Page 74

sind /

Savner du én i julen? Har du mistet kontakten til en ven eller et familiemedlem pga. en uløst/fortiet konflikt, kan du f.eks. finde inspiration i præst og psykoterapeut Ilse Sands nye bog ”Savner du én?” Hvad enten du ønsker at genoplive relationen eller at lægge den helt bag dig og f.eks. give plads for og tro på andre relationer, kan du finde gode råd og inspiration her. Udgangspunktet for Ilse Sands metode er forsoningen – at slutte fred med det, der er sket og sagt og se fremad i stedet for at forvente, at I forstår hinanden til fulde og forandrer jer grundlæggende. I afslutter det, der var, får måske sagt ’ordentligt’ farvel eller vælger at genopfinde jeres relation ud fra det, I ønsker og hver især – realistisk set – kan byde ind med. F.eks. ved at etablere nye traditioner og måder at mødes på. I julen – og resten af året.

“Overvej, hvad du har det bedst med, har mest LYST til, og hvad du i givet fald vil byde ind med” 74

“Prøv at starte med dig selv – der hvor du har direk­ te indflydelse på resultatet”

samtale kræver forberedelse, så er du ikke i god tid inden jul til at få det på plads, så vent til efter jul. Du gør det højst sandsynligt bare værre, hvis du smider ’svesken på disken’ efter det tredje glas Amarone eller bare giver los for de spidse kommentarer hen over den sene juleknas – efter flere timers ulmen. Lav til gengæld en aftale med dig selv om hvornår og hvordan, fordi hængepartier har det pr. definition med at blive hængende, når du ikke gør noget ved dem – ligesom de kravlenisser, du først opdager bag reolen ved forårsrengøringen, lige inden familiens store påskefrokost … 5) Gamle mønstre Det tager tid at etablere mønstre og vaner og således også at ændre på dem. Når du f.eks. vil introducere en ny måde at holde jul på eller have afklaret en gammel misforståelse eller konflikt, skal du væbne dig med en vis tålmodighed og lægge en plan. Gamle mønstre er som tyk is. De er lettest at bryde, når du har en velovervejet strategi. Denne form for ’isbrydning’ består især i at lytte og finde ’momentet’ – når isen knager og er klar til at give sig, kan det betale sig at sætte motoren i gang. Det kan også være, at du må bakke lidt tilbage for at give isen plads til at skubbe sig rundt og bryde op. Prøv så med et velment puf igen … 6) Put pegefingeren i lommen Kender du den med, at ”når du peger på ’den anden’, er der tre fingre, der peger mod dig selv…”? Vi er tilbøjelige til at pege på den anden, når en konflikt skal løses, eller vi bare er utilfredse og frustrerede

over noget. Prøv at starte med dig selv – der hvor du har direkte indflydelse på resultatet. Stil de svære spørgsmål: Hvad kan du selv ændre for at håndtere situationen bedre? Er du i forsvarsposition? Er du reelt åben for, hvad den anden siger eller har behov for? Er du bevidst om, hvad du selv forventer/kræver (af dig selv eller den anden)? Måske er det ikke den anden, der synes, at brunede kartofler og stivede kniplingsduge er vigtige? Måske er du styret af din egen forventning om en rigtig jul, som du kan føle dig stolt af og glad over? Eller måske er det tværtimod dig, der ikke kan overskue al festivitas’en og derfor saboterer andres arrangementer ved at kritisere deres juletraditioner i det skjulte – eller bare blive væk med en lille løgn som forklaring? Tid til at tage din jul til overvejelse Ja, overvej det bare et par øjeblikke – inden byen er fuld af julepynt og duften af brændte mandler: Hvordan vil du egentlig fejre julen? Hvordan kan du være ærlig omkring det – måske finde nogle gode kompromiser – og slutte fred med din egen jul? Glædelig julefred til alle!

Naturli-2018-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2018-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin