Page 58

--- ÅRSKURSUS ---

Do

– Et eksperiment på lægeklinikker i England ville afdække, hvad der kunne få patienterne til at blive bedre til at dukke op

til aftaler. – Forglemmelse viste sig at være en udbredt grund til, at man ikke dukker op til en aftale. Derfor er sms-remindere også en stor succes. – Men hvorfor er der så stadig nogle, der ikke dukker op? Nogle udebliver, fordi det ikke passer ind i planerne alligevel. Og her spiller graden af forpligtigelse ind – jo mere vi engagerer os i et forhold, jo stærkere føles denne pligt til at dukke op. I forsøget blev patienterne delt i tre grupper: en hvor sekretæren bad patienten gentage den nye tid, en hvor patienten både skulle gentage OG skrive tiden ned, og en sidste gruppe, som skulle begge disse ting og blev mødt af en plakat på

vej ud, hvor der stod, at ni ud af ti møder op til deres aftale. – Den sidste gruppe havde den største reduktion af udeblivelser. Det understreger endnu en pointe: At når vi vælger at udeblive fra en aftale, undskylder mange af os med, at det gør andre nok også! Det er endnu en af de mange dårlige undskyldninger for ikke at dukke op.

Hvis du giver folk en bøde, så kan de ikke lide dig! Du får altså den modsatte effekt.

Nudging Er blevet et populært begreb, når det handler om at ændre adfærd. Det handler kort fortalt om at få folk til at gøre noget, de ikke gør automatisk eller med glæde – ved at benytte adfærdsindsigter, som ikke burde betyde noget i princippet, men som gør det i praksis. Hvis man vil lokke folk til at handle eller få nye vaner, handler det i følge Pelle Guldborg om at: • Man skal have en trigger, der sætter gang i handlingen. En trigger kan være smerter eller en tabt krone – det giver i hvert fald en god grund til at komme af sted til tandlægen.

Sæ krydst i

kalender

en

SÆT KRYDS I KALENDEREN Pelle Guldborg Hansen holder foredraget: ”Det handler mest om tænder – men der er vel andet?” på Årskursus 2015 torsdag den 16. april kl. 09.00-11.00.

58

• Få rutinefeedback og succes-feedback, så vi får en idé om, at det vi gør er rigtigt eller føles rigtigt. Fx tandpastaen, der skummer og efterlader myntesmag i modsætning til tandtråden, der ikke giver nogen umiddelbar feedback. • Hvis der hverken er en trigger eller feedback, så skal vi koncentrere os hver gang, vi skal have gang i en ny vane, og det koster en stor indsats.

Profile for Mediegruppen as

Klinikliv 01 2015  

Magasin til alle der arbejder på tandlægeklinik - udgivet af Tandlægebladet

Klinikliv 01 2015  

Magasin til alle der arbejder på tandlægeklinik - udgivet af Tandlægebladet