Page 1

INSPIRATION OCH POSITIVA NYHETER FRÅN SKELLEFTEÅS FÖRETAGARE

FÖRETAGSNYHETER

#01 2013

Vardia Framgångsrikt försäkringsbolag Anders Wistemar Organisatorisk hälsa

Papperspartner andas framtidstro Vintersimning i Uganda

Margot Wallström - förenar ideologi med näringsliv!


vi Öppnar i SKELLEFTEÅ 24/4 pÅ nygaTan 58 i F.d. hUSqvarna bUTiKEn

väLKoMMEn

aTT boKa in En Tid rEdan idag pÅ

0910-480 490

Vi utför ögonlaser- och RLE-operationer för att korrigera alla synfel, även ålderssynthet. Välkommen att boka in en tid hos oss där du alltid får en kostnadsfri undersökning och konsultation av en legitimerad ögonläkare. Visst vet du att du kan göra bruttolöneavdrag för synfelskorrigering via ditt jobb? Det är kostnadsneutralt för arbetsgivaren och skattefritt för dig, det innebär att du sparar mellan 30 till 55 procent på din operation. Boka in en tidredan idag för ditt första steg mot ett liv utan glasögon och linser!

SKELLEFTEÅ: NYGATAN 58 – Telefon 0910-480 490 Ö-viK: STorGATAN 19 B – Telefon 0660-28 11 28 UMEÅ: SKoLGATAN 73 A – Telefon 090-14 24 00 LULEÅ: STorGATAN 45 – Telefon 0920-420 420

www.koskela.se


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

INNEHÅLL

Nr 1 2013

2

Lena Nordin

3

Bengt Ivansson

6

3 SNABBA

8-9 11

Ny säljare på Goda Företagsnyheter

Nya mötesplatser tinar fram

Anders Wistermar

Organisatorisk hälsa

Vardia

Framgångsrikt försäkringsbolag

12

Papperspartner

14

Näringslivskalendarium

16-17

18-19

Andas framtidstro

Boliden

Rönnskär vårdar sin personal

Margot Wallström

Förenar ideologi med näringsliv

INSPIRATION OCH POSITIVA NYHETER FRÅN SKELLEFTEÅS FÖRETAGARE

FÖRETAGSNYHETER

Getbergsvägen 2 931 39 Skellefteå www.godaforetagsnyheter.se info@godaforetagsnyheter.se Ansvarig utgivare: Göran Johansson

Lena Nordin, 070-247 45 69 Peter Ahlström, 070-604 61 04 Göran Johansson, 070-697 41 60

MedieMakeriet P-O Sjödin Communisera Cecilia Sandin

Original:

Tryck:

Annonssäljare:

Reklamhuset

Ågrenshuset, Ö-vik

Redaktionell text:

Distribution:

Redaktionen Lång Erica Lång

Posten Flygplatserna Umeå, Luleå 1


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

} o zo } oo -z

} oo

z

Hej!

EN RENARE KÖRGLÄDJE

MED SKYACTIV TECHNOLOGY

Mitt namn är Lena Nordin och har börjat jobba som säljare på Goda Företagsnyheter.

M{ZD{ CX-5 FRÅN

216.500:-

Förmånsvärde från 1 500 kr/mån*

M{ZD{ 6 FRÅN

238.900:-

Förmånsvärde från 1 592 kr/mån*

Jag kommer närmast från Skohuset, där jag jobbade som butikschef. Jag är gift och har två barn Thea och Tilly. Det som berikar mitt liv är ju så klart familjen, men

mazda.se

Upplev Mazda 6 Upplev Mazda CX-5

Nya Mazda6: Bränsleförbrukning vid blandad körning 3,9-6,4 l/100 km, CO2 -värde 104-150 g/km. Mazda CX-5: Bränsleförbrukning vid blandad körning: 4,6-6,6 l/100km, CO2 -värde 119-155 g/km. Tioårsgarantin gäller vid köp av fabriksnya personbilar, registrerade under perioden 2013-01-01 till 2013-12-31 och innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Priserbjudandet gäller t.o.m. 2013-05-31. *Är uträknat vid 50% marginalskatt.

är även intresserad av inredning och stor AIK

Öppettider: Mån -Tors: 09.00-18.00 Fre: 09.00-17.00 Lör: 11.00-14.00

fantast. Att vistas ute i skog och mark är en viktig bit i mitt liv också. Nu vet ni lite om mig, när jag kommer och besöker ute på företagen. Det ser jag verkligen fram emot. Om ni har vägarna

© 2012 KPMG AB, Sweden.

förbi, kom gärna in och hälsa på mig. Jag finns på Reklamhuset, Getbergsvägen 2 Hjärtligt välkomna. Lena Nordin

2

Hur ska jag hinna med momsredovisningen? Vill du också ha svar på livets mindre och medelstora frågor? Besök www.kpmg.se/skelleftea eller ring 0910-574 70.


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Nya mötesplatser tinar fram Två nya mötesplatser för näringslivsfolk - Entreprenörsdagen och Morgonmötet - är på gång i Skellefteå i vår. Det är Näringslivskontoret, Företagarna och Skellefteåföretagarna som bjuder in till Entreprenörsdagen på Skellefteå stadshotell den 31 maj. – Vi ska blanda lite nytta med nöje under dagen. Vi hoppas det här blir en bra träffpunkt för företagare och ett bra komplement till andra aktiviteter, säger näringslivschefen Bengt Ivansson. Det är andra året som det arrangeras en Entreprenörsdag i Skellefteå. – En nyhet för i år är en föreläsningsdel på eftermiddagen, berättar föreningsutvecklaren Lars Forssell på Företagarna i Skellefteå. Prisvärd Föreläsningarna kommer bland annat att handla om försäljning, marknadsföring och design. – Allt som man kan ha nytta av i sitt företag. Sen avslutar vi alltihopa med mat, musik och underhållning, berättar Bengt Ivansson. Tanken är också, enligt honom, att dagen ska bli ett årligen återkommande arrangemang och att den ska vara prisvärd.

– Ekonomin ska inte vara ett hinder för att gå på arrangemanget. Gästföreläsare Morgonmötet, som är ett samarrangemang mellan Näringslivskontoret, Företagarna i Skellefteå, Svenskt Näringsliv, LRF, Västerbottens Handelskammare och Skellefteå Företagarna, är en helt ny träffpunkt på Skellefteå Kraft Arena för näringslivsfolk med premiär den 3 maj. – Vi ska mötas en gång i månaden, förutom sommartid, och tanken är att vi ska lyfta upp och diskutera intressanta och relevanta frågor som berör företagande i vår kommun. Den första gästföreläsaren är Ewa Lindstrand (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Timrå kommun. – Hon ska berätta om Timrås framgångsrika arbete i strävan att bli Norrlands företagsvänligaste kommun, berättar Bengt Ivansson. P-O Sjödin MedieMakeriet

Konferenstema i nästa nummer!

Bengt Ivansson, näringslivschef på Skellefteå kommun, öppnar portarna till två nya mötesplatser för näringslivsfolk i vår.

I nästa nummer av Goda Företagsnyheter kommer vi att ha konferenstema. Många företag planerar sina konferenser för hösten innan semestern. Nästa nummer kommer ut i början på Juni, helt rätt i tid. Goda Företagsnyheter är ett mycket bra verktyg att annonsera i när det gäller konferenser. Vi når alla företag i Skellefteå Kommun samt resenärer på Umeå och Luleå flygplatser. Ditt budskap når rätt målgrupp ”klockrent”. Ring Lena och boka din annons på 070-247 45 69.

3


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Spännande samarbete Ett mycket intressant samarbete mellan två framgångsrika Skellefteåföretag har inletts. Det är den klassisa skyltleverantören Zone Systems med snart fyrtio år i branschen som inleder ett samarbete med den unga snabbväxaren Nuiteq som är en av världens främsta leverantörer av multitouchlösningar.

lingen inom det här området, säger Anders Karlsson, VD på Zone Systems. – Vi ser många fördelar med detta samarbete – för båda parter. Vi på Nuiteq tillför en framtidsteknik Zone hittills bara prototypat själva. Zone

att Zone har en struktur för industriell design, konstruktion, montage och till och med grafiskt arbete som inte vi har på Nuiteq idag, säger Harry van der Veen VD på Nuiteq.

Zone Systems inledde för drygt sex år sedan en resa inom digital skyltning (digital signage). Ett område som inte förrän nu på senare år riktigt tagit fart. Det är inom detta område den största beröringspunkten mellan de två företagen finns. Man tror nämligen att nästa stora tillväxtområde inom DS kommer att vara inom interaktivitet, vilket är Nuiteqs hemmaplan. – Interaktivitet blir allt intressantare på marknaden för digital signage. För att säkerställa att Zone Systems fortsätter ligga i framkant även Alex Landoni (tv), Harry van der Veen, Henrik Siverhall, alla Nuiteq, och Anders Karlsson, inom det och för att kunna erbjuda Zone Systems, inleder ett spännande samarbete. våra kunder det dom nu börjar fråga efter väljer vi att inleda ett samarbete med Nuiteq. En aktör som vi Båda företagen har sina huvudkontor i Skeltillför samarbetet närapå 40 års erfarenhet från bedömer vara en mycket kompetent partner lefteå, men hela världen som arbetsfält. skylt och kommunikation rent generellt. Plus och en av de som går i bräschen för utveck-

Med helt ny teknologi och smartare utrustning, får du en medarbetare som är riktigt kompetent. Du får t ex Ford SYNC röststyrning och nedfällbara takräcken, som ger bättre aerodynamik och minskat vindbrus. I skiljeväggen finns en lucka som gör att du kan lasta t ex tre meter långa rör. Den är säkrast i klassen och ensam om fem gnistrande stjärnor i Euro NCAP. Dessutom får du klassens lägsta bränsleförbrukning*. Träffa din nya medarbetare idag. Välkommen in till din Ford-handlare. NYA FORD TRANSIT CUSTOM Rek. pris från 203 000:-*.

Transit Custom – International Van of The Year 2013.

Adress : Nålvägen 2 Skellefteå Tel : 0910-711660 Öppettider: Måndag – Fredag 9.00 – 18.00, Lördag 10.00 – 14.00 *Priset gäller Ford Transit Custom Bas 270 L1 H1, 2,2 l TDCi 100 hk. **Ford SYNC är tillval till Bas. Alla priser är exkl. moms. Bilen på bilden är extrautrustad.

4

ford.se


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Trögt att utveckla och förändra?

Investera i en dag som ger din verksamhet ett lyft!

Under en dag, med alla anställda och chefen, läggs grunden för hur verksamheten ska utvecklas.

Under dagen: •Analyseras verksamheten och ibland även ledarskapet •Kreeras och prioriteras nya utvecklingsområden •Fördjupas diskussionerna och nya vägar skapas för framgång Genom delaktighet skapas den personliga motivationen för att kunna utvecklas åt det håll som är nödvändigt. Succedo har stött förändring i 100-tals verksamheter. Kontakta Lars Lundström för en diskussion om hur just din verksamhet kan få ett lyft!

Skellefteå - Expolaris Center lars@succedo.se 070-665 23 33 www.succedo.se

“Vi räddar inte sjunkande skepp, utan hjälper goda skepp att segla bättre”

5


3

Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

SNABBA

1. Hur viktigt är det med friskvård på jobbet? 2. Hur ser du på organisatorisk hälsa? 3. Vad anser du om arbetet med psykisk ohälsa på jobbet?

Vi har ställt 3 frågor till 3 företagare.

Lars Lundström, Succedo 1. Friskvård är självfallet viktigt, men problemet är ofta att inte alla deltar. Man behöver ofta komplettera med insatser som skapar motivation och höjer psykosociala välbefinnandet. 2. Att skapa hälsa inom en organisation är mycket en fråga om delaktighet i förändringar. Det visar sig att medarbetare som mår bra får även minskade fysiska besvär. Att vi sedan vinner fördelar inom effektivitet, arbetsglädje och ökad lönsamhet är ju bara extra fördelar. 3. Vi mår allt sämre på många arbetsplatser idag på grund av ökad stress. Men vi är helt fel ute när vi lägger pressen ”uppifrån”, för vi kommer att slå ut medarbetare. I stället måste vi locka fram människors inre motivation. Det kräver ett utvecklat ledarskap som bara ger fördelar. Mänskligt såväl som ekonomiskt!

Johan Karinen, Friskvårdskompaniet 1. Väldigt viktigt! Både för de anställdas välmående och för företagens ekonomi. Här finns det mängder med studier som visar på att fysisk aktivitet gör att vi blir mindre sjuka och att vi presterar bättre. Jag tänker speciellt på flera av Sveriges kommuner som lät sina anställda träna på arbetstid under 1 år. Sjukfrånvaron sänktes 20-30 % på samtliga platser. Fysisk aktivitet är också väldokumenterat på de positiva effekterna vi får ut av att röra på oss. Sänkt blodtryck, positiva effekter mot stress och bättre ork/kondition för att nämna några. 2. Nöjda och engagerade anställda är oerhört viktigt. Våra anställda är det viktigaste vi har. Jag personligen tycker att det är viktigt med en tydlig ansvarsfördelning men att det alltid ska finnas personer att ”bolla” ideér och funderingar med. Jag tror också på att desto bättre vi samarbetar och känner oss delaktiga, desto mer engagerade blir vi.

ALLT INOM KOMUNIKATION! 3. En stor fråga för hela samhället då psykisk ohälsa är den största sjukskrivningsorsaken. Att fler och fler anger psykisk ohälsa som anled-

ning borde oroa både regering och företag ordentligt. Jag tror att arbetet mot negativ stress och överbelastning på jobbet är viktigt. I vår bransch märker vi tydligt hur viktigt det är periodvis under året. Lugna månader övergår till hektiska månader och då är det viktigt att alla jobbar efter rimliga krav och får det stöd de behöver.

Matti Erholtz, ME Multiförsäljning 1. Mår kroppen bra mår själen bra. Sjukfrånvaron sjunker och jag tror att man presterar bättre. 2. Här finns nog ett stort mörkertal, där många mår dåligt och konsekvensen blir att man inte fungerar i organisationen. Jag tror att man skall vara lyhörd för signaler om något eller någon inte fungerar på företaget. Kommunikation är nog ett nyckelord. 3. Den största orsaken till sjukfrånvaro är just psykisk ohälsa. Kanske att kunskapen är för liten ute på företagen om psykisk ohälsa. Där kan man göra mycket. Att komma in i ett tidigt skede, hitta mönster och sedan åtgärda och hitta var det verkliga problemen finns.

ALLT INOM KOMMUNIKATION Samsung Samsung Galaxy S3Galaxy S4

· 4,8-tum Super AMOLED-skärm med 720p-upplösning · Fyrkärnig 1,4GHz-processor (Exynos 4 Quad) · 16 eller 32GB internt lagringsutrymme (64GB-variant kommer senare) · Plats för minneskort · 8MP-kamera · 1,9MPkamera framtill · Bluetooth 4.0, NFC, GPS, GLONASS · 136,6 x 70,6 x 8,6mm · 133g · 2100mAh-batteri ·

Boka ditt ex. redan idag, release April 2013

RIKTIGT SNABBT BREDBAND I NORRLAND! Mobilt internet Mobilt internet innebär att du kan vara uppkopplad när och var du vill. Detta är bredbandet som ger dig möjlighet att surfa flera samtidigt, var du än befinner dig. Vi hjälper dig att hitta det abonnemang som passar dina behov bäst.

modern kommunikation Svedjevägen 8D, Hedensbyn Tel 0910-77 84 70 6


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Samhället behöver metaller – vi behöver dig!

Ag

Au Cu

Zn

Stockholms Hötorgsskrapor i glas och metall är en bild av framtiden som den såg ut på 50-talet. Här skulle kontorister sitta och skriva på moderna elektriska skrivmaskiner och skicka rörpost mellan varandra. IT som det såg ut då. Idag har nya generationer tagit plats i skraporna med surfplattor, smartphones och hela världen som arbetsfält. Människans behov förändras. Idéer och material förnyas. Ingen vet hur framtiden ser ut. Men vi är säkra på att det kommer behövas metaller.

Hur satsar ni på era anställda?

Gör som många andra före-

tag, värna om dina medarbetare och teckna ett förmånligt friskvårdsavtal med oss. I avtalet ingår all träning i huset samt 2 tillfällen med instruktör till alla anställda.

”En nyttig och

”En nyttig och

spännande

spännande

eftermiddag

eftermiddag

Vi hjälper er att skräddarsy ett avtal efter era önskemål. Ta kontakt med: peter@friskvardskompaniet.se

och trevlig

och trevlig

festkväll i

festkväll i

Boka den

31

företagandets tecken”

maj

På Stadshotellet. Pris 395 kronor + moms. www.entreprenoriskelleftea.se

Boka den

31

företagandets tecken”

maj

På Stadshotellet. Pris 395 kronor + moms. www.entreprenoriskelleftea.se

7


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Organisatorisk hälsa är viktig för att nå uppsatta mål!

Hur ett företag mår organisatoriskt kan vara avgörande om de uppsatta målen nås eller inte. För att en organisation ska må bra krävs tre grundstenar. Det anser Anders Wistemar, Awance Affärsutveckling. – Allting hänger ihop med ledarskap, hur medarbetarna trivs och samarbete. Då kan man tillsammans nå de gemensamt uppställda målen.

8


A

Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

nders Wistermar menar att det egentligen är ganska enkelt att uppnå organisatorisk hälsa, men ofta saknas tid och all fokus ligger på att nå målen. När det förekommer mycket så kallat korridorsnack om vad andra gör eller inte gör, ifrågasätter chefer och hur det fungerar på företaget har organisationen nått en ohälsosam situation. Tre viktiga byggstenar Det finns tre enkla grundbultar för att ändra på organisationens hälsa. Den första är att vara tydlig med vad som förväntas av den enskilde medarbetaren, en tydlig befattningsbeskrivning. Den andra biten är hur arbetet som personen utför hänger ihop med hela processen. – Det är viktigt för medarbetarna att förstå deras roll och hur den fungerar tillsammans med den övriga verksamheten, säger Anders Wistemar. Den sista byggstenen är att få återkoppling, både positiv och negativ. Det är viktigt för självkänslan att någon ser och märker det medarbetaren gör. – Att få feedback visar att någon verkligen bryr sig om det personen gör på

dagarna. Det är enkelt för cheferna att ge återkoppling och det gör en enorm skillnad. Öppenheten är viktig Finns ingen tydlighet på vad som förväntas av medarbetaren hamnar ärenden ofta mellan stolarna, glöms bort eller att det blir tjafs om saken. Anders menar att det är ett oerhört ineffektiv sätt att jobba. -Det handlar om att öka effektiviteten och det gör man genom att få folk att må bra på arbetsplatsen och förstå

sambandet, säger Anders Wistemar. Ofta sitter organisationen fast i säljmål, ekonomiska mål eller fokuserar på resultat målen. Det är ett kortsiktigt sätt att arbeta, istället för att jobba tillsammans mer långsiktigt. Mår organisationen dåligt anser Anders att det är enklast att börja med tydligheten genom att titta på vad i verksamheten som är otydligt, vem gör vad och vilka är kunderna. Strukturen måste vara tydlig där alla vet vad som förväntas av dem. Öppenheten är väldigt viktig i en organisation för att komma bort från konflikträdslan. Medarbetare och personal måste våga ifrågasätta verksamheten och ändå känna att det är ett öppet klimat. Grunden i öppenheten anser Anders måste komma från ledningen och är något som sedan skapas tillsammans med chefer och medarbetare. – Blir öppenheten bristande bromsas utvecklingen och nya idéer trycks ned. Det kan vara förödande för ett företag som vill utvecklas. I de flesta organisationer är även förmågan till och förutsättningarna för samarbete mellan medarbetarna avgörande för verksamhetens framgång.

Anders Wistemar har lång erfarenhet av olika chefsjobb och insåg tidigt hur viktigt det är att skapa en god hälsa på arbetsplatsen. För ett år sedan startade han företaget Awance Affärsutveckling och ledningsstöd för att hjälpa företag att bli konkurrenskraftigare och effektivare genom att utveckla affärer, organisation och medarbetare. Anders Wistemar, Awance – Målsättningen är att insatserna ska bidra till ”förtjänstfulla framsteg” och verkligen föra verksamheten framåt mot bättre affärer och nöjdare medarbetare. Text: Erica Lång Bild: Privat

Tisdagen 23 April på Stattshotellet. Tema: Modernt ledarskap för organisatorisk hälsa

I NORR 2013

CHEFSDAGEN I 9

2


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Spar tid med elektronisk körjournal Håll koll på flottan

Har du råd att vara utan ditt körkort? Den 1 januari 2012 trädde den nya rattfyllerilagen i kraft. Redan vid 0,2 promille återkallas körkortet i minst 1 år, jämfört med tidigare 3 månader. Vill du vara helt säker på att du är körklar, använd Dräger Alcotest 3000, samma utrustning som används av polis och myndigheter världen över.

Kontakta oss så ger vi dig mer information om tjänsterna, installation, priser och support.

Skellefteå | Hammarv 7 | 0910 - 70 12 20 | Vardagar: 8 - 17 lunchstängt 12-13

30 ÅR

Tomtetävlingen avgjord

h

”En nyttig och spännande

I vårt julnummer hade vi med en tomte som ni fick gissa vem det var. Vissa hade rätt och en del fel. En reklamprofil och traventusiast och så här ser han ut:

eftermiddag och trevlig festkväll i Boka den

31

företagandets tecken”

maj

På Stadshotellet. Pris 395 kronor + moms. www.entreprenoriskelleftea.se

10

Toiwo Långström

Vinnare till en helsida i Goda Företagsnyheter: Gustafsson Bil, Skellefteå Grattis!


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Framgångsrikt försäkringsbolag

– Vi sysselsätter numera ungefär 35 personer i Skellefteå och det tycker jag är riktigt roligt, säger platschefen Anders Holting på Vardia Försäkring.

Vardia Försäkring har mer än fördubblat sin personalstyrka i Skellefteå på bara drygt ett år. – Det är riktigt roligt att vi har kunnat växa så pass mycket på så pass kort tid, säger platschefen Anders Holting.

F

örsäkringsbolaget Vardia grundades 2010 och hela den operativa verksamheten är placerad i Norrland. – Vi öppnade ett kontor med 25 anställda i Luleå våren 2011. I dag är vi närmare 70 personer i Luleå, berättar Anders Holting. Den stora framgången gjorde att bolaget, som har ett speciellt rekryteringsbehov, snart började söka efter ytterligare en etableringsort i norr. – Det stod länge och vägde mellan Skellefteå och Umeå, men vi valde till sist att komma hit till Skellefteå. Fått önskad hjälp Det var också då som Anders Holting blev tillfrågad om han var intresserad av att starta upp verksamheten här. – Jag är från Uppsala och har jobbat med hela ledningen i ett annat bolag tidigare. Försäkringsbolaget vände sig till Näringslivkontoret i Skellefteå och fick bland annat hjälp med anskaffningen av dagens lokaler. – Vi har känt oss välkomna och har fått all önskad hjälp av kommunfolket.

I februari 2012 startade bolaget upp kontoret i Skellefteå med 14 anställda och i dag har man en personalstyrka på ungefär 35 personer. – Vi måste hela tiden ha en tillväxt i det här skedet. – Ett bolag utan kunder är inte mycket värt, så det gäller att våra duktiga försäljare kan skaffa kunder. I Skellefteå jobbar personalen främst med försäljning mot privatpersoner och företag. – Men vi har en liten kundserviceavdelning också. Anpassad produkt En stor försäljningsframgång är det interna varumärket Norrlandsförsäkring. – Det är försäkringsprodukter som är anpassade för norrlänningar och våra behov här uppe. Den har till exempel ingen självrisk vid en viltolycka och särskilt skydd för snötryck i villaförsäkringen. Nu är planen att stabilisera verksamheten i Skellefteå och därefter utveckla enheten genom att vidareutveckla och förädla verksamheten. – Jag tycker att det är väldigt viktigt att de anställda har möjligheter att utvecklas inom bolaget. Med i matchen Anders Holting berättar att bolaget oftast tar den kompetens som söks till lediga tjänster från de egna personalleden. – Är man med i matchen och på hugget, så kan man gå hur långt som helst i vår organisation. Han vet mycket väl vad han talar om.

– Jag har själv gått samma väg. Jag började nämligen jobba som försäljare.

Text och bild: P-O Sjödin/MedieMakeriet

Fakta: Vardia Försäkring, som erbjuder försäkringar till privatpersoner och företag i Sverige, har över 100 anställda på kontoren i Luleå, Skellefteå, Sundsvall och Stockholm. Bolaget ingår i den nordiska försäkringskoncernen Scandinavian Insurance Group. Affärsidéen är att utveckla och sälja behovsanpassade försäkringar till noga utvalda målgrupper.

11


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Lokal grossist andas framtidstro På grossistföretaget Papperspartner i Norr AB i Skellefteå frodas framtidstro och optimism. – Vi har ökat omsättningen 22 av 24 år och nu har vi satt ännu högre mål, berättar försäljningschefen Peter Lundström. Papperspartner i Norr AB har sina rötter i VD-n Ulf Wiklunds satsning på en verksamhet med kaffemaskiner och förbrukningsmaterial under namnet Servicegruppen Skellefteå i ett trångt lagerutrymme i centrala Skellefteå för 24 år sedan. – Sedan dess har verksamheten bara gått framåt, berättar Peter Lundström. Han, som är utbildad plåtslagare i grunden och som jobbade ett tag som säljare på Canon, blev utan jobb i samband med en konkurs. – Jag valde att inte lägga mig platt. Utan jag tog chansen att bli företagare då chansen uppstod.

der kronor och hade cirka 280 anställda 2011, är en av Sveriges största grossistkedjor och också en del av Europeiska INPACS, en sammanslutning av europeiska grossistföretag, med en sammanlagd omsättning på cirka 30 miljarder kronor. – Vi brukar kalla oss för det ”glokala” företaget eftersom att vi har en stark lokal förankring och lyhördhet i kombination med internationella resurser. Det bästa av två världar alltså. Lokal kompetens En annan stor fördel med samgåendet med Nyblomgruppen för sex år sedan är satsningen på emballage. – Vi har en ohygglig tillväxt på emballage. Det växer så det knakar.

kvartalet 2013. I och med detta stärker vi vår konkurrenskraft ytterligare, säger Peter Lundström. Nöjda kunder och stor arbetsglädje värderas också högt i företaget. – Alla människor ligger högt i kurs hos oss. Både anställda och kunder. Jag tror också att vi har lyckats med vår ambition. Vissa kunder kallar oss nämligen för det glada företaget. Rycker i uppförsbacke De cirka 60 kvadratmeterna i gamla Utterströms i centrala Skellefteå vid starten är ett minne blott och i dag huserar företaget på cirka 3 000 kvadratmeter lokalyta på Verkstadsvägen ute på Tjärn. – Vi kommer att behöva ännu mer ut-

Trogen personal Peter Lundström och Ulf Wiklund träffades på en fest i samband med ishockey-VM 1991. – Vi började snacka om att arbeta ihop. Resten är historia. De två nyblivna kompanjonerna anställde Jim Andersson 1992 och han är fortfarande kvar på företaget som ansvarig för inköp. – Det är faktiskt de flesta som vi har anställt under årens lopp och det är kul att de vill vara kvar hos oss. Tror på tillväxt I dag har företaget 21 anställda, varav 6 stycken återfinns i Umeå, uppdelat på affärsområdena förbrukningsmaterial och fikalösningar. – Vi har butik i både Skellefteå och Umeå. Huvudlagret finns i Skellefteå, varifrån merparten av distributionen sker. 2011 omsatte företaget cirka 48 miljoner kronor och 2012 väntas omsättningen bli cirka 49 miljoner kronor. – Vi räknar med fortsatt tillväxt och vi kommer att fortsätta att skapa arbetstillfällen fram över. ”Glokalt” företag Företaget ingår numera i Nyblomgruppen som är en sammanslagning av 14 grossister över hela landet. – Vi vinner mycket på vår lokala närvaro, våra lokala lager och vår personliga kontakt med kunderna. Nyblomgruppen, som omsatte 1,3 miljar12

Peter Lundström i samtal med innesäljaren Annelie Olofsson

På pluskontot finns också att företaget har kunnat säkra upp en stark kompetens på alla områden lokalt. – På städsidan kan personalen till exempel hålla i yrkesutbildningar för lokalvårdare. Hög kompetens är en viktig ingrediens för framgång. Stor arbetsglädje Papperspartner i Norr AB har sedan länge ett stort fokus på miljöfrågorna. –1999 miljöcertifierade vi verksamheten enligt ISO 14001, Med det var vi den första pappersgrossisten i Norra Sverige att erhålla den statusen. Nu satsar vi vidare och står även inför en kvalitetscertifiering enligt ISO 9001, vilket beräknas vara klart första

rymme fram över. Alla tecken tyder på det. – 2012 var annars ett tungt år för hela branschen. Omsättningen på riksplanet sjönk till följd av konjunkturläget. Vi gick däremot mot strömmen med en fortsatt tillväxt. Och nu har företaget satt ännu högre mål. – Vi gillar att tävla under trevliga förhållanden och brukar jämföra oss med en tävlingscyklist som rycker i uppförsbacke. Om vi leder på toppen av backen, så har vi en stor chans att vara först nedför backen också, säger Peter Lundström.

P-O Sjödin/MedieMakeriet


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

SPEKTAKULÄR ISSIMNING VID EKVATORN Den 11 maj 2013 skrivs historia i den ugandiska staden Jinja. Då arrangeras nämligen det första Afrikanska Mästerskapet i Issimning. Inspiration till detta har jinjaborna fått från Skellefteå där det de senaste två åren hållits svenska och skandinaviska mästerskap i vintersimning. – För att lyckas genomföra detta spektakulära evenemang kommer vi att fylla en swimmingpool med cirka 50 ton is, berättar Jinjas borgmästare Mohammed Baswari Kezaala Al-hajji. När det första svenska mästerskapet i vintersimning genomfördes i Skellefteå 2012 var lufttemperaturen -34°C grader och i Jinja räknar man med att det kan vara + 35°C under tävlingen. – En enorm kontrast mellan polarkylan och den tryckande hettan vid ekvatorn, konstaterar Mohammed Baswari Kezaala Al-hajji. För att få ner temperaturen i vattnet till cirka +10°C i Jinja Nile Resorts swimmingpool, där mästerskapet äger rum, krävs en tillförsel av stora mängder is. – Ett lokalt företag inom fiskeindustrin ställer upp med isen som de till vardags använder för att kyla ner fisken som de fångar i Victoriasjön, berättar Craig Dixon, exekutiv producent för Big Steve from England, som tillsammans med föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner, är medarrangör till tävlingen. Jinja Stad, företaget Metro Green och Ugandas Simförbund håller också i trådarna för mästerskapet. Borgmästaren först ner i ispoolen Den 11 mars fick jinjaborna för första gången testa isbad i samband med att tävlingen lanserades. Då hade ett körfält på huvudgatan i staden stängts av och där placerades en pool

ALLT I GLAS

som fylldes med is och vatten. Temperaturen landade på +1°C. Borgmästaren i Jinja var först ner i vattnet. – Vilken härlig upplevelse! Jag kände en enorm glädje när jag steg upp ur vattnet, berättar Mohammed Baswari Kezaala Al-hajji.

Eftersom många invånare i Afrika har sämre koll på sin hälsa än vad som är fallet i Europa kommer alla deltagare i det afrikanska mästerskapet att genomgå en läkarkontroll innan de startar.

Att bada i kallt vatten ger nämligen en energikick när endorfinerna frigörs. Studier gjorda i Finland visar att vinterbad är en ren hälsokur. Den stora finska friluftsorganisationen Suomen Latu, där de finska vinterbadarföreningarna är anslutna, hävdar att detta är de hälsovinster som man får genom vinterbadande:

• bättre tolerans mot kyla • färre förkylningar • mindre värk och smärta • bättre cirkulation • lägre blodtryck • ett utvilat sinne • minskad stress • förbättrad sömn – Vinterbad passar för de flesta, men om man har en hjärt- eller cirkulationssjukdom bör man rådgöra med sin läkare innan man börjar vinterbada, säger Lars Westerlund, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Afrikanska mästerskapet i Issimning är en del i en stor satsning som Jinja stad gör i maj i samarbete med ett team från Skellefteå med YouTube-stjärnan Big Steve From England i spetsen. Målet med projektet, som döpts till ”Painting the city bright”, är att visa upp staden Jinja, där Nilens källa finns, för världen. Den största satsningen sker den 17-18 maj när ett tusental personer målar ett 60-tal hus på Main Street i glada färger. I samband med målardagarna blir det även en karneval på Main Street med massor med musiker, dansare och andra slags artister. Även svenska musiker deltar, bland andra Governor Andy som håller i trådarna för reggaedelen av karnevalen, vilken kommer att hålla världsklass. Den 4 maj inleds programmet med en budkavle från Jinja till Skellefteå där glasflaskor formade som fiskar och flodhästar, fyllda med vatten från Nilens källa, ska transporteras på och intill Nilen, över Medelhavet och genom Europa upp till Skellefteå. – Detta bli ett bra inslag i samband med att Umeå och Västerbotten tar vid och blir Europas kulturhuvudstad, avslutar Craig Dixon.

en in Välkomm

Norra Järnvägsgatan 64 931 37 Skellefteå Tel: 0910-135 40 Fax: 0910-148 52 E-post: info@skellefte-glas.se www.skellefte-glas.se

13


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Näringslivskalendarium April 16/4 23/4 26/4

Det blir bara bättre och bättre! Nu hittar du Goda Företagsnyheter på Umeå och Luleå flygplatser. En mängd beslutsfattare kommer i kontakt med Goda Företagsnyheter. Ingen resenär kommer att undgå att se tidningen. Vi finns på fyra ställen på flygplatserna. Annonsera i Goda Företagsnyheter, ett bra marknadsföringsverktyg.

Maj 3/5 22/5 31/5 31/5

Juni 7/6

Dialogmöte om klokskap kring överlåtelse och ägande av aktier, Hotell Aurum kl. 11.30-15.30 Chefsdagen i norr, Stadshotellet kl. 09.15-16.45, www.chefsdageninorr.se Morgonsoffan, Marknadsföreningen, Stiftsgården kl. 07.30-09.00, www.marknadsforeningeniskelleftea.se

Morgonmötet, Skellefteå Kraft Arena kl. 07.30-09.00, www.skelleftea.se/morgonmotet Business Rotary kl. 17.30-20.00, www.rotary.se Entreprenörsdagen, Företagarna, Skellefteå Stadshotell kl. 15.00-01.00, www.foretagarna.se Morgonsoffan, Marknadsforeningen, Stiftsgården kl. 07.30-09.00, www.marknadsforeningeniskelleftea.se

Morgonmötet, Skellefteå Kraft Area kl. 07.30-09.00, www.skelleftea.se/morgonmotet

September 6/9 Morgonmötet, Skellefteå Kraft Arena kl. 07.30-09.00, www.skelleftea.se/morgonmotet 25/9 Business Rotary kl. 17.30-20.00, www.rotary.se 27/9 Morgonsoffan, Marknadsföreningen, Stiftsgården kl. 07.30-09.00, www.marknadsforeningeniskelleftea.se

HYDRAULCYLINDRAR Trasig cylinder? Behov av dämpning eller kanske bara förlänga kolvstången? Vi renoverar och modifierar befintliga hydraulcylindrar. Vi har även ett eget hydraulcylinderprogram där du själv kan komponera ihop din cylinder så den passar dina behov. Då vi har de vanligaste cylinderrören och kolvstängerna i lager kan vi erbjuda korta leveranstider. Kontakta oss för prisuppgift.

Svedjevägen 8 J Skellefteå Tel 0910-375 00 www.anjomekanik.se

14

Oktober 4/10 Morgonmötet, Skellefteå Kraft Arena kl. 07.30-09.00, www.skelleftea.se/morgonmotet 16/10 Riskkapitaldagen i norr kl. 09.30-16.30, www.riskkapitaldageninorr.se 25/10 Morgonsoffan, Marknadsföreningen, Stiftsgården kl. 07.30-09.00, www.marknadsforeningeniskelleftea.se 30/10 Business Rotary kl. 17.30-20.00, www.rotary.se November 8/11 Morgonmötet, Skellefteå Kraft Arena kl. 07.30-09.00, www.skelleftea.se/morgonmotet.se 27/11 Business Rotary kl. 17.30-20.00, www.rotary.se 29/11 Morgonsoffan, Marknadsföreningen, Stiftsgården kl. 07.30-09.00, www.marknadsforeningeniskelleftea.se December 6/12 Morgonmötet, Skellefteå Kraft Arena kl. 07.30-09.00, www.skelleftea.se/morgonmotet.se


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Sju nya företag i inkubator Sju nya företag, fyra i Skellefteå och tre i Luleå, har tagit plats i Artic Business Incubator. Nu ska företagen få goda råd av ABI, som är Sveriges Nordligaste företagsinkubator, så att de kan skapa tillväxt och värde samt exportera sina varor och tjänster på en internationell marknad. – Vi hoppas kunna stötta och hjälpa dem att lyckas snabbare, säger Jan Wicén, vd för Arctic Business Incubator, i ett pressutskick.

specialiserat sig på robotteknik för avancerade ultraljudsundersökningar på distans. Big Steve som marknadsför Norra Sverige och mycket annat på ett nytt sätt! ABI ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Längmanska företagarfonden, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av Innovationsbron Sverige.

tion, säger Michael Bergfelt, senior partner Paregos. – Med Paregos i ’huset’ blir vi utan tvekan en av Sveriges ledande digitala fullservicebyråer, med kontor i Stockholm, Göteborg, Västerås och Skellefteå, säger Carl Petruson, vd och delägare i Kaigan.

NOTISER Här är de nya företagen i Skellefteå: AMT Solutions som har en bår för transporter av intensivvårdspatienter där båren innehåller alla funktioner som finns i en IVA sal. Som exempel syresättning av blodet, EKG, injektioner, utrustning för andning mm. Biocool med det unika och effektiva fotbadet som botar olika fotåkommor, som vårtor, svamp, psoriasis och svårläkta sår. Medirob ett medicintekniskt företag som

Webbyrån Paregos uppköpt

Design- och kommunikationsbyrån Paregos, som startades av två lärare som insåg behovet av digitala pedagogiska verktyg 1994, har blivit uppköpta av kommunikationspartnern Kaigan. Paregos producerar webbplatser, mobila lösningar, spel och mervärdestjänster samt utvecklar webblösningar för kommuner och landsting samt flera förbund inom Riksidrottsförbundet. – För oss känns det oerhört inspirerande att gå ihop med Kaigan. Vi breddar erbjudandet mot våra kunder med kreativ kompetens och stor erfarenhet av produk-

Nästa nummer av

INSPIRATION OCH POSITIVA NYHETER FRÅN SKELLEFTEÅS

FÖRETAGSNYHETER

#01 2012

kommer 4 Juni med temat konferenser. Boka din annons redan nu. 070-247 45 69

Nu är våren här… Vi på Miljösanering i Norr ser till att din fastighet mår bra! Underhållsspola din fastighet till ett fast pris. Bostadsrätter, villor, fritidshus. l

Klottersanering

Tvätt av soprum, väggar, tak, golv, hängrännor, kärlsanering l

l

Rengöring av alla slag

För kostnadsfri rådgivning, ring: Tomas 070-581 82 99 tomas@miljosaneringinorr.se

www.miljosaneringinorr.se 15


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Rönnskär vårdar personalen

Alla anställda med passerkort kan träna i smältverkets träningslokal Ergot när de har tid och möjlighet. Personalutvecklaren David Albertsson testar utrustningen under överseende av laboranten Erika Dahlberg (t v) och personalchefen Eva Lindberg Boliden Rönnskär i Skelleftehamn har hyllats för sin personalvård i olika former under många år. – Om man trivs på jobbet och mår bra, så gör man ett bättre jobb också, konstaterar personalchefen Eva Lindberg. På smältverket Rönnskär, som är Bolidens största produktionsenhet och den största privata arbetsplatsen i regionen, har ledningen sedan länge insett vikten av att ta hand om personalen på bästa tänkbara sätt. – Vi har ett tänk som hänger i hop med hela vår verksamhet runt vår personal, förklarar hon. Många friskfaktorer Organisationsutveckling, till exempel hur arbetsgrupperna är sammansatta, är en del av konceptet. – Vi har ett arbetssätt som vi kallar för grupp-

16

åtagande som syftar till att medarbetarna ska få vara med och planera sitt eget arbete utifrån det dagliga perspektivet och arbetsmiljöfrågorna. På den tunga industrin läggs mycket krut på att se till att friskfaktorerna är så många som möjligt. – Vi har gemensamma personaldagar med olika typer av föreläsningar och vi försöker knyta ihop dessa med likabehandlingsarbetet om vår värdegrund och hur vi är mot varandra. Förebyggande insatser Personalutvecklaren David Albertsson jobbar med allt från förebyggande insatser till rehabilitering på Rönnskär. – Jag försöker komma in i ett så tidigt skede som möjligt, berättar han. – Vår egen företagshälsovård är också väldigt bra att ha i krokarna, tillägger Eva Lindberg.

Skyddsombuden på de olika avdelningarna och verken drar dessutom ett tungt lass i arbetet med att vårda personalen. Psykisk ohälsa – Vi som tung industri har speciella förutsättningar som vi måste ta hänsyn till och jobba med när det gäller den fysiska arbetsmiljön, förklarar Eva Lindberg. Under de senaste åren har företaget också börjat jobba mer och mer med den psykosociala arbetsmiljön. – Vi har utbildat ett antal personer, samariter, i första hjälpen i psykisk ohälsa. Det behövs folk som är mer insatta och engagerade i dom här frågorna också, säger David Albertsson. – Våra arbetsmiljö- och skyddsutbildningar handlar numera om både, om man får säga så, mjuka och hårda delar, hävdar Eva Lindberg.


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

En annan stor och viktigt del av personalvården drivs av företagets fritidsklubb. – Det är liksom en egen förening med ideellt arbetande medarbetare och den har faktiskt 18 sektioner i dag, berättar laboranten Erika Dahlberg. Klubben arrangerade tidigare klassiska saker som löpning, tennis och fiske, men på senare år har utbudet av aktiviteter breddats rejält. – Vi har till exempel en ganska stor musiksektion nu och den brukar uppträda på våra kafékvällar, tillägger hon. Oregelbundna vanor En annan populär aktivitetet på fritiden bland de anställda på Rönnskär är matlagningskurser. – Vi gjorde en kokbok med alla recept som gjordes under senaste kursen och den är väldigt efterfrågad, säger David Albertsson. Företaget har också erbjudit kurser med bland annat Viktväktarna och utbildat skiftgående personal i hälsa under ett antal år. – Just skiftarna är ett särskilt problem ur hälsoperspektiv. Det handlar om oregelbundna mat- och sömnvanor. Kursen tar också upp hur de ska få sitt sociala liv att funka, berättar Eva Lindberg. Cirkus i sommar Företagets aktiviteter på temat personalvård är också inriktad på familjen. – Vi har hyrt Leos Lekland vid något tillfälle och i sommar blir det att gå på cirkus. Det var länge sen sist, säger Eva Lindberg. En nyhet i kursutbudet är Livet är ditt som ABF

kör via sin studiecirkelsverksamhet. – Kursen har fyra ämnesområden - mål och motivation, träning och motion, kost och näring samt stress, avslappning, sömn och mental träning - som ska bearbetas under åtta tillfällen, förklarar David Albertsson. Externa leverantörer Rönnskär försöker hela tiden hitta samarbete med externa krafter på det här området. – Vi har avtal med fleras externa leverantörer, säger Eva Lindberg. Den stora utmaningen ute på verken är, precis som på många andra företag, att nå dom medarbetare som inte gör och inte vill göra någonting alls på sin fritid. – Vårt mål är att få dom att i alla fall göra någonting. En promenad på 20 minuter är ju bättre än ingenting alls, hävdar hon. Modern arbetsgivare Erika Dahlberg tror att företaget har igen sin genomtänkta satsning på personalvård på flera sätt. – Det här gör företaget till en mer modern arbetsgivare. Det attraherar säkert folk att söka sig hit och det är naturligtvis positivt, menar hon. Från företagets sida försöker man också hitta personalaktiviteter över avdelningsgränserna. – Jag tycker att det har varit bra att få träffa folk från hela Rönnskär emellanåt. Det är inte så ofta annars, tycker Erika Dahlberg. Tidsbegränsade aktiviteter Många av aktiviteterna, som kräver en egen

insats i form av 20 kronor per tillfälle, är tidsbegränsade och det tycker alla tre är klokt. – Jag tror att det är nyckeln till den moderna människan att inte harva på varenda vecka år ut och år in, säger David Albertsson. Företagets träningslokal utanför grindarna, som kallas Ergot, är också en viktig del av personalvården. – Hit kan alla våra medarbetare med passerkort komma in och träna när man har tid och möjlighet, berättar Eva Lindberg. Minskande sjukfrånvaro En partsammansatt styrgrupp för friskvård, hälsa och rehabilitering på företaget fördelar de tilldelade resurserna till de olika aktiviteterna. – Gruppen träffas tre gånger per år, säger Eva Lindberg. Satsningen på personalvård i olika former har också gett önskvärt resultat för företaget. – Sjukfrånvaron har gått ned ordentligt under de senaste tio åren. Vad som är hönan och vad som är ägget är däremot svårt att säga. Jag tror att det handlar om många bäckar små, säger personalchefen Eva Lindberg och tillägger: – Det enda som vi med säkerhet kan säga är att vi har en bra trend. Folk trivs på jobbet. Vi har en förhållandevis liten personalomsättning och förhållandevis låga sjukskrivningstal.

Text och bild:P-O Sjödin/MedieMakeriet

Energideklaration eller kanske en Energiberäkning? Vi kan hjälpa er med energideklarationer på alla typer av fastigheter som omfattas av detta krav. Behöver du hjälp med energiberäkning inför bygglovet så fixar vi det. Utöver detta så kan vi erbjuda tjänster som Projektledning, byggledning, Konstruktion inom energi, rör och ventilation, drift och energiutredningar, Besiktningsuppdrag VVS, Entreprenadkalkyler för VVS, mm. Esbjörn Robin Peder Linda

070-2197769 070-3452888 070-6545361 070-6969312

www.lindbergsvvs.se Storgatan 28, 921 31 Lycksele, 0950-140 09 17


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

Margot Wallström förenar Margot Wallström med rötter i Kåge , strax utanför Skellefteå har haft en politisk karriär som imponerar. Från att som tjugoåring i princip halkat in på ett bananskal i socialdemokratin till att inneha tunga nationella ministerposter och internationella uppdrag inom EU och FN.

18


Goda Företagsnyheter - Inspiration och positiva nyheter från Skellefteås företagare

ideologi med näringsliv

S

itt engagemang för utsatta och svaga grupper har hon fått med sig med modersmjölken kan man säga.- I hemmet i Kåge fick man lära sig att bry sig om andra och att vara hederlig, berättar Margot när vi når henne per telefon då hon är på tillfälligt besök i Skelleftehamn. Mamma Lydia var den som alltid hade dörren öppen för oväntade besökare och såg till att de kände sig välkomna. En politisk tidsanda Margot Wallström växte upp under en tid då det politiska engagemanget genomsyrade mycket av samhället. Många av de unga stod på barrikaderna i slutet av 60- talet, och en bit in på 70-talet var det Vietnamkriget och militärkuppen i Chile 1973 som dominerade nyhetsbevakningen. -Man kan säga att tidsandan var politisk, och när jag blev tillfrågad av en granne att engagera mig politiskt i socialdemokraterna var steget inte så långt. Vi hade ingen tradition hemifrån och jag kunde inte mycket om politik, säger hon. Men jag var med och startade en SSUklubb och fixade så att vi fick bättre bussförbindelser på kvällarna hem från stan. För oss var det de nära och praktiska frågorna som var framträdande, inte de på nationell nivå.

var viktigt, men så småningom tog politiken överhand och den politiska karriären tog fart. Ingen har väl missat att Margot Wallström är en mycket populär politiker inom socialdemokratin och upprepade gånger fått frågan om hon vill ställa upp som partiledare, vilket hon alltid tackat nej till. Nationella ministerposter avlöste varandra ända tills Göran Persson och Anna Lindh gav Margot Wallström i uppgift att utveckla socialdemokraternas EU-politik. Vid det tillfället bodde hon på Sri Lanka med familjen och arbetade för frivilligorganisationen Worldview. Hennes uppdrag utökades och förändrades över tid, hon blev miljökommissionär, första vice ordförande i EU kommissionen, fick ansvar för institutionella relationer och kommunikation tills hon slutligen utnämndes av FN;s generalsekreterare Bank-KiMon till hans särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt.

Tillbakablick Margot Wallström menar att det finns två saker att lyfta fram som hon kan känna sig stolt över och känna att hon gjort bra när hon nu ser tillbaka på sitt arbete inom EU och FN. Det ena är lagstiftning kring kemikalier. Det andra är den FN -resolution som säkerhetsrådet antog vilken innebär att frågan om sexuellt våld under och efter konflikter lyfts upp kontinuerligt på dess bord.

I hemmet i Kåge fick man lära sig att bry sig om andra och att vara hederlig.

Yrkesdrömmar Margot Wallström hade inte en tanke på någon politisk karriär under sin barndom. Hon kom från ett arbetarhem och föräldrarna närde ett hopp om att dottern skulle bli den första akademikern i familjen. -När jag var mellan 5-6 år och någon undrade vad jag ville bli när jag blev stor svarade jag att jag ville bli lärarinna och ha bröst som bergstoppar. Nu blev det varken det ena eller andra, säger Margot och skrattar gott. Men, fortsätter hon, lärarprofessionen som yrkesval levde kvar ett bra tag och jag praktiserade även som lärare. Nu tog livet inte den vändningen och det mest osannolika var att jag började jobba på bank! Jag som alltid haft svårt för siffror och kunde förväxla en del, sökte sommarjobb på bank i Karlstad och trivdes jättebra! Politisk karriär -Även sedan jag kom in i riksdagen hade jag kvar mitt bankarbete. Dels visste man ju aldrig hur det skulle gå med det politiska uppdraget och dels ville jag ha ett ”hederligt” yrke. Det

Kommersiellt kliv Nu tar hon ånyo ett kliv in i den kommersiella världen, för det är inte en helt ny värld menar Margot Wallström. -Dels hade jag mitt bankarbete, men jag har även varit involverad i att starta upp TV4 i Värmland. Margot Wallströms nya titel blir ”projektdirektör”. Projektet ”Hela Sverige- för mångfald och tolerans” ska identifiera ideella organisationer som verkar inom områden som tex. främlingsfientlighet, handikapp, fysisk ohälsa och kvinnors deltagande.-Tanken är att vi ska visa de goda exemplen, inte vara mot något utan vara för något. Vi ska visa att vi är ett samhälle för mångfald och tolerans. Jag kommer att arbeta 25% med det här uppdraget och tanken är också att vi ska mobilisera företag. Det känns jättespännande , att kunna kombinera det ideella med det kommersiella. Brinnande engagemang Margot Wallström betonar att hennes roll i

Postkodlotteriet inte har någon direkt koppling till lotteriförsäljningen. Där är hon väldigt tydlig och hon framhåller att det är hennes ideologi som gör att hon tar det här arbetet. Under åren som gått i FN har hon mött och upplevt de mest fruktansvärda tragedier som man knappt kan föreställa sig. Men hon säger ändå att hon har varit priviligierad, hon har haft enormt spännande och viktiga uppdrag och fått fantastiska möjligheter att kunna påverka internationellt under resans gång. Men fortsättningen då? Har hon några drömmar kvar? –Jag vill fortsätta arbeta, utmana mig själv och fortsätta lära mig nya saker. Dessutom ser jag fram emot att bli farmor! Vi på Goda Företagsnyheter önskar henne Lycka Till med både det ena och det andra

Fakta Margot Elisabeth Wallström född 1954 i Kåge, Västerbotten Ombudsman för SSU 1974-1979 Banktjänsteman 1977-1979 Riksdagsledamot 1979-1985 Kamrer på Sparbanken Alfa 1986-1987 Biträdande civilminister 19881991 Sveriges kulturminister 19941996 Sveriges socialminister 19961998 EU-kommissionär från Sverige 1999-2010 EU: s miljökommissionär 19992004 EU kommissionens förste vice ordförande 2004-2010 EU-kommisionär med ansvar för institutionella relationer och kommunikation2004-2010 FN:s generalsekreterares särskilda representant som rör sexuellt våld i konflikt 2010-2012 Styrelseordförande Lunds Universitet 2012Projektdirektör /styrelseledamot Postkodstiftelsen 2012Text: Cecilia Sandin,Communisera Bild: Privat

19


I NORR 2013

CHEFSDAGEN VÄLKOMMEN TILL EN DAG I NORR OM LEDARSKAP!

CHEFSDAGEN 2013

Tisdag 23 april 2013 Skellefteå Stadshotell Tema: Modernt ledarskap för organisatorisk hälsa

Bio-EL 4 år

Vind-EL 10 å r

Ett fyraårigt el från våra egav tal med tryggt, fast pr is på na bioenergia nläggningar.

Ett tioårigt av el från vår eg tal med tryggt, fast pr en vindkraft. is på

Boka dig på Chefsdagen 23 april 8 intressanta föreläsare under dagen. Läs mer på www.chefsdageninorr.se Där hittar du även en uppdaterad deltagarlista.

Några av våra intressant föreläsare:

r Vatten-EL 5 å ggt, fast pris av tal med try Ett femårigt vattenkraft. en eg r el från vå

Johan Mathson

Vi vill tacka våra samarbetspartners som bidrar till att göra Chefsdagen i Norr möjligt! Stefan Söderfjäll

Elavtal för dig som ser längre. Åslin& Välj ett av våra riktigt långa. Eva-Maria Desirée Rova Låt miljötanke och bekvämlighet gå hand i hand. Teckna ett av våra riktigt långa elavtal redan idag på www.skekraft.se.

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter, med egna produktionsanläggningar för vindkraft, vattenkraft och bioenergi. Under 2010 var antalet anställda cirka 640 och omsättningen uppgick till 4,5 miljarder kronor.

20


morgon 7

MÖTET 6

juni

3 maj 7:30-9:00 SKELLEFTEÅ

KRAFT ARENA

Morgonmötet drivs gemensamt av näringslivsorganisationerna i Skellefteå tillsammans med kommunens näringslivskontor och är en naturlig mötesplats för ortens företag och aktörer.

september

4

oktober

8

november

6

december

Mötesplats med kraft Välkommen till en ny mötesplats för dig som verkar i näringslivet på något sätt. På Morgonmötet får du ett intressant och givande innehåll att lyssna och samtala kring. Du bjuds även kaffe och smörgås. Vi ses på Rinkside i Skellefteå Kraft Arena. Anmäl dig och läs mer på www.skelleftea.se/morgonmotet

”Utan företag kan vi inte skapa välfärd. Med den insikten är det självklart att prioritera företagen!” Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå kommun ger sin bild av kommunens framgångsarbete, från 249:e plats i landet till 84:e plats med att skapa Norrlands bästa företagsklimat!

EWA LINDSTRAND

FOTO: MARIE ZETTERLUND

Idag är Timrå kommun den enda kommunen i norra Sverige som har kvalificerat sig till 4,0-klubben i Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om lokalt företagsklimat. Kommunens framgångsrecept innehåller tydligt mål, bra dialog med företagen, bästa tänkbara service, ständiga förbättringar och tydligt ledarskap!


Goda företagsnyheter nr 1 2013  

Goda FöretagsNyheter i Skellefteå är en tidning om företag för företag i Skellefteå.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you