Page 22

tema /

Find årsagen til søvnproblemer Oplever du problemer med at sove, så er det til hver en tid bedst at adressere selve årsagen til den dårlige nattesøvn fremfor at ty til symptombehandling og sovemedicin. Selv kortvarig brug af sovemedicin kan nemlig ifølge forskning, ­offentliggjort i British Medical Journal, være lige så skadeligt for vores helbred som at ryge. Adskillige faktorer kan påvirke nattesøvnen negativt, det kan blandt andet være: • stress • lys under søvnen • for store mængder koffein i blodet • for store mængder alkohol i blodet • for store mængder nikotin i blodet • mangel på motion • mangel på magnesium og andre mineraler • sygdom samt indtag af forskellige former for medicin. Ovennævnte faktorer kan virke som søvntyve og kan stjæle vores gode nattesøvn fra os. Oplever du søvnproblemer, så kan det betale sig at gå listen igennem og krydse af, såfremt der er nogle af disse faktorer, der kan have negativ indflydelse på din nattesøvn. I givet fald kan du prøve at ændre nogle ting i dagligdagen. Eksempelvis kan du lade være med at drikke koffeinholdige drikke som kaffe, sort te og cola efter kl. 14. Du kan også reducere eller helt holde op med at ryge, du kan mørklægge dit soveværelse eller sove med sovebriller, du kan gå en lang tur hver dag og tage et tilskud af magnesium til natten. Og meget mere. Ved at finde årsagen til din dårlige søvn, kan du også bedre tage fat om problemets rod og gøre noget aktivt ved det. En god nattesøvn har ikke alene betydning for vores følelse af overskud i hverdagen, den har også betydning for vores immunforsvar, vores aldringsproces, hormonbalance, lykkefølelse, vægt, koncentrationsevne samt for vores valg af mad.

22

blå lys fra en computerskærm eller mobiltelefon kan ligeledes forstyrre dit indre ur og påvirke melatoninproduktionen negativt. Det kan derfor anbefales ikke at arbejde ved computerens blå lys eller at sidde med telefonen lige før sengetid. Skal du op at tisse om natten, så lær vejen at kende og undlad at tænde lys. Det bedste, du kan gøre for at stimulere din indre rytme og produktionen af melatonin, er at gå en lang tur i dagslys hver dag. Hvis ikke det er muligt for dig, så anskaf dig en særlig lampe, der virker som dagslys, når du sidder i dens lys. Kombiner gerne disse tiltag med at gå i seng cirka på samme tid hver aften og stå op cirka på samme tid hver dag og sov i fuldstændigt mørke. Kan du ikke mørkelægge dit soveværelse, så sov med sovebriller. Det betaler sig at respektere kroppens indre rytmer og balancer, det påvirker ikke blot vægten, men også humøret og immunforsvaret. Derfor er en god nattesøvn vigtig De fleste af os er klar over, at søvnen har betydning for vores trivsel. Tænk bare på, hvor irritabel man kan være, hvis man ikke har fået sin nattesøvn. Alligevel er det desværre sådan, at mange af os i dag ikke sover nok, og det kan påvirke vores velbefindende og trivsel i en negativ retning. Et australsk forsøg, der fulgte en række børn lige fra børnehavealderen til lige omkring teenagealderen, har vist, at søvnproblemer og psykiske problemer hænger sammen. Børn, som havde svært ved at falde i søvn eller som vågnede i løbet af natten, havde i højere grad både følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer. Det gav for eksempel triste eller bange børn – eller børn, der oftere kom i konflikter med andre. Fra andre undersøgelser ved man også, at dårlig søvn gør børnene dårligere til at indlære og til at huske. At det også kan påvirke barnets humør negativt, fremmer også risikoen for, at barnet ender i førnævnte konflikter. Manglende søvn tærer simpelthen på

vores overskud og gør det vanskeligt for os at leve op til vores fulde potentiale, både psykisk og fysisk. Det er derfor utrolig vigtigt at sove godt, for søvnen bringer balance og styrke til kroppens systemer og fremmer evnen til at udleve vores fulde potentiale. En god nattesøvn hjælper os med at huske og lære gennem en proces kaldet “memory consolidation”. Denne evne kan de fleste af os have gavn af at optimere, men særligt vores børn og unges evner til at huske og lære kan øges ved, at de får sovet tilstrækkeligt mange timer og i fuldstændigt mørke. Nattesøvnen har betydning for din tilgang til dagen. Vågner du frisk og veludhvilet klar til en ny dags udfordringer, eller vågner du træt og utilfreds, fordi du ikke har fået sovet tilstrækkeligt? Der er stor forskel på, hvordan vi møder andre mennesker og de opgaver, vi stilles overfor, afhængigt af hvordan vi har sovet.

“Forsøg på mus har vist, at småspiser de døgnet rundt, så er de langt mere tilbøjelige til at tage på” Cirkadiske rytmer og kropsvægt Det betaler sig at respektere og leve efter de indre rytmer, for det kan have stor betydning for blandt andet din kropsvægt og spisevaner, men også i relation til udvikling af en række sygdomme, eksempelvis diabetes og stofskiftesygdomme. Vi ved, at kvaliteten og sammensætningen af vores fødevarer har betydning for vores velbefindende, energiniveauer og kropsvægt. Vi ved også, at vi har brug for alle tre hovednæringsstoffer; protein, fedt og kulhydrater af høj kvalitet for at kunne tilfredsstille kropslige funktioner. Hvad, vi måske er mindre opmærksomme på, er, at timingen af dagens måltider også har stor betydning.

Naturli-2018-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2018-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin