Page 1

en holdning til livet

+

tema

Overfølsom

Gør din motion til et frikvarter

Tusindvis af raske får medicin

- ikke bare endnu en sur pligt!

Reagerer du på hvede eller gluten?

– og dermed risiko for bivirkninger

Boost din ammemælk

www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk

RETURUGE 7

771602 021007

UBD 10041

Nr. 01 2017 / Allergi og intolerance / Utæt tarm / Hjertemedicin og bivirkninger Parfumefri eller -kræsen? / Rengøring uden miljøgriseri / Sensitive mødre

9

Mille Dinesen valgte medicinen fra og gik sin egen vej, da hun blev konfronteret med en alvorlig diagnose.

01

Det gælder om at tage livet på sig

Kr. 48,50

n e es n i D e l l i M

05.01.17 - 15.02.17

– giv det bedste til dit barn og forebyg allergi


ØKOLOGISK FISKEOLIE DANSKPRODUCERET ØKOLOGISK KOLDPRESSET

naturdrogeriet REN FRISK MILJØVENLIG

type 2 diabetes Spis dig fra

DET BLIVER IKKE FRISKERE

Ecolomega® fiskeolie er produceret i Danmark fra minutfriske danske økologiske råvarer.

BÆREDYGTIG OG SOCIALT ANSVARLIG

Med udgangspunkt i en tankegang omkring fuld udnyttelse af vores ressourcer.

HØJ KVALITET OG MEGET REN

Ecolomega® fiskeolie analyseres og kontrolleres i henhold til det højeste standarder for olier og fedtstoffer.

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler; helsekostforretninger, Matas og apoteker.


/ indhold

12

Hvad tåler du?

Glutenfri chokolademuffins

tema

Overfølsom

Uanset, hvad din allergi handler om, er der et fælles sted at søge årsagen.

34

Reagerer du på hvede eller gluten?

Er det ikke det samme? Nej, ikke helt – bliv klogere på de to madallergier.

18

Når baby skal have det bedste

Lær at optimere din ammemælk, undgå allergi og vækstproblemer.

Gør motion til et frikvarter

22

Lær at udføre træning på en mindful måde – så du kan nyde det.

Fedtsyrer forebygger allergi Det rigtige fedt til gravide giver færre tilfælde af eksem og allergi.

24

Tusindvis af raske får hjertemedicin

40

08

44

Kan du tåle parfume?

Blodtrykssænkende midler giver bivirkninger, men gives med rund hånd.

Nej? Måske kan du alligevel, der er nemlig forskel på parfumer.

28

På kolesterolsænkende?

Bivirkninger ved statiner kan evt. forebygges med naturmiddel.

Rengøring uden svineri! Hvis du vil skåne miljø og allergikere, så få et par nye tips og bud fra hylden.

30

Afslør fremtidig allergi

PÅ KO

Ny metode gør det muligt at spotte intolerance.

ST LE

ÆNKEND O LS E? ER

Det gælder om at tage livet på sig

Mor – og særligt sensitiv

Ny bog stiller skarpt på udfordringen ved at være en sensitiv mor.

En alvorlig diagnose gav Mille Dinesen erfaring med det sunde liv – også det alt for sunde. ER FORS DER KE

LP Å UM RF PA

Brevkasser Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

ER

03


Leder /

APROPOS

2 PAR

NU

549,-

1 PAR 349,-

Tykhudet eller hudløs?

At være overfølsom bruges oftest i betydningen at være allergisk – altså reagere fysisk på noget, vi ikke burde reagere på. Men vi kan også være mere eller mindre følsomme psykisk. Og det kan svinge – så bestemte situationer eller personer bringer os ud af trit med os selv.

UdgiVeS Af

abonnement

9644 4502

Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

RedAktiOnen:

“Alligevel kan det være svært altid at være den, der er ovenpå og kan tilgive både små og store fortrædeligheder” Malene Tonnung, Redaktør

Kan du huske, hvordan det var at være teenager? Fuldstændig hudløs over for alle påvirkninger og andres meninger – og måske sager, der handlede om at redde sagesløse dyr. Jeg kan godt huske en tid, hvor jeg i al min navlebeskuelse var ekstrem overfølsom. En enkel kommentar kunne redde eller destruere min dag – ja, eller hele ugen. Heldigvis bliver de fleste af os mere tykhudet – og klogere – når teenagealderen er overstået. Vi lærer, at ikke alt handler om os, faktisk langt fra. Afsenderen af en tåbelig kommentar er f.eks. oftest den, der har de største problemer, og vi behøver langt fra føle os ramt af alle meldinger.

Allergiske reaktioner Alligevel kan det være svært altid at være den, der er ne gælderovenpå og kan tilgive både små og store fortrædeligheo.m. den der. Nogle situationer – og måske især nogle mennesker – kan gøre os overfølsomme igen. Måske har vi været sammen med dem her i julen, måske møder vi igen situationerne på jobbet. Dem, der får os til at reagere – måske voldsomt – som en allergi, der bryder ud af små – normalt – harmløse partikler.

NU

199,-

Find dine overfølsomheder Her kan du faktisk bruge nogle af de samme råd som ved allergi: Sørg for at få identificeret, hvem eller hvad, SPAR 100,der gør dig overfølsom. Når det er sket, kan du både undgå eller minimere kontakten. Eller du kan væbne dig på forhånd, så du ikke bliver ramt helt så hårdt. Under alle omstændigheder vil alene bevidstheden om, hvad der gør dig overfølsom, kunne gøre en forskel. Med disse ord vil jeg ønske dig et godt og lykkebringende nytår – forhåbentligt med masser af følsomme stunder – bare ikke de overfølsomme.

04

Aller client Publishing Havneholmen 33 1561 København V tlf: 72 34 12 00 Abonnementwww.allercp.dk

Ansvarshavende chefredaktør / Centerdirektør

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil Torben Schwabe på www.naturli.dk ts@lyngbystorcenter.dk E-mail: naturli@mailmak.com

Redaktør

Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Cathrine Park Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7584 1200cp@allercp.dk / Fax. 7584 1229

Art director

Redaktør Malene Tonnung Karina Marcuslund malene@mediegruppen.net

km@allercp.dk

Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Cecilie Martensen Tlf. 7584 1200

Stylist

cm@allercp.dk

Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tina Holdgård Hansen Henrik Jacobsen, sundhedskonsulent tha@allercp.dk Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach

Overordnet Projektleder Centerprojektleder Christina Heick

Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, dercg@allercp.dk strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber

forsidefoto Ditte Capion

Oplag Grundoplag: 35.000 stk.

foto

Ditte Capion, Erik Bjørn Kompagni, iStock og Distribution Michael Rygaard / Kam Bladet distribueres gennem Matas & og Co. Helsekostforretninger samt via abonnement.

tryk

Forside foto Aller Harmoni Everett

tryk A/s

Apropos tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Artikler i Apropos må citeres, når det sker med tydelig angivelse af Apropos som kilde samt angivelse af måned og år på det nummer af Apropos, der citeres fra. Tillige skal citat-reglerne overholdes.

DK/028/003 EU Ecolabel : XX/YY/ZZZ

forside: foto diTTe cAPiOn Styling cAThRine PARK hår- og makeup henRiK STeen for Lancôme model vAneSSA / unique Brugt papir bør så vidt muligt afleveres til genanvendelse


ANNONCE

Modelfoto

Fedt i leveren

Kirsten havde de typiske tegn Modelfoto

Lever du livet fuldt ud?

Fedt lagret i din lever påvirker dit velbefindende! Leverfunktionen er meget vigtig for en sund og velfungerende krop. Leveren spiller en vigtig rolle i reguleringen af kroppens stofskifte og i udskillelsen af affaldsstoffer.

A

flejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, og så længe det er mindre end 10 %, er det ikke en sygdom. Det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Træthed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet.

Nyder du livet lidt for meget ? Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og artiskok ekstrakter, som støtter nedbrydningen af fedt i tarmene og fremmer fordøjelsen. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion. Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde. En anden vigtig faktor : Leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33 % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15 %.

let baseret på naturlige urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok.

5 udvalgte fordele ved Active Liver 1. Marietidsel understøtter din leverog galde-funktion 2. Artiskok støtter nedbrydningen af fedt i tarmene 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion 4. Let at tage. Bare én tablet om dagen 5. Produceret i Sverige Hvor kan Active Liver købes Active Liver kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Det gode råd gør forskellen

Daglig helsepille til leveren Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksomheden New Nordic, der har opfundet den nye tab-

www.matas.dk

www.newnordic.dk

Online Store Det gode råd gør forskellen

Overvægt, oppustethed, langsom fordøjelse, træthed og “svampet” rød hud. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver. – Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. – Jeg tager nu én Active Liver tablet hver dag sammen med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er forbløffende.


/ oase

Vild med olie Bakterier til flertallet ProBion er mælkesyrebakterier i forskellige varianter: active, basic, clinica og daily. Alle med forskellige sammensætninger for at passe til så mange mennesker som muligt. ProBion indeholder bakteriekulturer, som er veldokumenterede, og så er de pakket i dåser med tørmiddel monteret i lågene, der sikrer den bedste holdbarhed, med op til ti gange bedre overlevelse for bakterierne. Tablettens struktur sikrer, at bakterierne når levedygtige frem længere nede i tarmen. Og så sikrer inulin, at mælkesyrebakterierne har næring med, mens xanthan danner et beskyttende lag, der beskytter bakterierne mod angreb fra mave- og galdesyrer. Tabletterne er uden sødemiddel, farve- eller aromastoffer, mælk eller soya. Kan købes i helsekostforretninger og webshops, samt hos Helsemin og Matas.

Alaska Vildlaks Omega 3 er presset få timer efter fangst og behandlet nænsomt for at sikre friskhed. Den rene rå olie er i sin naturlige form og består kun af olie fra laks af arten Sockeye. Den er en af de arter med størst forekomst af den – måske kraftigste – antioxidant astaxanthin, da den relativt lille laks primært lever af skaldyr, der netop er kilde til astaxanthin. Fremstillingen af olien er desuden bæredygtig, da den alene presses af afpuds og hoveder – resten af laksen anvendes til spisefisk, og så fanges de kort efter gydning, hvor størstedelen alligevel ville gå til.  Nani fører olien herhjemme, som du finder i helsekostbutikker. Forhandlerinfo: tlf. 71 99 69 00

Forhandlerinfo: tlf. 39 56 36 26 www.limepharma.dk

Giv maven en god start Fibre er vigtige for maven – både for fordøjelsen, men også når det gælder om at holde den slanke linje. Fibre giver fylde i mave og tarm, bidrager til en øget mæthed og holder blodsukkeret i skak – samt fremmer transporten i tarmen. Mavekneb, oppustethed eller ildelugtende prutter kan være tegn på, at maden passerer for langsomt. SylliFlor er et sprødt fiberdrys af ristede loppefrøskaller (Psyllium husks) lige til at drysse ud over din morgenmad. To teskefulde om dagen hjælper til en regelmæssig fordøjelse. SylliFlor findes i fire smagsvarianter: Naturel, Vanilje, Malt eller Æble og kanel. Du kan bestille gratis smagsprøver på www.biodanepharma.com. Find SylliFlor i din helsekost. Forhandlerinfo: tlf. 75 55 57 77

Alzheimer af livsstilen Andreas Moritz er i Danmark kendt som forfatter til en række let kontroversielle bøger, bl.a. ‘Kræft er ikke nogen sygdom’ og ‘Elsk din lever og lev længere’. Ved sin død i 2012 efterlod Moritz sig manuskriptet til ‘Undgå alzheimer’. I stedet for blot at betragte alzheimer som en uafvendelig skæbne, fastslår han, at alzheimer er en livsstilssygdom, som kan forebygges og – også efter den er konstateret – kan hæmmes gennem ændringer af f.eks. kosten. Ud over det rent fysiske og ernæringsmæssige får udbredelsen af stress også en del af skylden. Andreas Moritz sætter også et angreb ind på medicinalindustrien, først og fremmest i USA, som han beskylder for at misbruge sit monopol på information. Og på læger, som fylder patienter med død og forskrækkelse – i stedet for at indgyde håb og tro på egne kræfter. Udgivet af Forlaget Hovedland. Forhandlerinfo: tlf. 86 27 65 00

6


NYHED

INGEFÆR - RODEN TIL ALT GODT! MED SAFT OG KRAFT FRA ØKOLOGISK INGEFÆR PASTILLER OG TYGGEGUMMI MED APPELSIN- ELLER ANISSMAG

STYRK DIT IMMUNFORSVAR!

tyggegummi

pastiller Importør i Scandinavien: Lime Pharma Aps www.limepharma.dk

dråber

Kan købes i landets bedste helsekost forretninger, Helsemin samt de største webshops. Nærmeste forhandler anvises på

tlf: 39 56 36 26


liv / Af/ Kristine Bindslev Foto/ Ditte Isager

Jeg er selv sĂĽ glad for, at jeg turde lytte til mig selv, da en autoritet i hvid kittel gav mig en livsĂŚndrende dom

8


/ liv

Mille Dinesen

”Det gælder om at tage livet på sig – også med en alvorlig diagnose” Livet er fuld af omveje, afveje og vildveje. Skuespiller Mille Dinesen valgte medicinen fra og gik sin egen vej, da hun blev konfronteret med en alvorlig diagnose. I dag har hun det sorte bælte i alternative behandlinger såvel som i livsduelighed.

Vi kender hende som den storrygende, fandenivoldske Rita eller den kiksede Nynne, der ikke har styr på en pind. Men privatpersonen Mille Dinesen er ganske anderledes modig, sej og kontrolleret. Da skuespillerinden i 2001 fik en alvorlig diagnose, valgte hun den lægeordinerede medicin fra, sammensatte selv, hvad der virkede for hende, af alverdens alternative behandlinger og holdt ekstra meget fast i sin storsmilende og stærke fremtoning. – Jeg har altid været den stærke og sjove i folks øjne. Nu havde jeg lige pludselig en alvorlig diagnose. Og tanken om, at folk så anderledes på mig, kunne jeg ikke holde ud. Derfor brugte jeg enorm meget energi på at komme ud med: Alt er godt. Jeg ville ikke identificeres med min diagnose, og jeg ville ikke snakke om den. Du kan sige, at jeg fik et endnu større behov for at virke perfekt, fordi jeg havde den diagnose. Intet ved mig og min fremtræden

måtte give folk anledning til at sige: “Nå, men er der ikke også noget med, at du er syg?” Mille Dinesen var 27 år, hun havde fuld fart på og var lige startet på sin drømmeuddannelse på Teaterskolen. Efter en morgen med en sovende fornemmelse i den ene fod, en fornemmelse, der ikke lod sig banke væk, tog hun til lægen, som sendte hende videre til Rigshospitalet for yderligere undersøgelser. Her fik Mille diagnosen sklerose med hjem, og mentalt flytter den aldrig ud igen. – Jeg kan huske, at jeg går gennem Fælledparken og undrer mig over, at busserne kører, og livet går videre, for mit liv er netop gået helt i stå fra det ene øjeblik til det andet, siger den energiske skuespiller og nu også forfatter, for Mille har skrevet en bog, som skal inspirere og motivere andre med ubalancer og diagnoser.

9


liv / Regnen siler gråt ned over Brumleby på Østerbro, men indenfor hos Mille er teen varm og den friskpressede juice græsgrøn. Den nemme vej findes ikke Mille Dinesen mener, at vi lever i en tid, hvor vi er til quick fixes, men den nemme vej findes ikke. Det kan tage år, og vejen hertil vil altid være individuel. Hvorfor så skrive en bog om det, der virker for hende? – Jo, budskabet er, at du skal tage livet på dig, uanset hvad det byder dig. Mange føler, at de ikke har valget, men vi har altid et valg. Pas på offerrollen, hvor du lægger alt væk fra dig selv. Det er farligt. Mange går blindt op til sin læge og siger: “Jeg er syg. Det har jeg ikke tid til, så stik mig en pille, jeg skal på arbejde nu”. Det er bare uholdbart på længere sigt. – Jeg mener, at vi i høj grad behandler symptomer fremfor at kigge vores livsstil efter i sømmene og finde årsagerne. Det er ikke, fordi jeg vil hænge den etablerede lægeverden ud. Det handler om, at du trods alt er den, der kender – eller den, der kan komme til at kende – din krop bedst. Jeg er selv

I starten, da jeg mediterede, følte jeg, at jeg spildte min tid og blev helt arrig over det. Men hold nu op, hvor kan jeg også bare mærke det på den gode måde

10

så glad for, at jeg turde lytte til mig selv, da en autoritet i hvid kittel gav mig en livsændrende dom. En fysisk diagnose er også en mental lidelse Selv om Mille Dinesen egentlig aldrig blev patient – for hun har heldigvis intet mærket til sin sklerose siden 2001 – har hun i mange år været offer for sin diagnose. Angsten for et attak (opblussen af symptomer ved sklerose) og udsigten til en fremtid i en kørestol flytter for altid ind i den unge kvindes sind. Fra at være ung og sorgløs bliver hun overmandet af store tanker om livet og meningen med det hele. – Skulle jeg overhovedet fortsætte min uddannelse og satse på fremtiden som skuespiller, når jeg nu slet ikke vidste, hvordan min fremtid så ud? Jeg følte, jeg mistede min uskyld alt for tidligt. Væk var udødeligheds-fornemmelsen og troen på alt det gode, som man naturligt har som ung. Jeg blev vred over, at jeg var tvunget til at lukke alvoren og tyngdefulde overvejelser ind i mit liv. Det havde jeg slet ikke lyst til, fortæller Mille Dinesen. Mille besluttede sig for, at det skulle være løgn, tog sagen i egen hånd og handlede. Hun var i forvejen god til kontrol, effektivitet og havde tårnhøje ambitioner med alt, hun kastede sig over. Med den cocktail gik hun i gang med at finde sine egne måder at genfinde og bevare en sund balance. Som levende forsøgskanin eksperimenterede hun i 15 år med alt lige fra hypnose og hvidløgskure til C-vitaminindsprøjtninger og tarmskylninger. Med sin medfødte damptromle-energi fandt hun behandlinger, diæter og øvelser, som skulle få kroppen i balance igen. Sund bliver usund Da Mille hoppede ombord på sundhedstoget, så hun sig ikke til siderne. Resultatet var, at Mille endte med at blive afhængig af sundheden, og hun undgik blandt andet at stå i sociale sammenhænge, hvor hun enten skulle spise eller drikke noget, der ikke indgik i hendes strikse diæter. – Prisen for at være så sund var ensomhed og ulykkelighed. Jeg var så kontrolleret i mit liv og så fanatisk, at jeg kom på afveje. Jeg var bange, og så var jeg også uerfaren i at være sund. Heldigvis stoppede jeg op, og sagde til mig selv: “Hør her, det her bliver du absolut ikke lykkeligere af. Og du bliver for øvrigt heller ikke mindre syg af at sidde herhjemme med dine hvidløgs-kure og dit selvbestaltede fængsel”. – Det var lykkedes mig at bilde mig selv ind, at det handlede om at spare på mig selv og bli-


/ liv ve klar til noget – f.eks et skuespilsjob, men i virkeligheden handlede det om kontrol. Jeg var hele tiden et skridt foran. Jeg har så lært at skelne mellem det gode liv og det sunde liv. Det er ikke det sunde liv, der bliver det gode liv. Det er det gode liv, der bliver det sunde liv. Milles kur 6:1 Det med at være et skridt foran og kun fokusere på kroppen har både Body SDS-behandlinger, meditation og psykoterapi hjulpet på. – Sindet er mindst lige så vigtigt. Det forstår jeg til fulde i dag. I dag ved jeg, at når noget driller mig, så er det sikkert startet først i mit sind. Der skal muges ud på førstesalen, og jeg er tit overloaded mentalt. ”Bliv ven med din uro”, og ”vi er gode nok, som vi er”, er nogle af de budskaber, Mille øver sig på til meditation. Men den største udfordring i behandlingsjunglen har netop været at sidde stille og ikke foretage sig noget. – I starten, da jeg mediterede, følte jeg, at jeg spildte min tid og blev helt arrig over det. Men hold nu op, hvor kan jeg også bare mærke det på den gode måde, når jeg gør det og er kontinuerlig med det. Mille har splitternøgen haft en inder kravlende rundt oven på sig til ayurveda-massage, og hun har oplevet en hypnotisør på Langeland, som bragte hende tilbage til barndommen. – I min iver for at holde mig sund og finde noget, der kunne hjælpe mig, har jeg været meget lidt kritisk også over for hokuspokus. Og fordi jeg ikke kunne se inde i min krop – om de mange behandlinger virkede – kunne jeg blive helt vildt utålmodig nogle gange, og så kastede jeg mig over noget andet samtidigt. Men det tager tid at mærke efter, om de ting man gør, gør noget godt for en. Noget af det, der virker for Mille, er, at hun hver dag tager rigtig mange kosttilskud, og altid tænker over, hvad hun spiser. Eller næsten altid, for en gang om ugen giver hun slip på sine kostprincipper og spiser et ordentligt læs mad uden at skele til næringssammensætningen. – Det gør jeg, fordi i forhold til alt mit sundhedsgejl ville jeg ikke kunne klare det, hvis jeg samtidig sagde, det her gælder HVER dag resten af mit liv. Tanken om for evig og altid er ikke til at bære og dermed dødsdømt til at lykkes. Vi kæmper alle sammen med noget Ingen ved, om det at gå sin egen vej med sund

Jeg ville ikke identificeres med min diagnose, og jeg ville ikke snakke om den

Bogen

kost, kosttilskud, Body SDS, psykoterapi og meditation har været årsag til, at Mille Dinesen ikke har fået et attak de sidste 15 år, men Mille Dinesen anno 2016 kan mærke, hvordan hele hendes tilværelse er blevet mere balanceret, sund og glad. – Da diagnosen blev plantet i mig i 2001, slog usikkerheden og kontroltabet rødder for altid. Jeg ville gerne have været foruden min diagnose, men den har ændret mig og udviklet mig. Jeg har brugt år på at gemme mig bag en facade af styrke og glæde, selv om jeg også var sårbar og ked af det. – Det er en udfordring for mig at skrælle lagene af og ”bare” være Mille, men derfor jeg tager den. Jeg kan jo godt lide at presse mig selv. Vi har jo alle sammen noget, vi kæmper med i livet. Hos mig er det at have været konfronteret med en alvorlig sygdom, men det kunne være alt muligt andet.

‘Min egen vej’ hedder Mille Dinesens bog, hvor du får historien om hendes møde med diagnosen sklerose, og dermed et møde med sundheden, alternative behandlinger – og hvad der virkede for Mille. Mille Dinesen forsøger at bygge bro mellem alternative og konventionelle måder at se sundhed og sygdom på. Bogen indeholder også øvelser, råd fra udvalgte, alternative behandlere og en række af Mille Dinesens sunde favoritopskrifter. Udgivet af Lindhardt og Ringhof til vejledende pris kr. 249,95. Find den på webshops og boghandlere.

11


tema / Af/ Carsten Vagn-Hansen, læge Foto/ IStock

: m o s l ø f r e v O

tema

Overfø lso

m

Hvad tåler du? Gluten, støv, mælk, parfume – der er stor forskel på vores største allergener, men måske skal en del af forklaringen findes i samme område, selvom vores allergi har meget forskellig udtryksform?

Af Carsten Vagn Hansen Læge og sundhedsekspert

12

Vi har alle noget, som vi ikke tåler, men der er forskellige måder at reagere på, når vi kommer i kontakt med det, vi ikke kan tåle. Allergi skyldes, at immunsystemet fejlreagerer eller overreagerer. Det skal beskytte os mod noget, der kommer udefra. Det kan for eksempel være pollen, noget man smører på huden eller kommer i kontakt med – eller noget i maden. Der er utrolig mange forskellige ting, der kan medføre allergi, både ved kontakt med hud og slimhinder i øjne, næse, hals og i mave-tarmkanalen, hvor allergi eller intolerance for fødemidler og tilsætningsstoffer er meget udbredt.

Ved allergier er der en stærkere reaktion fra immunsystemet på ting, der normalt ikke skader os eller udløser kraftige reaktioner. Det kan reagere på specielle ting med reaktioner som for eksempel astma, høfeber eller nældefeber, hvor reaktionen kommer hurtigt. Er der tale om allergi over for fødemidler, eller noget der kommer på huden, kan reaktionen komme med det samme, men der kan også gå op til tre dage, før du mærker noget. De ting, man reagerer på, kaldes allergener. Intolerance skyldes ofte, at man mangler eller har for få enzymer, der skal nedbryde noget i maden, for eksempel laktose (mælkesukker), frugtsukker, gluten eller kostfibre som inulin i hvidløg og jordskokker. Det bliver af bakterier omdannet til gas, så man får luft og ondt i maven.


/ tema Utæt tarm gør dig overfølsom I tarmen sker der en fordøjelse og optagelse af næringsstoffer, men tarmen har også til opgave at modvirke forgiftning af kroppen, og den indeholder immunstoffer og -celler, som beskytter mod infektion og invaderende mikroorganismer. Normalt vil kun de stoffer, der er gavnlige for kroppen, blive optaget gennem tarmslimhinden, men ved utæt tarm er gennemtrængeligheden af tarm-slimhinden blevet så stor, at der kan slippe giftstoffer og ting, som kroppen kan reagere allergisk på, ind gennem slimhinden. Disse ting kan medføre betændelsesreaktioner, allergiske reaktioner og nedbryde tarmslimhinden. Mange sygdomme har deres udspring i en utæt tarm og i takt med, at vi spiser en dårligere kost med sukker og raffinerede fødevarer, er der blevet flere og flere af dem. Mange af disse sygdomme er autoimmune, hvor den utætte tarm er stærkt involvereret. Når man ved utæt tarm optager skadelige stoffer, går de med blodet til leveren, hvor de afgiftes og udskilles med galden, men afgiftningen medfører en høj dannelse af skadelige, frie iltradikaler, der angriber cellernes ”kraftværker”, mitokondrierne, skader DNA, svækker cellerne og oxiderer – forharsker – fedtet i cellevægge og blod. Behovet for antioxidanter stiger hermed kraftigt. Symptomer og årsager til utæt tarm Symptomerne ved utæt tarm kan være træthed, dårlig tilpashed, smerter i led og muskler, feber uden anden årsag, fødevareintolerans, mavesmerter, oppustet mave, diaré, udslæt, problemer med hukommelsen og koncentration, åndenød og dårlig kondition. De almindeligste årsager til utæt tarm er betændelse med mikroorganismer som skadelige bakterier, virus eller parasitter, alkohol og gigttabletter af typen NSAID, for eksempel acetylsalicylsyre, ibuprofen eller diclofenac. Antibiotika fremmer en unormal tarmflora med skadelige bakterier og for mange candidasvampe, som så danner mycelium, der gør tarmslimhinden utæt. Samtidig danner candidasvampene gifte. Mad og drikke kan være inficeret med sygdomsfremkaldende bakterier.

Alkohol og koffein er stærkt irriterende for tarmen, og det samme gælder for kemiske stoffer i maden, som for eksempel farvestoffer, konserveringsmidler, andre tilsætningsstoffer og forharskede fedtstoffer. Mangel på enzymer, som for eksempel laktase, og cøliaki kan medføre problemer med utæt tarm, og det kan binyrebarkhormoner og p-piller også. Mangel på livsvigtige fedtsyrer spiller også en stor rolle. Højraffinerede kulhydrater som hvidt sukker, slik, kager, søde sodavander og hvidt brød er ofte årsagen, blandt andet fordi de fremmer væksten af skadelige mikroorganismer og candidasvampe. Ond cirkel af overfølsomhed Der er sammenhæng mellem utæt tarm og fødevareallergi og intolerance. Allergiske reaktioner i tarmen skader den og gør den utæt, og når der på grund af den utætte tarm kommer mere af det, man ikke kan tåle, ind i kroppen, forstærkes den allergiske reaktion. Der kan opstå en ond cirkel, der kan ende med multiallergi. Det er stoffer som histamin og serotonin, der formidler den øgende utæthed. En nedsat eller manglende produktion af mavesyre kan medføre en overvækst af skadelige bakterier – foruden en dårlig fordøjelse. Behandling af tarmen For at forebygge eller hjælpe en utæt tarm, må man for det første forsøge at undgå det, som kan skade tarmen og gøre den utæt. Det gælder i første række alkohol og gigttabletter af NSAID-type samt anden medicin, der kan skade tarmen.

Råd mod utæt tarm • Spis en grov, grøn og uraffineret kost. • Undgå sukker og margarine, mælk og hvede. • Bland ikke kød og stivelse (f.eks. brød, kartofler). • Spis ikke for meget. • Spis en varieret kost. • Undgå tilsætningsstoffer. • Undgå alkohol og gigttabletter. • Undgå kunstige kemiske stoffer. • Tyg maden grundigt. • Tag tilskud af sunde fedtsyrer. • Tag tilskud af mælkesyrebakterier. • Tag gode kosttilskud og antioxidanter. • Brug regelmæssigt en udrensningskur.

Det er også vigtigt med en sund kost med så få raffinerede fødevarer som muligt og især ikke sukker og fint hvidt brød. Mælk og hvede er hyppige årsager til problemer med tarmene. En kostdagbog kan hjælpe til at identificere fødevarer, man ikke kan tåle. Man skriver alt op, som man har spist eller drukket i dage-

Ved utæt tarm er gennemtrængeligheden af tarmslimhinden blevet så stor, at der kan slippe giftstoffer og ting, som kroppen kan reagere allergisk på, ind gennem slimhinden 13


tema / ne, inden symptomerne bliver forværret. Med tiden vil det samme dukke op igen og igen, og så har man mulighed for at forsøge at undgå det. Er der mistanke om, at skadelige bakterier er involveret, kan man bruge grapefrugtkerne-ekstrakt, for eksempel Citricidal, kinesisk malurt (Artemisia annua) eller olivenbladsekstrakt, der alle har virkning på skadelige tarmbakterier, svampe og parasitter. Uncaria tomentosa fra Peru, Cat’s claw, har en række gode virkninger på mange sygdomme og skadelige mikroorganismer, blandt andre bakterier, virus og parasitter. Mod nedsat eller manglende mavesyre kan man tage tilskud af betain hydroklorid, der kan købes sammen med fordøjelsesenzymer.

YPPIGE ÅRSAG

ER

D3­vitamin D-vitamin er et af de vigtige næringsstoffer, når det kommer til en velfungerende tarm og immunforsvar.

TI L

R MED TARMEN E

MÆ LK

OG

H ER DE E V

Er fermenteret og indeholder derfor aktive mælkesyrebakterier og stoffer, som er gavnlige for tarmen.

ME LE OB PR

H

Faste kan frigøre toksiner fra fedtvævet så hurtigt, at der kommer symptomer fra maven og tarmene

Vita Biosa

Digestaway Med planteenzymer, som kan hjælpe din fordøjelse med at nedbryde kosten. Lavet af planteenzymer.

14

Få nok antioxidanter Der er mange næringsstoffer, der kan hjælpe en skadet og utæt tarmslimhinde til at komme sig igen. Der er brug for tilskud af vitaminer og mineraler, blandt andet alle B-vitaminerne, A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, zink, selen, kobber, molybdæn, mangan og magnesium. Også alfa-liponsyre og Gingko biloba er kraftige antioxidanter og gode for tarmslimhinden. For at slimhinden kan vokse sig sund igen, er EGF nødvendigt. Det er en vækstfaktor for overfladeceller, som findes i store mængder i spyt, så det er vigtigt at tygge maden grundigt, indtil den bliver flydende. Det er også vigtigt med god probiotika, for eksempel mælkesyrebakterier af typen Lactobacillus casei og Lactobacillus acidophilus, Bifido bakterier eller Vita Biosa. Eller gode surmælksprodukter uden sukker. Sunde tarmbakterier beskytter mod allergi. Kost og tilskud, der beskytter tarmen Aminosyren L-glutamin er tarmcellernes vigtigste brændstof til vedligeholdelse og reparation, og der er en betydelig mængde beviser for, at glutamin kan styrke tarmslimhindens barrierefunktion mod virus, bakterier og antigener fra føden. Det er også vist, at glutamin kan reducere skader på cellerne og betændelse. Svovl er vigtigt for tarmslimhinden, og en god svovldonor er det naturlige stof methylsulfonylmethane (MSM), som også har vist sig at gøre tarmslimhinden tættere og modvirke allergi. Stoffet N-acetyl-glucosamine (NAG) virker helende på vævet omkring cellerne i tarmslimhinden. Antioxidanterne quercetin (løg, broccoli, squash, blå druer, æbler) og andre flavonoider modvirker frigørelsen af histamin og andre stoffer, der fremmer betændelse. Hvis man spiser disse ting før et måltid, kan de blokere for allergiske reaktioner. De livsvigtige fedtsyrer (EFA) danner i kroppen hormonlignende stoffer ved navn prostaglandiner, som påvirker betændelsesagtige forandringer (inflammation) betydeligt, så de rigtige fedtsyrer kan modvirke skader i tarmslimhinden. Fiskeolie, hørfrøolie, gammalinolensyre, Livets Olie, Nutridan Strong og Udo’s Choice er gode tilskud for tarmens trivsel. Samtidig skal du undgå store mængder af flerumættede fedtsyrer i kosten (planteolier som majsolie, solsikkeolie, sojaolie og tidselolie samt margarine), blandt andet fordi de øger indholdet af frie radikaler i galden og øger betændelsesreaktioner i kroppen på grund af bakteriegifte (endotoxiner).


/ tema Stoffet DGL (deglycyrrhizineret lakrids) er godt for cellerne i tarmslimhinden. Blandt andet lever cellerne længere, overfladebeskyttelsen bedres, og blodcirkulationen forbedres. DGL giver også en hurtigere heling af sår i mave og tarm og nedsætter risikoen for nye sår. Indholdet af kostfibre har betydning for både tarmslimhindens gennemtrængelighed og sammensætningen af bakterierne i tarmen. En kost med et lavt fiberindhold (raffineret kost) øger utæthed i tarmslimhinden, mens en kost med uopløselige fibre som for eksempel cellulose, gør tarmen mere tæt. Histamin – vigtigt og problematisk Histamin er et signalstof eller budbringerstof med mange virkninger i kroppen. Blandt andet stimulerer histamin dannelsen af mavesyre – og det spiller en afgørende rolle ved allergi, hvor det kan udløse astma og nældefeber, og det er et vigtigt signalstof i centralnervesystemet. Foruden den dannelse af histamin, der sker i kroppen, kan vi også få histamin udefra med vores mad. Dette histamin kan medføre meget ubehagelige reaktioner, hvis det ikke bliver nedbrudt i tarmslimhinden. Det sker ved hjælp af enzymet DAO, di-amino-oxidase. Mangler man DAO, vil man kunne få kraftige histaminreaktioner, når man spiser noget med meget histamin. Rødvin, champagne, salami, ost, sauerkraut og fisk har et særlig stort indhold af histamin. Især tun, makrel og sardin. Frisk fisk indeholder dog intet eller meget lidt histamin. DAO-aktiviteten kan også hæmmes af lægemidler (smertestillende, blodtryksmidler, antibiotika, astmamedicin) og alkohol. De reaktioner, der kan komme, er for eksempel mavesmerter, meget luft i maven, diarré, forstoppelse, migræne, rindende næse, nældefeber, svimmelhed, psykiske ændringer, lavt blodtryk og svimmelhed. Udrensning hjælper kroppen Vi ophober giftige stoffer i kroppen, hvis tarm-slimhinden er utæt og dårligt fungerende, især hvis vi spiser en kost med skadelige og giftige stoffer. Leveren vil så ikke kunne klare at udskille giftene (toksinerne) hurtigt nok. Afløbet fra leveren vil blive fyldt med giftige stoffer, der også kan skade bugspytkirtlen. Vi udskiller ikke kun gifte gennem leveren og tarmen, men også via blodet og lymfen gennem nyrerne, lungerne og gennem huden. Det er derfor vigtigt at give kroppen muligheder for udrensning. Det kan ske ved at faste nogle dage, hvor man kun indtager grønsagssaft og anden saft, men fa-

Alkohol og koffein er stærkt irriterende for tarmen, og det samme gælder for kemiske stoffer i maden

Seleno­Precise Selen er et af de vigtige spormineraler, som vi sjældent får nok af, men som styrer mange vigtige processer i kroppen.

Tomentosa Cat’s Claw – renser og afgifter hele tarmkanalen. Effektivt mod utæt tarm, da det balancerer tarmfloraen.

Komplet B Indeholder alle B-vitaminer i nøje afstemt forhold. Komplet B er 100% vegansk og helt fri for tilsætningsstoffer.

ste kan frigøre toksiner fra fedtvævet så hurtigt, at der kommer symptomer fra maven og tarmene. Faste medfører også, at kroppen ikke får de næringsstoffer, der er nødvendige for at kunne binde toksinerne. Bedre er det at spise færre kalorier. Man kan for eksempel blande et godt proteinpulver med frugt- eller tomatsaft og holde sig til det nogle dage. Man kan også erstatte et eller flere måltider med frugt. Til udrensning kan man også bruge broccoli, marietidsel, artiskok, mælkebøttesaft og rødbeder.

Mere viden ... Læs mere om immunsystemet og fordøjelsen i bogen ”Styrk Immunforsvaret” af Pernille Lund.

15


/ oase

Anti-allergi-æg En helt speciel type vagtelæg har vist sig at have effekt på mennesker, der lider af overfølsomhedslidelser. Men ikke en hvilken som helst type kan bruges. B. Mina-æg fra en særlig krydsning mellem vagteltyperne Cortinux cortinux og Cortinux japonica har vist sig at være mest effektiv i franske forsøg. Har du ikke lige den type i baghaven, har Natur-Drogeriet en udgave, der er pulveriseret og frysetørret i kapsler. Navnet er Amizan. Effekten af de specielle vagtelæg, som Amizan er lavet af, bygger på, at indholdet forhindrer produktionen af for meget immunglobin IgE og dermed frigivelse af histamin – et såkaldt naturligt antihistamin. Patienter med forskellige former for allergi og overfølsomhed har vist sig efter at kunne normalisere tilstanden efter to-fire ugers behandling. Hos 29 ud af 30 patienter kunne disse resultater fastslås. Amizan kan benyttes uanset om problemet er pollenallergi/ høfeber, allergisk betinget astma, astmatisk bronkitis, husdyr/husstøv-allergi eller eksem. Amizan er desuden rig på mineraler, essentielle fedtsyrer og peptider og har en gunstig indflydelse på det samlede stofskifte uden bivirkninger. Almindelige antihistaminer kan være sløvende og give ubehageligheder. I tilfælde af sæsonbestemt allergi anbefales fire  kapsler morgen og middag inden måltiderne mindst to uger før, sæsonen sætter ind. Fås i helsekostforretninger. Forhandlerinfo: tlf. 86 92 33 33

Allergisk over for stråler? Flere og flere oplever, at trådløse netværk og mobiltelefoner påvirker deres velvære. Hovedpine, summen i fingrene og træthed kan være nogle af de symptomer, du kan opleve, hvis du påvirkes af de elektromagnetiske stråler i din omgangskreds. Nogle oplever at få hjælp fra de såkaldte energyDOTS, der er små frekvensudlignende mærker, der harmoniserer strålerne fra elektronikken. Børn i skolen, der klager over hovedpine og træthed, kan således være påvirket af de mange routere, der sidder i lokalerne og mobiltelefoner, der som regel befinder sig på de fleste af klassekammeraterne. En familie melder, at deres 10-årige datters hovedpine og træthed forsvandt efter en uge med et bioBAND med en energyDOT. Tager hun det af, kommer symptomerne igen. EnergyDOTs fås til forskellige formål – en bioDOT, du bærer på kroppen, der styrker og harmoniserer kroppen (fås løs eller i en bioTAG, bioCLIP eller i et bioBAND) og en smartDOT, til at sætte på mobilen, computeren osv., der harmoniserer alt trådløst udstyr. Se mere på safehealth.dk Forhandlerinfo: tlf. 2210 2394 eller tlf. 2683 5195

Bivirkningsfri behandling Plantesteroler og -steroliner udvundet af strandfyr som i Moducare har i flere kliniske studier vist sig at have regulerende egenskaber for immunforsvaret. Dermed er Moducare blevet et sikkert, naturligt og effektivt alternativ til behandling af flere forskellige lidelser, der normalt behandles med konventionel medicin, der ofte giver seriøse bivirkninger. Senest har et klinisk randomiseret kontrolleret studie på Moducare – publiceret i Journal Of Dermatological Treatment , (J Dermatolog Treat, 2015; 26(2): 139–142) undersøgt effekten på den mest overførte seksuelle sygdom, kønsvorter, i samarbejde med kryoterapi – altså bortfrysning af vorterne som behandling. Kønsvorter forårsages af HPV-virus.

16

I gruppen, der fik Moducare sammen med kryoterapi, var 30,2 pct. fri af vorterne efter tre måneder, mens den gruppe, der kun modtog kryoterapi, bare kunne mønstre 18,3 pct. med fuld succes. I gruppen, der modtog Moducare var 79,4 pct. fri for udbrud i seks måneder, mens kun 61,7 pct. i den anden gruppe var så heldige.  Forskerne ser dermed Moducare som et spændende alternativ i behandlingen af flere andre sygdomme, som påvirker immunforsvaret – bl.a. HIV og herpes. Du finder Moducare fra Maxipharma i din helsekostbutik. Forhandlerinfo: tlf. 86 29 29 55


/ oase

Jorden afklumper blodet Et godt kredsløb er alfa og omega for et godt helbred. Et godt kredsløb normaliserer dit blodtryk og bringer ilt og næring ud til alle dele af kroppen og fjerner affaldsstoffer. En forudsætning for et godt kredsløb er blodets viskositet (tykkelse). Studier har vist, at fysisk kontakt med moder jord, forbedrer blodets viskositet, det vil sige afklumper blodet. Jordens pulserende energi af elektroner, skaber en negativ ladning af de røde blodlegemer, som derfor frastøder hinanden. Samtidig kan jordforbindelse virke afstressende og dermed forebygge et højt blodtryk ved at bringe kroppen fra det sympatiske til det parasympatiske autonome nervesystem, normalisere udskillelse af stresshormonet kortisol og medvirke til en bedre søvn. Små forsøg viser tydeligt forskellen i blodet hos forsøgspersoner før og efter jordkontakt – mens brugere af f.eks. earthing-lagner, hvor små tråde i lagnet er forbundet med et jordspyd, så du har jordforbindelse, melder om bedre søvn og lavere blodtryk. Nogle så meget, at de kan droppe deres blodtrykssænkende medicin. Du kan dog også få andre jordforbindende remedier – f.eks. måtter til hænder (ved computeren) eller fødder, så du kan få jordforbindelse inden for. Se mere på www.barfodet.dk. Forhandlerinfo: tlf. 75 75 13 10

Blodceller før og efter 40 minutters fysisk jordforbindelse.

• 14 stammer – levende bakterier

• 7 stammer – levende bakterier

• Beskyttet mod fugt – pakket i blisterpakker

• Omega 3

• Opbevares ved stuetemperatur • Indtages i kapslen eller drysses ud på mad/drikke

• D3 vitamin • Preplex ® • Let at bruge i små breve Intet sukker, farvestoffer, smagsstoffer eller konserveringsmidler

SK Health Trading, Importør og distributør i DK. Bio-Kult og Bio-Kult Infantis er registrerede varemærker tilhørende Probiotics International Limited (Protexin). Alle rettigheder forbeholdt.

For mere information og nærmeste forhandler, besøg hjemmesiden: www.skhealthtrading.dk

17


tema / Foto/ Scanpix/Iris

Når baby skal have den bedste mad!

tema

Overfølso m

Mors mad er den bedste ... I hvert fald er modermælk noget helt særligt – både når vi taler forebyggelse af allergi og udvikling af baby. Men hvad er det, der gør den så særlig, og kan den egentlig gøres bedre? Og hvad nu, hvis modermælk ikke er løsningen – hvad vælger man så?

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Når forældre står med deres lille nyfødte guldklump i armene den første gang, så ønsker de kun at give deres barn det allerbedste. De fleste lægger ud med at amme. Men de færreste får præsenteret viden om, hvordan de selv kan påvirke sammensætningen og de sundhedsfremmende egenskaber af ammemælken. Det er ærgerligt, da det ikke er uden betydning for barnets vækst og udvikling. Hos nogle fungerer amningen ikke af den ene eller den anden årsag. Og hvad gør man så? Det vil artiklen her også bringe lidt lys over. Den første næringsrige råmælk De allerførste dage består modermælken af råmælk, som er en ekstra koncentreret og næringsrig væske. Der er ikke så meget af den, men det er heller ikke nødvendigt, fordi den er så koncentreret. Den indeholder en del protein bl.a. IgA, et immunoglobulin i immunforsvaret, der lægger sig på barnets tarmoverflade som en beskyttende hinde og forhindrer sygdomsfremkaldende stoffer i at sætte sig fast eller smutte igennem tarmen ind i kroppen. Råmælken indeholder også store mængder hormoner og vækstfaktorer, der stimulerer modningen af barnets tarm. Ammemælk ændrer sig  Når ammemælken rigtigt løber til brystet efter nogle dage, så ændrer mælkens sammensætning sig meget. Den indeholder nu mindre protein og i stedet mere fedt

18

og laktose (mælkesukker). Indholdet af fedt i mælken varierer fra kvinde til kvinde, og det varierer også i løbet af døgnet. Der er mest fedt sidst på dagen, hvor der også oftest er lidt mindre mælk. Proteinet i modermælk består af valleprotein, som er let fordøjeligt og kasein, som er sværere at fordøje. Fordelingen er ca. 60:40. Klogere børn af amning? Amning har vist sig at have betydning for barnets udvikling. En dansk undersøgelse har bl.a. vist, at ammede børn har en lidt højere IQ. Andre undersøgelser har vist, at amning virker beskyttende i forhold til mellemørebetændelse, mavetarm-infektioner, luftvejsinfektioner, allergi, eksem og nogle kræftformer. Ikke alle undersøgelser er dog helt enige om konklusionerne. Måske er en af årsagerne til det, at ammemælk faktisk ikke bare er ammemælk. Ammemælken bliver produceret af stoffer i kroppen fra mor, og det har ikke mindst en betydning, hvad mor spiser. Mor har altså en mulighed for at påvirke sammensætningen af ammemælken og det kan have flere fordele. Hun kan give sit barn gavnlige tarmbakterier gennem ammemælken, som bl.a. er med til at styrke barnets immunforsvar. Hun kan ændre fedtsyresammensætningen, så barnet f.eks. får flere af de vigtige omega 3-fedtsyrer, der har stor betydning for udvikling af hjernen, synet, nervesystemet mm.


/ tema

Lad være med at have dårlig samvittighed, hvis det hele ikke lykkes den første dag. Eller hvis du ender med at tømme slikposen ­ i sofaen om aftenen Hun kan gøre ammemælken mere mættende, så barnet vokser godt og også sover godt på den mætte mave. Faktisk viser undersøgelser fra dyr også, at foderet har betydning for hvor meget mælk, der produceres, og hvor godt ungerne vokser. Bl.a. har en undersøgelse på grise vist, at et tilskud af mælkesyrebakterier til søerne betød, at flere smågrise overlevede, fordi der var mere mælk. Det er ikke mindst relevant, fordi menneskers og grises kroppe jo ligner hinanden vældigt meget. Hvide kulhydrater giver mindre Der er også lavet undersøgelser på mennesker. Bl.a. har man set, at kvinder med insulinresistens producerer mindre modermælk. Insulinresistens er ikke kun et fænomen hos diabetikere. Det findes hos rigtigt mange mennesker, som spiser en del mad, der giver store udsving i insulinproduktionen dvs. hvidt brød, pasta, ris, sukker, saft, juice, morgenmadsprodukter osv.

Få basis på plads Så hvad gør du, for at booste din ammemælk og dermed dit barns sundhed mest muligt? Først og fremmest er basis selvfølgelig en varieret og sund kost med mange grøntsager. Få så vidt muligt også god søvn – hvilket jo er noget af en udfordring med en lille baby. Tilstrækkelig væske i form af vand, urtete og evt. friskpresset grøntsagsjuice er ligeledes meget vigtigt. Husk også, at din babys sutteteknik har betydning for produktionen af modermælk. Få hjælp af din jordemoder eller sundhedsplejerske til at få helt styr på det.

Når du ammer, så pas på: Undgå mest muligt at spise hurtige kulhydrater som sukker, hvidt mel, hvide ris og pasta, da det sætter blodsukkeret i sving og er tomme kalorier uden næring. Hold igen med kaffen, da koffeinen går i mælken og kan forstyrre barnets søvn. Drik gerne ammete og evt. en hvidtøl, hvis du kan lide smagen.

19


tema /

Det her booster ammemælken: • Masser af sunde kvalitets-fedtstoffer – dvs. spis dagligt 2-3 spsk. koldpresset økologiske olier – gerne kokosolie, hørfrø- og hampefrøolie. Spis også nødder, frø og kerner hver dag. • Gode og sunde proteiner – til alle måltider, så blodsukkeret holdes stabilt. • Omega 3-fedtstoffer nok til to personer (dig og baby) dvs. dobbelt dosis af en god kvalitets fiskeolie – f.eks. Nordic Naturals. Du kan også spise fisk, men det er svært for de fleste at få fed fisk nok uden tungmetaller og uden miljøbelastning fra opdræt. Vælg gerne økologiske fisk. • En god kvalitets- og letoptagelig vitamin/ mineralpille. • Tilstrækkeligt D-vitamin – for mange vil det sige 30-50 mcg dagligt i alt. • Mad hver dag, der indeholder mælkesyrebakterier: kefir, acido, surkål. Alternativt tag et tilskud af mælkesyrebakterier (også kaldet probiotika). • Hvis du har brug for at booste din mælkeproduktion ekstra, kan naturmidlet Agnus Castus evt. hjælpe dig – som kapsler eller homøopatisk.

DE

R ER

FORSKEL

PÅ M

O

kvinder med insulinresistens producerer mindre modermælk. Insulinresistens er ikke kun et fænomen hos diabetikere Når amning må opgives Men amning er ikke løsningen for alle, og hvad gør man så? Er dit barn så helt bagud, når det handler om at forebygge sygdom og få en høj IQ? Nej slet ikke. Modermælkserstatning i dag er på mange måder godt udviklet til at matche modermælk. Men der er stadig nogle udfordringer – bl.a. bliver rigtig mange børn, der spiser på flaske, forstoppede. Det er uheldigt, da en velfungerende fordøjelse er uhyre vigtigt for hele dit barns sundhed – ikke mindst immunforsvaret. Du kan selvfølgelig give afføringsmiddel, men det er jo symptombehandling – og ofte er årsagen, at maden ikke passer til barnet. Så hvad skal du gå efter, når du vælger modermælkserstatning? I England kan du f.eks. via Amazon bestille en modermælk lavet på økologisk gedemælk. Gedemælk er nemmere at fordøje for mennesker end komælk. Hvis du helst vil købe din modermælks-erstatning i Danmark, kan du købe Nan HA, hvor komælksproteinerne er bearbejdede let på forhånd, så de er nemmere at fordøje. Desværre er den ikke økologisk, men de økologiske modermælkserstatninger er ikke lavet i let-fordøjelige udgaver.

D

LK MÆ ER

SERSTAT NI NG

Tilskud til flaskebarnet For at dække dit barn ind med omega 3-fedtsyrer og mælkesyrebakterier kan du give en halv dosis god kvalitetsfiske-

En dansk under­ søgelse har bl.a. vist, at ammede børn har en lidt højere IQ 20

olie i en af flaskerne hver dag samt give dråber med mælkesyrebakterier. De fås i en flaske sammen med D-vitamin på apoteket, så det er nemt at give. På apoteket kan du også få modermælkserstatning, som har helt bearbejdede proteiner. De er fremstillet til børn, der er disponerede for allergi. De kan selvfølgelig gives til alle børn, men udfordringen her er pris og smag. Sæt gang i den positive spiral Som nybagte forældre er der ofte mere end nok at se til. Det lille barn kræver, at du er til rådighed 24 timer i døgnet. Samtidig kan det være lidt småt med søvnen. Overskuddet er derfor sjældent kæmpe stort, og det kan måske være svært at finde kræfterne til også at prioritere sin egen kost og sundhed. Hvis du kommer i gang med det, så vil du dog opleve, at det kan blive en positiv spiral, fordi din egen krop så også har mere at stå imod med. Men lad være med at have dårlig samvittighed, hvis det hele ikke lykkes den første dag. Eller hvis du ender med at tømme slikposen i sofaen om aftenen. Når kroppen og hjernen er træt, vil den ofte snyde dig til at tro, at den har brug for søde sager. Tag et skridt af gangen. Husk at bede om hjælp – f.eks. til en gåtur med barnevognen eller et par middagsretter i fryseren. Eller ønsk dig måske et gavekort til helsekostbutikken i barselsgave. Forsøg at få hvilet dig, når du har brug for det og lad nullermænd være nullermænd. Find de nemme løsninger. En skive rugbrød med spejlæg og nogle grøntsager kan være en fin og nærende aftensmad. Nyd den første tid med den lille nye guldklump. Den kommer aldrig igen.


Konkurrence

Vind naturlig skøn serum

Vind Mellisa Serumserie Værdi:

596,-

Ren og naturlig hudpleje? Så skal du deltage i vores konkurrence, hvor vi udlodder fire sæt af Mellisas forskellige sera til ligeså mange heldige vindere. Så kan du finde den, der passer bedst til din hud. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 12. februar 2017. Ekstra tøj til din hud Mellisa har udviklet en serie af serummer til mænd og kvinder over 30 år, der gerne vil passe ekstra godt på deres hud og undgå alderstegn. Serien består af fire forskellige serum med særligt udvalgte økologiske ekstrakter og olier fra hele verden, der plejer i dybden. Hvert serum har fokus på et særligt behov og ikke på en bestemt hudtype – alle med antiage virkning. Takket være den lette konsistens og mindre molekyler er et serum i stand til at trænge dybere ned i huden, hvor det leverer en høj dosis af aktive ingredienser. Et serum fungerer som en undertrøje eller ekstra bluse om vinteren – du kan godt klare dig uden, men dit velvære optimeres med det ekstra.

Spørgsmål: Spørgsmål: Hvad indeholder Mellisas serummer ikke?  økologiske ekstrakter  olier  parabener NAVN:

ADRESSE:

Mellisas produkter indeholder ingen: • parabener • syntetiske farvestoffer • syntetisk parfume • petrokemiske olier som paraffin og silikoneolie • hormonforstyrrende stoffer • af de 26 allergifremkaldende duftstoffer. Mellisas produkter er veganske og er selvfølelig ikke testet på dyr.

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen via brev, telefon og e-mail. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet.

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 12. februar 2017 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 01-2017”

21


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

De rette fedtsyrer forebygger allergi Allerede under graviditeten kan den kommende mor være med til at forebygge, at hendes barn senere hen udvikler allergi. Forskning lavet på en dansk fiskeolie viser lovende resultater, når der bruges olie med frie fedtsyrer. At omega 3-fedtsyrer er essentielle for os alle, er de færreste i tvivl om – både vores hjerte og hjerne fungerer bedst, når vi får nok af den vigtige fedtsyre. Men at de i den rette form kan forebygge, at vi f.eks. udvikler allergi er forholdsvis ny viden. I et forsøg med i alt 145 gravide kvinder, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, Acta Pædiatrica, viste det sig, at fiskeolie med såkaldte frie fedtsyrer af omega 3 kunne forebygge udviklingen af fødevareallergi og eksem hos de nyfødte. Herhjemme fås det kun i Bio Marin Plus, der er den eneste fiskeolie med frie fedtsyrer. Selve forsøget Kvinderne blev i forsøget inddelt i hold, der enten fik 2,7 gram omega-3 fedtsyrer dagligt eller identiske ”snydekapsler” med sojaolie. Kvinderne fik olien fra uge 25 af graviditeten helt frem til tredje-fjerde måned efter fødslen, hvorved modermælken hos de ammende mødre også har være beriget med de gode omega 3-fedtsyrer. Blandt børn, hvis mødre fik fiskeolien med frie fedtsyrer var forekomsten af fødevareallergi og allergirelateret eksem på henholdsvis 2 og 8 pct. Hos babyer af mødre, der ikke tog fiskeolien, udviklede hele 15 pct. fødevareallergi og 24 pct. fik eksem, der var allergirelateret. Der er altså tale om en markant mindre risiko for udvikling af allergi med de rette fedtsyrer.

Omega­3 fedtsyrernes anti­ inflammatoriske egenskaber kan være ansvarlige for den gavnlige virkning i forhold til at forebygge autoimmune sygdomme som allergi 22

Hvorfor virker omega 3? Omega-3 fedtsyrernes anti-inflammatoriske egenskaber kan være ansvarlige for den gavnlige virkning i forhold til at forebygge autoimmune sygdomme som allergi. Det harmonerer med tidligere observationer fra samme undersøgelse, hvor forskerne påviste en inflammationshæmmende virkning af fiskeolie hos de kvinder, der tog tilskuddet. En af fordelene ved at indtage en god kvalitets fiskeolie er, at olien er kontrolleret og renset for pesticider, tungmetaller og en række andre forurenende stoffer, som hyppigt forekommer i fisk og skaldyr. Netop på grund af denne forurening advarer man gravide mod at spise for meget fisk under svangerskabet, da tungmetallerne kan påvirke fostret negativt. Kilde: Furuhjelm C et al.; Acta Pædiatricia, April 2009

tema Overfølso m

Frie fedtsyrer Herhjemme har vi kun et fiskeolie-produkt lavet på frie fedtsyrer. Det er Pharma Nords Bio Marin Plus. I naturen findes omega 3-fedtsyrer som triglycerider, som først skal spaltes og nedbrydes til ”frie” fedtsyrer i tarmen, før de kan optages i kroppen. Når omega 3 optræder i form af frie fedtsyrer, er spaltningen allerede foretaget. Det har den fordel, at fedtsyrererne let og hurtigt kan optages i kroppen, ligesom man får mere fiskeolie med færre kapsler. Olien er desuden renset for tungmetaller og beskyttet mod oxidation (forharskning) i kapslerne.


/ tema

Der er 13 at vælge imellem Vidste du at Krop+fysik har en hel serie af pjecer, hvor du kan få information og gode råd om hvordan du kan tage vare på din krop. Pjecerne er skrevet af fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige personer. Pjecerne er på 16 sider med mange illustrationer og øvelsestegninger.

dAnske FysioterApeuter

Akutte knæskAder www.krop&fysik.dk

Akutte knæskader

danske Fysioterapeuter

knogleskørhed www.krop&fysik.dk

Knogleskørhed

DanSKe FySioTeRapeuTeR

STRÆK

www.krop&fysik.dk

danske Fysioterapeuter

BækkenBunden www.krop&fysik.dk

Bækkenbunden

danske FysioteraPeuter

På ski uden skader www.krop&fysik.dk

På ski uden skader

danske FysIoterapeuter

Idrætsskader www.krop&fysik.dk

DANSKE FySIoTERApEuTER

www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER

Graviditet & bækkensmerter

danske Fysioterapeuter

ondt i ryggen www.krop&fysik.dk

Ondt i ryggen

danSke FySioterapeuter

Danske Fysioterapeuter

Langvarige rygsmerter

Skærmarbejde www.krop&fysik.dk

www.krop&fysik.dk

Skærmarbejde

Langvarige rygsmerter

danske Fysioterapeuter

danSke FySioterapeuter

Hovedpine og nakkesmerter www.krop&fysik.dk

Hovedpine og nakkesmerter

Skulderproblemer www.krop&fysik.dk

Skulderproblemer

danSke fySioterapeuter

Sunde fødder www.krop&fysik.dk

ER SPØRG EFT HOS DIN PJECERNE PEUT FYSIOTERA Stræk

Idrætsskader

Sunde fødder

Du kan bestille pjecerne på hjemmesiden: www.krop-fysik.dk

23


tema / Af/ Jette Warrer Knudsen Foto/ Scanpix/Iris

tema

Tusindvis af raske danskere får hjertemedicin

Overfølso m

HVAD

ER

VÆ RS T:

ET T LE R?

Eksperter vurderer, at flere end 150.000 danskere tager blodtrykssænkende medicin, selvom de ikke har haft en hjertekar-sygdom og kun har et lettere forhøjet blodtryk. Men deres gavn af medicinen kan være begrænset, viser international forskning. Kilde: www.dr.dk

24

ODTRYK ELLER T BL BIV ØJE IR K RH N FO IN GE

Begrænset virkning


/ tema

Blodtrykssænkende medicin er blevet en darling hos både læger og patienter. Det har ført til en massiv overmedicinering, som møder voksende kritik blandt hjertespecialister i det etablerede behandlingssystem. For medicin har en potentiel risiko for at give bivirkninger.

I løbet af de seneste år er lægernes udskrivning af blodtrykssænkende medicin nærmest eksploderet. Det har betydet, at vi har skabt en glidebane, hvor grænsen er blevet sænket for langt i forhold til hvem, der har gavn af at tage den forebyggende medicin, vurderer flere eksperter. Medicinen er sat i verden for at redde liv. Men international forskning viser, at medicinen reelt ikke redder liv blandt raske med lettere forhøjet blodtryk. Populær medicin I det etablerede behandlingssystem er der bred enighed om, at blodtrykssænkende medicin kan være til gavn for den gruppe af patienter, der i forvejen har hjertekar-sygdomme, og for de raske danskere, der i forvejen har stærkt forhøjet risiko for at få blodpropper eller slagtilfælde, fordi de har forhøjet blodtryk og måske tilmed en arvelig disponering for at få en hjertekar-sygdom. Men netop fordi den blodtrykssænkende medicin er blevet så populær både hos læger og patienter, vurderer eksperter, at en gruppe på flere end 150.000 danskere tager blodtrykssænkende medicin, uden at de har haft en hjertekar-sygdom og kun har et lettere forhøjet blodtryk. – Pr. definition skal raske personer ikke have medicin. Problemet er, at risikoen ved at have et let forhøjet blodtryk og ikke andre sygdomme er ganske lav, forklarer

Blodtrykssænkende medicin er en sællert

hjertespecialist og overlæge Niels Holmark Andersen, Aarhus Universitetshospital. Derfor er disse personer ikke i nogen særlig risikogruppe for at få hjertekar-sygdomme og burde ikke have medicinen, pointerer han. – Hvis personer med lettere forhøjet blodtryk ryger, er overvægtige eller har forhøjet kolesterol, så udsætter de sig for risiko over lang tid – men ikke på kort sigt. Derfor er livsstilsændringer formentlig bedst for den gruppe, forklarer Niels Holmark Andersen, der tilføjer, at ved lettere forhøjet blodtryk på 140-159 over 90-99 hos personer med lav risiko (ingen andre alvorlige sygdomme) er der ifølge forskningen ikke noget, der tyder på, at medicin virker mod død, slagtilfælde eller blodprop i hjertet. Ødelægger motivation Man skal behandle, hvis der er tale om patienter med andre sygdomme. Men ikke raske, siger Niels Holmark Andersen, der slår fast, at den blodtrykssænkende medicin til folk, der ikke er i risikogruppen, ikke bare kan have potentielle bivirkninger, men også

Hvis de ryger, er overvægtige eller har for­ højet kolesterol, så udsætter de sig for risiko over lang tid – men ikke på kort sigt. Derfor er livsstilsændrin­ ger formentlig bedst for den gruppe, der har lettere forhøjet blodtryk. Hjertespecialist og overlæge Niels Holmark Andersen

Bivirkninger ved blodtrykssænkende medicin

Over én mio. danskere tager blodtrykssænkende medicin, som har til formål at forebygge hjertekar-sygdomme. Hjertekar-sygdomme er den næsthyppigste dødsårsag i Danmark, og ifølge Hjerteforeningen er sygdommen skyld i hver fjerde danskers død. Mange dør dog først af en hjertekar-sygdom, efter de er fyldt 85 år.

Blodtrykssænkende medicin risikerer at give op mod ti pct. af patienterne bivirkninger. Det kan f.eks. være kvalme, dehydrering, forstoppelse eller diarré. Andre bliver generet af træthed, svimmelhed og impotens.

Kilde: Hjerteforeningen

Kilder: Sundhed.dk, www.dr.dk

25


tema /

Hvor skal mit blodtryk helst ligge? Et normalt blodtryk ligger med det systoliske tryk i intervallet

100-140 (det høje tal)

og med det diastoliske tryk i intervallet

60-90 (det lave tal).

Med alderen bliver pulsårerne stivere og mindre eftergivelige. Derfor kan blodtrykket stige, og det er ikke unormalt at have et systolisk blodtryk på omkring 150 mmHg i 70 års alderen. Kilde: Sundhedsguiden.dk

To patienter, der tilsyneladende er i samme situation, skal sjældent behandles ens. Professor og speciallæge i almen medicin, Jens Søndergaard

26

kan ødelægge motivationen hos denne gruppe til livsstilsændringer. – Der er en risiko for, at denne gruppe vil tænke: ”Nu, hvor en pille har gjort det, som motion og rygestop skulle gøre, hvorfor så anstrenge sig yderligere?”, siger Niels Holmark Andersen. Han vurderer, at årsagen til overmedicineringen også ligger i, at mange læger beskytter sig selv med receptblokken. – Hvis jeg som læge har gjort noget aktivt, så er det ikke min skyld, hvis patienten bliver syg. Den antagelse tæller jo ikke i virkeligheden, men bliver brugt hver dag, siger Niels Holmark Andersen, der opfordrer til, at lægerne ser mere kritisk på sig selv og deres hang til at udskrive recepter på blodtrykssænkende medicin. – Jeg tror, at øget fokus på det, vi gør i hverdagen, er vigtigt. Vi skal stoppe op og se på, om der altid er medicin bag god behandling. Medicin er godt til mange – men ikke alle, siger han. Niels Holmark Andersen mener også, at dårlige blodtryksmålinger med hurtige automatiserede målinger, hvor man dømmer ”raske” til at have højt blodtryk, er en anden væsentlig årsag til overmedicinering. – Her er tale om overdiagnostik. Altså idømmelse af en sygdom, man ikke har. Det bør minimeres ved at få blodtrykket målt derhjemme i fred og ro, og over mange målinger, før man idømmer nogen til at have forhøjet blodtryk, siger Niels Holmark Andersen. Mangler data Professor og speciallæge i almen medicin, Jens Søndergaard, Syddansk Universitet, siger, at et af de største problemer med at undgå overmedicinering er, at behandlerne ikke kender data på den gruppe, der er overmedicineret. – En stor del af problemet er, at vi ikke har tilstrækkeligt med data og dermed risikoprofil på mange af dem med lettere blodtryksforhøjelse. F.eks. om den enkeltes blodtryk kan påvirkes gennem livsstilsændringer. Det er en meget lang proces at finde frem til den rigtige behandling af den enkelte patient, og tit er det nødvendigt at skifte strategi midt i et forløb. – Det er meget individuelt, hvilken behandling, der er bedst. To patienter, der tilsyneladende er i samme situation, skal sjældent behandles ens, forklarer Jens Søndergaard, der gerne ser, at forskerne snart finder nye biomarkører, som kan være et brugbart redskab for lægerne til at undgå overmedicinering.

Medicin er godt til mange – men ikke alle. Hjertespecialist og overlæge Niels Holmark Andersen

– Hvis vi har en stor gruppe af danskere, der er i risikogruppen, vil hovedparten formentlig ikke få en hjertekar-sygdom. Vi ved bare ikke, hvem det er. Sådan er det i dag. Vi ønsker jo ikke at overmedicinere, men det er vigtigt at have fokus på følgesygdomme ved forhøjet blodtryk – f.eks. diabetes. – Lettere forhøjet blodtryk er én ud af flere risikofaktorer for hjertekar-sygdomme. Vi er ude et sted, hvor blodtrykket er vejledende. Sammen med kolesterol-målinger er det et hjælpeværktøj i forløb, der kan være meget komplekse, siger Jens Søndergaard, der ikke har helt samme kritiske holdning som Niels Holmark Andersen til, at så mange raske får blodtrykssænkende medicin. – Jeg mener overordnet, at det er patientens eget valg. Det vigtigste er, at patienten er godt informeret om fordele og ulemper ved medicinen, siger Jens Søndergaard.

Mangel på proportion 128 raske personer med lettere forhøjet blodtryk skal tage blodtrykssænkende medicin i hele fem år for at forebygge, at én af dem får f.eks. en alvorlig blodprop i samme periode. Inden for samme gruppe patienter skal 400 personer tage medicinen i fem år for at redde én af dem fra at dø. Kilde: www.dr.dk


/ tema

Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 100 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

PharmaNord

Resultatet af 25 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_Naturli_210x275_0116

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk

27


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

På kolesterolsænkende?

Forebyg dine bivirkninger

På trods af flere års forskning, der både viser, at kolesteroltallet stiger med alderen, og at man lever længere med et lidt højere kolesteroltal som ældre – samt at kolesterol­ sænkende medicin kun marginalt beskytter mod hjertekarsygdom, så udskrives medicin som statiner fortsat i samme tempo.

Problematikken omkring kolesterolsænkende medicin ville ikke være nær så stor, hvis der var alt at vinde og intet at tabe. Desværre oplever flere, at de får bivirkninger af medicin som statiner mod for højt kolesterol. Bivirkninger, som både forringer livskvaliteten, men som også decideret kan modarbejde et sundt hjertekarsystem, når det f.eks. handler om muskelsmerter. En af de grundlæggende forudsætninger for

et sundt hjertekarsystem er, at vi får rørt os. Men hvis vi bliver trætte og får ømme muskler er tilbøjeligheden mindre til at komme op ad stolen. De færreste patienter har dog modet til at sige nej til medicin, som lægen udskriver med den bedste hensigt. Det handler jo om potentielt at forebygge hjertekarsygdom! Derfor tager i omegnen af 600.000 danskere kolesterolsænkende medicin – og omkring 10 pct. af disse vurderes at opleve bivirkninger i form af muskelsmerter. Men nogle af disse bivirkninger kan måske lindres eller afhjælpes ved hjælp af tilskud med Q10.

Musklerne hos deltagerne på statiner var dårligere til at optage sukker fra blodet og omdanne det til energi

Q10 – et livsvigtigt coenzym Uden Q10 i kroppen kunne vi ikke omsætte noget energi i musklerne, så det siger sig selv, at det er et enzym, vi ikke kan leve uden. Derfor er det heldigt, at vi selv producerer Q10 i kroppen. Desværre går denne produktion ned med alderen – hvilket kan være en af forklaringerne på, at vi hurtigere bliver trætte, får svagere muskler og hjerte, når vi når op i alderen. Allerede fra 20 års alderen begynder mængden af Q10 at falde i vores organer og paradoksalt nok, går det hurtigst ned ad bakke for hjertets beholdning af Q10.  Sygdom og livsstil har også en negativ effekt på produktionen af Q10, så der kan være flere gode grunde til at overveje et tilskud af Q10.

28

tema Overfølso m

Muskler blev dårlige til at omsætte energi Årsagen til muskelsmerterne skal måske findes i, at statinerne kan mindske musklernes evne til at producere energi. I et mindre dansk forsøg har forskere i hvert fald konstateret, at musklerne hos deltagerne på statiner var dårligere til at optage sukker fra


/ tema

blodet og omdanne det til energi, i forhold til musklerne hos deltagere, der ikke tog statiner. Biopsier med små stumper muskelvæv fra de deltagende personer viste, at musklerne hos statin-brugere indeholder mindre af coenzymet Q10, som netop er et vigtigt stof for energiomsætningen i musklerne. Vi producerer alle selv Q10, da alle vores muskler er afhængige af det, men produktionen nedsættes med alderen, og de danske forskeres fund kunne tyde på, at indtaget af statiner også påvirker produktionen af Q10. Q10 forebygger hjertesvigt Q10 fås som tilskud, bl.a. Bio-Qinon

Q10, der er et af de mest velundersøgte tilskud – og ikke mindst brugt i de spændende studier, der viser, at Bio-Qinon Q10 har en positiv effekt på hjertesvigtpatienters chancer for at overleve og forebygge komplikationer med hele 43 pct. Hjertet er som bekendt også en muskel, og her kan manglen på coenzymet gå hen og blive fatal. Q10 kan som tilskud gå ind og bakke op muskelcellernes energifabrikker, der omsætter energien – og det er højst sandsynligt også derfor, at mange oplever mindre træthed og mere energi, når de bruger Q10 som tilskud. For uanset, om kolesterolsænkende statiner virker eller ej, så er der én ting, der helt sikkert kan virke forebyggende, når det kommer til hjertekarsygdomme: nemlig motion. Derfor er det rigtig vigtigt, at folk, der tager statiner, ikke får bivirkninger, som forhindrer eller hæmmer dem i at få den forebyggende motion.  

Bio-Qinon Q10 Et af de mest undersøgte Q10-tilskud bliver produceret af danske Pharma Nord. Bl.a. viste Kisel10-studiet, at ældre med en kombination af Q10 og selen kan halvere deres risiko for hjertedød med 50 pct. Den store undersøgelse, hvor 443 ældre over fem år fik enten placebo eller aktivt tilskud, har siden resulteret i flere spændende opfølgninger – bl.a. at tilskuddene forbedrede livskvaliteten hos de ældre, samt at de havde en langvarig effekt på de ældres hjertesundhed – også efter forsøgsperioden, hvor de tog aktive tilskud. Q-SYMBIO-undersøgelsen var en dansk ledet undersøgelse, hvor 420 patienter med hjertesvigt fik henholdsvis placebo eller tre gange 100 mg Q10 dagligt. Undersøgelsen viste, at tilskuddet med coenzymet kunne forhindre 43 pct. af hjertekar-relaterede dødsfald hos patienterne, og at de havde en 43 pct. lavere risiko for at blive indlagt med komplikationer eller forværring.

Statin-forbruget er steget voldsomt

Hjertet er som bekendt også en muskel, og her kan manglen på coenzymet gå hen og blive fatal

I år 2000 fik cirka 2-3 pct. af ældre mellem 75-84 år kolesterolsænkende medicin – såkaldte statiner. I 2010 var tallet steget, at mere end hver tredje over 65 år er på medicinen, der i de fleste tilfælde bruges forebyggende. Det vil sige, at patienten ikke har udvist tegn på hjertekarsygdom – andet end et forhøjet kolesteroltal.  Forskning på statinernes effekt er primært lavet på patienter med diabetes, hvor statinerne ser ud til at have en forebyggende effekt i forhold til hjertekarsygdomme og blodpropper. Der er ikke lavet forskning på, om statinerne har nogen forebyggende effekt for folk, der kun lider af et forhøjet kolesteroltal.  Denne tvivl – om hvorvidt statinerne virker på ellers raske mennesker – har fået enkelte læger til at anbefale, at man ikke får målt sit kolesteroltal, medmindre man er i risikogrupperne.

29


krop / Af/ Catrine Marcussen, bevægelsespædagog og akupunktør Foto/ IStock

e d o t e m Ny

kan afsløre fremtidig allergi Når man skranter eller ikke rigtig trives, så kan man godt få mistanken: ”Kan det være noget, jeg spiser?” Men det er langt fra sikkert, at du kan få konstateret en fødevareallergi, og hvad gør man så?

Når vi har mistanke om allergi, går mange af os til lægen. Men det er ikke sikkert, at lægen har svaret, da mange af de normale test ikke altid giver et fyldestgørende svar. Slet ikke, hvis du lider af en intolerance, der endnu ikke er sprunget ud i fuldt flor som allergi. Så vi går hjem og fortsætter med at have mistanken, og ved måske ikke rigtigt, hvordan vi kommer videre herfra. For hvordan finder man frem til, hvad det er, man bør undgå?

30

Nogle forsøger sig med udelukkelsesdiæt, hvor man udelukker ét fødeemne ad gangen i nogle dage eller uger og derefter provokerer kroppen ved at spise det igen, og så vente og se reaktionen. Problemet er, at det svarer til at lede efter en nål i en høstak. Lægen kigger efter antistoffer Men hvis man har det skidt, hvorfor kan lægen så ikke se det i sine prøver?  Blodprøverne ved lægen bliver undersøgt for, om du danner antistoffer over for den pågældende fødevare – altså om dit immunsystem reagerer på det protein, som der testes for. Det vil sige, at du skal have en allergi i fuldt

flor, for at det kan ses i prøven. Og selvom der er en del allergikere i vores land, så er det intet i sammenligning med, hvor mange, der har det, vi kalder intolerance. En intolerance involverer ikke immunsystemet på samme måde og kan derfor ikke spores så let eller ses i lægens blodanalyse. Men fødevareallergi og intolerance er alligevel relaterede: Der er noget, du ikke tåler.


/ krop Forløber for fødevareallergi På vej til at udvikle en fødevareallergi har de fleste haft en årrække med intolerance. Du har altså spist noget gennem lang tid, som du ikke tåler, og på et tidspunkt har du gjort det så meget og længe, at det bliver muligt at påvise din fødevareallergi i en prøve. Det er i hvert fald en af teorierne om, hvordan allergi opstår. Men ville det ikke være bedre at kunne spore intolerance, udelukke de pågældende fødeemner og undgå at udvikle allergi? Og samtidig få det bedre, fordi du undgår dagligt – måske endda flere gange dagligt – at belaste din krop ved at spise noget, den ikke tåler? Huden kan sladre I Frankrig arbejder man meget med at finde frem til intolerance via en speciel fødevaretest. Denne test bygger på anerkendte metoder (i Frankrig) hvor man arbejder ud fra viden, som ingen danske læger har hørt om.

Nogle forsøger sig med udelukkelsesdiæt, hvor man udelukker ét fødeemne ad gangen Metoden bygger på, at vores hud i fostertilstanden bliver dannet af samme celler som nervesystemet. Det vil altså sige, at vi via huden kan få et indblik i, hvad der foregår langt inden i kroppen. Manden bag teorien hed Paul Nogier (19081996). Han var både læge, biolog og ingeniør. Han kortlagde øre-akupunkturen på en helt anden og meget mere nuanceret måde, end man havde kendt hidtil fra kinesisk øre-akupunktur. Hans system kaldes auriculoterapi. Han fandt også frem til den puls, han kaldte for VAS (Vaskulært Autonomt Signal). Paul Nogier var indstillet til Nobelprisen for sit arbejde, men han døde desværre inden. I dag har hans søn Raphael Nogier taget over og er førende på området. Hudkontakt aflæses i pulsen Det er VAS-puls man arbejder med, når der ledes efter fødevare-intolerance. VAS-pulsen føles på indersiden af håndleddet og har intet at gøre med den puls, man måler i et blodtryksapparat eller den, du selv kan føle, når du har løbet langt. Heller ikke med den, der bruges i kinesisk medicin eller i ayurveda.

Hvorfor får vi intolerance? • For ensidig kost kan være en stor faktor i,nden for intolerance. ­Forstået på den måde, at når vi får for meget af det samme er der større risiko for, at det på sigt ­bliver en overbelastning. • Den kvalitet af mad, vi får, indeholder for meget, der belaster os. E-numre, pesticider, medicin i dyr, tilsætningsstoffer mv. Alt det skrammel, som kroppen ikke kan genkende som mad, og som den skal bruge meget energi på at skille sig af med. • Kornsorter dyrket i udpint jord, ­ så det slet ikke næringsmæssigt ligner det produkt, det burde. Pudsigt nok så kan nogle mennesker med intolerance overfor ­hvede eller gluten bedre tåle det brød, de får fra en bager i Frankrig, end det fra et land, der bruger hvedemel i dårlig kvalitet. • Frugt og grønt, der er plukket, ­ før det er modnet • En dårlig tarmflora spiller ind på vores overfølsomhed. Jo bedre, mere alsidig og sundere din tarmflora er, jo bedre tåler du alt.

Mere info og behandling Hvis du kan fransk er der mere information at finde på Raphael Nogiers hjemmeside:www.auriculo.biz Herhjemme har tre klinikker indtil videre taget metoden til sig: • Klinik Godthjælp i København: www.godthjaelp.dk • Klinik Ny Energi i Holstebro + Vejle:  www.ny-energi.dk 

VAS-pulsen er kroppens reaktion på lys, lyd og frekvenser. Når man aflæser VAS-pulsen, samtidig med at man sender kraftigt lys på huden, kan man kommunikere med personens nervesystem. Og det er ud fra den, ret simple, teori Nogier arbejder med at spore de fødeemner, der kan belaste din krop og nervesystem. I praksis foregår det sådan: Behandleren har et udvalg af de fødevarer, der oftest ses reaktion på, og som de fleste mennesker spiser hyppigt. Disse varer skal forarbejdes og emballeres i et testfilter. Testpersonen får belyst huden med en særlig lampe, og så bliver der lagt et testfilter på huden samtidig med, at behandleren mærker de ændringer, VAS-pulsen viser. Forsvinder pulsen er der tale om, at den pågældende fødevare belaster personens krop. Kan disponering for allergi ses? Når nu teorien siger, at hud og nervesystemer er lavet af de samme celler, kan man så ligefrem se et sart og modtageligt nervesystem i huden? Hvis jeg lige skal generalisere, så ser jeg faktisk ofte, at folk med mange slags og slem intolerance er lyse og sarte i huden, lyst eller rødligt hår, og så har jeg undersøgt, om min egen teori holder vand: flest kvinder. Længe tænkte jeg, at det nok bare var fordi, jeg ser flest kvinder i min klinik, eller fordi kvinder går mere op i sundhed, men fik bekræftet det af Raphael Nogier – han ser det samme. Østrogen skulle efter sigende øge følsomheden for at udvikle allergi. Til sidst, det virkelig positive: Raphael Nogier mener, at man op til 30 år, før man udvikler en allergi, der kan spores i en blodprøve, vil kunne finde en intolerance via hans system. I princippet betyder det, at hvis du får hjælp til at spore, hvad der skal spises mindre eller slet intet af, så vil du have en ret god mulighed for at undgå at udvikle allergi.

• Klinik Lyspunkt i Nordsjælland: www.klinik-lyspunkt.dk 

31


/ oase

Naturli tester:

Ren fiskeolie Nordic Naturals fiskeolier er renset for dioxiner, PCB og tungmetaller ved den mest skånsomme metode og kendt for deres velsammensatte og stabile indhold. Alle olierne bliver rutinemæssigt testet af tredjeparts analyselaboratorier, der sikrer, at olierne overholder friskhed og renhed. Omega 3 fiskeolie er udvundet af fede fisk som sardiner og ansjoser ved bæredygtig fangst fra det sydlige Stillehav, og Arctic Cod Liver Oil af torsk ved bæredygtig fangst ved Antarktis i Nordnorge – den mest koncentrerede naturlige fiskeolie, der findes. Du kan finde Nordic Naturals i helsekostforretninger og Matas. Forhandlerinfo: tlf. 70 25 08 07

Luftrensnings­ anlæg

Vi steger og braser, tænder stearinlys og støver – alt imens vi ikke altid får luftet helt så meget ud, som vi egentlig burde. Især i de kolde måneder kan det være sin sag at åbne vinduerne og skabe gennemtræk i flere minutter. Hele 76 pct. af vores dårlige indeklima skyldes ifølge undersøgelser fra Center for Indeklima og Sundhed i Boliger (CISBO) vores egne dårlige vaner – og kan føre til træthed, hovedpine, irritation i luftvejene og allergi.  Den globale leverandør af indendørs luftrenseteknologi, Blueair, er nu gået ind på det danske marked, og Naturli har fået lov at teste deres luftrenseanlæg Sense+, som er udviklet til private boliger.  Sense+ filtrerer luften for sundhedsskadelige partikler og kan kobles til Wi-Fi samt målingsproduktet Aware, der gør det muligt at følge og analysere luftkvaliteten. Det er faktisk let at slutte anlægget til og forbinde det med en smartphone, så man kan følge udviklingen i luftkvaliteten. Vi testede Sense+ på noget af en udfordring: Et teenageværelse oven på en garage. Så i de første uger, hvor kun målingsudstyret var sat til, var der mange kritiske perioder med over det dobbelte af skadelige partikler i luften end anbefalet. Teenageværelser er ofte præget af masser af elektronisk udstyr, rod, støv og måske ikke helt den anbefalede mængde udluftning … Da luftrenseren blev koblet til, blev den indstillet til automatisk  at holde luftkvaliteten på et acceptabelt stadie, hvilket betød, at den normalt kørte på laveste blus, men skruede op, når luftmålingsudstyret – Aware – sendte besked om, at der var ekstra forurening. En startet bil i garagen var nok til at få udstyret til at reagere. Til gengæld kunne målingerne afsløre, at luftkvaliteten gik fra at være kritisk i perioder til gennemsnitligt at være mellem god og fremragende. Alt i alt har testen været en god oplevelse – udstyret var let at installere og få i gang, og resultatet var effektivt. Blueair lover desuden, at Sense+ kan gøre en forskel ved at opfange partikler som både pollen og vira, hvilket kan give endnu flere sundhedsfordele. Hvis du drømmer om at give dit indeklima en ekstra hånd, kan Sense+ erhverves for kr. 3799,- hos udvalgte hvidevareforhandlere.

Vidste du ... … at en europæisk ekspertgruppe har anslået, at der hvert år i Danmark tabes 22.000 leveår på grund af bl.a. hjertekarsygdomme, lungekræft og luftvejsinfektioner som følge af dårligt indeklima.

32


Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

Så er det nu!

du skal forebygge høfeber

+

helse

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

s Danmark ste mest læ ssundhed magasin

Hvilke stimulanser vælger du?

VIDEN OM SUNDHED

nr. 07 / august 2016

LÆR AT TRÆNE DIN RYG STÆRK

Det er TANGEN, der tæller

KLÆDT PÅ TIL VINTERLØB

Stort interview med

Lone Hertz – modgang holder mig ung

FOKUS:

Interview med Vibeke Hastrup:

Man skal sige ja fuldt ud

TEMA OM KOL

Har du mis tet pusten?

tema

Nr. 01 2016 / Fedme skal forebygges / alkohol – lovligt, men usundt / Mad – ren hygge Indeklima / Bolsjekogning / økologiske nomader / Guide til din egen spa-dag www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk

1

01

Forlaget Mediegruppen | Kr. 48,50

Hjemmelig hygge

Få tjekket dine lunger 771602 021007

kend din type og få kontrol

Kræft

• Træn dig til et bedre liv med KOL • Hurtigt tjek øger chancen for et næsten normalt liv Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

+

062016 igen I gang ncer ca efter

Michael Gravgaard

Jeg er ikke den samme som før

+

Undgå skiskader Find balancen i livet Menisk-skader Hypermobilitet

forebyggelse

9

Styr dine lyster!

– også når man har kræft

TEMA: Sæt hverdagen i bevægelse

AV min ryg!

De hårde, de hurtige eller de sunde? Lær at kende alternativerne

Motion kan hjælpe både krop og psyke

MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.


mad / Foto/ Anette Harbech Olesen

Opskrifter

Reagerer du på hvede eller gluten? Mens nogen helt tydeligt ikke tåler gluten, er der også en gruppe, der udelukkende har et problem med hvede. Hvad er forskellen – og er der fordele ved en hvedefri livsstil?

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

34


/ Mad

Glutenfri chokolademuffins med quinoa Fra ‘Glutenfri Mad’ af Anette Harbech Olesen og Lone Bang Disse glutenfri chokolademuffins med quinoa er et hit, de er lette at bage og smager fantastisk. Til 10 stk.

Du skal bruge: 250 g kogt hel quinoa 2 æg 80 g smeltet smør ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 75 g kokossukker 50 g kokosmel 30 g kakao 50 g mandler 50 g chokolade 70 % 1 hel pillet økologisk appelsin Reven skal af 1 økologisk appelsin ¼ tsk salt Pynt Smeltet chokolade 70 % Reven skal af en økologisk appelsin

Sådan gør du: Riv skallen af appelsinen. Pil den derefter, og blend appelsinbådene med den revne skal (gem lidt til pynt) og alle de øvrige ingredienser, undtagen chokoladen og mandlerne. Chokolade og mandler hakkes fint og røres i den blendede dej. Fyld dejen i muffinforme, og bag kagerne ved 175 grader i 25 minutter. Lad kagerne køle af, og pynt dem derefter med lidt smeltet chokolade 70% og lidt reven appelsinskal.

Vi spiser i dag mere hvede, og dermed også mere gluten, end nogensinde tidligere i historien. Glutenholdig hvede anvendes nemlig i stor stil i brød, rugbrød, pasta, pizza og kager, men hvede blandes også i en lang række fødevarer som eksempelvis færdigretter, fastfood, bagemix og slik. De fleste spiser således hvede hver dag, og vores indtag af hvede er mangedoblet i løbet af de seneste 25 år. Det kan samtidig konstateres, at flere og flere danskere oplever dårlig fordøjelse, irritable tarme og manglende bakterieflora i tarmene. Nogle forskere vurderer, at disse forhold kan hænge sammen: At et højt indtag af hvede og gluten kan påvirke nogle menneskers fordøjelse negativt. Det kan være vanskeligt for kroppen effektivt at fordøje store mængder hvede og gluten, og det kan også være svært at skelne, om det er hvede eller gluten, som eventuelt giver anledning til ubehag eller symptomer. Ikke gluten – bare hvede Du kan nemlig opleve reaktioner på hvede, som ikke nødvendigvis skyldes, at du ikke tåler gluten. Du kan således teste negativ for glutenallergi, men alligevel opleve reaktioner og symptomer, når du spiser hvede. Det er væsentligt at være opmærksom på, og det kan skyldes flere faktorer, blandt andet: • At konventionel hvede sprøjtes meget, blandt andet med ukrudtsmidlet Round up, som indeholder aktivstoffet glyphosat. Rester af sprøjtemidlet glyphosat kan belaste din fordøjelse, kompromittere din tarmflora og påvirke din sundhed negativt. • At lektiner, som findes i hvede, kan irritere din tarm-slimhinde. Der kan også ses reaktioner fremkaldt af stoffet glutamat, der findes i proteinforbindelserne i gluten og kasein. • Der opleves ofte en større tolerance overfor indtag af økologiske, stenkværnede hvedetyper og surdejsbrød, end overfor konventionelt, raffineret hvidt hvedemel og brød bagt heraf. Der pågår forskning indenfor dette område, og meget tyder på, at der under surdejshævning af hvedebrød sker en form for ”fordøjelse” af proteinerne (bl.a. gluten), som gør denne form for brød lettere fordøjeligt. Ved at vælge økologisk, stenkværnet mel undgår du også rester af sprøjtemidler, som kan irritere tarmen. Symptomer på overfølsomhed Reagerer du på gluten, så opereres der med begreber som cøliaki, glutenallergi, glutenintolerance og non-cøliaki-gluten-sensitivitet. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor indtag af gluten forårsager en afkortning af tarmens fimrehår med deraf følgende nedsat optagelse af vitale næ-

ringsstoffer fra maden. Det er en alvorlig lidelse, der heldigvis kan kureres fuldstændigt via en glutenfri diæt. Glutenallergi er en tilstand, hvor dele af immunforsvaret reagerer negativt på gluten. Glutenintolerance og non-cøliaki-gluten-sensitivitet giver cirka samme symptombillede som nedennævnte lidelser, men de kan være vanskeligere at diagnosticere, og de anerkendes heller ikke i samme grad som cøliaki og glutenallergi. Symptomerne på cøliaki, glutenallergi eller intolerance er mangeartede, men de hyppigste er: • oppustethed • diarre • forstoppelse • irritable tarme og fordøjelsesbesvær • acne/udslæt • dårlig trivsel • træthed • øget følsomhed, grådlabilitet og depression. Det kan derfor virkelig betale sig at ofre dit indtag af glutenholdige fødevarer opmærksomhed. Kan du nikke genkendende til nogle af ovenstående symptomer, så skriv kostdagbog og observer, om der er en sammenhæng imellem indtag af gluten eller hvede og så symptomerne. Tag eventuelt et tjek på, hvor mange af de fødevarer du og din familie spiser hver dag, der indeholder gluten. Har du mistanke om, at dine symptomer skyldes indtag af gluten, så bliv testet hos din læge. Tåler du ikke gluten, så skal du lade være

Der er meget der tyder på, at overføl­ somhed overfor gluten kan kædes sammen med udvikling af andre lidelser 35


Glutenfri inspiration

med at spise det. Tåler du fint gluten, så oplever mange mennesker alligevel fordøjelsesmæssig bedring, hvis de vælger at spise mindre gluten og hvede i dagligdagen.

‘Glutenfri mad – suveræne opskrifter helt uden gluten’ er ligesom forgængeren ‘Den glutenfri kogebog’ skrevet af Anette Harbech Olesen og Lone Bang, og fyldt med opskrifter som selv nybegyndere kan få held af at kaste sig over. Glutenfri bagning og madlavning kan være en udfordring – undtagen når den bliver gjort så let, smagfuld og inspirerende som her. Og så er der skelet til, at ingredienserne også gerne skal tilføre os næring og sundhed. Find bogen på saxo.com.

Glutenfri mad

Anette Harbech Olesen

GLUTEN

SUVERÆNE OPSKRIFTER – HELT UDEN GLUTEN

GLUTENFRI MAD

besværligt. erede din der dig ny viden Målet med ri liv, aflive e dig med kat brød til god fornøjelse.

mad /

Anette Harbech Olesen og Lone Bang

26/09/16 13:17

Betragt det som en investering i egen sundhed at ofre dit indtag af gluten og hvede opmærksom­ hed. Har du sympto­ mer, så se efter en sammenhæng 36

Risikerer at miste næring Vores fordøjelse har stor betydning for vores velbefindende og for vores optagelse af næring fra den mad, vi spiser. Når fordøjelsen belastes uhensigtsmæssigt, kan det ikke blot påvirke vores velbefindende negativt, men også vores humør, immunforsvar, hormonbalance og nervesystem. Tarmvæggens små fimrehår, som kaldes for mikrovilli, kan ødelægges, såfremt du spiser gluten og ikke tåler det. Lider du af sygdommen cøliaki, så kan et forvirret immunforsvar angribe tarmoverfladens mikrovilli og ødelægge dem. Det vanskeliggør optagelsen af næringsstoffer fra maden. I disse tilfælde er behovet for glutenfri levevis og samtidig tilførsel af gavnlige probiotika og fibre særlig stort. Således kan der for de fleste skabes mulighed for at gendanne den ødelagte tarmslimhinde. Vi går rundt med cirka to kilo bakterier i tarmene, og sammensætningen af disse har vist sig at have stor betydning for vores almene sundhedstilstand. De beskyttende tarmbakterier bor i tarmvæggen, og de huser størstedelen af dine immunforsvarsceller. Cirka 70 pct. af dit immunforsvar holder til her. Sammensætningen af disse tarmbakterier er individuel og kaldes for tarmbiotaen eller mikrobiomet. En velafbalanceret tarmbiota har afgørende betydning for dit immunforsvars evne til at beskytte dig effektivt. Balancen kan blandt andet ødelægges af uhensigtsmæssige fødevarer (eksempelvis hvis ikke du tåler gluten eller hvede, men spiser det alligevel), medicin, alkohol og ikke mindst antibiotika og glyphosat. Du kan styrke din fordøjelse ved dagligt at spise grønsager – også de fermenterede –, velsyrnet yoghurt, kefir eller glutenfri fuldkornsprodukter som havregryn eller boghvede.

Ved at vælge økologisk, stenkværnet mel undgår du også rester af sprøjte­ midler, som kan irritere tarmen Irritabel tyktarm bedres uden hvede Lidelsen irritabel tyktarm er en udbredt lidelse, og det skønnes, at mindst en halv million danskere lider af IBS (irritable bowel syndrome), som sygdommen også kaldes. Nye retningslinier fra National Institute of Clinical Excellence (NICE) viser, at en del af de mennesker, der lider af irritabel tyktarm, bliver hjulpet, når de udelukker eller reducerer deres hvede- eller glutenindtag. De anbefaler således, at alle med irritabel tarm undersøges for eventuel hvede- eller glutenallergi. Der opereres ligefrem nu med udtrykket “gluten-sensitiv irritabel tyktarm”. Danske forskere indenfor området vurderer, at mange tusinde danskere går rundt med cøliaki eller glutenallergi uden at vide det. Hvis ikke disse lidelser diagnosticeres og behandles (behandlingen består i fuldstændig afholdenhed fra gluten), så påvirker glutenholdige kornsorter ofte fordøjelsen negativt. Adskilligt flere tusinde danskere døjer med fordøjelsesbesvær, andre symptomer og irritable tarme, også uden at vide at det i mange tilfælde kan skyldes et højt hvede- eller glutenindtag. Lidelserne glutenallergi (cøliaki) eller glutenintolerance er i den grad i forskernes søgelys i øjeblikket. Først og fremmest er der kommet øget fokus på, at der i Danmark er mange mennesker, der lever med disse lidelser uden at have fået stillet den rette diagnose. Dernæst er der meget der tyder på, at overfølsomhed overfor gluten kan kædes sammen med udvikling af andre lidelser som eksempelvis depression, stofskifteproblematikker, overvægt samt en række autoimmune sygdomme, herunder type 1 diabetes. Det vil derfor være en rigtig god ide for os alle sammen, hvis der i højere grad blev fokuseret på disse faktorer og udarbejdet retningslinier, som kan sætte den enkelte i stand til at navigere og skelne imellem reaktioner på gluten og så reaktioner på hvede. Reaktionerne kan nemlig ligne hinanden, men selve årsagerne er ofte vidt forskellige. Det kan have stor indflydelse på din dagligdag og din livskvalitet at kende til selve baggrunden for eventuelle symptomer, og dermed få fundet den primære årsag til dine gener. Gluten – også en del af hvede Gluten er et proteinmolekyle, der findes i danske kornsorter som hvede, rug og byg. Hvede er den fødevare, der har det højeste indhold af gluten. Glutenindholdet i hvede er steget støt gennem de seneste 25 år og i samme periode er vort indtag af fødevarer, der indeholder hvede, mangedoblet. Samtidigt oplever flere og flere danskere problemer med deres fordøjelse og helbred generelt.


Opskrifter

/ Mad

Glutenfri Grønsagstærte Fra ‘Glutenfri Mad’ af Anette Harbech Olesen og Lone Bang Denne glutenfri grønsagstærte smager godt, og kan anvendes enten som en frokostret eller som en middagsret kombineret med en lækker salat. Til 4 personer

Du skal bruge: Tærtebund: 100 g rismel 100 g boghvedemel 50 g smør, ghee eller ekstra jomfruolivenolie 50 g skyr, fåreyoghurt, fløde eller mandelfløde 1 tsk uraffineret salt Lidt vand Fyld: 200 g fintsnittet spidskål eller hvidkål 2 fintsnittede porrer 2 groftrevne eller hakkede gulerødder 1 finthakket rødløg 2 æg eller hørfrøskum (æggeerstatning) 2 dl Acido, skyr, fåreyoghurt eller mandelfløde ½ chili 1 fed hvidløg Friske eller tørrede krydderurter: oregano, basilikum, timian etc. 50 g reven parmesanost (kan udelades) Ekstra jomfruolivenolie og jomfrukokosolie

Sådan gør du: Smørret smuldres i melet, salt og skyr eller fløde tilsættes, og dejen samles med lidt vand og trykkes ud i en smurt tærteform. Forbages i 10 minutter ved 180 grader. Ønsker du en grovere dej, kan du udskifte halvdelen af melet med glutenfri havregryn. Rengør, riv eller hak alle grønsagerne fint, og svits dem kortvarigt i ekstra jomfruolivenolie sammen med chili. Pisk æg og surmælk sammen med krydderurter og hvidløg og halvdelen af den revne parmesanost. Lad grønsagerne køle af, bland dem i, og hæld massen op i den forbagte tærtebund. Fordel resten af den revne ost over tærten, og bag den ved 180 grader i 35 minutter i almindelig ovn, til den er gylden og gennembagt.

37


mad / Derfor kan det være yderst relevant at se nærmere på, hvad det er ved gluten, der potentielt kan irritere tarmene og sundheden. Gluten er et vanskeligt nedbrydeligt protein, og mange mennesker har udfordringer med at danne tilstrækkeligt af de glutenspaltende enzymer, som er nødvendige for at kunne fordøje gluten godt. Ufordøjet gluten kan forårsage ballade, ikke bare i tarmene, men faktisk kan hele kroppen påvirkes negativt, såfremt den gluten, du spiser, ikke nedbrydes effektivt. Man skelner imellem cøliaki, glutenallergi, glutenintolerance og non-cøliaki-gluten-sensitivitet, når man taler om reaktioner på gluten. Din læge kan hjælpe dig til at få udelukket, at du lider af cøliaki, men området er komplekst, og disse lidelser betegnes som verdens mest underdiagnosticerede sygdomme. Mange mennesker oplever også, at de reagerer på hvede, men ikke på gluten.

TEN, S Å

TÅ LE

LLER IKKE HV ED HE E

TÅ L

GLU KE IK

DU

38

U D

R

ER

Tag eventuelt et tjek på, hvor mange af de føde­ varer du og din familie spiser hver dag, der indeholder gluten

Hvede – en kornsort meget meget gluten Det her handler ikke om, at vi alle sammen skal til at spise glutenfrit, på ingen måde. Men vi kan alle sammen med fordel se på mængderne af gluten og hvede, som vi spiser hver dag. Indtaget af brød, pasta og pizza mm. er nemlig steget voldsomt i Danmark. Desværre har kvaliteten af det brød, der udbydes i danske forretninger ikke fulgt samme opadgående kurve som indtaget. Tværtimod har kvaliteterne været støt dalende igennem de seneste år. Derfor kan det betale sig at være kvalitetsbevidst, for kvaliteten af det brød, som du vælger at spise hver dag, kan have stor indvirkning på din tarmsundhed og på din sundhed generelt. Tåler du ikke gluten, så tåler du heller ikke hvede. Tåler du derimod gluten, men oplever, at din fordøjelse reagerer på hvede, så kan du prøve, om du tolererer økologisk, surdejshævet fuldkornsbrød bedre end konventionelt gærhævet hvedebrød. Undersøgelser har nemlig vist, at de

fleste mennesker langt bedre tolererer økologiske, surdejshævede fuldkornsbrød. De er ikke bare sundere, de er også mere næringsrige og indeholder ikke rester af det skadelige glyphosat. Surdejshævning har den fordel i forhold til gærhævning, at proteinindholdet og dermed glutenindholdet i brødet nærmest fordøjes, og dermed ikke udgør de samme fordøjelsesmæssige udfordringer, som meget gærhævet brød gør. Ved at anvende disse former for mel og surdejshæve brødet, så ses der slet ikke samme negative sundhedsmæssige konsekvenser, som der i dag opleves ved indtag af store mængder brød, bagt af konventionelt, raffineret og næringsdrænet hvidt hvedemel. Sundhedsfordelene ved at anvende økologisk, sten-kværnet mel og hele korn til bagning er mange. I stenkværnet mel og hele korn, hvad enten det er rug, hvede, spelt, emmer, havre eller byg, findes der stoffer og fibre, som hjælper med at udskille brugte hormoner, brugt kolesterol og andre affaldsstoffer, som kroppen har behov for at komme af med. Der findes også andre gavnlige næringsstoffer i fuldkorn, som nærer krop og tarm. Fordøjelsen foretrækker således til hver en tid surdejshævet brød bagt af økologisk, stenkværnet fuldkornsmel og hele kerner frem for det hvide, raffinerede. Vær bevidst og vælg kvalitet Det kræver et stykke arbejde som forbruger enten at afdække årsagen til eventuelle symptomer, finde de steder, hvor de gode glutenfri boller eller økologiske surdejshvedebrød kan købes eller at finde tiden til at bage det selv. Det er til gengæld hele indsatsen værd. Betragt det som en investering i egen sundhed at ofre dit indtag af gluten og hvede opmærksomhed. Har du symptomer, så se efter en sammenhæng. Har du nogle af de tidligere nævnte symptomer, eller har du fået diagnosen “irritabel tyktarm”, så prøv at se nærmere på dit daglige indtag af glutenholdige fødevarer som eksempelvis hvede, rug og byg. Hvidt, raffineret hvedemel anvendes desværre i rigtig mange fødevarer. Det tilfører dig ingen næring, men kan derimod være en belastning for din fordøjelse og din sundhed. Uanset, så kan det betale sig såvel fordøjelsesmæssigt som helbredsmæssigt at vælge at spise mindre eller slet intet hvede og glutenholdigt, afhængig af hvem du er, og hvordan du reagerer på det. Din mave og din krop vil under alle omstændigheder glædes over lidt mindre gluten og hvede i dagligdagen. Du kan finde opskriften på surdejshævet økologisk brød på www.madforlivet.com Kilder: National Institute of Clinical Excellence (NICE), Irritable Bowel Syndrome (IBS) Guidelines 2015 samt Professor David Sanders, side 69 i bogen Gluten Attack, Vermillion 2016


abonnementstilbud

Lækkert hår med Naturli? Vores ydre fortæller noget om vores indre. Men nogle gange kan hjælpen også være tiltrængt udefra – med Naturli og Gibidyl gør du både noget for inder- og ydersiden af knolden.

Du får 8 numre af Natur li + Gibidyl hårple je

299,(+ porto kr. 49,-)

Velkomstgave med effekt mod tyndt hår

Du sparer kr.

Gibidyl Advanced Shampoo fremmer hårets vækst og giver et kraftigere, tættere og mere glansfuldt hår. Gibidyl er baseret på specielekstrakt (Cosborg®-PGB/25™) fra Ginkgo Biloba (Tempeltræ) samt et naturligt patenteret hårstimulerings-kompleks.

430,-

En dansk klinisk undersøgelse viser, at 95 pct. får forbedret hårkvalitet, 95 pct. får forbedret hårglans, 89 pct. får forøget hårvolumen og 79 pct. får forbedret hårtæthed. Resultaterne indtræder efter bare 6 ugers brug og forstærkes løbende. Læs mere på www.cosborg.dk I velkomstgaven får du  Gibidyl Avanced Shampoo (vejl. pris kr. 299,-) og Gibidyl Balsam (vejl. pris kr. 139,-).

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502

Se mere og bestioplpepån.dk Naturlish

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 8 numre og løber herefter videre til kr. 340,- om året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. De første 8 numre er bindende, og abonnementet kan derefter opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder til og med 12. februar 2017 eller så længe lager haves.


krop / Af/ Nicklas Pyrdol, Sportspsykologisk konsulent Foto/ IStock

Gør motion til et frikvarter – gør den mindful!

Skal motion bare overstås? Og synes du, at det er hårdt og en sur pligt? Så får du måske heller ikke gjort det helt så ofte, som du gerne ville? Hvis du i stedet øver dig i at være mentalt til stede, når du træner, bliver oplevelsen bedre – og chancen for succes større.

Sidst på eftermiddagen ringer telefonen: Vil du lige tage brød med hjem, når du alligevel skal hente børnene? ­Selvfølgelig, siger du og tænker på, at du også lige skal nå de sidste mailsvar, og at den yngste skal køres til gymnastik i aften. Samtidigt ved du, at du SKAL træne i dag. Så du skynder dig at blive færdig og komme ud af døren. Under ­opvarmningen i træningscentret vandrer dine tanker ­tilbage til arbejdet: Fik jeg egentlig svaret på det sidste spørgsmål i Bentes mail? Og hvad med tallene, blev de ­ sat korrekt ind? Uroen breder sig, og du holder øje med uret: Hvis jeg nu skal nå i bad og hente, hvornår skal jeg så være færdig

senest? Hvor er det mest praktisk at handle, og kan vi nå at spise sammen,­ ­inden den yngste skal til gymnastik? Hvis du kender denne situation, så har du måske også bemærket, at din træning ikke altid giver dig den følelse af energi, overskud og ro, som du ellers tidligere ­ har fået eller burde få af træningen. Mindfulness er effektiv strategi Når tanker om fortid og fremtid samt planlægning fylder dig under træningen, får du ikke det mentale og fysiske udbyt-

Få motion med nærvær Brug dine sanser, når du f.eks. løber eller går: • Registrér duftene, du passerer – skovbund, planter, aftensmad fra de huse, du løber forbi … • Mærk vinden, regnen, solen eller sneen mod din hud. • Opdag nye detaljer – træernes forgreninger, horisonten bag markerne, bygningsudsmykninger … • Lyt – til åndedrættet, dine fødder mod underlaget, vinden, fuglene … • Mærk din krop: Er du afslappet i skuldrene? Hvordan føles fødderne, når du løber/går? 

40

Dine muskler, led, hjerte og vejrtræk­ ning kan sagtens lede din opmærksomhed ned i kroppen


/ krop te, du ellers kunne få af at træne – og det er ærgerligt, når du nu har afsat tid til træningen. Den gode nyhed er, at det kan du ændre på! Med udgangspunkt i mindfulness kan du ved hjælp af få og enkle strategier lære at være mere til stede i din træning. Mindfulness bygger oprindeligt på buddhismen, hvor det handler om at være fuldt til stede i nuet – uden bedømmelser, bare observation. Når vi er nærværende og accepterende, opnår vi større ro, hvilket også er den effekt, vi kender fra meditation, terapi og de motionsformer, der bygger på samme principper – f.eks. yoga, tai chi, qigong m.m. Og mindfulness kan overføres til alle livets facetter. Ro i hovedet – gang i kroppen Men kan man være mindful under høj-intens træning? Ja, mindfulness handler ikke kun om at dyrke de oplagte mind-body-træningsformer som yoga m.m.  Forskning peger på, at mindfulness er effektivt til at få renset hovedet og ladet op. Hvis du er fuldt til stede i nuet, når du f.eks. løber eller styrketræner, vil du kunne slippe de tanker, der fylder dig med uro – det giver meget mere energi til at klare det, der så starter efter træningen. Uanset om du så skal nå at handle ind, hente børn, lave mad eller kysse din ægtefælle. Studier har også fundet en anden gavnlig effekt ved at kombinere

Når tanker om fortid og fremtid samt planlægning fylder dig under træningen, får du ikke det mentale og fysiske udbytte, du ellers kunne få af at træne mindfulness med længerevarende fysisk aktivitet: Mindfulness er en effektiv strategi, når det gælder om at kunne blive ved og kæmpe sig igennem, selvom det er hårdt og gør ondt. Du kan altså bruge mindfulness både som mental opladning, men også som strategi, når du vil presse dig selv og øge dit træningsudbytte. Kan du mærke din krop? Tanker kan være svære at slukke for eller skubbe væk – især hvis du er træt eller stresset. Men du kan lære at lede tankerne ned til din krop. Når du stimulerer og sætter din krop under pres i træningen, starter det nogle reaktioner fra kroppen, som du tydeligt kan mærke – hvis du altså er til stede. Træningen forstærker signalerne fra kroppen, så her har du et godt tidspunkt for at gå mentalt ind i din krop og bare lade tankerne og uroen flyve væk. Dine muskler, led, hjerte og vejrtrækning kan sagtens lede din opmærksomhed ned i kroppen. Når du registrerer alle de kropslige fornemmelser, som din træning skaber – uden at bedømme om det er godt eller skidt – men bare registrerer dem, så har du fanget essensen ved mindful motion. Måske lykkes det ikke 100 pct. første gang, men prøv at give det en chance – med øvelsen bliver det lettere. Og mærk så forskellen, når du mærker kroppen!

Om forfatteren Nicklas Pyrdol er cand. scient. i idræt med speciale i sportspsykologi. Sportspsykologisk konsulent, privatpraktiserende i SportsMentality, tilknyttet talentudviklings- og elitemiljøer samt Team Danmarks eksterne netværk. Underviser i motivation og coaching ved Fitness Institute. Sidder i bestyrelsen i Dansk Idrætspsykologisk Forum.

3 lette øvelser til mindful motion Disse tre øvelser kan bruges, når du vil slippe tankerne eller presse dig selv lidt mere i træningen. Essensen for alle er: Mærk din krop, og registrér uden at bedømme! 1. Cirklen Når du træner kredsløb eller styrke, kan du sætte (mentale) cirkler på kroppen: Så snart du registrerer en fornemmelse i kroppen, forestiller du dig en cirkel det sted. Når den er sat, opløser den sig selv. F.eks. hvis du specifikt mærker din venstre lægmuskel, så sætter du en mental cirkel her og glider roligt videre. Vandrer tankerne væk fra kroppen, leder du dem stille og roligt tilbage. 2. Musik i kroppen Musik kan bruges til at være til stede i kroppen, når du træner. Følg musikken med dine bevægelser, mærk hvordan bevægelsen starter og slutter på bestemte taktslag – følg rytmen. Vælg musik, som passer til tempo og aktivitet. 3. Ordskyen Ligesom i ”cirklen” foregår din registrering her mentalt ved at visualisere, men her bruger du også ordene. Når et sted på kroppen bliver registreret af dine tanker, lader du en sky svæve ind i dine tanker, hvorpå navnet på den kropsdel står. Herefter svæver skyen videre – dernæst en ny sky med en ny kropsdel. Du registrerer skyerne – du lader den ene afløse den næste – uden at skubbe væk eller holde fast. 

41


/ oase

Brun med pleje

Skrub dig frisk Mellisas Skrubbecreme er en nærende og blødgørende ansigtsvask, der stimulerer cellefornyelsen og fjerner urenheder. Den bortsliber nænsomt døde hudceller med eksfolierende slibekorn, som er komponeret af modificeret cellulose udvundet af træmasse, der let nedbrydes i miljøet. Huden renses i dybden, og olier som Macadamia og Gulerodsfrøolie sikrer vitalitet og kraft. Friskheden og fugten tilføres via ekstrakter fra den hawaiianske hvide ingefær samt sydens stolte frugt pomelo. Skrubbecremen er rig på antioxidanter fra grøn te, mens kamille og lavendel bevirker, at din hud føles afslappet og beroliget. Citrus tilfører huden energi og virker opfriskende.

Vacation in a bottle ll fra Divaderme er en selvbruner med plejende ingredienser, så du både får en naturlig glød, men samtidig får antiage-serum med plejende egenskaber til huden. Du kan let selv dossere cremen og vælge, hvor gylden, du vil være – f.eks. kan du anvende cremen alene eller blande den med din sædvanlige creme. Der medfølger en påførings-sponge, men du kan også bruge en foundationsbørste og lignende til påføring. Ingredienserne er 100 pct. naturlige. En af de primære ingredienser er jomfru-kokosolie, der med sit høje indhold af A-, C- og E-vitamin er kendt for sin beskyttende og plejende anti-age effekt. Ekstrakt fra gulerodsfrø giver huden den gyldne glød, og Vacation in a bottle II indeholder desuden plejende ekstrakter fra blåbær, kirsebær, grøn te og urter samt avokadoolie. Divaderme forhandles bl.a. ved frisører og saloner over hele landet samt på på www.divaderme.dk. Forhandlerinfo: tlf. 70 60 50 01

Find Mellisas Skrubbecreme i din helsekostforretning. Forhandlerinfo: tlf. 45 86 74 99

C ekstra godt ud! C-vitamin er faktisk en fantastisk booster for huden indefra, så hvis din vinterkulør er ved at blive lidt grå, kan det være tid til at tage et ekstra tilskud af C-vitamin.

Nye lækre olier og sera Danske Pharmaforce har fået ECO.-brandet til Danmark med dets komplette produktserie på mere end 80 produkter inspireret og baseret på æteriske olier. ECO.-brandet har specialiseret sig i olieformuleringer til ansigt, hår og krop samt velvære – de kan bruges af teenagere, kvinder og mænd i alle aldre samt til alle hudtyper. ECO. har fokus på naturlige, økologiske ingredienser og fordelene ved aktive æteriske olier, ligesom det er miljøvenligt og indpakket i materiale uden BPA. Er du til produkter, hvor alle dine sanser kommer i brug, så er de lækre olier og sera lige noget for dig. Samtidig er priserne meget rimelige for disse ansigtsplejeprodukter. Serien kan indtil videre købes online hos www.helsam. dk og i udvalgte helsekostbutikker. Forhandlerinfo: tlf. 70 27 27 47

42


/ oase

Ingen aloe vera? En stor undersøgelse i USA af forskellige aloe vera-produkter på supermarkedets hylder har vist, at der i nogle produkter ikke er skyggen af aktive ingredienser fra planten. Aloe vera er kendt for at have vældig gode egenskaber for huden – især er de lindrende egenskaber ved sol- eller frostskadet hud efterspurgte. I Danmark lover den danske producent af Avivirs aloe vera-produkter, at der her er streng kontrol med, at der er lige præcis den store mængde aktiv aloe vera i produkterne, som de lover. Det kan altså betale sig at være kritisk over for produkter, der udelukkende nævner aloe vera som en ingrediens. Tjek altid indhold og procentdel bag på – og køb produkter, hvor du har oplevet god effekt tidligere.

Bløde vinterfødder Dr. Organic har skabt en skøn og lettilgængelig forkælelse for fødder, der trænger til lidt omsorg: Gel-sokker med lavendelolie. Sokkerne fås i onesize og er skridsikre, så du kan også gå rundt indendørs med dem, mens de virker. Det er dog kun 20 minutter to gange om ugen, der skal til for at gøre tørre og ru fødder til bløde og lækre fusser. Sokkerne er indvendigt belagt med en gel af økologiske og bioaktive ingredienser, der plejer fødderne. Og de kan oven i købet holde til en håndvask i koldt vand og anvendes op til 40 gange. Find Dr. Organics Lavender Oil Moisturising Gel Socks i helsekostbutikker. Forhandlerinfo: tlf. 39 27 02 02

Når indholdet er vigtigt ...

,,Jeg har været trofast bruger af Kyolic gennem de sidste 10 år. Jeg føler mig meget tryg ved at tage produktet, og det hjælper mig til at holde min krop sund. Det bedste ved Kyolic er, at det er 100% lugtfri, så jeg kan nyde alle fordele ved at spise hvidløg uden at genere mine omgivelser med hvidløgsånde.” – Grethe Bergstøm Kristensen, Århus KYOLIC FÅS SOM TABLET, KAPSEL OG I FLYDENDE FORM PÅ APOTEK, HOS MATAS OG I HELSEKOSTBUTIKKER

Kyolic er det naturlige kosttilskud som holder dig på toppen. Kyolic har mange gode fysiologiske egenskaber. Særligt opretholder Kyolic et normalt kolesterolniveau og bidrager til et normalt kredsløb. Derfor er Kyolic en naturlig del af en sund livsstil. Kyolic er lagret hvidløgs ekstrakt af meget høj kvalitet. Helt fri for sprøjtemidler og uden lugt og smag.

MaxiPharma · Se meget mere på www.maxipharma.dk

43


s k å e al m – lig u d

el ev

Ka n

skøn / Foto/ Scanpix/Iris

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

–t

å le

p arf u m

? e

”Er der parfume i?” Kunderne spørger nogle gange skeptisk i skønhedsafdelingen og fravælger konsekvent, hvis svaret er ja. Men kun to procent af befolkningen er parfumeallergikere. Andre har højst sandsynligt større problemer med de kemiske stoffer, der er tilsat for at fremme duft eller virkning. At være parfumeallergiker er absolut ikke morsomt. Ligesom ved andre allergiformer kan være et stort irritationselement i hverdagen. Nogle er i høj grad generet af parfumeallergi, uanset om det er fra syntetiske, naturidentiske eller ægte æteriske

44

parfumeolier. Nogle bliver generet i luftvejene, mens de fleste oplever det som kontaktallergi på huden. Nogle tåler ikke en enkelt ingrediens, mens andre er ramt bredt. Og så er der en stor del, der tror, at de har parfumeallergi, fordi de har reageret på vaske- eller skyllemidler med parfume, men hvor det lige så vel kunne være kemien i det, de reagerede på.

Hvordan starter parfumeallergi? De fleste oplever at få eksem på et tidspunkt i deres liv. Men eksem kan stamme fra mange ting: Genetisk, mangel på kisel (hænder især), mangel på andre vitaminer, fedtsyrer og næringsstoffer generelt. Men man


/ skøn kan også påføre sig en creme, tørre sig med en vådserviet eller vaske sig med en sæbe og risikere at få symptomer som rød, kløende hud måske med små knopper eller væskefyldte små blærer. Mange er så heldige, at hvis de identificerer, hvad det var, der udløste det og så afholder sig fra at bruge det, så forsvinder eksem, kløe og rødmen af sig selv. I andre tilfælde kan det ske, at man måske ikke ved, hvad der er udløseren og derfor fortsætter. Da kan symptomerne siden vende tilbage hver gang, man er i kontakt med det stof, man ikke kan tåle. Men debatten omkring dufte opleves nogle gange unuanceret og mangelfuld. Der er delte meninger om det, og især bliver alle duftkilder ofte skåret over én kam. Dufte kan mere end parfumere For det første så elsker de fleste af os dufte: Duften af en blomst, duften af nymalet kaffe, duften af en baby – og går vi ind i et køkken, der dufter af nybagte kanelsnegle, kan vi ved duften alene på et splitsekund være sendt tilbage til vores farmors køkken.

Test for allergi

Calming blend Fra Jurlique – et eksempel på, hvordan man kan bruge æteriske parfumeolier til en afslappende mist.

Ved hjælp af aromaterapi kan man påvirke kroppen og bruge duftene til at balancere det følelsesmæssige Den olfaktoriske sans (lugtesansen) går direkte fra næsen og ind til det limbiske system – hvor også følelser bor – videre til amygdala, vores krybdyrhjerne og hukommelse. Vi påvirkes altså følelsesmæssigt af dufte, hvilket har gjort aromaterapi populært – især i England og Australien.

Eucalyptus Essential oil En ren æterisk olie med eucalyptus – en duft, der kan bruges til at lette f.eks. besværede luftveje.

Lægernes parfume-allergitest – fragrancetest – er en blanding af 17 bestemte stoffer. I 85 pct. af allergitilfældene er det nemlig et eller flere af de 17 stoffer, der er synderen. Det er både syntetiske og naturligt forekommende stoffer. Reagerer man på testen, er det helt sikkert, at man er allergisk overfor et eller flere af de 17 stoffer. Derfor kan man evt. godt tåle alle mulige andre duftstoffer. Reagerer man ikke, kan det alligevel godt være, at man er mellem de 15 pct., der er allergiske overfor helt andre duftstoffer end de 17, der figurerer i lægernes test. Det mest sikre er derfor selv at udføre en allergitest med præcis det stof, man mistænker. Individuel allergitest Stoffet skal først fortyndes eller opløses i vand eller olie i 2 pct. opløsning. Påfør stoffet på underarmen, i et område på størrelse med en 5-krone. Allergitesten udføres igen efter 24 timer. Efter nogle timer vil man kunne se, om der er en allergisk reaktion (rødme, kløe, hævelse). Test for overfølsomhed Stoffet påføres huden ufortyndet som beskrevet ovenfor. Det er kun nødvendigt at gøre det en gang.

Højsæson for depressioner Carsten Vagn-Hansen har skrevet en klassiker, en livsklog bog, DEPRESSIONER – NATURLIG BEHANDLING handler om depressioners årsager og baggrunde - fx genetiske og sociale. Bogen er rig på gode livsråd og gennemgår stort set alle tænkelige behandlingsformer, fra kostterapi og plantemedicin til motion, yoga, bøn og svømning med delfiner. Kr. 229,-

Her og nu kr. 149,-

hwww.hovedland.dk Priserne er gældende til 31. januar 2017.

HVAD FEJLER DU I GRUNDEN Vagn-Hansen går under radaren og symptomerne. Om naturlig sundhed, og hvad du selv kan gøre.

Kr. 249,-

Her og nu kr. 189,-

45


skøn /

Faremærkning på parfumeolier Æteriske olier og duftolier bliver rent lovgivningsmæssigt klassificeret som kemikalier, hvis de markedsføres til kosmetisk/aromaterapeutisk brug. Derfor skal de mærkes efter kemikalielovgivningen. Det indebærer, at de skal mærkes med faresymboler, risikosætninger og sikkerhedssætninger. Eksempelvis skal appelsinolie, som er den olie, du også får på hænderne når du piller en appelsin, mærkes med risikosætningen: Irriterer øjnene og huden. Til risikosætningen hører sikkerhedssætningen: Brug egnede beskyttelseshandsker under arbejdet.

Ved hjælp af aromaterapi kan man påvirke kroppen og bruge duftene til at balancere det følelsesmæssige. Hvis du ikke har prøvet det, kan du teste dig selv ved at dufte til frisk rosmarin, en rose eller lavendler og lægge mærke til, hvordan det påvirker dig. Ingenting eller måske velbehag, afsky, opkvikkende eller beroligende?

46

Body Oil Mange naturlige olier indeholder lækre dufte, men også god effekt, som denne fra Balance Me

Der er dufte og så dufte Der er syntetiske, de naturidentiske og de ægte æteriske dufte. De syntetiske findes flere steder, end vi tror, og også mange steder, hvor en del af os vil synes, det er unødvendigt. Tandpasta, babylegetøj, babybleer, vådservietter, hygiejnebind. I masser af cremer, parfumer, rengøringsmidler, sæber og deodoranter. Syntetiske parfumer og dufte er duftkompositioner, du ikke ville finde i naturen og derfor fremmede for kroppen. Naturidentiske er dufte, der findes i naturen, men er enten meget svære eller meget dyre at fremstille som æteriske, og derfor laver man dem naturidentisk. F.eks. jasmin, ægte rose, neroli m.fl. Men kroppen kan stadig genkende dem som naturlige. Man bruger dem til at lave sine egne parfumer, men de vil f.eks. ikke fungere godt til aromaterpi, hvor der er brug for de ægte æteriske olier. Æteriske olier er dem, du oftest mødes af i helsekostens duftunivers. Det samlede indhold af æteriske olier i en plante er på ca. 1-2 pct., men i f.eks. rose eller jasmin er det helt nede på 0,05 pct., hvilket gør det utrolig dyrt at udvinde til koncentreret æterisk olie. Ofte er det en bestemt del af planten, der indeholder den æteriske olie – f.eks. ved gran er det nålene, og ved citron er det skallen –  og ellers blade, harpiks, rødder og frø. 


/ skøn Hvis du er allergisk, er du allergisk og skal forholde dig til det og undgå det, du ikke tåler. Men ligesom ikke alle skal undlade at spise peanuts, fordi nogle er allergiske, gælder det samme de æteriske olier. Man kan finde mange såkaldt uparfumerede produkter, der er fyldt med syntetiske ingredienser, som er unaturlige og ikke genkendelige for kroppen. Huden har duftreceptorer Et nyt studie offentliggjort på New Scientist omkring huden og aromaterapi viser, at selve hudens overflade også har duftreceptorer, og at særlige æteriske olier kan påvirke hudens tilstand og sundhed. Der er mere end 350 typer receptorer i næsen, der hver især opfatter forskellige dufte. Ca. 150 af de samme receptorer findes også i hjertevæv, lever og mave, men de er sværere at studere. Æteriske oliers anvendelse har været brugt i århundreder til healing, terapi og i religiøse ritualer. Nogle mener endda meget længere endnu, tilbage til de gamle egyptere. Æteriske oliers helende effekt på huden blev opdaget ved en tilfældighed, da den franske kemiker René-Maurice Gattefossé i 1910 brændte sin hånd og arm og som i refleks dyppede den ned i nærmeste væske, som var ren lavendelolie. Han opdagede til sin forbløffelse – ud over lindring – også en hurtig heling af huden. Derfra øgedes hans nysgerrighed på at undersøge mere om æteriske olier.

Vil du vide mere om aromaterapi? Bøger: “Aromaterapi med æteriske olier” af Sumo Lotus “Aromaterapi og helbredende olier” af Claire Hill “Encyclopedia of Essential Oils” af Julia Lawless

Aroma­terapi Lad duften af lavendel sprede sig – eller en anden yndlingsduft. Her i fine træflasker fra Florame

Æteriske oliers helende effekt på huden blev opdaget ved en tilfældighed

Skønne anvendelsesmuligheder Der er mange skønne måder at bruge

Æteriske olier kan bruges i: • aromaterapi • behandling udvendig og indvendig • i madlavning • når man laver konfekt, bolsjer eller sund slik • til fremstilling af egne hudplejeprodukter, tandpasta, deodoranter osv. Ved alle æteriske olier gælder, at det må ikke kommes direkte på huden eller indtages uden at være blandet op i noget, der ikke er vand. Æteriske olier i deres koncentrat er stærke og skal derfor blandes op.

Skoler og uddannelser: Holistisk Hudterapeut v. Tanja Eskildsen International Federation Of Aromatherapies – uddannelser i England Links: Anette Kristine Poulsens indspark: http://beautyspace.dk/nej-taenk-jegikke-enig/ Urtegården: www.urtegaarden.dk

æteriske olier på. De kan bruges i duftlamper eller i dampbade, sauna og som rumsprays. Mange har lavendel ved sengen, som er afslappende og god til natten. Nogle giver deres hovedpude et sprøjt med lavendel eller med blandede beroligende olier. Mange bruger rosmarin i duftlampen, hvis de skal være friske i hovedet, f.eks. til eksamenslæsning eller deadlines. Så dufte kan bruges både direkte på huden og på omgivelserne, men også som konservering i creme eller sæbe, for det er også det de æteriske olier kan i planterne. Huden kan have direkte gavn af de æteriske olier, men for mange hudplejemærker som Jurlique, Dr.Hauschka, Weleda, Urtegården, det finske mærke Supermood og mange flere er det også en del af helhedsoplevelsen.  Der findes i dag mange mærker, der vælger at have en serie med og en uden dufte til parfumerallergikere. Enten har de dobbelt som f.eks. Zinobel Organic Boost, så man kan vælge med eller uden. Green People, John Masters Organics, Trilogy, Dr.Hauschkas Med-serie og endnu flere fås både økologisk med og uden dufte. Fordelen ved at bruge de æteriske olier frem for de syntetiske ingredienser er, at de æteriske olier forbinder sig med luften, er flygtige og hverken når at ophobe sig i kroppen, eller når den skylles af kroppen – ej heller i naturen. Det er en af grundene til, at mange, der ikke tåler syntetiske dufte, godt kan bruge ægte æteriske olier.

47


Helseteket

rengøring

malene tonnung Redaktør

“Selv de skrappeste midler – for miljø og helbred – giver alligevel ingen garanti for et rent resultat” 48

Rengøring uden svineri! Heldigvis er der masser af allergi- og miljø­ venlige rengøringsmidler på markedet i dag. Men selvom mange af os i årevis har gjort, hvad vi kunne for at undgå de skrappeste stoffer, så har vores leg med kemi og plastik stadig konsekvenser. Vi har fundet nogle af de nye og de bedste alternativer, du kan finde i dag. Intentionerne kan være gode nok: Vi vil gerne undgå skrap kemi, som kan fremkalde allergi – og måske det, der er værre. Vi vil gerne skåne miljøet – for unødige kemikalier og mikroplastik. Men vi vil også gerne have et pænt og rent hjem. Når kalkrande, genstridige pletter og lugte bliver svære at få bugt med, så kan vi fristes til at se igennem fingrene med de gode forsæt, for skrap kemi lokker med hurtig vupti-effekt (selvom rengøringsmidlerne sjældent lever helt op til reklamefilmens lethed, hvormed selv den mest fastgroede skidt kan fjernes). Der må knofedt til, og nogle gange må selv den mest ihærdige give fortabt.

Den bedste indstilling er måske nogle gange, at et hjem, hvor livet leves, også vil bære et par præg af dette. Selv det skrappeste middel giver alligevel ingen garanti (medmindre du vil ofre både fuger, lak og helbred med det allerskrappeste). Vi har til gengæld fundet nogle af de mest spændende allergi- og miljøvenlige midler på markedet i dag, krydret med lidt god gammeldags viden og tilsat et par trick eller to, der måske kan gøre rengøringen både lettere og sjovere.


/ Helseteket

Når det hele skal skinne ...

Når der skal skures og skrubbes...

E-C

LOTH FJERNER

99 P FA .A CT

LLE BAKTERIE R

Knofedt må der ind imellem til – og det er såmænd både miljøvenligt og sundt at lægge kræfterne i. De fleste af os tager gerne en svamp i brug, når maden er brændt fast, kalken er blevet for tyk eller skidtet bare hænger fast. Men er du klar over, at de farvestrålende svampe fra supermarkedet udleder store mængder af mikroplast i vandmiljøet? Du har måske bemærket, at de fleste af dem ‘drysser’ lidt i brug – og da svampen består af plastik, drysser du masser af partikler ud i vandet, når du skurer.  Den danske virksomhed Suztain har lige lanceret en Plantefiber skuresvamp, som er 100 pct. naturlig. Den består af plantefibre fra luffa-planten, håndforarbejdet og syet med bomuldtråd. Den holder let i seks måneder og kan vaskes op til 60 grader. Svampen er let at bruge og kræver ikke mere knofedt end de kendte plastiksvampe. Selvom den virker stiv, er den faktisk utrolig fleksibel og bøjelig, men vi kunne måske anbefale producenten at lave en mindre version til, når man skal ind i meget små kroge og skrubbe skidt. 

Kender du nogen, der synes, at det er sjovt at tørre støv af? Nej, vel? Men med samvittigheden i orden, går det ofte lidt lettere – især når man slipper for at bruge rengøringsmidler, der udtørrer hænderne eller en masse vrid med kluden. Mikrofiberklude blev for mange år siden udråbt til det store miljøalternativ, da de gør mange rengøringsmidler overflødige. Desværre er mange af mikrofiberkludene i sig selv ikke gode for miljøet, da de udskiller mikroplast. Alligevel er det smarte ved kludene, at de kan overflødiggøre mange af rengøringsmidlerne. Med de rette klude, kan du både tørre støv af med tør og våd klud, pudse spejle og få alt til at skinne bare ved brug af vand. E-Cloth mikrofiberklude tilbyder både mikrofiberkludenes effektivitet sammen med miljøvenlighed og bakteriefjernelse. E-Cloth er specialvævede klude 500 millioner fiberlommer i hver klud. Den ultratætte vævning gør, at udskillelsen af fibre i kludens levetid på ca. 3 år er på under 0,5 gram. E-Cloth fjerner 99 pct. af alle bakterier – og efter opvridning i varmt vand er den klar til 99 pct. ekstra! Der er 3 års garanti på kluden, som også fås til glas og skinnende overflader. Ved således at vælge en lidt dyrere klud (som er billig i længden), kan du blive ved med at pudse og få alt til at skinne – uden glasrens og andre unødvendige rengøringsmidler.

Når fedt og krummer skal væk ... Den helt almindelige karklud er svær at undvære, men måske ved du allerede at den billige ‘engangsklude’ er nogle af de værste syndere, når det kommer til mikroplast? Vi har tidligere slået et slag for de gode gammeldags hjemmestrikkede karklude, men også her har Suztain været i gang med at finde alternativer. Suztain karklude uden mikroplast minder om de klude, vi kender, men det er fremstillet af 70 pct. cellulosemasse fra skandinavisk træ samt 30 pct. korte bomuldsfibre, der ikke kan anvendes til tekstilproduktion. Også i produktionen er der hele tiden skelet til miljøbelastningen. Du kan finde den i flere størrelser – og de er lækre at bruge, efterlader ingen striber og virker svampede, når de bliver våde. Kludene kan vaskes op til 100 gange (bør dog ikke tørretumbles) og derefter komposteres. I helsekostbutikker kan du desuden finde Sponge Cloths, der er lavet udfra nogle af de samme metoder.

49


Helseteket /

Når tøjet skal være rent ... Der er masser af vaskepulvere at vælge imellem – med og uden parfume, koncentreret, i pulver og flydende. Fælles for rigtig mange er problematisk kemi, og det er vigtigt at huske, at du ikke får mere rent tøj af at overdosere. De fleste vaskemidler er nemlig skabt til at binde skidtet, så når du overdoserer – og der sidder rester i tøjet – udsætter du både dig selv for kemien, samtidig med at skidtet bliver bundet til tøjet. Der findes flere – både spændende og effektive – alternativer til de almindelige vaskemidler. Du kender måske allerede vaskenødder eller vaskebær, der med deres indhold af saponin er velegnet til vask af tøj eller til at lave et opkog af rengøringsmiddel. Som noget nyt på det danske marked er det australske mærke That Red House på vej ind. Det er vaskebær med et højt indhold af saponin, der gør, at det enkelte bær kan bruges op til fem gange. Derefter komposteres det. Vaskebærrene er dyrket og fremstillet under optimale forhold – både for natur og arbejdere. Netop kvaliteten er vigtig for That Red House, da vaskemetodens succes afhænger af, om forbrugeren oplever at få rent tøj. Vaskebær eller -nødder er lette at bruge – du tilsætter bare fem bær, som du knuser i den lille pose, og så ryger de i maskinen i stedet for vaskepulver.  Alternativt kan du også finde vaskebolde eller vaskeæg i handlen, der er yderst allergivenlige. Du kan få dem til mange og til endnu flere vaske – det mest økonomiske er ofte at vælge de bolde eller æg, der er beregnet til flest vaske. Nogle af mærkerne kan genopfyldes med de små perler, så du sparer miljøet for indpakningen.  Overordnet virker bolde og æg som almindeligt vaskepulver, men de indeholder langt færre kemikalier, hvilket har fået mange allergikere til at elske dem.  Ecoegg, som du kan få hos suztain.com, fås både med og uden duft – lavet på naturbaserede produkter. Den behagelige blomsterduft i duftversionen kommer fra æteriske olier, så hvis du har mod på at prøve, har mange oplevet, at de rent faktisk tåler netop denne variant, selvom de normalt sværger til parfumefri vask.

Vask, der passer på miljøet Vasketøjskurven løber sjældent tør i børnefamilier, og derfor er det et af de steder, hvor vi kan gøre en forskel ved at tænke os om. Vask ved lave temperaturer – almindeligt nusset vasketøj bliver fint rent ved 30 grader. Vask højst ved 60 grader – til det meget beskidte, eller der, hvor hygiejne spiller en rolle: viskestykker, håndklæder m.m.

Husk

e vaskeat mang t af r har god k, maskine evas dlig kog en måne ke rierne ik så bakte en. in k s lig i ma o b r e g ta

Hvad skal jeg vælge ... Skåret ind til benet har du i den almindelige husholdning behov for et tøjvaskemiddel, et universalrengøringsmiddel, toiletrens og et opvaskemiddel. Derudover er dine redskaber det vigtigste: Gode klude og svampe, der kan skure og pudse. Der findes flere gode miljø- og allergivenlige produkter i dag – vi kan nævne Sonett, Ecover, MacUrth, BIO-D og Bio Special. Nogle fås i dagligvarehandlen, andre i helsekostbutikker eller på nettet. Der er lidt forskel på, om producenten tænker miljø både i indhold og indpakning, eller om allergivenligheden eller effektiviteten er det vigtigste. Prøv dig frem.

“Der findes flere gode mærker i dag, som tager hensyn til miljø og allergi – og ofte hænger det sammen” 50


/ Helseteket

Når vi godt kan lide duft ...

Den forhadte kalk ...

Et rent hjem dufter af Ajax! Eller den opfattelse har mange fået med fra barndomshjemmet. Og indrømmet: Mange miljø- og allergivenlige midler efterlader ikke den blomsterduft, som vi forbinder med renhed. Først og fremmest: Det er et spørgsmål om tilvænning. Luft huset godt igennem, når du gør rent og lær at nyde duften af ren luft. Hæng dit tøj til tørre udenfor og få naturens parfume leveret i det rene sengetøj. Der er nemlig ikke meget godt at sige om skyllemidler, parfumerede rengøringsmidler eller duftfriskere. Har du rum, der lugter grimt, og hvor rengøringen ikke kan tage det, så brug f.eks. bambuskul, der suger fugt, og dermed neutraliserer ildelugtende bakterier. En lille skål med eddike kan også fjerne lugt.  Desinfektionsmidler gør sjældent noget, som almindelig grundig rengøring ikke kan gøre. Til gengæld er de ofte ganske miljøskadelige, så de skal kun bruges i yderste nødstilfælde. Vil du gerne have duft i vasketøjet, så kan du tilsætte et par dråber æterisk parfumeolie til skyllevandet.

Er der noget, enhver rengøringsmand eller -kone kan blive hidsig over, så er det kalken. Hvis du lever i områder med ekstra meget kalk i vandet, kan det måske oven i købet betale sig – for både sundhed og rengøring – at investere i vandrensning eller kalkspaltende tiltag. Der findes forskellige løsninger til dette. Men når maskiner og kalkrande skal fjernes, er helt almindelige midler som eddike eller citronsyre som regel både det mest effektive og miljøvenlige. Vil du ikke lege med citronsyre, kan du lave dit eget kalkmiddel ud af saften fra fem citroner, som du fortynder med vand op til en liter og kører igennem f.eks. kaffemaskinen. Citroner og eddike kan også bruges i rengøring af fliser. Mange af de miljøvenlige afkalkningsmidler, som du f.eks. kan finde i helsekostbutikker er lavet på disse remedier – evt. tilsat lidt lækker duft.

Få en ny start

De 4 urter i All Energy: schisandrafrugt, russisk rod, rosenrod og astragalusrod – er kendt som såkaldte adaptogener. Adaptogener afbalancere hele kroppen og øger kroppens tilpasningsevne og modstandskraft over for forskellige former for ydre stresspåvirkninger.

L-Carnitin er en aminosyre med vigtig betydning for fedtforbrændingen og kroppens energiproduktion. L-Carnitin medvirker til at transportere langkædede fedtsyrer ind i cellernes ”kraftværker”, mitokondrierne, og bidrager således til at kroppen får energi. Ny forskning viser at L-carnitin i høje doser kan forbedre kroppens ydeevne under sport. Vitaminerne B2, B6 og B12, folsyre samt jod og jern og vitamin C bidrager til at mindske træthed og er vigtige for det energigivende stofskifte. All Energy indeholder de nødvendige vitaminer og mineraler.

Green Diet ■ ■ ■

Det hele startede med et blodsukker-projekt, hvor man ønskede at vise, at ekstrakt fra grønne kaffebønner har en stabiliserende effekt på blodsukkeret. Der var dog en lille ”bivirkning”, - man så et mindre vægttab hos mere end 80 % af dem, som var i gruppen, der fik det aktive ekstrakt frem for placebo. Da man undersøgte det nærmere, fandt man, at der er stoffer i grønne kaffebønner, der på naturlig måde forøger omsætningen af næringsstoffer i kroppen.

’All Energy’ er sammensat, så kroppen dagligt får et mærkbart energitilskud til sin fysiske ydeevne, noget der kan være behov for i en travl periode eller hvis der er behov for ekstra energi i forhold til fitness og motion.

Nydes koldt i et lille glas.

Grønne kaffebønner til at fremme vægttab Grøn te hjælper til at øge stofskiftet Chrom vedligeholder et normalt blodsukker C-vitamin til dannelse af kollagen i huden

Træt af altid at være lidt på kur?

L-carnitin og energigivende vitaminer og mineraler.

Svane`s Ingefær SHOT med chilli

- en unik kombination af 4 vigtige ingredienser som hjælp til slankekuren: ■

Giv kroppen et energiboost med All Energy

Kan blandes i din morgenjuice/ smootie.

Tips til optimering af din kost og motion

Der er ingen tvivl om, at det bedste du kan byde din krop er sunde, varierede kostvaner og regelmæssig motion. Det giver en sund og stærk krop. Men i perioder kan vi have brug for et ekstra boost – for at øge kroppens vitalitet og omsætning. Du kan optimere med Green Diet, der netop bidrager til et mere stabilt blodsukker og øget vitalitet.

100% økologisk. Stærk, med chilli.

51


/ oase A-3 OG OM EG EAG AOM 6

G ØR BØ

EDRE TI RN B LA T

Synbiotika mod kolik Probiotika og præbiotika kaldes tilsammen synbiotika, og en undersøgelse har vist, at mælkesyrebakterier fra syv specifikke stammer kan være med til at nedsætte forekomsten af kolik. 50 spædbørn i alderen to uger til fire måneder deltog i det randomiserede, dobbeltblind og placebokontrollerede forsøg. Efter 30 dages brug af synbiotika, oplevede gruppen, der fik aktivt tilskud, en markant større reduktion i den daglige gråd i forhold til placebo gruppen (87 pct. mod 46 pct.) I gruppen, der fik synbiotika oplevede hele 39 pct. desuden helt ophør af symptomer sammenlignet med 7 pct. i placebogruppen. Bio-Kult infantis indeholder de syv stammer af bakterier, der gav de fine resultater, og kan findes i helsekostbutikker. Forhandlerinfo: tlf. 21 34 45 49

SE

Forhandles i udvalgte supermarkeder. Forhandlerinfo: tlf. 48 44 46 46

Æ

Soy4you har lanceret et nyt, delikat produkt til alle, der er interesseret i et lækkert, plantebaseret alternativ til kød, som kan tilberedes på få minutter. Vegadeller er vegetariske frikadeller, som kan erstatte kød i mange forskellige retter på en velsmagende måde. Og så er det en blanding, der gør det let og overskueligt at leve vegetarisk eller tage en kødfri dag i en travl hverdag. Du hælder blot Vegadelle-mix op i en skål, tilsætter 3,5 dl varmt vand, rører rundt og lader det trække lidt. Så er de klar til at blive stegt. Vegadeller indeholder hele 54 pct. protein og 14 pct. kostfibre.  Det høje protein- og fiberindhold giver lang mæthed. De er 100 pct.  veganske og baseret på GMO-frie bønner. 

L

Deller uden kød

Fed læsning Når børn skal lære at læse foregår det ved, at milliarder af nerveceller i hjernen skal meddele sig til hinanden i et specifikt og kompliceret mønster. Kommunikationen sker via cellernes vægge (cellemembranerne), og ny forskning viser, at når børn skal lære at læse, er det ikke lige meget, hvilke fedtsyrer cellernes vægge er opbygget af. Flere store engelske undersøgelser har allerede vist, at det er de to livsnødvendige flerumættede fedtsyrer omega-3 og omega-6, der er brug for. Og nu støtter en undersøgelse på Göteborg Universitet op om de engelske resultater. Undersøgelsen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Child Psychology and Psychiatry, har omfattet 154 helt almindelige svenske 9-10-årige skolebørn (3. klasse). Først fik børnene testet deres læseforståelse og læseevne, hvorefter halvdelen af børnene gennem tre måneder fik et dagligt tilskud omega-3/omega-6 fedtsyrer i kapsler (equazen eye q). De øvrige børn fik en placebokapsel med neutral olie. Den opfølgende læsetest viste, at børnene i omega-3/omega-6-gruppen havde forbedret både deres læsehastighed og deres oplæsning markant i forhold til kontrolgruppen. I undersøgelsens anden del tog alle børnene omega-3/omega 6-tilskud i tre måneder. I den tidligere placebo-gruppe var forbedringen mest markant, men også i gruppen, der havde taget tilskud gennem alle seks måneder, kunne forskerne registrere yderligere fremgang. Især drenge med koncentrationsbesvær havde glæde af eye q-kapslerne. Eye q forhandles af helsekost, Matas og apoteker. Forhandlerinfo: tlf. 63 23 00 02

52


Besøg vores/ liv Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk

Tilmeld dig Naturli’s nyhedsbrev Hver uge får du nyheder og inspiration fra helse-, sund sundheds- og skønhedsfronten.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Er tilskud

tema

A

Sød næring

nødvendigt? Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillern e stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Remee

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

Jeg græd som pisket! produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv et redning blev kropsterapi-system har holdt ham Body-SDS, der siden

D

Vitamin

/ LIV

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er Kvinder er lidt disse anbefalinger, dighederne læner flittigere med mynsig op ad, når grøntsagsgaflen mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem vores kost med mineraler eller 18 og 75 år er vitaminer, andre kosttilskud. 172 gram grøntsager dagen. Du kan så vælge være enig i, om om at disse anbefalinger at være i den er gode nok til helbred, eller Det var ikke sjovt dit om vi burde Vi mangler fibre sko i de første spise endnu endnu flere af mere grønt, have nu 40-årige Remees nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer nok var han og mineralerne, mindre af nogle måneder af 2008. For da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiserden enorme succes, som færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket glad for f.eks. mælk eller manglen på grøntsager ”X Factor” havde bærer en stor kød. del af ansvaret tv-programmet Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning som i forhold til vores det hvor Remee optrådte værst ogud er, så fortæller reelle tal en anden opnået, store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, Men omvendt danskerne spiser fibre tre dommere. nemsnitligt ikke en af end formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld fra især medierne søgelser som på i form af større Det viser undersled det store pres ‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. voldsomt på ham. til at spise frugt med al ikke i lyset af, at de gram frugt og presseafdeling var 600 DR’s – grønt Vi er f.eks. langt gerne må indeholde fra at nå de 600 frugt. Her spiser det gigantiske et par stykker gram frugt og som vi bliver gearet til at håndtere voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra som dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, publikumsom og mediepres, frugtindtaget når måske er lidt er vi nogle slapsvanse det end det burde afstedkom. De havde højere undersøgelsen være (i forhold programmerne – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke tilknyttet, men friske psykolog så redder og forarbejdede grøntsager (dog indtaget op over godt nok en ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge mig. Som ugerne herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, det var ikke nok for har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre på min krop, at af grupper. kunne jeg mærke frugt – er der kun ca. gik, og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt fysisk afspænding end 400 gram der spiser mere jeg havde brug for kan dog redde grøntsager om lidt, erindrer til når det kommer indtaget af vitaminer, dagen. Hele 3 MINDRE end for ikke at bryde sammen, pct. spiser så du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, Remee. hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

Vitamin

Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste Alle aldersgrupper indtag ses i gruppen har et lavt indtag større børn – af i forhold hvor både drenge til de anbefalede og piger niveauer. I spiser mindre voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og leverpostej end mere end nedre de voksne og grænse de yngste børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til et lavt niveau af D-vitamin, og det er væsentligt lavere i børnenes kost. Det er især manglen på fede årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. Vi skal primært have vores D-vitamin fra solen og ikke kosten. Desværre får vi nok for lidt begge steder.

-

B

/ tema

Vitaminer

Da danskerne er et mælkedrikkende et generelt problem folkefærd, har vi ikke med at få B-vitamin af B-erne, som nok. Men enkelte f.eks. B12, kan være svære at vegetar eller få nok af som småtspisende. B-vitaminer er få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, at for at næringsstoffer. Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre tisser et evt. overskud ikke få for mange – vi ud.

C

E

Vitamin

Det gennemsnitlige indtag er i underkanten af det anbefalede. Piger og kvinder får faktisk færre E-vitaminer end mænd. Her kan det betale sig at have fokus på fuldkorn, frugt og grønt for at øge mængden af E-vitamin.

34

fit for fight.

35

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

09

08

Opskrifter

Spørg bare!

Husker du?

Glutenfri bagværk, raw food, syndige kager eller sund saft – inspiration til alle ganer.

Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

Shop i Naturlishoppen.dk Naturli’s webshop

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

53


sind / Af/ Kristine Buske Nielsen Foto/ Mathilda Yokelin

Mor

ærlig s g o t se nsitiv

En ny bog giver kærlige råd til sensitive mødre, der har svært ved at få plads til både omsorg for børn og familie og frirum til sig selv.

Sensitiv mor – Find dine styrker og forstå dig selv – af Stinemaria Mollie Jensen, udgivet af Forlaget Aronsen

Når du først lærer at passe på dig selv, har du overskud til at tage dig af familien 54

Nybagte mødre bliver helt naturligt mere sensitive. Hormonerne buldrer derudad, og følelserne sidder uden på tøjet. Vigtige instinkter, når man skal beskytte et lille barn. Det kan føles som at gå med maven først ind i et rum, hvor hjernen kommer i anden række. Men forestil dig, at du hele livet har suget alle indtryk og følelser til dig, og nu kommer der en ekstra bunke af følelser oven i. Samlet virker det som en atombombe. Sådan kan det føles, når en kvinde, der er særligt sensitiv, bliver mor. Forfatter og foredragsholder Stinemaria Mollie Jensen er selv særligt sensitiv og mor til Mads på 16 og Liv på 12. Hun er mentor for sensitive kvinder og har skrevet bogen ’Sensitiv mor – find dine styrker og forstå dig selv’, der skal give sensitive mødre redskaber til at lære at lytte til sig selv. Men hvad vil det sige, at være særligt sensitiv? Suger alle indtryk til sig I alle situationer i hverdagen sorterer hjernen konstant i, hvilke indtryk, den skal lytte til, og hvilke den skal overhøre. Men det filter har særligt sensitive mennesker ikke. De suger

alle indtryk til sig. Lyde, lugte, lys og mennesker. Derfor er særligt sensitive mennesker ofte kreative og gode til at mærke andres følelser. – Hvis man ikke sørger for at passe på sig selv, kan man blive overstimuleret af relationer, situationer og indtryk. Det skyldes, at nervesystemet arbejder dybere og hurtigere. Derfor er særligt sensitive letpåvirkelige og kan oftere blive udsat for stress, siger Stinemaria Mollie Jensen. Hun tror, at alle mennesker er sensitive. Der er bare en gruppe, der er mere sensitive og har sværere ved at sortere indtryk fra. Internationale undersøgelser viser, at cirka en femtedel af befolkningen er særligt sensitive, og det er ligeligt fordelt på mænd og kvinder. Ingen sovepude Begrebet ”særligt sensitiv” er blevet meget populært de seneste år. For folk, der kan genkende sig selv som særligt sensitiv, kan det være en lettelse at få en forklaring på sine udfordringer. Men Stinemaria Mollie Jensen understreger, at det at være sensitiv ikke skal være en sovepude. Og der skal ikke tages særlige hensyn til sensitive mennesker. – Det at være sensitiv er ikke en diagnose. Det er et personlighedstræk. Det handler om at erkende, at det er en del af dig. Men du skal ikke bare råbe til alt og alle, at du er sensitiv, og derfor skal de tage hensyn til dig. At være sensitiv skal ikke være en undskyldning, men det handler om at være bevidst om sine styrker og udfordringer og lære at håndtere dem, siger hun. Men det at være sensitiv er kun ét af mange personlighedstræk. Derfor er der ikke to sensitive, der er ens.


/ sind

Det at være sensitiv er ikke en diagnose. Det er et personlighedstræk

Er du særligt sensitiv? Nogle af kendetegnende ved særligt sensitive mennesker er: • dybe følelser • særlig evne til at sætte sig ind i andres følelser – stor empati • kreativitet • et manglende filter til at sortere i hverdagens mange indtryk • behov for nærvær – flere dybe samtaler, mindre smalltalk.

55


sind /

Træk vejret Hvis man har små børn, er der slet ikke tid og overskud til selvudviklingen. Derfor skal det ikke være besværligt og en sur opgave at lære at kende dine styrker og svagheder. Når hverdagen byder på lidt for mange stimuli, kan det at trække vejret gøre en stor forskel. Stop op et kort øjeblik og tag tre dybe og rolige vejrtrækninger. Det nulstiller kroppen, så du bedre kan mærke, hvad der er godt for dig lige nu. Og du kan bedre håndtere det, hvis du er nødt til at gøre noget, der måske ikke er så godt for dig. Hvis du vil have flere gode råd, finder du på www.sensitivmor.dk gratis guides og foredrag.

Hende gad jeg godt at have talt med, da jeg blev gravid. Der kæmpede jeg bare afsted 56

– Når der bliver skrevet om særligt sensitive i medierne, bliver de typisk beskrevet som sarte sjæle, der er meget generte og indadvendte. Men sådan er alle slet ikke. Nogle af mine mest udadvendte veninder er særligt sensitive, og jeg selv ligger et sted mellem at være introvert og ekstrovert, siger Stinemaria Mollie Jensen. I sin bog har hun interviewet 50 forskellige mødre for at vise forskellighederne, og at der kan være mange måder at håndtere sin sensitivitet som mor på. – Jeg interviewede en kvinde, der var meget bevidst om, hvad hun havde overskud og ikke overskud til. Da hun fik barn, valgte hun derfor at gå hjemme i mange år og gik derefter på deltid. Hende gad jeg godt at have talt med, da jeg blev gravid. Der kæmpede jeg bare afsted, siger Stinemaria Mollie Jensen. En glad mor er en glad familie De fleste mødre kender nok oplevelsen af at blive bombarderet med gode og velmenende råd om, hvordan de skal opfostre deres barn. Særligt sensitive kan have svært ved at sige fra af frygt for at såre andre. Derfor er den største udfordring for mange af de mødre, Stinemaria coacher eller besøger i mødregrupper, grænsesætning. Det oplevede hun også selv, da hun var gravid med sit første barn, og han gik på æresrunde til hele familien. Alle ville holde den lille ny. Men Stinemaria kunne ikke rumme det. Hun blev overstimuleret, og det samme gjorde hendes søn. Og det betød mange søvnløse nætter. – Det var på ingen måde rart. Selvom alle gjorde det i bedste mening, hadede jeg dem alle sammen i den periode, siger Stinemaria Mollie Jensen.  Da hun ventede sit andet barn, lavede hun derfor en klar aftale med sin mand. Hun skulle selv bestemme, hvornår folk måtte se barnet. Og det gik meget nemmere, fordi hun nu var forberedt og vidste, hvordan hun gerne ville have det. – Snak med din partner om, hvad I gerne vil, inden I får barnet, og hvor-

dan I undgår, at der opstår konflikter med familiemedlemmer, som er uenige. For hvis der pludselig kommer en med gode råd, og man bliver fanget på det forkerte ben, hvor man ikke er forberedt, så er det altid svært at sige fra. Det er nemmere, hvis man har tænkt det igennem på forhånd, siger Stinemaria Mollie Jensen. Hun mener, at det er vigtigt at lytte til sig selv og give sig selv lov til alene-tid en gang i mellem. Når hun kommer hjem efter en stresset arbejdsdag, siger hun til sine børn, at hun har brug for ti minutter til at sidde alene med en kop te. Hun gør meget ud af at sig fra, når hun har brug for at samle energi. Det giver hende bedre mulighed for at være nærværende med sine børn. – Mine børn ved altid, hvor de har mig. For nogle år siden kom min søn og sagde, at en glad mor er en glad familie. Og det gjorde stort indtryk, for han har jo ret. Hvis du som mor ikke er glad og tilpas, er dine børn det heller ikke. Men når du først lærer at passe på dig selv, har du overskud til at tage dig af familien, siger Stinemaria Mollie Jensen. Sensitive mødre er gode mødre Hun fortæller, at mange sensitive kvinder kan blive i tvivl, om de overhovedet magter at blive mødre. De er bange for, at de ikke kan magte opgaven med både at skulle beskytte sig selv hele tiden, samtidig med at de skal tage sig af et lille menneske. Derfor er det vigtigt for hende at lære sensitive mødre deres styrker at kende. – Sensitive mødre er rigtig gode mødre, fordi de kan mærke og fornemme deres børn helt vildt godt, og dermed har de nemmere ved at opfylde deres behov, siger Stinemaria Mollie Jensen. Problemet er, at barnets behov kommer til at fylde så meget, at de glemmer at lytte til sig selv. Det kan være svært for dem at fortælle, hvad de selv har brug for, fordi mange sensitive har været vant til hele livet at tage sig af andre. – Jeg udnytter det, at jeg har stærke følelser. Jeg bruger mine følelser som et kompas til at fortælle, hvad der er godt for mig, og hvad der ikke er. Det slår aldrig fejl. Men jeg bruger det også til at håndtere situationer, jeg ikke har lyst til. Hvis jeg for eksempel skal til stor fødselsdag med mine børn, som jeg har svært ved at overskue, så sørger jeg for at få masser af søvn. Derudover taler jeg med min mand om, at vi godt kan gå tidligere, og at han måske skal være lidt opmærksom. Det er vigtigt at få sagt sine behov højt, siger Stinemaria Mollie Jensen. Hun erkender, ar det dog kan være svært at imødekomme sine egne behov, når man har helt små børn. Men her er det vigtigt at være opmærksom på sine behov og så sørge for at give sig selv ro, så snart der er mulighed for det. Et råd, som alle mødre kan bruge. – Bogen kunne også bare hedde mor. Det handler om at lytte til dig selv og sige fra overfor folk, der overskrider dine grænser. Vi skal væk fra den her stræben efter at være supermor og at være bange for ikke at gøre det godt nok. Det kan alle mødre lære af.  


Få solens vitaminer – også i gråvejr / sind

PharmaNord

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin?

Nu o med gså 80 μg

Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

• • • • • • •

38 μg D3-vitamin pr. kapsel. Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. Små synkevenlige gelatinekapsler. Gelatinen er halalcertificeret. For sunde knogler og tænder. Støtter immunforsvaret. Findes også med 20 eller 80 μg D-vitamin.

Læs mere om D-Pearls og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk 57

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_210x275_1116

D-Pearls giver dig:


Kost & ernæring

Vild med brevkasse r?

Brevkasse

Krop & bevægelse

Tjek Na turlis faceboo k side

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Carsten Vagn-Hansen er uddannet læge, kendt som radiodoktoren, med interesse i det naturlige og alternative. Indehaver af radiodoktoren.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

58

Kan Sukrin fungere som erstatning? Jeg har set noget om noget, der hedder Sukrin, der skulle erstatte almindeligt sukker. Jeg bruger ikke sukker, da jeg har en lidt ustyrlig candida-svamp i maven. Jeg bruger ren hvid Stevia. Det er jo lidt dyrt, hvis man vil lave en kage eller andet, hvor der normalt bruges sukker. Jeg ved ikke, hvad Sukrin består af, og om jeg kan tåle det? Der står, det er lavet af druesukker som råstof, som fremstilles ved naturlig gæringsproces – samme metode som ved vin eller ost. Jeg er meget i tvivl, om det ikke bare er mad til candida’en? K

Svar: Erythritol, som er den sukkeralkohol Sukrin består af, fremstilles ved, at en bakteriekultur fermenterer kulhydrater. Sukrin kan godt bruges i en candidadiæt, da den ikke fodrer svamp eller påvirker blodsukkeret. Du kan læse mere om Sukrin via dette link: http://sukrin.com/dk/sukrin/faq/ Sukrin skal bruges i ca. samme mængder som almindeligt sukker i kager, men vær opmærksom på, at Sukrin har en lidt kold sød smag, så du må prøve dig lidt frem med mængderne. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut


/ brevkasse

Histamin-intolerant – hvad skal jeg passe på? Hvor finder man gode oplysninger om, hvad man skal holde sig fra at indtage, hvis man har mistanke om, at man er histaminintolerant? Og i samme forbindelse, hvordan får man det vigtige fra brød, hvis man ikke må spise fuldkorn? Venlig hilsen Monica

Svar: Du kan finde gode råd om histaminintolerance på Histaminintolerance Foreningens hjemmeside http://www.histaminintolerance. dk og på http://www.histaminintoleranz.ch/en/introduction_outline.html. Sidstnævnte er en schweizisk side, men siden er også i en engelsk version, og det er den, jeg sender linket til. Der kan være variation i de forskellige oversigter, og derfor er det vigtigt, at du mærker efter, hvilke reaktioner du får, når du spiser bestemte fødevarer. Fuldkornsprodukter indeholder fibre, vitaminer og mineraler, som kan være gode at få, men de findes også i andre kilder. Fibrene kan du få fra grøntsager og frugter. Vælg gerne grove typer af grøntsager og ikke kun lettere typer som f.eks. agurk. Der er flere vitaminer og mineraler i fuldkornsprodukter, men eksempelvis magnesium kan du få fra grøntsager, og B-vitaminer kan du få fra kød, fisk, mælkeprodukter, æg, grøntsager og frugt. Når man ser på de meget detaljerede lister f.eks.: http://www. mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_ alphabetic_withCateg.pdf, så er der både ris, quinoa, hirse og nogle nødder, man kan spise. Noget af det dog i mindre mængder, så du vil sagtens kunne sammensætte en sund og nærende kost med masser af fibre, vitaminer og mineraler. Du kan evt. få hjælp af en kostvejleder eller ernæringsterapeut. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Akupunktur ved overgangs­gener? Jeg vil gerne have hjælp til følgende: Gener ved overgangsalder – jeg sveder, har tørre slimhinder i skeden, manglende sexlyst og problemer med at kunne holde på vandet. Når jeg f.eks. er på vej hjem, kan det ikke gå hurtigt nok med at komme på toilet. Jeg er i samråd med min læge startet på at få Vagifem à 10 mikrogram to gange i ugen. Det har jeg fået i ca. 4 mdr. nu. Jeg synes, det har hjulpet i forhold til tørre slimhinder og det med tissetrang, MEN jeg sveder fortsat meget og en af bivirkningerne ved Vagifem er hedeture, som jeg jo i forvejen havde rigeligt af. Jeg har så hørt og læst om, at akupunktur er godt – men hvad vil du anbefale? Jeg ønsker ikke en øget risiko for brystkræft – som der skrives om, at en del kvinder får, som netop bruger vagifem. Mvh Tove

Svar: De symptomer du beskriver, møder jeg ofte hos kvinder, hvor østrogenet daler i niveau. Akupunktur er godt mod at svede for meget, og der er i hvert fald ingen bivirkninger, så der er alt at vinde ved at prøve det hos en veluddannet behandler. Se efter om vedkommende er RAB-registreret. Tissetrangen har jeg lige lyst til at fortælle lidt om. Når vi er unge, har vi en god slimhinde i urinrøret, der hjælper med at holde tæt. Når østrogenet falder, vil denne isolering forsvinde. Og så har du kun styrken i din bækkenbund til at holde tæt. Derfor er det så vigtigt at få den bækkenbund trænet op. Mvh Catrine Marcussen, bevægelsespædagog og akupunktør

Køb de lokale grøntsager Mange er mere trætte i denne tid. Det er naturligt. Vores indre ur er beregnet til at være vågne med lyset og sove i mørket. Mange af de vintergrøntsager, der er billige og i sæson lige nu, er dem, din biologi har behov for. På vores breddegrader er det ikke salat, agurk og tomat (som er dejlige kølende i sommerheden) men derimod kål og rodfrugter. De er desuden meget fine at komme i juiceren.

59


brevkasse /

Hvad er vores rettigheder ved mælkestop? Jeg har som mor til 4 børn erfaret, at et liv HELT uden komælk og mælkeprodukter er væsentligt sjovere og bedre for hele familien. Jeg har ikke en læge-ordineret test, der kan bekræfte allergier eller andet, men blot en erfaring, der siger, at hver gang vi har fået mælk begynder næserne at løbe, ørerne at gøre ondt, vokseværket kommer igen sammen med tynde maver osv. Mit problem er, og har altid været, at få institutionerne med på problematikken. Jeg møder også jævnligt andre forældre, der står i samme problematik. Det er utroligt svært at finde frem til hvilke rettigheder, man som forældre har, i forhold til den mad, der serveres i institutionerne. Hvilke rettigheder har man overfor disse institutioner, hvor en madordning udgør en stor del af barnets hverdagsmad? Håber, du har erfaringer, der kan bringe lidt lys ind i et frustreret moderhjerte! Mange hilsner Mor til fire

Svar: Hvor er det dejligt, at du undersøger og erfarer, hvad der fungerer bedst hos jer og på den måde tager ansvar for dine børns sundhed. Og mange oplever: maveproblemer, øreproblemer mm. omkring komælksprodukter. Det betyder ikke, at alle børn har problemer med komælk, men der er bestemt nogle, som har. Det er netop også problematikken omkring institutioner, som du skriver om, som mange forældre møder. Det er op til den enkelte kommune eller private institution at beslutte, hvilke muligheder de vil give for speciel kost, når der ikke er en lægeerklæring. Derfor kan man ikke som sådan sige noget om, hvilke rettigheder man som forældre har. Det er nemlig forskelligt fra kommune til kommune, fra institution til institution. Som du skriver er det netop problematisk, fordi man ikke kan måle alting i en blodprøve eller med en provokationstest, der kun tjekker for reaktioner inden for nogle timer, men ikke for de reaktioner, der kommer op til tre døgn senere. I nogle institutioner kommer man rigtigt langt med en god dialog og samarbejde omkring kosten. Det er dog desværre ikke alle steder. Der er også en anden mulighed, som jeg kender en del familier, der har valgt. Du kan opsøge en privatpraktiserende læge, som arbejder holistisk og som ofte kan hjælpe med en lægeerklæring ud fra barnets symptomer. Der findes læger rundt omkring i landet, som bl.a. arbejder orthomolekylært – dvs med at se på kroppens naturlige måder at holde sig sund og rask. Du skal selv betale for en konsultation, men vil også opleve en anden tilgang til dit barns sundhed. Håber I finder en god løsning. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

60

Vand giver vægttab Blot det at drikke et ekstra glas vand dagligt kan hjælpe til at tabe i vægt. Og det ser ud til at være ligegyldigt, hvor vandet kommer fra. Man spiser færre kalorier, mindre fedt, sukker og salt. Forskere fra University of Illinois har undersøgt spisevaner hos mere end 18.300 amerikanere. Ved at drikke op til tre ekstra glas vand dagligt kan det betyde, at man spiser 205 færre kalorier og 235 milligram mindre natrium (salt). Blot ved at drikke en procent mere vand kan hjælpe med at tabe i vægt. (Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2016).

Svimmelhed af at rejse og lægge sig? Min mand oplever en voldsom svimmelhed, når han lægger sig ned eller rejser sig fra liggende stilling. Vi har hørt, at det kan være et tegn på underskud i visse mineraler. Vi lever meget sundt og får tilskud af de gængse vitaminer og mineraler. Min mand er ikke ryger og drikker vin meget moderat. Har I et bud på, hvad det er og hvad vi kan gøre ved problemet? Med venlig hilsen fra en trofast læser Dorthe

Svar: Svimmelhed kan virkelig have mange årsager. Men da det kommer, når din mand rejser/lægger sig, er mit umiddelbare bud, at det er de små øre-sten, der ligger forkert. Det kan også være ørevoks, der blokerer og er årsag til svimmelheden. I begge tilfælde må en ørelæge ind over. Jeg tænker, at hvis det skulle skyldes mangel på vitamin/mineral, så skulle han være svimmel hele tiden og ikke kun, når han lægger/rejser sig. Men hvis det er jeres klare fornemmelse, at det kunne have med vitamin/mineralbalancen at gøre, vil jeg anbefale, at I opsøger en biopat, der kan teste om, der er mangler. Et er at spise sundt, et andet er, hvad man optager. I skal selvfølgelig også overveje, om svimmelheden kan være bivirkning fra medicin. Er der spændinger i muskler omkring nakke og hals? Endelig tænker jeg, om det kan stamme fra hans øjenmuskulatur, der ikke arbejder korrekt sammen? Så kommer de to billeder, der dannes af hhv højre og venstre øje ikke til at ligge lige ovenpå hinanden, og det skal hjernen så kompensere for. I fransk øreakupunktur, kaldet auriculoterapi, arbejder man med at få øjenmusklerne til at samarbejde igen via øreakupunktur. Her kan man også arbejde med det indre øre, som vil være relevant. Jeg håber I fik lidt inspiration her til at gå videre. Mange venlige hilsner Catrine Marcussen, bevægelsespædagog og akupunktør


/ brevkasse

Hvordan bygger vi på værdierne? Min interesse er med henblik på artiklen “Kender du dine værdier?” fra naturli.dk. Den måde man skal anskue sine værdier på giver god mening for mig, for hvordan skulle vi kunne styre vores liv, hvis vi er på ustabil grund? Mit spørgsmål er derfor, om I kan komme med nogle gode råd omkring, hvordan man kan finde frem til sine kerneværdier? For en ting er, at opskrive de værdier og egenskaber, der skaber værdi for ens liv – og en anden ting er, at man skal kunne bruge dem som “byggesten” til, hvordan man gerne vil leve sit liv – og kunne bruge dem i alle sammenhænge. Jeg håber, at det gav mening. Mvh Pernille

Svar: Tak for din henvendelse. Det er meget vigtigt at være bevidst om sine værdier, så jeg er glad for, at klummen ”Kender du dine værdier” har vakt din interesse (til andre læsere: findes på naturli.dk, søg på titlen). Klummens formål var at sætte lys på værdiernes betydning for vores selvforståelse, hvordan vi indretter vores liv, og hvordan vi behandler andre/vores omgivelser. En nærmere indføring i arbejdet med personlige kerneværdier kræver til gengæld mange sider. Selvom pladsen her er meget begrænset, vil jeg gerne forsøge at give nogle ’hurtige’ tip til, hvordan du kan begynde at spore dig ind på dine egne kerneværdier: 1. Hvad vil du ikke undvære i dit liv? Undgå at se direkte på materielle ting, og undersøg i stedet, hvor ”livets mening” findes for dig, f.eks.: a) mennesker og de følelser og egenskaber, der er knyttet til dem b) betingelser, du mener, er en menneskeret og

c) det, du vil kæmpe for, selv om du måske risikerer at miste noget derved. e) Notér værdierne ned, og sæt gerne konkrete eksempler ud for hver værdi (f.eks. navne, steder, situationer). I klummen er der et spørgsmål, som kan være næste trin i dit arbejde: 2. Hvordan fungerer dine værdier i praksis (overholder du dem)? Træd et skridt tilbage og undersøg, om du faktisk styrer efter dine værdier, eller om andre hensyn får lov at komme forrest. Hvis det sidste er tilfældet, vil du ofte kunne kende det på følelsen af en utilfredshed med dit liv og dig selv, fordi du – sikkert ubevidst – har nedprioriteret det, der er allervigtigst for dig. Nummerer først dine kerneværdier efter vigtighed. Og lav derefter en ny ”rangering” ud fra, hvor meget den enkelte værdi fylder i praksis – i forhold til, hvordan du har indrettet dit liv, din hverdag, tidsforbrug, centrale beslutninger såsom parforhold, børn, karriere, omgangskreds, fritid. Det er en god idé at få en hjælpende hånd til disse spørgsmål/opgaver, f.eks. gøre det sammen med en god ven eller opsøge en coach eller terapeut. Efter et stykke tid vil du kunne se et mønster for, hvordan du reelt lever i forhold til dine værdier. Du kan glædes ved og føle styrke ved de områder, hvor dine værdier faktisk fylder det, du ønsker. Og der, hvor dine prioriteringer er ’løbet ud i sandet’, kan du begynde at se på, hvordan du kan ændre på dit liv, din adfærd osv. for at få dine kerneværdier til at fylde det, du reelt ønsker. Denne proces er omfattende, men hele arbejdet værd. Venligste hilsner Birgitte Aaggard, coach

Kvalme om vinteren? Jeg er 60 år og har i godt 20 år haft tilbagevendende symptomer med luft i mellemgulvet og kvalme. Det er dog kun i vinterhalvåret. Det starter omkring oktober og slutter cirka 1. april hvert år. En alternativ behandler fortalte mig engang, at det var min lever, der var på udrensning. Er det korrekt, og er der noget at gøre ved det? Jeg taber mig meget de måneder, og jeg har det ikke godt hverken fysisk eller psykisk. Det påvirker mig meget. Petersen

Svar: Dine symptomer passer fint med mangel på D3-vitamin, som jo dannes i huden, når der kommer sol på den. Vi er også mindre legemligt aktive i vinterhalvåret, hvilket medfører langsommere aktivitet i fordøjelsen og tarmfunktionen. D3-vitamin er mere et hormon end et vitamin og påvirker alt i os. Vi skal have mindst 100 mikrogram dagligt til et fedtholdigt måltid. Det kan også være, at du spiser anderledes om vinteren, og blandt andet får færre grønsager af den art, der passer til dig. Mange skal blandt andet dampes eller koges for at være let fordøjelige. Mælk og dansk hvedemel kan give mange problemer med luft i maven. Du bør tale med en kostkyndig person, ­ f.eks. en ernæringsterapeut. Leveren er vigtig for fordøjelsen og behandlingen af det, vi spiser. Blandt andet for optagelsen af fedt, hvor galden spiller en stor rolle, og for meget fedt i maden kan hæmme mavetømningen og give kvalme. Så det vil være klogt at få undersøgt, om leveren og bugspytkirtlen fungerer ordentligt. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

61


brevkasse /

Få luft midt på dagen I denne mørke tid vil de fleste af os slet ikke være udendørs i de lyse timer. Har du tænkt på det? Dvs du intet dagslys får udenfor. Så meget desto vigtigere er det, at du kommer ud i luften midt på dagen og får lys og luft. Du bruger nok ikke 30 minutter på at spise din frokost, så på med frakken og vanterne og gå en rask tur rundt. Bare 10 minutter gør en forskel. Tag en kollega med for han/hun har garanteret det samme behov.

Hvorfor går jeg og vælter til en side? Hvad vil min krop fortælle mig? Jeg falder sammen og kan ikke stå oprejst med ret ryg uden at støtte mig til noget. Jeg falder forover, når jeg går, hvilket medfører smerter i lænden, mellem skulderbladene, i nakken og i mine hofter. Jeg har tendens til at falde mod højre ved gang. Min massør siger, at jeg har kraftig ophobning af affaldsstoffer i begge mine lår og en slags “knude” i højre side af lænden. Jeg er blevet scannet og min rygsøjle fejler ikke noget udover slidgigt et par steder. Symptomerne kom gradvist snigende for et år siden og har været næsten uforandret de seneste 8-9 måneder. Hvad er det, min krop forsøger at fortælle mig? JS

Svar: spørgsmål kan være lidt svært når jeg ikke har set dig, men umiddelbart tænker jeg, at der må være nogle muskler, der er alt for stramme. Når du beskriver, hvordan du falder forover, så tænker jeg, det må være vores dybe bækkenmuskel, der har noget af skylden. Den er også en lændemuskel, så ikke sært du har ondt der. Går du foroverbøjet, vil du komme til at hænge i ryggen mellem skulderbladene og give nakken et knæk for at komme til at se frem for dig. Alt dette er ikke noget, man kan se på scanninger mv., for det er i musklerne, det foregår. Jeg kan varmt anbefale dig enten myoreflexterapi eller kranio sacral terapi. Jeg tror dette vil hjælpe dig langt mere end massage. Du skal have din krop ind i muskulær balance igen. Mvh Catrine Marcussen, bevægelsespædagog og akupunktør

62

Naturlige råd mod børneeksem? Min dreng på 7 år lider af børneeksem – særligt i knæhaserne og på skuldre og kraveben. De første år gik jeg til lægen og fik steroidcreme. Men vil gerne løse det mere naturligt. Er der et par gode råd? Hvad tænker du omkring sukker i kosten, har det betydning for eksem? Er det bedre at spise glutenfrit i forhold til eksem? Han får en multivitaminpille samt Eskimo fiskeolie dagligt. Vh Karen

Svar: Det er dejligt at høre, at du har lyst til at kigge på årsagen til din søns børneeksem. Hormoncreme kan lindre generne, men det fjerner desværre ikke årsagen. Og det belaster også huden på sigt. Børneeksem er en overreaktion fra immunforsvaret. Derfor er fokus på at få immunforsvaret i balance. Ca 70 pct. af immunforsvaret sidder i og omkring tarmsystemet. En sund kost med mange grøntsager er basis. Undgå så vidt muligt raffinerede fødevarer som lyst brød, pasta osv. i det daglige. Få mange gode sunde fedtstoffer i nødder, frø, kerner, koldpressede olier osv. Især koldpresset kokosolie har mange god erfaring med. I det hele taget er en sund livsstil med god søvn, mad og motion vigtigt for hele kroppens balance. Sukker kan sagtens spille en betydning. Noget af det vigtigste i tarmsystemet er, at der er en god og sund bakteriesammensætning – også kaldet mikrobiotia. Sukker er guf for svampe og for de dårlige bakterier. Derfor kan en sukkerholdig kost være med til at få mikrobiotaen ud af balance. En god kvalitets multivitamin er en rigtig god ide. Giv gerne ekstra D-vitamin, så han får omkring 25 mcg dagligt i alt. Du kan evt. bruge baby-dråberne eller d-vitamin spray til at supplere op med. Fortsæt endelig med fiskeolien. Derudover vil jeg varmt anbefale, at du giver et tilskud af gavnlige tarmbakterier – også kaldet probiotika. I helsekosten kan du finde produkter specielt til børn – f.ek.s Udo´s Probiotics. Det homøopatiske middel Hoeksin kan også hjælpe jer på vej. Det finder du også i helsekosten. Hvis den sunde livsstil og de gode tilskud ikke er nok, så kan det være nødvendigt at kigge på, om der skulle være nogle fødevarer, som din søn reagerer på. Hos en del børn, er mælkeprodukter svære for kroppen at fordøje. Og som du skriver, kan gluten også være et problem. Men jeg synes, I skal give tilskud og livsstil et par måneder for at se, om det er nok. Overvej også at få noget individuel vejledning, hvis I skal i gang med at ændre på kosten. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske


/ brevkasse

Ingen creme hjælper på kløen! Min mormor har gennem fire måneder døjet med udslæt og en frygtelig kløe over det meste af kroppen, undtagen ansigt, hænder og fødder. Hun kradser sig til blods, især om natten. Hendes ryg og arme er derfor fyldt med små sår, og hun har prøvet et utal af cremer. Intet hjælper rigtigt på kløen. Det skal siges, at hun for et par måneder siden fik foretaget en CT-scanning, som viste aktivitet i lungerne og lymfeknuder, men man besluttede ikke at tage en biopsi for at bekræfte mistanken om kræft, på grund af risiko for sammenklapning af lungerne. Min mormor er 85 år og vil alligevel nødigt have kemo. Barnebarnet

Svar: Det værste for din mormor er sikkert kløen, der kan skyldes mange ting. Mange ældre drikker for lidt og får ikke nok næringsstoffer som f.eks. vitaminer og mineraler. Mangel på B12-vitamin og folinsyre er f.eks. almindeligt i din mormors alder. Mange får heller ikke nok af de sunde omega-3 fedtsyrer eller sundt fedt i det hele taget. Kløe kan også være tegn på, at leveren eller nyrerne ikke fungerer ordentligt, og selvom der er mistanke om en kræftlidelse, skal man tænke på de andre muligheder først. Bivirkninger af lægemidler må man også tænke på. Diabetes og blodsygdomme også. Jeg vil råde til, at din mormor bliver set af en hudlæge og får undersøgt, om der er noget, hun mangler. Der findes kløestillende lægemidler, f.eks. antihistaminer, men det er altid bedst at forsøge at finde årsagen og behandle den. Jeg kan godt forstå, at din mormor ikke vil have kemo. Kuren må aldrig blive værre end sygdommen, og kræft vokser i reglen meget langsomt i din mormors alder. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

God shampoo og lak til en belastet hovedbund? I mange år har jeg døjet med skæl/ flager i hovedbunden. Det klør og jeg fælder også en del. Føler min hovedbund virkelig trænger til ro. Derfor ønsker jeg en økologisk eller anden god shampoo uden silikone-­ gummi og mineralsk olie. Jeg synes dog, det er svært at finde rundt i junglen af “gode” råd og vil derfor gerne høre, hvad du mener er bedst i mit tilfælde, og om der er andet, jeg kan gøre evt. via kost og vitaminer. Ved du, hvad hårlak indeholder? Da mit hår er meget fint og tyndt, er der svært helt at undgå lakken. Findes der en økologisk, eller en der ikke er så skadelig? Tak for en rigtig god brevkasse. Mvh Løven

Svar: Nu er der heldigvis flere veje, der fører til gode resultater. Det interessante er her, at med netop hår og hovedbund er det vigtigst at starte udefra (naturligvis gerne sammen med støtte indefra af kost og kosttilskud). For netop hårpleje med silikone kan efterlade en hinde/lag der bliver tykkere og tykkere, og hovedbunden har svært ved at ånde og få næring nedefra, og en konsekvens kan netop være, at hår knækker og falder af. Vi deponerer også selv affaldsstoffer i hovedbunden og den blanding kan være for meget. Det er rigtig godt at få renset hovedbunden – f.eks. blande rasul, æbleeddike og vand, en del af hver. Rør sammen og vask håret i det en gang om ugen. Rasul er lerjord med gode mineraler. Derefter hårtonic fra Weleda, der med højt indhold af rosmarin sætter gang i cirkulationen i hovedbunden, så der kan komme næring til hårrødderne. Den fedter ikke og kan bruges

hyppigt og lindrer også en irriteret ­hovedbund. Shampoo til fint hår er der flere af. Både Santé, Green People, Lavera og Annemarie Børlind har nogle rigtig gode til fint hår, der for de fleste gør, at du kan undvære hårlak. Hvis man alligevel lige synes, der er behov, er f.eks. Santés hårlak rigtig god og ikke så belastende for hår og hovedbund. Det samme gælder Sea Mist fra John Masters Organics. Ingen af dem indeholder silikone eller mineralske olier. I konventionelle hårlak er der især phtalater, der er plasticblødgørende stoffer med en hormonforstyrrende virkning, som er en belastning for kroppen, udtørrende alkohol og aerosol (spraykraften), der også tidligere blev brugt i mange spraydeodoranter og er en belastning for klimaet. Af kost og kosttilskud er særligt hårstyrkende vitaminer og mineraler især B vitaminer og Silicium. Der findes også fra New Nordic Hairvolume, der udover det nævnte også indeholder kobber, padderokke, Biotin (har også betydning for skæl) og zink – alle stimulerende for hårvækst, men virker bedst, hvis hovedebunden og cirkulationen (rosmarin) er renset og aktiveret først eller sideløbende. Bedste hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

63


annoncer / rianter

4 smagsva

Brug naturen fornuftigt

Driller maven? Prøv SylliFlor®

Nyhedsbrev

Bambus tages ikke med rødderne når det høstes. Det klippes helt ned, hvorefter det hurtigt vokser op igen. Derfor er det ikke nødvendigt at bruge sprøjtemidler. Safe Health har valgt at have fokus på miljøet. Sælge bionedbrydelige, naturlige og økologiske produkter. Jack N’Jill er en bæredygtige tandplejeserie med produkter til de små. Tandpasta uden fluor og tandbørster der fosvinder i naturen efter 6 måneder. Bambus spisesæt til de små samt bambus kopper til kaffe, the eller vand.

SylliFlor® er ristede frøskaller (Psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse. Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring • Virker samlende ved løs afføring • Giver en blød og regelmæssig afføring

Hver uge dumper Naturlis nyhedsbrev ned i indbakken hos alle de læsere, som har tilmeldt sig det elektroniske nyhedsbrev. Her er masser af fakta og viden om sundhed, psykologi og helse – og du følger bare linkene til brevkasse, artikler eller konkurrencer, når du har tid og lyst til at læse. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på www.naturli.dk

Gratis vareprøver på www.biodanepharma.com Køb på apoteket, i helsekostforretninger og på www.biodanepharma.com • tlf. 75 555 777

Safe Health ApS • www.safehealth.dk • tlf. 2683 5195

danske Fysioterapeuter

danSke FyS

ioterapeut

er

Danske Fysiot

erapeuter

knogleskørhed

www.krop&fysik.dk

www.krop Sk &fysik.dk ulde rproblem er

www.krop&fysik.dk Lan gvarige rygsme rter

danske Fysioterapeuter

Nyhed fr a Bidro

nd på Klikisihoppen.dk

www.krop&fysik.dk Hovedpine og nakkesmerter

ER SPØRG EFT S DIN O H E N PJECER PEUT FYSIOTERA

rl

natu

Der er 13 at vælge imellem

Naturlishoppen.dk

Vidste du at Krop+fysik har en hel serie af pjecer, hvor du kan få information og gode råd om hvordan du kan tage vare på din krop. Pjecerne er skrevet af fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige personer. Pjecerne er på 16 sider med mange illustrationer og øvelsestegninger.

Kan du heller ikke få nok af viden om sundhed, naturlige midler og skønne opskrifter på næringsrig mad? Så tjek Naturli´s webshop ud: Naturlishoppen.dk. Med bøger og inspiration til et sundere liv.

Du kan bestille pjecerne på hjemmesiden: www.krop-fysik.dk Klik ind på www.naturlishoppen.dk

64


/ annoncer

Når næsen drypper og øjnene svier

Mumomega

NANI har lavet et innovativt kosttilskud med unik urteblanding, mælkesyrebakterier og naturlig vitamin C -pakket i praktiske dagsposer. • Solhat og vitamin-C bidrager til et normalt fungerende immunforsvar • Ingefærs vedligeholdende effekt på åndedrætsorganerne bidrager til normalt sekretniveau i bronkierne og en naturlig vejrtrækning • Citronmelisse og solhat har lindrende effekt på hals, svælg og stemmebånd • Mælkesyrebakterierne medvirker til at vedligeholde en naturlig tarmflora.

DHA-rig fiskeolie til gravide og ammende. Mange gravide spiser ikke fisk selvom fedtsyrerne i fisk har stor betydning for fostret. Moderens indtag af DHA (docosahecaensyre) bidrager til normal udvikling af hjerne og øjnene hos fostret og spædbørn der ammes*. 1 kapsel om dagen er nok. * den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200mg DHA foruden den anbefalede daglige indtag af omega-3 fedtsyrer for voksne.

Kan købes i Helsekostbutikker, udvalgte Matas butikker eller hos NANI.dk

Du kan forbedre dit kredsløb og reducere dit blodtryk med fysisk jordforbindelse, også kaldet Earthing Jorden afgiver en pulserende energi, skabt af solen, lynnedslag og klodens varme kerne. Det påvirker dit autonome nervesystem, så du slapper bedre af. Jordforbindelse normaliserer også udskillelse af stresshormonet Cortisol og afk lumper dit blod. Så lev med jordforbindelse når du sover, arbejder og har fri.

Forhandles af: Helsekostforretninger / Helsam Kontakt: tlf. 6323 0002, www.novasel.dk

AVIVIR Aloe Vera Kapsler Kosttilskud som styrker immunforsvaret, hjælper med at normaliserer fordøjelsen og stabiliserer løs og træg mave. Har gavnlig effekt på bakteriebalancen i mave/tarm og bidrager til at vedligeholde slimhinderne. Hos Matas, Helsekost og www.AVIVIR.dk/shop Vejl. uds. 60 kapsler 220,- kr. ALOE VERA GROUP tlf. 39 69 08 14

Læs mere på www.barfodet.dk eller ring 7575 1310

65


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 13. februar

Smil, det smitter! Men hvis der er noget galt med tænderne eller mundsundheden, kan det være svært at smile. Derfor sætter vi fokus på, præcis hvor vigtig en sund mund og sunde tænder er for vores helbred, for det kan brede sig til resten af kroppen, hvis vores mund har problemer. På mere end en måde ... Sure gamle æbler ser ældre ud! Maud Bertelsen var Danmarks første supermodel. Dem, der kan huske hende, mindes måske, at hun blev kaldt modellen med ”de 100 ansigter”. I dag er den 77-årige dame stadig fuld af livskraft og udstråling, hvilket bl.a. skyldes en positiv indstilling – for man behøver ikke blive grim, bare fordi man bliver ældre! Fluor – hvorfor, hvorfor ikke? Hvad er det lige med det fluor der, som vi tilsætter tandpasta – og hvorfor synes tandlæger, at det er så vigtigt? Er der gode grunde til at bruge fluor, eller modsat: til at undgå fluor? Vi går bag om stoffet, folk elsker eller hader.

Naturli på nettet

Smil på læberne Kender du det med at have helt tørre læber, der svier? Det er svært at koncentrere sig om andet. I vores skønhedsartikel går vi helt tæt på kyssetøjet, pleje og forskønnelse, så du kan smile stort igen.

Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside:

Genert – eller klar til en diagnose? I 1950’erne var det en dyd at være genert. I 1980’erne var det smartest at være ekstrovert, sælge sig selv og snakke med alle. I dag er den ekstroverte forherligelse blevet så stor, at generthed er blevet til social fobi.

66

www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


Bestil på

naturlishoppen.dk

Udsalg esiden Tjek hjemm super for mange . gode tilbud

Det Mælkefri Køkken Hvad gør man, hvis man helst vil undvære mejeriprodukterne i sin mad? Det Mælkefri Køkken indeholder 80 opskrifter, hvor ingen behøver savne dem. Lasagne, pizza, sovs, vaniljeis og flere favoritter står i kø med sunde alternativer som nødder, plantemælk, kokosolie, ghee m.fl.

Nu 175,-

Bestil på www.naturlishoppen.dk

Kernesund Familiefitness Bogen er både mentaltræning og selvterapi for forældre. En træningsbog for hele familien. Programmerne består af løb, leg og gåprogrammer. Og træningsleg for hele familien på stuegulvet.

Nu 39,-

SPAR 74,-

SPAR 210,-

Før: 249,-

Før: 249,-

Q10 – fra helsekost til epokegørende medicin

Stenalderkost

Hvad kan Q10 og hvilke diagnoser kan det lille coenzym hjælpe med at rette op på. Bogen kommer både omkring barnløshed og store kroniske sygdomme samt vigtigheden af at have Q10 nok i cellerne for os alle.

Nu 25,-

Den TV kendte gourmetkok, Thomas Rode, fortæller om sin kostomlægning, hvor han har kvittet pasta, ris, hvede og sukker og nu lever af stenalderkost, også kaldet palæokost. I bogen er der over 80 lækre opskrifter, der bygger på principperne bag stenalderkost.

Nu 149,-

SPAR 25,-

SPAR 150,-

Før: 50,-

Før: 299,-

Sundhed, Saft & Kraft – hele livet

Hvad er det du spiser?

Vi er resultater af de valg, vi træffer. Hvad enten det er det, vi spiser, de mennesker vi omgiver os med, vores valg af livsstil, ja, det vi vælger at tænke på – alt sammen har det indflydelse på vores liv, vores sundhed! Bogen samler mange af Alfred Vogels leveregler og gode råd omkring sundhed og integrerer dem i en moderne families hverdag.

Nu 49,-

Man behøver ikke blive vegetar eller træffe radikale valg for at leve økologisk. Med nogle få ændringer i indkøbsvaner og øvrige livsvalg, kan man opnå en sundere livsstil. For den enkelte handler det om de små valg i hverdagen, og for politikerne handler det om at justere på samfundsstrukturen.

Nu 49,-

SPAR 119,-

SPAR 110,-

Før: 168,-

Før: 159,-

Tilbud gælder så længe lager haves

eller ring på tlf. 7584 1200 alle hverdage mellem kl. 9.00-12.00


Mellisa et dansk, familieejet firma med 30 års erfaring inden for økologisk hudpleje udviklet af rene råvarer UDEN kemi. De er fri for PHBM, parabener, silikone, farvestoffer og mineralske olier. Produkterne er fri for hormonforstyrrende stoffer, og Melissa de er ikke testet på dyr.

Udviklet og produceret siden 1986 i Hørsholm, Danmark

Naturli-2017-01  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you