Page 45

/ sind

Livsvalg

Er du ”hellig” - eller en af gruppen? Sværger du eksempelvis til det sidste nye inden for veganerkost, alternativ behandling eller kosttilskud – eller synes du, at andres ”frelste” overbevisninger kan være temmeligt belastende at høre på? Har du forandret dit liv og oplevet, hvordan andre lægger afstand? Lad os se på, hvorfor vi kan blive så provokerede af andres valg i livet.

Af Birgitte aagaard Coach

Alle mennesker har en ”sikkerhedszone” omkring sig, hvad enten den er fysisk eller følelsesmæssig. Kommer en person tættere på, end du ønsker, træder du automatisk et skridt tilbage eller løfter armen eller hånden som et tegn: ”Stop, ikke længere!” Den anden behøver ikke være direkte truende, men er måske bare for overvældende eller insisterende. Andre kan utroligt let komme ”vores følelser for nær”, når vores usynlige grænser og normer bliver overtrådt, og vi enten føler os kritiseret, ufrivilligt be­ lært eller tillagt egenskaber, vi ikke identificerer os med.

Hvad man må lægge øre til… Det kan være vildt provokerende at møde nogen, som har andre holdninger eller har truffet andre livsvalg end en selv … Vi har nok prøvet det alle sammen: Festen, hvor den skøre tante fylder ”det hele” med al sin snak om økologi, silence-retreats og udrensningskure i alle detaljer (mens halvdelen af selskabet har svært ved at få tiden eller pen­ gene til at slå til). Eller fætterens nye og næsten for tynde kone, som pludselig er blevet vegetar siden sidst og sidder med ”to salatblade og en syltet agurk” på tallerkenen (mens re­ sten af selskabet er til den runde side, og den gode

Vi vælger vores liv Vi træffer alle valg for vores måde at leve på – nogle foregår helt ubevidst i kraft af opvækst og den kultur, vi er en del af. Ind i mellem træffer vi også bevidste valg for at ændre på noget i vores tilværelse. Det kan f.eks. være måden, vi har indrettet vores familieliv på, det sted vi bor, prioriteringen af vores tid og kræfter, vores levevaner som f.eks. kost, motion, rygning, alkohol eller forbrug generelt. Ofte vil vi med vores ubevidste og bevidste valg komme til at tilhøre en bestemt samfundsgruppe og automatisk fjerne os fra dens modsætning. Bare for at nævne nogle stereotype eksempler: Kernefamilie eller singleliv, akademiker eller ufaglært, kødspiser eller vega­ ner, charterferie eller cykelfe­ rie, ryger eller ikke-ryger, ivrig motionist eller inaktiv tv-kig­ ger osv.

“Det er altid nemmest at være i en gruppe, hvor man ligner de andre”

45

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin