Page 43

/ krop Selvfølgelig kan det være svært at sammenligne fødsler, for hver fødsel er jo sin helt egen, men hun valgte grupperne ud fra, at alle kvinder var nogenlunde ”ens”, i samme situation osv. Og forsøget var helt overbevisende. Fødselsmodning virkede I den gruppe, der havde fået modnet kroppen inden fødslen, var der 32 pct. færre kejsersnit, 31 pct. færre epiduralblokader (bedøvelse) 35 pct. færre indgreb overhovedet samtidig med, at deres fødsler gik en til to timer hurtigere end kontrolgruppens. Det er simpelthen noget, der burde få vores danske jordemødre og fødselslæger til at spærre øjnene op og begynde at interessere sig for, hvordan det dog kunne lade sig gøre. Allerede som helt nyuddannet akupunktør begyndte jeg at interessere mig for emnet fertilitet. Og da mange af de kvinder, jeg hjalp til graviditet, valgte at fortsætte med behandlingerne, for at undgå spontan abort, behandle kvalme og træthed osv., så var det bare en naturlig forlængelse, at tilbyde kvinderne den fødselsforberedende akupunktur fra deres uge 37. Akupunkturen tager udgangspunkt i tilstand Måske er det selve akupunkturens svaghed, at den kan behandle alt. I princippet i hvert fald. Det lyder simpelthen for overdrevent og reklameagtigt.

Men i akupunkturens verden behøver man ingen lægelig diagnose for at kunne hjælpe, for man behandler efter, hvilke udtryk lidelsen/sygdommen har – det man ser eller hører, når patienten fortæller, hvordan vedkommende har det. På den måde kan man spore, hvilke organer, der er i dårlig balance, og behandle ud fra det. Når det handler om den gravide krop, arbejder man så med de faktorer, man ved, en kvinde har behov for til en fødsel. Hvad har gravide brug for? Hun har behov for god energi i underlivet, at hendes bækkenled og muskler kan være bløde, eftergivelige og elastiske, at hendes sind er i god balance, så hun ikke føler angst og dermed spænder imod, at livmodermunden er klar til at åbne osv. På den måde kommer kvindens egne iboende fødselskræfter lettest frem og kan bruges, når fødslen går i gang. Før jeg blev akupunktør, var jeg bevægelsespædagog i mange år. Og i det fag arbejdede jeg også med emnet graviditet og fødsel og underviste bl.a. i fødselsforberedelse. Ofte er jeg stødt på personer, der skal være fødselshjælpere (f.eks. den kommende far, men også veninder, søstre og mødre), som helt ærligt følte sig noget utrygge ved at stå overfor en opgave uden jobbeskrivelse overhovedet. Man får jo kun denne ene chance. Og tænk, hvis man ikke kunne gøre noget som helst, bare stå og se på og vride hænder?  Og ud over lære dem lændemassage og åndedrætsteknikker, begyndte jeg at undervise dem i, hvilke smertelindrende punkter de kunne anvende med akupressur. Det betød, at de nu havde en velassorteret værktøjskasse, som de kunne bruge efter de behov, der opstod. Samlet viden Så kom behovet fra min side om at

“Man får jo kun denne ene chance. Og tænk, hvis man ikke kunne gøre noget som helst, bare stå og se på og vride hænder?”

Al medicin har bivirkninger! Også den medicin, som bruges under fødsler. En epiduralblokade bedøver dit underliv via en indsprøjtning lagt i rygmarven. Det betyder, at det kan være svært eller helt umuligt at mærke den del af din krop, som jo skal være i fokus. Ja, det er selve meningen med bedøvelsen, at du bliver følelsesløs, men det er ikke særlig godt, når du skal føde. Det kan være svært at mærke, når du får presseveer, og du får sværere ved at bruge dine fødselskræfter, det kan endda være du ikke engang kan stå og gå rundt … Et kejsersnit er en stor operation. Det betyder, at du i ugerne efter ikke kan bevæge dig frit, for du har fået skåret dine mavemuskler over. Men hvad de færreste tænker over, så har du tilmed fået skåret dine energibaner over, dine meridianer. Det kan bestemt godt trække lange spor og svække den energi, der skal gå til vigtige organer f.eks. nyre, mave og lever. Får organer ikke tilstrækkelig energi, kan der med tiden opstå alverdens ubalancer og sygdomme. Selvfølgelig skal vi kunne hjælpe ad medicinsk vej. Når det er absolut nødvendigt at få barnet ud i en fart, så skal vi kunne lave et kejsersnit. Og der er ingen tvivl om, at kejsersnittet har reddet liv.

Forskel på akupunktur og akupressur Akupunktur betyder at stikke i et akupunktur-punkt. Akupressur betyder at trykke/massere i et akupunkturpunkt. Nåle kan du ikke selv behandle med, men tryk kan du sagtens. Det er en meget velegnet metode til selvbehandling. Man kan trykke/massere eller bare have intentionen og blidt sende energi i ind i punktet. Så finder kroppen selv ud af at justere og arbejde med den energi, der nu er aktiveret.

43

Naturli-2018-07  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2018-07  

Danmarks alternative sundhedsmagasin