Page 52

krop /

Venepumpe-øvelser på stuegulvet Lig på ryggen med benene i vejret. Du kan evt. lægge dine knyttede ­næver ind under enden, så bliver benene ikke så tunge at arbejde med. • Cykle med benene i luften på en stor cykel. Lårene skal bevæges og vip med i anklerne også. • Lad benene hænge i luften og ryst dem alt, hvad du kan/vip med ­anklerne/cirkler med anklerne/krum og spred tæerne. • Den klassiske venepumpeøvelse, hvor du ligger på ryggen med bøjede ben. Arbejd nu med et ben af gangen. Træk det ene bøjede knæ op over maven, stræk det ud langs gulvet, løft det højt op mod loftet og sænk det strakt. Gentag og find ind i en rask rytme. 10 gange med det ene ben og derefter det andet ben.

Venepumpe-hensyn på dit job Sidder du på kontor? Og går hjem med stolpeben jævnligt? Ud over at gå flittigt omkring hver gang lejligheden byder sig, gerne i et målrettet tempo, så hjælper det at sidde med benene på andre måder end bare pænt under skrivebordet, time efter time. Find på ærinder. Tag det toilet, der ligger længst væk, ger­ ne på en anden etage. Gå til din kolle­ ga med en besked. Hent print jævn­ ligt. Hent kun én kop kaffe ad gangen fremfor en hel kande. Virker det en anelse for provoke­ rende at sidde med benene på bordet, så kan du måske trække en skrive­ bordsskuffe ud i stedet og hvile bene­ ne der? Sidder du et sted med flere stole, så brug en anden stol til at hvi­ le dine ben på. Brug dit bords hæve-sænke funk­ tion. At arbejde stående giver dig fle­ re muligheder for dynamik og bevæ­ gelse. Små øvelser ved skærmen f. eks. at jogge lidt på stedet, kan du gøre jævnt over dagen. Sidder du i lange møder eller på kurser, så list skoene af (ingen ser det under bordet). Krum og spred tæerne, vip med anklerne, lav cirkelbevægelser med anklerne. Samme øvelser kan du gøre, hvis du sidder ved kasselinjen i et super­ marked. Ingen kan se, at dine ankler vipper under kassebåndet. I dine pauser kan du sidde med benene lidt

52

oppe eller allerbedst, gå en rask tur rundt om byg­ ningen. Har du stående arbejde, så bevæg dine fødder, så ofte du kan, gå lidt rundt, småjog, op på tæer og ned igen. Husk, at dine fodsåler ikke er limet til gulvet, men kan bevæges lidt omkring. Det kræver lidt øvelse i at være kreativ, men det kan lade sig gøre. Sørg for at der er plads i dit fodtøj, for klemmer skoe­ ne, vil du ikke kunne bruge fødderne særlig aktivt, når du går. Og så batter det ikke så meget. Strammer bukserne? I underlivet fungerer kredsløbet anderledes, men det er også værd at kende til. Bukserne strammer meget mere om maven om eftermiddagen end de gjorde om morge­ nen. Lyder det bekendt? Underlivets vener er anderledes. Hvor benenes vener har de føromtalte klapper, der skubber blodet op mod hjerter, så har underlivets vener ingen klapper.

Det betyder, at blodet langt lettere staser op i underlivet i dagens løb, der er simpelthen ikke den samme hjælpe­ mekanisme. Den eneste måde at dræ­ ne og hjælpe tilbageløbet fra underli­ vet er ved hjælp fra tyngdekraften, altså at have bækkenet højere end hjertet. Prøv derfor også øvelserne for underlivet som beskrevet i boksen. Trænger du til at lette trykket i dit bækken i dagens løb, er det for de fleste ikke så let at komme til at ligge ned. Men du kan lege kludedukke, når du er på toilettet: stå op, lad din ryg ”smelte” ned, så du langsomt bø­ jer fremover med helt afspændte skuldre, arme og nakke. Når du er bøjet helt forover (som en slap klude­ dukke) trækker du vejret dybt nogle gange. Rul meget forsigtigt op igen, start med at få bækkenet på plads og derfra forestiller du dig, at du stabler hver ryghvirvel op på den forrige, som et tårn af klodser. At dræne underlivet for blodstase vil også hjælpe dig til at kunne mærke og aktivere din bækkenbund mere, da presset på underlivsorganerne ikke længere er så massivt. Tyngdefor­ nemmelse, hvis du mærker det, vil være mindre udtalt. Ja, der er al mulig god grund til at vende sig selv lidt på hovedet en gang i mellem – ikke mindst for dit kredsløb.

Øvelser til at lette presset i bækkenet • Lig på ryggen med bøjede knæ og fødderne i gulvet. Løft nu enden op fra underlaget og ryst dit bækken fra side til side og op og ned. • Lig på ryggen med bøjede knæ, fødderne i gulvet. Løft så enden op. Fortsæt nu med at løfte, så du til sidst står på fodsåler og skulderblade. Selvfølgelig ikke løfte højere end din ryg siger ja til. Træk vejret dybt nogle gange, sæt bare lyd på. Når du vil ned igen, så forestil dig, at du kan lægge hver enkel ryghvirvel ned, én ­efter én, startende oppe ved skulderbladene og langsomt slippe, helt ned til korsben og haleben.

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin