Page 21

helse: tema

faglig indsats, som omfatter læge, socialrådgiver, ergo- /fysioterapeut og psykolog – samt mulighed for individuel tilpasning af arbejdsdagen. – At bruge fysisk træning imod smerter er en markant adfærdsændring, som kan være svær at udbrede. Det har vist sig at være meget effektivt for adfærdsændringen, når det foregår i arbejdstiden, så vi skal have arbejdsgiverne med. – Det offentlige skal også blive hurtigere og mere effektiv til at opsamle patienterne, når de får ondt. Hver gang vi ser tiden an, giver vi gigtsmerten tid til at udvikle sig. Uanset om det er den praktiserende læge eller jobcentret, der hører, at borgeren har smerter, skal der være et sted at henvise til, siger hun.

Overordnet handlingsplan nødvendig Naturligvis er det bedst, hvis folk ikke bliver syge eller får smerter. Men gigt og nedslidning er svær at eliminere helt fra vores dagligdag.

– Mennesker er forskellige, og det samme er arbejdspladserne. Men det er imponerende, hvor meget eksempelvis elastik-øvelser kan hjælpe, når blot de er sat i system, siger Mette Bryde Lind. – Jo bedre, vi kan organisere et tilbud om at støtte borgernes selvtræning, jo flere smerter kan vi forhindre. Jo flere kompetencer og mennesker kan vi bevare på arbejdsmarkedet, hvor der er så stor brug for dem. Gigtforeningen har ved flere lejligheder lagt pres på politikerne for at få lavet en overordnet plan for forebyggelse og behandling af muskel- og skeletsygdomme – senest med kampagnen 'Handlingsplan nu' i foråret 2019.

Fakta om gigt og smerter Muskel/skelet-smerter er skyld i

25%

af vores sygefravær og den næst hyppigste årsag til førtidspension.

71%

har daglige smerter som følge af deres gigt. 10 pct. har smerter flere gange om ugen. Over

30%

oplever mindst én gang om ugen, at deres smerter afholder dem fra at deltage i sociale aktiviteter. Kilder: Statens Institut for Folkesundhed, Danskernessundhed.dk, Sundhedsstyrelsen og Fakta – Gigtforeningens brugerpanel 2019.

HOLDTRÆNING MED INDIVIDUELT HENSYN HOS SPECIALISTER Kunne du tænke dig at gå i træningscenter eller på hold, men er bekymret for om din krops skavanker kan holde til belastningen? På Sano er vi specialister inden for gigt, og vores team af eksperter står klar til at vejlede dig om, hvilken type træning der er bedst for dig og til at tage individuelle hensyn til dine mål såvel som din krops begrænsninger. DERFOR SKAL DU TRÆNE HOS OS Vi har ekspertviden om, hvordan du får en god træning uden at overbelaste kroppen Med den rette træning kan motion og bevægelse lindre smerter Plads til alle uanset træningsniveau og et godt sammenhold blandt vores deltagere. VORES UDVALG AF HOLD Rygtræning • Medi Yoga • Varmtvandstræning • Funktionel Træning • Cirkeltræning • Mindful Bevægelse Qi Gong • superviseret træning i maskiner • Styrke & Udholdenhed • Mixtræning og mange, mange flere... Udvalget varierer fra center til center. Pris pr. hold fra kr. 1.100,- for en hel sæson. Træningscenter fra kr. 275,- pr. måned. Tjek udvalg og priser i dit center på www.sanocenter.dk Book dit hold eller meld dig til træning på telefon 7879 0000.

Sano har træning og hold i Aarhus, Middelfart og Skælskør. Alle centre er udstyret med både klassiske træningsredskaber og maskiner af den nyeste teknologi, så du har de bedste forudsætninger for at få en effektiv træning. Sano er ejet og drevet af Gigtforeningen.

Ring til os på

78 79 00 00 eller læs mere på

sanocenter.dk

helse / december 2019

21

Profile for Mediegruppen as

Helse-2019-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2019-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin