Page 1

INSPIRATION OCH POSITIVA NYHETER FRÅN SKELLEFTEÅREGIONENS FÖRETAGARE

#3 2015

SOMALISK AFFÄRSIDÉ FUNGERAR ÄVEN I SKELLEFTEÅ - MÖT MONA GAALOMAR

KRÖNIKA AV CHRISTINA LILJESTRAND NYTT SKOGSSAMISKT KULTURCENTRUM, GAHPELA - SKOGSSAMISKT KULTURCENTRUM KORTA GODA NYHETER ÖLKÖTT BLEV LÖSNINGEN FÖR SIMON, STRÖMSHOLMS LANTBRUK HEDENSBYN - AMU CENTER FÖRR OCH NU DEN ENES DÖD DEN ANDRES BRÖD RÄDDNINGSTJÄNSTEN PÅ VÄG TILL HEDENSBYN


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Efter tolv timmars operation vaknade jag upp på Universitetssjukhuset i Linköping, dimmig av morfin. Ett stort bandage var lindat runt mitt huvud.

Mitt nya liv som Vingelfia..... - Allt är borta, sa Kärleken, som fanns hos mig. De tog bort hela tumören och nu är det över. - Så bra, tänkte jag. Inte mer än så. Men det var då mitt nya liv började. Jag var 47 år, tvåbarnsmor, frånskild, högskoleutbildad, med många livserfarenheter. Mitt medvetande var på något sätt ändå tömt och min hjärna som ett nyfött barns. Jag fick börja om från början, flytta in i kroppen och börja lära mig använda den igen. Det var som när man gör en omstart av datorn, fast nu gällde det mig själv. Christina version 2! Uppgraderad! Efter några dagar kom så den stora insikten. Jag hade gått som i ett barmhärtigt, avtrubbat töcken den månad det tog från läkarens besked till operationen. Jag låg i ett slags halvdvala i min sjukhussäng denna söndagsmorgon. Det enda jag förmådde var att lyssna på radio, och allt jag hörde etsade sig fast. Det var en märklig blandning av glättiga, andliga sånger, muslimska glädjeyttringar vid fastans brytande och ett absurt reportage om att arbeta som obduktionsassistent och skära i

lik. Liv och död. Mörker och ljus. Min tumör var stor som ett mindre päron. Om jag levt i ett annat land eller en annan tid skulle jag ha varit död. Jag insåg att jag hade överlevt.

De senaste drygt tre åren har mitt liv tagit helt nya vändningar. En tolvtimmarsoperation då man tar bort hela högra mellanoch innerörat inklusive balansorganet kan inte gå obemärkt förbi. Och visst har jag en del besvär, men tro det eller ej, fördelarna överväger! När brandvarnaren tjuter behöver jag bara hålla för ena örat – jag har andra handen fri! Om jag vill sova på dagen vänder jag bara upp dövörat. Att jag inte kunde behålla mitt gamla jobb har inneburit att jag idag i stället gör det jag verkligen vill – jobbar med att skriva. Mitt halvhjärtade intresse för ridning fick ett rejält uppsving när jag insåg värdet – både för balansen och för själen. Nu rider jag flera dagar i veckan.

Men det kanske viktigaste är nog den inställning till livet som jag fått på köpet: att ta vara på alla goda möjligheter och fånga dagen, som det så vackert heter. Det är med andra ord inte det minsta synd om mig! Synd är det om den som inte kan komma vidare. Det gäller att suga ut ”det göttaste” ur livet. Och det gör jag.

Krönika: Christina Liljestrand Foto: Per-Anders Fjellström

FAKTA Goda Företagsnyheter Annonssäljare Tryck Getbergsvägen 2 Peter Ahlström, 070-604 61 04 Tryckericity, Umeå 931 39 Skellefteå Göran Johansson, 070-697 41 60 070-697 41 60 www.godaforetagsnyheter.se Distribution info@godaforetagsnyheter.se Original Posten: Reklamhuset Skellefteå, Malå, Norsjö och Robertsfors kommuner Ansvarig utgivare Flygplatserna: Göran Johansson Redaktionell text Umeå, Skellefteå och Luleå MedieMakeriet, PO Sjödin Bild omslag Karin Lundström Rawden Mijac, Michael Jacobsson Textkonsult, Christina Liljestrand

2


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

INNEHÅLL

2

Mitt nya liv som Vingelfia, krönika Christina Liljestrand

6

Nytt skogssamiskt kulturcentrum

9

Korta GODA nyheter

10-11 Ölkött blev lösningen för Simon, Strömsholms Lantbruk 13

Somalisk affärsidé fungerar även I Skellefteå, Monas Livs & Kosmetik

14-15 Hedensbyn - AMU Center förr och nu 17

Den enes död den andres bröd, Anjo Mekanik

19

Räddningstjänsten på väg till Hedensbyn

Lite info.... Äntligen är vår nya hemsida klar. Gå in på sidan och lär känna Goda Företagsnyheter. Adressen är www.godaforetagsnyheter.se. I nästa nummer av tidningen hoppas vi att kunna presentera en nyhet, vilket blir ett komplement till papperstidningen och hemsidan. På Skellefteå Airport kommer vi att ha tidningen i ett ställ vid utgången till flygplanen, vilket innebär att resenärerna i lugn och ro kan läsa tidningen på planet. Förhoppningsvis kan tidningen få åka runt på ett antal flygplatser, innan den försvinner från stolsfickan.

3


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Bredbandsfönstret i Norr Kompakt och komplett. LightMate är resultatet av ett utvecklingsarbete där perfektion och funktion har varit målet för varje detalj. Resultatet är ett fiberoptiskt kommunikationsnät som är robust, lätthanterat och kostnadseffektivt. Och att företag som Stokab och Trafikverket valt LightMate ser vi som ytterligare ett tecken på att vi tänkt rätt.

Kort sagt, ett riktigt enkelt val av fiberoptiskt kommunikationsnät.

Memoteknik AB, Skellefteå. Tel 0910-71 16 80 - info@memoteknik.com - www.memoteknik.com

Vår hotell- och konferensanläggning är rikskänd för den goda maten. Med Lagnehag blir vi ännu godare. Nu höjer vi ambitionen ytterligare genom vår satsning på den internationelle och prisbelönte kocken Lennart Lagnehag. Allt för att nå vårt mål att erbjuda Sveriges godaste mat! Läs mer eller boka er ”lunch till lunch”-konferens på medlefors.se.

Medlefors hotell- och konferensanläggning passar alla typer av konferenser, kongresser och kick off. Med modernt utrustade konferenslokaler i olika storlekar erbjuder vi grupper upp till 380 personer att konferera sammanhållande och bekvämt. Alltid inramat av en matupplevelse utöver det vanliga. Kontakt: konferens@medlefors.se, 0910-575 00.

4


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Skellefteå

Jönköping Ullared

Split

När du flyger från Mallorca Norrlands nav till världen.

Rhodos

Välkommen till en av Sveriges snabbast växande flygplatser. Med ännu fler avgångar och visionära ägare kommer vi under detta år att göra det norrländska flygresandet ännu mer magiskt. Las Palmas

Kanarieöarna Följ flygets utveckling i Norrland och se alla vårens, höstens och vinterns destinationer på www.skellefteaairport.se.

När du flyger från Norrlands nav till världen Välkommen till en av Sveriges snabbast växande flygplatser med över 300 000 resenärer 2014. Med fler spännande nyheter och visionära ägare kommer vi under detta och kommande år att göra det norrländska flygresandet ännu mer magiskt.

Nyhet: Las Palmas, Kanarieöarna Följ flygets utveckling i Norrland och se årets destinationer på www.skellefteaairport.se.

5


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Nytt skogssamiskt kulturcentrum på magisk plats nära Malå SMU-scouternas förra kursgård vid den gamla stenåldersboplatsen, samevistet och kraftplatsen i Avasund nära Malå såldes sommaren 2015. – Det här är det perfekta stället, tycker de nya ägarna Lii och Jörgen Stenberg som nu bildat handelsbolaget Gahpela – Skogssamiskt Kulturcentrum. – Vi vill att den här platsen, som betytt så mycket för så många i alla tider, ska få fortsätta att göra det, berättar Jörgen Stenberg. I många år har han och hans fru erbjudit samiska upplevelser i olika former och drömmen har alltid varit att få driva ett skogssamiskt kulturcentrum som komplement till sin renskötsel. – Vi vill sprida kunskap om vårt kulturarv. Här kan de göra det samtidigt som de använder platsen som sin egen sommarstuga. Aktiva personer Lii Stenberg är en mycket händig person som kan göra allt inom mjuk sameslöjd från skinnberedning, tennbroderier och vävning. – Jag drömmer om att ägna mig åt det på heltid istället för att som nu kombinera renskötseln med att jobba för kommunen med ensamkommande flyktingbarn. Jörgen Stenberg är ordförande i Sameföreningen i Malå och känd för sitt stora engagemang i upprustningen av Koppsele samevistes verksamhet, för sin berättargärning och sin jojk med flera utgivna skivor. – Jag håller även på och skriver en bok om 50 jojkar och platserna bakom dem. Sedan 2007 har han utvecklat sina förmågor som timmerman och har bland annat timrat upp allt samiskt på Västerbottensmuséet på Gammlia i Umeå.

6

Kurser i jojk För makarna Stenberg gäller det först och främst att ta hand om stället och förvalta det. – Vi vill göra egna unika arrangemang och inte bara vara krydda i andras evenemang. Utan istället greppa vår egen tillvaro och på sikt styra våra liv själva inom de premisser som renskötseln ger. Allt sker utifrån renens behov. Under barmarkstiden – med avbrott för kalvmärkning och för slakt – kan de ha lägerverksamhet och hålla kurser i musik, jojk, sameslöjd, timring med mera. De kan också hålla fester och testa-på workshops för kick-offs för företag och föreningar och även ta emot bröllop. – Vår specialitet är kunskapsbaserade upplevelser som bottnar i det samiska, vårt kulturarv. Till exempel genom att låta människor få erfarenhet av timring, för att få insikt i gångna tiders förutsättningar, säger Jörgen Stenberg och fortsätter entusiastiskt. – Vi kan också färdas i båt uppefter selet och förstå varför byarna ligger där de ligger, besöka sommargravarna som fanns innan 1850 och åka till samevistet i Koppsele. Magisk plats Kulturcentrumets namn – Gahpela – är namnet på platsen som Jörgen Stenbergs familj kommer ifrån. – I den samiska kulturen utgår ofta samtalen, berättelserna och jojkarna från platsen. Den fysiska platsen för centret – Avasund är ett synnerligen vackert beläget och fridfullt ställe. Avasund är nästan helt omgiven av vatten och har tre fyndplatser från kalkspetstillverkning på stenåldern. Efter 1867 blev platsen ett sameviste som ersatte det i Strömfors som kommit i privat ägo

då en nybyggare fick marken. Senare kom olika samefamiljer att bo här och Jörgen Stenbergs farmors farmor dog här 1904 som inhyseshjon hos familjen Sjulsson Mått. – Finns inte berättelserna om platsen kvar är det som om en del av platsens själ är borta, tycker Jörgen Stenberg som är lycklig över att ha fått del av berättelserna som Gertrud Nässtrom skrivit ned från sin uppväxttid i Avasund i början av 1900-talet långt innan scouterna köpte stället på 1970-talet. En favorithistoria handlar om Gertruds lillebror som blev så god vän med en gädda att han kunde locka på den, plocka upp den och pussa den. Välbefinnande som mål Makarna Stenberg vill återställa gården till dess ursprungliga skick, återföra härbret (stolpboden) från 1793 och skapa en scen för berättande och annat. – Ett mål med renoveringsarbete är att inte bli klar. Det är viktigt. Allt är en evigt pågående process. Målet är att människan hittar tillbaks och att kunskapen hittar tillbaks till människan, säger Jörgen Stenberg med ett blitt leende. Den verksamhet som vill komma är välkommen i en takt som tar hänsyn till behoven som platsen, de själva och de som vill komma har och som passar ihop med det och med renens behov. – Vårt övergripande mål är vårt eget, platsens och besökarens välbefinnande. När vi når det blir det hela också en god affär. Text och bild: Karin Lundström Rawden


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

MAZDA6 – UTMANAR PÅ ALLA SÄTT

AWD OC AUTOMA H KÖPET!TPÅ

Designprisvinnande Mazda6 har uppdaterats inifrån och ut för maximal komfort och körglädje. Med fyrhjulsdrift och omfattande aktiva säkerhetsfunktioner som bl.a. adaptiva LED-strålkastare, autobroms och döda-vinkeln-varnare tar Mazda6 dig tryggt hem, oavsett underlag. #ProvkörMazda

JUST NU: AWD MED AUT. FRÅN 279 900:(ORD. PRIS 303 300:-) Läs mer om erbjudandet på mazda.se Bränsledekl. bl. körning 3,9-6,4 l/100 km, CO2 104-150 g/km. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se. Priserbjudandet gäller t.o.m. 2015-12-31.

Gustafssons Bil AB Tjärnvägen 40 B 931 61 Skellefteå www.gustafssonsbil.se 7


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Med helt ny teknologi och smartare utrustning, får du en medarbetare som är riktigt kompetent. Du får t ex Ford SYNC röststyrning och nedfällbara takräcken, som ger bättre aerodynamik och minskat vindbrus. I skiljeväggen finns en lucka som gör att du kan lasta t ex tre meter långa rör. Den är säkrast i klassen och ensam om fem gnistrande stjärnor i Euro NCAP. Dessutom får du klassens lägsta bränsleförbrukning*. Träffa din nya medarbetare idag. Välkommen in till din Ford-handlare. NYA FORD TRANSIT CUSTOM Rek. pris från 203 000:-*.

Transit Custom – International Van of The Year 2013.

ford.se

Adress : Nålvägen 2 Skellefteå Tel : 0910-71 16 60 Öppettider: Måndag – Fredag 9.00 – 18.00, Lördag 10.00 – 14.00 *Priset gäller Ford Transit Custom Bas 270 L1 H1, 2,2 l TDCi 100 hk. **Ford SYNC är tillval till Bas. Alla priser är exkl. moms. Bilen på bilden är extrautrustad.

Energideklaration eller kanske en Energiberäkning? Vi kan hjälpa er med energideklarationer på alla typer av fastigheter som omfattas av detta krav. Behöver du hjälp med energiberäkning inför bygglovet så fixar vi det. Utöver detta så kan vi erbjuda tjänster som Projektledning, byggledning, Konstruktion inom energi, rör och ventilation, drift och energiutredningar, Besiktningsuppdrag VVS, Entreprenadkalkyler för VVS, mm. Esbjörn Robin Peder Linda

070-2197769 070-3452888 070-6545361 070-6969312

www.lindbergsvvs.se Storgatan 28, 921 31 Lycksele, 0950-140 09 8


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Skellefteåföretaget Smartplanes har nyligen sålt tio nya system till Världsnaturfonden. Smartplanes från Skellefteå har tolv medarbetare, allt från mjukvaru- och IT-experter till platsoch produktionschefer och under 2015 beräknas företaget omsätta 15 miljoner kronor. Utvecklingen har sedan starten 2004 varit

Foto: InfoTech, Umeå

Skellefteå Krafts rörelseresultat till och med augusti 2015 är bättre än budget, trots att elpriset har fortsatt att sjunka kraftigt under året. Nettoomsättningen uppgick till 2 247 miljoner kronor jämfört med 2 458 miljoner kronor motsvarande period 2014. – Vi ser dessutom att de förbättringsåtgärder som initierats resulterar i lägre kostnader och det är mycket glädjande. Det finns nu en högre medvetenhet och ett större fokus på kostnadskontroll inom företaget, vilket gör det enklare att följa effektiviseringsplanen, kommenterar ekonomichef Joachim Nordin.

A T R KO

gynnsam, även om Ola Friström intygar att det har funnits tuffa utmaningar. Konkurrensen är hård och trots att Smartplanes var först har några av konkurrenterna seglat förbi tack vare starkare finansiellt stöd. – Finansieringen har inte varit enkel och det är först nu som vi har det stöd vi behöver och det kassaflöde som krävs för att vi ska kunna ta marknadsandelar, förklarar Ola Friström.

A D O G

i Västerbotten och jobbar vi vidare kommer vi bli ett av de världsledande företagen.

Drönarna som Smartplanes producerar används främst för att tillverka kartor och 3D-modeller som används inom till exempel skogsbruk, lantbruk, gruvor och infrastruktur. Världsnaturfonden är en av de mest namnkunniga kunderna och nyligen beställde organisationen tio nya system i kampen mot tjuvjakt. Vad har varit den största belöningen hittills? – Belöningen är att bygga för framtiden. Vi bygger nu något som kan bli stort i Skellefteå, stort

– Det här blir ett eget varumärke med egna produkter, berättar Mattias Huttunen. Caféet på Storgatan kommer att innebära minst en ny heltidstjänst i samhället.

R E ET

Ett nytt hotell ska byggas i direkt anslutning till Skellefteås kommande kulturhus. Det blir Hilding Holmquist tillsammans med Kristofer Lundström som ska bygga och driva ett hotell i premiumklass. - Vi siktar på något som håller minst samma nivå som Clarion Hotel Sense i Luleå, konstaterar Hilding Holmquist. Hotellet med dess restaurang och övriga erbjudanden kommer att innebära minst 50 nya fasta heltidsjobb i Skellefteå.

H Y N

Norran förstärker sin näringslivsbevakning genom att den 2 november lansera en ny sajt, Norran Affärsliv. – Vi vill skapa ett nytt lokalt fönster för företag och företagande, berättade Norrans chefredaktör Lars Andersson. Norran Affärsliv ska i första hand spegla det lokala näringslivet i nyhetstexter och med lokala krönikörer. – Vi har känt ett krav på oss att stärka vår näringslivsbevakning. Vi måste kunna berätta fler positiva historier om näringslivet i Skellefteå, samtidigt som vi ska kunna vara kritiskt granskande och relevanta.

Bravida förvärvar Friginor Kylmontage och Service AB med verksamhet på flera orter i norra Norrland. Friginor Kylmontage och Service AB har kontor i Luleå, Umeå och Haparanda samt servicestationer i Kiruna, Gällivare, Kalix, Boden, Piteå och Skellefteå. Med 50 anställda omsatte företaget 73 miljoner kronor år 2014. – Med förvärvet av Frignor blir Bravida ett av de ledande företagen på den svenska kylmarknaden. Detta är i linje med Bravidas strategi att vara ledande inom de områden och marknader vi är verksamma, säger Mattias Johansson, vd och koncernchef i Bravida.

Pernilla Tafvelin Holmgren och Mattias Huttunen, som driver bageriet Wallins Kafferepet i Skellefteå, ska starta ett café och en delikatessbutik i Byske.

Vad är er nästa digitala utmaning? Hemsida, e-handel eller sociala medier Designbully jobbar med digital kommunikation och vi hjälper er att realisera era idéer. Oavsett om det gäller design eller utveckling av hemsidor, e-handelslösningar eller projektledning så tar vi hand om allt från idé till leverans - oavsett plattform.

Designbully - Din digitala kompis 070-6354932 info@designbully.se www.designbully.se Kanalgatan 43 931 32 SKELLEFTEÅ

9


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Öl är ju inte precis känt för att göra en smal, och det är just det jag eftersträvar.

”Ölkött” blev lösningen för Simon 10


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Lantbrukaren Simon Renström ville i mjölkkrisens tid ha ett extra ben att stå på. I snart ett år har han satsat på att föda upp tjurar – men inte vilka tjurar som helst, utan köttdjur uppfödda på restprodukter från Kallholmens maltbryggeri.

I

Bureå, ett par kilometer väster om E4, där älven gör en vacker böj, ligger Strömsholms lantbruk. Simon Renström, 30, har vuxit upp här, på gården som en gång tillhört Bureå Bolag. Längtan att få göra det han brinner för och att få vara sin egen chef drev honom att ta över företaget för fyra år sedan. Det är som bekant tuffa tider för mjölkbönder, och är man ung är det extra svårt att starta eget lantbruk. - Jag var nog bland de sista unga som passerade genom nålsögat – sedan har det kommit så mycket regler att det är närapå omöjligt, menar han. Om man dessutom vill lyfta fram en produkt som inte kostar så mycket, då krävs något av en trollerikonst. Men det har gått bra! Simon verkar vara rätt man för att anta utmaningarna. När mjölkpriserna gick ner insåg han att han måste göra något för att bli mindre konjunkturkänslig. Han tog då beslutet att börja föda upp köttdjur, till en början som en komplettering till mjölkkorna. Idag är 75 av de drygt 190 djuren köttdjur, och antalet ökar hela tiden. Det var redan från början viktigt för Simon att kunna sälja köttet lokalt. Efter några samtal med Tempo-handlaren hemma i Bureå hade han kommit överens med honom om att hyra en frysbox i butiken, och sedan dess säljs det lokalproducerade köttet där med god åtgång. - Skellefte- och Bureborna är väldigt medvetna, tycker Simon. De läser på, mer än etiketten på paketet, och de är solidariska med sina bönder. Jag möter idel utsträckta händer Simon menar att med dessa förutsättningar behöver man inte vara småbrukare för att tänka lokalt, det funkar även för en storbonde. Det lokala tänket genererar dessutom lokala jobb. Han har tre anställda på gården och är i färd

med att skaffa fler. Anställningsintervjuer har gjorts och det ska bara pusslas lite. Öl ger bra kött Men Simon nöjer sig inte med detta, han har dessutom ambitionen att få fram ett extra bra kött. Därför kom han att snegla på japanernas sätt att använda öl och ölprodukter i köttproduktionen. Han tog kontakt med Kallholmens maltbryggeri, och resultatet blev att köttdjuren på Strömsholm utfodras med restprodukter från öltillverkningen, som är mycket proteinrika och ger ett kött med fin marmorering. – Öl är ju inte precis känt för att göra en smal, och det är just det jag eftersträvar, förklarar han. Extrahullet blir gott i pannan, och många kan lyckas med matlagningen. Den första öluppfödda tjuren slaktades före påsk, och ”ölköttet” blev så efterfrågat att det enligt Simon nästan skapades myter om dess förträfflighet. De mer sakliga omdömena blev också fina och intresset från omvärlden har varit stort. Det måste ha känts bra med sådana framgångar, inte minst med tanke på att årets kalla och förrädiska vår- och sommarväder har tvingat jordbrukare att trippa på tå och ta vara på varje stund av tjänlig väderlek. Restaurangleverantör Simon ser också fram emot att Strömsholmsköttet ska börja levereras till restauranger. Han har fått flera förfrågningar, men har varit mån om att det skulle bli rätt. - Vi har lämnat varuprover till en speciell restaurang, och det blev mycket lyckat, säger han hemlighetsfullt. Än har vi inte skrivit kontrakt, men det är på G inom de närmaste veckorna. Nästa steg i utvecklingen är att allt kött ska styckas hemma på gården - med den fördelen att han kan anpassa sortimentet efter kundernas efterfrågan. Bygget börjar nu i höst och försäljningen ska startas nästa år. Planen är också att han ska kunna slakta på hemmaplan,

men det är ännu inte i hamn, delvis därför att slakt omgärdas av så många regler. Inom de närmaste åren väntar också många andra projekt. På sikt vill han ha ett helt ekologiskt jordbruk och producera sin egen biogas av kogödsel och foderrester. Men det måste förstås först finnas ekonomi i det. - Att driva lantbruk är en stor utmaning, säger Simon. Det finns inget utrymme för slumpen och man måste kunna alla komplicerade regler själv. Man ska vara extremt duktig på allt. Därmed är det dags att koja, han ska upp tidigt i morgon bitti. Det bestående intrycket han lämnar efter sig är: Med sitt driv och sin uppfinningsrikedom har han alla förutsättningar att övervinna hindren.

”Strömsholms lantbruk är på G.” Simon Renström har lyckats riktigt bra de första fyra åren som egen företagare. TEXT OCH FOTO: Christina Liljestrand

Ny ekonomichef på Skellefteå pastorat Lars Elveros, Skellefteå, är ny ekonomichef på Skellefteå pastorat. – Jag hoppas jag kan vara med och bidra i bygget av pastoratet. Skellefteå pastorat är en samverkan mellan fem församlingar i de nordöstra delarna av Västerbotten med ungefär 43 000 medlemmar och cirka 140 årsanställda. I pastoratet ingår Jörn-Bolidens församling, Byske-Fällfors församling, Kågedalens församling, Skellefteå landsförsamling och Sankt Olovs församling. 48-årige Lars Elveros, som är född och uppvuxen i Skellefteå, är pastoratets nye ekonomichef sedan 1 september. – Jag gick ekonomiskt gymnasium på Anderstorp och sen har det gått i den riktningen. Han har tidigare arbetat i Tyskland, drivit eget

konsultföretag i Stockholm samt varit ekonomichef på Alimak Hek AB i Skellefteå och Franke Futurum AB i Byske. Varför sökte du det här jobbet? – Det var egentligen av två skäl. Det ena var att jag aldrig har jobbat inom kyrkan tidigare. Jag tycker att kyrkans verksamhet är viktig, så det ska bli intressant att testa att jobba inom kyrkan. Det andra skälet är att få vara med och bygga upp den relativt nystartade verksamheten tillsammans med alla andra medarbetare. – Jag upplever att det finns mycket som återstår att göra och förbättra. Vi står inför intressanta utmaningar, säger Lars Elveros.

Lars Elveros är ny ekonomichef på Skellefteå pastorat Foto: P-O Sjödin/Skellefteå pastorat

11


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Jul på Stiftsgården Välkommen att avnjuta vårt populära julbord i vacker och stämningsfull miljö Årets julbord dukas upp 28 nov-20 dec

Jullunch tisdag-fredag kl 11.30-13.00. Stora herrgårdsjulbordet tisdag-lördag kl 18.00, lördagar kl 13.00 och söndagar kl 15.00. Vi serverar även julbord i Pehrkällaren för grupper på 10-20 personer – en extraordinär julupplevelse!

Övriga händelser

Afternoon tea 25 okt Allhelgonafika 31 okt Farsdagsmiddag 8 nov Glöggprovning med vintertapas i Pehrkällaren 14 nov Öppen julbordssittning i Pehrkällaren 8 dec stiftsgardenskelleftea

Stiftsgården Skellefteå

RESTAURANG HOTELL KONFERENS Telefon: 0910-72 57 00 info@stiftsgarden.se , www.stiftsgarden.se Brännavägen 25, Skellefteå vid Landskyrkan

VÄLKOMMEN TILL FÖRETAGARDAGEN I NORR 11 november 2015 Några av våra intressanta föreläsare:

Bland SME-företagen i regionen finns stor potential att utvecklas genom att ta tillvara på nya affärsmöjligheter. Affärsmöjligheten är bland annat genom att vidga kundkretsen geografiskt eller erbjudandemässigt (paketering). Stora möjligheter till utveckling finns även genom samarbete med andra företag för att kunna vara med på större affärer och offentliga upphandlingar. För mer info www.foretagardageninorr.se

Arrangörerna Lars Koverberg och Anders Wistemar hälsar er välkomna till en spännande dag

12

Thomas Ahrens Hur skapar man snabbt växande företag? Föredraget bygger på Thomas forskning och lärdomar från 25 års arbete med tillväxtföretag. Han berättar om att många snabbväxande företag medvetet gör tvärt om mot vad omvärlden förväntar sig. Olof Röhlander Så når du höga mål som företagare. Olof Röhlander är licensierad mental tränare, certifierad coach och har en bakgrund som elitspelare i bordtennis. Han jobbar sen flera år tillbaka som inspiratör och föredragshållare på ca 200 företagsevent och konferenser varje år. Hans inspirationsföreläsning om motivation, mål och ledarskap berättar om hur du blir bäst när det gäller.


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Mona Gaalomar från Somalia öppnade sin butik ”Monas Livs & kosmetik” vid busstorget i Skellefteå i juli 2015. – Har man en affärsidé så är det klart att man ska driva eget, säger hon.

R

edan som fyraåring började Mona Gaalomar sin karriär inom handelsnäringen i Somalia. – Min pappa drev en livsmedelsbutik och jag fick springa ärenden. När hon blev 21 år gammal tog hon över som verkställande direktör. – I samma veva bildade jag familj och utbildade mig till sjuksköterska. Självklar kombination Hon jobbade som barnmorska parallellt med att hon drev familjens affär. – Jag trivdes som allra bäst mellan hyllorna. Det är enkelt att ha en butik. Det är mycket krångligare att vara sjuksköterska. Dessutom hade hon hela sin stora familj bakom sig både ekonomiskt och praktiskt. Och så införde hon lite kosmetik i sortimentet. – För mig är livsmedel och hud- och hårvårdsprodukter en självklar kombination. Bra i Skellefteå Mona Gaalomar tycker att det var bra att lämna kriget i Somalien bakom sig. – Min man och barnens pappa, Sharmaka Said Yosef, åkte till Sverige 2003 och fick uppehållstillstånd 2006. 2008 hämtade han sin fru och makarnas tre barn. De bosatte sig i Kåge och bor nu på Moröbacke. – Det är bra i Skellefteå, nära till skolor för barnen och till vidareutbildning och jag känner

många här. Svenskar, somalier och invandrare i allmänhet, berättar hon. Äldsta dottern, som är 21 år och mammaledig nu, håller också på att utbilda sig till sjuksköterska och hon hoppar in och hjälper till i butiken när det kommer leveranser. Sociala Entreprenörshuset Mona Gaalomar studerade på SFI (Svenska för invandrare) och sökte sedan jobb, men egentligen ville hon ju starta eget. Arbetsförmedlingen

Enkelt ha en butik hänvisade henne till Sociala Entreprenörshuset. Det var ett arbetsmarknadsprojekt i Skellefteå. Tanken var att hjälpa invandrare som ville bli företagare att förverkliga sina drömmar. Helst ville man att de skulle starta partnerskap och bilda företag som skulle syssla med någon social aspekt av stor nytta för samhället och till exempel sätta medarbetarna i fokus och hjälpa människor i utanförskap in på arbetsmarknaden. Intensiva månader På Sociala Entreprenörshuset fick Mona Gallomar hjälp med allt som behövs för att kunna vara företagare i Sverige. – Det blev sex intensiva månader där. Kent och Katarina var fantastiska, säger hon. Tillsammans gick de igenom hennes affärsplan i både teori och praktik. – Så småningom hittade jag en lämplig första

lokal på Södra Järnvägsgatan och startade där 2013. Arbetsförmedlingen bistod inte med starta-eget-bidrag, men jag satte igång i alla fall och det gick bra. Talar flera språk En av Mona Gaalomars styrkor är hennes språkkunskaper. Hon talar somaliska, arabiska, svenska och amhariska. Hon importerar mest varor och produkter från Asien och Afrika. – Varje månad kör jag ned till Stockholm i den buss jag köpte när jag startade firman. Då letar hon efter nya varor som hennes kundkrets efterfrågat medan hennes make sköter butiken. – Många kommer för att handla arabiska ingredienser, så att de kan laga mat som smakar som hemma. Kända märken – Det känns bra att köpa kött, kryddor, kokosfett, kondencerad mjölk av kända märken som de är vana hemifrån. Då vet de att de egna recepten kommer att fungera. – Dessutom kan de köpa hallall-godis, hemlagade couscouskakor, sambosas (friterade degknyten med en blanding av grönsaker och/eller kött i) och hallawa. Hallawa måste upplevas. Det är en sorts ingefärssmakande godis som också kan användas i te eller kaffe. Mycket gott. Mona Gaalomar ger också råd så att kunderna köper rätt sorts schampoo till det egna håret och får krämer som passar den egna huden. – Det är trevligt när kunder samlas och pratar i butiken, den har blivit ett litet kulturcentrum. Alla är välkomna hit, avslutar Mona Gaalomar. Text: Karin Lundström Rawden Bild: Mijac, Michaell Jacobsson

13


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

AMU skolade duktigt yrkesfolk – AMU var den störste leverantören, om man får säga så, av utbildat yrkesfolk här i trakten under många år.

P

ensionären Jan-Ivar Ericson, som har jobbat åt AMU och sedermera Lernia under tre perioder i sitt liv, kan lokalerna på Lagergatan på Hedensbyn och dess historia. – Fastigheten var i stort sett klar 1969 och lokalerna, som i dag hyrs av SSC Skellefteå AB, är den nyaste fastighetsdelen. AMU och AMI, Arbetsmarknadsinstitutet, var de första hyresgästerna i fastigheten. – På AMI, som höll till längst västerut, jobbade man främst med människor med handikapp och främst synskador. Elever från hela Sverige Han minns att AMI var väldigt duktiga på det man gjorde och att de så kallade OT-kurserna Omställning och Träning - lockade synskadade elever från i stort sett hela Sverige. – De utbildade bland annat en analfabet. Han hade aldrig gått i skola, men det visade sig att han var hur normalbegåvad som helst. Jan-Ivar Ericson var inte själv aktiv i den delen av fastigheten utan han jobbade under perioden 1974-1983 på den östra sidan av lokalerna. – Jag var adjunkt i svenska och engelska under den första perioden på Lagergatan. Jag skrev också läroplaner för Skolöverstyrelsens räkning.

14

24 veckor långa kurser På den tiden hade AMU både yrkesutbildningar och förberedande teoretiska utbildningar, så kallade preparant-kurser, i lokalerna. – Jag var på preparant-sidan i det mittersta skeppet. Kurserna var allt från 8 till 24 veckor långa. Allt beroende på elevens förkunskaper. I det bortersta ”skeppet”, där SSC Klingan AB huserar i dag, utbildades främst svetsare och verkstadsmekaniker till en början. – Under Amu-Gruppens storhetstid på mitten av 1990-talet så hade vi dessutom utbildningar i CNC och Automation (robot). Duktiga yrkesmän Han minns att myndigheten var väldigt breda på yrkessidan, att utbildningarna var kvalificerade och att de var minst ett år långa. – Vi hade också utbildningar i elektronik och i trä, men träutbildningen höll till i en annan fastighet på området. Verksamheten hade, om inte han minns fel, som mest 499 elever i sysselsättning samtidigt. – Vi hade ungefär 90 anställda i mitten av 1990-talet. Många otroligt duktiga yrkesmän har passerat i revy i lokalerna. Utsatta för konkurrens Jan-Ivar Ericson var marknadsområdeschef på Amu-Gruppen Västerbotten AB under perioden 1993-1997. – Jag var då chef för Skellefteå och Norsjö kommuner plus södra Lappland. Det var också på 1990-talet som arbets-

marknadsutbildningarna blev utsatta för konkurrens. – Det innebar en stor förändring för verksamheten. Duktiga aktörer Lernia, som i hans ögon var ett av Sveriges mest kvalitativa utbildningsföretag, gick en allt tuffare tid till mötes. – Den ökade konkurrensen gjorde att fler aktörer kom in i branschen och i dag finns det ett flertal duktiga aktörer på marknaden, men i ärlighetens namn ska det sägas att många av dom kommer från Lernia. Jan-Ivar Ericson är pensionär i dag, men han är fortfarande egen företagare och har med andra ord inte släppt allt än. – Jag har själv uppdrag i ett annat utbildningsföretag i dag och de som beställer mina tjänster är ju dom som jag har varit med om att uppfostra en gång i tiden. Ansvar för Norrland År 2000 blev han anställd av Lernia AB och han blev åter stationerad i Skellefteå, men inte ute på Hedensbyn den här gången. – Jag fick jobbet som regionchef med ansvar för hela Norrland och regionkontoret hade vi på Expolaris. De sista åren på företaget var han försäljningschef på riksnivå och internkonsult. – Jag sa upp mig 2008 och startade eget istället för att få välja min egen tillvaro.


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Fem nya hyresgäster i gamla AMU-center Byggherre var Skellefteå Industrihus AB, nuvarande Fastighets AB Polaris, och det första hyresgästerna var AMU och AMI. – Inriktningen var nog till en början mycket arbetsmarknadsutbildning, bland annat svetsning och svarvning, mot industrin och då passade ju verksamheten bra på ett industriområde, berättar fastighetschefen Fredrik Löfstedt på Fastighets AB Polaris. AMU blev så småningom till Lernia och med tiden krympte verksamheten i fastigheten. – De teoretiska bitarna flyttade först till Campus-området och 2012 lämnade Lernia lokalerna helt då bland annat upphandlingen av svetsutbildningen vanns av en annan utbildningsanordnare. 40-tal anställda Det kommunala fastighetsbolaget har fyllt på med nya hyresgäster allt eftersom och i dag huserar fem andra företag i lokalerna. Den ekonomiska föreningen SSC Skellefteå AB flyttade sitt säljkontor med ett 40-tal anställda från Risbergsgatan till 1 100 kvadratmeter på Lagergatan 2009. – Flytten ger alla medarbetare en mycket bättre arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter, konstaterade dåvarande VD-n Peter Forssell. SSC:s primära ändamål är, enligt ratsit.se, att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom marknadsföring och försäljning av medlemmarnas produktion samt genom kalkylering av produktpriser. * Hälsokoncernen Feelgood, som grundades 1995, har uppemot 500 medarbetare och levererar hälsotjänster på nära 200 orter över hela landet. – Vi är sex anställda i Skellefteå och flyttade hit till Lagergatan i oktober 2014, berättar konsult-

Kvarteret Lagret 8 på Lagergatan i Hedensbyn, som har en bruttoarea på 7 676 kvadratmeter, byggdes under åren 1968-1972.

chefen och företagssköterskan Linda Berglund. Företaget erbjuder ett brett spektrum av hälsotjänster till företag, organisationer och privatpersoner. Mottot är att satsningar på hälsa ska vara en lönsam investering genom ökad produktivitet och sänkta kostnader för ohälsa för företag och ökad livskvalitet för privatpersoner. * SSC Klingan AB flyttade in i fastigheten 2003/2004 och företagets omsättning har ökat i en stadig takt sedan dess. – 2015 räknar vi med att omsätta över 50 miljoner kronor, berättar VD-n Staffan Hällgren på företagets hemsida. Företaget, som främst ska bedriva snickerirörelse och målningsarbete, har ett 20-tal anställda och det räknar med att kunna nyanställa två-tre personer under de närmast tre åren. * Xzakt Kundrelation AB, som bildades 2000, har ett av tre så kallade Kundcenter i fastigheten Lagret 8 i Skellefteå. Gunilla von Platen, som är bolagets ordförande, grundade företaget 2000 och företaget är en av Skandinaviens största outsourcing-leverantörer för hantering av kundtjänst- och växelsamtal. * Schneider Electric Sverige AB, som har verksamhet i mer än 100 länder och över 170 000 medarbetare, är global specialist inom energihantering och automation. Det erbjuder integrerade lösningar inom ett flertal marknadssegment och uppnådde en omsättning på 25 miljarder Euro under 2014.

Fakta AMU-center 1930-tal Kommunerna får statens uppdrag att anordna utbildningar för arbetslösa. 1940-tal Arbetsmarknadsverket, AMS, får ansvaret för arbetsmarknadsutbildningen och staten tar över arbetsförmedlingarna. 1950-tal De första AMU-centren etableras. I slutet av 1950-talet utbildades cirka 8 000 personer varje år. 1960-tal Den aktiva arbetsmarknadspolitiken intensifieras. Arbetsmarknadsutbildningen ökar kraftigt. Bara under 1964 utbildas 30 000 personer. Nya grupper, som invandrare och tjänstemän, erbjuds nya kurser. 1978 utbildas 245 000 personer. 1980-tal 1986 ombildas AMU till AMU-Gruppen, som ska sälja och producera utbildning, med målet att bli helt självfinansierat. 1993 AMU-Gruppen övergår från myndighet till aktiebolag och blir AmuGruppen AB med nio regionala dotterbolag. 1998 Bemanningsverksamheten startar. 2000 Amu-Gruppen AB byter namn till Lernia AB.

Text och bild:P-O Sjödin/MedieMakeriet

15


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

En Pulverlackering med dom rätta FÄRGERNA

Tel: 0910-585910 E-post: Simon.Lindmark@collor.se

Lundberg Hymas AB tillverkar redskapsbärare med senaste teknologin. Alla modeller styrs helt och hållet via CAN BUS datasystem. Viktiga faktorer för oss mångsidighet, rörlighet, produktivitet och miljöansvar. Produktionen är högt kundorienterad, vi strävar att fylla våra kunders önskemål redan på produktionslinjen.

Lundberg Hymas AB Truckgatan 1, 931 27 Skellefteå www.lundberghymas.se, info@lundberghymas.se

Din lokala leverantör på maskinkomponenter Vår affärside är att vara tillverkare av kundens egenkonstruerade komponenter och att leverera kompletta maskinkomponenter i den takt kunden önskar, till rätt kvalitet och på avtalad tid. Företagets verksamhet bedrivs i moderna lokaler med produktionsutrustning för i första hand svetsade och maskinbearbetade produkter, allt från enstycks- till serietillverkning. Guldstadens Mekaniska AB är med sin teknik och sitt kunnande din leverantör när det gäller maskinkomponenter. Vi samarbetar med Repay som hjälper oss med plåtskärning och med Collor som pulvermålar med zink som grund.

Truckgatan 1, 931 36 SKELLEFTEÅ, Tel: 0910-21 17 40. www.guldstadensmekaniska.se

16

Ibland behöver man stål relativt omgående.

Repay Skellefteå 0910-58 59 00


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Den enes död den andres bröd 2002 startade Anders Brännström och hans son Jonas ett företag på Gruvgatan inom mekanisk industri. Båda hade stor kompetens och erfarenhet inom området sedan tidigare och därför var steget inte långt. Företaget Anjo Mekanik såg dagens ljus. Inriktningen var legotillverkning för olika företag i Skellefteåregionen. Företaget växte ganska snabbt men de anande inte vilken rekordutveckling företaget skulle få.

V

i flyttade företaget ut på Hedensbyns industriområde 2011, ordrarna strömmade in och mer folk behövde rekryteras, säger Jonas Brännström VD på Anjo. Tomas Björkman konstruktör som jobbat med hydraulcylindrar under lång tid anställdes. Samtidigt började Wipro, granne till Anjo och tillverkare av hydraulcylindrar i stora volymer dra ner sin verksamhet . Då öppnades dörren till det företag som Anjo är idag. Tillverkning av hydraulcylindrar Wipro lades så småningom ner och några av dem som arbetat där anställdes av Anjo. Den unika kompetensen som de förde med sig tillsammans med kunskapen och inriktningen

som Anjo hade gjorde att utvecklingen av företaget tog rekordfart. Legotillverkningen till olika företag i regionen fortsatte samtidigt som tillverkningen av hydraulcylindrar började. Specialanpassade produkter -Efterfrågan på specialanpassade hudraulcylindrar ökar hela tiden och Anjo kan erbjuda utifrån användningsområdet lämpliga och kluriga lösningar, säger Jonas Brännström. Vi tillverkar unika specialcylindrar till ett flertal stora företag i Norden och kan också ta fram prototyper i små serier med korta ledtider utifrån kundernas önskemål. Marknad i Sverige och Norge Framtiden ser utan tvekan ljus ut för Anjo. Efterfrågan på produkterna ökar konstant och ibland blir man tvungen at säga nej till visssa legojobb. Man siktar inte mot att bli ”jättestora”, utan vill bara växa till en rimlig nivå för att undvika långa beslutsprocesser och byråkrati. - Vi tar över där Wipro slutade och har ett stort återförsäljarnät. Jag lovar att ni kommer att få se mer av oss i framtiden, avslutar Jonas Brännström. Text och bild: Cecilia Sandin

Jonas Brännström VD på Anjo Mekanik: Vi tillverkar såväl stora som små hydraulcylidrar.

Följ med på: Hockey weekend Örnsköldsvik MoDo- SAIK 9-10 Januari

Hotell & Hockey 1.300:-

17


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

18


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

– Räddningstjänsten har speciella krav på sina lokaler. Det tydligaste kravet är att vi måste hålla en anspänningstid på 90 sekunder, berättar räddningschefen Mattias Hagelin.

Räddningstjänsten på väg till Hedensbyn Det finns långt framskridna planer på att flytta flera kommunala verksamheter under ett och samma tak i före detta Wipros industrifastighet på Hedensbyn. – Vi är i behov av större lokaler, berättar räddningschef Mattias Hagelin.

D

et kommunala fastighetsbolaget Fastighets AB Polaris köpte den stora fabrikbyggnaden på närmare 20 000 kvadratmeter för 18 miljoner kronor i våras. – Vi planerar att flytta räddningstjänsten, tekniska kontorets anläggningar på Morön, Skelleftebuss och sotningen på Maskinvägen till Hedensbyn, berättar Lars Hedqvist, planeringschef på Samhällsbyggnad, i ett reportage i Norran. Kommuntyrelsens arbetsutskott har ställt sig bakom förslaget eftersom en gemensam lokal för dessa verksamheter kan ge betydande samordningsfördelar och bättre anpassade lokaler. Bättre trafiksituation En flytt av de kommunala verksamheterna till Hedensbyn frigör dessutom tomtmark till nya skolbyggnationer och bostadsbyggande. Om flyttkarusellen blir av så kan till exempel den nya skolan på Getberget byggas på den större tomten i korsningen Floravägen-Torsgatan istället. En rivning av Getbergsskolan och Skelleftebuss lokaler på Norrböle frigör ytor för bostadsbyggande. Skellefteå kommun äger dessutom stora ytor

omkring fabriksbyggnaden på Hedensbyn, så räddningstjänsten bör kunna ha sitt övningsområde i närheten av byggnaden. – Trafiksituationen för räddningstjänsten är dessutom betydligt bättre på Hedensbyn än vad som är fallet på Solbacken, säger Lars Hedqvist i samma tidningsreportage. Planerade utbyggnad Räddningstjänsten i Skellefteå är i behov av större lokaler. – Vi hade redan börjat planera för en ut- och ombyggnad på Solbacken när det här förslaget kom, berättar räddningschefen Mattias Hagelin. Han, som har jobbat inom räddningstjänsten i tio år och som tillträdde tjänsten som räddningschef i juni i år, berättar att lokalerna på Solbacken byggdes för 40 år sedan. – Vid byggnationen tog kommun i ganska ordentligt för en utveckling av verksamheten, men den har vi kommit i kapp och passerat i dag. Det handlar främst om garageringsmöjlighet för fordon och släp, dusch och omklädningsrum för herrar och damer samt ombyggnation för bättre arbetsmiljö vid återställning av utrustning. – Vi är ett 40-tal anställda på stationen på Solbacken, men räknar vi in all personal i deltidskårerna också uppgår personalstyrkan till runt 190 anställda. Tio tunga fordon Stationen har ett tiotal tunga fordon stationerade på Solbacken, men deltidskårernas fordon passerar också stationen på ett eller annat sätt.

– Vi utför ju all service av organisationens resterande fordon. Mattias Hagelin poängterar att räddningstjänsten inte har fått se några ritningar på de framskridna planerna för Wipro-fastigheten än. – Det enda vi vet i nuläget är att placeringsmässigt blir vi snabbare till Skelleftehamn och långsammare norrut. Det beror främst på att utryckningsfordonen får längre ut till E4-an. – På längre sikt kanske vi får närmare till E-4-an igen. I alla fall om den hamnar på Östra leden. Speciella krav Han kan tänka sig att det går att göra ett antal samverkansvinster med att lägga flera verksamheter under ett och samma tak. – Flera av verksamheterna har tunga fordon och liknande underhållsarbeten och en samlokalisering ger samverkansmöjligheter. Samtidigt är han mån om att poängtera att räddningstjänsten har speciella krav på sina lokaler. – Det tydligaste kravet är att vi måste hålla en anspänningstid på 90 sekunder. Räddningstjänsten har med andra ord 90 sekunder på sig att ta sig ut genom porten efter ett larm. – Det ska alltså gå att klara av oavsett om personalen har teoretisk eller praktisk övning, lunch eller underhållsarbeten. Vagnhallen är ju hjärtat och resten måste byggas upp runt den, förklarar Mattias Hagelin. Text och bild: P-O Sjödin/MedieMakeriet

19


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Detta är en annons för RingUp/Carcom

Svenska mästare – modern kommunikation i världsklass Många var besvikna när Skellefteå AIK inte tog guld i fjolårets SM-final, men visste ni att vi har ett annat lag som vann första pris det året. RingUp/Carcom på Hedensbyn röstades fram som överlägsen vinnare när kunderna fick välja vilken RingUp återförsäljare som de tyckte var bäst. Det är fantastiskt roligt att vi har fått den här utmärkelsen, säger Fredrik Johansson ägare till företaget sedan 2010. Vi har under alla år jobbat målmedvetet med att vara noggranna och ge våra kunder snabb service. Det har givit resultat och det är är med stolthet vi tar del av motiveringen. Eldsjälar -Vi är verkligen fyra eldsjälar som sätter den personliga och enastående kundupplevelsen i centrum precis som motiveringen lyder, säger Fredrik. För närvarande arbetar Fredrik tillsammans med Lars Nilsson, Anders Eriksson och Jimmy Lundström. Ett sammansvetsat team med olika uppgifter, spetskompetenser och mångårig erfarenhet. Inriktning Företagets inriktning är i huvudsak försäljning och service av mobiltelefoner, kommunikationsradio, radiosystem och Peltor, samt radioväxlar och modem. Men för att möta kundernas behov av större krav på tillgänglighet levereras även tjänster som molnväxlar och MDM via RingUps tjänsteportfölj. Konferenstelefoner och olika typer av headsetlösningar är en annan viktig del av produktutbudet. För våra företagskunder lanseras under hösten 2015 en B2B webshop, som vi anpassar helt efter kundens önskemål och behov. Servar på fältet -Vi installerar och monterar i vår egen serviceverkstad och monteringshall där vi kan ta in både traktorer, lastbilar, personbilar etc. Men eftersom vi alltid möter kundens behov så monterar vi även på fältet i Norr- och Västerbotten. Installationer i fordon är verkligen en av våra specialiteter, menar Fredrik. Dåtid-Nutid RingUp/Carcom har en lång historia sedan 70-talet. Företaget har hela tiden funnits på Hedensbyn och har utvecklats från radioverksamhet till det moderna företag det är idag. Utöver de privata och företagskunder man har idag finns även ett avtal med TC Connect som är leverantör av Rakel, det gemensamma radio- och kommunikationssystemet för organisationer i samhället som arbetar med allmän ordning, säkerhet och hälsa. - Vi är återförsäljare och servicepartner på Rakel-systemet i Norr och västerbotten och har fått i uppdrag att förbättra inomhustäckningen för systemet där det inte fungerar tillfredsställande idag. Framtid Framtiden ser med andra ord ljus ut för RingUp/Carcom och uppdragen blir hela tiden fler. En utökning av personalstyrkan kan bli nödvändig. -Självklart kommer vi att utveckla vår verksamhet för att även i fortsättningen leverera modern kommunikation i världsklass. Precis det som stod i utmärkelsen, avslutar Fredrik med ett brett leende. VD Fredrik Johansson, RingUp/Carcom

Text: Cecilia Sandin Bild: Mijac, Michael Jacobsson

20


egr från Skellefteåregionens företagare Goda Företagsnyheter - Inspiration och positivaBnyheter Wolf Garten Ambition SF 76 E

antal

SÄKRA KORT PÅ SVEDJEVÄGEN 1 KAMPANJPRIS!

13.995:-

Stället för alla säsonger! Ord 16.995:-

Hos oss hittar du allt som gör både sommar och vinter till ett rent nöje!

NU HAR VI FÅTT IN SNÖREDSKAPEN Takskrapor, snöslädar och vintern spadar Snart är du här! Vågar vänta? POWER EQUIPMENT

Hos oss hittar du stans bredaste sortiment av snöslungor.

Svedjev 1, Ske-å. 0910-155 80 www. utterstroms.se SVEDJEVÄGEN 1 • TEL 0910-155 80 • WWW.UTTERSTROMS.SE

Svedjevägen 1, Tel 0910-155 80 www.utterstroms.se

21


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

Elkulan - en annorlunda och stryktålig transformatorcentral En distributionsbox tillverkad i ABS-plast med låg vikt och mycket hög tålighet mot fukt och yttre påverkan. Finns i en rad standardutföranden och kan lätt special anpassas till kundens önskemål. ”Elkulan 6,6 kVA” är en transformatorcentral försedd med skyddsseparerade uttag för användning av handhållna verktyg i trånga ledande utrymmen där sådana normalt inte är tillåtna t.ex. tankar. Det låsbara locket med sin speciella tätning skyddar innehållet mot vatten och fukt samtidigt som det skyddar sladdar, kablar och kopplingar. Elcentralen är monterad på ett underrede med hjul för enkel transport. Data: Inkommande 400V 32A CEE 432-6 Transformator 400/230/24V 6,6 kVA Utgående 2x 230V 16A Schuko Utgående 4x 24V 16A CEE Vikt 45 kg Kapslingsklass IP55

Inter-Don AB, Risbergsgatan 2, 931 36 Skellefteå Tel: 0910-77 68 21, Mobil: 070-570 73 76 www.inter-don.se, info@inter-don.se

Nästa nummer av

kommer v. 49 Boka din annons nu!

www.brokk.com 22


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteåregionens företagare

<Specialister på hydraulcylindrar>

V

i har egen tillverkning av hydraulcylindrar och vi anpassar oss helt efter kundens önskemål. Inget är omöjligt för oss. Ett eget hydraulcylinder-program med storlekar upp till 125 mm, gör att vi täcker de flesta behoven. Alla cylindrar tillverkas på beställning och med mycket snabba leveranstider. Vill man ha en uník cylinder är det inget problem, vi anpassar oss helt efter kundens önskemål. Vi reparerar och modifierar även befintliga cylindrar och vi säljer även tätningar.

HYDRAULCYLINDRAR Trasig cylinder? Kontakta oss gärna om ni vill rådfråga

eller få prisuppgifter.

Behov av dämpning eller kanske bara förlänga kolvstången? Vi renoverar och modifierar befintliga hydraulcylindrar.

VI ÄR SPECIALISTER PÅ HYDRAULCYLINDRAR! Vi har även ett eget hydraulcylinderproVI ÄR ÄVEN DUKTIGA PÅdärLEGOJOBB! gram du själv kan komponera ihop din cylinder så den passar dina behov. Då vi har de vanligaste cylinderrören och kolvstängerna i lager kan vi erbjuda Svedjevägen 8J, 931 36 Skellefteå korta leveranstider. Telefon: +46 910 375 00

Fax: +46 910 35 Kontakta oss 71 för 00 prisuppgif t. Mail: info@anjomekanik.se Web: www.anjomekanik.se Svedjevägen 8 J Skellefteå Tel 0910-375 00

23


24

Profile for P-O Sjödin

Godaforetagsnyheternr5 2015  

Ett magasin om företag till företag i Skellefteå kommun.

Godaforetagsnyheternr5 2015  

Ett magasin om företag till företag i Skellefteå kommun.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded