{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 14

+ TEMA

En god nats søvn

MYTER, FAKTA OG GODE RÅD

Krop+fysik har stillet en række spørgsmål om søvn til en af Danmarks førende søvnforskere, Birgitte Rahbek Kornum, som er ph.d. i neurobiologi, tidligere forsker på Rigshospitalet og Stanford University, USA, og i dag lektor på Københavns Universitet, hvor hun forsker i søvn og søvnsygdomme. Hun har udgivet bogen ”Forstå din søvn” på forlaget Gyldendal.

Kan jeg indhente ugens søvnunderskud i weekenden? Det kommer an på hvor stort søvnunderskuddet er. Hvis du sover 2 timer for lidt 5 dage i træk, skal du have indhentet 10 tabte timer i weekenden. Det kan være svært.

Kan man sove på forskud? Nej!

Kan B-mennesker ændre sig til A-mennesker? Ja, vores døgnrytme vil ofte ændre sig med alderen.

14

Hvad gør jeg hvis jeg har svært ved at falde i søvn? Der er desværre ikke noget kort svar på dette spørgsmål. Søvnregulering er meget komplekst og påvirkes af mange faktorer, både fysiske og psykiske. Hvis du ikke kan sove, må du først prøve at finde ud af hvorfor. Er det stress? Har du drukket kaffe efter kl. 17? Har du fået for lidt dagslys, eller for meget lys om aftenen? Jeg har netop skrevet min bog fordi jeg ofte får dette spørgsmål og hver gang har lyst til at give et meget langt svar. Det korte svar er at man må se på sine vaner, og se om der er noget der kan ændres, så man får lettere ved at sove.

Er det en god idé at tage en middagslur (power nap)? Det er individuelt om man har glæde af en middagslur. For nogle er det en god ide, for andre ikke.

Er det normalt at være træt midt/sidst på dagen? Ja, det er en del af den normale søvnregulering at man blive mere og mere træt sidst på dagen.  

Hvad gør jeg hvis jeg er kommet alt for sent i seng – sover længe, går tidligt i seng næste dag, eller holder min sædvanlige rytme? Det er individuelt hvor stabil ens døgnrytme er. Især unge mennesker kan sagtens sove længe en dag uden at døgnrytmen påvirkes. Når man bliver ældre, kan døgnrytmen blive mere følsom, og så kan det være godt at holde en stabil rytme.

Hvor mange timer skal jeg gerne sove? 7-8 timer i døgnet. Hos nogle ældre mennesker falder søvnbehovet med op til en time, så man plejer at sige at når man er over 65 år gammel, skal man sove 6-8 timer i døgnet.

Nej!

Er sovepiller en god ide?

Sover jeg bedre på et glas vin eller en snaps?

Hvordan er de ideelle rammer for en god nats søvn?

Nej. Alkohol får en til at falde lettere i søvn, men selve søvnen bliver markant dårligere med alkohol i blodet.

Ideelt set skal man have slappet af i god tid inden man skal sove, så hjernen kan komme ned i gear. Når man så går i seng, skal sengen være behagelig, hverken for varm eller for kold. Luften i rummet må gerne være kølig, og så skal der være mørkt og stille.

012020

Kan jeg træne mig op til at kunne klare mig med mindre søvn?

Nej, man skal kun tage sovepiller hvis det er absolut nødvendigt og lægen anbefaler det.  

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Krop+fysik-2020-01  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.

Krop+fysik-2020-01  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.