Page 3

+ LEDER

Tai Chi MINDFUL MOTION

TEMA

Hjertesund

FOKUS: SMERTER I HÅND OG HÅNDLED

TEMA:

Vi skal mærke hjertet banke Hjertet er på alle måder livgivende. I sin symbolske betydning er hjertet som bekendt sæde for følelser, ikke mindst kærlighed, og selvom følelser ganske upoetisk genereres udelukkende via neurofysiologiske processer i hjernen, ikke hjertet, er det helt sikkert en smukkere tanke end den anatomisk korrekte sandhed om at hjertet er en stor hårdt­ arbejdende muskel. Men en form for forbindelse er der jo. For når vi motionerer hjertet, motionerer vi hele kroppens kredsløb, og dermed også hjernens. Bevægelse holder os dermed i gang, ikke bare fysisk, men også mentalt, og et velfungerende hjerte og kredsløb er essentielt for at holde hjernen frisk og velfungerende, ligesom fysisk aktivitet influerer på vores humør og velbefindende. Al bevægelse er som udgangspunkt godt, og det er SÅ meget bedre at bevæge sig re­ gelmæssigt end at sidde eller ligge på sofaen. Men når det er sagt, så er det også vigtigt ind imellem at få pulsen i vejret. Vi er nødt til at udfordre hjertet, mærke det slå. Det er der, som du kan læse i dette nummer af Krop+fysik, rent fysiologisk store målbare gevin­ ster ved. Noget andet er at hvis vi aldrig udfordrer konditionen, så bliver den lige så stille dårligere. Det samme gælder for vores muskelkraft. De basale aktiviteter du laver i dagligdagen – når du sidder, går rundt, handler ind, laver husarbejde osv. – bør ikke være hårdt arbejde for kroppen. Lad os sige at de skal svare til fx 20-40 pct. af hvad du maksimalt kan klare. Hvis dit maksimum med tiden lige så stille falder (og det gør det, hvis du ikke udfordrer din fysik), så vil de daglige aktiviteter pludselig udgøre måske 60-90 pct. af dit max – og det er en helt anden udfordring, både mentalt og for hjertet, som vil være på konstant overarbejde. Der vil være ting du ikke længere kan gøre, og forholdsvis enkle aktiviteter vil gøre dig træt. For at en livsstilsændring skal lykkes, kan det populært sagt betale sig at have hjertet med i det man vælger at gøre. Vil du træne dit hjerte og komme i bedre form, så find din egen personlige motivation, og find en motionsform du kan lide – så er sandsynligheden for at holde ved større. Er det tanken om at kunne tumle med (børne)børnene der kan motivere dig? At være mindre træt i hverdagen? Gennemføre en halvmaraton? Undgå en blodprop eller mindske risikoen for demens? Og hvad kan få din puls i vejret: En frisk ­gåtur med indlagte udfordringer? En rask svømmetur? En tur på kondicyklen? En fod­ boldkamp med de gamle venner? I dette nummer af Krop+fysik giver vi input til både motivation og motion. Og hvem ved, selvom hjertet ikke reelt er sæde for kærlighed og følelser, så vil du nok alligevel føle dig varmere om hjertet og i bedre humør, når kroppen fungerer bedre. Det handler om at gøre ikke bare december, men hele året til hjerternes fest.

Vi er nødt til at udfordre hjertet, mærke det slå.

Forhøjet blodtryk

GØR DIN GÅTUR MERE EFFEKTIV

+

Tillæg fra Parkinsonforeningen

+

Esben Dalgaard

Ingen skal fortælle mig at noget er umuligt Esben er født med klumpfod, og den gør det ikke let at træde en dansesko. Men på trods af daglige smerter, lader han den ikke diktere hvad han kan og ikke kan.

+

Lær at skøjte Idrætsskader Diætist Klog på smerte

NR.06 2018 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Forsidefoto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix Udgiver: Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle, tlf. 7089 0022 Redaktion: Ansv. redaktør Marianne Nørup, redaktionen@krop-fysik.dk, tlf. 2639 6026 (ma-to 8-14) Art Director: Camilla Riber, Forlaget Mediegruppen Tryk: Aller Oplag: 25.000 eksemplarer. ISSN 1397-4963 Krop+fysik anvender nyt komma, som anbefalet af Dansk Sprognævn.

ANNONCESALG: Forlaget Mediegruppen, Mette Baastrup, tlf. 7640 6411 Annoncer i Krop+fysik er ikke udtryk for at Krop+fysik har godkendt eller anbefaler det annoncerede produkt, ligesom vi forbeholder os ret til at afvise annoncer der er i uoverensstemmelse med Krop+fysik’s politik. Temabladet kan citeres i uddrag ved angivelse af kilde. Krop+fysik udkommer 6 gange årligt. Temabladet sælges med rabat i kasser med 5-200 blade. Krop+fysik udgiver også informationspjecer i samarbejde med Danske Fysioterapeuter: Ondt i ryggen, Stræk, Skærmarbejde, Graviditet og bækkensmerter, Sunde fødder, ­Bækkenbunden, Hovedpine og ­nakkesmerter, Langvarige rygsmerter, Knæskader, Knogleskørhed, Idrætsskader, Skulderproblemer, På ski uden skader. Yderligere information ved henvendelse på tlf. 7089 0022 eller www.krop-fysik.dk.

MARIANNE NØRUP REDAKTØR 062018

3

Krop+fysik-2018-06  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.

Krop+fysik-2018-06  

Magasin fra Fysioterapeuterne. Motion, fysioterapi, sport, fritid, energi, velvære.