Page 1

en holdning til livet

tema

Vi giver – vi tager

Få styr på din indre termostat – Hormoner eller temperament?

Hjerteproblemer?

+

– Lær de oversete årsager at kende

Begynderguide

Bruce L ipton:

Hold op med at tænke! Din ubevidste adfærd kan sabotere dig, mens du har travlt med andre tanker.

til plante-kost Gør din sommerglød smukkere

Er du den evige hjælper?

Nr. 05 2019 / Tilskud til hjertet / Hormonelle balancer / Senior-skavanker Kvindelige balancer / Bæredygtig livsstil / Opskrifter med fokus på miljø www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk


Glucosamin – virksomt lægemiddel ved

SLIDGIGT I KNÆET AT-ÅB M-

KØB IKKE GLUCOSAMIN PÅ NETTET Det er nemt at blive snydt eller ligefrem at lave noget ulovligt, når man køber glucosamin på nettet eller som postorde. Hvis produkterne ikke er registreret som lægemidler i Danmark, men derimod et kosttilskud, så er det ulovligt at købe produktet, og man risikerer, at de indeholder ukendte stoffer med ukendt virkning. Det bedste råd er derfor at købe glucosamin fra anerkendte producenter og i Matas eller udvalgte helsekostbutikker.

pharmanord

HVAD ER GLUCOSAMIN? Glucosamin bliver udvundet af skaldyr og er i sin enkelthed et sukkerstof. Glucosamin spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af ledbrusken (brusken mellem dine led). Flere undersøgelser har vist, at glucosamin kan hæmme nedbrydningen af ledbrusk og lindrer smerterne ved personer, som har let til moderat slidgigt i knæet.

Glucosamin Pharma Nord er synkevenlige kapsler, som kan skilles ad, så Glucosamin-indholdet kan røres ud i juice eller yoghurt. Nemt hvis man har besvær med at sluge piller. Indeholder ikke overflødige tablethjælpestoffer (ingen laktose).

DK_Glucosamin_ad_Helse_208x275_0418

Læs mere om slidgigt og virkningen af glucosamin og tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.pharmanord.dk

GLUCOSAMIN PHARMA NORD – lægemidlet til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet.

www.pharmanord.dk

Glucosamin Pharma Nord Lægemidlet Glucosamin Pharma Nord lindrer symptomer ved mild til moderat slidgigt i knæet. Inden du starter behandling med Glucosamin Pharma Nord, bør du kontakte din læge for at udelukke tilstedeværelsen af ledsygdomme, der kræver anden behandling. Dosering: Voksne og ældre; Den sædvanlige dosis er 1 kapsel 3 gange dagligt (svarende til 1200 mg glucosamin). Alternativt kan du tage alle 3 kapsler på én gang. Kapslen/kapslerne bør tages med et helt glas vand. Må kun anvendes til børn og unge under 18 år efter lægens anvisning. Glucosamin Pharma Nord må ikke anvendes under graviditet og bør ikke anvendes i ammeperioden. Bør ikke anvendes ved allergi overfor skaldyr. 1 kapsel Glucosamin Pharma Nord indeholder 2,2 mmol (87 mg) kalium. Kaliumindholdet bør tages til efterretning hos patienter med nedsat nyrefunktion eller patienter på en kontrolleret kaliumdiæt. Tal også med lægen, hvis du er bekendt med at have en øget risiko for at få hjerte/karsygdomme. Der er i få tilfælde observeret forhøjet indhold af kolesterol i blodet hos patienter i behandling med glucosamin. Det anbefales at få målt kolesterol indholdet i blodet i starten af og under behandlingen med glucosamin. Tal også med lægen hvis du har diabetes mellitus (sukkersyge). Det kan være nødvendigt at måle dit blodsukker hyppigere i starten af behandlingen med Glucosamin Pharma Nord. Tal også med lægen hvis du lider af astma. Du skal være opmærksom på, at dine astmasymptomer kan forværres. Forsigtighed skal udvises, hvis du tager Glucosamin Pharma Nord sammen med andre lægemidler. Dette gælder især: blodfortyndende lægemidler (warfarin) og antibiotika af typen tetracykliner. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger er: hovedpine, døsighed, kvalme, mavesmerter, fordøjelsesbesvær, diarré, forstoppelse. Ikke almindelige bivirkninger er: udslæt, hudkløe, hudrødme. Vejl. udsalgspris: kr. 129,00 (90 stk.), kr. 299,00 (270 stk.) og kr. 999,00 (1000 stk.). MT-nr: 34837. Læs indlægssedlen omhyggeligt.

NE

HVORFOR ER DER EN FORSKEL? Et kosttilskud kræver ikke en godkendelse, og der er langt fra samme kontrol omkring råvarer og virkning, som ved et lægemiddel. Som lægemiddel skal et glucosamin-præparat opfylde en række krav, som skal sikre, at forbrugeren får et aktivt og smertelindrende produkt. Derfor har man i over 10 år fastholdt, at glucosamin kun må sælges som lægemiddel i Danmark.

NE

I Danmark må glucosamin kun sælges som lægemiddel, og det er der en god grund til. Det giver en sikkerhed for kvalitet og virkning af det aktive stof. Internationale gigteksperter har kigget på såkaldte metaanalyser, og her kan man se, at kun produkter, som er tilladt som lægemidler, virker – ikke kosttilskudsprodukter, som i Danmark desværre sælges ulovligt via postordre eller på nettet.


/ indhold

12

Hjerteproblemer

tema

Bæredygtig livsstil

Vi giver – vi tager

Kend de oversete årsager og

38

Din begynderguide til plantebaseret kost

symptomer for

Er du ny som kødfri? Så få tips og

hjertesundhedens skyld.

tricks til en grøn hverdag.

54

16

Hvis dit hjerte kunne snakke

Bæredygtig livsstil

Så ville det helt klart bede

– Det behøver ikke være alt eller intet

om nogle bestemte

for at være miljøvenligt.

næringsstoffer.

22

08

Hormoner fungerer bedst i harmoni og balance Få vores bedste råd til at stabilisere hormonerne.

26

42

Sommerglød – gør den endnu smukkere Produkter og vaner, der får din hud til stråle bedst muligt i ferien.

Kvinde: Få styr på det hormonelle cirkus Hele livet igennem påvirkes vi mere eller mindre.

48

28

Den evige hjælper: Er du for sød?

Er det hormoner eller

Har du svært ved at sige nej? Og gør

alderdom?

det livet unødigt hårdt?

... eller bare skavanker? Vi har gode råd til

Lær at tackle dine udbrud, før de sker!

60

Brevkasser Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

Interview med cellebiolog Bruce Lipton om, hvordan vi kan påvirke vores liv og sundhed på celleplan.

TIMULERER B ES LO VI D L A

M O

S

Få styr på din indre termostat

Hold op med at tænke!

B LØ

ET OG NERVE

SY ST

ET

32

EM

specifikke problemer.

3


Leder /

abonnement

Det, vi taler om, får magt! Ja, det lyder som en halvslidt frase fra en selvhjælpsbog i 00’erne, men det er om noget endnu mere aktuelt end nogensinde. Med sociale medier og en stædig insisteren på ytringsfrihed har ordene nemlig frit spil.

9644 4502 Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

“Ytringsfrihed her på redaktionen er ikke retten til at tale grimt” Malene Tonnung, Redaktør

Hver gang du taler om noget eller nogen, som du ikke kan lide, kaster du rigtig meget energi efter det. Det kommer til at fylde meget mere, end det måske egentligt er berettiget til. På den måde kan det ende med at stjæle pladsen for det, du hellere ville bruge tiden på: Dem, du elsker, og de ting du gerne vil. Vi ser det hver dag – under valget, på sociale medier, i andre medier – alle steder, hvor folk springer med på en overbevisning eller en historie, uden lige at standse op først. Løgne vokser sig sande På de sociale medier har det nærmest taget overhånd. Her sørger store hære af meningsdannere eller ”trolde” for at føde debatten i den retning, der skal få os til at springe med på vognen. På den måde kan en ganske lille historie eller mening vokse sig stor og magtfuld. Men det sker også i det små og mellem mennesker. Vi får hele tiden nye overbevisninger om, hvad der gør os sunde eller syge. Bare udfra, hvad vi taler med hinanden om. Hvis man gentager en løgn mange gange nok, bliver den til en sandhed. I hvert fald mellem mennesker. Lad os bevare retten til at standse op Ytringsfrihed her på redaktionen er ikke retten til at tale grimt. Her er det retten til at kigge i andre retninger, undersøge forholdene bag vores overbevisninger, standse op og få nye vinkler på. Derfor elsker vi det, vi laver – selvom vi nogle gange står lidt alene. Til gengæld håber vi hver gang, at vi er med til at give dig nogle ord, der virkelig kan bruges – som ikke bare støjer og fylder dig med dårlig energi. Velkommen til et hjerteligt sommernummer – hvor vi giver og tager!

4

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 / Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Shutterstock


ANNONCE

Anne anbefaler kosttilskud til fedtforbrænding Anne var ked af sin figur, men en livsstilsændring og Fat Burner™ blev et stort vendepunkt i hendes liv.

Forbrænder kalorier med Fat Burner

D

et hele startede, da jeg skulle til en sommerfest på min arbejdsplads. Uanset hvilken kjole jeg fandt frem fra skabet, lignende jeg en ”stoppet pølse”. Det havde stået på i nogle år, og jeg var slet ikke glad for det, jeg så, når jeg kiggede mig i spejlet. Jeg havde bevidst, i mange år, undgået vægten på badeværelset.

new nordic

Her vejer Anne 86 kg. Det er tydeligt at se, hvor meget hun har tabt sig.

ken kjole jeg skal have på til fest. Denne kombination har været den helt rigtige for mig. Fat Burner har virkelig sat gang i min forbrænding.

Fik et chok da jeg gik på vægten –Da jeg tog på sommerferie gik jeg alligevel på vægten. Den viste 86 kg. Jeg besluttede mig for, at lave en livsstilsændring. Jeg ændrede min kost, og jeg gik minimum 10.000 skridt hver dag. Jeg har ikke dyrket motion i 16 år, så jeg vidste, at jeg ikke bare kunne begynde at løbe for at få forbrændingen i vejret. Ønskede naturlig hjælp til min fedtforbrænding –Jeg ønskede at have noget støtte undervejs i min forandring og gerne noget naturligt. Hos Matas købte jeg Fat Burner™, som indeholder Yerba mate, der støtter et vægttab og cholin, som bidrager til normal omsætning af fedt. Jeg forbrænder kalorier –Jeg kan virkelig mærke, at Fat Burner er god for mig og tabletterne har virkelig været en fantastisk støtte. Jeg spiser sundt, jeg føler mig glad og positiv. Nu skal jeg ikke tænke på, hvilFAT BURNER™ ER LET AT TAGE – TO TABLETTER DAGLIGT TIL ET MÅLTID BØR HOLDE DIN FEDTFORBRÆNDING OPPE HELE DAGEN.

Har du prøvet alt ? Spiser du sundt og træner, men de sidste par kilo nægter at forsvinde ? Hvorfor ikke prøve Fat Burner™ tabletten. Et helt nyt kosttilskud med yerba mate, cholin og grøn te. Fat Burner støtter en effektiv fedtforbrænding og hjælper dig med at vedligeholde en sund kropsvægt.

nært beslægtet med B-vitaminer hjælper din krop med en normal omsætning af fedtstoffer. Yerba mate blade støtter dit vægttab og bidrager til nedbrydning af fedt i kombination med sunde kostvaner. Hvor kan man købe Fat Burner ? Fat Burner kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www. newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Fat Burner arbejder i harmoni med din krop Fat Burner tabletten indeholder en avanceret blanding af velafprøvede ingredienser, der støtter en effektiv fedtforbrænding. Yerba mate er kombineret med sort kommen, ingefær, grøn te og marietidsel. Urterne er kombineret med Det gode råd gør forskellen næringsstoffet cholin. Cholin er et vandopløwww.matas.dk seligt vitaminlignende næringsstof, som er Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store


/ oase

Stop forstoppelsen! Rigtig mange af os døjer med forstoppelse – enten som en kronisk tilstand eller blot i perioder. Det er en helt almindelig, men ubehagelig lidelse. Forstoppelse medfører nemlig symptomer som luft i maven, rumlende mave, mavesmerter, kvalme, oppustethed mv. Men forstoppelse går i høj grad også ud over det mentale overskud og dermed humøret. Er du forstoppet, bruger kroppen i virkeligheden meget energi på alle de ­affaldsstoffer, som burde have forladt kroppen for længst. Dvs. energi du kunne have brugt på dit arbejde, dine børn, motion osv. Med Frugt & Fiber, der bl.a. indeholder rabarber og figen, kan du på helt naturlig vis sætte skub på fordøjelsen og få maven på gled. Og virkningen opstår allerede efter 6-8 timer, så du vil hurtigt mærke en lindring og genvinde dit overskud og velvære. Fås i både tabletter og tyggeterninger i din helsekost og på Bioforce.dk. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Få en chat! Husker du? Vores forudsætninger for at huske, indlære, problemløse og fastholde opmærksomheden er forskellige. Tænkning er miljøafhængig og påvirkelig. Den formes og udvikles i løbet af hele vores liv, afhængigt af hvilke begivenheder vi oplever eller hvilke udfordringer vi møder. Det vil sige, at de processer, som foregår i hjernen som opfattelse, ­tænkning, erfaring m.m., er noget, vi udvikler og kan påvirke. Studier har vist, at KeenMind kan støtte de kognitive funktioner. Man har blandt andet set, at KeenMind støtter koncentrationen og ­huskeevnen af nye informationer. KeenMind er et kosttilskud baseret på udtræk fra Bacopa monnieri. Som det er med de fleste medicinske planter, er det et mix af indholdsstoffer, som skaber den terapeutiske effekt. Mange forskellige indholdsstoffer er blevet identificeret i planten, og det er synergien af alle disse indholdsstoffer, som giver virkningen: bedre evne til at gemme og finde information, mindre glemsomhed, bedre til at lære. Find KeenMind i helsekostforretninger til vejl. pris kr. 259,- for 60 kapsler. Forhandlerinfo: Novasel, tlf. 63 23 00 02

6

Sjælesorg.nu er en gratis chatfunktion, hvor du kan få en fortrolig samtale med en præst om lige netop det, der går dig på. Altså emner, som du gerne vil vende med et andet menneske, der er parat til at lytte. Du behøver ikke være være i decideret sorg, men kan benytte tilbuddet, hvis du har en krise, du gerne vil vende med et andet menneske. Sjælesorg.nu er et folkekirkeligt treårigt projekt, som er støttet af Folkekirkens Fællesfond og de ti stifter i Danmark. Når du chatter med en præst, får du får mulighed for at skrive med en person, som er vant til at tale med mennesker. Præsten kender og har mødt mange af de tanker og følelser, der opstår, når vi mennesker er i ­krise. De ved, hvornår de skal lytte, og hvornår de skal spørge ind til dine tanker. Præsten kan også hjælpe med at henvise til andre. Du finder informationer om tidspunkter og kontaktinfo på www.sjælesorg.nu.


TILBUD Det perfekte sæt til den gode ferie

/ tema ANNONCE

Normalpris: 308,– bioforce

SÆT TILBUDSPRIS

198,–

Købes hos helsekost­ butikker

Indeholder calcium, der bidrager til fordøjelses­ enzymernes normale funktion.

7


interview / Af/ Clara Edgar Jakobsen Foto/ Peter Gonzales

Hold op med at tænke! Din ubevidste adfærd blev programmeret til din hjerne, inden du selv vidste, det skete. Se på dit liv i dag, for det er en udskrift af de programmer. Alt det, du drømmer om, og som er kommet nemt til dig, har gjort det, fordi programmerne understøtter det. Alt, du drømmer om, men som er svært, er det, fordi programmerne ikke er kodet til, at du skal ende der. Men der er en måde at tage magten fra programmerne tilbage.

Du styrer selv, om du bliver syg. Om du bliver ulykkelig. Om du får succes. Om du finder kærligheden. Det er ikke bare pointer fra en dårlig selvhjælpsbog, det er faktisk biologiske og fysiske love. Du har magten til at føre dit liv i den retning, du drømmer om. Men det kræver, at du tager styringen. Nu tænker du måske, at du har styringen. Har et solidt greb om rattet. Ved, hvor du vil hen. Men at det jo ikke er din skyld, at du har dårlige gener, at universet er imod dig, eller at andre ikke kan se, hvor fantastisk du er. Det er da alle andres skyld. Eller er det? Ifølge cellebiolog og forfatter til bogen ”Intelligente celler” Bruce Lipton er svaret nej. Det er ikke de andres skyld. For du er som menneske hverken offer for dine gener, underlagt en universel skæbne eller ude af stand til at påvirke, hvordan andre ser dig. Du er som menneske energi. Albert Einstein sagde: ”Partikler styres af feltet omkring dem.” Og hvad betyder det så? Det betyder, at feltet – altså energien – former massen. Energi bestemmer, hvad der sker i din krop og din tilværelse. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan du så ændrer din energi i en lykkelig

“Vi kan ikke se, når vi saboterer os selv med dårlig opførsel, fordi bevidstheden er optaget af andre ting – tanker” 8

og positiv retning, mod det liv med succes, kærlighed og sundhed, du drømmer om? Din underbevidsthed sidder ved rattet For at forstå, hvordan det hænger sammen, skal vi tilbage til det første af et menneskes liv. Mere præcist perioden op til syv-årsalderen, hvor hjernen arbejder i det, der hedder theta-bølger, som egentlig er en form for hypnosetilstand, hvor barnet indlærer færdigheder til underbevidstheden. De lærer at gå, tale, være en del af en familie. Evner, som ikke senere skal genlæres, fordi de er blevet til ubevidste vaner. Det er smart, fordi det betyder, at når bevidstheden begynder at vise sig med ønsker, drømme og kreativitet, så har vi lært de basale færdigheder, som skal til, for at vi kan udleve og udfolde vores potentiale. Men der er et problem med de ubevidste færdigheder. – 70 procent af de vaner og færdigheder, vi lærer fra omgivelserne i de første syv år, er dårlige, negative og selvdestruktive. Det betyder, at vi ikke kan skabe gode ting i kroppen og tilværelsen, hvis vi forfalder til vores underbevidsthed, forklarer Bruce Lipton. Og vi forfalder ofte til at lade underbevidstheden tage kontrollen. Det sker hver gang, vi bruger vores bevidste sind til at tænke. For når vi gør det, rykker bevidstheden ind i tankevirksomheden, og så kan vi ikke samtidigt bruge den til at handle og agere. Du kender sikkert det med at sidde i bilen og lige i det, du sætter dig ind, er du opmærksom på vejen, på andre


/ interview

billister, på at køre ordentligt, men så hører du noget i radioen, som får dig til at tænke. Og selvom du stadig kører bilen, så er det ikke længere dit bevidste selv, der har kontrollen. Det er underbevidstheden. Vanen. Og hvis vanen er at køre hasarderet, så kommer du til at gøre det. Samme princip gør sig gældende i 95 procent af livet, fordi vi bruger 95 procent af vores vågne tid på at tænke, og derfor lader vi autopiloten handle for os langt størstedelen af dagen. Men hvordan hænger det sammen, at vi går rundt og tror, at vi styrer livet, når vi i virkeligheden ikke er til stede det meste af tiden? Jeg er ikke ligesom mine forældre! Det er fordi, vi ikke selv kan se, når underbevidstheden tager over. – Vi kan ikke se, når vi saboterer os selv med dårlig opførsel, fordi be-

vidstheden er optaget af andre ting – tanker. Alle andre kan se det, men vi kan gå rundt hele livet og ikke vide, at vi nogensinde selv spillede en rolle i al den dårligdom, der ramte os, siger Lipton. Lyder det usandsynligt? Kan det virkelig passe, at vi udviser dårlig adfærd, som vi har lært fra vores omgivelser i barndommen, uden at opdage det? Forestil dig det her scenarie: Du har en ven, lad os kalde ham Kasper. I har kendt hinanden, siden I var børn, og derfor kender du også Kaspers forældre. En dag, du er sammen med Kasper, ser du ham opføre sig præcis som sin far. Du siger det til ham, og det afføder hurtigt en meget afvisende reaktion fra Kasper, som på ingen måde mener, at han minder om sin far. Du kan se det, men Kasper, som kun opfører sig som sin far, når hans bevidsthed er travlt optaget, har ikke den fjerneste anelse om, at han agerer ud fra en opførsel, han har tillært sig ved at se på sin far, da han bare var en knægt. Du er Kasper. Jeg er Kasper. Vi er alle sammen Kasper. Og vi er det 95 procent af tiden. Det er skidt, fordi det betyder, at vi ikke selv kan se, hvorfor livet går skævt.

Tanker påvirker energi, som former tilværelsen Vi vender lige tilbage til den første påstand: Du styrer selv, om du bliver syg. Om du bliver ulykkelig. Om du får succes. Om du finder kærligheden. Nu forstår du, at langt de fleste mennesker går gennem livet uden at opdage, at de bruger størstedelen af deres tid på at udvise negativ adfærd og gengive deres forældres dårlige og selvdestruktive vaner, men du mangler måske koblingen mellem den sandhed og livets ulykker. – Bevidsthed styrer biologi, gener og adfærd. Men når vi tænker, slipper vi kontrollen, og underbevidstheden tager over. Og når 70 procent af underbevidsthedens programmer er dårlige, så er det, at problemet opstår, siger Lipton. Han uddyber med at forklare, at sundhed er en afspejling af adfærd,

9


interview / og adfærden – størstedelen af tiden – bliver styret af en uhensigtsmæssig autopilot, der sender negative energier til feltet omkring os – og lad os lige stoppe op et øjeblik, og gentage det: Tanker sender negative energier til feltet omkring os. Det er faktisk videnskabeligt bevist. – Med ny teknologi kan vi læse hjernens vibrationer uden nogensinde at røre huden. Det betyder altså, at tanker ikke kun sker inde i hovedet. Tanker bliver sendt ud i omgivelserne, hvor de kan ændre energien, og så er vi tilbage ved Einsteins pointe om, at energi former masse. Altså kan tanker styrer, hvad der sker både i og uden for kroppen, siger Lipton. Vi har lært at gå til lægen for at få det bedre Så selvom vi ikke ønsker, at der sker dårlige ting i livet, er vi altså selv med til at få sygdom og ulykke til at regne ned over os, fordi vi lader underbevidstheden forme feltet omkring os. Vi tager et eksempel. Da du var barn, og mor eller far blev syg, hvad sagde de så til hinanden? Sandsynligvis sagde de, at de skulle til lægen. Det samme sagde de nok til dig, hvis du var syg. Du skal til lægen. Det betyder, at du ubevidst har lært at for at blive rask, skal du til lægen. Hvad, du nok ikke har lært, er, hvad lægen så skal gøre. Du ved bare, at du skal se ham, før du kan få det godt. Og så har du måske prøvet, at du på vej derhen, eller mens du sidder i venteværelset, begynder at få det bedre? – Kroppen kan hele sig selv, men fordi vi har lært fra barns ben, at vi skal til lægen for at blive raske, kan kroppen ikke gå i gang med den proces, før vi har set lægen, eller i hvert fald er tæt på at se ham, fordi det er det, vi er blevet indpodet til at tro, siger Lipton. Et andet eksempel er den forståelse, vi har fået af gener. – Alle siger, at gener skaber sygdom. Men sandheden er, at det kun er en procent af sygdomme, der er linket til et gen. Vi er altså ikke ofre for vores gener, og videnskaben begynder at anerkender det, der hedder

10

epigenetik, altså noget der er over generne og styrer dem, og det er bevidsthed, siger Lipton. Igen er vi altså tilbage ved, at vi med bevidsthed kan styre gener og dermed også sygdom, men fordi vi har lært, at gener udløser sygdom, og det faktum er indlejret i underbevidstheden, som sidder ved rattet det meste af tiden, udløser vi de genetiske reaktioner, der skal til, for at sygdommen opstår. Den lille røde pille Nu begynder det forhåbentligt at give mening. At vi har magten til at skabe det liv, vi drømmer om, men at vi saboterer os selv ved at overgive styringen til destruktive vaner og negative tanker, som sender energier ud i omgivelserne og former kroppens biologi. Men hvordan får vi kontrollen tilbage? Det gør vi ved at stoppe med at tænke. For hvis vi i stedet for at bruge 95 procent af tiden på at trække bevidstheden ind i tankevirksomheden, men brugte vores kreative og handlende bevidsthed på at lede os mod håb, drømme og lykke, ville de underbevidste vaner ikke blive aktiveret.

“Men når vi tænker, slipper vi kontrollen, og underbevidstheden tager over. Og når 70 procent af underbevidsthedens programmer er dårlige, så er det, at problemet opstår” Og hvordan holder man op med at tænke? Det gør man ved at tage den lille røde pille. – Jeg kan godt lide filmen Matrix. Folk siger, at den er science fiction, men det er den ikke. Det er en dokumentar, for vi er alle sammen blevet programmeret. Men ligesom i filmen, kan vi også tage den lille røde pille og stoppe med at leve efter programmerne, siger Lipton. Den røde pille for mennesker er tilstedeværelse. Mere specifikt kan det være at blive mindfull eller forelske sig. For når man falder hovedkulds for et andet menneske, har man ikke brug for at flygte ind i sine tanker. Man vil bare være til stede med det her menneske, som man har ledt så længe efter. Hvis du har prøvet det, ved du, hvordan hele verden på bare 24 timer kan ændre karakter markant. Musikken lyder bedre. Maden smager bedre. Det kedelige arbejde er ikke så træls. Og forklaringen er simpel. Det er fordi, du er i kontrol. Dit kreative bevidste sind er i kontrol og sender positive energier ud i feltet omkring dig, hvorfra den ikke kun påvirker dit syn på verden, men også har direkte positiv indflydelse på dine celler. Det er også derfor, at lykkelige og forelskede mennesker har en særlig glød omkring sig. Så hold op med at tænke.

Kan vi udvikle os til sommerfugle? Nu troede du måske, at åbenbaringerne ville stoppe her, men nej. For lige såvel, som energier kan forme biologi ved at påvirke cellerne, kan energi også forme verden ved at påvirke mennesker. – Hvis vi indser, at alle mennesker er som celler, der skal arbejde sammen, for at skabe harmoni i kroppen, så vil det påvirke den måde, vi behandler hinanden. Lige nu er det


/ interview

“Sandheden er, at det kun er en procent af sygdomme, der er linket til et gen. Vi er altså ikke ofre for vores gener”

Skal du med? Få mere energi, et bedre helbred samt indre fred! Bruce Lipton kommer til Danmark og kan opleves i København 27 Sep. 2019 med foredraget: ‘The Turning Point: Thriving Through Evolutionary Chaos’ Du kan bestille din billet her: www.alun.dk/Bruce

som om menneskeheden lider af en autoimmun sygdom, hvor vi celler bekæmper hinanden, og det ender med at slå kroppen ihjel, siger Lipton. Hvis vi skal undgå den skæbne, vi står overfor, kræver det, at vi gør op

med de indkodede forestillinger om, at hvert menneske er et separat individ, som ud fra darwinistiske antagelser skal kæmpe om sin plads på jorden. Og ligesom det kræver vores fulde bevidsthed at ændre vaner i forhold til eget liv og sundhed, gør samme princip sig gældende her. Vi står lige nu på en knivspids, men som vi har lært, så har vi skaberkræften til at bestemme udfaldet. I hvert fald, hvis vi er klar til at tage nye skridt i vores udvikling som art. Om vi klarer den, er op til os, men endnu uvist, hvis man spørger Lipton. – Hvis du sætter en sommerfuglelarve på et blad, spiser den det og ødelægger derved sit eksistensgrundlag.

Men så går larven ind i sin puppe og nedbryder sig selv. Hvis man kigger ind i puppen, mens det sker, er det kaos, fordi larvens celler er ved at blive til noget andet. Vi mennesker har været larven og ødelagt vores eksistensgrundlag, men vi kan vælge en ny vej og flyve ud som sommerfugle, hvis vi arbejder sammen, siger han.

11


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Vi giver – vi tager

Hjerteproblemer:

De oversete årsager og symptomer Vores hjerte pumper dagen igennem året rundt. Men der er skjulte farer for dette vores vigtigste organ og hovedbestyrer af blodkredsløbet – forhold vi let overser, når vi taler hjertesundhed. Og så skal især kvinder være mere bevidste om, hvad deres – og ikke mandens – symptomer på hjerteproblemer kan være.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

12

Hjertet er et lille organ på størrelse med en knytnæve lokaliseret i vores brystkasse. En hårdtarbejdende pumpe koblet til et dynamisk rørsystem. Denne enhed sikrer døgnet rundt, at kroppen er velforsynet med blod, ilt og næringsstoffer i hver eneste celle. Allerede i syvende fosteruge, lang tid inden hjernen er udviklet, kan man se vores fantastiske hjerte banke på livet løs. Styringen sker primært fra hjertets eget nervesystem. Det er ret unikt. Samtidig er hjertet et organ, som langt de fleste mennesker har en relation og en følelsesmæssig tilknytning til på en helt anden måde end mange øvrige organer. Vi har vendinger i vores dagligdagssprog, der illustrerer dette så fint, såsom ”det gør ondt helt ind i hjertet”, ”du har knust mit hjerte”, eller det modsatte ”følg dit hjerte og du bliver glad”. Sådan snakker vi sjældent om vores milt eller mavesæk. Hjertet tillægges (måske ubevidst) funktioner, som langt overstiger, hvad man i den klassiske vestlige videnskab kan forklare rent anatomisk og fysiologisk. Alligevel er vi ikke i tvivl om, at der nok er en snert af sandhed i det. Altså, at der grundlæggende er en kobling mellem et fysisk organ og tanker/følelser, eller sagt på en anden måde: At der er en kobling mellem vores krop og sind.

Som læge oplever jeg, at hjertesyge mennesker ofte har et ekstra lag bekymringer. Måske fordi hjertet på mange måder opleves så essentielt for os mennesker. De oversete årsager til hjertesygdom Der eksisterer efter min mening tre oversete, men vigtige årsager til hjertekarsygdom – søvn, psykisk sundhed og tungmetaller, som er undervurderede medspillere til udvikling af hjertekarsygdom. I mange år har der – med rette – været fokus på diabetes, et højt kolesteroltal, forhøjet blodtryk og overvægt som årsag til hjertekarsygdom. Tilstande med det til fælles, at livsstilen hele vejen rundt har stor betydning for udviklingen. I den forbindelse har særligt kost, bevægelse og rygning været i rampelyset.

“Allerede i syvende fosteruge, lang tid inden hjernen er udviklet, kan man se vores fantastiske hjerte banke på livet løs”


/ tema

“Bly øger risikoen for at dø af hjertekarsygdom, og selv den mindste forekomst af bly i kroppen kan være skadelig!”

13


tema /

I det følgende forklares, hvordan de tre oversete faktorer: søvn, psykisk sundhed og tungmetaller, mere præcist påvirker hjertekarsundheden. Søvn – mangel giver åreforkalkning I det etablerede lægesystem er søvn på mærkværdig vis en underprioriteret faktor ift. hjertesygdom. Dette på trods af, at adskillige studier påpeger netop denne sammenhæng. Både søvnens kvantitet og kvalitet kan kobles direkte til sundheden i vores hjertekarsystem. Et forskningsstudie fremhæver sammenhængen mellem søvn og udvikling af åreforkalkning. I studiet fik 3.974 mennesker i en uge registeret deres søvnmønster samt foretaget en ultralydsundersøgelse til bedømmelse af blodårernes sundhed. De mennesker, som sov mindre end seks timer om natten, var næsten 30 pct. mere tilbøjelige til at have de tidlige tegn på åreforkalkning end dem, som sov otte timer pr. nat. Studiet siger ikke direkte noget om, hvorfor søvnforstyrrelser skaber forstadier til hjertekarsygdom. De følgende studier tager os et spadestik dybere i denne forståelse. I et amerikansk studie blev 30 unge og raske forsøgsdeltagere udsat for søvnmangel. Deltagerne blev i fem dage sat til kun at sove seks timer pr. nat. Her kan det nævnes, at søvnbehov er individuelt, men at vi mennesker gennemsnitligt har brug

“De mennesker, som sov mindre end seks timer om natten, var næsten 30 pct. mere tilbøjelige til at have de tidlige tegn på åreforkalkning” for 7-8,5 timers søvn. De fem dage med lettere søvnmangel resulterede hos deltagerne i mere inflammation i kroppen (altså betændelse, som ikke skyldes mikroorganismer) og et dårligere immunrespons. Tankevækkende i øvrigt, at kun fem dage med en-to timers mindre søvn hos unge og raske mennesker kan give anledning til målbare ændringer. Både immunrespons og inflammation har betydning for udviklingen af åreforkalkning. Inflammation kan kort fortalt ses som den gnist, der tænder åreforkalkningsbålet. Søvnens påvirkning af immunresponset er yderligere undersøgt på mus. Forsøg viser, at længerevarende dårlig søvnkvalitet giver anledning til en ændret signalering fra hjernen til knoglemarven, hvorved produktionen af enkelte typer af hvide blodlegemer øges. Disse cirkulerer rundt i blodbanen og medvirker til dannelsen af plak i årenes væg. Åreforkalkningen er med andre ord i gang. Pas på dit hjerte ved at prioritere – og arbejde – med din søvn. Psykisk sundhed – følelser i hjertet Vores psykiske sundhed med tanker og de tilknyttede følelser har stor betydning for det fysiske helbred. Ikke mindst når vi snakker om hjertet. Ekstrem sorg kan lamme hjertet, så man i sidste ende dør. Det kaldes for ”broken heart syndrom”. En svær depression fordobler risikoen for hjertekarsygdom. Omvendt er man i højere risiko for at få en depression efter et hjerteanfald. Krop og sind hører sammen og påvirker hinanden gensidigt. Mindre ekstreme (end et bristet hjerte) tanker og følelser, som fastholdes over en længere periode, kan ligele-

Maria Pinderup Lange Naturlis nye læge-skribent er uddannet speciallæge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker. Du kan læse mere om hendes klinik og virke på Naturlaegen. com og forhåbentligt får du også mange gode timer fremover i selskab med hendes pen her i Naturli. Mød hende også på brevkassesiderne bagerst i magasinet.

14

des få betydning for hjertekarsundheden. I et studie fremhæves sammenhængen mellem den enkeltes tanker om sig selv og dødeligheden. Forskerne fandt, at de mennesker, som tror, at de er mindre fysisk aktive end deres medmennesker, har 71 pct. højere dødelighed end dem, der tror, at de er meget fysiske aktive. Dette er uafhængigt af, hvor aktive de er i virkeligheden. Tankerne omkring at være aktiv, og ikke mindst ens egen præstation ift. andre, har større indflydelse på helbredet, end det at være aktiv. Mind over matter, som de kalder det. Ovenstående studie illustrerer, at det får fysiske konsekvenser, når vi konstant dømmer og nedvurderer os selv. Kroppen har nemlig kun et alarmsystem, som den kan igangsætte ved en trussel mod vores helbred. Kroppen er ligeglad med, om truslen er en tiger, mobning fra en kollega eller fra os selv, der med vores egne tanker skaber selvhad. Kroppen opfatter en trussel, reagerer på den og igangsætter et fysisk stressrespons medførende bl.a. en inflammatorisk respons samt et højere blodtryk og puls. Over længere tid bidrager dette til udvikling af hjertekarsygdom. Andre undersøgelser har vist, at akut og voldsom oplevelse af vrede, angst, tristhed, sorg og stress øger risikoen for at udvikle en blodprop i hjertet. I et svensk studie fandt man, at risikoen for at få en blodprop i hjertet var højest juleaften af alle højtider. Forfatterne tillægger delvist dette de mange følelser, som kan være i spil denne aften. Interessant. Her vil jeg gerne pointere, at alle følelser er ligeværdige. Ingen skal udelukkes fra vores følelsesregister. Negative følelser yder samme formål som de mere positive, nemlig at lave en hensigtsmæssig korrektion af vores adfærd. Dette gennem ændring af tanke og/eller bevægelse. Problemet sundhedsmæssigt med negative følelser opstår udelukkende, når følelserne er for overdrevne enten i tid eller styrke.


/ tema

Tanker skaber følelser. Ved at arbejde med vores tanker har vi indflydelse på følelserne og dermed vores helbred. Flere undersøgelser bekræfter, at et positivt mindset beskytter mod hjertekarsygdom. Eksempelvis et stort amerikansk studie, hvor 70.000 kvinder blev fulgt i 10 år. De kvinder, som scorede højest på optimisme-scoren, havde en signifikant lavere risiko for at dø af hjerteanfald og slagtilfælde. Pas på dit hjerte ved at øve dig i taknemmelighed hver dag. Tungmetaller – en overset forgiftning Tungmetaller og hjertekarsygdom vies ikke meget fokus i det etablerede sundhedssystem. Desværre. Ikke mindst, fordi der efterhånden er evidens for sammenhængen. Samtidig kan man selvfølgelig diskutere, om der overhovedet er tests, som ordentligt og sikkert kan vise omfanget af den kroniske tungmetalforgiftning. Tungmetaller er grundstoffer med en høj vægtfylde. Kendetegnende for stofferne er, at enkelte er nødvendige for organismen i små mængder, mens de alle udøver en giftig virkning i højere koncentrationer. De tungmetaller, som potentielt kan medvirke til udvikling af hjertekarsygdom, er bly, arsen, kobber og cadmium. Måden, de typisk påvirker kroppen på, er via en øget inflammation, et øget blodtryk og/eller gør skade på celler i blodkarvæggen. Alle har de hver deres unikke virkemåde. Alle har de potentiale til at skabe umådelig ravage i vores krops indre økosystem,. Og ikke kun hjertekar-mæssigt. Lad os gå dybere i et af tungmetallerne. Bly. Det er et tungmetal, som vi tidligere i høj grad har fået ind i kroppen gennem luftforurening fra blyholdig benzin. I dag får vi det stadig via luft- og vandforurening, men også via bl.a. kosmetik, gammel maling, keramikglasur og rørforbindelser. I kroppen finder vi kun 1 pct. af blyet i blodet, 9 pct. findes i orga-

ner, mens hele 90 pct. er deponeret i vores knogler. Bly frigives konstant, men langsomt fra knoglerne til blodet i takt med knoglernes vedvarende ombygningsproces. Frigivelsen medvirker til vedligeholdelse af symptomer på den kroniske blyforgiftning. I et amerikansk studie ses på sammenhængen mellem blodværdier for bly og risikoen for at dø af hjertekarsygdom. 14.000 personer indgik i studiet, og konklusionen var entydig: Bly øger risikoen for at dø af hjertekarsygdom, og selv den mindste forekomst af bly i kroppen kan være skadelig! Vi er nødt til at få tungmetaller på dagsordenen. Både set i et miljø- og helbredsperspektiv. Indtil det mere etablerede system får øjnene op for dette, må vi passe på os selv ved at mindske indtaget af de forskellige tungmetaller. Første step er at sætte sig ind i, hvor tungmetallerne kommer fra. Pas på dit hjerte ved at være opmærksom på kilder til tungmetaller i dit nærmiljø.

“Tankerne omkring at være aktiv, og ikke mindst sin egen præstation ift. andre, har større indflydelse på helbredet, end det at være aktiv” Kvinder – en overset patientgruppe Vi kvinder er beriget med et hormonsystem, der i høj grad beskytter os mod hjertekarsygdom indtil overgangsalderen. Herefter lider vi samme skæbne som mændene rent risikomæssigt. Flere undersøgelser peger på, at kvinder generelt er for lang tid om at blive diagnosticeret med hjertesygdom sammenlignet med mænd. Dette gælder både for det akutte hjerteanfald og mere kroniske hjertekarsygdomme. Hvorfor denne forskel? Et klassisk hjerteanfald beskrives i lærebøgerne med udtalte trykkende brystsmerter eventuelt ledsaget af udstråling til venstre arm og halsen, koldsved og alment ubehag. Sådan ser vi det typisk hos mænd, ikke mindst karikeret på film. Kvinder kan præsentere sig atypisk primært karakteriseret ved manglende eller svage symptomer i klassisk forstand. I stedet kan der være åndenød, en stram fornemmelse omkring brystkassen, smerter i mellemgulvet eller udstrålende til ryggen, kvalme og/eller træthed. Diagnosticeringen af hjerteanfaldet kan derfor trække ud hos kvinder, fordi det kan ligne så meget andet.

Når vi snakker behandling af hjertekarsygdom, er det endvidere tankevækkende, at stort set alle videnskabelige undersøgelser primært har inkluderet midaldrende mænd og et fåtal af kvinder. Hvorvidt, kvinder har samme effekt af de forskellige behandlinger, er måske ikke tilstrækkeligt undersøgt. Alt dette har betydning for prognosen, hvorfor der bør arbejdes mod bedre oplysning af både patienter og sundhedspersonale. Kvinders hjerter har ret til ligestilling rent sundhedsmæssigt. Med disse ord om de oversete i hjertebranchen er kun tilbage at sige: Vær tro mod dit hjerte. Gør dette ved at tage de rigtige valg såvel fysisk som psykisk. Du kan starte med at få din søvn, snakke pænt til dig selv og øve taknemmelighed, så er du på rette hjerte-vej.

Kilder: (næsten alle findes på min facebookside Naturlægen.com) ”How broken sleep promotes cardiovascular disease” Alan R. Tall, Nature news and views 13.02.19 “Effects of recovery sleep after one work week of mild sleep restriction on interleukin-6 and cortisol secretion and daytime sleepiness and performance” Slobodanka Pejovic et al, Physiology, DOI:10.1152/ajpendo.00301.2013 “Optimism and Cause-Specific Mortality: A Prospective Cohort Study” Eric S. Kim Kaitlin et al, American Journal of Epidemiology, Volume 185, Issue 1, 1 January 2017, Pages 21–29 “Perceived physical activity and mortality: Evidence from three nationally representative U.S. samples.” Zahrt OH et al. Health Psychol. 2017 Nov;36(11):10171025. “Christmas, national holidays, sport events, and time factors as triggers of acute myocardial infarction: SWEDEHEART observational study 1998-2013” Moman A Mohammad et al, BMJ 2018;363:k4811 “Environmental toxic metal contaminants and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis” Rajiv Chowdhury et al. BMJ 2018;362:k3310 Julie Corliss, Harvard heart letter 5.4.19

15


tema / Af/ Clara Edgar Jacobsen Foto/ Shutterstock

Hvis

dit

hjerte

kunne snakke … Og fortælle dig, hvad det har brug for, så ville det måske sige; ”mere end jeg får”. Her tænker vi ikke på mere kærlighed, selvom vi har tillagt hjertet særlige følelsesmæssige betydninger. Vi mener mere næring – og mere af den rette næring.

16


/ tema

Hjertet begynder allerede at slå sine første slag i uge seks i mors mave. Det bliver det så ved med at gøre mellem 86.000 og 100.000 gange i døgnet, til vi dør i en forhåbentligt høj alder. Når vi har levet og smagt på livet. Mærket kærligheden og måske fået hjertet knust en gang eller to undervejs. For selvom det føles som om, at hjertet nogle gange er ved at splittes til atomer, så er det stærkt og pumper videre. Men det er også hårdt for hjertet at slå. Tusindvis af gange hver dag. Derfor skal vi huske at give det den fornødne næring. Her gælder det som for resten af kroppen, at en varieret og sund kost, søvn og væske er gode skridt på vejen. Men selv hvis vi føler, at vi lever et hjerte-sundt liv og frasiger os for meget alkohol, ikke ryger, spiser godt med frugt og grøntsager og dyrker motion, er det ikke sikkert, at vi faktisk giver hjertet, hvad det har brug for. Og hvad er det så lige præcist? Jo, her prøver vi at være dit hjertes stemme og fortælle dig, hvad det ikke selv kan – nemlig hvilke næringsstoffer, det i særlig grad higer efter. Hjertet elsker Q10 Hjertet pumper omkring 65 gange i minuttet. Det kræver energi. Den energi bliver skabt i mitokondrierne, der er cellernes personlige kraftværk. Men hvis kraftværket skal virke, skal det have noget at køre på: Ilt og næring. Og hvis vi ser på sidstnævnte, nemlig næringen, er det særligt coenzymet Q10, som mitokondrierne higer efter.

Selen

“Studier har endvidere vist et sammenfald mellem lavt indhold af magnesium i kroppen og risikoen for at udvikle og dø af en række hjertesygdomme” Vi danner selv Q10 i kroppen. Men der kan være forskellige grunde til, at den produktion falder. En af dem er alder. Vi producerer simpelthen mindre Q10 år for år, som vi nærmer os graven (måske er det kroppens egen diabolske form for humor for at sikre sig, at vi ikke lever for længe). Men paradoksalt nok kan medicin som kolesterolnedsættende statiner og betablokkere også hæmme kroppens produktion af Q10. Ikke super optimalt når grunden til, at man er på medicinen, kan være direkte relateret til hjertet. Og hvad gør man så? Kan man fremtvinge en øget naturlig produktion af Q10? Nej, det kan man ikke. Men man kan forsyne kraftværket med lidt hjælp udefra. Man kan nemlig få Q10 gennem kosttilskud. Og det har der faktisk været rigtig god virkning af i flere forsøg. I det svenske KiSeL-10 studie undersøgte forskere dødeligheden blandt 443 mænd og kvinder i alderen 70-88 år, som enten fik dagligt tilskud med 200 mg Bio-Quinon Q10 og 200 mcg SelenoPrecise eller placebo. Dobbelt så mange i placebogruppen døde af hjertekarsygdomme. I et andet internationalt studie foretaget blandt patienter med hjertefejl på 17 forskellige hospitaler i Europa, Asien og Australien fandt man, at Q10 styrkede hjertemusklen og nedsatte dødeligheden med 43 procent. Det resultat er meget i tråd med forsøg på langtidseffekter af Q10, som viste, at blandt 420 hjertefejlspatienter var 26 procent i placebogruppen død efter to år, mens det gjaldt for 15 procent i den aktive gruppe. Resultaterne taler sit tydelige sprog: Dit hjerte elsker Q10. Anden-elskeren Selen Og så fra en af hjertets elskere til en anden. Selen. Vi har nævnt hende tidligere i forbindelse med kombinationsstudiet med Q10 og selen, men hun kan også gøre gode ting for hjertet på egen hånd. Selen virker nemlig – ligesom Q10 – som en antioxidant. Det betyder, at selen bekæmper oxidative skader, som stammer fra frie radikaler. Frie radikaler er et biprodukt af kroppens normale stofstifteproduktion. De frie radikaler skader cellemembranen i hjertet, og hvis de frie radikaler bliver ved med at gøre skade, kan det lede til

forstørret hjertemuskel, som over tid bliver dårligere til at pumpe blod, ilt og næringsstoffer rundt til kroppens øvrige celler. Det kan lyde mærkeligt, at sunde og nødvendige processer i kroppen – som stofskifteproduktionen – kan skabe skadelige virkninger, men det er nu en gang sådan, det er. Og har vi nok krigere til at slå fjenden ned – altså antioxidanter – er det egentlig heller ikke noget problem. Når det alligevel kan blive det, skyldes det, at selen kommer fra jorden, hvorfra det finder sig vej til afgrøder og i sidste ende til vores krop. Der er bare ikke lige meget selen i jorden alle steder i verden. Vi har eksempelvis ikke meget af det i Danmark.

Q10 Det har man heller ikke i Keshan-provinsen i Kina, hvorfor mange indbyggere her begyndte at lide af en hjertemuskelsygdom. Den sygdom kender vi i dag som Keshan kardiomyopati. Heldigvis fandt man ud af at koble selenmangel til hjertesygdom og fandt derved en måde at forebygge sygdommen. Selen er altså uhyre vigtigt for et sundt hjerte. Og særligt de danske hjerter skriger på et ekstra tilskud for at kompensere for den næring, de ikke får gennem kosten.

17


tema /

En skjult affære Hjertet har en mere skjult affære med magnesium. Skjult i den forstand, at der er nogle mysterier linket til magnesiums betydning for hjertet. Det mysterium bunder blandt andet i, at blodprøver kan vise et lavt indhold af magnesium i blodet, som så grundet den viden, der er etableret om magnesiums rolle i hjertets funktion, burde betyde, at hjertet er presset. Men det er det ikke nødvendigvis. Man kan nemlig godt have mere magnesium i kroppen, end blodprøver umiddelbart vil afsløre. Magnesium kan nemlig gemme sig knogler og væv. Men uanfægtet, at magnesium gerne vil gemme sig lidt, er en ting sikker, og det er, at mineralet understøtter et sundt hjerte. Det gør det både direkte, indirekte og ved at spille en essentiel rolle i mange mekanismer. Der skal magnesium til, hvis cellemembranen skal have det godt. Det skal også til for at holde gang i mitokondrierne, ligesom magnesium er involveret i en række processer og biokemiske reaktioner – DNA-syntese og sænkning af blodtrykket for bare at nævne nogle. Studier har endvidere vist et sammenfald mellem lavt indhold af magnesium i kroppen eller lavt indtag af magnesium gennem kosten og risikoen for at udvikle og dø af en række hjertesygdomme. En metaanalyse af studier på området viser, at kvinder med højest indtag af magnesium havde 29 procent mindre risiko for at dø af en hjertekarsygdom end kvinder, som havde det laveste indtag.

“Særligt de danske hjerter skriger på et ekstra tilskud for at kompensere for den næring, de ikke får gennem kosten” 18

Mg Ved magnesium-tilskud er det en fordel at gå efter salte, der lader sig opløse, f.eks. Bio-Magnesium, som er et kompleks af tre forskellige magnesiumsalte med et højt indhold af elementært magnesium. Magnesium påvirker også hjertet indirekte ved at sænke risikoen for diabetes og stofskiftesygdomme. Så selvom magnesium gemmer sig og gerne vil holde sin rolle lidt skjult for os, så er hun god for hjertet. Den fremmede forfører Gingko Biloba ekstrakt har været brugt i mange år i kinesisk medicin – særligt i forhold til hukommelsen og demens. Men også for at understøtte hjertets funktion. Denne brug har skabt interesse og affødt en række forskningsresultater, der konkluderer, at gingko biloba-ekstrakt har positive effekter på hjertemusklen på flere måder. For det første har ekstraktet en antiinflammatorisk effekt, som i forsøg har vist sig at beskytte mod blodproper i hjertet. Men det stopper langt fra der. For ekstraktet, der bliver udvundet fra et træ, har også positive virkninger på blodtrykket. Et studie undersøgte effekten på blodtrykket mellem en placebogruppe og en udsat gruppe, og her viste det sig, at den udsatte gruppe havde et signifikant lavere blodtryk end kontrolgruppen.

Gingk o Biloba

“Ginkgo biloba halverede risikoen for perifere vaskulære sygdomme – altså lidelser i kredsløbet”

Et andet studie undersøgte ekstraktets virkning på mennesker, der havde en forhistorie med diabetes og hjertekarsygdomme. Her fandt man, at ginkgo biloba halverede risikoen for perifere vaskulære sygdomme – altså lidelser i kredsløbet, som kan påvirke hjertet, såsom indsnævrede, blokerede eller svækkede blodårer. Det kan betale sig at kigge efter gingko biloba-produkter, hvor indholdet af aktive stoffer er standardiseret – f.eks. Bio-Biloba – da der er alt for mange eksempler på, at der desværre ikke er nok aktive stoffer i nogle kosttilskud til at give en effekt. Gingko Biloba er kommet til fra det fjerne østen og bliver til stadighed ved med at forføre vestlige forskere med sine positive effekter, og selvom forståelsen ikke er fuldt ud kortlagt, er det sikkert, at dit hjerte vil tage varmt imod gingko biloba. Så vis dit hjerte, at du elsker det ... Med f.eks. magnesium, selen, Q10 og ginkgo biloba. Og husk, at det generelt kan betale sig at vælge et højkvalitetsprodukt i en form, som kroppen kan optage, og hvor der eksempelvis er forskning som bakker op om indhold og virkning.


/ tema

Frihed til bevægelse! Gurkemeje styrker dit bevægeapparat Højt indhold af gurkemeje og ingefær med antioxidante egenskaber Gurkemeje bidrager til at styrke kroppens bevægeapparat Understøtter immunforsvarets normale funktion Vegan-mærket og lette at sluge

Vegetabilske kapsler Solide indholdsstoffer der virker Fri for hjælpestoffer og tilsætningsstoffer Bioforce Danmark AS, tlf. 8770 8770

Biorto serien er meningsfyldte kosttilskud uden tilsætningsstoffer.

19


/ oase

Udholdenhed Oplever du, at du bliver hurtigt stakåndet, eller at pulsen stiger voldsomt ved fysiske anstrengelser som følge af, at blodet ruller knapt så raskt i årerne som tidligere? Er blodtrykket blevet lidt for højt? Eller kniber det med præstationsevnen og energien, når du dyrker motion? Så er der hjælp at hente i hvidtjørnens dybtrøde bær. Forskning viser nemlig, at hvidtjørnebær styrker hjertets arbejdsevne og forbedrer blodcirkulationen i hjertet. Det betyder, at du som motionist vil kunne yde mere og mærke en klar bedring i din udholdenhed. For ældre hjerter vil en øget blodcirkulation kunne give ro og dermed genskabe et savnet velvære. Crataegisan fra A. Vogel indeholder udtræk fra friskhøstede hvidtjørnebær, som er hjertets ven ved alle ovennævnte tilstande. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Ren energi

Grønne fedtsyrer Vegetabilsk Omega-3 er veganske omega-3 fedtsyrer, EPA og DHA, fra havalgen Schizochytrium sp., som dyrkes i bæredygtige FDA-godkendte anlæg. På den måde undgås både ophobning af miljøgifte fra fødekæden samt overfiskeri, mens den rene omega 3-olie kommer direkte fra havalgerne. Når fisk indeholder de nyttige omega 3-fedtsyrer, er det fordi, de spiser alger. Olien fra algerne har en høj naturlig koncentration af netop DHA- og EPA-fedtsyrerne, som derfor også giver en mindre kapsel. Olien har ingen bismag og giver ingen sure opstød, som nogle oplever fra fiskeoliekapsler. Fedtsyrerne har mange gode funktioner: vedligeholdelse af hjerte og kredsløb vedligeholdelse af hjernen vedligeholdelse af synet. Vegetabilsk Omega-3 indeholder kapsler nok til 3 måneders forbrug. Find den i helsekostforretninger.

Ginseng G115 er et unikt og videnskabeligt dokumenteret ekstrakt lavet af roden fra planten Panax ginseng C.A. Meyer. Dets positive effekt er blevet testet og bevist i flere verdensomspændende studier, der bl.a. har vist, at ginseng har en overbevisende virkning på fysisk arbejdsevne og øget udholdenhed. Ginsana indeholder den optimale koncentration af ginsenosider fra det standardiserede ginseng-ekstrakt G115. Det bedste resultat opnås inden fire uger. Dog vil langt de fleste mærke den positive virkning allerede inden for få dage. Selv toptrænede sportsudøvere var i stand til at forbedre deres ­iltoptagelse og puls ved at tage 100 mg ginseng ekstrakt G11 to gange dagligt, viser undersøgelser.  Da ginseng er en såkaldt adaptogen plante, tilpasser virkningen sig kroppens behov. Den bruges også til at øge det mentale overskud og booste immunforsvaret ved behov.  Du finder Ginsana i både kapsler og flydende tonic i helsekost­ forretninger. Forhandlerinfo: Novasel, tlf. 63 23 00 02

Forhandlerinfo: Dansk Farmaceutisk Industri, www.dkpharma.dk, tlf. 44 86 05 50

20


/ oase

Godt for hjerte, hjerne og syn

• Bæredygtige alger med højt naturligt indhold af de essentielle fedtsyrer DHA og EPA • Maksimal effekt med kun 2 små synkevenlige kapsler daglig • Ingen bismag og miljøgifte M

EG

A-3 M

A

R

K

TE

BÆRED Y PRODU GTIG KTION

E ALGER

DEN DIRE

Fås hos Matas, i helsekostbutikker, førende apoteker og netshops.

VEJ TIL

O

• Dokumenteret virkning

IN

Alle symptomer, som – hvis alt andet udelukkes – kan skyldes nedsat blodgennemstrømning. Du finder Bio-Biloba i helsekosten, Matas og apoteker.

med marine alger...

R

Rigtig mange ældre oplever at få gangudløste smerter i benene. Hvis lægen har udelukket, at det skyldes sygdom, kan naturlægemidlet Bio-Biloba anvendes til forebyggelse og behandling. Vindueskiggersyge (som det kaldes, fordi den ramte ofte stopper op på gåture) – eller claudicatio intermittens, som det hedder i lægesprog – er et resultat af nedsat blodomløb i benene og kan skyldes en lang række ting. Derfor er det vigtigt at få undersøgt årsagen. Bio-Biloba, som indeholder den naturlige planteekstrakt ginkgo biloba, er med til at forbedre blodgennemstrømningen. Den kredsløbsforbedrende effekt skyldes nogle aktive stoffer (ginkgolid, bilobalid og flavonoider), som har en karudvidende og blodfortyndende virkning. Der er mange fordele ved at få gang i blodomløbet. For eksempel kan det være med til at hjælpe mod kolde hænder og fødder samt nedsat hukommelse og koncentrationsbesvær. Bio-Billba kan også anvendes ved problemer som: • træthed • længevarende svimmelhed • øresusen • hovedpine

E

Gangsmerter?

Ideelt algebaseret alternativ til fiskeolie

Forhandlerinfo: Pharma Nord, tlf. 75 85 74 00

Vidste du ... At Broken Heart Syndrome (også kaldet Stress kardiomyopati) er en reel sygdom? Et hjertesvigt udløst af psykisk eller fysisk stress, som populært sagt skyldes en ”lamslået” hjertemuskel. Et hjertesvigt udløst af stress ligner symptommæssigt en blodprop i hjertet. Sygdommen opstår akut, og den nedsatte hjertefunktion kan give livsfarlige komplikationer. Derfor vil ramte blive observeret og om nødvendigt behandlet for hjertesvigt. I langt de fleste tilfælde normaliseres tilstanden inden for en måned, men der kan gå op til flere måneder.

Copyright: Algae Industry Magazine

Havalgen Schizochytrium sp. er en bæredygtig kilde til omega-3 fedtsyrer.

dansk farmaceutisk industri a-s

Tlf. 4486 0550 www.dkpharma.dk

21


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Vi giver – vi tager

HORMONER

fungerer bedst i harmoni og balance Hormoner påvirker næsten alle funktioner i kroppen. De har betydning for dit liv, din følelse af overskud, dit mentale overskud, dit humør, din søvn, dit immunforsvar, din aldring og en lang række andre kropslige processer, der er væsentlige for dit velbefindende.

Hormoner har indflydelse på vores liv lige fra fødslen, og der er ingen tvivl om, at hormoner fungerer bedst i balance. Kuk i hormonsystemet kan ramme os alle – mænd og kvinder – og i alle aldre. I denne artikel ser vi nærmere på hvilke faktorer, der potentielt kan skabe hormonel ubalance.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Hormoner er budbringere Ordet hormon stammer fra græsk og betyder stimulerende eller handlingsvækkende, og det er præcis, hvad hormoners funktion er. Hormoner tjener som budbringere, og de produceres og anvendes grundlæggende for at hjælpe kroppens indre biokemi med at opretholde balancen ved at sende signaler og stimuli rundt til celler, organer og systemer. Hormonelle signaler kan affødes af både udefra som indefra kommende stimuli. En følelse kan således også afføde en hormonel reaktion. Hormoner dannes ud fra det, du spiser De vigtige hormoner dannes konstant i kirtler og væv ud fra kroppens behov og ud fra hvilke næringsstoffer, der er til rådighed. De fleste hormoner dannes på baggrund af gode fedtstoffer, proteiner og kulhydrater, men hormoner har også brug for tilstrækkelige mængder vitaminer, mineraler og andre mikronæringsstoffer for at kunne virke optimalt.

22

Såvel dannelsen af hormoner samt deres evne til at signalere er derfor som udgangspunkt helt afhængig af, at der er en tilstrækkelig variation af kvalitetsråvarer til rådighed i kroppen. Stresshormoner Stress er tidens svøbe, og alt for mange danskere føler sig pressede i dagligdagen. Stress udløser en øget mængde adrenalin og kortisol, der i mindre mængder er livsvigtige hormoner. Bliver udskillelsen af stresshormoner derimod for kraftig og for langvarig, så kan stresshormonerne dræne os for vitale næringsstoffer og ælde os før tid. Kortisol er vores langtids-stresshormon, og det er et særdeles kraftigt virkende signalstof. Er du kronisk stresset, så vil binyrerne, hvor kortisol dannes, ofte være konstant udfordrede, og store mængder kortisol i blodet kan skabe hormonel ubalance. Hormoner spiller sammen, og ubalance i bare et enkelt hormon kan skabe ballade i hele hormonsystemet. Høje kortisolniveauer giver dig som regel en følelse af overskud og energi, og hormonet samarbejder tæt med insulin og blodsukker, ligesom dannelsen af kortisol blandt andet er afhængig af tilstrækkelige mængder C-vitamin. Når vi er stressede, så sker det derfor ofte, at vi – for at kunne køre videre på den bølge af energi og overskud, som høje mængder kortisol giver os – øger vores


/ tema

5 gode råd til stabil hormonbalance

1 Spis blodsukkerstabiliserende. Tre sunde, velafbalancerede måltider dagligt, der alle indeholder såvel sunde fedtstoffer, gode proteiner og grønne kulhydrater.

2 Undgå et højt indtag af sukker, hvidt, raffineret hvedemel, der blandt andet findes i brød, pasta, kiks, kager, færdigretter med meget mere. Læs varedeklarationen, før du køber.

3 Vær kvalitetsbevidst i dine valg af råvarer og prioriter økologiske råvarer, så du undgår unødig påvirkning fra potentielt hormonforstyrrende pesticidrester med mere fra maden.

4 Modvirk stress med afstressende tiltag som meditation, mindfullness, gåture eller cykelture i naturen eller andre former for bevægelse eller for dig afstressende tiltag. Vær også opmærksom på ikke at indtage for mange stimulanser som eksempelvis kaffe, grøn te eller alkohol. Suppler eventuelt med et højkvalitetstilskud af vitaminer og mineraler.

5 Prioriter en god nattesøvn i fuldstændigt mørke. Du kan læse mere om en god nattesøvn på www.naturli.dk og www.madforlivet.com.

“Ubalance i bare et enkelt hormon kan skabe ballade i hele hormonsystemet”

23


tema /

“99 pct. af undersøgte danske børn havde rester af et eller flere nedbrydningsprodukter af stoffet organofosfat i urinen”

indtag af stimulanser som eksempelvis koffein fra kaffe og grøn te samt af sukker og alkohol. Det er ikke optimalt og kan i princippet forværre situationen, øge den hormonelle ubalance og føre til udbrændthed. Det, kroppen derimod har behov for i stressede situationer, er afbalancerede, sunde måltider, et stabilt blodsukker, bevægelse og en god nattesøvn. Stresshormoner og vagus-nerven Der sættes i dag større og større

24

fokus på betydningen af vagus-nerven i forbindelse med stress. Den tiende hjernenerve, som vagusnerven også hedder, kan nemlig have særlig stor indflydelse på din håndtering og oplevelse af stress. Vagusnerven styrer det parasympatiske nervesystem, der er den del af nervesystemet, der sørger for, at du kan finde ro, slappe af og have overskud. Klemmes eller irriteres vagusnerven – og det sker let – kan det således føre til en øget stressrespons. Det er også vagusnerven, der kontrollerer din fordøjelse, og en velfungerende vagusnerve er derfor ret afgørende for dit almene velbefindende og for hormonel balance. En fri og velfungerende vagusnerve er i stand til at hjælpe dig til at modvirke blandt andet uro og stress, lige-

som den sikrer en velfungerende fordøjelse. Det gør den ved blandt andet at stimulere udskillelsen af de enzymer og hormoner, der modvirker stress – eksempelvis acetylcholin, prolactin, vasopressin og oxytocin. Vagusnerven kan således være en effektiv nøgle til stresshåndtering. Du kan påvirke vagusnerven positivt ved at meditere, trække vejret dybt eller ved særlige nakkeøvelser. Vagusnerven kan også fysisk frisættes af en dygtig osteopat eller kranio-sakral terapeut, og stimulation


/ tema

kan således virkelig hjælpe og styrke dig til bedre balance. Stofskiftehormoner Stofskiftehormonerne dannes i skjoldbruskkirtlen, og de påvirker blandt meget andet kroppens processer, når det gælder forbrænding og energi. Flere og flere kvinder oplever ubalance i stofskiftehormonerne, der ved mangel betyder, at kroppen ofte kører på nedsat blus med træthed, manglende energi, hårtab og kuld-

skærhed til følge. Modsat betyder for store mængder stofskiftehormon i blodet ofte, at du kører i et ekstra højt gear med rastløshed, uro og hyperaktivitet til følge. Ubalance i stofskiftehormonerne kan være affødt af reaktioner på noget, du spiser, af ubalance, øget inflammation i kroppens væv eller mangel på vigtige næringsstoffer. Stofskiftehormonerne hænger også uløseligt sammen med niveauerne af stresshormon og responsen på stress.

rette op på en eventuel jodmangel ved at spise flere jodholdige fødevarer som økologisk tang, fisk, æg eller Acido-yoghurt. Du kan også gøre, som jeg gør: Supplere din gode mad med to økologiske tangtabletter hver dag. Jeg tager dem sammen med min gode food state multivitaminpille hver morgen.

Stofskiftehormoner og jodmangel Jod er et væsentligt mineral med særlig betydning for stofskiftehormonerne. Skjoldbruskkirtlen, der sidder som en sommerfugleformet kirtel på forsiden af halsen, skal bruge jod for overhovedet at kunne fungere. Jod indgår nemlig i dannelsen af hormoner i skjoldbruskkirtlen og er afgørende for en række biokemiske reaktioner, der har betydning for vores dannelse af energi samt for vedligeholdelsen af kroppens celler og væv. Vi får blandt andet jod igennem fisk, skaldyr, æg, mel og grønsager, men indholdet af jod i vores fødevarer er faldet i takt med blandt andet intensiveringen af landbrugets dyrkningsmetoder. Opvarmning af fødevarerne sænker ligeledes indholdet af jod – helt op til 50-60 pct. Jod har igennem de seneste mange år været tilsat vores salt, men alligevel skønnes det, at jodmangel er mere udbredt i dag end tidligere. Jodmangel kan få alvorlige konsekvenser for din og dine børns sundhed og indre biokemi. Mangel kan blandt andet påvirke dit stofskifte, din energi, dit mentale overskud som intelligens og hukommelse, din hørelse samt din vægt. Særligt børn er sårbare overfor mangel på jod, og tilstrækkeligt høje niveauer er afgørende for optimal fysisk og psykisk vækst. Mangel på jod overses ofte, men forekomsten af mennesker, der mangler jod, er stigende. Visse undersøgelser indikerer, at vort nutidige høje indtag af GMO-soja og forarbejdet, konventionel hvede muligvis kan forstyrre optagelsen af jod fra maden. Det skønnes ligeledes, at cirka 80 pct. af alle med lavt stofskifte lider af jodmangel. Symptomerne på jodmangel er stor træthed, svaghed og eventuelt hårtab, tør hud, kuldskærhed, uregelmæssige menstruationer og vægtøgning. Heldigvis kan du let

Hormonforstyrrende stoffer Alt for mange konventionelle fødevarer, tøjprodukter og andre ting, vi dagligt omgiver os med eller pakker vores mad ind i, indeholder hormonforstyrrende stoffer og pesticidrester. Påvirkninger fra disse stoffer kan skade vores børn og fostres sundhed – i særlig grad deres hormonsystem og hjerner. De kan også skade os voksne. Et forsøg viste, at børn af mødre, der havde et højt indhold af sprøjterester i urinen, havde lavere kognitive og motoriske evner, sammenlignet med børn af mødre med lavt indhold af pesticidrester i urinen. Nogle af børnene havde fysiske ændringer i hjernen, der medfører nedsat funktionsevne, og der er blevet målt forringelser i intelligens på mellem tre og fem procent i tests. En anden måling har vist, at 99 pct. af undersøgte danske børn havde rester af et eller flere nedbrydningsprodukter af stoffet organofosfat i urinen. Professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet forstår ikke, at de danske myndigheder tillader brugen af disse uprøvede pesticider og sprøjtegifte og kalder det grotesk, at disse skadelige giftstoffer får lov at være på markedet, så de ender i vores mad og drikkevand. Først efter mange års forskning, og når skaden ER sket, kan de forbydes, og så har firmaerne allerede lanceret et nyt middel. “Det er en ond cyklus”, udtaler han. Der findes kun en måde, hvorpå du kan undgå påvirkninger fra hormonforstyrrende stoffer og pesticidrester: Køb økologisk!

“En fri og velfungerende vagus­ nerve er i stand til at hjælpe dig til at modvirke blandt andet uro og stress, ligesom den sikrer en velfungerende fordøjelse”

25


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Shutterstock

Kvinde:

tema

Vi giver – vi tager

Få styr på det hormonelle cirkus! ULERER STIM BL IE OD V AL

M O

S

Fra unge piger træder ind i puberteten, til de rammer bagsiden af overgangsalderen som modne kvinder, løber de månedligt ind i hormonelle udsving. Det er en naturlig del af kvindelivet, men for nogle bliver udsvingene livet igennem lidt værre end for andre.

B LØ

ET OG NERVE

EM

ET

26

SY ST

Nogle danser gennem livet uden at fatte, hvad det der PMS drejer sig om, andre slipper helt for hedeture og humørsvingninger i 50’erne. Og så er der alle de andre, der må træde varsomt mellem de hormonelle udbrud af uren hud, irritationer, oppustethed, brystspændinger, svedeture osv. Gennem livet kan vi udsættes i varierende grad. Der er ingen tvivl om, at vores livsstil påvirker vores hormoner, og nogle af os er også heldigere genetisk end andre, når det kommer til udbrud. Men fælles for alle er, at det kan være små ubalancer, der giver store gener. Derfor har

vi fundet et par naturlige hjælpere, der kan gøre de hormonelle udsving mindre eller lettere. Dråber, der får styr på de utøjlelige Agnus Castus: Det specielle navn dækker over et ekstrakt, der laves på abrahamsstrå. Hvis dit problem stammer fra en overvægt af østrogen, kan dette middel hjælpe. Agnus Castus formindsker nemlig produktionen af østrogen og fremmer produktionen af progesteron-hormonet. Det gør midlet anvendeligt ved alt fra menstruationsforstyrrelser og det præmenstruelle syndrom – PMS. Det kan være hovedpine, migræne, smerter i brystkirtlerne, underlivsspændinger, svedeanfald, hævelser osv. Af menstruationsforstyrrelser kan midlet have effekt på styrken og varigheden af menstruationen samt smerter og ubehag.

Agnus Castus stimulerer organismen således, at den hormonale uligevægt udjævnes, uden at der tilføres hormoner udefra. Du finder f.eks. Agnus Castus i dråber fra Natur-Drogeriet. Både kvinder og mænd kan oven i købet bruge midlet i forhold til urenheder i huden, hvis de er hormonelt betinget. Lægeplanten, der tøjler sveden Salvie er en yderst kendt og skattet lægeplante. De aktive stoffer stimulerer blodomløbet og nervesystemet, hvilket helt sikkert har været med til at bidrage til plantens popularitet. Dens sammentrækkende effekt har både en gavnlig indflydelse på fordøjelsen, men også f.eks. på produktionen af sved, hvilket gør salvie til et klassisk middel mod den nattesved, som rigtig mange kvinder lider af i overgangsalderen. Den styrker desuden livmoderen, regulerer menstruationen og hjælper med til at rette den hormonale ligevægt op, men indeholder ikke selv hormoner. Den tørrede urt fås både som salvie-te, men den har en smag og lugt, der afholder mange fra større


N RI

N G ER E ØSTROG RLIG EN TU ER NA

Kløveren, der kalder kvinden tilbage Allerede fra midten af 30’erne begynder kvinders østrogenniveau at dale. Det kan for nogen måske være en lettelse, at de hormonelle udsving mindskes, men østrogen er ikke blot et hormon, der gør os kvindelige, det hjælper også med kvinders sundhed og ungdommelighed.  De hjælper f.eks. kroppen med at holde knoglerne sunde og kolesterolniveauet under kontrol. De holder arterievæggene elastiske, huden glat, humøret positivt og meget mere. Det er derfor kvinder kan have glæde af østrogentilskud, når produktionen omkring overgangsalderen er dalet rigtig meget. Rødkløver er en af de mest velundersøgte planter de senere år, og interessen handler bl.a. om, at planten

E ØV

D

mængder. Her kan man i stedet tage f.eks. Phyto Salvie kapsler.

RØ DK L

/ tema OLDER STOR DEH E

indeholder store mængder naturlige østrogener eller phytoøstrogener, som man også kalder planteøstrogenerne. Du kan f.eks. finde kapsler i Phyto-serien med rødkløver. Phytoøstrogener er ikke så stærke som de østrogener, kroppen skaber. Hos yngre kvinder, som har gode mængder af egne østrogener i deres blod, har phytoøstrogenerne en begrænset virkning, fordi kroppens egne østrogener er stærkere. Men med en faldende østrogenproduktion bliver phytoøstrogenerne mere og mere vigtige, idet de overtager de menneskelige østrogeners rolle. Når kvinder bliver omkring 50 år gamle, og østrogenpro­duktionen er meget lav, bliver

phytoøstrogener­ne hovedkilden til østrogenaktiviteten. Cirkusdronningen, der pisker energi ind Traditionelt kalder kineserne midlet Dong Queen – fra planten angelika – for kvindens ginseng. Og det er især, fordi midlet er virksomt ved al slags menstruationsbesvær, gener i overgangsalderen og muskelspændinger samt blodmangel.  Dong Queen er et naturligt kosttilskud, der udover at regulere hormonelle udsving også virker blodrensende og afslappende på musklerne. Når der er styr på udsvingene og balance, skaber det som regel også mere overskud og energi – deraf referencen til ginseng. I Danmark kan du bl.a. få Dong Queen i et sammensat kosttilskud med salvie, lupulin og rødkløver, som alle spiller sammen for at give så godt et resultat som muligt, når ­problemet er hormonelt.

Kosttilskud der medvirker til at beskytte dit syn hele livet Takket være en sundere livsstil med masser af motion og bedre kostvaner kan vi i dag regne med at leve længere end for blot få år siden, men har vi samme fokus på øjnene som på resten af kroppen?

Vitaminer og mineraler for dit syn

Forsynamin er kosttilskuddet, der dækker øjnenes behov Vi kan ikke helt forhindre aldersforandringer i øjnene, men vi kan forberede øjnene på et langt og aktivt liv. Forsynamin indeholder den rette kombination af plantestofferne lutein og zeaxanthin, vitaminerne E, C og zink, der medvirker til at bevare et normalt syn længere. Forsynamin forhandles på udvalgte apoteker og helsekostbutikker Læs mere på forsynamin.dk

27


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Shutterstock

Er det

tema

hormoner eller alderdom? Vi giver – vi tager

Eller bare skavanker?

Vores hormoner spiller ind på rigtig mange funktioner i kroppen. Og omkring overgangsalderen kan det være svært at vurdere, hvad der lige er ubalancer i hormoner eller bare alderen, der trykker. Eller hvad der måske er en kombination eller bare uheldigt sammentræf. Uanset årsag har vi fundet et par løsninger.

De fleste af os oplever små finurligheder og skavanker dukke op, når ungdomsårene er klinget af. Det starter som regel i det små. Måske kan du ikke længere sove længe? Måske knirker knæet, eller ryggen driller? Måske dukker der et “heksehår” op på hagen? Eller de ekstra kilo, som tidligere let kunne trylles af sidebenene, bliver stædigt siddende uanset metoder og midler? Modsat overgangsalder-gener får hormonerne ikke skylden, når vi får forskellige skavanker. Det gør vores alder. Men faktisk spiller hormoner også en rolle i rigtig mange af de aldersmæssige udfordringer, der dukker op. Eller de gør i hvert fald ikke udfordringerne lettere. Uanset om det ER hormoner, der driller eller hjælper til med at drille, kan du både lindre, hjælpe og forebygge noget af det med kost, motion og naturlige hjælpemidler. Vi har fundet et par gode tips og tricks, hvis du døjer med de 40+.

28

Sved Når kvinder midt i livet oplever voldsomme svedeture, er de færreste i tvivl om, at det er hormoner, der er på spil. Og uanset, om det er midt på dagen eller om natten, at svedbadet florerer, kan det være sindsygt frustrerende. Derfor skal du gøre noget: Om natten forstyrrer voldsomme svedeture din værdifulde nattesøvn, så det går ud over energien, der i forvejen daler lidt med alderen. Om dagen påvirker sveden mere psykisk, fordi den kan begrænse dig socialt. Det kan du gøre: Hvis du ikke allerede kender til salvie, f.eks. bruger det til at højne velværet under menstruation, så er det værd at kende ved tendens til svedeture. Ved tilskud som Menosan er det indholdet af salvie, der giver det meste af effekten. Indholdet består af økologisk salvie, hvor alle de aktive stoffer fra planten er bevaret. 


/ tema

Tissetrang

Jep, mænd bliver også ramt af hormonelle udfordringer. Men det er langt fra alle, der ved, at det er hormoner, der er på spil, når prostata vokser. Den lille kirtel har det med at trykke lidt på blære og urinleder, hvilket kan give problemer som hyppig vandladningstrang, efterdryp, følelsen af ufuldstændig blæretømning eller problemer med at få vandladningen i gang. Derfor skal skal du gøre noget:  Der er som regel ingen sundhedsmæssige problemer i en godartet, lettere forstørret prostata. Men på sigt kan forstørrelsen også ramme mandens seksuelle formåen, ligesom en godartet forstørrelse har en risiko for at udvikle sig til noget knapt så harmløst. Det kan du gøre: Prostasan er et naturlægemiddel, der indeholder ekstrakt af økologisk dyrkede savpalmebær. De nænsomt forarbejdede bær, hvor fedtsyrerne bevares bedst muligt, har vist sig at have en dæmpende effekt på prostatakirtlens vækst. Samtidig ser forsøg ud til, at midlet også kan dæmpe inflammationen og dermed nogle af de forhold, der kan føre til celleforandringer.

Plantetips

Salvie

En gammel lægeplante, der blandt andet hæmmer sved.

Artiskok

Indeholder stimulerende bitterstoffer til fordøjelsen.

Derfor skal du gøre noget: Når vi nedbryder f.eks. kulhydrater langsommere, kan de ligge og fermentere i stedet – og det danner luft i tarmene. Det er hverken rart eller særligt befordrende for livskvaliteten at rende rundt med oppustet mave, småpruttende og med mavekneb. Det kan du gøre: Skru ned for de hvide kulhydrater fra brød, sukker, pasta og hvide ris. Skru op for bevægelse. Og så kan du støtte din fordøjelse med bitterstoffer fra f.eks. artiskok, mælkebøtte og boldoblade. De tre lever- og galdestimulerende planter finder du f.eks. i Boldocynara, der fås som tabletter eller tinktur, du kan bruge dagligt i forbindelse med dit måltid.

Kønshormoner har betydning for regulering af appetit og stofskifte, hvilket gør, at det kan forandre sig markant, når niveauerne af hormoner falder. Samtidig har østrogen en gavnlig indflydelse på fedtstoffernes omsætning og lagring i kroppen. Derfor skal du gøre noget: Udover det generende i, at kiloene samler sig i taljen og ikke længere er til at slippe af med så let, så giver overvægt også større risiko for en lang række livsstilssygdomme. Det er heller ikke befordrende for din lyst til at bevæge dig, hvis du har for mange kilo at slæbe på. Det kan du gøre: Prioriter sund kost, med sunde fedtstoffer og så få hvide kulhydrater som muligt. Motion sikrer muskler, som både giver bedre forbrænding og færre gener ved overgangsalder eller inflammation. Hjælp f.eks. din fordøjelse med et skud valle fra f.eks. Valleforce, der kan bakke op om fordøjelsesenzymerne, sikre en bedre omsætning og udnyttelse af de næringsstoffer, du indtager.

Led

Mave

Alting går mere trægt med alderen – også fordøjelsen. Men især for kvinders vedkommende kan hormoner også her få noget af skylden. Faldende østrogenniveauer sløver nemlig fordøjelsesprocessen.

Fedt

Mælkebøtte

Indeholder også bitre stoffer, der hjælper med udrensning.

Det knirker og niver. De karakteristiske ømme og stive led er et sikkert tegn på, at alderen begynder at trykke. Men du behøver ikke sætte dig hen i lænestolen og vente på, at det bliver værre – for så går det hurtigt ned ad bakke. Østrogen påvirker f.eks. leddenes hydrering og optagelsen af det muskelstyrkende magnesium. Men udover hormoner skal der bevægelse til for at styrke vores muskler og led. Derfor skal du gøre noget: Dine led skal smøres, og det bliver de, når de bliver rørt. Så hvis du lider af ømhed, stivhed og smerter, er det godt at finde lindring, der kan sikre, at du får rørt dig. Du skulle jo gerne kunne spille bold med børnebørnene engang.

Valle

Hjælper til med at skabe et godt miljø i tarmene.

“Den aktive ingrediens aescin opstrammer og styrker blodårerne” 29


tema /

“Det er langt fra alle, der ved, at det er hormoner, der er på spil, når prostata vokser” Det kan du gøre: Tilskud med djævleklorod har længe været kendt som en god smertedæmper ved ledproblemer. De aktive indholdsstoffer virker som kraftige antioxidanter, der har en god effekt på inflammationssygdomme, som f.eks. gigt. Mobiled er tilskud lavet på djævleklorod fra bæredygtigt landbrug i Kalahariørkenen, hvilket er med til at sikre plantens overlevelse. Du kan også supplere med Total Gurkedol, der er kraftigt inflammationsdæmpende stoffer fra gurkemeje, ingefær og granatæble.

Slapt

Jep, bindevævet bliver heller ikke mere spændstigt med alderen. Men udover de synlige tegn, som huden begynder at afsløre i form af rynker og linjer, påvirker det også vævet indvendigt. Her kan venevæggene blive slappere, hvilket kan gøre tilbageløbet af blod sværere, og blod kan stase op. Derfor skal du gøre noget: Hvis blodet hober sig op i benene, kan det give både hævede og smertende ben. Kramper og tykke ben kan være slemt nok, men slappe venevægge kan også føre til både åreknuder og hæmorider. Det kan du gøre: Hvis du har været gravid, kender du nok værdien af venepumpeøvelser og af at få benene op. Men du kan også styrke dine venevægge indefra med tilskud af hestekastanje. Det friske udtræk af hestekastanjefrø, som du finder i Aesculaforce Forte, modvirker væskeudsivninger og har karsammentrækkende effekt. Den aktive ingrediens aescin opstrammer og styrker blodårerne, samtidig med at uro i benene, kløe og nattekramper lindres.

30

Plante-tips

Humør

Vores humør og mentale overskud bliver let udfordret, når vores hormoner driller, søvnen er udfordret, eller vi har ondt. Det er nok ikke helt tilfældigt, at vi snakker om gamle gnavne mænd og brokkende bedstemødre.

Gurkemeje Er sammen med ingefær god mod inflammation.

Hestekastanje

Virker sammentrækkende på de små vener.

Havre

Stoffer i havre virker beroligende på nervesystemet.

Ginkgo Biloba

Styrker kredsløb og dermed også mentalt overskud.

Derfor skal du gøre noget: Udover det helt åbenlyst triste i at rende rundt og være i dårligt humør, så kan et længerevarende pres på vores mentale overskud få os til at trække os fra socialt samvær, ligesom vi kan komme til at støde andre fra os. Vi kan også rende ind i en depression eller stressdiagnose, når vi ikke trives mentalt.

“Vi kan også rende ind i en depression eller stressdiagnose, når vi ikke trives mentalt” Det kan du gøre: Husk at forkæle dig selv, tage pauser og meditere. Du kan styrke dit mentale helbred en del ved at spise sundt, få frisk luft og motionere. Forskellige vitaminer og næringsstoffer kan også hjælpe. I et tilskud som Neurosan fra Biorto får du f.eks. plantestoffer fra havre og ginkgo biloba. Havre har en beroligende effekt, men ginkgo biloba er kendt for at styrke kredsløbet helt ud i de mindste blodårer, så du f.eks. også styrker hjernen og dermed hukommelse og koncentration.


Danmarks eneste Q10-produkt pharmanord til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10, det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes

ATP-molekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg Stærkt vitaminpræparat til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. 1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og B2-vitamin (riboflavin).

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

31

DK_Q10_AD_Naturli_210x275_0418

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk


tema / Af/ Lise Baltzer Foto/ Shutterstock

tema

Vi giver – vi tager

Få styr på din indre termostat

Flyver du også op under loftet, når andre ikke lever op til dine forventninger? Eller møder du det med forståelse og ro? De fleste af os vil gerne det sidste, men får alligevel gjort det første, fordi vores indre termostat ikke er reguleret ordentligt ind. Mette er (stadig) rasende. Hjertet hamrer i brystkassen, og knoerne er hvide af spænding. Mikkel har lige ringet for at aflyse aftalen i aften. Overarbejde. Igen-igen. ”Han kunne bare ikke sig nej til sin chef,” havde han klynket. Vrøvl. Selvfølgelig kunne han da sige ’nej’. Og han ikke bare kunne have sagt det. Han burde have sagt det! ”Hvis det skal være på den måde, så kan vi ligeså godt slutte det her forhold nu,” havde Mette hørt sig selv tordne ind i telefonen, mens billederne af aflysningen for tre uger siden strøg igennem hendes hoved sammen med snapshots af forældrene, der glemte hendes 14-års fødselsdag – og veninden, der droppede hende i fjerde. De fleste af os kender til, at vi reagerer impulsivt og får sagt eller skrevet noget, som vi senere fortryder. I hvert fald engang imellem: Der røg en finke af panden. Fjeren blev til ti høns (eller fyrre). Og nu er det for sent at trække de hårde eller sårende ord tilbage. Men hvad er det i grunden, der sker, når vi reagerer voldsommere, end situationen tilsiger? Og hvad kan vi gøre ved det? Den indre termostat – hold den på behagelig! Vi har alle en form for ”indre termostat”: Det er den, der ”regulerer” vores

32

følelser, sådan at de ikke stryger helt op under loftet – eller ned i kulkælderen. Hos nogle mennesker fungerer den indre termostat relativt godt. Der bliver hverken for varmt eller for koldt indeni. Negativitet kan opstå, men den ”klistrer” ikke. Hos andre mennesker fungerer termostaten knapt så godt … Eller måske fungerer den nærmest slet ikke. De fleste af os har en termostat, der ligger et sted ind imellem. Men vi kan alle lære, hvordan vi kan få en mere velfungerende indre termostat, der gør livet tilsvarende mere behageligt – og humøret mere stabilt. Følelsesmæssig regulering – et forskningsfelt Inden for psykologien kaldes forskningsfeltet ”følelsesmæssig regulering”. Og forskningen viser, at det i realiteten blot kræver et par enkle mentale greb, hvis vi skal undgå at ryge op i det røde felt eller ned i kulkælderen. Men det, der er brug for, kan umiddelbart virke paradoksalt … Vi har nemlig brug for på én og samme tid at kunne se og slippe de negative ting, der dukker op indeni. For det første har vi brug for at kunne se og ”navngive” de forskellige følelser, vi får besøg af i en potentiel ophedet situation. Problemet er, at det ikke hjælper særligt meget at blive opmærksom på følelserne, når de først er dampet af (det er ellers det nemmeste). Næ, vi har brug for at få øje på følelsen, mens den ”spiller” i os. For det andet har vi brug for at afbryde den (ofte) lange hale af ekstra-associationer, der som regel dukker op i kølvandet på en vanskelig følelse.

“Sig med andre ord nej tak til den lange hale af negative associationer, der følger i kølvandet på følelsen”

For Mettes vedkommende: At genkalde sig alle de gange, hvor hun tid­ ligere er blevet svigtet af folk, hun holdt af – forældrene og veninden – vil ikke hjælpe hende til at handle mere konstruktivt i den nuværende i situation. Tværtimod. Det vil kun føje spot til skade. Lad os se, om vi kan samle det i en opskrift på, hvordan vi holder hovedet koldt og hjertet varmt i potentielt ophedede situationer. Tilbage-til-roen – sådan gør du! 1) Læg mærke til, hvilken følelse, der er i spil i dig – i det øjeblik, hvor følelserne dukker op indeni. 2) Sæt ord på følelsen (indeni). Kald ”trolden” ved rette navn. For eksempel ”vrede”, ”ked-afdet-hed”, ”frygt”. 3)Hold det simpelt. Undlad at brygge videre på følelsen indeni. Sig med andre ord nej tak til den lange hale af negative associationer, der følger i kølvandet på følelsen (i Mettes tilfælde: Billederne af forældrene, der glemte hendes 14-års fødselsdag. Veninden, der droppede hende etc.) Hele processen kræver maksimalt et par sekunder – og et par dybe vejrtrækninger.


/ tema Lyder det svært? Øvelse gør mester. Og … Livet er som regel generøst med situationer, hvor vi kan øve netop dette. Den indre frihed til at vælge Men hov … ”Svarer det ikke til at undertrykke sine følelser?” vil Mette eller andre temperamentsfulde sjæle måske spørge. Fejer hun ikke følelserne ind under gulvtæppet for at se dem vælte ud på et andet tidspunkt? Vi undertrykker følelser, når vi vender det blinde øje til dem (”Hvem vred? MIG?”). Der er flere grunde til, at det ikke er en god idé. Konstant undertrykkelse af følelser kan med andre ord have en række negative konsekvenser.

“En utilsigtet konsekvens af at undertrykke sine følelser er, at undertrykte følelser ofte virker bag om ryggen på os” En utilsigtet konsekvens af at undertrykke sine følelser er, at undertrykte følelser ofte virker bag om ryggen på os. Hvis Mette for eksempel nægter at se den vrede, der dukker op i løbet af telefonsamtalen, risikerer hun at afreagere på den en time senere – for eksempel ved at overfuse sin datter for at spilde et glas mælk!

Endelig er der meget, der tyder på, at undertrykkelse af følelser kan føre til stress og sågar visse fysiske sygdomme. Men det er ikke det, der sker, når vi bruger ”tilbage-til-roen”-opskriften ovenfor. Her ser vi rent faktisk følelsen, hvilket er det modsatte af at undertrykke den. Når vi har set følelsen, har vi den indre frihed til at vælge om, hvornår og hvordan vi eventuelt vil give udtryk for den. Eller om det måske er mere hensigtsmæssigt at lade sagen ligge. Mennesker med en dårligt fungerende indre termostat har ikke denne indre frihed. Endnu … for vi kan alle lære det. ”Tilbage-til-roen” er en hjælpsom opskrift.

33


annoncer /

GLUT

ENFR

I

Driller maven? Prøv SylliFlor®

Kløestillende, helende og lindrende

Nyhedsbrev

SylliFlor® er ristede frøskaller (Psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse.

Nova TTO 4.99% - Vandopløselig Tea Tree Oil med Aloe Vera, E- og C-vitamin samt vindruekerne­ ekstrakt. Virker kløestillende og mindsker h­­ævelse ved insektstik. Kan også duppes på bumser, indgroede hår, små rifter og sprækker på hænder og fødder for at rense og hjælpe heling.

Hver uge dumper Naturlis nyhedsbrev ned i indbakken hos alle de læsere, som har tilmeldt sig det elektroniske nyhedsbrev. Her er masser af fakta og viden om sundhed, psykologi og helse – og du følger bare linkene til brevkasse, artikler eller konkurrencer, når du har tid og lyst til at læse.

Forhandles hos Helsam / Helsekostforretninger Yderligere info: www.novasel.dk el tlf. 63 23 00 02

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på www.naturli.dk

Ny energi til trætte ben

Kompromisløs støtte til dig og din krop

Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com. Køb på apoteket, i helsekostforretninger, i matas og på www.biodanepharma.com • tlf. 75 555 777

FAIR SQUARED ZERO WASTE Solcreme SPF 30 Opnå solbeskyttelse kombineret med nærende og fugtgivende ingredienser, der efterlader huden smidig og blød, samtidig med at den beskytter mod UV-A og UV-B stråler. Cremen ødelægger ikke korallerne. Certificeret: FAIR TRADE & Vegan. Cremen leveres i en genanvendelig glas krukke med metal låg. www.beauty-shop.dk

Green Gel virker som en usynlig strømpe, der giver trætte og overbelastede ben ny energi med hurtig mærkbar effekt. Cremen lindrer uro og kramper, og beskytter mod synlige årer, misfarvning og hævede ankler. Pagodetræ og en helt speciel ­hestekastanje i cremen understøtter kredsløbet og styrker blodkarrene. Hvid ingefær virker yderligere stimulerende på kredsløbet og mindsker synlige årer. Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk

Denne skønne perle fra Impex Trading ApS er i særdelshed bemærkelsesværdig. Som en utrolig stærk allieret til mange formål, leverer den kompromisløs støtte til dig og din krop. Grundet de mange formål, den kan anvendes til, er den ofte at finde i hus­ apoteket eller i rygsækken. Vi fristes til at omdøbe den til ”Naturens Schweizerkniv”, men den kan i butikkerne findes som ”Golden Oreganooil 1:1” i produktserien “Epic Oils” fra Impex Trading ApS. 100% Naturlig, 100% Økologisk, 100% Fantastisk. Forhandles via Helsekost forretninger, Bioforce.dk, Webshops

34


/ annoncer

ALLE KAN BRUGE SJÆLESORG.NU

Avivir beskytter dig – skader ikke korallerne Pas godt på dig selv og på naturen, når du nyder sommeren. Solcreme til krop og ansigt med organiske solfiltre, som ikke hvidter. Giver optimal beskyttelse mod solens UVA- og UVB-stråler, og et højt indhold af økologisk Aloe vera og E-vitamin styrker hudens eget forsvar. Virker genopbyggende og styrker hudens lokale immunforsvar og modvirker soleksem Forhandles hos Matas, helsekost og på internettet (avivir.dk/shop). AVIVIR ApS, tlf. 3969 0814, www.avivir.dk

HENNA hårfarve Rømer Produkt forhandler de velkendte HENNA hårfarve-produkter. Disse leveres i både creme- og pulverform. Pulverfarverne udrøres i vand før anvendelse, hvorimod Cremefarven er klar til brug. HENNA-hårfarverne er markedsført i Danmark gennem mange år og er et yndet kvalitetsprodukt for mange, til brug ved hårfarvning. Farvespektret er varieret. Kontakt os venligst, såfremt der ønskes information om vores produkter. Rømer’s produkter forhandles via din lokale Helsekost. Leverandør: Rømer Produkt – 8600 Silkeborg – Tlf. 8680 3767

35


/ oase

Se!

Der er ikke noget så ærgerligt, som når den længe ventede ferie bliver spoleret af diarré, opkast og dårlig mave. Med mælkesyrebakterier kan du forebygge feriemave, så du med ro i sindet (og maven) kan nyde godt af alle de spændende smagsoplevelser og eksotiske retter, som jo for mange af os udgør en stor del af nydelsen ved at rejse. I LactiPlus Travel får du 4 mia. mælkesyrebakterier fra tre udvalgte stammer, der er nøje sammensat til at bekæmpe de bakterier, som vi typisk møder, når vi rejser. Desuden indeholder LactiPlus Travel mælkesyregæren Saccharomyces Boulardii, som har den fantastiske egenskab, at den kan binde sig til de dårlige bakterier og lede dem ud af kroppen igen. Det betyder, at du også hurtigt kommer oven på ved et maveonde, hvis du tager LactiPlus Travel. Find den i helsekostforretninger og Matas.

Takket være vores fokus på sundhed kan kroppen følge med og holde flere år til vores aktive livsstil. Men visse dele af kroppen er slet ikke gearet til at fungere i så mange år, som vi nu i gennemsnit lever. For eksempel kan vores øjne ikke følge med. Vi kan ikke helt forhindre et slid på visse synsmekanismer, men vi kan forberede øjet på et langt liv, hvor synet spiller en stor rolle for livskvaliteten. Indtagelse af de rette vitaminer, mineraler og plantestoffer kan være med til at bevare og vedligeholde vores syn livet igennem. Forsynamin indeholder antioxidanter som vitamin C og E samt zink, der medvirker til at bevare et normalt syn hele livet. Dertil kommer plantestoffer som lutein og zeaxanthin, der kun findes i nethinden og er øjets interne solbrille, der beskytter øjet mod skadeligt blåt lys. Sidst, men ikke mindst indeholder Forsynamin resveratrol, der findes naturligt i vindrueskaller. Tilsammen giver det et unikt kosttilskud, der kan gøre dig bedre til at se kontraster, samt gøre dig mindre følsom over for lys, der blænder. Kort sagt holde dine øjne sunde og give dem de bedste vilkår for at ældes i samme lave hastighed som resten af kroppen.

Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Forhandlerinfo: Pharmovital, tlf. 39 61 76 18

Rejs uden feriemave

Type II kollagen

nyhed

MoveFlex Collagen er fremstillet med UC-II, som indeholder en særlig form for type II kollagen. P ­ roduktet indeholder også Boswellia serrata samt vitamin C, mangan og kobber. MoveFlex Collagen har flere funktioner relateret til led, brusk, bindevæv og knogler. •B oswellia bidrager til en normal funktion af leddene. •V itamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk. •K obber bidrager til at vedligeholde et normalt bindevæv. •M angan bidrager til normal dannelse af bindevæv og vedligeholdelse af normale knogler. Kollagen er en af de dominerende substanser i kroppen, og det indgår i dannelsen af hud, sener og knogler. Kollagen er et protein opbygget af flere forskellige aminosyrer. To af de mere kendte former af kollagen er type I, der bl.a. forekommer i huden samt type II, der især er tilstede i led og brusk. Find MoveFlex Collagen i Helsekosten. Forhandlerinfo: Biosym, tlf. 97 25 20 15  

36


/ oase

Sommer-udsat

Et brev til maven

Kvinder melder oftere om udbrud af blærebetændelse i ­sommermånederne, måske på grund af øget seksuel aktivitet, dehydrering og et varmt fugtigt urogenitalt miljø. E. coli bakterien er kendt for at være årsagen i 80 pct. af tilfældene af blærebetændelse, og den stammer fra tarmen eller skeden. Levende mælkesyrebakterier og tranebær kan hjælpe til at forebygge blærebetændelse, hvis det er noget, du lider af. Bio-Kult Pro-Cyan er sammensat af tre aktive ingredienser – tranebærekstrakt, videnskabeligt udvalgte bakteriestammer og A-vitamin, som bidrager til vedligeholdelse af et sundt immunforsvar og slimhinder.

Kender du det, at maven går i stå på ferierejsen? Fremmed mad, ændret dagsrytme og uvante toiletforhold kan få fordøjelsen ud af balance. Det giver både mavekneb, udspilet mave, luft og andet ubehag. Nu kan du tage SylliFlor loppefrøskaller med på rejsen i form af praktiske rejsebreve. En-to breve om dagen holder maven i balance. Loppefrøskallerne er ristede, så de smager godt uden at klistre i munden. De 30 dosisbreve er fordelt på smagsvarianterne: Naturel, Vanilje, Malt, Kakao samt Æble og kanel, og kan spises som et sprødt drys på morgenmaden eller med et glas vand. Find dem i helsekostbutikker, Matas og apoteket samt på www.biodanepharma.com, hvor du også kan bestille vareprøver.

Forhandlerinfo: SK Health, tlf. 21 34 45 49

Forhandlerinfo: Biodane Pharma, tlf. 75 55 57 77

KOSTTILSKUD

Ecolomega® – med sunde omega fedtsyrer*

DANSK KOLDPRESSET BÆREDYGTIG MINUTFRISK

Ecolomega® fiskeolie er produceret i Danmark fra helt friske ørreder. Olien produceres bæredygtigt og med socialt ansvar med udgangspunkt i en tankegang omkring fuld udnyttelse af vores ressourcer. Ecolomega® er nænsomt bearbejdet så man bevarer de mange omega-3*, -6, -7 og -9 fedtsyrer. * Indeholder EPA og DHA der bidrager til normal hjertefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler.

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

37


mad / Foto/ Shutterstock, privat

Din begynderguide til plantebaseret kost Er det vigtigt for dig at passe godt på vores miljø? Vil du også gerne leve sundere? Kan du svare ja på de to spørgsmål, så er det svært at komme uden om at spise en mere plantebaseret kost. Planter udleder mindre CO2 end kød. Og mange undersøgelser viser, at det er særdeles sundhedsfremmende at spise mange grøntsager og mindre forarbejdet kød.

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Interessen for at spise mere grønt og mindre kød er stigende. Flere og flere plantebaserede fødevarer finder plads på supermarkedets hylder. Men vores officielle kostråd og vores kultur kan gøre det lidt utrygt, hvis man gerne vil spise 100 pct. plantebaseret. Mange bliver i tvivl, om de kan dække kroppens behov for næringsstoffer uden kød og komælk. Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet ikke vegansk kost til spædbørn og småbørn. De gør det dog klart, at hvis den veganske kost er fornuftigt sammensat og med de rette tilskud, kan børn vokse og udvikle sig normalt, men der skal være særligt fokus, og det anbefales, at væksten følges hos egen læge. Interessen for den plantebaserede mad fortsætter dog med at stige. Med denne begynderguide til plantebaseret kost kan du trygt begive dig ud at spise flere planter – og mindre eller måske slet ingen animalske produkter. Fem fødevaregrupper under plantebaseret Lad os først få begreberne på plads. Hvad dækker begrebet plantebaseret kost egentlig over? Maria Felding er klinisk diætist, cand. scient i klinisk ernæring og ekspert i plantebaseret livsstil. Hun har udgivet flere bøger om emnet. 

“Husk at spise nok. Særligt, hvis du dyrker meget motion, bør du holde øje med, om du kommer til at tabe dig uhensigtsmæssigt” 38

– Plantebaseret kost dækker over en kost, der består primært, men ikke nødvendigvis udelukkende af de fem plantefødevaregrupper: Frugt, grøntsager bælgfrugter (kikærter, sojabønner, kidneybeans, linser, flækærter med videre), fuldkornsprodukter, nødder, inklusiv frø og kerner. Det er plantefødevarer, hvor hele planten er bevaret. – Hvid pasta, hvide ris, juice, sukker og så videre hører ikke med i kategorien ”hele planter”, da disse produkter er industrielt forarbejdede og ikke længere indeholder hele planten, men kun en del af den. Proteinpulver og raffinerede olier er heller ikke ”hele plantefødevarer”. Hvad gør plantebaseret kost sund? Hvad er det, der gør, at plantebaseret kost er godt for vores kroppe? – En mere plantebaseret kost er forbundet med bl.a. lavere vægt, blodtryk, blodsukker, kolesteroltal, hjertesygdom, diabetes og mindre risiko for visse kræfttyper. Min erfaring er derudover, at personer, der går over til en plantebaseret kost, får mere energi, sover bedre, har bedre fordøjelse, og at de taber sig uden at være sultne eller skulle tælle kalorier, siger Maria Felding. Forklaringen på de sundhedsmæssige fordele kan bl.a. være, at planter fra naturens side er rige på kostfibre, antioxidanter og beskyttende plantestoffer. Samtidigt er de lave på eller fri for for eksempel hæmjern, mættet fedt, nitrit, stegemutagener og andre uhensigtsmæssige stoffer, der forekommer i animalske produkter.


/ Mad

At spise en plantebaseret kost er helt i overensstemmelse med anbefalingerne fra de store sundhedsorganisationer såsom WHO, verdensorganisationen for kræftforskning med flere, der direkte anbefaler os at basere vores kost på plantefødevarer. I Danmark har vi de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, og her anbefales vi også at spise flere planter (fuldkorn, frugt, grønt og bælgfrugter). Start i det små og med det sjove De fleste af os vil gerne leve grønnere og mere plantebaseret, men i starten

kan det virke uoverskueligt at skulle ændre på vanerne. – Fokuser på alt det, du gerne vil spise mere af i stedet for på det, du gerne vil udelukke eller spise mindre af. På den måde bliver det en sjovere og mere positiv oplevelse, opfordrer Maria Felding – Tag ændringerne gradvist i dit eget tempo. Spis for eksempel morgenmad bestående af havregrød med bær og nødder eller en smoothie med calciumberiget sojamælk, frugt, bær og spinat eller sojayoghurt med mysli og frugt. – Om aftenen kan du starte med at spise flere grøntsager, lave store salater og så begynde at eksperimentere med bælgfrugterne. Køb gerne en god vegansk/plantebaseret kogebog, så du får en masse ­inspiration.

“Personer, der går over til en plantebaseret kost, får mere energi, sover bedre, har bedre fordøjelse og at de taber sig uden at være sultne eller skulle tælle kalorier”

39


mad /

“Du kan sagtens spise plantebaseret, selvom resten af familien spiser kød”

Drop tankerne om, hvad andre mener Når man begynder at overveje livsstilsændringer, så dukker der ofte en lille djævel op på ens skulder, der hvisker en i øret om alt det, der kan stikke en kæp i hjulet på din drøm om en mere sund og bæredygtig livsstil. Måske hvisker den: ”Nej, det går ikke – for min familie vil ikke være med til det”. Heldigvis er der også gode råd at læne sig op af her: – Du kan sagtens spise plantebaseret, selvom resten af familien spiser kød. I kan spise sammen, men bare have lidt mere at vælge imellem på bordet. Om aftenen er det nemmeste at gøre ekstra ud af grøntsagerne. Man kan godt lave den samme ret til hele familien, men blot sørge for at der er masser af lækre, indbydende grøntsager, så man selv kan tage mere her, og så kan resten af familien tage mere af kødet, eller hvad det nu måtte være. – Dertil skal der så ideelt suppleres med lidt hjemmelavede bønne-

40

deller fra frost eller bare frosne edamamebønner, man lige kan tø op og hælde i sin salat, da grøntsager alene ikke er nok. Djævelen hvisker måske også: ”Ja, det er fint. Men mine kolleger og mine venner og familie længere ude vil ryste på hovedet af mig og måske kommentere på min mad. Hvordan håndterer jeg det?” – Desværre er omverdenen ikke altid lige så begejstret som en selv for den nye livsstil. Mange føler derfor, de skal have alle argumenterne på plads, så de er klar til at forsvare, hvorfor de ikke længere spiser kød osv. Det er synd. I virkeligheden handler det jo om, at man skal vælge den kost, man har det bedst med. Og bruger man dét som argument, er der reelt ikke så meget at diskutere, siger Maria. Husk at tilføje ny inspiration og nye grøntsager Nu er du motiveret og klar til at gøre noget ved dine planer om at leve mere plantebaseret. Du får lige de sidste tips med fra Maria: – Hvis du er bekymret for at blive træt af grøntsager, så husk, at der er masser af kogebøger og madblogs. Og brug så lidt gå-på-mod. Der er så mange forskellige vidunderlige grøntsager, men vi holder os typisk til dem, vi kender, også hvad angår tilberedningsmetoder. – Det er synd, for blomkål kan laves på så mange forskellige måder, og måske har du ikke engang fundet den grøntsag, du reelt bedst kan lide, fordi du ikke har turdet

En god bog at få inspiration af – især med børn – er Maria Felfdings egen ’Grønne spirer’

smage den endnu. Så prøv at finde inspiration og kast dig ud i nogle helt nye grøntsager og tilberedningsmetoder. – Der er også stor forskel på, om man for eksempel damper broccoli, griller det, steger det eller ovnbager det. Og så er hjemmelavede dressinger vigtige for at gøre den grønne mad spændende. De kan baseres på sojayoghurt, silken-tofu (når man blender det, bliver det ligesom creme fraiche), på nøddesmør, frugteddiker, avocado, appelsin osv. Og husk så … En begynderguide indeholder selvfølgelig også nogle ting, du skal være opmærksom på. De kommer her:


/ mad – Det kan synes overvældende, hvis man føler, man skal ændre alting på én gang. Derfor er det bedste for de fleste at tage ændringerne gradvist. – Øv dig i at lave mad med bælgfrugter – både så kosten forbliver spændende og varieret, og så du får nok næringsstoffer. – Husk at spise nok. Særligt, hvis du dyrker meget motion, bør du holde øje med, om du kommer til at tabe dig uhensigtsmæssigt. Kalorieindholdet i planter varierer meget, hvor frugt og grøntsager er meget kaloriefattige, mens nødder og tørret frugt er mere kalorierige. – En rent plantebaseret kost indeholder ikke B12-vitamin eller D-vitamin. D-vitamin mangler de fleste danskere om vinteren, så her er tilskud en god ide for mange, hvadenten de spiser plantebaseret eller ej. B12 er et vitamin, der dannes af bak-

terier, og siden vi ikke længere spiser grøntsagerne direkte fra jorden eller drikker vand fra søer eller på anden vis lever uhygiejnisk, så skal vi have B12 fra et tilskud. Dyrene får det også via tilskud, og derfor kan vi få det ved at spise dem. Spiser man kun planter, skal man tage det selv. – Det er ofte også nødvendigt med tilskud med jod og selen, fordi indholdet i jorden er så lavt. Hvis du har børn, vil du sikkert have med i dine overvejelser, om de også skal spise plantebaseret. Maria beder dig være ekstra opmærksom i forhold til børns næringsbehov: – Hvis man har børn, der lever plantebaseret, er det endnu mere vigtigt, at man sætter sig godt ind i ernæring og tilskud. Særligt når det kommer til de helt små. Her vil jeg anbefale min bog om vegansk børneernæring ‘Grønne spirer – alt om vegansk ernæring til børn’. Argumenterne for at spise flere grøntsager er mange og tungtvejende. Med denne begynderguide er du godt hjulpet. Find mere inspiration og opskrifter på internettet og i Marias bøger: ‘Den plantebaserede kost’ og ‘Grønne spirer – alt om vegansk ernæring til børn’.

Dressing til de lækreste grøntsager En nem og hurtig sennepsdressing, der gør dine grøntsager super lækre: Bland en plantemælk med lidt sød sennep, eddike, evt. hvidløg og evt. en smule sukker eller stevia (inspireret af Mirakeldressing fra Plantepusherne.dk). Kommer man lidt tahin (sesamsmør) i, bliver den ekstra tyk og cremet. Læs mere om Maria Felding på www.diaetist-felding.dk

Nyhed i Danmark

Første og eneste komplette multivitamin & mineral med CoQ10 i Danmark. Wholefood-kvalitet.

Nature’s own mest omfattende Wholefood multivitamin- og mineralformel, der indeholder antioxidant CoQ10, beta glucan og gode allround vitamin- og mineralniveauer. Herunder høje niveauer af vitamin D3 og B12. Lavt indhold af jern. Egnet til mænd og kvinder.

Nature’s own fra Cytoplan siden 1980 Nu i helsekostforrretninger samt flere netbutikker. Mere info på: panacea.dk Natures_own_Q10_180x115mm.indd 1

26/04/19 16:03

41


skøn / Foto/ Shutterstock, Produktfotos

Sommerglød

– gør den endnu smukkere! En mæt og smuk sommerglød kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Den ensartede farve kræver en ren og velplejet hud, der både får næringsstoffer og evt. et svalende betræk oven på en dag i solen. Vi ser på skønne aftersun-rutiner.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Mange af os elsker fornemmelsen af blød sommerhud med smuk glød og farve. Ofte sker der bare det, at farven er uens, huden er helt tør og skællende eller måske læderagtig af overdreven ristning. Her kan vi faktisk gøre nogle meget simple ting for at forberede huden til solen og bagefter tilføre den ekstra fugt og pleje, der bare får huden til at se ekstra strålende, sund og smuk ud. Solbadning var ikke altid farligt Måske husker du 80’erne i det forrige årtusinde med charterferier, hvor “solnarkomanerne” stod tidligt op og reserverede de bedste solsenge, smurte sig i olie og stegte hele dagen. Nogle havde muligvis gjort det flere år i streg og deres hud blev tykkere og tykkere. Ja, nærmest tyk som læder.

42


/ skøn Man skal huske, at solbrændthed også er en måde for kroppens celler at beskytte sig selv på. Det var vildt moderne dengang – huller i ozonlaget og hudkræft var endnu ikke en bekymring. Man var også lidt mindre krops- og nøgenhedsforskrækket – nu vi har de nostalgiske (sol)briller på, men det er en helt anden historie … Forberedelser indefra I dag vil mange af os gerne have en super vital, lækker og strålende udseende hud. Det er heldigvis moderne at have alle farver. Det eneste, vi gerne vil undgå, er at blive (for)brændt. Vi kan for-forberede ved at spise masser af antioxidanter gennem frugt og grønt, gennem greens og hybenpulver, gulerødder osv. Masser af grønne lækkerier og husk så endelig væske som vand – gerne med bær eller mynte i. Få de gode hudplejende olier i maden eller som tilskud. Andre gode tilskud nævnes herunder – også hvis du oplever særlige udfordringer, når solen kommer, og huden eksponeres. De udvendige forberedelser er faktisk nogle, man kan fortsætte med i hele solsæsonen: Scrub huden jævn Der er delte meninger om at skrubbe og peele. Jeg er helt klart for. Selve det at adressere kroppen med hamphandsker, en børste eller med hænderne med en dejlig bodyscrub kan give en mere bevidst fornemmelse af kroppen og kroppens grænser, og det kan nærmest blive et helt vanedannende ritual. For nogle om morgenen til at sætte i gang – for andre om aftenen efter dagen. I forhold til at sætte gang i blodcirkulationen i huden, så understøtter scrub både udrensning af affaldsstoffer og hjælper derved med at mindske og fjerne cellulite i bindevævet og på samme tid fjerne de tørre overfladeceller. Det medvirker på den måde også til at lægge grundlaget for en flot ensartet farve og glød i solen. Faktisk synes mange, at hvis man også bruger en scrub i solsæsonen kan det godt virke, som om man får langsommere farve, fordi

“Aftersun vil både være med til at berolige og fugte huden, men også hjælpe med at bevare den gyldne kulør og glød”

man fjerner de tørre, men måske brune, ydre hudceller, til gengæld bliver farven mere intens og kan vedligeholde den smukke glød længere.

Smuk glimmer

Fordi man ikke behøver en undskyldning for at glimte lidt

Det skønne, samlende bindevæv Man kan være nok så slank og stadig have cellulite og et slapt eller bulet bindevæv. Udover scrubs og aktive bodyolier udefra, der understøtter udrensningen, så er det indefra, der især skal sættes ind med fokus på ikke mindst syre-base balancen i kroppen. For meget syre kan komme fra kosten, men også stress kan forstærke det. Alene det at huske at drikke vand gør en stor forskel, men derudover at skære ned på de klassisk syredannende fødevarer og drikke og skrue op for de mere basedannende.

“Man skal huske, at solbrændthed også er en måde for kroppens celler at beskytte sig selv på”

Fri for olie Især for dig med tendens til soleksem kan olie gels være godt

Antiage ekstrakt

Alpeblomsten sørger for antioxidanter mod evt. UV-skader

Der findes glimrende lekture om emnet både på nettet, men også i bøger som ‘Alkaline Living’ af Bettina Delfs eller ‘Få styr på din syre-base balance’ af Simonne Holm eller Rie Møllers ‘Syre-base balancen i krop og kost’. Der er også flere artikler om emnet på vores hjemmeside www.naturli.dk. Efter en skøn dag i solen Hvis man har været en tur ved eller på havet, så har man ofte lyst til at få skyllet sig i ferskvand og måske få skyllet sand af kroppen og ud af håret. Efter badet er det her aftersun virkelig kommer til sin ret. Kølende, plejende og fugtende. Smør eller spray gerne både ansigt og krop. Det vil både være med til at berolige og fugte huden, men også hjælpe med at bevare den gyldne kulør og glød. Weleda Edelweiss Aftersun Lotion, hvor Edelweissekstrakten netop virker som en antioxidant og dermed også er med at beskytte cellerne mod UV-skader. Olivenolie nærer, og aloe vera køler og giver langvarig fugt. En dejlig og meget fugtende aftersun, der er let i konsistensen. En anden meget populær Aftersun er Mellisas Aftersun Lotion, der er elsket af mange. Her er plejende olier fra avokado, oliven og solsikke

43


skøn /

“Man kan være nok så slank og stadig have cellulite og et slapt eller bulet bindevæv”

Fotosensibel hud Det er godt og vigtigt at være opmærksom på, hvis du tager visse typer medicin, at nogle typer kan gøre huden mere sart i solen. Det kalder man også fotosensibilisering. At være fotosensibel betyder, at du f.eks. hurtigere bliver rød eller skader huden, det har intet med lysten til at få taget billeder til Instagram eller lignende (hæ, hæ). Så læs altid indlægssedlen grundigt på din medicin, så du er advaret, inden du går ud i solen.

samt asiatisk vandnavle, rosmarin og ginkgo biloba, der virker opstrammende, mens nærende kakaosmør tilfører fugt og beskyttelse. Vi må ikke glemme Avivirs Aloe Vera Aftersun uden duft, som ikke bare reparerer og plejer huden efter solen, men også forbedrer hudens egen evne til at danne pigment. Så bliver det lettere dagen efter at blive brun. Man kan også bruge den som bodylotion op til, at man skal på ferie for at forberede huden på at modtage solen. Alphanovas Après Soleil Gel er i en dejlig spray-form, der gør den nem at fordele. Alt i alt skal man kigge efter de rene, økologiske gode sager med fugtgivende og kølende egenskaber og samtidig med antioxidanter til at beskytte huden. Og så behøver man altså slet ikke skulle til noget særligt arrangement for at bruge en aftersun med glimmer, men skal man lige til et sommerbryllup eller fest, så er Rudolph Cares Aftersun Shimmer Sorbet virkelig ekstra forskønnende … Til dig, der nemt får soleksem Hvis man gerne vil have den glød, solen giver, uden af få soleksem, er det ikke mindst indefra, man kan gøre noget. Du forbereder din hud på solen gennem at spise betacaroten. Hvis du allerede har en historie med soleksem, kan du supplere med Helioron-dråber fra Allergica, da vil huden bedre kunne omsætte og tåle solens stråler.

44

Plej med olier

Fra fede naturlige kilder samt opstrammende ingredienser

Ren køling

Den rene aloe vera med kølende og reparerende effekter efter solen

Naturdrogeriet har også Sol-Klar, der er en blanding af betacaroten og granatæbleekstrakt, der bl.a. er høj på antioxidanter i en form, der beskytter huden mod skader fra solens stråler, men ikke forhindrer, at man får farve. Udefra er det vigtigt at holde sig fra solcremer med olier i, hvis du lider af soleksem. Gå efter de såkaldt oliefri eller non greasy-solcremer – også i aftersun-produkterne. Der er flere skønne – f.eks. Green Peoples Hydrating Aftersun, som er en fugtbevarende og kølende lotion, der både køler og beroliger med aloe vera, kamille, myrra, calendula, abrikos og kølende mynte. Den er skøn både i ansigtet og til kroppen. Green Peoples non greasy-solcremer er virkelig velegnede i forhold til beskyttelse mod soleksem. Husk bare, at det ikke virker, hvis man først har fået en olie på huden inden under, for så er vi lige vidt. Det samme gælder ved hårbalsam, som ikke skal røre ved huden, så lad ikke håret hænge løst ned over skuldrene, mens det tørrer, hvis du har tendens til soleksem. Annemarie Børlinds Aftersun Cooling Gel er ligeledes oliefri og på linje med ovennævnte fra Green People. God fornøjelse med solen, huden og gløden!  

Hudens pigmentering

Vælg med tanke

Solcremer med eller uden parfume, olier eller andet, der generer

Det hudlag, hvor de pigmentproducerende celler findes, er i dermis, som er det midterste lag, og det man faktisk også kalder læderhuden. Til dette lag kan man indefra styrke og give en mere regelmæssig pigmentering med f.eks. New Nordics Skin Care Pigment Clear, der er baseret på indiske stikkelsbær, granatæble, alger, vitamin C og kobber. Ikke mindst kobber virker normaliserende på mørke pigmenter, men det er synergien i kombinationen med de andre ingredienser, som gør forskellen.


/ tema

abonnementstilbud

Naturli gavner hele din krop resten af året Vælg et prøveabonnement på Naturli: 4 numre og få en valgfri gave, der kan forkæle dig og din krop.

Du får 4 numre af Natu rli + et helt sæt kvalitetsproduk ter

199,(+ porto kr. 49,-)

Et helt sæt kvalitetsprodukter • Udos Choice's olie med Omega 3-6-9 er en klassiker med den originale kombination af økologiske og koldpressede olier fra syv vegetabilske kilder. • Udos Choice's Super Adult fra 16 - 65 år er et kvalitetstilskud med mælkesyrebakterier – en kombination af lactobacillus og bifidokakterier – ialt 17 miliarder levedygtige bakterier pr. kapsel. • CoQ10 Multi fra Nature's own er den første og eneste udgave af kosttilskud med det lille coenzym Q10 i en wholefood multivitamin- og mineraludgave på det danske marked.

abonnement

e, Udos choice's oli e's oic ch os ud super adult og coq10 multi

637,-

ELLER: Baobab – den skønneste olie Nyd naturens fineste forkælelse med AVIVIR Baobab-seriens produkter med en aromatisk duft af australsk myrte. AVIVIR Baobab All Body Pampering Scrub med virgin-baobab-olie og aloe vera efterlader din hud blødere end nogensinde, når fintmalede abrikoskerner nænsomt skrubber urenheder og døde hudceller væk. AVIVIR Baobab All Body Pampering Oil med 50 pct. økologisk virgin-baobab-olie og 50 pct. mandelolie trænger lynhurtigt ind, stopper ikke hudens porer, udglatter din hud og efterlader den gennemfugtet, udglattet og magisk blød. Dertil forbedrer olien hudens barriere funktion samt har en anti-aging effekt og reducerer udseendet af strækmærker. AVIVIR Virgin Baobab oil har et usædvanligt højt indhold af E-vitamin, phytosteroler, omega 6 og 9.

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502

Du får 4 numre af Natu rli + Avivir Baobab -hudpleje

199,(+ porto kr. 49,-)

Baobabhudplejesæt

555,Se flere gode tilbud til på og bes shoppen.dk

Naturli Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende resten af året og løber herefter videre til kr. 340,- om året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet er bindende resten af 2019, og kan derefter opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder til og med 18. august 2019 eller så længe lager haves.

45


/ oase

Plej din smukke mave Avivir Baobab All pampering Body Oil indeholder 50 pct. Baobab-olie og 50 pct. mandel-olie. På grund af det høje indhold af Phytosteroler og Vitamin E er olien særdeles velegnet til den gravide mave og brysterne for at forebygge uønskede minder fra en ellers dejlig tid. Den specielle sammensætning af fedtsyrer og det rige indhold af næringsstoffer er med til at booste collagen og hjælpe celle­ aktiviteten i huden med at stramme op og regenerere. Olien efterlader huden elastisk og blød og trænger usædvanligt hurtigt ind, så du hurtigt kan komme i tøjet. Baobab-­ olien er en tørolie og er drøj i brug. Massér også mellemkødet for at forbedre elasticiteten op til fødslen. Baobab-olien forbedrer hudens elasticitet med op til 25 pct. efter 4 uger. Olien kan selvfølgelig også bruges som en lækker bodyolie efter fødslen. Find Avivirs Baobab-olier i helsekostforretninger. Forhandlerinfo: Avivir, tlf. 39 69 08 14

Ren deo

Fair Squared ZERO WASTE Shea Deodorant Creme, er en deodorant-creme, der forbygger lugt og bakterier fra sveden. Den er blød og let at påføre og har en neutral ren duft. Indholdet af kokosolie og sheabutter er certificeret med Fair Trade, Natrue & Vegan. Og så er den fremstillet uden parabener, phthalater, SLS eller PEG’er. Den leveres i en glas krukke med metallåg, som enten kan genanvendes til opbevaring af nips eller sorteres som glas- og metalaffald. Forhandlerinfo: Organic Beauty Supply, tlf. 91 83 55 77

Mod svamp

Fri serie med rabarber Rabarber er enestående til at øge hudens fugtniveau og mindske tørhed. Derfor er planten grundlaget for Naturfarms nye serie, der er 100 pct. vegansk og parfumefri – og med 99-100 pct. naturligt indhold. Hvert produkt har en nøje udvalgt sammensætning af økologiske lækkerier, som bl.a. æble, grøn te, morgenfrue, ingefær, mango, acai og sheasmør, som plejer og giver næring til din hud. Rabarber er i stand til at aktivere hudens egen fugtmekanisme og øger dermed hudens fugt indefra. Det øgede fugtindhold er med til at mindske rynker og give mere glød til huden.  In-vivi studier kombineret med kvalitative ­undersøgelser har vist, at fire ud af fem oplever større velbehag for huden og mindre tør hud. Serien indeholder: Dagcreme, Natcreme, Micellar Rensevand, Body Lotion, Kropsolie, Hårshampoo og Læbepomade, som forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk. Forhandlerinfo: Naturfarm Pharmacy, tlf. 79 30 41 30

En måde at forebygge, at candida albicans – den mest almindelige candidasvamp – udvikler sig ­skadeligt, kan være indtag af probiotika/mælkesyrebakterier, så der ikke er ”ledig plads” i mikroflora og samtidigt styrke immunsystemet. Hvidløg er kendt for sine anti-mikrobielle og anti-svampe funktioner, uden at være skadelig for de gavnlige bakterier. Grapefrugt kan også have positiv indvirken med sit høje indhold af plante­ stoffer, herunder bioflavonoider, som virker anti-oxidative og anti-inflammatoriske. I Bio-Kult Candéa får du levende bakterier (mælkesyrebakterier) sammen med hvidløgs- og grapefrugt-ekstrakt. Forhandlerinfo: SK Health, tlf. 21 34 45 49

46


Konkurrence

Vind en farverig og bred multivitamin! Holder du også af at være dækket ind med gode vitaminer og mineraler? Deltag i vores konkurrence, hvor vi udlodder 10 Spektro Multi-Vita-Min til ligeså mange heldige vindere.

Spektro multivitamin Værdi:

For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 18. august 2019. Spektro til hele familien Hele året rundt har de fleste glæde af en bredtdækkende multivitamin, der kan tilføre nogle af de næringsstoffer, som vi måske ikke altid får i en tilstrækkelig mængde i en travl hverdag med varierende kost. Spektro Multi-Vita-Min indeholder alle vigtige vitaminer og mineraler i en kapsel, der er let at optage. Tilskuddet består af en unik kombination af urter og mikronæringsstoffer, der arbejder sammen for at styrke immunsystem, energistofskifte og modarbejde oxidativ stress, træthed og udmattelse. Mineralerne i Spektro kommer fra forskellige kilder og er desuden alle til stede i mindst én urtekilde. Kan kombineres med All Omega og Cal-Mag Citrat. Bøtte med 200 kapsler kan købes i Helsam, helsekostforretninger, Helsemin, Matas, apoteker og webshops.

Spørgsmål:

379,95

Hvad forestiller Solaray logoet?  En urt  En regnbue  Et dyr

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 18. august 2019 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 05-2019”


sind / Foto/ AdobeStock

Den evige hjælper:

Er du for sød?

Det er jo ikke, fordi vi ikke har hørt om det før. Vi skal lære at sige fra, både for ikke at blive udnyttet mod vores vilje, men også fordi vi skal passe på os selv og undgå at brænde ud af ren og skær selvopofrelse og mangel på rygrad ...

Af Birgitte aagaard Coach

Langt de fleste opdrages til at skulle yde for at nyde, give en hånd med og gøre sig fortjent. Det modsatte findes også – dem, der sørger for at tage først, altid føler, at andre skylder dem og aldrig er tilfredse med, hvad de får til gengæld for deres bidrag. Men det er (heldigvis) de søde piger og de flinke drenge, der er flest af. Spørgsmålet er, hvad de flinke og søde i sidste ende får ud af det, OG hvordan de måske kan lære at blive bedre til at sørge for sig selv, sige deres mening og opnå en bedre balance i regnskabet for at give og tage, hjælpe og blive hjulpet, sige ja og sige nej. Den egoistiske hjælper Tag ikke fejl, der er også en ’egoistisk’ grund til, at vi

48

ikke lige får sagt: ”Nej, desværre, det kan jeg ikke overkomme”, eller ”jeg er ikke enig, jeg synes faktisk, at…” Først og fremmest er det nemmere. Konflikterne undgås. Og det kan give nogle nemme point på populariteten. Derudover er der den mere forfængelige drivkraft: Følelsen af at være god og måske endda bedre end de fleste. Det føles jo godt at være hende/ham, alle regner med, ser op til eller læner sig op ad: Den gode veninde eller ven, ægtefælle, medarbejder, kollega … Lige indtil det bliver for meget, og trætheden, tomheden og måske bitterheden melder sig. Ubalance i regnskabet Der er ikke noget forkert i at ville give, men det kan til tider blive noget anstrengende for modtageren, især når


/ sind

”den flinke” ikke selv kan finde ud af at modtage: ”Det kan jeg sagtens klare, du behøver ikke …” Man kan endda få fornemmelsen af, at det helst skal være sådan, at det er de andre, der “skylder” i det uudtalte regnskab over vennetjenester mv. Det, der gives i overmål – også selvom det synes at være af lyst – kan også være udtryk for et behov for at tage styring eller få positiv opmærksomhed. Det kan nemt tage overhånd for en entusiastisk hjælper … Og uanset de fordele, der følger med den selvvalgte rolle, kan det også føre til et kollaps. Ubalance er ubalance, uanset motiver og mellemregninger. Gøre sig fortjent Som terapeut er det en fintfølende sag at prikke hul i en selvforståelse af, at: ”Jeg skal gøre (og gør) det rigtige”. Vi må for alt i verden ikke pille et menneske ned, når selvværdet i forvejen er skrøbeligt. Det altafgørende fundament for at kunne give og modtage med samme glæde og ro i maven – sige ja OG nej – er en naturlig overbevisning om, at du – alt andet lige – altid er værd at respektere og elske. Du har fortjent den samme anerkendelse som menneske som alle andre – også uden altid at anstrenge dig mere end andre. Jeg synes … Når vi arbejder med at blive mere robuste og få mod til at sige fra og dermed gøre opmærksom på vores

“Du har fortjent den samme anerkendelse som menneske som alle andre, også uden altid at anstrenge dig mere end andre”

egne behov, må vi ofte starte i selvtilliden – den ydre og mere målbare tro på dig selv. Gennem mange år har jeg både i terapien og på workshops arbejdet med denne problematik, og der er én ting, der ofte gør sig gældende for de helt inkarnerede pæne piger og flinke drenge: De siger meget sjældent deres uforbeholdne mening. Og mange gange har de knap nok en. Det svarer ikke til de hårdtarbejdende samaritanere, som ofte agerer som skjulte ledere, idet de gennem deres gavmildhed med tid og kræfter opnår en markant indflydelse. De pæne piger og flinke drenge, jeg taler om her, har meget svært ved at mærke, hvad de selv vil og mener. Det skal fiskes frem. En effektiv øvelse har været at øve sig i at formulere sætninger, der begynder med: ”Jeg tror …”, og ”jeg synes …”. Det kan virke lidt for nemt set udefra, men det er faktisk svært for mange at være præcise og kontante i deres formuleringer. Efter et stykke tid spændes skruen, og det er tid til at prøve kræfter med: ”Jeg mener …”, så sætningen får både indhold og kant. Dette er et konkret og centralt sted at starte. Næste skridt er så faktisk at sige det til nogen af dem, man har brug for at sig fra/til over for.

“En ting gør sig ofte gældende for de helt inkarnerede pæne piger og flinke drenge: De siger meget sjældent deres uforbeholdne mening”

Det kan trænes At stå fast på os selv, vise hvem vi er og insistere på det, vi tror på og har brug for, er ikke nogen nem opgave – heller ikke for de af os, som måske længe har forsøgt at melde os ud af flinkeskolen. Generelt handler det om ren og skær øvelse: At gå den lange seje vej, igen og igen, og vænne sig til at sige eller vise det, som man har på hjerte. Efter de første nervøse forsøg – som for de sværest ramte kan føles som en nærdødsoplevelse – bliver det nemmere. Det kan trænes op. Hvis interessekonflikten derefter viser sig at være uløselig, vil det til gengæld stå så lysende klart, at du kan give op – gå din vej, smække røret på, sige op – med ren samvittighed. Nu ved du, at du har gjort dit bedste for at løse situationen, og at det eneste ’rigtige’ at gøre her netop er at passe på dig selv. Fra usynlig til synlig Når du bliver synlig f.eks. ved at sige, hvad der er vigtigt for dig, opnår du en fordel, som du ikke er vant til: At have udspillet! Når du har formuleret dit ønske eller behov, er det nemlig op til modparten at sige fra og til, opfylde eller ikke opfylde. Rollerne byttes om. Af erfaring ved jeg, at mange bliver overraskede over, at reaktionen fra modparten ikke er værre: ”Nå, ja, det er da godt, du siger det … Det var jeg slet ikke klar over!” For at blive set, må du gøre dig synlig.

49


sind / Mit ”jeg” er udbrændt … Vi mennesker har en tendens til at holde fast i velkendte strategier, indtil vi segner. Det er uden tvivl en del af vores selvopholdelsesdrift, men det holder ikke i det lange løb. I de sidste 20-30 år har vi talt og skrevet om stress uafbrudt. Det er efterhånden tydeligt for mig, at næste fase for ”uholdbare livsstrategier” er godt i gang: Blandt dem, jeg møder i min klinik og i livet i det hele taget, er der flere og flere “flergangs-stressede”. De fortæller om at føle sig udbrændte. De har mistet orienteringsevnen i deres eget liv – kompasnålen skal ikke bare justeres, den er faldet af! Hvor hvile og pauser før kunne få stressbarometeret ned hos den enkelte, beskriver de nu, hvordan

“Blandt dem, jeg møder i min klinik og i livet i det hele taget, er der flere og flere "flergangs-stressede"” de konstant kommer til at overskride deres egne grænser, fordi de kan ikke mærke dem længere. Og ofte må jeg fortælle dem, at det har de faktisk ikke kunnet meget længe, fordi det er selve årsagen til, at de er blevet udbrændte. De har ikke sagt fra. Uanset, hvor egoistisk det kan virke at sætte sig selv først og ændre sine strategier og adfærdsmønstre til egen fordel, så er det det, der skal til. En klient – engang et trofast medlem af flinkeskolen – udtalte om sit stressforløb i flere etaper: ”Først var det bare mit arbejde, der skulle ændres på. Nu er det ”mig”, der skal forandre mig. Den dur bare ikke længere – den gamle måde.”

50

ØVELSE: “Uholdbare livsstrategier” Spørg dig selv: 1) Er der nogle af disse helt naturlige udtalelser, du kan genkende? 2) Er der noget, der kunne eller burde være anderledes, når du tænker efter? 3) Hvad gør disse strategier ved dig, hvis de ikke bare gælder lige nu, men fortsætter flere måneder, et år, fem år … Hvor vil du sætte grænsen?

”Jeg tror bedst, det kan betale sig at holde husfred. Der kommer ikke noget godt ud af at råbe ad hinanden.”

”Jeg tager gerne arbejdet med hjem, hvis jeg ikke når det hele. Så er jeg fri for at skynde mig i morgen.”

”Prisen vil være for høj, og jeg har lært at leve med det.”

”Andre har gode grunde til ikke at kunne tage den, og jeg skal jo alligevel ikke noget særligt.”

”Når der er nogen, der taler sådan til mig, bliver jeg bare mundlam. Jeg ved godt, at det ikke er ok, men hvad skal jeg sige?”

”Det vigtigste i mit liv er min familie. Den fungerer som det åndehul, hvor jeg samler energi til ugen.”

”Jeg har nogle gode værk­ tøjer til at holde styr på det hele. Men der kommer jo hele tiden nogen og skal have ordnet noget.”

”Jeg plejer ikke at sige noget – jeg synes ikke, jeg ved nok om det.”

”Det er bare blevet sådan – sådan har vi altid gjort.”


Der er 13 at vælge imellem Vidste du at Krop+fysik har en hel serie af pjecer, hvor du kan få information og gode råd om hvordan du kan tage vare på din krop. Pjecerne er skrevet af fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige personer. Pjecerne er på 16 sider med mange illustrationer og øvelsestegninger.

dAnske FysioterApeuter

Akutte knæskAder www.krop&fysik.dk

Akutte knæskader

danske Fysioterapeuter

knogleskørhed www.krop&fysik.dk

Knogleskørhed

DanSKe FySioTeRapeuTeR

STRÆK

www.krop&fysik.dk

Stræk

danske Fysioterapeuter

BækkenBunden www.krop&fysik.dk

Bækkenbunden

danske FysioteraPeuter

På ski uden skader www.krop&fysik.dk

På ski uden skader

danske FysIoterapeuter

Idrætsskader www.krop&fysik.dk

Idrætsskader

DANSKE FySIoTERApEuTER

www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER

Graviditet & bækkensmerter

danske Fysioterapeuter

ondt i ryggen www.krop&fysik.dk

Ondt i ryggen

danSke FySioterapeuter

Danske Fysioterapeuter

Langvarige rygsmerter

Skærmarbejde www.krop&fysik.dk

www.krop&fysik.dk

Skærmarbejde

Langvarige rygsmerter

danske Fysioterapeuter

danSke FySioterapeuter

Skulderproblemer

Hovedpine og nakkesmerter www.krop&fysik.dk

www.krop&fysik.dk

Hovedpine og nakkesmerter

Skulderproblemer

danSke fySioterapeuter

Sunde fødder www.krop&fysik.dk

SPØRG EFTER PJECERNE HOS DIN FYSIOTERAPEUT

Sunde fødder

Du kan bestille pjecerne på hjemmesiden: www.krop-fysik.dk 51


/ oase

Skøn og brugbar urtebog! Bogen ‘Urtelykke’ er en håndbog med 30 forskellige lægeplanter, som findes i den danske natur og i køkkenhaven, fra Forlaget Aronson. I bogen viser Biopat og Naturopath ibm Anja Ballegaard, hvordan du kan bringe lægeplanterne ind i din hverdag, og hvordan du bruger dem målrettet til at gøre noget godt for din sundhed. I starten af bogen får du en introduktion til at bruge urter, hvordan du samler, dyrker, høster og tørrer samt en fantastisk mængde gode råd og tips. Og under hver af de 30 planter bliver du klogere på: • planternes egenskaber • indsamling og opbevaring af urter • hvordan man anvender dem • hvad man især skal være opmærksom på. Planterne er illustreret med fine tegninger af Trine Pape, så du lettere kan finde dem ude i naturen.  Vi har fundet og bringer her et par eksempler på den rigdom af opskrifter, viden og tips, som ‘Urtelykke’ indeholder.

Lav urteekstrakter! Ekstrakter indtages for det meste i dråbeform. 5-10 dråber tre gange om dagen. Nogle kalder også alkoholudtræk for tinkturer. Basisopskrift ekstrakt • 1 del frisk urt • 2 dele alkohol • Rengør dit plantemateriale, klip det i mindre stykker og stop det i et syltetøjsglas. Hæld alkohol over og sæt låget på. Glasset kan du lade stå på køkkenbordet, eller du kan stille det i et skab. • Ryst glasset dagligt og lad det trække 4-6 uger. • Si herefter din ekstrakt fra og hæld den på en ren flaske. Opbevares i køleskabet og bruges inden for 1 år.

Smagfulde pebermynte Beskrivelse: Pebermynten er en flerårig busket plante, der bliver 40-60 cm høj. Stænglerne er brunviolette, og de mørkegrønne spidse og takkede blade har et mørkviolet skær. De hæfter enkeltvis hele vejen op ad stænglerne. I juli måned sætter den et aks af små lyserøde og lilla buskede blomster i toppen af hver forgrening. Hele planten har en stærk mentolduft og -smag. Når du gnider bladene og dufter til dem, vil du ikke være i tvivl om, at det er en pebermynte, du har i hænderne. Der findes forskellige slags mynte, hvor nogle af dem er vildtvoksende. Pebermynten, som findes plantet i haver og parker, er dog den urt, som traditionelt bruges i urtemedicin og derfor også den, der er beskrevet i Urtelykke.  Egenskaber: •A fslappende ved søvnløshed og anspændthed. •V irker oplivende på appetitløshed. •B eroligende ved mavekneb og luft i maven. •S timulerer fordøjelsen og galdesafterne. •B efordrende på en træg fordøjelse. •L indrer kvalme.

52

Sådan anvendes surkirsebær 27

Saft: Kog bærrene i en gryde eller saftkoger. Tilsæt sukker efter din personlige smag. Kirsebærvin: En hjemmelavet kirsebærvin med 100 pct. naturlige smagsstoffer og en kraftig mandelsmag er ikke til at tage fejl af. Smoothie: Jeg udstener altid en pose, som jeg fryser ned. Hver dag ryger der en lille håndfuld med i blenderen for at booste vores morgensmoothie. Soveeliksir: Kog saft på bærrene uden sukker. Tag ½ dl hver aften inden sengetid. Vær opmærksom: Surkirsebær indeholder meget frugtsyre, og et stort forbrug kan provokere maven og resultere i hyppige toiletbesøg.


/ oase

Om beroligende citronmelisse

Morgenfrueolie

Der er ikke noget, der kan berolige et nervøst hjerte som citronmelisse. Den kan redde en fra søvnløshed, tanke­ mylder og hjertebanken. En must-have urt til alle, som af og til har brug for at komme ned i kroppen.

Det skal du bruge: 1 del friske eller tørrede morgenfruer 1 del mandelolie

Opskrift på en af Anja Ballegaards vigtigste førstehjælps­olier. Den kan klare de fleste småproblemer som for ­eksempel solbrændt og irriteret hud.

• Læg dine blomster i et skoldet glas og dæk med mandelolie. Sørg for at lægge en underkop eller lignende på toppen, så du sikrer, at planterne hele tiden er under olien. • Lad det stå lunt på køkkenbordet eller i en vindueskarm i 6 uger, inden du sier blomsterne fra. •K an holde sig seks-­ otte ­måneder i køleskabet.

2

14

en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd! 53


mad / Af/ Clara Edgar Jakobsen Foto/ Maria Louise Rohde Madsen

Bæredygtig livsstil behøver ikke være alt eller intet Fødevareproduktionen er en stor kilde til CO2-udledning, ødelæggelse af havmiljøer, destruktion af vild natur og negativ påvirkning af sundheden. Men faktisk kan bare små ændringer i en bæredygtig retning gøre en forskel. Der findes et hav af kogebøger, som alle mener, at have fundet den sande vej: Low carb-high fat, palæo, 5:2-kuren, middelhavskost, vegansk, vegetar, flexitar og så videre og så videre. Måske har du prøvet at sidde en søndag aften og bladre i sådan en kogebog og tænke: ”I morgen – mandag – der laver jeg min livsstil om. Nu går jeg all in og følger den her diæt til punkt og prikke”, for så fjorten dage senere at finde ud af, at det simpelthen var for meget på en gang? Det kan også være, at du har siddet med følelsen af, at hvis det skal være så stringent, så er det ikke noget for dig. Forståeligt. For de fleste af os lever travle liv, hvor det med madlavning og indkøb kører på rutinen, og hvor det kan virke ekstremt krævende at vende bøtten på hovedet fra den ene dag til den anden. Og sådan behøver det faktisk heller ikke at være. For der er en ny bog på markedet, som ikke siger: ”Det er alt eller intet”. Den siger et skridt ad gangen. Start med det, du kan overskue. Prøv noget af, og hvis det ikke virker, så prøv noget andet. Og den bog handler faktisk ikke om at bekende sig til en

54

mad-religion. Den handler om at spise og handle mere bæredygtigt og i processen gøre noget godt for sin krop. Viden er vejen frem Forfatteren bag bogen ‘Bæredygtig Kost’ er Julie Juanita Larsen. Hun er uddannet havbiolog fra København Universitet og er bachelor i miljøbiologi. Julie arbejder med at undervise og holde foredrag om plastik, og hendes erfaringer med undervisning har hun taget med sig i arbejdet med bogen. – Jeg har haft rigtig god respons på ikke at blive belærende, når jeg skal udbrede de her emner i min undervisning. Jeg synes, det er vigtigt, at man ikke kommer med en løftet pegefinger. Det tænker jeg også over, når jeg snakker med mine venner, som jeg prøver at rykke lidt til, men uden at det må virke nedladende, siger hun. For hun er overbevist om, at det ikke må komme til at virke som en sur pligt at passe på miljøet. Så er der nemlig større sandsynlighed for, at der ikke sker noget. Og det skal der. For det står mildest talt skidt til. Ikke kun med CO2-udledningen, men også med naturen, biodiversitet og den menneskelige sundhed, som er under pres fra fødevareindustrien. Sprøjtegifte – gaven, der bare bliver ved med at give Brugen af sprøjtegifte i landbruget påvirker biodiversiteten i naturen. Det siver ned i grundvandet, hvor det kommer ind i vores kroppe og kan virke hormonforstyrrende. Nogle sprøjtegifte er så kradse, at de er blevet forbudt, mens andre skal holde sig under en grænseværdi, som man mener, er barren for, hvornår kemikaliet kan påvirke sundheden.

Men ingen af grænseværdierne tager højde for cocktaileffekten, som betyder, at en plus en ikke er lig med to, men lig med tre, når stofferne interagerer med hinanden i kroppen. Vi ser netop nu flere steder i landet, at danskere har været tvunget til at købe flaskevand, fordi vandet i hanen er forgiftet med en sprøjtegift, som ikke har været brugt i landbruget i over 10 år. Det har altså vidtrækkende og langvarige konsekvenser. – Det er jo virkelig tragisk, at man finder pesticider og miljøgifte i grundvandet, og de kommer altså fra landbruget, siger Julie. Og selvom omtanken for egen sundhed er vigtig, så er det ikke kun vores umiddelbare velvære, der er under pres af vores madvaner. Det er havmiljøet, dyrevelfærden, den vilde natur og fremtidige generationer også. Ikke blot spørgsmål om kød eller ikke kød Vi producerer rigeligt med mad. Så meget, at der faktisk ikke behøvede at være sult i verden, hvis goderne var mere ligeligt fordelt. I 2050 estimerer man, at vi vil være to milliarder flere mennesker, end vi er i dag, og selvom madspildet i dag er


/ Mad

“Man kan godt spise en bøf en gang i mellem eller en kylling om lørdagen uden at have tabt klimakampen”

Fettucine med sprøde svampe i hvidvinssovs Julie Juanita Larsen: Tager man sydpå, vil man opleve en helt anden pastakultur, end den vi har i Danmark. I syden er pasta ofte en forret, der evt. kan indeholde lidt kød, men også i mange tilfælde en forret uden kød. Denne pastaret er meget enkel at lave og smager så godt, at selv den største kødspiser vil glemme alt om, at der faktisk ikke er kød i retten. De sprødstegte svampe fungerer som en slags “bacon”, da de giver en lidt røget og sprød smag. Den perfekte ret til, når der skal hygges lidt ekstra i weekenden – og så smager det bare godt med et glas iskoldt hvidvin til. Til 2 personer

Du skal bruge

Sådan gør du:

• 1 pakke båndpasta • 500 g brune og hvide champignoner • 1 rødløg • plantemargarine/smør • 1 dl hvidvin (vælg en, der ikke er sød) • 2 dl madlavnings- eller ­sojafløde • 1 svinebouillon/grøntsagsbouillonterning • ½ tsk røget paprika • salt og peber • lidt frisk persille

• Vask og rens champignonerne og skær dem i stykker. • Pil løget og snit det meget fint. • Steg champignonerne i margarine eller olie på en pande, til de bliver sprøde – rør jævnligt og vær tålmodig, da det tager en 20-30 minutter. • Kom lidt margarine/smør i en kasserolle og tilsæt løget, når det bobler. Skru ned for varmen og lad løget simre ved lav varme, til stykkerne er klare og møre. • Tilsæt vin og lad løg og vin koge, til vinen er fordampet. • Tilsæt fløde, bouillonterning og røget paprika. • Smag sovsen til med salt og peber, tilsæt sprødstegte champignoner og lad det simre. Bliver konsistensen for tyk, kan der kommes et ekstra skvæt hvidvin i. • Kog pastaen imens. • Fordel pastaen i to dybe tallerkener og fordel derefter sovsen ovenpå. Top med lidt frisk persille.

55


mad /

enormt, vil den stigende befolkning betyde flere munde at mætte. Hvis vi skal løse den udfordring på en bæredygtig måde, er vi nødt til at producere anderledes. Nogle produktioner er mere forurenende og tager mere plads end andre. Her er kødindustrien værd at fremhæve. Og selvom vi i flere år har hørt, at vi skal skære ned på kødforbruget, og selvom der faktisk også sker noget på området, så skal der ske mere. Det betyder dog ikke, at den eneste løsning er at skære kød helt væk. – Vi kommer ikke udenom, at kød er en miljøsynder. Men man kan godt spise en bøf en gang i mellem eller en kylling om lørdagen uden at have tabt klimakampen. Igen handler det om at starte der, hvor man er. Og så skal vi have omlagt meget mere kødproduktion til økologi, siger Julie. Hvis al kødproduktion blev omlagt i morgen, ville der værre færre bøffer at hente ved slagteren eller i supermarkedet, simpelthen fordi udbyttet ved økologisk kødproduktion er mindre per hektar. Økokød er alligevel at foretrække Men måske er det også okay? Måske behøver vi ikke få både bacon til morgenmaden, roastbeef til frokost og cuvette til aften. Måske kan vi godt nøjes med en af tingene eller nøjes med det en gang om ugen? – Jeg synes, det er ærgerligt, at det altid bare kommer til at handle om, hvorvidt man spiser kød eller ikke kød, for vi kan sagtens kigge på, hvordan vi spiser kød og hvilken slags kød, vi spiser. Der er meget, der går tabt, når vi ser så ensporet på problematikken, og en vil tænke, at de kan ikke slippe kødet helt, og så er der ingen grund til at gøre noget, siger Julie. Men hun understreger, at der er mange ting, man kan gøre, som ikke handler om kød. Man kan købe økologisk. Man kan købe lokalt, så man minimerer transportbelastningen. Spis efter sæson. Køb varer med et minimum af emballage. Drop plastikposen. Sortér dit affald, så plastikken bliver

56

genanvendt. Undgå madspild. Køb vildtfanget fisk fremfor opdrættet fisk – på den måde er der ikke brugt landarealer på foder til fiskene, og man passer bedre på havmiljøet ved ikke at bidrage til antibiotika i havene. Så kan det måske være svært at finde ud af, hvordan man så spotter de gode varer. Hvordan ser man om fisk er fanget bæredygtigt? Hvordan undgår man kemi i sine husholdningsprodukter? Kan man vælge varer, der er blevet produceret med omtanke for naturen? Ja, det kan du. Det handler om mærker.

Spansk tortilla med chilidressing

Hemmeligheden bad ­mærkerne Der findes nemlig en vifte af forskellige mærker, der skal gøre det nemmere at vælge miljørigtigt og bæredygtigt: Det danske Ø-mærke, som betyder, at produkterne ikke indeholder gensplejsede ingredienser, ikke har været udsat for bakteriedræbende bestråling, ikke har været gødet med kunstgødning eller sprøjtegifte og kun indeholder tilladte tilsætningsstoffer.

Du skal bruge

Det grønne blad er en EU-mærkning, der også dækker over økologi og findes på økologiske varer produceret i EU. Fairtrade-mærket symboliserer gode arbejdsforhold, men også at der er taget hensyn til naturen i produktionsområdet. Det blå MSC-fiske-mærke viser, at fisken er fanget vildt og bæredygtigt. Så er der svanemærket og EU-blomsten, der fortæller os, at varen er den miljømæssigt bedste. Der kan selvfølgelig opstå situationer, hvor der er karambollage mellem de forskellige retningslinjer – og hvad gør man så lige?

Julie Juanita Larsen: Kartoflen er en sand vinder i et ­bæredygtigt perspektiv. Blandes den med æg og laves til spansk tortilla, der er en kartoffel-æggekage, som både kan spises varm og kold, kan den let bruges som substitut for kød. I Spanien bliver den ofte serveret i små stykker som tapas sammen med andre små retter. Jeg bruger den sammen med en frisk salat i stedet for kød, da det er en tung ret, der fungerer godt som hovedelement i måltidet. Til 4 personer som hovedret, 8 personer som tilbehør

Tortilla • 500 g kartofler • 3 skalotteløg • 2 fed hvidløg • olivenolie • 7 æg • 1 god spsk cremefraiche • lidt revet muskatnød • 1½ spsk salt • ½ spsk peber • lidt frisk persille til pynt

Chilidressing • 140 g tomatpuré • 150 g soltørrede tomater • 3 fed hvidløg • 2 spsk oregano • 1 tsk garam masala • 1 tsk løgpulver • 1-2 dl rapsolie • chiliflager alt efter smag – jeg bruger ca. 4 spsk salt efter smag

Sådan gør du: • Skræl eller skrub kartoflerne og skær dem i helt tynde skiver. • Hak løgene helt fint og pres hvidløget. • Varm en pande op med en god slat olivenolie (til du ikke synes, du kan være mere bekendt). • Kom kartoflerne, løg og hvidløg på panden og sku ned på lav varme. Lad det hele simre, indtil kartoflerne er møre, uden at det tager farve. Vend løbende rundt i blandingen. • Slå æggene ud og pisk dem med cremefraiche, muskatnød, salt og peber. • Tænd ovnen på 200 °C. • Når kartoflerne er møre, kommes det hele i en bageform eller et ovnfast fad. Æggemassen hældes over, og det hele bages ved 200 °C i 20-25 minutter. Tjek, om tortillaen er færdig ved at stikke en kødnål ned i midten. Hvis der ikke er noget, der hænger i, er den færdig. • Lav chilidressingen, mens tortillaen bager. Kom alle ingredienser på nær chiliflager og halvdelen af olien i en minihakker og blend til en ensartet masse. • Kom det i en skål og tilsæt chiliflager. • Hæld den sidste olie over, rør rundt og opbevar på køl. • Lad tortillaen køle lidt af og pynt tortillaen med frisk persille og lidt chilidressing.


/ Mad

“Skal man købe eksempelvis forårsløg, så vil de økologiske være pakket, mens de konventionelle er emballagefri”

57


mad / – Hvis man gerne vil minimere plastik og vælge økologisk, kan der opstå nogle problemer. For skal man købe eksempelvis forårsløg, så vil de økologiske være pakket, mens de konventionelle er emballagefri. – Her synes jeg, at man skal gøre op med sig selv, hvad der er vigtigst for en. Jeg ville vælge den økologiske og sørge for, at plastikemballagen bliver sorteret fra til genanvendelse, men det er jo en personlig sag, siger Julie. Undgå at blive handlingslammet ‘Bæredygtig Kost’ er en kogebog med bæredygtige opskrifter, men mere end det, er det en videns-bog. Den fortæller alt, hvad der er værd at vide om kost, indkøb, bæredygtighed, miljø og sundhed. Og hvis du halvvejs igennem føler dig lidt magtesløs på klodens vegne, så frygt ej – for der er inspiration og gode råd at hente, som du kan implementere i hverdagen efter forgodtbefindende og med det samme gøre noget positivt for fremtiden. – Jeg kan også blive ramt af magtesløsheden, og det tror jeg er et generelt problem i forhold til den her problematik, fordi det gør en handlingslammet, siger Julie. – Derfor er det vigtigt for mig at sige, at man ikke skal være modløs, men starte et sted, og så kan man tage det trin for trin. Madspild. Økologi. Emballage. En kødfri dag. Måske tager det ene det andet. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at det vil gøre en kæmpe forskel, hvis alle gør lidt.

Find mere inspiration til bæredygtig livsstil i Julie Juanita Larsens bog.

58

Rabarbertrifli med hvid chokoladecreme Julie Juanita Larsen: Rabarber er i sæson fra april og er oplagte at ­bruge i en forårsdessert. Har man rabarber i haven og ikke kan nå at få dem brugt inden for sæsonen, kan man ordne dem, skære dem i stykker og fryse stykkerne ned. Prøv denne rabarbertrifli med hvid chokoladecreme, og får du ikke brugt al rabarbergrøden, kan den også fryses, til næste gang du vil lave trifli. Ønsker man at lave desserten i en vegansk udgave, kan fløden byttes ud med plantefløde, og hvid chokolade fås også i en ­vegansk udgave. Til 4 personer

Du skal bruge: 100 g hvid chokolade 2½ dl piskefløde 500 g rabarber 100 g sukker

Sådan gør du: Chokoladecreme • Hak den hvide chokolade groft og læg den i en skål. • Kog 1 dl piskefløde op og hæld den varme fløde over chokoladen. • Rør rundt, til chokoladen er smeltet, og stil cremen på køl i 3 timer. • Pisk resten af piskefløden til flødeskum og vend det med den kolde creme efter de 3 timer. • Er cremen ikke tyk nok, kan den piskes lidt mere, efter den er blandet. Rabarbertrifli • Rens rabarberne og skær dem i skiver. • Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og mos dem ud i sukkeret. • Bring rabarber, vand og vaniljesukker langsomt i kog under låg og kog, til de er møre. • Lad det køle af og si eventuel overskydende saft fra (gem det til pynt). • Knus makronerne og kom skiftevis rabarber og makroner i små glas. • Top med den hvide chokoladecreme og evt. lidt rabarbersaft.


Besøg vores Website/ sind

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk

Tilmeld dig Naturli’s nyhedsbrev Hver uge får du nyheder og inspiration fra helse-, sundheds- og skønhedsfronten.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Er tilskud

tema

A

Sød næring

nødvendigt?

D

Vitamin

Vitamin

Remee

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

Jeg græd som pisket! produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv et redning blev kropsterapi-system har holdt ham Body-SDS, der siden

34

/ tema

Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste Alle aldersgrupper indtag ses i gruppen har et lavt indtag større børn – af i forhold hvor både drenge til de anbefalede og piger niveauer. I spiser mindre Med jævne mellemrum voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og kan vi læse, leverpostej end mere end nedre roligt kan lade at vi de voksne og grænse de yngste vitaminpillern børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den e stå på hylden, for vi er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til får næring nok et lavt niveau af D-vitamin, gennem en varieret og alsidig og det er væsentligt lavere kost. Men hvad i børnenes kost. Det får vi er især manglen egentlig, og er på fede det nok? årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. De fleste af os Vi skal primært kender i store have vores D-vitamin træk anbefalingerne varieret og sund fra solen og ikke til en kost. Og det er kosten. Desværre Kvinder er lidt disse anbefalinger, får vi nok for lidt begge dighederne læner flittigere med mynsteder. sig op ad, når grøntsagsgaflen mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for Danskerne får kvinder Tilskud på sin vores kost med mellem 18 og mineraler eller nok C-vitamin plads vitaminer, 75 år er 172 gram andre kosttilskud. – i hvert fald til fra livet. Ligesom dagen. grøntsager om Til spørgsmålet at holde skørbug Du kan så vælge være enig i, om B-vitaminer er om vi har brug at disse anbefalinger C-vitaminer dog at indtage ekstra at være i den for tilskud: Hvis ikke farlige er gode nok til af, og rigtig mange helbred, eller Det var ikke sjovt du spiser som dit om vi burde af os har godt C-vitamin, når en Vi mangler fibre sko i de første spise endnu gennemsnitsdans af ekstra vi f.eks. er stressede endnu flere af mere grønt, have nu 40-årige Remees ker, eller lever livet Så forbruger så nogle af vitaminerne er han et godt Rapporten konstaterer nok var kroppen nemlig lidt hårdt. svar ja. Nogle og mineralerne, mindre af nogle måneder af 2008. For mere af vitaminet. producenter da også, at vi eks. et langt større eller af de andre fødevarer, skeler Rygere har f. danskere spiserden enorme succes, som færre fibre end behov for C-vitamin, oven i købet promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket glad for til, hvilke fødevarer kroppen. Kvinderne da rygning stresser f.eks. mælk eller manglen på grøntsager ”X Factor” havde bærer en stor vi får mest C-vitamin, traditionelt får kød. del af ansvaret tv-programmet Uanset hvad frugt og grønt fordi deres indtag mest af og skrædderfor. Faktisk ser din overbevisning som er større. i forhold til vores af syer multivitaminerne det hvor Remee optrådte værst ogud er, så fortæller reelle tal en anden opnået, store børn, de der får endnu efter det. Et historie. For de andre aldersgrupper, Men omvendt godt eksempel færre danskerne spiser tre dommere. nemsnitligt ikke en affibre end er Super+ Total, formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier der fordi de til gengæld fra især medierneer en vitaminsøgelser som på i form af større Det viser undersled det store pres og mineralpille ‘Danskernes mængder sukker. med kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tilpassede mængder tydelighed. voldsomt på ham. til at spise frugt med al af de vitaminer i lyset af, at de var ikke og mineraler, gram frugt og presseafdeling 600 DR’s – grønt Vi er f.eks. langt som vi typisk gerne må indeholde Fordeling af vores fra at nå de 600 mangler frugt. Her spiser det gigantiske et par stykker mest. gram frugt og som vi bliver gearet til at håndtere voksne i gennemsnit energi-indtag grønt, anbefalet fra som dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især Anbefalingen Fordelt på vitaminer kommer til grøntsager, publikumsom og mediepres, frugtindtaget når lyder på, at vi og mineraler måske er lidt skal indtage 30 er vi nogle slapsvanse det end det burde afstedkom. De havde vores energi fra ser kosten knap højere pct. af undersøgelsen være (i forhold programmerne fedt, 55 pct. fra – selvom så sort ud for både medtager til grøntsager), men kulhydrat og 15 det stadig ikke tilknyttet, protein. gennemsnitsdans friske psykolog så Gennemsnitligt redder pct. fra og forarbejdede grøntsager (dog indtaget op over godt nok en keren – i hvert får vi voksne 35 ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge fra fedt, 50 pct. pct. af energien fald, mig. Som ugerne hvis du vil nøjes herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, fra kulhydrat og det var ikke nok for har et markant med det anbefalede 15 pct. fra protein, at energibidrag lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre på min krop, daglige indtag, når fra alkohol udelades. Det gennemsnitlige af grupper. kunne jeg mærke frugt – er der kun ca. gik, og ketchup der som tidligere For børnene er indtag er i under5 pct. af befolkningen, tilsvarende energiandele Lidt ekstra frugt fysisk afspænding de nævnt er sat kanten af det end 400 gram der spiser mere jeg havde brug for 33, 53 og 14 pct. anbefalede. Piger i den lave ende kan dog redde grøntsager om Vi får for lidt, erindrer og altså til når det kommer indtaget af vitaminer, kvinder får faktisk lidt for meget dagen. Hele 3 mange næringsstoffers MINDRE end for ikke at bryde sammen, fedt i forhold pct. spiser færre E-vitaminer hydrat, og desværre så du skal ikke 40 gram. vedkommende. mænd. til kulend punkt skære som udgangsMen der er alligevel fik halvdelen Her kan det betale ned på frugten, Remee. af danskerne tilsat sukker end sig at have nogle tendenser hvis du ikke mere fokus på fuldkorn, med grøntsager. anbefalet. erstatter det i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige Halvdelen af for at øge mængden den mættede at have for øje, af E-vitamin. fedt, danskerne gennemsnitligt når man ser indtager, kommer sin næring efter i sømmene: fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

C

/ LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

B

Vitaminer

Da danskerne er et mælkedrikkende et generelt problem folkefærd, har vi ikke med at få B-vitamin af B-erne, som nok. Men enkelte f.eks. B12, kan være svære at vegetar eller få nok af som småtspisende. B-vitaminer er få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, at for at næringsstoffer. Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre tisser et evt. overskud ikke få for mange – vi ud.

Vitamin

E

Vitamin

fit for fight.

35

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

09

08

Opskrifter

Spørg bare!

Husker du?

Glutenfri bagværk, raw food, syndige kager eller sund saft – inspiration til alle ganer.

Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

Shop i Naturlishoppen.dk Naturli’s webshop

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

59


Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Korrekt behandling af diabetes på plejehjem? Jeg arbejder på et plejehjem, hvor der er mange med type 2 sukkersyge. De må spise alt, da det er vigtigt, at beboerne ikke taber sig. Stiger blodsukkeret, får de bare mere insulin for at modvirke det. Det forstår beboerne og jeg ikke, da jeg har læst flere bøger, der anbefaler at spise sig fra diabetes? Grethe

Svar: Store undersøgelser viser, at flertallet at diabetikere kan blive fri af deres ikke insulinkrævende diabetes, også kaldet type 2 diabetes, ved at spise mindre og rigtigt, og ved at få mere motion. Mange er overvægtige, og selv et moderat vægttab kan overflødiggøre diabetesmedicin. Især insulin, der øger risikoen for hjertekarsygdom og øger appetitten. På den anden side er det også vigtigt, at ældre får en tilstrækkelig kost, så de får alt det, de har brug for, og ikke bliver ved med at tabe sig. Men for mange ældre bliver livet længere og mere sygdomsfrit, hvis de spiser mindre og har lange pauser mellem måltiderne, eventuelt faster i korte perioder. Det er et dilemma, da mange ældre har stor glæde ved at spise og nyder de mange mellemmåltider. Så der er god grund til at oplyse både beboere og personale om, hvad der er vigtigst for den enkelte beboer. Der er en pris for alt, men er de ældre godt informeret, må man respektere deres ønsker. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent


/ brevkasse

Hvad kan der gøres ved stærke menstruations-­ smerter? Jeg er en kvinde på 24 år, som lider af meget svære menstruationssmerter. De er startet for ca. to år siden og udover ulidelige smerter, hvor jeg råber og vender mig i vildskab, får jeg nogle gange både diarré, kvalme/opkast og influenzalignende symptomer. Det varer cirka en dag. Jeg lever vegansk og spiser ikke sukker eller indtager alkohol. Hvis muligt vil jeg helst behandles så naturligt som muligt. Tak Dbh

Svar: Tak for dit spørgsmål. Der er heldigvis rigtig meget, du kan gøre naturligt for at bedre dine menstruationssmerter. Først og fremmest er jeg dog nysgerrig på, om der har været en ændring i dit liv for to år siden, hvor symptomerne startede? Er du mon stoppet med p-piller, ændret din kost til vegansk eller andet? Menstruationssmerter kan skyldes mange ting. En af årsagerne er endometriose. Det er en tilstand, hvor væv fra livmoderslimhinden sætter sig andre steder end i livmoderen. Når menstruationen går i gang, sker der ligeledes en blødning fra dette væv. Det foranlediger svære smerter ofte med ledsagende symptomer med utilpashed, kvalme eller diarre, som du beskriver. Muskelknuder i livmoderen kan også give smerter, men det er mere sjældent hos yngre kvinder som dig, og ofte er det knapt så smertefuldt. En lægeundersøgelse vil kunne afdække disse tilstande. Langt de fleste har dog menstruationssmerter uden at have en af de to diagnoser. Naturmedicinsk vil en antiinflammatorisk kost ofte bedre smerterne. Det vil sige fokus på rigtig mange grøntsager, bær, fede fisk, nødder, kerner og frø. Samtidig skal du indtage færre kornprodukter og hvide ris. Tilskud som magnesium og omega 3-olier har også vist sig at være gavnlige ved menstruationssmerter. Hvis du samtidig døjer med PMS, vil jeg ligeledes anbefale et tilskud med vitamin B6. Du kan med fordel supplere med de antiinflammatoriske krydderier såsom gurkemeje og ingefær. De fås i tilskudsform, hvorved du nemmere får en høj nok dosis. Akupunktur er ligeledes yderst effektiv til menstruationssmerter. Der findes også urter til at bedre hormonbalancen og dermed menstruationssmerterne. Opstart af disse mener jeg dog kræver en konsultation hos en naturmedicinsk behandler, så du får de rigtige. God bedring! De bedste hilsner Maria Pinderup Langbak, læge og heilpraktiker

Kan vi forebygge skovflåt-angreb? Vi bor på landet i et skovområde og har fire katte. Vi giver dem Bravecto, da vi jo er bange for skovflåter. Både for kattenes skyld, men også for vores egen skyld. Men det kan tage 12 timer, fra en skovflåt bider sig fast og til den dør af medicinen. Vi har således stadig en risiko for at få skovflåt på os. Findes der er naturmiddel, som vi kan indtage, så skovflåten ikke har lyst til at bide sig fast på os? Min mand har været omkring hvidløg. Er der noget om det? Er der andre ting, vi kan tage? Findes der et naturmiddel til vores katte? Det ville vi foretrække, da vi ikke kan lide at påføre dem gift. Katteværten

Svar: Bravecto er et fluralan, som normalt gives til hunde og er giftigt for flåternes nervesystem. Det er giftigt og kan have bivirkninger, som fremgår af indlægssedlen. Det findes også som spot-on til katte og virker i 12 uger, men må ikke gives til killinger. Svenske undersøgelser har vist, at flåter til en vis grad kan forebygges ved hjælp af hvidløg, da flåterne ikke kan lide duften. Formentlig heller ikke duften af myggespray. Især anklerne skal beskyttes, blandt andet ved hjælp af lange bukser. Det er især i skove og buskede områder, at flåterne findes, og de kan smitte med borrelia og andre bakterier. Nogle steder kan flåterne være smittet med TBE-virus, der kan medføre hjernebetændelse. En vigtig del af forebyggelsen består i altid at undersøge sig selv grundigt, når man har været ude. Brugen af gift er et dilemma, da der både er risiko ved at blive bidt og risiko for katte og hunde. Jeg vil råde jer til at få en snak med jeres dyrlæge om dette. PS. Der er kommet en ny Biomixtur mod flåter på markedet – økologisk, som kan sprayes på mennesker og dyr. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

61


Brevkasse /

Beroligende midler til en 9-årig? Hvad kan du anbefale af produkter (dråber, te eller lign.), der virker beroligende? Jeg har en datter på 9 år, der spekulerer alt for meget og er meget opmærksom på, hvad der sker omkring hende. Nu kan hun pludseligt ikke overnatte hos venner og bedsteforældre. Hun bliver urolig, næsten angst. Får det varmt og bliver utilpas og må hentes hjem. Hvad kan vi gøre for at hjælpe? Jeg har læst om diverse beroligende dråber, man kan give. Vil det være en idé ved sengetid? Men hvad/hvilke kan du anbefale? Mvh B

Svar: Det er dejligt at høre, at I gerne vil hjælpe jeres datter med naturlige midler. Først og fremmest, så er det helt naturligt, at børn i perioder har brug for at få helt ro på og være mest derhjemme. Så måske skal I skrue ned for aftaler og forventninger til, hvad hun kan/skal. Det kan både være i skole og i fritid. Bekymringer og angstlignende symptomer kan godt være et tegn på, at der generelt er for mange ting, hun skal leve op til. Måske har hun brug for at være en ”lille pige” i en periode. Det kan være svært helt at sætte ord på, hvad der rør sig inde i én, når man er barn. Ind imellem må I gerne prøve at gætte jer lidt frem og så lade jeres datter svare på, om I gætter rigtigt eller forkert. Måske er der noget, der driller i skolen? Med veninderne? Er der drømme? Sker der noget hos jer f.eks. nye jobs, familiemedlemmer eller andet? Måske har hun set noget på Youtube eller Netflix, der har sat bekymringer i gang? Det er rigtigt, at der findes produkter, som kan hjælpe med at skabe mere balance. Bachs Blomsterdråber er rigtig gode og styrkende remedier til psykiske udfordringer. Der findes 38 forskellige. Ud fra din beskrivelse kunne følgende være relevante: Aspen: For indre ængstelse, uro. Mimulus: Frygt for noget kendt. Red Chestnut: Bekymret for at der skal ske ens kære noget. Remedierne kan købes hver for sig i helsekostbutikken og blandes et par dråber af hver i drikkedunken med vand til skolen. Men allerhelst vil jeg anbefale, at I opsøger en Bach terapeut og får blandet en behandlingsflaske personligt sammensat til din datter. Terapeuten vil tage en lidt dybere snak med jer og evt. med din datter for at finde ind til de bagvedliggende årsager. Flasken kan hun tage med sig og tage nogle dråber af, når hun har brug for det. Hvis I gerne vil læse lidt mere om Bachs Blomsterdråber, vil jeg varmt anbefale bogen: Bach dit barn op! Af Susanne Løfgren. Her finder I også en beskrivelse af alle remedierne. Jeg vil også anbefale behandlinger hos en kranio sakral terapeut, som kan hjælpe med at få helt ro på krop og nervesystem. Og så kan jeg heller ikke lade være med at nævne et tilskud af mælkesyrebakterier. Gavnlige tarmbakterier har vist i studier også at have en positiv effekt på humør og adfærd. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

62

Kan medicin mod astma forværre knogleskørhed? Jeg har fravalgte Alendronat i forbindelse med knogleskørhed p.g.a. bivirkninger – i stedet har jeg valgt fermenteret rødkløverekstrakt. Jeg har måske astma, min pusteprøve viste, at astmamedicin kan udvide med 10 pct. Jeg skal til yderligere test på lungemedicinsk afd. Kan jeg risikere, at astmamedicin forværrer min knogleskørhed, og hvad kan jeg selv gøre? Jeg tager Cal-Mag 1:1 med K2 og D3, ekstra D3 og Q10. Jeg har ikke allergi. På forhånd tak for svar. Mvh IMS

Svar: Knogleskørhed er en fremadskridende sygdom med udtynding af knoglerne. Dog kan man selv gøre meget for at sænke denne proces. Derfor er det godt, at du på eget initiativ er gået i gang med tilskud. Særligt når du ikke får medicin. Det vigtigste for at bibeholde en sund knoglemasse er din livsstil. Herunder i høj grad kost og bevægelse. En kost med mange grøntsager og særligt de grønne bladgrøntsager sikrer de bedste byggesten for knoglemassen. Faktisk bør man nok få mere end de anbefalede 600 gram grønt om dagen. Et samtidigt mådehold med alkohol og kaffe er yderst vigtig. Den bedste motion for knoglerne er styrketræning. Omvendt kan man sige, at det bedste motion er det, man får gjort. Så hvis du mere er til en gåtur i skoven og får det gjort, så gør det. Både for knogleskørhed og astma er rygning en dårlig ting. Derfor vil jeg anbefale rygestop, hvis du ryger. For at støtte livsstilen, kan man supplere med tilskud, som du jo allerede er godt i gang med. Undersøgelser har vist, at netop fermenteret rødkløverekstrakt fra Herrens Mark kan bedre knogleskørhed. Derudover er det vigtigt at få de nok af de byggesten, som knoglevævet primært er opbygget af. Herunder calcium, magnesium og bor, samt D- og K2-vitamin. Det kunne være Bone Support fra Natures Own, som indeholder alle disse. Ligeledes kan man med fordel tage C-vitamin, da dette indgår i opbygningen af bindevævet. Et andet område, som videnskaben efterhånden har fået øjnene op for, er tarmens betydning for både knoglernes og vores generelle sundhed. En forbedret tarmflora giver bedre knoglestyrke. Man kan få mælkesyrebakterier lavet specifikt til dette herunder osteocare fra NDS. I forhold til din mulige astma og medicinens betydning for din knogleskørhed, vil jeg sige, at man skal op i meget høje doser for, at det får betydning. Alle tiltagene vil formentlig også have effekt på din mulige astma. De bedste hilsner Maria Pinderup Langbak, læge og heilpraktiker


/ brevkasse

Hvad kan længerevarende kvalme hos teenager skyldes? Jeg har en datter, som fylder 15 om en måned. Hun har igennem de sidste to-tre uger døjet med kvalme. Hun har fået konstateret migræne og spændingshovedpine. Ifm dette blev hendes syn undersøgt. Hun har en medfødt synsreduktion på 2.75-3.00 og har fået tilsvarende briller. Hun spiser sundt og varieret. Hun er spinkel og ikke specielt meget udviklet. Hun er meget generet af sin kvalme. Hvad kan vi gøre? Venlig hilsen M

Svar: Migræne, kvalme og spændinger kan have flere årsager. Ofte kan det være nødvendigt at skrue på flere knapper samtidigt for at få den ønskede bedring. Godt, at I har fået undersøgt hendes syn. Er hun også blevet undersøgt for samsyn? Og ikke kun styrke? Nogle øjenlæger er også uddannet i samsynstjek, men ikke alle. I kan evt. finde en samsyns-klinik og få hende tjekket der. Spændinger i nervesystemet kan påvirke både hjerne og fordøjelse. Den 10. kranienerve: Nervus Vagus forbinder de to dele. Og der kan gå påvirkninger begge veje. Jeg vil varmt anbefale at få din datter tjekket af en Osteopat, der kan behandle eventuelle spændinger, låsninger med mere i kroppen. Osteopater er særdeles veluddannede og meget dygtige. Nye studier viser, at tilskud af gavnlige tarmbakterier – kaldet probiotika – kan hjælpe mod migræne. Læs gerne min blog om emnet her: www.aebleboern.dk/migraenebehandling-med-tarmbakterier/ Jeg vil anbefale, at I køber et godt og bredt tilskud af probiotika til hende. Det afbalancerer hendes fordøjelse og kan dermed også være en hjælp mod migrænen og også i forhold til hendes spinkle kropsbygning, da hun bedre vil kunne optage næring fra maden. En god kvalitets-multivitamin og også gerne fiskeolie vil også kunne hjælpe hendes krop til at blive stærkere. Både kvalme og migræne kan i høj grad hænge sammen med reaktioner mod fødevarer. Langt fra alle fødevare-reaktioner kan måles i blodprøver, men det kan være fint at starte med at blive tjekket hos lægen for at udelukke såkaldte klassiske allergier. Selvom I ikke skulle finde noget der, så kan det bestemt være værd at prøve en udelukkesesdiæt bagefter. Mælkeprodukter og gluten er oplagt steder at starte. Husk at dække hende ind med et kalk/magnesium-tilskud, hvis hun ikke får mælkeprodukter. Og ekstra fibre fra grøntsager, hvis hun ikke spiser gluten. Der er også hjælp at hente i homøopatiens verden. Nux Vomica er særlig beregnet til kvalme. Homasin virker bl.a. afbalancerende på mavesyren – både for lidt og for meget. I kan godt bruge begge dele samtidig. Det kan måske virke lidt overvældende med alle disse tiltag, men kroppen er super kompleks, og alle systemer arbejder sammen på kryds og tværs. Det kan derfor være nødvendigt at gøre flere ting på en gang. Men der er rigtig gode muligheder for, at din datter kan få det bedre. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

Hvor kan mine smerter stamme fra, når diskusprolaps er fikset? Jeg har i længere tid døjet med smerter i benene og hele ryggen. Er to gange blevet opereret for diskusprolaps i 1986 og 1988. Jeg har fået foretaget MR-scanning i 2016 og i december 2018 pga. stigende smerter i benene, ryg og følelsesløshed i fødderne. Den sidste scanning viste ingen yderligere sammenfald. Jeg har fået taget blodprøver for gigt-diabetes-nyresygdomme. Der er ikke fundet noget. Jeg er ved at være kørt ned, da gåture, havearbejde og madlavning ikke må vare mere end højst 15 min. Så starter smerterne imellem skuldrene og breder sig ned i kroppen, og jeg bliver træt. Har du et svar på, hvad der kan være galt med mig? Med venlig hilsen Margit

Svar: Tak for din mail, som så godt beskriver, hvor belastende det er at have smerter. Det ER en stress-tilstand at få negative signaler fra kroppen hele tiden. Selvom der ikke er sammenfald af dine ryghvirvler, kan der godt være en nerveirritation. Det har typisk symptomer som smerter og føleforstyrrelser. Denne nervepåvirkning kan sagtens stamme fra f.eks. arvæv i ryggen fra operationen eller fra, at dine bruskskiver har været så kollapsede, som det sker ved en diskusprolaps. Netop arvævsdannelse er noget af årsagen til, at man ikke bare lige opererer diskusprolapser så kækt længere, som man gjorde før i tiden. Man kan faktisk behandle arvæv med akupunktur, så det kan du jo overveje. Kommer dine smerter fra selve bruskskiven, kan du hurtigt mærke, om de såkaldte McKenzie-øvelser vil gavne dig. Du lægger dig udstrakt på maven, sætter håndfladerne i gulvet i ca. skulderhøjde. Så skubber du meget forsigtigt fra med hænderne, så du løfter overkroppen lidt op fra gulvet. Sænker ned igen. Stille og roligt. Du hæver dig op ved hjælp af armene som en lille baby, der ligger og løfter hovedet og overkroppen op. Disse bagoverbøjninger masserer dine bruskskiver, og mange rygge har det godt bagefter. Hvis dette er tilfældet hos dig, så lav en serie af disse øvelser meget hyppigt i begyndelsen, og ellers så snart du mærker træthed i ryggen. Jeg håber, du får det bedre. Bedste hilsner Catrine Saramarie Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

63


brevkasse /

Kan min ødelagte hud skyldes svamp? Jeg har fået en masse hvide små pletter under huden-agtigt. Især i håndfladen er de fremtrædende og mange på siden af fingrene. Langs siden af kroppen og på armen ses de også. Min hud på fingrene er meget ødelagt og tør og føles mærkelig, som om der ikke er fedtlag. Selvom jeg bruger creme, så ­begynder det at klø, indtil de er tørret op igen. Og bliver de våde f.eks. i regn osv., kan man virkelig se, at huden er ødelagt. Jeg har arbejdet, hvor jeg brugte gummihandsker meget og ikke tænkte over, når man havde helt svedige hænder, så jeg er lidt i tvivl, om det kunne være svamp af en art eller? Den hvidplettede

Svar: Nu kan jeg selvfølgelig ikke se dine hænder, men håber du har mulighed for at komme til en hudlæge, der kan se nærmere på det. Ubeset vil jeg sige, at jeg også hælder meget til din egen teori om, at det er svamp med de hvide pletter. Ikke mindst når du beskriver dine hænder i fugt og vand. Det varme og fugtige miljø i gummihandskerne vil kunne forstærke begge dele. Selvfølgelig kan det ikke udelukkes, at der er allergi i spil, men ofte viser det sig ved kløe, nældefeber eller eksem, men det kunne være godt at få afdækket. Hvis du i dit job stadig har brug for gummihandsker, kunne det være værd at undersøge, om du er allergisk over for f.eks. latex, som desværre også findes i naturgummi-handsker, da latex er et naturligt protein. Men der findes særlige handsker uden. Som du selv nævner, kan det også være selve varmen, der opstår inde i handsken sammen med fugt. Her ville et forslag være at bruge en inderhandske af ren ubleget bomuld, der ville kunne absorbere fugt og som er åndbar. Da selve pletterne fortsætter op ad armene og på kroppen, og hvis det viser sig at være svamp, ville man kunne prøve med vaskegels med Tea Tree olie i. De findes i flere udgaver, bla. mærket Nova TTO og

64

Australian Bodycare. TTO har også en sæbefri vask til hænder og arme osv., du kunne bruge i en periode, hver gang du vaskede hænder. Den er sulfatfri, så den skummer ikke, hvilket nogle lige skal vende sig til. Hvis det viser sig at være svamp, er det vigtig også at styrke kroppen til at modstå og bekæmpe indefra. Ved hjæp af mælkesyrebakterier, multivitaminer (hvor både A- og B-vitaminer er vigtige samme med mineraler som silicium, zink mm). Indefra kan det også være en hjælp med hvidløg. Flere har også glæde af CitroPlus fra BioVita indvortes som supplement. Ipé Roxo fra Naturdrogeriet er også god her, som te eller i kapsler eller dråber. Du vil også kunne mose hvidløg og komme på huden to gange om dagen som kur. Eller i stedet smøre med Neem-olie. Ingen af delene dufter fantastisk, men hvis det gælder for en periode/kur? Karmameju har en serumlignende væske, der er let at smøre ind. Denne væske hedder Hero pH solution 02, og man kan smøre den på efter håndvask, som så støtter ph-balancen. Nova TTO Lotion er også et bud med tea tree, aloe vera, vitamin E og A at smøre hænderne i flere gange daglig. Vores hud har et naturligt beskyttelseslag på overfladen, der kaldes syrekappen. Den består primært af fedtstoffer og sved fra vores porer. Dens opgave er at bevare en naturlig balance af fedt, fugt og hudens egen bakterieflora og derfor netop beskytte mod svamp, eksem, infektion, udtørring osv. En let sur pH trives syrekappe og huden godt med, hvor huden gerne skulle føles hverken for tør eller for fedtet, men blød og smidig, så at understøtte det indefra og udefra kan gøre en stor forskel for at beholde den smidige hud. Selvfølgelig er det vigtigt at finde ud af, hvorfor det er kommet og hvorfra, så man kan forsøge at undgå de ting, der udløser det og på samme tid hele huden tilbage i balance. Venlige hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

En liste over positiv kost ved cystenyrer? Min svigersøn har fået konstateret cystenyrer. Der er så mange begrænsninger for, hvad han må spise og drikke, så jeg synes, han har brug for en positivliste over, hvad han godt må indtage. Han har fået målt forhøjet kalium, så det har han svært ved at udskille. Mvh Inger Marie

Svar: Du har helt ret i, at det kræver ændringer i kosten, når man har cystenyre. Overordnet skal der skæres ned på animalsk protein, salt og alkohol, men har man svært ved at udskille kalium, er der yderligere ting at være opmærksom på. Man kan som sådan vanskeligt lave en positivliste, fordi fødevarer oftest indeholder en sammensætning vitaminer, mineraler, protein, kulhydrater og fedt. Man kan derfor fravælge eller stærkt begrænse fødevarer, der indeholder f.eks. meget kalium, men det kan ikke fuldstændig undgås. Som eksempel er det bedre at spise lyst brød i stedet for fuldkornsbrød, fordi kaliumindholdet er lavere i det lyse, end i det mørke. Hvordan kosten præcist skal sammensættes afhænger af, hvordan ens sygdomsforløb er. Jeg formoder, at I har fået råd og vejledning på sygehuset, og ellers er der også hjælp at hente fra f.eks. Nyreforeningen. Der findes også lister over fødevarer med hhv. højt og lavt kalium-, salt- og fosforindhold f.eks. fra det amerikanske institut for diabetes-, fordøjelses- og nyresygdomme. Det kræver desværre en del overskud at være syg, fordi man selv skal sætte sig ind i en del ting, så I kan overveje at få lavet en individuel tilpasset plan hos en holistisk læge, ernæringsterapeut eller kostvejleder. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut


/ brevkasse

Kan grøntsagsdrikke koges, så de nedbryder histaminer? Jeg vil meget gerne drikke smoothies og grøntsagsjuice. Men jeg er multiallergiker, har krydsallergi og tåler stort set intet frugt og grøntsager råt. Hvor længe skal smoothies og grøntsagsjuice koge for at nedbryde histaminer? Og mister drikkene så ­deres gavnlige effekt? Kan du anbefale steder, hvor jeg kan finde opskrifter, som egner sig til varmebehandling? Med venlig hilsen M

Svar: Histamin kan ikke nedbrydes ved tilberedning af maden. Angående histamin er en tommelfingerregel, at jo friskere maden er, jo bedre, da opbevaring og lagring øger histaminniveauet i fødevarer, der indeholder meget histamin. Derfor er f.eks. lagrede oste og fermenterede grøntsager ikke godt at spise, hvis man har problemer med histamin. Ved fødevareallergier oplever nogle, at de bedre tåler fødevarerne, når de er tilberedt f.eks. bagte æbler og ristede nødder. I langt de fleste tilfælde mister fødevarerne noget af deres vitaminindhold, når vi tilbereder dem, men det betyder ikke, at vi så ikke får noget ud af at spise dem. Hvor længe maden skal tilberedes, for at du ikke reagerer på det, er svært at sige, så her må du prøve dig frem. Muligvis kan du bruge frossen broccoli og blomkålsris til smoothies, da de blancheres, inden de fryses. Eventuelt kan du give det et kort opkog og køle dem af, inden du bruger dem, hvis blancheringen ikke er nok. Du kan evt. lave blendede supper. Det er selvfølgelig ikke det sammen som juice og smoothies, men på den måde kan du få masser af lækre grøntsager, som er opvarmede. Du kan finde inspiration på www.highonlife.dk, hvor der er opskrifter på varme retter. Hvis din blender ikke har et program til opvarmning, så varmer du bare efterfølgende suppen i en gryde. Jeg vil anbefale dig at få hjælp til kosten og allergierne hos en ernæringsterapeut eller kostvejleder, så der bliver arbejdet med allergien hele vejen rundt – herunder også fordøjelsen. En sund fordøjelse er helt essentiel for bedre modstandskraft over for allergier, så der kan være hjælp at hente her. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Birgittes TIP til selvcoaching:

… Når du hele tiden render ind i konflikter Besvar spørgsmålet: ”Hvordan kunne jeg i stedet håndtere det?” Tale er sølv, tavshed er guld … Nogen siger næsten aldrig noget, og andre siger næsten altid noget. Hvis du hører til den sidste kategori, kan du begynde at holde øje med, hvornår du kunne have haft fordel af at tie eller bare vente med at sige noget. Har du f.eks. hørt alt, hvad sagen drejer sig om? Lader du modparten tale ud?

1

Rigtig mange uoverensstemmelser opstår eller forværres af misforståelser. Er du faktisk i stand til at gengive modpartens argumenter, så modparten kan genkende dem? Ellers kan du jo tjekke det, inden du fremfører dine modargumenter: ”Hvis jeg har forstået det rigtigt, siger du …”

2

De fleste fastlåste konflikter handler om, at sagen er blevet ”personlig”. Ikke blot, at der er interesseforskelle eller forskellige synsvinkler på sagen, men fordi parterne er blevet usaglige eller kritiserende i tonen. Læg først og fremmest mærke til din egen tone. Holder du din sti ren?

3

Vrede og sårede følelser handler ikke altid om den nuværende situation. Vi bærer ar og ømme punkter med os. Læg mærke til, hvad der gør dig vred: Når du føler dig kritiseret, tillagt bestemte hensigter eller generaliseret til en type, der ”altid” gør sådan og sådan?

4

5

Forsøg at formulere dine ømme punkter for dig selv OG den anden, så du: a) kan skelne: Handler min følelse om noget gammelt eller noget aktuelt? Og: b) lader modparten kende dig lidt bedre, så han/hun måske kan undgå dine allerømmeste punkter.

6

Tommelfingerregel: Start dine sætninger med ”jeg” (tal om dig selv, din oplevelse, din følelse osv.). Og undgå ”du”, hvor du peger væk fra dig selv: ”Du gør”, ”du er”, ”du skal” … Tag ansvaret for din del.

NB. Hvis du er af den tavse type, som samler sammen og måske begynder at bagtale, køre den kolde skulder eller bare bliver bitter og indebrændt, betyder det ikke, at du er uden skyld i konflikten. Vend øvelsen om: Får du sagt det nødvendige? Er det tydeligt nok? Er du åben om dine følelser og behov, så den anden har en ærlig chance for at komme dig i møde?

65


næste gang i naturli /

Næste nummer Nogle gange er mindre mere – og omvendt. Vi ser på minimalisme, og dykker ned i hovedets krinkelkroge i ’Lidt mindre – lidt mere’.

r Udkomme den 19. august

Når vi komprimerer næringsstoffer ved forskellige metoder, gør vi det muligt at indtage mere. Andre gange får vi mere – flere ressourcer, bedre miljø – når vi forbruger mindre. Og så ser vi på hjernen og en af de sygdomme, der stjæler af dens kapacitet. Når tiden prioriteres som vigtigste ressource Nanna Hyldgaard Hansen har lagt hele livet om efter en stressdiagnose. Nu arbejder hun og manden halvt så meget – og de føler ikke, at de savner noget som helst. Hvordan det kan lade sig gøre, har hun skrevet en bog om. Du kan dog få nogle af hemmelighederne i næste nummer af Naturli, hvor Nanna i interviewet både fortæller om tankerne bag omlægningen, og hvad prisen egentlig er, når man tager tiden tilbage. Er god hårpleje ingen pleje? Man kan købe sig fattig i skønne hårprodukter, der både kan det ene og det andet – pleje, pudse og style. Imens sværger andre til modsætningen og minimerer eller dropper shampooen helt. Hvad virker, og er der løsninger, der måske er knapt så ekstreme? Kom demens og forfald i forkøbet Hvad stimulerer til dannelse af nye hjerneceller, og hvad kan vi gøre for at modvirke degeneration? Det er store spørgsmål, der er oppe, når forebyggelse af demens diskuteres. Vi ser på, hvad vi egentlig ved om at skabe en naturlig god alderdom med livsglæde og skarphed. Hjemmelavede næringsbomber! Du kan købe mange gode komprimerede superfood-blandinger, men du kan også lege med at lave dine egne. Vi ser på ingredienser, der har gode egenskaber, og hvordan du kan kombinere dem, så de svarer lige til dine behov og indsatsområder.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

tema

Mere lys e bedre mørk

Det bedste lys og det optimale mørke

Mental balance:

– den sunde balance

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 04 / april 2019

IDRÆSTSKADE: GENOPTRÆNING AF LØBERKNÆ

Lasse og Mathilde

Skab den i maven og med rette livsstil

+

Musik og humor er bindemidlet

45%

AF UNGE MELLEM 18 OG 25 ÅR VAR IKKE TIL TANDLÆGE MELLEM 2015 OG 2017

FOKUS

Unge og tænder

Stråler:

Kan vi beskytte os, mens der skrues op?

Spis dig til ro og bedre søvn

Ida Auken

Slut med andres magt over mig Ida Auken brød ud af sin mobilafhængighed, da hun fik et wakeup-call fra sin søn.

Nr. 03 2019 / D-vitamin / Klar til solens stråler / angst og depression Forårssunde børn / Stressfri / Skønhed med og uden mærker

UNGE HADER DÅRLIG MUNDHYGIEJNE nyheder

motion

sundhed

+

Grevinde Alexandra

Motion er en god investering i fremtiden Efter grevinden trænede sig tilbage fra en diskusprolaps og voldsomme smerter, har hun holdt ryggen smertefri med sund livsstil og motion.

Alligevel dropper flere og flere tandlægen

Helse:

www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk

PÅ DYBT VAND: Motion i svømmehallen

UNGE KOLLAPSER I KAMPEN OM AT VÆRE PERFEKTE

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

TEMA

Smerter

Du kan lære at tackle smerterne

FOKUS: PARKINSON’S SYGDOM

+

Bueskydning Mindfulness Konkurrence Styrketræning

NR.05 2018 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

67


NATURLIG STYRKE NATURLIGVIS! Berthelsen KalkBalance+ er et optimalt kalktilskud med bioaktivt og let optageligt calcium og magnesium, plantebaseret vitamin D3 samt K2. Med Berthelsen KalkBalance+ kan du nu sikre dig, at kalken går rent ind!

NU M

ED PL AN D3-VI TEBASERET TAMIN ! OG N E D K O T* P Å N A C S ABA A.DK R % FÅ 15 KPHARM .D WWW

15% RABAT

Fås i helsekostbutikker, hos Matas og webshops. Læs mere på www.dkpharma.dk

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

*Rabatten tilføjes automatisk, når du tilføjer produktet til kurven.

@berthelsennaturprodukter @berthelsen_naturprodukter

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-05  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-05  

Danmarks alternative sundhedsmagasin