Page 46

+ TEMA

tekst Freja Fredsted Dumont, journalistpraktikant foto Elona Sjøgren, Scanpix/Iris

TEMA

Træk vejret

SØVNAPNØ:

Ikke kun noget tykke, gamle mænd får Søvn-a-hva-for-noget? Mange kender ikke til lidelsen søvnapnø, på trods af at op imod 250.000 danskere lider af sygdommen. Stop i vejrtrækningen giver søvnforstyrrelser og mangel på dyb søvn, og kan lede til sygdomme og gener.

S

norker din sidemakker i sengen højlydt? Er der pauser i vejrtrækningen, og oplever vedkommende morgenhovedpiner, hukommelses- og koncentrationsbesvær og konstant træthed? Så er der stor sandsynlighed for at han eller hun lider af søvnapnø. – Jeg opdagede at jeg havde søvnapnø, fordi min kone syntes jeg var begyndt at snorke lidt for højlydt. Og det passer godt med at lidelsen ofte opdages ved at ens partner bemærker at der er en udtalt snorken – og så beder de den snorkende om at søge hjælp, fortæller Kurt Jakob Lerras, formand for Dansk Søvnapnø Forening. Trætheden, når man hver nat bliver vækket flere gange, kan være så udtalt at man

46

012019

falder i søvn helt umotiveret. Fx på arbejdspladsen, i bilen, under møder, ved måltider mv. Det er derfor vigtigt at blive undersøgt hvis man oplever at være udmattet uden grund. For ubehandlet søvnapnø kan være farligt.

Trækker du vejret om natten? Selvom det kan være irriterende at blive vækket af sin snorkende hustru eller ægtemand, så er problemet trods alt værre for den der lider af søvnapnø. Symptomerne kommer nemlig snigende, med forværring over en årrække. Det mest almindelige er at man ikke føler sig udhvilet, ofte har hovedpine om morgenen og føler sig konstant træt og uoplagt, selv om man tror man sover meget.

– I starten ’glemte’ jeg at trække vejret 40-50 gange i timen á 10-20 sekunders varighed ad gangen – og så får man altså en hulter til bulter søvn. Det gør selvfølgelig at man bliver træt, men samtidigt nedsættes ens immunforsvar også, fordi kroppen ikke restituerer ordentligt, siger Kurt. Grunden til de unormalt lange pauser i vejrtrækningen er at luftpassagen i svælget er nedsat eller ophævet pga. gentagne tillukninger af svælget. Patienter der lider af søvnapnø i en svær grad, har omkring 100 søvnapnøer i timen – fra 10 til 50 sekunder ad gangen. Det giver 2-3 timers søvn hver nat, og det er ikke nok.  

Vigtigheden af en ordentlig søvn

Søvn er nemlig noget af det vigtigste for at

Profile for Mediegruppen as

Krop+fysik-2019-01  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.

Krop+fysik-2019-01  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.