteringsträning i ett år, varvid axeln opererades. Redan rehab i ett år och sedan come back: 66,50 meter. – Dessvärre innebär spjut alltid smärta. Och att idag dammtorka höga hyllor ger ont i axeln, säger Niklas och skakar på huvudet.

Niklas Wiklund Namn: Niklas Wiklund Ålder: 27. Yrke: Friidrottslärare. Familj: Mamma Marie och pappa Lars-Gunnar i Södra Degerliden, syskon. Född/uppvuxen: Jörn/Skellefteå. Favoritsport: Friidrott. Bästa eget resultat: 70,13 meter i spjut i Skellefteå 2007.

Bästa uttagning: Junior-EM som 22-åring, kvalade inte in till final. Friidrottare jag beundrar: Ingen speciell, men de som jobbar hårt för att gå riktigt långt. Friidrottshöjdare sommaren 2013: Barentskampen i Skellefteå och Junior-SM i Västerås, 9-11 augusti.

Nya utmaningar Men han har hittat nya utmaningar i livet: han är friidrottslärare/ tränare på NIU Friidrott i Skellefteå, vilket innebär att alla gymnasieungdomar som valt friidrott tränas av Niklas. – Den här vintern var det elva som tränade fyra av fem skoldagar i veckan. Nästan alla kör också på kvällstid i AIK. Jo, jag tränar dem där också, säger Niklas.

Marlene Andersson, 45 år, Skellefteå: – Bolts världsrekord på 100 m och 200 m.

Veckoprogram, NIU: klockan 08.00-10.00, fyra dagar i veckan. Eftermiddagsträning, vardagar, AIK: 15.3019.00. Lördagsträning: 10.00-13.00.

Som ni förstår; hans liv består av att sova, äta, jobba och träna. – Jag klagar inte. Tvärtom, jag trivs varje dag, säger Niklas.

åter träning, men under kamratliga former. Han studerar gärna resultat av friidrottsforskning. Hur styrka, snabbhet och explosivitet kan omsättas i resultat. – Att lära sig att få ut max av de tillgångar kroppen har är viktigt för att nå framgång. Plus en massa annat, menar Niklas. Som aktiv gillade han egentligen all träning. – Dessbättre var det inte så många konditionsövningar i spjut. Jaga kondis är inte speciellt kul …

Största talangen

Låter mycket, Niklas, du har veckan full! – Dessutom jobbar jag halvtid på Xzakt Kundrelation. Jo, jag hinner det också, säger han.

Han konstaterar att friidrottsintresset är stort i världen, men kanske inte i Skellefteå. – Friidrott är ingen statussport och det finns ingen genväg till framgång. Träning och

Han räknar släggkastaren Mattias Lindberg som AIK:s största friidrottstalang just nu. – Mattias har klass, jag beundrar honom. Mycket konsekvent, disciplinerad, har valt en väg och följer planen. Kan bli riktigt spännande, påpekar Niklas. Sen tar vi farväl. Nästa jobb väntar för Niklas … BO FUHRMAN

Hassan Jirrabey, 20 år, Bureå: – När tre av mina vänner slog personligt rekord på 800 m vid samma tävling i Umeå 2011.

Evelina Nilsson, 19 år, Skellefteå: – När jag vann JSM på 60 m i Sätra, Stockholm 2011. Det var en härlig känsla.

Eva Näsholm, 59 år, Skellefteå: – När jag kom åtta på 3 000 m vid SM i Umeå. Tiden blev 10,39 och året var 1971.

Jobbar halvtid

Stort intresse


llefteå gatan 42 10-58 63 69 dea.se

llefteå atan 42 10-58 63 69 dea.se

Behöver du

Hela bilagan är en ANNONS

Sidan 9

från Skellefteå AIK Friidrott

LOTTERIER SPORTPRISER Bingo, lotterier av alla slag, LOTTRINGAR BINGO mbilligt, m lottringar sportpriser mm Ring

Se vår hemsida www.kurtpahlberg.se! Eller mejla kurt.pahlberg@telia.com! Eller ring 0912-105 70!

Byske, tel 0912-105 70 © 2012 KPMG AB, Sweden.

Vem kan snabbt hjälpa mig med bokslutet? Vill du också ha svar på livets mindre och medelstora frågor? Besök www.kpmg.se/skelleftea eller ring 0910-574 70.

INGLASNINGAR Kontakta oss för mer information!

• Mest för pengarna • Vindtestat • Skrammelfritt • Lokal tillverkning Boviken, Skellefteå.

Tel 0910-100 60 www.ava-produkter.com

Har du kollat upp skorstenen ocH stegen på ditt fritidsHus?

Nordea Bank AB (publ)

ommurning och reperationer av skorsten NYTTJA samt montering av takstege och glidskydd. ROTse även över skorstenen på ditt bostadshus! AVDRAGET Tel 0910-191 09, 076-560 95 04 rollelagg@gmail.com • www.skorstensingenjorn.se

Norran, mer än en Till papperstidning! dig som sparar hela veckopengen till en cykel medan de andra köpte godis

Är du redan prenumerant på Norran? Då har du, utöver papperstidningen, kostnadsfri tillgång till Norran som e-tidning. Det enda du behöver göra för att kunna läsa Norran när och var du vill på din dator, iPad, iPhone eller Android-enhet är att registrera dig.

Det är bra att du är målmedveten. Att du vet vad du vill ha – och hur du skaffar det. Att vara kund i en storVad bank ger stora Vill dufördelar. prenumenera endast på eNorran? är eNorran? Är du ofta på resande fot eller tillbringar eNorran är papperstidAtt få bra råd om placeringar enav av delar året dem. utomlands? Kanske bor du ningen i digitalt format. är utanför spridningsområdet och vill hålla Du bläddrar enkelt mellan Ring och prata oss dig sparande uppdaterad med vad som händer? sidornamed på din dator, iPad,om Till dig som sparar hela Nu kan du ha din tidning med dig hela iPhone eller Androiddagen. För endast 119:-/månad enhet. Du kan även söka för den målmedvetne. veckopengen till en cykel Nordea Bank AB (publ)

Nordea Bank AB (publ)

Nordea Bank AB (publ)

Nordea Bank AB (publ)

Det är bra att du är målmedveten. Att du vet Det är bra att du är målmedveten. Att du vet Till dig som sparar hela Tilldudig som sparar hela det. Att vad vill ha – och hur du skaffar vad du vill ha – och hur du skaffar det. Att veckopengen till ger enstora cykel vara kund i en stor bank fördelar. vara kund i en stor bank fördelar. veckopengen till ger enstora cykel Att få bra råd om placeringar är en av dem. Att få bra råd om placeringar är engodis av dem. medan de andra köpte medan de andra köpte godis Ring och prata med oss om sparande Ring och prata med oss om sparande Det är bra att du är målmedveten. Att du vet Det den är bramålmedvetne. att du är målmedveten. Att du vet för för den målmedvetne. Till dig somdet.sparar hela vad vill ha – och hur du skaffar Till dig som sparar hela Tilldudig som sparar hela det. Att vad du vill ha – och hur du skaffar Att kund i en stor bank ger stora fördelar. till en cykel vara vara kund i en stor veckopengen fördelar. veckopengen till ger en stora cykel veckopengen Gör det möjligt bank Gör det möjligt till en cykel Att få bra råd om placeringar är en av dem. Att få bra råd om placeringar är en av dem. medan de godis andra köpte godismedan medan de andra köpte de andra köpte godis Ring och prata med oss om sparande Ring och prata med oss om sparande är bra att duAtt ärdu målmedveten. Att du Det vet den för för den Det är bramålmedvetne. att du ärDet målmedveten. vet är bramålmedvetne. att du är målmedveten. Att du vet ha – det. och hur vad du vill ha – ochvad hur du du vill skaffar Att du skaffar det. Attvad du vill ha – och hur du skaffar det. Att vara kund i en stor bank ger stora fördelar. Till dig sparar hela vara i en stor bank gersom stora fördelar. vara kund i en stor bank ger stora fördelar. Gör det möjligt Gör kund det möjligt Att få bra råd omavplaceringar är en av dem. Att få bra råd om veckopengen placeringar är en dem.en cykel Att få bra råd om placeringar är en av dem. till Ring och prata med oss om sparande Ring och prata med oss om sparande och prata med oss om sparande medan de andra köpte godis Ring för den målmedvetne. för den målmedvetne. för den målmedvetne.

Nygatan 42 0910-58 63 69 nordea.se

Det är bra att du är målmedveten. Att du vet Skellefteå vad du vill ha – och hur du skaffar det. Att Nygatan 42 vara kund i en stor bank ger stora fördelar. 0910-58 63 69 nordea.se Att få bra råd om placeringar är en av dem. Ring och prata med oss om sparande för den målmedvetne.

Skellefteå Nygatan 42 0910-58 69 Gör det63möjligt nordea.se

Skellefteå Nygatan 42 0910-58 63 69 nordea.se

Ring och prata med oss om sparande veckopengen till en cykel för den målmedvetne.

medan de andra köpte godis

Gör möjligt Det det är bra att du är målmedveten. Att du vet vad du vill ha – och hur du skaffar det. Att vara kund i en stor bank ger stora fördelar. Att få bra råd om placeringar är en av dem. Ring och prata med oss om sparande för den målmedvetne.

Gör det möjligt Skellefteå Nygatan 42 0910-58 63 69

Nordea Bank AB (publ)

Det är bra att du är målmedveten. Att du vet Till dig som sparar hela Skellefteå Gör möjligt du det vill ha – och hur du skaffar det. Att Gör det möjligt 42 Gör det möjligtvad veckopengen till en cykel Nygatan 0910-58 63 69 vara kund i en stor bank ger stora fördelar. Skellefteå nordea.se medan de andra köpte godis Att få bra råd om placeringar är en av dem. Till dig som sparar hela

Nordea Bank AB (publ)

medan de andra köpte godis

i arkiv och leta fram tidigare utgivna tidningar.

Gör det möjligt

kan du läsa på din dator, iPad, iPhone eller Android-enhet när och var du vill. Läs mer och beställ på www.norran.se/abonnemang

Nordea Bank AB (publ)

Nordea Bank AB (publ)

Till dig som sparar hela veckopengen till en cykel medan de andra köpte godis

Nordea Bank AB (publ)

Gå in på www.norran.se, registrera dig och ladda ner appen för iPhone eller läsplattan så har du tidningen med dig var du än går. Enkelt eller hur?

Nordea Bank AB (publ)

llefteå atan 42 10-58 63 69 dea.se

2013

eNorran

-Läs Norran när och var du vill!

Har du frågor? Kontakta privatmarknad på tel 0910-577 00 eller vila mail, abonnemang@norran.se


Sidan 10

Hela bilagan är en ANNONS

från Skellefteå AIK Friidrott

2013

Foto: BO FUHRMAN Startrusning. Premiären för motionsloppet Lidingöloppet On Tour i Nordanå friluftsområde blev lyckad. Många löpare tog chansen att testa formen.

Lyckad premiär för motionslopp

Nils Björk gjorde en stark löpning på tre kilometer och grattades av pappa Mattias.

ERIKSLID Alla dagar

– en sund affär ERIKSLID

9-22 ÖPPET

Gäller till och med söndag 30/6, eller så långt lagret räcker.

Norrländskt från Coop Erikslid

Surströmming Oskars, 475 g Max 3 burkar /kund

Lindingöloppet On Tour blev en familjefest. Här laddas det upp.

90 /burk

29

Tunnbröd Lövångers, 300 g

BY THE SEA! Tisdagar stängt. Alla andra dagar

12–22 Menyn hittar du på coastersbar.se Bord bokar du på 0910-310 00.

90

14

Välkommen!

/pkt

Norrgott

Norrmejerier, 600 g

90

24

/st

Glad midsommar!

Kurjoviken, Skelleftehamn. Tel 0910-310 00. Följ oss på Facebook så missar du inget.

Melvin Lundberg spelade först två fotbollsmatcher för Myckle. Sedan sprang han och grattades av mamma AnnBritt Lundgren.


2013

Hela bilagan är en ANNONS

Sidan 11

från Skellefteå AIK Friidrott

Gör stora vågen för sommarens bad! Äntligen dags! Rulla av strumporna, doppa tårna och stänk ner dig med härligt svalkande vattendroppar. I Skellefteå kan du bada hela sommaren både ute och inne på en mängd olika badställen, friluftsplatser och på inomhusanläggningen Eddahallen. Kom, njut och fall pladask!

2 för 1

märkesbågar från

1595kr

Ett par hemma och ett på jobbet?

Skellefteå Nygatan 39, 0910-71 05 00 www.specsavers.se 2 för 1 gäller samma recept, inkl. enkelslipade standardglas (index 1,5). Kan ej kombineras med erbjudanden. Helt nöjd gäller tre månader från köp. © 2013 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

BERNTZONBYLUND

Plask, lek och pool

Hav, strand och natur

Vitbergsbadet

Byske havsbad

Tempererade utomhuspooler; våg­ maskin, vattenrutschbanor, barnpool. Öppettider: 15/6–30/6 kl 10–18, 21–22/6 kl 10–16, 1/7–4/8 kl 10–19, 5/8–18/8 kl 10–18.

Långa inbjudande stränder. Beach­ volleybollplaner, uthyrning av cykel, trampbil, kanot, fiskeutrustning, trampbåt, solsäng, bollar m m. Äventyrsgolf, discgolfbana, boule.

Byske utebad

Bovikens havsbad

Tempererad 25 meters simbassäng, barnpool, fyra större vattenrutsch­ banor. Öppettider: 8/6–20/6 kl 11–18, 21/6 kl 12–15, 22/6 kl 10–18, 23/6 kl 10–16, 24/6–4/8 kl 10–19, 5/8–18/8 kl 12–18.

Lång finkornig sandstrand på cykel­ avstånd från centrala Skellefteå. Beachvolleyplan, ny fin och handi­ kappvänlig lekutrustning, barnvänligt långgrunt.

Bassäng, bastu och gym Eddahallen

Lövångers havsbad I Klössand hittar du den avskilda härliga sandstranden med sanddynor. Beachvolleyplan, färskvatten, grillplats och toaletter finns.

Badlandskap med nio olika bassänger för alla åldrar. Barnpool, klättervägg, hoppavsatser och vågor. Relaxavdelning, bastu och gym. Öppettider: 1/6–25/8 mån, tis, tor 12–20, ons 8–20, fre 8–18.

Det finns massor med fler ställen att bada på i Skellefteå i sommar. Gå in och läs mer på adressen www.skelleftea.se/sommarbad

Vi växer snabbt och är en av Nordens stora teknikkonsulter. Vi letar alltid efter nya talanger! Hos oss arbetar du tillsammans med specialiserade ingenjörer som har bredd, spets och inte minst energi


Sidan 12

Hela bilagan är en ANNONS

2013

från Skellefteå AIK Friidrott

Bygg en ny hall åt friidrotten! Kurt Jonsson, 58 år, är en mycket meriterad ledare i Skellefteå AIK Friidrott. – I dag är jag tränare för cirka 15 ungdomar i åldern 15-20 år (och Emma som är 24 år) 4-5 dagar i veckan. Han hjälper också till med lite synpunkter på administrativa delar av verksamheten, statistik och policydokument.

– Idrotten kommer alltid att ha en viktig plats att fylla i människors liv, hävdar friidrottstränaren Kurt Jonsson.

Varje detalj i helt nya i30 är byggd

för att hålla riktigt länge!

För att nå maximal standard är basen för i30 gjord i högvärdigt stål från vårt eget stålverk.

Helt nya Hyundai i30 Kombi ”Bästa köp i klassen” • • • • • • • • • • • • •

ACC med dubbla tempzoner Pollenfilter Ställbar styrkänsla i 3 lägen Farthållare/fartbegränsare Parkeringssensorer bak El-infällning av ytterspeglar Höj och sänkbar högerstol Röststyrd Bluetooth för handsfree USB- och AUX-ingång Armstöd i baksäte med mugghållare Automatisk ljuskontroll Aluminiumfälgar, 16” Fjärrmanövererad MP3-stereo

PASSA PÅ NU!

(Auto Motor & Sport nr 9/12)

•Antisladd, antispinn, ABS • Komfortblinkers • Starthjälp i backe • Färddator • Växlingsindikator • Dimljus + LED varselljus • 7 airbags/krockgardiner • Kurvljus i30 CRDI Business, 6 vxl, 110 hk, 0,45 l/mil 204.900:Finns också som Select från

189.900:-

Just nu businesspaket utan pristillägg, dra av & spara 15.000:-

Tjärnvägen 38, Skellefteå tätt intill E4. Tel 0910-566 44. www.bilmaklarn.se

Hur ser du på friidrottens verksamhet i Skellefteå idag? – Vi har en relativt tillbakadragen plats medialt i Skellefteås idrottsvärld. Vår friidrottsskola är fortfarande populär, men vi har stora svårigheter att locka barnen att fortsätta med friidrotten upp i ungdomsåren. Vi har bara ett fåtal seniorer (vilket är som det brukar vara …). Vi har kompetensen i form av kunniga tränare och en engagerad styrelse, men att vi inte lockar ungdomar att hålla på med friidrott hänger samman med en rad olika faktorer: n  Färre ungdomar vill lägga ner mycket tid och kraft på att utveckla sig inom idrotten. n  Vi saknar en aktiv marknadsföring och rekrytering på skolorna. n  Vi syns inte medialt i särskilt stor utsträckning, som delvis beror på att vi inte har tillräckligt lyskraftiga friidrottare.

– När det gäller relationen till stora publikidrotter som fotboll och hockey så ser jag inga större problem.   Är du nöjd med hur kommunen stöttar friidrotten? – I stort sett ja, men Inte fullt ut. Friidrottshallen håller inte tillräckligt hög standard efter dagens mått. Låt fotboll och hockey använda den befintliga hallen för sin fysträning och bygg en ny hall åt friidrotten (gärna ovanför jord). Det är sorgligt att kommunen tar ut orimligt höga hyror när vi ska använda Norrvalla för tävlingar, särskilt gäller det våra ”klubbtävlingar”. Vi har tillräckliga höga kostnader för att ge våra friidrottare möjlighet att deltaga vid större tävlingar i södra Sverige.   Vad har du för önskedrömmar inför framtiden? – Att även vi i Norrland ska lyckas nå en nivå med vår friidrott som kan konkurrera med södra Sverige. Att Skellefteå AIK klarar av att få fram en friidrottare som når landslaget på seniornivå och förhoppningsvis kan etablera sig på den nivån.   Vem är skelleftebygdens främsta friidrottare genom tiderna, bland damerna?  – Birgit Bringslid. Hon har presterat resultat av mycket hög klass och

haft en lång karriär. En annan stark kandidat är Birgitta Båga. Vem är skelleftebygdens främsta friidrottare genom tiderna, bland herrarna?  – Inte lika enkelt att ha en favorit, men jag lägger min röst på Leif Lundmark av samma skäl som för Birgit. Jag har inte tillräckligt bra koll på våra duktiga hoppare och löpare längre bak i tiden, som Kenneth Lundmark, Lennart Hedmark, Gösta Brännström med flera för att kunna göra en jämförelse.   Vilka är dagens mest spännande friidrottare på damsidan? – Det behövs bara ett namn, Irene Ekelund. Det verkar som att hon har alla de egenskaper som krävs för att nå den absoluta eliten. Det ska bli mycket spännande att följa hennes utveckling. Vilka är dagens mest spännande friidrottare på herrsidan? – Varför inte Odain Rose? Förutsättningarna verkar finnas för riktigt bra tider, och det är roligt med den lokala anknytningen. Det finns en annan ung kille, född 1995, Andreas Carlsson från Borås, som har en stor potential. Naturligtvis får jag inte glömma Michel Tornéus. Det känns som han har etablerat sig på internationell elitnivå. BO FUHRMAN

Kurt Jonsson Namn: Kurt Evert Christer Jonsson. Ålder: 58. Familj: Singel. Två vuxna barn. Alexander, snart 27, bosatt i Sandviken och Adam, 24, kvar här i Skellefteå. Född/uppvuxen: Jönköping, första 20. Några år här och där mellan 2030. Skellefteå senaste 30 åren. Yrke: Lärare, verksam på Kanalskolan sedan 1986. Egen fridrottsverksamhet: Började som 13-åring i anrika Jönköpings AIF. Grenar (resultat inom parentes): höjdhopp (197), längd (684), tresteg (14,36), 110 meter häck (15,6) mångkamp (drygt 6 000 poäng). Tränarkarriär: Startade som 20-åring, var betydligt mer riktad

på den karriären än den aktiva. Tränar-/instruktörsuppdrag för Jönköpings AIF, Smålands Friidrottsförbund, Svenska Friidrottsförbundet, Skellefteå AIK och Västerbottens Friidrottsförbund. Verksam inom landslaget under cirka 15 år med inriktning främst mot hoppgrenar (utom stavhopp). Utbildaruppdrag: Utbildat tränare, ledare och ungdomar i stort sett på alla nivåer (från friidrottskola till SFIF:s specialinstruktörsutbildningar). Anställningar inom friidrott, heltid: Växjö Riksidrottsgymnasium, 1980-1982, och Skellefteå AIK, 1984-1986. Största sportsliga framgång: brons i tresteg på JSM.


2013

Hela bilagan är en ANNONS

Sidan 13

från Skellefteå AIK Friidrott

Lägg krutet på ungdomarna! Yngve Nilsson, mångårig ledarprofil i Skellefteå AIK Friidrott, jobbar i dag aktivt med statistik för klubbrekord. – Jag håller koll på de 20 bästa AIKarna genom tiderna i de olika friidrottsgrenarna samt sköter om Broarna Runts bästalista genom tiderna. Han tycker att det känns rätt naturligt att hockeyn tar den största uppmärksamheten i stan, även på sommaren. – Friidrotten har ju inte någon internationell stjärna i dag. – Vad jag ser så jobbas det hårt på att locka fler och fler att hålla på med friidrott, men det är inte så enkelt att få aktiva, ledare och föräldrar att binda sig för regelbundna aktiviteter. För att få bättre fart på friidrotten krävs förebilder i nutid och det har vi inga just nu. Är du nöjd med hur kommunen stöttar friidrotten, bland annat när det gäller idrottsanläggningar? – Så länge som vi får behålla Norrvalla intakt och att inomhushallen hålls efter finns det idag inte behov efter några nya anläggningar, men i takt med att hockeyn har ökat har utrymmet i friidrottshallen minskat och det kan på sikt betyda att det behövs en fristående friidrottshall.   Vad har du för (friidrotts) önskedrömmar inför framtiden? – Skulle nog helst se att Skellefteå AIK Friidrott fick möjlighet att anställa fler tränare på åtminstone halvtid, för att organisera träningen och entusiasmera ungdomar att hålla igång med fysisk aktivitet.

Vem är skelleftebygdens främsta friidrottare genom tiderna, bland damerna? – Birgit Bringslid som idag har klubbrekorden från 1500 meter upp till maraton och även tävlat framgångsrikt internationellt. Tycker att det uppmärksammas alldeles för lite idag. – Samt Birgitta Båga som tillhörde landslaget och var en av dom bästa i landet kring 1980. Hennes tid 53.71 på 400m står sig fortfarande rätt bra bland dagens svenska löpare.   Vem är skelleftebygdens främsta friidrottare genom tiderna, bland herrarna? – Gösta Brännströms framfart på 100 till 400 meter där många tider i hans fyrahundrameterslopp räcker långt även idag är nog den främste men i hård konkurrens med Leif Lundmark som en kort tid hade världsrekordet i spjutkastning med 89.92.  Samt Lennart Hedmark som med tiden blev tiokampare och var bra under tiden i AIK, men blommade ut ordentligt efter flytten söderut.   Vilka är dagens mest spännande friidrottare på damsidan? – Trots att Evelina Nilsson inte har gått framåt något i år så tror jag att hon kan bli riktigt duktig. Jag skulle gärna se att hon satsade lite mera på 200 meter som jag tror kan bli hennes bästa distans.
 Vilka är dagens mest spännande friidrottare på herrsidan? – Mattias Lindberg har utvecklats till en riktigt lovande kastare i slägga. Han verkar ha rätt inställning till grenen och insett att hård träning och målmedveten satsning ger resultat. Blir det över 70 meter till sommaren? Då löpning ligger mig närmast så följer jag också Dennis Wikström-Roos med stort intresse.
Jag hoppas att han tar ett stort steg framåt till som-

Yngve Nilsson, mångårig ledarprofil i Skellefteå AIK Friidrott, hoppas att så många som möjligt tar chansen att ge sig ut i skog och mark nu när sommaren nalkas för att röra på kroppen är nyttigt för hälsan.

maren på 400 meter, men också på 800m som kan bli hans bästa gren. Skellefteå Midnight Marathon var en klassiker i åtskilliga år. I dag ser de flesta Broarna Runt som mest spännande vår- och sommarmotion. Vad tror du om Broarnas utveckling? – Det är tradition i Broarna Runt. Kan bara AIK hitta ersättare för sådana eldsjälar som Kjell-Göran Marklund och övriga i funktionärsstaben, som börja komma upp i åren, kan nog Broarna behålla dragningskraften för motionslöpning. Det är många som har Broarna Runt som ett mål för sitt motionerande och därför fyller denna motionsrunda en viktig funktion, inte minst för hälsan och den sociala gemenskapen.   Vad önskar du dig mest av friidrotten i AIK-regi i framtiden? – Att föreningen fick ekonomisk möjlighet att anställa fler tränare/ledare på minst halvtid. Som kan jobba med ungdomar för att ge dom

möjlighet att utvecklas i den gren och med den hastighet som de är mest lämpade för. Jag har svårt att tro att AIK skulle kunna bli en elitidrottsförening och tycker att man därför lägger krutet på ungdomar upp till junioråldern samt att man även

Sum

ger äldre möjlighet att delta i olika typer av friidrottsverksamhet  långt upp i åldrandet.   Hur ser AIK-friidrotten ut om tio år? – Jag tror inte att det skall skilja så mycket från idag, men jag hoppas att

intresset skall ha ökat något. För det är viktigt att fånga upp ungdomar för att ge dom möjlighet att bedriva en meningsfull sysselsättning och det i en fristående friidrottshall. BO FUHRMAN

r e m

BO

KA

BO

RD

IT

@ O’Learys

ID!

Vår populära

takterass är öppen

Välkomna!

Yngve Nilsson Namn: Yngve Karl Gerhard Nilsson. Ålder: Har passerat 70 år. Familj: Hustru Inga-Maj och två sedan länge utflugna barn. Född/uppvuxen: Född i Källdal, men mesta tiden uppväxt i Ersmark. Yrke: Pensionär. Egen fridrottsverksamhet: Har sen unga år hållit igång med det mesta som skidor, fotboll, ishockey i KAIF och sprungit mer och mindre utom under knappt 10 år från mitten av 60-talet då all ledig tid gick till att

vara dansbandsmusiker. Blev i början av 80-talet ledare och tränare för löparna i AIK och det höll jag igång med till 2000, med några små återfall. Var också ansvarig för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomsuppföljning (Norrland) under några år och fick då möjlighet att åka utomlands på tävlingar och läger. Största sportsliga framgång: För mig känns det som att resan till Junior-VM i Sudbury, Kanada 1988, är den största framgången för mig.

0910-73 93 08 Kanalgatan 31 skellefteå@olearys.se www.olearys.se/skellefteå


Sidan 14

Hela bilagan är en ANNONS

från Skellefteå AIK Friidrott

2013

Träningsläger i Portugal Dagbok från träningslägret i Portugal. Måndag 29 april 13 förväntansfulla aktiva och tre ledare kliver ombord på bussen till Bastuträsk för färden mot Portugal. Tisdag 30 april Framme på Arlanda strax efter 06:00. Lång väntan på Arlanda. Flyget avgick 19:00. Efter mellanlandning i Lissabon och buss från Faro anlände vi till Alfamar Beach and Sport Resort strax efter midnatt. Onsdag 1 maj Vi samlades vid poolen för att ha en gemensam utforskning av området. Anläggningen bestod av en kastplan för slägga och diskus med fyra burar bredvid hotellet. 300 m från hotellet låg friidrottsarenan och två gym, ett med fria vikter och ett med maskiner. Båda höll hög klass. Eftermiddagspasset kördes vid en fotbollsplan. Ett lätt kom-i-gång- pass för de flesta. Släggkastarna fick ett pass med Sveriges bästa slägg-kastare, Mattias Jons, och Finlands bästa släggkastare, Olli-Pekka Karjalainen. Torsdag 2 maj Första riktiga träningsdagen. Förmiddagspasset bestod att sprintuthållighet. Det var otroligt varmt och solen tog ut sin rätt på många. Men alla kämpade väl och fullföljde träningen. På eftermiddagen blev det ett styrkepass inomhus i gymmet. Fredag 3 maj Lägrets första morgonjogg och cirkelträning. Hopparna körde sitt första teknikpass. Släggkastarna körde också ett teknikpass. Lördag 4 maj Morgonpasset var ett pass nere på arenan där alla körde lite grenspecifik träning såsom sprint, hopp, stav och häck. För kastarna och hopparna blev det även ett styrkepass. Sen blev det volleyboll med den nyinköpta bollen.

Söndag 5 maj Vilodagen startades med en volleybollmatch direkt efter frukost. Sen blev det lite solande innan vi åkte iväg till ett stort shoppingcenter där vi shoppade loss fram till 22:00. Måndag 6 maj Vi körde först ett gemensamt gräspass med lätt sprint, koordination, styrka och hopp. Kastarna körde också ett teknikpass. På kvällen samlades de flesta för kvällspingis. Tisdag 7 maj Kastarna visade att dom är riktiga vikingar och körde sitt teknikpass på morgonen. De övriga körde ett sprintpass med lite starter, sprintuthållighet och häck. På eftermiddagen blev det ett lyckat styrkepass som resulterade i några nya personliga rekord. Onsdag 8 maj Morgonjogg denna gång nere vid havet. Efter joggen körde vi hoppstyrka och magträning. Sen åkte vi till ett vattenland som låg ca 30 minuter med buss från hotellet. Efter middag blev det en skräckfilmskväll. Torsdag 9 maj Ett nytt pass på arenan där många körde gräslopp och mage. Några körde lite hoppövningar och lyfte i gymmet. På eftermiddagen körde några ett rejält överkroppspass i gymmet medans kastarna och hopparna körde ett teknikpass. Efter middagen så körde vi Burträskbingo. Ena laget visade sig ha absolut ingen skam i kroppen och klarade 35 av 39 uppdrag. Fredag 10 maj Sista dagen på lägret och ett dubbelpass stod på schemat. Som vanligt var kastarna uppe först och körde ett styrkepass. En timme senare gled de andra in för att köra ett sprintpass. Ett sprintuthållighetspass som var väldigt tufft, men som alla klarade med bravur. Lördag 11 maj Sista frukosten på hotellet och en lång resdag väntade.

Anmäl dig till friidrottsskolan! Prova på höjdhopp, kula, sprint och mycket mer! Med lekfulla metoder får man prova på friidrottens grenar, springa, hoppa, tävla, m.m. Alla som är 8 år och äldre är varmt välkomna att anmäla sig till friidrottskolan som bedrivs från september till maj i Friidrottshallen/ Skellefteå Kraft Arena. Anmälan och mer info: 0910-143 30 alt emma@aikfriidrott.com


2013

Hela bilagan är en ANNONS

Sidan 15

från Skellefteå AIK Friidrott

rådgivning – redovisning – revision www.revisorcompaniet.se

FRIIDROTTSLÄGER OLKA.SE

031 13 74 00

Behagliga badrumserbjudanden! Sommartid ger tillfälle att förnya badrummet, att kanske äntligen göra verklighet av din stora badrumsdröm. Just nu har vi strålande kampanjerbjudanden på de här utvalda favoriterna. Dessutom kan vi installera allt vi säljer, så att du kan ta semester och låta oss göra jobbet. Varmt välkommen!

1.695 kr

Duschpaket 9000E

Duschpaket FMM 9000E Allt-i-ett paket innehållande duschanordning, duschstång och duschblandare. Ord. pris 2.760 kr.

1.690 kr

Öppettider Mån-Torsdag 9.00-17.30 Fred 9.00-17.00 Lördag Stängt

Tvättställsblandare Oras Vienda 1714F

Just nu!

Beröringsfri tvättställsblandare OrAS ViEnDA 1714F Vatten och energisparande beröringsfri tvättställsblandare. Ord. pris 1.990 kr.

Gäller t.o.m. 2013-06-09

Erbjudande inkl. bra grejer. Pris :-

företagsnamn Gatuadress 00. Tel 0000-000 00 öppettider: mån–fre XX.00–XX.00 Lörd XX.00–XX.00 www.foretagsnamn.se

NYA FORD KuGA TREND Dimljus fram och bak, farthållare, radio/CD med 6 högtalare, luftkonditionering, Ford Power-startknapp, läderklädd ratt, sportiga framsäten, Ford Easy Fuel m.m. FRÅN

FORD MONDEO SPORT EDITION Kundvärde: 28 500:-

FORD S-MAX SPORT EDITION Kundvärde: 24 400:-

FORD KUGA TITANIUM S Kundvärde: 42 500:-

PRIS FRÅN

PRIS FRÅN

219 000:254 500:Alltid i farten med nya Fiesta Allt detta ingår... AlltFord detta ingår... AWD – Fyrhjulsdrift från Haldex, Exteriört i kontrastfärg, alu.Nya stylingpaket Ford Fiesta passar dig som17" gillar att vara i farten. Med Ford SYNC styr 17" dualu.fälgar, enkelt Fordsnåla EasyFuel, Ford PowerEcoBoost start-/stoppknapp, fälgar, främre dimljus och LED både musik och telefon medvarselljus, din röst, och med bensinmotorn under centrallås, sportstolar fram, dimljus, elhissar klädsel i läder/textil, tvåzons aut. klimatanhuven vill du bara fortsätta köra. Nu med 5 års garanti. Välkommen in på en provkörning. fram/bak, projektor strålkastare, tvåzons aut. läggning (DEATC), farthållare, eluppvärmd klimatanläggning (DEATC), LED varselljus vindruta, sportfjädring, golvmattor i textil ... och mycket mer

FRÅN

NYA FORD FIEsTA TREND 82 hk

XXX 000:119 900

XXX 209000:900 :-

PRIS FRÅN

249 900:-

FORD Focus TREND

5 års garanti, radio/CD med 3,5" skärm, läderklädd ratt, luftkonditionering, eluppvärmda ytterbackspeglar, Ford Easy Fuel, centrallås med fjärrstyrning, färddator m.m. FRÅN

XXX 000:-:164 900

... och mycket mer

Öppet Öppet Mån-Fre 09.00-18.00 Lörd 10.00-14.00 och kontaktuppgift er såsom ort60, • tel. 031–701 56• 34 • aterforsaljare.se Lördagar 10.00-14.00 och kontaktuppgifter såsom ort •16 tel. 031–701 56 34 aterforsaljare.se Nålvägen 2, Skellefteå, tel 0910-71 www.logart.se Sönd 12.00-15.00 Bränsleförbrukning blandad körning: Ford Fiesta 3,3–5,2 l/100 km, CO2-utsläpp 87–120 g/km (1,6 TDCi ECOnetic 95 hk–1,25 l Duratec 85 hk). Ford Kuga 5,3–7,7 l/100 km, CO2-utsläpp 139–179 g/km (2,0 TDCi 140 hk–1,6 EcoBoost 180 hk). Ford Focus 3,4–7,2 l/100 km, CO2- utsläpp 88–169 g/km (1,6 TDCI ECOnetic 105 hk–2,0 EcoBoost 250 hk). Bilarna på bilderna är extrautrustade.

ford.se ford.se


Sidan 16

Hela bilagan är en ANNONS

2013

från Skellefteå AIK Friidrott

De ska uppåt via Skype Teknik är viktigt i stavhopp. Fungerande teknik är viktigt varje träningspass. Enäggstvillingarna Gustav och Hannes Burman, 17, Sunnanå, tar hjälp av irländske tränaren David Donegan via skype. – De kan bli hur bra som helst, säger David Donegan. Måndagkväll i friidrottshallen, Skellefteå Kraft Arena. Klockan närmar sig halvtiosnåret och kvar finns bara bröderna Burman och mamma Ulla, som hjälper till med det tekniska, skypen, och är allmän hjälpreda. Familjen Stavhopp om man så vill, även om pappa Peter saknas den här kvällen. – Träna stavhopp ensam är farligt, speciellt på höga höjder. Därför tränar vi tillsammans, säger Gustav, som har ena fotleden hårt tejpad efter en skada häromdagen. Men det är inget som oroar honom. Gustav rör sig obehindrat.

Lovande hoppare Bröderna Burman tillhör landets mest lovande stavhoppare och Hannes har redan tre guld i ungdoms-SM. – Men brorsan jagar mig! Han började ett år senare och har en spännande utveckling, berömmer Hannes. Gustav klarade 2,00

Gustav Burman

Foto: BO FUHRMAN Hallå, Irland! Hannes och Gustav Burman, två jättelöften i Skellefteå AIK, får träningsinformation av David Donegan.

som tolvåring, 3,00 som fjortonåring och har nu 3,90 som personligt på tävling. På träning har han svingat sig över fyra meter.. – Men viktigast är inte att nå snabba resultat, betonar han, och fortsätter: – Visst vill jag nå toppen, men det är ingen stress. Istället koncenterar jag mig på att förfina tekniken till hundra. Sedan får vi se, menar han.

Längre ansats Hannes har kommit längre, men är också han mycket ödmjuk. – Till sommaren ska jag hoppa med längre ansats, vilket blir spännande. Etta eller tvåa på USM är ett av målen,

vilket jag hoppas ger plats i ungdomslandskampen mot Finland, påpekar han. De tränar hårt och målmedvetet. Men egentligen utan stress. Båda är lugna och harmoniska och tar pass efter pass metodiskt vecka efter vecka.

Styrka viktigt Under vintersäsongen har de tränat åtta-nio timmar varje sjudagarsperiod. Dels två pass i veckan med gymnastik, smidighetsövningar och styrka där kroppen fungerar som tyngd och dels två stavhoppspass två gånger i veckan. Båda har blivit starkare men de är fysiskt inte speciellt stora på jorden. Gustav är till

exempel 175 cm och väger 71 kilo. Renaud Lavillenie, fransmannen som vann OS i London, 5,97, mäter å andra sidan bara 177 cm. – Längden är inte viktigast, däremot ska det finnas styrka och smidighet i axlar och överkropp, menar grabbarna.

Irländsk tränare Men över till träningen och tränaren, irländaren David Donegan. Irländaren kom till Skellefteå för ett par år sedan för att träna i en bra anläggning och samarbeta med Nordic Sport. I sin roll som IAAF-tränare såg han då grabbarnas talang och ville uppmuntra dem att utmana sin poten-

tial. Som en kortsiktig lösning, i väntan på att David ska avsluta sina pågående uppdrag på Irland och flytta hit, använder de nu Skype för att hålla uppe samarbetet i realtid.

Intensiv träning David ser Burmans och Burmans ser David på dataskärmen. Några helger per år träffs de också live för en intensiv träning. David skickar också träningsprogram och instruktioner via mejl med fokus på styrka/ kondition/spänst. – Grabbarna har stora utvecklingsmöjligheter. De är ambitiösa och har rätt inställning, säger David Donegan. BO FUHRMAN

SPECIALISTER PÅ MONTAGE OCH

PRODUKTION

Namn: Gustav Burman Ålder: 17. Yrke: Studerande, naturprogrammet. Familj: Mamma Ulla, 49, pappa Peter, 49, tvillingbrorsan Hannes, storasyster Lovisa, 25, och storebror Jonas, 23. Född/uppvuxen: Sunnanå, Skellefteå. Favoritsport: Friidrott. Debut som friidrottare: Vid 9-10 år, träningsgrupp i AIK. Bästa eget resultat: 3,90 i stav, 7.49 på 60 meter. Största framgång: Delad fyra i USM i Ystad 2011. Gustav om Hannes: Tränar Hannes ordenligt är 5,85 inte omöjligt.

Hannes Burman Namn: Hannes Burman Ålder: 17. Yrke: Studerande, teknikprogrammet. Familj: Se Gustav. Född/uppvuxen: Se Gustav. Favoritsport: Friidrott. Debut som friidrottare: Se Gustav. Bästa eget resultat: 4,45 i stav. Största framgångar: Tre USM-guld, två USM-silver. Hannes om Gustav: Han är starkare än mig och har utvecklats jättemycket. 5,50 är ingen omöjlighet.

Vi värdesätter den personliga kontakten med våra kunder och det är därför självklart att hålla korta ledtider och att alltid ställa upp. Det ska vara lätt att arbeta med oss! Stilmek bildades redan 1973. Som kund får du därför erfarenhet, mångsidighet och kompetens. Uppdragens karaktär varierar, vi utför exempelvis komponenttillverkning, serieproduktion och montage. Allt med högsta fokus på kvalitet! www.stilmek.se


2013

Hela bilagan är en ANNONS

Sidan 17

från Skellefteå AIK Friidrott

3000x1200mm

Telefon AB

PÅ MED LÖPARSKORNA! 1499:– ORD. PRIS 1 599:–

ASICS GT-2000 GT-2000 är uppföljare till den populära och prisbelönta GT-2170. Heldämpad och stabil sko som passar löparen som pronerar. Perfekt för de långa .

1 399:– SAUCONY MIRAGE 3

Stabil löparsko med god komfort. Sömlös ovandel med flexfilm som fixerar foten och ger god passform. Dam- och herrstorlekar.

299:– 2 FÖR

ORD. PRIS 499:–

ADIDAS ESS F TEE T-shirt i funktionsmaterial. Finns i flera färger.

SKELLEFTEÅ CITY • SOLBACKEN • ARVIDSJAUR

www.pwc.se/skelleftea

Ekonomin i mobilen. För dig som småföretagare.

Kunskap omtanke och kanonerbjudande

Vi behöver träffas! Vi har nämligen några spännande nyheter som vi kan tror kan intressera dig. Vår nya affärsplattform, MyBusiness, hjälper dig att hålla reda på siffror och dokument och finns inom kort även som en mobilapp vilket gör att du kan hantera din ekonomi var du än befinner dig. En annan nyhet är våra paketlösningar för redovisningstjänster till fast pris. Boka ett möte med oss via jonas.persson@ se.pwc.com så berättar vi mer. Vi ses! Ring 010-212 50 44 och läs mer på www.pwc.se

20/8! *

Vid uppvisande av denna annons. * Erbjudandet gäller under 2013

Välkommen till El & Diesel. Butik och verkstad med personlig service. Fri lånebil vid service • Stämpel i din servicebok • Reservdelar till alla fordon 4-hjulsinställning • AC-Service • Bromsprovare • Assistansförsäkring • Delbetala med BDS-kortet

www.bds.se

El & Diesel

Öppettider sommar 07.00-16.30

Slalomvägen 1, 931 70 Skellefteå • Telefon: 0910-71 11 00 mail: info@edskelleftea.se • webb: www.edskelleftea.se


Sidan 18

Hela bilagan är en ANNONS

2013

från Skellefteå AIK Friidrott

Bosse blickar bakåt R

edan på 1700-talet förekom friidrott i Skellefteå. Det berättar Per Högström, kyrkoherde i landsförsamlingen, i en bok utgiven 1765. Den 28 mars 1908 bildades Västerbottens Friidrottsförbund och året efter var B Friman, IFK Skellefteå, stans största idrottsstjärna. Han klarade 1,75 i höjd, sprang 100 meter på 11,1 och skuttade 5,70 i längd. Tio år senare, 1918, bildades Skellefteå IF och tre år därefter, 1921, Skellefteå AIK. 1932 fick Skellefteå sin första riktiga idrottsplats, Norrvalla.

N

orrans förre sportchef Bosse Fuhrman, som gjorde 280 i stav som tolvåring, minns här gamla friidrottsstjärnor. Men ta kommentarerna med en nypa salt. Tillförlitlig statistik saknas och Bosse kan minnas fel.

G

östa Brännström, som avled vid 71 års ålder 1997, var en av AIK:s första,

stora stjärnor. Han tog EM-brons 1950 i stafettlaget på 4x400 meter tillsammans med LarsErik Wolfbrandt, Tage Ekfeldt och Rune Larsson. Delade dessutom svenska rekordet på 47,4 under åren 195358. Totalt blev det tre svenska mästerskap på 400 meter, men vid OS i Helsingfors 1952, var han inte i form och slogs ut i kvalet. Gösta, från Boliden, var en stillöpare, snygg i aktionen, hade förmågan att hushålla med krafterna och lägga på en rökare i spurten. Stor Grabb-grabb 1952.

H

enning Sjöström, burträsksonen, född 1922, död 2011, var också en annan av Skellefteås tidiga friidrottsstjärnor. Han kom från ett jordbrukarhem och var ett av 12 syskon.  Personliga spjutrekord från 1944 stannade på 70,20 meter. Ganska snabbt valde han att satsa  på den civila karriären och blev Sveriges första – och kanske största? – kändisadvokat.

N

orrans Olle Lundqvist skrev så här vid en intervju med Henning 2008: ”Han kom med i landslaget, tävlade internationellt, inte minst i Finland, och insåg att han förstod finska när han bad att få låna världsettan Nikkannens spjut och till svar fick ett ”saatanii helvittiii perkäle!”.

B

irgit Bringslid är Västerbottens genom tiderna bästa kvinnliga löpare på sträckor från 1 500 meter upp till och med maraton. Från 1978 till 1991 dominerade hon fullständigt långlöpningen i Västerbotten (bana, landsväg och terräng). Hon gjorde 16 landskamper (11 på 3 000 meter och fem på 10 000 meter) och segrade tre gånger, kom på andra plats fyra gånger och blev trea i tre kamper.  Vid EM i Aten 1982 placerade hon sig på 14:e plats på 3 000 meter (9.09,85) och blev bästa svenska. Totalt vann hon 17 SM-medaljer (4 guld, 10 silver och 3 brons). SM-gulden tog hon på 3 000 meter 1980, 10 000 meter 1986 och halvmarathon 1990 och 1991. Hon innehar fortfarande distriktsekorden/länsbästa på fem distanser: 1 500 meter 4.20,23, 3000 meter 9.05,71, 10 000 meter 33.38,01, halvmaraton 1.12.03 och maraton 2.34,49.   Den senare tiden noterade hon som 45-åring i Berlin Marathon 1991 i sitt tredje och sista lopp på distansen.

L

eif Lundmark, spjutkastaren, är den enda västerbottning som sedan starten 1973 funnits med

Raka besked Vad är ditt bästa friidrottsminne?

Christin Harta, 44 år, Skellefteå: – När dottern vann Glommersklassikern tre år i rad.

Lars Henriksson, 46 år, Skellefteå: – Anders Gärderuds OS Guld.

i Svenska Friidrottsförbundets årliga tiobästalista i friidrott (totalbedömning med alla grenar inräknade,). 1979 var han rankad Sverigefemma. Trots att svenska spjutkastare under Leifs aktiva tid höll mycket hög klass deltog han i 20 landskamper 1976-1985 och tog sex SM-medaljer (tre silver- och tre brons).

V

id en tävling i Karlskrona i juni 1979 gjorde Leif storsensation. Efter ett kast på 88.86, svenska rekord, snuddade han i nästa kast vid 90-metersgränsen med finfina 89.92. Det gav en tredje plats på årsbästalistan i världen och var en förbättring av hans eget distriktsrekord med drygt fem meter! När friidrottsåret summerades var han världsåtta. Med detta resultat är han Sverigetrea genom tiderna med gamla spjutet (nytt spjut 1986). Som 33-åring 1986 gjorde han 75.06 med nya spjutet vilket var distriktsrekord fram till 2009, det vill säga i 23 år. Stor Grabb i Sverige 1986.

Emelie Bågesund, 21 år, Skellefteå: – Carolina Klüfts insatser inom friidrotten.

L

ennart Hedmark, idag 69, tillhör också de klassiska friidrottarna från Skellefteå. Han tog EMsilver i tiokamp 1971 och samlade totalt ihop femton svenska mästerskap (åtta i tiokamp, fyra i femkamp och tre i spjut). För att inte tala om alla silver och brons, senaste medaljen 1982 i tiokamp (brons). Lennart deltog i tre olympiska spel och noterade 1973 totalt 8 163 poäng, vilket var flest i världen det året. Lennart deltog i totalt 76 tävlingar och är än idag fyra i världen när det gäller antalet genomförda tiokamper på elitnivå.

B

irgitta Båga, idag 56, bosatt i Tjärn, Burträsk, tillhör Skellefteås främsta friidrottstjejer genom tiderna. Hon deltog i 16 A-landskamper på 400 och 800 meter. Som ledare för kalottlaget har hon på senare år haft viktiga uppgifter. Först på 100 meter-800 meter och senare som ledare. Än idag är hennes tider på 200 meter och 400 meter, 24,8 respek-

Martin Öhman, 74 år, Kusmark: – När Patrik Sjöberg slog världsrekord i höjdhopp. 2,42 tror jag att han hoppade …

tive 53,71, fortfarande bäst i Västerbotten. På 800 meter är Birgitta med 2.06,39 drygt en halv sekund efter Marie Öhlund.

K

enneth Lundmark rankades tre år i följd bland världens tio bästa höjdhoppare: tia 1968, fyra 1969 och åtta 1970. Han blev trea vid EM inomhus 1968, tvåa i friidrottskampen Europa-USA 1969 och deltog i 17 landskamper och segrade 11 gånger.  Slog svenskt rekord med 2.17 1967 (tia i den årliga världsstatistiken) och 2.18 1969 (sexa i världsstatistiken) samt blev svensk mästare 1968 och 1970. Stor Grabb i Sverige 1968. Jag hade tillfälle att träffa honom vid OS i Salt Lake City 2002 och killen såg exakt ut som för tjugo år sedan: lång och ranglig, men glad och positiv. Idag: 67 år. BO FUHRMAN (Tack för bildlån Norran, Metrobloggen, Västerbottens Idrottsförbund och www.storagrabbar.se.)

Sandra Melin, 21 år, Kåge: – När Ludmilla Enqvist tog OS-guld.


2013

Hela bilagan är en ANNONS

Sidan 19

från Skellefteå AIK Friidrott

Bo prisvär t, mysigt och b ra, hela året och varje da’. VÄLKOMMEN TILL KONTORSCENTER

SKELLEFTEÅ CAMPING Stadsnära beläget med centrum, Solbackens handelsområde och hela Vitbergsområdet runt knuten. Lummigt inbäddade och fyrstjärniga Skellefteå Camping är sannerligen en höjdpunkt för stor som liten. Bada tempererat på sommaren, åk skidor på vintern, shoppa i stil, njut hela året. Bo dessutom på husvagnsområdet eller i någon av de myssköna stugorna. www.skellefteacamping.se, skellefteacamping@skelleftea.se, +46 (0)910 73 55 00

DIN DIN TEKNIKKONSULT TEKNIKKONSULT

i Skellefteå, Sverige ochoch världen i Skellefteå, Sverige världen

Kontorscenter AB, Anderstorg 2, 931 57 Skellefteå Tfn 0910 - 56800

u

Charter?

WSP Skellefteå WSP i iSkellefteå Tel: 010-722 Tel: 010-722 5050 00 00 Södra Järnvägsgatan 47 47 Södra Järnvägsgatan 931 32 Skellefteå 931 32 Skellefteå

Du betalar inget extra när du bokar din charterresa Läs mer på hos oss! Läs mer på www.wspgroup.se

N KNIKKONSULT

llefteå, Sverige och världen WSP i Skellefteå Tel: 010-722 50 00 Södra Järnvägsgatan 47 931 32 Skellefteå

www.wspgroup.se WSP är ett globalt företag som erbjuder konsulttjänster inom Hus & Industri, Transport

WSP är ett globalt företag som erbjuder & Infrastruktur samt Miljö & Energi. konsulttjänster inom Hus & Industri, Transport & Infrastruktur samt Miljö & Energi.

Läs mer på www.wspgroup.se WSP är ett globalt företag som erbjuder konsulttjänster inom Hus & Industri, Transport & Infrastruktur samt Miljö & Energi.

LT

den WSP i Skellefteå Tel: 010-722 50 00 Södra Järnvägsgatan 47 931 32 Skellefteå Läs mer på www.wspgroup.se WSP är ett globalt företag som erbjuder konsulttjänster inom Hus & Industri, Transport & Infrastruktur samt Miljö & Energi.

Robert UNITED BY OUR DIFFERENCE

UNITED BY OUR DIFFERENCE Vivi UNITED BY OUR DIFFERENCE

Sofia

Välkomme n till Resia Skellefteå Sara

Låt Resia i Skellefteå hjälpa dig med din nästa GRUPP & KONFERENSRESA!

o


Sidan 20

Hela bilagan är en ANNONS

från Skellefteå AIK Friidrott

2013

Befria dig

r e s in l & n o g ö s a l g n å r f Vi utför ögonlaser och linsbyten vi har nu skandinaviens modernaste laser för fs-lasik Nyhet

Vi korrigerar alla din synfel

hos Koskela

FS-Lasik är den absolut effektivaste behandlingsmetoden för dig som patient. Boka tid för en kostnadsfri konsultation idag!

– även brytningsfel och ålderssynthet Koskela firar

27år

med Ögonlaser från

27.000 kr

väLKOMMEN TiLL KOSKELAS ÖGONKLiNiK Vi utför Ögonlaser- och linsbytesoperationer (RLE) för att korrigera alla synfel, även ålderssynthet. Välkommen att boka in en tid hos oss där du alltid får en kostnadsfri undersökning och konsultation av en legitimerad ögonläkare. Vi har avtal med hundratals företag som gör att du kan spara mellan 30-50% på din operation genom din arbetsgivare. Kontakta oss för mer information. Välkommen in på en kostnadsfri drop-in undersökning och ta ditt första steg till ett liv i frihet utan synfel.

v i B E F R i A R D i G F R Å N D i N A G L A S Ö G O N – B E S Ö K O S S P Å W W W. KO S K E L A . S E

UMEÅ: SKOLGATAN 73 A – Tel 090-14 24 00 SKELLEFTEÅ: NyGATAN 58 –Tel 0910-480 490 LULEÅ: STORGATAN 45 – Tel 0920-420 420 Ö-viK: STORGATAN 19 B – Tel 0660-28 11 28

Skellefteå aik friidrott 2013