Page 20

tema / Foto/ Shutterstock

tema

4 STEDER

Sødere, blø dere – bøjelig

der kan sættes ind mod diabetes Antallet af diabetikere er fordoblet på bare ti år. I Danmark har ca. 320.000 danskere type 2 diabetes. Eller sagt på en anden måde: En ud af 18 danskere har diagnosen! Derudover skønnes minimum 300.000 danskere at have et forstadie til diabetes, det vi kalder præ-diabetes.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

20

Gammelmands sukkersyge, ikke-insulin krævende sukkersyge eller type 2 diabetes. Kært barn har mange navne. Uanset navn kan vi konstatere, at sygdommen desværre er i rivende udvikling i den vestlige verden. Det er nærmest en epidemi. En epidemi skabt af en ikke-bæredygtig livsstil med en uhensigtsmæssig kost, for lidt bevægelse og søvn, samt et stressende liv for mange mennesker. Dette i kombination med et sæt af gener, som ikke har udviklet sig i samme tempo, som vores industrielle samfund. Type 2 diabetes – når insulinen ikke virker Type 2 diabetes er kendetegnet ved et højt blodsukker på baggrund af såkaldt insulinresistens. Eller på mere mundret dansk: nedsat insulinfølsomhed. For at sukker – alias glukose – kan give os energi, skal det transporteres ind i cellerne. Insulin er nøglen, der specifikt åbner glukose-døren i cellen. Således kan glukose fra blodbanen træde ind i cellen og bidrage til energiudvinding. Rent fysisk fremkaldes døråbningen ved, at insulin binder sig til en receptor på overfladen af cellen. Ved insulinresistens har receptorerne fået ”høretelefoner” på, hvorfor der skal meget mere insulin til, før signalet går igennem, og døren åbnes. Bugspytkirtlen kompenserer herfor ved en øget produktion af insulin. I en lang periode er dette nok til at holde blodsukkeret indenfor normalområdet. Denne periode med et for-

højet niveau af insulin, men med et blodsukker i den høje ende af normalområdet, kaldes for præ-diabetes. På et tidspunkt produceres ikke tilstrækkeligt med insulin ift. behovet, hvorfor glukosen ikke bliver optaget i cellerne og i stedet cirkulerer rundt i blodet. Resultatet er et konstant forhøjet blodsukker og en diabetes type 2 diagnose. Hvor kommer denne insulinresistens fra? Der er mange veje til Rom og ikke mindst mange veje, som vi slet ikke har kendskab til endnu. En ting er dog sikkert: Inflammation spiller en rolle i udviklingen af insulinresistens. Ikke mindst, fordi inflammation er med til at tænde for gener, der disponerer til udvikling af type 2 diabetes. Herunder gener, som har indvirkning på udvikling af overvægt, insulinudskillelse og -virkning. Inflammationsniveauet i kroppen er et fantastisk spejl for vores livsstil. 360 grader rundt. Derfor er det vigtigste våben i kampen mod epidemien at tage et grundigt eftersyn af alle vanerne. Dette uanset om man har diagnosen, er i forstadiet eller blot ønsker at forebygge. I det følgende gennemgås kostens og døgnrytmens betydning for blodsukkerreguleringen. For en ting er sikkert: Både hvad, hvor meget og ikke mindst hvornår, vi indtager føde, er helt essentielt for energibalancen og blodsukkerreguleringen.

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin