Page 24

+ MOTION

ABSOLUT-MINIMUMS-PAKKEN Er du på ferie eller weekendtur hvor andre ting fylder din tid, er det godt at have et nødstilfælde-trænings-­ alternativ. Her er HIIT et … ja, hit! Pak altid sjippetov og løbesko i din baggage. Når du finder et par minutter, kan du fx løbe op og ned ad en udendørs trappe eller stejl bakke, eller du kan sjippe.

HIIT-TIPS Vælg de bedst egnede metoder. Mange træner meget lang tid på cardiomaskiner som fx motionscykel, trappetræner mv. uden på noget tidspunkt at få pulsen højt nok op. Prøv i stedet fx en såkaldt airbike, en ro­ maskine, et løbebånd eller et sjippetov. Et pulsur er en god investering, så du ved hvor du ligger pulsmæssigt. Du kan styre tidsintervallerne med hjælp af en app, fx Tabata stopwatch pro eller Workout Timer. Er du mere til en playliste med tabata-musikintervaller, så findes de i flere udgaver på Spotify.

24

052019

kan man øge udfordringerne på forskellig vis. Eksempelvis kan man øge til 1 minuts træning, 1 minuts pause, eller skrue ned for pauserne, fx med intervaller på 20 sekunder træning og 10 sekunders pause. – Hvilken intervalmodel der er bedst og mest effektiv, er individuelt, og afhænger blandt andet af netop dine udfordringer og ressourcer.

skyldes det så? Er det fx fordi du syrer til i benene, eller er det konditionen der er brugt op? Hvis det er benene, så kan et godt trick være at skifte mellem forskellige cardiomaskiner, for eksempel køre de første par intervaller på spinningcyklen og derefter bruge romaskinen i de næste. Så mister du ikke intensiteten pulsmæssigt, siger Martin Deren.

Kondi-HIIT

Styrke-HIIT

HIIT er et overbegreb, der kan anvendes på mange typer træning. For eksempel når du løbetræner, cykler eller ror, og dermed træner din kondition. Her kan de højintense intervaller bestå af perioder med fuld hastighed – at du løber, cykler eller ror så hurtigt du kan – men det kan også være høj belastning på cyklen eller løb op ad bakke – det vigtige er at pulsen kommer højt op. – Det er en god ide at være bevidst om hvad der gør at du ikke kan yde maksimalt. Når du siger: ”Nu kan jeg ikke mere!”, hvad

HIIT kan med stor fordel bruges i kombination med styrkeøvelser for hele kroppen. Her er en populær ramme omkring interval­ træningen konceptet Tabata. – Tabata er en intervaltræningsmetode som man kan træne individuelt, men den anvendes også meget på hold. I holdtræningen sætter instruktøren forskellige simple øvelser i gang, styrer tidsintervallerne og opmuntrer og presser deltagerne. En stor fordel er at deltagerne kan træne sammen, uanset hvilken form de er i. Man er fælles om træningen og udfordringerne,

Profile for Mediegruppen as

Krop+fysik-2019-05  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.

Krop+fysik-2019-05  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.