Page 47

/ sind

SANDHEDER Lad os tage endnu et fordomsfuldt(!) eksempel: En kvinde har gennem flere år haft skiftende problemer med sin fordøjelse, sin hud og sin søvn. Hun har været ved lægen, alt er normalt. Efter et besøg hos en holistisk orienteret diætist og en velassorteret helsekostbutik har kvinden lagt sin kost om, ryddet op i kosmetikpungen og er begyndt at tage en række kosttilskud af god kvalitet. Hendes hud og hår begynder hurtigt at virke sundere, og maven kommer i balance. Hun sover bedre og har fået ny energi. Hun er kisteglad, men går stille med dørene … Til den store årlige fætter-kusine-fest springer hun over nogle fade i buffeten, og i stedet for vin eller øl, tager hun en kildevand. De andre i køen kigger lidt, indtil en af kusinerne spørger: ”Er du på kur? Du trænger da ikke til at tabe dig.” – En anden udbryder pludselig: ”Guud, er du gravid?!” Kvinden forklarer kort, hvordan hun har lavet en livsstilsændring for at få det bedre. De andre svarer ”Nåehh…”, ”Hvor spændende…” og ”Okayyyy…” Hen ad aftenen dukker en af kusinernes mænd op i baren, hvor kvinden har tjansen med at skænke op den næste times tid: ”Ha ha, hvad er det, jeg hører, er du blevet sundhedsapostel?” Kvinden forklarer igen, at hun havde helbredsproblemer. ”Jamen, det skal du da til læge med, sådan noget”. Kvinden fortæller, at der ikke var noget galt, som lægen kunne se. Og at kostomlægningen har virket! Manden siger: ”Jamen, det kan da ikke være rigtigt, at du ikke kan tåle kød og drikke et glas vin – så er der da ikke noget ved livet, hva?!” griner han igen og skåler. Kusinen er kommet op i mellemtiden: ”Hold da op – hvad gør du så til julefrokosten hos Faster Anna?!” Kvinden siger, at hun bare tager noget af det serverede, eller måske tager lidt med selv. ”Nej det går ikke, så bliver Faster Anna da fornærmet. Nej, det må vi altså have snakket om med de andre, hvad vi gør …”

Kvinden prøver at standse det med et: ”Nej, nej, det behøver du ikke …” I de næste måneder frem til næste familiekomsammen bliver der en masse mailen, ringen og snakken frem og tilbage, generelt løsningsorienteret og velment, selvom der også falder nogle lidt irriterede bemærkninger om, hvad det nu skal til for (ikke noget kvinden får at høre, selvfølgelig). Gruppen insisterer – klart med gode intentioner – på, at individet (kvinden) skal forblive en del af gruppen, og at gruppen nok skal tage sig af ”sagen”, selvom kvinden helst vil ordne det selv og undgå alt postyret … Sådan kan omsorg og interesse også være – på trods.

At tabe og vinde Det kræver sin m/k at lægge livet om – hvad enten det gælder kosten, motionen, familielivet, jobbet, interesserne osv. En ting er de kampe, du måtte have med dig selv om at holde fast og nå dine mål – noget andet er dine omgivelser. Deres reaktion på din forandring og nye livsvalg kan være så udfordrende, at du vælger at lægge afstand og nedgradere gamle forbindelser og måske mister noget af dit tidligere bagland. Men det kan være en stor sejr at kæmpe for sine nye overbevisninger og samtidig forsøge at blive accepteret (og måske også lidt forstået) af de mennesker, som man hverken ønsker at fornærme, kritisere, belære ELLER undvære i sit liv. De har jo vel og mærke samme ret til at vælge deres liv. Hvad enten du er den ”hellige”, som føler dig misforstået eller afvist i dit nye livsvalg, eller du er en af gruppen, som føler dig belært og dermed kritiseret for dine måske mere traditionelle valg i livet, så husk: Forskelligheden kan gøre stærk, når man byder den velkommen.

derfor kan man sige, at der er behov for os alle sammen, så vi ikke bliver for selvfede og blinde for styrkerne ved dem, der er anderledes end os selv. De stærkeste samfund er ofte dem, der rummer forskellig­ heden, kan være fleksible og dermed mestre en uforudsigelig fremtid med udfordringer, der kræver forskellige typer viden og færdigheder.

“Men det kan være en stor sejr at kæmpe for sine nye overbevisninger og samtidig forsøge at blive accepteret (og måske også lidt forstået)” 47

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin