Page 18

tema / Af/ Freja Fredsted Dumont Foto/ Scanpix/Iris

Tag styringen over din midtvejsrutsjebanetur

tema

Helt r olig

Intense følelsesmæssige udbrud. Hede og søvnløse nætter – men ikke fordi din mand ved siden af tænder op under romantikken. Og når han gør, er det faktisk blevet smertefuldt, fordi der ikke helt bliver fugtigt nok mellem benene – altså lige undtagelsesvist, når det ufrivilligt drypper i trusserne. Der er ingen tvivl om, at man har ramt den famøse overgangsalder, når ovenstående symptomer begynder at sætte ind. Og for at gøre ondt værre, er overgangsalderen i mange tilfælde en periode, der kan vare op mod ti år med begyndelse omkring 44-45 års alderen. De ti år kan for mange være skræmmende, fordi din krop for anden gang i livet sender dig på en rutsjebanetur med mere eller mindre irriterende symptomer i krop og sind. Denne gang er du bare ikke 14 år gammel og kan undskylde dig med at være teenager, når din krop eller hormoner spiller dig et puds. Heldigvis er der hjælp at hente, hvis du kender dine naturmidler – som faktisk kan hjælpe med lidt af hvert:

18

1 Hedeture 30-35 procent af kvinder i overgangsalderen får hedeture. Hedeturene er typisk konstante, når din menstruation er stoppet helt og fortsætter ofte i tre til fire år herefter. Hedeturene kommer, fordi hypotalamus i hjernen ændrer indstilling som følge af andre hormonbalancer. Hypotalamus kontrollerer kropstemperaturen, og derfor aktiveres svedkirtlerne. Det er også de manglende kønshormoner, der får din menstruation til at stoppe. Når din svedsekretion går amok, skal du dog ikke længere væk end ud i urtehaven for at finde kuren. Salvie virker nemlig sveddæmpende, og har siden antikkens tid været anvendt til at hæmme voldsom sveden. Salvien går ind og mindsker frigivelsen af de stoffer, som udvider blodårerne, og afværger dermed det røde ansigt og hedeturene. I Menosan-tabletter får du friskhøstet økologisk salvie med mange aktive ingredienser, så hedeturene kan få et modspil.

2 Tørre øjne Når fugtbalancen i øjnene generes ved f.eks. kontaktlinker, aircondition, skærmarbejde – eller overgangsalderen – får mange tørre, trætte eller irriterede øjne, fordi slimhinderne tørrer ud. De fleste danskere betænker sig ikke, før de smører huden ind i creme eller lotion, der blødgør og tilfører fugt, når huden føles tør. Faktisk kan du sammenligne øjentørhed med tør hud. Øjendråber kan fungere som tåreerstatning eller supplere den normale tåreproduktion og derved hjælpe til et bedre velbefindende. A.Vogel Øjendråber indeholder f.eks. udtræk af urten Øjentrøst, som vedligeholder tårefilmen og plejer øjet, samt hyaluronsyre, som fremmer produktionen af tårefilm og sikrer korrekt vedhæftning af tårefilmen. Dråberne virker lindrende og behagelige for øjet – og effekten føles straks.

Naturli-2018-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2018-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin