Page 1

en holdning til livet

tema

ft

Grøn fornu

Tager du vand fra hanen?

Selina Juul: Vi spilder stadig ufattelig meget mad Forargelse og undren er drivkraften i Selina Juuls kamp mod madspild.

– Eller ved du, hvor forurenet det er?

+

Genbrug dine grøntsager og spar

Sunde prinsesser

One pot:

Mindre opvask - mere smag

– giv pyntesygen nogle grønne alternativer

Nr. 0x 2018 / Cellefabrikker / Grøn bæredygtighed? / NAD+-vitaminet til hjernen Uro? Find fornuften / Mindful motion / Kamille og safran til glæde og trøst www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk


pharma nord

Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel

type 2 diabetes Spis dig fra

Bio-Qinon Q10, det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes

ATP-molekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og B2-vitamin (riboflavin).

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

DK_Q10_AD_Naturli_210x275_0418

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk


/ indhold

Spar opv�k og få mere smag

14

Det rene vand ... eller forurenet?

tema ft Grøn fornu

30

Grønt genbrug Lær at gendyrke dine grøntsager eller bruge hele planten.

Drikkevand fra hanen er måske snart en

36

saga blot.

One pot: Skru ned for opvasken

20

Lav al mad i én gryde eller fad – og oplev større smag.

Din medicin, mad og benzin er levende!

58

Levende celler bruges i produktionen mange steder

Kamille og safran

– også til kosttilskud.

Mød naturens trøst ved angst

08

24

Bare det er bæredygtigt? Hvad ligger bag begrebet, og hvordan

og en krydret lykkepille.

44

Supervitamin giver håb ved

bliver du mere grøn?

hjernesygdomme NAD+ har levet en skyggetilværelse, men er nu genopdaget.

54

46

At være pyntesyg behøver ikke

... mens du motionerer – lær at gøre

længere være kemi-farligt.

det på en mindful måde.

RE N

DET

. .. E L ND A V

LER FORU RE

N E

T?

E

Sunde prinsesser

Slip hovedet fri ...

Der går stadig ufattelig meget mad til spilde Selina Juul er på en mission mod mindre spild.

52

Bekymret? Find fornuften frem Kom uro og nervøsitet i forkøbet – planlæg og træk vejret.

60

Brevkasser Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

3


Leder /

Skal din halvvejs-status være bæredygtig? Sommerferien er for mange signal om, at vi er nået halvvejs igennem året, hvilket giver anledning til en mindre status – i hvert fald over, hvad der ikke skal med hjem fra ferien, eller hvilke nye vaner, der skal startes op. Det kan også være, at du gør som mig: Render rundt som en tosse i ugerne op til ferien for at være sikker på, at alt er på plads, for derefter at trække stikket helt ud den første tid. Tømme hovedet og glæde sig over, at man kun skal planlægge næste måltid, og (måske) hvornår man skal sove! I år skal min ferie oven i købet være forholdsvis begivenhedsløs – ingen forkromede planer om rejser eller gæster. Men mon ikke der dukker nogen op? Ellers ved jeg alligevel, at jeg nok skal få tiden til at gå. Ferier har det jo med at slutte. Fokus på omverdenen I år vil jeg dog være lidt på forkant og notere mig, hvad det er, der sker, når jeg giver mig selv lov til at drysse rundt. Så får jeg nemlig idéer, og når de er gode nok, giver de energi. Måske de oven i købet skal hjælpes lidt på vej af en status: Hvad går godt, og hvor kunne der med fordel sættes ind, skiftes ud, gøres om? I år har jeg oven i købet dette skønne nummer af Naturli i baghovedet, som er lidt anderledes: Her er nemlig rigtig meget fokus på, hvordan du kan hjælpe din omverden. Hvordan vi med fælles indsats kan gøre en forskel, og hvordan vi kan gøre det lettere, sjovere og billigere. Fornuftigt at passe på kloden For selvom vi altid er interesseret i vores egne udfordringer og skavanker, så er der vel ikke noget vigtigere end det store hele? Uden andre, uden naturen, uden kloden, så er vi intet! Når vi gør noget godt for omverdenen, er det til glæde for os selv. Jeg ønsker dig masser af inspiration samt en grøn, solrig og bæredygtig sommer!

4

abonnement

9644 4502

“For selvom vi altid er interesseret i vores egne udfordringer og skavanker, så er der vel ikke noget vigtigere end det store hele?” Malene Tonnung, Redaktør

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online. 4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 / Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Scanpix/Iris


ANNONCE

Start dit

VÆGTTAB I DAG Coffee Diet™ er en tablet baseret på grønne kaffebønner og glucomannan. Glucomannan bidrager til vægttab i forbindelse med en energireduceret kost. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 3 gram.

UKT OD

I 2015 blev Coffee Diet kåret af de danske ETS PRnew nordic helsekostbutikker ÅR med ordene : · Det virker · Hurtigt på beatet · STOR efterspørgsel og god markedsføring af produktet · Gode tilbagemeldinger · Et intelligent sammensat produkt · Rigtig god til at under- støtte et vægttab

Det gode råd gør forskellen

Coffee Diet ™ kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til producenten New Nordic på 46 33 76 00.

www.matas.dk

Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store


/ oase

Friske ben?

Tørve-hud?

De fleste af os kender hestekastanien, men det er ikke sikkert, at du er klar over, at den indeholder en ret vital ingrediens – nemlig stoffet aescin, som er meget effektivt til styrkelse af karvæggene i venerne i benene. Hvis du plages af træthed, uro og hævelse i benene, så kan et hestekastanie-produkt være til gavn og lindring. A. Vogels Aesculaforce Forte hjælper på kriblen, hævelser, tyngdefornemmelse, smerter, brænden og kløen i benene. Ved at styrke karvæggene får du også færre karsprængninger og kan undgå nogle af de mindre attraktive blå streger på sommerbenene, ligesom effekten også kan være god mod hæmorider. Aesculaforce forhandles af helsekostbutikker, Matas og på Bioforce.dk, og fås også som lindrende gel til benene.

TurBliss er fra Estland, et land med skove og moser, og derfor har tørv altid været en vigtig naturressource til opvarmning og haver. Men tørv i Estland er også rig på næringsstoffer, som kan bruges i naturkosmetik. TurBliss fremstiller tørvemasker til alle hudtyper – naturlige veganske og økologiske masker af høj kvalitet, der forkæler dig og din hud. F.eks. er TurBliss Bioactive Firming and Toning en vegansk ansigtsmaske, som stimulerer hyaluronsyre og kollagenproduktionen i huden. Det balneologiske tørv fra Estland kombineret med melissa gør, at masken har en stærk opstrammende effekt. Økologisk Rosenvand tilfører fugt og toner huden, mens humic og fulvic-syrer øger cellefornyelse og genopretter hudens normale funktion. Find TurBliss-maskerne i din helsekost.

Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Insektstik? Sommeren er skøn, men det er de små bevingede væsner ikke altid – i hvert fald ikke, når de stikker! Bite Away er en effektiv behandling af myggestik, hvepsestik, hestebremsebid og loppebid på kun tre sekunder ved hjælp af varme. Hvis Bite Away anvendes straks efter et stik, minimeres smerte, kløe og hævelse betydeligt. Når den anvendes senere, selv efter flere timer, vil kløen minimeres betydeligt eller helt forsvinde og en evt. hævelse vil forsvinde hurtigere. Den er enkel at bruge – selv børn kan betjene Bite Away-pennen, som ikke fylder mere end en stor kuglepen og derfor er nem at have med sig. Bite Away forhandles i helsekostbutikker samt udvalgte Matasbutikker. Den kan også købes på www.medicwiotech.dk til vejl. 279,-.

Forhandlerinfo: Organic Beauty Supply, tlf. 91 83 55 77

Forhandlerinfo: Medic Wiotech, tlf. 46 11 66 69

Holder maven ferie? Har du oplevet, at maven går i stå på ferierejsen? Fremmed mad, ændret dagsrytme og uvante toiletforhold kan få fordøjelsen ud af balance. Det giver både mavekneb, udspilet mave, luft og andet ubehag. SylliFlor loppefrøskaller kan derfor være rare at have med på rejsen. Det er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller til at drysse på morgenmaden eller indtage sammen med et glas vand. Loppefrøskallerne er ristede, så de bliver sprøde og ikke klistrer. To teske-

6

fulde SylliFlor holder maven i gang - så naturen kan gå sin gang. Fås Naturel eller med smag af Vanilje, Malt, Kakao eller Æble og kanel. Du kan bestille smagsprøver på www.biodanepharma.com. Find SylliFlor i helsekostbutikker, hos matas og på apoteket. Forhandlerinfo: Biodane Pharma, tlf. 75 55 57 77


/ oase

Ej blot til pynt Kender du Danmarks vilde orkidéer? De er fredede, smukke – og selvom de færreste kender dem – er samtlige af Danmarks 51 vilde orkidéer nu til pynt via en ny plakat produceret af Peder Størup fra Naturbeskyttelse.dk. Hovedparten af orkidéerne er fotograferet i naturen af Peder Størup i 2016 og 2017. Tre forsvundne arter er fotograferet i Sverige. Overskud fra salg på Natur-shop.dk vil gå til arbejdet med Naturbeskyttelse.dk, og udover orkidé-plakaten kan du også få sommerfugle og natsværmere på væggen. Plakaten måler 70 x 100 cm.

OPTIMALE TILSKUD TIL SENIORER! Berthelsen Senior er en specielt sammensat kombination af 12 vitaminer, 9 mineraler og 3 urter, som vedligeholder seniorkroppens mange funktioner. Sammen med Berthelsen KalkBalance+ med bioaktivt og let optageligt calcium og magnesium, plantebaseret vitamin D3 samt K2 sikrer du din krop de bedste forudsætninger for et sundt seniorliv. Fås i helsekostbutikker, hos Matas og på førende apoteker og webshops.

MED

Beskyttede vitaminer Omnimin er en multivitamin, som indeholder hele 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre næringsstoffer med fokus på alsidighed, styrke og optagelighed. Som noget nyt er vitaminpillen nu betrukket med en ny naturlig coating, der giver en høj grad af stabilitet og lysbeskyttelse af de aktive næringsstoffer i tabletten. Dette betyder også, at traditionelt anvendte tekniske hjælpestoffer som titaniumdioxid ikke længere er nødvendigt at anvende. Farven på tabletterne er lettere gul baseret på naturlige farvestoffer fra saflor og citron. Du finder Omnimin i din helsekost. Forhandlerinfo: Biosym, tlf. 97 25 20 15

SKR

UELÅ

G!

N T E M I N! A L P TA MED D3-VI U N ET ER BAS

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk @berthelsennaturprodukter |

@berthelsen_naturprodukter

7


liv / Af/ Malene Hedegaard Foto/ Mikkel Hansen, Per Gudmann, Constanze Tillmann og Miljø- og Fødevareministeriet

Der går stadig ufattelig meget mad til spilde Når det gælder bekæmpelse af madspild, er Selina Juul Danmarks ukronede dronning. I år er det ti år siden, hun stiftede bevægelsen Stop Spild Af Mad – og hvad, der startede som et protestopråb på Facebook, er i dag en både national og international spiller med vægt. Vi fangede bevægelsens travle stifter til en snak om de første ti år på madbarrikaderne.

Undren, forargelse og handlekraft. Et mix af de tre ingredienser i ret indbyrdes mængdeforhold er tilsyneladende opskriften på en succesfuld protestbevægelse med ørenlyd hos lovgivere, forbrugere og industri. I hvert fald hvis man hedder Selina Juul, og ens mission er at ændre samfundets madkultur: – Da jeg kom til Danmark, blev jeg forbløffet og forarget over, hvordan folk omgikkes mad her. Når man er vokset op med stor fødevare-knaphed, er det et chok at se mad blive smidt ud på rutinebasis. Det gjorde mig vred og vakte en trang hos mig til at gøre noget ved det, fortæller Danmarks madspilds-græsrod par excellence. Brød i skraldespanden Selina Juul kom hertil fra Rusland som 13-årig

“Alene i Danmark kasserer vi hvert år over 700.000 ton mad, og af det står husholdningerne for hele 247.000 ton” 8

i 1993. Mødet med det danske samfund var overvejende positivt, for her mødte hun en orden og en velfærd, som hun ikke kendte hjemmefra: – Gaderne var rene og pæne, der var ingen, der sultede eller gik fulde og voldelige rundt i gaderne, folk var venlige og hjælpsomme. Hvis man blev syg, kunne man komme gratis på hospitalet. Det var et fantastisk paradis at komme til, husker hun. Men på ét punkt oplevede den unge Selina dog danskerne som skødesløse grænsende til det respektløse. Når det gjaldt vores forhold til mad, var der ikke meget af den ordentlighed, som hun ellers så gennemsyre samfundet: – I 10. klasse var jeg i erhvervspraktik hos en centerbager, hvor de hver aften ved lukketid smed sækkevis af brød ud. Jeg var chokeret og spurgte, om vi ikke skulle give det til hjemløse eller til nogle heste i lokalområdet og fik det svar, at “næh, sådan her gør vi i Danmark, og du skal ikke være besværlig”. Jeg husker også, hvordan mine klassekammerater


/ liv

9


liv /

Hjemme hos H.K.H. Prinsesse Marie.

smed de fine madpakker ud, som deres forældre gav dem med hjemmefra, for at kunne gå på McDonald’s i stedet. Det forargede mig, fortæller hun.

“Det er ekstremt vigtigt, at vi ikke agerer madspildspoliti og skælder ud, for det gider folk ikke høre på. I stedet skal vi vise, hvad man hver især kan gøre, for madspildsområdet er fuldt af lavthængende frugter” 10

Artikel gav startskuddet Forargelsen ulmede i Selina ind i hendes voksenår, mens hun så madspildskulturen fortsætte omkring sig. På en sommerferie i Kroatien sad hun og kæresten en aften og snakkede om, at der burde være en bevægelse mod madspild. Da de kom hjem, var der en stor artikel i Politiken, der handlede om, hvor meget mad (dengang 63 kilo pr. person i snit om året) vi danskere smider ud: – Den artikel føltes som et tegn. Nogen måtte gøre noget, og den nogen skulle åbenbart være mig. Og så startede jeg Facebook-siden ‘Stop Spild Af Mad’. Året var 2008, og dengang var opmærksomheden på madspild endnu begrænset. Alligevel må der have været et momentum i befolkningen, for følgerne strømmede til siden, og efter tre måneder ringede supermarkedskæden Rema og sagde, at de nu – inspireret af Selina Juuls opråb – ville stoppe deres praksis med mængderabatter og i stedet tilskynde til køb af enkeltstyksvarer. ‘Ta’ mig – jeg er single’ blev sloganet for den kampagne, der skulle sætte fokus på det store spild af blandt andet enkeltbananer. Andre supermarkedskæder fulgte trop med lignende tiltag, og både danske og udenlandske medier begyndte

at henvende sig for at få interviews med den dansk-russiske ildsjæl. Inden længe var Selina Juul en kendt og hyppig deltager i den offentlige debat. Værdikædens to ender I dag har Facebook-siden, der startede det hele, over 65.000 følgere, og man kan dårligt finde en kæde eller madproducent, der ikke har en formuleret madspildspolitik. Så Selina Juuls initiativ må siges at have båret frugt. Ifølge hende er der dog stadig masser at gøre på madspildsfronten: – Der går stadig ufattelig meget mad til spilde. Alene i Danmark kasserer vi hvert år over 700.000 ton mad, og af det står husholdningerne for hele 247.000 ton. Så der er stadig meget at vinde, siger hun og forklarer, at man i fagterminologien skelner mellem madspild og fødevaretab: – I Vesten er problemet størst i slutningen af værdikæden, det vil sige i detailhandlen og især hos forbrugerne. Det kalder vi madspild. I


/ liv

“Hvis nogen for ti år siden havde fortalt mig, hvor gigantisk stort det ville blive, havde jeg sagt "ja-ja, den er god med dig"” de fattige lande sker fødevaretabet især i starten af værdikæden, det vil sige på marken eller undervejs fra mark til forarbejdning, på grund af ringe køleforhold og andre svagheder i infrastrukturen. Det er to meget forskellige problemstillinger, og vi skal sætte ind begge steder, understreger hun. Derfor kan vi heller ikke læne os tilbage og tro, at problemerne er løst alene ved, at vi begynder at indsamle bioaffald fra husholdningerne og omdanne det til biogas: – Affaldssortering er supergodt, og hjemme hos os bruger vi vores grønne biospand flittigt. Det er fantastisk, at flere danske kommuner begynder at indsamle madaffald og sende det til bioforgasning, men det løser kun det delproblem, der ligger allersidst i værdikæden, påpeger hun.

området er fuldt af lavthængende frugter. Hvis man fortæller folk, at de kan spare over 7.000 kr. om året, så er det noget, enhver kan forholde sig til. Ingen gider købe ind til skraldespanden, hvis det kan undgås, pointerer den engagerede aktivist og tilføjer: – Heldigvis er vi allerede kommet rigtig langt. De nyeste tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at danskerne siden 2011 har reduceret madspildet med 14.000 ton, og 85 pct. af danskerne kender nu til madspilds-problematikken. Vi er ikke i mål, men vi er på rette vej, konstaterer hun glad. Klima-paradokset Arbejdet mod madspild har ført Selina Juul vidt omkring. Hun har talt på FN-konferencer, er blevet interviewet af BBC og CNN og blogger fast på det toneangivende amerikanske netmedie Huffington Post. Den megen opmærksomhed kan dog ikke nødvendigvis aflæses på bankkontoen: – Stop Spild Af Mad bygger på frivillighed, og indtil forrige år fik ikke engang jeg løn for mit arbejde. Lige nu kører vi på projektmidler fra Tuborgfondet, hvilket jeg er meget taknemmelig for. Men de udløber til september, så hvad der sker derefter er stadig åbent, fortæller hun.

Kort om Selina Juul • Født 1980 i Moskva, flyttede i 1993 med sin mor til Danmark. • Uddannet grafisk designer fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2006. Startede i 2008 bevægelsen Stop Spild Af Mad. • Har modtaget en række priser og udmærkelser for sit arbejde mod madspild, herunder Nordisk Råds natur- og miljøpris, Svend Auken-prisen og Ridderkorset Pro Utilitate Hominum. Har talt på konferencer verden over, bl.a. FN’s verdenskongres SAVE FOOD i Düsseldorf og klimatopmødet COP 23 i Bonn. Blogger fast om madspild på The Huffington Post. • Bor i København med sin kæreste Jakob.

Vi skal ikke være madpoliti Selina Juul gør meget ud af, at madspildsbevægelsen ikke må blive noget med løftede pegefingre og militante udmeldinger: – Det er ekstremt vigtigt, at vi ikke agerer madspildspoliti og skælder ud, for det gider folk ikke høre på. I stedet skal vi vise, hvad man hver især kan gøre, for madspilds­

“Når man er vokset op med stor føde­vare­ knaphed, er det et chok at se mad blive smidt ud på rutine­ basis”

Selina Juul taler på FN verdenskongres SAVE FOOD 2017.

11


liv /

10 gode råd til dig, der vil mindske dit madspild • Køb ind med hovedet, ikke med maven, og hav altid indkøbsseddel med. • Køb mad fra datohylden, hvis du regner med at bruge det samme dag. • Tænk efter, før du falder for supermarkedets mængderabatter: Hvis du alligevel ender med at smide ud, er besvarelsen spildt. • Opbevar maden rigtigt. • Hold orden i dit køleskab og stil de ­ældste varer forrest. • Tænk i portionsstørrelser til dem, du laver mad til: Hvor meget spiser hver enkelt person i husstanden? Hvis du altid laver for meget pasta/ris, så lav mindre. Husk at begge dele vokser til cirka dobbelt mængde ved tilberedning. • Har du alligevel fået lavet for meget mad, så frys ned. Gerne i portionsstørrelser, så det er let at tø op igen. Undgå UFO’er (Uidentificerbare Frosne Objekter) og sæt etiketter på dine fryserester.

“Jeg er meget optaget af klimaproblematikken og flyver kun, når det er nødvendigt. Jeg har ikke kørekort, så når jeg rejser indenrigs, er det altid med tog eller bus” Naturli har fanget den travle madspilds­aktivist mellem udlandskonferencer i Polen, Island og Tyskland. Hvordan ser hun på det paradoks, at arbejdet for bedre ressource­ udnyttelse indebærer så megen CO2-udledende rejseaktivitet? – Jeg er meget optaget af klimaproblematikken og flyver kun, når det er nødvendigt. Jeg har ikke kørekort, så når jeg rejser indenrigs, er det altid med tog eller bus. Flyrejserne må jeg leve med, fordi jeg betragter arbejdet mod madspild som så vigtigt, at budskabet skal fortælles så ofte som overhovedet muligt, fortæller Selina Juul, der faktisk for et par år siden blev hjemme fra en konference i Singapore netop af hensyn til CO2-regnskabet. Stort ansvar Enhver, der har hørt Selina Juul tale, kender hendes hæsblæsende diktion og høje energiniveau. Selv siger hun, at hun kører med 800 kilometer i timen, og man får indtryk af, at alle hendes vågne timer går med madspilds-arbejdet.

• Skær emballager op for at få de sidste madrester ud. • Tænk over, om rester kan bruges i andre retter eller blive til næste dags forret. • Til middag eller buffet: Stil ikke al maden frem på én gang, den holder sig bedre i køleskabet. Del f.eks. osten i to og sæt den ene halvdel frem – du kan altid sætte den anden på bordet senere. Kilde: http://www.stopspildafmad.dk/

Selina deltager i Ministerens Madklub

12

Hun er tydeligt stolt af sin bevægelses resultater og af det forhold, at hun har formået at samarbejde med samtlige danske regeringer, der har siddet i dens levetid. Partipolitisk bliver hun aldrig, for dertil er hendes arbejde for vigtigt, fastslår hun. Når man gennemlæser hendes meritter, kan man godt blive helt forpustet. Hvad tænker hun selv om den udvikling, hun og hendes bevægelse har gennemgået de sidste ti år? – Hvis nogen for ti år siden havde fortalt mig, hvor gigantisk stort det ville blive, havde jeg sagt “ja-ja, den er god med dig”. At lille Selina skulle tale foran 7.500 mennesker, optræde på BBC og ændre dagsordenen inden for madspild? Jeg ville ikke have troet dem simpelthen, ler hun. Mere end én gang er hun blevet inviteret til at deltage i kendisprogrammer og realityshows, men det siger hun konsekvent nej til: – Jeg har et stort ansvar og er meget påpasselig med at deltage i den slags. Det ville underminere min professionalitet, og så ville alt være tabt på en aften. Og det er sagen simpelthen for vigtig til, slutter Selina Juul.


Folkesparekassen

Tænk på en bank drevet af kunder - for kunder. Et fællesskab bygget på tanken om, at økonomien skal fungere for alle mennesker og med respekt for miljøet.

En bank uden aktionærer eller andre, der skal have del i et overskud, og som heller ikke spekulerer for dine penge. Sådan er Folkesparekassen. Vi spekulerer kun i en sund og holdbar økonomi. Vil du være med?

folkesparekassen.dk  86 81 16 11

13


tema / Foto/ Scanpix/Iris

Det rene vand... eller forurenet? De fleste danskere er vokset op med, at vi bare kan tænde for hanen – og vupti: Så er der friskt og rent drikkevand. Vi tænker ikke meget over det – nok mest når vi er i udlandet og skal bøvle med vand på flaske. Men det er faktisk op over, at vi begynder at reagere, hvis vi ikke skal miste vores rene postevand.

Muligvis er du fortsat af den overbevisning, at det danske drikkevand er rent, sundt og godt at drikke. Desværre er virkeligheden den, at vores engang så rene, sunde og gode drikkevand i dag er forurenet af pesticider. Miljøstyrelsen har slået alarm, for der er i de seneste år fundet adskillige pesticidrester og

nedbrydnings-produkter i det danske drikkevand, og desværre i alt for høje niveauer. En nylig kortlægning af vores vandforsyning i Danmark har med stor tydelighed vist, at vi har et problem, og et problem, der kun bliver større og større i de kommende år. Mange af landets vand-

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

“Grundvandet tilhører os allesammen, men desværre har vi ikke formået at passe godt nok på det, og måske har vi været naive”

tema ft

Grøn fornu

14


/ tema

værker har allerede i dag for høje niveauer af pesticider og nedbrydnings-produkter i vandet, men endnu flere toksiske stoffer, herunder det potentielt kræftfremkaldende stof glyphosat, der stammer fra ukrudtsmidlet Roundup, er på vej ned igennem jordlagene og forventes at ramme drikkevandet om få år. Nogle steder findes det allerede i grundvandet. Mangelfulde analyser af vand Danske vandværker undersøger rutinemæssigt kun for en brøkdel af de forskellige kemiske stoffer, der potentielt kan forekomme i drikkevandet. Nogle små, private vandværker tester måske kun for ni-ti forskellige stoffer, mellemstore vandværker for måske 22-33, andre store vandværker for flere. Generelt kan dog siges, at der ikke rutinemæssigt testes for samtlige mulige kemiske stoffer. Men det slår ikke fejl, at hver gang, der undersøges for andre pesticider eller kemiske stoffer end dem på vandværkernes lister, så er forekomsten i drikkevandet ofte tårnhøj. Sådan var det også, da der ekstraordinært blev undersøgt for sprøjtemidlet desphenyl-chloridazon. Chloridazon har været anvendt som ukrudtsmiddel i Danmark fra 1964 til 1996, hvorefter det blev forbudt. Det nedbrydes meget langsomt og er nu fundet i høje koncentrationer i drikkevandet hos foreløbig 327 danske vandværker. Hvad vi ikke ved … Det er dog langtfra alle vandværker, der siden disse opdagelser, har sørget for at teste for stoffet. Der måles nemlig ikke rutinemæssigt for chloridazon, der derfor ryger direkte ud i drikkevandet til alle os intetanende forbrugere. Og desværre i særdeles høje koncentrationer, idet målinger har vist koncentrationer op til 90 gange højere end de tilladte værdier. Eksempelvis har Nordfyns Vandværk fået dispensation til at sende

vand ud til forbrugerne med niveauer, der er 44 gange højere end grænseværdien af Desphenyl-Chloridazon i det næste halvandet år. Den seneste måling fra værket viser, at vandet i hanerne hos nordfynske beboere er 35 gange over grænseværdien. Den mest omfattende forurening findes p.t. i Guldborgsund, og den skønnes at være mere end 100 gange højere end den tilladte grænseværdi. Stoffet er såmænd også “kun” hormonforstyrrende, hæmmer børns fysiske og mentale udvikling og er mistænkt for at kunne virke kræftfremkaldende.

“Det skønnes, at der nu er pesticidrester i 43 pct. af vores grundvand” Cirka 100 vandboringer om året lukkes Vi hører ikke så meget om det, men vandværkerne har måttet lukke cirka 100 boringer om året i de seneste mange år på grund af massiv forurening. Problemet accelererer hastigt, men endnu værre er det, at drikkevandet ikke tilnærmelsesvist analyseres for alle de toksiske stoffer, som i dag er mulige forurenere af vores postevand. De steder, hvor der konstateres for høje niveauer af pesticider og nedbrydningsprodukter i vandet, fortynder man sig ofte ud af problemet. Det skønnes, at der nu er pesticidrester i 43 pct. af vores grundvand, og derfor bliver det sværere og sværere for vandværkerne at finde rent vand at fortynde med. Ingen kender dog det fulde omfang af problemet, for de nødvendige målinger foretages ikke. I mange boringer kan pesticid-indholdet – for de få pesticider, der måles for – godt være under “grænseværdien”, men alligevel gøre skade, fordi pesticiderne befinder sig i en nedbrydningsproces, der skaber nye kemiske forbindelser. Disse nye forbindelser er forskerne først for nylig blevet opmærksomme på. Miljøstyrelsen har, på baggrund af en kortlægning fra Kommunen.dk, valgt at indkalde landets vandværker til krisemøde. Miljøstyrelsen ser med stor alvor

Vandrensning derhjemme Jeg har måttet konstatere, at det vand, som jeg modtager, ikke er af ypperste kvalitet. For uden bekymring at kunne drikke rent hver dag, har jeg afprøvet en række forskellige vandrensere, og ud fra resultaterne, har jeg besluttet mig for to former for vandrensning;

1

En vandrensemaskine, som dem de anvender i Japan. Den renser og omformer almindeligt postevand til ioniseret basisk vand. Kort fortalt, så renses vandet gennem naturlige rensefiltre, og maskinen skiller vandet, og deler det i 2 slanger – en basisk og en syrlig. Det basiske drikkevand bevarer vigtige mineraler og mindsker størrelsen af vandmolekylerne via elektrolyse. Det betyder, at vandet er renere, og at vandmolekylerne bedre kan optages af kroppens celler. Med en pH-værdi på 8-10 mindskes oversyring, og kroppen hjælpes til en optimal pH-balance. Du kan indstille vandrensemaskinen til den ønskede pH-værdi, afhængigt af om du skal bruge vandet til tilberedning af grønsager, te eller kaffe eller til at drikke. Der er en udførlig vejledning med apparatet. Vær opmærksom på, at vandrensemaskiner tilbydes til meget forskellige priser i Danmark. Kulstænger, som også anvendes til at rense vandet med. De er fortrinlige, skal kun koges cirka hver 14 dag, skylles, og så er de klar til at blive anvendt igen. En stor kulstang renser en liter vand i løbet af 6 timer, hvilket til mit forbrug nødvendiggør maskinen også. Jeg synes dog, at kulstænger er både dekorative og effektive.

2

15


tema / på hele denne situation, som af flere kaldes en bombe under den danske vandforsyning.

Det livsvigtige vand Der er meget vi kan undvære og erstatte i denne verden, men vand er ikke iblandt! Uanset hvilken fødevare, vi taler om, er der brugt vand i produktionen. Og hver eneste dag kræver vores krop et par liter væske. Rent vand er langt den bedste måde at hydrere vores krop på. Det hjælper os med at rense ud på daglig basis – fra fordøjelsen og ud i huden. Dehydrering vil selv i mindre skala kunne have alvorlige konsekvenser for vores sundhed, da rigtig mange funktioner i kroppen er afhængig af, at vi får væske nok. Hovedpine, tørre læber og forstoppelse kan være tegn på, at du ikke får den mængde vand, du har behov for.  Med alderen mister mange lidt af tørstfornemmelsen – det er derfor rigtig vigtigt for ældre at være bevidste om at få vand løbende gennem dagen.

“Hver gang, der under­ søges for andre pesticider eller kemiske stoffer end dem på vandværkernes lister, så er forekomsten i drikkevandet ofte tårnhøj” 16

Nitrat i drikkevandet Ny dansk forskning slog for nylig fast, at nitrat i drikkevandet kan give kræft. Nitrat eller kvælstof, der anvendes i landbruget som gødning, ender i stor stil i grundvandet ligesom pesticiderne. Over halvdelen af landbrugets forbrug af nitrat ender i miljøet og i grundvandet. Og selv beskedne niveauer af nitrat eller kvælstof i grundvandet kan give kræft, viste forskningsresultaterne. EU’s grænse for nitrat i drikkevand ligger på 50 milligram pr. liter. Er niveauerne højere end 100 milligram pr. liter, så har det hidtil været betegnet som sundhedsskadeligt. Disse grænseværdier rykker den nye forskning ved, for undersøgelsen viser, at niveauer helt ned til 3,87 mg pr. liter eller lavere øger risikoen for tarmkræft. Mange danske boringer har i dag niveauer, der ligger over 50 milligram pr. liter. Med dette studie er der sat fornyet fokus på kvaliteten af det danske postevand. Den danske drikkevandskvalitet er i den grad under pres, jeg vil næsten sige, at udsagnet om, at vi har verdens reneste drikkevand, må betegnes som helt og aldeles stendødt. Det er komplet uforståeligt, at der ikke sættes ind med alle kræfter fra Miljøministeriets side for at få rettet op på kvaliteten af det vand, som vi alle sammen er så afhængige af hver dag. Miljøforsker: Pesticider i drikkevandet kan gøre os syge Danmarks miljøforsker nummer et, Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, mener, at situationen skal tages dybt alvorligt. Forurenet drikkevand kan gøre os syge, og desuden kan en øget påvirkning fra en lang række toksiske stoffer samtidig fremkalde den såkaldte cocktaileffekt, hvor et stofs negative sundhedsmæssige effekt mangedobles på grund af tilstedeværelsen af andre toksiske stoffer. Udfordringerne står således i kø for de danske vandværker:

Landbrugets brug af pesticider, kvælstof og svampemidler har forurenet vores dyrebare grundvand, og vi eksponeres i dag alle sammen potentielt for disse toksiske stoffer. Forureningen har også ført til stigende resistensproblemer, og stoffet chloridazon mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, men også resistensskabende. Og så den seneste forskning, der viser, at selv ganske små koncentrationer af nitrat kan øge risikoen for tyktarmskræft. Hvor længe kan vi drikke vandet? Situationen er alvorlig, og kræver omgående politisk indgriben. Det, vi har brug for, er en holdbar og langsigtet løsning, der kan rense og sikre rent drikkevand til alle os danskere. Som situationen er nu, er forureningen af vores postevand en tikkende bombe under folkesundheden i Danmark. Vi kan kun håbe på, at danske vandværker nu forhåbentlig pålægges rutinemæssigt at måle for alle muligt forekommende pesticider og nedbrydnings-produkter, som der i dag ikke måles for. Desværre viser historien, at niveauerne ofte er irriterende høje, hver gang der ekstraordinært måles. Muligvis vil konklusionen være den værst tænkelige; at vi ikke kan drikke vandet, som det er. Derfor trænger der i den grad til en overordnet og fremsynet politisk indsats på dette område, og det haster. Jeg tilhører den generation, der kan huske, at politikere og eksperter forsikrede os om, at pesticider aldrig ville kunne trænge igennem jordlage-

Nitrat bliver til nitrit Nitrat udledes af landbruget, og meget af det ender i grundvandet. Nitrat tilsættes også mange fødevarer, pålæg, pølser og røgede produkter. Det omdannes i tarmen til nitrit eller nitrosaminer, der er kræftfremkaldende. Det kan efter min mening betale sig at begrænse indtaget. Danske økologisk producerede pølser og pålægsprodukter er ikke tilsat nitrat, selvom det er tilladt i udenlandsk økologisk producerede pølser etc.


/ tema ne og nå ned til grundvandet. Det er sket nu, og vi har miseren. Få styr på dit drikkevand Det, vi kan gøre, er at gå på nettet og tjekke vores drikkevandskvalitet. Men der er ikke meget at hente, når der findes tusindvis af pesticidrester og nedbrydnings-produkter, som der ikke rutinemæssigt måles for, for slet ikke at nævne, at der i grænseværdierne ikke er taget højde for den såkaldte cocktaileffekt. Cocktaileffekten er et udtryk for den effekt, der kan ses, når flere forskellige kemiske stoffer er tilstede samtidig. Det kan potentielt øge den sundhedsskadelige virkning af et enkelt stof med op til hundrede gange. Vi er afhængige af rent drikkevand, og vi er afhængige af, at de ansvarlige myndigheder er troværdige, for det er vores og vores efterkommeres sundhed, der afhænger af, at vi kan stole på dem, der har ansvaret for grundvand og drikkevand i Danmark. Grundvandet tilhører os allesammen, men desværre har vi ikke formået at passe godt nok på det, og måske har vi været naive. Som det er nu, så indtager vi danskere dagligt et par liter vand hver dag, som vi tror er sundt, men som måske kan vise sig at være lige det modsatte. Vi må derfor forlange, at der sættes fokus på vi danskeres sundhed. Vi må insistere på, at vores ansvarlige minister arbejder målrettet henimod en rensning af det danske drikkevand, for det er nødvendigt. Rens dit eget vand Indtil de ansvarlige tager reelt ansvar og handler, så kan du træffe din beslutning. Jeg har truffet min og valgt at investere i en vandrensemaskine, der netop renser vandet ved hjælp af kulfiltre, der udskiftes en gang om året. Det er enkelt og effektivt. Du kan også anvende kulstænger, de er billigere, men jeg har valgt rensemaskinen, fordi den er mere effektiv, fjerner mere og er let at anvende i hverdagen. Der findes mange forskellige vandrensemaskiner på markedet, det kan du tjekke ud, ligesom jeg gjorde.

Der er kun os til at tage vare om vores sundhed og helbred, og til at tage hånd om udfordringer som disse. Det kræver en indsats at få skabt ideelle forhold for vores drikkevand, men hver eneste velovervejede handling tæller. Kilder: Kommunen.dk https://www.kommunen.dk/artikel/pesticidproblem-det-ligner-en-regulaer-katestrofefor-vandforsyningen https://www.emu.dk/sites/default/files/ BAM.pdf

Chloridazon Stoffet Desphenyl-Chloridazon er et nedbrydningsprodukt fra svampegiften Chloridazon. Det er et ukrudtsmiddel, der har været anvendt til blandt andet roer, rødbeder og løg frem til 1996, hvor det blev forbudt. Stoffet er nu fundet i vores drikkevand.

“Selv ganske små koncentrationer af nitrat kan øge risikoen for tyktarmskræft”

17


/ oase

Du skal lære ... ... At læse, for at kunne læse og lære. Når børn skal lære at læse foregår det ved, at milliarder af nerveceller i hjernen skal meddele sig til hinanden i et specifikt og kompliceret mønster. Kommunikationen sker via cellernes vægge (cellemembranerne), og ny forskning viser, at når børn skal lære at læse, er det ikke lige meget, hvilke fedtsyrer cellernes vægge er opbygget af. Flere store engelske undersøgelser har allerede vist, at det er de to livsnødvendige flerumættede fedtsyrer omega 3 og omega 6, der er brug for. Og nu støtter en undersøgelse på Göteborg Universitet op om de engelske resultater. 154 helt almindelige svenske 9-10-årige skolebørn fik enten equazen eye q-olier med omega 3 og 6 eller neutral olie. Gruppen, der fik den aktive olie forbedrede læsehastighed og oplæsning markant i forhold til kontrolgruppen i løbet af tre måneder. De svenske resultater pegede i øvrigt også på, at ’specielt drenge, som i forvejen har koncentrationsudfordringer, forbedrer deres læseforståelse, når de får et tilskud af omega3/omega-6. Eye q fås herhjemme i helsekostforretninger og Matas. Forhandlerinfo: Novasel, tlf. 63 23 00 02

Ud og møde nye ... ... Bakterier? Hvis ferien går mod fremmede himmelstrøg og bakterier, er det godt at have tilskud med, der kan hjælpe maven akut med at skaffe sig af med mindre venlige af slagsen. LactiPlus Travel indeholder den probiotiske gær Saccharomyces boulardii og mælkesyrebakterier i en praktisk rejsestørrelse, der heller ikke behøver at blive opbevaret i køleskab. Mens mælkesyrebakterierne forebygger, er det gæren, der træder til, hvis der opstår rejsemave. Mange bakterier hæfter sig nemlig til gæren, som derfor kan sende dem på porten – eller i kummen, om du vil Gærcellerne forsvinder af sig selv og koloniserer sig ikke i tarmen, som mælkesyrebakterierne gør. Find LactiPlus Travel i helsekostforretninger og bioforce.dk. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

18

Og den anklagede er ... ... Sukker! En banebrydende bog har set dagens lys på dansk: ’Anklagen mod sukker’. Her sammenfatter den anerkendte amerikanske videnskabsjournalist Gary Taubes de mange anklager, der kan rettes mod sukker. Sukker får med stor sandsynlighed rollen som dette århundredes tobak – og Taubes kan dokumentere hvorfor. Sukker findes overalt, og det er en afgørende faktor i forhold til den globale diabetes- og fedmeepidemi, der gør hele befolkninger syge. Sukker støttes både skjult og åbent af en stærk industriel lobby. Bogen er medrivende og underholdende – samt skræmmende i alle sine eksempler på, hvordan sukkeret har fundet vej til alverdens afkroge af vores kost og hverdag. Selv tobaksindustrien flirter med sukkeret, hvilket muligvis har medført endnu mere vanedannende og skadelige produkter herfra. I dag er det tæt ved umuligt at undgå sukker, med mindre du selv laver al sin mad fra bunden. Så læs bogen og få endnu større motivation til at lave din egen mad! Anklagen mod sukker – en afdækning af sukkeret sande natur og industriens søde løgne, af Gary Taubes, Direction Books, 352 sider, vejl. pris kr. 329,-.


Styr på dit blodsukker?

/ tema

90 80 70 60 50

100%

20 10 0

10%

12%

Op til 10 gange bedre optagelighed Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

chromiu ic

EU approved effect

st yea –

30

ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. En god måde at sikre dette på er ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater som for eksempel pasta, hvidt brød og sodavand samt slik. Disse fødevarer har nemlig et højt indhold af stivelse og sukker og medvirker derfor til at ødelægge din blodsukkerbalance. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise, som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

m

40

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

Biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise

– orga n

100 %

ChromoP r Danmark ecise er organiske s eneste til blodsu chromgær kkerkont rol

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

19

DK_Chrom_Ad_Naturli_210x275_0516

Pharma nord


tema / Af/ Freja Fredsted Dumont Foto/ Scanpix/Iris

tema Grøn fornuft

Din medicin, mad og benzin er levende! 38.000 danskere arbejder i en branche, hvor der bruges levende celler i produktionen. Vi sætter fokus på de udfordringer, krav og muligheder, det giver, når produktet er levende på et usynligt plan.

I fremtidens samfund kan der blive mangel på nogle af de stoffer, vi bruger i dag. Det kunne være produkter som olie, visse fødevarer og ingredienser til medicin som følge af befolkningsudviklingen. Men tænk, hvis vi ikke behøvede at tære på naturens ressourcer – og i stedet kunne dyrke og gro dem selv! Svaret findes faktisk allerede i genteknologien – en teknologi med meget store muligheder, hvis den bliver brugt med omtanke – den vil kunne gavne miljøet, samfundet og menneskers sundhed ved at producere bæredygtige kemikalier, fødevarer og lægemidler af ”opdrættede” levende celler. Cellefabrikker eksisterer allerede i vid udstrækning og herhjemme bruges de bl.a. i produktionen af naturlægemidler og kosttilskud. Spormineralet selen er et godt eksempel på, at fremstillingen af et højt optageligt tilskud gøres bedst med levende celler. Men først lidt om baggrunden for cellefabrikker … Hvorfor er cellefabrikker interessante? Naturen råder over mange spændende biologiske stoffer og proteiner, der

20

kan være nyttige for os. Det er bare ikke altid muligt at udvinde store nok mængder fra naturlige planter eller organismer, og det er oftest heller ikke miljøvenligt, når vi gør det – og det er her, cellefabrikker bliver interessante. – Vi har faktisk brugt cellefabrikker i mange år. Gær er en naturlig cellefabrik, som kan bruges til at fremstille øl, brød og biobrændsel. Mælkesyrebakterier er naturlige cellefabrikker, som kan fermentere vores mælkeprodukter og danne mælkesyre og forskellige aromaer, siger Irina Bodirina, seniorforsker hos DTU Biosustain og fortsætter: – Over de sidste 40 år, hvor genetic engineering tog til, kunne forskere skabe nye cellefabrikker, som ikke fandtes i naturen – og på den måde udvikle processer til fremstilling af insulin, enzymer, bæredygtig plastik og alt muligt andet. Cellefabrikken bliver altså via genteknologi omdannet til at producere et stof, som den ikke naturligt ville producere, for eksempel insulin eller vanillin – både sikkert, i store mængder og helt uden at tære på naturens ressourcer. Bedre sødestoffer med bioteknologi Et eksempel på, hvordan bioteknologi kan løse et problem, er fremstilling af stevia-sødestoffer. En ste-

“Vi har faktisk brugt cellefabrikker i mange år. Gær er en naturlig cellefabrik, som kan bruges til at fremstille øl, brød og biobrændsel”

via-plante indeholder en blanding af steviolglycosider, som er 100-300 sødere end sukker og ingen kalorier indeholder. Da de også stimulerer insulinproduktionen, er de meget populære for diabetikere. Men nogle steviolglycosider, som findes naturligt i planten, har en bitter eftersmag, der er næsten umulig at fjerne ved oprensning. – For at kunne producere kun de søde steviolglycosider uden en bitter eftersmag, har forskere lavet en gærcelle-fabrik. Det nye produkt forventes snart at komme på markeret og vil gøre en stor gavn ved at forebygge sukkersyge blandt dem, der drikker meget sodavand, siger Irina Borodina. Insekthunners parringsduft i cellefabrikker – Jeg arbejder lige nu på et projekt, hvor vi bruger cellefabrikker til at producere insektferomoner, som kan bruges til erstatning for pesticider. På den måde kan man håndtere insektangreb på markerne – helt uden at bruge giftige sprøjtemidler, siger Irina Borodina. Måden, hvorpå man bruger insektferomoner, er ved at udskille


/ tema

nogle små mængder feromoner i luften, som huninsekter normalt udskiller. Når der er mange feromoner i luften, bliver hannen forvirret og kan ikke finde hunnen – og på den måde forebygger man parringer. Det giver ingen larver og dermed ingen skader på afgrøderne. – Det er en meget skånsom metode. Når man sprøjter med almindelige sprøjtemidler, ødelægger man økosystemet, fordi man også dræber alle de gavnlige insekter. Men med feromonerne forstyrrer man kun parringen hos en be-

Hvad er cellefabrikker? En cellefabrik er en bakterie eller dyre-/gær-celle, som er levende celler, der kan danne produkter, vi mennesker skal bruge; lige fra øl og plastik til vanilje og insulin. Man indsætter et eller flere gener, der koder for et bestemt protein (som enzym der skal bruges i vaskepulver) eller der kodes for enzymer, som skal fungere inde i cellerne og gennemføre biokemiske reaktioner for at fremstille et bestemt stof (som enzymer, der kan forvandle sukker til alkohol). Derefter fermenteres cellerne i store fermenteringstanke, hvilket minder meget om en ølbrygningsproces. Til sidst oprenser man produktet, om det er et protein, som insulin, eller et kemisk stof, som sødestof. Cellerne selv kommer ikke i slutproduktet, de bliver faktisk dræbt, efter de har gjort deres arbejde og produceret det stof, vi havde brug for. Dermed indeholder ingen af produkterne GMO-materiale, og kan bruges til alt fra mad til plastik og biobrændsel. Kilde: http://www.biotechacademy.dk/undervisningsprojekter/gymnasiale-projekter/diabetesforloeb#del-3__cellefabrikker

21


tema /

Patent på optagelig gærselen Danske Pharma Nord har ved hjælp af levende celler udviklet deres patenterede gærselen – SelenoPrecise, der igen og igen har vist sin effekt og optagelighed i undersøgelser. Gærselen kommer fra gærceller, som dyrkes i et selenholdigt næringssubstrat. En af de ting, der gør gærselen så unik, er dets indehold af methylselenocystein samt en lang række andre organiske selenforbindelser, som ligner den naturlige selen-variation, der findes i kosten, og som ifølge videnskabelige undersøgelser er vigtige. Gæren inaktiveres efterfølgende ved hjælp af varme og bliver til et letoptageligt selenrigt proteinstof.

“allerede i dag skaber cellefabrikker arbejde til omtrent 38.000 danskere” 22

stemt art af insekter, der gør mest skade, siger Irina Borodina. Bedre behandling af sukkersyge og vækstmangel Teknologien med cellefabrikker har f.eks. gjort, at det i dag ikke længere er nødvendigt at udvinde insulin fra slagtede svin eller køers bugspytkirtler til behandling af sukkersyge, som man ellers gjorde tidligere. I dag produceres insulin nemlig af cellefabrikker i store tanke. Insulin fra køer og svin ligner oven i købet ikke humant insulin helt og kan derfor bl.a. give allergiske reaktioner. Novo Nordisk, som fremstiller insulin ved hjælp af gær, er Danmarks femte største arbejdsgiver. Takket være cellefabrikker er det heller ikke nødvendigt at udtrække væksthormon fra menneskehjerner til børn med vækstmangel; insulin og væksthormon er i dag to af mange proteiner, som gensplejsede mikroorganismer producerer rent og sikkert. Danmarks eneste medicinske gær-selen Pharma Nord har i snart 15 år arbejdet med cellefabrikker og står i dag med den eneste organiske selen-råvare, der er godkendt til medicinsk brug. Når Pharma Nord laver sin egen selen-råvare, foregår det på deres gærcellefabrik, hvor der i en proces ”kodes” gærceller til at omdanne uorganisk selen til naturlig og organisk selen, som kroppen let kan optage. En af de store fordele ved denne metode er, at man opnår en lang række selentyper, som er identiske med dem, vi får igennem vores kost. På den måde kan vi indtage syntetisk fremstillet selen, som er naturidentisk. Men hvorfor er selen overhovedet vigtigt? Selen er et livsvigtigt mineral for kroppen, og vi kan normalt kun få det igennem kosten. Korn, kød, fisk og visse nødder indeholder meget selen. Men mange steder i verden er der såkaldte lavselen-områder, hvilket betyder, at jordbunden ikke indeholder nok selen til planter og dyr. Lavt selenindhold fører til sygelighed og ringe forplantningsevne hos dyr, hvilket er en dårlig forretning. Derfor bliver Pharma Nords produkter fra gæren SelenoPrecise, også solgt i over 40 forskellige lande i hele verden. Cellefabrikker er en kæmpe industri i Danmark Mange er ikke klar over det – men allerede i dag skaber cellefabrikker arbejde til omtrent

38.000 danskere, og op mod 40 procent af Danmarks såkaldte bruttoværditilvækst produceres i denne industri – til stor gavn for dansk erhvervsliv. Det kan derfor godt betale sig at forske i bedre forgæringsprocesser, da det vil gavne dansk erhvervsliv, forklarer direktør for DTU Biosustain Bernhard Palsson til DTU nyheder. – Hvis Danmark skal blive ved med at leve af at producere bæredygtige kemikalier, fødevarer og lægemidler, skal vi løse udfordringerne, så produktionen bliver mere effektiv, siger han og fortsætter: – I dag bliver mange cellefabrikker aldrig brugt i industrien, fordi opskaleringen er for svær og omkostningstung. Derfor skal det være lettere at forberede celler til storproduktion. Gevinsten kan potentielt være milliarder af kroner. Hvor går grænsen for genteknologi? Ved hjælp af genteknologien er menneskeheden i dag i stand til at lave om på naturens dna på alle mulige måder. Men som mange andre teknologier kan genteknologi også misbruges eller utilsigtet skabe fejl. Derfor er brugen af genteknologi omgærdet af vigtige etiske spørgsmål og reguleret af EU-lovgivning. Med de efterhånden udvidede muligheder for at flytte rundt på gener og ændre dem, er det vigtigt at tage etisk stilling til, hvor grænserne skal sættes. For selvom genteknologien kan hjælpe os i mange sammenhænge, så kan der også opstå situationer, hvor genteknologien kan medføre en vis risiko for uoprettelig spredning af fremmede gener i naturen. Man må derfor vurdere, om brugen er acceptabel, f.eks. hvis nytteværdien kan betyde, at der reddes liv, eller at prisen på dyrkningen af afgrøderne falder.


Konkurrence

Vind bæredygtig tandpleje! Sig farvel til plastik og goddag til bambus med dette skønne sæt til den daglige tandpleje. Deltag i vores konkurrence, hvor vi udlodder 5 familietandpleje til ligeså mange heldige vindere. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 20. august 2018. Bæredygtig pleje til hele familien Med Hydrophil-tandbørsterne får du en mulighed for at droppe plastik og i stedet børste bisserne med en bionedbrydelig og bæredygtig bambus-tandbørste, som oven i købet kan suppleres af et etui til rejsebrug i bambus. • Biomed er en 99 pct. naturlig fluorfri tandpasta, der fås med forskellig effekt – i vinderpakkerne får du: Charcoal med kul, Superwhite med kokos og Calcimax med havsalt. • Vömel er plastikfri og bionedbrydelig tandtråd. I vinderpakken fra Organic Beauty Supply får du: • 4 stk. bambustandbørster • 1 stk. bambustandbørste-etui • 3 stk. Biomed tandpasta • 1 stk. Vömel tandtråd

Familietandpleje Værdi:

371,-

Spørgsmål: Hvilken ingrediens hjælper med at gøre tænderne hvidere i Biomed Charcoal?  Bambuskul  Mint  Klor

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

 Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt. EMAIL:

Send dit svar senest den 20. august 2018 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 05-2018”


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

tema

nuft Grøn for

Bare det er

y g d t e i g r t æ ? b De senere år har bæredygtighed været meget hypet – og det smager da også godt i markedsføringen at slå på, at noget er miljøvenligt og fremstillet under tålelige forhold for både mennesker og planet. Men er produkter nødvendigvis gode, fordi de er bæredygtige? Og hvad betyder egentlig mest i det endelige regnskab?

24


/ Tema

Bæredygtighed er en sjov fluffy størrelse. Mest fordi ordet kan dække over rigtig mange forhold – det kan nemlig både handle om, at noget er økonomisk, miljømæssigt eller socialt forsvarligt. Altså kan det betale sig i forhold til et alternativ, hvis man vil have en given gevinst! De senere år er bæredygtighed især blevet forbundet med miljøet – for uanset, hvor griske vi er, dæmrer det for flere og flere, at vi intet er uden Moder Jord, rent vand og en luft, vi tør indånde. Men begrebet giver stadig mulighed for fortolkninger og misbrug, ligesom regnskabet kan tage sig noget anderledes ud, når man regner efter. Vi har fundet nogle områder, hvor du som forbruger kan

være opmærksom, og måske blive klogere på, hvordan du med en lille indsats kan gøre en forskel. Ingen af os går helt i et nul-regnskab gennem livet. Men vi sætter større eller mindre aftryk på vores fælles jord, så vi håber, du vil lade dig inspirere til at gøre det lidt grønnere for alle. Dette er dog ikke en bæredygtigheds-guide fra A-Z, nærmere et nedslag på aktuel viden, idéer og tankevækkende pointer.

“Vi er intet uden Moder Jord, rent vand og luft, vi tør indånde”

Når virksomheder gør produkter grønne Greenwashing er et ord opstået i kølvandet på den store hype omkring bæredygtighed. Kort fortalt er ordet affødt af hvidvaskning, der jo som bekendt dækker over at ‘vaske’ sorte penge hvide. I greenwashing handler det om at vaske sorte virksomheder eller brands grønne. Det betyder altså, at produktet ikke er nær så grønt og bæredygtigt fremstillet, som markedsføringen lader fortælle. Problemet er ifølge miljøorganisationer stigende, og derfor har de som modsvar intensiveret overvågningen. Alt efter syndens størrelse vil organisationerne herefter forsøge at gøre opmærksom på forseelsen gennem medier og protester. Men der er efterhånden mange områder, hvor vi som forbrugere selv er nødt til at være kritiske og på stikkerne, hvis vi ikke vil falde for virksomhedernes markedsføring på et for spinkelt grundlag.

Sådan kan du spotte greenwashing: • Tjek om det grønne budskab nu også kan passe. Søg evt. på virksomhedernes websites – er der meget information? Eller ser du meget flertydighed? Hvis ordene er vage og uspecifikke, så er der ofte tale om greenwashing. • Afleder markedsføringen dig fra at se det større billede? Når de store miljøsyndere sætter gang i søde kampagner for at redde dyr eller skov i stedet for at stoppe miljøsvineriet, så er det greenwashing. • Kan ordene misforstås? Siger de en hel masse uden dybere mening? Er der substans i informationen? Kan deres påstande bevises med certifikationer eller fakta? • Hvad med udseendet på produktet? Er pakken grøn, måske med en masse naturbilleder? Bruges der ord som naturligt eller grøn – uden forklaring på, hvad det betyder? • Virker påstanden for god til at være rigtig i markedsføringen? Virker det overdrevent?  • Hvad siger din mavefornemmelse? Er det tomt reklamegejl?  • Er du i tvivl, så google det – der er gode chancer for, at andre har undret sig og fundet ud af mere.

25


tema /

Lær dine bæredygtige produkter at kende Rigtig meget af det, vi spiser, indtager, omgiver os med kommer fra naturen. Men der er stor forskel på, hvor stort et aftryk forskellige planter og dyr sætter på klimaregnskabet. Du ved nok allerede, at oksekød er en alvorlig belastning for miljøet. Eller at bomuldproduktion kræver store mængder vand. Men hvis alternativet er udelukkende at gå i uld og spise fisk, der er overfisket, så har du ikke gjort så mange en tjeneste. Til gengæld findes der mere nøjsomme eller hurtigtvoksende planter, der rækker længere og dermed bedre betaler sig. Kål og rodfrugter er gode eksempler på fødevarer, som mætter og nærer – og så er det oven i købet billig plantemad. Men selvfølgelig går regnskabet ikke op, hvis du altid smider at halvt kålhoved ud. Så tænk over dit forbrug, og hvordan du får det hele brugt! Ligeledes, når du køber møbler – vælg altid FSC-mærket – så du ikke deltager i udryddelsen af regnskoven. Og evt. betræk, der ikke består af læder, sart stof eller andet, der får dig til at forbruge hurtigt igen.

Hamp – en meget bæredygtig plante! Hampplanten er om noget en bæredygtig plante, både fordi den er hårdfør og nøjsom, men især fordi hele planten kan bruges og så er den næringsrig! Tidligere lavede man papir af hamp – selv dollarsedlen var lavet af hamppapir en overgang, og plantens stærke fibre kan bruges til tøj, reb og beklædninger. Den hamp, der produceres økologisk i Danmark, leverer hampefrø med en noget nær perfekt ernæringsmæssig sammensætning, både hvad angår fedtsyrer og aminosyrer. Du kan altså næsten leve udelukkende af planten! Mange forbinder dog stadig planten med de euforiserende stoffer, som også kan udvindes, og desværre har det længe overskygget alle fordelene ved den nøjsomme plante. At cannabisolien fra hamp også har vist sig at have gode sundhedsmæssige egenskaber, har i nogen grad medvirket til, at hampen er blevet mere stueren – og under alle omstændigheder har vi set flere og flere spændende hampprodukter på markedet de senere år.

Plastik – poser, flasker og øer Plastikposerne fik pludseligt et øjebliks medhold, da DTUs undersøgelse omkring plastikposer versus genbrugelige bomuldsposer ramte medierne i vinter. Men undersøgelsen, der viste, at plastikposer var bedre og mere miljørigtige at anvende end bomuldsnet, var baseret på et rimelig ensidigt og snævert grundlag. Kort fortalt lød konklusionen, at du skal bruge din stofpose 7100 gange, før det er et alternativ, der belaster miljøet mindre en plastikposen. Men beregningen var udelukkende baseret på nedbrydningen af ozonlaget som parameter, og man havde forudsat, at plastikposen altid endte på et dansk forbrændingsanlæg. Havde man inddraget andre parametre, havde miljøregnskabet set anderledes ud. Skal man uddrage noget positivt af undersøgelsen, så er det, at vi selvfølgelig altid skal være kritiske overfor alternativer til plastik. For ja, bomuldsdyrkninger er miljøbelastende, ligesom glas og andre alternativer til plastikprodukter. Til gengæld er det ikke dem, der hober sig op som øer rundt omkring i verdenshavene.

26

Gode råd omkring emballage At købe mad pakket i plastik føles ikke altid rigtigt, men hvis alternativet er kartoner, glas eller dåser, som IKKE genbruges, så kan det være det mindst lige så miljøbelastende. • Køb dit eget forråd af gode glasbeholdere og brug dem igen og igen til opbevaring af mad og rester. • Genbrug poser og kasser, når du handler ind – uanset, hvad materialet er, så er genbrug en god ting. • Du kan i dag finde rigtig mange gode løsninger til at pakke mad ind – genbrugelige vokspapirer i stedet for staniol og plastik, dåser/bøtter hvor luften kan suges ud og holdbarheden på maden forlænges, smarte drikkedunke i glas m.m. • Bionedbrydelig plast er opfundet, men det er langt fra alle steder i landet, at man har en miljøvenlig affaldsordning, der tager højde for dette. • Sæt dig ind i din kommunes affaldsordning og sorter, så dit affald belaster mindst muligt på sin videre færd.


/ tema

Ny bog med bæredygtige tips

Mærker kan snyde Fairtrade, svanemærket, EU-blomsten, Øko-tex osv. Der er masser af mærker at kigge efter, og som garanterer, at der tages hensyn til miljø, mennesker og i sidste ende dig i fremstillingen af de forskellige produkter. Men de fleste mærker gives efter en standard, der ikke nødvendigvis garanterer, at det er bæredygtigt i alleryderste led. Hvis du vil vide præcis, hvad de forskellige mærker dækker over, er det let at finde på nettet. Men fordi sprøjtemidler er undgået i produktionen, er det jo ikke ensbetydende med, at det er bæredygtigt at fragte produktet om på den anden side af jorden. En økologisk tomat fra Spanien kan således lyde uhensigtsmæssigt, men hvis alternativet er en drivhustomat uden for sæson fra Danmark, kan den spanske tomat godt være den mest bæredygtige.

‘Bæredygtig livsstil’ er en ny bog med masser af forslag til dig, der søger inspiration og viden om, hvordan du kan gøre en forskel. Calina Leonhardt, blogger på NeoHippie.dk og praksisekspert i Zero Waste, minimalisme og miljøvenlig livsstil, giver i bogen sine tips til, hvordan du kan ændre dine vaner og vende tilbage til en mere simpel og bæredygtig levevis uden at gå på kompromis med hverken smag eller komfort. Udgivet på People’s Press til vejl. pris kr. 249,95.

Genbrug er guld! Vi lever i et brug-og-smid-væk-samfund, og selvom vi på nogle fronter er blevet mere bevidste, er det blevet så let og billigt at anskaffe sig nyt, når noget går i stykker eller bliver gammelt, at vi sjældent giver det mange overvejelser. Men hver gang vi udskifter et møbel, noget elektronik, et stykke tøj eller dele af boligen, så skal denne del produceres, transporteres og opbevares. Så hvis du kan købe brugt, genbruge dele eller sælge/forære dine aflagte sager, så har du sparet miljøet for en del af denne belastning hver gang. Mulighederne for genbrug er mangedoblet de senere år, hvor miljøbevidste ildsjæle har fået sjove og genbrugelige idéer til, hvordan vi kan blive bedre til at udnytte de produkter, vi allerede har fremstillet en gang. Så antikvitetshandlere, loppemarkeder og genbrugsbutikker er ikke de eneste muligheder.

Hvordan vælger du bæredygtigt i supermarkedet?

Nyere genbrugsmuligheder

• Økologiske varer er mere bæredygtigt fremstillet end en tilsvarende konventionel vare fra samme område.

• Med internettet og facebook er der åbnet op for en masse hurtig privatsalg af alt fra tøj til møbler, redskaber og elektronik. Meld dig til en lokal ‘køb og salg’-gruppe på Facebook, hvis du ikke allerede har gjort det.

• Vælg sæsonvarer og gerne lokale varer, hvor det er muligt. Tænk over, om det er nødvendigt med jordbær om vinteren!

• Nogle byggematerialer kan med stor fordel genbruges, fordi de har mange ekstra år i sig – og så slipper du for nye materialer, der ofte står og “afgasser” kemi fra fremstillingen i starten. Et eksempel er genbyg.dk, men du kan også google og finde forhandlere tæt på dig.

• Kommer varen langvejs fra, så kig efter de forskellige mærker, der kan fortælle noget om fremstillingen: Fairtrade, FSC osv. • Gå uden om mængderabatter, hvis du godt ved, at du ikke får brugt det hele. • Kød (især oksekød), frosne fisk og ost er nogle af de mest CO2-tunge fødevarer, mens grøntsager og frugt belaster mindst. Ris og vin er de tungeste i henholdsvis korn- og drikkevare-kategorierne, men når alligevel ikke op i nærheden af en stor bøf. 

• Tøj er et af de områder, hvor genbrug altid har eksisteret – måske især fordi mange af os får købt noget, der aldrig bliver slidt, og som vi derfor gerne ser får større gavn andre steder. I dag kan du oven i købet sætte tøjgenbrug i system ved at tilmelde dig forskellige ordninger, f.eks. med børnetøj, hvor du sender det brugte retur og for nyt i større størrelser. • Loppemarkeder og bagagerumssalg er blevet mere almindelige, og så er det en rigtig hyggelig måde at finde nyt til boligen eller andre gode tilbud. Kilder: kforum.dk, Videnskab.dk, goingzerowaste.com

27


/ oase

Bæredygtig hygiejne

Det rene affald!

Fair Squared Period Cup er en blød bio-nedbrydelig og bæredygtig menstruationskop, fremstillet af 100 pct. ren naturgummi fra Horana Fair Rubber plantagen i Sri Lanka. En menstruations-kop er en genanvendelig hygiejneartikel, som skåner miljøet for affald, og når den som Period Cup er fremstillet af et naturlig plantebaseret materiale, kan den enten smides i kompostbunken eller graves ned i haven, når den skal skiftes ud – ca. efter 2 år. Koppen samler blodet op, og du kan trygt bruge den på alle menstruationsdage og om natten, uanset om du bløder lidt eller bløder meget, da den kan samle op til tre gange mere blod end en almindelig tampon. Du tømmer blot og skyller koppen efter brug, så er den klar igen. Menstruationskoppen kan anvendes ved sport, svømning samt anden fysisk aktivitet. Ved korrekt brug kan den sjældent mærkes. Find den i din helsekostforretning.

Ecover har nu lanceret sin opvaskeserie i emballage af 100 pct. genbrugsplast. Plastikflaskerne, der desuden stadig er genbrugelige, er lavet af polyethylenterephthalat (PET) indsamlet i Europa. Materialet kommer typisk fra sodavands- og vandflasker. De nye rengøringsflasker efterlader dermed 70 pct. mindre CO2-aftryk i fremstillingen end ved nye plastikflasker. Det nye gennemsigtige udseende gør det lettere at genbruge plasten igen. Ecover, der producerer rengøringsmidler med fokus på miljøet, har forpligtiget sig til at have indført 100 pct. genbrugsplast i 2020. Find Ecover i supermarkeder og helsekostforretninger.

Forhandlerinfo: Organic Beauty Supply, tlf. 91 83 55 77

Rent tyggeri

Forhandlerinfo: Bräuner, tlf. 96 74 05 25

True Gum er et nyt danskproduceret tyggegummi lavet udelukkende på naturlige, højkvalitets-råvarer. Det betyder, at True Gum er fuldstændig fri for aspartam, plastik og hormonforstyrrende stoffer. Valget af naturlige ingredienser gør også True Gum bionedbrydeligt – det opløses af sig selv over tid, hvis det havner i naturen eller på gaderne. True Gum kan købes i 7-eleven butikker landet over, samt en lang række helsekostbutikker, cafeer og livsstilsbutikker.

Mænd bag ny babymos Moseriet er grundlagt af fire unge mænd fra Nordjylland, heraf tre fædre, der hurtigt erfarede, at de sunde og nærende måltider til børnene hurtigt blev erstattet af ”den lette løsning” i den travle hverdag eller på farten. Derfor stiftede de Moseriet med en fælles målsætning: At give børn sund og nærende mad i en travl hverdag. Resultatet blev til økologiske smoothies og grønsagsmos fyldt med gode danske råvarer, der er med til at udfordre børns smagsløg. Her er de gode, men glemte råva-

28

rer såsom majroe, kålrabi og stikkelsbær i spil, for at slå et slag for det lokale og bæredygtige og bevæge sig væk fra de søde produkter, som børn hurtigt favoriserer. Der er nu syv forskellige smoothies på markedet, fire grønsagsvarianter, som fungerer godt til de mindste børn fra 6 måneders alderen og tre frugtvarianter til større børn og barnlige sjæle. Moseriets smoothies og mos kan findes på moseriet.dk eller i Helsambutikkerne.


Frihed til bevægelse! Gurkemeje styrker dit bevægeapparat Højt indhold af gurkemeje og ingefær med antioxidante egenskaber Gurkemeje bidrager til at styrke kroppens bevægeapparat Understøtter immunforsvarets normale funktion Vegan-mærket og lette at sluge

Vegetabilske kapsler Solide indholdsstoffer der virker Fri for hjælpestoffer og tilsætningsstoffer Bioforce Danmark AS, tlf. 8770 8770

Biorto serien er meningsfyldte kosttilskud uden tilsætningsstoffer.

29


Foto/ Scanpix/Iris, Trine Vesteraa

Helseteket

bæredygtighed

Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

“I stedet for at smide det ud, kan du plante det overskydende stykke forårsløg med rødder i en krukke, og så vil løget skyde igen” 30

Grønt genbrug Hvis du har have, har du måske allerede høstet de første friske afgrøder i år. Men du behøver faktisk ikke at have et stort stykke jord eller en veltilrettelagt køkkenhave for at kunne lave dine egne grøntsager eller få mere ud af dine grønne indkøb. Når det hele summer af liv, og de danske grøntsager begynder at indfinde sig i butikkerne, er vi rigtig mange, der drømmer om at kunne dyrke vores egne råvarer. Ønsket om selv at dyrke sin mad behøver ikke blive ved drømmen, for selvom du ikke har en have eller kun har en meget lille have, kan du sagtens gå i gang. Du behøver faktisk heller ikke gå ud og købe frø og planter, du kan nemlig bytte dig frem til planter og frø eller gendyrke dit grøntsagsaffald. Der er overraskende mange måder, hvorpå vi kan udnytte naturens råvarer, mindske spild og lade de grønne fingre udfolde sig. Gendyrk – brug det grønne igen og igen Vi har med god grund fået øjnene op for at begrænse (mad)spild, og mange af os ønsker at bevæge os væk fra smid-ud-ogkøb-nyt-kulturen. Går du og drømmer om at dyrke dine egne grøntsager og krydderurter, men ikke rigtig er kommet i gang – måske på grund af pladsmangel – er der stor gevinst ved at gendyrke. Når du gendyrker, kan du nemlig kombinere lysten til at dyrke selv og udnytte dine indkøbte madvarer fuldt ud. Og det kræver ikke en gartneruddannelse for at få et vellykket resultat.

Princippet i at gendyrke er, at meget af det grøntsagsaffald, du normalt vil smide ud, enten sættes i vand eller urtepotter med jord og derved spirer på ny. Et eksempel kan være forårsløg, som vi skærer det nederste af, hvor roden sidder. I stedet for at smide det ud, kan du plante det overskydende stykke forårsløg med rødder i en krukke, og så vil løget skyde igen. Du kan efter nogle dage vælge at bruge af de nye skud, eller vente til løget er helt vokset ud igen. Det største udbytte får du ved at gendyrke i forår, sommer og tidligt efterår, men du kan også gendyrke vinteren over i vindueskarmen. Hvad kan gendyrkes? Der er mange grøntsager, som kan gendyrkes eksempelvis løg, kål, rødbeder, gulerødder, kartofler, porre, hvidløg, forskellige salattyper, selleri og fennikel. Nogle af grøntsagerne kan gro i mindre potter, mens kartofler kræver større potter. Der findes et utal af pladsbesparende løsninger i byggemarkederne, så det gælder bare om at finde den løsning, der passer til dine boligforhold.


/ helseteket

Gulerødder:

Dyrkes gulerødder indenfor i en potte, får du fint grønt drys til din mad fra toppen, men har du mulighed for at plante den ud i jorden, så får du en ny gulerod. Det eneste, du skal gøre, er at plante det øverste stykke af guleroden, hvor toppen sidder. Efter et stykke tid vil guleroden spire igen og lave en ny top og eventuelt gulerod.

Porrer og kål:

Porrer gendyrkes på samme måde som forårsløg, men når man gendyrker porrer skal man ikke lade sig narre af visne blade. Undervejs i processen kan det nemlig se ud, som om porren visner, men den er i stedet ved at lave et løg, som en ny porre kan vokse frem af. Ved gendyrkning af kål og salat er det den hvide stub, vi ellers smider ud, der plantes igen.

at gendyrke hele potten med krydderurter eller fordele stilke i flere potter, så de på den måde får mere plads. Hvis du genplanter stilke, kan det være en fordel at sætte stilkene i vand indtil de får rødder og så plante dem i en potte med jord.

Eksotiske planter:

Det er også muligt at gendyrke mere eksotiske planter som ananas og avokado, men det kræver lidt tålmodighed. Når du gendyrker en ananas, er det den grønne top, du bruger. Du skal være omhyggelig med at fjerne al frugtkødet, da det ellers vil rådne. De nederste blade fjernes ligeledes, så noget af stokken er fri for blade. Sæt ananassen i et glas med vand, til den begynder at få rødder og plant herefter ananassen i en potte med jord.

Pasning af det gendyrkede Dyrker du indenfor i vindueskarmen, vil de fleste planter gerne have lys, men ikke stærkt sollys. Dyrker du på altanen, må du tage højde for vind og vejr, og eventuelt lave lidt afskærmning for hård blæst. Hvilke planter, der er velegnede at dyrke på din altan afhænger også af, hvor meget sol og skygge der er. På hjemmesiden altan-inspiration.dk er der masser af gode råd at hente. Det er vigtigt at vande ofte, når vi benytter krukker og potter, så jorden ikke tørrer ud. Det er bedst at vande

“Dyrkes gulerødder indenfor i en potte, får du fint grønt drys til din mad fra toppen, men har du mulighed for at plante den ud i jorden, så får du en ny gulerod”

Krydderurter:

Krydderurter er oplagte at gendyrke, så der er slet ikke nogen grund til at smide dem ud, selv om det meste er brugt. Du kan vælge

31


helseteket / enten om morgenen eller om aftenen, for vandet kan tørre for hurtigt ud i den til tider hårde eftermiddagssol. Spis rub og stub Der er flere planter, hvor vi kan blive bedre til at udnytte det hele og ikke smide dele af planten væk. Rødbeder, hvor stilke og blade fint kan udnyttes. De små blade er gode til salat, og de store kan svitses kort på panden og spises som tilbehør til maden. Stilkene kan skam også bruges og er bedst let dampet eller svitset på panden. Radiser – de spæde blade kan ligeledes bruges i salater eller kan anvendes til pesto sammen med andet grønt. Broccoli, hvor mange synes, at stokken virker for grov og derfor vælger kun at bruge broccolibuketterne. Men stokken smager dejligt, og kan både spises rå eller let tilberedt. Stokken er også god at juice. Græskar indeholder kerner til nye græskar og er derved et godt eksempel på en grøntsag, hvor man kan udnytte hele planten. Kernerne kan nemlig enten rengøres og tørres, så kernerne kan bruges til dyrkning af nye græskar, eller kernerne kan ristes og spises. Bærbuske – her kan du faktisk tørre blade fra hindbær og solbær og bruge dem til te. Husk ukrudtet! Har du have, må du heller ikke glemme det spiselige ukrudt som skvalderkål, mælkebøtteblade og brændenælder. Det er ikke planter, vi typisk selv planter, men nu, når de er så glade for at vokse både her og der, kan vi lige så godt benytte os af dem. Vælg de spæde blade, da de store kan blive for grove og bitre. Hjemmelavet urtesalt Har du overskud af krydderurter og spiselige blade, kan de tørres og bruges til din egen urtesalt, som i øvrigt bliver meget dekorativ, hvis du også kommer tørrede blade fra morgenfruer og/eller kornblomster deri. Du kan finde en opskrift på hjemmelavet urtesalt på naturli.dk i artiklen: ”Mere end bare salt”. Tørrede morgenfrueblade er desuden gode til te, og afkølet morgenfruete kan bruges til at duppe på irriteret hud f.eks. ved eksem og hudafskrabninger.

“Broccoli og rucola har tendens til at blive dårlige, inden spirerne er klar til at blive spist, så prøv at dyrk dem i vat ligesom karse” 32

Frøbyt og plantemarked En anden måde at udnytte mere af planterne er at lade dem sætte frø, og på den måde kan vi blive selvforsynende med frø til næste plantning. Vi kan let få mange flere frø, end vi selv kan bruge. FRØ PUPUP er et midlertidigt frøbyttemarked, hvor alle kan bytte eller få frø til dyrkning. Bag FRØ PUPUP står foreningerne Praktisk Økologi og Foreningen Frøsamlerne, som med initiativet gerne vil sætte fokus på diversiteten af spiselige planter. Du kan selv arrangere en FRØ POPUP og få vejledning på www.froepopup.dk

Mange steder rundt om i landet er det muligt at bytte planter. Lige som med frøbytte er det en god måde at give overskydende planter videre til andre og få nye spændende planter med hjem. Miljørigtige materialer og jordkvalitet Det kan se super trendy ud, når vi planter i alt fra smarte genbrugsfund til bildæk, men det er bestemt ikke en god ide, når vi skal spise planterne. Langt fra alle disse materialer er lavet til fødevarer, og kemien fra materialerne kan trænge ud i jorden og hermed over i planterne. Vælg derfor materialer, der er egnede til at dyrke fødevarer i. Jorden, du dyrker i, skal også være af god kvalitet for at få gode og sunde planter. Typen af jord afhænger af, hvilke planter du skal så. Såog priklejord har et lavt indhold af tilgængelige mineraler, hvilket er nødvendigt, da jord med et højere indhold af tilgængelige mineraler kan svide de små rødder. Derfor kan du ikke bare bruge almindelig blomstermuld til grøntsager og krydderurter. Få råd og vejledning hos planteskolen og vælg gerne jord i økologisk kvalitet. Spiring i spirebakker Spiring er en anden og let måde at selv-dyrke. Det kræver hverken megen plads, jord eller potter – kun en spirebakke eller spireglas. Desuden er friske spirer perfekte til at variere sin kost, for spirer giver en helt anden smagsoplevelse af bønner, linser, kerner, frø og korn, end hvis de tilberedes ved kogning og bagning. Spirer er meget næringsrige, for ved spiring frigives vitaminer og mineraler, for at spiren kan bryde frem og vokse. Det er muligt at spire kikærter, mungbønner (traditionelle bønnespirer), rødbeder, broccoli, karse, rucola, lucerne, boghvede, quinoa, solsikke, hørfrø og linser m.fl. Nogle bælgfrugter må ikke spires, fordi de har et højt indhold af lektiner. Derfor skal du ikke spire f.eks. kidneybønner samt hvide og sorte bønner.


/ helseteket Hvis du lige som jeg synes, at broccoli og rucola har tendens til at blive dårlige, inden spirerne er klar til at blive spist, så prøv at dyrk dem i vat ligesom karse. Vild mad Har du slet ikke lyst til at hjemmedyrke, eller vil du tilføje lidt ekstra krydderi til hjemmedyrkningen, kan du også finde mad i naturen. Der er mange spiselige planter, du kan finde i det fri. Desuden er der frugttræer og -buske, der står og venter på, at vi kommer forbi og plukker. Flere steder arrangeres der sanketure med en guide, hvilket sikrer, at vi kun får spiselige planter med hjem. Du kan bruge app’en ‘Byhøst – vild råvareguide’ til at finde steder i nærheden af dig, hvor det er muligt at samle vilde råvarer. Når man sanker, er der nogle regler, som skal overholdes – eksempelvis kun at plukke, hvor det er tilladt, ikke at rykke flerårige planter op med rod og kun plukke, hvad man selv kan bruge.

“Hvilke planter, der er velegnede at dyrke på din altan afhænger også af, hvor meget sol og skygge der er” Er du i tvivl om, hvorvidt en plante er fredet, kan du tjekke det på Rødlisten. Rødlisten er en oversigt over alle fredede planter og dyr og er lavet af Århus Universitet. En tommelfingerregel er, at hvis du er usikker på, om planten er enten fredet eller giftig, så lad den stå. Samlet set har vi et utal af muligheder for at dyrke, gendyrke, spire eller indsamle mad til stor glæde for os selv, pengepungen og naturen.

Kilder: https://groenforskel.dk/gendyrkning/ http://www.altan-inspiration.dk/

Mysli med spiret boghvede Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 2 dl. hel boghvede • 1 tsk. kanel • 2 tsk. hybenpulver • 1/4 tsk. vaniljepulver • 2 spsk. kokosmel • 2 spsk. rosiner eller andet tørret frugt • 1 spsk. sesamfrø • 2 spsk. solsikkekerner • 1 spsk. græskarkerner • 2 spsk. mandler grofthakkede

Sæt boghveden i blød i en times tid. Skyl den herefter grundigt og lad den dryppe af. Kom boghveden i en spire­ bakke eller et rengjort syltetøjsglas med huller i låget. Skyl boghveden 3 gange dagligt og lad overskydende vand dryppe af efter hver skylning. Sørg for at bruge et stort glas eller have god plads i spirebakken, for boghveden kommer til at fylde mere under spiringen. Lad boghveden spire 1-1½ døgn. Skyl boghveden en sidste gang, lad den dryppe godt af og dup forsigtigt overskydende vand af med et rent viskestykke. Fordel boghveden på to bageplader beklædt med bagepapir og rist den i ovnen ca. 1-1½ time ved 75 grader eller omkring 10 timer på 40 grader, hvis myslien skal være raw food. Er du den heldige ejer af en dehydrator, laver du dem bare deri. Boghvedekernerne skal være helt tørre og knasende, før de tages ud.

https://friskespirer.dk/hvorfor-dyrke-spirer/ http://persilleshjemmedyrk.dk/ http://www.froepopup.dk/

Når boghveden er ristet og afkølet blandes den med de øvrige ingredienser og opbevares i en lufttæt beholder.

33


annoncer / rianter

5 smagsva

Driller maven? Prøv SylliFlor® SylliFlor® er ristede frøskaller (Psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse. Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring Gratis vareprøver på www.biodanepharma.com Køb på apoteket, i helsekostforretninger, i matas og på www.biodanepharma.com • tlf. 75 555 777

Prisbelønnet økologisk solpleje til sart hud

Forkæl dit hår dagligt med ægte rav

Sig farvel til varmeknopper og hudkløe med Green People. Naturlig, økologisk solpleje der virker vandafvisende uden at blokere hudens porer. Solpleje med højt indhold af beskyttende antioxidanter, Aloe Vera, Grøn te, Edelweiss og Myrra. Produkter der trygt kan anvendes til sart hud, eksem og psoriasis. Green People har vundet mere end 190 priser og tilbyder over 100 certificerede økologiske og veganske produkter til hele familien.

Naturfarms Amber Soft Shampoo er en styrkende og plejende hårshampoo til alle hårtyper, der tilfører dit hår fugt, blødhed og volumen. Shampooen er baseret på ravsyre, som genopretter og styrker håret og hovedbunden.

Forhandles af Helsam/Helsekostforretninger. www.greenpeople.dk/info@greenpeople.dk

en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd! 34

Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk. Vejl. pris for 250 ml er kr. 125,-


/ annoncer

NY OPVASKEMIDDEL 100% RECYCLED & 100% RECYCLABLE

ECOVER ER EN KOMPLET RENGØRINGSSERIE MED TANKE FOR MILJØET OG NATUREN. Avivir Aloe Vera Kids Sun Safe spf 30 Vandafvisende, uparfumeret solbeskyttelse til børn som er nem at fordele og ikke hvidter. Beskyttelse mod både UVA og UVB, et unikt højt indhold af Aloe Vera, plejende olier og E-vitamin mindsker effektivt risikoen for skader senere i livet. Kan modvirke soleksem. Hos Helsekost og Matas www.AVIVIR.dk - 39 69 08 14

Ecover er en komplet rengøringsserie med tanke for miljøet og naturen. Ecover relancerer produktserien i helt nyt design og alle er Svanemærkede. Er lavet af 100% genbrugs PET flaske og stadig til 100% genbrug. Produceret på plante- og mineralbaserede ingredienser. Ingen kompromis på effektiviteten. Hurtig og fuldstændig nedbrydelige flasker. Ikke testet på dyr. Få mere information hos Bräuner AS, tlf. 96 74 05 25

Nyhedsbrev

Tea Tree Oil & Aloe Vera

Hver uge dumper Naturlis nyhedsbrev ned i indbakken hos alle de læsere, som har tilmeldt sig det elektroniske nyhedsbrev. Her er masser af fakta og viden om sundhed, psykologi og helse – og du følger bare linkene til brevkasse, artikler eller konkurrencer, når du har tid og lyst til at læse.

Nova TTO 4.99% - vandopløseligt tea tree oil med Aloe Vera, E- og C-vitamin samt vindruekerneekstrakt. Dup på insektstik, ”brændenælde-bid” for at mindske kløe. Også god til mindre rifter, eller hvis man har været for tæt på kogepladen / grillen med fingrene. Renser, køler og hjælper til at huden heler.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på www.naturli.dk

Forhandles hos Helsekostforretninger / Helsam. Yderligere info: www.novasel.dk eller info@novasel.dk

freshballs® Når enden er god er alting godt Kender du en som bruger RIGTIG meget tid på sin CYKEL eller anden SPORT, hvor varmegraderne og fugtigheden stiger, så vil han elske dette tip! Freshballs er en plantebaseret tørcreme til intimzonen. Tørcremen virker kølende, samtidig med at den absorberer fugt og forhindre irritation og dårlig lugt. freshballs.dk

35


mad / Af/ Freja Fredsted Dumont Foto/ Chris Tønnesen

One pot:

Skru ned for opvasken – og op for madglæden Der skal mad på bordet hver dag. Og helst noget, der smager godt, er sundt og fyldt med næring, uden at det tager for lang tid og efterlader en kæmpe opvask. Løsningen hedder ’one pot cooking’.

Kender du det? Det er tirsdag aften, du har sent fri, og der er stadig langt til weekend. Det sidste, du magter, er at bruge oceaner af tid på madlavningen – for derefter at bruge resten af aftenen i køkkenet med en kæmpe opvask … Den følelse kendte Mette Mølbak, madskribent, kogebogsforfatter og madredaktør på Politiken. Hun var nemlig træt. Træt af at bruge en time på at lave mad, for derefter at spise det på 10 minutter og til sidst rydde det hele op igen. – Selvom jeg er madredaktør, så er det er ikke hver dag, jeg gider at bruge en masse tid i køkkenet, siger Mette. Derfor fik hun idéen til at skrive en kogebog med lette og hurtige opskrifter, der ikke efterlader køkkenet sejlende i gryder, potter og pander. Den definerede faktor ligger i navnet; one pot-retterne kræver kun en enkelt gryde (eller fad). Alt i én gryde – Ideen med kogebogen ’One pot’ var at finde nogle redskaber til, hvordan man kan effektivisere madlavningen på en enklere og smartere måde – uden at gå på kompromis med smag og kvalitet. Du får altså både minimalt køkkenarbejde og en intens smag i retterne, fordi alle ingredienserne tager smag fra hinanden, siger Mette Mølbak.  

“Udfordringen med børn er, at de ikke altid er vilde med ting, der er blandet sammen” 36

Lammeskank med linser. Smørmørt svin med pastinak og citron. Spicy fiskesuppe. Boller i karry. Eller hvad med den lækre vegetarret Dhal med tomater og koriander? Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan lave i bare én gryde eller ét fad. – Der er en ret i bogen, Kylling og couscous i hvidvin, som har været en klassiker hjemme hos os i mange år. Men før jeg begyndte på denne her bog, havde jeg aldrig overvejet, at man kunne gøre det til en one pot-ret. Og nu synes jeg faktisk, at retten er blevet endnu bedre, især fordi det hele tager smag fra hinanden i fadet, siger Mette Mølbak. Vi skal blive ved med at lave vores egen mad Vi lever i en tid, hvor mange har utrolig travlt. Derfor kan det efterhånden store udbud af færdiglavede retter og fastfood også nogle dage virke lokkende. Men vores behov for mad kan faktisk blive stillet bedre, enklere og nemmere end med den færdiglavede mikroovnsmad.  Flere af bogens opskrifter er billigere og hurtigere at lave, end hvis du skulle hente take away. Mette vil med sin bog gerne slå et slag for, at vi bliver ved med at lave vores egen mad, så vi ved, hvilke råvarer vi bruger, og hvor de kommer fra. – Du ved ikke, hvor mange e-numre, salt og tilsætningsstoffer, der er i købemad. Derfor ville jeg med min bog også gerne gøre det lettilgængeligt at spise ordentlig mad med gode råvarer. Bogen er et værktøj til, hvordan vi kan skyde et par genveje, så det går hurtigt, men stadigvæk er ordentlig mad, vi får, siger Mette og fortsætter: – Det er ikke udelukkende en ”sundhedsbog” jeg har skrevet, for der bruges både fløde og smør i nogle


/ mad Mad

Boller i karry Mette Mølbak: Den nemmeste genvej til boller i karry. Her er det samlet i én gryde. Uortodokst – men det fungerer.

Du skal bruge: Kødboller • 400 g hakket svinekød • 1 løg • 1 dl mælk • 1 æg • 2 spsk mel • 2 tsk salt • 1/2 tsk stødt peber Sauce og ris • 1 løg • 2 syrlige æbler • olivenolie • 2 spsk karry • 1 1/4 l vand • 2 tsk salt • 1 dl fløde • 3 dl ris • friskkværnet peber Tilbehør • 1 æble • limesaft • bredbladet persille • evt. hakkede hasselnødder

Sådan gør du: Pil og hak løget helt fint. Har du en minihakker, blender du løg og mælk sammen. Rør det sammen med det hakkede kød, æg, mel, salt og peber til en fars. Stil skålen til side. Pil løget og hak det groft. Skær æblerne i tern i og kassér kernehuset. Find en rummelig gryde og kom olivenolie i. Svits løg og æble på mellemvarme, så det bliver blødt uden at branke. Tilsæt karry og rør rundt. Tilsæt vand og salt og lad det koge op. Tilsæt fløde. Form farsen til boller på størrelse med golfkugler og kom dem i den let kogende sauce – lad det koge et par minutter. Tilsæt ris, læg låg på og rør rundt indimellem. Er gryden ved at koge tør, så tilsæt mere vand. Lad det simre i ca. 10-15 minutter, til risene er færdige. Smag til med salt, peber og evt. ekstra fløde. Server en topping af æble i tern, der er vendt i lidt limesaft, sammen med hakket bredbladet persille og evt. hasselnødder.

“Nu synes jeg faktisk, at retten er blevet endnu bedre, især fordi det hele tager smag fra hinanden i fadet” 37


mad / af opskrifterne. Men jeg tror på, at det er vildt vigtigt for vores sundhed, at vi ved, hvad vi putter i munden. Genvejen til nemmere hverdagsmad Ligesom vi i disse år down-sizer vores bolig og skiller os af med overflødige ting, så handler one pot cooking også om, at vi ikke behøver at have store køkkener eller en kæmpe gastronomisk udstyrspakke for at lave god mad. – Flere vil gerne leve deres liv mere simpelt, mere overskueligt og med færre ting. Lige sådan handler det med one pot-retterne om at skære ned til det mest nødvendige, så vi undgår unødvendige arbejdsgange. Bogen egner sig også godt til den studerende på kollegiekøkkenet eller til dem, der bor på lidt plads og måske har down-sizet deres liv. En gryde, et skærebræt og en god kniv er i virkeligheden alt, du behøver.   Børnene kan også være med ”Mor, skal vi ikke have boller i karry til aften?” – Jeg tænkte bare ”åh nej, det magter jeg ikke i aften”, da min søn og jeg var på vej hjem sent en dag. Men så forsøgte jeg at lave det som one pot-ret, og det gjorde det hele meget nemmere og  overskueligt. Siden da har Mette leget med flere klassikkere, såsom krydrede kødboller i tomatsauce og kyllingelår med rodfrugtfritter, som hun har forvandlet til one pot-retter – og de er blevet hits hos hendes egne børn. – Udfordringen med børn er, at de ikke altid er vilde med ting, der er blandet sammen. De vil helst have maden lidt hver for sig, så de kan se, hvad det er. Derfor gør jeg meget ud af at gøre retterne ekstra lækre med topping; krydderurter, grønt og nødder, der giver liv og farve til retterne. Børnene kan også sagtens være med i køkkenet, når der er en one pot-ret på menuen. Så nu er der altså ingen undskyldninger for at springe over hverdagsmadlavningen og i stedet spise færdiglavede retter. Mulighederne for lige præcis det, du har lyst til, er uendelige med one pot, og proceduren er stort set den samme for hvert måltid – nemt, lækkert og ikke særligt tidskrævende.

38

Kylling og couscous i hvidvin Mette Mølbak: Den her ret smager af det bedste fra Sydfrankrig. Frisk rosmarin og hvidløg – og så er det en uhyre nem ret på en hverdag, når det hele kommer i én gryde. 4 personer

Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 1 økologisk kylling • 3 dl tørrede grove couscous-gryn, alternativt bulgur eller perlespelt • 3 løg • 4 fed hvidløg • olivenolie • smør • 5 kviste frisk rosmarin • 4 kviste timian • 1 flaske hvidvin • 1 glas grønne oliven med sten • salt • bredbladet persille

Skær løgene ud i både. Pil hvidløgene og giv dem et slag med bagsiden af en kniv. Del kyllingen i otte stykker og brun dem i lige dele olie og smør i en god stegegryde. Tilsæt løg og lad dem blive bløde. Tilsæt hvidløg og krydderurter og hæld vin over. Spæd evt. til med ekstra vand, så det dækker. Lad det snurre i cirka 30 minutter. Tilsæt de grønne oliven og couscous-gryn og kog videre i 10 minutter, til grynene har opsuget det meste af væsken. Smag til med salt og server med masser af friskhakket persille og lidt ekstra rosmarinblade. Server evt. med tomatsalat eller en grøn salat ved siden af og et godt brød.


/ Mad

Dhal med tomater og koriander

TIP

Ud over tomater kan du tilsætte flere grøntsager i retten, f.eks. aubergine, squash og bladselleri.

Mette Mølbak: Indiens svar på en genial vegetarret med varme krydderier og linser, der giver fylde og mæthed.

Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 1 løg • 2 fed hvidløg • 1 bakke tomater, 600 g • 1 tsk spidskommenfrø • 1 tsk korianderfrø • 1 tsk bukkehornsfrø • 1 tsk garam masala • 1/2 tsk tørret chili • olivenolie • 3 dl røde linser • ca. 5 dl vand • 1 lime, saften heraf • salt og friskkværnet peber

Pil løg og hvidløg og hak dem. Vask og hak tomaterne, men tag lidt fra til pynt.

Tilbehør • hakkede tomater • 2 forårsløg • frisk koriander • evt. yoghurt naturel

TIP

k kan også Anden hvid fis fiskehandlere bruges. Flere elavet fiskem em sælger hj kan gå efter fond, eller du ts bedste, de ke ar superm lige har du medmindre ende i yd sk er ov en din eg . en er frys

Stød spidskommen og koriander og bland alle krydderierne sammen. Find en gryde og svits løg og hvidløg i olivenolie. Tilsæt ­krydderierne. Kom herefter ­tomaterne ved samt linser. Hæld vand i, til det dækker, og lad det simre under låg i ca. 30 minutter. Rør i gryden undervejs og smag til med salt, peber og limesaft. Server med hakkede tomater, forårsløg i skiver, masser af ­koriander og evt. lidt yoghurt naturel.

Spicy fiskesuppe Mette Mølbak: Lige god på en mørk vinteraften som en kold sommerdag. Suppe vækker altid lykke, og den her er lavet hurtigere, end det ville tage at hente takeaway.

Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 200 g laks skåret i tern • 300 g nudler, gerne af fuldkorn • 3 forårsløg • 1 fed hvidløg • 5 cm ingefær • 1 rød chili • 1 stængel citrongræs • olivenolie • 1 liter fiskefond • 1 dåse kokosmælk • 1 lime, saften heraf • salt og hvid peber • frisk koriander

Rens forårsløgene og snit dem i ringe. Hak hvidløget fint. Skræl ingefæren og riv den. Skær chili og citrongræs i mindre stykker. Find en rummelig gryde og opvarm olivenolie heri. Steg forårsløg og hvidløg og tilsæt ingefær, chili og citrongræs efter et par minutter. Tilsæt fiskefond og kokosmælk og kog op. Smag suppen til med lime, salt og hvid peber. Tilsæt fisken og nudlerne og lad det koge i ca. 5-7 minutter, til begge dele er tilberedt. Smag evt. til med ekstra lime og server med frisk ­koriander og et godt brød.

39


mad /

Lammeskank med linser Mette Mølbak: Kød, der bliver kogt på ben, giver en helt særlig intens smag, og har du endnu ikke prøvet at kaste et par lammeskanke i en gryde, kan jeg kun opfordre til det.

Du skal bruge:

TIP

e Du kan også brug så skal – r se lin de rre tø i de bare koge med er, til ca. 20-30 minutt de er møre.

• 1,5 kg lammeskank • 3 løg • 2 fed hvidløg • 3 stilke bladselleri • 2 gulerødder • 1 bakke portobellosvampe (ca. 300 g) • olivenolie • 250 g cherrytomater • 6 dl rødvin • 3 kviste timian • evt. gastrik (alternativt en god eddike og sukker) • 2 dåser linser • salt • bredbladet persille

Sådan gør du: Pil og hak løg og hvidløg. Rens bladselleri og skær i skiver. Skræl gulerødderne og skær dem i tern. Rens svampene og skær dem i skiver. Find en stor gryde frem og brun lammeskankene godt af i olivenolie. Tag dem op og læg dem på en tallerken. Steg løg og hvidløg et par minutter. Tilsæt herefter bladselleri og gulerødder. Skub dem lidt til side i gryden og steg svampene. Kom lammeskankene tilbage i gryden. Tilsæt tomater, rødvin og timian og dæk med vand. Lad det simre 1,5-2 timer, til kødet er mørt. Smag til med salt og evt. lidt gastrik for den rette smag. Tilsæt linserne kort før servering og server med et godt drys bredbladet persille.

“Du ved ikke, hvor mange e-numre, salt og tilsætningsstoffer, der er i købemad” 40

Bogen One pot – din genvej til nem hverdagsmad Af Mette Mølbak Forlaget Muusman, 2018 Vejl. pris kr. 200,-    


Ro i maven — i hverdagen og på din ferie Hvad er mælkesyrebakterier?

Ro i maven En velfungerende fordøjelse kan gøre hele forskellen til hverdag, for med ro i maven er der mere overskud til alt det vigtige i livet. 70% af vores immunforsvar sidder i tarmen, og de forskellige stammer i LactiPlus­serien trives og vokser bedst i forskellige dele af tarmen.

Mælkesyrebakterier er en stor gruppe bakterier, der forekommer naturligt i vores tarmsystem og urinvejssystem. Bakterierne er altså en del af vores tarms normalflora.

ANNONCE

LactiPlus­serien fås på bioforce.dk, i helsekostbutikker, på apoteket og i Matas.

Mikrokapsulering Mikrokapsulering betyder bl.a., at mæl­ kesyrebakterierne er indkapslet i en form for dvaletilstand og først aktiveres i det øjeblik, de når et miljø, hvor der er ca. 37 grader. Derfor skal tabletterne ikke opbevares i køleskab og er lette at snuppe med i tasken.

Til hverdag

Til ferien

• Din bedste rejsekammerat • Lette at have med i rejse­ tasken • 4 mia. mælkesyrebakterier fra 3 forskellige stammer inkl. mælkesyregæren Saccharomyces boulardii.

• Det originale LactiPlus­produkt

Ekstra

• Dit plus af mælkesyre­ bakterier og vitaminer • 5 mia. mælkesyrebakterier fra 6 forskellige stammer

• Når du har brug for lidt ekstra

• Calcium bidrager til fordøjelsesenzymerne normale funktion

• 15 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 7 stammer

• C­vitamin og selen under­ støtter immunforsvarets normale funktion.

• 3 gange så mange mælkesyrebakterier som i vores originale produkt.


/ oase

Mirakler Er næsten hvad Evolve lover med sin Miracle Mask! Men indholdet af maca, naturlige AHA-syrer og effektive plantekollagener er også en skøn blanding, der eksfolierer og strammer ansigtshuden op på en nænsom måde og giver en fantastisk udstråling. Masken er skabt til at styrke udskillelsen af døde hudceller samt dannelsen af nye. Efter få behandlinger vil de fleste opleve mærkbare og fremfor alt synlige resultater. Maca har været kendt i Peru i mere end 2000 år for sine energiboostende egenskaber, ligesom AHA og plantekollagener er velkendte hudfornyende ingredienser. Miracle Mask er beregnet til alle hudtyper – med naturlige og økologiske ingredienser. Forhandlerinfo: Plan Organic, tlf. 55 72 11 00

Fugt til tørstig hud Ligesom du bliver ekstra tørstig om sommeren, kan din hud kan også trænge. Amber Day & Night Face Cream er en beskyttende og ekstremt fugtgivende ansigtscreme. Cremen indeholder ægte rav, som beskytter huden og gør den fløjlsblød og smidig. Der er tilsat anisisop, som reducerer inflammation, rødme og andre hudirritationer. For at øge fugtindholdet og genoprette hudens naturlige balance anvendes den vildtvoksende peruvianske tara samt aloe vera, shea butter og abrikoskerneolie. Rav er nøgleingrediens i Naturfarms Amber serie. Rav indeholder succinsyren (ravsyre), som tilfører effektive antioxidanter til huden, som beskytter mod miljømæssige påvirkninger. Cremen kan bruges både morgen og aften på afrenset hud og kan med fordel anvendes under makeup. Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk til vejl. pris kr. 225,- for 50 ml. Forhandlerinfo: Naturfarm Pharmacy, tlf. 79 30 41 30

Beskyttelse til HELE kroppen Den skønne aloe vera-plante kan lidt af hvert! Og det udnytter Avivir i både solserien og kosttilskud. I Avivir Aloe Vera Anti-Age Sun Face SPF 15 - Tan optimizer, får du både beskyttelse af ansigtet og en pænere kulør, men krops-solserien både findes til børn og voksne i forskellige beskyttelsesgrader. Alle vegan og svanemærkede. Serien kan andet end at beskytte mod solskoldning. Med det høje indhold af Activ-aloe, der har et højt indhold af acemannan, beskytter cremerne mod soleksem og solskader, samt udtørring og ældning af huden. Acemannan går naturligt ind og støtter immunforsvaret og beskytter mod frie radikaler, der ellers er skyld i udtørring og ældning. Mere end 85 pct. adspurgte oplever en positiv effekt på deres soleksem med Avivirs solprodukter. Indefra kan du også beskytte dig med aloe vera mod sommerens udfordringer – Avivirs Aloe Vera Kapsler er et kosttilskud, der kan hjælpe med at holde din mave i orden og styrke slimhinderne i mave og tarm, og så styrker aloe veraen også dit immunforsvar. Forhandlerinfo: Avivir, tlf. 39 69 08 14

42


/ oase

Et nordligt pust

Driller maven? Føler du dig oppustet, har ubehag eller får du dårlig mave efter et måltid, så kan det skyldes, at du har allergi overfor gluten. Med en PRIMA cøliaki-test kan du screene dig selv hjemme for cøliaki, og se om kroppen danner antistoffer overfor gluten-protein. Testsvaret kommer indenfor 10 minutter. PRIMA cøliaki-test er CE-mærket, 93 pct. sikker og godkendt som hjemmetest.

Bogen ’Grønlandske planter til krop og sjæl’ er et fint lille bidrag fra vores nordligste søsterland. Her gøres myten om det snedækkede land til skamme, da det faktisk er muligt at finde mange brugbare og interessante bær, blomster og urter på øen. Det vidste Kirsten Jespersen, der gennem sit liv samlede en stor viden om planterne og deres naturmedicinske egenskaber. Desværre gik hun bort, inden hun fik delt denne viden med verdenen, men heldigvis har en anden planteentusiast – Lissi Olsen – nu bearbejdet teksterne og gjort værket færdigt. Bogen indeholder både viden og opskrifter – og selvom du ikke lige kommer forbi Grønland, er der masser af brugbar viden, da en stor del af planterne også optræder i den danske flora.

Kan købes online og på udvalgte apoteker. Læs mere på www.prima-test.dk

Grønlandske planter, af Kirsten Jespersen og Lissi Olsen, Milik Publishing, 112 sider, vej. pris kr. 249,-.

Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk / LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Spørg bare! Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Remee

Jeg græErdtilskud ket nødv som pis en!digt? tema

Sød næring

produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv redning blev kropsterapi-systemet har holdt ham Body-SDS, der siden fit for fight.

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

08

34

Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillerne stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er Kvinder er lidt disse anbefalinger, dighederne læner flittigere med myngrøntsagsgaflen sig op ad, når mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem vores kost med mineraler eller 18 og 75 år er vitaminer, andre kosttilskud. 172 gram grøntsager dagen. Du kan så vælge være enig i, om om at disse anbefalinger er gode nok til helbred, eller dit om vi burde Vi mangler fibre spise endnu endnu flere af mere grønt, have nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer og mineralerne, mindre af nogle da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiser færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket f.eks. mælk eller manglen på grøntsager bærer en stor kød. del af ansvaret Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning i forhold til vores det værst ud er, så fortæller reelle tal en anden store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, danskerne spiser fibre end nemsnitligt ikke formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld søgelser som på i form af større Det viser under‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. til at spise frugt med al i lyset af, at de gram frugt og 600 grønt gerne må Vi er f.eks. langt indeholde et fra at nå de 600 frugt. Her spiser par stykker gram frugt og som vi bliver voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, om frugtindtaget når det måske er lidt er vi nogle slapsvanse end det burde højere undersøgelsen være (i forhold – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke friske og forarbejdede så redder grøntsager (dog indtaget op over ikke kartofler), de samlede Især større drenge 600 gram. herunder dybfrosne grøntsager, konserves, har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre af frugt grupper. – er der kun ca. og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt end 400 gram der spiser mere kan dog redde grøntsager om lidt, når det kommer til indtaget af dagen. Hele 3 MINDRE end vitaminer, så pct. spiser du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

A

Vitamin Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste indtag ses i gruppen større børn – af hvor både drenge og piger spiser mindre af gulerødder, lever og leverpostej end de voksne og de yngste børn. Disse fødevarer er forstadier af A-vitamin. gode kilder til

Tilskud på sin plads Til spørgsmålet om vi har brug for tilskud: Hvis du spiser som en gennemsnitsdansker , så er et godt svar ja. Nogle producenter skeler oven i købet til, hvilke fødevarer vi traditionelt får mest af og skrædder syer multivitaminerne efter det. Et godt eksempel er Super+ Total, der er en vitaminog mineralpille med tilpassede mængder af de vitaminer og mineraler, som vi typisk mangler mest. Fordelt på vitaminer og mineraler ser kosten knap så sort ud for gennemsnitsdansker en – i hvert fald, hvis du vil nøjes med det anbefalede daglige indtag, der som tidligere nævnt er sat i den lave ende for mange næringsstoffers vedkommende. Men der er alligevel nogle tendenser i indtaget, som kan være vigtige at have for øje, når man ser sin næring efter i sømmene:

at være i den Det var ikke sjovt sko i de første nu 40-årige Remees nok var han måneder af 2008. For succes, som glad for den enorme Factor” havde tv-programmet ”X optrådte som opnået, og hvor Remee Men omvendt en af tre dommere. fra især medierne sled det store pres voldsomt på ham. var ikke – DR’s presseafdeling det gigantiske gearet til at håndtere som publikums- og mediepres, De havde programmerne afstedkom. tilknyttet, menDa danskerne er et mælkedrikkende godt nok en psykolog et folkefærd, har vi ikke mig. Som ugerne generelt problem med at få det var ikke nok for B-vitamin nok. af B-erne, som Men enkelte f.eks. B12, kan på min krop, at være svære at gik, kunne jeg mærke vegetar eller få nok af som småtspisende. fysisk afspænding for B-vitaminer er brug jeg havde få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, erindrer at for at næringsstoffer. for ikke at bryde sammen, Alle aldersgrupper Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre har et lavt indtag tisser et evt. overskud ikke få for mange Remee. i forhold – vi til de anbefalede ud. niveauer. I voksengruppen indtager ca. halvdelen

D

B

/ tema

Vitaminer

Vitamin

Danskerne får nok C-vitamin – i hvert fald til fra livet. Ligesom at holde skørbug B-vitaminer er C-vitaminer dog at indtage ekstra ikke farlige af, og rigtig mange af os har godt C-vitamin, når af ekstra vi f.eks. er stressede eller lever livet Så forbruger kroppen nemlig lidt hårdt. mere af vitaminet. Rygere har f.

09

-

Husker du?

Tilmeld dig Naturli’s nyhe dsbrev Hver uge får du nyheder og in spiration fra helse-, su ndheds- og skønhedsfron ten.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

35

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

43


krop / Af/ Elsebeth Halckendorff Foto/ Scanpix/Iris

NAD+:

Supervitamin giver håb ved hjernesygdomme I årevis har coenzymet NAD+ levet en skyggetilværelse, men nu er der kommet fuld fokus på midlet, der ved forsøg på Center for Sund Aldring har vist signifikante forbedringer i hjernen hos mus med skader i hjernen på grund af Alzheimers. Forskerne vil nu undersøge, om der sker lignende forbedringer hos mennesker med demens og Alzheimers, som er i voldsom stigning. I de senere år er der kommet stor fokus på de ofte alvorlige bivirkninger ved den konventionelle kemiske medicin. Derfor har flere og flere seriøse forskere kastet sig over at undersøge naturmidlers effektivitet, selv om det er svært, da det er vanskeligt at skaffe midler til undersøgelser af naturmidlers effekt på vores helbred, da disse midler ikke kan patenteres. Der findes dog en organisation, Chromadex, der har sat sig ud over dette og yder støtte til forskere, der vil undersøge naturlige midler og disses indflydelse på sygdomme og helbred. En af disse er professor Vilhelm Bohr, der står i spidsen for et internationalt forskerteam ved Center for sund aldring på Københavns Universitet og det amerikanske National Institute of Health, hvor de har udført opsigtsvækkende forsøg med mus, der har fået stoffet NAD+. Beskytter vores sundhed NAD er en forkortelse af Niacinamid-Adenin-Dinucleotid, og som navnet antyder, har det et vist slægtskab med vitamin B3. Det er svært at kalde

44

det en nyhed, da NAD+ blev opdaget allerede i 1907. Desværre en postgang for tidligt til at blive registreret som et vitamin. Ligesom B-vitaminerne er det nemlig også et coenzym, og før 1926, hvor det første B-vitamin blev isoleret, blev de altså ikke registreret som vitaminer. Oprindeligt blev det da også kaldt “cozymase,” men i dag er det mest kendt som et coenzym med to meget betydningsfulde roller i kroppen. Den ene er en nedsættelse af iltningen i cellerne, kaldet ”redox”, som omdanner næringsstoffer til den energi, vi har brug for til at spise, tænke og gå. Det er en del af stofskiftet, og vi kan forestille os NAD+ som en kurer i denne proces, der bringer vigtige informationer mellem molekylerne, så de kan agere med hinanden. I den rolle er NAD+ fundamentet for selve livet, mener forskerne. Den anden rolle er, at NAD+ arbejder sammen med forskellige proteiner for at beskytte vores sundhed, især under stress (indre som ydre). Dette inkluderer også vedligeholdelse af DNA’s sundhed, regulering af døgnrytmen, ligesom det spiller ind som en kvalitetskontrol-mekanisme, når der bliver lavet nye proteiner. Disse opdagelser, kombineret med indsigt i, hvordan NAD+ bliver skabt i kroppen (den biosyntetiske måde), medførte en idé om, at NAD+ niveauer kunne være en potentiel måde til at vedligeholde en lang sundhedstilstand. Derfor er det nu genstand for mange både prækliniske og kliniske forsøg.

Vi laver selv coenzymet, men ikke altid nok Et af disse forsøg er altså Vilhelm Bohrs forsøg med mus, som allerede har fået stor opmærksomhed. – Vores undersøgelse viser, at musenes hjerner i løbet af en tre måneders periode med tilskud af stoffet havde færre af de kendetegn, som vi ser ved Alzheimers sygdom. I flere adfærds- og hukommelsestests klarede musene sig meget bedre end mus, der ikke fik tilskuddet, fortalte professor Vil-

“Vi ser frem til at undersøge stoffets mulige terapeutiske effekter hos mennesker med demens i fremtiden”


/ krop

“NAD+ niveauer kunne være en potentiel måde til at ved­ ligeholde en lang sundheds­ tilstand. Derfor er det nu genstand for mange forsøg”

helm Bohr til universitetsavisen og fortalte videre, at forskerne havde udviklet en ny musemodel, som efterlignede de vigtigste træk ved Alzheimers sygdom i mennesker. Den nye mus var baseret på tidligere fund post-mortem i hjerner fra mennesker med Alzheimers sygdom. Ved hjælp af den nye dyremodel testede forskerne virkningerne af stoffet NAD+ ved at tilføje et stof til musenes drikkevand, som gør, at cellerne producerer mere NAD+. Ligesom co-enzymet Q10 findes også NAD+ naturligt i vores krop, men forskellige uheldige omstændigheder, ikke kun aldring, men også skader på hjernen som hjernerystelse, stød mod hjernen og lignende, medfører tab af hjernecellernes evne til at producere energi og især tab af molekylet NAD+. Tab af NAD+ er en hjernemæssig katastrofe, da det er nødvendigt i flere end 300 biologiske processer. Blandt andet er tabet kritisk for hjernecellernes stofskifte, omsætning og produktion af energi.

Mangel påvirker søvn, smerter og hjernen Uden NAD+ kan føden ikke omdannes effektivt til signalstoffer, såsom eksempelvis melatonin, dopamin og serotonin samt flere signalstoffer. Det medfører en lang række symptomer: Det kan være ændret smertetærskel (hovedpine og andre smerter), ødelagt døgnrytme med træthed/udmattelse til følge, og nedsat hjernekapacitet inkl. forstyrrede sanser såsom lyd- og/ eller lysfølsomhed. Særligt katastrofalt er manglen på NAD+ i sygdomme som Alzheimers og demens, der i disse år er i kraftig stigning. Nogle af kendetegnene ved Alzheimers sygdom er ophobning af særlige proteiner, kaldet tau-proteiner i nerveceller, udfældning af beta-amyloid mellem hjernens celler og kognitiv svækkelse. (Ved Alzheimers sygdom aflejres amyloide plaques i mellemrummet mellem hjernens nerveceller. Amyloide plaques dannes af ”forkert” foldede proteiner og består af uopløselige ophobninger af et tilsyneladende skadeligt proteinfragment (peptid), der kaldes beta-amyloid). NAD+ gav færre tegn på demens Hos mus, der fik tilskuddet, så forskerne færre ophobninger af tau-protein, mindre skade på DNA, højere aktivitet og reorganisering af hjerneceller, øget produktion af nye nerveceller ud fra stamceller og lavere niveauer af skade på og død af nerveceller. I hjernens hippocampusområde – hvor skader og tab af volumen er fundet hos personer med demens – peger resultaterne i retning af, at tilskuddet fjernede eksisterende DNA-beskadigelse eller forhindrede, at den spredtes yderligere. Mus, der fik tilskuddet, havde også bedre adfærd og hukommelse end kontrolmus. Det viste de blandt andet i vandlabyrinter og ved genkendelse af genstande. De behandlede mus viste også bedre muskel- og grebstyrke, højere udhol-

denhed og forbedret gang sammenlignet med kontrolgruppen. Forskerne mener, at de fysiske og kognitive fordele skyldes, at NAD+ har en foryngende virkning på stamceller i både muskel- og hjernevæv. – Vi er opmuntrede over resultaterne, der viser en effekt i en Alzheimers musemodel. Vi ser frem til at undersøge stoffets mulige terapeutiske effekter hos mennesker med demens i fremtiden, fortalte Vilhelm Bohr til universitetsavisen. Du kan allerede supplere nu Næste skridt for forskergruppen er flere undersøgelser af de underliggende mekanismer og forberedelser til intervention i mennesker. Studiet er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences: ”NAD+ supplementation normalizes key Alzheimer’s features and DNA damage in a new AD mouse model with introduced DNA repair deficiency.” Forskningen i Center for Sund Aldring er støttet af Nordea-fonden. Projektet er også støttet af tidligere nævnte Chromadex. Mens vi venter på at kunne købe NAD+ som kosttilskud, kan du omtrent efterligne effekten med et tilskud af B3, der som nævnt minder meget om NAD+, men husk, at det skal være i niacinamid-formen og sammen med et tilskud af de øvrige B-vitaminer, hvor du for effektens skyld kan tage en stor dosis B3 (gerne op til 600 mg) ved siden af. Når der tilføres B3/niacinamid genskabes NAD+-poolen i hjernecellerne. Og du behøver hverken have Alzheimers eller demens for at have gavn af at styrke din hjerne.

45


skøn / Foto/ Scanpix/Iris, produktfotos

Sunde prinsesser eller grøn pyntesyge Nogle af os pynter os til dagligt, andre til fest – og så er det også bare sjovt at lege med ansigtsmaling og pynte sig som prinsesser, manga- eller popstjerner. Men der er desværre også mulighed for at udsætte sig selv for unødig kemi fra hårfarve, neglelak og parfume. Vi har været en tur rundt for at finde ægte prinsesse- og popgrej, der passer på os!

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Det starter ofte, når vi er små: Lysten til at lege med farver, udtryk, identitet og kreativitet. Det er sjovt at male sig og blive en anden for en stund, eller en smukkere version af sig selv i forhold til de gængse normer – eller en mere dramatisk eller blidere udgave. Det har piger og drenge, kvinder og mænd altid gjort – om det så var i form af smykker eller tatoveringer, plantefarver eller krigsmaling i ordets oprindelige betydning. Nogle af os fortsætter pynteriet op i teenageårene og voksenlivet, andre lever fint med det, vi nu er tildelt fra naturens side. Men de fleste (kvinder især) kan nu godt lide at finde “krigsmalingen” frem i ny

“Mange får nervøse trækninger, når deres børn har lyst til at farve sig med makeup, neglelak og hårfarve” 46

og næ. Eller bare farve håret, eller lægge neglelak på sandaltæerne, eller bruge lidt foundation … Men husker du at passe på dig selv imens? Mange får nervøse trækninger, når deres børn har lyst til at farve sig med makeup, neglelak og hårfarve. Man vil bare gerne undgå al mulig unødigt skrammel i farverne, der kommes på den fine, unge og uspolerede hud. Men selvom huden og håret har grålige nuancer, er der nu ingen grund til at passe mindre på den! Her lever vi i en god tid – for det er absolut muligt at finde gode, rene produkter, men også de sjove og sprælske udgaver til fornuftige penge er kommet på markedet i mindre kemiske versioner, så børnene også kan lege lidt med. Skøn og sund makeup Et eksempel er Benecos – et mærke, der laver ren makeup til fornuftige penge. Her kan man bruge de klassiske farver til læber, øjne og negle, men flere af deres farver kan også bruges til at lave deciderede


/ skøn

47


skøn / større værker indenfor udklædning – om man ønsker at være tiger, løve, drage, en sommerfugl eller prinsesse. Der er også glimmer og det skønneste glitter hos Mood Wood uden tungmetaller og mikroplast, lavet på FSC-certificeret træ, som lægges på huden med en lille børste eller vatpind ovenpå den økologiske primer – der minder lidt om en lipgloss – som holder glitteret på plads der, hvor man ønsker det. Inika, der betyder lille jord på hindi, er det veganske australske mærke med smukke og rene pigmenter, der ligger blidt på huden. Og danske Miild er både til voksne og til børn/unge pga. sin renhed og – som navnet antyder – mild til den sarte hud. Lad endeligt den frie grønne leg begynde! Smukke farvede negle Negle er også en mulighed for at lege lidt med farverne og sætte gang i kreativiteten – og her kommer man jo ikke noget på huden, så det er vel bare at gå amok? Stop! Traditionelle neglelakker og -produkter er noget af det mest giftige i kosmetikpun-

“Makeup og ikke mindst hårfarve kan være udfordrende, hvis man gerne vil være "grøn" med blåt hår!”

Glitter

og glimmer uden tungmetaller til prinsesser

Løft håret

Giv tyngdekraften et pust med naturlige midler

Masser af farve Men med milde produkter uden kemi

Negle-leg

Med sjove navne og og pangfarver uden fare

48

gen. Så hvis du vil lege med farvede negle, skal du gå efter mærker, der er 4Free, 5Free, og endda 7Free. Betegnelserne dækker over, hvor mange af de problematiske stoffer, der er undladt i de mere “grønne” neglelakker. Der findes i dag også duftfrie versioner og neglelak, der kan pilles af igen uden brug af acetone eller andre skrappe neglelakfjernere. Mærket Miss Nella er et fremragende eksempel på, hvor mange sjove farver, der i dag fås i et grønt mærke – selv navnene indikerer lysten til at lege med farver: Neglelak Blue Bell, Fav Teacher, Kiss The Frog eller Jazzberry Jam og flere endnu. Farverne er lige så cool som navnene. Miss Nella laver også børnevenlig makeup og ansigtsfarver – igen med navne som Plumtastic, Lollypop og Berryblast. Her er det trygt at lade børnene lege selv uden at skulle frygte for hud og sundheden generelt, da det er uden duft eller gift og derfor allergivenligt. Før og efter leg med farver Når den store farvelade er fremme, er det især godt under farven og makeuppen at have en fed creme på som f.eks. Weledas Calendula Face Cream eller White Mallow. Det kunne også være Avivirs Aloe Vera Creme og andre milde cremer, der er velegnet til sart hud, inden man lægger farve på. Når der skal renses af efter legen er en mild rensemælk og makeupfjerner det bedste, hvor både Mellisa, Green People, Lavera m.fl. har nogle blide renseprodukter – også for pengepungen. Voksne kan naturligvis også bruge dem. Knald på hårfarver og hårstyling De fleste af os har set – og mange af os elsker – Oh Lands til tider blå, til tider lyserøde, til tider grønne hårfarver. Knaldfarverne er yderst populære i Japan og de steder, hvor manga-udklædning vækker begejstring og får den vildeste kreativitet frem i piger og drenge. Og det er da en super frisk måde at få farve, glæde og smil ind i sin hverdag eller fra tid til anden. Udklædning med tøj, hårspænder og øreklips er ikke noget at bekymre sig om, men makeup og ikke mindst hårfarve kan være udfordrende, hvis man gerne vil være “grøn” med blåt hår! Farv hårspidserne med kalk: Fri for kemikalier er mærket Snails, der bl.a. har Hair


/ skøn

“Traditionelle neglelakker og -produkter er noget af det mest giftige i kosmetikpungen”

Krøller

Der dræber kedsomhed, men ikke det sunde hår

Smuk teint I helt vegansk og mild kvalitet

Naturlig farve Og så miiiiiild, at alle kan lege med

Grønne øjne Eller blå? Slip fantasien løs uden kemi

Chalk i tre farver: Pink, lilla og blå. De fungerer nærmest ligesom et glattejern, hvor man lægger håret ind i klipsen med farve og trækker ned, mens kalken lægger sig uden på håret. Det er også let at vaske ud med vand igen. Bløde prinsessekrøller: Man kan også gå all in og bruge Kevin Murphys Killer.curls, som er særligt velegnet til at style bløde krøller, så det ikke frizzer ud over det hele eller Anti.gravity.spray, som kan løfte håret og give det ekstra lethed. Kevin Murphy, den australske bæredygtige hårpleje-serie, har fundet mange fans – også i Danmark. Det danske hårplejemærke Natulique er nu i saloner i hele verden, som går hele vejen i forhold til økologiske standarder. Hele mærket er båret af deres holistiske vision, der startede med, at Mette, der oprindelig var jurist, fik brystcancer og blev interesseret i, hvad de kosmetikprodukter hun brugte, egentlig bestod af. Så blev der skiftet kurs. Sammen med sin mand Stig, der havde en uddannelse indenfor økonomi og troede, at han skulle arbejde med bæredygtighed inden for vind og vandenergi, skabte hun mærket for at påvirke fremtiden med bæredygtighed inden for skønhedsindustrien. Natulique er endnu et mærke, man kan kigge efter, når barnet/den unge vil farve lokkerne uden giftige ingredienser. Så slip kreativiteten løs uden nervøse trækninger, når prinsesser, mangafans, popstjerner eller cool teenagere vil lege med looks. PS. alle idéer er til fri afbenyttelse – også for legesyge voksne!

49


/ oase

Rul øjenhuden Hyaluronic Eye Complex fra Evolve Organic Beauty er en ny lækker øjenserum. Den smarte roll-on-serum består af stamceller fra tropiske planter, der hjælper med at mindske synligheden af poser under øjnene og slap hud samtidig med, at der strammes op og lysnes i de fine områder omkring øjnene. Hyaluronsyre hjælper med at reducere rynker, hvilket gør, at huden ser yngre ud og får en bedre udstråling. Samtidigt fugter det huden og giver en mere ensartet hudtone. Økologisk agurke-ekstrakt køler og reducerer hævelser og kan hjælpe med at dæmpe mørke rande under øjnene. Hyaluronic Eye Complex er velegnet til alle hudtyper. Forhandlerinfo: Plan Organic, tlf. 55 72 11 00

Skønt kaffegrums

Masker! Orgaid har udviklet sheet-masker med en videnskabelig formel bestående af sikre ingredienser uden kemiske konserveringsmidler og med USDA-certificeret økologiske ingredienser. Maskerne består af “Ecoderma”-stof, som får serum til at trænge dybere ind, fordi huden kan ånde gennem masken – og fås i tre varianter: De to veganske – Anti-Aging & Moisturizing og Vitamin C & Revitalizing – samt Greek Yogurt & Nourishing.  I starten kan du anvende en sheet-maske hveranden dag som en kur, og efter seks masker kan effekten vedligeholdes ved brug hver anden uge eller en gang om måneden. Allerede efter første gang giver masken et synligt resultat. Maskerne, som du bl.a. finder i helsekostforretninger, kan også anvendes af mænd. Emballagen er lavet af genanvendeligt materiale. Forhandlerinfo: Organic Beauty Supply, tlf. 91 83 55 77 

Et nyt dansk kosmetikbrand – Grums – har lanceret en produktserie bestående af naturlige hudplejeprodukter af høj kvalitet og genanvendt økologisk kaffegrums indsamlet på ladcykel fra danske caféer, virksomheder og festivaler. De dermatologiske egenskaber fra kaffegrums har længe været kendt, og med det nye mærke udnyttes samtidigt et restprodukt fra danskerne umættelige forhold til kaffe. Alle produkterne er omgivet af helt- eller delvist plantebaseret plastik, og indholdet er baseret på en lang række naturlige ingredienser og genanvendt økologisk kaffegrums. Fri for parabener, allergener, parfume og farvestoffer. Grums facescrub består af kaffegrums fra espresso, da de mindre partikler er mere skånsomme for ansigtet, mens man bruger kaffegrums fra økologisk filterkaffe til body scrub for at gøre den mere hårdfør. Du kan finde din lokale grums-forhandler på virksomhedens hjemmeside grumsaarhus.com, hvor produkterne også kan bestilles.

Solbeskyttelse i gummies Beauty Bear TAN Vitamins er lækre gummies med ferskensmag, som forbereder huden til sommerens sol indefra med en stærk kombination af Betacaroten og C-vitamin fra Acerola. Du kan med fordel starte fire uger inden, du udsættes for sol, for at få den bedst mulige virkning, og fortsætte indtil solsæsonen er overstået. Så er du sikker på at få mest muligt ud af solens stråler samtidig med, at du beskytter din hud mod at blive solskoldet.

50

TAN Vitamins hjælper også mod soleksem. Produktet er fri for kunstige smagsstoffer, kunstige farvestoffer og kunstige sødemidler. Fås i helsekostbutikker og hos Matas. Læs mere på www.beautybear.dk Forhandlerinfo: Dansk Farmaceutisk Industri, www.dkpharma.dk, tlf. 44 86 05 50


abonnementstilbud

Hold dig ung med Naturli! Giv dit hoved, krop og hud masser af ungdomseliksir i gave! Få Naturli i postkassen i et helt år og suppler med tre måneders antiage for hud og krop. Antiage indefra

Du får 8 numre af Natur li + aloe vera antia ge

299,(+ porto kr. 49,-)

Du sparer kr.

665,-

Abonnement

Du kender Aloe Vera fra cremer, som har en uovertruffen evne til at reparere og genopbygge huden og dermed mindske ældnings­ processen. Nu kan du supplere denne virkning med AVIVIR Aloe Vera Kosttilskud, som bidrager til at vedligeholde hud og slimhinder (kroppens epitellag), modvirker og reparerer solfremkaldt ældning. Efter daglig brug i 3 måneder er produktionen af kollagen øget, rynkerne bliver mindre fremtrædende, huden er mere elastisk. Samtidig vurderes det i videnskabelige undersøgelser, at aloe vera kan modvirke og reparere "cutaneous photoaging", ældning af huden forårsaget af solens UV­stråler. Det er dokumenteret, at Aloe Vera styrker immunforsvaret samt fordøjelsen – og bidrager dermed til organismens og hudens sundhed og balance. Som noget unikt på markedet anvender AVIVIR Aloe Vera kun ACTIValoe fra Aloecorp, som er eneste aloe vera med dokumente­ ret indhold på mere end 10 pct. af polysakkariderne Acemannan, der anses for hovedansvarlige for aloe veras gunstige virkninger. Kapslerne er registret ved Vegan Society.

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502

Se mere og bestioplpepån.dk Naturlish

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 8 numre og løber herefter videre til kr. 340,- om året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. De første 8 numre er bindende, og abonnementet kan derefter opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder til og med 20. august 2018 eller så længe lager haves.

51


sind / Foto/ Scanpix/Iris

Tankemylder, nervøsitet og uro indhenter os alle, når vi er pressede og mister overblikket. Tidens store krav om "succes” gør ikke sagen bedre. Men der findes nogle få og enkle spørgsmål og retningslinjer, som kan hjælpe dig til at finde fornuften og roen igen.

Af Birgitte aagaard Coach

”Ta’et rolle” – ja, så jysk kan det siges! ”Tag det roligt…” som min mormor sagde, når vi børn blev lidt for ustyrlige eller uenige. Nogle gange behøver det ikke være mere – blot en påmindelse om at dampe lidt af. Når vi kom ind ad døren efter at have været ude, lød det: ”Æ sko av først …. Æ tøj op og hæng’…. Vask æ hænder….” – en ting ad gangen. Den voksnes bekymringer er naturligvis usammenlignelige med barndommens oftest overskuelige udfordringer, men tilgangen til at håndtere uro, nervøsitet og konflikter er den samme. Uanset om vi taler om forurening, terror eller det moderne menneskes ønske om at eje alverdens goder, have sin handlefrihed, være velsignet med et godt helbred og udseende OG have en god karriere (og så trækker vi vejret), så vil enhver bekymring omkring alt det, der truer os og vores ’lykke’, altid vende tilbage til den samme grundlæggende løsning: ”Gør det enkelt” og ”Gør en ting ad gangen”.

“Når vi skal overskue noget, vi tumler med i tankerne, er det vigtigste at afgøre, hvor meget af problemet, der er overhængende og virkeligt” 52

R

… GT LI

Find fornuften frem

ET

O

Bekymret?

TAG D


/ sind

2) Prioriter: Ingen udfordringer eller bekymringer er lige vigtige. Hvilken er den vigtigste? På den måde ved du, hvor du skal starte med at knække kurven for din uro og ængstelse. 3) E  valuér din bekymring: Find fornuften frem og betragt din bekymring kritisk. Hvor stor er sandsynligheden for, at din bekymring bliver virkelighed? På den måde kan du planlægge realistisk, og undgå at bruge tanker og kræfter på ”hvis’er”… Gør én ting ad gangen: Træk vejret, søg vejledning og planlæg 1) T  ræk vejret: Giv dig selv tid til at falde til ro, når du mister overblikket. Gå lidt væk, sæt dig et roligt sted og tag en timeout. På den måde baner du vejen for mere klare tanker. 2) S  øg vejledning: Du behøver ikke klare alt selv – andre har garanteret prøvet noget lignende. Søg råd og støtte hos ligesindede, erfarne eller faglige eksperter. På den måde undgår du at grave dig ned med din

EG LLE HE

Gør det enkelt: Afgræns, prioriter og evaluer Når vi skal overskue noget, vi tumler med i tankerne, er det vigtigste at afgøre, hvor meget af problemet, der er overhængende og virkeligt: 1) Afgræns udfordringen: Præciser, hvad problemet består i, og hvornår det optræder. Slut med ”altid” eller ”aldrig”. Hvilken sammenhæng drejer det sig om? På den måde kan du lettere få øje på de konkrete løsningsmuligheder.

FIND DIT

ET

“Søg råd og støtte hos ligesindede, erfarne eller faglige eksperter. På den måde undgår du at grave dig ned med din bekymring”

bekymring/dit problem – uanset om din udfordring er af praktisk eller mere mental karakter. 3) Planlæg: Læg en plan for, hvordan du kan gribe sagen an, så langt som du kan se frem. Beskriv trin for trin, hvad du kan gøre for at løse eller forebygge problemet. På den måde undgår du at gå i panik og lade de negative tanker løbe af med dig. Dit ”quick-fix” Det tager tid at forandre vores tankemønstre og at håndtere konkrete udfordringer. Nogle gange er der bare brug for en løsning i en hurtig vending – lige når man står der, med bankende hjerte, forvirret og stresset. Et af de simpleste og mest effektive tricks til at skabe ro – så man bedre kan håndtere situationen – finder jeg bl.a. i hypnoterapien. Svaret er ”afledning”! Når noget bliver for svært og uoverskueligt, skaber vi en afledning – en pause eller et neutralt/positivt mellemrum – indtil vi er klar til at tage næste skridt. Det handler ikke at skulle sætte tid af eller gå et andet sted hen, men lige her og nu at skabe et mentalt rum, hvor du kan slappe af. Brug de velkendte dybe vejrtrækninger, forestil dig et billede, fokuser på en ting, en duft eller nyn en melodi, som minder dig om noget rart og trygt. Find dit eget ’helle’ – og brug det i flæng.

“Find fornuften frem og betragt din bekymring kritisk. Hvor stor er sandsynligheden for, at din bekymring bliver virkelighed?” 53 53


krop / Foto/ Scanpix/Iris

IB D

IN MOTION

AN

RE MINDFUL M ME ÅD

fri

EN

Slip hovedet

E

GR

mens du motionerer Det er ferietid – og måske tid til at få gjort lidt ved motionen? Så er det oplagt at træne hele to discipliner på én gang: fysisk aktivitet sammen med nærvær. Vi har fundet gode råd til, hvordan du f.eks. kan lade mentalt op på løbeturen.

Af Marianne Nørup Fysioterapeut

Meditation har længe været hyldet for at have store gevinster for det mentale overskud – med mindre stress, bedre koncentration og større nærvær til følge. Men ikke alle føler, at de har temperamentet til at sidde stille og blot koncentrere sig om at trække vejret og lade tankerne flyve. Modsat handler løbetræning om at komme derudaf! Og sundt for både krop og sjæl, når det foregår i naturen. Men rigtig mange synes også, at det er både hårdt, ensformigt og måske lidt kedeligt – og snører løbeskoene mere af pligt end af nydelse. Tilhører du en eller begge kategorier, så skal du læse med her! For du kan sagtens få glæde af begge discipliner, hvis du kombinerer dem. Og idéen med at bringe mindfulness ind i motionsverdenen kan

“Det kan være svært i starten, men så er det helt okay at registrere, at du ikke er nærværende!” 54

såmænd bruges til de fleste sportsgrene eller motionsformer, der føles lidt ensformige. Er du tilstede, når du motionerer? Når vi løber eller går i gang i fitnesscentret, har vi ofte hovedet fyldt med tanker om alt det, vi skal nå bagefter: madindkøb, arbejde, hente børn, købe gaver etc. Vi er altså ofte slet ikke tilstede i nuet. Vores motion bliver noget, der skal overstås, så vi kan komme videre i en stresset hverdag. Og slet ikke det åndehul eller pause, den burde være. Der er flere gode grunde til, at et begreb som mindfulness har vundet indpas hos bl.a. virksomheder, selvhjælpsgrupper og skoler. En af de væsentligste er, at det virker! Med de rette greb øges koncentrationen, humøret og modstandsdygtighed, mens stress, søvnbesvær og smerter bliver mindsket. Når vi er tilstede og trækker vejret bevidst sænkes pulsen og niveauet af stress-hormoner. Alt sammen bare af at slå automatpiloten fra og bruge simple teknikker fra meditationsverdenen. 


/ krop

Fordele ved mindful motion Når du bruger mindfulness i forbindelse med motion, vil du blive bedre til at registrere, om din puls er for høj eller for lav, om du spænder for meget op i dine skuldre eller falder indad på fødderne osv.  Overordnet handler mindfulness om at være nærværende og registrerende i situationen – uden at dømme. Derfor handler det ikke om fejlfinding eller om at rette op på alting nu og her. Du skal blot registrere, hvordan du løber, trækker vejret, tænker osv. Det kan være svært i starten, men så er det helt okay at registrere, at du ikke er nærværende! Det giver dig mulighed for at slippe de tanker, der forstyrrer og igen vende tilbage til nuet. Vi har fundet en håndfuld gode tips til, hvordan du rent praktisk kan gribe din motion an på en mere mindful måde.

“Vores motion bliver noget, der skal overstås, så vi kan komme videre i en stresset hverdag. Og slet ikke det åndehul eller pause, den burde være”

Løb, gå, svøm, løft vægte Holdsport og dans er ikke motionsformer, der umiddelbart egner sig til mindful motion. Her ligger det allerede implicit, at du er nødt til at være nærværende for at fange bolde eller holde rytmen. Netop derfor er det også gode motionsformer, hvis du f.eks. finder løb kedeligt. Til gengæld er det motionsformer, der kræver et setup, som ikke er helt så let at stable på benene hen over sommer og ferietid. Løb og gåture har den fordel, at de nærmest kan udføres hvor som helst og når som helst. Og skal det være sjovere, kan du bruge rådene i artiklen til at gøre det mere nærværende. På samme måde kan du træne på en mere mindful måde i svømmehallen eller fitnesscentret – hvor du godt nok ikke befinder dig i naturen, men alligevel kan bruge teknikkerne til at opnå større motionsglæde og kropsbevidsthed.

55


krop /

Inden du motionerer • Sæt dig et par minutter – helt stille – og tøm hovedet for tanker. Prøv at mærke efter, hvordan du har det: Energisk, glad, urolig, stresset, træt eller …? • Mærk din krop, mens du tager løbetøj og sko på. Hvordan føles den? Er ryggen stiv, er benene tunge fra sidste løbetur, sidder skuldrene oppe om ørerne på grund af en travl dag? Eller er du frisk og klar? • Træk vejret dybt tre-fire gange, inden du løber eller går i gang med din motion. Træk vejret ind gennem næsen og pust ud gennem munden. Dybe vejrtrækninger gør det lettere at fokusere og bevare forbindelsen til kroppen.

Når du løber/motionerer • Hvordan føles kroppen nu? Hvad sker der med din vejrtrækning? Hvad mærker du i musklerne eller i leddene? • Hvordan har du det mentalt? Var det rart at komme ud i den friske luft og hjemmefra? Eller nager den dårlige samvittighed over alle de ting, du skulle have nået? Stresser tankerne dig, eller finder du ro i de fysiske bevægelser? Husk: Du skal ikke analysere eller dømme – blot

“Uanset om du hiver efter vejret, har sidesting eller trykken for brystet og benene ømmer sig, så kan du bruge oplevelsen som en slags meditation” registrere tankerne – og derefter slippe dem. Forestil dig evt., at de driver forbi som skyer på himlen. • Når du begynder at fornemme en rytme i bevægelserne, kan du registrere: Er rytmen behagelig? Er der balance i kroppen, bruger du begge sider lige meget, og hvordan har arme og skuldre det? Er der nogle steder, hvor kroppen føles anspændt? Vær blot opmærksom på det, da denne opmærksomhed i sig selv kan løsne spændingerne. • Fokusér på fornemmelsen, når din fod rammer underlaget. Prøv at bevæge dig let og afslappet. Hvor lidt kraft kan du nøjes med at bruge for at holde tempoet? Læg mærke til, hvordan disse spørgsmål kan ændre dine bevægelser. • Hold fokus på åndedrættet: Hvordan bevæger brystkassen sig i takt med ind- og udåndinger? Mærk dit hjerte slå, mens det ilter blodet, mærk musklerne arbejde. Du kan også bruge dit åndedræt til at holde fokus på kroppen ved at få vejrtrækning og bevægelse til at arbejde sammen. Kan du f.eks. tælle tre skridt på hver ind/udånding – eller måske endda flere? • Ret nu opmærksomheden mod det, der foregår udenfor dig: Er der andre motionister, biler, huse? Træer, buske, blomster? Ændrer underlaget sig? Hvordan føles vinden mod huden? Er der lyde eller dufte, og ændrer de sig undervejs? Mange af os bevæger os på præcis samme steder, når vi motionerer, men oplever alligevel ikke detaljerne, fordi vi har tankerne andre steder. Du skal ikke observere alt slavisk, men lade dig drive af en nysgerrighed for din omverden. De ubehagelige følelser Målet med at motionere med nærvær er ikke, at det bare skal være så let og sjovt, at der ikke sker en udvikling. Og ja, motion kan også være hårdt. • Ikke alt du mærker, når du motionerer, er behageligt. Men det ubehagelige kan vendes til noget positivt. I

56

stedet for at prøve at fortrænge det fysiske ubehag, så prøv at være tilstede i følelsen og se, hvad der sker. • Uanset om du hiver efter vejret, har sidesting eller trykken for brystet og benene ømmer sig, så kan du bruge oplevelsen som en slags meditation. Når du bemærker smerten/ubehaget, så modstå fristelsen til at stoppe – du skal dog heller ikke undertrykke den. Du skal lytte til kroppens advarselssignaler, men hvis du ikke føler, at du er ved at gøre skade på dig selv, kan du prøve at gå endnu mere ind i følelsen af ubehag. Ved at være fuldt til stede i det, kan du opleve, at smerten vil opløse sig.

Efter løb/motion • Brug et par minutter på at gøre dig færdig mentalt, når din løbe- eller motionstur er overstået. Hvordan føles benene nu? Åndedrættet? Er du øm, spændt i musklerne, afslappet? Føler du dig glad, mere energisk, træt, dårligt tilpas eller lettet? Er du svedig, tørstig eller sulten? Forhåbentligt har du fået dig et frikvarter fra stress, bekymringer og ubudne tanker. Mærket kroppen og måske lært nyt om dig selv? Fordelen ved at være tilstede under sin motion er flere: Du får større kropsbevidsthed, din motion bliver sjovere, når den ikke bare skal overstås, og du har hentet energi og mentalt overskud til noget af alt det andet, du gerne vil nå.  Sommertiden er idéel at øve sig i, da de lange dage og højere temperaturer giver tid og lyst til motion i naturen, som er det allerbedste sted at finde nærvær. God tur!


Ready, set, spray! Økologisk solpleje - helt enkelt

Hos COOLA anvender vi de mest innovative, videnskabeligt underbyggede ingredienser. Men de skal samtidig også være naturlige, økologiske, bæredygtige og lokalt fremskaffede. Vores miljøbevidste sammensætninger er udviklet ud fra en Farm to Face® filosofi, der sikrer, at vi altid bruger de mest friske og mest potente naturlige og økologiske ingredienser. Find nærmeste forhandler på coolasuncare.dk


mad / Af/ Elsebeth Halckendorff Foto/ Scanpix/Iris

Kamille Naturens trøst ved angst Mange lider af udefinerlig angst og får udskrevet midler, der både er afhængighedsskabende og har mange bivirkninger. Men den lille uskadelige plante – kamille – har nøjagtig samme egenskaber, og dertil hverken bivirkninger eller afhængighedsskabende egenskaber.

I forbindelse med langtidsforsøg viste man, at der i follow-up-perioden var mindre angst hos kamillegruppen end hos placebogruppen. Angst og panikanfald er hyppige tilstande, som er svære at få bugt med, og derfor er der sket en stigning i forskningen inden for mulige behandlingsmetoder.

Allerede i 2009 kom det for første gang frem, at generaliseret angst kan reduceres med kamille, idet forskere gav enten kamille-ekstrakt eller placebo til patienter med angst. Efter otte uger var der sket en signifikant reduktion i kamille-gruppen i forhold til placebo-gruppen. Siden er nyere kliniske studier kommet til, hvor man har behandlet moderat til svær angst med kamille-ekstrakt, typisk i doser på 1500 mg per dag (3 x 500 mg). Studierne har testet kamille versus placebo i perioder på 8-38 uger, og de viser, at der er en signifikant angstdæmpende effekt af kamille. Nogle får hurtig virkning Hos halvdelen af deltagerne på kamille ses effekten allerede at indtræde efter to ugers indtagelse, men effekten er endnu mere udbredt efter 8-12 uger. Forskerne bag studierne konkluderer, at kamilles angstdæmpende virkning svarer til dét, man får ved at tage konventionelle lægemidler mod angst (benzodiazepiner og antidepressiva).

Kroppen kan også lide kamille Forsøg med kamille viste også signifikante forbedringer på andre fronter, idet både blodtryk og kropsvægt blev sænket signifikant i takt med at kamilles angstdæmpende effekt indtraf. Dét giver god mening, idet kamillegruppen oplevede en helt overordnet bedring af sit almene velbefindende inklusiv forbedringer i en række psykologiske parametre. Kamille kan også forlænge – næsten fordoble – tiden, der går, før man får et tilbagefald af angst i follow-up-perioden. Således gik der gennemsnitligt 11,4 uger versus kun 6,3 uger hos henholdsvis kamillegruppen og placebogruppen, før de fik tilbagefald af angst. Det gamle råd om en kop kamillete inden sengetid er derfor ikke noget dårligt råd, og derfor finder du også kamille i Melissa Dream fra New Nordic, i øvrigt sammen med andre ingredienser som grøn te, magnesium og B-vitaminer, der alt sammen har beroligende effekt på nervesystemet. Derudover har også Husapoteket kamilleekstrakt, ligesom Solaray har kamille i kapsler. Kilder: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral Matricaria recutita (chamomile) extract therapy for generalized anxiety disorder,

“Kamille kan også forlænge – næsten fordoble – tiden, der går, før man får et tilbagefald af angst i follow-up-perioden” 58

Amsterdam JD et all. Long-Term Chamomile Therapy of Generalized Anxiety Disorder: A Study Protocol for a Randomized, Double-Blind, Placebo- Controlled Trial, Jun J Mao et all.


Af/ Elsebeth Halckendorff Foto/ Scanpix/Iris

/ Mad

Safran Naturens egen lykkepille Safran er verdens dyreste krydderi og kaldes også for ’det røde guld’. Men når man ser, hvad krydderiet kan ændre i vores hjerne og sind, må det siges at være pengene værd. Nyere forskning har vist, at safran har antidepressive virkninger, som er helt på niveau med traditionelle psykofarmaka såsom de udbredte antidepressiva (lykkepiller) kaldet Cipramil, Prozac og Fontex, der anvendes i stor stil i den vestlige verden. Der er foretaget flere forsøg med svært depressive, der har fået safran, og de har alle vist fantastiske resultater. I et forsøg blev svært depressive patienter givet enten safran (30 mg per dag) eller Cipramil (40 mg per dag) i seks uger. Efter de seks uger havde begge grupper opnået en signifikant forbedring af deres depression, og der var ingen signifikant forskel på den effekt, som blev opnået med henholdsvis safran eller Cipramil. Konklusionen var således, at man lige så godt kan behandle svære depressioner med safran som med det antidepressive lægemiddel Cipramil.

“Efter de seks uger havde begge grupper opnået en signifikant antidepressiv effekt, og der var ingen signifikant forskel på effekten” Safran også ved fødselsdepression I et andet forsøg blev safrans antidepressive effekt sammenlignet med Fluoxetin, der er et antidepressivt lægemiddel, som herhjemme kendes under navnet Fontex (i USA sælges det under navnet Prozac, og det var det første middel der kom på markedet i Danmark i 1989). Den ene gruppe i forsøget fik safran, mens den anden fik Fluoxetin. Forsøget varede i seks uger og omfattede kvinder med fødselsdepression. Efter de seks uger havde begge grupper opnået en signifikant antidepressiv effekt, og der var ingen signifikant forskel på effekten af henholdsvis safran og Fluoxetin.

Forskernes konklusion er, at safran er et sikkert og naturligt antidepressivt middel, der kan anvendes som et alternativ til psykofarmaka. Helt uden de bivirkninger og risiko for afhængighed, der følger med brugen af psykofarmaka. Påvirker hjernens signalstoffer Andre forsøg viser, at safran dosis skal op over 28 mg per dag for at virke effektivt og signifikant i forhold til depression, og således er den ovennævnte dosis på 30 mg dagligt et fornuftigt valg. De aktive stoffer i safran er blandt andet crocin og safranal, der har påvist at kunne ændre hjernens kemiske signalstoffer. Crocin er et carotenoid, der i århundreder har været kendt i kinesisk medicin, og som virker fremmende på signaleringen med dopamin og noradrenalin, mens safranal, der er et cartenoid zeaxanthin stof, der også giver safran sin farve, primært virker via serotonin-systemet. Hvis du ikke vil krydre din mad med det dyre safran, findes de aktive

stoffer også i kapselform som kosttilskud. Udover safran indeholder disse midler også B-vitamin, der er kendt for at styrke nerverne. Kilder: Comparison of Saffron versus Fluoxetine in Treatment of Mild to Moderate Postpartum Depression: A Double-Blind, Randomized Clinical Trial. Kashani L et all. Crocus sativus L. versus Citalopram in the Treatment of Major Depressive Disorder with Anxious Distress: A Double-Blind, Controlled Clinical Trial. Ghajar A et all.

59


Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ anna iben Hollensberg

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedskonsulent og uddannet læge. Har arbejdet mange år som praktiserende læge. Anna Iben er speciallæge i almen medicin og heilpraktiker Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Hvordan får jeg olie efter fjernelse af galdeblære? Jeg har for 4 år siden fået fjernet min galdeblære. Jeg spiser lidt fisk (ikke røget fisk). Jeg har fået at vide af min kinesiolog, at jeg skal spise lidt olie om dagen, men det kan jeg bestemt ikke tåle, jeg får opstød. Er det nødvendigt at spise olie (Udo Choice)? Eller er der andre måder, man kan indtage fede olier på? Jeg spiser avokado og banan en gang i mellem, men ikke frisk grøn salat, så jeg får jeg stærk diarré. Med venlig hilsen N

Svar: Efter fjernelse af galdeblæren, fordøjes fed mad – herunder olie (også den sunde slags) ikke altid så godt. Du skal ikke tage olie som tilskud, når det volder dig ubehag. Derimod kan du sørge for at få mindre mængder fedt i din kost løbende over dagen, så du får små portioner til hvert måltid. Det kan være avokado, nødder, kerner, fisk m.m. Du kan også bruge lidt olie som dressing, hvis det går an. Når du får sundt fedt indbygget i din kost i stedet for som rene olier, kommer fedtstofferne også sammen med fibre og protein, hvilket kan gøre dem lettere for dig at omsætte. Du må derfor prøve dig frem for at se, hvor meget du kan tåle at spise. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut


/ brevkasse

Virker chlorella udrensende på tungmetaller?

Kan jeg gøre noget ved min klikkende kæbe?

Kan jeg udrense min krop med chlorella-tabletter, og er det rigtigt, at de trækker tungmetaller med ud? Er der noget, som er bedre ? Vh A

Svar: Chlorella kan have udrensende effekt – også i forbindelse med tungmetaller. ­Chlorella har en tre-laget cellevæg, som menes at være årsagen til, at skadelige stoffer kan bindes og føres med afføringen ud. Du kan læse mere om chlorella og udrensning i artiklen ‘Det er tangen, der tæller’ på Naturli.dk. Når du udrenser, skal du sørge for at du har flow på tarmen, så forstoppelse ­undgås. Vand, fibre fra grøntsager, fuldkornsprodukter og tang, motion, frisk luft og vejrtrækning helt ned i maven, tørbørstning og evt. også infrarød sauna er ligeledes udrensende og afgiftende. Aktivt kul kan også være en mulighed. Støt gerne leveren med bitre fødevarer f.eks. rucola, valnødder, julesalat, pebermynte, ukrudt som spæde skud af skvalderkål og mælkebøtte. Suppler gerne med te af mælkebøtte og marietidsel. Husk, at du skal trappe stille og roligt op, når du går i gang med chlorella, for ­chlorella kan sætte meget gang i maven. Ikke alle skal op på produkternes fulde­ ­dosering, så her må du prøve dig frem og se hvilken dosering, der passer til dig. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Jeg har i perioder en klikkende kæbe til stor gene for mine omgivelser. Hvad er der at gøre ved dette? Mvh Søren

Svar:

Tak for dit spørgsmål. Jeg arbejder meget med kæber og støder på klikkende kæber dagligt. Da du kun har det i perioder, er det dine kæbemuskler, der trækker dit kæbeled skævt. Måske oplever du, at klikkene er værre i stressede perioder? Det gør nogle. Du kan enten få en kranio sakral terapeut til at strække og afspænde dine kæbemuskler, og/eller du kan finde en, der kan den franske udgave af øreakupunktur. Her arbejder man med at afspænde kæberne med små akupunkturnåle i øret. Jeg laver en kombination af disse, og det er vi flere, der gør. Med venlig hilsen Catrine Marcussen, akupunktør

Ekstra kalk og magnesium til mælkefrit barn? Min søn på snart 11 måneder får pt. ikke komælk, hverken som drikke eller i anden fødevare. Dette gør vi som et forsøg på at hjælpe på hans astma. Jeg vil rigtig gerne sørge for, at han får kalk og magnesium nok. Har forsøgt med ‘Calcium Kids tyggetablet’ fra Solaray, men de er pt. for hårde at tygge for ham. Jeg tænker derfor kalk som pulver (koral-­ kalk), men strander lidt, når jeg kommer til magnesium. Kan du hjælpe med et forslag? Det, jeg hidtil har fundet, er som dråber, men indeholder alkohol, og findes i forskellige varianter (fra Allergica). Håber du kan hjælpe. Hilsen J

Svar: Hvor er det dejligt at høre, at I har fokus på at hjælpe jeres søns krop i balance, så han kan slippe for astma. Nogle gange spiller ­fødevarer ind, fordi de tricker immunforsvaret. Og mejeriprodukter er ganske rigtigt problematiske for nogle børn. Det er også godt at høre, at I er opmærksomme på, at han skal være dækket godt ind med næringsstoffer. Og kalk skal helt rigtigt altid tages sammen med magnesium, så kalken kan blive bygget ind i knogler og tænder. D-vitamin og K2-vitamin er også meget vigtige for knoglesundheden. Det kan derfor være en mulighed at bruge kapslerne ‘Osteoremin’. De indeholder både letoptage-

ligt kalk, magnesium, D-vitamin og K2. De kan åbnes og drysses på mad. To kapsler dagligt vil som udgangspunkt være fint til ham. Hvis I gerne vil bruge koralkalk-pulver, så er der også mulighed for at give magnesium flydende: Magnesium urteeleksir fra Salus. Eller som en magnesiumlotion. Magnesium optages godt gennem huden og er nemt at smøre på. Det giver også en dejlig effekt på søvnen, så det er godt at smøre på til sengetid. Husk at vælge lotion og ikke olie, da magnesiumolie godt kan svie. Jeg håber, mit svar kan hjælpe jer. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

61


Brevkasse /

Er calcium/ magnesiumtilskud årsag til manglende vægtøgning? Jeg har i mange år taget CalciumMagnesium for uro i benene, og jeg vil gerne vide, om det er medvirkende til, at jeg ikke kan tage på i vægt? Jeg har hørt noget om, at pillerne er med til at føre “fedt” ud af kroppen? Den tynde

Svar: Der er lavet forsøg, der viser forbindelse mellem kalk fra kost/tilskud og mængden af fedt fra kosten, der kommer ud med afføringen. Kalken binder tilsyneladende fedtet fra kosten, så det ikke optages af kroppen, men føres med afføringen ud. Dog viser undersøgelserne også, at man ikke udelukkende skal basere et vægttab på baggrund af denne virkning af kalk. I forhold til at tage på, vil jeg derfor først anbefale dig at skrive din kost ind i et kostprogram som f.eks. ‘Madlog’ i totre dage. Det kan nemlig give dig en fornemmelse af, om du får nok næring, så du kan tage på. I programmet kan du også se, hvor meget kalk du får dagligt fra både kost og tilskud. Er dit kalkindtag højt, vil jeg anbefale dig at skifte dit kalk og magnesiumprodukt ud med et produkt udelukkende med magnesium. Magnesium medvirker til at regulere, at der ikke kommer for meget kalk ind i cellerne. For meget kalk i cellerne kan nemlig give muskelkramper, så med mindre dit kalkindtag er meget lavt, vil et produkt udelukkende med magnesium være godt til kramperne. Holder du pause med kalken, kan det måske give dig mulighed for at se, hvilken effekt det har på vægten. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

62

Hvor meget søvn skal min datter op på? Min datter Oline på 7 mdr er begyndt at sove meget dårligt om natten og vækker mig mange gange. Hun afviser sutten og begynder at klynke, indtil jeg giver hende bryst. Om dagen er det endnu værre: Hun sover kun ca 30-40 min., også selvom jeg går med barnevognen, og er således oppe på 4 små lure på en dag for at få omkring 2 timers søvn sammenlagt. Om natten får hun ca. 10-11 timer i alt. Hvad kan vi gøre for at hjælpe hende, og hvor meget søvn har hun brug for? Hun virker glad og veloplagt om dagen på trods af de meget korte lure. Mvh Lene

Svar: Det er en rigtig barsk omgang at blive så afbrudt i sin søvn. Det tærer på alle kræfter og overskud. Et barn på 9 mdr har gennemsnitlig brug for 13-14 timer i døgnet, men det er forskelligt. Vigtigst er, at hun trives godt. Jeg synes I skal starte med at få tjekket hendes ører hos lægen. Når et barn vågner efter kort tid, kan det handle om, at det trykker for ørerne pga. væske. Dernæst ville jeg få hende løsnet godt op hos en kiropraktor eller kranio sakral

terapuet eller osteopat. For at udelukke, at der ikke er noget, der driller hende der (ja, det kan godt komme – selvom der ikke har været noget før). Hvis der er spændinger eller skævheder kan det påvirke fordøjelsen og nervesystemet og give urolig søvn. Hvis alt er ok med hendes lille krop, så handler det nok om, at hendes alder gør, at hun begynder at blive mere bevidst om, hvad der får hende til at falde i søvn om natten: mad. Det er naturligt at “vågne” imellem søvnfaserne. Men hun skal jo helst selv falde ned i søvnen igen – uden at vække hele huset. Jeg vil så anbefale, at I får lukket helt for mælkebaren om natten og lærer hende at sove igennem uden mad. Min erfaring er, at det er løsningen. Det kan kræve et par lidt hårde nætter, hvor hun bliver noget utilfreds, men vær hos hende og trøst hende så godt som muligt, men uden mad. Det tager som regel et par nætter, så hjælp hinanden og planlæg, så der er mulighed for at hvile sig den næste dag. Håber I snart får sovet rigtig godt. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske


/ brevkasse

En psykiater til min søn? Jeg har med stor interesse læst dine gode råd i Naturli. Derfor har jeg tillid til dig, og sætter nu min lid til og håber meget, at du kan anbefale en god psykiater? Og har du noget kendskab til, om man på Amager Psykiatriske Skadestue kan blive henvist til en psykiater? Min søn har meget brug for en ordentlig psykiater efter flere år med stress, depression, ADHD. Og jeg ved ikke mere mine levende råd. Og det er jo ikke optimalt at finde en tilfældig psykiater på nettet. Min søn, som nu er 34 år, fik et par konsultationer hos en psykiater i 2010, hvor han var ret depressiv pga div. hændelser i hans liv. Jeg har faktisk ikke set en egentlig diagnose, men går ud fra, at han blev behandlet for depression. Bedste hilsner Moderen

Svar: Tak for din positive respons. Jeg kan desværre ikke give dig en reference til en psykiater – som jo er en del af det offentlige sundhedsvæsen, og da jeg arbejder uden om det offentligt etablerede system, kender jeg ikke nogen direkte. Du skal være opmærksom på, at psykiatere er læger, der først og fremmest diagnosticerer og medicinerer psykiske lidelser. Psykologer (uddannede og autoriserede i det offentlige system) modtager henvisninger (fra lægen) og er tilknyttet tilskudsordninger fra det offentlige. Psykologers arbejde omhandler terapi og samtale (ligesom mit arbejde) – det er nok det, din søn har brug for, hvis han allerede er udredt/diagnosticeret og evt. modtager medicin? Jeg vil anbefale dig i første omgang at tale med jeres læge og evt. der få en henvisning (med mulighed for tilskud fra det offentlige) – lægen kender muligvis en psykolog eller et sundhedscenter, som arbejder med de diagnoser, du omtaler hos din søn. Det kan også

være, at du kan få et godt tip via patientforeningerne for hhv. depression (http://depressionsforeningen.dk/) og ADHD (https://adhd.dk/raadgivning/). Jeg ville ringe til dem og høre, om de kender en relevant og erfaren behandler i området. I de større byer tilbyder mange patientforeninger desuden selv forløb for patienter og pårørende, måske er der noget for din søn/dig? Som en hjælp til at bygge sig selv op, har patientforeninger og selvhjælps-organisationer rigtig mange tilbud til voksne med officielle og uofficielle diagnoser. De er ofte behjælpelige med at finde den rette gruppe/tilbud efter en indledende (gratis) samtale med deltageren (din søn). Som privat uddannet terapeut arbejder jeg også med stress og depression (let til mellemsvær), og det er tydeligt, at mønstret bag disse tilstande er meget sammensat og individuelt. Baggrunden for din søns lidelse er afgørende for, hvordan han bedst kan hjælpes, og det kræver et personligt forløb hos en terapeut med rette erfaring. Hvem I skal vælge, afhænger af din søns specifikke behov, de lokale tilbud og jeres økonomi. Som et umiddelbart tip – til generel støtte af din søns selvværd og ressourcer – vil jeg foreslå, at I undersøger mulighederne for, at han kan deltage i en selvhjælpsgruppe/trivselsgruppe for hans aldersgruppe, hvor han kan spejle sig i andre, der også føler sig udfordrede. Der findes selvhjælpsorganisationer i næsten hver større by (https://frise.dk/selvhjaelp). Der vil ofte også være grupper for pårørende. Selv om det kan være forvirrende at finde frem til de(t) rigtige tilbud, så må I ikke give op, fordi der findes mange gode muligheder med hensyn til netop stress, depression og ADHD, som er meget udbredte lidelser. Jeg ønsker jer held og lykke. Venligste hilsner Birgitte Aagaard, coach

Kan svangerskabsdiabetes føre til diabetes? Da jeg var gravid, var jeg overvægtig, og lægen fandt sukker i urinen, og jeg fik at vide, at jeg havde svangerskabsdiabetes. Det hjalp godt med en ændring af kosten, og min diabetes er forsvundet igen efter fødslen. Jeg spiser fornuftigt og har tabt i vægt, men jeg vil gerne vide, om jeg nu er rask, eller om der er en risiko for, at sukkersygen vil komme igen? Den nu ikke-syge

Svar: Du har en betydeligt øget risiko for igen at få svangerskabsdiabetes, hvis du bliver gravid igen, og halvdelen af kvinder som dig har ti år efter fødslen fået en type 2 diabetes. Der er også en risiko for, at dit barn får diabetes eller forstadier til diabetes allerede i 19-27-årsalderen. Det anbefales derfor, at kvinder, der har haft svangerskabsdiabetes, kontrolleres for diabetes to-tre måneder efter fødslen, og herefter med et-tre års mellemrum.  Jeg vil derfor råde dig til fortsat at leve sundt med en grøn og sukkerfattig kost og daglig motion, så du kan holde din vægt normal. Det vil være en gevinst for dig at leve ‘diabetesrigtigt’, der er den sundeste livsstil overhovedet. Det vil gavne både dig og din familie. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

63


brevkasse /

Kan fermenterede drikke hjælpe mod knogleskørhed?

Fibromyalgi har baggrund i autoimmune reaktioner, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber kroppens egne væv. Ofte på grund af dårlig kost, dårlig tarmfunktion med forkert sammensætning af tarmbakterierne, utæt tarm og inflammation, der blandt andet kan svække blodårerne, så de lettere springer. Blodsprængninger er normalt små udvidelser fra pulsårerne i huden. De har et centrum, hvorfra der udgår små røde årer. Det kan ligne en edderkop. Der kan være en arvelig tilbøjelighed, og hyppigheden stiger med alderen. Desuden kan det være en sammenhæng med hormonerne i kroppen, og man kan se dem i forbindelse med visse bindevævssygdomme (f.eks. lupus – LED). Der kan også være tale om små blødninger i huden på grund af skøre blodkar, og det er vigtigt at vide, hvad der er årsagen til dine symptomer. Jeg vil derfor råde dig til at tale med din læge. Man kan styrke sine blodårer ved hjælp af C-vitamin, kalk med magnesium, f.eks. som CalMag, og D3-vitamin, K2-vitamin, B1-vitamin, E-vitamin, kisel og selen. Mangel på kobber kan være en årsag til svækkelse af årevæggene. Man kan for eksempel få foretaget en hårmineralanalyse for at se, om man mangler kobber.  Resveratrol, der er et stærkt antioxidant (modvirker oxidation – forharskning) kan hjælpe ved karsprængninger. Resveratrol findes i skallen af røde druer og dermed i rødvin, især mørk rødvin. Man kan også købe resveratrol i kapsler, og da man skal have store mængder dagligt, er det den bedste måde at få resveratrol på. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

64

Rødkløver indeholder mange planteøstrogener, der i kroppen blokerer for de steder, hvor de egentlige østrogener sætter sig og virker. Især de stærke østrogener kan virke kræftfremmende, mens det svagere estriol ikke gør det. Men det betyder, at planteøstrogener modvirker udviklingen af knogleskørhed og samtidigt i normale mængder er ufarlige. Det er de mange økologiske urter i Vita Biosa også. Nogen af dem er også planteøstrogener, men ikke i en væsentlig mængde. Så du kan roligt bruge både Rødkløver og Vita Biosa. Synes du, at Vita Biosa smager dårligt, kan du få det med forskellig smag. Rødkløver modvirker bevisligt knogleskørhed, men dine knogler har brug for meget andet, både vitaminer og mineraler, så jeg vil råde dig til at læse mere om osteoporose. F.eks. på www.radiodoktoren.dk. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

BR U

Svar:

Svar:

RO LIG T

Mine blodkar springer, selv når jeg sidder stille med mine hænder. Kan det være, fordi jeg har fibromyalgi? Eller skal jeg søge læge? Bente

Jeg er begyndt på Vita Biosa, da min tarmflora skal rettes op. Jeg har et par måneder taget rødkløver på grund af knogleskørhed med sammenfald, men stoppede, da det påvirker hormonerne. Nu tænker jeg, at det smager næsten ens (lige dårligt), så kan Vita Biosa også påvirke østrogen negativt? Birgitte

DU KAN

Karsprængninger uden årsag?

GE

DE BÅ

KLØVER OG VI TA RØD

BI OS A


/ brevkasse

7 gode forslag til toilettasken mod sol, sommer og saltvand Solcreme(r) Coola, Californiens øko-solpleje, så din badning ikke efterlader skadet koralrev eller påvirker havmiljøet, der kan lide under alverdens skadelige kemikalier. En fin rejsestørrelse er Coolas spf 50 Sun Spray. Dejlig let at have i toilettasken og uden duft. Coolas nye Setting Spray Spf 30 er endnu bedre end den gamle og lige til at spraye uden på makeup. Let og lækker, og man undgår udtværet makeup og skinnende hud. Eller den lille handy Sun Stick sport med eller uden farve. Den med lidt farve er dejlig til at beskytte og kamuflere en lidt rød næse, pande eller kinder. Coolas CC (Color Correction) creme Tinted Rose med Spf 20 med farve passer de fleste hudtyper. Transparent, men giver en let ensartethed, fugt og rigtig fin glød. Bruges af flere som let dagcreme, f.eks. ovenpå en fugtbevarende serum med hyaluronsyre, som kunne være Laveras prisvindende Serum Hydro Effect.

1

3

Stativ, kasket, hat Ej, bare de to sidste, for når ens hjerne er ved at nedsmelte i varmen, og man bare gerne vil blive ude og ikke have (flere) pigmentpletter, så husk kasket eller hat – de kan måske ikke lige være i toilettasken, men de er guld at have med og kunne trylle frem, så øjne ikke skal knibes sammen, hud beskyttes og velvære bevares.

Sol og saltvand kan være hård ved de bløde lokker. John Masters Hair Mask Rose & Apricot skal bare sidde i 5 minutter og er den dejligste pleje til hår og hovedbund efter en dag ude.

6

Læbepomade med faktor. Der er mange dejlige – bl.a. fra Annemarie Børlind Sun Lip Balm med spf 20, der beskytter og giver en let fin glosset overflade.

4

Fugt, fugt, fugt med fugt på Før, under og efter udeliv og så lige aftersun med mere fugt. For både os selv og vores hud dehydrerer nemt i varmen. Så husk også at drikke vand og te i varmen. Fugt efter en dag i solen kan være Avivirs After Sun med aloe vera. Den køler, fugter, nærer efter sol og er samtidig med til at bevare den gyldne farve, man måtte have fået. Den er også en tan optimizer, der forbedrer hudens evne til at danne pigment – ideel at bruge op til en solferie.

5

Duft, ikke lugt i varmen … Hårpleje …

Læber i sol

2

Acorelle Deodorant er en dejlig “tør” deo. Franske Acorelle har deodoranter roll-on sticks, der ikke fedter og er skønne, når det er varmt. Hvis man er kølig/kold, når de kommes på, kan man lige holde sticken på huden under armen kort for at varme den op, så den glider nemmere, men bevarer en dejlig, ikke fedtet overflade. Findes i tre naturlige dufte og en neutral.

Husk tandbørsten Det er dejligt med frisk mund – også på ferien. Vælg gerne en tandbørste af bambus eller majsstivelse, som er let biologisk nedbrydelige, når de kasseres.

7

God tur! Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

65


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 21. august

Stop spredning! Skriver vi næste gang, hvor vi tager fat i vidt forskellige emner, som vi nok må leve med, men helst skal have begrænset. Det handler om cancer, gigt og skam – alvorlige og livshæmmende alle tre, og sikke en mundfuld at gabe over efter sommerferien! Men det bliver selvfølgelig på løsningsorienteret måde og i positiv Naturli-ånd! Danskere med kræft er stadig nødt til at kriminalisere sig! For godt 10 år siden blev Søs Egelind ramt af en alvorlig kræftsygdom. Ved siden af den behandling hun modtog af lægerne på Rigshospitalet, medicinerede hun sig selv med ulovlig medicinsk cannabis og fik det straks meget bedre. I dag er det lovligt, hvis din læge udskriver en recept. Desværre hænger lægerne og det danske sundhedsvæsen ifølge Søs Egelind stadig gevaldig i bremsen, så syge danskere fortsat må på det sorte marked. Inflammation – alle folkesygdommes moder! Bag alle de store sygdomme – kræft, hjertekarsygdomme, gigt, diabetes osv. spøger inflammationen. Vores krops konstante forsvar mod irritationer, får os til at blive syge. Vi ser på inflammationsdæmpere og -bekæmpere i flere artikler. Drop skammen! Skyld og skam fører sjældent noget godt med sig, tværtimod kan det tage livet af den mest hårdføre, hvis vi går og banker os selv i hovedet – for ikke at tale om at blive udskammet. Du har kræft – vidste du det? Celleforandringer er hverken usædvanlige eller farlige – så længe de holder sig på et vist niveau. Vi tager fat om myter og fakta om kræft, og hvordan du kan forebygge bedst muligt ud fra den viden, der findes.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

Lars Juhl:

Er du her eller på SoMe?

Stilheden larmede i mit indre

– Nærvær er blevet en mangelvare

tema

Den tidligere skibsreder fandt vej ud af stress på et kloster

helse

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

Fyldt op

s Danmark ste mest læ ssundhed magasin

VIDEN OM SUNDHED

Udgave 05 / maj 2018

FORÅR: I GANG MED AT LØBE

Stort interview med

Solbjørg Højfeldt

Lumske og langvarige seneskader

Jeg føler mig meget privilegeret

Find vej i junglen af vitaminer

+

– Hvad skal du vælge efter?

Superfoods

- fyld næring på

Spot stress hos børn

Smuk uden stress Nr. 04 2018 / Stop diarré / Tilskud til sportsfolk / Mavesyren – din hjælper Geniale gurkemeje / Brug naturen mod stress / Vitaminer mod muskelskader www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk

+

FOKUS PÅ HJERNEN

Anders Juul

Hold din hjerne skarp ved at lære nyt

Vi mangler steder at ga hen med vores sorg

En trænet hjerne udsætter demens og giver øget livskvalitet Helse:

nyheder

motion

sundhed

WHIPLASH

Kom godt videre efter skaden

Tema om demens STRESS OG DEPRESSION VÆLTER PÅRØRENDE

mad

Han løber 10 km. Foran publikum. Hver aften. Men den følelsesmæssige side af rollen i ’Jeg løber’ har været langt hårdere end den fysiske. familieliv

konsultation

forebyggelse

TEMA

Nakken

Nar sex gor ondt

FOKUS PÅ

PROSTATAKRÆFT

13

gode råd til havearbejdet

+

Øvelser for nakken Fuldkorn er guldkorn Grøn arbejdsplads Motion: Kajak

NR.02 2018 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

67


KOSTTILSKUD

Urte-penCil - til immunsystemet Urte-penCil med C-vitamin Urte-penCil indeholder de samme urter som Urte-Pensil og derudover C-vitamin, der bl.a. • bidrager til immunsystemets normale funktion • medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet • understøtter dannelse af kollagen, som bl.a. medvirker til at bevare et sundt tandkød og holde din hud i balance

Urte-Pensil Urte-Pensil er en unik blanding af udvalgte grønne urter og rødder, der har været en solid dansk bestseller i over 30 år – og dét ikke uden grund! Urte-Pensil blev i 2010 kåret af Helsam som 25 års salgssucces.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Naturli-2018-05  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2018-05  

Danmarks alternative sundhedsmagasin