Page 14

--- ÅRSKURSUS ---

Sæt krydsrein

den for meget, når patienten ligger i stolen med munden fuld af vatruller, men omvendt kan patienterne godt lide at få ekspertviden, så de kan forstå rigtigheden af de valg, de træffer, siger Merete Smit. Kan boret høres? Frem for alt bør tandlægerne kigge kritisk på klinikkens indretning. Lugter der for meget af eugenol eller andre tandlægelugte? Er indtrykket lidt for klinisk og koldt? Trænger lyden af boret ud i venteværelset? Er der spændende og nyt læsestof til alle patientgrupper? Kan patienterne tale med personalet bag skranken, uden at det bliver overhørt af andre patienter? Indretningen er vigtig, fordi det er det første, patienten registrerer ved besøget. Dernæst kommer den personlige modtagelse. – Vi vil have autentiske oplevelser. Vi vil møde professionelle, der vil os som patienter og som udstråler arbejdsglæde og har hjerte og begejstring, siger Merete Smit. Værdsæt patienten Når servicemedarbejdere i sørøvertøj foran Legoland tjatter til både børn og voksne med pap-sabler, er det ikke en tilfældighed. Det er en amerikansk udviklet trend inden for alle typer kunderelationer, at legens korporlighed kan bryde barrierer ned og give kunden en fornemmelse af at være værdsat. Fordi legens natur minder kunden om noget trygt og godt i barndommen. Nogle eksperter i kunderelationer mener ligefrem,

at kunden skal have et kram. Men der skal ikke tjattes med papsværd eller krammes på tandlægeklinikkerne. Den omgangsform vil givetvis have den modsatte effekt og gøre de fleste patienter utrygge. Patienten vil hellere have en tør autoritet end en pjattet skælm, hvis der skal skæres og bores i munden. Alligevel kan det være sundt at have trenden i baghovedet, når patienten møder op. For et kram behøver ikke nødvendigvis være korporligt. Hvis patienten føler sig genkendt og værdsat, fordi personalet både udstråler entusiasme og husker tidligere behandlinger, kan patienten godt føle sig favnet. Vær en succes – Patienten kan lide at føle sig som en del af et fællesskab og en succes. Det er vigtigt at have en glad, eventuelt humoristisk og begejstret omgangstone på klinikken og lade patienten være en del af det fællesskab. Så er der større chancer for, at de vender tilbage, siger Merete Smit. Hun peger også på, at såvel kunder som patienter foretrækker succeser. Vi vælger den café, der har mange kunder frem for den, der har for mange tomme borde. På samme måde kan en ydre profilering af tandlægeklinikken og et eventuelt engagement i lokalsamfundet have stor effekt på patienternes oplevelse af tandlægebesøget. Hvis klinikkens ansatte eksempelvis har deltaget i et motionsløb og er entusiastiske omkring det, smitter entusiasmen af på patienterne. Det er også et skridt på vejen mod begejstrede patienter.

DIN VELKOMST Det er altid en balancegang, hvor hjertelig man skal være over for patienterne. Men en hånd på albuen eller skulderen og en god øjenkontakt, når hånden trykkes, kan gøre velkomsten en del mere personlig. Men gør det kun, hvis det virker naturligt. Et fast håndtryk og en smilende øjenkontakt er uhyre væsentlig, hvis patienten skal føle sig i trygge hænder.

14

kalende

Merete Smit holder foredraget ”Når begejstrede patienter er målet” på Årskursus 2015 fredag d. 17. april kl. 13.00-16.00

Venteværelset Det er i venteværelset, at en eventuel tandlægeskræk kan vokse sig stor. For det er i ventetiden, at indtryk bliver til tanker og tanker måske til frygt. De fleste flyselskaber serverer fortsat en anretning, selvom flyveturen kun varer få timer. De gør det primært for at aktivere passagererne og holde dem beskæftiget, så flyveturen føles kortere, og en eventuel flyskræk kan holdes i ave. På samme måde kan aktivering af patienterne holde en tandlægeskræk på afstand. Sørg for godt og nyt læsestof til alle patientgrupper. Mænd gider sjældent læse bolig- eller dameblade. Hav gerne afdæmpet musik, radio eller eventuelt tv kørende. Muligheden for at tage en kop kaffe eller et glas vand er også en form for beskæftigelse. Sørg frem for alt for, at det er rart at vente. Lad der hellere dufte af kaffe end af tandlæge i venteværelset og skærm for de typiske kliniklyde.

Profile for Mediegruppen as

Klinikliv 01 2015  

Magasin til alle der arbejder på tandlægeklinik - udgivet af Tandlægebladet

Klinikliv 01 2015  

Magasin til alle der arbejder på tandlægeklinik - udgivet af Tandlægebladet