Page 81

/ brevkasse

Kan jeg gøre noget ekstra mod irritabel tarm? Jeg har irritabel tyktarm med tynd-hård vekslende afføring. Jeg har også lichen sclerosus atrophicus. Det kunne tyde på ubalance i min krop. Jeg tager følgende: Hvidløgspille, Longovital classic, B-kompleks, Bio-selen+Zink, Q10, Spirulina, Ingefærpiller, Cal-Mag citrat, EyeQ, Magnesia samt Amlodipin og Pantoprazol. Jeg får ofte tynd afføring, når jeg skal nå en bus. Jeg vågner ofte ved 3-tiden om natten, fordi min mave gør ondt, og jeg får så ikke sovet mere. Penicillin er meget hård ved min mave. Jeg er 69 år og håber, at jeg kan få noget hjælp hos dig. Sanne

Svar: Både lichen sclerosus og irritabel tyktarm har baggrund i en over- og fejlreaktion i dit immunsystem, også kaldet autoimmun sygdom. Årsagen til disse autoimmune reaktioner er ofte noget i kosten, du ikke kan tåle, en dårlig sammensætning af dine tarmbakterier, utæt tarm og inflammation. Du kan læse meget mere om disse ting på min hjemmeside www.radiodoktoren.dk. Naturli har i tidens løb skrevet mange artikler om dem, og du kan finde dem på www.naturli.dk. Det er gode kosttilskud, du tager, men du får sikkert for lidt D3-­ vitamin, hvor du skal op på omkring 100 mikrogram D3-vitamin dagligt for at få nok. D3-vitamin er snarere et hormon end et vitamin og modvirker blandt andet for højt blodtryk samt er vigtigt for dit immunsystem. Pantoprazol er et lægemiddel mod mavesyren, som er vigtig for din fordøjelse og optagelse af mineraler, så du bør læse om betydningen af at have for lidt mavesyre samt om bivirkninger ved lægemidler, der stopper dannelsen af mavesyre. Da det er forskelligt, hvad den enkelte tåler af fødevarer, vil jeg råde dig til at konsultere en ernæringsterapeut eller diætist, der vil kunne hjælpe dig. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Birgittes TIP til selvcoaching:

Hvis du har tankemylder, når du skal sove eller slappe af Besvar spørgsmålet: “Hvor hører tankerne hjemme?”

1

Start øvelsen med at skrive de tanker ned, som har noget at gøre med ting, du skal nå eller gøre. Når du føler, at du har det hele med, så læg listen væk, HELT VÆK.

2

Du har nu FRASORTERET og nedskrevet de tanker, som du vil gøre noget ved BAGEFTER. Lige nu skal du arbejde med de tanker, som ikke hører til på listen, og bare forvirrer og tapper dig.

3

Find nu et punkt foran dig, på væggen, i loftet – og lad dine øjne HVILE på dette punkt.

4

Begynd at forlænge din vejrtrækning gradvist – ånd IND og ånd UD. Forsøg at gøre udåndingen lige så lang som indåndingen. Træk vejret DYBERE og DYBERE.

5

Når du har fundet en dyb, rolig og behagelig vejrtrækning, kan du begynde at rydde ud i tankerne: a) Forestil dig, at du bruger luften, du trækker ind, til at STØVSUGE tankerne ud. b) Med hver udånding tager du de tanker med ud, som du ikke gider beskæftige dig med lige nu. c) Når en tanke dukker op eller vender tilbage, ånder du bare roligt ind igen, tager blidt omkring tanken og fører den ROLIGT UD med din vejrtrækning.

6

Fortsæt så længe du har lyst, eller indtil du kan mærke, at tankerne er TYNDET UD og måske er så UTYDELIGE, at du ikke behøver at tage dig af dem længere.

81

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin