Page 15

/ tema

For lidt søvn i længere tid betyder blandt andet, at dit barn får sværere ved at håndtere følelser og stress. Det påvirker dit barns sociale kompetencer og evnen til samarbejde. Dårlig søvn hos børn kan også påvirke hele familiens trivsel. Som forældre har vi også brug for tilstrækkelig god nattesøvn for at blive friske og for at have overskud til at være de mødre og fædre, vi gerne vil være. Søvn er naturligt og har været en del af menneskets behov siden tidernes morgen. Men det betyder ikke, at søvn nødvendigvis er nemt, heller ikke for børn og unge.

“EN UNDERSØGELSE HAR VIST, AT FLERE END HVERT TREDJE BARN MELLEM 7 OG 18 ÅR I DANMARK SOVER FOR LIDT. ” En undersøgelse har vist, at flere end hvert tredje barn mellem 7 og 18 år i Danmark sover for lidt. Det er måske ikke så underligt. Der findes i dag en del søvn-drillepinde i vores liv, som giver søvnen kamp til stregen. Heldigvis findes der også søvn-tryllestøv, som kan hjælpe vores børn med at komme til drømmeland. Søvnfremmere Kroppen og også søvnen fungerer bedst med faste rytmer. Når dit barn står op og går i seng på cirka samme tid hver dag, så fremmer det en god søvn. Det gælder også weekenderne. Hvis dit barn har svært ved at falde i søvn om aftenen, så kan det være en god investering at indrette weekenderne, så de følger samme døgnrytme som hverdagen. Det kan måske være udfordrende at holde fast i sengetiderne, hvis dit barn selv plager om lov til at blive længere oppe. Men for mange kan det være en hjælp at forberede dit barn, så godnatordren ikke kommer som lyn fra en klar himmel. Fortæl gerne dit barn, at om 15 minutter er det tid til at få børstet tænder og komme i seng. På den måde kan dit barn blive bevidst om at få afsluttet den aktivitet, de er i gang med. Ritualer hjælper hjernen med at komme ned i gear og blive klar til søvnen. Find ritualer, der passer til barnets alder. Læs for eksempel en hyggelig historie for barnet eller lad barnet læse lidt selv, giv lidt massage, nus fødderne lidt, lyt til lidt rolig musik. Find de løsninger, som er dejlige for jer.

Ritualerne skal være rolige. At hoppe på trampolin i 20 minutter hver aften lige inden sengetid er ikke hjælp til at falde hurtigere i søvn – tværtimod. Rolige ritualer er dog ikke noget quick-fix, men over tid vil hjernen genkende dem, og det vil blive nemmere for dit barn at falde i søvn. Gode søvnomgivelser Hjælp dit barn til at sove i mørke. Fuldstændig mørke giver den bedste produktion af søvnhormonet melatonin, som også har betydning for immunforsvaret, humøret, vægten, nervesystemet med mere. Især om sommeren kan det være svært at opnå 100 pct. mørke i soveværelset. Selv med mørklægningsgardiner, slipper der ofte lidt lys ind. Et par bløde søvnbriller kan være en god løsning både til børn og voksne. De er nemme at have liggende under hovedpuden og også at tage med, når man sover andre steder. Søvnbriller kan købes flere steder, men I kan også selv sy dem i noget fint stof, som barnet selv kan være med til at vælge. Hvis dit barn er vant til at sove med lys tændt, så prøv gradvist at skrue ned for styrken, så dit barn trygt kan vænne sig til mørket. Har I brug for lidt lys om natten, så køb en lampe med rødt lys. Det forstyrrer melatonin-produktionen mindre end det blålige lys. Temperaturen i soveværelset kan også have betydning for søvnen. Sørg så vidt muligt for et køligt soveværelse til dit barn. Skru ned for varmen i løbet af aftenen og luft godt ud inden sengetid. Hvis dit barn har tendens til at smide dynen af sig i løbet af natten, så giv dit barn noget varmt nattøj på, så det ikke kommer til at fryse. Lige så vigtigt mørke er om natten, lige så vigtigt er sollys om dagen. Sollys gennem øjets iris hjælper til dannelse af serotonin, som senere om natten skal bruges til dannelsen af melatonin. Det er derfor vigtigt at dit barn kommer udendørs i løbet af dagtimerne. Motion og bevægelse i løbet af dagen har også en positiv effekt på søvnen. Har du et ungt menneske i huset, som er nødt til at bruge meget tid med studier indendørs, så kan I overveje at købe en lysterapi-lampe, der efterligner solens lysfrekvenser. Især om efteråret og vinteren kan det være ekstra effektfuldt, da der her kun er få timer efter skoletid, hvor det stadig er lyst udenfor. Husk at slukke for den om aftenen. De slemme søvndrillepinde Den nok største søvn-drillepind i dag er kunstigt lys om aftenen. Kunstigt lys påvirker hjernen gennem øjnene og øger den elektriske aktivitet i hjernen. Dermed snydes hjernen til at tro, at den skal holde sig vågen på tidspunkter, hvor det ellers er tid til at gå til ro. Især det blålige lys

15

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin