Page 1

en holdning til livet

tema

Peter Lund Madsen

Vi har alle sammen lidt dillerdaller Mennesker med diagnoser er ikke kun diagnosen, minder hjerneforskeren os om.

Guide til gravide – gør kroppen fødeklar

Inderst

inde

Dårlige kredsløb koster – både helbred og liv er på spil

+

Kærlighed vores supervitamin!

Knoglesund – hele livet

Smertefri med øvelser for krop og hjerne

Nr. 07 2018 / Blodcirkulation og kredsløb / Rødkløver og knogler / Rød solhat og forkølelser Kærlige og magiske måltider / Opskrifter med fokus på samvær / Boost hudens kredsløb www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk


Få solens vitaminer – også i gråvejr

PharmaNord

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin?

Nu o med gså 80 μg

Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

• • • • • • •

38 μg D3-vitamin pr. kapsel. Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. Små synkevenlige gelatinekapsler. Gelatinen er halalcertificeret. For sunde knogler og tænder. Støtter immunforsvaret. Findes også med 20 eller 80 μg D-vitamin.

Læs mere om D-Pearls og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_210x275_1116

D-Pearls giver dig:


/ indhold

Det magiske og kærlige måltid

12

Dårlige kredsløb koster helbred og liv

tema

nde Inderst i

Vi har gode råd til at vedligeholde eller

36

Det magiske og kærlige måltid Om det vigtige samvær og opskrifter, der gør det let at have gæster.

forbedre vores kredsløb.

16

Blidt skub til blodcirkulationen

42

Hvidtjørn har effekt på cirkulationen ved både sport og hjertesvigt.

Gravid: Er du klar til at føde

18

Akupressur kan bruges til at gøre kroppen fødemoden.

Få dit kredsløb helt ud i fingerspidserne Raynards syndrom giver kolde og hvide fingre, men det kan plante hjælpe på.

22

Vores hjerter banker for Q10

08

56

Tryghed til hjernen fjerner smerten Øvelser og beroligelse af hjernen kan hjælpe mod smerter.

Senest har forskning også vist fordele for type 2 diabetikere.

48

24

Få kredsløbet ud i huden ...

Knoglesund – hele livet

... og få skønheden frem. En levende

Drop snakken om mælk og lær, hvad

hud er bare smukkere!

dine knogler har brug for.

30

Rødkløver kan sikre knogler

52

Overgangsalderen er hård ved knogler, men kan reduceres.

32

Klar til forkølelser og 11-taller? Efterårets vira kan forebygges hos børnene. KNOG

LE S

Vi har alle lidt dillerdaller

U ND

Hjerneforskeren mener, at vores moderne hjerner er håbløst gammeldags – og følsomme.

Kærlighed – vores super-vitamin Berøring og samvær er så vigtigt – så husk dem, der ikke har nogle at kramme.

60

– HELE LIVET

Brevkasser Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

3


Leder /

abonnement

Vi er vidt forskellige og alligevel ens Livet er én lang uddannelse – i at leve, i at elske og i at finde ud af, hvor forsvindende lidt, man i grunden ved. Men måske det er hele meningen: At vi skal undre os til det sidste ... Da jeg var teenager, var jeg nogle gange helt imponeret over, hvor meget jeg havde regnet ud. Så fik jeg en uddannelse og blev lidt overrasket over, at jeg fortsat havde en masse at lære – også efter eksamensbeviset var i hus. Da børnene kom, gik det hurtigt op for mig, at der stadig er mange spørgsmål, jeg ikke kender svaret på – og nu er jeg helt imponeret over, hvor meget vi mennesker egentlig ikke ved. Det er nok også derfor, at alverdens gode råd og forebyggelsestiltag endnu ikke har kureret verden for sygdom. Samme opskrift – andet resultat Mens vi er teenagere, kan vi stadig have følelsen af at være forkerte, bare fordi vi har følelser eller oplevelser, andre ikke snakker om. Så finder vi senere ud af, at vi næppe har været alene om at have de udfordringer. Men det er farligt at tro, at vi kan overføre denne oplevelse til alle andre forhold. Fordi vi har fundet en god måde at omfavne sundheden eller parforholdet eller vores diagnose, er det ikke sikkert, at vores erfaring kan bruges af naboen. Måske reagerer deres krop, partner eller sygdom anderledes. Måske er de ikke samme sted i deres udvikling. Bliv ved med at søge ”Følg de mennesker, der søger sandheden, flygt fra dem, der har fundet den”, sagde den tjekkiske politiker Václav Havel. Hvis vi ikke længere skal søge eller undres, hvad er der så? Når nogle mener, at de ikke kan blive klogere eller ændre mening, er de så ikke gået i stå? Jeg håber, du lader dig undres og får lysten til at søge videre – blive klogere på dig selv inderst inde – og omverdenen, der både er anderledes og alligevel lidt ligesom dig.

4

9644 4502 Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

“Fordi vi har fundet en god måde at om­ favne sundheden eller parforholdet eller vores diagnose, er det ikke sikkert, at vores erfaring kan bruges af naboen” Malene Tonnung, Redaktør

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 / Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Thomas A.


ANNONCE

Til overgangsalderen

Modelfoto

Liselotte var kommet i overgangsalderen, og døjede både med hedeture og en ubehagelig sitren i hele kroppen. Hun blev anbefalet at prøve Meno Joy™, og i dag har hun ikke længere hedeture og den ubehagelige sitren i kroppen er helt forsvundet.

Hedeturene forsvandt

new nordic

L

Liselotte er 49 år og har en bachelor i ernæring og sundhed. Til daglig arbejder hun på kontor og i hendes fritid, er hun meget optaget af sin

træning.

SAMMENHÆNG MELLEM OVERGANGSALDER OG MANGLENDE SEXLYST Mange kvinder oplever mindre seksuel lystfølelse med alderen, specielt efter overgangsalderen. En undersøgelse blandt 316 danske kvinder i alderen 50–60 år med symptomer på overgangsalder viser, at hver 3. kvinde har oplevet nedsat sexlyst i overgangsalderen. Meno Joy™ med vitamin B6 der, bidrager til regulering af hormonbalancen i forbindelse med overgangsalderen, er det eneste produkt på markedet, der kombinerer rødkløver, humle og damiana. Damiana er hjemmehørende i Mexico og blev af maya-indianerene brugt som et elskovsmiddel.

–Jeg var kommet i overgangsalderen, og der skete en masse forandringer med mig. Jeg vågnede op om natten helt gennemblødt i sved og måtte op og skifte t-shirt. Det gav en urolig søvn. Så snart jeg lavede noget, der blot krævede lidt fysisk aktivitet sprang sveden frem. Hele min krop sitrede, og det føltes som om, jeg havde influenza.

Her forhandles Meno Joy Meno Joy™ kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helskost. Kan også købes online www.newnordic.dk . Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Hørte om Meno Joy –Jeg hørte tilfældigt om Meno Joy™ i forbindelse med et større event, jeg deltog i. Jeg kender andre produkter fra New Nordic, så jeg blev hurtigt overbevist, om at prøve tabletterne. Mine hedeture er forsvundet –Jeg har spist Meno Joy i lidt over en måned og jeg kan allerede mærke en klar forskel i både mit humør og antallet af hedeture. Jeg har stort set ingen hedeture mere, og jeg har en helt anden fornemmelse i kroppen. Jeg får ikke længere influenzasymptomer i kroppen og jeg sover bedre. Jeg har fået meget mere overskud i hverdagen Det gode råd gør forskellen og vil helt klart anbefale tabletwww.matas.dk terne til andre, der har gener i forbindelse med overgangsalderen. Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store


/ oase

Hormonbalancerende Op ad jorden Terranova er en ny 100 pct. vegansk produktserie i Danmark og det hurtigst voksende mærke inden for kosttilskud i Europa. Kosttilskuddet er fri for tilsætningsstoffer og velegnet til både veganere og vegetarer, som har ekstra behov for B12 og D-vitamin. Serien består udelukkende af naturens ingredienser, herunder det såkaldte Magnifood, der giver kroppen de bedste betingelser for at optage nødvendige vitaminer og mineraler. Magnifood dækker over en lang række bær og planter – såkaldte superfoods – med særligt gavnlige effekter. Et andet kendetegn ved Terranovas produkter er fremstillingsprocessen. De friske urter, planter og bær bliver frysetørret ud fra en særlig metode, som sikrer, at planterne bevarer deres potens. Samtidig trækker man vandet ud af planterne, så koncentra­ tionen bliver endnu højere. Terranova tilbyder en lang række vitaminer og mineraler samt en særlig serie til børn – find den i din helsekost.

Agnus Castus-dråber kan være til stor hjælp, hvis du døjer med fysiske og psykiske symptomer på ægløsning og menstruation, for eksempel ubehag i underlivet, væskeophobning, uren hud, humørsvingninger og træthed. Den hormonbalancerende virkning kan desuden have effekt i overgangs­ alderen. Du kan anvende Agnus Castus både forebyggende og efter behov. Opløs 40 ­dråber i en smule vand og indtag – i mange tilfælde kan du mærke en lindring inden for en halv time. Det kan være en hjælp, når ubehag så som hedeture opstår. Eller du kan bruge dråberne fast i de perioder, hvor du ellers ville være plaget af hormon­ udsving. Agnus Castus-dråber, som du finder i helsekosten, er et ekstrakt af bærrene fra abrahamsstrå, som også kendes som kyskhedstræ eller m ­ unkepeber.  Forhandlerinfo: Natur-Drogeriet, tlf. 86 92 33 33

Forhandlerinfo: Nordic Premium Denmark, tlf. 70 25 30 66

To til overgangen Hedeture og tørre slimhinder er nogle af de mest typiske gener ved overgangsalderen. Når det gælder om at pleje sine slimhinder er A-vitamin vigtigt. Biorto Total A er et kvalitetssikret kosttilskud på vegetabilske kapsler med en god dosis A-vitamin, der desuden støtter op om immunforsvar og huden foruden slimhinderne. Menosan indeholder salvie, som siden antikken har været brugt til at hæmme svedsekretion, så hvis dit problem er for meget varme og pludselige svedeture, kan tilskuddet være en hjælp. Til Menosan anvendes helt friskhøstet økologisk salvie med flest a ­ ktive ­ingredienser. Find både Biorto Total A og Menosan i din helsekost og på bioforce.dk. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Medicinske svampe Kineserne har gennem årtusinder ikke kun påskønnet svampe som mad, men også i deres traditionsrige medicin. Det engelske firma Natures Aid har produceret et vegansk produkt i kapsler, som indeholder økologisk svampepulver af nogle af de mest immun-boostende svampe, der bl.a. siges at have anti-tumor og antivirale egenskaber. Medicinske svampe har vist sig gavnlige for immunforsvaret – ved allergier, candida og andre ­infektioner – samt have en god effekt på blodtryk og kolesterol-balancen. Kapslerne kan deles og svampepulveret kan bruges i supper og mad. Kan købes i udvalgte helsekostforretninger, Helsemin, de største webshops samt hos bioforce.dk. Forhandlerinfo: Lime Pharma, tlf. 39 56 36 26

6


/ tema

KOSTTILSKUD

HØJ KVALITET OG MEGET REN

Dansk økologisk fiskeolie Ecolomega® Koldpresset fiskeolie af meget høj kvalitet. Produceret i Danmark fra minutfriske danske økologiske ørreder. Ecolomega® fiskeolie fås ren med citrussmag eller i praktiske kapsler. Frisk og helt naturlig fiskeolie, hvor man bevarer alle de sunde fedtsyrer (omega-3, omega-6, omega-7 og omega-9), som findes i fisk.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes 7 af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


liv / Af/ Kristine Bindslev Foto/ Anne Bæk/Ritzau Scanpix og Jens Dresling/Ritzau Scanpix

“Har du for mange følelser, jamen, så har du det. Det kan du ikke lave om på. Men så kan du lære at styre dem”

8 4


/ liv

Peter Lund Madsen

Vi har alle sammen lidt dillerdaller Hvad vil det sige at være normal, og hvornår er man sindssyg? Peter Lund Madsen er ikke i tvivl. Det normale lader sig ikke afgrænse, og overgangen til mentale ubalancer er glidende. På den måde læner vi os alle op ad en diagnose, men ved at prøve at forstå hjernens opbygning og arbejdsopgaver, kan vi blive bedre til at acceptere os selv og andre også, når hjernen ikke fungerer optimalt.

Som regel tager vi hjernens arbejde for givet, men der skal i virkeligheden meget lidt til, før alting bliver besværligt eller pinefuldt. Mange mennesker har problemer med det mentale, der udspringer deroppe – øverst inde bag kraniet i hjernen. Stress, angst, tankemylder eller rigeligt med mørke dage. Men hvorfor er vi bekymrede, tænker og føler for meget og bruger det meste af vores tid på at løse problemer? Det gør vi, fordi vores hjerner kan, forklarer læge og speciallæge i psykiatri, forfatter, hjerneforsker og foredragsholder Peter Lund Madsen. En avanceret hjerne er nemlig lig med en skrøbelig hjerne. – Det er svært at være menneske. Det skyldes, at vi med vores hjerner kan næsten alt. Den giver os frihed, men friheden har en pris i form af eksistentielle byrder. Du kan sige: jo større hjerner, jo mere frihed får man. En gris kan ændre adfærd, mens vi kan flytte til Nordpolen, bygge en hytte og bo – eller bare forestille os, at vi gør det. Det kan grisen ikke.

Vi er de eneste dyr, der kan tænke noget, som ikke er tænkt før. Vi kan finde nye løsninger. Derfor er det os, der forlader Zoologisk Have ved lukketid, mens alle de andre dyr må blive tilbage, siger han. Slangen bliver ikke sindssyg Modsat de andre dyr har mennesker en stor hjerne, som består både af en ældre del, reptilhjernen, hvorfra vores drifter udspringer, det limbiske system, hvor adfærd og følelser har sæde og den nyest dannede del, hjernebarken, hvor abstrakt tænkning gøres mulig. – Vores store hjerne gør, at risikoen for, at noget kan gå galt, er markant større. Jeg er sikker på, at hunde kan blive tossede, men ikke så tit og ikke på så mange forskellige måder. Men en slange kan ikke blive tosset. Du skal have et sind at blive syg i. Og det har vi – og hunden, men ikke slangen. I sin nye bog, ”Frihedens pris”, der udkom i juni i år, prøver Peter at gøre os mere fortrolige med, hvordan hjernen er skruet sammen, så vi bedre forstår, hvad det er, der sker,

“Viden gør, at vi forstår, at det ikke er et spørgs­ mål om dem og os, rask – ikke rask, men at vi alle tilhører den samme gruppe”

9


liv /

når den ikke fungerer optimalt som ved stress, depression, skizofreni, demens, OCD, ADHD, spiseforstyrrelser, angst og autisme. Peter er overbevist: Det nytter noget at vide noget om hjernen. – Det gavner at vide, hvad der nøjagtigt foregår oppe i hjernen. Kendskab til basale hjernemekanismer kan berolige os og være en nøgle til forståelse af os selv og andre. Når vi ved, hvad der foregår, er vi ikke så bange for vores egne mentale udsving, og vi får nemmere ved at omgås mennesker, der har det svært. Viden gør, at vi forstår, at det ikke er et spørgsmål om dem og os, rask – ikke rask, men at vi alle tilhører den samme gruppe. Og helt ærligt, vi har alle sammen lidt dillerdaller. Vær taknemmelig for din hjerne I mange år har Peter beskæftiget sig med det forunderlige og komplekse ved vores hjerne og har på

10

“Fordi vores moderne hjerne samtidigt er håbløst gammeldags, skaber det en masse ballade såsom angst”

dende faktorer, men ofte betyder koks i hjernen, at vi får tankemylder, har tendens til at blive triste eller tendens til at ville kontrollere alt, at vi let bliver nervøse eller bekymrede. Stort set alle har mentale ubalancer i varierende grad.

informerende og underholdende måder i tv og radio gjort det uforståelige mere forståeligt. Han har forsøgt at afdramatisere mentale ubalancer og nedbryde tabuer ved sindssygdom – også ved at dele sin egen historie med os. Som ung var Peter bange for at blive sindssyg. Han havde uvirkelighedsfornemmelser og angstanfald. Frygten for at bryde sammen og blive sindssyg forpestede store dele af hans liv. Men Peter blev ikke sindssyg, og angsten forsvandt en dag i 1983, da han sagde til sig selv: ”Og hvad så hvis jeg bliver sindssyg, det går jo nok alligevel”. – Vi skal være taknemmelige for vores hjerne. Hjernen giver os mange gode gaver. Og fungerer din hjerne uden al for megen ballade, skal du være ekstra taknemmelig. – Hjernen har nogle bestemte arbejdsopgaver, og hvis ikke de bliver udført fuldstændig perfekt – og det gør de sjældent, så opstår der problemer. For forholdsvis få går det rigtig galt med indlæggelse og behandling som livred-

Frontallapperne er direktøren Frem for at gå rundt og tænke: ”hvad er der galt med mig, fordi jeg har det sådan?”, appellerer Peter til, at vi accepterer det og lever med det bedst muligt. – Meget er udstukket på forhånd, men livet ændrer sig også hele vejen, og fordi du er i stand til – takket være din hjerne – at forholde dig til, hvordan det er, er du i stand til at arbejde for et ønsket resultat. Har du ting i din adfærd, som generer dig, så accepter det i stedet for se det som en modstand. – Er du en bangebuks, kan du godt arbejde på at blive mindre ban-


/ liv

ge, selvom du nok altid vil have frygten i dig. Måske kan du i stedet glæde dig over, at du til gengæld er særlig god mod dyr eller noget andet. Har du for mange følelser, jamen, så har du det. Det kan du ikke lave om på. Men så kan du lære at styre dem. Har du et voldsomt temperament, så kan du spørge dig selv: ”hvad gør jeg, når jeg bliver hidsig”, og på den måde tilstræbe ikke at få et raserianfald. Det er også det, der hedder at blive voksen. Peters yndlingshjernedel er frontallapperne, som først er fuldt udviklet omkring 20-års alderen. Her bor hjernens “direktør”. Frontallapperne styrer og kontrollerer tænkning og adfærd. Her ligger kontrol af impulser, energi, motivation, sociale evner, dømmekraft og planlægning. Det er her fornuften råder, hvilket er særlig vigtigt, når enten reptilhjernen med instinkterne eller det limbiske system med følelserne er på spil. – Vi kan ikke klare os uden følelser eller drifter, som skaber liv, overlevelse, handling og bevægelse. Vores drifter er livsnødvendige. Uden dem ville vi ikke spise eller forplante os. Følelser er bestemt også vigtige. De giver livet retning, værdi og farve. Men drifter og følelser skaber problemer i hvert et menneskeliv. Den dyriske del af vores hjerne kan tage magten fra os. Drifterne skal konstant styres, tæmmes og doseres. – Og følelser er også ret primitive. Følelser er en god tjener, men en dårlig herre. Vi spilder meget tid og energi, når vi lader følelserne styre. Menneskehjernen med sin enorme og dominerende storhjerne har givet os evnen til at tænke os om, inden vi reagerer. Så når du bliver uvenner med konen eller vennen, er mit råd: Vent. Bare et halvt minut, før du reagerer, gør en stor forskel. Og det hjælper også at huske på, at den andens version af virkeligheden er ligeså virkelig som din. Vores moderne hjerner er håbløst gammeldags Det, at hjernen evolutionsmæssigt

ikke har ændret sig det store de sidste 100.000 år, og vi således er udstyret med et stykke arvegods fra krybdyrene, afstedkommer en mangfoldighed af problemer. Vi render rundt med den samme hjerne som vores østafrikanske forfædre på savannen og er ligeså primitivt optaget af sex, mad og magt. I moderne tider er vores krybdyrhjerner stadig programmeret til at navigere og overleve i hårde og barske miljøer. Det er stærke kræfter, der er på spil, men også på nogle områder forældede kræfter. – Den ægte stenaldermand har haft stor glæde af, at den ældre del af hjernen automatisk tager over, når vi føler os truet. Men i dag er vores store alarmberedskab rettet mod det forkerte. Fordi vores moderne hjerne samtidigt er håbløst gammeldags, skaber det en masse ballade såsom angst.

“Vi skal hele tiden huske på, at det er noget, vi selv har fundet på, og at et menneske med en diagnose ikke kun er diagnosen” Angst er en livsnødvendig følelse. Sagen er bare den, at i dag har vi langt mindre at blive angste for. Men det ved hjernen bare ikke. Et andet problem ved at have en gammel hjerne i moderne tider er, at den gamle del af hjernen er programmeret til at jagte den mad, der er mest energiholdig. Det betyder, at vi har en medfødt og naturlig drift mod at kunne lide de fede og søde sager. I disse inaktive overflodstider skaber det et væld af indre konflikter mellem lyst og kontrol. – I dag burde vi være programmeret til at elske broccoli frem for kager. Men det er vi ikke, og derfor er vi mennesker nødt til at styre os, ellers æder vi os tromletykke. Kampen mellem det, vi inderst inde har lyst til, og det, vi burde, mellem drifter og kontrol, er hele tiden i gang. Og på denne kampplads lurer et væld af mentale ubalancer som f.eks. OCD, misbrugsadfærd og spiseforstyrrelser. Hjernen elsker vaner, rutiner og kasser Næsten alt i vores liv er vaner. Vaner er smarte, for så kan vi tænke på noget interessant, mens vi kommer hjem og ordner en masse ting automatisk. Det er ekstremt svært at ændre vaner. Hvem har ikke hørt en ryger sige: ”jamen, jeg har tænkt mig at holde op i morgen”. Og næste dag kan de så sige det samme. Ud over, at vores hjerner gerne vil etablere vaner og lave så mange rutineopgaver som muligt, kan vores hjer-

ner godt lide at komme verden i kasser. Kasser letter hjernens arbejde. Diagnoser for mentale ubalancer og sindslidelser er også kasser. – Vores diagnoseapparat er langt fra optimalt. Vi ved ikke, hvad der forårsager f.eks. ADHD, vi kan så ikke måle, om det er der, eller det ikke er der. Men vi har vedtaget, at hvis du har de og de symptomer i det og det omfang, så passer du ned i den her kasse, og så har du ADHD. Derfor bliver det meget glidende, og vi skal hele tiden huske på, at det er noget, vi selv har fundet på, og at et menneske med en diagnose ikke kun er diagnosen, men et menneske, som også er glad for fodbold, madlavning eller noget tredje, påpeger Peter. Selvom diagnoser er meget unøjagtige, mener Peter stadig, at de er effektive på mange måder, for ved at få en diagnose kan syge mennesker få hjælp, få medicin, få en forklaring og tage de forholdsregler, der skal til. Diagnoserne må bare ikke gøre, at andre vender sig bort fra én. Til middagsselskaber vil Peter selv til hver en tid hellere sidde ved siden af et menneske, der ligger lidt uden for den normale linje. De er mindre fordomsfulde, mere beskedne og særligt interessante at tale med, synes han. – Vi mennesker bliver generelt klogere af at blive udsat for modgang og mentale besværligheder. For så bliver du tvunget til at tænke dig bedre om for at løse det, og du bliver i stand til at sætte dig ind i andre menneskers udfordringer. Et følsomt og sårbart sind er ikke let, men det er også en gave. Målet med menneskelig stræben er jo ikke at opnå det perfekte. Målet for menneskelig stræben er at søge viden, gøre sig umage og passe på hinanden.

11


tema / Foto/ Scanpix/Iris

tema

Dårlige kredsløb koster helbred og liv

nde Inderst i

Et dårligt kredsløb fører rigtig meget dårligdom med sig. Vi ser på, hvad kredsløbet betyder for sundheden (det meste!), og hvad vi kan gøre for at vedligeholde eller forbedre et dårligt kredsløb.

Af Carsten Vagn Hansen Læge og sundhedsekspert

Formålet med kredsløbet er først og fremmest at forsyne alle kroppens celler med ilt og næringsstoffer, samt at transportere affaldsstoffer til lungerne, nyrerne, tarmene og huden. Vi bruger også blodet som transportvej for hormoner og andre budbringerstoffer. Vores immunsystem har brug for blodet til at transportere hvide blodlegemer og immunstoffer rundt i kroppen til steder med betændelse. For at kunne pumpe blodet rundt har vi et hjerte, som i virkeligheden er en dobbeltpumpe. Blodet pumpes fra højre side af hjertet op gennem lungerne og løber videre ned til venstre side af hjertet, hvorfra det pumpes ud i hele kroppen gennem pulsåresystemet, som forgrener sig overalt. Pulsårerne ender i små meget tynde hårkar, som er utætte, så ilt og næringsstoffer kan gå ud og bade vores celler, der så optager dem. Samtidig udskilles affaldsstoffer og kultveilte, som optages i den anden ende af hårkarret ved hjælp af en suge-

“Man finder de samme bakterier i åre­ forkalkning som i tænderne og munden” 12

virkning fra æggehvidestoffer i blodet. Derefter går blodet op til højre side af hjertet og dermed til lungerne igen. Undervejs vil noget af blodet passere gennem organerne, blandt andre hjernen, skjoldbruskkirtlen, nyrerne, leveren og milten. Energi til vores kredsløb Det kræver masser af energi at holde kredsløbet i gang. Hjertet pumper over 86.000 gange i døgnet og har brug for masser af energi, der dannes i cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne) i store mængder, når de forsynes med ilt og næringsstoffer fra maden. Det hele er meget fint styret gennem nervesystemet, blandt andet fra centre i den forlængede marv bagtil i hjernen og fra trykfølsomme steder i halspulsårerne, som regulerer blodtrykket. Er der brug for mere ilt og næring, stiger blodtrykket, og pulsårerne udvider sig, så der løber mere blod igennem dem. Foruden blodkredsløbet har vi også et lymfesystem, som transporterer den vævsvæske, der ikke er løbet tilbage i hårkarrene, samt affaldsstoffer fra vævene. Lymfekarrene løber opad mod hjertet og bliver


/ tema

“Bliver pulsårerne stive og forkalkede, vil blodtrykket blive højere, og omvendt vil for højt blodtryk øge graden af åreforkalkning” 13


tema / undervejs filtreret i lymfeknuderne. Til slut udtømmes lymfen i dybe vener på halsen. Lymfeknuderne er også en vigtig del af immunsystemet, og flowet af lymfen stimuleres af enhver form for muskelbrug. I det hele taget stimuleres og vedligeholdes kredsløbet af motion og muskelarbejde. Blodtrykket og åreforkalkning påvirker kredsløbet Blodtrykket skal være tilstrækkelig højt til at sikre en god blodforsyning til alle væv. Man måler to blodtryk, hvor det højeste svarer til trykket i pulsårerne, når venstre side af hjertet tømmer sig ud i pulsåresystemet. Det kaldes det systoliske blodtryk. Desuden måles trykket, når pulsårerne er slappet så meget af, at man ikke kan høre, at det slår mod kanten af blodtryksmanchetten. Det kaldes det diastoliske blodtryk. Et sundt systolisk blodtryk i ro ligger på 120 og diastolisk på 80, men man accepterer op til 140/85 som en normal øverste grænse. Når man arbejder med sine muskler eller bliver stresset, vil blodtrykket normalt stige. Blodtrykket har også sammenhæng med graden af åreforkalkning. Bliver pulsårerne stive og forkalkede, vil blodtrykket blive højere, og omvendt vil for højt blodtryk øge graden af åreforkalkning. En sund kost med meget grønt og frugt samt motion vil modsat få blodtrykket til at falde. Forkalkning i pulsårerne til nyren vil i særlig grad kunne få blod-

Hjertet og kredsløbet stimuleres og vedligeholdes blandt andet med: • Sund og naturlig kost, men ikke for meget mad! • Regelmæssig motion og kropsbrug. • Styr på blodtrykket. • Vitaminer: Især D-vitamin, K2-vitamin, C-vitamin og E-vitamin, folsyre og, B-vitaminerne, samt Q10 og carnitin. • Mineraler: Især organisk selen, zink og magnesium. • Sunde fedtsyrer fra f.eks. fiskeolie eller hampefrøolie. • Pycnogenol og Resveratrol.

trykket til at stige, da nyren så frigør blodtryksøgende stoffer for at få mere blod. Et lavt blodtryk har den fordel, at man ikke forkalker i sine pulsårer, og dermed øger man sin chance for at blive meget gammel. Er blodtrykket meget lavt, kan det skyldes sygdom og medføre svimmelhed. Oftest kan lavt blodtryk modvirkes ved at drikke meget vand, tage et ekstra tilskud af salt og ved at motionere dagligt. Hold blodet flydende De såkaldte blodfortyndende midler fortynder ikke blodet, men modvirker, at blodet koagulerer og danner blodpropper inde i årerne. Nogen af dem virker kun på blodpladerne, der som det første ved dannelsen af blodpropper begynder at klistre sammen, hvorefter der lægges lag på lag af fibrin, der er et slags klæbestof, som sammen med blodpladerne danner blodproppen. Samtidig aktiveres en hel række koagulationsfaktorer for at stabilisere blodproppen. Normalt vil kroppen opløse fibrinet igen og dermed blodproppen, når der ikke længere er brug for den, f.eks. når et hul på en blodåre er helet, eller årevæggen er helet efter blødning i årevæggen. Der findes mange naturlige midler, der forebygger blodpropper og holder blodet flydende uden at medføre risiko for blødninger, som f.eks. Hjertemagnyl gør. Nævnes kan blandt andet fiskeolie, hvidløg, ingefær, pycnogenol og blandede E-vitaminer.  Åreforkalkning er en trussel for kredsløbet Ved åreforkalkning kompromitteres kredsløbet, da blodårerne bliver indsnævrede af fedt og kalk samt mister elasticiteten. Åreforkalkning starter allerede tidligt i livet, men kan holdes nede ved hjælp af en sund kost og livsstil, så der ikke opstår en betændelsesagtig tilstand i årerne (inflammation).

14

Det er denne, der er farlig for kredsløbet, ikke kolesterol, som er et livsvigtigt fedtstof. Har man et højt HDL-kolesterol og sørger for at få nok antioxidanter, kan man godt glemme alt om kolesterol. Det var først, da man opfandt margarinen, cigaretterne, det hvide sukker og det hvide mel, at blodpropper og kræft blev almindelige helbredstrusler. Åreforkalkning er en trussel mod hjertet og kredsløbet. Inflammation øges af overvægt, mejeriprodukter, indmad, kød fra dyr, som ikke har gået på græs, margarine, transfedtsyrer, stegning, sukker, hvidt brød, for meget insulin, tobaksrøg, for meget jern i kroppen og af kunstige kemiske stoffer. Man kan måle graden af inflammation ved hjælp af blodprøven CRP. Et forhøjet CRP signalerer blandt andet en forhøjet risiko for åreforkalkning og blodpropper i hjertet samt siger noget om aktiviteten i en række andre sygdomme, blandt andet autoimmune sygdomme. Hold inflammation nede En væsentlig årsag til inflammation er betændelse i tandkød og tandrødder. Man finder de samme bakterier i åreforkalkning som i tænderne og munden. Så det er vigtigt at passe på sine tænder og holde munden ren. Man kan modvirke inflammation ved at tabe sig til en normal vægt, ved at spise en grov, grøn og naturlig kost, mørke bær, ved at spise mindre kød, undgå margarine, undgå stærk opvarmning af fedt (stegning, friture), ved at tage ekstra antioxidanter (C-vitamin, selen, E-vitamin), tilskud af omega-3-fedtsyrer (fiskeolie, hørfrøolie, nødder, mandler). Olivenolie modvirker også inflammation. Det gør magnesium, ingefær, curcumin, mørk rødvin og Boswellia også. Daglig motion modvirker ligeledes inflammation. En undersøgelse har vist, at lykkelige mennesker har mindre


/ tema risiko for at få inflammation og hjerteproblemer. De har også færre stresshormoner i blodet. En anden undersøgelse har vist, at der er en positiv sammenhæng mellem et sundt hjerte og kredsløb og det at le og grine. Det modvirker også rytmeforstyrrelser i hjertet, virker smertestillende og bedrer immunforsvaret. En tredje undersøgelse har vist, at hvis man har et kedeligt arbejde uden indflydelse på, hvad man laver, er risikoen for hjertet forøget. Hjertesvigt – årsager og symptomer Hjertesvigt er domineret af hjertets manglende evne til at pumpe blodet effektivt. Årsagerne kan for eksempel være følger efter blodprop i hjertet, hvor en del af hjertemusklerne er forsvundet på grund af iltmangel i området, som pulsåren med blodproppen forsyner. Der kan også være tale om langvarigt for højt blodtryk, lidelser i hjerteklapperne eller kroniske lungelidelser. Der kan være hjerterytmeforstyrrelser som baggrund, eller kardiomyopati, hvor musklerne i hjertet er slappe. Hjertesvigt er således et symptom, og det er vigtigt at finde frem til årsagen. Hjertets pumpeevne kan påvirkes af lægemidler og af mangel på det vigtige hjælpeenzym og antioxidant Q10, der er af stor betydning for funktionen af muskelcellerne i hjertet. Q10 styrker cellernes mitokondrier. Mangel på Q10 ses for eksempel ved brug af de kolesterolsænkende statiner, der blokerer for kroppens egen dannelse af Q10 og blandt andet derved øger risikoen for hjertesvigt betydeligt. De lægemidler, som kaldes betablokkere, nedsætter også Q10. Man undersøger blandt andet med hjerteelektrokardiogram (EKG) og med ekkokardiografi, og man måler et specielt natriuretisk peptid (NT-proBNP). Hovedsymptomerne ved hjertesvigt er hurtig udmattelse og øget åndenød, da iltforsyningen til kroppens væv bliver forringet. Iltforsyningen til musklerne bliver dårlig, hvilket fører til en øget mængde mælkesyre og nedsat arbejdskapacitet.

Muskelfibrene bliver tyndere og ændrer sig, så den tilførte ilt ikke udnyttes bedst muligt. Der opstår også inflammation med henfald af muskelvæv ved udtalt hjertesvigt. Andre symptomer er træthed, kronisk tør hoste og tegn på dårlig blodgennemstrømning i kroppen, for eksempel blå arme og ben samt hævede ankler. Aktivitet gavner kredsløb uanset hjertesvigt Træning og arbejde bremser inflammation og øger levetiden. I mange år har man troet, at træning af musklerne og legemligt arbejde var uforsvarligt ved hjertesvigt, men de senere år er man blevet klar over, at for lidt aktivitet fører til forværring af sygdommen, hvilket fører til øget sygelighed og dødelighed. En norsk doktordisputats har dokumenteret, at træning af patienter med stabilt hjertesvigt medfører en bedre arbejdsevne og dermed en bedre livskvalitet. Træning bør altså være en naturlig del af behandlingen ved kronisk stabilt hjertesvigt. Motion modvirker også en for stor dannelse af insulin, der med tiden kan medføre overvægt og type 2 diabetes, der øger hjerterisikoen yderligere. Det gode og hjertebeskyttende HDL-kolesterol øges også. Tilskud, der hjælper hjertet En svensk undersøgelse har vist, at man ved at tage 200 mg Q10 og 200 mikrogram organisk selen dagligt kan nedsætte risikoen for hjertet med 70 procent. Foruden Q10 kan aminosyren kreatin give energi til muskelcellernes kraftværker og derved styrke energiproduktionen og udsætte muskeltrætheden. Kreatin findes naturligt i kød og fisk, så det er vigtigt for hjertesvækkede at få nok protein. Aminosyren carnitin er også vigtigt for energidannelsen i mitokondrierne. Adskillige dobbeltblindede kliniske studier har vist, at carnitin forbedrer hjertefunktionen hos patienter med hjertesvigt. Dosis er 500 mg tre gange dagligt, og jo længere man bruger carnitin, jo mere forbedres hjertefunktionen. I tidlige stadier af hjertesvigt har adskillige studier vist, at Crataegus-produkter (havtorn, hvidtjørn) har fået bedre hjertefunktion og færre rytmeforstyrrelser, uden bivirkninger. Mange med hjertesvigt mangler magnesium, der har betydning for hjertemusklens evne til at danne nok energi og modvirker forstyrrelser i hjerterytmen. Studier har også vist, at patienter med dårlige hjerteklapper mangler magnesium, og at magnesium bedrer funktionen ved svage hjertemuskler.

“Der findes mange naturlige midler, der forebygger blodpropper og holder blodet flydende uden at medføre risiko for blødninger”

Mangel på B1-vitaminet, thiamin, kan føre til hjertesvigt med ophobning af væske i kroppen og hjertesvigt. Det stærkt vanddrivende middel furosemid (Lasix, Furix m.fl) kan forårsage mangel på thiamin. Mange ældre mangler thiamin og andre B-vitaminer. Det gør mennesker med dårlige spisevaner, f.eks. alkoholikere også. Hvis du vil passe på hjerte og kredsløb Har man dårligt hjerte og gerne vil forebygge forværring, er det vigtigt at få en sund kost med meget grønt og frugt, der indeholder vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter. Man skal foretrække havsalt eller himalayasalt frem for det sædvanlige rene bordsalt, da havsalt indeholder mindre natriumsalt og mere kaliumog magnesiumsalt, der er gavnligt. Den lægelige behandling af hjertesvigt foregår i dag oftest med ACE-hæmmere, Angiotensin II antagonister, vanddrivende medicin, betablokkere og digoxin. Bliver tilstanden pludseligt forværret, således at venstre side af hjertet ikke kan pumpe blodet videre ud i kredsløbet hurtigt nok, vil der ophobes blod i lungerne, og væske fra blodet vil sive ud. Det kaldes lungeødem og modvirkes i første omgang ved at sidde eller stå op og ved at tage nitroglycerin. Læge skal tilkaldes straks. Læs mere om hjertesvigt på www.radiodoktoren.dk, hvor der også er fokus på andre problemer med kredsløbet, for eksempel om forkammerflimren, hjertebanken, ekstrasystoler, ødemer og åreknuder.

15


tema / Af/ Freja Fredsted Dumont Foto/ AdobeStock

tema

nde

Inderst i

Blidt skub til blodcirkulationen

Forskning viser, at ekstrakt fra de friske, røde bær på hvidtjørnen forbedrer blodcirkulationen i hjertet – hvilket både kan virke beroligende for ældre hjerter og sætte udholdenheden op hos motionister. Vores kredsløb er på arbejde døgnet rundt, livet igennem. Uanset om vi er midaldrende og mærker de første tegn på, at blodet ruller knapt så raskt i årerne, eller om vi er yngre motionister, kan vi til tider ønske os lidt mere fut i cirkulationen. Her er hvidtjørn eller Crategus en interessant plante at kigge på. Vi ved, at de aktive stoffer i hvidtjørn kan påvirke blodcirkulationen gunstigt, da de dels blidt udvider hjertekranskarre­ne, og dels stimu­lerer blodkar til at vokse sammen igen i beskadigede områder i hjertemusk­len. Forebyggelse af problemer med blodcirkulationen er vigtig En af hvidtjørns stærkeste sider er fo­rebyggelse. Især hos midaldrende menne­sker, som mærker de første tegn på hjertesvækkelse i form af kortåndethed, puls­forøgelse og trykkende fornemmelser ved anstrengelser. Disse første tegn på, at ilten ikke når rundt i systemet på en optimal måde, bør tages alvorligt, så du på sigt kan undgå at blive hjertepatient. Godt for hjertepatienter – og sportsfolk R.F. Weiss, den tyske botaniker, læge og grundlægger til moderne medi-

16

cinsk Phytotherapi, mener, at hvidtjørn er en af de vigtigste naturmedicinske planter mod hjertekarproblemer. Der findes mange studier og placeboforsøg, hvor hvidtjørn anbefales til dårligt kredsløb og ved svækket hjerte. I en undersøgelse, ledet af doktor Friedrich H. Degenring, viste Crataegisan N – ekstrakt af friske bær fra hvidtjørnen – sig at kunne måles efter blot to uger med 30 dråber tre gange dagligt. Her oplevede hele 81 pct. af hjertesvigtpatienter i NYHA-funktionsklasse (en lægelig klassifikation) 1 og 2 en klinisk forbedring af deres symptomer. Større udholdenhed Også ældre, der døjede med mindre hjertekarproblemer, der endnu ikke var behandlingskrævende, oplevede en forbedring i forsøget, der også konkluderede, at Crataegisan – der herhjemme fås fra A. Vogel – var et middel med meget få bivirkninger. Men du behøver ikke ligefrem være ældre eller svækket for at mærke fordelene på blodcirkulationen. Hvidtjørnens bær har nemlig flere adaptogen-lignende virkninger på det kardiovaskulære system. Professionelle sportsudøvere, der som bekendt belaster deres hjerte og kardiovaskulære systemer, kan opnå store fordele som bedre udholdenhed, når blodcirkulationen får lidt hjælp.

“Hvidtjørnens bær har flere adaptogen-lignende virkninger på det kardiovaskulære system”

Hvidtjørn – et skattet middel Planten hvidtjørn er en høj og tæt busk, som vokser på skrænter, i skovbryn og i krat og om sommeren dækkes hvidtjørnen af flotte, hvide blomster, som senere bliver til små røde bær. Indenfor folkemedicinen har man altid brugt hvidtjørnblade, -blomst og -bær – og siden år 1850 har hvidtjørnen haft en fast plads indenfor plantemedicin. Bl.a. er det også en del af sortimentet i Alfred Vogels mange virkningsfulde plante­ ekstrakter. Nu bekræfter studier, at Crataegus-produkter har medvirket til bedre hjertefunktion og færre rytmeforstyrrelser hos en lang række mennesker.

Virkninger indtræder dog først for alvor efter indtagelse i en rum tid, da effekten som sagt er en blid, men stabil påvirkning af dine blodkar.


/ xxxxxxxx / tema

Pharmanord

Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10, det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes

ATP-molekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg Stærkt vitaminpræparat til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. 1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og B2-vitamin (riboflavin).

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

17

DK_Q10_AD_Naturli_210x275_0418

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk


tema / Af/ Freja Fredsted Dumont Foto/ Scanpix/Iris

tema

Inderst i

Det værste, du kan gøre med et dårligt blodomløb, er at sætte dig ned og lade smerterne og svimmelheden bestemme. I stedet kan du: • Motionere regelmæssigt, da det hjælper det med at pumpe blod rundt til alle vævene og styrker dit hjerte. • Undlade at ryge, da det skader dit hjerte og kredsløb. • Tilstræbe at spise sundt og varieret med sunde fedtstoffer og næringsstoffer, der styrker dit kredsløb. • Undgå stress, som kan have en negativ indvirkning på kredsløbet.

18

ILSKUD

Få gang i blodomløbet

TT DI

Hvem får Raynauds syndrom? Tilstanden af Raynauds er udbredt blandt raske mennesker og ses hyppigt (hos op mod 20 procent af befolkningen) i den nordlige del af Europa. Grunden dertil er, at sygdommen ofte fremprovokeres af kulde. Hvis du har arbejdet med vibrerende værktøj i længere tid, kan du være særligt udsat, eftersom vibrationerne beskadiger de små blodkar og nerver i hænderne. Raynauds syndrom kan også i sjældne tilfælde være knyttet til bestemte bindevævs- og ledsygdomme, f.eks. sklerodermi, lupus/SLE og MCTD.

A

vist effekt – især når vi taler om blodforsyningen i kroppen. Der hersker derfor heller ingen tvivl om, at Ginkgo-præparater har en lang række positive egenskaber, når vi taler effekt på blodkarrene og blodomløb.

M PÅ KVALITET SO EN RK

Føles dine fingre og tæer bogstaveligt talt døde eller som is til tider? Selv når du er indendørs? Så er du muligvis en af de 4-5 procent af befolkningen, der lider af Raynauds syndrom. Raynauds syndrom skyldes spasmer (sammentrækninger) i blodkarrene, som medfører nedsat blodforsyning til dine fingre og/eller tæer. Den nedsatte blodforsyning viser sig ved en frysende følelse samt farveskift, hvor hænder og fødder kan få en blålig farve for til sidst at blive røde – dette kan også være ledsaget af stikkende, prikkende smerter. Ginkgo Biloba har gennem tiden været et skattet middel, og bladene fra tempeltræet har da også en på-

VÆ RO PM

Æ

’Hvide fingre’ er en anden betegnelse for Raynauds syndrom; En form for gigt, der får blodkarrene til at trække sig sammen med kolde og hvide fingre til følge. Heldigvis er der naturlig hjælp at hente med Ginkgo Biloba, hvis du vælger de rette produkter, viser forskning.

F

Få dit kredsløb helt ud og vende i fingerspidserne

nde


/ tema

“Et ikke ubetydeligt antal, der får behand­ lingen med calcium-­ blokkere, får bivirk­ ninger, der kan være mere generende end Raynaud-anfaldene” Forebyggelse er vigtigt Raynauds syndrom er i sin milde version sjældent behandlingskrævende, men der findes heller ingen rigtig god behandling af Raynaud-anfald. Forebyggelse er derfor alfa og omega. En af de vigtigste ting, du kan gøre, er at stoppe med at ryge, da nikotin krymper arterierne og mindsker blodgennemstrømningen. Andre måder, du kan forhindre symptomer på, er ved at beskytte dig mod kulde især udendørs om vinteren. Prøv så vidt som muligt at lade være med at skære eller skade dig på de berørte områder og undgå koffein og stress. Disse forebyggende elementer kan ofte være nok til at styre Raynauds syndrom. Naturligt middel reducerer gener Den medicinske behandling mod lidelsen er i mange tilfælde calcium-blokkere – men et ikke ubetydeligt antal, der får behandlingen med calcium-blokkere, får bivirkninger, der kan være mere generende end Raynaud-anfaldene. Derfor kan et mere naturligt middel mod den almindelige og smertefulde tilstand, der er ekstrem vanskelig at behandle, være en mulighed, der er værd at overveje. En undersøgelse, ledet af dr. Muir AH, viser, at anfald af Raynauds syndrom kan reduceres væsentligt ved brug af Ginkgo Biloba-ekstrakt. I undersøgelsen blev patienterne bedt om at notere angrebenes hyppighed, sværhedsgrad og varighed igennem to uger. Derefter blev de

randomiseret til at modtage enten Ginkgo Biloba eller placebobehandling i ti uger. Patienterne blev tjekket efter to og fire ugers behandling samt i slutningen af deres ti ugers behandlingsforløb. Antallet af anfald pr. uge blev reduceret med 56 procent i gruppen, som fik Ginkgo Biloba, mens kun 27 procent i placebogruppen havde mærket en forskel. Vær OBS på kvaliteten af din Ginkgo Biloba Ægte Ginkgo Biloba har været på markedet i mange år som naturlægemiddel, og det er stadig et af de mest populære helseprodukter på markedet i dag, da det har bevist sit værd mod en række helbredsskavanker i flere videnskabelige undersøgelser. Problemet er, at ikke alle ginkgo-produkter er lige effektive. Hvis produktet er klassificeret som kosttilskud og ikke lægemiddel, er der f.eks. ikke kontrol med produktets indhold af aktive stoffer. De aktive stoffer, flavonglycosider og terpenlaktoner, i Ginkgo-præparater kommer fra Ginkgotræets blade. I de nogle Ginkgo-produkter har man erstattet disse med andre glycosider, såsom rutin, quercetin og kæmpferol. En måde at undgå falske Ginkgo Biloba-produkter er derfor ved at gå efter standardiserede, registrerede og godkendte naturlægemidler. De hører nemlig ind under Lægemiddelstyrelsen. Kosttilskud hører under Fødevarestyrelsen, der ikke fører kontrol med indholdet af virkningsfulde ingredienser. Testvindende produkt Et af de produkter, som har vist sit værd i undersøgelser er Bio-Biloba. Bio-Biloba er blandt andet blevet testvinder blandt 17 andre Ginkgo-produkter i et forsøg lavet af Journal of Alternative and Complementary Medicine. Ifølge den videnskabelige test havde Bio-Biloba den bedste antioxidanteffekt, selvom testen viste, at flere af de andre produkter i testen indeholdt op til fem gange så meget Ginkgo Biloba. Alligevel var disse produkter ikke tilnærmelsesvis tæt på samme gode score som Bio-Biloba. Ifølge forskerne skyldes denne forskel, at det ikke blot er mængden, men

også kvaliteten af Ginkgo Biloba-råvaren og fremstillingsmetoden, der spiller ind i resultatet for det endelige produkt. Når man presser tabletterne, udvikles varme, og hvis ikke der er fuldstændig styr på fremstillingsmetoden, kan en ellers god Ginkgo Biloba-råvare af høj farmaceutisk kvalitet miste sin kraft eller ligefrem blive ødelagt. Fremstillingen spiller altså en stor rolle, når en god råvare skal ende i et virkningsfuldt produkt. Effekten kan ses på blodomløbet Når et præparat indeholder Ginkgo Biloba, kan effekten faktisk registreres ret hurtigt – det har et forsøg lavet med Bio-Biloba vist. Her skulle forsøgspersoner sænke hånden i syv grader koldt vand og derefter holde den under vandet i to minutter. Det viste sig, at de, der havde taget Bio-Biloba, fik varmen hurtigere tilbage i hænderne. Hænderne blev fotograferet efter ti minutter med såkaldt termografisk fotoudstyr, der kunne registrere varmen. Man kunne her se, at temperaturen i hænderne steg markant hurtigere hos forsøgspersonerne, der havde fået Ginkgo Biloba. Efter bare ti minutter havde de, der fik Ginkgo Biloba, en temperatur i hænderne på 30 grader, imens den anden gruppe kun var oppe på 20 grader. Bio-Biloba kan altså med fordel anvendes til behandling af dårligt blodomløb, som medfører kolde hænder og fødder.

Hold hænderne varme, hvis du vil undgå Raynauds syndrom: • • • •

 ndgå at udsætte fingrene for kulde, hvis det overhovedet er muligt. U Brug altid lunkent eller varmt vand ved håndvask. Brug handsker eller vanter selv om foråret og efteråret. Du kan forebygge anfald ved at holde dig varm. Lag-på-lag-tøj, uldne sokker og luffer/handsker, håndledsvarmere, tæpper og varmepakninger hjælper dig til at holde varmen.

19


/ oase

Kolesterol-kontrol Loppefrøskaller kan hjælpe med at kontrollere kolesterolindholdet i blodet i kombination med en sund kost og en aktiv livsstil. De sænker det dårlige LDL-kolesterol i blodet og det totale niveau. Helt uden at ændre på mængden af det gode HDL-kolesterol. Muligvis skyldes effekten, at de fiberrige frøskaller binder en del af fedtet fra maden. Fedtet transporteres gennem fordøjelsessystemet i den geleagtige masse og bliver derved ikke optaget eller omdannet til kolesterol i leveren. I tillæg binder fibrene galdesyrer i tarmen. Kroppen erstatter dette tab ved at omdanne kolesterol til nye galdesyrer, hvilket medfører et lavere niveau i kroppen. SylliFlor er et sprødt og velsmagende fiberdrys med et naturligt højt indhold af netop loppefrø­ skaller. 15 g (3 spsk.) SylliFlor om dagen giver den mængde fibre, der har dokumenteret effekt. Fås Naturel eller med smag af Vanilje, Malt, Kakao eller Æble og kanel. Bestil smagsprøver på www.biodanepharma.com. Kan købes i helsekostbutikker, hos Matas og på apoteket. Forhandlerinfo: Biodane Pharma, tlf. 75 55 57 77

Håndvask Det er ikke alt, vi har lyst til at dele med hinanden – f.eks. sygdomsfremkaldende bakterier! Nova TTO Sæbefri vask, som indeholder 5 pct. Tea Tree Oil og E-vitamin, er et godt valg, når hænderne skal vaskes før og efter madlavningen. Og den fugtighedsbevarende sulfatfri ”sæbe” fjerner alle de skadelige bakterier uden at udtørre huden. Tea Tree Oil stammer fra Australien, hvor man har kendt dens antiseptiske virkning i århundreder. Olien fremstilles efter økologiske principper og testes for pesticider og tungmetaller. Sæben er pH-neutral og derfor mild. Også til krops- og intimhygiejne, ved sart og sensibel hud samt ved hudirritationer og uren hud er sæben velegnet. En større undersøgelse på Royal Hampshire Country Hospital i England viste, at et håndvaskeprodukt med 5 pct. Tea Tree Oil var væsentligt bedre til at reducere antallet af MRSA på huden end traditionelt anvendt Chlorhexidin gluconate sæbe. Du finder Nova TTO i din helsekost. Forhandlerinfo: Novasel, tlf. 63 23 00 02 

20

Sclerosestøtte

Spicy!

Ginjer Ingefær Dråber Forte er ingefær-ekstrakt fra certificerede økologiske landbrug. Dette sikrer både et produkt uden uønsket gødning eller pesticider og et produkt af meget høj kvalitet, hvor de værdifulde aktive stoffer gingerol og shogaol er meget koncentrerede. Ingefær virker antioxidantisk og har stimulerende effekt på mavesaft, spyt- og galdedannelse og på tarmfunktionen. De gyldne dråber er effektive ved kvalme i forbindelse med transportsyge og kan lindre ledsmerter ved gigt og slitage. Ginjer er laktose- og glutenfri, uden ­alkohol, sukker og konserveringsmidler Kan købes i landets helsekostforret­ninger og webshops, hos Helsemin og ­Bioforce.dk. Forhandlerinfo: Lime Pharma, tlf. 39 56 36 26

Smukke og sjove plakater inspireret af naturen er resultatet af to scleroseramte søstres idé med at samle penge til forskning i sygdommen. Du kan købe noget dejligt til væggene, og fem pct. af overskuddet går til Scleroseforeningen. Målet er at give lidt tilbage for al den hjælp, som søstrene selv har modtaget og samtidig få samlet ind, så sygdommen forhåbentligt en dag kan kureres eller lindres.  Se de fine og finurlige plakater på: www.dotvah.dk


Psst: Du er ikke alene om det: I overgangsalderen oplever rigtig mange kvinder gener med forøget svedsekretion. Det skyldes, at et lavere niveau af østrogen i kroppen kan gøre en varmefølsom, og kroppen derfor forsøger at kompensere for selv de mindste temperatursvingninger.

Bioforce

Menosan afhjælper øget svedsekretion ved overgangsalder. Du finder det hos førende apoteker, Matas, Helsekostbutikker og på bioforce.dk

Oplever du perioder med forøget svedsekretion - for eksempel i forbindelse med overgangsalderen? Heldigvis er der hjælp at hente med en urt, du kender fra din egen køkkenhave. Den aktive ingrediens i Menosan er salvie, der mest er kendt for sin oplagte plads i urtehaven eller som staude. Men faktisk har salvie helt tilbage fra antikkens tid været anvendt til at hæmme svedsekretion, og har på den måde gjort livet lettere for mange. Hos Bioforce i Schweiz anvender man kun helt friskhøstet økologisk salvie, fordi det er der, salvien indeholder flest aktive ingredienser.


tema / Af/ Freja Fredsted Dumont Foto/ Scanpix/Iris

Vores hjerter banker for Q10

tema

Inderst i

nde

Vi danner alle sammen stoffet Q10 – det sker dog ikke i samme grad hos personer med hjertesvigt. Men hvis vi selv spæder lidt til med det energiberigende co-enzym, kan det have positive virkninger for både hjerte og kredsløb. Vores hjerte er som en pumpe, der skal sikre, at vores blod konstant cirkulerer rundt i kredsløbet. Det er derfor også klart, at denne arbejdsopgave har brug for energi til cellernes mitokondrier, der kan betragtes som kroppens små kraftværker. Heldigvis danner vi alle sammen stoffet Q10, som dels er en antioxidant og dels gør kroppens celler i stand til at producere energi. En dansk ledet international undersøgelse – Q-SYMBIO – viste for flere år siden, at kosttilskud med coenzym Q10 kan øge livskvaliteten og forlænge livet hos mennesker med hjertesvigt. Og muligvis kan andre, både raske og syge, også have glæde af det. Reducering af dødsfald og større livskvalitet Når hjertepatienter danner for lidt Q10, går det ud over hjertets evne til at pumpe, og det kan derfor have en positiv virkning at tage Q10 som

“Tilskud med Q10 gav en målbar virkning i forbindelse med kroppens blod­ sukkerregulering”

22

kosttilskud. Det kan nemlig hjælpe cellerne til at danne den manglende energi. I undersøgelsen Q-SYMBIO deltog 420 personer, der i forvejen fik den anbefalede hjertemedicin. Halvdelen fik tre gange om dagen 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie (kapslerne Bio-Qinon). Den anden halvdel fik placebobehandling, hvor kapslerne udelukkende indeholdt vegetabilsk olie i det dobbeltblindede forsøg. Resultatet efter to år viste, at 43 procent af de Q10-behandlede havde færre hjertekar-relaterede dødsfald, og at der også var 43 procent færre alvorlige komplikationer som eksempelvis hospitalsindlæggelser på grund af forværring af hjertesvigt. Patienterne oplevede ydermere en bedre livskvalitet, da de blev mindre trætte og fik mindre åndenød. Type 2 diabetikere mærker også fordelene Ifølge en nylig udgivelse, offentliggjort i British Journal of Diabetes, har type 2-diabetikere også lavere indhold af Q10. Undersøgelsen viste, at tilskud med Q10 gav en målbar virkning i forbindelse med kroppens blodsukkerregulering – et dagligt tilskud på 200 mg forbedrede såvel det fastende blodsukker som langtidsblodsukker signifikant. Samtidigt viste undersøgelsen, at samme dosis af Q10 i tre måneder reducerede inflammation og øgede insulin-

følsomheden hos type 2-diabetikere med såkaldt neuropati. En tilstand, hvor diabetikeres nerver bliver beskadiget eller fungerer dårligt på grund af inflammation. Ikke-hjertepatienter mærker også fordelene Men selv hvis du ikke er hjertepatient eller lider af diabetes 2, kan tilskud af kroppens egen antioxidant Q10 også have en gavnlig effekt. Den kan eksempelvis beskytte over for iltning af det dårlige kolesterol LDL, der kan skade blodkar-væggene. Personer, der får statiner mod for højt kolesterol, kan også opleve Q10-mangel, og flere undersøgelser viser, at Q10 kan have en vis blodtrykssænkende effekt hos patienter med forhøjet blodtryk.


/ xxxxxxxx

original

Limepharma

23


tema / Foto/ Scanpix/Iris

tema

Inders t inde

Knoglesund - hele livet

Et sundt skelet og stærke knogler er afgørende for et aktivt og godt liv. Men hvordan holder vi bedst vores skelet og knogler sunde? Drikker vi en masse mælk, som vi har lært skulle være godt, eller er der andre faktorer, der kan tænkes at have betydning for en sund og stærk knoglemasse?

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

24

Knogler er levende væv, der igennem hele vores levetid brydes ned og bygges op igen. Knogleceller består primært af osteoblaster, der står for opbygningen af knoglevæv, samt af osteoklaster, der nedbryder knoglevæv. Processen er konstant og kaldes for remodellering. Fundamentet til en sund knoglemasse lægges i barne- og ungdomsårene, og knogleopbygningen er hos de fleste mennesker, der lever fornuftigt og er fysisk aktive, højere end knoglenedbrydningen indtil cirka 30 års alderen. Herefter går det det den modsatte vej. Det kræver derfor viden og en aktiv indsats at opbygge et sundt fundament for derefter at vedligeholde knoglesundheden efter 30 års-alderen.

Til trods for, at osteoporose eller knogleskørhed er en særdeles fremherskende lidelse i Danmark, så er den tilgængelige viden, i relation til hvordan vi helt naturligt opretholder en sund knoglemasse, sparsom. Mere end en halv million danskere lider af osteoporose eller knogleskørhed, tallet er støt stigende, og mange går rundt med begyndende osteoporose – ofte uden at vide det. At bibeholde eller genoprette en stærk knoglemasse handler primært om god mad, regelmæssig motion, eventuelt kombineret med højkvalitets-kosttilskud. Der er også andre faktorer, der kan spille ind som eksempelvis arvelighed, stress, hormoner samt medicin, der kan kræve særlig stor opmærksomhed i forhold til bevarelse af sunde knogler. Der er heldigvis rigtig meget, som du selv kan gøre, også selvom du muligvis har fået diagnosen osteoporose


/ tema

eller begyndende osteoporose, kaldet osteopeni. Det er ikke kroniske tilstande, men derimod tilstande, der kan genoprettes, for knoglevæv er levende væv, der påvirkes af måden, vi lever på. Hvad er osteoporose? Osteoporose eller knogleskørhed er en fremherskende lidelse på verdensplan, men forekomsten af denne sygdom er særlig høj i Danmark. Navnet osteoporose stammer fra de græske ord osteon, der betyder ben, og poros, der betyder rør, hul eller perforering. Udtrykket beskriver således ganske præcist sygdommens karakter, nemlig porøse knogler. Vi mennesker mister normalt knoglemasse med alderen, men kvinder er efter overgangsalderen i særlig risiko for udvikling af osteoporose på grund af nedsat produktion af østrogener. Livsstil, stillesiddende arbejde, stress, et højt indtag af kaffe, tobak og alkohol, indtag af visse former for medicin samt mangel på særligt magnesium, D3-vitamin og

“Måske er du også vokset op med parolen om, at mælk gav os sunde knogler?” K2-vitamin er ligeledes faktorer, der kan bidrage til hurtigere afkalkning. Kort og godt: Ubalance imellem de knogleopbyggende og de knoglenedbrydende processer. Diagnosen stilles oftest via en såkaldt DEXA-scanning. Postmenopausale kvinder tegner sig for cirka 80 procent af alle tilfælde af osteoporose, fordi østrogenproduktionen falder hurtigt i overgangsalderen. Østrogen har betydning for bevarelse af calcium og magnesium i knoglevævet. Selvfølgelig er mænd også i fare for at udvikle osteoporose, men ofte ses osteoporose først hos mænd fem til ti år senere end hos kvinder. Det skyldes, at testosteronniveauerne hos mænd ikke falder så brat, som østrogenniveauerne gør hos kvinder.

Sådan forebygger du osteoporose helt naturligt En sund knoglemasse afhænger af dine daglige valg af livsstil; kvaliteten af den mad, du spiser, hvad du drikker, dine aktivitetsniveauer, livsform samt kvaliteten og formen af eventuelle kosttilskud. Du kan selv gøre en stor indsats for at forebygge eller genopbygge sunde knogler: 1. Spis sund, uforarbejdet og næringsrig mad. Spis grønne, økologiske og varierede måltider tre gange dagligt. Grøntsager er de bedste og mest fiberrige kulhydrater, du kan spise, de er samtidig rige på magnesium og calcium, særligt hvis du vælger de økologiske. Halvdelen af din tallerken frokost og aften må således gerne være årstidens skønne grønsager. Suppler med sunde fedtstoffer fra økologiske fisk, valnødder, mandler, hørfrø og hampefrø eller olier heraf, avocado eller ekstra jomfruolivenolie. I kombination med gode proteiner fra bønner, linser, økologisk fisk eller fjerkræ, vildt eller velsyrnede yoghurter komponerer du dine måltider, så alle tre næringsstofgrupper af høj økologisk kvalitet er repræsenteret ved hvert af dagens tre måltider. På denne måde sikrer du balance, mæthed og optimal næring. Økologiske grønsager – i særlig grad kål – er sammen med mandler, kerner, fuldkorn og krydderurter rige kilder til såvel calcium som magnesium. 2. Dyrk regelmæssig motion. I forhold til knoglestyrkende tiltag er det især vægtbærende og muskelstyrkende motion, der er vigtigt. Det kan være en daglig travetur, at sjippe, hoppe eller danse i kombination med styrketræning. Derudover kan en god og dyb vejrtrækning samt en god nattesøvn også have stor og positiv betydning.

3. Spis højkvalitets-kosttilskud. Er du kvinde i eller efter overgangsalderen, så kan det betale sig at supplere din gode mad med knoglestyrkende kosttilskud i høj kvalitet. Mange danske kvinder tager faktisk kalktilskud hver dag. Problemet er blot, at det er i form af uorganisk calcium carbonat. Uorganiske mineraler har vanskeligere vilkår, og optages ikke i samme grad i cellernes indre som organiske, food state eller organisk bundne vitaminer og mineraler gør. Calcium er et godt eksempel herpå, hvor mangeårige anbefalinger af uorganisk calcium, i form af calcium carbonat, eller endnu værre calcium­ oxid, har nødvendiggjort særdeles høje doseringer. Indtag af store doser uorganisk calcium kan føre til hjertekarsygdomme og andre alvorlige ubalancer, det kan du læse meget mere om på www.madforlivet.com. At spise calcium er ikke uproblematisk og slet ikke, hvis det indtages alene – solo calcium – altså uden magnesium, D3 og K2 vitamin – og ovenikøbet i uorganisk form. Det er på tide, at der kommer fokus på dette emne, så danske kvinder ikke skal udsættes for en sådan sundhedsrisiko. Kvinder, der har ekstra behov for calcium, eksempelvis efter overgangsalderen, kan nøjes med 4-500 mg calcium dagligt, såfremt det indtages i organisk form eller food state form og altid sammen med samme mængde magnesium. Dette skyldes, at disse former optages langt mere effektivt, så det er tilstrækkeligt med en lavere dosis. Begge dele tages bedst til natten og altid i kombination med D3- og K2-vitamin samt en højkvalitets-multivitaminmineralpille om morgenen.

Giver mælk automatisk stærke knogler? Når talen falder på knogler, så tænker de fleste af os på calcium og mælk. Måske er du også vokset op med parolen om, at mælk gav os sunde knogler? Det lærte vi, da jeg var barn,

25


tema /

Mine valg af kosttilskud Personligt supplerer jeg hver dag min gode, grønne og økologiske mad med en god multivitamin, enten ­Nature’s Own multi, Terra Nova multi, Nani, Solgar eller Life Extension ­multi i kombination med D3-vitamin samt Udo’s probiotika super 8. Dem tager jeg som regel sammen med min morgenmad. Jeg supplerer i perioder med ­Organic Seaweed tangtabletter, ­Nature’s own selen og C-vitamin, Nani E-vitamin og lejlighedsvis Life Extensions liposomale CoQ10. Jeg spiser ofte økologisk fisk (økologisk laks eller ørred) eller tager tilskud af Nordic natural cod liver oil, MorEpa eller Ecolomega fiskeolie. Til natten tager jeg Nature’s Own Bone support, der indeholder organisk calcium, magnesium, D3, K2, silicium og andre særdeles knoglebefordrende næringsstoffer. Sidstnævnte er efter min mening det bedste tilskud p.t. til genopbygning og vedligeholdelse af sunde knogler. Jeg tager 4 tabletter, og det giver mig, sammen med de øvrige tilskud, cirka 400 mg calcium og magnesium og derudover D3, K2, silicium etc. hver eneste dag.

hvor skolemælken ligesom i dag var et obligatorisk tilbud. Resultaterne fra en række undersøgelser kan derfor muligvis overraske. Et par af disse undersøgelser peger nemlig på, at en høj calciumindtagelse ikke umiddelbart er ensbetydende med lavere risiko for udvikling af osteoporose. I et stort Harvardstudie, hvor sundhedspersonale af begge køn deltog, havde de af deltagerne, der drak et glas mælk (eller mindre) om ugen, ikke større risiko for knoglebrud end dem, der drak to eller flere glas per uge. Da forskerne kombinerede data fra Harvardstudierne med andre store studier, fandt de ingen sammenhæng imellem calciumindtag og brudrisiko. De kombinerede resultaterne fra randomiserede forsøg, der sammenlignede calciumtilskud med placebo, og de viste alle, at calciumtilskud ikke nødvendigvis giver stærkere knogler eller beskytter mod brud på hofte eller andre knogler. En undersøgelse fra 2014 viste også, at et højere mælkeindtag i teenageårene ikke var forbundet med en lavere risiko for hoftebrud i alderdommen. Det er derfor tankevækkende, at vi i Danmark stadig behandler osteoporose med tilførsel af store mængder solo kalk, ofte i form af calcium carbonat. Det er også tankevæk-

“En nyere, dansk under­ søgelse har vist, at be­ handling med 180 mikro­ gram K2-vitamin efter tre år øgede knoglemineral­ massen signifikant” kende, at vi, der næsten har verdensrekord i indtag af mælk og mælkeprodukter, også holder verdensrekorden i forekomsten af bækkenbrud blandt ældre. Måske er det på tide, at vi ser nærmere på, hvilke andre faktorer, der spiller en rolle for bevarelse eller genopbygning af en sund knoglemasse.

“Indtager du medicin, så check med din læge, at den ikke øger risikoen for osteoporose” 26

Hvilke faktorer har betydning? Det er ikke kun calcium og hormoner, der har betydning for knoglesundheden. Også de generelle balancer i din indre biokemi kan spille en rolle, og i visse tilfælde kan organismen ligefrem se sig nødsaget til at stjæle

basisk kalk fra knoglerne, blot for at kunne opretholde de indre balancer, hvis livsstilen står på store mængder stress, cola og kaffe. Dine indre balancer moduleres nemlig af, hvordan du har det, hvad du spiser og drikker, og hvor meget du får dig rørt. Lider du af osteoporose eller tilhører du risikogruppen, så vil du givetvis blive anbefalet at indtage calcium som kosttilskud. Det gør mange danske kvinder. Problemet er blot, at mange af de calciumtilskud, der anbefales og sælges til kvinder i Danmark, er i form af calcium carbonat. Calcium carbonat er en uorganisk form for kalk med meget lav optagelighed. Derfor anbefales danske kvinder ofte et indtag på mellem 1-1,5 gram calcium carbonat dagligt. En elefant har til sammenligning brug for cirka 1,8 gram kalk om dagen. At spise solo calcium, det betyder, at du indtager calcium uden samtidig at indtage de andre knoglenødvendige mikronæringsstoffer som magnesium, D3- og K2-vitamin. Det er ikke uproblematisk og slet ikke, hvis det ovenikøbet er calcium i uorganisk form. Indtag af så store mængder calcium, som anbefales på grund af den ekstremt lave optagelighed af calcium carbonat, kan medføre alvorlige ubalancer i den indre biokemi – og blandt andet øge risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme. Et studie, offentliggjort i lægetidsskriftet Heart, viste en signifikant øget risiko for hjerteanfald blandt de deltagere, der havde taget daglige calciumtilskud og dermed havde høje calciumværdier i blodet. Det offentliggjorte studie påviste en op til 2,7 gange øget risiko for hjerteanfald blandt de deltagere, der tog daglige solo calciumtilskud, i modsætning til dem, der ikke tog en kalkpille. Det vigtige magnesium Magnesium er om muligt vigtigere for en sund knoglemasse end calcium. Det er der mange, der ikke er klar over, og rigtig mange mennesker i den vestlige verden mangler i dag magnesium. Det kan skyldes, at vi spiser færre magnesiumrige grøn-


/ tema

Normal knogle

“Måske er det på tide, at vi ser nærmere på, hvilke andre faktorer, der spiller en rolle for bevarelse eller genopbygning af en sund knoglemasse?” sager, men også, at vores afgrøder indeholder færre mineraler end for 50-60 år siden. Det er særdeles væsentligt at vide, at du aldrig skal indtage tilskud af calcium uden samtidig at indtage samme dosis magnesium. Magnesium er et overset mineral i relation til knoglesundheden, og det har afgørende betydning for calciumbalancen, knoglesundheden og de øvrige balancer i dit indre, at der eksisterer optimale niveauer af calcium og magnesium. Cirka tre fjerdedele af det magnesium, du har i kroppen, findes i knoglerne, og ubalance med for høje niveauer af calcium i forhold til magnesium er under mistanke for at kunne medføre en række ubehagelige symptomer. Husk derfor altid at indtage kosttilskud, indeholdende organisk food state-calcium og magnesium. D- og K-vitamin må vi ikke glemme D3-vitamin, også kaldet solskinsvi-

Knogle med osteoporose

taminet, har afgørende betydning for kroppens evne til at optage calcium og bygge det ind i knoglevævet. D3-vitamin danner vi via solens stråler, når solen står højt på himlen, hvilket i Danmark vil sige i juni og juli måned. Du kan ikke spise dig til tilstrækkeligt med D3-vitamin i årets øvrige måneder, og derfor kan det anbefales med et kosttilskud, indeholdende D3-vitamin, fra september til maj. Mangler du det livsvigtige D-vitamin, så er det ikke blot din knoglesundhed, det kan påvirke, men også dit immunforsvars generelle evne til at beskytte dig mod sygdom. ­­Calciumtilskud, taget uden samtidigt indtag af D3-vitamin, mistænkes for at kunne øge risikoen for udvikling af osteoporose og hoftefrakturer. Dette emne er ved at blive ­undersøgt nærmere. K2-vitamin har også betydning for opretholdelse af en sund knoglemasse, idet K2-vitamin fungerer som en accelerator i dannelsen af nye knogleceller. I samspil med D-vitamin stimulerer K2-vitamin til ny knogledannelse. Derved styrkes knoglerne, og det vil kunne reducere antallet af knoglebrud.

svær osteoporose

Knoglesund næring Gode kilder til calcium: Eksempelvis økologiske grøntsager – i særlig grad kål – mandler, frø, kerner og fuldkorn samt krydderurter. Ost og yoghurt, eksempelvis Acido, hvis du tåler komælksprodukter. Gode kilder til magnesium: Eksempelvis grønne grøntsager, fuldkorn, kål, rødbeder, gulerødder, mandler, valnødder, hørfrø, rosiner, kokosnødder, kartofler, fisk og kød. Gode kilder til D3 vitamin: Solens stråler eller højkvalitets-kosttilskud, der indeholder D3-vitamin. Gode kilder til K2 vitamin: Eksempelvis gammeldags kærnet smør, gode, økologiske oste og æg, men i mindre grad også grønne grøntsager og krydderurter.

27


tema /

“Bækkenbrud med deraf følgende inaktivitet kan være særdeles kritisk, muligvis livstruende, for mange ældre” En nyere, dansk undersøgelse har vist, at behandling med 180 mikrogram K2-vitamin, efter tre år øgede knoglemineralmassen signifikant, og mere hos de deltagende kvinder end hos en kontrolgruppe, der ikke modtog behandling. Samtidig dannes der ved indtag af K2-vitamin mere osteocalcin, et hormon, der stimulerer til knoglenydannelse. Risici ved skøre knogler En stor risiko ved osteoporose er nedsat funktionsevne, sammenfald i ryggen samt knoglebrud. Osteoporose er årsag til en stor del af de frakturer, som ses blandt kvinder over 50 år. Med alderen rammes flere og flere kvinder af porøse knogler, og det bevirker, at selv små stød eller lette fald kan blive kritiske. 80 pct. af alle bækkenbrud rammer mennesker, der lider af osteoporose. Bækkenbrud med deraf følgende inaktivitet kan være særdeles kritisk, muligvis livstruende, for mange ældre. Måske er det på tide at revidere de hidtidige anbefalinger i forhold til knoglestyrkende tiltag her i Danmark? Det er muligt at blive knoglesund Det er muligt effektivt at genopbygge en sund knoglemasse ved at spise økologiske fødevarer, rige på mikronæringsstoffer som calcium og magnesium.

28

Ved at supplere den gode, grønne mad med organisk food state-calcium samt organisk food state-magnesium, i kombination med en højkvalitets-multivitaminmineralpille, D3-vitamin, K2-vitamin og en god omega 3-olie, så kan du hjælpe din krop til effektiv knogleopbygning, når behovet herfor melder sig. Selvfølgelig forudsat, at du tilpasser din livsstil herefter, så du spiser optimalt i forhold til knoglesundheden, og undgår de forhold, der stjæler af dine knogle-reserver. Alkohol, kaffe, sort og grøn te, salt, vanddrivende medicin, syreneutraliserende medicin, p-piller, tetracycliner og hjertemedicin med mere kan dræne kroppens lagre af calcium og magnesium, ligesom for store mængder sukker og sodavand kan gøre det. Indtager du medicin, så check med din læge, at den ikke øger risikoen for osteoporose. Stress og manglende aktivitet kan ligeledes påvirke knoglesundheden negativt, så sørg for at få dig rørt hver dag, gerne med en travetur, hop, dans, sjipning eller andet. Det betaler sig og kan samtidig have en afstressende effekt.

Kilder: ”Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal, DOI: 10.1136” ”Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality”, Qian Xiao, PhD et al, JAMA Intern Med. 2013;173(8):639-646 ”Magnesium Intake Correlates With Bone Mineral Density in Elderly Whites”, Dr. Kathryn M. Ryder, J Am Geriatr Soc 2005;53:1875-1880 ”Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions”, Sara Castiglioni et al, Nutrients. 2013 Aug; 5(8): 3022–3033 “Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial”, American Journal of Clinical Nutrition (2017), doi: 10.3945/ajcn.117.153353 “A systematic review and meta-analysis of the effects of isoflavone formulations against estrogen-deficient bone resorption in peri- and postmenopausal women”, American Journal of Clinical Nutrition (2017), doi: 10.3945/ajcn.116.151464 Hey H & Brasen CL. K2-vitamin har betydning ved en række sygdomme. Ugeskr Læger 2015;177:V12140700 Hey H, Schmedes A, Horn P, Brandslund I. Vitamin D mangel. Ugeskr Læger 2009;171: (26):2179 Osteoporosis: fast facts. National Osteoporosis Foundation. Accessed January 24, 2008 Owusu W, Willett WC, Feskanich D, Ascherio A, Spiegelman D, Colditz GA. Calcium intake and the incidence of forearm and hip fractures among men. J Nutr. 1997; 127:1782–87 Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Public Health. 1997; 87:992–97 BischoffFerrari HA, Dawson-Hughes B, Baron JA, et al. Calcium intake and hip fracture risk in men and women: a meta-analysis of prospective cohort studies and randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2007; 86:1780–90 Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, Giovannucci E, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 2005; 293:2257–64 Boonen S, Lips P, Bouillon R, Bischoff-Ferrari HA, Vanderschueren D, Haentjens P. Need for additional calcium to reduce the risk of hip fracture with vitamin D supplementation: evidence from a comparative meta-analysis of randomized controlled ­t­­rials. J Clin Endocrinol Metab. 2007; 92:1415–23 Bischoff-Ferrari HA, DawsonHughes B, Willett WC, et al. Effect of vitamin D on falls: a meta-analysis. JAMA. 2004; 291:1999–2006 Weber P. Vitamin K and bone health. Nutrition. 2001; 17:880–87


/ tema

Lad det naturlige overvinde din krop

KOSTTILSKUD

Urte-penCil

Effektiv optagelse, og helt uden tilsætningsstoffer. 100% vegansk serie med friske frysetørrede urter.

- til immunsystemet Urte-penCil med C-vitamin Urte-penCil indeholder de samme urter som Urte-Pensil og derudover C-vitamin, der bl.a.

Solgar nordic

• bidrager til immunsystemets normale funktion • medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet • understøtter dannelse af kollagen, som bl.a. medvirker til at bevare et sundt tandkød og holde din hud i balance

www.terranova-nutrition.dk

Hvile og afslapning til at genoprette din krop til den næste dag Magnesium er et vigtigt mineral til at mindske træthed- og udmattelse, og det bidrager til en normal muskel funktion. Solgar’s Magnesium Citrat er et trimagnesium citrat produkt af høj kvalitet, der understøttet et aktivt liv. Produktet indeholder mere end 40% mere Urte-Pensil er en unik blanding af udvalgte grønne urter magnesium end almindeligt magnesium citrat.

Urte-Pensil

og rødder, der har været en solid dansk bestseller i over 30 år – og dét ikke uden grund! Urte-Pensil blev i 2010 Solgar har produceret kosttilskud siden 1947, kåret af Helsam som 25 års salgssucces. og har en stor serie til det danske marked. www.solgar.dk

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker. Nordic Premium Group / Solgar Nordic / Jagtvej 14 / 2680 Solrød Strand

29

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes


tema / Foto/ Scanpix/Iris

Rødkløver kan sikre knoglerne

tema

Inders t inde

Cirka en deciliter fermenteret rødkløverekstrakt om dagen ser ud til at kunne mindske risikoen for udvikling af knogleskørhed og hæmme knoglenedbrydningen under og efter overgangsalderen. Det har forskere fra Aarhus Universitetshospital påvist i et studie.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Rødkløverekstrakt har efterhånden vist sig at være lidt af en gave til kvinder i overgangsalderen. Forskere fra Aarhus Universitetshospital har i hvert fald påvist, at ekstrakt fra urten rødkløver kan mindske overgangsalderens hedeture hos kvinder og bedre nattesøvnen, helt uden bivirkninger. Og senest, at det også stopper udviklingen af knoglenedbrydningen i forbindelse med overgangsalderen. Resultatet bakkes op af et såkaldt review. Derfor besluttede jeg at tage på besøg hos initiativtager, ildsjæl og landmand Michael Mohr Jensen, der bor på Fyn. Her dyrker han, sammen med sin bror Henrik, rødkløver og driver virksomheden Herrens Mark. På Herrens Mark producerer de økologisk, fermenteret rødkløverekstrakt og mælkebøtteekstrakt efter ganske særlige, patenterede opskrifter. Hemmeligheden bag ekstrakterne Michael Mohr Jensen overtog i 2010 produktionen af økologisk mælkebøttesaft og fik lyst til at anvende produktionsanlægget til mere end blot mælkebøtter, der høstes og presses en gang om året. Valget faldt på rødkløver, der netop er kendt for sit høje indhold af planteøstrogener. Det skulle vise sig at være et klogt valg. En af hemmelighederne bag den særligt gode virkning af rødkløverekstrakt fra Herrens Mark er, at den er fermenteret. Der tilsættes nemlig probiotika, ud-

“Resultatet af undersøgelsen viste med stor tydelighed, at fermenteret rødkløver­ ekstrakt reducerede knogletabet” 30

vundet af fermenterede rodfrugter, til den økologiske saft, som derefter gærer i adskillige måneder i store siloer. Meget tyder på, at mælkesyregæret rødkløverekstrakt optages lettere og dermed har større effekt, sammenlignet med ikke-fermenterede produkter. I processen sker der nemlig en separation af sukkerstoffer og planteøstrogener, hvilket ser ud til at øge optaget af naturlige planteøstrogener via tarmen. Rødkløver og planteøstrogener Når vi kvinder kommer i overgangsalderen, skyldes det et fald i østrogenniveauerne. Det udløser som regel store hormonelle udsving, hedeture, dårlig nattesøvn, og det kan også påvirke knoglesundheden negativt. Ekstrakt fra urten rødkløver har vist sig i kombination med relevante vitaminer og mineraler at kunne bremse knoglenedbrydningen. Fordelene ved indtag af rødkløverekstrakt kan i modsætning til hormonterapi være, at planteøstrogener binder sig til andre receptorer, beta-receptorerne, der primært findes i lunger, nyrer, tarmceller og i og omkring knoglerne. De overstimulerer således ikke det sarte bryst- og ovarievæv, som traditionel hormonterapi kan gøre det. Østrogener har i modsætning til planteøstrogener en kraftig binding til alpha-receptorerne i bryst- og ovarievæv og kun en svag binding til beta-receptorerne. Rødkløverekstrakt hæmmer knogleafkalkning Et dansk randomiseret, dobbeltblind og placebokontrol-


/ tema

Planteøstrogener De østrogener, vi som kvinder producerer i større eller mindre omfang igennem livet, adskiller sig fra de planteøstrogener, som vi indtager igennem planter, urter, frø etc. De binder sig ganske enkelt til forskellige receptorer på kroppens celler. De menneskelige østrogener binder sig groft sagt til alfa-receptorer, der er hyppigst forekommende i brystvæv og ovarievæv. Planteøstrogenerne binder sig derimod til beta-receptorer, og kan have en beskyttende og knogleopbyggende effekt. Planteøstrogen stammer, som navnet antyder, fra planter og frø, og rødkløver hører til blandt de mest planteøstrogenrige afgrøder.

leret studie, foretaget af Per Bendix Jeppesen, forsker ph.d., ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital, har vist, at indtag af ekstrakt af rødkløver hæmmer afkalkningsprocesser i ryg og hofter hos kvinder med osteopeni, forstadiet til osteoporose. Endda helt uden bivirkninger. Studiet løb over 12 måneder, og der deltog 78 kvinder over 60 år, som alle led af osteopeni. Deltagerne indtog udover en række kosttilskud også enten et patenteret, fermenteret rødkløverekstrakt fra Herrens Mark (60 mg dagligt) eller en placebodrik. Deltagerne blev DEXA-scannet før og efter, ligesom der blev taget blodprøver af en række relevante biomarkører. Resultatet af undersøgelsen viste med stor tydelighed, at fermenteret rødkløverekstrakt reducerede knogletabet, sammenlignet med placebo. Biomarkørerne var ligeledes faldet i gruppen, der indtog rødkløverekstrakt. Det konkluderes derfor, at et dagligt indtag af fermenteret rødkløverekstrakt signifikant reducerer knogletab forårsaget af østrogenmangel og positivt påvirker knoglesundheden. Der blev ikke registreret bivirkninger, og rødkløverekstrakt kan således også anvendes over længere tid, også ifbm osteoporose.

Referencer: ”A systematic review and meta-analysis of the effects of isoflavone formulations against estrogen-deficient bone resorption in peri- and postmenopausal women”; Max Norman Tandrup Lambert, Lin Meng Hu, Per Bendix Jeppesen; The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 3, 1 Sept. 2017, Pp 801–811 “Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial”; Max Norman Tandrup Lambert, Catrine Bundgaard Thybo, Simon Lykkeboe, Lars Melholt Rasmussen, Xavier Frette, Lars Porskjær Christensen, Per Bendix Jeppesen; The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 3, 1 Sept. 2017, Pp 909–920

Lad naturen pleje og beskytte læber og hud

mikkelsen og

Spirulina er en 3,6 mia. år gammel mikroalge, som er ekspert i at overleve virus, svamp og bakterier. Det patenterede ekstrakt Spiralin® herfra, er den aktive ingrediens i Spirularin® HS og VS.

Spirularin® HS plejer og beskytter herpes sårbare læber Det aktive ekstrakt plejer og beskytter læberne. Indeholder solfaktor 15. Styrker hudens genopbygning. Usynlig lipcare.

Spirularin® VS plejer og beskytter vorte følsom hud Kemi-fri hudpleje af hænder og fødder. Styrker hudens genopbygning. Dokumenteret effektiv og skånsom.

Fås i Helsekostbutikker, udvalgte apoteker eller på Pharmovital.dk Har du spørgsmål, kontakt Pharmovital på tlf. 39 617 618

Innovative skincare with the active microalgae extract Spiralin® – it works, naturally

31


tema / Af/ Malene Tonnung og Freja Fredsted Dumont Foto/ AdobeStock

tema

Inders t inde

Klar til forkølelser og 11-taller?

Åh ja, vi skal snart til det igen: De evige striber ned fra næsen, der gør kys og kram fra ungerne til en blandet fornøjelse. Desværre kan forkølelser også føre til infektioner, der er værre – og et immunforsvar på overarbejde, der sender ungerne hjem i seng gang på gang.

“Når først én har ramt hårdt nok, kan det ende som en ond cirkel med antibiotika, dårlig tarmflora, dårligt immunforsvar, ny infektion, osv.”

32

Mors barns-første-sygedag, fars barns-første-sygedag, så kommer mormor eller farfar og næste måned starter vi forfra … Der kan være flere årsager til, at infektionerne florerer hjemme hos jer, men når først én har ramt hårdt nok, kan det ende som en ond cirkel med antibiotika, dårlig tarmflora, dårligt immunforsvar, ny infektion, mangel på god næring, fordi appetitten mangler osv. Og flere mellemørebetændelser, lungebetændelser m.m. starter med en uskyldig forkølelse. Vi har længe vidst, at rød solhat – eller echinacea, som den smukke blomst også hedder – kan hjælpe med at balancere et udsat immunforsvar,

forebygge og lindre forkølelser samt andre virustyper. Nu er der også lavet forskning på udgaven til børn: Echinacea Junior. Antibiotika påvirker immunforsvaret At kunne forebygge forkølelser og luftvejssygdomme har flere fordele – udover at spare børn og forældre for sygedage og ubehag. Flere større infektioner starter med uskyldige forkølelser, og behandling med antibiotika bør kun gives, når der ikke er andre muligheder for behandling. Når først sygdomme rammer ens barn, er mange forældre dog ikke særlig lydhøre over for Verdenssundhedsorganisation WHOs anbefalinger i


/ tema

“Børnene, der fik Echinacea, havde næsten en tredjedel færre forkølelsesdage” forhold til at reducere brugen af antibiotika. Og det er forståeligt nok, at man vil gøre næsten hvad som helst, når ens barn har det skidt. Vi har de senere år set konsekvenserne af en lidt for udstrakt brug af antibiotika i form af resistente bakterier, som lægerne nu må slås med at få slået ned. Samtidig er behandlingen heller ikke sund for det enkelte barn, da det går ud over den vigtige tarmflora. Tidligere forskning har vist, at en antibitotika-kur kan påvirke tarmfloraen i helt år bagefter, før antallet af vigtige bakterier er genetableret. Og ubalancer i tarmfloraen giver også ubalancer i immunforsvaret, som derfor er svækket efter antibiotika-kuren. Mere effektivt end C-vitamin I en undersøgelse, ledet af Dr. Mercedes Ogal, fik 200 børn i alderen 4-12 år en forebyggende behandling med enten Echinacea Junior-tabletter eller C-vitamin. Undersøgelsen viste, at rød solhat kan gøre en markant forskel i forhold til at begrænse mængden af antibiotika. Børnene fik enten tre Echinacea Junior-tabletter dagligt ­eller tre tabletter med 50 mg C-vitamin. Flertallet af børnene, der fik Echinacea slap for luftvejssygdomme og havde næsten en tredjedel (32,5 pct.) færre forkølelser eller influenzaer – i alt tilbragte gruppen 429 dage i med in-

Andre dokumenterede rød solhat-produkter Rød solhat fås også i andre udgaver til forskellig brug og aldersgrupper: Echinaforce – de velkendte dråber, der indeholder udtræk af friske blomster, blade, stængler og rod fra Echinacea Pupurea, der i undersøgelser har vist en regulerende virkning på kroppens immunforsvar. Echinacea Hot Drink – en kombinationen af de velkendte urter echinacea og hyldebær, der blandes med kogende vand til en lunende drik. Echinacea Spray – der indeholder udtræk af Rød Solhat og Salvia, der kan sprøjtes direkte i en øm hals, hvor det virker rensende og forfriskende på slimhinden. Solhat sugetablet – med udtræk af frisk Rød Solhat, der er let at have med sig og indtage på farten.

Frisk planteekstrakt Echinacea Junior fra A. Vogel er – ligesom ekstraktet til voksne – lavet på frisk planteekstrakt, der udtrækkes ligeså snart, de økologiske planter er høstet. Produkterne er standardiseret, så de altid indeholder samme mængde aktive stoffer. I modsætning til Echinaforce, der er tilsat en meget lille mængde alkohol til bevarelse af indholdet, er tabletterne til børn alkoholfri. Tabletterne kan give en lille prikken på tungen, det er de aktive stoffer fra planten, der kan give denne effekt. Tabletterne er tilsat naturlig appelsinsmag og kan gives fra barnet er 1 år.

fektioner, mens gruppen, der fik C-vitamin, havde 602 sygedage. Mens Echinacea-gruppen kunne nøjes med i gennemsnit 1,6 dage i sengen med feber, tilbragte C-vitamin-gruppen hele 4,9 dage i sengen med feber i forsøgsperioden. Langt mindre forbrug af antibiotika Luftvejslidelser og influenza er nogle af de sygdomme, der oftest udløser komplikationer og giver anledning til udskrivelse af antibiotika. Så selvom det er ufarlige lidelser, kan det betale sig at forebygge. I gruppen af børn, der fik rød solhat forebyggende, så man i undersøgelsen en markant reduktion i forbruget af antibiotika. Færre forkølelser og dermed færre komplikationer i forbindelse med infektionen som f.eks. halsbetændelse, lungebetændelse og andre luftvejsrelaterede lidelser, gav i alt en reduktion i udskrivelse af antibiotika på 72,7 pct. i gruppen, der fik Echinacea Junior. Man kunne også se den samme forebyggelse af influenza blandt børnene, som man tidligere har set i forsøg med voksne, der fik tilskud med rød solhat. Så udover at sørge for at sikre dit barn gode næringsstoffer, en sund tarmflora, frisk luft og motion, findes der altså en enkel metode til at styrke immunforsvaret, når 11-tallene truer og de vigtige kram skal sikres. Ref. Bächler A, Feldhaus S, Lang G, Klein P, Suter A, Schoop R. Dose-dependency of Echinacea in the treatment of acute common colds in children 4 – 12 years. Sociéte Suisse de Pédiatrie (SSP, Poster), 24th May, Lausanne, Switzerland. Ogal M, Klein P, Schoop R. Echinacea for the Prevention of Respiratory Tract Infections in Children 4 - 12 years: A Randomized, Blind and Controlled Study. Sociéte Suisse de Pédiatrie (SSP, Poster), 24th May, Lausanne, Switzerland.

33


annoncer /

Vedligeholdelse til dine knogler

Fisk 2 x om ugen?

OsteoRemin Forte® er sammensat med fokus på vedligeholdelse af sunde knogler. Det er en kombination af Calcium, Magnesium, D3-vitamin og K2-vitamin. Den anvendte calcium er plantebaseret, og kilden er algen Algas Calcareas (AlgaeCal®). Denne alge er rig på organisk bundet Calcium og indeholder også organisk bundet Magnesium. OsteoRemin Forte® kan indtages af vegetarer.

Ellers kan du supplere med eye q som er en anderledes fiskeolie med et nøje afbalanceret indhold af de flerumættede fedtsyrer EPA, DHA og GLA. Flerumættede fedtsyrer har mange vigtige funktioner i kroppen, bl.a. som byggesten i cellernes membraner. Forhandles hos Helsam / helsekostforretninger, matas og apoteket. Yderligere information: www.novasel.dk eller tlf. 6323 0002

www.biosym.dk

Problemer med maven?

Hold alderen på afstand med caviar

Gastroform har en beroligende virkning på maven, samtidig med at den fremmer fordøjelsen. Luft i maven, oppustethed, svien, stress og nervøsitet kan få maven til at reagere negativt. Det kan give sig udtryk i et dårligt fungerende tarmsystem, en dårlig fordøjelse og dermed luft i maven. Kan du ikke tåle løg, stegte eller røgede retter og krydret mad, gør det ikke livet lettere for en følsom fordøjelse. Prøv med Gastroform.

Denne fugtmættende cocktail af over 20 forskellige aktive ingredienser forynger hudens celler og sænker mærkbart dens aldring. Den løfter og strammer huden op ved hjælp af proteiner og vitaminer fra caviar. Figenkaktus hjælper til at bibeholde fugt og danner et beskyttelsesfilter mod miljømæssige påvirkninger, mens silkeprotein sørger for elasticitet og reparation af beskadigede hudceller.

Forhandles hos Matas, helsekostforretninger og på apoteker. www.danasan.dk, tlf. 4710 0164

34

Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk. Vejl. pris for 50 ml er kr. 245,-

Channette Føli: Kroppens akvarium Der skal være balance, for at det sunde liv kan udfolde sig, i akvariet og i kroppen. Mange ubalancer opstår, fordi vi mangler bevidsthed om de kræfter, der arbejder i kroppen, og fordi vi ikke ved, at kroppen kan helbrede sig selv, hvis den får lov til det. Her spiller lymfesystemet en afgørende rolle for kroppens evne til at skille sig af med affaldsstofferne. www.hovedland.dk


/ annoncer r agsvariante

5 sm

Driller maven? Prøv SylliFlor® SylliFlor® er ristede frøskaller (Psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse. Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring  ratis vareprøver på www.biodanepharma.com G Køb på apoteket, i helsekostforretninger, i matas og på www.biodanepharma.com • tlf. 75 555 777

Beauty NYT!

NYSKABENDE Micellar Milk med bioaktive stoffer fra MOSEVAND TURBLISS Så absolut nytænkning inde for hudpleje. En blid effektiv ansigtsrens som fjerner både makeup og urenheder i huden. En vidunderlig pH-regulator for huden. Den første Micellar Milk med mosevand, hvor din hud får netop alle de gode bioaktive stoffer som findes i mosevand. Se også alle de nye masker på turbliss.dk eller hos HELSAM

Bio-Kult Pro-Cyan Urinveje Indeholder stammer af mælkesyrebakterier (Lactobacillus acidophilus PXN 35 og Lactobacillus plantarum PXN 47). Indeholder tranebær ekstrakt, med garanteret indhold 36 mg. af de aktive stoffer PAC (ProanthoCyanidiner). Endelig er der også A vitamin i, som bidrager til vedligeholdelse af slimhinder. Let at tage, indtages med mad. Tåler opbevaring i stuetemperatur. Alt i alt et rigtig godt supplement til dig der har udfordringer med urinvejene. Forhandles i helsekostbutikker

Untitled-5 Baobab: 1 AVIVIR Fra sagnomspundet baobabtræ til nærende skønhedspleje

Det høje baobabtræ med den rodlignende krone er nærmest blevet symbolet på Afrika syd for Sahara, hvor træet også spiller hovedrollen i mange folkesagn og fortællinger. Netop derfor er denne olie hoved­ ingrediens i den naturlige hudplejeserie AVIVIR Baobab. Olien udvindes fra træets frugtkerner og er med en særlig sammen­sætning af fedtsyrer og et rigt indhold af phytosteroler, E-vitamin og omega 6 og 9 helt enestående til pleje af hud og hår. Resultatet er en olie, der efterlader huden silkeblød helt uden at fedte.

03/09/2018 09.54

I AVIVIR Baobab-seriens nyeste tilføjelser; Magic Balm, All Body Pampering Scrub (med og uden duft af myrte) og All Body Pampering Creme (med og uden duft af myrte) inkorporeres den fineste jomfrubaobabolie som en naturlig del af din plejerutine og får samtidigt selskab af plejende aloe vera. Kan købes hos Matas og Helsekost AVIVIR, tlf. 39 69 08 14, www.AVIVIR.dk

35


mad / Af/ Malene Tonnung Foto/ Sara Galbiati

Det magiske og kærlige måltid Findes der noget mere fortryllende end en samling mennesker, man holder af, omkring et bord dækket med god mad, sund latter og vedkommende snak? Vigtigheden af disse stunder understreges i bogen ’Mad, mening og magiske øjeblikke’, som du får smagsprøver på her. Drømmer du også om flere magiske øjeblikke i dit liv? Om flere mindeværdige hyggestunder med venner, familie, naboer over lidt god mad, og uden at du nødvendigvis behøver at stå i køkkenet i flere dage i forvejen? Når vi tænker på de lykkeligste stunder i vores liv, så dukker der for mange af os minder frem om netop hyggelige timer med dem, vi holder af. Minderne relaterer sig ofte til familiesammenkomster, ferier eller middage med god mad, leg, latter og snak. ‘Mad, mening & magiske øjeblikke’ af Anette Harbech Olesen handler netop om livsglæde, om at leve et langt liv i sundhed, om mening og

om at tage ansvar og sætte sig bag rattet i sit eget liv. Derfor kommer hun denne gang med sine bud på mad og opskrifter, der kan samle os om det kærlige måltid.

“Mennesker, der har gode og nære familierelationer og netværk, lever længere og er sundere og gladere” Det er sundt at spise sammen Vi har tradition for at mødes over et godt måltid, når vi samler familie og venner. God mad, fremstillet med kærlighed af de allerbedste råvarer, kan bibringe stor lykkefølelse, og når god mad indtages i hyggeligt selskab, så øger denne stemning både madens smag og oplevelsens intensitet. Vi

Mad, mening & magiske øjeblikke, ny bog af Anette Harbech Olesen Kan man spise, sove og tænke sig sund? Mad, mening & magiske øjeblikke giver dig svar, viden og redskaber til et sundere liv. Bogen afslører en række velbevarede hemmeligheder, præsenterer nye vinkler og veje, hvor individualitet, livsglæde, mening og naturligt velvære bringes i fokus. Omdrejningspunktet er god mad, gode venskaber, magiske øjeblikke, aktivitet og søvn, der alle er afgørende brikker i bestræbelserne på at opnå en så god livskvalitet og livslængde som muligt. Denne bog tilbyder velunderbygget viden om, hvordan vi rent praktisk skræddersyr vores liv og dermed bliver i stand til at leve optimalt. At ha’ det godt er nemlig ikke en tilstand, der bare opstår af sig selv. Det kræver vilje og indsats. I bogen vil du finde 67 velkomponerede, enkle og velsmagende opskrifter, der ovenikøbet er rimelig lette at tilberede. At skabe flere magiske stunder i dagligdagen behøver ikke at være et voldsomt stort projekt, og du kan komme langt med effektiv planlægning og årstidens, gode økologiske råvarer.

36

kan på denne måde kombinere flere af de allermest sundhedsfremmende parametre, nemlig god mad, hyggeligt samvær, glæde og latter. En lang række forskningsresultater, herunder et stort Harvard studie, der har fulgt 724 amerikanske mænds udvikling siden 1938, viser, at de mennesker, der har gode og nære familierelationer og netværk, lever længere og er sundere og gladere, end mennesker, der lever i ensomhed. Netop af samme årsag er de samlende, hyggelige måltider i de danske familier så vigtige. Meget kan klares med god planlægning, og ved at hjælpes ad lærer vi også vores børn værdi-


/ Mad

en af gode måltider, tilberedt fra bunden, fremstillet af de bedste råvarer og indtaget i fællesskab. Indtages maden i selskab med dem vi holder af, så kan vi samtidig få vendt dagens oplevelser med vores kære. Det har betydning, og det er indsatsen værd, for gode og sunde madvaner er en af de største gaver vi kan give videre til vores børn og børnebørn. Hold balancen på taburetten Udover fokus på måltider og sund mad, præsenterer bogen også Taburet Teknikken, der er en enkel og visuel model til optimering af indre sundhed og balance. Taburet Teknikken handler om afbalancerede, sunde tiltag i hverdagen – under hensyntagen til, at vi alle er forskellige og finder forskellig mening med tilværelsen. Forestil dig din sundhed som en indre balance, der hviler på tre ben. Ved at finde din personlige balance imellem taburettens tre ben, kan du opnå indre stabilitet og styrke. 1. ben: Tankemønstre, overbevisninger og ­følelse af mening 2. ben: Spise- og drikkevaner 3. ben: Søvn og aktivitet Ved at være bevidst om kroppens signaler, samt hvad du spiser, hvordan du tænker, hvor meget du sover og får dig rørt, kan du optimere på disse områder og opnå større balance og et solidt sundhedsmæssigt fundament. Første ben: Tankerne har betydning Krop og psyke er uadskillelige størrelser, og vores tanker og overbevisninger spiller en afgørende rolle for vores helbred, formåen og livskvalitet. Vi kan derfor med fordel være bevidste om, hvordan vi former vores tanker. Tillader vi, at negative udsagn får plads i vores indre og bliver til overbevisninger, der kan begrænse os og påvirke vores helbred? Forskning viser med stor tydelighed, at begrænsende og negative tanker og overbevisninger kan påvirke din fysik og dit velbefindende negativt. Omvendt er mennesker, der generelt tænker positivt, ofte også sundere. Mening er en af de væsentligste faktorer for et langt, sundt og godt liv. Mening handler om følelsen af at kunne bidrage aktivt og have en grund til at stå op om morgenen. Vi er alle forskellige, og derfor kan det være forskellige ting, der giver os en følelse af mening. For de fleste af os giver det mening at kunne bidrage til fællesskabet, til familien eller til arbejdspladsens

“De råvarer, som nye celler dannes af, stammer fra den mad og drikke, som du gør tilgængelig for din organisme” 37


mad /

Om opskrifterne Hyggelige sammenkomster bibringer glæde og latter, og vi er ofte opløftede efter sådan et livsbekræftende samvær. Det behøver ikke at være voldsomt tidskrævende at tilberede mad til sådanne skønne stunder. Meget kan du planlægge dig ud af og forberede i forvejen. Her får du et bud på, hvordan en skøn og enkel sammenkomst i haven kan tilberedes. Tomattærten og chokoladekagen kan til­ beredes dagen før, og salaterne samme dag. Lammekøllen skal marineres natten over og passer derefter næsten sig selv på grillen. 

målsætning. For andre ligger meningen i skabelsen af gode, kreative eller innovative projekter eller processer eller i at finde løsninger på uløste problematikker. Andet ben: Det nytter at spise sundt Vi mennesker har brug for at spise og drikke for at overleve, men mad og drikke er uendeligt meget mere end blot overlevelse. Mad af høj kvalitet er selvkærlighed i højeste potens og tilfører udover masser af livskraft også gode oplevelser. De fleste af dine celler udskiftes over en periode på syv år. De råvarer, som nye celler dannes af, stammer fra den mad og drikke, som du gør tilgængelig for din organisme. Dine valg af mad og drikke har også betydning for miljøet i og omkring cellerne. Du kan derfor aktivt beslutte dig for, hvad du ønsker, at din krop skal bestå af, for du bliver ganske enkelt det, du vælger at spise og drikke. Derfor skal vi ikke være nærige med den gode mad. Det kan betale sig at være selektiv og kræsen, når det gælder kvaliteten af den mad, du vælger. God, levende og vital mad er en betydelig og væsentlig del af selve det at leve. Tredje ben: God nattesøvn og aktivitet At stjæle tid fra søvnen kan vise sig at være en

glutenfri, mælkefri,i sukkerfr

Grillet lammekølle med hvidløg Til 4-6 personer

Du skal bruge:

• 1 lammekølle 1,6-2,0 kg Marinade • 2 dl ekstra jomfruolivenolie • 4 fed hvidløg • 4 stængler rosmarin, alle nålene herfra • 4 blade salvie • 8 stængler timian • Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber

38

rigtig dårlig beslutning, for en god nattesøvn hjælper dig til at leve op til dit fulde potentiale. Mens vi sover udfører hjernen væsentlige og sundhedsfremmende funktioner. Den arkiverer blandt andet dagens indtryk, renser sig selv og danner væsentlige signalstoffer, herunder det livsvigtige stof melatonin. Det kan derfor betale sig at prioritere en god nattesøvn. Sov i fuldstændigt mørke og gerne mindst syv timer. Din krop og hjerne vil takke dig for det. Vi mennesker er desuden designet til aktivitet og til at få os rørt. Kroppen har brug for bevægelse og ilt for at kunne fungere optimalt. Bevægelse er afgørende for en indre biokemi i balance og for vedligeholdelse af vores muskelmasse. Ilt er også afgørende for kroppens evne til at danne energi. Føler du dig stresset og presset i hverdagen, så kan daglig bevægelse faktisk fungere som et effektivt afstressende middel, men kun hvis det føles godt og naturligt. Individuelt tilpasset aktivitet kan hjælpe dig, bygge dig op og gøre dig glad i hverdagene.

Sådan gør du:

Tilbered marinaden med olivenolie og hakkede eller mortede krydderurter. Pil hvidløgsfedene og skær dem i mindre stykker. Dup lammekøllen tør og skær små ridser i fedtlaget, hvori du lægger de små hvidløgsstykker. Gnid olie-krydderurteblandingen godt ind i over­ fladen på lammekøllen og lad lammekøllen trække i et par timer eller natten over. Drys den marinerede lammekølle med uraffineret flagesalt og peber og gril køllen ved indirekte varme med låg på kuglegrillen i cirka 1-1 ½ time, afhængig af størrelsen. Kernetemperaturen skal være 61-63 grader. Du kan også sagtens tilberede lammekøllen i ovnen. Tag lammekøllen af grillen og lad den hvile i 20-25 minutter, inden den skæres ud i skiver på skrå.


/ Mad

vegetarisk, sukkerfri

Tomattærte Lækker, let og smuk tomattærte, der smager godt. Til 4 personer

Du skal bruge:

Tærtedej • 100 g gammeldags kærnet smør • 3 dl (180 g) speltmel, hvedemel eller groft rismel, hvis glutenfri • 2 spsk vand • 1 knsp uraffineret flagesalt Fyld • 400 g tomater i forskellige farver og sorter • 1 bundt oregano • 1 bundt persille • 2 æg • 1 dl Acido • 1 dl fløde • Lidt reven Parmesanost • 2 fed hvidløg • Parmesanost til drys • Friskkværnet peber

Sådan gør du:

Skær smørret i mindre stykker, og lad det stå lidt og få stuetemperatur. Saml dejen med smør, mel, salt og vand og juster eventuelt konsistensen med lidt ekstra vand. Smør en tærteform og tryk eller rul dejen ­ ud i formen. Prik bunden med en gaffel, læg bagepapir over tærtebunden, også opad siderne og fyld den med kikærter eller bønner. Dette skal sikre, at tærtebunden holder formen under bagning. Forvarm ovnen til 220 grader og forbag tærtebunden i cirka 12 minutter. Imens kan du tilberede fyldet. Rengør tomaterne og halver dem eller skær dem i skiver. Det kan være fint med tomater i forskellige størrelser og farver. Skyl krydderurterne og hak dem groft. Pisk æg med Acido og fløde og tilsæt presset hvidløg, krydderurter, parmesan o g peber. Hæld æggeblandingen i den forbagte bund, placer de halverede eller skivede tomater og drys lidt ost over til sidst. Bag tærten i cirka 35-40 minutter ved 180 grader, til den er gylden og gennembagt.

39


mad /

Salat med Du Puy linser og nye kartofler Denne salat er mættende og virkelig lækker og fyldig i smagen. Du kan koge Du Puy linser og kartofler dagen før, så er det hurtigt lige at blande salaten og servere den. Til 4 personer

Sådan gør du:

Du skal bruge:

• 100 g Du Puy linser • 200 g kartofler • 2 rødløg • 3-400 g blandede salater og kål • 1 citron • 1 bundt radiser • Blandede krydderurter Dressing • 2 dl Acido yoghurt, fåreyoghurt eller mandelfløde • 1 spsk god mayonaise • 1 tsk Dijon sennep • Saften fra ½ citron • 3 spsk hakkede, friske krydderurter • Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber

glutenfri, mælkefri, vegansk

Skyl og kog Du Puy linserne i 15 minutter. Skræl kartoflerne og skær dem i små firkanter. Kog dem til de er møre. Lad både linser og kartofler køle af. Pil løgene og skær dem i både. Lad bådene marinere i citronsaft i cirka ti minutter.

glutenfri, mælkefri, , vegetariski sukkerfr

Skyl salaterne og dup dem tørre. Riv eller hak dem groft og bland dem med skivede radiser og rødløg, Du Puy linser og kartofler. Smag til med salt og peber og pynt med hakkede krydderurter.

Chokoladekage med bær En god chokoladekage vækker altid lykke. Denne version er både mælkefri og vegansk, og den smager forrygende. Denne kage er bagt i en springform, men du kan sagtens tilberede den i mindre portionsforme eller i muffinforme. Chokoladekagen kan også fryses. Til 4 personer

Du skal bruge:

• 2 ½ dl mandelmælk • 2 spsk æbleeddike • 1,4 dl kokossukker • 1 dl ekstra jomfruolivenolie • 1 tsk vaniljepulver • 2,5-3,0 dl sigtet speltmel eller fuldkornsrismel • 1 tsk natron • 1 tsk bagepulver • 1 knsp uraffineret flagesalt • 0,7 dl kakaopulver, vegansk • 150 g mælkefri, vegansk chokolade 70% (halvdelen anvendes til pynt) Pynt • Årstidens frugt og bær

40

Sådan gør du:

Pisk mandelmælk og eddike sammen. Tilsæt sukker, olivenolie og vaniljepulver og pisk grundigt. Bland melet med hævemidler, salt og kakao. Smelt chokoladen over vandbad. Tilsæt skiftevis halvdelen af den let afkølede chokolade og melblandingen lidt efter lidt, mens du rører. Rør eller pisk til dejen er jævn. Hæld chokoladekagen i en smurt eller bagepapirsbeklædt springform og bag den ved 180 grader i cirka 30 minutter, til den er gennembagt. Tag forsigtigt kagen ud af formen og stil den til afkøling på serveringsfadet. Brug det sidste af den smeltede chokolade til at brede ud over kagen. Pynt derefter med bær og frugt og frisk mynte og server.


/ oase

3 dejlige D’er

nyhed

At vi har godt af at supplere med D-vitaminer, når vintermånederne hærger, hersker der efterhånden næppe tvivl om. Solskinsvitaminet har mange positive effekter på vores knogler, vores immunforsvar og vores muskler. Bidro lancerer lige nu tre nye varianter af de vigtige D-vitaminer: • D3 Dråber til babyer fra to ugers alderen. Dråberne er analyseret for indholdet af D3-vitamin. • Det er D3 Mini også, som anbefales til børn fra 3 års alderen. • D3 Vitamin Vegan har fået det danske veganmærke og indeholder hele 80 UG D3-vitamin pr. kapsel. Den veganske D3-vitamin er lavet på lav og indeholder desuden solsikke-lecithin, der bedrer optagelsen. Find D3-vitaminerne i helsekostforretninger, danske webshop og kan bestilles hjem igennem Matas-butikkerne. Vejledende priser er henholdsvis kr. 79,-, 99,- og 149,-. Forhandlerinfo: Bidro, tlf. 70 25 08 07

Skift hovedet! TIO er bionedbrydelige og bæredygtige tandbørster baseret på planter. Børstehårene er fremstillet af ricinusolie og skafterne af sukkerrør. Tandbørstehovederne kan udskiftes, så du kan genbruge skaftet. De prisvindende tandbørster er endvidere helt fri for emballage, kun omsluttet af det tandbørste-etui, som følger med tandbørsten. Spørg efter TIO i den lokale helsekostbutik eller læs mere på organicbeautysupply.dk. Forhandlerinfo: Organic Beauty Supply, tlf. 91 83 55 77 

Øm mund? Propolis Mundlotion er et dokumenteret naturmiddel, der har vist sig at være god til afhjælpning af gener i mundhulen – f.eks. bøjlebrugere, der oplever gener som blister, blegner og rødme af slimhinden. Eller protesebrugere, som kan få kroniske tryksteder, der føles som hævelse, svien, brænden og generel irritation af slimhinden. Propolis Mundlotion er let at bruge: Den påsmøres i et jævnt lag på de udsatte steder i munden morgen og aften efter behov. Hvis du oplever tørhed i munden, kan Propolis Mundlotion også være til hjælp. Før sovetid opløser du 5-6 dråber i en spiseskefuld vand. Ved akut tørhed: 2 dråber fordeles i munden med tungen. Find den i Matas, helsekostbutikker og på apoteket. Forhandlerinfo: Danasan, tlf. 47 10 01 64, www.danasan.dk

Knoglegodt Ingen calcium uden magnesium! Derfor har Solaray tænkt flere af de gode næringsstoffer ind i deres calcium-tilskud, hvor du får hele fire vigtige byggesten til dine knogler: Calcium- og magnesiumcitrat, D-vitamin som det naturlige D3 og K2-vitamin, der alle bidrager til vedligeholdelse af normale knogler. Calcium, magnesium og Dvitamin bidrager også til at vedligeholde en normal muskelfunktion. Du finder Solarays produkter fra Natur Energi, der kun benytter rene og potente råvarer i produktionen, i din lokale Matas eller helsekostbutik samt udvalgte apoteker. Forhandlerinfo: Natur Energi, tlf. 48 16 12 13

41


krop / Foto/ Scanpix/Iris

Gravid:

Er du klar til at føde? Akupunktur bliver brugt som smertebehandling, til at bekæmpe hedeture eller søvnløshed – men den ældgamle kinesiske medicin kan også bruges til at få en bedre og mere naturlig fødsel. Her fortæller Catrine Marcussen om sin nye bog, der sætter fokus på netop denne mulighed.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

I enhver gruppe af mødre kan emnet fødsel bringe både smukke, rørende, barske og næsten brutale fortællinger frem. For fødsler er forskellige, men de færreste er uden smerte, og rigtig mange er også gennem komplikationer. Nogle af disse langstrakte, smertefulde og komplicerede fødsler kan lindres, hvis vi bruger metoder som akupunktur og akupressur undervejs. I det store udland er akupunktør og sygeplejerske Debra Betts en af de førende, når det kommer til at lave forsøg med akupunktur i forbindelse med fødsler – hvilket har resulteret i en stor fagbog om emnet. Hun har bl.a. lavet et forsøg, hvor en gruppe højgravide kvinder fik en til to ugentlige akupunkturbehandlinger med det, hun kalder fødselsmodnende akupunktur, mens en tilsvarende kontrolgruppe ingen behandling fik.

“Nu skal det ikke lyde alt for hippieagtigt, men en naturlig fød­ sel ER at foretrække for alle” 42


/ krop Selvfølgelig kan det være svært at sammenligne fødsler, for hver fødsel er jo sin helt egen, men hun valgte grupperne ud fra, at alle kvinder var nogenlunde ”ens”, i samme situation osv. Og forsøget var helt overbevisende. Fødselsmodning virkede I den gruppe, der havde fået modnet kroppen inden fødslen, var der 32 pct. færre kejsersnit, 31 pct. færre epiduralblokader (bedøvelse) 35 pct. færre indgreb overhovedet samtidig med, at deres fødsler gik en til to timer hurtigere end kontrolgruppens. Det er simpelthen noget, der burde få vores danske jordemødre og fødselslæger til at spærre øjnene op og begynde at interessere sig for, hvordan det dog kunne lade sig gøre. Allerede som helt nyuddannet akupunktør begyndte jeg at interessere mig for emnet fertilitet. Og da mange af de kvinder, jeg hjalp til graviditet, valgte at fortsætte med behandlingerne, for at undgå spontan abort, behandle kvalme og træthed osv., så var det bare en naturlig forlængelse, at tilbyde kvinderne den fødselsforberedende akupunktur fra deres uge 37. Akupunkturen tager udgangspunkt i tilstand Måske er det selve akupunkturens svaghed, at den kan behandle alt. I princippet i hvert fald. Det lyder simpelthen for overdrevent og reklameagtigt.

Men i akupunkturens verden behøver man ingen lægelig diagnose for at kunne hjælpe, for man behandler efter, hvilke udtryk lidelsen/sygdommen har – det man ser eller hører, når patienten fortæller, hvordan vedkommende har det. På den måde kan man spore, hvilke organer, der er i dårlig balance, og behandle ud fra det. Når det handler om den gravide krop, arbejder man så med de faktorer, man ved, en kvinde har behov for til en fødsel. Hvad har gravide brug for? Hun har behov for god energi i underlivet, at hendes bækkenled og muskler kan være bløde, eftergivelige og elastiske, at hendes sind er i god balance, så hun ikke føler angst og dermed spænder imod, at livmodermunden er klar til at åbne osv. På den måde kommer kvindens egne iboende fødselskræfter lettest frem og kan bruges, når fødslen går i gang. Før jeg blev akupunktør, var jeg bevægelsespædagog i mange år. Og i det fag arbejdede jeg også med emnet graviditet og fødsel og underviste bl.a. i fødselsforberedelse. Ofte er jeg stødt på personer, der skal være fødselshjælpere (f.eks. den kommende far, men også veninder, søstre og mødre), som helt ærligt følte sig noget utrygge ved at stå overfor en opgave uden jobbeskrivelse overhovedet. Man får jo kun denne ene chance. Og tænk, hvis man ikke kunne gøre noget som helst, bare stå og se på og vride hænder?  Og ud over lære dem lændemassage og åndedrætsteknikker, begyndte jeg at undervise dem i, hvilke smertelindrende punkter de kunne anvende med akupressur. Det betød, at de nu havde en velassorteret værktøjskasse, som de kunne bruge efter de behov, der opstod. Samlet viden Så kom behovet fra min side om at

“Man får jo kun denne ene chance. Og tænk, hvis man ikke kunne gøre noget som helst, bare stå og se på og vride hænder?”

Al medicin har bivirkninger! Også den medicin, som bruges under fødsler. En epiduralblokade bedøver dit underliv via en indsprøjtning lagt i rygmarven. Det betyder, at det kan være svært eller helt umuligt at mærke den del af din krop, som jo skal være i fokus. Ja, det er selve meningen med bedøvelsen, at du bliver følelsesløs, men det er ikke særlig godt, når du skal føde. Det kan være svært at mærke, når du får presseveer, og du får sværere ved at bruge dine fødselskræfter, det kan endda være du ikke engang kan stå og gå rundt … Et kejsersnit er en stor operation. Det betyder, at du i ugerne efter ikke kan bevæge dig frit, for du har fået skåret dine mavemuskler over. Men hvad de færreste tænker over, så har du tilmed fået skåret dine energibaner over, dine meridianer. Det kan bestemt godt trække lange spor og svække den energi, der skal gå til vigtige organer f.eks. nyre, mave og lever. Får organer ikke tilstrækkelig energi, kan der med tiden opstå alverdens ubalancer og sygdomme. Selvfølgelig skal vi kunne hjælpe ad medicinsk vej. Når det er absolut nødvendigt at få barnet ud i en fart, så skal vi kunne lave et kejsersnit. Og der er ingen tvivl om, at kejsersnittet har reddet liv.

Forskel på akupunktur og akupressur Akupunktur betyder at stikke i et akupunktur-punkt. Akupressur betyder at trykke/massere i et akupunkturpunkt. Nåle kan du ikke selv behandle med, men tryk kan du sagtens. Det er en meget velegnet metode til selvbehandling. Man kan trykke/massere eller bare have intentionen og blidt sende energi i ind i punktet. Så finder kroppen selv ud af at justere og arbejde med den energi, der nu er aktiveret.

43


krop /

Hvorfor først modne i uge 37? Hvorfor skal den fødselsmodnende akupunktur/akupressur først gives fra uge 37? Ja, mange tror, det er, fordi der er risiko for at sætte en fødsel i gang, og at dette ikke må ske for tidligt. Men det er slet ikke forklaringen. Indtil uge 37 skal der egentlig bare være ro i mors krop og især i hendes underliv. Babyen skal have ro til at vokse og udvikle sig. I uge 37 er babyen helt færdig, og først der giver det mening at bruge noget af moderens qi/energi på at modne hendes egen krop til den forestående fødsel.

få det samlede budskab ud til alle verdens fødende: Hjælp ad naturlig vej. Derfor har jeg udgivet en bog om emnet, der fortæller, hvordan man med akupressur selv kan modne den gravide krop til fødslen, hvordan man kan være ”problemløser” med akutryk under selve fødslen (der er jo meget andet end lige smerter), og så har jeg valgt at tage perioden efter fødslen med også, den såkaldte ‘golden month’, hvor fami-

lien dannes og alle skal finde på plads i deres nye roller. Her kan du med akutryk behandle bryst­ betændelse, blødninger, uro osv. Nu skal det ikke lyde alt for hippieagtigt, men en naturlig fødsel ER at foretrække for alle. Prøv selv … I bogen anbefaler jeg, at kvinden giver sig selv/ får behandling med punkter, der modner og forbereder kroppen til fødslen fra uge 37.

Punktforslag til at modne og fødselsforberede den gravide krop: Mave 36 Hvis kvinden bliver udmattet og træt:

Blære 60 Modner livmodermunden fra uge 37.

Sådan giver du akupressur Tryk et par minutter. Eller til det ikke er rart mere. Bruger du akutryk under veerne, så skal du vide, at en fødende kan være meget kort for hovedet, hvilket kan påvirke kommunikationen. Vend evt. tilbage til punktet igen senere. Du behøver ikke at mase og give blå mærker for, at det virker. Gør det rart for alle.

“I den gruppe, der havde fået modnet kroppen inden fødslen, var der 35 pct. færre indgreb” 44

Hjælp til under fødslen

Milt 6 Dette punkt anbefales ikke før uge 37. Det er et distalt punkt til underlivet, dvs at det sender energi direkte hertil. Som skrevet i faktaboksen skal der være ro i mors krop indtil uge 37. Efter uge 37 er det til gengæld virkelig velegnet til at skabe energi og flow til bækken og underliv.

efter fødslen

SMERTER I RYG OG LÆND: Lungemeridianen afbalancerer hele ryggen og korsbenet. Du trykker op ad indersiden på underarmen under tommelfingeren. De ømme punkter dvæler du ved. I UDVIDELSESFASEN:

Nyre 1 og hæl – Hvis kvinden er angst og skal beroliges.

Colon 4 regulerer flowet på den måde kroppen har behov for.

Ren 17 Alt bagefter handler om bryst. Spændte bryster, brystbetændelse, hæmmet nedløbsrefleks.


/ krop

KOSTTILSKUD

Sov godt med

TryptoNAT Medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. TryptoN*AT er tryptofan kombineret med kendte urter som baldrian, der afhjælper ved søvnproblemer, og vitaminer og mineraler, (heriblandt magnesium), der medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. Indtages med fordel inden sengetid.

naturdrogeriet

UKT OD

ETS PR ÅR

Årets produkt 2016 Helsebranchens har kåret TryptoN*AT som årets produkt med begrundelsen: • Unik sammensætning • Fantastisk virkning • Super respons fra kunder Nomineret til Danish Beauty Award 2017 i kategorien: Årets Inner Beauty Award.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker.

45 KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


/ oase

Smukt indhold … … giver et skønt dig! Bidro Hud, Hår og Negle indeholder Gelee Royal, collagen samt vitaminer, mineraler og antioxidanter, der styrker hud, hår og negle og beskytter mod skadelige påvirkninger. På den måde fungerer Bidro Hud, Hår og Negle også til den naturlige skønhedspleje og anti-age. Alder, forurening, forkert livsstil og stress bidrager til, at vores hud, hår og negle bliver tyndere og mere påvirkeligt. Derfor indeholder Bidro Hud, Hår og Negle en unik kombination af forskellige antioxidanter plus andre aktive stoffer til skønhedsplejen. Her tilføjes både næringsstoffer, der sikrer elasticitet i huden, styrker bindevævet og kredsløbet samt udsætter ældningen. Du finder Bidro Hud, Hår og Negle i helsekostforretninger. Forhandlerinfo: Bidro, tlf. 70 25 08 07

Farvel, pletter Pigmentpletter kan opstå med alderen eller i forbindelse med solbadning, men der er også muligheder for at hjælper huden. Caviar Anti-Age Pigment Serum er et helt særlig udviklet serum, som effektivt og naturligt mindsker pigmentering og giver en mere ensartet hudfarve. Et ekstrakt af bl.a. blåbær og melbærris bruges til at mindske melaninproduktionen og derved mindske uønskede pigmenterings- og leverpletter. Serummet forbedrer hudens fugtbalance og har en opstrammende effekt, som bl.a. caviar, aloe vera og sojaprotein sørger for. Du kan bruge det så ofte, du vil, men anbefales på afrenset hud ­under creme eller makeup. For bedst muligt resultat, kan du give en ­ekstra dosering til natten. Find Caviar Anti-Age Pigment Serum hos Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk til vejl. pris for 30 ml kr. 125,-. Forhandlerinfo: Naturfarm Pharmacy, tlf. 79 30 41 30

Baobab-lækkerier Avivir har lanceret fem nye lækre produkter med jomfru baobabolie, der har et højt indhold af E-vitamin, phytosteroler, Omega 6 og 9: Magic Balm – til læber og tørre områder. Lindrer sart hud, reducerer ­rødme og efterlader huden gennemfugtet. All Body Pampering Scrub – med eller uden duft af myrte. Finmalede abrikoskerner skrubber nænsomt urenheder og døde hudceller. Baobabolien efterlader huden blød og næret i dybden, mens aloe vera lindrer irritation og rødme. All body Pampering Creme – også med eller uden australsk myrte. Cremen er let, absorberes hurtigt, giver fornyet glød og efterlader din hud blød, mens aloe vera lindrer irriteret hud. Find baobab-produkterne i din helsekost til ­mellem kr. 135,- og 195,-. Forhandlerinfo: Avivir, tlf. 39 69 08 14

46

Sundt hår Silicium er et spormineral, der findes naturligt i kroppen og som er nødvendig for at opretholde normal struktur af kollagen og bindevæv. Original Silicea indeholder naturligt silicium, som styrker og forbedrer hudens elasticitet – dermed færre rynker. Hårets og neglenes vækst er afhængig af optimal ernæring. Håret får næring gennem læderhuden, som består af bindevæv. Silicon kan bidrage til et tykt og sundt hår, og en offentliggjort klinisk undersøgelse har vist, at brugen af Original Silicea får hvert enkelt hårstrå til at bliver tykkere.  For synlige resultater anbefales mindst tre måneders behandling med Original Silicea, som du finder i helsekostforretninger og på bioforce.dk. Forhandlerinfo: Lime Pharma, tlf. 39 56 36 26


OPTIMALE TILSKUD TIL SENIORER!

uden duft til sart hud fra Green People

for Sensitive Skin

Berthelsen Senior er en specielt sammensat kombination af 12 vitaminer, 9 mineraler og 3 urter, som vedligeholder seniorkroppens mange funktioner. Sammen med Berthelsen KalkBalance+ med bioaktivt og let optageligt

dfi

calcium og magnesium, plantebaseret vitamin D3 samt K2 sikrer du din krop de bedste forudsætninger for et sundt seniorliv. Fås i helsekostbutikker, hos Matas og på førende apoteker og webshops. SUND FORNUFT UDEN DUFT

MED

SKR

UELÅ

G!

SART HUD? HUDKLØE OG IRRITATION? Green People tilbyder en økologisk og vegansk neutralserie. Produkter uden parfume, udtørrende alkohol, skadelige tilsætningsstoffer og unødige fyldstoffer. Funktionelle produkter der nærer, beskytter og lindrer samt styrker hudens barriere. Drøje i brug og kan trygt anvendes til sart hud, eksem og psoriasis.

N T E M I N! A L P TA MED D3-VI U N ET ER BAS

Green People har vundet mere end 200 priser. Vi tilbyder over 100 certificerede økologiske og veganske produkter til hele familien.

organic sensitive FOR ULTRA-SENSITIVE SKIN

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk @berthelsennaturprodukter |

@berthelsen_naturprodukter

www.greenpeople.dk

GP_Naturli_87x235_H_2018.indd 1

47

28/08/2018 15:42


skøn / Foto/ Scanpix/Iris, Produktfoto

Få kredsløbet ud i huden og skønheden frem Hvis du har fået en ansigtsbehandling, så ved du også, hvor frisk og sund huden tager sig ud bagefter. Rigtig meget af hemmeligheden er, at dit kredsløb i huden får et boost. Det kan du selv hjælpe den til med forskellige metoder og redskaber derhjemme.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Kredsløbet i hele kroppen er essentiel for kroppens sundhed. Men det er også ret vigtigt for hudens skønhed, hvilket ses ret tydeligt, hvis hudens kredsløb ikke fungerer optimalt. Livløs hud eller kapillær- og blodsprængninger er resultatet, modsat den glød og vitalitet et godt kredsløb i huden frembringer. I gamle dage nev pigerne sig selv lidt i kinderne for at få dem til at blusse (i dag bruger vi rouge), fordi det signalerer liv og ungdommelighed fra huden. Men du kan også arbejde med at frembringe det ægte liv – både i kredsløbet i ansigtet men også på kroppen. Et dårligt kredsløb i kroppen kan nemlig blive ret synligt: Hævede ben og fødder, ødemer, cellu­ lite, blodsprængninger og livløs hud er tegn på,  at kredsløbet har brug for støtte. Indefra og udefra. Kredsløbet i ansigtet Hos kosmetologen er ansigtsmassage en fast del af skønhedsbehandlingerne, da det, udover det utrolige velbehag det giver, også vækker huden ved at fremme kredsløbet og øge lymfeudrensningen af affaldsstoffer. Ved at fremme kredsløbet i ansigtet er det som for resten af kroppen, at ilt og de vigtige nærings- og byggestoffer til hudens sundhed og skønhed kan bringes rundt til alle celler. Det ses og føles.

48

Udover selve massagen er såvel scrubs, som olier med antioxidanter også kredsløbsfremmende. Der findes flere behandlinger til både krop og ansigt, der er endnu mere målrettede. Japansk Lifting er en af dem, behandling med sugekopper (kaldes også cupping nogle steder), Gua Sha, ansigtszoneterapi og akupunktur er blandt de mest populære. Derhjemme kan du lave selvmassage til ansigtet – gerne med gode nærende olier med antioxidanter, evt. hybenkerneolie. Men også blandede olier høje på antioxidanter er meget egnede. Gua sha er også velegnet til hjemmebrug. Måske du har set krystalrullerne af de smukke stenarter eller i form af små krystal-fisk, der er særligt velegnede til ansigtet. De lidt større gua sha-krystalsten er til kredsløbsstimulerende og lymfedrænerende bindevævsmassage til kroppen.  Udover, at det er godt for kredsløbet og kroppens udrensning at arbejde mod cellulite-ophobninger, så er kropsudgaven blevet brugt i Asien meget længe – også

“Vores lymfesystem er ikke altid så omtalt som andre funktioner i kroppen, men det gør det ikke mindre vigtigt!”


/ skøn

“er der ophobninger af affaldsstoffer, kan det give de blå og lilla mærker, da det netop går dybt” mod ømme muskler efter hårdt arbejde eller sport, hvor den udrensende effekt også kan lindre. Hvorfor lymfedrænage? Lymfesystemet i kroppen er essentiel for vores sundhed. Vi har lymfekirtler flere steder i kroppen ikke mindst under armene og i lysken. Lymfevæsken bliver sendt til kirtlerne for at blive renset, og eventuelle bakterier, affaldsstoffer og urenheder bliver opfanget, nedbrudt og elimineret og sendt ud af kroppen. Derfor er lymfesystemet også en vigtig del af vores immunforsvar. Vores lymfesystem er ikke altid så omtalt som andre funktioner i kroppen, men det gør det ikke mindre vigtigt! Vi har faktisk to sideløbende kredsløb i kroppen, der har brug for hinanden. Blodets kredsløb og lymfekredsløbet. Når man taler om udrensning, detox osv er det ikke mindst lymfesystemet, der er i spil. Lymfesystemet består af lymfevæsken og lymfeknuderne (600 – 700 stk.), som samarbejder med milt, thymus (brislen), polypper og mandler. Der sker en udveksling mellem blodet og lymfen, hvor blodet bliver tjekket og renset og i fald, der er brug for mere hjælp, alarmeres immunforsvaret – f.eks. kan du opleve, at dine lymfekirtler hæver på halsen, når der er infektion i kroppen. Metoder til lymfedrænage Ved at lave lymfedrænage aktiverer man lymfen og hjælper med at afgifte kroppen. Det kan man gøre selv ved hjælp af sugekopper, tørbørstning, gua sha eller hos en behandler. Motion er en anden vigtig ting. Alene gåture, hvor man svinger armene almindeligt, aktiverer lymfen. Det samme gælder for kosten, da en anti-inflammatorisk kost også både hjælper blodkredsløbet, gør kroppen mere basisk,

49


skøn / Tørbørstning med Ion-børster Gevinst: Blødere hud pga. døde hudceller fjernes – sundere og fastere bindevæv opstår, når du aktiverer kredsløb og lymfe. Giver en smuk glød til huden. Sådan fungerer det: Ion-kropsbørster (findes også til ansigt) er tørbørstning, hvor der udover de almindelige børstehår også er kobbertråde i. Det særligt unikke ved ion-børsterne er, at de ved friktion mod huden frigiver negative ioner, som er så velgørende for os. Vi er dagen lang omgivet af positive ioner fra mobiltelefoner, computere, indeklima, der er for tørt, aircondition mm., der f.eks. giver statisk elektricitet.

og sparer lymfen for ekstra skidt, der skal renses ud. Urter, der hjælper lymfekredsløbet, er bl.a. burrerod. Af andre kosttilskud er ikke mindst magnesium, E-vitaminer og C-vitaminer og gode omega 3-fedtsyrer.

Bindevævsmassage med sugekopper Gevinst: Et sundere, pænere og mere fast bindevæv. Bindevævsmassage med sugekopper er en gammel tradition brugt over hele verden i århundreder, men har virkelig fået en renæssance. Især sportsfolk bruger det til at understøtte udrensning og kredsløb, men også ved smertebehandlinger. Sådan fungerer det:  Sugekopperne laver undertryk og øger blodgennemstrømningen i bindevævet, hvilket også gavner kredsløb og lymfesystem. Det øger udrensningen af affaldsstoffer i bindevævet, som f.eks. cellulite og syre, hvilket også kan hjælpe på smerter. Det kan godt gøre lidt ondt, ikke over det hele, men når de lige får fat i bindevæv med affaldsstoffer. Til gengæld er det utroligt effektivt og kan give virkelig gode resultater. Sådan gør du:  Start helst hos en terapeut, der laver bindevævsmassage med sugekopper, inden der fortsættes med sugekopperne derhjemme, for det er en ret dybdegående behandling og ikke velegnet til alle. Instruktion er vigtig, så du får det allerbedste ud af sugekopperne hjemme også. Er vævet rent, kommer der bare en let rødmen, fordi kredsløbet aktiveres, men er der ophobninger af affaldsstoffer, kan det give de blå og lilla mærker, da det netop går dybt.

50

Ioner

Sørger for, at håret bliver mindre elektrisk af hårbørsten.

Sådan gør du: Brug altid børsten på tør hud. Det er en skøn fornemmelse at tørbørste, uanset om det er med hamphandsker eller børster – med eller uden ioner. Undlad at presse for hårdt på huden, for det er slet ikke nødvendigt. Mere dynamiske blide strøg er gode. Der er flere måder at gøre det på, men stryg altid med børsten opad mod hjertet og lymfeknuderne. Ofte vælger man at børste nogle blide strøg ved lymfekirtlerne under armene og ved lysken for at aktivere dem blidt. Derefter bløde dynamiske strøg, og vær ekstra blid på indersiden af armene og lårene. Har du let til kapillær-sprængninger, skal du undlade eller kun bruge få blide strøg. Vælg i stedet de rette ansigtsolier og kropsolier eller massageformer som f.eks. japansk lifting evt. i kombination med kapillær-styrkende kosttilskud (C-vitaminer, Skintoner fra Solaray mm.) for at fremme kredsløb og drænere lymfe. Tørbørst ikke ovenpå sår eller stærke blå mærker. Derfor elsker vi negative ioner! En ion er en partikel med elektricitet. De findes

Body scrub

Fås med rensende og opstrammende effekt.

“Det er en skøn fornemmelse at tørbørste, uanset om det er med hamphandsker eller børster”


/ skøn

“Det kolde vande aktiverer det sympatiske nervesystem, hvorimod det varme vand aktiverer det parasympatiske nervesystem til afslapning” overalt i naturen ved friktionen mellem luft og vand. Derfor kan en tur i skoven eller ved et vandfald, i sne eller i bjerge eller ved havet fylde dig med velvære. Her kan der være flere tusinder negative ioner – hvorimod byer og lukkede områder, hvor der f.eks. er mange mobiltelefoner, computere, aircondition osv. kun tilbyder få eller ingen negative ioner!  I forhold til vores kredsløb hjælper de negative ioner med at øge hastigheden, hvormed ilt når vores celler, hvorimod positive ioner bremser leveringen af ilt. Der forskes meget i negative ioner i Japan, og resten af verden er ved at få øjnene op for, hvor vigtigt det er, at vores huse ikke bliver helt lufttætte og fyldt med maskiner og stråler. At gå med bare fødder i på græs, i sand og vand er også en god måde at tanke negative ioner – det kan du blive klogere på i teorien om Earthing. Udover ion-børster til kroppen, kan du også få hårbørster – f.eks. fra Olive Garden, der frigiver negative ioner. Det stimulerer kredsløbet i hovedbunden og baner dermed vejen for sundere hovedbund og hårstrå med mindre flyvsk hår, da den også virker antistatisk.

Genbrug

Kaffegrums er genialt til scrub med antioxidanter.

Fedt

Hybenolie er let, men fyldt med næring til huden.

Vekselbade – was ist den dass? Gevinst: Vekselbade virker vitaliserende, styrker kredsløb, udrenser og styrker immunforsvaret. Sebastian Kneipp er en af de mest anerkendte i brugen af vekselbade som sundhedsterapi. Hans kurbade i Sydtyskland blev søgt af folk fra hele verden, som kom for urte- og veksel­bade-behandlingerne helt tilbage i 1800-tallet. Sådan fungerer det:  Selve kontrasten mellem varme og kulde er kredsløbsaktiverende, støtter lymfesystemet, immunforsvaret og stofskiftet og er dejligt for

Birkeolie Birketræets saft har god effekt på kredsløbet.

nervesystemet. Det er blevet brugt i århundreder og er mere populært end nogensinde – søgningen til vinterbadeklubberne er et godt eksempel. Sportsfolk bruger det også mange steder efter træning for at hjælpe affaldsstoffer og mælkesyre hurtigere ud af systemet og dermed bedre restitution. I Norden har det længe været brugt at gå i sauna og derefter rulle sig sneen. Samtidig har man brugt at banke/massere sig med birkegrene. Birk fremmer i øvrigt også kredsløb og udrensning, uden man banker, men ved at smøre sig med olier, bruge det som scrub eller drikke saften. Sådan gør du:  I de fleste spa’er i dag er det muligt at gå fra varme bade til kolde – eller i “gå”-bade, hvor man er i bevægelse, mens man er i det kolde vand. Der er forskellige gode metoder i form af hvor meget, hvor lidt og hvor længe, men de steder, jeg har været, har det stået beskrevet. Det afhænger også af alder, konstitution osv. Det kolde vande aktiverer det sympatiske nervesystem, hvorimod det varme vand aktiverer det parasympatiske nervesystem til afslapning. Det er vigtigt, at man trapper langsomt op i forhold til længden af ens ophold i koldt og varmt vand. Så det skal bruges med omtanke for at få glæde af alle fordelene ved vekselbade. De første gange man kommer i eller under det kolde vand, vil det nærmest kunne føles som et chok for kroppen, men kort efter vil denne kontrast føles som ren fornøjelse. Ligesom ved vinterbadning er det den første psykiske barriere, der er den største.  Start altid med det varme bad og afslut med det kolde. Tør huden godt og tag varmt tøj på. Kneipp-terapi er oprindeligt – udover veksel­bade – også den sunde kost, barfodsgang i naturen (negative ioner) og generel ­motion. Lige et par vigtige forsigtighedsregler: Tjek med lægen, inden du går i gang, hvorvidt der skulle være noget ved din konstitution, der vil fraråde vekselbade – f.eks. hvis du har hjerteproblemer, meget højt blodtryk, har diabetes med kredsløbsudfordringer eller forhærdede blodårer. Det er så skønt, når blodet ruller i kroppen og velværet spreder sig. Det kan både ses og mærkes!

51


sind / Foto/ Scanpix/Iris

Kærlighed - vores super-vitamin! På enhver hitliste, playliste og pladesamling handler langt de fleste numre om den skønne og svære kærlighed. Den blinde forelskelse, den altopslugende passion og det dræbende brud – emnerne mister aldrig deres aktualitet, for vi er decideret ’afhængige’ af kærlighed, ømhed og fællesskab.

Af Birgitte aagaard Coach

Som mennesker beror vores liv helt fra fødslen på andres omsorg. Mennesket er blandt de levende væsner, som forsørger deres afkom længst, før de kan klare sig nogenlunde på egen hånd. Vist kun matchet af elefanterne. Yngelplejen handler først og fremmest om overlevelse, videreføring af arten og oplæring i livets mestring, kommunikative og praktiske færdigheder. Tilknytningen til forældrene og familien styrkes af fysisk nærhed og deltagelse i fællesskabet – og generelt gælder det, at jo stærkere tilknytningen er, desto stærkere bliver individet. Derfor er det ikke naturligt for mennesket at være alene – hele systemet vil kæmpe mod det. Vi vil søge kontakt, berøring, sex – fordi vi instinktivt ved, at det er lig med overlevelse. Ensomhed og netværk Tilsvarende vil en udstødelse af gruppen – ensomhed og manglende kontakt og omsorg – have konsekvenser for vores helbred og velvære.

“Med hvad så, hvis man ikke har adgang til store og lange kram i tide og utide?”

52

Som voksne, hvor vi generelt kan klare os selv rent fysisk, vil vi stadig være afhængige af at være en del af et fællesskab – en gruppe af venner, et parforhold eller den familie, vi måske stifter. Her sikrer vi vores videre udvikling og succes. Med et godt ”netværk”, som vi kalder det i dag, bliver vi støttet og hjulpet – og får et lettere og ofte længere liv. En isolerende ensomhed må naturligvis ikke forveksles med den selvvalgte ’alenehed’, hvor vi søger koncentration eller ro – f.eks. fra larmende kolleger eller en krævende familie. Her handler det ofte om at tanke op til de udfordringer, som fællesskabet også kan rumme. ”Rør ved mig… … så jeg føler, at jeg lever” lyder en af min ungdoms store ballader fra bandet Lecia og Lucienne. Når vi taler om ømhed, taler vi også om følelser og selvopfattelse. Den rene overlevelse – mad, varme og søvn – er afgørende, men så snart de grundlæggende behov er dækket, stræber vi efter bekræftelse og tryghed i form af kærlighed og ømhed.


/ sind

Vores selvværd vokser, når vi føler os elskede – det er den ældste sandhed i enhver psykologisk grundbog. ”Jeg behøver din ømhed, kom giv mig varme i dine arme,” fortsætter sangen. Den trygge havn – din elskedes favn – sørger for, at du får overskud og mod til både at udvikle dig og række ud efter livets øvrige muligheder. Ensomheden kan således være selvforstærkende – det er alt andet lige sværere at række ud efter andre, når man føler sig usikker og uden rygstød. Hudsulten hærger Vigtigheden af berøring er ingen nyhed. I zoologiske haver har man længe vidst, at forladte dyreunger agerer nervøst og virker svagelige, selvom

ungen bliver fodret og har en rede at sove i. Først når de bliver adopteret af en reservemor – også en, der ikke nødvendigvis er af samme art – begynder de at trives. Et hunfår, der adopterer en elefantunge, eller en hund, der adopterer en hjortekalv – eksemplerne er mange. I forbindelse med ældreplejen har man i de seneste år anvendt begrebet ‘hudsult’ – hvor kram og holden i hånd gør en stor forskel for f.eks. demente beboere. De bliver gladere og mere rolige. Det giver så god mening, og spørgsmålet er, hvordan vi kan integrere mere ømhed i vores måske lidt kølige kultur her i Norden. Ikke alle er i (velfungerende) parforhold eller har et nært forhold til familie og venner, så der er vigtig trivsel at hente, hvis alle med jævne mellemrum oplever den menneskelige bekræftelse i at blive ’lukket inden for i varmen’. Oxytocin – det skønne fix Videnskaben har især fokus på hormonet oxytocin – kærligheds- og krammehormonet – som udløses ved fysisk

“Vores selvværd vokser, når vi føler os elskede – det er den ældste sandhed i enhver psykologisk grundbog”

nærhed og ømhed af længere varighed. Den intense berøring fremmer direkte følelsen af tillid – både til dig selv og den anden. Der er endda lavet forsøg med oxytocin-sprays – for at undersøge, om de positive effekter kan opnås på anden vis. Generelt viser en høj forekomst af oxytocin hos mænd f.eks. en sammenhæng med øget sexlyst, seksuel udholdenhed, men også stærkere faderfølelse og tilknytning til partneren. Hos kvinder udløses oxytocin eksempelvis i store doser i forbindelse med fødsel og amning, så båndet mellem mor og barn er stærkt fra starten. Hvor er naturen smart! Så bare se at komme i gang: kram din mand/kone, dit barn – og så i øvrigt alle andre. Nærvær overalt Med hvad så, hvis man ikke har adgang til store og lange kram i tide og utide? Får du ikke et jævnligt oxytocin-fix, skal du ikke fortvivle. Fordi fællesskab i enhver form har effekt – endda også den, du oplever på internettet i lange fortrolige samtaler. Når du deltager i en holdsport, mødes jævnligt med andre om en fælles interesse eller f.eks. tager ud og danser skosålerne tynde – så oplever du også, hvordan det kærlige samvær bekræfter dig som person og din værdi som medmenneske. Også når du arbejder sammen med andre for en sag og glædes over de fælles resultater, mærker du tydeligt suset. ”Love is in the air”, sang John Paul Young – og ja, den findes overalt – ”in the whisper of the trees… in the thunder of the sea”. Tag dit gode tøj på, smil og åbn døren – så er du i gang.

53


/ oase

Hokus pokus – barnehud Olivias Tryllesalve er nu tilgængelig i en bred vifte af butikker – såvel fysiske butikker som online. Salven blev til da Louise-Marie Törnqvist ikke kunne finde en tilfredsstillende babysalve til sine børn – så gik hun selv i gang med at fremstille sin egen salve, der er helt igennem økologisk, fri for parfume, parabener, konserveringsmidler og æteriske olier. Økologisk sheasmør, økologisk olivenolie og økologisk bivoks er ingredienserne i den skønne Olivias Tryllesalve, der kan bruges til børnenes røde blenumser, rifter, tør vinterhud, knopper og alt muligt andet. Olivias Tryllesalve er hældt på glas i stedet for plastikemballage. Læs mere på www.oliviastryllesalve.dk, hvor du også finder en forhandlerliste.

Tilgængelig gurkemeje Fermentering, der sker ved hjælp af mikroorganismer som mælkesyrebakterier eller gærceller, har været brugt gennem årtusinder til at konservere mad. Men fermentering kan også gøre næringsstofferne mere tilgængelige for kroppen. Det udnytter man i tilskuddet Fermented Turmeric, der består af fermenteret gurkemeje. Samtidig indeholder tilskuddet mælkesyrebakterier, der findes som en naturlig del af tarmfloraen. Curcumin-indholdet i gurkemeje har mange forskellige funktioner, såsom at beskytte dine led og holde dem smidige, støtte fordøjelsen og bidrage til en normalt fungerende lever. Find Fermented Turmeric fra Solaray i din helsekost. Forhandlerinfo: Natur Energi, tlf. 48 16 12 13

Et par skud til bentøjet Det er vigtigt at holde gang i kroppen – og hvis benene føles tunge, kan et tilskud med magnesium være en god idé. Det kan samtidig være det, der skal til, hvis du lider af kramper og uro. Biorto Magnesium er, ligesom resten af serien, solide næringsstoffer produceret i vegetabilske kapsler uden hjælpe- og tilsætningsstoffer. Er uroen i benene mere insisterende, kan du få hjælp fra kastanjer. Udtrækket af friske hestekastanjefrø i Aesculaforce Forte modvirker væskeudsivninger og har karsammentrækkende effekt. Kastanjer indeholder nemlig den aktive ingrediens aescin, der opstrammer og styrker blodårerne, og det giver samtidig lindring ved uro i benene, kløe og nattekramper. Den sammentrækkende effekt har også en positiv effekt, hvis dit problem er hæmorider. Du finder Biorto Magnesium og Aesculaforce Forte i helsekostforretninger og på bioforce.dk. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Bi-smørelse Råmaterialet i Apropolis-produkterne er propolis, det alsidige og næringsrige produkt, som bierne bruger til at forsegle deres bikuber. I Apropolis bruges naturproduktet til at smøte hals, næse og svælg, når kulden sætter ind og immunforsvaret skal styrkes, så forkølelse og halsirritation kan holdes væk. Apropolis Mund- og Halsspray med smag af mynte og citron giver en frisk og behagelig ånde udover den smørende effekt i mund og svælg. Uden alkohol og sukker. Apropolis Pastiller er velsmagende bløde pastiller med honning og timian lavet på akaciesaft  Find dem i udvalgte helsekostforretninger og webshops, hos Helsemin og Bioforce.dk Forhandlerinfo: Lime Pharma, tlf. 39 56 36 26

54


Konkurrence

Super BComplex

Vind B’er med balance

Værdi:

239,-

Et B-complex med adaptogene urter kan berolige og give dig positiv energi. Deltag i vores konkurrence, hvor vi udlodder Super B-Complex til 10 heldige vindere. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 11. november 2018. Adaptogen = balancerende Super B-Complex er en unik blanding af fire adaptogene urter og alle B-vitaminerne, der bl.a. beskytter og normaliserer nervesystemet. De adaptogene urter – astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod – indeholder plantestoffer, der er i stand til at hjælpe kroppen tilbage i balance, hvis den er bragt ud af balance af eksempelvis stressfaktorer. Adaptogene urter har den egenskab, at de indeholder stoffer, der både er i stand til at stimulere og hæmme de samme funktioner i kroppen, alt afhængigt af det aktuelle behov. De tilpasser sig så at sige behovet. B-vitaminerne er vigtige, både for at optage alle de andre vitaminer, men også for vores nervesystem.

Spørgsmål: Hvad betyder det, at en urt er adaptogen?  At den virker som speed  At den virker som sovemiddel  At den tilpasser sig behovet og balancerer kroppen

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

Du kan tage tre kapsler dagligt – gerne fra morgenstunden.

TELEFON:

ALDER: KØN:

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 11. november 2018 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 07-2018”


krop / Af/ Anna Bogdanova, træningsekspert og forfatter Foto/ Sarah Williams og Frederikke Lea Heiberg

Intelligent førstehjælp:

Tryghed til hjernen fjerner smerten Når vi har ondt, betyder det ikke nødvendigvis, at noget i kroppen er i stykker. Smerte er nemlig en oplevelse, som opstår på baggrund af en række ukendte eller overvældende input fra kroppen og omgivelserne. Du kan derfor dæmpe smerter ved at gøre din hjerne tryg igen. Anna Bogdanova, træningsekspert og forfatter til ’Smertefri’, giver her råd til smart smertelindring.

– Smerte er en beskyttelsesmekanisme. Det er faktisk hjernens måde at passe på dig, siger Anna Bogdanova, som er træningsekspert og aktuel med sin tredje bog ‘Smertefri’, som bl.a. indeholder et 12-ugers program, der genopretter balance i hormon-, nerve- og immunsystem. – Det betyder ikke, at smerte kun er noget, der sker oppe i dit hoved. Smerte er en helt reel fysisk oplevelse. Den bliver bare iværksat af din hjerne med det formål at beskytte dig og begrænse dig fra at gøre ting, der potentielt kan være skadelige for dig. Du kan f.eks. få ondt, hvis du er tæt på at få en skade, men din hjerne kan også overreagere på ufarlige ting, hvis du er meget presset på andre planer. Mentalt, emotionelt, i sociale relationer, såvel som fysisk, fortæller hun. Smerter i muskler og led starter som signaler fra det væv i kroppen, som af en eller anden grund er udsat for ukendte og dermed uforudsigelige bevægelser og andre stimuli, overbelastning eller en decideret skade. Når hjernen modtager signalerne, vurderer den, hvor alvorligt den vil tage dem. Har du overskud og ro i din krop, vil du måske ikke mærke ubehag eller højst lidt ømhed. Men bevæger du dig for tæt på reelle skader, eller er du generelt presset, vil hjernen skrue op for smerteoplevelsen for at styre dig (læs = få dig til at stoppe aktiviteten) ved at gøre et bestemt område mere stift og ømt. Hvis du ikke lytter og reducerer den lokale eller den samlede belastning, kan

56

hjernen udvide smerten, så det berører større dele af din krop, forklarer Anna Bogdanova. Hjernen skal gøres tryg Er du i underskud eller udsat for stress, får du ofte voldsommere symptomer – også selvom skaden ikke er så slem – fordi hjernen og systemet i forvejen er på vagt. Den bedste førstehjælp til at lindre smerter er derfor at give hjernen input, som signalerer sikkerhed, forudsigelighed og ro. Det gør du med øvelser, som nænsomt berører, bevæger eller skiftevis spænder og afspænder det smertefulde område. – Det kan dæmpe smerterne at påvirke området med forskellige slags berøringer. Det kan være med varme eller kulde, vibrationer fra en elektrisk tandbørste, fjerlet berøring, håndfaste tryk, klem eller massage. Alle former for stimulering af de forskellige receptorer i området kan nemlig være med til at overdøve smerterne og få hjernen til at fokusere mindre på signalerne om ’skade’, siger Anna Bogdanova. Hvis det ikke lindrer smerterne at tilføre nye indtryk lokalt, skal man bevæge sig væk fra det område, som gør ondt og arbejde mere helhedsorienteret, bl.a. ved at gøre nervesystemet mere trygt med beroligende sansestimuli og åndedrætsøvelser. Vi har samlet et par øvelser og gode råd, der kan hjælpe:


/ krop

4 typer smerter “Din hjerne kan også overreagere på ufarlige ting, hvis du er meget presset på andre planer”

Anna Bogdanova skelner i ’Smertefri’ mellem fire typer af smerter, som vil opleves forskelligt og kan dæmpes på forskellige måder. Led- og muskelsmerte Kommer typisk fra et begrænset område som en muskel eller et led, der er overbelastet og har været ude for f.eks. et vrid, eller fra et område, man ikke bruger særligt ofte. Smerten bliver ofte værre, når man laver en bestemt bevægelse.

1

Hvad kan hjælpe? Forskellige former for berøring (varme/ kulde, tryk eller massage) kan få hjernen til at fokusere mindre på signalerne om ’skade’. Organsmerte Op til 80 procent af al oplevet smerte er forbundet til de indre organer – ikke nødvendigvis, fordi der er sygdom i dem, men fordi nogle organer, muskler og led er forsynet fra samme nervestamme. Smerten føles ofte diffus og svær at placere, fordi den kan være ’overført’ fra andre dele af din krop.

2

Hvad kan hjælpe? Dybe ind- og udåndinger masserer de indre organer, og blide stræk af maveområdet stimulerer de frie nerveender, som ligger inde omkring organerne. Det giver dem nye sanse-input, så hjernen kan danne sig et nyt indtryk af situationen og regulere signalerne om smerte ned. Sympatikussmerte Opstår som følge af overaktivitet i den sympatiske del af nervesystemet og er som regel tegn på, at du i længere tid har haft forhøjet stressniveau. Kroppens generelle smertefølsomhed bliver forøget, og selv let berøring kan udløse voldsomme smerter, der typisk sidder i større områder af kroppen.

3

Hvad kan hjælpe? Du skal dæmpe aktiviteten i den sympatiske del af nervesystemet, og vejrtrækning er en rigtig god måde at berolige og regulere centralnervesystemet. Øvelser for synet har også en stimulerende effekt på det parasympatiske nervesystem. Nervesmerte Kan opstå efter tryk eller skader på en nerve efter f.eks. en diskusprolaps, ulykke eller som følge af en sygdom som f.eks. sklerose, der påvirker eller nedbryder nerverne. Mærkes ofte ét sted og stråler derfra ud i arme, ben, fødder eller hænder.

4

Hvad kan hjælpe? Blide og rolige bevægelser, som føles behagelige og nænsomt udstrækkende. De er med til at give hjernen nye og positive sanseindtryk fra det ramte område.

OBS:

Søg altid læge ved vedvaren de smerter, der ik ke lader sig lindr e!

57


krop /

Smertelindrende øvelser Øvelse 1 : Føleflow Denne øvelse giver din hjerne behagelige sanseindtryk, som beroliger dit nerve­ system. Den dæmper smerter og stress og giver dig større bevægelighed.

Sådan gør du: Stå i neutral stilling med lang ryg. Massér først dit ansigt med blide strøg. Luk øjnene og tryk blidt med fingerspidserne rundt om øjenhulerne og på de lukkede øjenlåg. Massér hovedbunden og nulr kanten af ørene. Træk blidt i øreflipperne. Stryg med flade hænder ned over hals, nakke og arme – først på indersiden, så ydersiden. Stryg derefter modsat, fra fingrene og hele vejen op til skulderen. Massér maven i en cirkel med uret, udefra og ind mod navlen. Knyt hænderne og gnub det nederste af lænden og øverste af balderne. Massér i cirkler med flad hånd på balderne. Stryg med håndfladen fra hofterne ned over lårene til fødderne, først på forsiden, så bagsiden. Nus til sidst foden, fodsålen, svangen og siderne af hælene.

Øvelse 2 : Ledbevægelighedsflow Denne øvelse aktiverer musklerne, smører leddene, forbedrer din led- og muskelkoordination og får hjernen til at falde til ro gennem de mange nye sanseinput.

Sådan gør du: Ankler og knæ: Stå med samlede fødder. Læg én eller begge hænder på knæene. Lav så store cirkler som muligt med dine knæ, mens du guider med dine hænder. Gå så langt ud i cirklen som muligt, så du kommer ud på ydersiden af foden, når knæet går til siden, og helt om på hælene, når du strækker knæene. Gentag 3-5 gange i begge retninger. Hofter og bækken: Stå med let spredte ben og bløde knæ. Lav store cirkler med hofter og bækkenet ved at skubbe hofterne frem, ud til siderne og bagud. Forestil dig, at du laver en slags timeglas med kroppen, og kom så langt ud i cirklen, som du kan. Gentag 3-5 gange hver vej.

Er du kommet akut til skade? 1 : Stop den aktivitet, som har udløst den akutte smerte. 2 : Prøv at massere området blidt for at give din hjerne rolige sanseindtryk, som kan overdøve smerten og virke abstraherende. 3 : Undersøg smertens omfang. Prøv om du kan bevæge dig og lægge belastning på uden at fremprovokere smerte. Bliv ved med at aflaste det skadede område efter behov. Har du brækk 4 : Brug eventuelt varme til at lindre smerterne et noget elle r f.eks. revet et ledb og få de spændte muskler til at slappe af. ånd over, sk al du selvfølgelig søge læge – 5 : Begynd en gradvis genoptræning, mens du øvelserne kan stadig ha venter på, at både muskler og bindevæv heler. ve smertelin drende effekt, fordi de gør kroppe Men husk, at muskler heler hurtigere end binn mere tryg, men de devæv – det kan tage alt fra et par uger til trekan ikke fjern e årsagen til sk seks måneder. aden.

OBS

58

Skuldre: Stå eller sid med lang ryg, mens du laver små cirkler med den ene arm. Lav kun cirklen så stor, at du kan lave den uden at hakke. Gentag 3-5 gange i hver retning med hver arm. Albuer: Stå eller sid med lang ryg og din ene arm strakt ud til siden i brysthøjde. Stræk albuen med håndfladen nedad og før underarmen ind mod ribbenene, så du bøjer i albuen. Stryg armen op mod skulderen og stræk albuen helt ud, så håndfladen kommer op. Vend håndryggen og gentag 3-5 gange. Gentag med modsatte albue. Håndled: Stå eller sid med lang ryg. Hold armene tæt ind til kroppen og bøj albuerne. Knyt hånden løst og lad håndryggen være parallelt med gulvet. Bevæg håndleddet op, ind, ned og ud i en cirkel. Det er håndleddet, ikke selve hånden, der skal lave bevægelsen! Du kan støtte med den anden hånd. Gentag 2-3 gange i hver retning med hvert håndled.


/ krop

Øvelse 3 : Spænd og slap af

’Smertefri’

Denne øvelse gør hjernen mere rolig. Du skifter også mellem at spænde op i musklerne og slippe spændingen igen, hvilket er meget værdifuldt at kunne, fordi kronisk spændte muskler ofte giver smerter og ømhed.

Sådan gør du: Stå med lang ryg og stræk armene bagud med tommelfingrene pegende udad. Sænk i skuldrene og spænd i balderne. Gør dig lang i kroppen – fra hælene ud i fingerspidserne og op til nakken som en flitsbue. Øg gradvist spændingen i 5-10 sekunder, inden du slipper på en udånding og falder tilbage i neutral stilling med armene ned langs siden. Træk dig nu aktivt ind i en spænding på hele forsiden af kroppen ved at knytte hænderne, trække albuerne ned til ribbenene og se ned på brystet. Træk dit haleben ind under dig og ribbenene ned, så du spænder i mavemusklerne. Øg gradvist spændingen i 5-10 sekunder, inden du slipper på en udånding og ruller stille og roligt op igen. Gentag 3-5 gange.

- bogen til dig, der er stresset, træt eller har ondt i kroppen Bogen indeholder en test af dit stressniveau og dine vaner samt et 12 ugers-program, der genopretter balancen i dit nerve-, immun- og hormonsystem. Programmet består af sansestimulerende og muskelvækkende øvelser og nye stressdæmpende vaner. Anna Bogdanova er uddannet i smerteteori, fysiologi og forandringsprocesser samt medejer af De Uimodståelige – et team af 25 fagpersoner, der underviser klienter online og i eget træningsstudio i Kgs. Lyngby. ‘Smertefri’ er udarbejdet i samarbejde med videnskabsjournalist Mette Bender. Bogen udkom den 18.september 2018 på Gyldendals Forlag og koster kr. 299,95.

PROBLEMER MED HÅR OG NEGLE FORSVANDT MED NATURLIG LØSNING Bolette led af hårtab og flossede negle. Men heldigvis blev hun inspireret til at afprøve produktet Bidro Hud, Hår og Negle, som indeholder en unik kombination af Gele Royal samt vitaminer og mineraler til skønhedsplejen.

Modelfoto

Jeg er 56 år, og som selvstændig arbejder jeg mange timer om dagen, fortæller Bolette. – Jeg har mine hænder meget i vand, og mine negle var blevet så skøre, at de flossede og

knækkede. Samtidig tabte jeg mere hår, end jeg plejede, og mit hår manglede også den sædvanlige glans, selvom jeg købte en god shampoo hos frisøren. Min veninde anbefalede derfor det nye produkt Bidro Hud, Hår og Negle, som jeg ikke kendte til. Jeg gik derefter ind i Matas, som skaffede produktet, og så gik jeg i gang. Allerede efter to måneder kunne jeg se resultater. Mit hår er blevet mere glansfuldt, og hår-

tabet er aftaget. Mine negle er endelig holdt op med at flosse. Jeg har også lagt mærke til, at jeg har fået en pænere hud, idet den er blevet mere ensartet og ikke længere virker så tør. Jeg fortsætter derfor med at bruge Bidro Hud, Hår og Negle og har også fået flere af mine veninder til at købe produktet, fordi det har mine bedste anbefalinger – slutter Bolette.

YDERLIGERE INFORMATION OM BIDROS PRODUKTER Produkterne sælges gennem helsekostforretninger, danske webshops og bestilles igennem Matas . Ønsker du at vide mere om Bidro Hud, Hår og Negle, er du velkommen til at kontakte Bidro ApS på tlf: 70 25 08 07 eller www.bidro.dk

59


Kost & ernæring

Vild med brevkasse r?

Brevkasse

Krop & bevægelse

Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ anna iben Hollensberg

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedskonsulent og uddannet læge. Har arbejdet mange år som praktiserende læge. Anna Iben er speciallæge i almen medicin og heilpraktiker Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Alternative råd mod blærebetændelse? Jeg døjer med blærebetændelse. Sidst var jeg i lang behandling, og det hjalp ikke det mindste. Jeg tager vitaminpille, Vagifem og fiskeolie hver dag. Hvad pokker skal jeg gøre? Har du et råd fra den mere alternative verden, for min læge er ikke til megen hjælp her? Blærebøvleren

Svar: Det er gode tilskud, du har valgt, dog vil jeg komme med to mere: Tranebær synes jeg, du skal prøve. Hvis du vælger saft, så tag den uden sukker, da sukker vil risikere at give dig svamp. Ellers vælg ­tranebær i kapsler. Probiotika kommer du ikke uden om, det tænker jeg dels, fordi du har været igennem mange og lange penicillinkure, som jo desværre også udrydder mange af de gode og sunde tarmbakterier. Da meget af vores immunsystem bor i denne ­flora, kan man lynhurtigt lande i en dårlig spiral, hvor ens forsvar er nedsat, og derfor igen kræver en penicillinkur. Vælg et mærke, som har mange forskellige stammer af bakterier. Endelig er der jo knibeøvelser. Hvordan har bækkenbunden det? Hvis du har nedsunket bækkenbund, så synker blæren med og danner ofte en lille lomme, som gør, at du får svært ved at tømme blæren helt, når du ­tisser. Så ligger der konstant urin i 37 graders varme, som kan danne grobund for en ny omgang blærebetændelse. Jeg håber, du slipper af med den generende ­blærebetændelse hurtigt. Bedste hilsner Catrine Saramarie Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog


/ brevkasse

Min iskiasnerve smerter konstant Jeg har mange problemer med min iskaisnerve – jeg har smerter i mine baller, og smerterne stråler ned i mine ben. Jeg laver yoga-­­ øvelser og venepumpeøvelser om aftenen, inden jeg sover, men alligevel vender jeg mig mange gange, for smerterne er der hele tiden mere eller mindre. Jeg tager 1,5 Panodil om aftenen, inden jeg lægger mig til at sove. Vær venlig at give mig et godt råd. Jeg ønsker så vidt ikke at få mere smertestillende medicin. Venligst MR

Svar: Ischiassmerter er noget som både kan være hårdnakket og tilbagevendende. Når du siger, at du laver yogaøvelser, så formoder jeg, at du kender til de relevante øvelser for iskias, f.eks. hvor man trækker det bøjede knæ op mod modsatte skulder? Umiddelbart tænker jeg, at du skulle prøve akupunktur – for her kan man stikke direkte ind i nerven og få den til at slippe. Du kan prøve at finde en tennisbold eller en pigbold og lægge dig på gulvet med bøjede knæ og fodsålerne i gulvet. Skub så bolden ind fra siden i balden og vip stille og forsigtigt det bøjede knæ ud til siden, indtil du rammer ned i det ømme steds udgangspunkt. Flyt gerne bolden rundt, indtil du kan mærke, du er på rette sted. Lig stille et kort øjeblik, træk vejret dybt. Hold pause og tag en tur mere, bare vip knæet op og ud roligt og forsigtigt. Bedste hilsner Catrine Saramarie Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Det er tid til at samle forråd – sylte, henkoge, fryse ned Frugter og bær er dejlige i fremtidens smoothies. Hjemmesyltede rødbeder eller relish er skønne, og så ved du, hvad der er i. Det er antistressende sysler, alle de huslige pligter er med til at jordforbinde os og komme lidt væk fra hovedet og ned i kroppen. Catrine Marcussen

Hvordan hjælper jeg min søster med depression? Min lillesøster på 23 år har i et halvt år været sygemeldt med svær depression og følges af læge og et psykiatriteam. Hun får medicin, men det er som om, det bare ikke er nok. Hun bliver ved med at ”sumpe rundt”. Hun er typen, der ikke har lyttet til egne følelser og har nærmest pakket dem væk og fortrængt dem i lang tid. Hun har altid været den stærke til at hjælpe andre og været smilende og glad på facaden. Jeg vil så gerne hjælpe hende! Har fået hende startet op hos en psykolog og foreslået hende mindfulness-øvelser og nogle kosttilskud. Men hun er skeptisk overfor at tage dem sammen med den traditionelle medicin, da hun får Duloxetin, hvor der står, at man ikke må tage det sammen med perikon. Hvad ville du give hende af kosttilskud ud over den faste medicin? Jeg føler mig meget alene. Storesøsteren

Svar: Jeg synes ikke, du er alene med din søsters depression. Der er både læge og et psykiatriteam, hvor der sikkert også er en psykolog med, og du har fået endnu en psykolog med. Det er fint, at læger og psykologer arbejder sammen, da medicin ikke er nok, men der er en risiko ved, at for mange er med i forløbet, da det kan gå ud over den enkeltes ansvar. Det er det gamle ord med, at for mange kokke fordærver maden. Jeg er enig med dig i, at man skal søge at afdække årsagen til depressionen, og her kan medicinsk hypnose være en hjælp, hvis din søster mere eller mindre ubevidst har dækket over noget. Jeg er også enig i, at din søster ikke skal tage perikon sammen med sin medicin, da det kan medføre betydelige bivirkninger. Men jeg mener også, som du, at din søster gennem en sund kost og kosttilskud skal sikre sig, at kroppen og sindet får alle de næringsstoffer, hun har brug for. Jeg kan anbefale dig at læse min bog ”Depressioner – Naturlig behandling” (biblioteket eller forlaget Hovedland). Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

61


Brevkasse /

Kan vi gøre noget ved daglige kvalmeanfald hos teenager? Min datter på 13 år lider af kvalmeanfald. Siden hun var lille, er hun blevet bleg og har måttet sætte sig på grund af kvalme – somme tider flere gange om dagen. Der kan gå dage imellem anfaldene, men til tider kommer de hver dag. Lægen siger, at det sandsynligvis skyldes, at hendes lukkemuskel ikke fungerer helt perfekt, men kvalmen kommer ikke altid lige efter et måltid, den kan også komme om morgenen før morgenmaden. Hun har fået taget blodprøve, for at se om det kunne skyldes glutenallergi, da hendes morfar lider af cøliaki, men det havde hun ikke. Vi har i perioder forsøgt at skrive op, hvad hun spiser, men kan ikke se et mønster. Vi overvejer at søge hjælp hos en homøopat, men er lidt i vildrede med, hvor vi skal gå hen og håber, at I kan hjælpe. Med venlig hilsen S

Svar: I din datters alder er det meget almindeligt med mangel på jern, hvilket godt kan medføre bleghed og træthed samt mange andre symptomer. Det burde vise sig ved en blodprøve, hvor det er normalt at undersøge for blodmangel. Mangel på væske (vand) og forstoppelse er også almindelige årsager til kvalme. Man skal også tænke på, om din datter kan have psykologiske problemer hjemme eller i skolen (mobning). Medicin er også hyppigt knyttet til kvalme, men i din datters alder bruger hun næppe medicin. Der er dog mange unge, der bruger smertestillende midler, som f.eks. paracetamol – eller i nogle tilfælde p-piller. Jeg går ud fra, at hun får en god blandet vitamin-mineral-tablet dagligt, da det er vigtigt, at kroppen får nok af alle de vigtige næringsstoffer. Gode midler mod kvalme er blandt andet ingefær og pebermynte. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

62

Naturlige midler mod alkoholtrang? Findes der noget, der modvirker trang til at drikke alkohol? Mvh Fisk

Svar: Når der er trang til alkohol, kan trangen være både fysisk og psykisk. Den fysiske trang opstår typisk efter noget tid med daglig/jævnlig indtagelse af alkohol og kan afhjælpes med kost og tilskud. Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor trangen/afhængigheden er opstået: Er det en form for selvmedicinering for at klare livets krav? Sorg, ensomhed,depression m.m.? For at komme af med alkoholtrang (og alle mulige andre ­afhængigheder) skal der findes andre måder at håndtere svære følelser og ­situationer i livet. I forhold til kosten skal der være fokus på en blodsukkerstabil kost, så blodsukkeret holdes i ro og giver stabil energi og humør. Fuldkornsprodukter, masser af grøntsager, bær, lidt frugt, letfordøjeligt protein som fisk, fjerkræ, bønner og linser samt sunde fedtstoffer som hørfrø-, oliven-, kokos-, og fiske­ olie, kværnede hørfrø, nødder, kerner, avokado, hampefrø og chiafrø. En god multivitamin og ekstra B-vitaminer vil være godt samt magnesium til natten evt. sammen med afslappende urter som kamille, humle, passionsblomst, lavendel m.m. Alt sammen vil give mere overskud, ro og bedre søvn. Det er gunstigt at støtte op om leveren med bitre urter som marietidsel, mælkebøtte og artiskok. Det kan fås i diverse produkter til leveren f.eks. ­Active Liver. Desuden skal tarmfloraen støttes af gode mælkesyrebakterier. En sund kost er basis for, at kroppen kan komme i balance. Samtidig vil det påvirke den psykiske tilstand og ad den vej mindske alkoholtrang. Sideløbende skal der som tidligere nævnt arbejdes med de psykiske grunde til trangen. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut


/ brevkasse

Hvorfor suge tungen op i munden? Jeg har et problem i munden – jeg suger min tunge op i munden, og det føles tørt i munden, men halslægen og tandlægen siger, at det er ikke svamp eller dårlig slimhinde, og at der er nok spyt. Ørelægen sagde, at jeg skulle prøve med Longovital i en måned, og så ville jeg få det bedre. Jeg kikkede på nettet, og der skriver du, at det kan være vitaminmangel. Jeg tager vitaminer og mineraler både morgen og aften. Jeg er også lige blevet skannet for knogleskørhed, og da var den næsten nede i det røde felt, så lægen ville starte behandling med piller og sagde, at jeg kunne altid træne, hvis pillen ikke virker. Jeg sagde, at jeg hellere vil træne først, og så ty til pillen, hvis det ikke virker nok. Jeg er rengøringsassistent i 37 timer, så jeg går stærkt ca. 8 km på arbejde og cykler 10 km fem dage om ugen.  (Spørgsmålet er forkortet, red.) Den søgende

Svar: Tak for mailen til Naturli. Problemet med tungen, tror jeg nok er en dårlig vane, men jeg kan se, at du må være i overgangsalderen, hvor hormonmangel må være medvirkende, og hvor både knogleskørhed, slidgigt og for lavt stofskifte er hyppigt ­forekommende. Så det er godt, at du tager gode kosttilskud.  Du har et belastende arbejde, og er du overvægtig, bliver belastningen større. Du skal tale med din læge om baggrunden for din nedslidning og dine andre problemer, og eventuelt overveje et mindre belastende ­arbejde. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent  

Min veninde vælger mig fra på grund af ny kæreste Jeg har et et dilemma, som jeg håber, du kan komme med nogle gode input til. Min veninde gennem mange år blev skilt for et par år siden og mødte hurtigt en ny mand, som hun forelskede sig over hals og hoved i. Jeg var rigtig glad på hendes vegne, for han virkede som en sød fyr, der hurtigt tog hendes børn til sig og faldt ind i familien. Dog begyndte han efter et stykke tid at vise sig fra en mindre pæn side. Han kan være enormt kontrollerende. F.eks. har hun betroet mig, at han tjekker hendes telefon (hvilket jeg personligt finder grænseoverskridende). Der har undervejs været flere tegn på, at han helst ikke ser, at min veninde dyrker sine egne venskaber eller udfolder sig som den selvstændige og livsglade person, hun er. Senest har han sat sig imod, at hun tager med os (en gruppe veninder) i sommerhus. Og hun er desværre begyndt at rette ind for husfredens skyld. I starten kunne vi godt snakke om disse ting, når hun var frustreret. Men hun er begyndt at trække sig mere og mere. Ofte får vi bare en sludder for en sladder om, hvor god han er til børnene – og at de som par er kommet over de værste misforståelser. Imens kan jeg bare se, at hun er ved at blive en anden person – og ikke en lykkeligere en af slagsen. Hun er også begyndt at søge selskab og fortrolighed med en bekendt, som hun tidligere tog afstand fra, fordi personen har et lidt løst forhold til sandheden/en anden virkelighedsopfattelse. Jeg føler ikke, at jeg er jaloux, men nærmere frustreret over, at jeg ikke har hendes fortrolighed længere. Og jeg ved ikke, hvordan jeg kan dele mine bekymringer over hendes parforhold med hende. Hun har jo tydeligt vist, at hun hellere vil ændre sig end miste sit parforhold. Men samtidig er jeg virkelig bekymret for, hvad han kan finde på næste gang for at indskrænke min veninde. Håber du har et godt råd! Veninden

Svar: Tak for dit brev, som mange uden tvivl kan relatere til. De fleste af os oplever på et tidspunkt, at en ven eller et familiemedlem ændrer adfærd

som følge af kriser, ny partner, nyt job, flytning osv. Og det kan være svært at finde den fælles melodi og en balance mellem at ’blande sig’ og acceptere den nye situation. Det afgørende i dit eksempel er, at din veninde aktivt har valgt sit nye liv – det er ikke noget, som er sket uden hendes vilje. Dvs. at når du kommenterer hendes forhold eller ændrede adfærd, vil hun opfatte det som en personlig ’kritik’ af hendes valg. Derfor skal du gå meget forsigtigt frem, og fremfor alt forsøge at blive ”på din egen banehalvdel”. Dvs. at du ikke kan tale om, hvordan hun eller den nye mand lever sammen, men udelukkende om, hvad du selv føler. F.eks.: ”Jeg har svært ved at forstå, hvad der sker i dit liv i øjeblikket, men jeg håber virkelig, at dit nye forhold gør dig glad. Du ved forhåbentlig, at jeg altid vil hjælpe dig, hvis du skulle få brug for det. Du siger bare til.” Mere kan du faktisk ikke sige, uden at overtræde grænsen. Medmindre din veninde efterspørger dine kommentarer og råd, må du holde dig på måtten. Lige nu lader det til, at hun ikke længere ønsker din ’indblanding’, idet hun er begyndt at trække sig. Grundlæggende har du to valgmuligheder: Sige, hvad du tænker, f.eks. ”Jeg synes, at du virker ulykkelig og presset …” – og så kan du risikere, at hun lægger yderligere afstand til dig, og at du ikke får mulighed for at hjælpe hende, hvis hun faktisk får brug for det. Give tid, måske ses lidt mindre i en periode eller ændre på den måde, I ses på. I kan lave noget sammen (i stedet for bare at snakke), så du og din veninde hygger jer og slapper af – og din veninde får et reelt pust fra et (måske) krævende forhold, som hun arbejder på at få til at fungere. De fleste relationer – parforhold og venskaber – er ”give and take” – man må tage det sure med det søde, gå på kompromis. Det gælder nok både din veninde i hendes nye forhold, og nu jeres venskab, hvor I skal have fundet en ny balance, en ny ”måde” at være sammen på. Venligste hilsner Birgitte Aagaard, coach

63


brevkasse /

Kan man få omega 3-fedtsyrer uden fisk? Jeg undrer mig over, hvordan folk, der ikke har boet ved nogle søer eller havet, har kunnet få nok omega 3 – EPA og DHA (f.eks. i Rusland eller Schweiz osv.)? Jeg har læst mig til, at hvis man spiser kød (eller æg) fra dyr, der spiser græs, får man mere omega 3. Dvs. at det ikke KUN er fede fisk, der giver de vigtige omega 3. Kan man overhovedet KUN leve med omega 3-fedtsyren ALA fra planter? Jeg er bekymret, fordi det svært at få en god kvalitets-fiskeolie, og fordi der ikke er nok fisk på kloden til alle, samt at havene er meget forurenede. TAK for hjælpen! Hélène

Svar: Du har en rigtig god pointe med dit spørgsmål! Først og fremmest har vores kost været præget af, hvor vi bor. Fisk har i større grad været på menuen, hvis det var tilgængeligt, hvor man boede. I dag er vores kost i stort omfang stadig præget af, hvor i verden vi bor, men vi transporterer fødevarer rundt i hele verden, så meget er tilgængeligt for os året rundt. Alligevel er der regionale forskelle på, hvor meget fedt vi får fra fisk. I nogle dele af verden spises der næsten ikke fisk, fordi det ikke umiddelbart er tilgængeligt. Som du er inde på, er fisk ikke den eneste kilde til omega 3. Grønne bladgrøntsager, alger, tang, hørfrø, chiafrø og valnødder er eksempelvis gode kilder til vegetabilsk omega 3. Med undtagelse af tang og alger forekommer omega 3-fedtsyrerne i planterne som ALA, der skal omdannes i kroppen til EPA og DHA. Animalske produkter som kød og mælkeprodukter indeholder også omega 3, hvis dyrene har spist græs. Det er omdiskuteret i hvor stor omfang, vi kan omdanne ALA til hhv. EPA og DHA, men det kan lade sig gøre. En af grunden til at fisk har et højt indhold af EPA og DHA er fordi, de spiser tang og alger. Opdrættede fisk, der i ringe grad fodres med tang og alger, indeholder mindre EPA og DHA. Derfor er et godt alternativ til fiskeolie netop olier fra alger. Du kan få alge-olier med EPA og DHA fra Biosym, DFI, Nordic Naturels og Livets Olie. På den måde kommer du uden om forurening, og fiskene får lov at blive i havene. Det handler ikke bare om, at vi tilsætter mere omega 3 til kosten, men at vi først og fremmest skærer ned på usunde omega 6-fedtstoffer fra fastfood, kiks, kager mm. Herved vil balance mellem omega 3 og omega 6 forbedres. Dertil kommer naturligvis, at vi indtager sundt omega 3 og eventuelt fra vegetabilske kilder. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

64

Efterårsfordybelse Efteråret er alletiders tid til at se vaner efter. Hvad nød du godt af i sommeren? Og hvad kan du tage med dig ind i den mørke tid som en vane, der hjælper dig? • Var det mere nærvær med dine kære? • Var det tid til fordybelse? • Var det udelivet? • Friheden? • Hvordan kan du få mere af det ind i din helt almindelige hverdag? Catrine Marcussen

Er parfume hormonforstyrrende? Jeg døjer med min hormonbalance, da jeg har for meget østrogen i kroppen. Jeg vil derfor gerne undgå hormonforstyrrende ting. Og i den sammenhæng vil jeg høre, om parfume er hormonforstyrrende? Jeg lider ikke af allergi. Vh Anita

Svar: I syntetiske dufte kan der være komponenter som phthalater og lignende, der kan skubbe til hormonerne, og det er værd at tænke over. Ellers er det mere bekymringen om, at de syntetiske dufte kan have skadelige virkninger på centralnervesystemet. Udover dette er det mest allergi, som du selv nævner i forhold til dufte, der er på dagsordenen. En del er allergiske over for konventionelle dufte og nogle også over for naturlige dufte. Flere vælger at komme deres dufte i hårspidserne eller sprayer det lidt ud på tøjet, så du undgår kropskontakt, og her ville jeg stadig vælge de rene og økologiske udgaver. Bruger man æteriske olier, kan man enten vælge de, der er i roll on sticks, der er blandet i de rette mængder eller blande enkelte dråber æterisk olie i en neutral økologisk olie og komme på håndled eller i hårspidserne. Det er altid godt at tænke i minimum af mængde både for egen skyld, men også for omgivelserne. Man vil gerne dufte dejligt, men ikke dominere lokalet med duft. Håber, det hjælper dig lidt videre! Bedste hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent


/ brevkasse

Hvidløgstilskud under graviditet? Min datter, der er blevet gravid, vil gerne vide, om man kan spise præparatet Garcin, når man er gravid. Er det noget I kan svare på? Med venlig hilsen V

Svar: Hvidløg har igennem mange år vist os, at det har mange gode effekter. Det ser ud til at have en positiv effekt på kredsløbet, på blodtryk, på kolesterol, på infektioner og faktisk også på risikoen for svangerskabsforgiftning med mere. Hvidløgs effekt på kredsløbet handler bl.a. om, at hvidløg i større doser gør blodet mere tyndtflydende. I forhold til graviditet, så skal man altså være opmærksom på, at der sker blødninger under selve fødslen. Her er det ikke hensigtsmæssigt, at blodet er ”for tyndt”, og kroppen dermed har svært ved selv at stoppe blødningerne – såkaldt koagulation. Det vil kunne resulterer i for store blødninger. Den gravide kan godt tage et tilskud af hvidløg, men for en sikkerhedsskyld er det klogt at holde dosis svarende til det, man ville spise i almindelig mad. Og man kan vælge at stoppe med at tage hvidløgstilskud 1-2 uger før forventet fødsel. Et standard hvidløgsfed indeholder mellem 24-56 mg allicin, som er det virksomme stof i hvidløg. En kapsel Garcin indeholder 90 mg allicin – altså svarende til måske 2 fed hvidløg. Det vil jeg umiddelbart sige er inden for almindelig maddosis og dermed helt ok. Hvis den gravide i forvejen har tendens til nedsat koagulation, så vil jeg anbefale, at hun drøfter det med sin læge først. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

6-årigs favoritmad: Er råstegte kartofler usundt? Min søn på 6 år er blevet fuldstændig vild med mormors kartofler på pande. Dvs. rå kartoffelskiver steges på pande i lidt smør og olivenolie. Jeg kan se, at kartoflerne suger til sig af fedtstoffet, så jeg lurer på, hvor sundt det egentlig er? Og så har jeg læst, at kartoflerne vil suge mindre fedtstof, hvis man skruer højt op for varmen, men så beskadiger man vel den ellers sunde olivenolie? Eller hvad? Og hvad er så bedst/værst? Kan du hjælpe mig med at få lidt vished, om det er noget, jeg bare kan stopfodre ham med, om hvad der er bedst ift. tilberedningen, og i det hele taget hvor sundt/usundt den her tilberedningsform er? På forhånd tusind tak for svar. Mvh Monica

Svar: Det er helt normalt, at børn får favoritmad i perioder. Det er sundt at spise varieret for at få dækket alle næringsstoffer ind og for at få stimuleret smagsløgene. Så hvis aftensmaden i en periode bliver lidt ensformig, så kan man gøre lidt ekstra ud af at spise varieret til dagens øvrige måltider. Stegte kartofler er ofte populært. De lidt brankede kulhydrater sammen med fedt og salt stimulerer vores medfødte lyst til kombinationen af fedt, sødt og salt. Kartofler er som udgangspunkt en sund og nærende fødevare. Den indeholder mere stivelse end grøntsager gør, men det kan børn som regel godt brænde af. Kartofler indeholder blandt andet C-vitamin, B-vitaminer, fosfor, magnesium og kalium. Husk helst at vælge økologiske kartofler for at undgå unødige kemiske stoffer og for at få kartofler med flest mulige næringsstoffer. Børn har brug for sunde fedtstoffer til blandt andet hjerne, nervesystem og til energi. Så jeg synes ikke, du skal være så bekymret for, om kartoflerne suger fedt. Det er bedre at have fokus på, at fedtet er af en god kvalitet. Smør skal komme fra økologiske køer, der har gået på græs om sommeren. Olivenolie skal være koldpresset og økologisk. Hvis man steger ved høj varme, skal man udelukkende vælge mættet fedt – altså smør eller kokosolie. Hvis man steger ved lidt mere forsigtig varme, kan man godt bruge olivenolie. Hvis olivenolie bliver for varmt ødelægges de sunde egenskaber. Husk også gerne at vælge en pande uden Teflon. Hvis det skal være med slip-let kan man med fordel vælge en keramisk belægning. Hvis man alligevel vælger teflon, så må der absolut ikke være ridser eller skrammer i belægningen – så skal den smides ud med det samme. Med disse ting in mente, så kan I med god samvittighed nyde mormors dejlige kartofler. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

65


næste gang i naturli /

Næste nummer Det bliver travlt, det bliver mørkt, det bliver hårdt – men vi åbner op for en november, hvor vi siger: Helt rolig!

r Udkomme den 12. november

Det handler nemlig om søvn, om hormoner og om kvalitet, når vi sender årets sidste Naturli på gaden. Og så forbereder vi dig selvfølgelig også på årets afslutning med alle de udfordringer, det kan medføre. Fra hot model til svedig overgangsalder Selv de smukkeste og mest cool typer kan blive ramt af overgangsalderen, hvilket også skete for den tidligere topmodel Renée Toft Simonsen. Men i stedet for at skjule sig og gemme følelserne væk, har hun skrevet bogen ’Jeg er f*cking hot’ – en ærlig og nede-på-jorden fortælling om at ramme overgangsalderen og de hormonelle udsving. Vi har fået en snak med for­ fatteren og psykologen. Optimer dit tilbehør! Vi kan spise os stopmætte og alligevel være fejlernærede! Ikke mindst på denne årstid, hvor frokostborde og middage tårner sig op. Vi ser på, hvilke næringsstoffer vi typisk kommer til at mangle i al overfloden, og hvordan vi kan smugle det med ind uden at gå helt glip af det festlige. Når kun det bedste er godt nok ... Hvorfor er der forskel på prisen, når det kommer til kosttilskud? Er det dyreste også altid det bedste og hvad hvis man ikke har så mange penge? Valget kan være svært, og når det handler om børnene, er det måske endnu sværere – for de skal også ville spise det! Vi ser på kvalitet og ikke mindst børnekvalitet, når det handler om tilskud. Kløeguide til kvinder Ubalancer, kløe og irritation er for nogle hverdag i underlivet. Sæber, nye sexpartnere og hygiejneprodukter kan gøre ondt værre – irritere og give voldsomme gener, der dæmper morskaben. Men der er faktisk meget, du selv kan gøre for at holde kløen på afstand.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


/ annoncer

abonnementstilbud

Klogere med Naturli! Få en stor bøtte kvalitets-fiskeolie samt Naturli gennem din postkasse det næste år. Det er godt for hovedet!

kao a K Afbalancerede fedtsyrer:

Du får 8 numre af Natu rli + + Eye q, 360 kaps ler

299,(+ porto kr. 49,-)

Du sparer kr.

521,-

NYHED

Eye q er en anderledes fiskeolie til hele familien med et naturligt højt indhold af EPA – nøje afbalanceret i forhold til DHA (omega-3 fedtsyrer) i værdifuld kombination med GLA (omega-6 fedtsyrer). Specialkaffe Driller maven? Prøvfedtsyrer SylliFlor® Flerumættede omega-3 har mange vigtige funktioner med bl.a. superfood som byggested i ­cellernes membraner. Undersøgelser harøkologisk vist, at især hjer-kaffe fusioneret med den En unik lavsyrlig SylliFlor® er ristede frøskaller (Psyllium husks), vildegavne superfood chaga eller birkespejlsporsvamp. der smager og ikkeaf klistrer. Spis detder dagligt nens cellergodt har glæde fedt­syrerne, dermed kan hukommelse En kombination, der mindsker syrligheden og øger som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse. og koncentration. Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring

Glutenfri Quinoa Serie til hår og krop

Vidste du at hvedegluten/hvedeprotein anvendt i hud og hårpleje kan udløse allergi? Green People anvender Quinoa som proteinkilde, et komplet og antallet af antioxidanter i kaffen. Kaffen bliver mere glutenfrit protein med en enestående aminosyremavevenlig og mindsker de sure opstød forbundet balance, rig på vitaminerne E & B og uden risiko for med syrlig kaffe. Passer godt til alle kaffe-elskere og allergiske reaktioner. især godt til træning eller til at styrke immunforsvaVælg mellem Quinoa shampoo, balsam, shower gel, Betingelser: ret. Findes i helsekostbutikker rundt om i landet og styling serum, deodorant og lotion. Tilbuddet gælder kun personer, Green der ikkePeople har abonneret Naturli de seneste 6 månei vores egen butik Råhygge i Torvehallerne. tilbyderpå over 100 certificerede der. Abonnementet er gældende for 4 eller 8 numre og løber herefter videre til kr. 340,økologiske og veganske produkter til hele familien. Se mere på Råhygge.comom året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. De første 4 eller 8 numre (afhængig af hvilket tilbud, der benyttes) er bindende, og abonnementet kan der­efter opsiges til udløb når Forhandles af Helsam/Helsekostforretninger. som helst. Tilbuddet gælder til og med 2. maj 2018 eller så længe lager haves. www.greenpeople.dk/info@greenpeople.dk

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502 Gratis vareprøver på www.biodanepharma.com Køb på apoteket, i helsekostforretninger, i matas og på www.biodanepharma.com • tlf. 75 555 777

Veganske kosttilskud Veg D-3: Vitamin D fra en hel vegetabilsk kilde og i den effektive D-3 formen (Cholecalciferol). Det har været ønskelig at lokalisere en plantebaseret kilde til vitamin D-3. Veg D-3 indeholder hele 75 ug D-3 og med solsikkelecithin for at sikre en effektiv udnyttelse. VegOmega-3: VegOmega-3® er et af Nordens stærkeste algeolie Omega-3 produkter. En kapsel indeholder 250 mg DHA og 125 mg EPA. Olien er 100 % plantebaseret, idet den er udvundet af havalger.

OmniVegan: OmniVegan® med hele 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre essentielle næringsstoffer. OmniVegan® er et oplagt valg for veganere samtidig med at produktet kan anvendes af vegetarer m.fl. Veg B12: Vitamin B12 i sin mest effektive form: Methylcobalamin, som er den biologisk aktive form af Vitamin B12, der er den form hvori B12 optages i kroppen. Smeltetabletten har en styrke på 1000 µg. Fås hos Helsekostforretninger, Helsam-butikker samt Webshops.

67


natur energi

Livskvalitet i vitaminform www.naturenergi.dk

Naturli-2018-07  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2018-07  

Danmarks alternative sundhedsmagasin