Page 65

/ brevkasse

Birgittes TIP til selvcoaching:

Når du føler dig ensom Besvar spørgsmålet: “Hvad vil jeg have (mere af) i mit liv?”

Fiskeolie: Hvordan bør forholdet være mellem EPA og DHA? Fiskeolie indeholder både EPA og DHA, men forholdet mellem mængderne varierer enormt. Spiller forholdet imellem dem nogen rolle? Torben

Svar:

1

Giv dig selv tid til at overveje, hvad der får dig til at føle dig ensom: Mange ledige timer alene, manglende opbakning/interesse fra dit net­ værk, triviel hverdag, kedsomhed?

2

Mange gange kigger vi til ”de andre” og sammen­ ligner med, hvilket liv de lever (eller som vi tror, de lever). Det kan gøre enhver trist, men hvad kan du lade dig inspirere af? Hvad gør de for at fylde deres liv ud og have selskab?

3

Overvej, hvad du kan gøre for at ændre på dette: række hånden ud og formulere dit ønske om mere samvær med venner og familie, invitere eller tage initiativ til aktiviteter, opsøge nye fællesskaber, opdyrke nye interesser, frivilligt arbejde – ja, bare ”komme ud af døren”. God vind!

Du har helt ret i, at de forskellige produkter indeholder varierende mængder af EPA og DHA. WHO anbefaler mellem 250 - 500 mg. EPA og DHA tilsammen, men siger ikke noget om fordelingen af de to. EPA kan dog omdannes til DHA, hvilket kan tyde på, at en vis mængde EPA er vigtigt, fordi den via omdannelsen til DHA kan “sikre” både EPA og DHA. Det forudsætter dog, at vores omdannelsesprocesser fungerer opti­ malt. Omdannelsen fra EPA til DHA kan bl.a. forstyrres af mangel på vitaminer og mineraler, alkohol, stress og usund mad og livsstil. Populært sagt kan man sige, at et produkt med et højere indhold af DHA end EPA kan være godt til hjerne og øjne, mens et produkt med højere EPA-indhold end DHA er gavnligt for resten f.eks. kredsløb og led. Det er dog en sandhed med modifikationer, fordi fedtsyrer i kom­ bination er gavnlige for hele systemet. Om der er et optimalt forhold mellem EPA og DHA er svært at sige, men i valget af produkt er det vigtigt, at begge fedtsyrer er rigeligt ­repræsenteret, og at olien generelt er af god kvalitet.  Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

65

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin