Page 12

helse: interview

Jeg er ikke færdig med nogen, og min dør står stadig åben, men jeg har passeret et punkt, så det ikke fylder på samme måde, som det har gjort. Der er klart en sorg og et tab, men det er også et tab af illusioner eller forventninger til, hvad jeg en gang troede, det ville sige at have en søster eller en bror.

på mine dårlige sider. Jeg blev hævngerrig. Heldigvis ved jeg, at den slags følelser skal jeg give tid. Da Elisabeth ikke længere er i sine følelsers vold, tager hun sagen i egen hånd og skriver i stedet erindringsbogen ”Store børn”, der udkom i august. Overvejelserne er mange med ondt i maven og mange søvnløse nætter, for skriveprocessen bringer hende tæt på hovedstolen. – Det har været skamfuldt og tabubelagt at sige højt: "Jeg kan ikke med mine søskende". I årevis har det tynget mig at skulle svare høfligt, når folk kom hen til mig og sagde, ”hils din søster”, eller ”jeg har lige hørt din bror spille”, for jeg kunne ikke få mig selv til at sige: ”Kære ven, jeg har ikke rigtig kontakt med mine søskende”. Derfor har det også været en lettelse endelig at fortælle min version. En version ingen kan brodere på, og som ikke kun maler et skønmaleri med nemme her-og-nu-løsninger.

12

Vores tid er jo meget til psykologi og selvhjælpsbøger á la ”Sådan finder du din indre gode lillesøster frem på to dage og spiser kålrabi til ”, men så enkelt er det langt fra i virkeligheden.

Uforløst kærlighed Elisabeth har bestræbt sig på ikke at hænge nogen ud i bogen. Alligevel har hun mødt nogle få, der har sagt: ”Ej, kan man nu skrive om nogen, der lever endnu, og endda i en familie med kendte mennesker?”. Til det siger hun: – Berøringsangst. Mit formål er ikke at bidrage til myten om det perfekte familieliv. For mig var det vigtigt at komme med min version af barndommen og vores svære søskendeforhold. En version, der fortæller, at mit forhold til mine søskende er en uforløst kærlighed. Jeg ville ønske, at jeg kunne give mine søskende noget mere end det, jeg kan give dem.

Men de vil ikke have det, jeg har. Det er ikke særlig yndigt, men jeg har aldrig haft brug for glansbilleder. Og jeg synes, det er vigtigt at fortælle andre, at de ikke skal være kede af det, hvis der heller ikke hersker rosenrød idyl i deres familie. Det er ikke en betingelse for at blive et lykkeligt menneske, at du er tæt på dine søskende. De mange breve fra læsere, som Elisabeth har modtaget efter bogen udkom, bekræfter, at der er en befrielse i at bryde familietabuet. Det i sig selv har gjort, at bogen har været det hele værd, også selv om chancen for, at søskendestridighederne nu kan begraves, nok er blevet mindre sandsynlig. – Jeg er ikke færdig med nogen, og min dør står stadig åben, men jeg har passeret et punkt, så det ikke fylder på samme måde, som det har gjort. Der er klart en sorg og et tab, men det er også et tab af illusioner eller forventninger til, hvad jeg engang troede, det ville sige at have en søster eller en bror. Lidt ligesom når du som helt ung finder ud af, at prinsen på den hvide hest, han kommer altså heller ikke nødvendigvis uden problemer. Det er en illusion. Og et tab bærer man jo altid rundt på, selvom man kommer videre. Det gør du også i en skilsmisse, bærer rundt på det, du har mistet eller aldrig fik.

Ikke ligeglad At Elisabeth har bearbejdet de svære familiekonflikter er ikke ensbetydende med, at hun i dag er ligeglad med sine søskende. – Jeg ville stadig ønske, at vi kunne mødes og lære at tolerere hinandens måde at være mennesker på. Jeg kunne ønske, at vi som familie havde modet til at vise sårbarhed og længsel. Og jeg kunne drømme om at mødes som venner uden magtkampe, hierarki og underlæggelse. Men der er grænser for, hvor mange knuder, jeg skal gøre på mig selv, og hvor mange afvisninger, jeg kan leve med. Jeg vandt ikke kampen for at komme mine søskende nærmere, men jeg føler, jeg har vundet en kamp for at komme nærmere mig selv, komme fri og komme videre.

Profile for Mediegruppen as

Helse-2019-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2019-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin