Page 26

tema /

kan ligge, er der nogle bestemte brands, hun ofte tyr til. – Jeg går meget efter de gamle og kendte mærker. De er gode til at for­ ske og udvikle nye og bedre produk­ ter, ligesom de ofte er garant for stan­ dardisering, siger hun. Der kan altså ifølge hende være en fordel i at gå efter kendingerne som Biosym eller Pharma Nord, fordi de står for en ordentlighed og en høj grad af videnskabelig evidens. Det er nemlig vigtigt for Jonna, at de pro­ dukter, hun anbefaler, er i orden. Det betyder, at hun læser op på den forskning, der er lavet på dem, og at hun nøje gransker indholdet af de aktive stoffer i produktet og hvilke tilsætningsstoffer, der er i. Der er nemlig stor forskel på opta­ gelighed alt efter, hvordan et tilskud er produceret. Nogle er det, Jonna kalder kunstige, mens andre er lavet med urter, aminosyrer eller som food-state, som hun mener, sikrer det bedste udbytte. – De former, hvor kroppen tror, at den får noget mad, eller hvor man kan snyde den til at optage vitaminer og mineraler, fordi den genkender nogle urter og aminosyrer, tror jeg på, virker bedst, siger hun. Karin Juhlsen fra Helsam i Aar­ hus er enig. Hun anbefaler altid food-state produkter, når hun kan. – Jeg går altid efter det med mad i som eksempelvis Nani, fordi min er­ faring og kendskab siger mig, at det øger optageligheden, stemmer hun i. Ifølge de to kvinder, som tilsam­ men har arbejdet med helsekost i mere end 30 år, er første tip altså at gå efter de mest madlignende pro­ dukter, når man har sporet sig ind på, hvad ens specifikke behov er. Men det er ikke gjort med det. Har du råd (til at lade være)? For de bedste tilskud er – næsten al­ tid – dem, man får taget. Undtagelsen er, når man tager noget, som kroppen overhovedet ikke kan optage, eller hvis man ikke husker at kombinere sine tilskud – det vender vi tilbage til.

26

Derfor kan det være ligegyldigt, hvis der findes helt fantastiske produkter, som man ikke har råd til, og derfor aldrig får købt. Eller hvis man vælger en olie fremfor en pille, og olien så bare får lov til at stå, fordi man måske har traumer med levertran fra sin barndom. Kvalitet og pris skal altså begge afstemmes til ens be­ hov og budget. Lærke Sølling er også helsekostvejleder og står i Jordens Frugter i Aarhus Nord, og for hende er det vigtigt, at pengepungen kan være med. – Pris er et udtryk for kvalitet, men man kan også få gode produkter uden at vælge de dyreste. Her vil jeg ek­ sempelvis anbefale Biosym eller Vogel. Det er ikke sikkert, at de er lige så billige som en multivitamin i supermarke­ det, men de kan have så dårlig optagelighed eller være så syntetiske, at man gør sig selv en bjørnetjeneste, siger hun. Med andre ord behøver man ikke købe et par Manolo Blahniks for at få en flot sko. Man kan sagtens gå efter en Billi Bi eller A Pair, men køber man sko i supermarkedet eller Diechmanns, er det som oftest en helt anden klasse. Og præcis som med kosttilskud, kan det ende med at være penge ud ad vinduet, hvis skoene er så ubehagelige, at de bare får lov til at stå i skabet. Så ja, man får – om end ikke altid procentvis – mere, når man vil betale for det. Så find din prisklasse, og spørg dig selv, om du tør ikke at investere i dig selv?

Det er ikke fordi hun er anarkist og vil omvælte hele sundhedssyste­ met – eksempelvis synes hun, at det er godt, at vi har Sundhedsstyrelsen, men hendes erfaring siger hende også, at de nogle gange ”overbeskyt­ ter” i deres vejledning af, hvor meget man må få af forskellige vitaminer og næringsstoffer. – Jeg må selvfølgelig ikke stå og anbefale, at man tager meget mere, men jeg prøver altid at fremlægge noget evidens på begge sider, og så må folk jo selv tage stilling til, hvad de vil, siger hun. Igen er det værd at huske Jonna Skuldbøls ord om næringstab og for­ ældede anbefalinger. Og Jonna er da heller ikke udelt begejstret for alle styrelser. – Jeg har lige taget et produkt ned af hylderne, fordi Fødevarestyrelsen har besluttet, at vi ikke må sælge det mere i den form. Det er ikke fordi, der er noget galt med produktet, det er simpelthen fordi, det er for godt og for aktivt, siger hun. Så for at sammenfatte, så kan det være en god ide at kende til myndig­ hedernes anbefalinger og retnings­ linjer, men i sidste ende er de ikke lov for dig som forbruger. Du må gøre, hvad du finder passende for din krop. 

Din krop – dit valg Og så tilbage til kombinationen af tilskud. For en ting er at have fundet sine behov og være blevet anbefalet et tilskud, men det er ikke gjort med det. Der skal særligt med nogle ting mere til for at sikre, at næringen faktisk også kommer fra tarmen ud i blodbanen og derhen, hvor det gør gavn. Her er særligt kalk en faldgrube. For særligt mange ældre bliver anbefalet af lægen at tage kalk, men hvis ikke man sørger for at få magnesium, K2 og måske D-vi­ tamin, kan du tage nok så meget kalk, uden at der sker noget. De øvrige stoffer agerer nemlig som chauffør for kalken, og får den hen til destinationen – uden dem er kalk bare en førerløs passager. – Alle læger anbefaler jo Unikalk, og jeg kan ikke lade vær med at tænke, at der er en industripåvirkning, for det giver jo sig selv, at det ikke nytter noget. Sådan kan jeg godt tænke med flere ting, læger siger, og hvor jeg bare må konstatere, at man godt kan mærke, at det her med kost og ernæring ikke fylder noget særligt i deres uddannelse, siger Lærke Sølling.

Spørg, hvis du er i tvivl Vi kan selvfølgelig ikke snakke kost­ tilskud uden lige at komme omkring fiskeolien. Mange tager fiskeolie og kender til dens gavnlige virkninger, men her er der som med så meget andet også både gode og mindre gode produkter. Samstemmigt siger alle tre kvin­ der, at man skal kigge efter totox værdi og mængden af DHA og EPA, når man skal vælge fiskeolie. De er også enige om, at der ikke er den sto­ re forskel på, om man tager flydende eller piller. Det er klart, at man får mere ud af den flydende, men ingen af dem peger på deciderede negative sider ved pillerne. Så hvis man ved, at man ikke har det godt med den flydende olie, så er

“Jeg går meget efter de gamle og kendte mærker. De er gode til at forske og udvikle nye og bedre produkter”

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2020-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin