Page 13

+ FOKUS

DIABETES OG SUKKERSYGE Type 1 diabetes er en lidelse hvor kroppen angriber sig selv, og bugspytkirtlen mister evnen til at producere det stof, insulin, som transporterer sukker ind i cellerne. Sygdommen viser sig oftest når du er barn eller ung, og den er stærkt arvelig – hvis din mor eller far har type 1 diabetes, er din risiko for sygdommen 10 gange forøget.

DEPRESSION ER EN VIGTIG FAKTOR Motivation spiller en stor rolle for om patienter med type 2 diabetes kommer godt i gang med den vigtige træning. En større udenlandsk undersøgelse af træningskurser for ny-diagnosticerede med diabetes 2 viste at 27 % af deltagerne viste tegn på depression. I befolkningen i gennemsnit er det 4,5 % som er ramt af depression. Blandt deltagerne med tegn på depression var der 50 % øget risiko for frafald fra kurset.

– Deltagernes mentale tilstand er måske ikke noget fysioterapeuten har haft fokus på når kurset blev planlagt. Fokus har været at fysisk træning er vigtig, og deltagerne skal have udbytte af vores øvelser, siger Stig Mølsted. – Men hvis cirka en fjerdedel er mentalt skrøbelige – og det er vel meget naturligt når de for nylig har fået en alvorlig diagnose på en kronisk sygdom – er det ret fornuftigt at lægge ekstra vægt på det motiverende. Ellers er det ikke svært at regne ud hvad resultatet bliver.

Type 2 diabetes viser sig oftest fra du er midt i livet, og starter med at kroppens muskler og leveren ikke kan bruge det insulin bugspytkirtlen producerer. Det skaber først en overproduktion af insulin, og efterhånden mister kroppen sin evne til at producere stoffet. Sygdommen er stærkt forbundet med overvægt og inaktiv livsstil. 80 procent med diabetes har type 2. Sygdommen har været i stærk stigning i det seneste halve århundrede, hvor vores livsstil har ændret sig. Fysisk træning er gavnligt for begge typer diabetes, men det har især et markant, positivt potentiale hos patienter med type 2.

062019

13

Profile for Mediegruppen as

Krop+fysik-2019-06  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.

Krop+fysik-2019-06  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.