Page 17

/ tema

Gode øvelser for børn (og voksne) Meditation og visualisering er fantastiske redskaber til at hjælpe søvnen på vej – også for børn. Der findes blandt andet særlige bøger med børnemeditationer, der hjælper dit barn med at falde i søvn med kærlighed i hjertet og et smil på læben. For eksempel bogen ”Børnemeditationer: I mit hjerte” skrevet af Gitte Winther Graugaard. Særligt beroligende meditationsmusik eller lyde kan også hjælpe kroppen til ro. Der findes apps til smartphonen med musik eller lyde – såkaldt White Noise, der passer til forskellige aldre. Søg i din app/play-store på ”music for sleep,” så får du et udvalg frem. Husk at sætte telefonen på flytilstand, når musikken eller lydene afspilles. På den måde undgår du, at stråling fra telefonen påvirker barnets hjerne, og du undgår også, at barnet forstyrres af notifikationer og opkald.

O IH

Uro på flere måder Oplever du, at dit barn har svært ved at få kroppen til at falde til ro, så kan det homøopatiske Chamomilla comp. være en hjælp. Chamomilla comp. virker krampeløsnende og beroligende. De har vist effekt på søvnløshed og også på mareridt. Giv 5-10 dråber i et glas vand/te op mod sengetid. Hvis barnet får mareridt og vågner i løbet af natten, kan du smøre et par dråber Chamomilla comp. på barnets hud, hvor den er tynd, for at hjælpe barnet hurtigere til ro igen. Giv ikke op, hvis rådene fra artiklen her ikke lige har fuld effekt den første aften. Hjernen er et vanedyr, og det tager tid at få den ind i nye gode søvnvaner. Kroppen har ofte brug for lidt tid til at blive tanket helt op med næringsstoffer som B-vitaminer, omega 3 og magnesium, hvis den har været lidt i underskud. Der kan gå nogle uger, før I ser den optimale effekt af de nye handlinger. Men det er det hele værd, når først I mærker en forbedret søvn. At få dit barns søvn optimeret er i sig selv en gave til hele familien. Følelsen af at vågne veludhvilet og klar til en ny dag er fantastisk. Sov rigtig godt.

OPATISK UDG MØ AV E

M EBLO ST FÅS O

GS Å

Tanker, der forstyrrer Har dit barn tendens til tankemylder ved sengetid, så kan der være hjælp at hente i Bachs Blomsterremedier. Bachs blomsterremedier er lavet af fortyndede planteessenser og de kan hjælpe med at afbalancere forskellige psykiske udfordringer. Remediet White Chestnut/Hestekastanie har en god effekt på tankemylder, der holder dit barn vågen. Er dit barn utryg eller bange ved sengetid, så vælg et andet remedie. Er det noget bestemt, dit barn er bange for, for eksempel edderkopper bag sengen eller monstre i skabet, så skal du vælge Mimulus/Abeblomst. Er dit barn angst uden at vide hvorfor, så giv Aspen/ Bævreasp. Du kan godt kombinere flere af remedierne. De købes i en helsekostbutik. Dryp to dråber af hvert valgt remedie i et glas vand eller te og lad barnet drikke det stille og roligt op mod sengetid. Alternativt kan du kontakte en

Bach-behandler og få blandet en personlig flaske til dit barn, hvor du giver fire dråber lige inden sengetid i lidt vand/te.

ILL K

Til dannelsen af søvnhormon Som tidligere nævnt her i artiklen, så er melatonin et vigtigt stof, når det kommer til en god nattesøvn. Melatonin dannes af forskellige andre stoffer blandt andet tryptofan. For at omdanne tryptofan til melatonin kræves forskellige enzymer, der blandt andet er afhængige af B-vitaminer, zink og magnesium. Det kan derfor være en god idé at give dit barn en god kvalitets multivitamin og eventuelt lidt ekstra zink, da flere børnemultivitaminer ikke indeholder så meget zink. Du kan give dit barn et ekstra skud tryptofan gennem kosten. Tryptofan findes blandt andet i græskarkerner, bananer, spinat, soja og mandler. Tryptofan optages bedst sammen med komplekse kulhydrater. En lille portion godnatgrød af for eksempel havregryn, kogt på sojadrik, serveret med bananskiver, hakkede græskarkerner og nødder ovenpå kan være en god hjælp til nattesøvnen. Sådan et tryptofanboost virker bedst, når det serveres for sig selv lidt før sengetid. Tryptofan konkurrerer nemlig med andre aminosyrer om at passere blod-hjerne-barrieren. Hvis dit barn ikke er den store grødspiser, så lav en godnatsmoothie af en moden banan, bær, lidt frossen spinat, sojadrik og lidt vanilie. Server den gerne i en skål og drys hakkede græskarkerner og mandler ovenpå. Tryptofan findes også i kosttilskud som for eksempel ZenBev-pul-

ver, der også fås med kakaosmag. Det kan røres ud for eksempel i lun mandeldrik og serveres til godnatgrøden.

AM

Magnesium optages fint gennem huden, det er derfor oplagt at bruge en magnesiumcreme til børn, som ikke altid er så gode til at sluge kapsler eller piller. Det er vigtigt at købe en magnesiumCREME, da magnesium-olie og magnesiumspray har tendens til at svie på huden. Smør dit barn med lidt magnesiumcreme 15 minutter før sengetid. Det er ikke så vigtigt, hvor på huden du smører. Men hvis dit barn har tendens til vokseværk, er det en god ide at smøre der, hvor det gør ondt.

17

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin