Page 21

/ tema

1

Kulhydrater – de farlige og de mindre farlige

I mange år har der været fokus på en kost til diabetikere uden sukker. Andre typer af kulhydrater har fået mindre opmærksomhed. De er ligefrem blevet anbefalet, som en del af en sund diabeteskost. Dette på trods af, at flere typer af kulhydrater egentlige bare er mange sukkermolekyler sat sammen i en lang kæde. Et nyt dansk studie har rykket ved denne bevidsthed. I to perioder af seks uger blev en gruppe af 28 diabetikere sat på to forskellige diæter. Den ene en konventionel diabetes-­ diæt. Den anden en diæt med lavere kulhydratindhold og til gengæld mere protein og fedt. Forsøgsdelta-

gerne opnåede bedst kontrol af deres blodsukker ved diæten med det laveste kulhydratindhold. Alle mennesker vil have gavn af at reducere de hurtige kulhydrater alias de “hårde hvidevarer” i kosten. Altså hvidt sukker, pasta, ris og brød. Hvis man er diabetiker eller i præ-diabetes gruppen, vil en yderligere reduktion i kornprodukter være gavnligt. I stedet kan man fokusere på at få flere linser, nødder, kerner, frø, lyst kød og fisk.

“Grøntsager er også vejen frem. Gerne op mod 800 gram dagligt i alle regnbuens farver og ikke mindst af de gamle sorter. ”

Grøntsager er også vejen frem. Gerne op mod 800 gram dagligt i alle regnbuens farver og ikke mindst af de gamle sorter. Et dansk studie har nemlig vist, at gamle sorter af kål og rodfrugter er bedre til at stabilisere blodsukkeret og sænke kolesteroltallet. Dette bla. grundet et højere indhold af bioaktive stoffer – herunder bitterstoffer. Ovenstående råd ligger tæt op ad den antiinflammatoriske kost. Idet inflammation spiller en rolle i udviklingen af diabetes, er det nødvendigt at spise en kost, som ikke skaber yderligere inflammation.

21

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin