{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

en holdning til livet

tema

Træt tem po

Ida Wohlert

Jeg tror meget på pausens kraft!

Fyr op under din hjerne!

+

Bone Broth

Tv-værten prøver på at lade det hele flyde engang imellem og bare være, og også være med sig selv.

Flydende og helende næring, der styrker

Er du i takt med din krops døgnrytme?

Sidder humøret i tarmen?

Eksem:

Dine tarmbakterier kan gøre dig deprimeret

inde- og udefra

Nr. 02 2020 / Vital døgnrytme / mentalt overskud / styrkende kosttilskud energiomsætning / bedre fordøjelse www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


Få solens vitaminer – også i gråvejr

pharmanord

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin? Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

• • • • • • •

38 μg D3-vitamin pr. kapsel. Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. Små synkevenlige gelatinekapsler. Gelatinen er halalcertificeret. For sunde knogler og tænder. Støtter immunforsvaret. Findes også med 20 eller 80 μg D-vitamin.

Læs mere om D-Pearls og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_210x275_0120

D-Pearls giver dig:


/ indhold

14

Hjerne-tarm forbindelsen Sidder humøret i tarmen? Eller kan dine

Flydende og helende næring

tema

o Træt temp

38

Flydende og helende næring Der er faktisk mange gode helbredsgrunde til at tænke suppe

tarmbakterier gøre dig deprimeret?

og retter lavet på bone broth ind i

20

vores hverdagskost.

Er du i takt med din krops døgnrytme? Kroppen er ikke bare en maskine, som kører døgnet rundt i samme toneleje.

45

Helt ned på celleniveau er vi skabt til at

Er du på talefod med din mave?

følge varierende rytmer.

23

Fyr op under din hjerne Få indblik i, hvordan du med simple tiltag kan hjælpe overskuddet tilbage.

30

Hvis vi lytter godt efter, fortæller

08

maven os faktisk ofte, hvad den har brug for.

50

Derfor skal du pleje dine

Giver eller tager du energi?

mitokondrier! Flere sygdomme og tilstande tyder

Taler du tingene ned eller op?

på, at vi kan skade mitokondrierne,

Det betyder næsten alt for os, hvordan

så energiomsætningen ikke

vi ser på hinanden og vores liv.

fungerer optimalt.

55

Det er rødt, og det klør

Plads til arbejde og eventyr Ida Wohlert har lært at lytte til sine behov, selv hvis de ikke altid harmonerer med omverdenens forventninger.

Hvad fortæller hudeksem os? Og, hvad kan vi gøre for at forebygge og lindre?

60

Brevkasser Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

3


Leder /

abonnement

Den komplekse enkelthed

9644 4502

Engang var verdenskortet meget lille. Verden skulle først opdages af modige mennesker, som kastede sig ud på de syv favne vand for at få udsyn og blive klogere på den klode, vi bor på. Og ja, engang troede man også, jorden var flad. Sådan bliver vi hele tiden klogere, hvis vi vil –og tør.

Rigtig god tur!

4

“For vores kroppe har det med ikke at blive hørt og til trods herfor allige­ vel knokler for at få os transporteret bedst muligt gennem livet.”

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk.

Redaktionschef

Forsidefoto Lars H. Laursen

S

Jette Warrer Knudsen

Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement.

N VA

EM ÆRK

E

T

Nogle gange er vi meget tonedøve og lukker ned. Det kan vores kroppe tale med om. For de har det med ikke at blive hørt og til trods herfor alligevel knokler i døgndrift for at få os transporteret bedst muligt gennem livet. I den hårde, livslange arbejdsproces må de tilmed ofte tage til takke med at blive dysset ned og spist af med medicin og kun blive betragtet stykvis – kropsdel for kropsdel. Som et puslespil, hvor brikkerne ligger spredt for alle vinde. Heldigvis blæser der nye vinde. For selv inden for den traditionelle del af sundhedsvæsenet er det blevet bedre latin at tale om det hele menneske og f.eks. gribe til musikken og naturen i diverse behandlingsstrategier. Mens andre kulturer har vidst det i årtusinder, at menneskets krop og dens funktioner er sammensat på en meget kompleks måde og alligevel på mange måder såre enkel og logisk. Og, at der er en dyb sammenhæng, som vi skærer over hver gang, vi tyer til symptombehandling og vender det døve øre til. I denne udgave af Naturli er vores tema ”Træt tempo”- vi går i dybden med at kortlægge de forskellige indgange til, hvorfor vores kroppe bliver drænet for energi, og vores immunforsvar bliver skudt i sænk. Vi ser på sammenhængen mellem vores tarmsystem og vores hjerne, og på hvor vigtigt det er at være i takt med vores krops døgnrytme. Vi ser også på, hvordan du selv kan fyre op under din krops energiniveau. På en gang komplekst og alligevel såre enkelt og logisk, når man bliver guidet godt og grundigt ind i kroppens autentiske og helstøbte univers og lærer at forstå dens sprog og måde at fungere på. Jeg håber, du er klar til at tage med på denne opdagelsesrejse med Naturli i februar.

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

”Nyt liv til din tarm” Mange danskere døjer med træg mave og det er ødelæggende for humøret i hverdagen. Anne er en af dem, men så prøvede hun Wild Biotic™ en kapsel med mælkesyrer fra honning og pollen.

• En vifte af naturlige antioxidanter PRISVINDENDE KOSTTILSKUD Wild Biotic™ det første produkt i verden af sin art og vandt den prestigefulde Danish Health and Science Award i 2018, da det først blev lanceret.

Her forhandles Wild Biotic Wild Biotic kan købes i Matas, Helsam, Helsehuset, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Den fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

˚

8

Nyt liv til din tarm Wild Biotic kapslen indeholder de undersøgte råvarer i kombination med andre tilsatte mælkesyrebakterier. Wild Biotic tilfører ”nyt liv” til din tarm og fordøjelsessystem i form af en bred vifte af forskellige mælkesyrebakterier inklusive bakterier der naturligt findes i biprodukter. Alle kan tage Wild Biotic. Tag to Det gode råd gør forskellen kapsler daglig i forbindelse med et måltid. www.matas.dk

nd Science A ha w alt

s 20 1

Kapslerne er virkelig gode –Det viste sig at være et lykketræf, og at min skepsis var ubegrundet. Wild Biotic kapslerne er virkelig gode. Allerede indenfor den første måned kunne jeg mærke det i min krop og ikke mindst i maven. Min fordøjelse fungerer som et urværk, og jeg har det rigtig godt. Åh hvor ville jeg dog ønske, at jeg kunne have fået Wild Biotic for mange år siden. Min familie siger også, at jeg er blevet en helt ny og glad mor. Det er skønt.

• Flere forskellige fordøjelsesenzymer

v id

˚˚

bakterier fra honning og bi-produkter. Jeg har før hørt at rå honning indeholder mange gode fordøjelsesenzymer, men jeg var ikke klar over, at rå honning også kan indeholde naturlige mælkesyrebakterier. Min skepsis til naturprodukter har altid været stor, men mit ønske om en velfungerende mave var alligevel større, så jeg besluttede mig for at købe en pakke.

ard

HONNING har været brugt i årtusinder som husråd til sundhed og velvære. Man har længe været klar over, at rå honning indeholder et væld af fordøjelsesenzymer. I dag har svenske forskere fundet sammenhængen mellem rå honning og tarmens mikroflora. Rå honning indeholder fra naturens side mange forskelligartede mælkesyrebakterier, og det er sandsynligvis den fødevare med det rigeste naturlige indhold af forskellige gode bakterier.

• Et væld af forskellige mælkesyrebakterier

˚ ˚˚

DERFOR ER WILD BIOTIC™ KAPSLEN SÅ GOD

VIDSTE DU AT RÅ HONNING INDEHOLDER:

He

Var ked af maven –Jeg har været ked af det, for det påvirker min hverdag. Når min mave ikke fungerer, føler jeg mig ikke tilpas. En dag læste jeg om Wild Biotic™ med et naturligt indhold af mælkesyre-

VIDSTE DU DET?

Danish

A

nne bor udenfor København. I mange år har hun, som så mange andre danskere, været påvirket af en fordøjelse der ikke fungerede helt, som man kan forvente. Men en dag fandt Anne løsningen, og nu er hun den glade Anne igen, fuld af overskud og smil. –Jeg har siden ungdomsårene bøvlet meget med hård mave og oppustethed. Nogen gange har det været bedre, men det har aldrig været helt godt.

Modelfoto

Jeg har bøvlet med maven i mange år

en

o g vid e nsk

www.newnordic.dk

Online Store

ab


/ oase

Magnesiumtilskud til veganere Har du oplevet kramper eller uro i benene? Det skyldes ofte magnesiummangel. Berthelsens Naturprodukter er med Mag-Citrat klar med et vegansk tilskud, der også giver et skud B6-­ vitamin. Magnesium bruges til at regulere funktionen af over 300 forskellige enzymer, der er en del af dit stofskifte. Musklerne benytter magnesium til overførsel af nervesignaler, som bl.a. hjælper musklerne med at slappe af. Magnesium udskilles bl.a. i sveden, og derfor bruger og udskiller du meget magnesium, når du dyrker sport. P-piller og kaffe dræner også kroppen for magnesium, og hvis du er småt spisende, kan du også komme i underskud med det vigtige mineral. Det er med andre ord et vigtigt mineral, som mennesker i alle aldre kan komme i underskud med. Mag-Citrat fra Berthelsens Naturprodukter fås i pakninger à 120 kapsler i helsekostbutikker, hos Matas og på førende apoteker. Læs mere om produktet på www.dkpharma.dk.

En tarm i balance

Sol på kapsler

6

HJÆLP TAR

ME N

E BALAN ETT CE

Læs mere om produkterne på www.biosym.dk

Lepicol fås blandt andet på apoteket og i helsekostforretninger. Læs mere om produktet på www.sk-health.com.

LR TI

Vintertiden gør det let at komme i underskud med D-vitamin. Du kan få lidt fra kosten, men det rette D-vitaminniveau er svært at opretholde ved hjælp af kosten alene. Du skal ud i solen, men den kan være svær at finde i de mørke måneder. D-vitamin er essentiel for kroppens evne til at optage calcium og fosfat. Calcium og fosfat er grundlæggende bestanddele af tand- og knoglevæv. Er calciumkoncentrationen i blodet for lav, kan det desuden medføre muskelkramper. Biosym har en række D-vitamintilskud, der kan tilgodese ethvert behov. Der er veganske versioner, og der er piller med en koncentration fra 20 til 75 milligram. Da D-vitamin er fedt­ opløseligt, skal det tages samtidig med fedt for at blive optaget i kroppen. Derfor er D3-vitaminet opløst i solsikkelecithin i alle Biosyms produkter. Biosyms D-Sun og Veg D3 fås i helsekostbutikker, hos Matas og på førende apoteker.

En velfungerende fordøjelse er nøglen til velvære og sundhed. Hvis din tarms evne til at optage næringen fra maden er nedsat, kommer du let i underskud med vigtige vitaminer og mineraler. Transittiden er vigtig for en sund fordøjelse. Det er den tid, der går, fra du spiser et måltid mad, og til resterne kommer ud som afføring. I den mellemliggende tid bliver din mad fordøjet, og vitaminer og mineraler kanaliseres gennem blodet ud i kroppen. Transittiden bør være et sted mellem 12 og 36 timer, men det kan variere fra dag til dag. Det må ikke være kortere, for så optager kroppen ikke de nødvendige næringsstoffer, men det må heller ikke være længere, da affaldsstofferne så optages og påvirker kroppen negativt. Det gælder om at spise fiberrigt, få tilstrækkeligt med væske og have sunde motionsvaner, hvis din transittid skal være optimal. Med Lepicol kan du få en håndsrækning i form af et tilskud af fibre, probiotiske bakterier og inulin fra cikorierod. Lepicol kan blandes i maden eller røres ud i et glas vand, du drikker før morgenmaden – og eventuelt også før aftensmaden. Sørg for at drikke vand i løbet af dagen, når du bruger Lepicol.


KØR SELV-FERIE I SAMARBEJDE MED

/ tema

Oplys rejsekoden ”NATURLI” – så får du automatisk rabatprisen.

Ferie i hjertet af Tyrol

3 børn med ra

Hotel Garni Viktoria HHH i Hippach, Østrig

bat

Pr. pers. i dbl. værelse

Velkommen til en skøn sommer i den storslåede Zillertal, hvor de milde alpebriser stryger hen over majestætiske tinder, solvarme sætere og blanke bjergsøer. I bor i hjertet af dalen på Hotel Garni Viktoria, hvor I kan starte de forventningsfulde feriemorgener og ende de lyse sommeraftener med at indsnuse den særlige bjergluft. Hotellet er indrettet på 2. og 3. sal i en treetagers bygning, og daglige fornødenheder og hyggesnacks er aldrig langt væk, for i gadeplan ligger et lille supermarked.

2.899,-

Pris uden rejsekode 3.199,-

• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet • 7 x 3-retters middag på Gasthof Christlwirt (ca. 240 m fra hotellet) • 1 billet til den lokale vandrerbus

Valgfri ankomst 6.6.-2.10.2020. 5 nætter 2.099,-

2 nætter fra 1.399,-

3 nætter fra 1.649,-

kåbe

Udlån af bade

happydays 3 børn med

Skønne dage i Skagen Color Hotel Skagen HHHH i Nordjylland Det flotte hotellet er en særdeles stemningsfuld base, der putter sig bag fyrreplantagerne midt mellem Skagen havn og Gl. Skagen og med Den Tilsandede Kirke som nærmeste nabo.

rabat

Pr. pers. i dbl. vær.

1.249,-

Pris uden rejsekode 1.399,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 1 x 3-retters middag på Restaurant Holger

Oplev idylliske Harzen

Valgfri ankomst frem til 27.5.2020.

Bestil på

Øbyen Ratzeburg

rabat

Pr. pers. i dbl. vær.

Der Seehof HHHH i Nordtyskland På dette luksuriøse hotel indrettet i New England-stil har man ikke sparet på de stilfulde detaljer – men det bedste er alligevel den fantastiske beliggenhed – hotellet har både egen bådebro og stor terrasse ved søens bred! Valgfri ankomst frem til 28.9.2020.

Valgfri ankomst 1.4.-30.6.2020.

Landhotel Alte Aue HHH i Altenau, Tyskland Når man kører ind i landsbyen Altenau, ligger det autentiske hotel lige i smørhullet på Marktstrasse. Kun 800 m fra jeres feriebase finder I Kristalltherme Heißer Brocken – et badeland med spa og saunaer.

2 børn med

1.649,-

Pris uden rejsekode 1.799,Pristillæg 1.5.-30.9.: 650,-

• • • •

3 overnatninger 3 x morgenbuffet 1 x 2-retters middag 1 x 4-retters middag

2 nætter 799,3 nætter 1.199,4 nætter 1.599,-

3 nætter fra 899,4 nætter fra 1.099,-

3 børn med

1 barn 0-11

rabat

Pr. pers. i dbl./enkl. vær.

1.949,-

Pris uden rejsekode 2.249,-

• 5 overnatninger • 5 x morgenbuffet • 5 x 3-retters middag • 10 % rabat på billet til Harzer Schmalspurbahnen

Berlin har det hele

Ibis Berlin City West i Tyskland Her kan I bo i et roligt område, ugeneret af storbyens værste støj og larm og alligevel bekvemmeligt tæt på centrum. Der er kun 1,5 km til den store handelsgade Kurfürstendamm, og den nærmeste U-bahnstation ligger kun 200 m fra hotellet. Valgfri ankomst frem til 28.12.2020.

år gratis

Pr. pers. i dbl. vær.

649,-

Pris uden rejsekode 799,Pristillæg 1.4.-5.7. og 31.8-8.11.: 150,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • Fri parkering i garage

www.happydays.nu eller 70 20 34 48

Ekspeditionsgebyr kr. 99,- Børnerabatter gælder v. 2 voksne. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

REJSEKODE:

NATURLI

Åbent hverdage kl.7 9-17 Weekend & helligdage 10-14


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Lars H. Laursen

Ida Wohlert

Plads til arbejde og eventyr Ida er vokset op med en far, der lærte hende om arbejdsomhed og en mor, der hyldede nuet og pausen. Begge dele lever i hende side om side og får frit spil, når hun henholdsvis arbejder og er sig selv. Men hun har også lært at finde sin egen vej til at navigere mellem de to verdener og lytte til sine behov, selv hvis de ikke altid harmonerer med omverdenens forventninger.

8


/ liv

I de mørke timer i grænselandet mellem nat og morgen ringer Ida Wohlerts vækkeur. Hun znooser et par gange og står op klokken halv fire. Hendes mand og deres to børn ligger stadig i deres senge og er langt inde i drømmeland. Hun bevæger sig ned i køkkenet, hvor hun forbereder sin morgenmad. To spiseskeskefulde skyr blandet med hvedeklid og toppet med nogle bær og nødder. Hun putter morgenmaden i sin taske, forlader huset og kører mod Tivoli, hvor hendes arbejdsdag starter halv fem. Her samles hun med kollegaer til et morgenmøde og får dagens første hellige dråber kaffe, inden hun

bevæger sig ind i garderoben og derefter make-uppen, så hun er klar til at gå på skærmen halv syv og lægge ansigt og stemme til danskernes morgen. Ida er nemlig vært på Go’ Morgen Danmark gennem mange år. Et job, som hun på mange måder ikke havde forestillet sig, at hun skulle sidde i, hvis man havde spurgt hende for ti år siden.  – Jeg er helt klart ikke A-menneske, og jeg havde faktisk ikke troet, jeg ville kunne have et job, hvor jeg skulle så tidligt op. Jeg troede ikke, at mit hoved fungerede på det tidspunkt, men det gør det faktisk. Og med tiden har jeg også lært at sætte pris på det skønne i de tidlige morgener, forklarer hun.  Og på trods af den oprindelige tvivl, har det faktisk vist sig, at arbejdsrytmen som morgenvært passer rigtig godt til hendes temperament. Det giver nemlig mulighed for, at hun udlever dualiteten i sin personlighed. For i de

uger, hvor Ida sender, er hendes dage præget af stramme tidsplaner, faste spisevaner og høj arbejdsomhed, mens hun i sine friuger kan give plads til sin eventyrlyst og spontanitet og kaste alle regler op i luften, og lade dem hænge der, til jobbet igen kræver at strukturen indfinder sig.  Variationen i tilværelse og behovet for ikke at sætte sig selv i for

“Jeg troede ikke, at mit hoved fungerede på det tidspunkt, men det gør det faktisk. Og med tiden har jeg også lært at sætte pris på det skønne i de tidlige morgener”

9


liv / faste rammer, var faktisk det, der drev hende mod journalistikken. At hun skulle ende med at blive tv-vært, lå dog ikke i kortene fra start. – Det har aldrig været en pigedrøm at komme på tv. Jeg kan huske, at jeg sad til en forelæsning på Roskilde Universitet, da jeg tog kandidaten i journalistik, og underviseren bad alle dem, der gerne ville være værter om at række hånden op, og dengang skænkede jeg det ikke en tanke. Jeg vidste bare, at jeg ville lave gode historier, siger hun.  Men efter en rejse rundt på forskellige platforme på TV2, fandt Ida alligevel vej til de velkendte røde sofaer. Ville ikke være kendt Ved at sige ja til at være morgenvært, sagde Ida også ja til at være et velkendt ansigt. Mange kender hendes grin og smil fra skærmen og interessen for hende som person er også steget i takt med de mange timer på tv. Noget, som Ida forstår, men som også har tvunget hende til at tage stilling til sig selv på en måde, hun ikke havde forestillet sig, da hun uddannede sig til journalist. For modsat særligt mange unge i dag, som bliver kendt for hvem de er, og ikke hvad de laver, har Ida altid stræbet efter at høste anerkendelse på sin kunnen.  Det værdisæt tilskriver hun blandt andet sin far, som er vokset op i en katolsk familie med otte børn, og som altid har opdraget hende til at være arbejdsom og lægge barren højt. Dyder, hun stadig hylder, men som hun også oplever, på nogle måder har måttet vige pladsen for hurtig berømmelse og opmærksomhed.  – Jeg får jævnligt henvendelser fra unge piger, som gerne vil være studieværter, og spørger, hvordan de kan blive det, og mit råd er altid at bruge krudtet på at blive en god journalist. Arbejd en masse, få nogle kilometer i benene og forfin dit håndværk, og så skal det andet nok komme, hvis du har flair for det, siger hun.

10

Den plads i spotlightet, som hun mærker, at de unge piger higer efter, har aldrig været hendes mål. Men om hun vil det eller ikke, så blev rampelyset også rettet mod hende, da hun valgte at tage plads under de stærke lamper i Go’ Morgen Danmark studiet. Med et blev det interessant at vide, hvad hun mener, se hvordan hun bor, og hvad der sker i hendes soveværelse. Derfor har hun været nødt til at kigge ind ad og finde grænsen for, hvor meget hun egentlig vil give af sig selv i en tid, hvor mange giver alt, og hvor nysgerrigheden for offentligt kendte er stor.  Så inden hun sagde ja til jobbet, tog hun en snak med sin bror, som er musiker, om, hvad det betød at træde ind på den offentlige scene.  – Han sagde, at det er, hvad jeg gør det til. At jeg selv kunne bestemme, hvor mange boligreportager, røde løbere og interviews, jeg ville stille op til. Nogen elsker den slags, men jeg har nok lagt snittet et lidt andet sted end de fleste. Der er ting, som for mig er private, og som jeg ikke vil snakke om. Mit sexliv eksempelsvis, som jeg er blevet spurgt om nogle gange, siger hun. 

dem, men klasker et billede på nettet, så resten af verden kan se, at vi gør det – også selvom alt måske ikke er så rosenrødt i virkelighedens verden udenfor Instagrams smukke filtre. Ida er 42 år gammel og anerkender, at det kan være generationsforskelle, der gør, at det virker meget naturligt for de unge at dele så meget ud af deres liv, mens hun har tendens til at overtænke tingene, inden hun smider et billede ud. Men hun bemærker også, at børn og unge i dag er mere angste og stressede end før, og for hende at se handler det i høj grad også om de sociale medier og den sammenligningskultur, de fordrer. Derfor er det også vigtigt for hende at lære sine børn, at de skal lade vær med at spejle sig i andre. – Der var en gang en, der sagde til mig, at jeg skulle prøve ”at blive hjemme” – altså lade være med at se mig selv i relation til og i konkurrence med andre, som jeg også kan komme til. Så jeg prøver meget både i forhold til mig selv og mine børn at lære, at man skal være god indenfor sin egen firkant, fordi det er det, der styrker selvværdet og roen i en selv, siger hun.

Hvad er virkeligt? Grænsen mellem privat og personligt er også noget, hun tænker meget over i forhold til sine egne sociale medier. Derfor lægger hun også sjældent billeder af sine børn op, fordi hun synes, at de bare skal have lov til at være unger, ligesom hun også tit siger nej tak til at blive fotograferet. Ikke fordi, hun ikke selv bruger medier som Facebook og Instagram, eller kan falde i fælden og bruge tid på at scrolle rundt på dem, når hun egentlig burde sove, men fordi hun oplever, at det sjældent bidrager til en god følelse i hende selv. – Jeg reflekterer meget over, om det bidrager til noget godt, når jeg er på Instagram. Giver det mig godt humør og en god følelse, at se hvad alle andre laver, når jeg sidder hjemme i sofaen lørdag aften, mens de er ude at lave alt muligt spændende? Jeg kan jo alligevel ikke gøre noget ved det, og når jeg har det sådan, så hopper jeg af, siger hun.  Hun synes desuden, at der er sket en forskydning i måden, vi agerer, i takt med udbredelsen af sociale medier, hvor det at dokumentere sit liv for omverdenen har taget plads fra handlingen og tilstedeværelsen. Hvor vi ikke længere kigger på hinanden og siger, at vi elsker

Stramt skema og fri leg Men ved at sige ja til at blive studievært sagde Ida ikke kun ja til at være en offentlig person. Hun sagde også ja til et job, der kræver meget af hende fysisk, og som former hendes tilværelse på mange måder. For modsat et traditionelt 8-16 arbejde – som hun i øvrigt ikke tror, hun ville trives i – hvor dagene er struktureret meget ens, og hvor man som regel ved, at man har morgenerne med familien og eftermiddagen og aftenen fri, ser Idas liv meget anderledes ud. Hun sender live torsdag og fredag morgen, har fri i weekenden og så sender hun igen mandag, tirsdag og onsdag, hvorefter hun har fri indtil onsdag aften ugen efter. Det betyder, at det er hendes mand, der står for at få børnene op og i skole de dage, hun er på tv, og at hun bruger sine aftener på at sidde

“jeg prøver meget både i forhold til mig selv og mine børn at lære, at man skal være god indenfor sin egen firkant, fordi det er det, der styrker selvværdet og roen i en selv.”


/ liv

“Det har aldrig været en pigedrøm at komme på tv. ”

11


liv / og forberede sig til udsendelse dagen efter. På de dage kan der ikke være legeaftaler til senere end klokken 18, aftensmaden er let, fordi Ida kan mærke, at hun fungerer bedst så tidligt dagen efter, hvis hun ikke har spist tungt og meget sent, og hun skal gerne være i seng halv ti, selvom det med tiden har rykket sig til 22.30 og nogle gange 23.00. – Når jeg skal op at sende, stryger jeg min krop meget med hårene, for jeg kræver meget af den, og har lært, at jeg eksempelvis sover bedre, hvis jeg ikke har spist tung mad som lasagne aftenen forinden. Men jeg kan ikke leve asketisk hele tiden, så når jeg har fri, giver jeg los, siger hun. Her kan hendes mand komme hjem til et aftenmåltid bestående af pandekager og kartoffelmos, eller hun kan finde på at tage drengene med på konditori klokken halv fem om eftermiddagen, fordi det er det, der føles rigtigt. Det er hendes måde at gribe nuet. Og mens hendes far har lært hende meget om arbejdsomhed, har Idas mor lært hende vigtigheden af netop det. Det er også hendes mor, der har lært hende vigtigheden af at tage en pause. – Jeg tror meget på pausens kraft. På at lade det hele flyde en gang i mellem og bare være, og også være med mig selv. Jeg kan huske, min mor sagde, da jeg var omkring ti år gammel, at den bedste gave var at holde af sig selv og sit eget selskab, for så går det aldrig helt galt, og det synes jeg var en rigtig fin betragtning, siger hun. Derfor prioriterer Ida også tiden med sig selv, når hun har fri. Her kan hun godt lide bare at sidde derhjemme med et dameblad, gå ud at spise en frokost selv eller tage ud at ride. Tid, hvor der modsat i arbejdslivet, ikke er noget, hun skal analysere eller forholde sig til, men hvor hun bare kan suge luft ind. Men som så mange ting med Ida, har hun også brug for det modsatte. For mens alenetiden er her, hun kan rense ud og koble af, er det i høj grad i samspillet med andre, hun henter energi, og hun skal altid have noget i kalende-

12

“Jeg tror meget på pausens kraft. På at lade det hele flyde en gang i mellem og bare være, og også være med mig selv. ” ren, der minder lidt om eventyr. Det kan være en middagsaftale, en tur i sommerhus, en forlænget weekend eller bare en tur i biffen med ungerne. Livet som morgenvært er på sin vis ikke noget, Ida har valgt, så meget som det har valgt hende. Hun har taget sin tørn som nyhedsreporter hvor hun blev sendt fra Slagelse til Hillerød og ind på Rådhuspladsen på samme dag, og hun har sendt om natten i TV2 News’ tidlige start for et beskedent publikum, til hun blev bedt om at sætte

sig studiets røde sofaer. Det satte hende også i offentlighedens søgelys og tvang hende til at sætte grænser mellem privat og personlig og prioritere, hvad der giver hende værdi og energi, fordi energien i perioder ikke er der i overflod. Det har lært hende at lytte til sin krops behov og tage bestik af dem, selvom det til tider sætter hendes selvdisciplin på prøve, og sige til og fra uanfægtet, at der altid er nogen, der vil have mere af hende. Hun har fundet sin egen vej i en tid, hvor kravene til at være noget bestemt er mange, og pladsen til refleksion, ro og det uperfekte nogle gange kan føles forsvindende lille.


Ecovik

13


tema / Af/ Foto/ Xxxxxx Shutterstock Foto/ Xxxxxxxxxxxx

“Forskerne påviste, at mange af vores tarmbakterier er invol-veret i produktionen af signalstoffer, der blandt andet kan påvirke nervecellefunktionen og dermed også humøret.”

14


/ tema

tema Overfølsom

Sidder humøret i tarmen?

Eller kan dine tarmbakterier gøre dig deprimeret?

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Hver femte dansker rammes på et eller andet tidspunkt i livet af en depression, og depression er dermed en af de mest fremherskende sygdomme i Danmark i dag. Mange tager antidepressiv medicin mod lidelsen, og de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at mere end 400.000 danskere spiser minimum en slags antidepressiv medicin hver dag. Men hvorfor bliver vi deprimerede? Man har længe vidst, at ensomhed, isolation og uhensigtsmæssig levevis med en høj grad af stress og manglende fysisk aktivitet kan have betydning i forhold til udvikling af depressioner. Adskillige forskningsresultater tegner nu et billede af, at vores tarmbiota, inflammation og den mad vi vælger at spise også kan spille en væsentlig rolle. Tarmbiotaen sender signaler Vi har cirka to kilo bakterier i vores tarme, og kvaliteten og sammensætningen af disse har overordentlig stor betydning for vores velbefindende. Vores omfattende indre økosystem af mikroorganismer påvirker stort set alle funktioner og organer i kroppen, også hjernen. En nylig europæisk undersøgelse konkluderede, at mennesker, der led af depression, kunne mangle flere typer bakterier i tarmen. Forskerne påviste, at mange af vores tarmbakterier er involveret i produktionen af signalstoffer, der blandt andet kan påvirke nervecellefunktionen og dermed også humøret.

Danske forskere har tidligere forsigtigt foreslået, at cirka 40 pct. af os mangler gavnlige tarmbakterier i højere eller mindre grad. Det er selvfølgelig tankevækkende, og der er ingen tvivl om, at vores nutidige levevis med masser af stress, fast food og antibiotika spiller en rolle. Vores tarmbiota kan påvirke vores adfærd, og observationsstudier peger på, at særligt fraværet af to typer bakterier mistænkes for at have betydning for udvikling af depression. Det drejer sig om bakterierne coprococcus og dialister. Det var nemlig særligt disse mikroorganismer, der manglede i deprimerede menneskers mikrobiota. Bakterien coprococcus er blandt andet involveret i udskillelsen af dopamin, der er et væsentligt signalstof med betydning for vores humør. Coprococcus indgår også i dannelsen af fedtsyren butyrat i tarmen. Denne fedtsyre har en antiinflammatorisk effekt, og ved mangel kan der således opstå inflammation. Øget inflammation menes også at spille en rolle i forhold til udvikling af depression. Forskere fra Schweiz arbejder for øjeblikket med forsøg, der involverer fæces transplantationer blandt deprimerede. De håber at kunne påvise, at vi alene ved at gendanne eller forbedre tarmens mikrobiota, kan forbedre tilstanden. Verdensrekord i indtag af antidepressiva Normalt behandles depression med antidepressiv medicin, ofte refereret til som “lykkepiller”. Ny viden sætter spørgsmålstegn ved effekten af denne behandlingsform.

15


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Bedre end antidepressiva Prikbladet perikon (også kaldet perikum) kan for nogle være en bedre løsning end antidepressiva ved moderat depression. Det har en god effekt og færre bivirkninger. Tyske læger anbefaler i langt højere grad prikbladet perikum end antidepressiva. Perikum har længe været godkendt som naturlægemiddel i Danmark og kan købes på apoteker og i helsekostforretninger. Vær dog opmærksom på, at produktet skal være produceret under pharmaceutisk kontrol.

16

Cirka hver 10. dansker tager antidepressiv medicin hver dag. Indtag af de såkaldte lykkepiller eller antidepressiva er ofte forbundet med en lang række bivirkninger som søvnløshed, manglende energi, mundtørhed, hovedpine og meget andet. Det kan for nogle være nødvendigt at tage lykkepiller for at komme ud af en depression, men pillerne løser ikke de problemer man står i. De lægger tværtimod en form for dyne henover udfordringerne, og når man så stopper med pillerne igen, så vender problemstillingen tilbage. Hvis man altså kan holde op, for pillerne er afhængighedsskabende og kan være vanskelige at trappe ud af. Det kan være nødvendigt med medicinsk behandling, men vi skal passe på, at ikke alle kropslige signaler sygeliggøres. Går man til læge med for eksempel for højt blodtryk, for højt kolesterol, ondt i livet eller uren hud, så skriver mange læger en recept på medicin frem for at rådgive om, at disse signaler kan være helt naturlige og midlertidige konsekvenser af en forkert livsstil. Et nyt metastudie, offentliggjort i British Medical Journal konkluderer eksempelvis, at samtaleterapi for mange er mere effektivt i behandlingen af depression end antidepressiva. Andre

studier viser, at mad og bevægelse kan afhjælpe. Det er også, for mig at se, et signal om, at det er på tide at inddrage andre og nye behandlingsformer i relation til depression. Spiller inflammation en rolle? Nyere forskning gør i det hele taget op med mangeårige teorier om årsagerne til depression, og udnævner traumer, stress, ensomhed, ubalance i tarmbiotaen samt øget inflammation som nye, væsentlige årsager. Hidtil har man opereret med blandt andet teorien om lave serotoninniveauer som en af de primære årsager til depression, men forskere indenfor området har gennemgået de seneste års forskningsresultater på depressionsområdet, og en lang række af disse studier har vist nye sammenhænge, blandt andet en klar kombination imellem høje niveauer af inflammation i krop og hjerne og så øget risiko for udvikling af depression.


/ tema

I et review, offentliggjort i JAMA Psychiatry, inddrages en række studier, der påviser øgede inflammationsniveauer i flere områder af hjernen blandt mennesker, der lider af depression. Læger og forskere er dermed blevet mere opmærksomme på inflammation som en af faktorerne, der kan indgå i udviklingen af depression. Inflammation er en betændelsestilstand i kroppens væv, og det er en helt naturlig reaktion på, at immunforsvaret aktiverer inflammationsfremmende stoffer i det øjeblik, der er tale om en infektion eller skade. Problemerne opstår, såfremt inflammationsgraden bliver for høj og varer for længe. Ved kontinuerlig høj inflammationsgrad kan immunforsvarscellerne blive forvirrede og overaktive, hvilket kan føre til øget risiko for udvikling af autoimmune sygdomme, hvor immunforsvarscellerne angriber kroppens eget væv, men også til kronisk, systemisk inflammation og øget risiko for udvikling af depression. Disse nye sammenhænge er interessante og kan forhåbentlig vise vejen til nye, enklere og bivirkningsfri behandlingsformer. Er inflammation en af årsagerne til depression, så kan en antiinflammatorisk kost, optimering af en sund fordøjelse og en velafbalanceret tarmflora således formodentlig spille en afgørende, forebyggende rolle. Tre gode råd til naturlig bedring Der er forskningsresultater, der viser, at den mad vi vælger at spise, har betydning, også i forhold til udvikling af depression. Eksempelvis viser et dansk studie, at antiinflammatorisk kost i mange tilfælde kan forebygge og til en vis grad afhjælpe depression. De danske forskere gennemgik en lang række studier af, hvordan maden påvirker mennesker med depression. I 14 ud af 15 studier kunne der konstateres markant færre nye til-

fælde af depression blandt de personer, der spiste hovedsageligt plantebaseret og antiinflammatorisk, sammenlignet med de deltagere, der spiste en traditionel vestlig kost med en høj andel af sukker, forarbejdede og animalske fødevarer. Vi bevæger os derfor hen imod en ny tid, hvor individuelt tilpassede behandlinger bliver vejen frem, og vi vil givetvis i fremtiden se, at det vi spiser, tænker og bevæger os i højere grad inddrages i behandlingen af depression. Derfor kan flg. tre gode råd inddrages: 1. M  aden har betydning for humøret og for tarmbiota og inflammationsgrad. Spis derfor tre, daglige måltider, der alle indeholder en halv tallerken økologiske grønsager, kvalitetsproteiner fra linser, bønner, ærter, fisk, vildt, æg eller mælkeprodukter samt sunde fedtstoffer fra eksempelvis kerner, fisk, valnødder, mandler, avocado eller ekstra jomfruolivenolie. Du kan læse mere om blodsukkerstabiliserende og antiinflammatorisk mad på Madforlivet.com 2. Junkfood, sukker og dårligt fedt kan påvirke humøret negativt. Undgå derfor sukker og hvidt brød samt dårlige, raffinerede olier og fedtstoffer. Gå i en stor bue udenom store mængder kød og kødpålæg samt forarbejdede fødevarer, færdigretter og fastfood. 3. Studier har vist, at tilskud af vitaminer og mineraler kan lette en depression, og mennesker, der lider af depression, er ofte lave på mikronæringsstoffer. Suppler derfor gerne med en højkvalitets food state multivitaminpille, D3 vitamin, B vitamin kompleks, C vitamin samt et godt omega 3 produkt, enten fra fisk, alger, hørfrø eller hampefrø. Er der mistanke om ubalance i tarmbiotaen, kan en kur med probiotika mælkesyrebakterier i 2 mdr. anbefales. Depression er en multifaktoriel sygdom, og der kan være uendeligt mange årsager. Vi ved, at samtaleterapi hjælper. Bevægelse, ro, meditation og tid til egenomsorg kan ligeledes lindre, ligesom sund og antiinflammatorisk mad kan være effektivt. Alle disse aspekter bør derfor inddrages i fremtidens behandlingstilbud mos depression.

Vælg naturligt tryptofan Aminosyren tryptofan, der er forløberen for hhv. serotonin- og melatonindannelsen sælges også som kosttilskud i Danmark. Tryptofan kan dog have særdeles vanskelige vilkår. Først og fremmest vil tryptofan, taget som solo kosttilskud, ofte blive nedbrudt i tarmen og vil derfor ikke altid gavne produktionen af hverken serotonin eller melatonin. Dernæst kræver det samtidig tilførsel af komplekse kulhydrater at sikre transporten af tryptofan over blod-hjerne- barrieren. Indtag af naturligt tryptofan fra maden vil derimod i kombination med komplekse kulhydrater, lys om dagen og mørke om natten, kunne skabe optimale betingelser for dannelsen af både melatonin og serotonin.

Referencer: Stower, H. Depression linked to the microbiome. Nat Med 25, 358 (2019) doi:10.1038/s41591019-0396-4 Setiawan E, Wilson AA, Mizrahi R, et al. Role of Translocator Protein Density, a Marker of Neuroinflammation, in the Brain During Major Depressive Episodes. JAMA Psychiatry. 2015;72(3):268–275. doi:10.1001/jamapsychiatry.2014.2427 Rosenberg R, Videbech P. Klinisk neuropsykiatri – fra molekyle til sygdom. FADLs forlag 2018. Fisker L, Köhler-Forsberg O, Hageman I. Depression og inflammation. Ugeskr Læger 2018;180:V09170675. Hjerrild S, Renvillard SG, Leutscher PD et al. Øget forekomst af depression hos patienter med hepatitis C. Ugeskr Læger 2010;172:1889-93. Jeon SW, Kim YK. Inflammation-induced depression: its pathophysiology and therapeutic implications. J Neuroimmunol 2017;313:92-8. Dahl J, Ormstad H, Aass HC et al. Recovery from major depressive disorder episode after non-pharmacological treatment is associated with normalized cytokine levels. Acta Psychiatr Scand 2016;134:40-7.

17


/ oase

Quinoa- og chiafrø er en superfood Quinoa er lige som chiafrø en såkaldt superfood. En forskel er dog, at Quinoafrø skal tilberedes inden anvendelse. Quinoa fås i flere farver, men deres ernæringsværdi og smag er stort set den samme. Quinoafrø er et fint alternativ til ris, og så sparer du samtidig miljøet for en hel del CO2. Tilberedningen er stort set den samme som ris, og quinoafrøene indeholder ca. 13 pct. proteiner og ca. 7 pct. kostfibre. Desuden er frøene antiinflammatoriske, hvilket vil sige, at de modvirker betændelsestilstande i kroppen. Mange opskrifter bruges chiafrø og quinoafrø sammen, da chiafrøene kan være med til at binde ingredienserne sammen i en veganerret. Blandingen er f.eks. fortræffelig til en vegetarburger. I løbet af foråret vil Original Chia introducere en række nye produkter med quinoa- og chiafrø. Du kan følge med på Facebookgruppen ”Original Chia”.

Hjælp fordøjelsen og leveren med mælkebøttesaft Døjer du med sure opstød eller en fordøjelse, der ikke fungerer? Et dagligt tilskud økologisk og vegansk mælkebøtteekstrakt kan måske hjælpe dig. Fermenteret mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark er et naturligt kosttilskud med mange fordele. Produktet er udrensende, tilfører mave-tarmsystemet præbiotika og bidrager desuden til en sund leverfunktion. Produktet er ikke pasteuriseret og indeholder derfor levende mælkesyrebakterier. Ekstrakten er flydende og har en syrlig-bitter smag. Når du drikker de anbefalede tre centiliter (et snapseglas) rent, stimuleres samtidig din fordøjelses naturlige udskillelse af galde. Galden er især vigtig, når du spiser fed mad. Du kan finde fermenteret mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark i helsekostbutikker og hos Matas. Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk.

Hold dine knogler i form Knoglerne består af aktivt og levende væv, der udskiftes livet igennem. Omtrent ti pct. af dit knoglevæv udskiftes hvert år, og det sikrer, at kroppen får adgang til calcium fra knoglevævet og småskader hele tiden repareres. Men efterhånden som du bliver ældre, vil du miste en smule af din knoglemasse hvert år. Fra 35-årsalderen mindskes massen med en halv til en hel pct. hvert år. Overgangsalderen kan dog forøge dette tab med helt op til fem pct. Kaffe, sort te og cola i store mængder vil også forøge tabet. For at bevare mest mulig knoglemasse er det vigtigt at spise sundt, dyrke regelmæssig motion og eventuelt supplere med et kalktilskud. Cal-Mag 1:1 Citrat fra NaturEnergi er en unik kombination af calcium, magnesium, D- og K-vitaminer, sammensat til optimal styrkelse af knoglerne. Du finder produktet hos Matas, i helsekostforretninger og på apoteket.

18


/ oase

Omsorg for sjælen Sjælesorg på Nettet (SPN) er folkekirkens digitale online-tjeneste til alle, unge som gamle, der måtte ønske en sjælesorgssamtale, som er en fortrolig samtale med en præst/sjælesørger. Det kan tilgås fra både computer, mobiltelefon eller tablet. Unge som gamle Mange unge oplever et enormt pres, når det gælder valg af uddannelse, karakterer m.v. En stor undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fra 2018 viser samtidig, at ensomheden er stor blandt unge. På Sjælesorg.nu kan de unge finde et frirum, hvor de kan få kontakt med en voksen, en præst der lytter til dem og tager dem alvorligt. Midaldrende og ældre henvender sig også med mange forskellige eksistentielle dilemmaer, uanset hvad henvendelsen drejer sig om, bliver hvert enkelt menneske mødt i øjenhøjde og bliver lyttet til og taget alvorligt. Alle emner Sjælesorg.nu er åben for alle, og sammenlignet med andre digitale fora er der ikke noget specifikt kriterium for, hvem der kan henvende sig og hvad man kan henvende sig med. Præstationsangst, kærestesorger, selvmordstanker, angst og frygt, sorg og krise, overgreb, ensomhed, skilsmisse, utroskab, mobning, tvivl og tro, eksamensangst, meningsløshed, seksualitet er bare nogle af de eksistentielle dilemmaer de unge henvender sig med til sjælesørgerne på Sjælesorg.nu. Det er ikke nødvendigt at bestille tid hos sjælesørgeren for at få en samtale. Du kan logge på fra din smartphone, og du kan kan logge af igen, hvis du bliver forstyrret. Samtalen er fortrolig, for præsten har tavshedspligt, og både sjælesørger og brugeren af tjenesten er anonyme. Se mere på sjælesorg.nu.

www.spirularin.dk

Herpescreme Baseret på mikroalger Spirularin® HS indeholder et biologisk aktivt ekstrakt fra mikroalgen spirulina platensis. Cremen udnytter mikroalgens helende og forebyggende egenskaber og regenererer sårbar hud og læber. Spirularin® HS efterlader læberne bløde og velnærede. • • •

Plejer og beskytter herpes sårbare læber Styrker hudens genopbygning Solfaktor 15

Active ingredien

t 2015

Fås på udvalgte apoteker, i helsekostbutikker eller på pharmovital.dk • Forbrugertelefon: 39 617 618 Få mere at vide på spirularin.dk

19


tema / Foto/ Shutterstock

“Hvert organ siges at have to timer på døgnet, hvor det varetager sine funktioner med den største effektivitet”

20


/ tema

takt krops

Er du i tema Træt tempo

med din

døgnrytme? Kroppen er ikke bare en maskine, som kører døgnet rundt i samme toneleje. Helt ned på celleniveau er vi skabt til at følge varierende rytmer døgnet og livet i gennem. At være i takt med disse rytmer er ekstremt vigtigt for sundheden.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

Vi mennesker er rytmiske væsener. Ikke blot i den forstand, at vi kan svinge hofterne til en tone eller to. Sådan helt grundlæggende er vi skabt til at være i en evig fysiologisk cyklus mellem yderpoler som liv og død. Eller lidt blødere betegnet opbygning og nedbrydning. Akkurat som vi ser det i naturen, hvor én årstid afløser en anden. Hver årstid med sin vigtige funktion, som i sidste ende bidrager til målet: balance. For hverken uhæmmet vækst eller forfald kan skabe et bæredygtigt kredsløb i naturen eller menneskekroppen. I det større perspektiv går vi mennesker gennem livet i forskellige faser eller rytmer, om man vil. Når nogle funktioner tændes, slukkes andre. Intet er stillestående, og forandring er uundgåeligt. Ikke kun året og livet, men også døgnet danser til en bestemt rytme. En rytme vi skal være i takt med, hvis vi vil drage omsorg for sundheden. Vi må bestræbe os på at leve i en symbiose med døgnrytmen, så vores helbred bliver den smukkeste tango. Danset til tonen af hjertets rytmiske slag. Kroppens døgnrytme I den menneskelige organisme findes foruden hjertets slag flere andre oplagte rytmiske systemer. Vejrtrækningen foregår rytmisk gennem hele døg-

net. En indånding afløses af en udånding, og tempoet bestemmes af behovet for ilt eller vores intention. Lige præcis vejrtrækningsrytmen har vi nemlig medindflydelse på via vores bevidsthed. Kroppens forskellige hormoner udskilles gennem døgnet i hver sin rytme. Nogle er højest i koncentration om natten, andre om morgenen eller aftenen. På denne måde danner hormonerne deres egen symfoni. Egentlig er det ikke kun disse mere oplagte systemer, som er rytmisk styret. Stort set alle celler har en styring, der bærer præg af et rytmisk element. Hermed menes, at cellerne døgnet igennem veksler i aktivitet, da ingen kan holde til konstant at køre i femte gear. Sådan helt generelt kan man sige, at cellerne er gearet til nedbrydning i dagstiden og opbygning i de mørke timer. Mesterklokken styrer orkestret Et døgn har 24 timer. Vores naturlige døgnrytme er ikke præcist 24 timer, men formentlig en lille smule længere. Dette betyder i praksis, at vi hver dag skal sørge for at komme i takt igen, ellers sniger der sig en undertone af kropslig frustration ind. Mesterklokken sørger for denne vigtige funktion. I kroppen findes flere små klokker, som er med til at dirigere døgnrytmen i den rigtige retning. Disse klokker fungerer som et orkester, hvis primære rolle er at bidrage

21


tema / til skabelsen af de tre vigtigste rytmer i vores liv i forhold til at opretholde en sund krop: Søvn, ernæring og aktivitet. I den optimale verden veksler vi mellem disse tre rytmer døgnet igennem. Hvis blot klokkerne alene styrede dette, var sundheden i verden nok højere. I dåbsgave har vi dog alle fået den frie vilje, hvilket betyder, at vi til enhver tid kan overtrumfe disse instinktive fornemmelser. For at holde sig i takt med døgnrytmen er der tre faktorer i vores liv, som har særlig stor betydning. Disse er: Lys/mørke, hvornår vi spiser, og hvornår vi sover. Alle påvirker de takten og samtidig påvirker de alle tre hinanden. De er en treenighed, som helst skal være i harmoni for at danne en smuk symfoni. Lys og mørke får klokken til at spille Kroppens største klokke – mesterklokken – er centralt lokaliseret i vores øverste etage. Altså hjernen. Mere præcist er den placeret ved hypothalamus i den suprachiasmatiske kerne (SCN). Unikt for SCN er forbindelsen til øjnene og disses registrering af lysindfaldet fra omgivelserne. SCN har endvidere kontakt med store dele af kroppen via forbindelse til mange kirtler. Ikke mindst pinealkirtlen, der producerer melatonin, vores søvnhormon. Mesterklokken er så essentiel, at hvis man fjerner den kirurgisk på dyr, mister de alle deres rytmer. Mesterklokken er billedlig talt dirigenten, som hver dag afstemmer de øvrige klokker efter lyspåvirkningen af vores nethinde. Derfor er vi mennesker nødt til at kigge på, hvordan vi omgås lys og mørke, hvis vi vil danse i takt med døgnrytmen igen. Særligt det blå lys fra skærme (telefoner, iPads, computere og fjernsyn) og LED-lys er meget forstyrrende for mesterklokken. I gamle dage ude på slet-

ten, da vores organisme blev grundlagt, var blåt lys ensbetydende med en blå himmel og dagstid. Når vi mennesker her i år 2020 bruger hele dagen og ikke mindst aftenerne i LED-lysets skær foran skærmene, bliver mesterklokken døgnrytme-forvirret. Derved fejlsynkroniseres hele systemet. For at mesterklokken kan skabe den smukkeste døgnrytmesymfoni, må vi følge den naturlige rytme med skiftende lys og mørke. At vågne og kigge ind i morgenlyset er helt essentielt for at nulstille mesterklokken korrekt. Generelt skal vi mere udenfor i dagstiden og bades i ægte fuldspektrum dagslys. Jo tidligere på dagen, vi igangsætter dette, jo gladere bliver mesterklokken. Optimale aftenrutiner starter allerede omkring klokken 19-20. Her skal vi begynde at slukke mest muligt for kunstig belysning og ikke mindst skærmene. Såfremt man er nødsaget til at arbejde foran en skærm, kan man installere et rødt filter eller anvende blueblockers-briller, som filtrerer hovedparten af det mest skadelige blå lys fra. En nat tilbragt i fuldstændig mørke er dét, som fuldender cyklussen. Det er godt at overholde spisetider Godt nok er Mesterklokken dirigenten, som prikker til de øvrige klokker og får dem til at holde takten. Styringen er dog ikke diktatorisk, hvorfor de øvrige organers egne klokker og startsignaler kan overtrumfe topstyringen. Klokkerne i fordøjelsen og leveren er et fantastisk eksempel herpå. Startskuddet for deres døgnrytmeaktivering er det første indtag af kalorier på dagen. Så snart vi putter noget i munden, startes produktionen af mavesyre, enzymer frigives, og de forskellige fordøjelseshormoner sættes i spil. Alt for at sikre den bedste næringsoptagelse og derved overlevelse. Vores menneskelige organisme er primært skabt til at spise i dagstiden og indenfor et ti timers interval. Længere kan klokkerne ikke holde systemet i gang. Efter de ti timer falder evnen til at omsætte føde ordentlig, hvorfor vi her skal sætte anden rytme end spisning i gang. Regelmæssighed i måltiderne er vigtigt, idet klokkerne i både hjernen og fordøjelsesorganerne indstiller sig herefter. Ved faste spisetider kan organismen forud for måltidet klargøre fordøjelsesfunktionerne, hvilket optimerer hele processen. Et skift i spisetider tager kroppens klokker ca. fire dage at adaptere sig til.

“Et skift i spisetider tager kroppens klokker ca. fire dage at adaptere sig til” 22

Organerne kan også klokken Samtidig har forskellige celler tider på døgnet, hvor de kører deres funktioner mest optimalt. Eksempelvis er kroppens evne til at fjerne glukose fra blodbanen størst tidligst på dagen. Dette skyldes døgnrytmevariationen af både bugspytkirtlens insulinproduktion og følsomheden for insulin ude på celleniveau. Sådan rent praktisk betyder dette, at vi bedst omsætter kulhydratholdige måltider til dagens to første måltider. Kroppens systemer snakker sammen og særligt mavehjernen og hovedhjernen er altid i tæt kontakt. På denne måde synkroniseres systemerne. Klokken i mavesækken har bl.a. forbindelse til styringen af pinealkirtlen. Ad denne vej kan fødeindtag indenfor tre timer før sengetid påvirke produktionen af melatonin negativt. Fødeindtag i aftentimerne sender nemlig fejlagtigt besked til hjernen om, at det er dag og derved ikke tid til at sove. Et interessant studie med kvinder har vist, at kvinder, som spiser indenfor de sidste timer før sengetid, har højere risiko for brystkræft end kvinder, som spiser deres seneste måltid mere end tre


/ tema timer før sengetid. Måske fordi sidstnævnte gruppe er mere i takt med døgnrytmen og ligeledes har en højere melatoninproduktion. En vigtig pointe er nemlig, at melatonin foruden at være et søvnhormon er den stærkeste antioxidant, som kroppen selv kan producere. Og ikke mindst: sovetider Ikke bare hvordan og hvor meget, vi sover, har betydning for helbredet. Hvornår, vi sover, er næsten ligeså essentielt. Det optimale søvnmønster følger døgnets rytme og sikrer hver nat en søvn på syv-otte timer. Vi mennesker bør senest gå i seng omkring kl. 22 for at få en søvn, som sikrer, at kroppens celler får maksimalt udbytte af søvnens helbredende effekter. Hermed udnytter vi cellernes døgnrytme til vores helbreds fordel. Regelmæssigheden med faste gå-i-seng- og stå-op-tider er fuldstændig essentielt for at optimere døgnrytmen. Ikke mindst, fordi søvnen om noget er styret rytmisk og hormonelt via vores melatonin-produktion. Skifteholdsarbejdere har med sikkerhed mærket, hvad det vil sige at være ude af takt med døgnrytmen på søvnfronten. Flere studier bekræfter skadeligheden heraf, særligt hvad angår sygdomme med en hormonel komponent såsom brystkræft og infertilitet. Et studie med kvinder har i den forbindelse vist, at A-mennesker har lavere risiko for brystkræft end B-mennesker. A-mennesker er mere i takt med døgnrytmen. De går i seng tættere på solnedgang og står op nærmere solopgang end B-mennesker. I min optik er det ganske interessant, at al den evidens, der kommer på døgnrytmeområdet i disse år, understøtter kinesernes ældgamle viden. I kinesisk medicin anvender man organuret, som ganske fint beskriver den cykliske aktivitet af alle kroppens organer. Hvert organ siges at have to timer på døgnet, hvor det varetager sine funktioner med den største effektivitet. 12 timer forskudt herfra er aktiviteten i det pågældende organ ved lavest intensitet. For fordøjelsesorganerne gælder eksempelvis, at disse yder sit bedste den første halvdel af dagen. Dette er helt i tråd med om­ sætningen af kulhydrater, som tidligere beskrevet. Optimering af din rytme Jo ældre vi bliver, jo mere sensitive bliver vi overfor at holde systemet i takt. Det kræver mere bevidsthed omkring de daglige vaner og rutiner. Hvor små uregelmæssigheder tidligere i livet ikke har den store betydning, får det helt andre konsekvenser, jo mere alderen trænger sig på. Særligt for søvnen og dennes synkronisering med døgnrytmen. Opsummerende kan siges, at du sikrer takten med døgnrytmen ved at komme mere ud i naturen, have opmærksomhed på eksponeringen for kunstige lyskilder særligt om aftenen, holde din spisning indenfor maksimalt ti timer i dagstiden, dyrke regelmæssighed både med spise- og sovetider og sidst, men ikke mindst, lade søvnen følge døgnets naturlige gang. At tilpasse sit liv efter denne viden skaber større sundhed. Kilder: The Circadian Code, Satchin Panda PhD Studier, der henvises til, kan findes på facebooksiden Naturlægen.com

NYHED!

Ny vegansk D3-vitamin Grønne dfi Vitaminer lancerer nu en helt ny D3vitamin, som er 100% vegansk. Nu kan både veganere, vegetarer og andre få en D3-vitamin helt uden animalsk indhold. Vegansk D3 indeholder 50 mcg vitamin D3 og ekstra jomfru olivenolie for at sikre en optimal optagelse. Kapslen er også vegansk, da den er lavet af tang. Vitamin D3 bidrager til normal funktion af knogler, tænder, immunsystem, celledeling, muskler, kalkniveau i blodet samt optagelse af kalk og fosfor. Derudover er det generelt vigtigt at tage et tilskud af vitamin D3, da 43% af den danske befolkning er i underskud af D3-vitamin. Indhold: 90 kapsler Daglig dosis: 1 kapsel

100% VE

G A N S K!

TRA OLIE S K EN DE ME OLIV FRU JOM

Fås i helsekostbutikker og webshops samt førende apoteker og Matasbutikker

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

23


tema / Af/ Clara Xxxxxx Edgar Foto/ Foto/ Xxxxxxxxxxxx Shutterstock

24


/ tema

Fyr op under hjernen

tema Træt tem p

o

Mange oplever perioder, hvor energien er knap. For nogen bliver den trætte følelse en normaltilstand. Men hvis man ved, hvordan man fyrer op under energiproduktionen, kan man med simple tiltag hjælpe overskuddet tilbage. Hvad er energi egentlig? Den Store Danske beskriver energi som et fundamentalt fysisk begreb, men herefter bliver definitionen sløret. Der findes mekanisk energi, elektrostatisk energi, kernebindingsenergi, elektromagnetisk energi. Og så er der selvfølgelig den indre og menneskelige energi, som man kan have i overflod eller være i underskud af. Føler man sig drænet, kan årsagerne være mange. For lidt eller dårlig søvn. Inaktivitet. Stress. Negativitet. Usund eller utilstrækkelig kost og mangel på næringsstoffer. Forskellige problemer, som kræver forskellige løsninger. De har dog alle en ting til fælles: Hjernen. Styresystemet på øverste etage spiller nemlig en afgørende rolle for følelsen af energi. Det gør den af flere grunde. Hjernen har brug for en række vitaminer, mineraler og fedtsyrer for at fungere optimalt. Kommer den i underskud, vil den blive udsat for mere oxidativt stress og være mere tilbøjelig til at degenerere.

Forskning viser desuden, at den energifattige hjerne er associeret med migræne og hovedpine. En anden og væsentlig måde, hjernen påvirker energiniveauet, er gennem tankevirksomheden. For tanker skaber følelser, som sætter gang i kemiske reaktioner i kroppen. De reaktioner kan enten bidrage positivt eller negativt. Det er altså vigtigt at passe på sin hjerne ved at give den ordentlig næring gennem kost og eventuelt kosttilskud samt arbejde med sine tankemønstre, hvis man vil øge følelsen af energi. Gnisten, der starter det hele Hvis man vil forstå hvorfor og hvordan, man imødekommer hjernens behov, er det vigtigt at forstå nogle basale principper. Hjernen får energi fra ilt og næringsstoffer i blodet, men for at energiomdannelsen kan finde sted, kræver det en række hjælpestoffer. Her kommer coenzymet Q10 ind i billedet. Q10 er afgørende for mitokondrierne, som er i cellerne. For at forklare hvordan de virker, kan du forestille dig hjernen som et damplokomotiv. Inde i lokomotivet er der en kedel, og i kedlen er der en fyrkasse. Kedlen er en hjernecelle, og fyrkassen er mitokondrierne. For at lokomotivet kan køre – eller hjernen virke – skal der tilføres ilt og kul til fyrkassen eller ilt og næring til mitokondrierne. Når det sker, varmer fyrkassen vandet

omkring sig op. Det opvarmede vand bliver til damp, som ledes ned til stemplerne, der sætter drivstangen og drivhjulet i bevægelse, så toget kører. På samme måde danner mitokondrierne energi til cellen, så den er frisk og stærk. Men hvis ikke, der er tilstrækkeligt kul og ilt til stede, vil fyret brænde svagt eller gå i stykker. For cellen sker det samme – uden rigeligt med brændstof bliver den træt og skadet. På sigt vil celleskaderne betyde, at hjernen begynder at degenerere. Det er blandt andet det, man kan observere ved alzheimers. Men før hele kæden af processer kan gå i gang, skal de antændes. Fyret af en flamme – mitokondrierne af Q10.  Hjælp fyret med at brænde stærkt Kroppen danner selv Q10. Men der er forskellige faktorer, der nedsætter den naturlige produktion. En faktor er stigende alder. For i takt med at vi bliver ældre, daler produktionen, ligesom forskellige kemiske påvirk-

25


tema / ninger som tobaksrygning og medicin som statiner kan virke hæmmende. Men også mennesker udenfor risikogrupperne kan have gavn af ekstra Q10, hvis de føler, at der er utilstrækkeligt gang i kedlen eller vil mindske hyppigheden af hovedpine og migræne. Studier peger nemlig på, at tilskud med Q10 kan forhindre hovedpine og dæmpe migræneanfald. I en undersøgelse fra 2017 faldt forekomsten af anfald med 50 procent hos de 80 deltagere, når de tog 100 milligram Q10 om dagen. Det viser altså en forebyggende effekt. Dertil kommer, at Q10 ikke har nogen kendte bivirkninger modsat meget anden medicin, som kan tages efter, migrænen er indtrådt. Som med alle andre tilskud er det vigtigt, at man vælger et produkt af en ordentlig kvalitet, så enzymet når ind i cellen, hvor der er brug for det. I studier, hvor man har anvendt Bio-Quinone Aktivt Q10, har man observeret positive resultater – blandt andet af livskvalitet og dødelighed. Smørelsen, der holder tandhjulene i gang Dykker vi så ned i blodbanen og ser på de essentielle næringsstoffer, er det særlig vigtigt, at jern, omega-3, B-, C-, D-vitaminer og selen bliver pumpet til øverste etage.

“Der skal en god cocktail af forskellige næringsstoffer til for at holde tandhjulene i gang” Når det er vigtigt, at hjernen får rigeligt med omega-3, skyldes det, at hjernen er et fedtholdigt organ. Det betyder desværre også, at den er særlig udsat for oxidativt stress. Derfor er det vigtigt at få godt med antioxidanter, hvis man vil beskytte den mod de frie radikaler. Her er C-vitaminet vigtigt. Ser vi på B-vitaminerne, er de gavnlige på forskellige måder, men samlet konkluderer en række forskningsresultater, at tilskud med B-vitaminer, C-vitamin, zink, calcium og magnesium er med til at afhjælpe stress og angst. Jern er også afgørende i det, mangel kan lede til koncentrationsbesvær og nedsat indlæringsevne. Her er kvinder i den fertile alder særlig udsatte, da deres behov er størst, og op imod 40 procent er i underskud. Der skal en god cocktail af forskellige næringsstoffer til for at holde tandhjulene i gang. Når hjernens fysiske behov er dækket, og lokomotivet brager ubesværet derudaf, kommer næste skridt. Hvor skal toget køre hen? Som nævnt afføder tanker følelser, og de følelser sætter gang i kropslige processer, som kan virke energigivende eller drænende. Og selvom det kan virke svært at styre sine tanker, kan man styre, hvor meget vægt man vil tillægge dem. Igen kan du forestille dig tanker som tog. Nogle tog kører mod glæde og kærlighed, mens andre brager direkte mod stress og frygt. Det er ikke sikkert, at du kan stoppe toget fra at køre, men du kan vælge ikke at stige ombord. Du lægger din egen rejseplan Det er naturligvis nemmere sagt end gjort at lade en tanke passere forbi. Men det er ikke umuligt. Hver tanke er med til at påvirke hele organismen. Det er de, fordi en tanke ikke bare er en flyvsk ide, men faktisk udløser kemiske signalstoffer i hjernen, som kommunikerer med nervesystemet og dermed styrer stort set alt i kroppen. Studier har faktisk vist, at tankens kraft kan forbedre synet, reducerer træthed og få hormonniveauer og immunologiske reaktioner til at stige og falde. Hvis vi ser konkret på energi, vil hjernen udsende stress­ hormonet kortisol, hvis vi er stressede, og tankerne kredser om alt det, vi skal nå, men ikke kan finde tid til. Det sætter kroppen i et alarmberedskab, som på sigt virker drænende. Hvis vi i stedet tænker glade tanker om det gode i livet: Dem vi elsker, det vi glæder os til eller tilfredsstillelsen ved at afslutte en opgave, vil det udløse glædeshormoner, som virker opkvikkende. Har man tendens til det første, og derfor tit føler sig drænet og træt, ligger der et arbejde i at omforme sine tankemønstre.

26

Heldigvis er hjernen plastisk og kan derfor udvikle sig. Hvis vi ser hjernen som en perron, hvor tanker brager forbi som tog, så vil nogle tog komme hyppigere og være større end andre. Det er de tog, vi er vant til at tage. Men hvis vi i stedet for at hoppe på det første og bedste tog tager to minutter, hvor vi bliver stående og prøver at anskue situationen på en ny måde, vil andre tog rulle ind. Måske er det ikke stressende og belastende, at chefen har givet dig en stor opgave, men en anerkendelse og ros, som du sagtens kan overkomme. Måske er den svære eksamen ikke noget at frygte, men en mulighed for at lære. Måske er det ikke farligt at skulle til en fest med nye mennesker, men en måde at udvide sin omgangskreds. Ved at lave disse små tankeøvelser udnytter man hjernens plasticitet, så togene mod sygemelding og nedtur vil komme sjældnere, mens dem, der tager dig mod mentalt overskud, vil få flere faste ruter. Energi er et svært begreb, som ikke kan sættes på formel, fordi forskellige mennesker får energi fra forskellige steder. Men starter man med at give hjernen, hvad den har brug for, og arbejder aktivt med sine tanker, vil det med tiden dryppe positivt ned over alle kroppens celler, som er en god forudsætning for at køre sikkert og længe gennem livet.  

Kilder: 9 Benefits of Coenzyme Q10, Healthline How Your Thoughts Change Your Brain, Cells and Genes, Hoffpost Your Thoughts Can Release Abilities beyond Normal Limits, Scientific American Effectiveness of coenzyme Q10 in prophylactic treatment of migraine headache: an open-label, add-on, controlled trial. Acta Neurol Belg. 2017 Mar;117(1):103-109. doi: 10.1007/s13760016-0697-z. Epub 2016 Sep 26.


Bio-Qinon Q10

Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel pharmanord

Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives.

Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. 1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_Q10_AD_208x275_Naturli_1219

Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser. Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10.


/ oase

En lille kapsel tomatkraft til hjertet

Hvis dit hjerte skal være sundt og stærkt, skal du leve sundt. Du skal spise sundt, undlade at ryge, motionere og undgå stress. Det er fire tommelfingerregler, der kan hjælpe dig til at pleje pumpeværket optimalt. Men du kan også give hjertet en ekstra håndsrækning med et kosttilskud. SanoKardio er et kosttilskud med det patenterede ekstrakt Lycored Nutrient Complex. Ekstraktet udvindes fra tomater, og det kombineres med thiamin, som bidrager til en normal hjertefunktion. SanoKardio indeholder også E-vitamin, som findes naturligt i tomatekstraktet. E-vitamin er en antioxidant, som hjælper med at beskytte celler mod oxidativ stress. Tomat er en kilde til mange nyttige næringsstoffer. Et eksempel er lykopen, det måske mest kendte og veldokumenterede indholdsstof i tomat. Hemmeligheden bag SanoKardio er de synergieffekter, ingredienserne giver, når de kombineres med hinanden. En kapsel SanoKardio om dagen giver dig tomatens næringsstoffer i en grad, som 6 friske tomater ville gøre det – og gode betingelser for en god hjertesundhed. Du kan købe SanoKardio i helsekostforretninger og velassorterede apoteker.

Fiskeolie plus B-vitaminer

Sov bedre med en ergonomisk hovedpude God nattesøvn er væsentlig for din sundhed. Hvis du sover uroligt og vågner mange gange i løbet af natten, restituerer din krop ikke tilstrækkeligt, og risikoen for en lang række sygdomme er allerede forøget betragteligt. Hovedpuden er selvsagt vigtig for en god nattesøvn. Den skal have lige den hårdhed og højde, du befinder dig bedst med, og du skal kunne komme af med varmen fra hovedet og nakken. Silvana Support-hovedpuden er ergonomisk og udviklet i tæt samarbejde med professionelle behandlere, fysioterapeuter og kiropraktorer. Puden fås i fem varianter, og alle er lavet af en kombination af latex og kuglefiberfyld. En bræmme af latex i bunden af puden sikrer den rette støtte til nakken, og kuglefiberfyld tilpasser sig samtidig dit hoved. Hårdhedsgraden går fra blød over medium til hård. Du kan læse mere om puderne og finde forhandlerliste på www.yourcare.dk/silvana-support.

28

Fiskeolier kaldes også for omega-3-fedtsyrer eller blot omega-3. De har en dokumenteret effekt ved hjertesygdom og leddegigt, og olierne er vigtige for både hjertet, blodkar, hjernen og leddene. De findes naturligt i visse planter og primært i fed fisk, men da fed fisk tit er beslægtet med et højt indhold af tungmetaller, er et dagligt kosttilskud et vigtigt alternativ. Bio-Marin Plus er bløde gelatinekapsler med 500 mg koncentreret ­fiskeolie pr. kapsel og et omega-3-indhold på 65%. Bio-Marin Plus kap­ suleres i et iltfrit miljø og har et særdeles lavt peroxid-tal, hvilket skyldes, at olien er effektivt beskyttet mod oxidation (forharskning). Derudover er Bio-Marin Plus tilsat B-vitaminerne folinsyre og vitamin B12, som bidrager til at normalisere niveauet af stoffet homocystein i blodet. I naturen findes omega-3 fedtsyrer som triglycerider, som først skal spaltes og nedbrydes til ”frie” fedtsyrer i fordøjelseskanalen før disse kan optages i kroppen. Bio-Marin Plus indeholder omega-3 overvejende i form af frie fedtsyrer, hvor spaltningen allerede er foretaget. Det har den fordel, at omega-3-indholdet let og hurtigt kan optages i kroppen, også hos personer med nedsat fedtoptagelse samt at man får mere fiskeolie med færre kapsler. Bio-Marin Plus fra Pharma Nord fås blandt andet i Matas og på apoteket. Desuden har Pharma Nord egen webshop på pharmanord.dk.


Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk

Tilmeld dig Naturli’s nyhedsbrev Hver uge får du nyheder og inspiration fra helse-, sundheds- og skønhedsfronten.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Er tilskud

tema

A

Sød næring

nødvendigt?

D

Vitamin

Vitamin

Remee

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

Jeg græd som pisket! produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv et redning blev kropsterapi-system har holdt ham Body-SDS, der siden

34

/ tema

Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste Alle aldersgrupper indtag ses i gruppen har et lavt indtag større børn – af i forhold hvor både drenge til de anbefalede og piger niveauer. I spiser mindre Med jævne mellemrum voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og kan vi læse, leverpostej end mere end nedre roligt kan lade at vi de voksne og grænse de yngste vitaminpillern børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den e stå på hylden, for vi er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til får næring nok et lavt niveau af D-vitamin, gennem en varieret og alsidig og det er væsentligt lavere kost. Men hvad i børnenes kost. Det får vi er især manglen egentlig, og er på fede det nok? årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. De fleste af os Vi skal primært kender i store have vores D-vitamin træk anbefalingerne varieret og sund fra solen og ikke til en kost. Og det er kosten. Desværre Kvinder er lidt disse anbefalinger, får vi nok for lidt begge dighederne læner flittigere med mynsteder. sig op ad, når grøntsagsgaflen mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for Danskerne får kvinder Tilskud på sin vores kost med mellem 18 og mineraler eller nok C-vitamin plads vitaminer, 75 år er 172 gram andre kosttilskud. – i hvert fald til fra livet. Ligesom dagen. grøntsager om Til spørgsmålet at holde skørbug Du kan så vælge være enig i, om B-vitaminer er om vi har brug at disse anbefalinger C-vitaminer dog at indtage ekstra at være i den for tilskud: Hvis ikke farlige er gode nok til af, og rigtig mange helbred, eller Det var ikke sjovt du spiser som dit om vi burde af os har godt C-vitamin, når en Vi mangler fibre sko i de første spise endnu gennemsnitsdans af ekstra vi f.eks. er stressede endnu flere af mere grønt, have nu 40-årige Remees ker, eller lever livet Så forbruger så nogle af vitaminerne er han et godt Rapporten konstaterer nok var kroppen nemlig lidt hårdt. svar ja. Nogle og mineralerne, mindre af nogle måneder af 2008. For mere af vitaminet. producenter da også, at vi eks. et langt større eller af de andre fødevarer, skeler Rygere har f. danskere spiserden enorme succes, som færre fibre end behov for C-vitamin, oven i købet promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket glad for til, hvilke fødevarer kroppen. Kvinderne da rygning stresser f.eks. mælk eller manglen på grøntsager ”X Factor” havde bærer en stor vi får mest C-vitamin, traditionelt får kød. del af ansvaret tv-programmet Uanset hvad frugt og grønt fordi deres indtag mest af og skrædderfor. Faktisk ser din overbevisning som er større. i forhold til vores af syer multivitaminerne det hvor Remee optrådte værst ogud er, så fortæller reelle tal en anden opnået, store børn, de der får endnu efter det. Et historie. For de andre aldersgrupper, Men omvendt godt eksempel færre danskerne spiser tre dommere. nemsnitligt ikke en affibre end er Super+ Total, formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier der fordi de til gengæld fra især medierneer en vitaminsøgelser som på i form af større Det viser undersled det store pres og mineralpille ‘Danskernes mængder sukker. med kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tilpassede mængder tydelighed. voldsomt på ham. til at spise frugt med al af de vitaminer i lyset af, at de var ikke og mineraler, gram frugt og presseafdeling 600 DR’s – grønt Vi er f.eks. langt som vi typisk gerne må indeholde Fordeling af vores fra at nå de 600 mangler frugt. Her spiser det gigantiske et par stykker mest. gram frugt og som vi bliver gearet til at håndtere voksne i gennemsnit energi-indtag grønt, anbefalet fra som dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især Anbefalingen Fordelt på vitaminer kommer til grøntsager, publikumsom og mediepres, frugtindtaget når lyder på, at vi og mineraler måske er lidt skal indtage 30 er vi nogle slapsvanse det end det burde afstedkom. De havde vores energi fra ser kosten knap højere pct. af undersøgelsen være (i forhold programmerne fedt, 55 pct. fra – selvom så sort ud for både medtager til grøntsager), men kulhydrat og 15 det stadig ikke tilknyttet, protein. gennemsnitsdans friske psykolog så Gennemsnitligt redder pct. fra og forarbejdede grøntsager (dog indtaget op over godt nok en keren – i hvert får vi voksne 35 ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge fra fedt, 50 pct. pct. af energien fald, mig. Som ugerne hvis du vil nøjes herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, fra kulhydrat og det var ikke nok for har et markant med det anbefalede 15 pct. fra protein, at energibidrag lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre på min krop, daglige indtag, når fra alkohol udelades. Det gennemsnitlige af grupper. kunne jeg mærke frugt – er der kun ca. gik, og ketchup der som tidligere For børnene er indtag er i under5 pct. af befolkningen, tilsvarende energiandele Lidt ekstra frugt fysisk afspænding de nævnt er sat kanten af det end 400 gram der spiser mere jeg havde brug for 33, 53 og 14 pct. anbefalede. Piger i den lave ende kan dog redde grøntsager om Vi får for lidt, erindrer og altså til når det kommer indtaget af vitaminer, kvinder får faktisk lidt for meget dagen. Hele 3 mange næringsstoffers MINDRE end for ikke at bryde sammen, fedt i forhold pct. spiser færre E-vitaminer hydrat, og desværre så du skal ikke 40 gram. vedkommende. mænd. til kulend punkt skære som udgangsMen der er alligevel fik halvdelen Her kan det betale ned på frugten, Remee. af danskerne tilsat sukker end sig at have nogle tendenser hvis du ikke mere fokus på fuldkorn, med grøntsager. anbefalet. erstatter det i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige Halvdelen af for at øge mængden den mættede at have for øje, af E-vitamin. fedt, danskerne gennemsnitligt når man ser indtager, kommer sin næring efter i sømmene: fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

C

/ LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

B

Vitaminer

Da danskerne er et mælkedrikkende et generelt problem folkefærd, har vi ikke med at få B-vitamin af B-erne, som nok. Men enkelte f.eks. B12, kan være svære at vegetar eller få nok af som småtspisende. B-vitaminer er få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, at for at næringsstoffer. Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre tisser et evt. overskud ikke få for mange – vi ud.

Vitamin

E

Vitamin

fit for fight.

35

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

09

08

Opskrifter

Spørg bare!

Husker du?

Glutenfri bagværk, raw food, syndige kager eller sund saft – inspiration til alle ganer.

Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

Shop i Naturlishoppen.dk Naturli’s webshop

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

29


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Træt te mp

o

Derfor skal du pleje dine mitokondrier! De senere år har flere sygdomme og tilstande tydet på, at vi kan skade mitokondrierne, så energiomsætningen ikke fungerer optimalt. F.eks. vaccineskader, forgiftning med tungmetaller eller ved diagnosen ME. Vi ser på, hvordan du sikrer dine mitokondrier de bedste forhold.

Af Carsten Vagn Hansen Læge og sundhedsekspert

30

Mitokondrierne er små stavlignende, bakterielignende strukturer, der findes inde i alle celler. Deres formål er at producere den energi, som cellerne behøver for at kunne fungere og opretholde normal cellefunktion. Vi mennesker er et kollektiv af celler, der samarbejder om, at hele legemet fungerer, som det skal. Man mener, at livet, som vi kender det, er opstået ved, at enkeltceller har optaget og indbygget de ener-

gidannende bakterier i form af mitokondrier, og derved har fået energi til dannelse af flercellede organismer – og efterhånden alt andet levende, inklusiv vi mennesker. Vi taler altså om noget helt grundlæggende i os. Hver celle indeholder fra hundrede til tusinder mitokondrier, undtagen røde blodlegemer. Aktivitet danner flere mitokondrier Men ved at bruge vores celler, f.eks. i musklerne ved


/ tema

“Visse lægemidler, blandt andet de kolesterolsænkende statiner og betablokkere, hæmmer dannelsen af Q10 i kroppen” arbejde og motion, kan vi danne mange flere nye mitokondrier. Cellekernen indeholder generne i form af DNA, der er en kæde af aminosyrer, som ved hjælp af signaler fra cellevæggen sætter gang i dannelsen og omsætningen af proteiner, f.eks. enzymer, som er nødvendige for cellens funktion. Men der er også en anden slags DNA i mitokondrierne, der ligesom DNA i cellekernen skal kopieres, når der skal dannes nye celler eller mitokondrier. Der foregår i alle celler mutationer i DNA, især i aldrende celler. Men langt hen ad vejen kan velfungerende mitokondrier reparere mutationerne og derved holde cellen i live. Er cellen blevet skadet eller for gammel, eller begynder den at dele sig uhæmmet som ved kræft, kan mitokondrierne ved hjælp af enzymer slå cellen ihjel. Det kaldes apoptose og er vores værn mod de kræftceller, der hele tiden dannes.

Den bedste forebyggelse af kræft er derfor at have mange sunde mitokondrier. Energi-produktionens arnested I mitokondrierne foregår der ved hjælp af ilt og nærings­stoffer en oxidativ fosforylering, hvor aminosyren adenosin kobles til fosfat. Der dannes først AMP – adenosin mono fosfat - med et fosformolekyle. Næste energitrin er ADP – adenosin di fosfat, og tredje trin er dannelsen af ATP – adenosin tri fosfat. Energien afgives ved afspaltning af et fosformolekyle. Mest effektivt fra tredje trin: ATP. Der kan afgives væsentligt mindre energi fra andet trin: ADP, hvor energidannelsen er mindre på grund af mangel på næringsstoffer og iltmangel, der medfører fermentering (gæring). Energidannelsen sker i mitokondrierne ved hjælp af en elektron-transportkæde, og der er her brug for hjælpeenzymet Q10, som er meget vigtigt for elektron-transporten. Med alderen danner vi mindre Q10. Visse lægemidler, blandt andet de kolesterolsænkende statiner og betablokkere,

SOVER DU GODT (NOK)? En god søvn er en forudsætning for overskud og energi Silvana Support® hovedpuden er en ergonomisk hovedpude udviklet i tæt samarbejde med professionelle behandlere, fysioterapeuter og kiropraktorer. Silvana Support® er et varemærkeregistreret produkt, der produceres og markedsføres i fem forskellige hårdheder. Silvana Support® hovedpuden fås i flere hårdheder og i mange flotte farver

T: 8654 0058 info@yourcare.dk yourcare.dk

F I N D N Æ R M E S T E F O R H A N D L E R PÅ W W W.Y O U R C A R E . D K 2019-427_Naturli_180x115 Silvana Support_2.indd 1

09.12.2019 13.33

31


tema /

hæmmer dannelsen af Q10 i kroppen. B2-vitaminet riboflavin er også nødvendigt for et normalt energistofskifte, foruden til at sikre et normalt nervesystem mm. Et kosttilskud som Bio-Quinon Q10 indeholder begge dele. Det vigtigste brændstof til energidannelsen er fedt­syrer, og for deres transport ind til mitokondrierne er aminosyren carnitin vigtig. Under energidannelsen dannes der skadelige frie iltradikaler, som medfører en oxidation, og der er derfor brug for antioxidanter for at modvirke dette. Først og fremmest C-vitamin, men også en række andre vitaminer og mineraler samt naturlige stoffer med antioxidativ virkning. Forskning har vist, at tilskud af Q10 modvirker kemiske skader på nervesystemet. Dårlig livsstil og medicin skader Svækkes cellen ved mangel på ilt og ved påvirkningen af kemiske stoffer, overgår den til gæring – fermentering – af sukker (glukose), hvor der kun dannes ADP, der er 18 gange dårligere til at afgive energi. Der er ingen tvivl om, at skadelig kemi, blandt andet tobaksrygning, en kost med masser af sukker, slik, hvidt mel etc. og for lidt frisk luft og motion er med til at svække mitokondrierne og fremme hyppigheden af kræft. Kræftcellers hovedernæring er glukose. Med det stigende forbrug af lægemidler og deres bivirkninger er antallet af sygdomme, der har sammenhæng med dårlig funktion af mitokondrierne stigende. Desværre er undersøgelse af skader på mitokondrierne fortsat ikke krævet før godkendelse af medicin, selvom skaderne kan forklare bivirkningerne af mange slags medicin.

32

kommer D-ribose, PQQ, magnesium og mellemkædede fedtsyrer. Der er ingen tvivl om, at dårlig funktion af mitokondrierne er en grundlæggende årsag til mange sygdomme, og at man kan forebygge dem ved at sikre mitokondriernes trivsel og sundhed. Meget tyder på, at symptomerne ved kronisk træthedssyndrom (CFS), ME (myalgisk encephalitis) og fibromyalgi har baggrund i dårlig mitokondrie-funktion. Alzheimers sygdom, skizofreni, hjertekarsygdom og aldring har også sammenhæng med mitokondrierne.

“Kræft kan have utallige årsager, men selv for cancer er der kun én primær årsag, nemlig ændringen af omsætningen af ilt i normale celler” Megen medicin mod psykiske lidelser skader mitokondrierne. F.eks. lægemidler mod depression, angst, psykoser, demens og epilepsi. Det samme gælder for midler mod smerter og inflammation, f.eks. acetylsalicylsyre (hjertemagnyl), paracetamol og NSAID-stoffer som diclofenac og ibuprofen. Den nøjagtige mekanisme bag disse skader afhænger af lægemidlet. Sygdomme af dårlige mitokondrier En lang række sygdomme kan i første række skyldes mutationer i mitokondriernes mDNA, nedarvet fra moderen, da faderen kun bidrager med sit cellekerne-DNA. Disse mitokondriesygdomme kan ses hos børn, men også hos voksne. Ny forskning har vist, at adskillige kosttilskud kan lindre symptomerne og forbedre funktionen. Nogle kan opleve god virkning af Q10, mindst 150 milligram dagligt, typisk sammen med andre kosttilskud som en ”mitokondrie-cocktail”. Heri kan indgå kreatin, C-vitamin, E-vitamin, alfa-liponsyre, B-vitaminerne, L-carnitin eller L-arginin. Hertil

Også effekt på livsstilssygdomme Ny forskning har også vist, at vores mitokondrier spiller en vigtig rolle ved type 2 diabetes, hvor der er problemer med både frigørelsen af insulin og virkningen af insulin. Der findes en mitokondriel diabetes, hvor der er nedsat dannelse af insulin, men ikke nedsat insulinfølsomhed som ved type 2. Kræft kan have utallige årsager, men selv for cancer er der kun én primær årsag, nemlig ændringen af omsætningen af ilt i normale celler til energidannelse ved fermentering og sukker. Det har Dr. Med. Otto Warburg, der fik Nobel-prisen i 1931, allerede sagt for mange år siden, men det blev overset, da DNA og genetikken vandt frem. Kræft er ikke en genetisk/arvelig sygdom, men et symptom på energimangel i mitokondrierne. Se mere på: På You Tube den 8 oktober 2018. Skriv ‘Carsten Vagn-Hansen cancer anden vej’ i søgefeltet på Internettet. Litt: ”Mitochondria and the Future of Medicine”. By Lee Know, ND


Konkurrence

Vind luksus til din hud Måske går du og tænker på, at det er nu, du skal begynde at forberede dig og din hud på, at snart er det tid til at smide vintertøjet og vise mere hud. Nu har du chancen for at vinde fire nye produkter fra Mellisa. Der trækkes 5 vindere. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 29. marts 2020. Hudpleje med god samvittighed Mellisa er økologisk, ren hudpleje med god samvittighed og med mange virksomme hudforbedrende ingredienser. Produkterne fra Mellisa er alle baseret på natur, økologi og videnskab om hudpleje. Med bodyscrubben får du silkeblød hud. De naturlige, afrundede skrubbe-elementer fjerner blidt døde hudceller og stimulerer blodcirkulationen. Nourishing Shower Oil emulgerer til en fugtgivende mælk, når den tilsættes vand. Softening Conditioner styrker dit hår med quinoa, og Facial Foaming Oil Cleanser renser din hud samtidig med, at den beskytter hudens naturlige lipid barrierer .

Luksus hudpleje Værdi:

626,-

Spørgsmål: Hvad indeholder Softening Conditioner fra Mellisa?  Quinoa  Ris  Tang

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

I vinderpakken fra Melissa får du: • Softening Conditioner • Nourishing Showeroil • Facial Foaming Oil Cleanser • Body Scrub

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 29. marts 2020 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 02-2020”

33


annoncer /

Forkælelse med rabarber

HENNA hårfarve

Forkæl en du holder af eller måske dig selv med en lækker gaveæske med fugtaktiverende rabarber-produkter. I gaveæsken finder du Rabarber ­Ansigts- og Kropsolie, Rabarber Body Lotion og Rabarber Hårshampoo. Alle produkterne er 100% veganske, parfumefrie og danskproducerede. Rabarber øger hudens fugtniveau og mindsker tørhed, hvilket er med til at reducere rynker og give mere glød til huden.

Rømer Produkt forhandler de velkendte HENNA hårfarve-produkter. Disse leveres i både creme- og pulverform. Pulverfarverne udrøres i vand før anvendelse, hvorimod Cremefarven er klar til brug. HENNA-hårfarverne er markedsført i Danmark gennem mange år og er et yndet kvalitetsprodukt for mange, til brug ved hårfarvning. Farvespektret er varieret.

Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk. Vejl.pris for Rabarber gaveæsken er kr. 145,-

Kontakt os venligst, såfremt der ønskes information om vores produkter. Rømer’s produkter forhandles via din lokale Helsekost. Leverandør: Rømer Produkt – 8600 Silkeborg – Tlf. 8680 3767

Certified from Sustainable Fisheries

Husker du de flerumættede fedtsyrer?

Er du lav på energi?

eye q – flerumættede fedtsyrer EPA, DHA og GLA i et nøje afbalanceret forhold til din krop. Fler­umættede fedtsyrer er essentielle og findes i alle dine celler, hvor de har mange vigtige funktioner bl.a som byggesten i cellernes membraner. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250mg DHA.

Lad All Energy støtte dig, og få optimal udnyttelse af kroppens ydeevne. All Energy rummer en unik kombination af styrkende urter, carnitin samt vitaminer og mineraler, hvor bl.a. Thiamin (B1) har til formål at øge kroppens energi og forbedre den fysiske ydeevne. All Energy er skabt til sportsfolk, inkl. motionsløbere, samt alle andre, som gerne vil have mere overskud i en travl hverdag.

Forhandles hos matas, på apoteket og helsekostforretninger / Helsam. Yderligere info: www.novasel.dk el 63 23 00 02

34

Forhandles via apoteket, din lokale helsekostbutik, Helsam, Helsemin, Matas og netbutikker.


/ annoncer

Naturlig udrensningskur – når livet har været lidt for fedt

Naturlig udrensningskur – når livet har været lidt for fedt Fermenteret Mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark – understøtter fordøjelse og leverfunktion Mælkebøtteekstraktet som ikke er pasteuriseret og indeholder levende mælkesyrebakterier har en syrlig-bitter smag. Det er bedst at drikke det rent, da den bitre smag på tungen stimulerer ud-

skillelsen af galde. Galde har betydning for kroppens evne til at fordøje og er nødvendigt for at vi kan omsætte fedt. Du kan med fordel anvende Mælkebøtte­ ekstrakt dagligt: 1-2 bægre (30-60 ml). Ved kroniske tilstande anbefales 90 ml (3 bægre) dagligt indtil effekten mærkes. Derefter 60 ml dagligt. Bruges

ekstraktet som en udrensningskur anbefales det at den bruges over minimum en 3-måneders periode: 1. uge: 1 bæger dagligt (i alt 30 ml) 2. uge: 2 bæger dagligt (i alt 60 ml) 3. uge: 3 bæger dagligt (i alt 90 ml) 4. uge: 4 bæger dagligt (i alt 120 ml) De sidste 8 uger: 2 bæger dagligt (i alt 60 ml)

Find ekstraktet i Helsam, Matas eller den lokale helsekost.

Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk

Original Chia Müsli Crunch

Lepicol – god til fordøjelsen

Original Chia Mysli Crunch er lækker sprød og lidt sød. Sødmen stammer fra Cikorie planten og havren. Masser af fibre fra cikorie planter, som gør dine bakterier i tarmen glade. Indeholder planteprotein fra havre og chia frø. Anvendelse: •Drys på yougurt • Blandes med andre gryn, nødder og frugt – frisk eller tørret • Velegnet til desserter • Velegent til chokolade konfekt.

Med 3-i-1 indhold: Fibre, mælkesyrebakterier og præbiotika

Købes i Helsekost butikker. www.originalchia.dk

Blide fibre – hjælper til regelmæssig afføring Probiotika - 5 stammer af mælkesyrebakterier Præbiotika – som styrker de gavnlige tarmbakterier Forhandles i helsekostforretninger samt på enkelte apoteker. Find yderligere information samt nærmeste forhandler her: www.sk-health.com eller ring til os: SK Health ApS tlf. 21 34 45 49

35


annoncer / arianter

sv 5 smag

Driller maven? Prøv SylliFlor® SylliFlor® er ristede frøskaller (psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse.

Nurme - Award vindende Lemongrass shampoo-bar til hår og krop

Køb på apoteket, i helsekostforretninger, i Matas og på www.biodanepharma.com – tlf. 75 555 777

Nurme sparer dig for mange plastikflasker. Én shampoo-bar klarer både hårvask og kropsvask effektivt og enkelt. Shampoobaren er fremstillet af nærende sheabutter og sød mandelolie, som har en beroligende effekt på hovedbunden og huden. Citrongræsolie fremmer glansen i håret. Shampoobaren fugter huden på kroppen uden at virke udtørrende.

Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com

Fås i helsekost butikker i hele landet.

Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring

en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd! 36

Nyhedsbrev Hver uge dumper Naturlis nyhedsbrev ned i indbakken hos alle de læsere, som har tilmeldt sig det elektroniske nyhedsbrev. Her er masser af fakta og viden om sundhed, psykologi og helse – og du følger bare linkene til brevkasse, artikler eller konkurrencer, når du har tid og lyst til at læse. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på www.naturli.dk


/ tema

abonnementstilbud

Giv din krop en gave

Du får 8 numre af Natu rli + SPEKTRO Multi-Vita-Min

Selvfølgelig fortjener din krop det! Ligesom du fortjener at modtage Naturli i et helt år uden at skulle tænke over, hvor det skal hentes fra! Vælg dit abonnement med en fin gave til din krop: SPEKTRO Multi-Vita-Min SPEKTRO er den populære multivitamin med optimal optagelse, forener og kombi­ nerer vitaminer, mineraler, sporstoffer og urter. Den indeholder over 100 ingredienser i kun én kapsel. • Alle vigtige vitaminer og mineraler i én kapsel. • Unik kombination med urter og mikro­ næringsstoffer. • Kapselform, for let optagelse. Bryder man sig ikke om at sluge piller, har man mulighed for at knække kapslen og røre indholdet ud i f.eks. lidt yoghurt.

(+ porto kr. 49,-)

SPEKTRO indeholder bl.a. vitamin A, C og D og jern, kobber og selen, der bidrager til immunsystemets normale funktion. Dertil indeholder SPEKTRO bl.a. B1, bio­ tin, magnesium, jern og jod, der alle bidra­ ger til et normalt energistofskifte samt bl.a. vitaminerne E og zink, der beskytter mod oxidativt stress. SPEKTRO har desuden særligt fokus på indholdet af en række B­vitaminer (B2, B3, B5, B6, B12 og folinsyre), der mindsker træt­ hed og udmattelse. Gaven indeholder 200 kapsler – eller mere end et halvt års forbrug til en voksen.

abonnement

Eller Afbalancerede fedtsyrer: Mange danskere kender og bruger allerede urteprodukter som ginkgo biloba, hvidtjørn, hyben, astragel, rød solhat og ingefær. I '6 sunde urter' er de samlet i en styrken­ de mikstur, så du let får gavn af de mange gode egenskaber: • Hvidtjørn støtter blodcirkulationen og hjer­ tets funktioner, virker beroligende, øger blo­ dets iltindhold og forbedrer blodcirkulatio­ nen i de små blodkar. • Rød solhat støtter kroppens immunforsvar og hjælper på hals og luftveje, når det er koldt.

299,-

• Ginkgo Biloba hjælper med at bevare hu­ kommelsen. • Astragalus støtter kroppens naturlige for­ svar og øger dens fysiologiske modstand un­ der pressede betingelser. • Hyben bidrager til at opretholde sunde og fleksible led.

SPEKTRO Multi-Vita-Min værdi:

379,95

Du får 4 numre af Natu rli + 6 sunde urter

199,(+ porto kr. 49,-)

'6 sunde urter' kan købes hos Matas, helsekostforretninger og danske webshops. Eller du kan benytte dette tilbud – spare penge og få Naturli resten af året.

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502

'6 sunde urter' værdi:

329,-

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 4 eller 8 numre og løber herefter videre til kr. 340,- om året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. De første 4 eller 8 numre (afhængig af hvilket tilbud, der benyttes) er bindende, og abonnementet kan derefter opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder til og med 29. marts 2020 eller så længe lager haves.

37


mad / Af/ Malene Tonnung Foto/ Thomas Hergaard fra bogen ‘Functional Food: Bone Broth’

Bone broth flydende og helende næring

38


/ Mad

Tidligere var det helt normalt at servere suppe for de syge og medtagede. I de senere år kender de fleste danskere dog suppe og boullion som let aftensmad eller lækker forret. Men der er faktisk mange gode grunde til at tænke suppe og madretter lavet på bone broth ind i sin hverdagskost.

Risotto med rødbede og gedeost

Den plantebaserede og i perioder rå mad har længe huseret i spalterne, når vi har snakket om sund og næringsrig mad. Og der er ingen tvivl om, at grøntsager især hører til i en varieret og alsidig kost, der holder os sunde og stærke. Men det behøver ikke være udelukkende grøntsager eller i og for sig rå planter. Faktisk tyder forskning på, at der både bør være tilberedt mad i vores daglige diæt – og at rå mad i nogle tilfælde ligefrem kan koste lidt på sundhedsfronten. En af årsagerne til, at vi bør variere ikke kun fødevarerne, men også måden vi tilbereder dem på, er, at vores fordøjelse får hjælp til at pakke nogle af de sunde næringsstoffer ud, når vi iblødsætter, koger eller på anden måde tilbereder fødevarer. Det er måske også en af af årsagerne til, at vi historisk set har brugt simreretter og supper som god sygemad. Når kroppen er medtaget, skal den selvfølgelig ikke bruge alt for mange ekstra kræfter på fordøjelsen, selvom den har godt af næringsstofferne.

Tilberedning: 30 minutter  Kogetid: 90 minutter  Til 2 portioner

Det populære kollagen i bone broth En af grundene til at især bone broth – en kraftig suppe/boullion – har fået en renæssance, er ingrediensen kollagen. Det er ikke en ingrediens, vi finder i alt for mange fødevarer, men til gengæld en ingrediens, der nok kan tage en del af æren for, at den kraftige suppe har så varierende positive effekter for vores helbred og velvære. Der er ikke lavet meget forskning i bone broth, men der er faktisk lavet studier på f.eks. kyllingesuppe og kyllingeessens ifølge bogen ‘Functional Food: Bone Broth’, som kok og kogebogsforfatter Sandra Pugliese , læge Anna Iben Hollensberg og cand. scient. i klinisk ernæring Charlotte Gylling Mortensen står bag. Og der er faktisk en del sundhedsmæssige forhold, som disse studier har vist, at suppe kunne have en effekt på – bedring af ledsymptomer, bedring af astma samt forkølelse og influenza og bedre knogleheling efter knoglebrud.

Overordnet viser studierne, at kyllingeessens kan have helbredseffekter på immunforsvaret, hjerte og nyrer. En oversigtsartikel, der opsummerer resultater af kyllingeessens-studier, konkluderer, at et dagligt indtag over typisk en-tre uger bl.a. har vist, at kyllingeessens kan styrke immunforsvaret, dæmpe negative effekter af stress som udmattethed, øge mødres mælkeproduktion, dæmpe ængstelse, sænke blodtryk og forbedre indlæring og hukommelse. Er rå mad ligeså godt som sit ry? Et andet nyt studie bringer med omvendt fortegn fokus på en overraskende effekt af rå mad versus tilberedt mad, hvilket bl.a. bliver behandlet i artiklen ‘What is the impact of cooked vs. raw food on the gut?’ fra medicalnewstoday.com. Forskere fra Harvard og University of California har nemlig opdaget, at en diæt udelukkende bestående af rå grøntsager

Du skal bruge: • 250-300 g kogte rødbeder, skrællet vægt (ca. 450 g rå vægt) • 2 store skalotteløg, ca. 50 g skrællet vægt • 1 spsk ekstra jomfruolivenolie • 125 g risottoris, alternativt perlebyg • Ca. 3½-4 dl bone broth • 8 skiver gedeost • 1 håndfuld estragon • 1 lille håndfuld valnøddekerner eller pecannødder • 1 spsk smør • 50 g pecorino, alternativt parmesan • salt, gerne himalayasalt • friskkværnet sort peber • evt. (kastanje)honning

Sådan gør du: Rens rødbederne grundigt fri for jord og kog dem dækket med vand i 60-90 minutter, til de er helt møre. Afkøl og skræl dem og skær dem i meget små tern.

6 hurtige grunde til at spise bone broth! 1. Det nærer dine knogler og led, din hud, dine blodkar og din tarm – da det indeholder kollagen. 2.  Det er spækket med andre letoptage­ lige næringsstoffer, som glutamin, mineraler, elektrolytter og hyaluronsyre. 3. Det er nemt at lave, økonomisk og bæredygtigt. Du udnytter dele af dyret, der sjældent bruges i andre fødevarer, og du kan nedsætte madspild ved at bruge grøntsagsrester m.m. 4. Det er slowfood, der får dig ned i tempo. 5.  Det får alting til at smage bedre! 6. D  et er mad helt uden tilsætnings stoffer.

Finthak løgene. Svits dem i olien nogle minutter for lav varme, tilsæt risen og derefter brothen lidt ad gangen under omrøring. Du skal ikke røre hele tiden, men sikre, at det ikke brænder på. Tilsæt ca. ½ dl broth ad gangen, og når risen har opsuget det hele, tilsætter du mere. Efter ca. 10 minutter tilsætter du rødbeden. Risottoen er færdig, når risene er al dente, dvs. møre, men med bid i. Mens du laver risottoen, bages osten i en forvarmet ovn ved 225 °C i ca. 5 minutter, til den lige netop begynder at flyde lidt ud. Skyl og slyng estragon og finthak den. Tørrist nøddekernerne på en mellemvarm pande. Bland den varme risotto med smør, fintrevet ost og estragon. Smag til med salt og server den med osteskiverne, gerne dryppet med lidt honning.

39


mad /

Den nemme bone broth af høne/kylling Der er flere måder at lave bone broth på og med forskellige råvarer – her får du en anvendelig grundopskrift, der er let at lave og bruge til flere forskellige formål. Tilberedning: 10 minutter Kogetid: 2-24 timer (se mere om kogetiden i bogen Functional Foods: Bone Broth)

Du skal bruge: • 1 suppehøne/kylling • 250-500 g hønse/kyllingevinger, kan udelades eller erstattes med kalve- eller okseskank • 1 spsk sorte peberkorn • 2 spsk æblecidereddike, kan udelades • 500 g blandede grøntsager • 2 store løg • 2 tsk salt, gerne himalayasalt

Sådan gør du: Kom høne og vinger i en stor gryde sammen med peberkorn og eddike. Rens, skrub og/ eller skræl grøntsagerne inkl. løgene og skær dem i mindre stykker. Kom også dem i gryden sammen med saltet og dæk med koldt vand, så det står ca. 3 cm over hønen. Kog det op og lad det småsimre for meget lav varme i 2-24 timer.

nedbringer antallet af tarmbakterier – og normalt er en rig og godt blandet tarmflora at foretrække ud fra et helbredsmæssigt synspunkt. Helt præcist hvorfor, er forskerne ikke kommet nærmere endnu, men en teori går på, at planternes naturlige forsvarsstoffer måske kan være hård kost for nogle typer tarmbakterier. Under alle omstændigheder understreger denne forskning endnu en gang, at variation er måske den vigtigste ingrediens i en sund kost. Bone broth for gode nerver Et andet større studie, som omtales i bogen, omhandler 102 personer, der scorede højt på arbejdsstress. I studiet viste kyllingeessens sig at forbedre kortidshukommelse og depressive symptomer signifikant hos den gruppe, som fik kyllingeessens i to uger, sammenlignet med gruppen, som fik placebo. Et lidt mindre studie fra 2015 viste på samme måde forbedringer i humør efter 10 dages indtag af kyllingeessens.

40

Functional Fo ods, Bone Brot h af Anna Iben Hollensberg , mfl., pris 149,95 kr . (Muusmann Forlag.)

I vestlige studier har man primært fokuseret på effekter på det fysiske helbred, mens de mere psykiske studier ofte laves i Østen. Især indenfor kinesisk medicin er de mentale effekter af bone broth velkendt. Men uanset om det er den ene eller anden del af dig, der halter, kan en god nærende suppe lande på et tiltrængt sted. I bogen får du både flere opskrifter på en god basis af bone broth, men også mange vidt forskellige måder at bruge din broth på. Vi har fået lov at bringe et par rygende lækre smags­ prøver her.

Fjern både skum og urenheder undervejs. Hvis du bruger en suppehøne er det også en god idé at fjerne fedtet undervejs, da det ellers kan give en grim bismag. Det gøres nemmest med en stor ske. Efter 1-2 timer fjernes så meget kød som muligt fra kyllingen/hønen, og der koges videre på skroget. Kødet smager skønt i alt fra salat til suppe eller gryderetter. Du kan sagtens lade kødet koge med længere, de fleste vil bare finde det mest delikat, hvis det ikke koges med for længe. Si brothen og kassér skrog og grøntsager. Der er så mange små ben i denne broth, så det er ofte alt for meget bøvl at pille dem fra grøntsagerne. Lad brothen afkøle helt. Sæt den i køleskabet natten over og fjern derefter evt. fedtet, der har samlet sig på toppen. Brothen holder sig fint fem-syv dage på køl og et år i fryseren.


/ Mad

“Vores fordøjelse får hjælp til at pakke nogle af de sunde nærings­ stoffer ud, når vi iblødsætter, koger eller på anden måde ­tilbereder fødevarer”

Aspargessuppe med spinat Tilberedning: 15 minutter  Til 2 portioner

Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 2 store skalotteløg, 50 g renset vægt • 1 meget stort bundt asparges, ca. 350 g renset vægt • 1 spsk smør, alternativt ghee eller ekstra jomfruolivenolie • 6 dl bone broth, gerne kogende • 1 pakke babyspinat, 75 g • 1 stor håndfuld estragon eller basilikum • 125 g gedefriskost, alternativt anden neutral friskost* • 1 tsk nøddemælk, plantemælk eller komælk • 1 stor usprøjtet citron • salt, gerne himalayasalt • friskkværnet sort peber

Grovhak løgene. Skyl aspargesene, kassér de træede ender og skær aspargesene i mindre stykker. Svits løget et par minutter i smørret for lav varme, tilsæt asparges og efter et par minutter brothen. Suppen bliver bedst, hvis aspargesene ikke får for meget, hvilket du sikrer, hvis du bruger kogende broth. Kog suppen i 1 minut. Skyl og slyng spinat og krydderurt. Blend suppen med spinat, krydderurt, halvdelen af osten og halvdelen af den fintrevne citronskal. Smag til med salt og peber. Rør den resterende ost med lidt mælk og citronskal og fordel den på den varme suppe.

41


mad /

Persillerodssuppe med roquefort Tilberedning: 25 minutter Til 2 portioner

Du skal bruge: • 1 stor porre, ca. 150 g renset vægt • 3-4 persillerødder, ca. 400 g renset vægt • 1 spsk smør, alternativt ghee eller ekstra jomfruolivenolie • 6-7 dl bone broth • 1 håndfuld pecannødder eller valnødder, ca. 50 g • 100 g roquefort • 1 spsk timianblade • salt, gerne himalayasalt • friskkværnet sort eller hvid peber

Sådan gør du: Rens porren grundigt. Brug helst kun den lyse del, den mørkegrønne kan du bruge i din broth. Snit 10-12 helt tynde skiver af den hvide del, sæt dem til side og skær resten i lidt tykkere skiver. Skræl persillerødderne og skær dem i tern. Svits porren i smørret et par minutter, til den begynder at blive blød, tilsæt persillerod og efter yderligere et par minutter brothen. Lad det småkoge i 10-15 minutter, til rødderne er godt møre. Grovhak nødderne og rist dem let på en mellemvarm pande. Blend suppen med halvdelen af osten. Server suppen med de tyndtskårne porreskiver og resten af osten smuldret henover sammen med nødderne.

tip

Hvis du ikke ønsker ost, så blend en lille pakke silketofu, en håndfuld afskallede nødder eller en håndfuld kogte hvide bønner i suppen i stedet.

42


/ Mad

Mangosmoothie med passionsfrugt Tilberedning: 10 minutter Evt. frysning: 2 timer  Til 2 portioner

Du skal bruge: • 1 stor mango, 300 g skrællet og udkernet vægt • 1 lille banan, 75 g skrællet vægt • 2 store passionsfrugter, kan udelades • 1 stor kvist rosmarin, kan udelades • 1 stor usprøjtet citron • ½ dl koncentreret bone broth • 1 spsk honning, helst koldslynget • 4-5 dl nøddemælk, kokosmælk eller komælk • 1 tsk vaniljepulver • evt. en håndfuld isterninger

Sådan gør du: Skræl mangoen og udkern den. Skær den i mindre stykker og frys dem gerne sammen med bananen skåret i mindre stykker et par timer eller længere. Hvis du ikke gør det, så tilsæt en håndfuld isterninger til smoothien. Kom mango, banan og passionsfrugtkødet i en blender. Skyl og slyng rosmarinen og tilsæt bladene. Tilsæt fintrevet citronskal, et par teskefulde saft, bone broth, honning, nøddemælk og vaniljepulver og blend, til du har en lækker, cremet smoothie. Hvis du udelader passionsfrugt, så tilsæt lidt mere citronsaft.

43


krop / Af/ Sofie Winther Askgaard Foto/ Ditte Capion og Matilda Yokelin

44


R

MM KO

UNIKATION EN

M EL M LE

GE NE TA B

/ krop

OP KR

Er du på talefod med din mave? OG HOVED

I en travl hverdag har mange hverken tid eller overskud til at mærke efter, hvad kroppen fortæller os, og det kan gå ud over fordøjelsen. Men hvis vi lytter godt efter, fortæller maven os faktisk ofte, hvad den har brug for, siger zoneterapeut og akupunktør Katrine Birk, som i den forbindelse deler nogle fantastiske behandlingspunkter fra sin nye bog ‘Tryk & Glad Kvinde’.

Dagevis uden at komme på toilettet eller dage, hvor man hele tiden skal. Dage, hvor maven gradvist bliver pustet op, så den om aftenen ender som en spærreballon, der gør ondt. Det er noget, de fleste kan nikke genkendende til at have prøvet, men for nogle er problemer med fordøjelsen en daglig og meget uvelkommen gæst. Det er selvfølgelig oplagt, at kosten er den store synder, men det hænger også sammen med stress og manglende kommunikation mellem vores mave og vores hoved, mener zoneterapeut og akupunktør Katrine Birk. – Når vi er stressede, har vi det med at spise dårligt, men vi kommer også længere væk fra at kunne mærke os selv og vores krop, fordi vi hverken har tid eller overskud til det. Når vi ikke hører, hvad kroppen fortæller os, og samtidig har adgang til alverdens mad, ryger vi ofte ind i en

ond spiral og får proppet os med alt muligt, som kroppen ikke har godt af, forklarer Katrine Birk, der netop har udgivet bogen ‘Tryk & Glad Kvinde’. Formålet med bogen er at lære os at at genetablere kommunikationen mellem krop og hoved, så vi kan blive bedre til at mærke efter og trykke os selv fri for forskellige gener. Blide tryk booster fordøjelsen Zoneterapi og akupressur kan både hjælpe akut med at sætte gang i et forstoppet tarmsystem – eller det modsatte – og forebyggende ved at skabe større kropsbevidsthed, fordi vi samtidig bruger tid på at mærke efter i kroppen og trykke kærligt på de forskellige punkter og zoner, mener Katrine Birk.

“Når vi ikke hører, hvad kroppen fortæller os, og samtidig har adgang til alverdens mad, ryger vi ofte ind i en ond spiral og får proppet os med alt muligt”

– Med blide tryk og massage kan vi sende energi til tarmsystemet, så det kommer i bedre balance, og denne lille stund for os selv, hvor vi er kærlige over for vores krop, hjælper os til mindre stress. Det gør, at vi helt naturligt mærker vores krop og dens behov bedre, forklarer Katrine Birk og uddyber: – Du kan altså både give din fordøjelse et boost, men også indirekte arbejde med at mærke din krop bedre, og det vil gøre dig i stand til at tage bedre beslutninger om f.eks. din kost, fordi du begynder at kunne mærke, hvad din mave fortæller dig, at den har brug for. Vær sød ved din mave Hvis du skal kunne høre, hvad din mave fortæller dig, er du nødt til at behandle den pænt. “Dumme mave”, “grimme deller” og “jeg er for tyk” er bestemt ikke at være sød ved din mave, men det er

45


krop /

Guide ofte sådan, vi taler til og om den ret store og vigtige del af vores krop, understreger Katrine Birk. – Men prøv at forestille dig, at der bor en lille pige eller dreng inde i maven, som vi egentlig gerne vil lytte til, for at han eller hun kan få det bedre. Så er det jo absurd, at du skammer ham eller hende ud og siger: “du er grim”. Vi er hårde ved vores krop, fordi der er så meget, vi gerne vil ændre ved den, men vi er nødt til at tænke over – og sende kærlighed til – det store arbejde, maven faktisk gør for os, siger Katrine Birk.

“De færreste har en god kommunikation med deres mave, men bare det at trække vejret ordentligt ned til maven, kan være med til åbne op” Hun opfordrer samtidig til, at du lytter lidt mindre til, hvad eksperter eller “oppe i tiden-kure” fortæller dig, at du skal spise, og mere til det, din egen krop fortæller dig. – Sæt tid af til bare at være til stede med dig selv og mærke dig selv. De fleste har hele tiden gang i et eller andet eller er “på” f.eks. på de sociale medier, så vi mærker aldrig efter. De færreste har en god kommunikation med deres mave, men bare det at trække vejret ordentligt ned til maven, kan være med til åbne op for, at vi bedre kan mærke, hvilken mad der er god for vores fordøjelse, siger hun.

46

Tryk dig selv til en bedre fordøjelse Katrine Birk har sammensat et lille uddrag af fantastiske punkter og zoner for maven og fordøjelsen fra hendes nye bog ‘Tryk & Glad Kvinde’. Tryk gerne 1-3 minutter på hvert punkt, men mærk efter, hvad kroppen fortæller dig. Føles det rart, kan du roligt fortsætte. Er det ubehageligt, skal du stoppe. Du kan bruge programmet både til akutte fordøjelsesproblemer, men også gerne forebyggende. Hvis du er bekymret over dine symptomer, skal du selvfølgelig altid gå til din læge.

PUNKT 1: Styrker mavesækken

Hvis du tit bliver oppustet eller forstoppet, når du spiser bestemte fødevarer, kan du måske ikke tåle dem, men det kan også skyldes en svaghed i din mave-energi. Massér denne zone for at balancere mavesækken og styrke fordøjelsesprocessen generelt. Sådan finder du zonen: Under begge fødder sidder den under den lille ‘trædepude’ under storetåen, men på venstre fod strækker den sig lidt længere over mod de andre tæer og stopper cirka under tå nummer tre.

PUNKT 2 : Hjælp til tyndtarmen

En god zone, der kan hjælpe mod alle former for maveproblemer, fordi tyndtarmen er en vigtig del af mave-tarm-systemet og blandt andet optager næringsstoffer fra det, du spiser. Sådan finder du zonen: Den sidder lige midt under foden i det bløde kød, hvor du kan stryge blidt eller lave dybe, cirkulerende tryk.


/ krop

“Men prøv at forestille dig, at der bor en lille pige eller dreng inde i maven, som vi egentlig gerne vil lytte til” PUNKT 3 : SOS mod forstoppelse

Om bogen og forfatteren

Denne zone, tyktarmszonen, kan virkelig lindre og løsne ved forstoppelse, men også ved diarré og oppustethed. Som bonus sidder en stor del af vores immunforsvar i tyktarmen, så det kan du også booste ved at massere her. Sådan finder du zonen: Start på højre fod, hvor zonen begynder under foden lige ved hælkanten. Herfra løber den op på cirka midten af foden og drejer vandret over mod venstre fod, hvorfra den fortsætter fra cirka midten af svangen over til kanten og her bøjer ned igen og ender langs hælen. Massér gerne i den beskrevne retning.

PUNKT 4 : Få ro på maven

Flere skønne punkter, som er gode til at afstresse og berolige hele mave-tarm-systemet, særligt hvis du er oppustet, forstoppet eller har løs mave på grund af stress. Sådan finder du punkterne: De sidder alle på indersiden af foden, lige ved kanten af hælen, og de sidder på begge fødder, hvor det er særligt godt med et cirkulerende tryk.

Katrine Birk er en af Danmarks førende formidlere af zoneterapi og akupressur til hjemmebrug og har fået stor succes med bogserien ‘Tryk & Glad’. Hun er nu aktuel med bogen ‘Tryk & Glad Kvinde - Hjemmebehandling, der kan give dig ro, hormonel balance, feminin styrke, stærkt helbred og indre power!’ Den er smækfuld af guides til, hvordan du kan trykke og massere dig fri for f.eks. stress, træthed, menstruationssmerter, overspisning, PMS, nedsat sexlyst og oppustet mave. Læs mere på katrinebirk.dk og på Instagram @katrine_birk.

47


krop /

PUNKT 5 : Mod kramper og luft Et skønt punkt, der virkelig hjælper din mave i balance, særligt hvis du er oppustet eller har forstoppelse. Det kan også lindre, hvis du har kramper og smerte under din menstruation.

Sådan finder du punktet: Det sidder tre fingres bredde vandret fra din navle på begge sider af maven. Blide og langsomme tryk er mest behageligt for de fleste.

PUNKT 6 : Power til hele din mave 1

Hvis du er oppustet, er det her et skønt punkt at massere, fordi det sidder på maven. Det kan som bonus også virke forløsende på følelser, som du måske lukker inde i dig selv, hvor de i stedet kan komme til udtryk i form af forskellige mavegener. Sådan finder du punktet: Det sidder lige midt på kroppen omkring en hel hånds bredde over navlen. Ret dig op, når du masserer her, i stedet for at være foroverbøjet, for så kan du bedre komme til.

PUNKT 7 : Power til hele din mave 2

Punket her er allround godt for hele mave-tarm-systemet, samtidig med at det kan virke styrkende på dit immunforsvar. Sådan finder du punktet: Det sidder på oversiden af albuen, lige mellem den lille hudfuge og knoglen. Du kan både trykke, nulre og vride her.

PUNKT 8 : Power til hele din mave 3

Ét af de kraftigste mavepunkter på hele kroppen, som kan virke styrkende og regulerende på alle former for maveproblemer og ovenikøbet være med til at styrke kroppen generelt. Sådan finder du punktet: Det sidder fire fingres bredde fra nederste del af knæskallen samt én tommelfingers bredde ud fra skinnebensknoglen. Er det svært at finde punktet, så bare sørg for at massere godt i hele området her.

48


/ oase

Et effektivt skud antioxidanter Antioxidanter er vigtige, når du vil holde din krop ved lige og forebygge bl.a. kræft, diabetes og blodpropper. Antioxidanter er molekyler i kroppen, der bekæmper frie radikaler. Frie radikaler er molekyler, der er ustabile og gerne vil koble sig på et stof og ødelægge (oxidere) det. De frie radikaler prøver konstant at indgå i reaktioner med andre stoffer for at blive stabile igen. På den måde kan de skabe ravage, som kan forårsage celleforandringer, der bl.a. kan resultere i kræft. Heldigvis kan bare én antioxidant-molekyle neutralisere mange frie radikaler. Antioxidant+ fra Novo Vita er en yderst potent og plantebaseret antioxidant med ekstrakter af fransk strandfyrretræ, granatæble og C-vitamin, der beskytter cellerne mod oxidativt stress og mod inflammationer i kroppen. Produktet indeholder en unik blanding af flere typer bioflavonoider og frugtsyrer samt et naturligt afbalanceret indhold af polyfenoler. Ud over de aktive ingredienser indeholder Antioxidant+ kun lidt rismel, hvorfor det er velegnet til veganere. Antioxidant+fra Novo Vita fås i pakninger à 60 eller 120 kapsler. Produktet forhandles blandt andet i helsekostforretninger og på novovita.dk.

Fiskeskæl til huden Det er velkendt, at din hud bliver sundere at se på, når du lever sundt. Men nogle gange er det ikke nok at spise alt det grønne og sunde. SKIN GLOW fra NutriPHARMA er et kostttilskud til huden, baseret på en unik kombination af kollagen, planteekstrakter og vitaminer. Produktet indeholder et eksklusivt marinekollagenkompleks type 1, der har stor betydning for hudens spændstighed og udstråling. Marinekollagen stammer fra fisk, sædvanligvis fiskeskæl eller -skind. Kollagenet i SKIN GLOW er kollagen-peptider, også kaldet hydroliseret kollagen, der er en lettere opløselig og optagelig form for kollagen. Kollagen er et protein, der er vigtigt for hudens elasticitet og for genopbygningen af bindevævet. Kroppen producerer selv kollagen, men fra du er i midten af 20’erne aftager produktionen, hvilket fører til mindre fast hud. Desuden indeholder SKIN GLOW ekstrakter fra vindruekerner, der har en dokumenteret effekt på hudens udseende og sundhed, bambus, der har et naturligt indhold af silicium - og hybenroser, som har et naturligt indhold af antioxidanter. SKIN GLOW frarådes, hvis du lider af fiske- eller skaldyrsallergi. Produktet fås i pakninger med 90 kapsler og forhandles bl.a. i helsekostforretninger og på helsemin.dk.

En god kop te til den kolde tid Når du finder hjem efter en lang arbejdsdag, er det godt at tage tid til at forarbejde dagens indtryk. Hvordan har du det? Uanset om du er glad, vred, melankolsk eller rastløs, er det sundt at bearbejde det. Lokalisere, hvad følelserne kommer af. En god kop te kan være en fin makker til den meditative stund. 8403 Balance te fra Natur Drogeriet er en blanding af urter, der er perfekt afstemt til den type afslapning. Produktet indeholder ni forskellige, kropsvenlige urter. Du får gyldent og frugtigt hyben med et strejf af lyng og fennikel. Blandingen er også fin til iste. 84-teerne fra Natur Drogeriet er en serie af velsmagende urteteer, som især indeholder årtiers erfaring fra branchens mest erfarne folk. De forhandles blandt andet i helsekostforretninger.

49


sind / Foto/ Shutterstock

BUGT MED FÅ

FE INDERE JLF N !

Giver eller tager du energi?

Uanset om det gælder din egen eller andres tilfredshed med tilværelsen, betyder det (næsten) alt, hvordan vi ser på hinanden og vores liv. Taler du tingene ned eller op? Er du til den pessimistiske og kritiske side – eller forsøger du at være ”den gode hverdagscoach”?

Vi kender det alle sammen – når vi møder et menneske, som stort set kun taler om problemer og alt det, der IKKE er, som det burde være. Efter en time eller to er man helt tømt for energi. Men hvorfor egentlig? Vi kan jo bare lade det gå ind af det ene øre og ud af det andet…

Af Birgitte aagaard Coach

Professionel ”bekymringsknuser” Som lifecoach og terapeut er mit arbejde at tage mig af folks bekymringer og udfordringer. Men her er det til gengæld en helt anden stemning, der breder sig i lokalet, fordi vi er der for at finde løsninger og udvide forståelsen af, hvorfor tingene er, som de er. Forventninger og ressourcer bliver afstemt efter hinanden, og klienten får et realistisk, holdbart perspektiv på sit liv. Det giver mening og tro på fremtiden. Bitter virkelighed I forhold til venner og familie – som vi holder af og måske har fulgt gennem mange år – er det til gengæld utroligt svært at bevare den gode energi, når en ven kæmper med at finde de lyse sider frem i livet, både hos sig selv og hos andre. Måske er det manden/konen, der får en tur, eller børnene, der ikke helt falder i hak med den forestilling, man havde om det ”rigtige” liv.

50

Jeg har mødt en hel del mennesker, som virkede decideret bitre og skuffede over den virkelighed, de sad i – også selv om det udefra set ikke stod nær så slemt til. De onde absolutter Det værste er næsten, når en person konsekvent taler sig selv og sit liv ned: ”Det kan jeg overhovedet ikke magte”, ”det går slet ikke”, ”det bliver aldrig anderledes …”. Der levnes ikke så meget som en sprække ind til de muligheder, som du eller andre udenforstående egentlig synes, er oplagte. Her bliver det rigtig tungt at være den gode ven/veninde – blive ved med at lytte og komme med forslag – fordi denne ”fejlfinder” lader egentlig ikke til at ville slippe sit pessimistiske syn på tilværelsen. Måske fordi vedkommende er vokset helt sammen med sin offerrolle – som nok giver lidt opmærksomhed og en form for falsk tryghed i de evige undskyldninger for ikke at ændre på noget af alt det velkendte, uanset hvor utilfredsstillende det er. Denne kæde af negative ”absolutter” vil efterhånden lukke sig om personen – og i sidste instans skubbe de fleste ud. Tale op og tale ned I coachingen arbejder man i bund og grund med fire grundbegreber – mål, forhindringer/udfordringer, ressourcer og strategier. Coachingen er fremadrettet af natur, men ser naturligvis tilbage og ”ind” i personens bagkatalog for


/ sind

at finde både årsager og løsningsmuligheder. En god forståelse af ”nuet” er nemlig basis for en konstruktiv og holdbar udvikling. Noget af det vigtigste i den forbindelse er at gå fra at tale ned til at tale op: Kort fortalt, at erkende forhindringerne, men bruge kræfterne på at finde, opdyrke og træne de ressourcer, som vi alle ligger inde med. Selv den mest vanskelige barndom rummer ressourcer – ting, du har lært at mestre, netop i kraft af dine tunge erfaringer. Energi-drænage Spørgsmålet er, hvordan vi kan gå fra at være ”fejlfindere” til at blive det, jeg vælger at kalde ”gode hverdagscoaches”?

I første omgang handler det om energi. At bygge den op – så lageret aldrig bliver helt tømt. Det er klart, at vi ikke kan gå rundt som lalleglade jubeloptimister, hvis vi føler os helt udbombede! Udfordringen er, at det er vores eget ansvar at sørge for at få energidepoterne fyldt op – ved at opleve og især fokusere på de ting, der faktisk fungerer i vores liv. F.eks. et godt job, en sød ægtefælle, et godt helbred, velfungerende børn, en spændende fritidsinteresse, en alsidig omgangskreds, en afbalanceret økonomi … HOV HOV, pas nu på: Det var altså ikke ment som en tjekliste! Det er netop ikke det hele, der skal kunne krydses af, for at du bør kunne glæde dig over livet. Du skal simpelthen lære at dvæle lidt længere ved hver eneste glæde i dit liv – ellers udsætter du dig selv for det, jeg vil kalde ”energi-drænage”. Energi-drænage er som vand i en spand med et vist antal huller. Hvis du hele tiden flytter hænderne i forsøget på at dække for alle huller, løber vandet bare hurtigere ud. Koncentrer dig om de største og vigtigste huller, så holder energien bedst.

“Jeg har mødt en hel del mennesker, som virkede decideret bitre og skuffede over den virkelighed, de sad i”

51


sind /

“Vedkommende er vokset helt sammen med sin offerrolle – som nok giver lidt opmærksomhed og en form for falsk tryghed” Tænd detektoren Det kan så nemt smutte, men prøv alligevel at holde øje med dig selv: Hvornår begynder du at glide ind i den mørke rille? Fang dig selv, når du begynder at forestille dig alt det, der kan gå galt? Udfordr dine egne negative ”opfattelser” af tingene – er det nu helt så håbløst? Er der ikke andre, der har overlevet noget, der var (meget) værre – hvis du skal være helt ærlig? Når du tænder din ”pessimisme-detektor”, vil du efterhånden kunne begynde at høre dig selv, og selv om det ikke altid er så rar en oplevelse, vil du måske få øje på de små lysglimt af lykke, som trods alt er der, lige foran dig.

Måske vil du op-dage, at selv dem, der har det værre, også kan have noget, der er misundelsesværdigt? Ergo kan det måske også gælde for dig selv: At du har noget, som andre eftertragter?

Spejlet lyver aldrig Hvis du selv – eller ”en du kender” – har en tendens til at fremhæve problemer og mangler, fremfor fordele hos dig selv og dine omgivelser, så er første skridt i en kursvending at hive spejlet frem: Hvad ser du? Hvis du er helt konkret: hvad er der så af ”pros and cons” – plusser og minusser – ved dit liv? Hvis dine normer og forventninger hele tiden spænder ben for dig, så tag andre til hjælp. Se også på andres liv – ikke bare dem, der har det ”perfekte liv”, men også dem der i din bog har det værre end dig selv.

Børn er de bedste læremestre Til tider kan vi som voksne helt glemme, at vi engang har været børn. Men prøv lige at se på, hvordan børn oftest håndterer skuffelser og lukkede døre. Når hende den allermest populære pige i klassen ikke vil lege med én, så dukker der – efter en kort periode med sorg over dette afslag – ofte en anden veninde op i periferien. Når du flytter overfokuseringen væk fra den ”eneste ene”-mulighed, så gør du det muligt at få øje på de andre muligheder – som ofte viser sig at passe dig meget bedre i længden. Og når gaven ikke lige var den, der stod på ønskelisten, så er der garanteret andre af gaverne, man kan lege med. Måske kan du endda låne af en anden – man behøver ikke nødvendigvis at eje for at lege. Og det er helt klart bedre end ingenting.

52

“Måske vil du opdage, at selv dem, der har det værre, også kan have noget, der er misundelsesværdigt?”

Børn er født med evnen til at overleve, tilpasse sig omstændighederne og være nysgerrige på andre muligheder – netop fordi de er så små og sårbare. Måske vi skal blive som børn igen, for at genfinde denne evne? Hvad er mine muligheder? Egentlig?


/ oase

Drik kaffen grøn Hvis du foretrækker din kaffe uden mælk eller sukker, beder du om at få den sort. Men måske skal du bede om at få den grøn. Et fransk helsefirma begyndte for en del år siden at interessere sig for grønne kaffebønner. I 2002 lancerede firmaet et slankeprodukt med ekstrakt fra grønne kaffebønner, der grundlæggende blot er kaffebønner, der ikke er ristet. De mente, at stoffet klorogensyre, som findes i rå kaffe, har en effekt på vægttab. Klorogensyre forsvinder ved ristningens høje temperaturer. Der er lavet forsøg på mus, der understøtter påstanden om, at grøn kaffe har positiv indflydelse på kroppens lagring af fedt. Men du behøver ikke ønske et vægttab for at drikke din kaffe grøn og hed. Du kan blandt andet købe den grønne kaffe hos Rømer Natur Produkt på www.romernaturprodukt.dk.

Har du husket at vaske hænder? Vinteren er højsæson for spredning af vira. De små baciller har gode overlevelsesmuligheder i den fugtige luft. Nogle smitsomme mikrober kan ligefrem overleve uden for kroppen i dagevis – for eksempel på dankortautomater, dørhåndtag, tastaturer, legetøj og håndklæder. Men med en smule omtanke og korrekt håndhygiejne kan spredning af bakterier begrænses eller helt undgås. Efter toiletbesøg, efter nys og host i hånden. Efter shopping-turen bør hænderne også vaskes med en mild antiseptisk sæbe, som effektivt dræber bakterierne, inden der tages hul på madlavningen. Flere undersøgelser viser nemlig, at bakterierne stortrives på steder som indkøbsvogne, håndtag i busser og på toiletter, knapper i elevatoren m.v. Den antiseptiske ”sæbe” Nova TTO Sæbefri, som indeholder 5 pct. Tea Tree Oil og E-vitamin, er et godt valg, når hænderne skal vaskes både før og efter madlavningen. Den fugtighedsbevarende sulfatfri ”sæbe” fjerner alle de skadelige bakterier uden at udtørre eller genere huden. Tea Tree Oil stammer fra Australien, hvor man har kendt dens antiseptiske virkning i århundreder. Olien, som bl.a. findes i den sæbefri vask, fremstilles efter økologiske principper og testes for pesticider og tungmetaller. Nova TTO Sæbefri er pH-neutral (pH 4,5) og mild, men effektiv til hyppig håndvask i f.eks. køkken og på institutioner. Også til kropsog intimhygiejne, ved sart og sensibel hud samt ved hudirritationer og uren hud er sæben velegnet. Du finder blandt andet Nova TTO Sæbefri i helsekostforretninger.

Kræft og KETO-diæt Kræft er en moderne sygdom, der var sjælden for blot 100 år siden. I dag er den næsthyppigste dødsårsag – kun overgået af hjertekarsygdomme. I bogen ”Når man snubler over sandheden” fra forlaget Hovedland gennemgår forfatter Travis Christofferson mulige årsager til udviklingen. Forfatteren snublede så at sige over sandheden, da han genopdagede den tyske professor Dr. Otto Warburg, der for ca. 100 år siden påviste at selvom cancer kan have mange sekundære årsager, var der kun en primær årsag, nemlig ændringen af omsætningen af ilt på celleniveau. Det modtog han en medicinsk nobelpris for. Når Cellernes kraftværker, mitokondrierne, ikke længere leverer energi, fordi indtaget af kulhydrater i cellerne omdannes til sukkerstoffer, udvikles kræftceller. Bogen afrundes med en række KETO-opskrifter, med vægt på sundt fedt og grønt, der følger Christoffersons anbefalinger. Bogen kan blandt andet købes via forlagets webshop på www.hovedland.dk

53


skøn / Foto/ Shutterstock, Produktbilleder

“Få triggeren fjernet og genetabler en balance og styrke i hudens overflade.”

54


/ skøn

INDE- OG EM S U EK

D

Det er rødt, og det klør

RA EF

De røde og skællende plamager klør og ser heller ikke ligefrem kønne ud. Men bortset fra de åbenlyse gener, hvad fortæller eksem os så? Og hvad kan vi gøre for at forebygge og lindre?

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

“Soleksem er et glimrende eksempel på, hvordan kontakteksem kan forvirre”

Når huden bliver irriteret og reagerer med eksem, er det i bund og grund tegn på, at systemet er stresset. Måske flere steder. Måske udefra, måske indefra? For huden er vores store affaldsdeponeringssted. Indefra kan reaktionen skyldes både fysiske og psykiske ubalancer. Udefra – som ved kontakteksem – er det hudens reaktion på forskellig kemi, tekstiler, kulde, varme, vand, forurening, vejrskifte osv. En kontakteksem kan også helt eller delvist skyldes hudens manglende styrke, fleksibilitet eller barriere. Hvis det indre system er stresset, eller huden udefra er strippet for beskyttelse gennem for skrap rens og hudpleje. Indre belastninger kan være manglende næringsstoffer, væske eller indre funktioner, der kører for trægt – ikke mindst i tarme og lunger, der samarbejder med vores store hudorgan. Så her handler det om at få ryddet op, genopbygget og styrket.  Den barske oprydning Det lyder umiddelbart enkelt at rydde op, men det ved vi jo godt, det ikke ubetinget er. Er der rod med fødevarer, vi ikke tåler, er

der et arbejde i at få identificeret dem. Det kan også være tilsætningsstoffer, farvestoffer mm. Når det, der generer kroppen, er identificeret, skal man lære at undgå fødevarerne (også lettere sagt end gjort nogle gange). Og hvis du samtidig tilfører gavnlig – og ikke mindst for fordøjelsen – indre næring til huden gennem kost og kosttilskud, vil den indvendige huds sundhedsproces sættes i gang. Også ved kontakteksemen udefra er det vigtigt at få identificeret triggeren. Det kan være vand, nikkel, parfume, sæbestoffer, tekstiler, vaskepulver, skyllemiddel, gummihandsker, makeup, ingredienser i hudpleje osv. Få triggeren fjernet og genetabler en balance og styrke i hudens overflade. Soleksem er et glimrende eksempel på, hvordan kontakteksem kan forvirre. Ofte formår leveren at omsætte solen i huden, men soleksem kan f.eks. aktiveres, hvis man har hårbalsam på huden, når håret har hængt til tørre – eller hvis du blander fede olier med sol og varme.

55


skøn /

Hudens mikrobiom og bakterierne Der forskes rigtig meget i mælkesyrebakterier i øjeblikket, og det er rigtig spændende. Det er ikke ny viden, faktisk oldgammel, men omfanget af bakterier og deres betydning for vores sundhed slår for alvor igennem nu og fodrer interessen for at mere forskning. Esse Organic Skincare er en virkelig frontløber inden for den nye måde at arbejde med hudens mikrobiom på og ad den vej balancere, styrke, nære og fremme hudens sundhed og vitalitet (antiage – ikke mindst!). Grundlæggeren Trevor Steyn har en måde at bruge forskningen på, som er både nyskabende, men også meget etisk, transparent og med en vilje til bæredygtighed og ordentlighed, som kan spores hele vejen. Forskningen, han har lavet, er lagt tilgængelig for alle, så det skaber mulighed for videre forskning og til meget bredere gavn. Det er sejt og visionært. Esse Organic Skincare er vegansk og vil fortsætte på sporet med at bygge flere effektive og bæredygtige produkter, med lokale ingredienser.

“symbiotiske mikroorganismer er de, der er til gavn for værten, og de patogene mikroorganismer er de, der skader værten” Den naturlige beskyttelse Selve hudens mikrobiom er en betegnelse for den naturlige økologiske “film” – nogle kalder det samfund af mikroorganismer – der skal give en beskyttelse. Og det er både i og udenpå en organisme/kroppen. Nogle gange, når man begynder at tale om bakterier i huden, kan man opdage, at folk bliver helt blege ved tanken om, at der bor hele samfund i ens hud eller tarm, og at det er en god ting. Forståeligt nok. Men uden alle de bakterier, der lever i symbiose i vores jord, i vores kroppe – ja, overalt, ville der ikke være noget som helst liv. Det handler også på huden om, at der skal være en balance. Symbiotiske mikroorganismer er de, der er til gavn for værten, og de patogene mikroorganismer er de, der skader værten. Menneskets krop rummer mere en ti

56

gange så mange mikrobielle celler som menneskeceller, så det handler om at holde balancen, så de patogene ikke får overtaget.

Unik blomst

Middagsblomsten er en sand ekspert i at optage og gemme på vand, og den er hovedingrediens i en fugt­givende serie fra Dr. Hauschka.

Serum, der kan det hele

Fra det økologiske brand, Zanobel, får du en multifunktionel ansigtsserum med virksomme anti-age egenskaber. Et serum, som er baseret på veganske og økologiske ingredienser.

følsom hud Odacite´ tilbyder målrettet hudpleje, der fugter, blødgør og beroliger selv den mest følsomme hud.

Skræddersy den fagre nye verden Der er ved at blive udviklet flere apps, som kan hjælpe os med at måle hudens tilstand og balance, både i fugt og fedt, men også den mikrobielle balance. Det er da smart. Så kan man måle, hvordan huden reagerer på klimaet, på mangel af vand osv., og så kan man tilpasse hudplejemærke, mængde, hyppighed og meget mere. Mærker som Odacité tager højde for, at vores hud har forskellige behov. Her har man basisprodukter, man kan tilføre forskellige tillæg, som man blander efter behov. En slags skræddersyet hudpleje. Urtegården har faktisk også virkestoffer, der kan tilføjes den creme eller olie, man i forvejen bruger. Det samme kan man faktisk gøre med Zinobel Organic Boosts Serum og Repearing Face Oil. Serummet, som i sig selv genopbygger og vedligeholder hudens elastik og fugt, er beroligende for den urene hud og den rødmende hud i et tyndt lag (og kan bruges som øjencreme og halscreme). Zinobels Repairing Face Oil kan bruges alene, evt. oven på serum eller et par dråber der blandes i dagcreme efter dagens behov eller lægges yderst til glød og beskyttelse. Genetiks betydning Naturligvis møder man en del, ikke mindst børn, som har astma-eksem eller børneeksem, og som ofte har en forælder med det samme. Det betyder bare ikke, at man så ikke kan afhjælpe. Igen har flest held med både at arbejde inde- og udefra. Til de mindre børn kan man med fordel midlertidigt eller helt holde sig fra alle mælkeprodukter. Skal de introduceres for det igen, så gør det gerne langsomt og sparsomt og i starten som syrnede mælkeprodukter eller lignende. Brug i det hele taget gerne mælkesyrebakterier som tilskud – der findes flere tilpasset børn fra bl.a. NDS og BioGaia til de helt små eller Udo’s Choice. Lindring til følsom hud Udefra har mange glæde af mærket KRAES.


/ skøn

“En enkelt olie som kokosolie kan blive liggende oven på huden, hvis huden er meget tør”

Det er super-simpelt sammensat, men de udvalgte ingredienser har mange meget stor glæde af. Det er kolloid havre ikke mindst, der har den beroligende effekt. Find dem i kokos og med eller uden dødehavssalt. Det sidste virker ophelende, men ikke rart, hvis der er revner og sprækker i huden. Så start med den anden. Efter bad kan man smøre med Kraes Balm eller Weledas Calendula Body Cream på de udsatte områder. Mange har også glæde af at bade en irriteret, tør hud med Weledas Bath Cream eller oil. Det samme gælder for Olivias Tryllesalve, der for mange kan gøre det samme med sine lindrende, økologiske ingredienser. Jeg har nævnt det før – ikke mindst i forbindelse med Tine og Tanjas Miild makeup-serie. Nu har de udvidet med MIILDs hudplejeserie. Til sart hud og ikke mindst ek-

til de mindste

Kraes tilbyder en ren, mild og skånsom hudpleje til din baby. Selvfølgelig helt uden tilsætningsstoffer.

Naturlig og mild

Miild brænder for større bevidsthed om allergivenlighed, bæredygtighed samt kærlighed og ansvar for naturen. Det afspejles i deres omfattende hudplejeserie.

semhud, som de selv har døjet rigtig meget med og gjort sig nogle dyrekøbte erfaringer med. Deres blog er et univers af guider og informationer i et sprog, der er meget transparent. Virkelig værd at kigge nærmere på. Godt at diskutere ingredienser Der er altid mange holdninger til, om det er bedst med få eller mange ingredienser i f.eks. en ansigtscreme eller ansigtsolie. Argumenter for få ingredienser i en ansigtsolie er, at der så ikke er mange stoffer, der påvirker huden. Men det er ikke nødvendigvis så sort/hvidt. En enkelt olie som kokosolie kan blive liggende oven på huden, hvis huden er meget tør. Hvorimod den pludselig er mere optagelig for huden, hvis der blandes jojobaolie eller sheasmør i. Mange med en i forvejen fugtet og fleksibel hud kan derimod ofte godt bruge kokosolie alene.

57


skøn /

I forhold til valg af ansigtsolier kommer det altså både an på vores hudtype, men også hvad vi ønsker, olien skal kunne på huden. Olier, som sart, irriteret hud ofte kan lide, er typisk: Hybenkerneolie, som er en tørolie, mange har glæde af, selv rosacea-rødmende hud. Mere tør eksem kan ofte nyde godt af Baobab-olie, Borago-olie eller Kæmpenatlysolie. Fra mærker som Skinfood, Avivirs Baobab-serie, Urtegården m.fl. er der økologiske højkvalitets-olier at finde af disse typer. Den hurtige lindring udefra Mange har stor glæde af Traumeel Salven fra Heel. Denne salve kan smøres på de akut irriterede områder. En del bruger den også til almindelig ansigtscreme. Morgenfrue-salven fra Allergica er ligeså en stor hjælp for mange til lokal brug ved udbrud af eksem. Andre har – både til ansigt og krop – glæde af Avivirs Aloe Vera-serie. Dr. Hauscka skal vi ikke glemme. Her startede produktionen faktisk med Heilmittel – homøopatiske præparater, inden hudplejen kom til. I Dr.Hauschkas MED-hudplejeserie er disse helende egenskaber igen i højsædet – udviklet til netop udfordret hud og eksemhud. Både til ansigt og til krop, til læber og en virkelig god akut-creme.  Weledas morgenfrue- og lægestokrosecremer, Olivias Tryllesalve, Kraes og andre bud er der også til den akutte lindring. Lad os lige huske at nævne Fidesan-salven fra Heel – også til akut udslæt. Alle uden de trælse ingredienser, vi gerne vil undgå. Ældre mennesker og kløe Mange ældre oplever, at deres hud bliver tyndere og mere sart – på skinnebenene ikke mindst. Måske kløende, men også med eksem eller ekstrem tørhed på skinnebenene. Gode, fede, rene cremer kan hjælpe udefra, men det er værd at tænke på kredsløbet i samme forbindelse. Ekstremiteterne, som vi kalder arme og ben, er mere udsatte oppe i alderen og ikke mindst, hvor venetilbageløbet ikke altid er i samme gear. Gode urter til kredsløbet er bl.a. hvidtjørn – evt. sammen med grøn te eller som kosttilskud. Det samme gælder Gotu Kola, som også er godt for hjernens kredsløb og så fransk fyrretræ også. Mange har glæde af Vogels Aesculaforce Forte, fordi rød hestekastanje er så befordrende for

58

kredsløbet, men samtidig styrker venetilbageløbet og kapillærerne i det hele taget. Tag f.eks. en 12 ugers kur, med to kapsler om dagen.

Hudmagi

Olivias Tryllesalve forvandler hudirritation til velplejet hud i balance. En 100 pct. økologisk allround universalsalve, som din (og dine børns hud) vil elske.

Hvad fortæller dit ansigt dig? Det kan faktisk være interessant at nærstudere spejlet ind i mellem. Hvad fortæller det egentlig? Hvis der er udslæt på halsen – og ikke mindst, hvis det er varmt og måske solrigt – kan man tjekke, om det er så langt som ens hår rækker. Og dermed om det er din hårbalsam, der udløser eksem.  Det kan også være, du oplever at have eksem eller udbrud på kun den ene side af ansigtet. Prøv at tænke efter, om du har en tilbøjelighed til at sove på den samme kind, så varmen, bakterier eller skyllemiddel i pude­

“Er det f.eks. lige mellem øjnene, du har udslæt, kan det være værd at kigge på, om leveren har brug for ekstra støtte til at rense”

irriteret babyhud

Weleda Baby Derma White Mallow Face Cream er en fugtgivende og beroligende ansigtscreme, som lindrer irriteret hud.

Skarpe dråber

Med Odacité-kittet får du flere sera, som du målrettet kan bruge til at styrke din hud.

betrækket kan forårsage udslættet? Det er værd at prøve at skifte betrækket hver dag i en periode og se om det gør en forskel, eller undgå skyllemiddel. Tjek også om du reagerer med eksem eller bumser ved brug af mobiltelefon på kinden, hvor der også kan sidde bakterier på skærmen. Brug i stedet headset.  Og så kan det som nævnt være cremer eller makeup, der driller. Ifølge kinesisk ansigts-inddeling kan områderne nogle gange fortælle om vores indre balance. Er det f.eks. lige mellem øjnene, du har udslæt, kan det være værd at kigge på, om leveren har brug for ekstra støtte til at rense. Det kunne være med teer med marietidsel og mælkebøtte eller ekstrakter med bitterurter i maden. Reaktion i huden ud for brynene er tegn på, at galdeblæren trænger til lidt støtte. Øverst på kinderne er det maven, længere nede på kinderne er det lungerne osv. Alt i alt er der masser af detektivarbejde at gå i gang med, når din hud får eksem, for der er ingen tvivl om, at din krop forsøger at sige noget.


annonce

DEN GULE HEALER Der findes salver som du altid bør have i hjemmeapoteket. Salver som kan fikse alt fra hudafskrabninger, vintertør hud og som beskytter mod frostbid på skiferien. En af dem er Mellisa Arnicasalve. Læs her hvordan vi bruger den.

D

et er faktisk 30 år siden, at den danske hudplejeproducent Mellisa skabte deres helende, rensende og nærende Arnicasalve, og klassikeren er still going strong, og det er der en grund til, for den er spækket med beskyttende og helende ingredienser. ARNICA – DEN GAMLE LÆGEPLANTE Arnika Montana-planten har i århundreder været en kendt lægeplante, som siden 1500-tallet har været benyttet for sine helende egenskaber. Efterhånden som den alternative behandlingsform homøopati blev mere og mere udbredt i det 19. århundrede, var Arnica Montana selvfølgelig at finde blandt de mange populære lægeplanter, hvor udtræk af planten blev brugt til at dulme alt fra smerter, hævelser og ømme muskler til at hele sår og rifter. I dag har kosmetikindustrien taget den gule plante til sig, og ekstrakter af Arnica har da også for længst fået en fornem plads på ingredienslisten i salver, cremer og geler.

1.2.

DET KAN MELLISA ARNICASALVE HJÆLPE MED Ud over ekstrakt af friske Arnica-blomsterhoveder, har ekstrakter fra kamille, Mellisa Arnicasalve morgenfrue, abrikos og solsikke i tre årtier 50 ml, 139 kr. været opskriften på en universalsalve, der umiddelbart kan lindre alle former for irritation – hvorfor den naturligvis er blevet en uundværlig salve, der altid er god at have ved hånden. Så hvad kan den? Den…

Heler skadet hud

Hvis din hud er blevet vinter tør eller du har fået en hudafskrabning, heler din hud hurtig op, hvis du plejer den og giver masser af fugt. Arnicasalven ligger sig som en beskyttende hinde over den ødelagte hudbarriere, holder fugten inde og plejer og heler huden hur tigt.

beskytter mod frost

Arnicasalven er helt vandfri og beskytter huden mod frostskader såsom ekstremt udtørret hud eller karsprængninger. Frostskader i huden opstår ved kuldegrader og kolde blæsende vejrforhold som f.eks. på skiferier. En vandfri salve er et oplagt valg til beskyttelse af al slags hud i vintervejret.

3.

Giver ekstra fugtboost På de særlig udsatte områder, som læber, albuer, hænder og fødder kan din hud have brug for et ekstra fugtboost. Arnicasalve indeholder både squalane og E-vitamin, som er særlig gode fugtboostere, og som hjælper din hud sammen med bivoks og lanolin, på de særlig tørre og sar te steder.

Tip Brug arnicasalven oven på din natcreme, så hjælper den din hud med at holde på fugten.

Forhandles i Matas, Helsekostbutikker og på mellisa.dk


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Gode tarmbakterier ved depression? Jeg tror, min kone har fået en depression efter at have været på en kraftig penicillinkur. Har læst, at bifidobacterium longum ncc3001 har vist sig i nogle tilfælde at kunne hjælpe på depression. Jeg har svært ved at finde ud af, hvor det kan købes! Kan I hjælpe mig? Med venlig hilsen Husbonden

Svar:

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten vagn Hansen Carsten er sundhedskonsulent og uddannet læge. Har arbejdet mange år som praktiserende læge og rådgivet via både radio og magasiner som sundhedskonsulent. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Det gør mig ondt at høre med din hustru. Penicillin er nogle gange nødvendigt, men desværre kan det også have trælse bivirkninger. Såsom en ændring af mikrobiotaen i fordøjelseskanalen. Tarmhjernen og hovedhjernen har en stærk kommunikation, hvilket betyder, at ændringer i miljøet i fordøjelseskanalen kan få indvirkning på psyken. Præcis som din antagelse. Først og fremmest håber jeg, at I har opsøgt hjælp hos egen læge og fået undersøgt, at der ikke ligger andre ting bag symptomerne. Det er korrekt, at der er mange studier med lige netop Bifidobacterium longum nc3001 og bedring af depressive symptomer. Jeg har desværre ikke kendskab til et produkt med netop denne stamme. Der er dog andre rigtig fine probiotika-produkter på markedet enten i pulver eller pilleform. Min erfaring er dog også, at probiotika aldrig kan stå alene med at genoprette miljøet i tarmen. Kosten har i den forbindelse kæmpe betydning. Grøntsager er generelt helt essentielt og gerne op mod 800 gram dagligt i alle farver. Særligt jordskokker og asparges eller resistent stivelse i form af afkølede, bagte rodfrugter er virkelig god føde til de små bakterier. Fermenterede fødevarer og drikke hjælper også til et bedre miljø. Undgå samtidig for mange stimulanser såsom sukker, alkohol og kaffe. Med venlige hilsner Maria Pinderup Langbak, læge og heilpraktiker


/ brevkasse

Er granatæble farligt med blodtryksmedicin?

Skolestart og fredagsslik – gode råd søges!

Har lige hørt om granatæblets mange gode egenskaber, men også at det kan være forbundet med en vis fare, hvis man tager det med blodtryksmedicin f.eks. Mit spørgsmål er: Jeg får 20 mg Propranolol dagligt – skal jeg så undgå at drikke granatæble-juice, eller kan det gå an? Bedste hilsner Karen

Vores dreng på 5 år skal i førskole i år, og kan bogstaver, navn osv. men de er kun fire drenge i klassen, og de tre andre leger sammen og holder ham ude. Dem, han leger med, skal i skole 2021, så vores bekymring går på, om vi skal lade ham vente?  Et andet spørgsmål: Vi spiser sundt herhjemme og varieret og får probiatika, kvalitetsvitaminpille, Biostrath, grønt, frugt, fisk, kød, smoothie, osv. og fredag må man få 5 stk. fredagsslik. Men han har før haft venner hjemme, og de synes, det er underligt, at de ikke må få slik hele tiden. Giver du dine børn slik – og hvad tænker du, der er af alternativer? Vi er desuden begyndt at udelukke yoghurt og mælk fra vores drengs kost, og siden har han ikke været forkølet. Er det tilfældigt, eller kan der være noget om det? kh Mette

Svar: Granatæbler er en bombe af sundhedsfremmende sager. Ikke mindst for hjertekarsystemet. Blandt de mange phytonutrienter er stoffer, som kan være med til at sænke blodtrykket. Ligeledes indeholder granatæbler et væld af stærke antioxidanter og har i enkelte studier vist, at kunne bidrage til at sænke kolesteroltallet. Selvom du tager propranolol, kan du fint drikke et lille glas granatæble­ juice dagligt. Eller endnu bedre spise dem friske, så du får alle fibrene med. Med venlige hilsner Maria Pinderup Langbak, læge og heilpraktiker

Kan jeg selv nedbringe mængden af aluminium? Jeg er en mand på 66 år, der to gange med flere års mellemrum har fået foretaget en hårmineral-analyse. Begge analyser viste en del forhøjet aluminium, desværre stigende. Jeg har forsøgt, hvad jeg kunne, for at finde ud af, om jeg kan nedbringe niveauet, men ingen synes at vide, hvordan dette kan gøres. Jeg får ikke aluminium fra de kilder, som anføres forskellige steder. Men aluminium er jo, trods letheden, et tungmetal, og det skulle ikke være så godt. Søren

Svar:

Du har ret i, at tungmetaller er en årsag til mange sygdomme og symptomer, og aluminium findes overalt. Blandt andet i lægemidler mod for meget mavesyre/refluks, køkkenredskaber, aluminiumsfolie, som anti-klumpningsmiddel i bordsalt, vacciner og deodoranter. For meget aluminium i kroppen kan blandt andet øge risikoen for Alzheimers demens og overfølsomhed. Vi afgifter kroppen via urin og afføring, der holdes i gang ved at drikke nok af rent vand samt ved at spise en grov og grøn kost (mange kostfibre). Desuden gennem huden via tørbørstning og sved, hvor infrarød sauna er en god hjælp. Sunde alger, som f.eks. chlorella kan også bidrage til udrensningen. Ved kelatering kan man binde metallerne og slippe af med dem via urinen. Jeg kan anbefale dig at læse Githa Ben-Davids bog ”Hjælp”, der er en personlig historie om kronisk tungmetalforgiftning, og hvordan man bliver den kvit. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Svar: Jeg forstår godt dine tanker omkring skolestart. Det er vigtigt, at børn trives i skolen for også at kunne lære. Jeg vil varmt anbefale jer at tage en dialog med de voksne, der passer ham til dagligt nu om, hvordan I sammen kan styrke relationerne mellem de fem drenge. Måske flere legeaftaler hjemme hos jer? Husk også, at skolens lærere også vil arbejde for et godt klassemiljø. Og at børn i den alder gerne leger sammen også på tværs af kønnene. Så hvis jeres dreng ellers er klar til førskolen, så kan han måske nemt komme til at kede sig, hvis han ikke kommer afsted. Og I kan som sagt gøre meget for, at også den sociale del bliver god. En livsstil er et personligt valg. Og ja – andre børn kommer fra familier, der tager andre valg, end dem I har taget. Det er fint for børn at opleve, at vi gør ting forskelligt i forskellige familier, for sådan er verden. Jeg synes, I skal holde fast i jeres valg og samtidig være åben omkring, at alle tager de valg, der giver bedst mening for dem. Mine børn får slik om fredagen og til særlige lejligheder. Derudover hygger vi ofte i weekenden med smoothies, sunde pandekager og lign. Hvis du gerne vil have inspiration til sundt guf, så vil jeg anbefale e-bogen ‘Hyggegodt’ fra Anette Harbech Olesen: www.madforlivet.com/boeger/mine-boeger/hygge-godt/ Mælkeprodukter virker slimdannende hos en del mennesker. Så det kan sagtens hænge sammen, at I oplever mindre snot ved at nedsætte mængden af mejeriprodukter i kosten. Husk at sørge for, at han er dækket ind med kalk/magnesium, hvis han ikke får mælkeprodukter. Det kan evt. gøres med en tyggetablet som Calcium Kids. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

61


Brevkasse /

Hvordan skærer vi bedst mælk ud af kosten?

Hvordan kan min hofte påvirke lænden?

Vi har to børn, som er meget plaget af mellemørebetændelse. En på 2,5 år, som har fået lagt dræn ind fem gange. Vi gik til kiropraktor og skar mælk ud af kosten med et vældig godt resultat. Min datter på nu 12 måneder har nu også fået væske i mellemøret og gylper fortsat meget og er plaget af lidt eksem. Jeg vil også droppe mælk til hende, men hvad skal jeg give i stedet for – både for at dække deres behov for kalk og anden næring, de har behov for (specielt den lille på 12 måneder)? Jeg giver den ældste kalk-tabletter, men det er ikke altid nemt at få dem i hende, selvom de smager godt. Den mindste er i tillæg ganske lille og slank, så vi vil ikke tage vigtig næring fra hende. Britt 

Jeg fik et slemt hold i lænden og kunne ikke rette overkroppen op, så jeg kom til fysioterapeut gennem mit job. Han mumlede noget om, at det ikke var en prolaps, men en hoftemuskel, der var synderen. Blev sendt hjem med øvelser. Jeg forstod faktisk ikke, hvordan hoften kan påvirke lænden? Jeg var på smertestillende flere uger, og øvelserne kunne jeg dårligt udføre. Kan du forklare mig lidt? Mvh den forvirrede

Svar:

Ja, hvordan kan et lændehold stamme fra en muskel i hoften? Du har tydeligvis haft en låsning i dine lændeled, som har involveret den hoftemuskel, der hedder iliopsoas. Den er en drilsk en. Det er den muskel, du kender fra slagteren som mørbraden. Den udspringer fra de nederste lændehvirvler og løber ind gennem bækkenet og sidder fast højt oppe på inder­ siden af lårbensknoglen. Hvis musklen er stram, vil du have svært ved at rette overkroppen op. Jeg håber, øvelserne har hjulpet dig, så du ikke længere er plaget. Vær opmærksom på at rette dig helt op indimellem, strække musklen ved at træde det andet ben langt frem. Musklen hører til nyreenergien, så mange oplever, at den driller mere, når man er stresset. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Hvor er det flot, som I har fået resultater med kiropraktik og kostændringer. Det lyder helt relevant at tage en mælkefri periode for din yngste datter også. Både i forhold til ørerne, gylp og eksem. Men ja, det er samtidig vigtigt at sikre, at de er godt dækket ind med næringsstoffer. Basis er selvfølgelig en god varieret kost med grøntsager, fuldkorn, lidt proteiner og sunde fedtstoffer. Når man piller mælkeprodukterne ud, så skal man sikre kalk/ magnesium på en anden måde. Og det er fint at give det som tilskud. Kalk skal altid gives sammen med magnesium og D-vitamin, for at få kalken optaget i kroppen og transporteret ind i knoglerne. Du må gerne give hende tyggetabletter – de kan evt. knuses eller skæres i små stykker. Tjek at de indeholder både calcium og magnesium. Men hvis det er lidt svært med tyggetabletter, kan du bruge koralkalk-pulver og smøre med magnesiumcreme om aftenen. Magnesium optages godt gennem huden. Eller du kan bruge kapsler, der kan åbnes og drysses på mad. Det kan f.eks. være Nani Calcium. Det vil også være en rigtig god ide at supplere med en god kvalitets-multivitamin-mineral. Den indeholder som regel også D-vitamin.   Og så må du meget gerne give masser af sunde fedtstoffer i maden. God kvalitetsfiskeolie samt koldpressede økologiske olier. Kokosolie er blandt andet super godt til børn. Det har positiv effekt på tarmsystemet. For at optimere din datters fordøjelse og dermed også optag af næring i det hele taget, så vil jeg anbefale dig, at hun får et tilskud af mælkesyrebakterier. De gavnlige tarmbakterier styrker både immunsystemet, fordøjelsen, adfærd mm. De har også vist god effekt ved eksem. De fås også som pulver, der bare kan drysses på maden og derfor er nemme at give. Det kan f.eks. være Udo’s Choise Infant Blend eller Wild Nutrition Multistrain. God bedring. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

62

Svar:


/ brevkasse

Har akupunktur eller cannabis effekt på neuropati? Jeg har neuropati i fødderne og prøver nu med akupunktur, er der nogen erfaringer med det? Er der nogen erfaringer med cannabisdråber og neuropati? Den fodplagede

Svar: Tak for dit spørgsmål. Neuropatier er altid en svær størrelse, og jeg har set både virkelig gode resultater med akupunktur og tilfælde, hvor der ikke var nogen bedring overhovedet. Jeg kan have tendens til at mene, at lige med den lidelse vil det være: Jo, før man kommer til akupunktur, jo bedre resultater ses der. Cannabisdråber har jeg slet ingen erfaring med, men jeg ved der findes steder på facebook, hvor du kan søge andres erfaringer. Jeg håber det bedste. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Hvad er så årsagen til eksem i huden? Jeg så dine (i øvrigt rigtig gode) videoer på din hjemmeside og hørte dig sige, at hvis man f.eks. har eksem, er det ikke huden, der er syg. Kan du informere mig om, hvad der kan være årsag? Jeg har eksem under fødderne, som jeg fik, da jeg gik i menopause. Tak for et dejligt blad og en meget fin og lærerig brevkasse. Mette

Svar: Tak, fordi du har set videoerne og synes, de var oplysende. Selvfølgelig kan huden godt blive angrebet af svamp eller få infektion i en rift eller lignende, og så er det selvfølgelig en anden snak end eksem, hvor man tydeligvis mærker, det kommer indefra. Er eksemen varm, tør, rød, og kløende, vil det ofte ses som et overskud af varme, der ”koger” huden. Man bruger ofte at diagnosticere efter, hvilket område eksemen er på. F.eks. har mange børn astma-eksem, som ofte sidder på den fine hud på armene, og her sidder lungemeridianen, så det giver jo mening. I dit tilfælde har du eksem under fødderne, her er nyremeridianen, som typisk er i underskud af yin, når vi rammer overgangsalderen. (Det er bl.a derfor, at mange får hedestigninger.) Så for at du kan skrue lidt ned for heden, skal du være varsom med at indtage de meget varmende fødevarer, som f.eks. chili, ingefær, kanel, kaffe, rødt kød, frituremad, grillet mad. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Styrkelse af slimhinder mod urinsivning? Hvordan styrker jeg mine slimhinder bedst i skede, så jeg undgår ufrivillig urinsivning? Kan jeg opnå det samme med naturlige østrogener som med Vagifem? Jeg er ikke så tryg ved Vagifem og evt. bivirkninger. Mvh Marie, 59 år

Svar: Dine slimhinder kan styrkes naturligt ad flere veje. Først og fremmest skal der være styr på det basale. At du er velhydreret. Det vil sige drikker ca. to liter væske jævnt fordelt over dagen. Husk at ude på celleniveau kan du ikke optage mere end ca. en deciliter pr. kvarter. Det næste, der skal have opmærksomhed, er dit indtag af fedtsyrer. Særligt omega 7-fedtsyren er vigtig, men også omega 3 og GLA. Disse kan kombineres med A- og E-vitamin, som er vigtige for, at slimhinderne er sunde. Havtorn er også fantastisk. Der findes flere kombinationsprodukter på markedet med netop disse indholdsstoffer. Eksempelvis Membrasin. Man kan samtidig styrke hormonbalancen ved at indtage en smule naturlige phytoøstrogener fra eksempelvis fermenteret rødkløver, lidt soyayoghurt eller hørfrø. Jeg har god erfaring med, at dette hjælper folk til at få styrket slimhinderne. Om det er ligeså godt som Vagifem er individuelt. Hvis det ikke er nok, kan du opsøge en behandler med erfaring i hormonelle sygdomme. Med venlige hilsner Maria Pinderup Langbak, læge og heilpraktiker


brevkasse /

Kul til bisserne - og blændende SMIL Skal vi have det store smil frem og helst naturligt, er der her et par tips til at se blændende godt ud. Ikke som Ross i ‘Venner’, hvis tænder lyste – også i mørke ... DET var ikke så naturligt (Okay, 90’er reference ...) Kul på. Flere er sikkert stødt på det oxymoron at komme sort kul på for at få hvide tænder. Har man slået tænderne, så de er misfarvede ad den vej, eller har man meget gule tænder fra naturens vej, bliver de ikke kridhvide ved at børste med aktivt kul. Men er det misfarvninger fra rødvin, bær, te, kaffe, rygning osv. der har lavet ballade, er det derimod en mulighed med aktivt kul. Aktivt kul kan også kaldes aktiveret kul. Oftest er det lavet af trækul fra kokosnøddeskaller, men det kan også være lavet af bambus eller japansk egetræ. De sidste bruges tit til vandrensning også. Det er ikke en god idé at anvende kullet fra grillen på terrassen omend det kan være lavet af løvtræ, men kan der også være andre ting blandet der i. Det særlige ved aktivt kul er, at det har et meget stort indre overflade areal – flere tennisbaner pr. gram. Aktivt kul kaldes også mikroporøst kul. Det opsamler urenheder fra væsker (vandrensning), men det har også vist sig, at tandkød og tænder har glæde af den rensende egenskab. Man fremstiller trækul til dels med ilt og vanddamp, og der ligger et helt håndværk bag de bedste typer. Når det bruges som let tandblegning, er det ofte som pulver. Man dypper sin tandbørste i vand og derefter i pulveret. Børster tænder i cirkulære bevægelser. Hold munden mest muligt lukket... Det er ikke nemt at få af tøj og andre tekstiler. En-to gange om ugen og ind imellem bruger man sin almindelige tandpasta. Der findes også tandpasta med kul i, som man kan skifte med. Vær opmærksom på, at det ikke ubetinget er godt på porcelænsfacader på tænderne at bruge rent kul. Ud over at hjælpe med at blege tænderne, virker det også ved at ændre mundens pH og dermed mod dårlig ånde og til et sundere tandkød. Hvad bliver aktivt kul ellers brugt til? Som kosttilskud bl.a. til udrensning af tungmetaller og skimmelsvamp i kroppen eller i hudpleje i ansigtsscrubs, masker og sæber til uren hud. Bliver også anvendt til luftrensning og rensning af ubehagelig lugte fra f.eks. sko eller våd hund og meget andet. Måske du også har set det anvendt som børstehår på bambustandbørster? Virkelig alsidigt naturligt og simpelt. And... SMILE! Fra Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

64

Forslag til let mad, der giver kilo og tager trang til alkohol? Jeg har før fået gode svar fra dig. Så nu har jeg lige et par spørgsmål: Hvad er godt, når jeg har en depression og samtidig trang til alkohol? Jeg har mistet min søn for 5 år siden, og mit humør har været op og ned lige siden. Jeg har også tabt mig så meget, at jeg har fået at vide, at jeg skal tage på (BMI på 16,4). Venlig Hilsen Fisken

Svar: Det er en svær situation, du står i, og det er ikke let at genvinde balancen, når man mister dem, man elsker højt. Jeg håber, at du får (psykolog)hjælp, for der er naturligvis meget, vi kan gøre med kosten, men bearbejdning af de psykiske belastninger, et tab giver, er helt centralt. Du har ret i, at det er vigtigt, at du tager på, for du er undervægtig. Hvis appetitten er lille, kan små, hyppige måltider være en god måde at få tilført mere næring. Det kan f.eks. være: • En rugbrødsmad med pesto, tomat og evt. kylling. • Et stykke frugt, gulerodsstave og lidt mandler. • En portion yoghurt med mysli. • Havregrød med nødder/mandler, kanel og pæretern. Har du energi til at lave en smoothie med bær, grøntsager og banan, er det en super måde at få masser af god næring. Laver du en stor portion, kan du dele den op i mindre portioner, du drikker/spiser over dagen. Din kost skal være blodsukkerstabil, så du undgår hvidt brød, hvide ris, pasta og sukker. En god multivitamin- og mineraltablet, ekstra B-vitaminer, C-vitamin, chrom og magnesium kan yderligere fylde depoterne op og hjælpe til afslapning, stabilt blodsukker og mindske trangen til alkohol. Bachs Nødhjælpsdråber kan muligvis være en støtte til den mentale del. Der er også flere homøopatiske midler, der kan hjælpe, men det vil være bedst at få hjælp af en behandler, der kan finde det korrekte middel til dig. Jeg håber, det kan hjælpe dig videre. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut


/ brevkasse

Hvorfor kommer min candidasvamp igen? Jeg står i den ulidelige situation, at candidasvamp bliver ved med at komme tilbage i mit underliv. Jeg prøver at leve efter en candidavenlig diæt, men jeg synes, det er svært at skelne mellem, hvad der er okay at købe og hvad ikke. Især i forhold til, hvor mange gram ”heraf sukkerarter”, som er i orden. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvilke kosttilskud, der ville være gode at tage sammen med den rette kost? Jeg har købt Probiotic Classic 10 og Garcin hvidløgspiller. Er de gode? Er hvidløgspiller coatet på en måde, så de virker rigtigt i tarmen, og hvordan ved jeg, hvor meget jeg skal tage? Jeg prøver at bekæmpe min kløe uden medicin. En meget frustreret kvinde

Birgittes TIP til selvcoaching:

… Når du har brug for at genfinde troen på livet Besvar spørgsmålet: “Hvad er godt i livet?”

1

Når dine tanker kredser om alt, hvad du er ked af eller savner i dit liv, kan det sværeste være at se muligheder – men det er faktisk det, der er behov for. Selvom du ikke kan se en ende på noget som helst og måske er ved helt at miste håbet, så giv altid dig selv endnu en chance. Tag en blok og en blyant frem.

2

Skriv ned, hvilke mennesker, der betyder eller har betydet noget for dig i livet. Skriv også de ting ned, som du godt kan lide at gøre, spise, bruge tid på, interesserer dig for – tag det hele med. Også selvom du ikke lige nu har energi til f.eks. at gribe telefonen, lave en aftale eller lige nu føler behov for chokoladeis eller Bing Crosby-plader – altså hvis det er det, der står på din liste. Alt har sin tid.

3

Tag nu en tur ned ad ”memory-lane”. Måske skal du have fotoalbummet frem? Tænk på de oplevelser, du har haft med venner, familie, kolleger, naboer... alle de ting, du har set, hørt og glædet dig over gennem tiden. Selvom de ikke er der ”lige nu”, så er disse ting reelt en del af dig og den, du er.

4

Overvej derefter, om der er noget, du uden de store anstrengelser kan gøre lige nu, som vil føles rart. Helt enkelt. Det behøver ikke være ”det store” – måske en lille ting, der har fanget din opmærksomhed på listen eller din tur gennem fotoalbummet?

Svar: For at hæmme overvæksten af candidasvampe i mave-tarmkanalen er det vigtigste overhovedet at lade være med at “fodre” dem med sukker, slik, hvidt mel og anden raffineret kost, inkl. sød frugt. Vil man ikke lade være med det, er der ikke nogen varig behandling. Man kan kortvarigt hæmme candida med lægemidler mod svamp, men der kan være mange bivirkninger af dem, blandt andet fra leveren.   Start og fortsæt med at spise sundt, gerne med hjælp fra en ernæringsterapeut eller anden kostkyndig person. Det er også fint med probiotika i form af mælkesyrebakterier og hvidløgsmidler, der alle modvirker candida. Tag den højeste dosis, som er angivet på pakningen. Jeg kan også anbefale olivenbladsekstrakt, der virker fremragende på både svamp og virus, styrker immunforsvaret og modvirker inflammation.   Når man behandler candida, skal man begynde med store doser, f.eks. 3 x 3 kapsler á 300 mg eller 2 x 3 kapsler á 500 mg i fire uger. Når candidaen er nedkæmpet, kan man tage en lille dosis dagligt for at sikre sig, at den ikke blusser op igen. Der er ingen bivirkninger i selv store doser af olivenbladsekstrakt, men når mange candidasvampe dør under behandlingen, kan der komme en Herxheimer-reaktion, når kroppen afgifter sig. Det kan vise sig ved symptomer som hovedpine, diarré, træthed og influenzalignende symptomer. Man kan så holde pause med olivenbladsekstrakten og begynde igen, når symptomerne forsvinder. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent  

Kh Birgitte Aagaard, coach

65


næste gang i naturli /

Næste nummer Nu er det her, foråret. Ihvertfald ifølge kalenderen. Og foran venter os forhåbentligt mange, mange dage med lys og temperaturer til at nyde livet udendørs. Vi varmer op til den lyse tid med temaet, ”Bare bakterier”, så du og din krop får det bedste afsæt til en livgivende og sprudlende sommer.

r Udkomme den 30. marts

Du får et indblik i probiotika og dermed mælkesyre­ bakterier. Hvad kan de forskellige typer – og hvad skal vi lægge vægt på? Anderledes perspektiver på sundhed Læge, forfatter og tidligere tv-vært, Pia Norup, har igennem hele sin karriere valgt markant anderledes end de fleste af sine kolleger. Mød hende i Naturli i et spændende interview. Rengøring i og udenfor kroppen Hvad er det vigtigste at holde styr på? Vi ser bl.a. på, hvor mildt detoxing af vores krop kan gøres – og vi kommer også med et bud på den mildeste og mest effektive rengøring, så de gode bakterier kan skånes. Stress er en skurk Vi undersøger en af de største fjender af vores gode bakterier – nemlig stress . Vi kigger på, hvad det især er der overbelaster os og styrer os med udgangspunkt i normer og forventninger. Vi gennemgår også de vigtigste tegn, vi skal holde øje med, for at undgå stress. Du får også nogle grundregler for, hvordan stress opfører sig, og ikke mindst nyttig viden om, hvordan vi forebygger stress hos vores børn. Gæret mad Vi ser på de gavnlige effekter, som fermenteret mad har på vores sundhed – med et blik på de kulturer, hvor fermenteret mad længe har været hverdagskost.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

tema

Vi giver – vi tager

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 07 / august 2019

At få et barn er det største i livet

Få styr på din indre termostat

GRAVIDITET OG FØDSEL:

Kroppens forunderlige evner

Pelle Hvenegaard

ALVORLIGE ØJENSYGDOMME

– Hormoner eller temperament?

+

– Lær de oversete årsager at kende

TEMA

Begynderguide

Bruce Lipton:

Hold op med at tænke! Din ubevidste adfærd kan sabotere dig, mens du har travlt med andre tanker.

Børnesygdomme

til plante-kost Gør din sommerglød smukkere

Er du den evige hjælper?

Nr. 05 2019 / Tilskud til hjertet / Hormonelle balancer / Senior-skavanker Kvindelige balancer / Bæredygtig livsstil / Opskrifter med fokus på miljø www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk

Hvad fejler 30% AF ALLE BØRN nutidens børn? HAR MOTORISKE Vacciner, motorik, snot og sygedage – børns kroppe har både kendte og nye udfordringer i forhold til tidligere.

Helse:

nyheder

motion

Hvad ved vi egentlig om overvægt

OP OG STÅ: STILLESIDDENDE LIVSSTIL

Hvordan står det til med dit syn?

Hjerteproblemer?

TEMA

Sund vægt

sundhed

mad

familieliv

PROBLEMER VED SKOLESTART

konsultation

forebyggelse

+Sofie Linde

Min røv er f lad og brysterne hænger mere end de strutter De mange spor på kroppen efter graviditet og fødsel er kommet bag på studieværten, som lige nu savner sin gamle krop.

FORSTUVNING AF ANKLEN

+

Øvelser Få styr på dine snacks Motion for forældre

NR.04 2019 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

67


KOSTTILSKUD

Ecolomega

®

– med sunde omega fedtsyrer*

Normal hjertefunktion*

Indeholder EPA og DHA der bidrager til normal hjertefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

Højeste kvalitet og meget ren Ecolomega® fiskeolie er produceret i Danmark fra minutfriske danske råvarer. Frisk og helt naturlig fiskeolie, hvor man bevarer de mange fedtsyrer (omega-3*, omega-6, omega-7 og omega-9), der findes i fisk. Ecolomega® produceres bæredygtigt og med socialt ansvar med udgangspunkt i en tankegang omkring fuld udnyttelse af vores ressourcer.

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Naturli-2020-02  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2020-02  

Danmarks alternative sundhedsmagasin