Page 72

mad / Er energien lav, frigiver bevægelsen oplagret glukose, så vi har energi til at bevæge os. Har vi derimod for for højt blodsukker, får bevægelsen blodsukkeret til at falde.

Bananbrød 1 brød i en form på ca. 23 x 12 x 6

Sødemidlernes ABC

Du skal bruge

Sådan gør du

Der findes flere muligheder for at søde maden og undgå for store blodsukkerudsving. Hvad man vælger, afhænger af ens sundhedstilstand, hvilken smag man bedst kan lide og ikke mindst ens holdning til, hvor forarbejdet det foretrukne sødemiddel må være. Når vi snakker om, hvor meget en fødevare påvirker blodsukkeret, handler det om mængder, men også om fødevarens glykæmiske indeks (GI). GI oplyser os om, hvor meget en kulhydratholdig fødevare får vores blodsukker til at stige. Vær dog opmærksom på, at det glykæmiske indeks ikke er et udtryk for fødevarens sundhedsmæssige værdi – f.eks. har kogte kartofler et GI på 70 og mælkechokolade et GI på 49. Referenceværdien er sat til 100, hvilket betyder at: Lavt GI er fra 0-55, mellem GI 5669 og højt GI er over 70.

• 50 g. hasselnødder + ca. 10 g. til pynt • 100 g. dadler • 450 g. banan • 150 g. rismel • 50 g. havregryn malet til havremel • 100 g. fine havregryn + lidt til pynt • 25 g. mandler malet til mandelmel • 2 tsk./4 g. loppefrøskaller • 4 tsk./12 g. bagepulver • 1 tsk. kanel • 1/2 tsk. vaniljepulver • en anelse salt • 1 dl. vand • 2 tsk. æblecidereddike

Begynd med at sætte dadlerne i blød i 1/2-1 time. Brug 1 dl. af iblødsætningsvandet som væskedelen til brødet. Hak nødderne groft – husk at gemme ca. 10 g. til pynt. Rør loppefrøskallerne ud i vandet og lad dem suge væske til sig. Blend imens mandler og 50 g. havregryn til mel og bland det sammen med de øvrige tørre ingredienser. Pres dadlerne fri for vand og kør dem i en foodprocessor, til de er findelte. Tilsæt bananer og kør igen til det hele er blandet godt sammen, og der ikke er for store klumper dadler. Tilsæt æblecidereddike og blandingen af vand og loppefrøskaller og kør kortvarigt, til det er blandet med banan-dadelmosen. Rør de tørre og våde ingredienser grundigt, men lidt forsigtigt sammen i en skål. Fordel dejen i en bageform beklædt med bagepapir og pynt med hasselnødder og havregryn. Bag brødet på 175 grader i 50 minutter og lad brødet køle af, inden det skæres. Det smager dog skønt lunt, men så føles brødet mere fugtigt. Brødet er en mellemting mellem brød og kage og kan enten spises, som det er eller med lidt god marmelade eller nøddesmør. Nøddesmørret kan med fordel toppes med bær.

1. Frugt og tørret frugt Til at give sødme er frugt eller tørret frugt det mest naturlige, mindst forarbejdede og mest næringsrige valg pga. indholdet af vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre. Frugt og særligt tørret frugt kan dog påvirke blodsukkeret en del, så det er ikke hensigtsmæssigt at spise uhæmmet, men det skal ses i et samlet sundhedsbillede. Frugt og tørret frugt er et langt bedre valg end mælkechokolade, selvom mælkechokolade har et noget lavere GI end tørrede dadler. Sund fornuft er derfor en del af processen, når vi skelner til det glykæmiske indeks. 2. Kokospalmesukker/kokosblomstsukker Sukkeret stammer fra kokospalmens blomstersaft, og har et GI på omkring 35 - 54. Smagen er karamelagtig og kokospalmesukker indeholder bl.a. mineralerne zink og calcium. Trods den lækre smag og den lidt lavere påvirkning af blodsukkeret, er kokospalmesukker stadig sukker og skal derfor bruges begrænset, hvis blodsukkeret skal være stabilt.

72

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin