Helse-2022-05

Page 1

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

TA' DIT MAGASIN MED HJEM

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 05 / maj 2022

LOTTE FREDDIE Jeg vil gerne have så meget som muligt ud af livet

FERTILITET Ufrivillig barnløshed er den mest hyppige kroniske sygdom hos 25-45-årige

TEMA

Børnesygdomme

Syge børn nyheder

motion

sundhed

1.000

TILFÆLDE AF KIGHOSTE OM ÅRET I DANMARK

Selvom flere af de traditionelle børnesygdomme er næsten udryddet herhjemme, er det vigtigt at holde fast i vaccinationer. Helse:

NORMALT ER DER

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse


ANNONCE

Kirstens øjne havde tegn på alvorlig sygdom – mærkede det ikke selv 60-årige Kirsten Wissing tog til Louis Nielsen for at få nye læsebriller. En synstest med sundhedstjek viste, at trykket i hendes øjne var alt for højt, selvom hun ikke selv kunne mærke noget. Forhøjet tryk kan resultere i øjensygdommen grøn stær, og derfor kom hun hurtigt i behandling med øjendråber

louis nielsen

Kirsten Wissing (th) overraskede sin optiker Trine Holmgård Christophersen (i midten) med blomster hos Louis Nielsen i Horsens. Optikeren havde nemlig opdaget tegn på grøn stær, som kunne have kostet Kirsten Wissing synet, hvis det ikke var blevet opdaget og behandlet. Lise Lønstrup (tv) er chefoptiker og ejer af Louis Nielsen i Horsens. Hun anbefaler, at man får undersøgt øjnene ved en synstest med sundhedstjek hvert andet år.

- Jeg havde forventet, at jeg bare skulle ind til en synstest og så afsted igen.

tænkte jeg, at noget måske var galt, fortæller hun.

Den 60-årige underviser Kirsten Wissing tog i 2021 til Louis Nielsen i Horsens for at få nye læsebriller. Dem fik hun ikke i første omgang, for optikeren opdagede, at hun havde tegn på øjensygdommen grøn stær.

Sundhedstjek viste forhøjet tryk Det var optiker hos Louis Nielsen i Horsens Trine Holmgård Christophersen, som målte et forhøjet højt tryk i øjnene på Kirsten. Det kan være tegn på begyndende grøn stær.

- Jeg sagde ja til et sundhedstjek af øjnene, da de tilbød mig det, men jeg tænkte ikke videre over det. Først da optikeren spurgte, om jeg havde øjensygdomme i familien,

- Trine fortalte mig, at mit tryk var for højt, og at det skulle undersøges nærmere hos en øjenlæge, inden jeg kunne få nye briller, fortæller Kirsten Wissing.

Fik behandling ved øjenlægen Dagen efter kom hun til øjenlægen, fordi hendes tryk var markant højere end normalen. - Øjenlægen sagde, at det var godt, at jeg var kommet, fordi det høje tryk skulle behandles hurtigt. Jeg fik øjendråber, som jeg nu bruger hver dag. De nedsætter trykket og betyder, at jeg ikke er i risiko for at miste synet, fortæller Kirsten Wissing.


behandling og sørge for, at synet ikke tager skade. I sundhedstjekket, som er en del af synstesten hos Louis Nielsen, kan vi blandt andet finde tegn på grøn stær, siger Lise Lønstrup og fortsætter: - Det gør vi ugentligt i en butik som vores. Hvis folk går regelmæssigt til optikeren, stiger chancen for at finde det i tide til at sætte ind med forebyggende behandling, som det skete med Kirsten, inden hendes syn tog skade. Sygdom uden symptomer Lise Lønstrup forklarer, at grøn stær ofte ikke giver symptomer, før sygdommen allerede har nedbrudt en del af synsnerven og beskadiget synet. Derfor er undersøgelse af øjnene det eneste, der kan fortælle, om du går rundt med grøn stær på et tidligt stadie uden selv at vide det. - Hvis grøn stær er i din nærmeste familie, er det særligt vigtigt, at du får undersøgt dit syn. Grøn stær er nemlig i høj grad en arvelig sygdom. Risikoen for at udvikle den stiger, når vi runder de 40 år, lyder det fra chefoptikeren. Kirsten Wissing mærkede ingen symptomer på øjensygdomme, da hun gik til Louis Nielsen for at få nye læsebriller. Alligevel viste hendes øjne tegn på begyndende grøn stær, som hun nu er i behandling for.

Mærkede ikke noget selv Da hun besøgte Louis Nielsen i Horsens, havde hun ingen symptomer på øjensygdomme – kun et behov for nye læsebriller, som de fleste har nu og da. - Det er vildt at tænke på, at jeg slet ikke mærkede noget, men faktisk kunne jeg have mistet synet. Jeg troede, at kroppen ville give besked, hvis noget var galt, fortæller Kirsten Wissing. Bliver grøn stær ikke opdaget tidligt, vil sygdommen indskrænke synsfeltet langsomt, og patienten opdager det ikke, før nethin-

louis nielsen

den har taget alvorligt skade og synet er varigt beskadiget. Det forklarer Lise Lønstrup, som er medejer af Louis Nielsen i Horsens og samtidig er chefoptiker i butikken. Skal opdages tidligt Derfor er det vigtigt at opdage tegn på grøn stær tidligt, for eksempel ved et sundhedstjek af øjnene. Hos Louis Nielsen kan optikerne med avanceret udstyr måle trykket i øjnene med en maskine, som blot giver et lille pust ind i øjnene, når den måler trykket. - Jo tidligere vi opdager grøn stær jo hurtigere kan vi sætte ind over for det med

FAKTA OM GRØN STÆR • Grøn stær er en øjensygdom, hvor nervefibrene i synsnerven bliver beskadiget. Det kan bl.a. ske ved forhøjet tryk i øjet. • Ved et sundhedstjek hos Louis Nielsen måler optikeren blandt andet trykket i øjnene for at kunne spotte tegn på begyndende grøn stær og andre øjensygdomme. Ved sundhedstjekket tages også et billede af øjets nethinde, som kan vise andre øjensygdomme. • Grøn stær viser først symptomer, når øjensygdommen er meget fremskreden og allerede har beskadiget dele af synet, som ikke kan genoprettes.

Et godt syn er vigtigt for Kirsten Wissing i hendes job som underviser og i hendes fritid. Fordi tegnene på grøn stær blev opdaget i tide, kan hun ved hjælp af øjendråber holde øjensygdommen væk og fortsætte livet som ellers.

Bestil synstest på louisnielsen.dk

• Grøn stær er en af de hyppigste årsager til blindhed i Danmark. Fremskreden grøn stær gør, at områder i synsfeltet forsvinder, så man oplever at få kikkertsyn. helse / maj 2022

3


Mezina

4


helse: indhold

maj

DET FINDER DU I HELSE I

2022

Interview

10 Lotte Tegner Freddie: Jeg vil gerne have så meget som muligt ud af livet

Helse / Udgave 05 / maj 2022

Tema om børnesygdomme

10

Vi mennesker er jo ikke mere vores alder. I stedet for at kigge på alder skal man hellere kigge på, hvem man er, hvad man foretager sig, og hvem man er sammen med.

18 Efter corona: De traditionelle børne­ sygdomme eksisterer stadig

24 Psykologen: Det svære valg

26 Få styr på dit barns fordøjelse Fokus på fertilitet

30 Når reagensglas og insemination trumfer dobbeltsengen

36 Fertiliteten har gavn

Lotte Tegner Freddie

af D-vitamin

TEMA

38 Fertilitet og ren energi

Børnesygdomme

Artikelserie om mandesygdomme

62 Længe leve mandelivet

18

De traditionelle børnesygdomme eksisterer stadig Tilslutningen til børnevaccinationspro­ grammet i Danmark er høj, og det er vigtigt, selvom flere af sygdommene er så godt som udryddet herhjemme, siger eksperter. Om vaccination mod Covid-19 også fremover bliver et tilbud til børn, vil tiden vise, men børnelæge tror det ikke.

FOKUS

Fertilitet

30

Når reagensglas og insemination trumfer dobbeltsengen

52

Tab dig uden kur – eller hold vægten

Værd at vide

70 Nyt projekt skal sætte fokus på unges lyttevaner

Hver gang i helse Bøger

08

Psykologen

24

Hjernesmart

28

Kryds'en

40

Skønhed

42

Synspunkt

46

Tænder

48

Konkurrence

50

Opskrifter

52

Nyt fra Danske Regioner

58

Nyt fra Apotekerforeningen

60

Konsultation

68

Næste nummer

74

62 Længe leve mandelivet helse / maj 2022

5


helse: leder

Men samtidig mener jeg, at vi skylder – ikke mindst dem, der lige nu er fanget i ufattelig lidelse og afmagt, at hylde lyset og livet

HELSE REDAKTIONSGRUPPE

I kontrasternes tegn

Jette Warrer Knudsen Redaktør

Det myldrer frem derude. En eksplosion af farver og koncentreret livsglæde, når knopper, løg og blomsterfrø kommer til live i fuldt flor, som det sker lige nu. Fuglene har travlt med at søge mage og bygge rede. Hver gang et mirakel. Hver gang en prikkende og pirrende glæde, der siger, at nu er det vår. En ny begyndelse. En chance til. Jeg ved egentlig ikke hvorfor. Men jeg synes denne vinter har været ekstra kold, lang og mørk. Og netop derfor har foråret og sommeren været særligt savnet hos mig. Måske har længslen også været næret af, at vi vist alle har glædet os rigtig meget til, at vi igen kunne færdes frit - uden coronarestriktioner. Men knap var coronamaskerne faldet, før vi igen blev bombarderet med frygtscenarier om en 3. verdenskrig på vej, indpakket i atomvåben, faldende tro på fremtiden, afspejlet i den mest pessimistiske forbrugertillid længe. ­Inflation, stigende renter og mastodontiske energiregninger, som vil få flere til at være tvunget til at gå fra hus og hjem, kan vi forstå. Og jeg kunne blive ved. Men det vil jeg ikke. I stedet vil jeg tage forårs- og sommertøjet frem og glæde mig til at nyde den lyse tid. Samtidig kan jeg selvfølgelig ikke lade være med at tænke på lidelserne og ondskaben i Mariupol og Ukraine og håbe på, at krigen snart må få en ende, og det gode må sejre. Men jeg mener faktisk, at vi skylder, ikke mindst dem, der lige nu er fanget i ufattelig lidelse og afmagt, at hylde lyset og livet. Og, hvornår gør man det allerbedst? Ved i taknemmelighed at nyde og hylde de lange og lyse sommeraftner og nætter, som snart banker på. Inden da har vi maj, som er min egen favoritmåned. Den tyske poet Henrich Heine må have haft det på samme måde. Han hyldede årets femte måned i sit digt, "Im ­Wunderschónen Monat Mai", som er ren lys, kærligheds- og ja, forelskelses eliksir. God læselyst med Helse i maj.

Morten Grønbæk Professor i folkesundhed ved KU, Formand for Vidensråd for Forebyggelse Susanne Lunn Psykolog og lektor ved Københavns Universitet (KU) Jens Rikardt Andersen Lektor ved Institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet (KU) Lotte Stig Nørgaard Lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet (KU) Kontakt redaktionen: jette@mediegruppen.net Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

ANNONCESALG Helle Hviid T: 2445 9010, helle@mediegruppen.net

DISTRIBUTION Helse distribueres til apoteket, lægehuse, kiropraktorer, sygehuse, privathospitaler, tandlæger, høreklinikker, biblioteker og i abonnement.

Læsertal iflg. Gallup: 319.000 ABONNEMENT Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Ring til os på vores abonnementstelefon: 9644 4542 Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre

Jette Warrer Knudsen, Redaktør

Tryk: Aller

Web: www.magasinethelse.dk

6

Art Director: Camilla Riber Ledelse: Peter Larsen, direktør, ansvh. redaktør

N VA

EM ÆRK

Tryksag 5041-0806

E T

Forsidefoto: Shutterstock

Udgiver: Mediegruppen, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle T: 7089 0022, helse@mediegruppen.net

S

helse Nr. 05/2022 (30986) 68. årgang ISSN 0018-0149

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

helse: xxxx

SUNDE VENEFUNKTIONER I BENENE

Problemer med vener og trætte ben? Når blodkar og vener ikke fungerer optimalt, kan det ofte mærkes og nogle gange ses. Ekstrakt af rødvinsblade/kerner bidrager til en normal funktion af venesystemet i benene og til at afhjælpe tunge og trætte ben. Derudover kan rødvinsblade/kerner forbedre hudens generelle udseende og mindske cellulite (appelsinhud).

4

grunde til at tage Venolet Rødvinsblade/kerner i Venolet bidrager bl.a. til en normal funktion af venesystem, blodkar og kredsløb. Det gavner benene på en række områder.

1 MODVIRKER TRÆTTE BEN

Menneskekroppen rummer cirka 5 liter blod, der skal pumpes rundt i vores karsystem. Venerne er de blodkar, der returnerer blodet fra organer i kroppen mod hjertet. Blodkarrenes og venernes funktion har betydning for at kunne have en aktiv livsstil. Tunge og trætte ben Når blodkar og vener ikke fungerer optimalt, kan det ofte mærkes og nogle gange ses. Så har du nemmere ved at få tunge og trætte ben. Når der træder væske ud i vævet fra de små blodkar, kan det ligeledes resultere

i oplevelse af at have tunge og trætte ben. Problemer med venerne, heriblandt synlige vener, forekommer også oftere, når man kommer op i årene.

wellvita Hjælp til ben og ’appelsinhud’ Venolet indeholder bl.a. rødvinsblade/kerner, som bidrager til en normal funktion af venesystemet, blodkar og kredsløbet. Faktorer der modvirker oplevelsen af tunge og trætte ben. Rødvinsblade/ kerner kan derudover forbedre hudens generelle udseende og mindske cellulite (appelsinhud).

2

PRØV VENOLET TIL HALV PRIS Venolet kan prøves på abonnement til halv pris for første pakke.

Kun kr 139,- (2 måneders forbrug) + fragt kr 39

BESTIL HER: WEB: wellvita.dk

TLF: 82 30 30 40 hverdage kl. 8-16 Kundeservice er altid klar med gratis råd og vejledning.

MOD FØLELSEN AF TUNGE BEN

OBS! Ingen bindingstid. Betal efter at varen er modtaget.

3 SUNDERE HUD

4 MINDRE APPELSINHUD

Rødvinsblade/kerner bidrager til en god blod-

Venerne er de blodårer, som fører blodet tilbage til hjertet ved hjælp af veneklapper. Hvis funktionen af disse klapper bliver forringet, vil blodet kunne hobe sig op i venen. Da kan der sive væske ud af blodkarret, så der opstår hævelse i vævet.

gennemstrømning i benene og kan dermed reducere følelsen af tunge og trætte ben. Planten kan derudover forbedre hudens generelle udseende og mindske cellulite (appelsinhud).

Vitamin C hjælper til normal dannelse af kollagen, der også har betydning for normalt fungerende blodkar. helse / maj 2022

7


helse: bøger

Nyt fra Helse-reolen

De nye

✪✪

✪✪

BØGER HE

E

ER

LS

AN

MEL

DER OG A

E NB

FERTILITET

Carsten G. Johansen Journalist og tekstforfatter. Skriver især om sundhed og livsstil. cg@cgottlieb.dk

Lotte Hvas: Bogen om overgangsalderen 244 sider, 299,95 kroner Forlaget Klim

8

L FA

Selv det sundeste sind kan løbe tør for ideer. Også når det gælder en afbalanceret, aktiv og givende hverdag. Hvordan bliver du ved at holde dig i gang? Nye impulser, nye hobbyer - nye opskrifter eller ny viden. Helse sorterer i den bugnende bunke af nye udgivelser og viser nogle af de mest interessante frem i hvert blad. Vi er ikke sure anmeldere på udkig efter ting at kritisere. Det er de bedste nye ideer, vi er stødt på, som vi hver gang deler med vores læsere.

Storken svigter sommetider En graviditet er hård. En fødsel er fuld af pine. Men er det lige så hårdt som fertilitetsbehandlinger – afsluttet med en erkendelse af, at vi aldrig kommer til at få de børn, vi drømte om? Ovenstående sammenligning er naturligvis urimelig. Men livet var også urimeligt over for forfatteren og hendes kæreste Thor, der i løbet af ni år desuden oplevede, at Kirsten fik en spontan abort og en graviditet uden for livmoderen. Bogen er deres personlige beretning. Ikke kun om, hvor trætte de blev af spørgsmålet i bogens titel, men også hvordan de fortsatte med at støtte hinanden og finde værdi i samlivet, selvom de er en familie, som ikke kan få børn.

Kirsten Marie Juel Jensen: Skal I ikke snart have nogle børn? 180 sider, 229,95 kroner Forlaget Sort Kat 2022

KVINDEKROPPEN

UDELIV

Overgangsalderen er hot

Haveglæde i eget tempo

”Jeg ønsker at formidle historier om kvindekroppen, der bidrager til stolthed og styrke og modvirker skam og skyld. For at komme dertil kræves viden.” Sådan lyder ambitionen for ­speciallæge Lotte Hvad, der i ­mange år har forsket i overgangs­ alderen. Hun konstaterer, at overgangsalder er et populært emne på magasinhylderne, og hun ønsker at levere pålidelig og konkret viden om, hvad der sker i kroppen i ­denne periode af af livet. Bogen er en revidering af hendes anerkendte ”Overgangsalderen – bedre end sit rygte” fra 2017.

En køkkenhave kan bringe mange fornøjelser – men også ærgrelser, hvis du har svært ved at nå i hus med det udbytte og udseende, dine grønne fingre drømte om. Denne bog handler om at dyrke haveglæden. At dyrke en køkkenhave med lækre grønsager og smukke blomster – men uden at det skal være perfekt. Alt foregår efter økologiske principper. Forfatteren er formand for Landsforeningen Praktisk Økologi. Når hun giver sine tips og genveje til, hvordan du forbereder og plejer din have, kan du regne med, at det er grundigt afprøvet og giver dig lidt bedre muligheder for en flot høst i haven.

Signe Schrøder: Dyrk - Den nemme køkkenhave fra frø til høst 336 sider, 320 kroner Politikens Forlag 2022


ANNONCE

MENTAL YDEEVNE OG HUKOMMELSE

Modelfoto

SÅDAN BEVARER JEG OVERBLIKKET !

B6 og B12 bidrager til at nervesystemet fungerer normalt.

Her er tabletten,

new nordic

der bidrager til normale kognitive funktioner så som hukommelse og opmærksomhed

D

Du kan miste overblikket, når du har travlt. Du kan glemme navnene på folk, du har kendt i årevis. Du glemmer måske at købe ting, når du handler.

et er ganske normalt at hukommelsen spiller en et puds, når man kommer lidt op i alderen. Derfor er der flere og flere, der tager initiativ til selv at sørge for, at få de næringsstoffer og vitaminer, der har betydning for hjernens normale funktion. Hjernen er den største og vigtigste del af dit nervesystem. Den indeholder milliarder af neuroner, og er hjemsted for tanker og følelser. Den modtager og koordinerer signaler samt dine sanser, bevægelser og hukommelse.

nervesystemet og thiamin, niacin, vitamin B6 og B12 bidrager til normale psykologiske funktioner.

Banebrydende New Nordic har udviklet en banebrydende tablet med kraftfulde næringsstoffer til hjernen. Tabletten er baseret på grøn te i kombination med naturlig valnød, granatæble og fyrrebark samt vitaminer. Indholdet af jod bidrager til normale kognitive funktioner. Pantothensyre bidrager til normal mental ydeevne. Riboflavin, niacin, vitamin B6 og B12 reducerer træthed og udmattelse og thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 og B12 birager til normal funktion af

Kom med på Clear Brain bølgen nu... Clear Brain kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost samt på apoteket. Fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Din lokale

helsekost

Tabletten kan anvendes af både unge og ældre.

www.newnordic.dk

Online Store

RUTH ER EN TRAVL OG AKTIV DAME, DER NYDER PENSIONISTTILVÆRELSEN. – JEG VIL GERNE HOLDE MIG FRISK OG KLAR I HOVEDET, SÅ JEG IKKE, SÅ LET, MISTER OVERBLIKKET OG FORTSAT KAN HOLDE MIG KONCENTRERET OG OPMÆRKSOM, SELVOM JEG BLIVER ÆLDRE. – I takt med, at jeg er blevet ældre, er jeg blevet mere bevidst om, at jeg gerne vil gøre noget for at holde mig frisk, opmærksom og koncentreret, så jeg kan nyde livet fuldt ud. Jeg ved, at jeg vil blive ked af det, hvis jeg ikke kan gøre alle de ting jeg holder af. –Jeg tager 2 Clear Brain™ tabletter hver dag med vitamin B6 og B12 som er med til at reducere træthed og udmattelse og med jod der bidrager til normale kognitive funktioner som hukommelse og opmærksomhed. Det er jeg rigtig glad for, jeg synes, det fungerer rigtig godt for mig.

FRISK OG KLAR I HOVEDET – Jeg føler mig frisk og nyder tilværelsen. Jeg nyder at passe mine børnebørn og have, og jeg elsker at spille kort med naboerne. Jeg har en travl hverdag, men jeg føler aldrig, at jeg mister overblikket, føler mig forvirret eller udmattet. Jeg skal ikke sidde og falde hen i en lænestol, jeg vil ud og være sammen med venner og familie.


helse: interview

Kort om Lotte Tegner Freddie: Født: 1935 på Frederiksberg og fik navnet Elise Tegner Albeck. (Lottes mormor, der var kongelig balletdanserinde, insisterede på at kalde hende Lotte.) Tidligere model og nuværende mode­ skribent. Har tidligere arbejdet på bl.a. Berlingske og dagbladet Børsen. Lottes grandonkel var billedhuggeren Rudolph Tegner Har to børn med sin exmand, afdøde fotograf Jørn Freddie. Bor nord for København.

10


helse: interview

Lotte Tegner Freddie

JEG VIL GERNE HAVE SÅ MEGET SOM MULIGT UD AF LIVET Modejournalist, forfatter og foredragsholder Lotte Tegner Freddie er kendt for at skille sig ud med skrigende pink pelsjakke og stærke meninger, der i den grad sætter janteloven til vægs. Uforfærdet og med krum hals kaster hun sig stadig ud i nye eventyr uagtet, at dåbsattesten siger 87 år. For hun mener, at forhindringer kan overkommes, og modstand kan blive til muligheder. Det gælder om at træde ud over kanten ind imellem, kun således udvikler vi os. Af: Kristine Bindslev / Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

H

else er inviteret hjem hos Danmarks store modeikon Lotte Freddie i sit hyggelige hus i Nordsjælland for at snakke om livsudfoldelse og aldring. Iført røde læderbukser og stor gæstfrihed serverer Lotte te i kinesiske porcelænskopper og tre slags kager på det store glasbord i stuen. Det bliver til en livlig snak om at få mest muligt ud af sit liv, se muligheder frem for begrænsninger og ikke mindst turde tage chancer, når de byder sig. At Lotte er blevet 87 år, får vi ikke talt så meget om. Hun synes, at alder er et ligegyldigt tal, som det ikke er værd at gå op i. – Jeg tænker kun over min alder på den måde, at jeg ikke kan forstå det. Altså

jeg kan ikke forstå min alder, for jeg laver det samme, som jeg altid har lavet. Vi mennesker er jo ikke mere vores alder. I stedet for at kigge på alder skal man hellere kigge på, hvem man er, hvad man foretager sig, og hvem man er sammen med. Tænk, hvis jeg satte mig ned og sagde, ”åh nej, det er frygteligt, jeg er blevet så gammel”. Jeg lever ikke en gammel dames liv, det gør jeg ikke, men jeg er også så heldig, at jeg har et godt helbred og ikke fejler noget – det er jo et svineheld, siger hun og slår med hovedet, så de lange røde øreringe dirrer bag det grå pagehår. Passionen for mode og farvestrålende tøj har drevet Lotte gennem syv årtier først på podiet og foran kameraet som

helse / maj 2022

11


helse: interview

model og siden som en unik stemme i dansk modejournalistik på blandt andet Berlingske og Børsen. I år fejrer Lotte 70 år på arbejdsmarkedet, og hun har ingen planer om at stoppe. På den måde indskriver Lotte sig i en tidsånd, hvor flere og flere er i bedre vigør og ikke lader et tal diktere, hvornår man bør drosle ned. Danskerne lever længere, har et bedre helbred og stiller krav til det gode liv i den tredje alder. For Lotte er det gode liv et liv med et aktivt og meningsfuldt arbejde. I øjeblikket har hun travlt med at bidrage til en række bøger og medvirke i et nyt tv-program. – Jeg bliver ved med at arbejde så længe, nogen har brug mig. Jeg kan slet ikke forestille mig ikke at bestille noget. Så jeg siger ikke nej til en god opgave. Jeg aner ikke, hvor jeg får energien fra, for jeg gør ikke noget for det. Måske har det noget med mine gener at gøre. Og jeg er fra en tid, hvor folk bestilte noget. Både min far og mor var meget arbejdsomme og flittige.

En skelsættende beslutning Lotte, der egentlig er døbt Elise Tegner Albeck, vokser op i det bedre borgerskab hos sin mor og far indtil 14-års alderen, hvor de bliver skilt. Hun beskriver barndommen som forkælet og privilegeret og opdragelsen som streng og dannende. Det, at hun vidste, at hun var elsket og her lærte, hvordan man skal opføre sig, mener Lotte har givet hende en solid ballast. Noget hun allerede nyder glæde af som 17-årig, da den unge kvinde bliver sendt til England for at være au pair og læse på universitetet i Cambridge. Her møder Lotte kærligheden og vælger at blive i London, hvor hun takker ja til at være model for nogle af de store couture-modehuse i London. En beslutning, der bliver afgørende for resten af hendes liv. – Jeg kan rigtig godt lide mit arbejde. Moden peger fremad, den er altid foran, og man skal vide noget før alle andre. Moden handler jo om at være konstant nysgerrig på det næste, der kommer, og forudse den næste tendens. På den måde er mit arbejde virkeligt interessant og sjovt. Så jeg kan jo sagtens sige, at jeg vil arbejde så længe, nogen kan bruge mig, for det ville måske ikke være tilfældet,

12

hvis jeg arbejdede i en bagerbutik eller en bank. Da Lotte kommer hjem fra London, fortsætter hun modelarbejdet til hun er midt i fyrrene. Og selv da hun får sine to børn sammen med modefotografen Jørn Freddie, er hun tilbage i stramt modetøj på arbejde 10 dage efter fødslerne. Fra 1979 bytter Lotte modelarbejdet ud med et journalistjob, da Berlingske kontakter hende og spørger, om hun vil skrive om mode i avisen. Det gør hun der med stor ildhu og ekspertise gennem 23 år. Som 46-årig bliver hun skilt fra sin mand, hvilket betyder farvel til strandvejsvilla og havudsigt og goddag til tilværelsen som alenemor. Men Lotte arbejder løs og får enderne til at mødes.

Vi mennesker er jo ikke mere vores alder. I stedet for at kigge på alder skal man hellere kigge på, hvem man er, hvad man foretager sig, og hvem man er sammen med. Spørger man Lotte, er arbejde et fantastisk godt helbredelsesmiddel, hvis der er noget, som går en imod. – Hvis der er noget, man er ked af i livet, hvis man bliver skilt, fyret eller oplever noget, hvor man har det helt elendigt, så kan det jo ikke nytte noget, at man bare sætter sig ned og græder. Man skal jo bestille noget. Man kan ikke kun dyrke at have det dårligt, siger Lotte, der er forfatter til bøgerne ”Mit Paris”, ”Modens mestre” og ”Magt og mode” om danske folketingsmedlemmer og deres forhold til påklædning.

Nej tak til at gå på pension Den dag Lotte fylder 67 år, stopper jobbet på Berlingske som moderedaktør brat. På papiret kan hun gå på pension som alle andre 67-årige, men Lotte er ikke som andre.

– Jeg var utrolig ked af at skulle holde op med at bestille noget og kunne slet ikke forstå det. Men så gik jeg over på den anden side af gaden, hvor Børsen lå, og opsøgte den ansvarshavende chefredaktør, Leif Beck Fallesen og sagde: ”I skal, ligesom The Financial Times, også have modestof!”. Den var de med på, og på den måde skabte jeg selv mit næste job – en modestilling på en avis, som aldrig før havde haft interesse i mode. Jeg mener, at når man står over for udfordringer, er man nødt til at forsøge sig. Foretager man sig intet, sker der i hvert fald ikke noget, og det er da langt værre end, at man prøver og eventuelt får et afslag. Man dør ikke af et afslag. Modetillægget i Børsen blev en kæmpe succes. Som redaktør i 10 år sørger Lotte for indhold, der modemæssigt konstant er på kant med det kedelige og gang på gang sprænger jantelovens kedelige, snærende spændetrøje. Det med at rette ind, være pæn og ligesom alle de andre, er ifølge Lotte dødsygt. – Man må turde noget med sit liv - og med sit tøj. Man må vove noget. Det gælder med alt. Jeg har altid turde stikke ud. For mange år siden havde jeg en fake fur jakke i skrigende pink, og folk på gaden syntes, den var ganske forfærdelig. Det var jeg fuldstændig ligeglad med, for jeg syntes, den var smaddersmart. Det er ikke meningen, at vi alle skal ligne hinanden. Meningen med livet er, at vi skal turde noget og skille os ud. Lotte fortæller om, hvordan hun for nylig var på en restaurant, og da hun skal til at hænge sin frakke op, ser hun til sin rædsel, at der hænger en kilometerlang række af ensartede sorte og grå jakker. – Det er virkeligt uhyggeligt og trist. Det har noget med den forbandede jantelov at gøre, hvor vi for guds skyld skal rette ind og være som alle andre. Den indstilling hader jeg og gør alt for at bekæmpe. Det har jeg prøvet hele mit liv, at få folk til at turde noget mere tøjmæssigt. Det kritiske og kyndige blik på tøj har modeeksperten med sig 24/7, så selv ude i butikker ytrer hun gerne sin mening. – Jeg kan godt finde på at blande mig, hvis jeg står i en butik og ser nogen kigge på tøj. ”Den skal du ikke købe”, kan jeg


helse: interview

helse / maj 2022

13


helse: interview

finde på at sige. F.eks. hvis det er et stykke beige tøj, for jeg ved ikke noget værre. Mange går efter beige, gråt og sort, fordi de er bange for at springe ud i f.eks. en rød frakke, men hvorfor ikke fremhæve sig selv? Der er ikke noget smartere end en rød frakke.

Jo mere jeg er i gang, jo mere kan jeg overkomme Som 77-årig tager Lottes arbejdsliv en ny drejning. Tiden som fastansat på Børsen stopper, men Lottes videbegær, arbejds­ iver og ukuelighed lader sig ikke stoppe. Hun fortsatte ugentligt hos Elle og lavede flere tv-programmer. Lige nu skal Lotte medvirke i et kulturrejse tv-program, der skal hedde Verdensdamerne, hvor hun sammen med kunstkritikeren Bente Scavenius og journalist Merete Baird skal besøge en række europæiske hovedstæder. – Jeg er lykkelig for, at de vil bruge mig på TV, for det er så sjovt at lave. Og jeg ­elsker at rejse. Så jeg glæder mig meget. Som journalist er du per definition altid nysgerrig, og det vil jeg gerne blive ved med at være. Jeg vil gerne vide alt. Jeg vil gerne se alt, og jeg holder mig ajour med mode, film, kunst, teater og litteratur. Og

14

Jeg vil gerne prøve det hele. Det kræver, at man ikke er bange for at prøve.

jeg tror bestemt, at det er det, der holder mig i gang. Det gælder om at holde gang i hjernen og at være interesseret i, hvad der sker i verden, både politisk og kulturelt. Det er sindssygt vigtigt at rejse og lære andre kulturer at kende. Man har ­altid godt af at lære noget nyt. I samme øjeblik jeg sætter mig ned og ikke skal noget, bliver intet til noget. Og det er jo helt håbløst, så jeg har det bedst med at være i gang. Og jo mere jeg er i gang, jo mere overkommer jeg. Lotte fortæller, at hun en gang om året modtager et brev fra kommunen, som spørger, om der er noget, hun har brug for hjælp til, eller noget hun savner. – Jeg ville da være lykkelig for, om der kom en en gang imellem og hjalp med rengøringen. Men jeg kan alt selv, så det kan ikke lade sig gøre at få det bevilliget.

De kom en gang fra kommunen og skulle se, hvordan jeg støvsugede. Det gjorde jeg så udmærket, så der havde jeg ikke brug for hjælp. Men jeg har faktisk svært ved at løfte støvsugeren ud fra mit fyrrum, hvor den står. Kommunen mente, at så skulle jeg bare lade den stå fremme i stuen. Ellers tak. Så jeg kan oprigtigt sige, at jeg ikke ligger samfundet til byrde på nogen som helst måde. Lotte husker, hvordan hendes far altid sagde, at på hans gravsten skulle der stå: ”Han havde intet til gode”. – Det er en flot ting at kunne sige. Og jeg har det på samme måde. Jeg vil gerne prøve det hele. Det kræver, at man ikke er bange for at prøve. Som alle andre har jeg stået i mit liv i situationer, hvor noget var nyt og skræmmende, men så har jeg tænkt: hvo intet vover, intet vinder, f.eks. som da jeg søgte job på Børsen. Det var ikke fuldstændig naturligt for mig at opsøge chefredaktøren og sige, ”Skal jeg ikke arbejde her?”. Umiddelbart har jeg tænkt, det kan nok ikke lade sig gøre, men i samme moment: der kan jo ikke ske noget ved at prøve. Den indstilling har åbnet mange spændende døre og ­foldet mit liv helt ud.


GOD BESKYTTELSE I SOMMERSOLEN

N VA

EM ÆRK

E

T

Priser fra 59,95 kr

S

Er tiden inde til at få fyldt lagrene op med solcreme igen? Matas Natur har en komplet serie af solplejeprodukter, du trygt kan bruge før og efter du bevæger dig ud i solens stråler – hele solserien er nemlig 100% vegansk og parfumefri - og alle produkter bærer Svanemærket og Astma-Allergi Danmarks Den Blå Krans. Milde og effektive produkter for hele familien med et højt indhold af økologiske ingredienser.


helse: nyt

Sundhed & inspiration Nu gælder det om at være klædt på til den lyse tid. Her får du nogle tip. Jette Warrer Knudsen, redaktør, jette@mediegruppen.net

Beskyttelse til huden Det er tid til at have ekstra fokus på at beskytte huden, når vi er udendørs. Et godt bud er Heliocare, som er et af Europas førende solbeskyttelsesmærker, udviklet af eksperter i dermatologi. Alle ­produkter fra Heliocare beskytter huden mod skadelig UVA- og UVB-stråling. De modvirker desuden solskader og hudens aldring samt minimerer overfølsomhed over for solen takket være bredspektrede solfiltre, antioxidanter som grøn te og C- og E-vitamin og endelig den patenterede Fernblock®-teknologi. Heliocare 360° Gel OilFree SPF 50 er en let, oliefri gel med ”tør” finish til kombineret hud, til hud med tendens til at blive fedtet eller blank samt til acne. Er også egnet til brug i varmt, fugtigt klima. Fungerer også under makeup. Mere info: www. exuviance.dk

Gravid – når de sunde fedtsyrer virkelig betyder noget Flerumættede fedtsyrer er vigtige livet igennem, men det giver ekstra god mening at prioritere de sunde fedtsyrer i graviditeten, og mens man ammer. Særligt omega-3-fedtsyren DHA er vigtig under graviditeten og amningen, da moderens indtag af DHA ­bidrager til normal udvikling af øjnene og hjernen hos fosteret og hos spædbørn, der bliver ammet. Den gavnlige effekt bliver opnået ved et dagligt indtag på 200 mg DHA ud over det anbefalede daglige indtag af omega-3-fedtsyrer for voksne (250 mg DHA og EPA). Equazen mumomega er fedtsyrer særligt sammensat til dig, der er gravid eller ammer. Den er specielt rig på DHA, grundet dens vigtige funktion i opbygningen af hjernen og nethinden, som du som mor har mulighed for at bidrage til gennem kosten. Mere info: www.novasel.dk Tlf. 63 23 00 02.

16

Ny behandling mod tinnitus i Danmark Borgå AkuHuset introducerer nu en behandling mod tinnitus, som aldrig har været mulig at få udført i Danmark tidligere. Behandlingen hedder Lenire, som er CE-certificeret til behandling af tinnitus under tilsynet med en kvalificeret sundhedsperson i Europa, hvor ­behandlingsmetoden, der stammer fra Irland, er blevet udbredt de senere år. Lenire inkluderer en let, bærbar controller og intraoral ­enhed, der leverer “blide energipulser til ­trige­minusnerven gennem overfladen af ­tunge-spidsen” samt AKG Bluetooth-hoved­ telefoner, der giver lydstimuleringer, skræddersyet til hørselsnerven. Mere info: www.borgaa.com Tlf 71 99 41 60.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

TA' DIT MAGASIN MED HJEM

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 05 / maj 2022

LOTTE FREDDIE Jeg vil gerne have så meget som muligt ud af livet

FERTILITET

Ufrivillig barnløshed er den mest hyppige kroniske sygdom hos 25-45-årige

TEMA

Børnesygdomme

Syge børn

helse

Selvom flere af de traditionelle børnesygdomme er næsten udryddet herhjemme, er det vigtigt at holde fast i vaccinationer. Helse:

nyheder

motion

sundhed

NORMALT ER DER

1.000

TILFÆLDE AF KIGHOSTE OM ÅRET I DANMARK mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

DIT MAGASIN I VENTEVÆRELSET

Under coronapandemien måtte Helse og andre trykte publikationer ikke længere være i landets venteværelser pga. risiko for smitteoverføring. Men nu er det datid. Sundhedsstyrelsen har ­forlængst ophævet restriktionerne. Så spørg ­efter Helse hos personalet hos din behandler, hvis du ikke kan finde magasinet i venteværelset.


Har du prøvet cannabisolie? Cannabisolie er blevet folkeeje, og det er ikke længere kun syge mennesker som bruger olien. Raw Organics tilbyder håndlavede fuldspektrums cannabiolier til alle som kunne have brug for det. Olierne er veganske, håndlavede, og fyldt med kærlighed. Her er et par udsagn fra vores kunder:

RAW Organics LÅST til udskift Eva Granehall

Jette Svensson

Sara Olsen

Jeg er 69 år gammel og har af personlige årsager haft vældige søvnudfordringer. Jeg har brugt søvnmedicin i 19 år, men dette ændrede sig i februar, da jeg startede med CBD og sluttede med medicinen. Jeg sover hele natten nu - og det er fantastisk! Jeg falder i søvn indenfor en halv time og sover som en baby. Det er guld værd at sove godt og livsvigtigt for mig. CBD er virkelig værd at prøve.

Jeg har brugt Raw Organics cremer og har haft fantastisk effekt mod eksem og udslæt. Jeg er nu sluttet med at bruge hydrocortison. Jeg giver den hendes varmeste anbefalinger. Mirakel Salven er nu fast inventar i min toilettaske.

Jeg er alene mor til tre børn og arbejder indenfor ældreplejen. Min hverdag er stressende og før jeg prøvede CBD-olie kæmpede jeg med manglende overskud og var meget træt i krop og led. Efter min søster anbefalede at bruge cannabisolie, har jeg kunne håndtere det ansvar jeg har bedre. Hvis man overvejer det, så vil jeg anbefale det. Bare test det og giv det en chance. Jeg havde intet at miste og alt at vinde.

Lyder det som noget for dig? Du kan bestille på vores hjemmeside www.raworganics.dk eller ringe på +45 89 88 32 16. Vi har gratis fragt og leverer direkte i din postkasse indenfor 48 timer efter bestilling. Hvis du har spørgsmål eller tvivl, så er du altid velkommen til at ringe til os. Vi har en 4,7 -stjernet bedømmelse på Trustpilot baseret på 237 anmeldelser.

raworganics.dk / +45 89 88 32 16 Raw Organic er Danmarks førende leverandør af cannabis-produkter

helse / maj 2022 Lovpligtig information: Raw Organics produkter er registreret som kosmetik, og må ikke benyttes som medicin.

17


helse: tema

EFTER CORONA:

TEMA

Børnesygdomme

De traditionelle børnesygdomme eksisterer stadig Tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet i Danmark er høj, og det er vigtigt, selvom flere af sygdommene er så godt som udryddet herhjemme, siger eksperter. Om vaccination mod Covid-19 også fremover bliver et tilbud til børn, vil tiden vise, men børnelæge tror det ikke. Af: Jannie Iwankow Søgaard / Foto: Shutterstock

D

er er ikke meget, der kan få bekymringsrynkerne til at træde lige så tydeligt frem, som når vores børn bliver syge. Så snart temperaturen viser over 38 grader eller et ukendt udslæt viser sig, kan det gøre forældre urolige. Heldigvis bor vi et sted på planeten, hvor børn sjældent bliver så syge af infektionssygdomme, at de dør af det, og heldigvis kan man i de tilfælde, hvor et barn bliver alvorligt syg, få højt specialiseret behandling og hjælp i det danske sundheds­ system. Mange børn rammes i Danmark i løbet af deres barndom af flere af de traditionelle børnesygdomme. Sygdomme, der netop kaldes sådan, fordi de er så smitsomme, at de fleste vil have nået at have sygdommene, inden de bliver voksne. For eksempel gælder det, at 90 procent af den voksne befolkning har haft skoldkopper som børn, hvorfor de er immune over for sygdommen – for lussingesyge gælder det, at to tredjedele har haft sygdommen i deres barndom. De seks mest udbredte børnesygdomme herhjemme er skoldkopper, kighoste, lussingesyge, tredages-feber, skarlagensfeber og hånd-,

18

fod- og mundsygdom. Disse er sjældent farlige for børn, og der vaccineres derfor heller ikke mod sygdommene med undtagelse af kighoste, som er med i det danske børne­ vaccinationsprogram. Det fortæller Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge på ­Afdeling for Infektionsepidemiologi og ­Forebyggelse på Statens Serum Institut. – Det er alvorlighedskriteriet, der gælder, når man beslutter, hvilke sygdomme børn skal vaccineres imod. Årsagen til, at vi vaccinerer mod kighoste i det danske børnevaccinationsprogram er, at sygdommen kan være alvorlig for særligt helt små børn. Spædbørn kan risikere ikke at få ilt nok, når de hoster, og derfor er det også en sygdom, som vi overvåger specifikt modsat de andre mest alminde­ lige børnesygdomme, siger han. Kighoste er en af de sygdomme, hvor vaccination ikke er en garanti for, at man ikke får den, men hvor risikoen for alvorlig sygdom dog nedsættes markant, hvis man vaccineres. Det gør børn allerede første gang, når de er tre måneder gamle og så igen, når de er fem og 12 måneder samt fem år.


helse: tema

helse / maj 2022

19


helse: tema

­

De seks mest udbredte børne­ sygdomme herhjemme er: Netop kighoste, der er forårsaget af bakterier, og som man kan rammes af ­flere gange i løbet af sit liv, viser sig gerne i samfundet som epidemier med års mellemrum. Den sidste, vi havde i Danmark, startede i sommeren 2019 og fortsatte ind i 2020, hvorefter den stort set forsvandt i takt med nedlukninger og forbedrede hygiejnetiltag grundet corona-­pandemien. – Det er stadig meget få tilfælde af kighoste, vi ser. Normalt vil der være omkring 1000 tilfælde af kighoste på et år – i 2021 så vi kun 80 tilfælde. Det samme kan sagtens gøre sig gældende for andre børnesygdomme, men dem kører vi ikke statistik på, så det kan vi ikke sige med sikkerhed, siger Peter Henrik Andersen.

Ufarlig for de fleste, kritisk for de få De andre hyppige børnesygdomme er som sagt sjældent farlige for børn. Nogle gange opdages det slet ikke, at et barn er inficeret. Det er dog ikke ensbetydende

20

Skoldkopper Kighoste Lussingesyge Tredages-feber Skarlagensfeber Hånd-, fod- og mundsygdom

med, at det ikke sagtens kan være ubehageligt for et barn at blive syg med en af de hyppigt forekommende børnesygdomme. For eksempel kan tredagesfeber give meget høj feber, uden man umiddelbart kan finde en årsag hertil i begyndelsen, idet det karakteristiske udslæt først viser sig nogle dage senere. En anden af de almene børnesygdomme er lussingesyge, der er kendetegnet ved først nogle dage med feber og senere hen et

udslæt på kinderne, der ligner, man har fået en lussing. Sygdommen kan i ganske få tilfælde forårsage komplikationer. Det fortæller Niels Fisker, der er specialeansvarlig overlæge på H.C. Andersen Børnehospital på Odense Universitetshospital. – Der er den udfordring med lussingesyge, at den har en forkærlighed for røde blodlegemer, hvilket betyder, at der er børn, om end ganske få, der efter en infektion vil opleve at få blodmangel. Det mest alvorlige ved sygdommen er dog, hvis en gravid bliver smittet, idet lussingesyge kan være farligt for fosteret, siger han og pointerer, at gravide kan få taget en blodprøve for at se, om de allerede har haft sygdommen. Niels Fisker nævner også skoldkopper som en sygdom, mange børn får, og som man traditionelt ikke har vaccineret imod, idet de fleste børn får et mildt sygdomsforløb. Men fremadrettet kan det måske ændre sig, idet nye data viser, at der er


helse: tema

nogle få børn, der risikerer at få alvorlige komplikationer.

Jeg tvivler på, at tilslutningen til MFR-vaccination vil falde. For at sige ja til en vaccine skal der helst være en gevinst for den enkelte, og det er der her.

Vaccination er alfa omega I Danmark har vi et vaccinationsprogram, som tilbydes alle børn gratis. Følger et barn hele programmet, vil det være godt beskyttet mod følgende 10 sygdomme: difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Hib-infektion, pneumokoksygdom, mæslinger, fåresyge, røde hunde og livmoderhalskræft/ analkræft/kønsvorter. Flere af sygdommene i vaccinationsprogrammet er så godt som udryddet i Danmark, men det betyder ikke, at det er en god idé at fjerne disse fra programmet, siger Niels Fisker. – En sygdom som børnelammelse er, når man lever i Danmark under normale omstændigheder, ikke en reel fare. Men der er områder i verden, for eksempel i Indien og Pakistan, hvor vaccinerne på grund af genetik og dårlig ernæring virker dårligere, og her er der risiko for, at der kan opstå epidemier. Og rejser man ud som nødhjælps­ arbejder eller rygsæks-rejsende i sådanne områder uden at være vaccineret, kan man ­risikere at få en infektion, der potentielt kan være livstruende, fortæller han. Det samme gælder for sygdommen influenza type b, som man også vaccinerer mod i det danske børnevaccinationsprogram. Sygdommen er praktisk talt udryddet i Danmark, men findes dog stadig visse steder rundt om i verden, hvor man som uvaccineret kan risikere at få sygdommen, der kan resultere i meningitis og strubelågs­ betændelse.

Peter Henrik Andersen, afdelingslæge, SSI.

Når børn får den såkaldte MFR-vaccine i 15-månedersalderen, er de beskyttet mod henholdsvis mæslinger, fåresyge og røde hunde. Sygdomme, som mange voksne født før 1987, hvor vaccinen blev indført, har været ramt af. Af de tre er mæslinger klart den farligste at blive ramt af. De fleste kommer sig, men der er en lille risiko for at, man udvikler et alvorligere sygdomsforløb. – Mæslinger er en infektion, som kan gå ind og ødelægge immunforsvaret. Det betyder, at man efterfølgende risikerer at udvikle en bakterieinfektion oveni, som man kan blive meget syg af. Og selvom det er sjældent, sker det også, at mennesker, der rammes af mæslinger, får en immunreaktion i hjernen 10 til 15 år senere, der betyder, at de udvikler fremadskridende hjernebetændelse, som de ender med at dø af, siger Niels Fisker. Tilslutningen til det danske børnevaccinationsprogram har ligget højt i en lang årrække. Det er mellem 90 og 100 procent af en årgang, der tager imod tilbuddet om at få de vaccinationer, som tilbydes. Det skyldes ifølge Niels Fisker, at danskerne generelt har en høj grad af tillid til myndighederne. Og det er vigtigt, at så mange som mu-

ligt tager imod vaccinationerne, idet de ikke kun beskytter den enkelte mod alvorlig sygdom, men også beskytter den andel af børn, der af forskellige årsager risikerer at blive alvorligt syge på trods af vaccination eller simpelthen ikke tåler at blive vaccineret. Der er dog et mindretal af forældre, der ikke ønsker at

deres barn følger børnevaccinationsprogrammet. Den gruppe er svære at nå, fortæller Niels Fisker. – Lige meget, hvad man gør, så er der altid nogen, der vælger noget andet. Og der eksisterer nogle verdensomspændende konspirationsteorier, som nogle mennesker bliver grebet af og tror på. Men

Sunde fedtsyrer i varianter til store og små Unik kombination af essentielle flerumættede fedtsyrer, fremstillet af ansvarligt udvundet fiskeolie og kæmpenatlysolie. Lær mere om Equazen på novasel.dk. Købes i Matas, helsekostbutikker og på udvalgte apoteker.

helse / maj 2022

21


helse: tema

­

Lige meget, hvad man gør, så er der altid nogen, der vælger noget andet. Og der eksisterer nogle verdensomspændende konspirationsteorier, som nogle mennesker bliver grebet af og tror på. Niels Fisker, specialeansvarlig overlæge på H.C. Andersen Børnehospital på Odense Universitetshospital.

hvis bare der er nok voksne mennesker, som stoler på, at det er fornuftigt at vaccinere deres børn, så vil de få uheldige børn, hvis forældre ikke lader deres børn vaccinere, eller som er så syge, at de ikke tåler det, være dækket af flokimmunitet, siger han. Niels Fisker kender udmærket til vaccinemodstanderes argument om, at de foretrækker, at deres børn bliver naturligt immune fremfor at blive stukket med en nål. Men den holdning er dybt problematisk, påpeger han og beskriver med et billede hvorfor. – Det lyder besnærende med naturlig immunitet. Men vi taler altså ren statistik, når vi taler sygdom. Hvis vi sender 10.000 biler ud at køre med personer uden sikkerhedssele på og 10.000 ud, der har sikkerhedssele på, så kan alle forstå, at langt de fleste har gode køreture, og at alt vil forløbe fint. Men vi skal også tale om dem, der ikke kom tilbage og kunne fortælle om køreturen, fordi de kørte uden sikkerhedssele. Og for eksempelvis pneumokokker, som vi vaccinerer imod, de findes altså stadig. Så dem, der ikke bliver vaccineret, de har langt større risiko for at blive ramt af sygdommen og blive alvorligt syge, siger han.

Covid-19-komplikationer for børn Siden coronapandemien ramte Danmark i første halvdel af 2020, har danskerne skullet forholde sig til en ny sygdom. En sygdom, som i lige så høj grad rammer børn som voksne. Det viste sig dog tidligt, at Covid-19 statistisk set ikke var så farlig for børn som for voksne. Tal fra Statens Serum Institut viser for eksempel, at selvom 46 procent af de 0-15-årige var

22

smittet med Covid-19 fra 15. december 2021 til 15. februar 2022, var det blot 0,4 af disse, der endte på hospitalet. Selvom Covid-19 ikke er en børnesygdom, har det dog i forbindelse med pandemien vist sig, at børn, der har fået corona, har en særlig risiko for at udvikle MIS-C. Det er en komplikation, som i sjældne tilfælde kan støde til to til seks uger efter, at barnet har været smittet med Covid-19, og ifølge Niels Fisker er det den komplikation mere end selve smitten med Covid-19, man som børnelæge frygter. MIS-C er en betændelsestilstand, der resulterer i, at immunsystemet reagerer voldsomt, og at flere organer påvirkes. Det er en alvorlig komplikation, som i værste fald kan være dødelig. – Tilstanden er ubehagelig, men heldigvis kan vi stille diagnosen og er gode til at behandle den. Og i Danmark har vi på nuværende tidspunkt ikke haft nogle dødsfald som følge af MIS-C, siger Niels Fisker, der peger på, at risikoen for at udvikle MIS-C formentlig er mindre, efter Omikron-varianten har overtaget for tidligere varianter.

Slut med at vaccinere børn imod Covid-19? Kort før årsskiftet blev det muligt for børn ned til fem år at blive vaccineret mod Covid-19. Tilslutningen er aldrig blevet lige så høj, som den er for børnevaccinationsprogrammet. Men endnu lavere er tilslutningen imidlertid til den influenzavaccine, som alle to til seksårige ekstraordinært blev tilbudt før årsskiftet. Hos SSI tror afdelingslæge Peter Henrik Andersen dog ikke, at den lidt lavere tilslutning til Covid-19-vaccinationerne

God beskyttelse Følger et barn hele program­ met, vil det være godt ­beskyttet mod følgende 10 sygdomme: difteri, stiv­ krampe, kighoste, polio, Hib-infektion, pneumo­ koksygdom, mæslinger, ­fåresyge, røde hunde og ­livmoderhalskræft/anal­ kræft/kønsvorter.

og den meget lavere tilslutning til influenza-vaccinationerne vil få indflydelse på den store opbakning til det traditionelle børnevaccinationsprogram. – Jeg tvivler på, at tilslutningen til MFR-vaccination vil falde. For at sige ja til en vaccine skal der helst være en gevinst for den enkelte, og det er der her. Da der blev tilbudt influenza-vacciner til de mindste, handlede det om at nedsætte ­risikoen for de ældste, og så er man ude i, om man skal tage en vaccine for andres skyld, siger han. Endnu ved man hverken, om Covid­­-­­19eller influenzavaccine bliver et fast tilbud til børn. Niels Fisker, der kalder Omikron-­ varianten for naturens egen Covid-19-­ vaccination, tror imidlertid ikke, at børn fremover vil blive tilbudt vaccination imod Covid-19 – i hvert fald ikke så længe, Omikron, der er mildere end tidligere varianter, dominerer. Hvad han derimod håber, er, at tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet vedbliver at være høj. – Folk skal have lov at have deres egen holdning, men samtidig skal vi som samfund tage højde for, at der er børn, vi skal hjælpe. Jeg er ikke fortaler for tvangs­ vaccination, men jeg kan ikke forstå folks modstand mod noget, der er så godt ­undersøgt, som de vacciner, der indgår i ­børnevaccinationsprogrammet er, siger han.


helse: xxxx

Dit barns syn på verden er noget af det smukkeste Lad os passe på det 2 ud af 3 børn i alderen 5-7 år med synsproblemer bliver overset. Med vores børnebog kan du nemt og underholdende vurdere dit barns syn, imens I læser. Kom ned og hent bogen i din nærmeste Synoptik butik og læs mere på synoptik.dk/barnetssyn

synoptik

BOGEN ER

GRATIS

helse / maj 2022

23


helse: klumme

PSYKOLOGEN

Skriv til Jeanne på Helse’s facebook

Det svære valg Børnesygdomme er en række smitsomme sygdomme, der, som det ligger i navnet, oftest rammer børn. Man kan ikke sige børnesygdomme uden også at sige vaccination. Udviklingen indenfor vores sundhedssystem har gjort, at vi i dag kan vaccinere mod de farligste børnesygdomme med risiko for de største komplikationer med den såkaldte MFR vaccine. En vaccine mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Vi kender diskussionen mellem de “vaccine forskrækkede” og fortalerne for vacciner. Den snak fik en ny dimission under den seneste coronapandemi. For pludselig meldte der sig en ny i klassen. Nu skulle forældre forholde sig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at lade deres børn i alderen 5-11 år vaccinere. Et udvidet vaccinationsprogram, der påvirker dit barn og mit barn. Der har været rejst mange argumenter for og imod. Og på baggrund af de tilgængelige data har vi set de samme data føre til helt modsatte konklusioner. Der er ikke et åbenlyst rigtigt eller forkert svar. Vigtigste og tungeste argument “for” har været samfundseffekten af at vaccinere. Normalt, når vi ­taler om vacciner, forholder vi os til effekten for den, der skal lægge arm til. Vi vaccinerer med MFR vaccine for at undgå, at barnet skal få sygdommene som voksen, hvor følgerne er langt værre. Med vaccinen

Jeanne Fløe mod Covid-19 blev argumentet at passe på nogle andre. Og så igen. Helt så enkelt er det næppe. For det barn, der gør sig mange bekymringer om Covid-19, kan der måske være en værdi i den tryghed, en vaccine giver. Både de, der mener, at børn skal vaccineres, og de, der mener det modsatte, vil i kompleksitetens navn kunne trække linjerne skarpt op. Begge kan have en tendens til at overdrive de risici og usikkerheder, der er forbundet med det ene eller det andet valg. Så forestil dig lige at være forælder og skulle træffe det rigtige valg på dit barns vegne. Man kan vælge at forberede sit barns immunforsvar ved hjælp af en vaccine, der samlet set må betegnes som sikker. Eller man kan vælge at lade være, hvorved barnet vil få en sygdom, som det i de fleste tilfælde vil klare sig fint igennem. Måske er der bivirkninger til vaccinen, vi endnu ikke kender, men det forventer vi ikke, og risikoen er i så fald formentlig lav. Måske er der langtidseffekter af Covid-19, som vi endnu ikke kender, men det forventer vi ikke, og risikoen er i så fald formentlig lav. Eller som Kirke­gård skrev: Gift dig, gift dig ikke, du vil fortryde begge dele.

I Helse, kan du møde p­ sykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil ­skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efter­ følgende mulighed for at ­stille spørgsmål ­eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB. Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående ­mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der ­berører dit eget liv. Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-­ tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret ­psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk ­Sygehus i Esbjerg. Side­ løbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen – på Islands Brygge i København.

Pludselig meldte der sig en ny i klassen. Nu skulle forældre forholde sig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at lade deres børn i alderen 5-11 år vaccinere.

24


FÅ HELSE I ET ÅR FOR KUN

Få dit eget Helse hver gang?

KR.

229,Inkl. porto og ekspeditionsgebyr

Modtag inspiration og viden til en sund livsstil direkte i din egen postkasse. Få 10 numre af Helse for kun kr. 229,-

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 10 udgivelser og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber resten af 2021 og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

helse / maj 2022

25


helse: tema

TEMA

Børnesygdomme

Få styr på dit barns fordøjelse Er dit barn forstoppet, er I desværre langt fra alene. Salget af afføringsmidler til børn taler deres tydelige sprog. Movicol Junior og Laktulose sælges hver dag på apoteker i stort antal – ca. 100.000 pakker Movicol junior om året ifølge apotekernes salgs-database. Af: Anette Straadt, sundhedsplejerske / Foto: Shutterstock

F

ordøjelsen har afgørende betydning for kroppens sundhed. Den sørger blandt andet for optagelse af næring til dit barns celler, og ca. 70 pct. af immunforsvaret sidder her. Hvis der er ubalance, kan det derfor resultere i et påvirket immunforsvar som enten bliver sløvt, overreagerer med allergi, eller begge dele. Mange familier oplever, at barnets forstoppelse vender tilbage, hvis de pauser med medicin. Årsagen til problemet er således ikke løst. I artiklen her ser vi på, hvilke årsager, der kan være til forstoppelse, og hvordan I selv kan arbejde med dem. De fleste ved, at det er vigtigt at få væske og fibre nok, især hvis der er tendens til forstoppelse. Faste toilettider og tryghed omkring toiletbesøg er også vigtige redskaber. En del familier oplever dog at disse tiltag ikke er nok ved forstoppelse – det bevidner de høje salgstal. Heldigvis viser den nyeste

viden om tarmens bakterier og funktion, at der er mere, vi kan gøre for at hjælpe barnet til en normal fordøjelse.

Vigtig bakteriebalance i tarmene Raffineret kost, travl livsstil, manglende tilførsel af gode bakterier f.eks. via syrnede madvarer, manglende kontakt med naturen og ikke mindst medicinsk behandling med antibiotika og syrepumpehæmmere har negativ indflydelse på tarmbakteriernes tilstand. En aktiv indsats for at optimere dit barns bakteriebalance i tarmene er derfor et vigtigt redskab. Basis for en sund fordøjelse er sund og varieret kost med grøntsager og fuldkorn samt omega 3 fedtstoffer og vitaminer/næringsstoffer til tarmens slimhinde. Fibrene fra grøntsager og fuldkorn virker som mad, præbiotika, for de gavnlige bakterier. Især løg, jordskokker, loppefrøskaller og kolde kogte kartofler har præbiotiske egenskaber.

Basis for en sund fordøjelse er sund og varieret kost med grøntsager og fuldkorn samt omega 3 fedtstoffer og vitaminer/næringsstoffer til tarmens slimhinde. Anette Straadt, sundhedsplejerske

26

De gavnlige bakterier skal også tilføres direkte. Dem finder I f.eks. i syrnet mad som A38, kefir samt surkål. Ikke alle børn er dog så begejstrede for disse madvarer. Derfor kan I med fordel vælge en genvej med et tilskud af gode bakterier også kaldet probiotika. Probiotika findes tilpasset dit barns alder og kan købes på apoteket, matas eller i helsekostbutik. Samtidig med sund fiberrig kost og tilskud af probiotika er det en rigtig god idé at få dit barn tjekket for skævheder hos en manuel behandler f.eks. osteopat eller kiropraktor. Skævheder og stramninger i kroppen kan bl.a. påvirke nervus Vagus, der styrer en stor del af fordøjelsen. Hvis ikke I oplever bedring indenfor tre til fire uger med fiberrig kost, probiotika og afbalancering af eventuelle skævheder i kroppen, kan det være relevant at se på mulige fødevarereaktioner, der forstyrrer fordøjelsen. Klassisk allergi med IgE antistoffer kan måles i en blodprøve hos egen læge. Kroppen kan dog reagere på fødevarer på andre måder. Nogle læger estimerer, at det kun er ca. halvdelen af alle fødevarereaktioner, der kan måles med IgE eller histamin-blodprøver. For at finde frem til eventuelle fødevarereaktioner kan der derfor være brug for at følge en udelukkelsesdiæt. Typisk vil man starte med de fødevarer, der hyppigst giver problemer hos børn: mejeriprodukter og/


helse: tema

eller gluten. Udeluk fødevarerne i 3-4 uger og hold øje med, hvilke resultater det giver.

Undgå faldgruber Alternativ til udelukkelsesmetoden kan være en IgG blodprøve for 90 forskellige fødevarer taget med en fingerprik-test og sendt til et laboratorium f.eks. i Tyskland. Denne test er ikke anerkendt i det danske sundhedsvæsen og er med egenbetaling, men erfaringen fra børnefamilier er, at det kan være en god støtte. Testen viser et bud på, hvilke fødevarer kroppens immunforsvar reagerer på netop nu. Få meget gerne hjælp af en dygtig kostfaglig person, når I arbejder med jeres barns diæt for at undgå mangel på næringsstoffer eller andre faldgruber. Hvis dit barn får modermælkserstatning, så skift til en anden type. De fleste modermælkserstatninger i Danmark er lavet på komælk. Studier viser, at de store komælksproteiner kan være svære at fordøje for nogle babyer. Vælg en type med delvist eller helt spaltede (hydrolyserede) proteiner. Se også efter mærker, der indeholder HMO (humane mælke oligosakkarider). HMO er særlige fibre i modermælk, som gavner tarmens bakterier. For nuværende sælges i Danmark produkterne Nan Supreme med delvist spaltede proteiner og Althera med spaltede proteiner som samtidig indeholder HMO. Althera købes på apoteket. Det er også vigtigt at huske, at fordøjelsen også hænger meget sammen med psyken. Hvis dit barn oplever psykiske svære perioder, kan det også medvirke til forstoppelse. Forstoppelse hos børn skal tages alvorligt. Tarmsystemet har så

stor betydning for hele kroppens sundhed og i det hele taget for barnets trivsel. Lad ikke afføringsmedicin stå alene, men hav fokus på at finde årsagen så dit barn fremadrettet kan få en velfungerende fordøjelse.

helse / maj 2022

27


helse: klumme

BLIV HJERNESMART Unge behøver fællesskaber på tværs af aldre Det er blevet maj og tid til konfirmationer i det danske land. Det er også tidspunktet, hvor mange gæster overvejer, om de skal holde en tale, skrive en sang ­eller lave et andet indslag til festen. Jeg synes, det er en oplagt anledning til som voksen at give et bidrag ind i den unges liv. Nutidens unge lever i høj grad deres liv i det, forskere kalder ”horisontale fællesskaber”. Det vil sige med nogle, der er på samme alder plus/minus et år. I tidligere tider var man mere sammen på kryds og tværs: Legede med dem på vejen, der var væsentligt ældre og yngre. Havde flere mødesteder med ældre generationer, måske i familien og i hvert fald også gennem de (fælles) medier, hvor mange studieværter havde en vis alder, og mange programmer havde voksne som hovedpersoner. I dag er mange børn og unge hovedpersoner på tværs af livsarenaer: På medier, hvor kanaler er skræddersyet til dem, på sociale medier, hvor de er i samspil med hinanden, i horisontale fællesskaber i skole og fritidsliv. Det kunne man fristes til at tro var noget godt. Men det er det ikke. Det fostrer desværre ensomhedsfølelse. Mange unge mangler i dag meningsfuldt samvær med nogen, der kan introducere dem til livet ud over deres egen alder. Ungdomsforskeren Søren Østergaard konstaterer, at rekordmange unge føler sig ensomme i disse år, og at dette blandt andet skyldes, at de voksne er forsvundet ud af deres liv. I 2015 gav halvdelen af eleverne på 7.-9. klassetrin udtryk for, at de havde nogle voksne ud over forældrene, som de brugte til at tale med. På fem år faldt dette tal til blot en tredjedel. Dette skyldes blandt andet, at mobiltelefonen er ­blevet en smartphone. De svar, unge tidligere søgte via deres forældre, kan nu googles. Og årene har mindsket de naturlige berøringsflader og samtaler på tværs af generationer, som når man for eksempel ringede for at få fat på sin ven men fik faren eller ­moren i røret. Jeg har skrevet sangen ”Smukke skud”, der bruges som konfirmationssange i både kirker og til konfir-

28

mationsfester. Den sidste linje i hvert vers lyder: ”Og vid millioner har gjort det før.” Jeg har skrevet den for at give et lyrisk alternativ til de stærke kræfter, der forsøger at usædvanliggøre unge. I årevis har unge fået tudet ørerne fulde af, at deres liv er markant forskellige fra andre generationers. De bildes ind, at fordi de digitale, materielle og psykologiske rammer er anderledes, end forældrenes og bedsteforældrenes, kan de ikke for alvor bruge ældre til noget. ­Deres svar skal søges – og problemer løses – ved at kigge til siden … til jævnaldrende. Vi voksne må ikke vælge tavsheden. Vi må ikke hoppe på idéen om, at de unge skal lades være … passe sig selv med deres venner og deres skærm. De unge behøver hjælp til perspektivering. De behøver et sprog til at udfordre ­kulturens fikse idéer og dagligdagens gruppepres. Konfirmationstiden er en oplagt anledning til at melde sig på banen som en tydelig, kærlig og perspektiverende voksen. At minde om, at man som ung er et smukt skud på menneskehedens stamme; en del af en større helhed.

Anette Prehn Anette Prehn er sociolog, iværksætter og forfatter til bestsellerbøger, bl.a. Hjernesmarte børn, ­Hjernesmart ledelse og Hjernevenner-serien. Hendes motto er ­”forskning til folket”, og hun er drevet af at give mennesker værdifuld og brugbar viden om ­socialpsykologi og ­hjerneforskning; om livet vi lever med hinanden. Læs mere: www.hjernesmart.dk

Mange unge mangler i dag meningsfuldt samvær med nogen, der kan introducere dem til livet ud over deres egen alder.


Advertorial

Proteinrig kost hos gravide med overvægt mindsker vægtøgning og halverer antallet af kejsersnit Nyere, dansk forskning viser, at en kost med et højt indhold af protein og komplekse kulhydrater gør det lettere at begrænse vægtøgningen under graviditeten, og øger sandsynligheden for en naturlig fødsel. Af: Nina Geiker, Lektor og forskningsgruppeleder på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet / Foto: Shutterstock

Magre mejeriprodukter, fisk, æg og kød er gode kilder til protein og med til at holde dig mæt I projektet Sund Mor – Sundt barn, har vi under­ søgt, hvordan en kost med en høj andel af pro­ teiner og komplekse kulhydrater påvirker væg­ tøgningen og komplikationer under graviditet og fødsel hos 279 kvinder med overvægt. Projektet er gennemført i et samarbejde imellem Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet og Herlev Gentofte Hospital. Kosten, som halvdelen af kvinderne spiste fra graviditetsuge 13 og indtil deres fødsel, havde enten et højt indhold af protein fra magre mejeri­ produkter, fisk, æg og kød, og dertil overvejende komplekse kulhydrater, som f.eks. grove grønt­ sager, fuldkornspasta, -brød og -gryn. Den anden halvdel fulgte de nationale kostanbefalinger gældende fra 2004-2012, med normalt indhold af protein og alle typer kulhydrat. Færre komplikationer og mindre vægtøgning Vores projekt viste en god effekt. De kvinder, der spiste en høj andel protein og komplekse kulhydra­ ter i deres måltider, fik udført halvt så mange kej­ sersnit, som de kvinder der fulgte den anden kost. De oplevede også markant færre komplikationer under deres graviditet og fødsel generelt. Ud over de markante og væsentlige kliniske fund, tog kvinder i gruppen med høj andel protein og komplekse kulhydrater i kosten, knap to kilo mindre på end kvinderne i den anden gruppe (6,8 vs. 8,5 kg). Begge grupper af kvinder i ­projektet tog markant mindre på i vægt under deres graviditet end øvrige gravide kvinder med overvægt, der tager 13,5 kg på i gennemsnit. I vores forsøg, var der var ingen forskel på babyerne, hvor begge grupper af kvinder fødte børn, der alle var sunde og raske, og som tilmed havde samme vægt og længde, som babyer født af kvinder med normalvægt. Efter fødslen er projektet forsat, hvor børnenes sundhed, vækst og udvikling følges i en kohorte; vi afslutter 5-års undersøgelserne i december 2022.

Du varetager dit barns sundhed ved selv at gøre noget aktivt Som kommende mor kan du gøre en stor forskel for din egen og dit barns sundhed. I projektet havde vi stor fokus på, at det var en kostændring, der er mulig i en normal hverdag, og som består af normale og tilgængelige danske råvarer. Det var også vigtigt, at det ikke skulle være en slankekur, men at maden mættede og indeholdt den rette næring til at understøtte de gravide kvinder og børnenes vækst og udvikling i maven. Vigtigst er, at magre ­kilder til proteiner og komplekse kulhydra­ ter lander på tallerkenen i stedet for lyse og fine kulhydrater og fed, næringsfattig mad.

Tips & tricks – hvad kan jeg gøre som vordende mor • Brug en frokosttallerken • Fyld halvdelen af din tallerken med grove grøntsager som fx kål, rodfrugter, ærter og bønner • Spis magre kødtyper som fx schnitzler af gris, magert kalve- og oksekød • Spis fisk – både magre og fede typer (undgå rovfisk) • Spis proteinrige kilder fra planteriget som fx kikærter, linser og bønner • Spis magre mejeriprodukter med højt proteinindhold som fx skyr og ylette • Spis fuldkornsprodukter som fx rugbrød med hele kerner og grovvalsede havregryn • Brug nødder, frugt og grønsagsstænger som snaks • Stop med at spise, når du ikke er sulten længere • Drik vand, når du er tørstig • Kom ud på cyklen, gå en tur og tag trappen, også selvom du bliver forpustet – det er godt for både dig og baby!

Projektet Sund Mor – Sundt Barn har modtaget økonomisk støtte fra Nordea Fonden, Svineafgiftsfonden, Mejeriets Forsknings Fond og Landbrug & Fødevarer samt produkter fra LEGO Charity, PharmaNord og Pharmo Vital. Ingen af ovenstående har haft indflydelse på design, gennemførelse, databearbejdning eller fortolkning af resultater. Denne artikel er skrevet af Nina Geiker og omkostningerne til tryk i Helse er finansieret af Landbrug & Fødevarer.


helse: fokus

HVERT

10.

BARN BLIVER SKABT UDENFOR DOBBELTSENGEN Danmarks første reagensglasbarn hedder Troels Renard Østbjerg og kom til verden i 1983. Siden dengang er fertilitetsbehandling blevet langt mere udbredt, og hvert år udføres cirka 40.000 fertilitetsbehandlinger i Danmark. Det svarer til, at omkring hvert tiende barn kommer til verden efter fertilitetsbehandling. Kilde: Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse, TV2 og Danske Regioner.

30

FOKUS

Fertilitet


helse: fokus

Når reagensglas og insemination trumfer dobbeltsengen Herhjemme bliver hvert 10. barn til på et hospital eller en fertilitetsklinik i stedet for i dobbeltsengen. Årsagen skal primært findes to steder: Mænds faldende sædkvalitet, og at mange kvinder udskyder ønsket om at blive mor, til de er i midten af 30´erne. Årligt oplever flere tusinde par herhjemme udfordringer med at blive forældre, en proces som er både fysisk og psykisk krævende. Af: Mette Buch Jensen / Foto: Privat og Gyldendal

E

nsomhed, et hak i hele ens identitet og dyb udmattelse. Sådan kan seks år sammenfattes, når man spørger 40-årige Tina Rosenvinge fra Odder i Østjylland. Hun og hendes mand Lennart var ufrivilligt barnløse i en ­årrække, og ønsket om et barn virkede fjernt og urealistisk. – Der er rigtig meget på spil. Hele ens selvforståelse og drømmen om at skabe en familie er i frit fald. At være ufrivilligt barnløs bliver pludselig et livsvilkår, som man ikke selv er herre over, siger Tina Rosenvinge. Hun og hendes mand er en del af den statistik, som beskriver hvor vanskeligt det er for mange at blive forældre. Når man har forsøgt at blive gravid i mere end et år, uden at det lykkes, kategoriserer verdenssundhedsorganisationen WHO infertiliteten som en ­sygdom. Og

blandt de 25-45-årige ­kvinder og par herhjemme er ufrivillig barnløshed den mest hyppige kroniske sygdom og ses oftere end astma, dia­betes, psykiske sygdomme, kræft og hjerte-kar-sygdomme. Selvom ufrivillig barnløshed rammer så mange, er fraværet af evnen til selv at skabe et barn ofte forbundet med ensomhed. – Det var ekstremt ensomt, selvom vi fik en enorm støtte fra familie og venner. Vi kendte ingen andre, som stod i samme situation som os, og vi havde ikke energien til at ses med mange. Så vi blev ofte nødt til at trække os og isolerede os i perioder. Det føltes, som om vi var de eneste, der ikke selv kunne få børn, fortæller Tina Rosenvinge.

Et globalt problem Ufrivillig barnløshed er en velkendt problematik, også i et globalt perspektiv. På verdensplan er omkring 186 ­millioner mennesker påvirket af infer-t­ ilitet, fortæller professor Peter Humaidan, som forsker i mænds sædkvalitet

Lup på fertilitetsbehandling Fertilitetsbehandling dækker over mange forskellige behandlinger mod barnløs­ hed. De mest almindelige er hormon­ stimulation, insemination med ­partnerens sæd eller donorsæd samt ­reagensglasbehandling (IVF). Ufrivilligt barnløse tilbydes tre IVF-behandlinger i offentligt regi. Kunstig befrugtning eller assisteret reproduktion, som man også kalder det, blev indført som hospitals­ behandling til barnløse par i 1987. Kilde: Danske Regioner og Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse.

helse / maj 2022

31


helse: fokus

PÅ VERDENSPLAN ER OMKRING Nye initiativer I efteråret 2021 præsenterede ­Danske Regioner en række initia­ tiver, som skal skabe bedre ­betingelser for de kvinder, mænd og par, som er i fertilitetsbehand­ ling. Udspillet fokuserer blandt ­an­ det på den forebyggende ind­ sats, på de ­psykiske udfordringer ved at være ­ufrivilligt barnløs samt en opdatering af lovgivningen på området, så fertilitets­patienter er ligestillede, uanset ­geografisk ­placering. I den ­forebyggende ­indsats afsætter regionerne 10 millioner kroner til hjemmetests for ­klamydia. Sundhedsstyrelsen anslår, at ­klamydia hvert år er årsag til 480 tilfælde af ­ ufrivillig barnløshed. Kilde: Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse og Danske Regioner.

og infertilitet. Peter Humaidan er professor på Aarhus Universitet og speciallæge i gynækologi og obstetrik på Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive. Han henviser blandt andet til en meget omfattende undersøgelse, som viser, at der i en 40-årig periode er sket en halvering i antallet af sædceller hos mænd i den vestlige verden. – Det har stor betydning, for der skal være en vis mængde sædceller af en vis kvalitet for at øge muligheden for at befrugte et æg. Samtidig ser vi, hvordan andelen af DNA-skader stiger og dermed påvirker sædcellernes kvalitet negativt. Så vi har en enorm udfordring i både kvantitet og kvalitet. Når det handler om kvaliteten af sædcellerne, så er den gode nyhed, at man heldigvis kan gøre rigtig meget

MILLIONER MENNESKER PÅVIRKET AF INFERTILITET selv, siger Peter Humaidan. Vi skruer tiden tilbage til 2014, hvor Tina Rosenvinge og hendes mand beslutter sig for at få børn. Hun er 33 år, han er 39 år. Og beg-

Vi oplevede at miste tre gange. Det føltes så tomt og surrealistisk hver eneste gang. Men efter tredje tab begyndte lægerne for alvor at stille spørgsmål og grundigt undersøge, hvad der kunne være galt. Tina Rosenvinge.

32

186


helse: fokus

ge er fuldstændigt uforberedte på dét, der venter dem. Efter en periode uden at opnå graviditet, kommer parret i fertilitetsbehandling, og allerede i andet forsøg bliver Tina Rosenvinge gravid. – Jeg bliver scannet, og alt er fint. Der er hjerteblink, maven vokser, og vi begynder, som uger og måneder går, at dele den fantastiske nyhed med familie og venner. Men den efterfølgende nakkefoldsscanning viser, at fosteret er dødt. Det er et kæmpechok. Jeg kan ikke huske ret meget fra de dage, fortæller Tina Rosenvinge. Efter tabet af det første barn holder parret nogle måneders pause for at sunde sig. Så følger to år med fertilitetsbehandling, uden resultat. Først i februar 2018 bliver Tina Rosenvinge igen gravid. Men denne gang kan hun mærke, at der er noget galt og beder selv om en tidlig scanning. Den viser, at der er minimale livstegn, og da hun kommer igen en uge senere, viser en ny scanning, at også dette foster er dødt. 10 måneder senere bliver Tina Rosenvinge gravid igen, men mister endnu en gang fosteret. – Vi oplevede at miste tre gange. Det føltes så tomt og surrealistisk hver eneste gang. Men efter tredje tab begyndte lægerne for alvor at stille spørgsmål og grundigt undersøge, hvad der kunne være galt. Alle tal så umiddelbart fine ud,

Landets fem regioner tilbyder overordnet tre typer fertilitetsbehandling:

Fjerde gang va

r lykkens gang

for

Tina og Lenn

art.

så vi blev henvist til udredning på Vestdansk Center for Gentagne Ufrivillige Aborter på Aalborg Universitetshospital. Med den kommende udredning fik vi fornyet håb om, at der var noget at gøre, siger Tina Rosenvinge.

Fokus på kvalitet Hver femte danske mand i 30 års-alderen er udfordret på sin fertilitet, og derfor vil professor og forsker Peter Humaidan gerne slå et slag for, at vi har langt mere fokus på kvaliteten af sædcellerne. Peter Humaidan er forfatter til bogen ”Supersæd”, som udkom på forlaget Gyldendal i foråret 2021. – Man kan godt have et normalt antal sædceller og alligevel ikke være i stand til at gøre en kvinde gravid. Vi skal fokusere på kvaliteten og kigge på sædcellens DNA. Hvis der er DNA-skader, så er det

• Insemination (IUI), som ofte er det ­første valg ved behandling for ufrivillig barnløshed. Insemination foregår ved, at sæd sprøjtes op i livmoderen med et smalt plastikrør. • Reagensglasbehandling, som kan ­udføres på to måder: In Vitro Fertilise­ ring (IVF), hvor modne æg udtages fra æggestokkene og befrugtes med ­mandens sæd i en plastikskål i labora­ toriet, og Intra Cytoplasmatisk Sæd­ celleinjektion (ICSI), hvor en udvalgt sædcelle indsprøjtes i hvert af de ud­ tagne æg, fordi sædkvaliteten er svært nedsat, eller der er meget få befrugte­ de æg ved tidligere IVF-forsøg. • Frysebehandling (FER), som består af klargøring af livmoderslimhinden med hormoner og herefter oplægning af ­optøede, befrugtede æg. Kilde: Danske Regioner.

Giv Helse et “like” på facebook Få seneste nyt, deltag i debatten og vind spændende præmier! helse / maj 2022

33


helse: fokus

dér, vi skal sætte ind. Som enkeltindivider er det svært at undgå pesticider, kviksølv og hormonforstyrrende phthalater, som allerede findes i miljøet. Det er en supertanker, der skal vendes. Vores egen livsstil derimod, den er som en speedbåd og er nem at manøvrere. Her kan vi selv gøre noget, som vil have en markant betydning, siger Peter Humaidan og fortsætter: – Det er ikke raketvidenskab, men handler om at ændre sin livsstil i månederne op til, man ønsker at gøre sin partner gravid. Drop enhver form for nikotin, også snus og e-cigaretter. Drik højst fem genstande om ugen og skru ned for dit indtag af kaffe. Spis mere fisk og fjerkræ og dyrk en halv times motion hver dag, siger Peter Humaidan. Han anbefaler desuden, at man undgår stramt undertøj og flytter sin mobiltelefon væk fra buksernes forlomme. Hvis man tager antidepressiv medicin i form af SSRI-præparater, så skal man tale med sin praktiserende læge om mulighederne. Og sidst, men ikke mindst, så er det vigtigt med hyppig udløsning for at sikre den højst mulige sædkvalitet, siger Peter Humaidan.

Fjerde gang er lykkens gang Fem år efter de første forsøg på at blive mor, får Tina Rosenvinge det endelige svar på, hvorfor hun hele tre gange har mistet et foster. Hun har en meget høj andel af antistoffet cardiolipin i blodet, og det kan forårsage mikroblodpropper i livmoderen. Blodpropperne betyder, at blodtilførslen til fosteret ikke er normal, og det er formodentlig den direkte årsag

Arbejder for større forståelse Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse (LFUB) er en patientfor­ ening for mænd, kvinder og par, som er ufrivilligt barnløse. LFUB ar­ bejder for at skabe større forståelse i samfundet samt sikre den bedst mulige udredning og behandling for ufrivilligt barnløse. Kilde: Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse.

BLANDT DE

25-45årige KVINDER OG PAR I DANMARK ER UFRIVILLIG BARNLØSHED DEN MEST HYPPIGE KRONISKE SYGDOM

Det er ikke raketvidenskab, men handler om at ændre sin livsstil i månederne op til, man ønsker at gøre sin partner gravid. Peter Humaidan, professor på Aarhus Universitet og speciallæge i gynækologi og obstetrik på Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Skive.

34

til de tre ufrivillige spontane aborter. Tina Rosenvinge får ny medicin og på sin 39-års fødselsdag en uventet gave i form af en ny, positiv graviditets­test. – Vi holdt mange følelser tilbage og turde næsten ikke glæde os. Vi var jo blevet ”vant til” at miste. Men på et tidspunkt måtte vi åbne op og tro på det. Vores nærmeste har kendt til alle graviditeter, men vi er begge blevet nødt til at lægge låg på undervejs i mange sammenhænge, for eksempel på arbejde. Det har været hårdt i så mange år. Hvornår vendte det for alvor for dig? – Jeg kunne mærke liv hver dag allerede i 16.-17. uge, og det betød så meget. Men de første tre måneder var de sværeste. Jeg dømte mit barn ude mange gange og var tit grædefærdig. Jeg havde hele tiden et forbehold og en angst for at miste igen. For mig var det ikke muligt at slappe af, før fødslen var godt overstået. Det er så mange år i en venteposition mellem eufori og sorg, mellem håb og tab, og det vil altid være en del af mig, fortæller Tina Rosenvinge. Den 7. marts 2020 kom Ellinor til verden. En sund og rask lille pige. – Vi har fået et barn, og det overskygger alt. Det har været det hele værd, men vi skal også kunne tale om alle nuancerne. Man er tyndslidt efter sådan et forløb, og vi skal navigere i det resten af livet, tror jeg. Vi skal ikke have flere børn, det er et lukket kapitel. Jeg er vanvittig taknemmelig for, at vi har fået hende, og nu skal min krop have fred, siger Tina Rosenvinge. Under sin barsel skrev Tina Rosenvinge bogen PIGELIL, som sætter fokus på ufrivillig barnløshed og alle de svære følelser, der følger med – også ind i moderskabet. Bogen udkom sidste år og er skrevet for at give ufrivilligt barnløse og pårørende et sprog at navigere i og bearbejde alle de svære og tunge følelser, som følger med fertilitetsbehandling og graviditetstab.


helse: xxxx

apotekerne Apotekets multivitamin til jer, der planlægger graviditet

Apotekets Fertilitet er et kosttilskud med vitaminer, mineraler og udvalgte urter – blandt andet zink der bidrager til en normal frugtbarhed og reproduktion, vitamin B6 der bidrager til at regulere hormonaktiviteten, og selen der bidrager til normal dannelse af sædceller. 100% vegansk.

Anbefalet daglig dosis, voksne: 2 kapsler. Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost. Opbevares ved stuetemperatur, beskyttet mod fugt og uden for små børns rækkevidde.

helse / maj 2022

35


helse: fokus

FOKUS

Fertilitet

Fertiliteten har gavn af D-vitamin En voksende mængde forskning peger på, at tilskud af D-vita­ min kan have stor betydning både for muligheden for at blive gravid og for at have en sund graviditet for mor og barn. Af: Carsten Gottlieb / Foto: Shutterstock

D

-vitamin har fået en stadig vigtigere rolle i de generelle sundhedsanbefalinger gennem det seneste årti. ”Solskinsvitaminet”, som produceres naturligt i vores hud, har betydning for immun­ forsvaret, for muskler, knogler og tænder samt for forebyggelsen af en række alvorlige sygdomme, herunder nogle kræftsygdomme. I 2020 øgede Sundheds­ styrelsen således sine anbefa-

36

linger til 10 µg D-vitamin dagligt hele året for en stor gruppe af befolkningen. Senest peger en række forskningsprojekter i retning af, at D-vitamin også har en betydningsfuld indflydelse på kvinders fertilitet og deres chance for en problemfri graviditet.

Forhøjet chance for at blive gravid I forbindelse med fertilitetsbehandling har en række


helse: fokus

To studier blandt kvinder med overvejende europæisk afstamning (og dermed lys hud) viste en fire gange så høj chance for graviditet via IVF for dem, der havde et normalt D-vitaminniveau. s­ tudier påvist, at kvinder med et tilfredsstillende niveau af D-vitamin i blodet (over 30 ng/ mL eller højere) har bedre mulighed for at opnå graviditet. To studier blandt kvinder med overvejende europæisk afstamning (og dermed lys hud) viste en fire gange så høj chance for graviditet via IVF (reagensglasbefrugtning, red.) for dem, der havde et normalt D-vitaminniveau. Et andet studie viste, at donoræg fra kvinder med normalt D-vitamin gav højere graviditetsrate. Årsagen kan være, at D-­ vitamin påvirker slimhindens modtagelighed for et befrugtet æg i livmoderen. Det er også blevet vist, at D-vitamin gav bedre mulighed for en naturlig fødsel og reducerede risikoen for en række graviditetskomplikationer som præklampsi, (svangerskabsforgiftning, red.) ­graviditetsdiabetes, abort ­eller tidlig fødsel. Da der samtidig ikke er påvist nogen form for bivirkning af D-vitamintilskud i anbefalede mængder, anbefales disse af mange fertilitets­ klinikker. Sundhedsstyrelsen anbefaler 10 µg D-vitamin dagligt til gravide.

Tilskud sikrer dit niveau Mange af os får ikke tilstrækkeligt med D-vitamin gennem huden, heller ikke i den solrige årstid. Så det kan

varmt anbefales med et tilskud, hvis I går og drømmer om familieforøgelse. Risikoen for mangel på D-vitamin er statistisk høj hos kvinder, der ikke får tilstrækkeligt sollys eller er overvægtige. Vær opmærksom på, at ikke alle tilskud af D-vitamin er lige effektive. Selvom der efterhånden er et indhold på mindst 10 µg i både D-vitaminpiller og multivitaminpiller med indhold af D-vitamin, kan der være stor forskel på, hvor godt kroppen optager det fedt­ opløselige vitamin i de forskellige tabletter. Et stærkt tilskud, hvis I er utålmodige efter at se en ­effekt af anstrengelserne, er de små, synkevenlige kapsler ved navn D-Pearls. Her er D-vitaminet opløst i en lille dråbe olivenolie, og dermed er det klar til at blive optaget i kroppen, lige så snart du har spist det. Diverse studier har påvist, at D-Pearls har en markant bedre optagelighed end det gennemsnitlige produkt. Selvom du vælger et tilskud af D-vitamin, vil vi ­understrege, at du ikke skal fravælge en tur ud i solen. Det er nu i foråret, den er allermest tillokkende, og hvis du husker at tage sol med måde og undgår middagssolen, er der heller ingen bivirkninger ved dette D-­ vitamintilskud.

“Unikke stole til unikke mennesker” Hos Farstrup bygger vi din helt personlige lænestol specielt tilpasset til dig. Kontakt en af vores forhandlere og oplev glæden ved at sidde godt. Brenderup • Bolighuset Werenberg Glostrup • Stolespecialisten Holbæk • Farstrup Comfort Center Horsens • Møblér Horsens Haarby • Harby Boligmontering Kolding • Stolespecialisten København K • Vestergaard Møbler Lejre • Stolespecialisten Lyngby • Vestergaard Møbler Nakskov • Møblér Ullerslev Næstved • KJEPS Bolighus Odense • Farstrup Comfort Center Århus C • Farstrup Comfort Center

Tlf. 6444 1049 Tlf. 5385 0030 Tlf. 2056 4403 Tlf. 7564 3666 Tlf. 6473 1473 Tlf. 5385 0030 Tlf. 3257 2814 Tlf. 5385 0030 Tlf. 4587 5404 Tlf. 5476 1001 Tlf. 5572 2075 Tlf. 6615 9510 Tlf. 8613 3588

SE MERE PÅ WWW.FARSTRUP.DK

helse / maj 2022

37


helse: fokus

FOKUS

Fertilitet

FERTILITET OG REN ENERGI

En gennemtænkt kostplan i kombination med udvalgte kosttilskud kan være vejen til lykkelige omstændigheder, hvis I har haft svært ved at opnå den ønskede graviditet. Af: Carsten Johansen / Foto: Shutterstock

M

ange par i Danmark har svært ved at blive gravide. Tendensen kendes fra hele den vestlige verden, så der er vist ingen tvivl om, at vores livsstil spiller en vigtig rolle. Der er tilsætningsstoffer i maden og kemikalier i tøjet. Nogle gange kan du ikke undgå at komme i kontakt med de fremmede stoffer, som forstyrrer hormonbalance i din krop og udskyder datoen for en ønsket graviditet. Men selvom du ikke kan undgå alle E-stoffer og alle udstødningsgasser, er der faktisk meget, det potentielle forældrepar kan gøre for at øge chancen for at blive gravid. Helt naturligt. I det følgende kigger vi på nogle af de ting, I kan kaste jer over, før I tager hul på en – ofte meget anstrengende – fertilitets­ behandling.

Folsyre hele vejen Tilskud af B-vitaminet folsyre (som tidligere blev kaldt folinsyre) anbefales af Sundheds­ styrelsen til alle, der overvejer graviditet (400 mg/dag). Folsyre spiller en vigtig rolle ved cellernes vækstdeling, og ved underskud af folsyre er der risiko for misdannelser hos fostret.

38

Det du ved nok I forhold til fertilitet gælder nogle af de samme tommelfingerregler, som hvis du gerne vil sove godt om natten, løbe et maraton eller klare dig godt på arbejde: Drop tobakken, skær ned på spiritussen og vær opmærksom på dit forbrug af koffeinholdige drikke som kaffe, te og ikke mindst cola. Flere undersøgelser har påvist, at disse tre stimulanser har negativ virkning på fertiliteten. Det samme gælder i øvrigt smertestillende medicin af den antiinflammatoriske type som Ipren, Treo og Kodimagnyl. Har du smerter, skal du i stedet vælge midler af paracetamol-typen. Overvægt er en anden fertilitetsnedsættende faktor, der er muligt at arbejde med. Fedtvæv har en forstyrrende effekt på hormonsystemet, fordi fedtvæv omdanner nogle af de hormoner, som har betydning for en normal cyklus. Hormonforstyrrelsen øges med graden af overvægt. Derfor vil problemet også reduceres i takt med, at det lykkes at tabe nogle ekstra kg.

Essentielle fibre Uanset om du skal arbejde med din vægt eller ej – undervægt forringer også fertiliteten – er der al mulig grund til at kaste et kritisk blik på din kostplan, når en familieforøgelse er i overvejelserne. En fornuftig og varieret kost har stor betydning for fertiliteten, fordi en balan-

ceret diæt ikke blot sikrer dig brændstof til kroppens maskineri, men også er en god måde at dække dit behov for de essentielle næringsstoffer, mineraler og vitaminer. Hvis du følger de syv kostråd, er du på rette vej. Husk, at årstidens frugt og grønt altid har flere næringsstoffer end fødevarer, der er blevet transporteret hundredevis af km med fly, båd eller bil. Økologiske grøntsager indeholder flere næringsstoffer end konventionelt dyrkede. Det er generelt vigtigt at få masser af grøntsager, fordi de er en stor kilde til kostfibre. Ud over at stabilisere din fordøjelse og dit blodsukker kan kostfibrene også have regulerende virkning, hvis du har for høje niveauer af østrogen.

Sundt fedt er frugtbart Sunde fedtstoffer er også vigtige at prioritere i kosten. De kan støtte en stabil cyklus og ægløsning. Skru ned for de mættede fedtstoffer, som findes især i mælkeprodukter, kød og generelt i færdiglavet mad (fastfood og de fødevarer i supermarkedet, der er pakket ind i pap og plastic). Benyt i stedet planteolier som olivenolie og rapsolie i madlavningen, og sørg for at integrere frø og nødder i dine måltider. Omega-3 olie er også vigtigt i en fertilitetssammenhæng, fordi de lange fedtkæder forbedrer frugtbarheden. De fisk, som lever i koldt vand, har det største indhold af fedtstoffer; f.eks. laks, makrel og sild, så


helse: fokus

Kyskhedstræet styrker hormonerne I Middelhavsområdet benytter man blade og blomster fra det såkaldte kyskhedstræ til en te, som skulle give ny energi, men man håndterede buskens frugter mere varsomt, da de havde ry for at hæmme kønsdriften – som navnet mere end antyder. Det viser sig dog, at frugterne har en nærmest ­omvendt virkning, da deres aktive stoffer bidrager til den kvindelige hormonbalance og hjælper under menstruationscyklus. Frugterne fra kyskhedstræ, der også kendes under navne som munkepeber og abrahamstrå, sælges som tilskud, der bruger buskens latinske navn ­Vitex agnus-castus og som en del af diverse kombi-tilskud. Ud over at bidrage til en vellykket menstruation, også med henblik på PMS, anbefales disse tilskud desuden til at mindske gener under overgangsalderen.

de er at foretrække. Du kan også tage et omega-3 tilskud i god kvalitet, så du er sikker på at være dækket ind. Ud over deres direkte effekt på frugtbarhed og fertilitet er fedtstofferne også vigtige for de fedtholdige vitaminer A-, D-, E- og K-vitamin, som alle har positiv betydning for fertiliteten. Selvom man spiser fornuftigt, skal det sidste gode råd være en multivitaminpille. Der findes en hel del kombiprodukter, som er målrettet gravide. Disse produkter er sammensat af præcis de næringsstoffer, fertiliteten har brug for, og ofte i en letoptagelig form. Ud over de ovennævnte vitaminer og folsyre er det vigtigt, at tilskuddet indeholder zink, som har betydning for frugtbarheden.

Naturlige alternativer?

Mandens bidrag Mange livsstilsråd gælder både manden og kvinden, når det handler om ­fertiliteten. Men nogle enkelte gode råd styrker især mandens sædkvalitet. I madpyramiden kan manden med fordel spise rigeligt med nødder – især ­valnødder – og på hylden med tilskud skal han frem for alt sørge for at fylde op i sine lagre af zink og selen.

Denne artikel er blevet til i sam­ arbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler. Se mere på www.naturli.dk hvor du også kan finde kilder til den­ ne artikel og søge på andre artik­ ler om naturlige indgange til at styrke fertiliteten.

helse / maj 2022

39


helse: udfordring

Kryds'en Den svære

VIND Saml løsningsordene fra de to kryds & tværs og send det til os, så deltager du i lodtrækningen om et abonnement på Helse. Du får 10 numre af Helse direkte til din postkasse. Værdi 289 kr. inkl porto og ekspeditionsgebyr.

Sudoku Send svaret til HELSE, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle eller udfyld formularen på www.magasinethelse.dk/kryds. Mærk din henvendelse ”Kryds/Helse 05 2022”. Vinderen trækkes den 20. juni 2022. Vinderen får direkte besked og offentliggøres på HELSEs facebook­-side. Husk, at oplyse navn og adresse, så vi kan sende præmien til dig, hvis du er den heldige.

Kryds

40

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.


helse: xxxx

Velvære til kvinder Femisan Contour indeholder Yerba Mate, som bidrager til vedligehold af en sund vægt og zink bidrager til en normal nedbrydning af fedt, kulhydrater og protein. Menosan indeholder salvie, som hjælper til kvinders velvære under både menstruation og overgangsalder samt afhjælper øget svedtendens ved overgangsalderen. helse / maj 2022

41


helse: skønhed

ED

SE

KS P

B E RT E N S A N

AL EF

Lise Grosmann Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

42

I

N

ØN

GE

R

SK

H

Flot i toppen fra bunden

✪✪

✪ ✪✪

& velvære

SKØNHED

Vi kigger mellem hårstråene, og hvad man kan stille op mod vaklende vækst. Forsøger at besvare, hvorfor vi bliver gråhårede. Giver tips til, hvordan man styrker svagt hår. Og fortæller om en behandling, der kan optimere både den naturlige og den købte hårfarve. ”.....de skønne går gennem tilværelsen med langt mere medvind og velsiddende hår end de grimme”. Nogen husker måske, at vi tidligere har citeret filosof Anders Fogh Jensen for disse ord. En anden forsker, psykologen Nancy Etcoff, siger, at det er en evolutionær sandhed, der ikke er skabt af modeindustrien. Og på den baggrund kan man vel så konstatere, at modeindustrien har haft frit spil til at påvirke vores identitets- og selvværdsfølelse. For vi er vores hår, lyder det i en kampagne fra Hårklinikken. It’s more than hair. It’s you”. De af os, der har stået bagest i køen, da der skulle tændes for hår-gener, er næsten tilbøjelige til at give dem ret. Og i hvert fald rose dem for at være de første til at sætte fokus på, at det er fra bunden, forbedring og vedligeholdelse skal ske. Hårklinikkens Extract, som er baseret på planteekstrakter, har således genskabt hårstrå hos kvinder og mænd verden over og inspireret til dagens tætpakkede ­hylder med hårvækstboostere. Hårtab er ofte forbundet med sårbarhed, fordi mange af os føler, at vores iden­titet får et knæk for hvert hårstrå, der falder og ingen erstatning får. Og derfor er der travlt hos ingrediensudviklere og med at aflure ­naturen eventuelle talenter for at genskabe tabt hårherlighed. Det har

foreløbig ført til blandt andet Sandalore, et molekyle, der er en syntetisk udgave af sandeltræ, samt en ligeledes travl forskning i hårbundens komplicerede mikrobiom, hvor senest patchouli, der kendes fra parfumeindustrien, har vist talent. Faktisk udnytter man bladene, der bliver til overs, når parfumørerne har fået, hvad de skal bruge.

Hårtab er ofte forbundet med sårbarhed, fordi mange af os føler, at vores iden­titet får et knæk for hvert hårstrå, der falder og ingen erstatning får. Et andet område, hvor man har haft travlt og forbedringen er til at få øje på, det er inden for hårfarve. Både optimering af den naturlige og den købte. Og det gælder også gråt hår. Det skal ligne sit bedste i dag, hvor stadig flere nægter at flygte fra rynker og grå strå. Det er en ­velkommen signatur for levet liv, og silver glow er blevet eftertragtet selv hos dem, der ikke er der endnu naturligt. Men lad os nærkigge det hele og også, hvorfor man overhovedet bliver gråhåret. Er det f.eks. rigtigt, at man kan blive gråhåret af stress?

Hvorfor bliver håret gråt? De fleste hoveder gråner med en start-gennemsnitsalder i 30’erne stigen-


helse: skønhed

DEN GIVER STÆRKE HÅRSTRÅ Ikke mindst langt hår har mødt udfordringer fra utallige gange vask, føntørring og timevis af sol, som slider og udtørrer, så h­året bliver tørt og glansløst og udsat for at knække. Håret ­reparerer ikke sig selv lige som vores hud, for det er dødt og talgkirtlens beskyttende smørelse når aldrig ud i hårlængderne. Conditioner er et must efter hver vask, og en dybdevirkende hårkur er en rigtig god idé. Denne fra Beauté Pacifique har ­netop de fugt- og fedtstoffer, der genskaber et stærkt hårstrå. Beauté Pacifique Fugtgivende Hårkur, 199 kr. for 200 ml

STRANDLOOK HELE ÅRET Ikke mindst mange med fint hår nyder saltvands afstivende og fyldegivende effekt i håret, men nogen hårhelsebehandling er det ikke. Heldigvis findes der alternativer som denne fra Raunsborg, der kan give strandlook hele året og samtidig tilføre nogle af de urter, som er kendt for at styrke hår og vækst - f.eks. padderokke-, brændenælde-, kamille- og salvieekstrakt samt D-panthenol. Raunsborg udvikles og produceres i Danmark baseret på ­inspiration fra Flora Danica og de nordiske urter og planter. Raunsborg Nordic Herb & Sea Salt Spray, 109,95 kr.

MINDRE ER MERE Det er en stærk trend i tiden at minimere forbruget af produkter, og det giver bl.a. multifunktionelle af slagsen som denne Creamy Soft Cleanser fra det nye danske mærke ­Lucia Care. Den kan bruges til at rense ansigt, krop/hænder og hår. Indholdet er 98 pct. naturlige ekstrakter heraf 57 pct. økologiske, og man finder Aloe vera før vand på ingredienslisten og dermed en både fugtende og beroligende base for bl.a. rosmarin, morgenfrue, kamille og padderok. Idékvinden bag Lucia Care er Nanna Kirkebjerg, som er speciallæge i almen medicin og uddannet i naturmedicin. Lucia Care Waterfall Creamy Soft Cleanser, 149 kr. for 225 kr. Fås bl.a. på luciacare.com

helse helse// maj 2022

43


helse: skønhed

SK

ED

I

N

ØN

H

GE

R

✪✪

✪ ✪✪

& velvære

SKØNHED SE

KS P

E RT E N S A N

L FA BE

Lise Grosmann Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

de med 10 til 20 procent for hvert tiår, og når vi er i 50’erne, vil halvdelen af os være overvejende grå i toppen. I hår som i hud er det farvestoffet melanin, som bestemmer farven, og som hårets vækstcyklus forløber fra afstødning til genvækst, vil nogle af de nye hår altså på et tidspunkt være uden farvestof. Genetik er den væsentligste faktor i, hvornår det sker i kombination med nogle kemiske processer, der ændrer sig over tid. Men i virkeligheden er der ikke forsket meget i mønsteret i gråhårethed. Men bliver man gråhåret af stress? En af årsagerne til påstanden kan være, at stress kan forårsage hårtab af den slags, der kaldes effluvium, og det betyder, at hår afstødes langt hurtigere, end den normale vækstcyklus ville have gjort. Og hvis man samtidig er i begyndende gråhårsalder, så kan det nyudvoksede være gråt i stedet for normalfarvet. Og det grå vil altså dominere mere og hurtigere, fordi man mistede flere hår under stressen. Andre teorier nævner, at

I hår som i hud er det farvestoffet melanin, som bestemmer farven, og som hårets vækstcyklus forløber fra afstødning til genvækst, vil nogle af de nye hår altså på et tidspunkt være uden farvestof. stress-påvirkning af vores sympatiske nervesystem kan forårsage varige skader på pigmentdannende celler, og så mister håret jo sin farve. Sygdom knyttet til skjoldbruskirtlen kan også være årsag til gråt hår, ligesom den autoimmune sygdom vitiligo, der som bekendt giver hvide ­pigmentløse pletter på huden, også ­nævnes.

En global beautytrend Store generationer gråner i disse år, men selv om gråt hår favnes lige som rynker, så vil man stadig gerne være den til enhver tid bedste udgave af sig selv. Og heller ikke grå hår er skabt lige. De naturligt heldige får det eftertragtede salt/peber-look mens andre får et noget mere grumsetgråt udseende. Det har Wella Professionals i den grad fundet er smuk løsning på med deres True Grey salonbehandling, der får det bedste frem i gråt hår og dæmper eventuelt gulligt skær. De har udviklet en ­patenteret teknologi, AquqTone, hvor pigmentet er gråt fra starten og ikke som ellers et mix af komplementærfarverne ­lilla og gult, der ikke giver samme rene grå resultat. Behandlingen findes i to udgaver, en intens og en mere transparent, og farven forsvinder gradvist, så der bliver ingen udgroning. ­Produkterne er uden de traditonelle kemiske stoffer som bl.a. ammoniak. Der er produkter i serien til hjemlig vedligeholdelse. Wella True Grey behandlingen laves hos Wella-frisører og kun på gråt hår, en True Grey Express behandling koster omkring 400 kr.

44


helse: skønhed

EN INGREDIENS MED VÆKSTPOTENTIALE Dels fordi sandeltræ er en sparsom ressource, og dels fordi man kan opnå bedre effekt, har man udviklet syntetiske erstatninger, hvor Sandalore er en af dem. Dette molekyle har vist at kunne aktivere vækstfaktorer i huden og altså også ­forlænge hårets vækstfase ved påvirkning af celler nede i hårsækken, hvor håret gror fra. Nioxin er en af de største professionelle hårplejeserier, og i deres Anti-Hair Loss Serum er netop det vækststimulerende Sandalore samt niacinamid/B3 og koffein, der formentlig kan styrke hårrødderne og forlænge vækstfasen og desuden ricinusolie, der også har erhvervet sig ry for at styrke hårvækst. Nioxin har flere hårvækststimulerende produkter/serier. Nioxin Sandalore Anti-Hair Loss Serum. 420 kr. for 70 ml hos frisører og på nettet.

MILJØET MISFARVER HÅRET De fleste ved, at sol og swimmingpool ikke har nogen gunstig virkning på hår. Men der er også andet, der driller, og som hverken solhat eller badehætte kan beskytte mod, og det er metaller i miljøet. Partikler i luft og vand har indflydelse på hårets struktur og dets farve. Det kan give farvning og lysning et uforudsigeligt resultat, men meget metal i håret påvirker også ufarvet hår og ikke mindst porøst og gråt hår, der ikke har kamouflage fra pigment. Kobber er tilsyneladende især en drillepind både udenpå hårstrået og inde i hårfiberen. L’Oréal gik i samarbejde med eksperter i metaller, og man fandt frem til et molekyle, Glicomine, som kan neutralisere kobber både i og udenpå hårstrået. Det blev til L’Oréal Professionnel serien Metal DX, som ud over salonbehandlingen består af en shampoo og hårmaske til hjemmebrug med samme koncentration af aktivstof som salonprodukterne. Og selv om man ikke påstår det på produkterne, så vil de også beskytte mod sol og swimmingpoolens misfarvende vand. L’Oréal Professionnel Serie Expert Metal DX, Professional Shampoo 255 kr. for 300 ml og Professional Mask 255 kr. for 250 ml. Fås bl.a. hos Matas

helse / maj 2022

45


helse: klumme

SYNSPUNKT Og så levede de lykkeligt til deres dages ende... De fleste eventyr slutter med denne sætning. Noget, som jeg dog altid har spekuleret på, er, om det i det virkelige liv overhovedet er muligt at leve lykkeligt til sine dages ende? For, hvad betyder det egentligt i praksis? Er det en tilværelse uden syge­ dage? Et liv uden hovedpine? Uden skænderier? Uden dødsfald, der gør én ulykkelig? Uden skilsmisser eller børn, der får kolik? Under arbejdet med min seneste bog, Mærkbarhed, blev jeg særligt optaget af de to begreber glæde og lykke. Dels, fordi de jo betyder så meget for os mennesker og dels, fordi de for mig at se paradoksalt set alt for let kan blive kilde til utrolig meget ulykke og sorg, hvis ikke vi lærer at forholde os til dem på en måde, der hjælper os fremfor at spænde ben for os eksistentielt. En kendt forsker, Daniel Kahnemann, som fik Nobelprisen for sit arbejde om menneskelig adfærd, undersøgte engang data fra mere end 450.000 mennesker for at afdække sammenhængen mellem ­menneskers indtægt og disse to spørgsmål: 1) Hvor tilfreds er du med dit liv? 2) Hvor glad var du i går? Studiet viste, at folks daglige oplevelse af lykkelige hverdagsstunder med glæde, smil og hygge steg i takt med husstandsindkomster op til 75.000 $, men fladede så ud som tegn på, at en indtægt, som var højere end dette niveau ikke medførte mere oplevet glæde i hverdagen. Da forskerne i stedet så på, hvor tilfredse

folk mere overordnet følte sig med deres liv, så steg tilfredsheden med årsindtægter til omkring 120.000 $, før den fladede ud. Med andre ord skulle der tjenes en del flere penge for at føle sig tilfreds med sit liv, end der skulle for at opleve hverdagsglæde. Forskernes forklaring herpå var, at tankerne om lykke og følelsen af glæde er vidt forskellige udgangspunkter at indrette sit liv efter med vidt forskellige konsekvenser til følge. Mit postulat er, at alt for mange mennesker i dag indretter sig efter en ubevidst ­logik, der handler om, at penge er den vigtigste forudsætning for et lykkeligt liv. Og indrømmet, penge er vigtige, specielt, hvis man ikke kan få enderne til at nå sammen i hverdagen. Men for langt de fleste mennesker, som jeg i mit virke som læge har mødt, så har problemet snarere været, at de bruger alt for meget tid på at jagte penge og for lidt tid på at dyrke hverdagsglæden, hvorved de mistrives mentalt. Det gode ved hverdagsglæde som udgangspunkt for indretningen af ens liv er, at det er langt lettere at opnå og ofte kræver meget mindre af dig. Hvilken logik lever du mon efter? J­ agter du lykke? Eller dyrker du hverdagsglæde?

Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhed og trivsel i 2022. I maj er det læge, forfatter og foredragshol­ der, Imran Rashid.

Men for langt de fleste mennesker, som jeg i mit virke som læge har mødt, så har problemet snarere været, at de bruger alt for meget tid på at jagte penge og for lidt tid på at dyrke hverdagsglæden.

46


PMS? – SÅ ER PREMENS ET PRODUKT LIGE FOR DIG

Nordic consumer

PREMENS er et kosttilskud som bl.a. indeholder salvie som bidrager til velbefindende i forbindelse med menstruation, vitamin B6 som bidrager til at regulere den hormonelle aktivitet samt vitamin B2 som bidrager til at mindske træthed og udmattelse samt bibeholde normal hud. Derudover indeholder PREMENS Omega-3 fra Krillolie og IroflavTM.

PREMENS kan købes på PREMENS.dk og førende webshops samt helsekostbutikker

FØLG PREMENS PÅ:

BY-RO.DK

Kosttilskud skal ikke anvendes som et alternativ til en varieret kost eller sund livsstil.

PREMENS FORHANDLES AF NORDIC CONSUMER HEALTH DANMARK, NÆRUMGÅRDSVEJ 1, 2850 NÆRUM FOR MERE INFORMATION HENVISES TIL PREMENS.DK

helse / maj 2022

47


helse: tænder

Mundslimhinden undersøges til tand-eftersynet De fleste af os går regelmæssigt til tandeftersyn, men hvad man ofte ikke bemærker er, at ved dette tjek laves også en undersøgelse af slimhinden. Af: Kirsten Holdorf, tandplejer / Foto: Shutterstock

S

om tandplejer/tandlæge er man uddannet til at registrere forandringer i tænder og tandkød samt forandringer i mundens slimhinder. En sund slimhinde er glat og blank i overfladen, men flere ting kan påvirke mundslimhindens struktur. Eksempelvis kan et stort forbrug af tobak, snus, alkohol, medicin, allergi, vitaminmangel etc. ændre slimhindens udseende, hvilket kan være blandt de første faresignaler om, at mundhulen og kroppen er ude af balance.

Lichen Planus – en kronisk bindevævssygdom i hud og slimhinder Der er mange sygdomme, som ses tidligt på mundslimhinden. En af disse er slimhindeforandringen, Lichen Planus. Det er en forandring, som ofte ses som et hvidt mønster, der kan forekomme overalt på mundens slimhinde. Ofte viser forandringen sig først efter 40-års alderen. Tilstanden kan give en sviende og brændende fornemmelse ved indtagelse af f.eks. stærk mad, varm mad, rødvin eller andre fødevarer, og hvis det sidder på gummen kan man opleve smerter ved tandbørstning. Der findes ingen behandling af ­Lichen Planus, dog kan den symptom­ behandles. Hvis der er mistanke om mundhulecancer, kan der tages en prøve af forandringen for videre udredning. Man formoder, at kun ca. 5 pct. af alle slimhindeforandringer, med diagnosen Lichen Planus, udvikler sig til mundhule­ cancer, men det er vigtigt at holde øje med slimhindeforandringer ved ethvert

48

tandeftersyn. Dertil er det også vigtigt, at man reagerer, hvis der opstår symptomer som smerte, tydelig forandring eller sårdannelse. Det er dog helt almindeligt, at tilstanden ændrer sig løbende. Lichen Planus kan helt forsvinde eller pludselig opstå andre steder i mundhulen. Tilstanden er det man i fagsprog kalder idiopatisk, hvilket vil sige, at der er ingen forklaringer på, hvorfor Lichen Planus opstår. Dog kan forandringerne være mere tydelige ved kroner, broer og andre fremmede materialer i mundhulen og kan derfor godt være en form for allergisk reaktion. Flere med tilstanden oplyser også, at der er forskellige fødevarer, som eksempelvis tomater, stærk mad og andet, som kan få deres Lichen Planus til at blusse op.

Forstadier til kræft Lichen Planus kan i sjældne tilfælde være et forstadie til kræft, men der er også andre

former for slimhindeforandringer, som kan være tegn på kræft. Det kan bl.a. være smerter, der stråler ud i kæbe eller helt op i øret - sår, der ikke vil hele, symptomer ved tygning, hævede lymfeknuder på halsen, tandproteser, der ikke længere passer, ­hævelser på slimhinden, etc. Når din tandplejer eller tandlæge opdager disse forandringer ved tandeftersynet, vil du blive henvist til udredning, og evt. behandling på kæbekirurgisk afdeling. For at stille diagnosen vil man typisk tage en biopsi/vævsprøve af forandringen. Der er de seneste år set en stigning i forekomsten af mundhulecancer. Årsagen kendes ikke præcist, men man kan dog konkludere, at der findes flere faktorer, som giver øget risiko for udvikling af kræft i mundhulen - det kan f.eks. være et højt indtag af alkohol, rygning eller brug af snus gennem længere tid. Infektion med HPV (Humant Papilloma Virus) antages også at være en væsentlig årsag til stigningen i forekomsten af mundhulecancer, og netop derfor er drenge i aldersgruppen 12-18 år også kommet med i HPV vaccinationsprogrammet. Heldigvis er de fleste forandringer i mundslimhinden helt ufarlige og udvikler sig aldrig til kræft. Dog er det stadig vigtigt at holde øje med de forandringer, der har risiko for at udvikle sig til kræft, så man kan skride ind med den rette behandling i tide, inden sygdommen er for fremskreden. Derfor holder tandlægen/ tandplejeren ikke kun godt øje med dine tænder, men også med din mundslimhinde, når du er til eftersyn.


VÆLG EN NÆNSOM OG EFFEKTIV

TANDBØRSTE TIL DIT BARNS

FØLSOMME TÆNDER OG TANDKØD Mælketænders frembrud gør tandkødet ekstra følsomt. Derfor er det ekstra vigtigt med en Ultra blød tandbørste.

MED EN CURAPROX TANDBØRSTE, BLIVER TANDBØRSTNING EN LEG Den kan købes på apoteket eller på www.curaprox.dk

AVIVIR

Pas på dig selv, din familie og miljøet Nyhed: AVIVIR Aloe Vera Anti-Age Sun Face med faktor 30 Den danske solserie AVIVIR Aloe Vera er miljøvenlig, Vegan- og Svanemærket. Produkterne beskytter mod UVA og UVB stråler og med 70% økologisk ACTIValoe® har de en unik plejende, fugtende, blødgørende effekt og kan modvirke soleksem. AVIVIR Aloe Vera After Sun med 90 % Aloe Vera virker kølende, lindrende og reparerende og er det bedste efter en dag i solen.

Nyhed

Forhandlere:

Apoteker

AV I V I R . D K

AVIVIR .DK

@ AV I V I R . D K

helse / maj 2022

49


helse: konkurrence

VIND

Kosttilskuddet B-energy

8 heldige Helse-læsere kan vinde kosttilskuddet B-energy. Kom træthed og udmattelse til livs. Med kosttilskuddet, B-energy, kan du få energien tilbage og blive klar til sommerens mange livgivende aktiviteter. Produktet indeholder vitamin C, B1, vitamin B2, B3, B6, B12, B5, ­folsyre, magnesium, fransk maritim fyrrebark og lang peber. B12 mindsker træthed og udmattelse, og folsyre bidrager til en

pharmanord

normal dannelse af blod. B6 og B12 bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer, og B2 bidrager til at vedligeholde de normale røde blodlegemer.

SAMLETVÆRDI

2.256,-

Det eneste, du skal gøre for at deltage, er at sende os de rigtige svar senest 20. juni 2022: • Klik dig ind på www.magasinethelse.dk/konkurrence og udfyld formularen • Klip kuponen nedenfor ud, udfyld den og send til os i en lukket kuvert mærket eller skriv svaret på et postkort eller bag på en lukket kuvert og send det til os: HELSE, AI Innovation House, Innovations Allé 3, 7100 Vejle, mærket med “KONKURRENCE/HELSE 05 2022”

Spørgsmål: Hvad er B-energy?

Hvad bidrager B-energy til?

Indeholder B-energy B-vitaminer?

Hårshampoo

Modvirker udmattelse og træthed

Ja

Kosttilskud

Beskytter mod solen

Nej

Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Alder:

Køn: Mand

Kvinde

(sæt kryds)

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.

50


helse: xxxx

LYT TIL DE NYESTE AFSNIT Dér hvor du lytter til podcasts

GRÆSALLERGI (DEL 1) SPONSORERET AF

HIV SOM UNG SPONSORERET AF

MULTIPEL SCLEROSE (MS) SPONSORERET AF

0.00

34.00

Ramt af livet 30

30

SCAN OG LYT

Udgives i samarbejde med

helse / maj 2022

51


helse: opskrifter

Tab dig uden kur eller hold vægten De fleste har prøvet at beslutte sig for at leve sundere. Som regel er det let at holde fast i de nye, gode vaner i en uges tid. Men så falder man i en enkelt gang og giver op i skuffelse over sig selv. Og så kan man jo lige så godt begynde forfra en anden gang. Af: Helse-redaktionen / Foto: wickmann +bendtsen

M

ed sundhedscoach og forfatter Michelle ­Kristensens nye bog, Sund hverdag – tab dig uden kur eller hold vægten, får du god hjælp til at komme i mål med de sunde vaner i dagligdagen. Bogen indeholder både baggrund, hvor du kan læse om, hvordan man får hjernen til at samarbejde om livsstilsændringer, og om hvordan man sikrer et stabilt blodsukkerniveau. Og du får tilmed 150 gode, mættende opskrifter med masser af grøntsager og ikke mindst masser af god smag. Her får du tre udvalgte opskrifter, du kan gå igang med.

Chiagrød med jordbær Med denne morgenmad kan du sikre dig en god morgen allerede dagen før, når du forbereder grøden. Om morgenen skal du bare fylde det hele i en blender, og så har du en lækker sød grød at starte dagen på. 2 portioner DET SKAL DU BRUGE • 2/3 dl chiafrø • 2 1/2 dl mandeldrik (kan erstattes af en anden plantedrik eller komælk) • 1 knsp. salt • 2 juicy dadler • 120 g skyr naturel • 100 g frosne jordbær • 2 spsk . neutralt proteinpulver • 2/3 dl vand 52

SÅDAN GØR DU Dagen før: Rør chiafrø, mandeldrik og salt sammen, og lad det stå i en beholder med låg på køl natten over. Om morgenen: Befri dadlerne for sten, og kom grøden og de resterende ingredi­ enser i en blender. Blend det til en ensar­ tet grød, og fordel den i 2 skåle. Grøden kan holde sig på køl i 2 dage.

TIP

Hvis du laver chiagrøden dagen før, kan du spare lidt tid om morgenen. Den røde farve vil ændre sig lidt, fordi den friske frugt får ilt.


helse: opskrifter

Blomkålsroulade med tunsalat 4 portioner/8 stk. DET SKAL DU BRUGE Bund • 350 g blomkål 4 æg • 1 spsk. FiberHUSK (eller 2 spsk.loppefrøskaller) • 2 spsk. havregryn • 1 tsk. bagepulver • 1 tsk . salt Fyld • 1 lille rødløg • 2 spsk . kapers • 1 lille håndfuld frisk dild • 1 rød peberfrugt • 210 g tun i vand (drænet vægt) • 4 spsk. cremefraiche 38% • 1/2 tsk . salt • Peber • 2 håndfulde frisk spinat Tilbehør pr. portion • Gnavegrønt • 2 spsk. hummus med top eller • 100 g oliven SÅDAN GØR DU Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Skær blomkålen ud i små buketter, kom dem i en foodprocessor, og kør dem til mindre stykker. Kom resten af ingredienserne til bunden i food­ processoren, og kør det hele sammen til en ­ensartet dej. Beklæd en bageplade med bagepapir, og fordel ­dejen på bagepapiret. Bag bunden i 25-30 minutter, og lad den køle af. Hak løg, kapers og dild fint, og skær peberfrugten ud i små tern. Rør det sammen med tun, ­cremefraiche, salt og peber. Smør tunsalat på bunden, og fordel spinatbladene henover. Rul herefter bunden sammen til en ­roulade. Lad den stå på køl i mindst 30 minutter, og skær den så forsigtigt ud i 8 stykker. Rouladen kan holde sig i 2-3 dage på køl. Spis 2 stykker roulade sammen med gnavegrønt og hummus eller oliven pr. portion. helse / maj 2022

53


helse: opskrifter

Fyldte peanut-­ choko-dadler 8 portioner/8 stk. DET SKAL DU BRUGE • 8 Medjool-dadler • 8 tsk. crunchy peanutbutter 50 g chokolade 70% SÅDAN GØR DU Skær et snit i dadlerne, pil stenene ud, og kom 1 tsk. peanutbutter i hver. Smelt chokoladen, og kør et par striber ­chokolade over dadlerne. Du kan også dyppe alle dadlerne i chokolade, men så skal du ­bruge mere end 50 g chokolade. Kom dadler­ ne på køl, indtil chokoladen er størknet. Spis dadlerne kolde – så er de allerbedst! De kan opbevares på køl i 3-4 dage. Hvis du kan nøjes med én, kan den spises som snack- måltid, evt. sammen med 1 håndfuld grøntsager, hvis du er mere sulten.

Fakta om bogen: Titel: Sund hverdag – tab dig uden kur eller hold vægten Forfatter: Michelle Kristensen Omfang: 368 sider Pris: 300 kr. Udgivelse: 5. april 2022 Forlag: Politikens Forlag.

TIP Hvis du ikke kan finde Medjool-dadler, kan de erstattes af 16 almindelige juicy dadler med ½ tsk. peanutbutter i hver. Spis så 2 fyldte dadler som snackmåltid.

54


pharmanord Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE – også i gråvejr

D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20, 38 eller 80 µg vitamin D3 i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

DK_D-Pearls_Ad_Helse_208x275_0921

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. • Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.


helse: nyt

Sundhed & inspiration Her får du en håndfuld tip og inspiration til sundhed. Jette Warrer Knudsen, redaktør, jette@mediegruppen.net

Håndfri kommunikation med Oticon høreapparater Med en iPhone eller iPad kan du nu bruge dine Oticon høreapparater* til at foretage ­eller modtage håndfrie telefon- eller videoopkald. Med hænderne frie kan du tale med familie, venner og kollegaer, imens du er på ­farten. Uanset om du sidder i bilen, går en tur, arbejder eller laver mad, kan du fortsætte med det, du er i gang med og lade ­høreapparaterne om resten. Du kan endda indstille din iPhone eller iPad til selv at tage telefonen, når den ringer. *Høreapparaterne Oticon MoreTM, Oticon Zircon og Oticon Play PX ­supporterer håndfri kommunikation.

Cykling for hjertet Cykling er sundt for hjerte og sjæl. Og sammen med andre er det også sjovt. Alle kvinder kan cykle med på Hjerterdametouren uanset alder og niveau. Det foregår lørdag den 20.august 2022 og er samtidig 10 års jubilæumsløb for Hjerterdametouren. Der er ruter for enhver smag og form. Med din deltagelse støtter du Hjerteforeningen og forskning i kvinders ­hjertekarsygdomme. Skarp pris ved tilmelding inden den 31.maj 2022. Mere info på hjertedametouren.dk

Mere info: www.oticon.dk Tlf. 44 45 25 21.

Støtteshow til gavn for forskning i prostatakræft Den 27. maj kl. 19.30 byder Det Kongelige Teater for første gang indenfor til det store støtteshow LET RØVEN!, der sætter fokus på prostatakræft. Det er Amin Jensen og Julie Berthelsen, der står i front for en forrygende aften på Gamle Scene til et magisk show ud over det sædvanlige med danske såvel som internationale artister. Det er med god grund, der sættes fokus på netop prostatakræft. Statistikkerne er dystre: 4.500 danske mænd rammes af sygdommen hvert år – og flere end 1200 dør af den. Endnu flere mænd er i behandling for at holde sygdommen i skak, og mindst 43.000 lever med den i dag. Billetsalget er i gang på Ticketmaster, og prisen er mellem 695- og 995 kr. Læs mere om kampagnen på www.letroven.dk

56

Teaterforestilling om arbejdspresset i den offentlige sundhedssektor Hr. X er navnet på forestillingen om den forjagede sundhedsplejer og ansigtsløse patienter, der bare er navne, der skal krydses af på en liste. Den er skabt af kompagniet Out of Balanz efter tekst af Harald Voetmann, og med musik af Bebe Risenfors. Forestillingen havde premiere lørdag 21. maj på Teater FÅR302, hvor den kan ses frem til lørdag 4. juni. Forestillingen er en del af CPH STAGE. Mere info: www.outofbalanz.com


helse: nyt

Få styr på hormonbalancen Vi menstruerer omkring 500 gange igennem livet, fra puberteten til overgangsalderen, og det skal føles godt. Premens indeholder salvie, som fremmer hormonbalancen. Produktet indeholder sojaisoflavoner og rosmarin, som hjælper kroppen med udrensning, også ­under menstruationen. Premens indeholder en kombination af krillolie, IroflavTM, forskellige vitaminer og ­urter, som tilsammen udgør en unik blanding. Der er desuden tilsat B6 vitamin, som ­understøtter reguleringen af hormonbalancen, og som sammen med vitamin B1 (Thiamin) ­bidrager til at normalisere psyken, når hormonerne er i ubalance. Derudover D-vitamin for at bidrage til at normalisere muskelfunktionen. Premens kan fås hos premens.dk og førende webshops. Forbrugerkontakt tlf. 26 42 41 45.

Sov trygt i børnehøjde Også børn kan have svært ved at falde i søvn, og det går selvsagt også ud over forældrenes søvn. Men der er hjælp at hente hos læge Anna Knakkergaard og illustrator Julie Dam. Sammen har de skabt, Drømme­junglens Univers, med godnathistorier, der er baseret på beroligende hypnoseteknikker. Drømmejunglens Univers består af både bøger, en plakatsamling en app. samt et website. ­Bøgerne er udgivet på forlaget Jungle­ drømme. Mere info: www.droemmejunglen.dk

Hjælp til en tilstoppet næse Leder du efter en receptfri næsegel, som kan forebygge og lindre forkølelse, tilstoppet og løbende næse, høfeber og irriterede slimhinder i næsen, kunne du prøve Cannasen® CBD Protective Nasal Gel. Produktet er i Danmark registreret som kosmetik og må derfor sælges herhjemme, selvom det indeholder cannabidiol, CBD.

Særligt til sportsudøvere OXD-serien er udviklet til at tage hensyn til sportsudøveres velbefindende, mens de kæmper for at overvinde udfordringer og nå deres mål. OXD er sportsudøverens allierede i at holde skader på et minimum og reducere irritationer via professionel behandling af kroppens udsatte områder. Sportsserien består af vaseline, varmecreme, shower gel, ­massagecreme og massageolie – alt sammen udviklet til sportssammenhæng. Sportsserien bruges allerede nu af professionelle ­atleter, som maratonløbene, cykelryttere, svømmere, mountainbikere, fodboldspillere, basketballspillere osv. rundt omkring i hele verden. Mere info: www.yourcare.dk Tlf. 86 54 00 58.

Er dit barns syn skoleklart? I løbet af de næste måneder starter forventningsfulde børn landet over i 0. klasse. Mange allerede nu, når SFO’erne tager imod de nye små elever, der har sagt farvel til børnehavelivet. Skoletasken indkøbes, blyanterne spidses og håndsoprækningen trænes. Blandt meget andet. Men hvad med synet? Har vi forældre styr på, om synet er lige så skoleklart som den nyindkøbte skoletaske og de spidsede blyanter i det snorlige penalhus? Og ved vi, hvordan vi som forældre spotter eventuelle synsproblemer hos vores børn? To ud af tre børn med synsproblemer opdages ikke inden skolestart. Det kan medføre koncentrationsbesvær, motoriske udfordringer og dårlig trivsel. Med børnebogen fra Synoptik kan forældre nemt og underholdende vurdere barnets syn, mens de læser. Mere info: www.synoptik.dk, tlf. 36 73 77 55.

Mere info: www. cosmage.dk, tlf. 70 70 73 37.

helse / maj 2022

57


helse: nyt fra Danske Regioner Nyheder og information fra Danske Regioner

NY AFTALE SKAL FORKORTE VENTETIDER Regeringen og Danske Regioner går målrettet efter at bringe ventetiderne i sundhedsvæsenet ned på normalt niveau svarende til før COVID-19-­ krisen. Parterne er enige om, at efterslæbet skal afvikles i løbet af 2022. Regeringen vil sikre de nødvendige ressourcer til regionernes indsats, som bl.a. omfatter, at medarbejderne får mere i løn for ekstra arbejde, og at flere behandlinger skal foregå på private sygehuse. Det gøres med øje for, at det ikke skal gå ud over andre aktiviteter på sundhedsområdet. Både regeringen og Danske Regioner er med aftalen bevidste om, at udskudte operationer har stor betydning for det enkelte menneskes livskvalitet, uanset om operationen er tidskritisk eller ej. Mange steder er hospitalerne dog stadig underdrejede efter flere års coronapres, træthed efter sygeplejerskestrejke og stor smittespredning blandt medarbejderne. Aftaleparterne har derfor stort fokus på, at medarbejderne kan se sig selv i implementeringen. Sundhedsministeren, regionsformænd og Danske Regioner vil løbende drøfte udviklingen udfra en skriftlig status fra regionerne. Der nedsættes derudover en taskforce, som beskæftiger sig med status på ventetider og udskudte behandling månedligt. Kilde: Danske Regioner.

Ny national retningslinje for nekrotiserende bløddelsinfektioner En ny national retningslinje skal sikre hurtig identifikation, visitation og behandling af patienter, der bliver ramt af nekrotiserende bløddelsinfektioner – også kaldet kødædende bakterier. Tilstanden er ekstremt tidskritisk, og fore­ kommer meget sjældent. Derfor er særligt den ensartede identifikation vigtig, da sygdommen ofte ser meget for­ skellig ud fra patient til patient. Den nye nationale retningslinje skal suppleres af lokale retningslinjer, der beskriver ansvarsfordeling, kommu­ nikationsgange og eventuel transport af patienten og organisering i de enkelte regioner og på de enkelte hospita­ ler. Ved at fastlægge de konkrete detaljer i forløbet rustes sundhedsvæsenet og dets medarbejdere bedre til at håndtere patienter, der bliver angrebet af kødædende bakterier. Styrelsen for Patientsikkerhed roser arbejdsgruppen under Danske Regioner for at have udarbejdet en ret­ ningslinje, der styrker patientsikkerheden. Styrelsen håber, at den nye retningslinje kan inspirere i forhold til andre tidskritiske sygdomsforløb. Kilde: Danske Regioner.

58

Nyt center skal hjælpe med at løse store samfunds­ udfordringer Klimakrisen, miljøproblemer og mangel på personale på velfærdsområderne er nogle af de store samfundsudfordringer, som både den offentlige og private sektor står overfor i de kommende år. Udfordringer, der kræver innovative løsninger på tværs af sektorer. Derfor har staten, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner etableret et nyt nationalt Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI), som skal finde konkrete, innovative svar på udfordringerne – og udbrede de bedste løsninger, så vi får mest mulig værdi til gavn for os alle. Centeret skal øge kvaliteten og effektiviteten i den offentlige sektor ved hjælp af nye løsninger særligt på tre indsatsområder: teknologi til understøttelse af velfærd, klima, grøn omstilling og miljøforbedrende tiltag samt bæredygtigt byggeri. Det er virksomhederne, der udvikler mange af de nye teknologier, og derfor vil det offentlige gerne styrke samarbejdet med det private erhvervsliv. For at skabe løsninger, der gavner både patienter, personale og samfundet. CO-PI skal videreudvikle erfaringerne fra det tidligere Center for Offentlig Innovation (COI). Kilde: Danske Regioner.


HUSK

Nu kan du igen læse magasinet Helse, når du sidder i venteværelset og venter på din behandler Under coronapandemien var det ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer pga. smitterisiko ikke muligt at læse Helse og andre trykte publikationer i landets venteværelser. Men Sundhedsstyrelsen har forlængst givet grønt lys for, at Helse må vende tilbage. Hvis du ikke kan finde os i venteværelset, så tøv ikke med at henvende dig til skranken i receptionen med en opfordring til, at klinikken eller lægehuset får Helse tilbage. På gensyn derude!

Hjemmeapparat mod smerter og gener Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

helse / maj 2022

gte gader i den De brostensbela Ringkøbing gamle købsstad men til en kom byder jer vel ig miniferie i hyggel 59 givelser. Hot om charmerende er i centrum a Ringkøbing ligg vet byen på Tor


helse: apotekerforeningen

60


helse: apotekerforeningen

Hold styr på medicinen for dine nærmeste SÅDAN KAN APOTEKET HJÆLPE For nogle medicinbrugere kan det være vanskeligt at holde styr på medicinen. Derfor kan du som pårørende være nødt til at træde til. Apoteket kan gøre livet lettere for dig, der skal have overblik over andres medicin. Af: Danmarks Apotekerforening / Foto: Shutterstock, Apotekerforeningen

H

vor mange? Hvor ofte? Hvordan? At huske at tage sin medicin – og tage den korrekt – kan volde nogle mennesker problemer. Derudover kan det være svært at holde overblik over, hvornår recepten skal fornys næste gang, og hvor medicinen kan hentes – særligt, hvis man ­tager mange slags. Nogle får derfor venner ­eller familie til at hjælpe sig med at holde styr på medicinen. Men det er ikke nødvendigvis nogen let opgave at ­påtage sig som pårørende. Heldigvis findes der mange måder at få hjælp på, og den er ikke længere væk end din smartphone eller dit nærmeste apotek.

over sine recepter og forny dem med et enkelt klik, tjekke om det lokale apotek har medicinen på lager, og bestille den hjem, hvis det ikke er tilfældet. Som noget nyt i appen er det nu også muligt at bruge den på vegne af andre – ved hjælp af en ny fuldmagtsløsning. På den måde kan du få et overblik over din pårørendes medicin og eksempelvis bestille medicin hjem til det lokale apotek. Du kan også altid komme ind på det fysiske apotek, hvor det faguddannede personale kan give dig personlig rådgivning i forhold til medicinen, og hvordan du som pårørende kan hjælpe bedst muligt.

Hjælp dine nærmeste med appen´apoteket’

Som noget nyt i appen er det nu også muligt at bruge den på vegne af andre.

I appen ’apoteket’ kan du få hjælp til din medicin. Tæt på 200.000 danskere har allerede downloadet appen, hvor man blandt andet kan få overblik

Sådan bruger du appen ’apoteket’ som pårørende Hent appen ’apoteket’ i AppStore eller Google Play og opret dig ved at logge ind med NemID/MitID samt vælge dit foretrukne apotek. Find funktionen Fuldmagter under Indstillinger. Her kan du tilføje personer, du har Digital Fuldmagt over. Hvis du ikke allerede har Digital Fuldmagt som pårørende, skal du anmode om dette på borger.dk, hvilket vedkommende skal accep­ tere. Der er et direkte link til borger.dk i apoteks-appen. Når du har tilføjet en person i appen, kan du blandt andet få ad­ gang til vedkommendes medicinkort, få et overblik over recepter og genbestille medicin fra et valgfrit apotek.

helse / maj 2022

61


helse: artikelserie

SERIE OM mandesygdomme

LÆNGE LEVE

MANDELIVET Mænd lever kortere tid end kvinder, ligesom livsstilssygdomme hyppigere rammer mænd. Og i venteværelset hos den praktiserende læge er det ikke mændene, som optager pladsen. De går sjældent til læge, og når de gør, så er det ofte alt for sent i et sygdomsforløb. Men mænd kan sagtens motiveres til at droppe cigaretterne, dyrke motion og gå til læge i tide. Ofte er det et fællesskab med andre mænd, som gør hele forskellen. Af: Mette Buch Jensen / Foto: Privat og Forum for Mænds Sundhed

H

ovedretten er hamburgerryg med grøntsager, og til dessert er der svesketrifli. Sådan lyder menuen en helt almindelig mandag aften i Skalborg Mandeklub i det nordjyske. Her mødes mænd til mad, snak og hygge omkring bordet. Altså når de ikke lige er i værkstedet, passer klubbens to kolonihaver, spiller petanque, har snøret vandrestøvlerne eller er taget på fisketur. Skalborg Mandeklub blev etableret for seks år siden under mottoet: ”Ingen kan alt, men alle kan noget,” og appellerer til mænd i alle aldre; her kommer både dem

i midten af 30´erne og mænd, som har rundet de 80 år. En af initiativtagerne er 76-årige Poul Christensen, som har levet med kræft i otte år. Han kommer i Skalborg Mandeklub næsten hver dag og siger helt uden tøven: – Jeg tror ikke, jeg ville have været i live i dag, hvis det ikke var for mandeklubben. Ganske enkelt. Det handler om at holde sig aktiv og ikke sidde og falde hen i en lænestol. Det betyder rigtig meget at have et sted, hvor der sker en masse, og hvor jeg kan holde mig i gang. Og så er det nemmere at snakke sammen, når vi laver noget samtidig. Jeg fortæller

Det er påfaldende, at der ikke er mere interesse for at dykke ned i tallene og handle på en helt åbenbar skævvridning mellem kønnene. Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed

62

åbent om min sygdom og prøver at opmuntre andre, som også er ramt, siger Poul Christensen.

Meningsfulde fællesskaber Skalborg Mandeklub er etableret under konceptet ”Mænds Mødesteder,” som er udviklet og igangsat af Forum for Mænds Sundhed, og mandeklubben gør lige præcis dét, der er meningen: At få mænd til at mødes i meningsfulde fællesskaber. For netop fællesskab og kontakten med andre er det stærkeste værn mod sygdom, både den psykiske og den fysiske. Og der er i dén grad brug for mandefællesskaber, fortæller Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed og forskningsleder på Rigshospitalet. – Dobbelt så mange mænd som kvinder dør inden pensionsalderen. Mænd dør ganske enkelt alt for tidligt og mister gode leveår. Det er en bekymrende og sørgelig tendens, som sundhedsvæsenet ikke har formået at dæmme op for. Og jeg ser desværre nogle uddannelsesmæssige og geografiske skel, som yderligere cementerer den udvikling. Min bekymring


helse: artikelserie

Fællesskab og kontakten med andre er det stærkeste værn mod sygdom, både den psykiske og den fysiske.

går især på den store gruppe ufaglærte mænd, som bor i yderområderne. De lever et singleliv, får ikke børn og har svært ved at etablere nære relationer. Det er alt sammen faktorer, som går ud over deres sundhed, fordi de ikke har nogen tæt på til at skubbe på, så de kommer til at læge i tide, holder op med at ryge eller får ­noget ordentlig at spise, siger Svend Aage Madsen. Omkring hver fjerde danske mand ­tilhører gruppen af ufaglærte, barnløse mænd, som lever alene og dermed er ­sårbar på alle parametre, siger Svend Aage Madsen. – Det er mænd, som halter bagefter, både når det gælder deres egen sundhed,

Hvad er Forum for Mænds Sundhed? Forum for Mænds Sundhed er et p­ artnerskab af over 50 interesse­ organisationer, som arbejder for at ­forbedre mænds sundhed, både fysisk og mentalt. Forum for Mænds Sundhed står blandt andet bag Mænds Mødesteder og arbejder desuden for at sikre ­sundhedstilbud, som passer bedre til mænd. Forum for Mænds Sundhed ­arbejder tæt sammen med virksomheder og fag- og interesseorganisationer om at udvikle sundhedstilbud på ­arbejdspladsen, især til ufaglærte mænd.

uddannelse, nære relationer og fællesskab med andre. Det er i sig selv en beskyttende faktor at være i et parforhold og en mand, som har en partner, lever syv år længere end en singlemand. Tidligere så vi i højere grad, at arbejdspladsen – ikke mindst for de ufaglærte mænd – dannede en social ramme for sine ansatte. Sådan er det ikke nødvendigvis længere. De mænd, som har stiftet familie, bliver typisk ikke hængende til en fyraftensøl, og hvis de laver noget socialt efter arbejdstid med kollegerne, så er det som oftest med ligesindede kolleger, som også har etableret sig familiemæssigt. Og så er den barnløse mand hægtet af, siger Svend Aage Madsen.

helse / maj 2022

63


helse: artikelserie

Han fremhæver desuden, at mange traditionelle mandejobs, for eksempel som langturschauffør, indebærer meget alenetid uden kolleger, ligesom også mange i byggebranchen har korte og midlertidige ansættelser uden et fasttømret kollegialt fællesskab.

Skulder ved skulder

Kun for mænd Mænds Mødesteder er udviklet og sat i gang af Forum for Mænds Sundhed. Mænds Mødesteder findes overalt i ­Danmark og fungerer som selvstændige enheder, der samtidig er del af et ­nationalt og internationalt netværk af mandefællesskaber. Det første Mænds Mødested blev etableret i 2015. Netværket af Mænds Mødesteder i Danmark er non-profit og ikke-kommercielle ­mødesteder, som er åbne for alle mænd i alderen +18 år. Der findes omkring 35 Mænds Mødesteder herhjemme. Læs mere på: www.mmdanmark.dk

Omdrejningspunktet i Skalborg Mandeklub er socialt samvær.

64

I Skalborg Mandeklub er der fælles madlavning, fælles spisning, grill aftener, kaffe og franskbrød hver onsdag og et hav af aktiviteter. Som formand Ove Guldbrand formulerer det: – Hos os er alt muligt. Alle aktiviteter er medlemsstyret, så vores opgave er at sætte folk sammen efter interesse. Det betyder, at hvis der er én, som samler på norske frimærker, så skal vi bare finde én mere, som også interesserer sig for det og så har vi skabt et fællesskab mellem to medlemmer. Her er ikke langt fra tanke til handling. Alle de etablerede, traditionelle klubber er der nok af, og ikke et ondt ord om dem, men vi kan noget andet, og vi skal noget andet. Omdrejningspunktet hos os er det sociale samvær. Selvom Skalborg Mandeklub er helt sin egen, så fremhæver formanden samarbejdet med Aalborg Kommune, som blandt andet udmønter sig i et rygestopkursus med stor effekt. Foreløbig har 60 ud af 70 deltagere i rygestopkurset for længst skoddet deres sidste cigaret med hjælp fra den kommunale rygestoprådgiver. Kurset foregår under åben himmel med mødested ved Skalborg Mandeklub. – Vi er bare os. Vi gør os ikke til noget, som vi ikke er. Og vi tilbyder hverken terapi eller medicin, men vi er her for hinanden, skulder ved skulder. Det vigtigste er, at vi kan lave en masse ting sammen, og så flyder snakken bare om stort og småt, fortæller formand Ove Guldbrand. Og netop alle aktiviteterne er alfa og omega for Poul Christensen. Efter et langt og travlt arbejdsliv gik han på pension som 70-årig med en kræftdiagnose i bagagen. Han har altid været meget ude i naturen, fisket, gået på jagt og arbejdet i haven. Da han blev diagnosticeret med kræft i tyktarmen for otte år siden, kom sygdommen uden varsel, for han følte


helse: artikelserie

sig rask. Siden er der kommet en del mere til; en blodprop i benet, kræft i begge lunger og i leveren. Hudkræft, en knæoperation. I øjeblikket får Poul Christensen kemoterapi for sin lungekræft, og det virker. – På sygehuset sagde jeg til dem, at de bare skulle sætte gang i behandlingen. Hellere i dag end i morgen. Jeg skal bare videre i livet, jeg har ikke tid til det dér. Jeg har altid været aktiv, og det skal jeg blive ved med. Min kone siger, at hun kun ser mig til spisetid, og det er nok ikke helt forkert, siger Poul Christensen. Selvom han har sin kone og deres to voksne børn, så er fællesskabet i mandeklubben helt afgørende for ham. – Herovre er jeg hele tiden i gang. Det er rigtig godt for mig. Jeg fortsætter med at komme her hver dag, til jeg ikke kan tygge smør mere, siger Poul Christensen med smil i stemmen.

ider af KOL, kan vis deltage i et ed KOLedicin.

elle/tidligere alderen 40+ med moderat/svær en"

i nf ormatio ner ngssygeplejerske Lene V. Fallesen / Birgit ard-Nielsen 31 36 21 55 / +45 20 86 90 26

Højere dødelighed hos mænd

Vi er bare os. Vi gør os ikke til noget, som vi ikke er. Og vi tilbyder hverken terapi eller medicin, men vi er her for hinanden, skulder ved skulder. Ove Guldbrand, formand for Skalborg Mandeklub.

Men der er ikke meget at grine af, når det kommer til de statistikker, som afspejler mænds sundhedstilstand. Mænd har langt højere dødelighed end kvinder, både når det handler om kræft, diabetes og Covid-19. Især sidstnævnte er markant; dobbelt så mange mænd som kvinder er døde med Covid-19. Tallene vidner om en klar tendens i vores sundhedsvæsen, siger forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen: – Langt overvejende så handles der slet ikke på de tal. Statistikkerne er blot en konstatering, noget som påpeges, men som ingen handler på. Det vidner om, at det ikke bliver taget alvorligt. Det er påfaldende, at der ikke er mere interesse for at dykke ned i tallene og handle på en helt åbenbar skævvridning mellem kønnene. Når vi kigger på de øvrige nor-

Hvis du lider af KOL, kan du muligvisHvis deltage i etaf KOL, kan du lider Hvis du lider af KOL, kan du i et du muligvis deltage Hvis du lider af KOL, kan forsøg med KOLHvis du lider af KOL, kan muligvis deltage imed eti forsøg forsøg du muligvis deltage etKOLforsøgsmedicin. med KOL-forsøgsmedicin. forsøg medforsøgsmedicin. KOL-du muligvis deltage i et forsøg med KOLforsøgsmedicin. For aktuelle/tidligere For aktuelle/tidligere forsøgsmedicin. For aktuelle/tidligere rygere rygere i alderen med40+ med rygere 40+ i alderen For aktuelle/tidligere irygere alderen 40+ med tidligere tidligere moderat/svær tidligere moderat/svær i alderen 40+ med For aktuelle/tidligere moderat/svær "opblussen". "opblussen" tidligere moderat/svær "opblussen" rygere i alderen 40+ med "opblussen"

tidligere moderat/svær "opblussen" K o n t a k t informationer Forskningssygeplejerske Lene V. Fallesen / Birgit

K o n t a k t i nf orm ationer Hauggaard-Nielsen FoKrsoknntainktgisnfsoyrgmeaptiolenjeerrske LenTelfV. +. 4F5a3ll1es3e6n2/1 B5i5rg/ i+t45 20 86 90 26 allesen / Birgit forskningspanelet.dk HaHFuoagrusggkagnaainargdrds-s-NNygiieeellpsseleennjerske Lene Vin. foF@ TlfT. lf+. 4+5453311 3366 2211 5555/ /+4+545202806 8960 2960 26 infion@ fofrosrskknnininggssppaanneelelet.td.kdk fo@

K o n t a k t i nf orm atione/r maj 2022 helse 65 Forskningssygeplejerske Lene V. Fallesen / Birgit Hauggaard-Nielsen Tlf. +45 31 36 21 55 / +45 20 86 90 26


helse: artikelserie

VIDSTE DU, AT: DOBBELT SÅ MANGE MÆND SOM KVINDER DØR INDEN PENSIONS­ALDEREN. Kilde: Forum for Mænds Sundhed.

ligt helbredstjek. Al erfaring viser, at mænd kommer, når de bliver bedt om det. Med et helbredstjek vil mange lidelser blive opdaget tidligt. Det vil have stor værdi for den enkelte mand og hans chancer for at overleve, men der er også god samfundsøkonomi i den model. I dag koster mænd over 50 år det danske sundhedsvæsen omkring 20 pct. mere, end kvinder koster. Den udgift kan forholdsvis enkelt bringes langt ned.

Det vigtigste er, at medlemmerne i Skalborg Mandeklub kan lave en masse ting sammen.

I dag koster mænd over 50 år det danske sundhedsvæsen omkring 20 pct. mere, end kvinder koster. Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed

66

diske lande, som vi plejer at sammenligne os med, så ligger Danmark i bund, når det kommer til mænds sundhed eller mangel på samme. Hvad skal der til at for ændre den tendens? – Vi skal have et langt mere udfarende sundhedsvæsen. Det vil for eksempel have en kæmpestor betydning, hvis den praktiserende læge helt automatisk indkalder mænd, som er fyldt 55 år, til et år-

Mange vil sige, at det må være den enkelte mands eget ansvar at komme til læge. Hvad mener du? – Jeg synes det vigtigste må være at gøre dét, der giver mest mening, og som har en reel effekt. Hvorfor være moralsk på andres vegne og bruge krudt på at tale om, at mænd skal tage sig sammen? Vi ved, at det virker med en indkaldelse, så er det da oplagt at gøre det. Vores sundhedsvæsen er sat i verden for at hjælpe alle borgere, også de mænd, som skal hjælpes lidt på vej, siger Svend Aage Madsen. Svend Aage Madsen har gennem de seneste 14 år været hovedunderviser på et ugelangt kursus for praktiserende læger med fokus på mandlige patienter. Foreløbig har flere hundrede læger deltaget i kurset for at blive klogere på, hvordan man med størst effekt kommunikerer med mænd om sundhed og sygdom.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


ANNE-VIBEKE REJSER I Tv-serien Anne-Vibeke Rejser kan du få masser af inspiration til din næste rejse. Tag med på rundrejse til vidunderlige Syditalien, på campingferie på Fyn eller på flodkrydstogt i Portugal. Anne-Vibeke, der altid er i øjenhøjde med seerne, tager både på aktiv ferie og på ferier med lav puls, hvilket for stressede danskere kan være ren balsam for sjælen. Se med på dk4 og få inspiration

helse / maj 2022

67


helse: klumme

KONSULTATION Vi mænd er ikke så gode til at bede om hjælp… Jeg sidder med Torben, der er en bred mand midt i halvtredserne. Han sidder tungt i stolen og ser ned i sine store hænder, mens han prøver at formulere, hvorfor han er kommet. Det er svært. Svært, fordi han ikke er vant til at mærke efter og sætte ord på, hvordan han har det. Torben arbejder som slagter og er blevet skilt for 2 år siden. Det har været hårdt for ham, og han har ikke rigtig fundet ud af, hvordan han får en ny hverdag til at fungere. For et år siden blev han sygemeldt og efterfølgende fyret fra sit job, på grund af slidgigt i den ene skulder. Derefter er det for alvor gået den forkerte vej. Han sidder alene i sin lejlighed og taler kun med andre, når han møder nogen, hvis han er ude at handle eller på tankstation for at vaske sin bil. Han er ensom. Som mennesker har vi brug for at opleve mening og sammenhæng i vores liv. Primært handler det om, at der i vores liv er meningsskabende relationer. Familie, venner eller kolleger, som vi deler liv og tanker med. Et sted, hvor der er plads til at være sig selv, plads til at være uperfekt og plads til at bede om hjælp eller hjælpe dem, der er tæt på, når der er brug for det. Ud over relationer er det vigtigt for os, at vi oplever at gøre nytte, at have en funktion. Det understøtter god trivsel og oplevelsen af mening, at vi har en oplevelse af at gøre en forskel, at der er brug for os. Torben mangler både de nære relationer, som hans kone primært stod for, da de var sammen, og den faglige identitet, som hans fyring har medført. Vi har alle en bæreflade, der kan sammenlignes med en tømmerflåde ude på vandet. Jo større og jo mere stabil denne bæreflade er, jo bedre kan vi klare os, når det stormer omkring os. Hvis bærefladen er stabil, kan vi sætte sejl og retning for vores liv. Vores bæreflade er afhængig af flere forhold. Dels har vi noget med os i form af den tilknytning og de erfaringer og indsigter, vi har fået i vores opvækst. Dels påvirkes vores bæreflade af, om vi grundlæggende op-

68

lever mening og sammenhæng i vores liv. Om, der er meningsskabende relationer og en oplevelse af, at der er nogen, der har brug for os. Alle mennesker oplever i perioder af deres liv, at bærefladen er ude af balance, og det er der som regel en god grund til. I de fleste situationer kan vi selv, eller med hjælp fra vores nærmeste, finde balancen igen og kommer videre i vores liv uden de store forandringer. I sjældne tilfælde kan vi være så udfordrede, at vi mister balancen og har brug for hjælp til at komme videre. Det kan ske for os alle sammen. Det er ikke noget at skamme sig over, men det er alligevel rigtig svært for mange, særligt mænd, at træde frem og bede om hjælp. Torben ser stadig ned i sine hænder, og jeg prøver at bryde tavsheden: ”Vi mænd er ikke så gode til at bede om hjælp”. Han kigger for første gang op, og vi kommer i gang med samtalen. Det er flot, at Torben har haft mod til at komme i konsultationen og fortælle om det, der er svært, selv om det, han har mest lyst til er at kravle ind i sin hule og vente på, at det går over. Han er én af de mænd, der har opdaget, at det ikke går over, hvis han ikke får hjælp, og det kan andre mænd lære noget af.

Henrik Rasmussen Praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding. Ud over at være special­ læge i almen medicin interesserer Henrik sig for led-, muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognitiv terapi. Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitets­sikring i almen praksis.

Torben mangler både de nære relationer, som hans kone primært stod for, da de var sammen, og den faglige identitet, som hans fyring har medført.


helse: nyt

Sundhed & inspiration Her får du inspiration til at tackle vigtige overgange i livet. Jette Warrer Knudsen, redaktør, jette@mediegruppen.net

Kan du mærke, at du lever?

Vigtige mineraler som selen og zink mangler ved nedsat sædkvalitet

I bogen MÆRKBARHED, som er efterfølgeren til den anmelderroste bestseller SLUK, gør speciallæge og ekspert i digital sundhed Imran Rashid i samarbejde med sociolog Rikke Østergaard status over det digitaliserede og accelererende samfunds konsekvenser for mennesket. Med coronakrisen som et skræmmende eksempel på en hyperdigitaliseret tilværelse, hvor menneskelig kontakt har været reduceret til et absolut minimum, har vi fået rig lejlighed til at overveje, hvilken tilværelse der venter forude. Du kan nu med Helse købe bogen med 20 pct. rabat ved at benytte rabatkoden Helse2022.

Forskere fra Medical University of Silesia i Zabrze, Polen, og kolleger fra Institut for Medicinske og Kirurgiske Videnskaber ved University of Foggia i Italien offentliggjorde for nylig en undersøgelse, hvori de havde fundet ud af, at niveauet af visse mikronæringsstoffer, nemlig zink og selen, var signifikant lavere hos mænd med nedsat sædkvalitet. Det har været kendt i årtier, at især selen har en væsentlig rolle i at bidrage til normal mandlig sædcellesyntese. I 1998 offentliggjorde en skotsk videnskabsmand, Alan MacPherson, en undersøgelse i British Journal of Urology, som så på, hvordan selentilskud påvirkede sædcellemotiliteten og tætheden. Tilskuddet Bio-Selen+Zink indeholder mere end 20 andre organiske selenforbindelser. Denne selengær udmærker sig ved at kunne dokumentere en høj optagelighed og ensartet kvalitet – hele 89 pct. af selenindholdet optages i kroppen.

Mere info: www.bit.ly/helse2022

Mere info: www.pharmanord.dk, tlf. 75 85 74 00.

Scan QR-koden.

Babydrømme?

Færre komplikationer og mindre vægtøgning

Med ønsket om at blive gravid følger der ofte overvejelser om, hvordan man kan f­­orberede kroppen på en graviditet. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder tager et dagligt tilskud af 400 mikrogram folsyre, fra de begynder at planlægge en graviditet til og med tredje graviditetsmåned. Der findes også multivitaminer målrettet til par, der planlægger graviditet. Apotekets Fertilitet er et kosttilskud, som sammen med en varieret kost kan bidrage til at skabe de rette betingelser i tiden op til en graviditet. Apotekets F ­ ertilitet indeholder vigtige vitaminer og mineraler, bl.a. folsyre, vitamin B6, der bidrager til at regulere hormon­aktiviteten, selen der bidrager til normal d ­ annelse af sædceller, zink der bidrager til en normal frugtbarhed og reproduktion, og et bær-ekstrakt: vitex agnus castus L.

Nyere dansk forskning viser, at en kost med et højt indhold af protein og kompekse kulhydrater gør det lettere at begrænse vægtøgningen og komplikationer under graviditet og fødsel hos 279 overvægtige kvinder. Samtidig halverer den proteinrige kost antallet af ­kejsersnit. Forskningsprojektet er gennemført i et samarbejde mellem Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet og Herlev Gentofte Hospital.

Apotekets Fertilitet kan købes på apoteket. Vejl. pris 139 kr. for 60 kapsler.

Mere info: www.mejeri.dk Tlf. 87 31 20 00.

helse / maj 2022

69


helse: værd at vide

Flere slags tinnitus Tinnitus er pr. definition en dysfunktion i det auditive system, ofte i det cochleare system med øget aktivitet flere steder i hjernen, men kan være udløst af andet. Normalt er tinnitus en skade i det auditive system, på hårceller eller synapser. Akut tinnitus kommer oftest ved høj støj, måske fordi hårcellernes stivhed nedsættes, så de blafrer. Der findes en objektiv tinnitus, som nogle gange kan høres ud af øret. Det kan typisk være en skade i blodkar, som undersøges via MR-scanning. Muskulær tinnitus kommer af tics i mellemøremusklerne, der giver en klik-lyd. Somatisk tinnitus er uden skade i øret og kan bl.a. skyldes smerter i tænderne, tyggemuskler eller kæbeled, men også fra muskler i ryggen. Kilde: Høreforeningen.

BLANDT UNGE KVINDER ER FOREKOMSTEN AF TINNITUS GÅET FRA 4,4% TIL 8% FRA 2017 TIL 2021 70


helse: værd at vide

Nyt projekt skal sætte fokus på unges

lyttevaner En undersøgelse, som Høreforeningen står bag, viser at 46 pct. af de adspurgte børn og unge ikke ved, at det kan være skadeligt at lytte til høj musik i hovedtelefoner. Derimod er 96 pct. godt klar over, at det kan være skadeligt at ryge. Af: Helse-redaktionen / Foto: Shutterstock

P

Men vi skal også have sat lyttevaner på skoleskemaet, så de unge bliver lige så bevidste om at passe på deres hørelse, som de er bevidste om at passe på resten af deres krop. Majbritt Garbul Tobberup. landsformand for Høreforeningen.

å baggrund af de nye tal har Høreforeningen sat gang i et treårigt projekt, Lyd på Livet, som skal sætte fokus på unges lyttevaner. – Vi ved jo, at mange unge lytter rigtig meget til musik og skruer højt op for lydniveauet i hovedtelefonerne. Hele fritidslivet er præget af, at vi udsættes for mere støj end tidligere. Det er vi nødt til at se på, for ellers riskerer vi at stå med en hel generation af unge, der lider af høretab, siger Majbritt Garbul Tobberup, der er landsformand for Høreforeningen.

Større bevidsthed – Men vi skal også have sat lyttevaner på skoleskemaet, så de unge bliver lige så bevidste om at passe på deres hørelse, som de er bevidste om at passe på resten af deres krop, siger hun. Omkring 777.000 danskere lider af tinnitus. Og især i de seneste år er antallet vokset markant. Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil. I 2017 var der således 600.000 danskere, der var ramt af tinnitus.

Stor stigning blandt børn og unge Især er antallet steget blandt unge mænd og kvinder. Blandt

helse / maj 2022

71


helse: værd at vide

Behandling Har du en væsentligt generede tinnitus med eller uden hørenedsættelse, skal du ifølge Sundhedsstyrelsens ­regler henvises af din ørelæge til en audiologisk afdeling for yderligere udredning. Nogle audiologiske afdelinger har tilbud om tinnitus-behandling, andre henviser videre til kommunikationscentrene (bemærk at nogle ­kommuner har hjemtaget disse opgaver). Man kan bl.a. få hjælp til lydterapi, som er umiddelbart lindrende, men ofte blot så længe lydterapien er til stede. Den overordnede behandling ved svær tinnitus bør som udgangspunkt være terapi af veluddannede behandlere. Der findes flere retninger inden for tinnitus-behandling. Nogle af de førende eksperter herhjemme anbefaler i dag Tinnitus Activities Treatment, der kombinerer rådgivning og lydterapi og fokuserer på at forbedre følgende: tanker og følelser, hørelse, søvn og koncentration. ACT-behandling er en anden mere brugt metode, der ­tager udgangspunkt i det værdimæssige i stedet for i symptomerne. Man arbejder bl.a. at fokusere på det meningsfyldte i tilværelsen. Den såkaldte TRT- Tinnitus Retraining Therapy – anvendes også i Danmark, men ikke i samme­udstræk­ ning som for ti år siden. Defokuseringsteknikker, mindfullness og meditation er også velkendte elementer i en tinnitus-behandling. Blandt de nyere tilbud er hypnoterapi. En af de helt store udfordringer er, at de fleste gerne vil have fjernet tinnitus fuldstændigt og skal arbejde med at håndtere og leve med noget ubehageligt i måske meget lang tid. Tilbuddene om hjælp indeholder bl.a. udredning, samtaler, afprøvning af hjælpemidler, henvisning til terapeut/psykolog. Der findes p.t. i Danmark et enkelt tilbud om gruppeterapi hos psykolog og tinnitusekspert Anne-Mette Mohr. Se www.annemettemohr.dk Kilde: Høreforeningen

unge mænd mellem 16 og 24 år er forekomsten af tinnitus således steget fra 6,1 pct. i 2017 til 9,7 pct. i 2021. For unge kvinder er stigningen endnu mere markant. Her er tallene nemlig gået fra 4,4 pct. i 2017 til 8 pct. i 2021. Tinnitus er, når man hører en lyd i øret eller et andet sted i hovedet, som ikke stammer fra en lydkilde uden for hovedet. Det er blandt andet udsættelse for støj og stress, der kan udløse tinnitus.

Kilde: ritzau.

Fremtidens løsninger Der forskes i øjeblikket på mange områder i løsning af tinnitus-problemer. P.t. udvikles der medi­ cin på dyreforsøg-plan for ødelagte hårceller, som Novo f.eks. støtter. Desuden er der forskning i, om kendte lægemidler, herunder for epilepsi, kan afhjælpe tinnitus. Der findes ikke en medicinsk løsning på tinnitus i dag. I USA forskes også i implantater, der stimulerer vagusnerven i halsen, men de endelige beviser for, at det virker, er fortsat ikke klar. Læs mere på: www.hoereforeningen.dk Kilde: Høreforeningen

72

Landsformanden for Høreforeningen vurderer, at coronaepidemien kan være en medvirkende forklaring på stigningen i antallet af tinnitus især blandt de unge. – Vi ved fra Den Nationale Sundhedsprofil, at det har stået sløjt til med det mentale helbred hos mange unge under epidemien, og det kan muligvis have udløst en stressbetinget tinnitus hos nogle, siger Majbritt Garbul Tobberup.


Annonce

NYHED I DANMARK

Evidensbaseret Tinnitusbehandling

Vi er stolte af kunne præsentere Lenire: En helt ny evidensbaseret tinnitusbehandling med tungestimulation og lydterapi, som vi fra starten af juni tilbyder i Danmark.

L

enire anvender såkaldt neuromodulation, hvor den patenterede toungetip leverer milde elektriske impulser under tungen, der kombineret med lyd, afspillet gennem hovedtelefoner, kan stimulere hjernens plasticitet og dermed give vedvarende forbedringer af tinnitus. Forskning Lenire er den første tinnitusbehandling, der i et stort klinisk studie, har vist sig, at kunne lindre og forbedre tinnitus. Behandlingsmetoden er testet i et forsøg med sammenlagt over 500 patienter. Det største studie involverede 326 deltagere, og blev publiceret som forsidehistorie i det internationalt anerkendte tidsskrift Science Translational Medicine i oktober 2020. 86,2 % af de behandlede deltagende, rapporterede en forbedring af sine tinnitussymptomer efter en 12-ugers behandlingsperiode. Ved opfølgning 12 mdr. efter, havde 80,1 % af deltagerne fastholdt forbedringerne. Studiet er dermed et af de største og længst opfølgende kliniske forsøg, nogensinde udført på tinnitusområdet. Praktisk information Lenire er en behandling, du kan foretage hjemmefra igennem et forløb på 12

uger med tre konsultationer. Vi guider dig med indledning, opfølgning og evaluering. Møderne kan både foretages online eller i klinik. Efter endt forløb beholder du udstyret og kan forsætte behandlingen, hvis du ønsker det. Ikke alle patienter kan have gavn af Lenire - kontakt os for en rådgivende

Kielgastvej 3, 7800 Skive Tlf. 7199 4160 – info@borgaa.com WWW.BORGAA.COM

samtale, hvor vi klarlægger, om Lenire kan være en mulighed for dig. Vi har igennem en årrække specialiseret os i behandling af tinnitus, og tilbyder alt fra omfattende behandlingsophold med daglige laserbehandlinger, til onlineforløb med Lenire eller frekvensbaseret lydterapi.


helse: næste nummer

DET FINDER DU I HELSE I

juni/juli

2022

Udkommer 21. juni 2022

Helse møder Erik Clausen Til trods for sygdom så holder Erik ­Clausen fanen for livsmod og gejst højt. Multikunstner, skuespiller og film­ instruktør Erik Clausen er lige fyldt 80 år men har stadig stor appetit på livet og ­afviser ­bekymringer, mismod og sortsyn. Helse møder Erik Clausen til en snak om, ­hvordan livet bedst tackles - ikke mindst i modvind.

FOKUS: HUD-CANCER ARTIKEL­ SERIE

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

TEMA OM HUDSYGDOMME

MANDESYGDOMME

Huden er vores største organ men ikke nok med det, så er huden også vores visitkort til omverdenen. Vi gennemgår de mest traumatiske ­hudsygdomme, som f.eks. psoriasis og ser på forbedrede behandlings­ muligheder. Vi kigger også nærmere på hudsygdommen helvedesild og på mere oversete hudsygdomme, som lichen planus og lichen sclerosus.

Ensomhed er lige så skadeligt for vores helbred som rygning, fastslår eksperter. Især er mænd, der lever som single og uden solidt netværk, ekstra udsatte for at blive ramt af helbreds- og livstruende ensomhed. Vi ser på mulige løsninger.

Vil du være sikker på at få dit eget Helse hver gang? Modtag inspiration og viden til en sund livsstil direkte i din egen postkasse. Prøv Helse i et år for kr. 229,-

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gælder for 10 numre og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber i et år (10 numre) og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

74

FÅ HELSE I ET ÅR FOR KUN KR.

229,Inkl. porto og ekspeditionsgebyr


KØR SELV-FERIE I SAMARBEJDE MED

helse: xxxx

Oplys rejsekoden ”HELSE” – så får du automatisk rabatprisen. 2 børn med rabat 3 nætter fra 1.199,7 nætter fra 2.799,-

Sommer i Garda Hotel Palme i Garda, Norditalien

Byen Garda, som deler navn med Lago di Garda – på dansk Gardasøen – er en ægte italiensk feriedrøm, hvor den legendariske stemning rigtigt mærkes på en tur gennem den gamle bydels snævre gader. Her føler man sig hensat til et maleri af en klassisk sydlandsk idyl med frodige blomster, der vokser op ad mure, over smukt patinerede pastelvinduer og på de karakteristiske tegltage. Jeres hotel med swimmingpool ligger i gåafstand fra den legendariske søpromenade (500 m).

Pr. pers. i dbl. værelse

1.999,-

Pris uden rejsekode 2.299,Pristillæg. 7.5.-1.7: 400,2.7.-16.9. : 850,-

• • • • •

5 overnatninger 5 x morgenbuffet 5 x 3-retters valgmenu inkl. salatbuffet Værelse med aircondition og balkon/terrasse • 3 vinsmagninger og • 1 balsamicosmagning Valgfri ank. t.o.m. 18.10.2022.

3 nætter 1.099,5 nætter 1.799,-

ba

Go

d

3 nætter fra 1.199,4 nætter fra 1.499,-

t

happydays børnera

Op til 5 børn med rabat

Et nordtysk feriehit

Best Western Hotel Prisma HHH i Neumünster Besøg bestseller-hotellet mellem Vadehavet og Østersøkysten, middelalderidyllerne, golfbanerne og storbyeventyrene. Hotellet ligger i udkanten af byen og tæt på den store park, hvor det tropiske vand- og wellnesscenter også ligger.

Pr. pers. i dbl. vær.

949,-

Pris uden rejsekode 1.099,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 1 x 3-retters middag/buffet • 10 % rabat i Designer Outlet • 15 % på entré til badeland Ank. tors-lør. t.o.m. 18.6. og 1.9.-17.12. Valgfri 21.6.-27.8. og 6.-15.10.2022.

Familiehygge i Harzen

Hotel Gasthof Erholung i Braunlage, Tyskland I hjertet af Harzen ligger Braunlage – en karakteristisk Harzenby med sine originale, gamle træhuse. Her bor I omgivet af smuk natur for foden af bjerget Wurmberg, og I kan tage svævebanen til toppen. Und også jer selv at opleve Quedlinburg (47 km) med 1200 fredede, idylliske bindingsværkshuse.

Pr. pers. i dbl. vær.

1.449,-

Pris uden rejsekode 1.749,-

• • • •

4 overnatninger 4 x morgenbuffet 4 x 3-retters middag 10 % rabat på billet til Harzer Schmalspurbahnen Valgfri ankomst t.o.m. 16.12.2022.

Værelse med aircondition

3 nætter 1.449,4 nætter 1.849,-

3 børn med rabat

Ferie ved Slettestrand

Rønnes Hotel HHH i Nordjylland Slettestrand er et af vores få tilbageværende fiskerlejer, der har bevaret traditionen med kuttere, der trækkes ind på stranden efter dagens tur på havet. Ikke langt herfra ligger Rønnes Hotel, og her ved man fra mange års erfaring, hvordan badegæsterne sætter pris på hyggelige rammer for ferien og den umådelige naturrigdom omkring hotellet.

Bestil på

3 børn med rabat

3 nætter 2.149,-

©Destination Nordvestkysten

Pr. pers. i dbl. vær.

999,-

Pris uden rejsekode 1.149,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 2 x 2-retters middag/buffet Valgfri ank. t.o.m. 17.12.2022. Inkluderer kun slutrengøring.

Den gamle vingård i Alsace Hotel La Ferme du Pape HHH i Nordfrankrig Jeres alsaciske feriebase har en helt unik beliggenhed kun 11 km fra den berømte vinrute og lige uden for bymuren i den gamle by Equisheim, som er omgivet af vinmarker, så langt øjet rækker. I bor da også lige midt i en guldregn af vinproducenter, og med den store, traditionelle vingård Wolfberger som nabo. Valgfri ank. t.o.m. 8.11.2022.

• • • • • •

Pr. pers. i dbl. vær.

3.549,-

Pris uden rejsekode 3.849,-

5 overnatninger 5 x morgenbuffet 4 x 3-retters middag 1 x 4-retters gourmetmenu 1 flaske Alsacevin Fri aflåst parkering

www.happydays.nu eller 70 20 34 48

Ekspeditionsgebyr kr. 99,- Børnerabatter gælder v. 2 voksne. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

BESTIL TRYGT FERI

E Du kan ændre da 30 dage før an to og hotel helt frem til komst for kun kr. 99,-

REJSEK helse / maj 2022 75 ODE: Åbent hverdage HELSE kl. 9-17


helse: xxxx

annonce

BESKYT HUDEN I DAG, OG FÅ EN SUND HUD I MORGEN Heliocare er et af Europas førende solbeskyttelsesmærker, udviklet af eksperter i dermatologi. Alle produkter fra Heliocare beskytter huden mod skadelig UVA- og UVB-stråling. De modvirker desuden solskader og hudens aldring samt minimerer overfølsomhed over for solen takket være bredspektrede solfiltre, antioxidanter som grøn te og C- og E-vitamin og endelig den patenterede Fernblock®teknologi. Giv din hud den beskyttelse, den fortjener. Heliocare solbeskyttelsesprodukter sælges hos hudplejeklinikker og lægeklinikker og i udvalgte onlinebutikker. Kontakt os for at få oplysninger om en forhandler tæt på dig. HBS Nordic AB, info@hbsnordic.com, tlf.: 33 91 91 48. @heliocare_nordic

76

HELIOCARE