Page 16

tema /

fra computer, tablets og smart-phones har en særlig negativ effekt på melatoninproduktionen og dermed på søvnen. Lær dit barn gode skærmvaner ved at få slukket for skærmen en til to timer før sengetid. Hvis dit barn har brug for at lave lektier sent om aftenen så sørg for at indstille skærmens lys til ”night shift”, hvor de røde toner dominerer. Det kan være en god idé at indstille ”night shift” til at slå til på faste tidspunkter, så I ikke selv skal huske på det. ”Night shift” er ikke et fripas til bare at surfe løs sent om aftenen. Stimuli fra spil, film, mails, nyheder og så videre har i sig selv en opkvikkende effekt på hjernen og kan derfor kategoriseres med som søvn-drillepinde. Sørg for, at smartphones og tablets er slukket om natten eller som minimum på ”forstyr ikke-funktion”, hvis de bliver brugt som vækkeur. Notifikationer og sms’er kan i høj grad forstyrre søvnen.

16

“En lille portion godnatgrød af for eksempel havregryn, kogt på sojadrik, serveret med bananskiver, hakkede græskarkerner og nødder ovenpå kan være en god hjælp til nattesøvnen.” Tag en snak med dit barn om gode skærmfri og forstyrrelsesfri søvnvaner. Det kan godt være, at nogle af kammeraterne har andre regler og gerne vil sende beskeder sent. Men hjælp dit barn med at få lavet gode rammer omkring søvnen. Nogle unge mennesker får for vane at holde sig friske med koffeinholdige energidrikke eller kaffe om aftenen. Det er en uhyre dårlig idé i forhold til søvnen. Koffein påvirker søvnfaserne negativt, og det bliver rigtigt længe i kroppen. Lad ikke motion foregå lige før sengetid, da kroppen her har brug for at falde til ro. Søvn-tryllestøv Er søvnen gået i hårdknude, så kan der være god hjælp at

hente med lidt søvn-tryllestøv. Kombiner gerne de forskellige muligheder. Omega-3 fedtsyrer er særdeles vigtige for hjernen både som byggesten og som en del af signalstofferne i hjernen. Det giver derfor rigtig god mening, at studier har vist, at indtag af omega-3 fedtsyrerne fra fisk og alger, DHA og EPA, har positiv effekt på søvnen. Det er for eksempel set både hos gravide med effekt på søvnen hos deres kommende børn og også hos skolebørn. Du kan booste dit barn med DHA og EPA ved at give et tilskud af en god kvalitets fiskeolie. Vælg gerne en olie med mindst 250 mg DHA og mindst 250 mg EPA i en dagsdosis. Vælg også en olie, der er renset for tungmetaller og som er frisk. Magnesium har en afslappende effekt på både muskler og nervesystem. Det er et rigtigt godt udgangspunkt for søvnen. Studier har også vist, at magnesium kan have positiv effekt på søvnen.

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin