Page 30

tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Shutterstock

tema

dere Sødere, blø – bøjelig

Ro, søvn, beskyt, spis og glem:

Den eftertragtede balance Cannabis forbinder mange med den euforiserende del af hampplanten. Men faktisk har planten – og dens specielle stoffer og virkemidler – ført til opdagelsen af det endocannabionoide system i mennesket. Et system, der søger at balancere os, og som vi kan påvirke, hvis vi er endt i ubalancer.

Mens vi i mere end 100 år har kendt til opium og coca-plantens aktive stoffer, og hvorfor de virker og kan bruges som medicin, skal vi helt op til 1960’erne før en ung kemiker – ved navn Raphael Mechulolam – besluttede sig for at undersøge, hvad der gjorde cannabis til det euforiserende stof, som det er. Hans arbejde afdækkede flere ting – i alt 80 aktive stoffer i planten, hvoraf THC og CBD nok er de mest kendte cannabinoider – men mest interessant er nok det menneskelige system, der også blev opdaget. I kølvandet på afdækningen af de aktive stoffer, fandt man i 1980’erne nemlig de receptorer, som menneskekroppen bruger, når vi opfanger de aktive stoffer fra cannabis. Disse receptorer – både i hjernen, i kroppen og immunforsvar – førte til, at man i 1990’erne fandt ud af, at kroppen selv producerer såkaldte cannabinoider – stoffer, der bliver brugt til at sende signaler rundt i kroppen. Systemet blev derfor opkaldt efter cannabis-planten, som det endocannabinoide system. Når kroppen selv danner stofferne, kaldes de endocannabinoider. Dæmpere af de andre stoffer Dette endocannabinoide system fungerer

30

hos os alle – og man skal ikke lade sig forvirre af det svære navn eller forbindelsen til cannabis. Det, som systemet og planten har tilfælles, er, at de aktive stoffer ligner nogle af dem, der sendes rundt i det menneskelige system allerede. Faktisk er det ikke kun mennesker, men alle levende væsner over insektniveau, der har et endocannabinoidt system. Det er signalstoffer, der blandt andet sørger for, at vi kan slappe af, spise, sove, glemme – men også beskytte vores celler, hvis de kommer ud for f.eks. et traume. Signalstofferne sørger – lidt forenklet – for at holde balancen, ligevægten i kroppen. Så hvis vores krop, f.eks. under stress, sætter gang i en kraftig stressrespons, så bliver der på et tidspunkt sendt dæmpende signalstoffer ud fra det endocannabinoide system. På den måde undgår vi at ende i kronisk stress, hvilket ville medføre store negative konsekvenser. Ligeledes dæmper signalstofferne smerter, hvis de på et tidspunkt bliver for overvældende.

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin