__MAIN_TEXT__

Page 1

en holdning til livet

pris 48,50 kr

tema Naturen

En hånd til kroppens superhelt

Udendørs børn, - ja tak

Ukrudt kan styrke din lever

Røde kinder giver bedre motorik – og humør

Lea Wermelin

Jeg tror, mange har genopdaget naturens helende kræfter Miljøministeren tanker ny energi i den friske luft

+

Grøn bålmad Grillpølser ingen adgang

Motion med bonus

En summende oase:

Liv og biodiversitet i din have

Nr. 02 2021 / Lær af den nådesløse natur / Udrensning af lymfesystemet / Brevkasser Naturen er den store helbreder / Nyrerne renser din krop/ Producenter tænker også bæredygtighed www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


ÉN TABLET OM DAGEN

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE Hår Negle Hud

Stofskifte Immunsystem Pharma nord Energi type 2 diabetes Spis dig fra

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 30 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_Naturli_208x275_0420

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


/ indhold

Grøn - og sort mad i bålet

12

Naturlov Støtte til din

tema Naturen

38

Fri for sure sokker Træning i det fri har mange fordele

behovspyramide

46

16

Børn i naturen, ja tak

Nyrerne i organuret

Sammenhold for

Væskebalance og urter

hele familien

20

Hold hovedet højt - og vær noget for andre

22

Jordforbindelse helbreder Grounding samler dine tanker

08

48

Fra klimakrise til bæredygtighed Opgaven skal løses bid for bid

52

26

Udrensning starter med huden

Slap af med selen

– men værn især

Urolige ben finder ro

om lymfesystemet

30

Livgivende leverhjælp Urtepleje og mælkebøtteshot

56

42

Biodiversitet i baghaven

Frugt og grønt i flammer

Giv insekter og bier en

Vegetabilsk bålmad fænger

hjælpende hånd

LI

DI N

VE LE

EN IV VG

DE HJÆLP TIL

Naturen stiller ikke andre krav, end at vi passer på den

60

Brevkasser Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter

R

Miljøminister Lea Wermelin er stolt af at bidrage til naturbevarende lovgivning.

3


Leder /

abonnement

9644 4502

Lad naturen sejre

4

Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle, Tlf. 7089 0022 Redaktør Carsten Gottlieb, carsten@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Birgitte Aagaard, coach Maria Pinderup Langbak, læge Trine Vesteraa, ernæringsterapeut Catrine Marcussen, akupunktør Anette Straadt, sundhedsplejerske

Carsten Gottlieb Redaktør

Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director: Camilla Riber Oplag: Grundoplag: 30.000 stk. Distribution: Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto: Lars H. Laursen

N VA

EM ÆRK

E

T

De første små gule blomster sprang ud i bunden af mit blomsterbed midt i januar. ”Er det ikke tidligt i år?”, spurgte jeg min kone. Det var vi enige om. Klimaforandringer. Få vi nogensinde sne igen? Få dage efter kom sneen og frosten. Endnu har vi ikke Costa Kalundborg-tilstande. Den lille håndfuld erantis stoppede med at vokse, men de døde ikke. Når frosten forsvinder, fortsætter de deres cyklus. Naturen gør ikke noget tilfældigt. Den har en plan, som den følger nådesløst. Men hvis en mulighed viser sig, skifter naturen omgående strategi og griber ud efter den nye fordel. Vi mennesker har jo den samme natur. Vi griber chancen, lærer af erfaringen, kommer længere. Hvis vi var erantis, kunne du lede forgæves efter krokos og vintergæk. Dét marked havde vi for længst sat os på også. Lige nu er der både frost og coronavirus i luften. Det er træls. Men det er mest træls, hvis jeg går ud uden halstørklæde – og mundbind. Det har jeg lært, for det er i min natur, og i din natur. Selvom karantæne og nedlukning er træls, og selvom virus muterer og spreder sig, er mennesker ikke passive ofre. Vi analyserer virusfjenden, udtænker forsvar (afstand og håndsprit) og angreb (styrket immunforsvar med bl.a. D-vitamin. Og vaccine). Vi muterer faktisk hurtigere end corona. Tidligere har vi gjort det samme med pest, kolera, kopper og flere andre. Der var en hård kamp, men menneskerne vandt til sidst. Og mens vi kæmper, er der nogle, som synger sammen hver fredag. Andre går tur sammen hver lørdag – måske også søndag. Indbyder til online-eftermiddagste. Opdager og genopdager gode ting i livet, mens vi er afskåret fra de aktiviteter, som tidligere var vores førstevalg. Menneskets natur er at sejre. Derfor kan vi stole på naturen, så længe vi husker at arbejde sammen med den. Naturen kræver ikke andet tilbage, end at vi passer på den, siger miljøminister Lea Wermelin i dette blad. Det er værd at tænke over. Jeg håber, du nyder udflugten i naturen med Naturli.

“Menneskets natur er at sejre. Derfor kan vi stole på naturen, så længe vi husker at arbejde sammen med den. ”

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto.

S

Det er det samme hvert år, når erantis dukker op i den kolde jord, men i år fik jeg øje på en symbolsk betydning, som spiller sammen med Naturlis tema i dette nummer: Natur.

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

Modelfoto

Hjernescanning lyver ikke

Her er tabletten, der giver vitaminer til hjernens hukommelsesdel på få timer new Du mister overblikket, når du nordic har travlt. Du glemmer navnene på folk, du har kendt i årevis. Du farer vild, når du kører bil.

D

et kaldes aldersrelateret hukommelsestab. Tusindvis af danskere rammes af denne aldersrelaterede udvikling. Mange tager også skridt til at bevare en god normal hjernefunktion op i alderen og flere og flere benytter sig af Clear Brain™ tabletten.

gerne afslører højere aktivitet allerde indenfor en time. Fra målinger ses her hvordan det naturlige ekstrakt aktiverer hjernens hukommelsesog koncentrationsdel – de røde hjernebølger – i modsætning til de mere inaktive blå hjernebølger hos forsøgspersonen, der har fået placebo tablet (“snyde-tablet”).

Banebrydende New Nordic har udviklet en banebrydende tablet, med kraftfulde næringsstoffer til hjernen. Tabletten bidrager til din mentale ydeevne og kognitive funktion, så som hukommelse, opmærksomhed og koncentration. Tabletten kan anvendes af både unge og ældre.

Valnød Foruden det særlige teekstrakt, indeholder Clear Brain naturlige ekstrakter fra valnød, granatæble, fyrrebark og peber samt vitaminer som giver næring til hjernen. B vitaminer, der bidrager til normal funktion af nervesystemet. Pantothensyre, der bidrager til normal mental ydeevne. Og jod, der bidrager til normal kognitiv funktion, dvs. hukommelse, koncentration og opmærksomhed.

Grøn te L-theanin

Placebo

AKTUELT NU: Bestil Clear Brain™ i dag og få leveret direkte til døren Klik på newnordic.dk, matas.dk, helsam.dk eller andre online helsebutikker. Forsøgsresultaterne er imponerende Tabletten er med aminosyren L-theanin, der naturligt findes i grøn te. Hjernescanninger af raske personer viser tydeligt hvordan hjernebølDin lokale

helsekost

Fås også hos Matas, Helsam og andre helsekostbutikker samt apoteket.

Ring tlf.: 46 33 76 00 www.newnordic.dk

Online Store

Jeg havde nær mistet overblikket ! Ruth er en travl og aktiv dame, der nyder pensionisttilværelsen. –Jeg har altid været frisk og klar i hovedet, men for nogle måneder siden var det som om, jeg begyndte at miste overblikket. –Jeg havde svært ved at klare helt almindelige hverdagsting, jeg kunne ikke huske, hvor jeg lagde ting og jeg følte mig ked af det. Jeg tager Clear Brain tabletten hver dag. Frisk og klar i hovedet –Det er vigtigt for mig at holde mig frisk og klar i hovedet, så jeg kan nyde tilværelsen og være noget for mine børnebørn. Passe min have og spille kort med mine naboer. Jeg vil gerne være i stand til at have travlt uden at jeg mister overblikket og føler mig forvirret og udmattet. Jeg skal ikke sidde og falde hen i en lænestol, jeg vil ud og være sammen med min familie og venner.


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Lars H. Laursen

“Noget af det fantastiske med naturen er jo, at den ikke stiller andre krav til os, end at vi skal passe på den. Og hvis vi passer på den, så passer den også på os.”

6


/ liv

Lea Wermelin “Jeg tror, mange har genopdaget naturens helende kræfter”

Miljøminister Lea Wermelin har altid haft et tæt forhold til naturen, men særligt i det seneste år har hun genfundet glæden ved det grønne. Desværre er den vilde natur truet, og derfor ligger der en vigtig politisk opgave i at passe på den, så Leas – og alle andres – børn, kan nyde de danske skove i fremtiden. Til daglig arbejder miljøminister Lea Wermelin i de majestætiske bygninger på Slotsholmen i København. Mursten på mursten og få strategisk placerede træer giver en følelse af ophøjet vigtighed, når man bevæger sig rundt i de mange buegange, mellem søjler og henover de store pladser. Jeg møder ministeren en kold dag i januar, hvor sneen er faldet stille og kulden får fingrene til at stivne. De hvide fnug tager sig en lille pause, da Lea Wermelin møder

op til vores aftale, som naturligvis skal foregå udendørs for at mindske risikoen for coronasmitte. Bibliotekshaven, som er en lille, smuk park ved Christiansborg Slot, skal danne rammen om vores snak om Danmarks vilde natur. På mange måder kunne vi næsten ikke finde et sted, der lå længere væk fra emnet. For der er ikke noget vildt over området. Det er kultiveret, skabt og plejet af menneskehænder. Udover den lette vind og bidende temperatur

7


liv /

Lea Wermelin • 35 år, miljøminister siden 2019. • Siden 2015 medlem af Folketinget, hvor hun i sin første periode var formand for Skatteudvalget og næstformand i såvel Miljø- og Fødevareudvalget som Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget. • Uddannet cand.scient.pol fra Københavns Universitet 2011. • Gift med Jonas Bjørn Jensen, der er medlem af Københavns Borger­ repræsentation. • Parret har bopæl både i København og i Rønne, hvor deres to døtre går i skole og institution.

8


/ liv

er naturens vildskab fordrevet fra stedet. Men smukt er det. – Når jeg kommer hjem til Bornholm med færgen i weekenden, og jeg kan gå ud i naturen omkring mit hus på nordlandet lige ved Hammeren, kan jeg mærke, hvordan skuldrene sænker sig, fortæller miljøministeren. For selvom meget af hendes tid går med forhandlinger på Borgen og debatter i folketingssalen, er Leas hjem på Bornholm. Og her nyder hun at komme ud i naturen både alene og med sine to piger på tre og ni år og mærke, hvordan hamsterhjulet går i stå for en stund, og forventningerne forsvinder ud i vinden. – Noget af det fantastiske med naturen er jo, at den ikke stiller andre krav til os, end at vi skal passe på den. Og hvis vi passer på den, så passer den også på os. Det tror jeg, mange danskere har fået øjnene op for her under coronakrisen – de helende kræfter i naturen, og at den har været et lys i en ellers mørk tid, siger hun. Men netop det her med at passe på naturen har det haltet med. I mange år har vi ikke gjort nok for at beskytte de danske naturområder, og derfor er en stor del af vores natur i krise. Mange arter er i fare for at uddø herhjemme, og de vilde naturområder er over en lang årrække svundet ind. Meget af det arbejder Lea Wermelin på at rette op på, og hun tror også på, at det kan lykkes, selvom det er en både stor og svær opgave.   Maraton for naturen   De seneste to folketingsvalg viser med al tydelighed, at natur, klima og den grønne dagsorden er vigtig for mange danskere. Ved valget i 2015 strøg Alternativet ind i folketinget med flere mandater, end de havde turdet håbe på, og den siddende regering er ligeledes blevet valgt på et grønt mandat, som den også flere gange har understreget.  Men i 2020 har politikerne primært haft fokus på en ting, nemlig corona­ krisen. Derfor kan man også nemt ­sidde med et indtryk af, at det grønne

mandat, og alt hvad det står for, er blevet sat på pause. Selvom Lea Wermelin anerkender, at det kan virke sådan, når man ser på mediedækningen, mener hun, at der siden valgdagen er blevet løbet et politisk maraton for naturen. – Coronakrisen har fyldt og fylder meget for regeringen og Christiansborg – og det skal den også. Men på trods af, at vi står med den her store udfordring, som pandemien er, så er det lykkes os at lave en natur– og ­biodiversitetspakke, klimaaftaler, en grøn skattereform og vi arbejder med de sektorer, som er mest belastende for natur og klima. Så jeg synes, der sker meget, og det er jeg stolt af, siger hun. Når det er sagt, så kan miljøministeren også godt ­forstå utålmodigheden, og som hun siger, så har hun den også selv – for der skal ske endnu mere, hvis det skal lykkes at redde både den danske og globale natur.  

“Jeg mærker, at holdningen til natur er under forandring. At mange forstår den krise, naturen er i, og behovet for at handle.” Naturens Paris-aftale Noget af det, der blandt andet skal arbejdes med politisk, er landbruget. For Danmark er et af de mest opdyrkede lande i verden, og derfor spiller landbrugssektoren en afgørende rolle på den grønne rejse mod en sundere og vildere natur. Lea Wermelin forklarer, at handling på landbrugsområdet er en bunden opgave, som hun og regeringen vil tage fat på inden længe. Hun anerkender, at det bliver svært, men hun tror også på, at det kan og skal lade sig gøre. – Når jeg er ude og tale med landmænd, så ser de jo sig selv som naturforvaltere. Noget af det, vi så arbejder på, er at få lavet om i landbrugsstøtten fra EU, så landmændene kan få deres hektarstøtte, selvom de giver mere plads til naturen på deres områder. Det er nogle af de store tandhjul, vi prøver at skrue på, og som er helt nødvendige, hvis vi globalt skal i mål med den grønne omstilling, siger hun. For hun understreger samtidig, at selvom meget arbejde ligger i at beskytte den danske natur, så er natur-, klima-, og biodiversitetskrisen et globalt fænomen. Derfor er vi også nødt til at tænke uden for landets grænser. Derfor er en af Lea Wermelins store ambitioner også, at man kan at få lavet en “Naturens Paris-aftale”, hvor verdens lande forpligter sig til at beskytte flere naturområder. Her er Danmark i en alliance med flere andre lande, der arbejder målrettet mod netop det mål. Derudover er det vigtigt for ministeren, at Danmark tager sin rolle som foregangsland seriøst ved at være en kilde til inspiration. – Vi er nødt til at vise en vej, hvor man både passer på klima og natur og samtidigt skaber arbejdspladser, så

man ikke får den folkelige modstand mod omstillingen, som vi eksempelvis har set med “De Gule Veste” i Frankrig. Og det kan lade sig gøre, det kan vi jo se med det danske vindmølleeventyr, så det er den model, vi skal kopiere, siger hun. Det kræver et tæt samarbejde med både industri og teknologi, som netop er en del af regeringens grønne kurs, ligesom det kræver økonomisk støtte.   Mulighed for at tænke nyt  I løbet af det seneste år er vores fælles ordforråd blevet udvidet med en række nye termer. Hjælpepakker, coronamidler, genopretningsstøtte og nogle er måske stødt på begrebet ”den kontracykliske kapitalbuffer”?  Alle sammen ord, der handler om økonomien, og at holde hånden under industrien og lønmodtagerne. Og der er nok ikke nogen af os, der ikke gerne ville have været de ord eller de restriktioner foruden, som vi har måttet leve under i snart et år. Når det er sagt, så giver de kapitalindsprøjtninger og den pause, som samfundet har været sat på, også muligheder. Vi har blandt andet fået støttekroner fra EU, som er blevet brugt til at give den grønne omstilling en massiv økonomisk indsprøjtning, ligesom der er en politisk ambition om, at vi ikke bare skal starte filmen, hvor vi stoppede den tilbage i marts 2020, når coronakrisen er løst, men derimod bruge den her anledning til at tænke nyt. – Vi skal ikke bare køre videre som hidtil, men genstarte på en grønnere måde. Det gør vi ved at investere massivt, som netop også er det, IMF peger på som den bedste vej for økonomien, siger Lea Wermelin. Så hvis man skal vælge at anskue situationen ud fra et “glasset er halvt fyldt”-princip, som også generelt er Lea Wermelins måde at se på verden, så kan man sige, at naturen får gavn af, at vi alle sammen har været tvunget til at stoppe op og har fået muligheden for at gå ned af en anden sti end den, vi har fulgt så længe. 

9


liv /

“For at komme ud af den naturkrise, vi står i, skal der være mere vild natur. Den natur, som giver plads til mere biodiversitet, flere bier og insekter”

Genfundet noget glemt Men udover de politiske og storpolitiske beslutninger, der træffes på Christiansborg og i Bruxelles, kræver det også en individuel indsats og åbenhed for naturen, hvis den skal trives. Og også her tror Lea Wermelin, at coronakrisen har haft en positiv effekt. Hun er nemlig overbevist om, at samfundsnedlukningen har tvunget mange danskere ud i naturen, og at det har åbnet deres øjne for noget, vi har glemt – nemlig hvor godt det er for os, at være tættere forbundet med moder jord. – Pludselig har naturen jo været det sted, hvor vi mødtes med vennerne, cyklede, løb eller fik et afbræk fra bare at sidde hjemme. Og i den proces tror jeg, at mange har opdaget, hvor utrolig afstressende og energigivende, naturen kan være. Hvor mange gode oplevelser, den rummer, siger hun. Selv har Lea Wermelin i høj grad kunnet mærke, hvordan behovet for at komme ud steg i 2020. I dag prioriterer hun at have tid til at hoppe i gummistøvlerne i weekenden og komme ud at gå en tur, og hun har opdaget, hvordan det at gå den samme rute kan give

10

helt forskellige oplevelser og indtryk i takt med, at årstiderne skifter. Bladene vokser frem, bliver store, ændrer langsomt farve og ligger til sidst opløst på jorden. De her naturoplevelser, som hun har – både med sig selv og sin familie – er det vigtigt for hende, at der bliver ved med at være plads til i fremtiden. Det spirende friluftsliv skal blive ved med at have plads. Men hun forklarer også, at vi skal vænne os til, at naturen kommer til at se anderledes ud i fremtiden, og at vi skal være åbne for den forandring. – For at komme ud af den naturkrise, vi står i, skal der være mere vild natur. Den natur, som giver plads til mere biodiversitet, flere bier og insekter, og som tager mere plads. Der kommer også til at skulle være flere store græssende dyr, som bidrager til den her udvikling, og det er en forandring, som naturligt rejser spørgsmål. Men jeg vil understrege, at der stadig vil være plads til komme i naturen, og at der måske vil være flere spændende naturoplevelser i de urørte skove, siger hun. Vi skal deles om naturen  Nogle af de steder, hvor man allerede kan opleve flere vilde dyr, er på Bornholm, hvor store bisonokser går ubevogtet rundt, eller på Langeland, hvor man kan opleve vilde heste. Flere andre nationalparker og statsejede områder vil i fremtiden byde på vild fauna, og det kan give usikkerhed og konflikt, når det vilde kommer tættere på os moderne mennesker, som bliver overraskede over at se en hare eller et egern. Et eksempel på det i nyere tid er ulvedebatten, som illustrerer, at det kan være svært for os at omstille os til

at dele naturen med andre dyr, ligesom der for nyligt har været klager fra idrætsforeninger, som frygter, at det vil være svært for nordjyske motionister at løbe deres faste ruter, når der kommer flere vilde dyr til. Lea Wermelin håber dog, at vi i stedet for at se et modsætningsforhold mellem vild natur og kultiverede mennesker, kan se de nye oplevelser, som vi kan få. Hun oplever, at vores natursyn har været under forandring i de senere år, og hun håber, det betyder, at vi kan indstille os på i højere grad at dele naturen med andre. – Jeg mærker, at holdningen til natur er under forandring. At mange forstår den krise, naturen er i, og behovet for at handle, ligesom interessen for den danske natur er i stigning. Da jeg var barn, handlede naturdokumentarer jo om savannen i Afrika, men nu har DR lavet flere meget sete programmer om den danske natur, og tallene viser med tydelighed, at danskerne strømmer ud i naturen. Det håber jeg, de vil blive ved med og huske på selv efter corona, siger miljøminister Lea Wermelin.


/ oase

Naturlig fordøjelse og leverfunktion Mælkebøtteekstrakt er måske lige præcis det, du står og mangler for at få en god start på 2021? Du kan prøve REGOPUR®, fermenteret mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark, som indeholder mælkesyrebakterier. Fermenteret mælkebøtte hjælper bl.a. til en naturlig fordøjelse og en god tarmflora. Når din fordøjelse fungerer, vil du også mærke, at du føler dig mindre oppustet. Mælkebøtten har et højt indhold af bitterstoffer og er derfor også kendt for at stimulere tre vigtige områder, når vi taler udrensning af affaldsstoffer: Lever, galde og nyrer. Mælkebøtten er en glad giver til netop leveren, fordi den indeholder leverstimulerende egenskaber. Prøv en tremåneders kur, følg doseringen på kartonen, og sæt turbo på udrensningen. Eller tag den som et fast tilskud for dit almene velbefindende. Mælkebøtteekstrakten REGOPUR® forhandles i Helsam, Matas eller din lokale helsekostbutik. Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk

Naturprodukt mod smerter i muskler og led

HVORFOR MANGLER COVID-19 PATIENTER K-VITAMIN? I januar bekræftede danske forskere en opdagelse, der blev meldt fra Holland allerede sidste år: De hårdest ramte Covid-19 patienter er også dem, der i gennemsnit har det laveste niveau af K-vitamin. De patienter, der døde af virussygdommen, havde det laveste niveau overhovedet. Allan Linneberg fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital bekræfter til videnskab.dk, at det er ”meget lidt sandsynligt”, at resultaterne er tilfældige. Men forskerne ved endnu ikke, om det er coronainfektionen, der reducerer patientens K-vitaminniveau, eller om mangel på K-vitamin er en af årsagerne til, at sygdommen udvikler sig alvorligt. Det er fokus for den fortsatte forskning, der er sat i gang. Lægerne vil endnu ikke anbefale, at du tager K-vitamin for at forebygge risikoen for coronainfektion. De konstaterer samtidig, at man aldrig har hørt om skadevirkning af store doser K-vitamin. K-vitamin er et af de mere ukendte vitaminer i den brede offentlighed, selvom det faktisk er meget vigtigt for mange funktioner i kroppen – især knoglevævet og blodets koagulation. Vitaminet findes især i grønne grøntsager – grønkål, spinat og lignende – eller kan fås som kosttilskud. I et tilskud som K-pearls er det fedtopløselige vitamin placeret i koldpresset olivenolie i en gelatinekapsel, som sikrer en meget effektiv optagelse i kroppen. K-Pearls fås i alle velassorterede helsekostbutikker.

Der kan være forskellige årsager til, at man har smerter i muskler og led, og mange mennesker tager smertestillende midler næsten dagligt. Men der er andre muligheder for at reducere generne. Naturfarm har udviklet Red Gel, et lindrende specialprodukt, som designet på basis af aktive naturlige ingredienser til at virke mod muskel- og ledsmerter. Red Gel indeholder bl.a. ren aloe vera gel, arnika, glucosamin, hyperikum, enebær, ginseng, brændenælde, rosmarin, salvie, capsicum og ikke mindst en speciel emu-olie, som har til opgave at transportere de forskellige ingredienser ned i underhuden. Red Gel bruges f.eks. mod smerter i ryg, skuldre, knæ, hænder, fødder, muskelspændinger, forstrækninger, arvæv, stivhed i musklerne og museskader. Producenten oplyser, at en bedring typisk mærkes allerede efter 10 minutter. Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk. Vejl. pris for 125 ml er 185 kroner

17 urter til din nye krop Tetra Cleanse leverer udrensning til tarm, lever, nyrer og slimhinder. Tetra Cleanse kombinerer 17 effektive, naturlige urter og giver kroppen en rolig udrensning (detox) på 30 dage. Blandt de virksomme urter er pebermynte, mælkebøtterod, ingefær og glat burrerod, som stimulerer fordøjelsen. Mælkebøtterod bidrager desuden til en normal mave- og leverfunktion, mens gyldenris, stor nælde og artiskok fremmer nyrernes væskeudskillelse. Artiskok støtter også opretholdelse af en sund leverfunktion. Aloe vera hjælper med at opretholde sunde slimhinder og stimulerer tarmens bevægelse. Tetra Cleanse forhandles i din lokale helsekost, Helsam, Matas, Apoteket og webshops.

11


tema / Foto/ Shutterstock

Lær af naturen:

Lad falde, hvad ikke kan stå!

tema Naturen

Vi er så vant til at kunne få det hele, så det at vælge fra føles skræmmende, ja unaturligt. Men det er netop det, vi skal, for at undgå stress, rastløshed og manglende tilfredshed i livet.­

Af Birgitte aagaard Coach

For et par år siden kom en kvinde ind i klinikken – hun var sygemeldt med stress. Hun var langt fra den første (eller sidste), men hun skilte sig ud med sine klare reaktioner på de ”reality checks”, jeg præsenterede hende for. En stresset kvinde I starten afdækkede vi hendes udfordringer og så på, hvad der pressede hende i hendes liv. Efter en times tid stod det klart, at det ikke bare var jobbet – som hun havde antaget – men i mindst lige så høj grad hjemmelivet – huset, haven, manden, børnene, forældrene og veninderne. Det krævede mere af kvinden, end hun reelt kunne magte. Jeg sagde til hende, at løsningen var at begynde at vælge fra… ”Jamen, jeg kan da ikke bare lade være med…! Du må forstå….!”. Da vi dykkede ned i de reelle valgmuligheder, hun havde, indså hun efterhånden, at der nok alligevel var noget om snakken… Hun reagerede derefter med at blive meget trist og nervøs over den fravælgelsesproces, hun skulle i gang med: ”Så bliver de jo skuffede…” og ”Det skal jeg godt nok vænne mig til…” lød det igen og igen. Vi mødtes et par gange derefter, og i takt med at hun gradvist begyndte at ”beskære og luge ud”, som vi valgte at kalde det, begyndte hun at mærke effek-

12

ten. Som havemenneske gav det mening for hende at tænke beskæring og lugning som mulighed for at give plads for noget endnu bedre, endnu mere levedygtigt. Hun måtte ofre noget for at få noget. Efterhånden blev tristheden erstattet af en ny tro på livet og på sig selv. Selv om jobbet var stressende,


/ tema

så beholdt hun det, fordi nu havde hun overskud og strategier til at håndtere presset. Hun vidste, hvordan hun skulle tilpasse sin situation, så hun så at sige ”kunne holde til at leve sit eget liv”. Naturen som mentor I min praksis benytter jeg ofte sammenligninger og metaforer hentet fra naturen – fordi det giver et letgenkendeligt billede af de situationer, vi som mennesker kan befinde os i. Selv har jeg i mange år betragtet naturen som min personlige mentor – min rettesnor og inspirationskilde. Når jeg kigger ud på fuglebrættet eller går en tur i bakkerne, der hvor jeg bor, ser jeg en verden, der altid og til enhver tid giver mening. Dermed ikke sagt, at det er den rene idyl. Det dyr, der ikke klarer sig gennem vinteren, efterlader bedre

fødegrundlag for de øvrige. Den gren, der knækker, eller det træ, der går ud og vælter, giver grobund for nye skud og levesteder for biller, larver og andre små væsener, som er med til at sikre naturens fine og umærkelige balance. Giv slip Naturens logik er enkel: Lad falde, hvad ikke kan stå. Alle dyr og planter kæmper konstant for at overleve – sikre sig rigelig næring og gode levesteder, beskytte sig mod angreb, få afkom og efterlade noget til sin eftertid. Det samme gør vi. Forskellen er, at naturen ikke overvejer eller vælger bevidst: Når noget har levet sig ud eller står i vejen for andet liv, går det til grunde – uden det store drama. Som mennesker er dette en langt vanskeligere opgave… At acceptere, at noget ikke fungerer i vores liv, er ofte en smertefuld og lang proces for os. Hvorfor kan vi ikke

“Forskellen er, at naturen ikke overvejer eller vælger bevidst: Når noget har levet sig ud eller står i vejen for andet liv, går det til grunde – uden det store drama.”

bare give slip? Svaret er forventninger. Det er forventninger til, at vores familieliv, omgangskreds, kreativitet, sexliv, karriere osv. til enhver tid skal være på en bestemt måde. Vi forsøger konstant at styre tingene, vurdere og afveje – vi ser hele tiden fordele og ulemper i vores valg og fravalg. Vi kæmper som gale for at slippe for ulemperne… og går vi efter fordelene, må det helst ikke koste noget af det, vi allerede har vundet. Som den velkendte solsort, der har så travlt med at jage de andre fra foderbrættet, at den kun sjældent får ro til faktisk at nyde al sin mad… Tør du tænke langt? Kernen i mange af de ”uløselige” situationer, som mine klienter oplever, er oplevelsen af tid. Det lyder måske mærkværdigt, men forestil dig f.eks., at du overvejer at sige fra over for en person, forlade din mand/kone eller skifte karrierevej. Din beslutningsproces er en nøje afvejning af konsekvenserne på den lange bane og den korte bane: På den korte bane: Du forventer noget ubehag og forudser nogle konkrete vanskeligheder, og du skal finde ressourcerne til at løse dem.

13


tema /

På den lange bane: Du forestiller dig dit liv, sådan som det vil blive med de ændringer, du ønsker. Drømmer om det grønne græs på den anden side... Og du forudser måske nogle mindre ønskværdige konsekvenser: Mindre økonomisk råderum, reduktion af den nuværende omgangskreds… Du tænker og tænker, men til hvilken nytte? På trods af, at vi som mennesker lever længere og længere, kan tænke og se fremtiden for os, er vi generelt mest styret af behovene på den korte bane. Der skal rigtig meget til, for at vi vil sætte vores tryghed og magelighed over styr for et mål langt ude i horisonten. Faktisk vil det ofte være noget udefrakommende eller en påtvunget situation – et dødsfald, en skilsmisse, en fyring, meget voldsomme klimaforandringer – som får os til at ændre livsretning. Først bagefter ser vi, at vi kunne/burde have gjort det for længe siden… Gør det bare Hvad kan vi så lære af naturen, helt konkret? Vi kan jo ikke slukke for tankerne. Vi vil altid overveje for og imod.

Naturen vælger også altid den løsning, der giver mest mening – forskellen er blot, at den ikke tænker over det. Når gæssene flyver hertil nordfra i september, når pindsvinet graver sig ned i kompostbunken til vinter, og når skadefuglene larmer og skræpper op, så gør de det bare. De ”ved” instinktivt, at det er det, der generelt skal til for at overleve – selvom nogle af gæssene falder fra på rejsen, pindsvinet risikerer at fryse ihjel i sin søvn, og skader og råger lægger sig for had. Som mennesker vil vi med alle vores valgmuligheder ofte komme til at forstyrre denne balance – enten for at få mere, eller for at helgardere os mod forandringer og kriser. Vi risikerer enten at blive rastløse – på jagt efter det næste fix af tilfredsstillelse – ny sofa, nyt hus, ny rejse, ny kæreste. Eller vi gror fast i vores boble af tryghed. Naturen gør det bare – den udnytter sine muligheder, og går det ikke, så finder den en ny vej. Vores fremtid skabes nu Jeg har en sandhed, som jeg hele tiden minder mig selv om – en sandhed, som jeg ser hver dag i naturen: Vores fremtid skabes nu. Det både trøster og forpligter, synes jeg. Nogle gange kan det virke helt indlysende – især for et menneske med noget livserfaring. Man har begået alle eller de fleste af fejlene: Gået efter de nemme gevinster, og oftest mistet dem lige så hurtigt, eller gemt sig og forpasset chancer, som (måske) ikke længere er inden for rækkevidde. Hvis vi vender tilbage til klinikkens rum, så møder jeg f.eks. mange usikre og utilfredse unge. De kigger på sig selv og oplever, at de ikke er i mål. Og nej, det er de ikke – fordi de er på vej. Kunsten for dem er ofte at se, at de har indflydelse på, hvordan vejen skal forme sig. Ofte vil util-

fredsheden handle om, at de ikke lever op til samfundets, forældrenes og deres egne forventninger. De har allerede sat en ramme for, hvad der er ”succes”, og de tænker, at den burde være der nu – ja, hele tiden. Leve nu, tænke langt Naturen viser os en vej ud af hamsterhjulet og utilfredsheden: Ikke at sætte rammer og fastholde på trods, men lade falde, hvad ikke kan stå. Hele tiden skabes der en ny balance ud fra de givne vilkår. Nye muligheder. En gren knækker – men et nyt skud får plads og lys til at komme frem. Et levested går tabt pga. landbrug eller nybyggeri – men dyret søger andre steder hen. En plante ofrer sine frø og frugter til fuglene, så dens DNA kan blive spredt og sætte rod nye steder. Naturen lever nu, men ’tænker’ altid langt! Sådan kan naturen inspirere os: Ved at acceptere tab, mistede muligheder og fravalg, give slip og gøre noget andet eller måske det hele om. Forsøge, tilpasse, udfordre og turde – på sin helt stilfærdige og naturlige måde. Naturen udnytter tiden – på den korte og den lange bane. Det kan vi lære af.

“Hele tiden skabes der en ny balance ud fra de givne vilkår. Nye muligheder. En gren knækker – men et nyt skud får plads og lys til at komme frem. ” 14


/ tema

pharma nord Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE – også i de mørke måneder D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20, 38 eller 80 µg vitamin D3 i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

15

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_208x275_1120

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. • Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.


tema / Foto/ Adobe Stock

Børn i naturen, ja tak Der er gevinst til hele familien, når I drager en tur i skoven, i parken eller til stranden. Mangler du motivation til at få hele flokken ud af døren? Det behøver ikke være så svært – og det er nemmere næste og næste gang.

tema Nature n

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Finder du jævnligt dit barn klistret til sin iPad eller computer? Er det lidt svært at få ham eller hende lokket væk fra skærmen? Måske har du mest lyst til bare at give op og så gå turen selv eller sætte dig i sofaen i stedet? Du kan tage det helt roligt – eller nærmere helt aktivt. Der er nemlig håb forude. Læs med her og få gode ideer til, hvordan du lokker dine børn med ud i naturen uden alt for megen modstand. Lær også, hvorfor det er så god en ide at komme udendørs sammen. Udetid styrker jeres sundhed Der er mange gode grunde til, at du skal holde fast

16

i at komme ud i naturen sammen med dine børn. Naturen styrker nemlig jeres sundhed på rigtig mange måder. Studier fra Norden har vist, at naturen har store positive effekter på børn. Naturen støtter udviklingen af deres opmærksomhed og koncentration. Tid i naturen skaber børn, der er stærkere, sundere og med mere normal vægt. Studier viser også, at naturen støtter dit barns fantasi, leg og relationer. Yderligere positive effekter ved at være udendørs er, at børn, der har været ude i naturen som små, bliver mere bevidste om miljøet som voksne. Hvis du gerne vil have dit barn til at passe på vores klode, når det bliver ældre, kan du altså starte allerede nu med at lære barnet at sætte pris på naturen – ved at bruge den og bevæge sig i den.


/ tema

Sollys og bedre søvn Naturen har også helt konkrete positive effekter på vores krop og fysik. Når vi er udendørs, får vi naturligt lys gennem øjnene. Det medfører, at hjernen producerer mere af stoffet melatonin om natten. Uanset om solen skinner fra en skyfri himmel eller om det er overskyet: Det naturlige dagslys har altid en effekt. Melatonin er et hormonlignende stof, der bl.a. styrker søvnen og immunforsvaret effektivt. Om sommeren, når solen skinner og strålerne rammer huden, dannes det livsvigtige D-vitamin. D-vitamin er blandt andet utrolig vigtigt for immunforsvaret, for knoglernes sundhed og for humøret. Vi kan ikke spise os til D-vitamin nok via kosten. Vi skal have det fra solen og/eller som kosttilskud. Om sommeren kan vi tanke op fra solens stråler, hvis vi altså bevæger os udenfor og uden at være tildækket af tøj. Det er endnu et argument for, hvorfor du skal have hele familien lokket med udendørs.

“Studier har vist, at børn, der er i naturen, får en mere varieret sammensætning af tarmbakterier, som blandt andet er vigtigt for et velfungerende og afbalanceret immunforsvar. ”

Større muskler og stærkere motorik Motion og bevægelse er meget vigtigt for vores sundhed. Motion styrker kredsløbet og lungerne. Bevægelse er med til at styrke knoglerne, musklerne, leddene, sanserne, søvnen, humøret og energien. Når vi er i god form og har stærke muskler, har det positiv effekt på vores organer og dermed på hele vores sundhed. Vi holder os raske og sunde længere gennem livet, hvis vi holder os i god og stærk form. Når vi bevæger os i naturen, bliver vores balance og motorik udfordret mere, end hvis vi går på et fortov i byen. Det er godt og sundt for alle aldre. Vores primære sanser bliver støttet og udviklet, når vi bevæger kroppen på nye måder og f.eks. kravler, triller, balancerer, hopper og maver os frem. Naturen indbyder til alle disse bevægelser, og samtidig får vi nye dufte, synsindtryk og lyde. En fælles tur i skoven kan også styrke relationerne i jeres familie.

Når vi får fælles oplevelser, har vi noget at snakke om bagefter. Vi kan også hjælpe hinanden med at få øje på noget i naturen. Vi kan løbe om kap, vi kan grine sammen, mens vi kaster blade i luften, vi kan vise hinanden de kryb, vi finder. Vi kan få en god snak om noget, der fylder i hverdagen, vi kan skiftes til at bestemme vejen, vi kan øve os sammen i at tænde et bål og lave mad og meget mere. Naturen i mellemgulvet Når vi er i naturen, styrker vi også vores indre balance – den balance der sidder i tarmene i form af tarmbakterier. Studier har vist, at børn, der er i naturen, får en mere varieret sammensætning af tarmbakterier, som blandt andet er vigtigt for et velfungerende og afbalanceret immunforsvar. Et afbalanceret immunforsvar er klar til at bekæmpe sygdomsfremkaldende vira og bakterier, hvis de skulle komme ind i kroppen. Og samtidig holder det sig i ro, når der kommer birkepollen eller hundeskæl forbi, så der ikke opstår allergi eller eksem. Flere og flere studier peger på, at en god balance i tarmens bakterier er afgørende for et balanceret immunforsvar. Man mener, at 70-80 % af vores immunforsvar sidder i fordøjelsen. Naturen er med til at styrke denne balance. Et finsk studie på børnehavebørn har vist, at de børn, der var på skovtur hver dag og fik lov at lege i skovbunden, eller som legede hver dag på en legeplads med naturligt underlag og planter, fik en mere varieret og sund tarmbakterie-sammensætning. Andre studier har vist, at børn der vokser op på landet, samt børn der vokser op med husdyr, får et mere balanceret immunforsvar. Meget peger på, at vi har brug for naturens sunde bakterier for at holde kroppen og immunforsvaret i god balance. Netop nu er denne viden særligt vigtig. Vi er nødt til at vaske og spritte ekstra meget for at undgå at sprede sygdomsfremkaldende virus

17


tema /

imellem hinanden. Samtidig er vi nødt til at holde vores kroppe så sunde og stærke som muligt. Her bliver naturen særdeles vigtig blandt andet som en kilde til de gode naturlige bakterier, kroppen har så hårdt brug for. Lad endelig dit barn røre ved naturen, jorden, planterne og de kryb, I eventuelt møder på jeres vej. I behøver ikke have så travlt med at vaske hænder når I kommer hjem, hvis I bare har opholdt jer i naturen. Det vigtige er her at skelne mellem de bakterier og vira, der kan gøre os syge, og som vi typisk får fra andre mennesker, og så naturens mikroorganismer som ser ud til at hærde og styrke vores immunforsvar. Har I selv kæledyr, så nyd det og lad endelig hele familien nusse lidt ekstra med dyret i denne tid. Listen over fordele ved at være ude i naturen er således lang og vigtig. Alligevel kan det godt være en udfordring at få familien motiveret til at få jakke og støvler på og komme ud af døren. Heldigvis er der hjælp at hente lige her. Påklædning er vigtigt Når en tur i naturen skal blive en god

oplevelse, er det også vigtigt med påklædning, der passer til årstiden. Børn, der fryser, har det ikke sjovt. Varmt og vandtæt fodtøj, en varm hue og en halsedisse, lag-på-lag på kroppen, så er I godt på vej. Det inderste lag må meget gerne være varmt, blødt og svedtransporterende. Det kan for eksempel være undertøj i uld eller en blanding af uld og silke. Overvej også at have noget varmt med at drikke, hvis I vil være ude i længere tid. En god termokande med varmt vand kan blive til både te, kaffe, varm kakao eller en lækker suppe. Du kan finde økologiske udgaver af det hele i din helsekostbutik. Her kan du også finde små hyggelige snacks, der passer til hele familien. Det kan godt kræve lidt overvindelse at slippe den varme sofa. Men belønningen venter i form af øget sundhed, glæde, skønne fælles oplevelser og en rigtig dejlig samvittighed. Mange familier oplever også, at konflikterne mellem søskende bliver færre, når man er udendørs. Der er altså mange gevinster at hente. Rigtig god tur ud i naturen.

Hvordan får du familien ud af den varme sofa? Ikke alle børn jubler, når de voksne foreslår en “gåtur”. Heller ikke alle voksne er så nemme at lokke med udenfor. Hvis du gerne vil have dine børn og din familie med ud i naturen, kan det være en stor fordel at finde på aktiviteter, som giver eventyr og sjove oplevelser. Det kunne f.eks. være: • Lave bål i haven og lave mad over bålet. Lån eller køb eventuelt en bog med opskrifter på bålmad •

Finde et shelter at overnatte i. Med det rigtige udstyr kan I gøre det året rundt

Prøve om I kan “fare vild” i en skov, I ikke har gået i før

Samle muslinger eller sten, som I kan male på, når I kommer hjem

Køre rulleskøjter, løbehjul eller skateboard – og ja, så må mor og far være med, så godt de kan

Tage på fisketur

Lave en skattejagt

Tage på geocaching (se geocaching.com)

Fange Pokemons med mobilen, mens I går

Tage ud at bade – ja det kan man året rundt, hvis man er modig

Hoppe på trampolin sammen hele familien

Lave en picnic i parken med tæppe og varm kakao

Læse en bog om fugle eller biller eller ræve og gå ud og lede efter dyrene eller spor fra dem

Melde jer til et kursus i klatring eller kajak, hvis det skal være lidt mere udfordrende.

Få gerne familien med til at lave en brainstorm over sjove ideer til aktivitet i naturen. På den måde kan I lave jeres helt egen liste, som I kan plukke fra.

18


abonnementstilbud

Du får 8 numre af Natu rli + gave

Masser af energi med Naturli

299,(+ porto kr. 49,-)

Få et års abonnement på Naturli: 8 numre plus en gave med masser af energi Novo-Vitas produkter er udviklet i Danmark med en ambition om at lave rene, aktive og ærlige produkter. Producenten har som målsætning altid at bruge den form, der er nemmest for kroppen at optage, når der er brug for et supplement til den daglige kostplan.

I gaven får du 5 produkter fra Novo Vita: Novo Vita Multiboost+ (60 kapsler) Multiboost+ fra Novo Vita er et vegansk og bredt dækkende vitamin- og mineraltilskud, der indeholder hele 30 vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som Q10, superfrugterne acai og gurkemeje, lecitin, cholin og inositol. Med 1-2 kapsler om dagen får du både styrke til immunsystemet og energistofskiftet, og du bliver beskyttet imod oxidative skader. Novo Vita Multiboost+ er det ideelle daglige tilskud til dig, der ønsker at beskytte dig mod for tidlig aldring, styrke dit immunforsvar og generelt sikre, at du dagligt får de nødvendige essentielle næringsstoffer. Novo Vita ActiveQ10+ (120 kapsler) Boost din energi med ActiveQ10+, der indeholder 120 mg Microative Q10 complex i kombination med 30 mig C vitamin. Det giver et boost til energien og reducerer træthed. Microactive Q10+ er let for kroppen at optage, og tests har vist, at tilskud med Microactive Q10+ fordobler Q10 niveauet med 100 procent efter tre uger. ActiveQ10+ indeholder, ud over de aktive ingredienser, kun lidt rismel og kan derfor trygt indtages af veganere.

Elixir Stress-Less 20 breve med instant drik med appelsinsmag, der indeholder baldrian, citronmelisse, kamille, passionsblomst, rosenrod og B-vitamin kompleks. Kombinationen bidrager til nervesystemets normale funktion, regulerer hormonaktiviteten og understøtter en normal psykologisk funktion. Alle ingredienser i Stress-Less er vegetabilske og egner sig derfor til vegetarer og veganere. Novo Vita Mag+ Magnesiumtilskud med tilsat kalium, zink og vitamin B6 i kun én kapsel. Mag+ indeholder to udvalgte magnesiumkilder – magnesiumcitrat og magnesiummalat – som tilsammen sikrer en optimal optagelse af det vigtige mineral. Hver af de 60 kapsler indeholder 250 mg. I kombination med de øvrige indholdsstoffer i kapslen bidrager Mag+ til normal funktion for bl.a. muskler, nervesystem og knoglernes vedligeholdelse samt mindsker træthed og udmattelse.

5 NovoVit a tils samlet væ kud rdi

1.015,-

Novo Vita Multi B+ Et komplet og rent B-vitamin tilskud med høj optagelighed, der fungerer som et dagligt energiboost. Multi B+ indeholder otte Bvitaminer, C-vitamin, magnesium, inositol og cholin, som er udvalgt på baggrund af en effektiv optagelighed i kroppen. Mikronæringsstofferne er samlet i én tablet, der dækker hele dagens behov. Glasset indeholder 60 kapsler. B-vitaminkomplekset bidrager til nervesystemets normale funktion og til at mindske træthed og udmattelse. Desuden bidrager det til vedligeholdelse af huden og normalt hår.

Se andre tilbud og Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Efter tilbudsperioden løber abonnementet videre til kr. 348,- pr. år inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan efter tilbudsperioden opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.

19


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Adobe Stock

Med tunge fødder - men hovedet højt Det er ved at være træls med isolation indenfor og nøgne grene udenfor vinduet. For at klare de sidste uger frem til forår og flokimmunitet skal vi huske at være noget for hinanden – og for os selv.

tema Naturen

Når du læser disse linjer, holder du måske vinterferie. Eller måske er vinterferien lige forbi. Og udenfor vinduet lægger den grå himmel en tung dyne over dit humør. Uanset om du allerede er vaccineret eller ej, måtte du sikkert droppe skiferien i Østrig eller solferien på Gran Canaria eller andre opmuntrende aktiviteter, der plejer at støtte dig i februar – årets korteste måned på kalenderen, men den længste måned at slæbe sit tunge sind igennem.

20

Mens vi længes efter det varme og virusfri forår, trækker vi de tungeste veksler på de mentale energier. Coronavinteren har været som et maratonløb; de første km var hårde nok at løbe, men de var ikke de hårdeste. Den afgørende prøvelse er først startet nu. De sidste kræfter Det kan ikke nytte noget, at vi alle gemmer os under dynen og dyrker depressionen, selvom der kan være nok så god grund til det. Vi har pligter og relationer, vi SKAL dyrke. Både fordi det giver tilfredsstillelse at kaste sig over projekter fra jobbet eller derhjemme, og fordi vi skadig skal VÆRE NOGET for venner og familiemedlemmer,

der er lige så trætte af at være klemt fast mellem gråvejr og pandemi. Tanken med energi er næsten helt tom, men nålen bevæger sig opad, hver gang du ringer til dine forældre eller en tidligere kollega. Hver gang du trykker ’send’ og afslutter endnu en opgave fra hjemmekontoret. Hver gang du går endnu en tur på legepladsen eller til stranden med børnene eller børnebørnene. De mest værdifulde kræfter er de sidste kræfter. Det er dem,


/ tema

Afslapning og urtete Selvom man ikke altid kan mærke det på dem, er børn og unge enormt påvirket af alle de afsavn, som coronapandemien har tvunget dem til, og det betyder mere, end man tror, at de opfordres til at deltage i aktiviteter sammen med familien. Alt efter alder og interesse; at besøge hjortene i dyrehaven eller finde et brætspil frem. Hvis du vil gøre det ekstra godt, efter udflugten eller ved siden af spillepladen, kan I varme jer ved en

Super B-complex

CIT RO NG RÆ

Næring til nerverne Men at vide, hvad man skal gøre, betyder ikke, at det er nemt. Kræfterne er små hos mange af os. Nerverne er tyndslidte af pressemøder i Eigtveds Pakhus – og alle de andre møder, privat eller på jobbet, der er blevet aflyst. Så det er godt at have noget at læne sig op ad, fysisk men ikke mindst mentalt.

urtete, som er styrkende – og sundere end en kop chokolade med flødeskum. Et godt forslag er Stress-A te, som ud over urternes beroligende og afslappende virkning har en frisk, opkvikkende smag af citrongræs. Med varm te i koppen og familie eller venner omkring dig kan du kigge ud af vinduet på ny. Er det ikke lidt mindre gråt? Er der lysning i horisonten? Fat mod. Lige nu er en kamp, men jo mere vi holder hinandens humør oppe, jo før er den mørke tid ovre.

S

N FR RE VE I G

ISK OG OPKV I KK

EN

DE AG

Blandt flere gode tilskud kan man anbefale Super B-Complex, der er en slags alt-i-en-løsning med fire adaptogene urter samt et B-vitamin kompleks. Hvis jeg i forvejen er under psykisk belastning, orker jeg måske ikke at analysere, hvilke tilskud jeg har brug for. Her er beslutningen taget for mig af specialister på deres felt. Blandt B-vitaminernes mange vigtige opgaver i kroppen er, at de støtter nervesystemet. Urterne astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod indeholder plantestoffer, som på forskellig vis kan hjælpe med at bringe kroppen tilbage i balance. Indholdet af astragalus giver desuden den fordel, at Super B-Complex bidrager til at støtte immunsystemet.

SM

vi alle sammen finder frem i disse uger. Når vi kigger efter – hos det begrænsede antal mennesker, man kan omgås – opdager vi, at her er opskriften på at klare sig i mål efter en vores livs mest nedslående vintre: Den indsats, vi gør. Det, vi giver, det kommer tilbage til os i form af taknemmelighed, anerkendelse eller bare ved at blive modtaget. Man kan udvinde meget energi af ordene: ”Tak skal du have.”

KOSTTILSKUD

- til din travle hverdag

Super B-Complex er en unik blanding af fire adaptogene urter og B-vitaminer, der bl.a. beskytter og normaliserer nervesystemet. De adaptogene urter - astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod - indeholder plantestoffer, der er i stand til at hjælpe kroppen tilbage i balance, hvis den er bragt ud af balance af eksempelvis stressfaktorer. B-vitaminer til nervesystemet* Thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, B6, biotin og B12 medvirker bl.a. til, at dit nervesystem fungerer normalt. Riboflavin er bl.a. med til at beskytte dine celler mod oxidativt stress.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Opbevares utilgængeligt for børn. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 11 år. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

21


tema / Foto/ Adobe Stock

Naturen som helbreder

tema Nature n

Det er dejligt at have et hus eller at sidde i en opvarmet bil. Men mennesker er skabt til et udendørs liv, og vores krop er indstillet til at være i naturen. Med ”vitamin N” kan du både forebygge og helbrede en lang række lidelser.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

22

Af jord er du kommet, til jord skal du blive og af jord skal du igen genopstå. Vi mennesker er natur. Vi er ikke en adskilt del af alt øvrigt på denne jordklode, selvom menneskeheden i mange år har opført sig, som om det var tilfældet. Ikke blot har naturen været menneskets bolig i al evighed. Menneskets indre er natur. Det er jord, vand, ild og luft i den smukkeste forening. Uden at være forbundet til naturen, mister vi nemt forbindelsen til det, der er større end os selv og ikke mindst til den kerne indeni, som ellers trygt er beskyttet af den fysiske krop. Som komponisten Alice Parker har udtalt: Jeg forstod i en meget tidlig alder, at i naturen følte jeg alt det, jeg burde føle i kirken men aldrig gjorde. Når jeg gik i skoven, følte jeg mig i kontakt med universet og med ånden bag det hele. Mange mennesker søger i dag tilbage til naturen. Ikke mindst under årets pandemi, hvor alt andet stort set har været lukket ned. I stedet har naturen i al sin storhed og pragt åbnet sine arme og budt velkommen. Hjem. Til der,

hvor mennesket i sandhed hører til. I naturen opnås en indre tryghed. Som om Moder Jord vugger mennesket blidt, og hele nervesystemet beroliges. Naturen fylder menneskets batterier op, så energien kan strømme mere frit og i overflod. Samtidig styrkes kroppens eget militær, så beskyttelsen mod udefrakommende trusler øges. Naturen er i sandhed magisk. Derfor er det ikke så underligt, at den tysk-schweiziske læge Paracelsus allerede i 1700 tallet udtalte: ”Kunsten at hele kommer ikke fra lægen, men fra naturen”. I det følgende vil jeg på en mere videnskabelig måde beskrive et lille udpluk af de forunderlige effekter, der opnås i naturen.


/ tema

Sollys I naturen bades kroppens overflade i fuldspektrum lys fra den livgivende sol. Lyset skaber konstant små mirakler – og uden lys intet liv. Menneskekroppen kræver lys fra solen for at fungere optimalt. Via øjnenes forbindelse til ”den suprachiasmatiske kerne” (en gruppe af nerveceller midt i hjernen) er lyset med til at indstille døgnrytmen. Lysets kontakt med huden er første trin i dannelsen af D-vitamin, og lys kan være direkte helbredende – såsom ved gulsot hos små babyer, ved hudlidelser eller som lysterapi til vinterdepression. Hver dag er der er brug for, at øjnene og kroppen rammes af ægte sollys, som ikke er filtreret af glas. Vinduer blokerer for stort set alle UVB strålerne og lader kun UVA komme igennem. Det er ærgerligt, da det særligt er UVB-lyset, som har de positive effekter. Optimalt set skal du hilse på solens stråler minimum 30 minutter hver dag. Kig dog ikke direkte op i solen og tilpas dig årstidens rytme, så du ikke bliver forbrændt.

“Optimalt set skal du hilse på solens stråler minimum 30 minutter hver dag. Kig dog ikke direkte op i solen og tilpas dig årstidens rytme, så du ikke bliver forbrændt”

Naturens beroligende effekt I naturen oplever mennesket en dybere ro. Årsagen kunne være, at evolutionen har fundet sted i sådan et miljø. Kroppens sanser er indstillet til at tolke oplysninger om planter og vandløb – ikke bilers støj, mobiltelefoner og den evige, kunstige lyspåvirkning. Meget tyder på, at natur bliver oplevet på en anden måde i hjernen end menneskeskabte ting. Naturen lader hjernen slappe af på en anderledes måde, så hele nervesystemet beroliges. Herved genoprettes bl.a. evnen til koncentration og opmærksomhed. Dette kan aflæses både biokemisk og adfærdsmæssigt. I et studie undersøgte forskere, om ophold i naturen havde positiv effekt på menneskers stressniveau på et biokemisk niveau. Før og efter forsøgsperioden blev der taget spyttest til måling af stresshormonet kortisol. I 8 uger skulle deltagerne mindst 3 gange om ugen opholde sig i naturen i minimum 10 minutter. Resultaterne viste, at selv kortvarige naturophold havde en effekt på kortisolindholdet. Den gunstige “dosis” startede dog for alvor ved 20 minutter. I øvrigt var det ligegyldigt, om deltagerne bare sad ned eller bevægede sig omkring.

En andet forsøg viste, at en 15 minutters gåtur i naturen reducerer kortisol med hele 16%. Naturen i sig selv får simpelthen mennesket til at slappe af. På alle planer. Dette gælder i særdeleshed for små mennesker. Både dem uden og med diagnoser. Et spansk studie har vist, at skolebørns kognitive færdigheder forbedres, hvis de opholder sig i og har adgang til naturen. De bliver simpelthen bedre til at koncentrere sig og fungere i skolen. Flere forsøg med ADHD-børn har påvist naturens positive effekter på disse børns udfordringer. I et forsøg blev 17 børn med ADHD enten sendt ud i den lokale park eller i et bymiljø i 20 minutter. Forskerne konkluderede, at opholdet i parken medførte langt bedre opmærksomhed og koncentration hos børnene. Effekten svarede til en dosis ADHD medicin. I øvrigt er resultatet ikke afhængig af, om barnet er glad for at være i naturen. Effekten på de kognitive udfordringer kommer, uanset om barnet elsker naturen eller er fuldstændig ligeglad med omgivelserne.

23


tema /

“Uden vitamin N alias Natur er vi mennesker ilde stedt. Lad natur være et dagligt input i dit liv. Brug minimum 30 minutter om dagen ude i den friske luft gående, stående eller siddende.”

Grounding For nogle er det ikke nok blot at være i naturen. De vil af mange gode grunde mærke jorden uden afskærmning fra sko eller tøj. Grounding, earthing og jordforbindelse. Kært barn har mange navne. Alle disse udtryk henviser til, at mennesket har direkte hudkontakt til jordens overflade. I de seneste år har grounding fået en del opmærksomhed. Ikke kun blandt mere alternative mennesker, men ligeledes i videnskaben. Det er ikke uden grund, for den direkte kontakt med Moder Jord har et stort helbredende potentiale. Jordens overflade forsyner nemlig mennesket med både føde og såkaldt elektrisk ernæring. Sidstnævnte vil jeg gå dybere ind i, da det er en stor del af forklaringen på effekten af grounding. Alt på denne skønne jord – herunder menneskekroppen – er opbygget af fysisk stof. De mindste byggesten bærer hemmeligheden bag grounding. Ioner er små atomer eller molekyler, som har en elektrisk ladning. Hvis et ion indeholder flere protoner end elektroner, har det en positiv

24

ladning, mens et overtal af elektroner giver en negativ ladning. Menneskekroppen danner i sit indre i løbet af dagen mange positive ioner. Udefrakommende stråling fra eksempelvis wifi, mobiltelefoner og fjernsyn samt forurening bidrager til dette. Positive ioner bliver til skadelige frie radikaler. Det er ustabile og meget reaktive molekyler. Konstant angriber de andre strukturer for ”at sjæle” et elektron, så de kan blive ”neutrale”. En overproduktion af frie radikaler medfører skader på celler og cellekomponenter, og den skaber oxidativt stress og inflammation. Dette er startskuddet til stort set alle kroniske sygdomme. Til at beskytte kroppen mod skader fra frie radikaler findes et veludviklet forsvar. Dette inkluderer stoffer, som opfanger frie radikaler ved bl.a. at donere et elektron til dem. Til denne gruppe hører antioxidanter såsom betakaroten, C- og E-vitamin. Effekterne af grounding findes ligeledes her. For via den direkte hudkontakt med jorden overføres til kroppen et væld af negative ioner, som kan neutralisere de frie radikaler. Daglig naturtid – vitamin N Grounding har vist positiv effekt på bl.a. søvn, smerter, stress og restitution efter fysisk anstrengelse. For at opnå en signifikant virkning kræves minimum 30 minutters daglig naturtid og helst over en længere periode. At grounde ude i naturen på græs, sand eller ved vand er fantastisk, for der opnås et væld af forskelligartede

positive impulser. For dem, som ikke har mulighed for at komme nok ud i naturen, kan earthing-lagner anvendes om natten. Flere studier indikerer dette. Nedenstående forsøg er småt, men ganske interessant. Forsøget inkluderede 12 personer med søvnproblemer og stress. I 8 uger skulle de anvende earthing-lagner om natten. Før og efter forsøgsperioden blev der udfyldt et symptomskema samt udført en 24 timers-spyttest til måling af kortisolets døgnprofil. Resultaterne talte for sig selv. Efter 8 uger var kortisol næsten normaliseret hos alle deltagerne, og samtidig var søvnproblemer, smerter og stress minimeret. Bare ved at sove på et lagen, som skaber jordforbindelse. Uden vitamin N alias Natur er vi mennesker ilde stedt. Lad natur være et dagligt input i dit liv. Brug minimum 30 minutter om dagen ude i den friske luft gående, stående eller siddende. Det er både gratis og et af de bedste helbredstip til et sund og aktivt liv.


Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk

Tilmeld dig Naturli’s nyhedsbrev Hver uge får du nyheder og inspiration fra helse-, sund sundheds- og skønhedsfronten.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Er tilskud

tema

A

Sød næring

nødvendigt? Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillern e stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Remee

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

Jeg græd som pisket! produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv et redning blev kropsterapi-system har holdt ham Body-SDS, der siden

D

Vitamin

/ LIV

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er Kvinder er lidt disse anbefalinger, dighederne læner flittigere med mynsig op ad, når grøntsagsgaflen mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem vores kost med mineraler eller 18 og 75 år er vitaminer, andre kosttilskud. 172 gram grøntsager dagen. Du kan så vælge være enig i, om om at disse anbefalinger at være i den er gode nok til helbred, eller Det var ikke sjovt dit om vi burde Vi mangler fibre sko i de første spise endnu endnu flere af mere grønt, have nu 40-årige Remees nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer nok var han og mineralerne, mindre af nogle måneder af 2008. For da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiserden enorme succes, som færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket glad for f.eks. mælk eller manglen på grøntsager ”X Factor” havde bærer en stor kød. del af ansvaret tv-programmet Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning som i forhold til vores det hvor Remee optrådte værst ogud er, så fortæller reelle tal en anden opnået, store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, Men omvendt danskerne spiser fibre tre dommere. nemsnitligt ikke en af end formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld fra især medierne søgelser som på i form af større Det viser undersled det store pres ‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. voldsomt på ham. til at spise frugt med al ikke i lyset af, at de gram frugt og presseafdeling var 600 DR’s – grønt Vi er f.eks. langt gerne må indeholde fra at nå de 600 frugt. Her spiser det gigantiske et par stykker gram frugt og som vi bliver gearet til at håndtere voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra som dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, publikumsom og mediepres, frugtindtaget når måske er lidt er vi nogle slapsvanse det end det burde afstedkom. De havde højere undersøgelsen være (i forhold programmerne – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke tilknyttet, men friske psykolog så redder og forarbejdede grøntsager (dog indtaget op over godt nok en ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge mig. Som ugerne herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, det var ikke nok for har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre på min krop, at af grupper. kunne jeg mærke frugt – er der kun ca. gik, og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt fysisk afspænding end 400 gram der spiser mere jeg havde brug for kan dog redde grøntsager om lidt, erindrer til når det kommer indtaget af vitaminer, dagen. Hele 3 MINDRE end for ikke at bryde sammen, pct. spiser så du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, Remee. hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

Vitamin

Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste Alle aldersgrupper indtag ses i gruppen har et lavt indtag større børn – af i forhold hvor både drenge til de anbefalede og piger niveauer. I spiser mindre voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og leverpostej end mere end nedre de voksne og grænse de yngste børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til et lavt niveau af D-vitamin, og det er væsentligt lavere i børnenes kost. Det er især manglen på fede årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. Vi skal primært have vores D-vitamin fra solen og ikke kosten. Desværre får vi nok for lidt begge steder.

-

B

/ tema

Vitaminer

Da danskerne er et mælkedrikkende et generelt problem folkefærd, har vi ikke med at få B-vitamin af B-erne, som nok. Men enkelte f.eks. B12, kan være svære at vegetar eller få nok af som småtspisende. B-vitaminer er få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, at for at næringsstoffer. Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre tisser et evt. overskud ikke få for mange – vi ud.

C

E

Vitamin

Det gennemsnitlige indtag er i underkanten af det anbefalede. Piger og kvinder får faktisk færre E-vitaminer end mænd. Her kan det betale sig at have fokus på fuldkorn, frugt og grønt for at øge mængden af E-vitamin.

34

fit for fight.

35

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

09

08

Opskrifter

Spørg bare!

Husker du?

Glutenfri bagværk, raw food, syndige kager eller sund saft – inspiration til alle ganer.

Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

Shop i Naturlishoppen.dk Naturli’s webshop

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

25


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

tema Naturen

Slap af i kroppen med selen

Vi lever i en turbulent tid, og det er ikke mærkeligt, hvis man rammes af både fysisk og psykisk uro. Men følelsen af at have svært ved at slappe af i krop eller sind, kan afhjælpes. Særligt antioxidanten selen har vist sig at have positiv effekt.

Kender du følelsen af uro i benene? Fornemmelsen af, at de har svært ved at finde til ro og danser lidt rundt under dynen, mens du egentlig gerne vil sove? Måske er oplevelsen krydret med en let kriblende følelse, eller at det værker lidt i de hyperaktive stænger? Det kan skyldes, at du simpelthen har siddet for meget stille, og at kroppen tigger og beder om at blive brugt lidt. Især i disse tider, hvor vi opfordres til at blive mest muligt hjemme, kan det være svært at komme op på de ønskværdige 7-10.000 daglige skridt, og belejligt at falde ned i sofaen og dase foran Netflix, når arbejdsdagen er slut. Urolige ben til stor gene Men uroen kan også skyldes lidelsen “Restless Legs Syndrome”. Restless Legs Syndrome (RLS) er, modsat den uro, der kan opstå efter en inaktiv dag, en kronisk tilstand, hvor man oplever uro i benene, som kan være særligt voldsom omkring sengetid. Lidelsen kan lindres ved at bevæge sig, men det er symptombehandling og ikke en kur. Man estimerer at 5-15 procent af den europæiske befolkning lider af syndromet. De fleste er kvinder, som rammes i alderen 30-60 år, men mænd er også på offerlisten, og for nogle vil det starte allerede i deres 20’ere. Det er dog velkendt, at risikoen stiger med alderen. 

26

Der er usikkerhed om, præcis hvorfor lidelsen opstår, men forskere mener, at det kan hænge sammen med hjernens produktion af dopamin, og at der er en arvelig komponent til sygdommen. Man kan lide af syndromet i forskellige grader, og er symptomerne voldsomme nok, vil man typisk behandle med dopamin-midler. Der er dog udfordringer ved denne behandlingsform, da den både kan forværre uroen, ligesom medikamenterne er forbundet med flere andre potentielle bivirkninger. Dog viser forskning, at tilskud med spormineralet selen faktisk kan afhjælpe symptomerne hos en del mennesker med restless legs, og at der ikke ses bivirkninger ved denne type behandling. Resultaterne var overvældende Selen er et spormineral, som findes i jorden. Desværre er jorden på vores breddegrader selenfattig, og derfor er det svært at få stillet kroppens behov for mineralet gennem kosten alene. I gennemsnit indtager danskere mellem 44 og 57 mikrogram selen om dagen, og det anbefales, at den daglige dosis ikke overskrider 300 mikrogram. Man kan altså trygt tage et tilskud, hvis man mistænker selenmangel eller mærker uro i benene.  Virkningen af selentilskud er afdækket i flere studier, blandt andet det svenske KiSel-10 studie, som undersøgte effekten af selen og coenzymet Q10 i forhold til en lang række sygdomme. Resultaterne af studiet er overvælden-

“Lider man af konstant uro i benene, som ved RLS, kan selen­ tilskud og gåture være en måde at mindske symptomerne og få ro i kroppen.”

de og viste blandt andet, at deltagere, som fik de to tilskud af selen og Q10, havde lavere risiko for hjertekarsygdomme og overordnet lavere dødelighed.   Symbiotisk forhold Foruden at være opmærksom på kvaliteten af sit selentilskud, kan det også være en god ide at supplere selen med Q10. I KiSel-10 studiet fandt forskerne nemlig også, at selen og Q10 er i et indbyrdes symbiotisk forhold. I praksis betyder det, at kroppen ikke kan få det maksimale ud af Q10, som er afgørende for energiproduktionen i cellerne, eller af selen, hvis der er mangel på en af de to. Kroppen har simpelthen brug for tilstrækkelige mængder af henholdsvis coenzymet og mineralet, hvis man vil have den fulde effekt.  Modsat selen, som skal tilføres udefra, producerer kroppen selv Q10 – produktionen falder dog med alderen, og det er en årsag til at overveje et tilskud.  På det danske marked er tilskuddene Bio-SelenoPrecise og Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold nogle af de mest anbefalede med en meget høj, dokumenteret optagelighed af hhv. selen og Q10.  Selen gav signifikant lindring Selen blev første gang opdaget i


/ tema

“Luft til hjernen og nogle kilometer i benene kan være en måde at skabe en naturlig distraktion samt træthed i kroppen, der kan gøre det nemmere at finde til ro om aftenen, ”

27


tema /

1814, og i 1973 konstaterede en gruppe forskere, at selen er en antioxidant, har antiinflammatoriske egenskaber og spiller en rolle i forhold til ”det dopaminerge system”, som netop er det, man mistænker for at være skyld i Restless Legs Syndrome. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at flere hold af forskere sidenhen har undersøgt mineralet som en mulig behandling af syndromet, og at man har fundet positive resultater. I et studie undersøgte man effekten af selentilskud i to forskellige doser og sammenlignede resultaterne med placebo. Deltagerne, der alle led af Restless Legs Syndrome som den primære sygdom, fik i en måned henholdsvis 50 mikrogram selen, 200 mikrogram selen eller placebo. Mellem hver undersøgelsesfase gik en måned for at rense kroppen for tilskud. At deltagerne led af Restless Legs Syndrome som primær sygdom, betyder, at uroen i benene ikke var en konsekvens af en anden lidelse som jernmangel, nyresvigt eller blodmangel.   Forskellen var markant Efter hver måned med behandling, som hverken deltagerne eller andre forskere kendte rækkefølgen af, skulle deltagerne besvare et spørgeskema om deres symptomer og graden af dem. De svarede på i alt ti spørgsmål, hvor de kunne angive en score fra 0 til 4 alt efter, hvor slemt de oplevede de forskellige symptomer.  Resultaterne viste tydeligt, at en måned med enten 50 eller 200 mikrogram selen dagligt mindskede deltagernes symptomer, og at forskellen var signifikant sammenlignet med placebo.  I gennemsnit angav deltagerne efter en måned med placebo en score, der var seks point lavere, end inden de gik i gang. Efter en måned med 50 mikrogram selen faldt scoren med knap 13 point, og efter en måned med 200 mikrogram faldt scoren med 14. Der er altså ikke stor forskel på de to måneder med tilskud, men en væsentlig forskel mellem selen og placebo. 

28

Sæt en stopper for den onde cirkel Uro i benene og kroppen kan være yderst generende og gå ud over søvnen, som ellers er så vigtig. Lider man af konstant uro i benene, som ved RLS, kan selentilskud og gåture være en måde at mindske symptomerne og få ro i kroppen. Mærker man netop nu en både fysisk og psykisk uro grundet de særlige vilkår, corona har sat for os, kan en gåtur også være en rigtig god ide. Luft til hjernen og nogle kilometer i benene kan være en måde at skabe en naturlig distraktion samt træthed i kroppen, der kan gøre det nemmere at finde til ro om aftenen, og dermed minimere risikoen for at ende i en ond cirkel med psykisk uro og mangelfuld søvn. 

Find den rette Gingko-Biloba forbindelse Der findes mange produkter med Ginkgo Biloba på markedet, og der er stor forskel på effekt og indholdsstoffer. Et studie fra 2016 undersøgte 42 forskellige produkter med ekstraktet og konkluderede, at ud af disse var der kun fire, som indeholdt de korrekte organiske forbindelser. En anden undersøgelse fra 2004 sammenlignede antioxidantaktiviteten i forskellige Ginkgo Biloba-tilskud. Her fandt forskerne, at der var op til 50 gange større aktivitet i nogle produkter end andre, og i øvrigt at den højeste akitivtet var i det danskproducerede Bio-Biloba. Som med alle kosttilskud skal man være opmærksom på, hvilket man vælger, og det er altid en god ide at gå efter naturlægemidler, såfremt det er muligt, da de er underlagt en anden kontrol end almindelige kosttilskud.

Livskvalitet og mental sundhed Men er det ikke nok, kan det igen være en ide at skele til naturens skatte. Tilskud med Ginkgo Biloba har nemlig vist sig at have en lindrende effekt på psykisk uro og koncentrationsbesvær. I en undersøgelse fra 2003 konstaterede en gruppe forskere, at 240 milligram Ginkgo Biloba ekstrakt dagligt i fire uger gav en signifikant bedre selvrapportering af livskvalitet og oplevet mental sundhed. Den effekt kan hænge sammen med ekstraktets evne til at forbedre kredsløbet og dermed øge blodtilførslen til hjernen. Det sker ved en kombination af Gingko Bilobas evne til at udvide blodkarrene samt at virke blodfortyndende. Af den grund har ekstraktet også vist sig at have positiv effekt på vindueskiggersyndrom, som nærmest er det modsatte af RLS. Vindueskiggersyndrom skyldes dårlig blodtilførsel til benene, der kan give smerter og gøre det svært at gå i længere tid uden at stoppe op.  Ginkgo Biloba har – ligesom selen – vist sig at have positive effekter på en lang række sygdomme og lidelser, og studier viser, at ekstraktet kan lindre alt fra demenssygdom til hjertekarsygdom, foruden at dæmpe psykisk uro og forbedre kredsløbet.


Konkurrence

Vind tykkere og mere glansfuldt hår

5 x Hair Volume™

Snart kan vi lægge tophuen tilbage i skuffen og lade håret bølge fri den lune forårsbrise. Og hvis du er en af de heldige vindere i konkurrencen, skinner dit hår ekstra smukt. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 29. marts 2021. Smukkere hår og Danish Beauty Award Hair Volume™ er en klinisk dokumenteret hårtablet, som giver et synligt tykkere, smukkere og mere glansfuldt hår. I 2019 vandt Hair Volume™ den prestigefyldte Danish Beauty Award i kategorien Inner Beauty. Hair Volume™ er baseret på æbleekstrakt i kombination med hirse, padderokke, aminosyrer, biotin, zink og kobber. Tabletten tilfører næringsstoffer til hovedbunden og hårsækkene, hvor håret dannes. Indholdet af zink og biotin hjælper med at vedligeholde et normalt hår, og det understøtter faktisk samtidig en normal hud. Zink bidrager desuden til at vedligeholde strukturen i normale negle. Kobber bidrager til en normal pigmentering af håret. Præmiens indhold: Der trækkes lod om 5 vindere i konkurrence. Hver vinder modtager 3 måneders forbrug af de prisvindende og klinisk dokumenterede hårtabletter Hair Volume™, svarende til 90 tabletter, til en værdi af 597 kroner.

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

(90 tabl.) Værdi:

597,-

Spørgsmål: Hair Volume™ giver næring til et smukt hår. Midlet er baseret på ekstrakt af en frugt, som findes i mange danske haver. Hvilken frugt?  Æble  Banan  Kiwi NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

 Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt. EMAIL:

Send dit svar senest den 29. marts 2021 Naturli • AI Innovation House • Innovations Allé 3 • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 02-2021”


tema / Foto/ Anette Harbech Olesen, Adobe Stock

tema Nature n

Livgivende hjælp til din lever En overbelastet lever kan påvirke dine kropslige systemer og organer negativt og bl.a. skabe fordøjelsesudfordringer og lavere immunforsvar. Derfor er det en god ide i perioder at give din lever omsorg og pleje. Din lever mærker du givetvis ikke meget til, og alligevel arbejder den utrætteligt for dig i alle døgnets 24 timer. Leveren varetager et utal af vitale opgaver; blandt andet filtrerer den 500 liter blod i døgnet, indgår i fordøjelsen af din mad og fungerer som lager af visse næringsstoffer, ligesom den står for mange af kroppens vigtige afgiftningsprocesser. Leveren er på alle måder et vitalt og vigtigt organ og kan derfor også fra tid til anden trænge til omsorg, omtanke og pleje. Leveren er kroppens superhelt Leveren er så vigtig for din sundhed, at den evner at gendanne sig selv, f.eks. hvis en del af den fjernes under en operation. Man kalder derfor også leveren for kroppens superhelt. Leveren er også næsten lige så hurtig som din tarm til at regenerere og danne nye celler. For at hjælpe din fantastiske lever kan det betale sig i en periode at undlade at indtage de ting, som vi ved, belaster den. Det er for eksempel toksiner, alkohol, sukker, fastfood og dårlige fedtstoffer. Særligt indtag af alkohol kan skade leveren, og et

30

kontinuerligt, højt alkoholindtag kan destruere mange vigtige leverceller. Blot tre til seks måneders ro og afholdenhed fra alkohol kan skabe bedre betingelser, så mange af de ødelagte celler kan gendannes. Du kan hjælpe din lever: • Ved stille og roligt at reducere dit indtag af alkohol, sukker, fastfood, industrifremstillet og forarbejdet mad, raffinerede olier, hvidt brød og hvede. • Ved at drikke 1 ½ -2 liter frisk og rent vand om dagen. Start hver dag med et glas rent, tempereret vand, tilsat lidt citron. • Ved at lade årstidens økologiske broccoli, blomkål, hvidkål, rosenkål, avocado, vandmelon og asparges indgå i dagens måltider og supplere med leverstyrkende urter og rødder. Urtepleje til din lever Udover kål kan visse helt naturlige urter, krydderurter, rødder og grønsager styrke din lever og fremme udrensningen. Det er for eksempel: •  Artiskok •  Marietidsel • Gurkemeje •  Mælkebøtte

Af Anette Harbech Olesen Forfatter, madskribent og sundhedsdebattør Madforlivet.com


/ tema

Opskrift på leverstyrkende mælkebøtteshot Lige nu pibler alt frem i haven – også ukrudtet. Drik dit ukrudt – du kan med stor fordel blende og lave juice med dine mælkebøtter, brændenælder eller skvalderkål. De er ikke bare sprængfyldt med levergavnlige bitterstoffer, de er også rige på blandt andet calcium, magnesium og det vigtige K2-vitamin. Lav et dagligt mælkebøtteshot og mærk, hvordan din krop næres, renses og trives.

Mælkebøtteshot til 1 person • En stor håndfuld mælkebøtter (og/eller skvalderkål, grønkål, frisk spinat eller andet grønt) • 1 skive citron eller lime • 1 skive ananas • 1/2 banan • vand Det hele blendes grundigt og drikkes straks. Du kan tilsætte hvedegræsjuice og eventuelt isterninger for yderligere friskhed. Har du ikke adgang til usprøjtede mælkebøtteblade, så kan du købe økologisk, fermenteret mælkebøttesaft fra Herrens Mark på Fyn.

Artiskok

Artiskok er i familie med tidselplanten, og blomstrende artiskokker ligner faktisk tidsler. De er rige på en lang række vitaminer, mineraler og leveropbyggende stoffer. Ekstrakt fra artiskok er blevet brugt i traditionel medicin i århundreder, særligt ved leversygdomme, problematikker med galdeblære og fordøjelse samt højt kolesterol. Den aktive ingrediens i artiskok hedder cynarin, og den højeste koncentration af dette stof findes i bladene. Artiskok hjælper ved produktion af galde, der har stor betydning for kroppens fordøjelse og anvendelse af fedtstoffer. Artiskokblade kan indtages hele i salater eller i form af et ekstrakt af leverstyrkende urtetinkturer som eksempelvis Heparon fra Allergica. Ved specifikke galdeproblematikker kan Resium eller artiskoksaft fra Schönenberger eventuelt anvendes.

Marietidsel

Marietidslen er også kendt som leverurt nummer et, og ekstrakt fra marietidsel er et veldokumenteret og effektivt middel ved svagheder i leveren. Studier har vist, at aktivstoffet i marietidsel – silymarin – bidrager til at opretholde en god leverfunktion og hjælper leveren i forbindelse med regeneration og øget afgiftning.

31


tema / M

Galdesten i leveren De fleste mennesker har galdesten i leveren og i galdeblæren, også uden at de ved det. Galdesten i lever og galdeblære kan medføre galdestensanfald. Galdesten dannes ud fra kolesterol, og derfor kan det være en god ide at se på, hvad det egentlig er, der provokerer leveren til at danne kolesterol. Det kolesterol, du spiser fra eksempelvis æg og smør, udgør kun cirka 20 % af det kolesterol, der cirkulerer i blodet. Derimod udgør leverens egen kolesteroldannelse de resterende 80 %. Dårligt og ødelagt fedt – som alle former for margarine og raffineret olie, friture og lignende – kan provokere leveren til kolesteroldannelse. Men den helt store og ofte oversete synder er sukker, hvidt brød, pasta og sodavand. Tidligere troede man, at fedtet fra maden fremprovokerede galdestensanfald, men i dag ved vi, at sukker, søde sager, kaffe og alkohol ofte er større syndere. Så hold øje med, hvad der fremprovokerer eventuelle galdestensanfald, og udelad disse fødevarer. Urtetinkturen Resium har vist sig effektiv såvel forebyggende som ved anfald.

S E EGEN KABER ISK

Gurkemejerodens aktivstof curcurmin virker antiinflammatorisk, hukommelses- og humørfremmende. Desuden er curcurmin befordrende for leverfunktionen, særligt i forhold til reduktion af skadelige effekter ved fedtlever. For effektivt at udnytte curcurmins mange gode egenskaber, skal der ofte store mængder til, og det kan være vanskeligt at spise sig til i tilstrækkelige mængder ved at spise selve gurkemejeroden. Det menes, at andelen af curcurmin i gurkemejerod er cirka 10%, men det kan variere afhængig af sorten, og hvor den er dyrket. Det er fint at supplere maden, smoothien eller juicen med frisk gurkemejerod, men for at opnå effektive resultater skal der et kvalitetskosttilskud til med et højt indhold af aktivt curcurmin. Curcurmin, og dermed også gurkemeje, skal varmes op, for at aktivere curcurmins gode egenskaber. Det vil sige, at gurkemejen skal svitses på panden, koges med risene eller bages med bollerne, for at curcurminen kan optages i kroppen. Sort peber kan have samme effekt, så anvender du gurkemeje i en smoothie, så tilsæt lidt friskkværnet sort peber for at aktiverere curcurminen. Det er også grunden til, at kosttilskud med curcurmin er tilsat sort peber. Ønsker du at tage et kosttilskud med curcurmin, så er Bidro’s Ledflex effektivt.

ØTTER HAR AN TII NF LA M

OR AT

Gurkemeje

KEB

M

Marietidselekstrakt kan indtages via urtetinkturet Heparon fra Allergica eller i form af Terra Nova’s Milk Thistle, der indeholder et frysetørret ekstrakt af frø fra marietidslen i kapselform.

ÆL

Mælkebøtte

Mælkebøtten omtales ofte som Fandens mælkebøtte, men faktisk er den næringsrige plantes officielle navn Taraxacum officinale. Mælkebøtte er i mange år blevet anvendt for sine blodsukkerstabiliserende, antioxidative og antiinflammatoriske egenskaber. Mælkebøtter er rige på en lang række bioaktive komponenter, der helt naturligt kan være en hjælp ved såvel inflammation som type 2-diabetes. Mælkebøtter har ligeledes et højt indhold af bitterstoffer, der kan have leverstyrkende egenskaber. Planten er kendt for sit virkeligt høje indhold af gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Særligt de spæde mælkebøtteblade er sunde, og det er om foråret, koncentrationen af næringsstoffer er højest. Bladene kan let indgå i en forårssalat, ligesom du også kan blende dem og bruge dem i juice. Alle dele af mælkebøtten kan potentielt spises, men sørg for, at de mælkebøtter, du spiser, er usprøjtede. Ønsker du at supplere med et tilskud af mælkebøtteekstrakt, så er økologisk og fermenteret mælkebøttesaft fra Herrens Mark et godt valg. Det er af særdeles høj kvalitet og virkning. Gode resultater Mistrives din lever, så mistrives du som regel også. Leveren har betydning for så mange processer i kroppen, at du mærker, hvis den ikke fungerer optimalt. Den mad, du spiser, og den måde, du lever på, har ligesom indtaget af alkohol og toksiner stor betydning for leverens sundhed. Stress påvirker også leveren, og mange bliver overraskede over, hvor sart og sårbar leveren kan være. Leveren har ligesom resten af kroppens organer behov for ro og næringsrig mad. Ved leversygdom er de første tegn ofte øget inflammation. Det viser sig som øget cytokindannelse. En sund levevis, god økologisk mad, mindre sukker og alkohol samt tilskud af vitaminer og mineraler, eventuelt suppleret af ovenstående, kan mindske inflammationsgraden og styrke leversundheden på få måneder. Efter en periode med levervenlig mad, mindre sukker og alkohol og gode kosttilskud vil du også ofte opleve mere energi, klare øjne, større overblik, bedre nattesøvn og muligvis et vægttab.


/ annoncer

GIV HUDEN ET VITAMINBOOST MED Æ

Giv huden et vitaminboost med ægte kaviar Øger elasticiteten og løfter og opstrammer huden Giver fløjlsblød, fastere og mere ensartet hud Mætter huden med fugt og minimerer rynker Reducerer mørke rande, hævelser og poser under øjnene

Caviar anti-age cleansing gel Caviar anti-age night cream Caviar anti-age day cream Caviar anti-age eye serum Caviar anti-age face serum

250 ml / 95,50 ml / 245,50 ml / 245,15 ml / 175,30 ml / 195,-

Øger elasticiteten og løfter og opstrammer hud Alle produkter forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk Giver fløjlsblød, fastere og mere ensartet hud Mætter huden med fugt og minimerer rynker Reducerer mørke rande, hævelser og poser under ø

Naturfarm er en danskejet virksomhed, hvor al udvikling og produktion foregår i Danmark

© 2021

Natur Energi / Designspace

d u k s Over

Naturens styrke, dit forsvar / solaray.dk

Overskud i hverdagen En travl forretningsverden med mange udfordringer i hverdagen sætter høje krav til energi og udholdenhed. Da er det godt at investere i et godt helbred med sund kost og gode kosttilskud. Mega B-Stress fra Solaray er et B-vitaminprodukt, der sikrer dig et dagligt tilskud af B-vitamin, hvor bla. biotin giver energi og overskud. Udover B-vitamin indeholder Mega B-Stress også magnesium, som bidrager til en normal muskelfunktion, der har en afspændende virkning på muskler, og 550 mg C-vitamin med gavnlig indvirkning på immunsystemets normale funktion. Vitaminerne er lagt i en base af urter og i en vegetabilsk kapsel. Tag 2 kapsler dagligt i travle, krævende perioder.

CAVIAR TONIC & FACE CLEANSER 250 ML / 95,-

Rosenrod er en flerårig urt, som vokser i de køligste egne på den nordlige halvkugle, den har fået sit navn efter sin tykke, velduftende jordstængel, som længe har været brugt i traditionel folkemedicin til at øge oplevelsen af energi og udholdenhed. Rosenrod er en adaptogen urt som beskytter kroppen, mindsker træthed under stressede betingelse, bidrager til en optimal mental og kognitiv aktivitet og Rosenrod hjælper med at opretholde kredsløbet, så cellerne får ilt og næringsstoffer. En fantastisk urt. www.solaray.dk eller besøg os på vores Facebook Solaray.dk Kan købes på Apoteket, Helsekostforretninger, Helsam, Helsemin, Matas og på Web-sites.

CAVIAR ANTI-AGE DAY CREAM 50 ML / 245,-

33


annoncer /

De origin ale naturpro dukter producer et på Langelan d

Forkælelse til alle hårtyper

Frisk som morgendug...

Rosen shampoo er en ekstra mild og drøj hårvask med frisk og behagelig rosenduft. Denne shampoo er velegnet til hyppig hårvask og passer til alle hårtyper. Shampooen er let nedbrydelig og uden kunstig farve og tilsat nedbrydelig konserveringsmiddel.

Lito® Hyben: For leddenes bevægelighed. Med egne placebokontrollerede forsøg, der dokumenterer at hyben hjælper til at vedligeholde leddenes bevægelighed. Lito® Hyben Pulver 300 g, Lito® Hyben Kosttilskud, Kapsler 250 stk Forhandles hos Apoteker og Helsebutikker

Forhandles hos helsekostbutikker og på www.helsam.dk

Lito®C: Bevarer immunforsvaret. C vitamin hjælper til at vedligeholde et normalt fungerende immunforsvar og modvirke træthed og udmattethed. Lito® C Naturdrik 500 ml Forhandles hos Helsebutikker

Mælkebøtte

Bidrager til en normal fordøjelse og leverfunktion

UKT OD

ETS PR ÅR NOMINERET

2020

En rigtig god mavefornemmelse! Mælkebøtten er kendt for sit indhold af bitterstoffer. Urtekyndige har op gennem tiden brugt den til at vedligeholde en normal leverfunktion, en velfungerende fordøjelse og deraf opnå et større velvære i kroppen. De særlige bitterstoffer understøtter fordøjelse og udrensning, da mave og leverfunktion understøttes. Mælkebøtte kan dermed bruges til at opnå et større velvære i kroppen, uanset om du er plaget af daglige gener, eller leder efter et alsidigt udrensningsprodukt.

34

REGOPU R® - fermente ret mælkebø tteekst til en natu rakt rlig fordøjelse o leverfunk g tion

www.herrens-mark.dk

REGOPUR® fra Herrens Marker indeholder levende mælkesyrebakterier, hvilket bl.a. konserverer ekstraktet helt naturligt. Det er derfor ikke pasteuriseret. Ekstraktet fremstilles af pressesaften fra friske, økologiske mælkebøtter, hvor både blade, blomster og rødder udnyttes. REGOPUR® fra Herrens Marker et unikt produkt som har været på markedet i mere end 50 år. Mælkebøtteekstrakten REGOPUR® forhandles i Helsam, Matas eller din lokale helsekostbutik. Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk


/ annoncer

GLUT

Puremetics Tørshampoo – til de dage hvor du springer hårvasken over Fås til både brunt, mørkeblondt og blondt hår. Puremetics Tørshampoo er håndlavet i Tyskland, 100% vegansk, miljøvenlig, CO2 neutral, plastifri og zero waste. Certificeret PeTA Cruelty-free. Puremetics tørshampoo giver dit hår et frisk look på de dage hvor du springer hårvasken over. Tørshampooen binder overskydende fedt fra håret og giver dit hår en herlig duft bestående af rene naturlige ingredienser. Forhandles hos www.beauty-shop.dk

Vitasin Homøopatisk lægemiddel i dråbeform, der indeholder virkestoffer i stærkt fortyndet og bearbejdet form. Der er anvendt udtræk af bl.a. urter, rødder, planter, mineraler og salte. Homøopatiske lægemidler er uden dokumenteret virkning. Vitasin kan købes i landets Helsekostbutikker – i online helsebutikker eller direkte hos Holistica Medica www.holistica-Medica.dk tlf : 76 83 30 00

ENFR

I

Driller maven? Prøv SylliFlor®

Understøt de kognitive funktioner!

SylliFlor® er ristede frøskaller (psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse.

Den smukke indiske plante Bacopa Monnieri har været kendt og anvendt i den gamle indiske medicin i mere end 3000 år for at understøtte de kognitive funktioner som fx hukommelse. KeenMind® indeholder et standardiseret ekstrakt af Bacopa Monnieri, så man er sikker på samme virkning fra gang til gang. KeenMind er velegnet til vegetarer. Køb hos din lokale helsekostforretning eller på nettet.

Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring og samlende ved løs afføring Køb på apoteket, i helsekostforretninger og på www.biodanepharma.com – tlf. 75 555 777 Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com

Let Grøn Detox Smoothie med sunde fedtsyrer (2 portioner) Flydende vitamin bombe, som nærer din krop med gode næringstoffer, antioxidanter og sunde fedtsyrer fra chiafrø og avocado. 100 g skrællet ananas, ½ blød avocado 50 g frossen spinat eller frossen grønkål. 9 Saft af ½ citron, 1 spsk original Chia frø 1 tsk revet ingefær eller lidt stødt tørret ingefær 2,5 dl havredrik, kokosvand eller en god juice. Hak ananassen let og kom den i blenderen med resten af ingredienserne. Blend ved høj hastighed indtil drikken er helt uden klumper og bladstykker. Se forhandlere på www.houseoforiginals.dk

For yderligere information: Novasel tlf. 6323 0002 eller www.novasel.dk

Ønsker du at få mere energi? Energi Boost Ufatteligt meget i kun et produkt. Vitaminer, Mineraler, Aminosyrer, Frugt og Grønsager. Spørg efter Komplet i din helsekostbutik. Bestil på www.goldenhealth.se Ring 4052 4015 Man-Fre mellem 10.00-16.00

35


/ oase

Mild, vegetabilsk pleje Morgenfruen er en populær og velduftende blomst i mange prydhaver. Men den er ikke kun til gavn i sommerperioden. Calendula – som er morgenfruens latinske artsbetegnelse – benyttes i mange plejeprodukter. Det skyldes dens indhold af antioxidanter og collagen-stimulerende glykosider, som også er bakteriedræbende. Rømer Naturprodukt har en hel serie af Calendula-produkter, som tilbyder mild og vegetabilsk pleje til hverdagsbrug. I din helsekostbutik finder du Calendula shampoo, bodyshampoo, balsam og bodylotion.

Whole Food vitaminer

Har du prøvet homøopati? Homøopatisk medicin er et populært tilskud mange steder i verden, og det har også i Danmark en trofast gruppe af brugere. Men faktisk nyder de homøopatiske midler ikke så stor bevågenhed på vores breddegrader, og det er lidt synd. I en periode, hvor energiniveauet er lavt hos mange af os, kan de skånsomme homøopatiske midler måske være det, der kan støtte din fysik, mens vi venter på varmere dage. Vitasin er et bredspektret middel, som i den homøopatiske litteratur beskrives til anvendelse ved bl.a. for blodrensning og leverforstyrrelser, ved betændelse i lymfesystemet og ved generel svækkelse. Læs om Vitasin på www.holistica-medica.dk og find det i din helseshop.

36

De fleste af os ved, at tilskud af vitaminerne C og D er vigtigt i den mørke årstid. Ikke mindst efter der er kommet forskning om vitaminernes effekt på modstandskraften imod coronavirus. Men det er stadig forholdsvis nyt at tænke over, hvordan vores krop optager de vitaminer, vi giver den. En af de senere års vigtige nyheder er tilskud i kapsler, som på forskellig vis er ”food state” – dvs. at vitaminerne serveres sammen med f.eks. grøntsager, der af kroppen genkendes som mad. Dermed opnås bedre optagelighed. Royal Green er et mærke, som arbejder med Whole food-kapsler. Prøv C-vitamin i kapselform med svampene shiitake, maitake og reishi eller D3-vitamin i kapsler med 98,918% certificeret økologisk indhold (bl.a. pulveriseret sød kartoffel). Find Royal Green Vitamin D3 og Vitamin C Complex i din helsekostbutik.

Masser af danske veganere 2020 blev lidt af et gennembrud for veganisme på Google. En stigning på hele 47 % af søgninger, der indeholder ord med ”vegan”, taler sit klare sprog. I Danmark var stigningen fra 2019 til 2020 lidt mindre end det overordnede gennemsnit – 30 %. Men hvis man går et par år tilbage og sammenligner med 2017, er stigningen i veganske søgninger 102 %. Så der er basis for at tale om en klar tendens. Ifølge en ”global veganisme rapport” fra det internationale madmagasin Chef’s Pencil er Danmark placeret på en global 13. plads, når det gælder søgninger om veganske emner. Nogle af de mest populære søgninger i Danmark er: ”Vegansk mad”, ”vegansk opskrift”, ”vegansk kage” og ”veganske pandekager”. Internationalt er England nummer 1 på listen over vegansk interesserede lande i 2020, mens den amerikanske by Portland i Oregon er verdens veganer-hovedstad.


/ oase

en holdning til livet

Følg os på facebook Over 100 ikke-alvorlige bivirkninger

... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd!

Efter de første godt 100.000 vaccinationsinjektioner mod coronavirus i Danmark – som alle var BioNTech/Pfizers vaccine – er indrapporteret 665 tilfælde af formodet bivirkning. I 5 tilfælde er patienten død kort efter vaccination, men sammenhæng mellem vaccine og dødsfald vurderes som mindre sandsynlig. 117 af de 665 bivirkningsrapporter var undersøgt ved dette blads deadline. Langt størstedelen var ikke-alvorlige og heller ikke overraskende. Det er f.eks. lokal irritation ved injektionsstedet, hovedpine, svimmelhed eller feber. Overraskende var det heller ikke, at der kom melding om allergiske reaktioner. Men for 17 patienter var reaktionen så ubehagelig, at de måtte modtage behandling eller indlægges til observation. I alle tilfælde var der kun tale om forbigående reaktioner. Dog vurderer Lægemiddelstyrelsen, at 8 tilfælde var såkaldte anafylaktiske reaktioner, som i værste fald kan udvikle sig livstruende – dog heldigvis ikke i disse tilfælde. Risikoen for anafylaktisk chok er aktuel ved alle typer vaccine og er en af årsagerne til, at patienter holdes under observation i en periode efter indsprøjtningen. 11 dødsfald er rapporteret i tiden kort efter en vaccination. 5 tilfælde er undersøgt til bunds, og det vurderes for alles vedkommende som mindre sandsynligt med en sammenhæng mellem dødsfald og vaccine. Der var tale om ældre, sygdomssvækkede mennesker. Lægemiddelstyrelsen modtager og behandler patienters indberetninger om bivirkning ved enhver type medicin, således også vaccine-tilbud mod coronavirus. Du kan indberette en birvirkning hos dig eller en p årørende via www.meldenbivirkning.dk

37


krop / Foto/ Shutterstock

Træning med bonus i det fri Benyt lejligheden, mens fitnesscentre er lukkede eller begrænsede, til at få hul på at træne ude i naturen. Mulighederne er nærmest uendelige, og du får noget ekstra foræret, som ingen træner kan give dig.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

I bund og grund er det jo absurd, at mange af os finder det helt naturligt at lukke os inde i et rum for at dyrke motion. Især når vi tænker over, at træning i naturen giver os SÅ meget foræret. Ude i skovbunden har du et perfekt underlag, noget at kigge på, frisk luft at indånde, ingen at forstyrre, og samtidig en kontakt til Moder Jord, som kan en hel del. Og tilmed ganske gratis og uden bindingsperiode, og du kan komme ud og afsted på hvilket tidspunkt, der passer dig. Det er da frihed. Hvad er egentlig lettest? Jamen altså, hvad afholder os fra at komme i gang? Er det ikke bare om at snøre skoene og komme ud? Forhindringerne kan jo være, at vejret er koldt, vådt, og mørkt her i vintertiden i Danmark. Men du kender jo det med, at det er

38

påklædningen, der er dårlig, og ikke vejret. Den holder. Find eller køb lidt fornuftig påklædning, så er den undskyldning fejet af vejen. Måske er vores reelle udfordring, at det er langt nemmere, at der står en træner og fortæller dig, hvad du skal gøre? At du, når du hiver i en maskine, har alle bevægelserne givet på forhånd? Så du kan træne din krop uden at bruge hovedet? Men tænk på at træning i det fri gør DIG fri og kan give mulighed for at mærke din krops behov (og ikke din træners ideer). Du vil tilmed få trænet din kreativitet. Om du træner i skoven, ved stranden, på villavejen, i parken eller i din have, det er jo op til dig. Er du ikke helt tryg, så allier dig med en nabo, ven eller søster. Det er også sjovere at have en at grine sammen med, især hvis


/ krop

man er bange for at føle sig forlegen eller akavet. Pulstræning i det fri Er du til løb, så giver udendørs træning jo sig selv. Jeg vil foreslå, at du får kigget på HIIT træning, altså du lægger højere intensitet ind i intervaller. Skiftevis lunter eller løber og spurter. Det giver vældig godt på konditionskontoen. At løbe i bakker og terræn giver altid noget ekstra. Løber du i sand, kan du, lige så snart vejret tillader det, løbe (måske bare noget af ruten) på bare tæer. Det vil træne dine fødder, ben og balder rigtig meget, at du synker lidt ned i sandet og får lavet et kraftigt afsæt. Cykelture kan jo bruges til at komme langt omkring, eller lægges ind som den praktiske del af hverdagen når vi alligevel skal handle, på biblioteket, hente børn. På den måde forenes det praktiske med det fornøjelige. Gåture fortryder du aldrig Jeg kan ikke anbefale gåture nok. Her kan du blive ved i lang tid uden af lave skader og uden at blive meget øm, hvis du er ny i motionsverdenen. Du får alle fordelene ved at være ude, og som en kvinde engang sagde til mig: Man fortryder aldrig en gåtur. Hvis du går med en ven, kan I tilmed opleve, at samtalen udvikler sig helt anderledes, end hvis I sad på en cafe. I får lidt regn i hovedet, vind i håret og hilst på en solsort – det er alt sammen kun dejligt. Gåture kræver ingen udstyr, ingen opvarmning, men til gengæld vil du have glæde af nogle strækøvelser bagefter, hvor dine muskler er varme. Tilmed kan gåture foregå alle steder og til alle tider. Gåture er noget underkendt som motionsgiver, men hvis du speeder tempoet op, så er det fin konditræ-

“Når du træner ude, er en af de helt store sundhedsmæssige gevinster, at du giver din krop helt ny frisk energi at indånde – i modsætning til fitnesscenteret, hvor der ofte mest lugter af sure sokker og indelukket sved. ” ning. Find evt. dine stavgangsstave frem, så du får brugt armmusklerne samtidig. Masser af muligheder Hvad enten du går eller løber, kan du lægge sekvenser af styrketræning ind som en slags cirkeltræning: Armstrækninger eller planken, hvor du bruger en væltet træstamme, en bænk, et hegn … Armbøjninger med din egen kropsvægt, hop op og grib fat i en solid gren, og løft/sænk din krop. Find en træstub, en stor sten eller en betonklods, og træd op og ned fra den. Efterhånden kan du udvide med at hoppe op og ned fra den (hvis den ikke er for høj). Snup et sjippetov med ud. Så behøver du ikke tænke på underboen, og sjipning er ikke for børn. Det er ret anstrengende og tilmed sjovt. Ellers kender du nok sprællemand, lunges, squat, høje knæløft... Når du træner ude, er en af de helt store sundhedsmæssige gevinster, at du giver din krop helt ny frisk energi at indånde – i modsætning til fitnesscenteret, hvor der ofte mest lugter af sure sokker og indelukket sved. Jo friskere luft, du har til rådighed, jo bedre ilter hele din krop. Du kommer til at mærke vind og vejr og får måske hilst på en hundelufter og set en mælkebøtte. Du opdager foråret, når det begynder at spire, eller når løvfaldet sætter ind og bladene skifter til efterårsdragt. Det er altså en sanseoplevelse, få af vores indendørs aktiviteter giver. Det er bare ikke det samme at opdage foråret komme fra vindueskarmen som ude i den virkelige verden. Earhting - en ren healer Netop dette med udeliv og at opholde sig ude, som vækker dine sanser på en ny måde, leder mig til at huske dig på, at ophold i naturen er en ren healer. Når du føler dig fremmed over for natur, er det måske, fordi du endnu ikke har fundet tryghed ved den.

39


krop /

Skovbadning er terapi Vi har talt med Doreen Møller Holmquist fra mind4nature. Doreen er natur- og stressvejleder og bruger det japanske fænomen skovbadning, når hun underviser sine kursister og når hun hjælper stressramte. Skovbadning er noget, de japanske læger udskiver som behandling til deres patienter, som lider af stress, psykiske lidelser, smerter osv. Fænomenet hjælper til at forbinde sig til naturen, sanse den og finde både ro og energi.

Der er efterhånden en del forskning, som fortæller, at naturen kan gøre os mere sunde og raske, også selvom vi ikke taler motion og kondital. Begrebet earthing handler om, at når vi er i kontakt med jorden, altså helt tæt uden skosåler imellem os og jorden, så tilføres kroppen en god portion antioxidanter. Deres evne er bl.a både at bekæmpe og hæmme inflammation, der ofte kommer til udtryk som smerter, og aldringsproces. Stresshormonerne fra binyrerne reduceres, når vi forbinder os med jord og naturen, og ved nærmere undersøgelser mener man, at dette sker, fordi hjernens koglekirtel (som producerer melatonin) bedre producerer dette hormon. Så kroppen falder lettere til ro, og søvnen forbedres. Earthing kan ske ved at bevæge sig barfordet på jord, græs, sand, havet eller trærødder. Find ro og åbn dine sanser Taler vi at komme sig over stress

40

eller psykisk sygdom, viser begrebet terapihaver jo, hvordan natur kan være en gave. Nærvær med naturen betyder, at du ikke skal skynde dig, gøre noget på tid eller være til rådighed på elektroniske forbindelser. Du øver dig i at være med dig selv, mærke din krop og dens behov, finde ro og åbne dine sanser. Blodtrykket sænkes, synet bliver styrket, dine muskler i hele kroppen bruges på den måde, de egentlig er skabt til. Hvis du skal øve dig i at forbinde dig og finde ro ude, er det nok blot at gå rundt i en skov, strand eller park og bare være. Sætte sig og trække vejret. Mærke kroppen, vinden, sanse lydene uden at lytte efter. Lade blikket svømme ud i horisonterne uden egentlig at se på noget. Eller måske helt lukke af og bare sidde med øjnene lukkede og sanse, hvad der måtte være. De tanker, der dukker op, lader du bare passere. Det vil give en ro i dit system, som du ikke finder andre steder.

Sådan skovbader du: • Start med at finde et naturområde. • Kig dig omkring og se, om der er et træ, der ”taler” ­ til dig, og gå hen til det. • Kig nøje på dets form, stammen, bladene, deres ­facon, farve, duft osv. Mærk på stammen og på ­grenene. • Træk vejret dybt og helt ned i maven. • Du kan holde om træet, hvis du har lyst eller sætte dig tæt ved stammen. Forestil dig, at når du ånder, så trækker du træets energi med ind og ud, så I ­skiftevis nærer hinanden. • Læn dig ind til stammen og mærk den styrke, træet har. • Læg dig ned og kig op i trækronen, lyt til bladenes rislen, se om der bor dyr i træet, fugle, insekter osv. • Inden du forlader dit træ, så tak for oplevelsen og den energi, du har fået derfra. Ja, det skal prøves, så giver det mening. Naturen på recept er nok inden for rækkevidde. Det håber jeg.


/ oase

En fredelig sommer på terrassen Dagene bliver tydeligt længere, og man glæder sig allerede til sommereftermiddage og –aftener på terrassen. Mens hvepsene er i hi, kan vi allerede forberede os på at holde dem væk fra havebordet. Med hvepsefælden fra Green Protect afledes de irriterende flyvere fra de steder, hvor vi sidder og hygger os. Fælden, som er ugiftig og ikke tiltrækker nytteinsekter som bier, skal blot placeres lidt væk fra menneskernes opholdsplads. Så får vi en fredelig sommer på terrassen. Find Green Protect-fælden, eller refill til din gamle fælde, i din helseshop.

En stabil overgang til foråret Vi arbejder os stille og roligt frem mod forår og faldende smitte. Men huden er bleg og kroppen er ved at være tom for energi. Et af de essentielle mineraler, du især kan have brug for i ­denne tid, er magnesium. Magnesium indgår i hundredevis af enzymforbindelser og har betydning for stabilt blodsukker og blodtryk. Magnesium får du gennem bl.a. grove grøntsager, fuldkorn og mælk. Men et tilskud kan gavne mange af os, når energien er på lavpunktet. Magnesium styrker også knogler og tænder. Find magnesium på hylden hos din naturkost. F.eks. Bio-Magnesium, der har en meget effektiv optagelighed i kroppen og hurtigt kan gøre en forskel.

Ekstra energi til ekstra ligevægt Der er en stærk forbindelse mellem energi, modstandsdygtighed og fysisk præstation. Både immunsystemet og de fysiske aktiviteter er dyre i energi. Ideelt set styrer kroppen både din indre og ydre styrke, så der ­skabes en ligevægt. Vi ved dog alle, at forskellige faktorer kan påvirke denne vigtige balance negativt. Disse faktorer har vi set rigeligt af i det seneste års tid. Ginseng er en såkaldt adaptogen rod, som ikke stimulerer, men ­regulerer mange af de basale funktioner i kroppen. Det gør den blandt andet ved at forbedre iltoptagelsen ude i cellerne. Al ilt, din krop ­optager, er med til at skabe mere energi. Måske er det ginseng, der kan give dig den ekstra energi og ligevægt, du trænger til. Prøv f.eks. Ginsana, der findes både som kapsler og som tonic. Ginsana findes bl.a. hos Matas, Helsam, på apoteket eller i din helsekostbutik.

41


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

tema

din have Omdan e s a ti l o e n su m m e n d e

Naturen

Biodiversiteten er i frit fald. Det er en velkendt problematik, som forskere har forsøgt at råbe op om i årevis, og som kan få store konsekvenser for både natur og mennesker. På trods af det er udviklingen endnu ikke vendt. Heldigvis kan du selv arbejde aktivt med at gøre dine udearealer attraktive for bier og insekter – og det uden det store bøvl. De fleste af os har gennem vores skoletid set animerede film om verdens historie fra Big Bang og frem til i dag. Her fortæller den tegnede professor med store armbevægelser og livlige illustrationer om, hvordan en meteor slog ned på jorden for 65 millioner år siden og indhyllede jorden i mørke, som tog livet af dinosaurerne og mange andre dyr. Han fortæller ligeledes, hvordan istider har ændret flora og fauna markant til den natur, vi kender i dag. Disse fænomener kaldes for masseuddøen. Det dækker over, at en

42

meget stor del af liv på jorden pludselig forsvinder. Og faktisk befinder vi os i sådan en tid lige nu. Men modsat tidligere, hvor de store dødstal skyldtes et enkelt fænomen udenfor vores kontrol, som eksempelvis en meteor, peger forskningen på, at den sjette masseuddøen, som sker i disse sekunder, timer og dage, skyldes mennesker. Allerede i 2014 forsøgte forskere at gøre opmærksom på den krise, som verden står over for, og konsekvenserne af vores måde at agere på jorden, som kan ende med at give bagslag. For selvom vi mennesker er blevet super teknologiske og kan manipulere med mange ting, så er vi stadig en del af et større økosystem, hvor alle dyr og planter spiller en rolle, som vi er afhængige af.  For at tage et konkret eksempel, så er vi mennesker afhængige af en fødevareproduktion. Det behov ser kun ud til at stige i fremtiden, i takt med at vi bliver stadig flere mennesker på jorden. En del af fødevareproduktionen består af afgrøder. Men afgrøderne er afhængige af bestøvning fra bier og insekter. Faktisk viser forskning, at 75 pro-

cent af verdens afgrøder har brug for netop denne bestøvning for at kunne eksistere. Men fordi vi sprøjter med pesticider og ødelægger bierne og insekternes levesteder, er arterne i voldsom tilbagegang – og det kan altså ende med at betyde, at der simpelthen vil være mangel på mad. Sprøjtegifte og manglende levesteder truer Ifølge et studie, udgivet i tidsskriftet Biological Conservation, kan insekter være udryddet om 100 år, hvis udviklingen fortsætter i samme fart som hidtil. Tal fra Tyskland bakker op om disse resultater. De viser nemlig, at insektbiomassen på beskyttede naturområder er faldet med 75 procent i de seneste 27 år. Der er altså et voldsomt behov for at genskabe gode levesteder for insekterne, hvis vi ikke vil risikere, at økosystemer skal kollapse, og mennesker i højere grad risikerer at dø af sult. Heldigvis kan vi alle sammen skubbe udviklingen i den rigtige ret-


/ tema

“Giv græsset lov til at stå lidt højere, så der også kan vokse små blomster frem mellem stråene”

ning ved at arbejde med vores udearealer – om det er haven derhjemme, i sommerhuset, en altan eller fællesarealer ved en lejlighedsbygning. Noget af det vigtigste for insekternes overlevelse er gode levesteder. Det betyder et fravær af sprøjtegifte, flere blomster og mere vild natur. Derfor er det faktisk heller ikke så

svært at skabe gode forhold for særligt de danske bier og sommerfugle, som er i tilbagegang – det kræver nemlig bare, at vi lader være med at gøre så meget. Det kan virke naturligt at sørge for at holde græsset kort, luge ud for alt ukrudt og generelt arbejde hen mod en meget trimmet og pæn have. Men faktisk vil insekterne sætte pris på, at vi gør det stik modsatte. Giver

Kæmper bier om føden? Der findes to slags bier herhjemme: Vilde bier og honningbier. Der er usikkerhed om, hvorvidt den ene slags er skyld i tilbagegang for den anden. Sikkert er det dog, at mindre føde og få levesteder øger konkurrencen mellem de to. De vilde bier har en essentiel rolle i økosystemet og er i tilbagegang både herhjemme og mange andre lande. Det er kritisk, fordi det i sidste ende kan få konsekvenser for mennesker. De væsentlige årsager til, at de vilde bier forsvinder, er ødelagte levesteder, tab af redepladser, manglende føderessourcer og brugen af pesticider. Forskere har gennemgået litteraturen for at finde ud af, om der eksisterer en kamp mellem de vilde bier og honningbierne, som yderligere truer de vilde bier. Konklusionen er, at honningbierne ikke er en bærende kraft for den triste tilbagegang af de vilde insekter. Når det er sagt, så kan der opstå en konkurrence mellem de to biarter, fordi der generelt er mindre føde til rådighed. Biavlere kan skabe mere fordelagtige forhold for deres bier ved at plante flere blomster nær bistaderne. Men det er også vigtigt, at vi husker at gøre det samme for de vilde bier, hvis ikke konkurrencen skal intensiveres og risikoen for et kollaps i økosystemet skal stige. Vi kan alle sammen nemt bidrage til de vilde biers overlevelse ved at tænke dem ind i vores grønne områder – og det er nu vi skal gøre det, hvis vi skal undgå en katastrofe. 

43


tema /

Hold insekter sikkert på afstand Vi skal have flere dyr ind i vores haver og grønne områder. Men de flyvende insekter kan være generende og irriterende, hvis de summer rundt de forkerte steder. Heldigvis er der meget, man kan gøre for at holde dem i behagelig afstand. En have fyldt med sommerfugle, fine små bier, græshopper og insekter er dejligt. Det giver liv og et skønt, naturligt lydtæppe. Men de fleste kender nok også irritationen ved at have taget aftensmaden ud på terrassen og så mærke, hvordan fluer, hvepse og myg sværmer til og sætter sig på maden og kroppen. Når vi skal have flere af de små flyvere i haven, stiger risikoen for, at aftenhyggen ender med viftende arme og talrige kløende stik. Men der er faktisk meget, man selv kan gøre for både at tiltrække og skræmme dyrene væk på en og samme tid. Det handler i høj grad om den rette indretning.  Ved at skabe deciderede områder i haven, hvor naturen får lov til at leve vildt og agere hjemsted for de mange dyr, samtidig med at man på naturlige måder skræmmer dem væk fra de steder, hvor man gerne vil sidde og nyde sin mad, kan det lade sig gøre at sameksistere.  Der findes flere forskellige hjælpemidler, der kan skræmme insekterne væk fra spisebordet, ligesom flere urter, blomster og planter udsender dufte, som dyrene frastødes af, men som ikke er hæslige for den menneskelige næse. For tiden, hvor vi ubekymret kunne slå insekterne ihjel, er slut. Vi er nødt til at skabe de rette rammer, for både dem og os. 

44

græsset lov til at stå lidt højere, så der også kan vokse små blomster frem mellem stråene, og lade død vegetation ligge i stedet for at køre det væk som haveaffald. For den døde vegetation kan berige naturen i haven med næringsstoffer og danne grobund for et lille økosystem i sig selv. Derudover kan man med fordel sørge for, at der rundt omkring i haven eller på altanen er blomster i hele perioden fra forår til sensommer. Man skal ikke forvente, at insekterne rykker ind fra den ene dag til den anden, men forsøg viser, at små tiltag som disse i private haver faktisk har en effekt. Insekterne rykkede ind WWF Verdensnaturfonden lavede sammen med Haveselskabet et eksperiment i foråret 2020 for netop at undersøge, om man kunne få mere liv ind i danskernes haver ved at lade dem være mere vilde. Og resultaterne viste klart, at familierne, som deltog i forsøget, oplevede klart mere dyreliv i haven, og at det smittede gavnligt af på haveejerne.  De 64 familier opdagede, at der pludselig var helt andre lyde i haven, som skyldtes, at især græshopper, bier, sommerfugle og biller slog sig ned i haverne. Det gav stor glæde og en anden føling med naturen, som var positiv, fortalte familierne ved eksperimentets afslutning.  Det er klart, at der også er behov for en indsats på de nationale

“Ved bare at sætte et område af, hvor man lader græsset stå og sår vilde blomster, har man gjort en lille forskel” naturområder, og at særlig landbruget også er nødt til at tænke biodiversiteten ind i deres produktion, hvis udryddelsen skal stoppes, og insekterne vende tilbage til deres hedengangne storhedstid. Og faktisk sker der særligt inden for økologisk landbrug også en udvikling, hvor landmændene får råd og vejledning til, hvordan de kan inkorporere mere vild natur på deres områder, netop for at genetablere levesteder for insekterne. Men der er altså også meget, vi hver især kan gøre. Både i vores egne haver og på altanerne, hvor vi kan sørge for, at der er blomster og uberørte områder, som insekterne kan trives i, ligesom vi kan skubbe til mere vild natur på fællesarealerne, som ofte hører til lejlighedskomplekser. Ved bare at sætte et område af, hvor man lader græsset stå og sår vilde blomster, har man gjort en lille forskel, og så kan man med god samvittighed læne sig tilbage, lade plæneklipperen stå og vide, man har gjort noget godt for den danske fauna. 


/ oase

Mæt med chiafrø Chiafrø er fulde af fibre. Fibre i maden sikrer en jævn optagelse af maden, en god fordøjelse og et stabilt blodsukker. Chiafrø i mad eller drikke giver dig en følelse af mæthed, som varer længe. Prøv en CHIA FRESCA, som er den måde, Aztekerindianerne indtog CHIA på. Du kan finde opskriften – og mere information om chiafrø – på www.houseoforginals.dk

Din mave skal også have det godt Når maven har det godt, har hele kroppen det godt. Alle de små processer i fordøjelsessystemet, som er i forbindelse med f.eks. immunsystemet, bliver afdækket af videnskaben i disse år. Der er mange nye opdagelser, men konklusionen er oftest den samme: En sund tarmflora er grundlaget for, at alle de andre kropslige funktioner er i topform. Man kunne også nøjes med at konstatere, at ondt i maven er ubehageligt, og det er vigtigt at fatte omsorg for mikrobiotaen i dit mellemgulv. Med tilskud af levende mælkesyrebakterier styrker du mavens muligheder for at holde sig sund. Prøv f.eks. Flora Aide, som fås i de fleste velassorterede helsekostbutikker. Vejledende pris er 199 kroner for 90 kapsler, der svarer til en måneds dosis.

En gladere bedste ven Hundeejere oplever ofte, at deres hund holder af frugt og grønt – en gulerød, en kartoffel, et æbleskrog – men de færreste firbenede spiser hybenbær. Det kunne de ellers med fordel gøre, for de aktive stoffer i hyben er sunde for både mennesker og dyr. Hyben-Vital, der producerer nogle af de bedste hyben-produkter til mennesker, har udviklet Lito-Vet til hunde. Forskning på hunde i Danmark og Sverige viste, at hundene blev smidigere, mere motiverede og samarbejdsvillige og de var mærkbart gladere, når de modtog tilskuddet. Find Lito-Vet i din helsekostbutik eller find mere information på www.litohyben.dk

45


krop / Foto/ Adobe Stock

En hjælpende hånd til dine nyrer

Vores nyrer har mange funktioner i kroppen; bl.a. rensning af affaldsstoffer, regulering af blodtrykket samt aktivering af D-vitamin. Vi kan derfor med fordel sende vores nyrer en kærlig tanke og prøve at indtænke nyrernes trivsel i hverdagen.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

Nyrernes funktion er knyttet til blodet, som renses for affaldsstoffer, når det passerer nyrerne. Der løber omkring 1800 liter blod igennem nyrerne om dagen, og nyrerne sørger for, at blodet bliver sendt rent tilbage i kroppens kredsløb, mens affaldsstoffer udskilles med urinen. Nyttige stoffer som vandopløselige vitaminer, glukose, aminosyrer og mineralsalte bliver i kroppen. Det efterlader en daglig urinproduktion på ca. 1,5 liter, som består af overskydende væske og diverse affaldsstoffer.

rolle for reguleringen af vores væske- og saltbalance samt for reguleringen af vores blodtryk. Rammes du af opkast og/eller diarré, kan du miste meget væske. I den situation opfordres du til at spise eller drikke noget saltholdigt, så væsken bindes i kroppen og du undgår væskemangel. Har du problemer med forhøjet blodtryk, skal du derimod begrænse saltindtaget, netop for ikke at binde for meget væske og øge blodtrykket.

Nyrerne og væskebalancen Har vi drukket for lidt, eller er der meget varmt, tilbageholder nyrerne væske i kroppen ved at reabsorbere det. I sidste del af nyrekanalerne sidder der receptorer, der er modtagelige for hormonet antidiuretisk hormon (ADH). ADH frigives fra hypofysens baglap og bevæger sig med blodet til receptorerne i nyrekanalerne, hvor hormonet sætter sig fast og giver besked til nyrerne om at reabsorbere væske. Vi vil dermed tisse mindre, og vores urin bliver mørkere, som den er om morgenen, når vi står op. Er du i tvivl, om du drikker væske nok, så kan du altid tjekke farven på din urin. Farven skal være lys gul for at væskemængden i kroppen er tilpas. Der er dog en maksimal grænse for, hvor meget nyrerne kan reabsorbere, og vi vil udskille omkring en halv liter urin om dagen, selv om vi er i væskeunderskud. Det er derfor vigtigt, at vi drikker væske nok, fordi det indvirker på vores generelle velvære, vores energiniveau og på kroppens evne til at udskille affaldsstoffer.

Knesisk medicin og nyrerne Vender vi blikket mod den kinesiske medicin, anses nyrerne som vores energireservoir og som vores medfødte energidepot. Under enhver form for stressbelastning frigives energi fra nyrerne, og det er derfor, du kan føle dig træt efter arbejdsdagen. I den kinesiske medicin inddeles døgnet i tidsrum, som alle kroppens organer er tilknyttet – det betegnes organuret. Organernes placering i organuret afspejler det tidspunkt, hvor de har optimal energi. Tidsrummet 17-19 er knyttet til nyrerne, og her er det bedst at lade roen sænke sig og bearbejde arbejdsdagen, så nyrerne kan fyldes med energi igen. Dog efterlader en travl hverdag ikke altid tid til en stille stund på det tidspunkt, men et lille pusterum mellem klokke 17 og 19 kan være optimalt for at fylde depoterne. Kinesisk medicin opererer med loven om de 5 elementer. Tankegangen bag loven er, at vi indeholder de samme elementer, som vi finder i naturen: Træ, ild, jord, metal og vand. Vores organer er forbundet til disse fem elementer, og nyrerne er forbundet til vandelementet. Hvert element er også forbundet med bl.a. en årstid, kropsvæv, følelser, farver og sanseorganer. Nyrerne hører til vinteren og i forhold til kropsvæv, er vandelementet forbundet med brusk, marv, knogler, tænder, hovedhår og negle. Nyrernes sanseorgan er ørerne. Ubalancer i relation med ørerne eller i det førnævnte kropsvæv kan tyde på ubalance i nyrerne. Det er ikke ensbetydende med sygdom i nyrerne, men det er et tegn på, at nyreenergien ikke er optimal.

Nyrerne, saltbalance og blodtryk Det er ikke udelukkende hormonet ADH, der regulerer kroppens væskeindhold via nyrerne. Det gør hormonet aldosteron også ved at øge genoptagelse af natrium og klorid. Når salt reabsorberes, bliver vand også reabsorberet, fordi vand og salt ledsager hinanden, og på den måde bindes både væske og salt i kroppen. Når salt og væske bindes i kroppen, øges blodvolumen, som får blodtrykket til at stige. Nyrerne spiller derfor en

46


/ krop

Urter til nyrerne

T DE

ER VI G ET T I -D GT OK AT D RIKKE VÆSKE N

Ødemer kender mange af os til, og der er flere urter, som kan hjælpe med at mindske ødemer og fremme udrensning via nyrerne. Årsager til ødemer kan være stående eller stille­ siddende arbejde samt graviditet, og det er altid vigtigt at finde ud af, hvorfor ødemerne opstår. Ødemer kan være af harmløs og forbigående karakter, men de kan også skyldes mere alvorlige tilstande som hjerte- eller nyresygdomme. Er der tale om mere ­alvorlige årsager til ødemerne, skal vanddrivende og udrensende urter bruges i samråd med lægen. Urter som gyldenris, padderokke, brændenælde og birkeblade har udrensende og vanddrivende ­virkning. Der findes også færdiglavede teblandinger, hvor flere af urterne er blandet – eksempelvis ­Solidago te fra Vogel eller teer fra Natur-Drogeriets 84-serie som Vandfald te og Rensende te.

IN

D VI RK ER

Brændenælde

Har mildt vanddrivende effekt og indeholder flere vitaminer og mineraler. Tørret brændenælde kan bruges i bagværk, i grød og som te. Den friske brændenælde kan også bruges som te eller til suppe. ­Ligeledes kan de små spæde brændenældeskud indgå i pesto, men det er bedst at skolde bladende først, så de ikke brænder.

Padderokke

Er vanddrivende og har et stort indhold af mineraler – særligt kisel, som giver næring til hår, hud og ­negle. Derfor tilsættes padderokke ofte i tilskud til at styrke lige præcis disse områder af kroppen.

Gyldenris

Har kraftig vanddrivende effekt og kan være god at bruge ved blærebetændelse. Dog skal gyldenris ikke bruges ved kronisk nyrebetændelse, fordi det ikke er hensigtsmæssigt at øge nyreaktiviteten.

Birkeblade

Har let vanddrivende effekt, og både de friske (gerne spæde skud) og tørrede blade kan bruges til te. Birkeblade må ikke bruges, hvis ødemerne skyldes nedsat hjerte- eller nyreaktivitet.

PÅ VORE LE S GENEREL

RE Æ LV E V

Det gælder derfor om at finde årsagen til ubalancen i nyreenergien. Til det formål er zoneterapi, akupunktur eller akupressur velegnet, og en dygtig behandler kan hjælpe med at komme rundt om hele kroppens sundhedstilstand. Mad og livsstil til nyrerne Du kommer ikke uden om kost og livsstil, hvis du vil skrue op for nyrernes (og kroppens) vitalitet. Ifølge kinesisk lægekunst er salt den smag, der knytter sig til nyrerne. Her gælder med så meget andet, at både for lidt og for meget har negativ indvirkning. Overordnet må mad til nyrerne gerne være dampet, bagt, kogt eller svitset. Råkost kan godt indgå i mindre mængder, men hovedvægten skal helst være på den tilberedte mad. Den kinesiske medicin nævner mange fødevarer, der er velegnede som nyre-venlig kost. Det omfatter for eksempel grønne grøntsager, tang, hirse, boghvede, bønner (sorte, kidney og azuki), linser, blålige bær og frugter, and, fisk og skaldyr, nødder, kerner og rodfrugter. Stimulanser som

sukker, kaffe og alkohol skal stærkt begrænses eller undgås. Meget stærke krydderier som chili kan være hensigtsmæssige at undgå/begrænse, men derimod kan kanel, nelliker, hvidløg, rosmarin, peber, peberrod og bukkehornsfrø med fordel bruges. I en livsstil tilpasset nyrerne er motionsformer som yoga, gåture og Qi gong optimale, fordi de giver bevægelse og flow, men ikke overbelaster kroppen. For meget arbejde og anstrengelse er hårdt for nyrerne, så det er vigtigt med ro og afslapning. I dagligdagen passer det sammen med nyrernes placering i organuret klokken 17-19, hvor vi gerne skal lade op. Angst og chok er følelser, der er forbundet til nyrerne, og derfor kan kost og livsstil med fokus på nyrerne samt zoneterapi, akupunktur og/eller akupressur være en hjælp til at mindske netop disse følelsesmæssige tilstande. Du kan læse mere om organuret og kinesisk medicin i Catrine Marcussens artikel Lungen – det svage organ, som du finder på www.naturli.dk

47


fakta /

Vi ændrer verden - lidt ad gangen

Alle har en rolle at spille, når vi i de kommende år skal omlægge jordens forbrug til et mere bæredygtigt niveau. Der er langt at gå – men hvert skridt tæller. Flere og flere firmaer drager en konsekvens af hensynet til klima og miljø, før de tilbyder deres produkter til kunderne.

Især 6 Verdensmål Naturli har i 2021 fokus på FNs 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. De verdensmål, som producenterne, vi omtaler på disse sider, kommer i møde, kan mange andre virksomheder vælge at følge. Et stort antal er allerede i gang. Det drejer sig især om:

Heldigvis er et stort antal producenter allerede i gang med at genoverveje deres klimafodaftryk. De gør det, fordi deres samvittighed byder dem det – men de gør det i høj grad også, fordi forbrugerne ønsker det af dem. Millioner af forbrugere er trætte af virksomheder, der tromler derudad uden at skænke vores fælles fremtid en tanke. Vores fremtid – og vores børn og børnebørns. Forbrugerne ønsker ansvarlig produktion, og vi er klar til at belønne de bæredygtige tanker, producenterne arbejder med. Også når det ikke betyder, at vi får et bedre produkt – eller billigere. For når producenterne arbejder med bæredygtighed, handler det ofte om alt andet end kerneproduktet. Leverandørsikkerhed Mange af de råvarer, der benyttes i specialvarer som f.eks. kosmetik, er høstet i tredjeverdenslande, hvor udviklingen er på et betydeligt andet niveau end i Danmark. Børnedødelighed, risiko for sygdom som ikke kan mødes med kvalificeret behandling, samt fattigdom som truer familiernes mulighed for at træffe hensigtsmæssige valg. Derfor er det et oplagt sted at starte for en række af producenterne; at der er ordentlige arbejdsforhold hos deres leverandører, og at leverandørerne tager ansvar

48

for deres lokalsamfund med de penge, de tjener på at handle med os i Europa. Det svarer direkte til underpunkterne i verdensmål 3 og 8, når danske importører og producenter benytter sig af fair trade-certificeringer. Det betyder dels, at de ansatte har fornuftige arbejdsforhold og får en rimelig løn, som skaber mulighed for udvikling. Det betyder også, at leverandørerne forpligter sig til at arbejde for sundhedsordninger til deres medarbejdere. Ofte er de øvrige verdensmål også i spil. Når lokal produktion foregår med respekt for rent vand og sanitet, har det positiv effekt i dag for de ansatte, men det har især betydning for den fremtidige produktion, at man undgår udtørring eller forgiftning af kilder til vand. Flere danske virksomheder er i tæt samarbejde eller partnerskab med deres tredjeverdens-leverandører, fordi de på den måde kan sikre sig, at der bliver stået fast på de aftalte forhold. Det sikrer også kvaliteten i de råvarer, som importeres – uanset om det er aloe vera, æteriske olier eller andre ingredienser. Ansvarlig samhandel I 2021 kan man som producent ikke


/ fakta

Fair trade Aloe Vera

Produktet er ikke omfattet af den internationale fair trade-certificering, men Avivir insisterer på at handle med en leverandør, der kan dokumentere arbejds- og produktionsforhold, som svarer til fair trade-certificeringen

Bæredygtig te

Te fra English Tea Shop er økologisk og produceret på små plantager, hvor der er dokumenteret fokus på bæredygtighed, rimelige ansættelsesforhold og respekt for omgivelserne.

Naturens yogamåtter Corc Yoga er produceret af naturmaterialet kork, som er høstet i ved økologisk bedrift i Portugal. Høst foregår kun hvert 9. år, og dermed kan træerne blive op til 200 år.

Flytter for bæredygtighed

Nordbo Lacto Kvinde. Produktionen er flyttet til Sverige for at reducere transporten til det europæiske marked. TM

49


fakta /

Biodiversitet med hamp og hørfrø I samarbejde med Økologisk Landsforening etableres et skovlandbrug, som leverer føde og levesteder til insekter og andre dyr.

Fairtrade og økocertificeret

R KA LE IA R TE

S

LA

OMPOSTER BA ER K RE LL E S

LLAGE BA EM

G

50

N VÆRE OP LA GT

M O

M A

Skovens Kaffe giver en del af omsætningen (5 kr pr kg) til organisationen Verdens Skove, som arbejder med skovbevaringsprojekter i flere latinamerikanske lande.

“Som forbrugere forventer vi simpelthen, at producenten har undersøgt og godkendt den måde, en underleverandør arbejder på.” længere påstå, at man ikke kender baggrunden for produktionen af et givet produkt. Som forbrugere forventer vi simpelthen, at producenten har undersøgt og godkendt den måde, en underleverandør arbejder på. Vi ser i disse år mange vestlige firmaer arbejde med at rense deres sti igennem underskoven af tredjeverdens-leverandører. Det gælder også den finansielle sektor, hvor banker har fået udvidet ansvar for overvågning af hvidvaskning og hvor pensionskasser skal dokumentere over for deres kunder, at de ikke investerer i ulovlige eller etisk tvivlsomme forretninger. Ansvarligheden over for underleverandøren handler ikke kun om den måde, ansatte bliver behandlet. Det drejer sig også om bæredygtighed i de berørte lande, fordi vi ikke kan tilade, at fattige lande udpiner deres ressourcer i jagten på penge til at overleve endnu en dag. Men også fordi nedbrændt regnskov, plasticforurening og udledning af drivhusgasser jo angår os alle sammen på jordkloden. Det handler i høj grad om principperne i verdensmål 14, som definerer ansvarligt forbrug og produktion. Bæredygtighed på vores breddegrader Et andet fokus på samme verdensmål foregår herhjemme i forbindelse med produktion, emballering og distribution af varerne.


/ fakta

Renere og sundere

Mellisa vil indeholde en større procentdel aktive ingredienser og rene, økologiske planteolier end de fleste andre produkter.

Oreganoolie er håndpresset Ved at presse olien med en manuel teknik kan den danske producent sikre, at intet går til spilde i produktionen, og undgår samtidig at bruge en maskine.

Cirkulær produktion

Dragör Skincare er baseret på et princip om, at alle ressourcer skal kunne genanvendes eller gendyrkes. Det gælder både selve produkterne og deres emballage

Etisk tilgang til økonomi

Folkesparekassens ”Verdensmålslån” giver investorer incitament til at understøtte verdensmålene med bæredygtige projekter og forretningsstrategi.

Nogle processer foretages ved håndkraft, fordi man ønsker at undgå brug af maskiner. Nogle produkter skaffes fra lokale leverandører, selvom prisen er højere, fordi man ønsker at spare en lang, fossilbrændstof-drevet transport. Emballagen er et emne for sig. Mange produkter markedsføres i plastictuber, -poser eller –bøtter. Plastic er et omdiskuteret materiale, men det er også et materiale med stort potentiale for genanvendelse. Når producenterne bruger de rigtige plastictyper – og ikke to forskellige typer til tube og låg! – kan de afleveres til genanvendelse. Plastic sikrer for det meste en meget god emballering, så produktet ikke bliver fordærvet. Det fører til en effektiv anvendelse, som kan have stor værdi i bæredygtighedsregnskabet og idealerne i verdensmål 14. Glas kan også være en god emballage i forhold til holdbarhed, og glas kan også genanvendes, når forbrugeren afleverer det rette sted. Men glas er tungere end plastic, og vægten betyder, at transport er mere ressourcekrævende. Det kræver også mere energi at opvarme glas i forbindelse med genanvendelse. Nogle produkter, hvor holdbarhed er et mindre issue, markedsføres i emballage, som f.eks. kan komposteres. Det skaber en meget tydelig og tilfredsstillende oplevelse af at bidrage til cirkulær produktion. Verdensmål er win-win Bæredygtighed har i 2021 en status hos producenterne, som betyder, at regnskabet næsten kun kan gå i plus. Jo mere cirkulær, produktion og distribution kan gøres, jo mere sympati møder du hos dine forbrugere. Mange bæredygtighedstanker fører til mere effektiv produktion, som nedsætter udgifter til f.eks. energi og råvarer, så det er nemt at gå med til hos virksomhederne. Andre bæredygtige initiativer styrker et mærkes position, når man skal overbevise forbrugeren om at vælge sin vare. Det er også svært at sige nej til, selvom produktionsprisen i nogle tilfælde stiger. Jo mere, producenterne arbejder med ansvarlig produktion og bæredygtighed, jo større pres lægger de på deres kolleger og konkurrenter for at gøre det samme. Det er en af den slags bevægelser, som virkelig kan ændre et marked. For det, forbrugerne vil have, er naturligvis det, virksomhederne stræber efter at sende ud på hylderne. I 2021 har vi vænnet os til et indhold i varen, der svarer præcis til vores krav, hvad enten kravet handler om økologi, laktose, gluten, animalske stoffer eller andet. Men nu vil vi også vide, hvordan producenterne forholder sig til FNs verdensmål, når vi taler produktion, transport, emballage og alle de andre ting, der skal til for at servere en vare til kunderne.

51


skøn / Foto/ Shutterstock, produktfotos

Udrensning:

Lær om lymfesystemet Kredsløb, blodet og lymfen. Hvad har det med hudens skønhed at gøre og velvære i det hele taget? Hvorfor er det vigtigt at styrke blodcirkulationen i huden, og hvad gør lymfedrænage godt for?

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Lymfedrænage er et emne, jeg elsker at vende tilbage til, fordi det kan gøre sådan en stor forskel både for ens velvære og skønhed, at blodcirkulation fungerer og lymfen renser. At vores store udrensningsorganer fungerer, er vigtigt for vores sundhed, energi, immunforsvar – og også for hudens skønhed. Huden er vores største udrensningsorgan, som kroppen meget gerne vil deponere affaldsstoffer på, hvis de andre udgange ikke fungerer. Vores blodkredsløb pumpes af hjertet ud til alt væv med masser af næringsstoffer og ikke mindst ilt. Det er smukt i sig selv og giver udstråling, når man får friske røde kinder af motion og frisk luft. I gamle dage kneb man sig lidt i kinderne for at kalde blodet ud i kapillærerne i kinderne for et friskt ungpigelook. Blodets bedste ven er lymfesystemet. De to systemer er i konstant udveksling, så vi undgår en masse væske uhensigtsmæssige steder i vævet og ikke mindst nede om anklerne. Bremser en masse i opløbet Lymfesystemet er en lidt ubesunget helt. Det findes i hele kroppen og er også en vigtig del af immunforsvaret. Før mente man f.eks., at blindtarmen var ligegyldig. Nu ved vi, den er fyldt med lymfevæv, der er med til at kontrollere, at uønskede stoffer bliver

“Lymfesystemet er en lidt ubesunget helt. Det findes i hele kroppen og er også en vigtig del af immunforsvaret. ” 52

bremset og sendt mod udgangen. Man kan leve uden blindtarmen, men den er ikke ligegyldig. På samme måde består mandlerne i halsen af lymfevæv, der også kan bremse en masse i opløbet. Lymferne på halsen er særligt nemme at mærke, hvis de bliver ømme og hævede ved infektion. Derfor trykker lægen på halsen som test. Hvis kredsløb og lymfe ikke fungerer særligt godt pga. belastende kost eller et sløvere kredsløb og lymfekredsløb, bliver affaldsstoffer ikke blive ledt væk, men deponeret i vævet. Det kan både opleves som væske, cellulitis og hævelser. Et vitalt sundhedsfundament Fremmende for lymfekredsløbet er bl.a. gåture, hvor man bare svinger armene normalt. Ved at svinge med armene ved gang bliver lymfen allerede aktiveret. Det er også godt at få pulsen op med jævne mellemrum, ligesom det er stimulerende med forskellige massageformer, tørbørstning, gua sha, kosttilskud og naturligvis kosten. Det vender vi tilbage til. Måltider med økologiske grøntsager, som har masser af farver og dermed er sprængfyldt med antioxidanter, loadet med næring og byggesten til vores sundhedsfundament. Flet bitre grøntsager ind også, da de stimulerer leveren til bedre at rense. Bare tænk på, hvor travlt leveren har med at rense. Samtidig har den andre opgaver som f.eks. at hjælpe huden med at omdanne solens D-vitaminstråler til det hormonlignende stof, der er så essentielt for vores immunforsvar og humør. Leveren er vigtig for vores kolesterolbalance og for det vigtige coenzym Q10, der også dannes i leveren og findes i alle kroppens celler.


/ skøn

Næring til huden

Revitalisering med botaniske ingredienser

Skønhedsolie

Reparation og beskyttelse med hybenkerneolie

Let og frisk

8 naturlige, økologiske olier

53


skøn /

de store udrensningsorganer, men derudover også er lymferensende. Det er en 14 dages-kur, og man kan leve, som man plejer. Men med stor fordel i perioden skære ned eller slukke for sukker, alkohol og de andre sager, vi godt ved, står i vejen for optimal udrensning. Andre gode muligheder er BioDrain fra New Nordic, der også har tabletter med bl.a. granatæble, rosmarin, zink og echinacea. Eller Hudpleje fra Natur-Drogeriet, der også har teer og andre udrensende og styrkende muligheder.

Udrensning – indre forårsrengøring Lav gerne en generel udrensning en til to gange om året. Gerne forår og efterår. Evt. med Detox Kit fra Heel, der fremmer udrensningen i alle

Serum, olier og cremer Serum kommer dybere ned i hudens lag, og ved at bruge såkaldt aktiv serum til hverdag under din creme eller olie kan du stimulere blodcirkulation, næringsstoffer osv. Hvis du i perioder har meget sart hud, skal du bruge en serum, der beroliger og støtter hudens mikrobiom til genopretning af den naturlige barriere. Ønsker du på et andet tidspunkt en øget aktiv effekt, kan du starte op et par gange om ugen og siden trappe op. Altid med en creme eller olie ovenpå til at give beskyttelse og ekstra pleje til huden.

Ny RÅ serum

Opfriskende duft

Aktiv fornemmelse i huden, f.eks. under natcreme

54

Fjern urenheder og efterlad huden blød og glat

ET HØJT N IVE HAR AU

AF N T ER IDA OX TI

Lige præcis Q10, der optages i tyndtarmen, føres først til tarmens lymfesystem og derefter til blodet. Det fungerer som en vigtig antioxidant i blod og lymfe, og det deltager i alle cellers energiproduktion. Men det er også et naturligt energiboost for huden. Både indefra som tilskud og som ingrediens i serum og cremer. Jeg anbefaler kosttilskud indeholdende E-vitamin og C-vitamin, gerne så food state som muligt, og dertil Q10 – særligt hvis man nærmer sig de 50 og derefter. Pycnogenol har en antioxidant og støtter kredsløbet, bl.a. ved at beskytte E- og C-vitaminerne.

TE

AN

N RØ G

Ny serum fra det norske mærke RÅ er Multi-Active Serum med bl.a. Niacinamide (B3), Ubiquinone (Q10) og peptider. En lækker og aktiv fornemmelse i huden under f.eks. natcreme, der kan virke, mens man sover. Mellisas Anti-Age Serum med grapefrugt, der renser og stimulerer. Forskellige vitaminer samt ginkgo biloba styrker fugtbalancen, grøn alge virker opstrammende og øger hudens elasticitet. Olier og cremer er særligt velegnede, når man masserer eller laver gua sha. Huden må som nævnt ikke være for tør, så man ikke hiver og trækker i den, men så huden smidigt følger bevægelserne. Samtidig kan massagen massere olie eller cremen dybere ind både gennem varmen i hænderne og den øgede blodcirkulation. Det kan være en virkelig mindful oplevelse, og huden vil takke i glød og velvære. Granatæble, vindruekerneekstrakt og gotu kola er blandt de naturlige


/ skøn ingredienser, der er værd at holde øje med til sin cirkulationsfremmende hudpleje. Grøn te styrker blodet og fordøjelsen Der er så mange skønne muligheder. Velkendt for mange er grøn te. God for hele kroppen og også for huden! Hvis man samtidig vil understøtte sin forbrænding og understøtte både blodets rensesystem og fordøjelsen generelt, er grøn te med citron velsmagende og virksomt over tid. Når man laver grøn te, skal vandet koge men siden ned på ca 85 grader, inden det hældes over de grønne blade, uanset om det er i et tebrev eller som løs te. For koldt vand frigiver ikke de aktive stoffer i grøn te, og for varmt vand ødelægger næringsstofferne. Lad teen trække ca. 10 min under låg, hvorefter tebrevet tages fra og 3 skiver frisk økologisk citron tilsættes i 20 minutter med låg over igen. Citronen skal først tilsættes efter 10 minutter, fordi C-vitamin ødelægges, hvis vandet stadig er for varmt. Efter de 20 minutter er teen drikkeklar – ikke på tom mave, men f.eks. efter måltiderne to gange om dagen. Grøn te indeholder også naturligt koffein, men det frigives meget langsommere end ved et hurtigt kaffe-rush – der har sin egen charme indimellem. Grøn te er en af de teer, der indeholder det højeste niveau af antioxidanter. Af andre meget velegnede hudteer er også Roiboos te.  Tørbørstning af huden Lymfesystemet, der består af lymfevæske, lymfekar og lymfeknuder, støtter kredsløbet ved at dræne overskydende væske og proteiner fra bindevævet tilbage i blodet, så man undgår hævelser og væske i bindevævet. Blodkredsløbet har hjertet til at pumpe med tryk ud i blodårerne og kapillærerne, hvor der sker en udskiftning og rensning af lymfe. Blodet bliver derefter med venerne sendt tilbage til hjertet. Lymfesystemet har ingen pumpe, men fungerer som venerne med små klapper i lymfevæggene. Derfor er det vigtigt og smart ved både tørbørstning og gua sha, at bevægelserne går mod hjertet, så det understøtter lymfens udrensning. Tørbørstning har flere fordele. Det fjerner døde hudceller og sætter gang i både blodkredsløbet og lymfeudrensningen. Du kan bruge hamp eller sisalhandsker, og der

findes nogle meget fine og lækre børster med kobbertråde, der samtidig fremmer negative ioner, som er så gode for os. Har du ikke gjort det før, så start forsigtigt ud for hudens skyld. Tørbørst gerne før badet, så det netop bliver en tørbørstning.

Energi til huden Co-enzym Q10 støtter hudens regenerering

Ansigtsolie

Økologi der nærer og plejer

Stimulerende serum

Vitaminer samt ginkgo biloba styrker fugtbalancen

Gua sha Vi har tidligere beskrevet gua Sha og facerollers. Uanset om du for effekt og æstetik går efter krystaller eller har valgt en blød, flad, rund sten på stranden, er selve massagen skøn og ses. Åbn først op for lymfepunkterne omkring kraveben. Derefter føres bevægelserne opad og i panden på tværs. Afsluttes med at køre nedad på halsen, så lymfedrænagen bevæger sig mod lymfeknuderne og videre udrensning. Gua Sha er traditionelt brugt også til kroppen. Man har i Kina efter hårdt arbejde masseret de ømme muskler i lange strøg nedefra mod hjertet.

“en meget nordisk metode er at få blodcirkulationen i gang ved at “piske sig” med birkegrene i saunaen ” Birkegrene eller hoppe i en sø En meget nordisk metode er at få blodcirkulationen i gang ved at “piske sig” med birkegrene i saunaen for derefter at rulle sig i sneen eller hoppe i en kold sø, som giver den fantastiske varme/kulde-vekselvirkning oveni. Man kan også vælge vinterbadning, gerne med sauna først for større kontrast. Man kan derefter smøre sig med Weledas Birch Cellulite Oil, der alene pga. indholdet af birk er skøn for blodcirkulationen og udrensningen i bindevævet, men også bare blødgør huden og dufter som en frisk skov.

Ny elasticitet Let men kraftfuld anti-ageing

55


mad / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Eva Tram

Grøn - og sort mad i bålet

Naturen kommer helt ind under huden, og der kan også godt hænge lidt duft tilbage i tøjet, når du laver mad udendørs i et bål. De fleste kan lave snobrød eller skumfiduser – men hvorfor ikke også gøre frugt og grønt til bålmad?

56


/ Mad

Bål er et samlingssted, og på den måde ligner flammerne familiens køkken. Bålmad er en social aktivitet, og måltider tilberedt i gløderne kan du smage i flere dage, efter der kun er aske tilbage. De fleste af os kan tænde et bål, men fantasien rækker ikke meget længere end til de obligatoriske snobrød. Kokken Nicolai Tram og hans kone Eva har i de senere år dedikeret sig til at udbrede kendskabet til bålmad. I sommer udkom deres bog ”Grøn Bålmad”, som er dedikeret til frugt og grøntsager. Vi har lånt et par opskrifter, der ligger i den nemme ende af skalaen, så Naturlis læsere kan få inspiration til endnu en måde at udnytte naturen. Brændende praktisk information Når lejrbålet har godt fat, ligger temperaturen i flammer og gløder over 1000 grader. Derfor er det logisk, at du starter med at have nogle redskaber, som kan redde din mad ud af varmen. Et godt tip er også at have tallerkener eller fade klar ved siden af bålet, når du skal lægge den varme mad fra dig. Men ellers kræver det ikke meget forberedelse at lave mad i bålet. Opskrifterne på disse sider er så enkle, at de kan fungere i et bålfad i haven. Husk blot, at ilden skal have tid til at få fat, før du smider maden ind i flammerne. Nicolai Tram anbefaler at bygge et pagodebål (hvor det tørre træ lægges som et spil klodsmajor), og når flammerne har så godt fat, at røgen lægger sig, er du klar. God appetit!

Butternutsquash med sorte oliven 2 personer

Du skal bruge

Sådan gør du

• 1 butternutsquash • 1 stor håndfuld sorte oliven af god kvalitet • 100 g flødeost • 2 spsk olivenolie • salt

Lad bålet brænde op til flammer og gløder. Smid butternutsquashen direkte i gløderne og lad den branke overalt i ca. 30-40 minutter afhængigt af størrelsen. Tjek mørheden ved at prikke i den med en kniv. Imens knuses de sorte oliven med bladet på en kniv, og stenene fjernes. Tag butternutsquashen ud af gløderne og skær den brændte del af. Flæk den fra top til bund og skrab kerner og fibre ud med en ske. Læg de varme halve butternutsquash på et fad med et par store skefulde flødeost ovenpå, anret de knuste oliven oven på flødeosten. Dryp med olivenolie og krydr med salt.

57


mad /

Ananas “Hanoi” 3 personer

Du skal bruge • 1 ananas Barbequesauce: • 4 spsk akaciehonning • 2 spsk hoisinsauce • 1 spsk ketchup • 1 spsk soja • 2 spsk risvin Til anretning: • 1 bdt forårsløg • 1 lille chili • 1 stor håndfuld saltede peanuts • 1 bdt koriander • Flagesalt

Sådan gør du Tænd bålet og vent, til flammerne har lagt sig lidt. Smid så ananassen direkte i bålet. Du skal ikke skrælle, vaske eller bruge tid på at klargøre den, bare ind med den. Afhængigt af størrelsen lader du ananassen brænde i 30-40 minutter. Vend den et par gange undervejs, så den brænder jævnt. En god indikator på, at ananassen har det godt, er, når saften begynder at pible ud af den, mens den brænder. Mens ananassen mere eller mindre passer sig selv, gøres de andre elementer klar. Bland alle ingredienserne til saucen sammen og rør godt, indtil den er samlet. Snit forårsløg og chili i fine ringe. Læg peanuts i en sigte og rist dem over gløderne, indtil de er gyldne og sprøde. Tag ananassen ud af bålet. Skær alt det brændte af, flæk den og kassér stokken i midten. Med hænderne flår du ananassen i grove stykker og anretter dem på et lille fad. Drys flagesalt på og anret med barbequesauce, peanuts, forårsløg, chili og frisk koriander.

For mere inspiration: Eva Helbæk Tram, Nicolai Tram: Grøn bålmad Muusmann Forlag 2020

58


/ Mad

Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

pris 48,50 kr

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

tema Let luft

Thomas Rode

Kæmper for mere kvalitet i køkkenet

helse Udgave 10 / oktober 2020

Lærke Egefjord

vejrtrækning Styrer både din krop og dit sind

VIDEN OM SUNDHED

Læge og kunstner: Kunst kan virke helende på sygdom

STYRK DIT LØB:

TEMA: GIGT

7 effektive øvelser

Livskvalitet og leddegigt skal gå bedre hånd i hånd.

SLIP FOR TØRRE IRRITEREDE ØJNE

FOKUS:

Mesterkokken vil lære os at lave mad igen

NÅR UNDERLIVET SYNKER

+

Børneastma

få Skønne hænder

Sådan kan du lette symptomerne hos de yngste

FOKUS

trods sprit og hyppig håndvasK Kan du holde din familie ud i julen?

Juletillæg:

13 sider med gaveinspiration Nr. 08 2020 / Appetit på antioxidanter / Kender du glutathion? Stærke lunger med de 5 elementer / FNs Verdensmål til hverdagsbrug www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk

Huden

Den vigtige indpakning Nye, lovende behandlinger af hudsygdomme bygger på vores tarmflora Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

80%

AF 300 FORSØGSDELTAGERE OPLEVEDE EN FORBEDRING AF AKNE-SYMPTOMER EFTER BLOT EN MÅNED MED TILSKUD AF PROBIOTIKA konsultation

forebyggelse

+

Mikkel Kryger Det er sgu sundt at fa børn Han har droppet de sociale medier og skruet ned for byture og fester. Til gengæld har han skruet op for den sunde livsstil og de bevidste valg.

TEMA

Sund aldring

Hurra! Vi lever længere

NÅR TRÆNING GØR ONDT

+

Disc-golf Madpakketid Yoga mod hovedpine Forebyg demens

NR.05 2020 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

59


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Øreringe påvirker kroppen Jeg har en datter på 10 år, der, lige siden hun fik huller i ørerne for ca. 1 år siden, reagerer MEGET voldsomt på især at skulle putte sine øreringe i ørerne. Det var været så generende, at hun helt er holdt op med at tage dem ud, men permanent har det samme par i hele tiden. I går aftes faldt den ene ørering ud ved en fejl, og hun har stadig kvalme og tæt på opkast her til morgen. Hvad er det, der påvirker hende så voldsomt, og kan vi gøre noget for at både afhjælpe problemet på sigt, men også hjælpe hende med kvalmen, når det opstår? Vi har prøvet forskellige akupressurpunkter, men uden effekt (fundet på nettet). Kan noget medicin evt. hjælpe? Moderen

Svar: Altså ørenringe er ikke at spøge med, og din datter har vist det tydeligt. Hele kroppen er jo afbilledet i øret op til flere gange, og øreringe vil påvirke disse forskellige punkter i kroppen. Det er, hvad vi kalder øreakupunktur. Det er din datter særligt følsom overfor, kan jeg se, andre vil typisk ikke mærke noget så lang tid efter. Ser man på den kinesiske tilgang til øreakupunktur, sidder der et øjepunkt lige der midt i øreflippen. Øjet kan sagtens udløse kvalme, det kender vi fra køresyge. Måske lider hun også af det? Ser man på den franske øreakupunktur, som er et kapitel for sig, og som er særdeles udbredt (mere end den kinesiske) repræsenterer hele øreflippen forskellige dele af hjernen. Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at hun tager de øreringe ud og aldrig tager dem i igen! Det er ikke sundt at gå og provokere kroppen, når hun tydeligvis reagerer så kraftigt, som hun gør. Tak for dit spørgsmål. Mange venlige hilsner Catrine Marcussen, akupunktør


/ brevkasse

Efterveer fra influenza Min søde svigermor blev i efteråret lagt ned med influenza. Ikke corona, men ondt i kroppen, let feber osv. Hun har siden været så træt, og vi kan næsten ikke genkende hende. Hun har tabt sig og laver ikke ret meget. Hun har ellers været en aktiv dame med svømning, gymnastikhold, men alt dette er jo lukket nu pga. Covid-19. Hvordan får vi hende i gang igen? Øvelser, kosttilskud, akupressur ... Mvh Mette

Helvedesild og aloe vera Helvedesild hvad gør man ved det? Det er en bekendt af mig, der lider meget voldsomt af det Mange venlige hilsner

Svar: Helvedesild kan jo være en smertefuld affære. ­Udslættet skyldes reaktivering af skoldkoppevirus. Din bekendte kan med fordel bruge olivenblads­ ekstrakt, som er virushæmmende. Derudover kan suppleres med det homøopatiske præparat Mezerum d6. Det er udvundet af peberbusk og ­lindrer smerter og udslæt med blæner. Nogle oplever en god kølende lindring ved at smøre aloe vera på udslættet – enten rå direkte fra planten eller i form af en gel. God bedring til din ven. Mvh Maria Langbak. Naturlægen.com

Svar: Ja, en helt almindelig influenza, der ikke hedder Covid-19, kan bestemt også være en hård omgang. Især for et ældre menneske. Men først og fremmest skal I jo være sikre på, at der ikke er tale om en anden grund til, at din svigermor er så svækket. Så tag et smut forbi lægen og få tjekket op på alt, hvad der springer i øjnene; blodprocent, D-vitaminniveau osv. Hvis alt ser fint ud, så giver det mening af tænke, at influenzaen er årsag. I kan tænke i disse baner: Et godt vitamin/mineraltilskud som gerimax, ginseng, rosenrod. Gåture - og det behøver ikke være i timevi - i dagslys hver eneste dag. Pres ikke, der skal gås langsomt frem. Hele systemet har ligget underdrejet, og den energi, der er, skal ikke brændes af ved at overdrive. Men gåture i det fri og især i dagslys (også i gråvejr) er rigtig gode. Måske kender din svigermor til nogle lette øvelser fra hendes gymnastiktimer, som hun kan lave i sengen morgen eller aften. Det kan f.eks. være at cykle med benene i luften. Supper, gerne kogt med bone broth (altså med marvben der er kogt længe - men det kan altså også købes færdigt på glas) tilsat godt med urter. Er appetitten lille, så hjælper det at spise sammen. Så tag aftensmad med, når I er på besøg, og sørg for at fordele jer, så der kommer besøg de fleste dage, fremfor at I alle møder op sammen. Hold kroppen varm. Med venlig hilsen, Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Hvad er smør og hvad er smørbar? Er det produkt, der hedder ”NATURLI økologisk smørbar med raps, kokos, shea og mandel” et sundt alternativ til økologisk smør? Mvh Ditte Hjorth

Svar: Tak for spørgsmålet som er meget interessant. Af de to produkter så er økologisk rigtig smør (ikke et blandingsprodukt som fx Kærgården) det reneste og mindst forarbejdede produkt. Derfor afhænger valget en del af, om det er vigtigt for dig, at produktet er animalsk eller ej. Ser man på indholdet i Smørbar fra Naturli-Foods, så er olierne økologiske, men de er raffinerede. Det betyder, at smag og duft er fjernet. Dermed har olierne gennemgået en forarbejdningsproces,

som kan involvere, at olierne udsættes for høj varme under raffineringsprocessen. Dog oplyser Naturli-Foods på sin hjemmeside, at der ikke er brugt kemikalier til at rense olien, og at olierne heller ikke er hærdede. Alligevel er produktet mere forarbejdet end smør. Smør indeholder kolesterol og ca. dobbelt så meget mættet fedt som Smørbar. Smørbar har et højere indhold af enkelt- og flerumættede fedtsyrer og indeholder ikke kolesterol. Selvom fedtsyresammensætningen i Smørbar muligvis er mere optimal, kan jeg ikke sige, at det er et sundere produkt, fordi olierne har gennemgået bearbejdning. De fedtstoffer, vi spiser, skal gerne være af så høj kvalitet som overhovedet muligt. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

61


Brevkasse /

B12 uden kunstig sukker

Junior med temperament

Jeg vil gerne vide, om det er muligt at optage det vigtige B12-vitamin ved at anvende almindelig B12-tablet som sugetablet? Den smager ikke af noget. Jeg er alternativ behandler, og flere af mine ældre klienter og venner med mave- og føleforstyrrelser i fødder, ben, arme og hænder tåler ikke sugetabletterne med kunstig sukkerstoffer. Selv tåler jeg slet ikke Xylitol, som er det første indholdsstof i sugetabletterne. Ved I, hvorfor de praktiserende læger er stoppet med at give B-vitamin som indsprøjtning? At mangle B12 giver mange og ubehagelige symptomer for mange ældre, som ofte ikke forstår meget af problematikken om B12-optagelse over mundslimhinden. Gode hilsener fra Lyssandra

Vores søn på 7 år har et stort temperament indimellem. Når han bliver meget sur, råber han, og somme tider kaster han med ting. Nogle gange er det ved at gå galt. Her i sommer kastede han sit barnesæde ind i bildøren. Vi tager det selv roligt og prøver at få ham til at falde til ro, men desværre uden held. Han har ikke disse reaktioner i skolen og er ellers en sød, dejlig og velfungerende dreng. Hvordan kan vi støtte ham i at tage det mere roligt, når han bliver gal ? Venlige hilsner fra en mor

Svar: B12-vitamin optages i nederste del af tyndtarmen, men forudsætningen er, at der i mavesækken produceres et stof – intrinsic factor, som igen er afhængigt af en normal maveslimhinde med dannelsen af mavesyre. Er slimhinden ikke normal, eller bruger man syrehæmmende midler, er optagelsen for dårlig. Man kan imidlertid godt optage B12-vitamin gennem mundslimhinden fra sugetabletter, men det er svært at sige hvor meget. Man bliver derfor nødt til at prøve sig frem med blodprøver af B12 og MMA (methylmalonsyre). Jeg er sikker på, at man kan købe sugetabletter med B12 og uden xylitol, der ikke er et kunstigt stof. Årsagen til, at læger nu sjældent giver indsprøjtninger med B-vitaminer er nok, at der med en normal kost er tilstrækkeligt af B-vitaminer, måske undtaget veganere. B12-vitamin er et særeksempel i gruppen af de vigtige B-vitaminer, der er nødvendige for virkningen af kroppens enzymer. De andre B-vitaminer optages godt fra tabletter. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Diabetesmedicin og Perikon Jeg har diabetes type 2 og får Forxiga. Kan jeg tager Velzina/Perikon sammen med denne type medicin? MVH Marlena

Svar: Der skulle ikke være nogen problemer med at tage Perikon sammen med Forxiga. Mvh Maria Langbak, Naturlægen.com

62

Svar: Børns temperament kan være en udfordring for forældre. Så tak for dit spørgsmål, der kan være en hjælp for mange.  Børn har et medfødt temperament. Derudover bliver deres personlighed udviklet via deres omgivelser. Det er dejligt at høre, at jeres søn trives godt i skolen. Det lyder til, at han prøver sine reaktioner og følelser af ­derhjemme i trygge omgivelser, og det er et fint tegn.  Jeg har her nogle bud på, hvordan I kan hjælpe ham. Alle har følelser, og børn udtrykker ofte deres følelser fysisk, især mens de er små. Det er godt, at I bevarer roen. Børn har brug for voksne, der hjælper med at regulere følelserne, så det ikke behøver blive så voldsomt. Når han reagerer voldsomt, så hjælp ham med at sætte ord på, hvad der sker: ”Det ser ud til, at du bliver vred nu.” ”Du lyder til at være meget frustreret” ”Det virker til, at du er virkelig ked af det”. Undgå at forsøge at ”lukke følelsen” ved at f.eks. at sige ”men det er jo ikke så slemt” eller noget i den stil. Vær rolige, hjælp med at sige følelsen højt, og vis ham også forståelse og omsorg ved f.eks. at sige ”det kan jeg godt forstå”, eller ”det må virkelig være hårdt”. Dette er ikke et quick fix, men hen ad vejen vil det hjælpe ham til bedre at kunne håndtere følelsen. Vær også opmærksom på, at nogle børn har tendens til at ­reagere udad, hvis de har et ustabilt blodsukker. Sørg for at give ham sunde fedtstoffer og proteiner til alle måltider. Undgå rafffinerede fødevarer og søde drikke. Prøv evt at servere flere sunde mellemmåltider i løbet af dagen. Tilstrækkelig søvn er også vigtigt for at kunne balancere sine følelser. I kan også hente hjælp i Bachs Blomsterdråber. Cherry Plum hjæper barnet til at falde hurtigere til ro, når der kommer raseri­anfald. Man kan evt smøre et par dråber på barnet, når selve anfaldet opstår. Hvis det fylder meget hos jer, kan I overveje at søge hjælp f.eks. hos en familieterapeut, der kan gå dybere ind i dynamikkerne. Alle bedste tanker og ønsker til jer. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske


/ brevkasse

Kosttilskud i voksealderen Hvad bør teenagedrenge på 11 og 13 år få af tilskud? Og hvilke anbefalinger har du her? Mvh en teenagemor

Svar: Dejligt at høre, at du er opmærksom på dine teenagedrenges sundhed. Faktisk er teenageårene en periode, hvor det giver særligt god mening at støtte lidt ekstra op. Studier viser at teenagere er særligt udsatte for f.eks. at mangle D-vitamin. Deres hormonsystem har også brug for tilstrækkelige næringsstoffer. Derudover har en del teenagere også madvaner, som ikke altid booster deres sundhed. Alligevel vil jeg lige starte med at skrive, at basis altid er så sund og varieret en kost og livsstil som muligt. Man kan ikke tage tilskud, der gør det ud for sund mad. Grøntsager, fuldkorn, sunde proteiner og fedtstoffer er basis for, at fordøjelsen, hormonsystemet og hele kroppen fungerer. Søvn er også et særligt fokuspunkt for teenagere. Vær især opmærksom på søvntyve i form af tablets og smartphones. I gør sikkert alle disse ting allerede, siden du har så god fokus på dine drenges sundhed. Og ja – så kan det absolut også være en rigtig god ide at supplere med nogle gode kosttilskud. Som basis vil jeg anbefale en god kvalitets multivitamin. De må gerne få en voksen-udgave f.eks. Omnimin. Fra oktober til april vil jeg anbefale ekstra D-vitamin, så de får i alt omkring 25-30 mcg dagligt. 1 stk Omnimin har 10 mcg. Du kan supplere med d-dråber, spray eller en lille kapsel. Jeg vil også anbefale en god kvalitets fiskeolie. Omega 3 i form af DHA og EPA er supervigtigt for nervesystemet og hormonsystemet. Et godt mærke er Nordic Naturals, der har både flydende og kapsler. Og så vil jeg også anbefale et tilskud af probiotika – også kaldet mælkesyrebakterier. En sund bakteriebalance i tarmen er super vigtig for immunforsvar og for hjerne, adfærd med mere. Et godt tilskud kunne være Multidophilus 12. Hvis dine drenge dyrker meget sport, så kan der være brug for ekstra tilskud. Det samme kan være tilfældet, hvis de har udfordringer med sundheden på den ene eller anden måde. I så fald vil jeg anbefale en mere personlig vejledning f.eks. ved en børnesundhedsvejleder. http://boernesundhedsvejleder.dk/find-din-bornesundhedsvejleder/ De bedste æblehilsner Anette Straadt, Sundhedsplejerske, børnesundhedsvejleder og ekspert i børns naturlige sundhed

Afhængig af afføringsmiddel Jeg har i en periode været afhængig af magnesia som led i en spiseforstyrrelse. Jeg tog omkring 1000 mg 2-3 gange om ugen. Jeg lider i perioder af forstoppelse (op til 3 dage, og det gjorde jeg også inden perioden med magnesia). Nu er jeg nysgerrig på, om dette forbrug af afførende Magnesia kan volde konsekvenser for mit fordøjelsessystem eller andre fysiologiske systemer. Hvilke konsekvenser har forbrug af afførende midler på længere sigt? Og hvad kan jeg gøre for at støtte min organisme? Mvh. Anonym

Svar: Magnesia er et lægemiddel til forstoppelse. Det virker primært ved, at væske hives ind i afføringen, som derfor bliver blødgjort og fyldigere. I min optik er det ikke noget, som skal tages i længere perioder, da tarmen risikerer at blive lidt doven. I stedet skal du ind og arbejde med årsagen. Start med at udelukke fødevarer, som kan medvirke til forstoppelsen. Det kan være intolerancer eller direkte allergier. Ofte er det gluten, mælk eller æg. Sukker er en anden drillende fætter. Samtidig skal du sikre dig, at få nok fibre fra fuldkorn - eller endnu bedre grøntsager. Mange har også gavn af kværnede hørfrø. En god væskebalance og daglig bevægelse er helt essentielt. En sund mikroflora er samtidig vigtig for det daglige toiletbesøg. En sund kost og ikke mindst fermenterede fødevarer er derfor et must. Alternativt kan du supplere med Probiolax fra NDS, der er lavet specifikt til forstoppelse. Du kan med fordel samtidig supplere med et tilskud til din lever/galdeblære, som kunne være cichorium comp fra allergica. Dette er en god startpakke. Mvh Maria Langbak, Naturlægen.com


brevkasse /

Birgittes TIP til selvcoaching:

Når du er rastløs eller mærker en spirende panik Besvar spørgsmålet: “Hvad kan der gøres?”

Humørsvingninger ved menstruation Jeg er 44 år og har voldsomme gener før og under menstruation, især humørsvingninger a la mindre depressioner (har siden 2014 været gennem 3 svære depressioner og får antidepressiv). Jeg har for et par år siden prøvet BidroPMS og syntes, det havde en vis effekt. Men nu er jeg i tvivl, om jeg så småt er på vej mod overgangsalderen og hellere skulle prøve rødkløver, Bidro Kvinder eller andet... Kan det gøre noget forkert at tage noget naturligt mod overgangsalderen, selv om den måske alligevel ikke er på trapperne? Spiser i øvrigt plantebaseret, motionerer hver dag mv. Håber virkelig I kan hjælpe mig i urtejunglen. Bedste hilsner

Svar: Ud fra din beskrivelse lyder det til, at du har lidt kludder i dine hormoner. Op til menstruationen falder både progesteron og østrogen i kroppen. Såfremt balancen imellem dem forskydes meget, særligt med en relativ

64

for lav mængde progesteron, fremkommer ofte humørmæssige udsving. Dette kan du forsøge at rette op på via din livsstil. Du gør jo allerede mange gode ting, men du kan supplere med følgende: Først og fremmest er det vigtigt at arbejde med dit stressniveau. Sørg for at tilrettelægge dit liv, så du i perioden op til menstruationen måske har mindre i kalenderen og kan lave stressdæmpende aktiviteter såsom gåture, yoga og åndedrætsøvelser. Skip kaffen helt og minimer sukkerindtaget. Bidro PMS tænker jeg stadig er en god ide til dig. Måske du skulle supplere med ekstra B6 ved siden, da dosis er lav i Bidro PMS. Vitamin B6 er nemlig essentiel i dannelsen af kroppens lykkehormon Serotonin og er vist at mindske PMS. Du kan ligeledes tage Chamomilla comp fra Allergica til at give mere ro i krop og sind. Mvh Maria, Naturlægen.com

1

2

Beskriv din situation med henblik på, hvad der gør dig rastløs, urolig eller begyndende panisk. Er det noget konkret, eller er det mere diffust? Se på det konkrete: Hvad kan du gøre for at forebygge eller nedbringe det pres eller den uvished, du oplever? Husk altid, at gøre det, som er lettest for dig og ligger lige for. Ræk ud efter praktisk hjælp, hvis det er muligt.

3

Se på det diffuse: Sæt ord på de overordnede rammer og forventninger, som giver næring til din urolige følelse eller panik. F.eks. ”Jeg bør kunne/være…” Vælg det vigtigste ud, og begynd at se på det som noget konkret, du faktisk kan ændre opfattelse af. Måske tager det tid, men så længe du er bevidst om, hvad der presser/styrer dig, kan du se på det og begynde at pille det fra hinanden.

4

Formulér to hjælpesætninger (fyld ud), som du kan benytte efter behov: Konkret: ”Hvis jeg bare…, så kan jeg…/så er det ikke så slemt” Diffust: ”Jeg lærer mine egne mønstre at kende, og jeg tager kontrollen tilbage, trin for trin”


/ brevkasse

Svedlugt og tidlig pubertet Min søn er begyndt at lugte af sved under armene. Jeg bliver derfor bekymret for, om han allerede er på vej i puberteten. Han bliver snart 9 år. Han spiller en del fodbold og det er særligt herefter, men vi har bare ikke tidligere oplevet, at det har lugtet af sved – det er kommet ret pludseligt. Vi har selvfølgelig talt med ham om, hvordan man vasker sig under armene mm. Har du nogle gode råd til, hvad vi kan gøre? Skal han allerede til at bruge deodorant? Er der gode kosttilskud til at “undgå” puberteten allerede nu? Tænker du, jeg skal kontakte lægen? Venlige hilsner fra fodboldmoren

Svar: Det er ikke så ualmindeligt, at børn begynder at vise pubertetstegn i en ung alder. Svedlugt er ofte noget af det første, der opstår. Det ses som fredeligt. Hvis man hos drenge oplever begyndende vækst af testiklerne eller kønsbehåring før 9-års alderen, så skal man reagere. Hvis du oplever nogle af disse tegn hos din dreng, så kontakt lægen, da han jo kun lige er blevet 9 år. Vi ved ikke 100 %, hvorfor nogle går for tidligt i puberteten, men diverse kemiske stoffer i vores omgivelser er under mistanke. Vi ved at flere af dem er hormonforstyrrende. Så i forhold til din dreng, så vil jeg anbefale, at I prøver at leve så ”rent” som muligt. Vælg rengøringsog vaskemidler med svanemærke. Spis mad, der så vidt muligt er økologisk og uden tilsætningsstoffer. Det er også en hjælp for hormonsystemet at spise blodsukkerstabilt og sørge for tilstrækkelige vitaminer og mineraler. En god kvalitets multivitamin er altså en god ide. Det samme er gode sunde fedtstoffer – ikke mindst omega 3. Så overvej en god kvalitets fiskeolie. Blodsukkerstabil kost får I ved at spise sunde fedtstoffer og proteiner til alle måltider og undgå sukker og raffinerede kulhydrater mest muligt. Hvis svedlugten er generende for ham selv eller andre, så find en mild og svanemærket deodorant til ham. Og vask med en neutral sæbe, når han er i bad. Og nyd ellers at have en aktiv fodbolddreng!

Galdesten på venteliste Min operation mod galdeblærebetændelse – en sten sidder fast i galdetragten – er blevet aflyst. Jeg har ændret meget ved min kost og tager forskellige tilskud; urtepensil og c- vitamin blandet andet. Mit spørgsmål er: Er der noget, jeg særligt kan tilføje til bekæmpelse af inflammationen, mens jeg venter på operation? På forhånd tak fra den ventende

Svar: En galdesten, der sidder fast, er bestemt ikke en sjov ting. Foruden de fine ting, du allerede tager, kan du supplere med Mercurius Sol D10 og Argentit Comp fra Allergica. De er begge med til at sikre et sundt immunforsvar. Førstnævnte skal du starte meget meget langsomt op. Måske bare 1 dråbe 2 gange dagligt og så ligeså stille trappe op til normal dosis 10 dråber 3 gange dagligt. God bedring Maria, Naturlægen.com

Min nakke knager Efter at jeg er begyndt at sidde hjemme og arbejde, kan jeg høre, at min nakke er blevet mere “larmende”. Den gør ikke mere ondt, end den plejer, men jeg kan ikke lide de lyde. Er de farlige eller er de udtryk for noget, jeg skal reagere på? Venlig hilsen fra hjemmearbejdspladsen

Svar: Farligt er det ikke, men måske nok ubehageligt at høre på…. Stivhed i nakkens led og ligamenter (ledbånd) kan godt give knaselyde. Men sådan er det i hele kroppen. Dine knæ kan også larme, men da nakken er meget tæt på ørerne, så hører nakkeknas tydeligere end andre led. Det er altid godt at bevæge nakken, strække, dreje osv. for at få blodet til at rulle. Så det kan du gøre i dagens løb, gerne hyppigt og rart. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

De bedste æblehilsner Anette Straadt, Sundhedsplejerske, børnesundhedsvejleder og ekspert i børns naturlige sundhed www.æblebørn.dk

65


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 30. marts

Tema om kræft. Kræft er en del af livet for mange – hvordan kan vi selv forebygge kræftsygdom, og hvordan kan vores livsstil støtte kræftbehandling eller mildne senfølger? Kleins ubekymrede liv i kræftens skygge Sebastian Klein har skrevet en bog om at stå i sin berømte fars skygge. Men at miste begge sine forældre til kræft har tilsyneladende ikke kastet mørke over hans sind. Selv siger han, at sygdommen ikke har givet ham “fanatiske tanker”, og at kost og motion fylder meget lidt i hans bevidsthed. Læs om Kleins forhold til sundhed og hvordan natur og gøgleri har hjulpet ham gennem sorg. Krop i balance Jo mere vi passer på os selv, jo bedre chance har vi for at undgå – eller i hvert fald udskyde – kræftsygdom. Noget af det, vi selv har indflydelse på, er hvad vi putter i munden. De opdaterede kostråd udstikker faktisk en positiv retning for at nedsætte inflammation i kroppen, som øger risiko for kræft. Især det forstærkede fokus på mere grønt og mindre kød. En god nattesøvn er både pleje og forebyggelse af sygdom. Gælder det også kræftsygdom? Uanset hvor meget vi forebygger, må mange af os kæmpe kampen imod cancer. Heldigvis vinder de fleste i dag over sygdommen. Men hvordan angriber du dit nye liv – uden kræft men med ar på både krop og sind? Skøn deo Syre/basebalance har stor betydning for sammensætningen af din sved. Vi kigger på deodorant og livsstil.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk

stav Foto: Ludvig Gu


KØR SELV-FERIE I SAMARBEJDE MED

Oplys rejsekoden ”NATURLI” – så får du automatisk rabatprisen.

Vinhus ved Mosel WeinBergHotel Nalbach ★★★

Vinbyen Reil har i mere end 1000 år ligget som en lille perle midt på verdens måske mest maleriske flodvej. Her, hvor Mosel virkelig begynder at slynge sig forbi borgruiner, middelalderidyller og stejle vinterrasser, har du rammen om en ferieoplevelse, der inkluderer højdepunktet på en klassisk moselferie: Vinsmagningen. I bor på WeinBergHotel Nalbach, hvor familien Schütz foruden sin egen vingård også driver et hyggeligt hotel med wellness og pool, der ligger få hundrede meter fra Mosels bred.

COVID-19

Vi tager forbehold for evt. restriktioner, der kan påvirke faciliteter og ydelser på hotellerne!

2 børn med ra

Pr. pers. i dbl. værelse

2.599,-

Pris uden rejsekode 2.899,-

• • • • •

5 overnatninger 5 x morgenbuffet 5 x 4-retters middag 1 x vinsmagning 1 x likør/snapssmagning • Chokolade på værelset • 20 % rabat på billetter til KD rutebåde på Mosel og Rhinen (april-oktober)

Ankomst søndage 28.3.-24.10.2021.

bat

3 børn med ra

bat

happydays 3 nætter fra 1.549,4 nætter fra 2.049,-

Slotsferie med golf

Hotel und Golf Schloss Krugsdorf i Nordtyskland En herlig kombination af golf, gourmet og luksuriøs indkvartering: Man behøver ikke være golfer for at nyde det 500 år gamle slot, fyldt med romantik • og stemning – og med egen 18-huls mesterskabs• bane ud mod Ueckermünder Heide. • Ankomst søndag til torsdag frem til 20.12.2021. •

Pr. pers. i dbl./enkt. vær.

1.099,-

Pris uden rejsekode 1.249,Pristillæg 1.5.-30.6.: 150,og 1.7.-30.9.: 200,-

2 overnatninger 2 morgenbuffet 2 x 3-retters middag Fri greenfee uden tidsbestilling

3 nætter fra 1.399,5 nætter sommer fra 2.349,-

En oase på Sydfyn Hotel Faaborg Fjord ★★★ Her bor I på første parket til det sydfynske øhav og alle Fyns fristelser: Hotellet har privat strand, badebro og strandbar, og havudsigten kan nydes hele året fra restaurant og solterrasse. Ank. man-fredag frem til 26.3. og valgfri 29.3.-17.12.2021.

Pris pr. pers. i dbl. vær.

999,Pris uden

• 2 overnatninger rejsekode 1.149,• 2 x morgenbuffet • 1 x 2-retters middag • 1 x 3-retters middag • 20 % rabat på entre til SPA-center • Værelse med balkon eller terrasse

NYHED 3 børn med ra

bat

3 børn med ra

bat

3 nætter fra 1.099,5 nætter fra 1.799,-

Familieferie i Harzen

Pr. pers. i dbl. vær.

1.399,-

Sonnenhotel Wolfshof ★★★ i Tyskland Pris uden rejsekode 1.699,I bor på et skønt og familievenligt wellnesshotel, som bl.a. har en stor swimmingpool og spa. Om Pristillæg 2.4.-26.6. og 15.8.-31.10.: 250,sommeren er der særligt gode muligheder for • 4 overnatninger at bade ved søen Innerstestausee (8 km) eller • 4 x morgenbuffet • 4 x 3-retters middag/buffet ved friluftsbadet Wölfi (2 km). • 1 flaske vin pr. værelse Valgfri ankomst frem til 22.6. og 15.8.-18.12.2021. • Værelse med balkon/terrasse

Bestil på

3 nætter fra 1.349,-

Danmarksferie på vestkysten

Pr. pers. i dbl. vær.

999,-

Thyborøn Hotel ★★★ i Vestjylland Pris uden rejsekode 1.149,Det smager af havskum og stovte fiskere, navnet Thyborøn, og Pristillæg 16.6.-14.8.: 150,det er måske også et af de mest autentiske, lokale samfund, man kan holde ferie i. Hotellet er en hyggelig base, midt i byen • 2 overnatninger og nabo til både stranden og JyllandsAkvariet, og herfra kan I • 2 x morgenbuffet tage på udflugt i langs Vesterhavets brus og i Limfjordslandet. • 1 x 2-retters middag • 1 flaske vin Ankomst mandag til lørdag frem til 21.12.2021. • Fri entre til aktivitetscenter

www.happydays.nu eller 70 20 34 48

Ekspeditionsgebyr kr. 99,- Børnerabatter gælder v. 2 voksne. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

REJSEKODE:

NATURLI

Åbent hverdage 67 kl. 9-17


MERE END 45 VEGANSKE KOSTTILSKUD! Berthelsen Naturprodukter® og Grønne Vitaminer tilbyder i alt mere end 45 veganske vitaminer og mineraler. Vores veganske kosttilskud er mærket med vores dfi Vegan logo, så du sikkert og let kan shoppe vegansk. Logoet er din sikkerhed for, at vores veganske kosttilskud overholder dfi følgende standarder: • •

Ingen animalske indholdstoffer Ikke testet på dyr

Med dfi Vegan er du dermed sikret et 100% vegansk produkt. Produkterne fås på apoteket, i Matas, Helsam, Helsemin helsekostbutikker og webshops. Du kan læse mere på vores hjemmeside: www.dkpharma.dk

FÅS OGSÅ ME 45 MCG

D NU ME G LÅ SKRUE

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

@berthelsennaturprodukter @berthelsen_naturprodukter

D

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Naturli-2021-02  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2021-02  

Danmarks alternative sundhedsmagasin