__MAIN_TEXT__

Page 1

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 05 / maj 2019

Sofie Linde

Uanset næse-rynkeri: Laver selv reglerne i sit liv

BØRN OG ASTMA

Lungesygdomme kan give usynlige skader hos børn

FOKUS

Graviditet & fertilitet

VI SKAL VÆRE FORBEREDT PÅ DET

15% AF MÆND VIL

værste!

HAVE MEGET SVÆRT VED AT GØRE EN KVINDE GRAVID

Fertiliteten halter, måske kan vi redde den, men der er ingen garantier

Ifølge undersøgelse fra Rigshospitalet fra 2012

Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse


Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10, det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes

ATP-molekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Stærkt vitaminpræparat til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og 21,4 mg riboflavin (B2-vitamin).

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

DK_Q10_AD_Helse_210x275_0218

- også som kosttilskud:


helse: indhold

maj

DET FINDER DU I HELSE I

Pas din egen butik. Hvis du tror på at det, du gør, er det rigtige, så stå ved det, men du behøver ikke tvinge alle andre til det

2019 Helse / Udgave 05 / maj 2019

Interview:

08 Sofie Linde: Skriver selv manuskriptet til sit liv Tema: Kvindesygdomme

16 Kvinder får diagnoser

08

senere end mænd

20 Kvinders usynlige blodpropper

22 Sygdomme, der især rammer kvinder

24 Knogler skal bruges og næres Værd at vide

26 Hvorfor gør det mere ondt

Sofie Linde

at træde på en legoklods om natten?

Serie om lunger

TEMA

40 Børneastma kan gøre

Kvindesygdomme

usynlig skade

42 Mindre børneastma med fiskeolie-tilskud

Fokus: Graviditet og fertilitet

48 Skal vi frygte for en stilnende barnegråd?

20 

56 Gravid: Pusl om dine fødder 58 Da mænd i Skotland fik mindre selen

Kvinders usynlige blodbropper Kvinder får generelt diagnosticeret blodpropper i hjertet senere end mænd.

FOKUS

Gravidiet & fertilitet

34 Kreativ brunch

40

Børneastma kan gøre usynlig skade

Hver gang i helse Bøger Synspunkt Skønhed Kryds'en Opskrifter Syn Nyt fra Apotekerforeningen Tænder Konsultation Psykologen Nyt fra Danske Regioner Konkurrence Næste nummer 

06 28 30 32 34 38 44 46 52 54 62 63 66

48

Skal vi frygte for en stilnende barnegråd helse / maj 2019

3


helse: leder

At få en kræftdiagnose opfattes stadig som en dødsdom, selvom statistik og andre fakta siger noget andet.

Du skal ikke dø på mandag Nu er det jo ikke sådan, at vi mennesker ved, hvornår vi skal dø. Det eneste, vi ved stensikkert, er at vi alle har en udløbsdato, og at vores hjerter på et eller andet tidspunkt vil slå deres sidste slag. Men når lægen har sagt de frygtede ord: Det er desværre kræft. Så er det som om, at livet prompte rinder ud. At få en kræftdiagnose opfattes stadig som en dødsdom, selvom statistik og andre fakta siger noget andet. Lægerne kan meget mere, end de kunne for bare fem-ti år siden, og det betyder, at der i dag er flere end nogensinde, der overlever en kræftsygdom. Alligevel er kræft stadig en voldsom dødsangst-trigger. Lidt på samme måde som ulven, der også kan det der med at tænde vores angst for det livsfarlige. Mikael Rørth, overlæge og professor, har i mere end 40 år arbejdet med kræft – sammen med Anne Mette Steen-Andersen har han skrevet en frem­ ragende ny bog med titlen ”Du skal ikke dø på mandag”. Formålet med bogen er netop at nuancere og gøre op med opfattelsen af, at en kræftsygdom er det samme som en dødsdom. Sammen med en række andre førende kræfteksperter gør Mikael Rørth status over den viden, der findes om kræft og kræftbehandling i dag, og hvad vi kan forvente i fremtiden. En bog fuld af viden og håb af den slags, der virkelig giver grobund for livsmod. Tro mig, for jeg har lige prøvet det selv. At få beskeden. Det er desværre kræft. Lægerne vurderer, at jeg har de bedste chancer for at blive 100 procent rask igen. Så jeg skal ikke dø på mandag, tirsdag eller onsdag – i hvert fald ikke af kræft. Ret dejligt at vide. God læselyst med Helse i maj!

HELSE REDAKTIONSGRUPPE Jette Warrer Knudsen Redaktør Morten Grønbæk Professor i folkesundhed ved KU, Formand for Vidensråd for Forebyggelse Susanne Lunn Psykolog og lektor ved Københavns Universitet (KU) Vibeke Pilmark Fysioterapeut og faglig redaktør, Fysioterapeuten Jens Rikardt Andersen Lektor ved Institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet (KU) Lotte Stig Nørgaard Lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet (KU) Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

ANNONCESALG Helle Hviid T: 2445 9010, helle@mediegruppen.net

DISTRIBUTION Helse distribueres til apoteket, lægehuse, kiropraktorer, sygehuse, privathospitaler, tandlæger, høreklinikker, biblioteker og i abonnement.

Jette Warrer Knudsen, Redaktør

Læsertal iflg. Gallup: 360.000

helse Nr. 05/2019 (1273) 65. årgang ISSN 0018-0149 Forsidefoto: AdobeStock Tryk: Aller

4

Udgiver: Forlaget Mediegruppen, Horsensvej 72A, 7100 Vejle T: 7089 0022, helse@mediegruppen.net Kontakt redaktionen: jette@mediegruppen.net

Art Director: Camilla Riber Ledelse: Peter Larsen, direktør, ansvh. redaktør Web: www.magasinethelse.dk

ABONNEMENT Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Ring til os på vores abonnementstelefon: 9644 4542 Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre


ANNONCE

helse: xxxx

Har du svært ved at huske?

SÆT GANG I BLODOMLØBET

Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet. Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse som følge af aldersrelaterede forandringer og fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Når man kommer lidt op i årene, oplever mange, at blodomløbet ikke længere er i topform. Hukommelsen er måske ikke længere, hvad den har været – og hørelsen og synet er også blevet ringere. Det sker for alle mennesker – og kan bl.a. skyldes forandringer i kredsløbet – især i de små blodkar. Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet (mikrocirkulation) og kosttilskud med ginkgo biloba hører til blandt de mest solgte i verden.

Mærk forskellen

Når du starter på at tage et dagligt tilskud af ginkgo biloba, vil du gradvist kunne mærke en positiv forandring på hukommelsen, da ginkgo biloba indvirker på kredsløbet i de små blodkar. Det vil også have indflydelse på fx synet og hørelsen.

Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse som følge af aldersrelaterede forandringer

ganer som nyrer, lever og hjerte afhængige af et godt blodomløb for at fungere optimalt. Ofte bliver man opmærksom på nedsat blodcirkulation ved at hænder og fødder bliver kolde, simpelthen fordi blodet har svært ved at cirkulere helt ud i de yderste lemmer.

wellvita

Ginkgo biloba fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Ginkgo biloba bidrager til et godt syn og en god hørelse

Derudover indeholder Tempozil også Vitamin B6, som bidrager til at mindske træthed.

Blodomløbet forandres med alderen

Prøv Tempozil, der indeholder en kombination af ginkgo biloba og vitamin B6. Så vedligeholder du dit kredsløb og afhjælper dermed de skavanker, der kan være forbundet med nedsat blodcirkulation.

Af det blod, der cirkulerer rundt i kroppen, får hjernen ca. 20 %. Når hjernen forsynes tilstrækkeligt med blod, undgår man f.eks. hukommelsesproblemer og træthed. Derudover er vitale or-

Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet (mikrocirkulation) og kosttilskud med ginkgo biloba hører til blandt de mest solgte i verden. Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse som følge af aldersrelaterede forandringer og fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Tempozil indeholder også Vitamin B6, som bidrager til at mindske træthed.

Bestil Tempozil til 99 kr. Tempozil kan bestilles til halv pris på leveringsservice til 99 kr. for 2 måneders forbrug.

Symptomer på dårligt blodomløb DÅRLIG HUKOMMELSE Har du svært ved at huske, kan det være på grund af dårligt blodomløb. Mange oplever også, at det bliver sværere at koncentrere sig. Det er nemlig to sider af samme sag.

FOR SYNET OG HØRELSEN

TRÆTHED Er du ofte træt, kan det skyldes, at dit blodomløb med alderen er blevet dårligere. Tempozil indeholder B6-vitamin, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

Ginkgo biloba fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Ginkgo biloba bidrager til et godt syn og en god hørelse

Ingen bindingstid!

Læs mere om Tempozil eller bestil produktet på

www.wellvita.dk eller via kundeservice:

TLF. 82 30 30 40 Hverdage kl. 8-16

helse / maj 2019

5


helse: bøger

Nyt fra Helse-reolen

De nye

✪✪

✪✪

BØGER HE

E

ER

LS

AN

MEL

DER OG A

E NB

L FA

Selv det sundeste sind kan løbe tør for ideer. Også når det gælder en afbalanceret, aktiv og givende hverdag. Hvordan bliver du ved at holde dig i gang? Nye impulser, nye hobbyer - nye opskrifter eller ny viden. Helse sorterer i den bugnende bunke af nye udgivelser og viser nogle af de mest interessante frem i hvert blad. Vi er ikke sure anmeldere på udkig efter ting at kritisere. Det er de bedste nye ideer, vi er stødt på, som vi hver gang deler med vores læsere. ØVELSER

Carsten G. Johansen Journalist og tekstforfatter. Skriver især om sundhed og livsstil. cg@cgottlieb.dk

Gravid med yoga Bogen har undertitlen: ” Yoga, der booster din fertilitet - Mental førstehjælp, der bevarer din forstand”. Den er henvendt til kvinder, som gerne vil være gravide, men har arbejdet forgæves med det i længere tid. Drømmen om et barn er blevet til kalendersex, bekymring og afmagt. Både kroppen og sindet kan have brug for en genstart, og yoga tilbyder redskaber, som kan lette vejen til ny energi og nyt humør. Frugtbar indeholder både illustreret yoga-instruktion og mindfulnessøvelser samt beretninger fra kvinder, som var i en tilsvarende sitaution.

Thilde Vesterby: Frugtbar Yoga, der booster din fertilitet - Mental førstehjælp, der bevarer din forstand 310 sider, 249,95 kroner Turbine 2019

TERAPI Sådan vender du ryggen til angst

Pia Callesen: Grib livet - slip angsten 248 sider, 250 kroner Politikens Forlag

6

Angst er blevet en folkesygdom, som op mod 400.000 danskere kæmper med hver dag. Behandlingen består typisk i at konfrontere sine traumer og sin frygt. Dermed skal man få redskaber til at omstrukturere sine tanker og finde indre ro. Psykolog Pia Callesen gør op med denne tankegang, fordi forskning viser, at det indadvendte fokus kan have en omvendt effekt og fastholde angsten. Hun arbejder i stedet med metakognitiv terapi, som har ”revolutioneret behandlingen af angst”. Det menneskelige sind kan regulere sig selv, hvis det bare får fred til det. Bogen giver eksempler og metoder til at forholde sig til negative følelser på en måde, så angsten forsvinder, og du får overskud til at gribe livet.

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng: Sensitive børn 224 sider, 199 kroner Lemuel Books 2019

OPLYSNING Støtte til det sensitive barn Nogle børn er født særligt sensitive. Et af dem er den norske prinsesse Märtha Louise, som ærligt har fortalt om, at det ikke altid var let at vokse op i et kongehus. Bogen følger det sensitive barn gennem hele opvæksten til teenagealderen og beskriver, hvordan forældre kan hjælpe og støtte barnet, så dets særlige fintfølende natur bliver en styrke i stedet for et handicap. ”Sensitive børn” beskriver ny forskning og bringer interviews med både fagpersoner samt særligt sensitive børn og deres familier.


VI ER DIN GARANTI FOR FULD TRYGHED Ingen ventetid Tag dit tilskud med Lyt-til-Livet garanti

GRATIS HØRETEST RING 70 230 560

Prøv et mikro-høreapparat gratis i 30 dage Hos Dansk HøreCenter får du en grundig høreundersøgelse, tilpassede kvalitetshøreapparater og høj personlig service til fast lav pris pr./md.

Vores service fortsætter, lige så længe du har behov for det. For det kræver meget mere end et høreapparat at høre godt.

Find dit lokale Dansk HøreCenter på www.dkhc.dk eller ring til os på 70 230 560

SPECIALKLINIK FOR INFRARØD ØJENBEHANDLING SPECIALKLINIK FOR INFRARØD ØJENBEHANDLING INFRARØD BEHANDLING AF ØJENSYGDOMMEN AMD Behandlingsophold i rolige Behandlingsomgivelser ophold i rolige Behandlingsomgivelser ophold i rolige omgivelser

Vi har nu behandlet over 400 danske AMD patienter med infrarødt lys, som alle er blevet opgivet af det offentlige sundhedssystem. Mange har efterspurgt opnået markante forbedringer Infrarød behandling har været til behandling af af AMD, siden det synsevnen, og flere øjenpatienter med grå stær har undgået operation. første forsøg på universitetet i Heidelberg i Tyskland i 2008, med over 200 Vi har nu behandlet over 400 danske AMD patienter lys,Canada, som alleogerbehandlinblevet patienter. Siden er der stødt studier tilmed fra infrarødt Schweiz og • Gratisopgivet løbendeafkontrol af luteinniveauet i nethinden det offentlige sundhedssystem. Mange har opnået markante forbedringer af og gen er bl.a. blevet fremhævet for sin målbare effekt, høje sikkerhedsprofil • Løbende informationsmøder om AMD. med grå stær har undgået operation. synsevnen, og flere øjenpatienter overkommelige pris. • Se informationsvideoer om AMD, og oplev patienter udtale sig om behandlingens effekt på: www.aku-huset.dk/amd-behandling • Gratis løbende kontrol af luteinniveauet i nethinden Vi er -gruppen skandinaviens mest erfarne på området, og tilbyder: • Tilmeld “AMD-patienter pårørende” • jer Løbende informationsmøder om AMD. og 2 ugers behandlingsophold fra kun.................................................................. kr. 8.350,• Se informationsvideoer om AMD, og oplev patienter udtale sig om behandlingens effekt på: www.aku-huset.dk/amd-behandling • Tilmeld jer -gruppen “AMD-patienter og pårørende”

10 x behandling med infrarødt lys Samlet pakkepris

kun kr. 5.600,-

12 x Infrarød stråling og 12 x øjenakupunktur Kombinationsbehandling inkl. 2 anbefalede kosttilskud

Hvad siger patienterne? Samlet pakkepris kun kr. 9.750,Tilmeld jer facebookgruppen ”AMD-patienter & Pårørende” hvor du kan læse om 10væk? x behandling med infrarødt lys 12 x Infrarød stråling og 12 x øjenakupunktur du langt Vælg AMD et behandlingsophold: ogBorskrive med andre patienter som har prøvet behandlingen. .............................................................................................................

...........................................................................................................................

Samlet pakkepris kun kr. 5.600,Kombinationsbehandling inkl. 2 anbefalede kostt 1 uges intensiv behandling, 1 uges pause, 1 uges intensiv Bestil tid til en uforpligtende kun kr. .............................................................................................................

behandling. alt 10 kombinationsbehandlinger med konsultationSamlet eller fåpakkepris tilsendt vores Hvad siger Iforskningen? du langt væk? Vælg et behandlingsophold: og infrarødt lys samt kosttilskud siders katalogfra omøjenlæger øjenbehandling. Seakupunktur links påBor vores hjemmeside til kliniske studier og72 rapporter i 1 ugesUSA, intensiv behandling, uges uges intensiv bl.a Tyskland, Australien og 1Canada om1 infrarød behandling af til AMD. Samlet pakkepris kun kr.pause, 8.500,Bestil tid en uforpligtende

...........................................................................................................................

............................................................................................................

............................................................................................................................................................................................................................................................

behandling. I alt 10 kombinationsbehandlinger med Få tilsendtakupunktur vores 72 og siders katalog omkosttilskud øjenbehandling. infrarødt lys samt Samlet pakkepris kun kr. 8.500,............................................................................................................

konsultation eller få tilsendt vores 72 siders katalog om øjenbehandling.

........................................................................................................................................................................................................................................................

Nordens infrarød STRÅLING stråling NORDENSmest MESTerfarne ERFARNEspecialklinik SPECIALKLINIKi Ibehandling BEHANDLING af AF øjenlidelser ØJENLIDELSER med MED INFRARØD

Nordens mest erfarne specialklinik i behandling af øjenlidelser med infrarød stråling MEDLEM AFInfo@aku-huset.dk DANSKE AKUPUNKTØRER OG RAB-GODKENDT • www.aku-huset.dk behandlingsophold • tests & analyser • second opinions

INFO@AKU-HUSET.DK • WWW.AKU-HUSET.DK

behandlingsophold • tests & analyser • second opinions

INFO@AKU-HUSET.DK • WWW.AKU-HUSET.DK

TILSKUD GIVESKielgastvej FRA DANMARK OG PRIVATE SUNDHEDSFORSIKRINGER 3 • 7800 Skive • Tlf.: 71 99 41 60

MEDLEM AF DANSKE AKUPUNKTØRER OG RAB-GODKENDT KIELGASTVEJ 3 • 7800 SKIVE • TLF.: 71 99 41 60 TILSKUD GIVES FRA DANMARK OG PRIVATE SUNDHEDSFORSIKRINGER KIELGASTVEJ 3 • 7800 SKIVE • TLF.: 71 99 41 60


helse: interview

Sofie Linde skriver

manuskriptet til eget liv sit Tv-værtinden Sofie Linde laver selv reglerne i sit liv. Hun gør præcis, hvad hun føler, er det bedste for sig selv og sin familie, og så må alle andre ellers rynke ligeså tosset på næsen, som de har lyst til. Men det kan have sin pris – på godt og ondt – at være ærlig og nogle gange sige; ”Jeg fucking hader det her”. Af: Clara Edgar Jakobsen / Foto: Lars H. Laursen

K

lokken er 12.56. Der er roligt i festlokalet på Restaurant Charlottenlund Fort. Fotografen er ved at sætte lys op. Stylisten er i gang med at pakke indholdet af en mindre rejsekuffert ud på halvanden meter af det ene langbord. Jeg bladrer endnu en gang gennem siderne i bogen 'Fårking gravid' og kaster et blik på nogle af de tanker, jeg har nedfældet i marginen, mens jeg grinende læste den første gang. Men med et bliver roen, der ligger over rummet, hevet væk af den tornado, der er Sofie Linde. – Hej hej, hej – undskyld jeg lige er lidt forsinket. Jeg havde et møde klokken otte, jeg havde glemt – fed måde at starte dagen på – så jeg endte med at skynde mig og bare klaske en masse i en taske. Er det okay, jeg lige hopper ud og tisser? Fedt mand! Udbryder Sofie, i det hun braser ind i rummet – kun få minutter forsinket og med en plet på sin hvide skjorte.

8

Hun hvirvler rundt. Snakker højt. Fylder meget. Men ikke på den der måde, hvor hun kvæler og kvaser energier og mennesker under sig. Tværtimod. Hun løfter det hele op. Da klokken er lidt over et, tager hun plads på en stol overfor mig, og vi begynder at snakke, mens der bliver børstet, krøllet og møffet rundt i hendes blonde lokker. På bordet foran hende ligger hendes telefon. Fordi hun er mor til Trine, som bliver passet af en barnepige, der altid skal kunne få fat i hende. Sofie udgav sidste år bogen 'Fårking gravid', som er en blanding af tanker og følelser, hun nedfældede i sin dagbog, mens graviditeten stod på og refleksioner, hun fik, mens hun genlæste erindringerne. Og en ting er tydeligt: Det var ikke sjovt eller nemt at være gravide Sofie. En anden ting, der står ligeså klart, er, at hun slet ikke var forberedt på, at det var sådan, det ville være.


helse: interview

Jeg følte mig faktisk forkert som kvinde, fordi jeg havde det så svært med at være gravid. Jeg følte mig også utaknemlig.

helse / maj 2019

9


helse: interview Hvorfor var der ikke nogen, der havde sagt det? – Jeg følte mig faktisk forkert som kvinde, fordi jeg havde det så svært med at være gravid. Jeg følte mig også utaknemlig, og jeg mødte tit folk, der sagde: "Du er jo heldig", eller "Du har jo selv bestemt det". Og ja, det havde jeg, og det var heller ikke for at lyde forkælet, men jeg syntes ikke, at det var særlig nice, siger Sofie. Hun havde forestillet sig, at hun bare skulle rende rundt med lidt runde kinder, hygge sig, blive aet lidt på maven, bade sig i den der særlige graviditetsglød og så måske være lidt træt. Men intet kunne være længere fra virkeligheden. For hendes graviditet var præget af frygt for at gøre noget, der kunne skade baby, hormoner, der løb vildere end ti tyre i Pamplona, uendeligt mange ubesvarede spørgsmål og en krop i voldsom vækst. Hun var ked af det. Og da hun i forbindelse med arbejdet med 'Fårking gravid' læste sin dagbog igen, vakte det stærke følelser. – Det var faktisk ret vildt og trist, fordi det gik op for mig, hvor ked af det jeg havde været i nogle perioder, og hvor hårdt det faktisk havde været. Jeg havde lidt lyst til at kramme mig selv, siger hun. Og hvad hun fandt særligt besynderligt var, at de af hendes veninder, som havde taget turen med graviditets-rutsjebanen inden hende, ikke havde advaret hende. – Det irriterede mig, at der ikke var nogen, der havde sagt, at det kunne være sådan, og når jeg konfronterede mine veninder, sagde de: "Ja, det er super nederen", og der havde jeg det bare sådan: Hvorfor har I ikke sagt noget? De svarede, at man glemmer det, når man har født. Det oplevede Sofie også. I dag kan hun ikke huske hvor hårdt, hun havde det. Hun kan heller ikke huske fødslen som sådan, men hun er glad for, at hun i løbet af de ni måneder satte pen på papir, så oplevelserne ikke gik tabt. Sofie synes nemlig, det er vigtigt, at få budskabet ud om, at graviditet ikke er en dans på roser for alle, så de kvinder, der har det ligesom hende, ved, at de ikke er forkerte. – Jeg har en teori om, at alle bøger, der er skrevet om graviditet indtil nu, er skrevet af kvinder, der har været gravide, mænd eller præster for at sikre nationens overlevelse. De hænger i hvert fald ikke

10

sammen med min virkelighed. Og bare fordi man ikke passer ind i den kollektive forestilling om, hvordan det er at være gravid, så betyder det ikke, at man er dårlig til det og dermed implicit en dårlig mor. Men den opfattelse mærkede Sofie hænge over sig som en Mordor-sky. Uanset hvor hun gik, fulgte andre menneskers meninger med, og hendes gravide mave lyste næsten op som et neonskilt, der tiltrak opmærksomhed og gav grønt lys til, at alle og enhver måtte kaste deres gode råd i ansigtet på hende.

Bare fordi man ikke passer ind i den kollek­tive forestilling om, hvordan det er at være gravid, så betyder det ikke, at man er dårlig til det og dermed implicit en dårlig mor. Pas din egen butik Sofie er en offentlig person. Hun er vant til, at mennesker har en holdning til hende. At der er nogen, der føler sig forpligtede til at skrive til hende, når hun bytter om på som og der i 'Mads og Monopolet' eller lige vil byde ind med deres tanker om, hvad hun er for en, og hvad hun kunne gøre anderledes. Og hun ved godt, at der kan ryge en grammatisk finke for fad til tider. Sådan er det. Vi kan ikke alle sammen få 12 i grammatik. Men hun havde ikke regnet med, at den selvopfattede ret til at blande sig i hendes liv ville intensiveres, når hun blev gravid. Det gjorde den. Pludselig var der ikke grænser for, hvor andre følte, at det var okay, at de maste deres gode råd ind. Hun husker blandt andet en gang, hun var på café med nogle veninder og havde vovet at bestille en alkoholfri øl. Det gik ikke uset hen. – Fire-fem personer var henne og fortælle mig, at man ikke må drikke øl, når man er gravid. Og prøv at hør, det skal de ikke bestemme. Hvis jeg i øvrigt ville drikke en øl med procenter, så er det min sag. Ja, man skal reagere, hvis man ser en gravid kvinde vælte rundt stang-bacardi,

men hvis der sidder en gravid, som ellers er velfungerende, så gå ud fra, at hun godt kan tænke to skridt frem. Men det lod til at være en svær disciplin for de mange sandsigersker, som mener at have set lyset og den gode, sunde og rigtige måde at leve – og opdrage børn– på, og som ikke holdt sig tilbage for at prædike den nyfundne indsigt videre. Og til dem har Sofie kun en ting at sige: – Pas din egen butik. Hvis du tror på at det, du gør, er det rigtige, så stå ved det, men du behøver ikke tvinge alle andre til det. Alle har ret til deres eget liv, så længe de holder sig indenfor lov, regler, pli og god opførsel. Så lev og lad leve. For ærlig talt, så var der rigeligt at forholde sig til uden at andre kastede deres besyv ind i mikset.

Farvel til Single-Sofie Sofies graviditet var ikke planlagt. Der gik faktisk mange uger, før hun overhovedet opdagede, at hun var gravid. Og selvom hun altid har vidst, at hun ville have børn, var det ikke fordi, det behøvede at være lige nu. Hun havde det egentlig godt med at være single, i den forstand, at hun ikke var mor. Her kunne hun nyde livet med veninderne. Spontane øl i solskinnet og fokusere på parforhold og karriere, der bragede derudad under de stærke spotlys. Hendes mand – kæreste på det tidspunkt – Joakim havde efter eget udsagn længe tigget og bedt Sofie, om det ikke kunne være hende, ham og baby. Det kunne det nok en dag. Ikke nødvendigvis lige nu. Dermed ikke sagt, at hun ikke hele vejen gennem graviditeten – i hvert fald da det første chok ved at se to streger på et utal af graviditetstest havde lagt sig – glædede sig til at blive mor. Men at lade Trine flytte ind til ni måneders kost og logi betød ikke bare et hej til moderskabet. Det var også et farvel til Single-Sofie. Og det var sorgfyldt. At vide at veninderne var samlet uden hende for at give den gas, drikke, danse og være frie. Hun kunne tage med – det gjorde hun nogle gange – men når man kun kan tylle danskvand eller virgin-drinks, mens alle andre kaster shots eller andre procenter bagover, ender man på et tidspunkt som den eneste, der har formået at finde en redningsvest, inden skibet går ned, og alle


helse: helse: interview xxxx

Det er et kÌmpe privilegium i Danmark, at vi har ret til barsel, men jeg havde bare brug for at gøre noget, der var hundrede procent for mig.

helse / maj 2019

11


helse: interview

Pas din egen butik. Hvis du tror på at det, du gør, er det rigtige, så stå ved det, men du behøver ikke tvinge alle andre til det.

andre sejler – grinende – rundt i bølgerne. Så det blev et farvel til den Sofie. Og selvom guldet for enden af regnbuen var rejsen værd, så var det ikke givet på forhånd. Der var nemlig også et arbejde, som hun så frem til. Vært på X-factor. Så hvad med det nu?

’Jeg kan fucking alt’ Sofie ville lave X-factor. Sådan var det. Heldigvis havde hun en tjekket arbejdsplads, der var villig til at gøre, hvad der skulle til for, at hun kunne være vært og mor. Og såfremt den sidstnævnte rolle pludselig krævede hendes opmærksomhed, kunne hun med et kvarters varsel trække stikket og sige: "Det bliver ikke mig på skærmen i dag". Men hun er glad for beslutningen om at vende tilbage til jobbet, da Trine var kun to uger gammel. – Det er et kæmpe privilegium i Danmark, at vi har ret til barsel, men jeg havde bare brug for at gøre noget, der var hundrede procent for mig. Der er mange, der har spurgt på bagkant, om det ikke var hurtigt, men det var det ikke, siger hun. For selvom hun havde taget moderrollen på sig, brændte hun stadig for arbej-

12

det. Og beslutningen om at komme på skærmen endte med at give hende en følelse af, at hun kan præcis, hvad hun vil. En følelse, der stadig hænger ved. Men igen var det ikke omkostningsfrit for hende at bryde med normerne. – Jeg fik en del hug for det af dem, jeg kalder usolidariske kvinder, som skrev til mig, at jeg var en dårlig mor, og det er virkelig at gå efter struben. Jeg synes, det er fair, at de kan være uenige eller ikke ville have gjort det samme, men at sige til nogen, at de er en dårlig mor, er noget af det ondeste, man kan gøre. Så på trods af hendes tykke hud, gjorde ordene ondt. Men de skulle ikke styre. For

De kan være uenige eller ikke ville have gjort det samme, men at sige til nogen, at de er en dårlig mor, er noget af det ondeste, man kan gøre.

når det kommer til børn og natur, mener Sofie, at man skal stole hundrede procent på sin egen mavefornemmelse. Hun tror også på, at det er helt okay og legitimt at stikke hovedet frem, sige sin mening – sågar også sige man er god og give sig selv lov til at fylde lidt – det gør hun. Det bliver hun ved med at gøre, og det er i den ånd, hun vil opdrage sin datter. Klokken er 14.18 på fortet i Charlottenlund. Stylisten er færdig med at pille ved Sofies hår. Fotografen har sat lys op i den ene ende af rummet og er begyndt at vandre frem og tilbage langs vinduet som en løve i et bur og kaste slet skjulte blikke i min retning. Det er tid til billeder. Men inden jeg slipper Sofie løs, så hun kan rende vildt som et dyr på savanen med fotografens sigtekorn rettet mod sig, har jeg et sidste spørgsmål. Det handler selvfølgelig om den nye bog, som jungletrommerne har larmet om. Og ja, den er god nok. Der kommer en bog om alt det, der er træls ved at være mor. Endnu et slag mod det, Sofie kalder kællingevældet, som er bange for åbenmundede udbryderdronninger som hende selv.


helse: xxxx

KOSTTILSKUD

Super B-complex

- til din travle hverdag I dagligdagen er der meget, der belaster vores nervesystem og det kan være svært at give slip.

naturdrogeriet

Super B-Complex Super B-Complex er en unik blanding af fire adaptogene urter og B-vitaminer, der bl.a. beskytter og normaliserer nervesystemet. De adaptogene urter - astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod - indeholder plantestoffer, der er i stand til at hjælpe kroppen tilbage i balance, hvis den er bragt ud af balance af eksempelvis stressfaktorer. Derfor er Super B-Complex et godt supplement til din travle hverdag.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker. helse / maj 2019 13 KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION til dig

Nyt under solen Apotekernes eget mærke ‘Apotekets’ har udvidet sortimentet med to nye solcremer med høj og ekstra høj beskyttelse – faktor 50 og 50+ – samt en Aftersun Cooling Mist, hvis du trænger til en afkølende opfriskning eller skulle blive forbrændt.  Apotekets solcremer er udviklet til at være det trygge valg i solen. Med produkter til både ansigt og krop, er du godt dækket ind, lige meget om du ønsker faktor 15, 30, 50 eller 50+. Alle solcremer fra Apotekets er både Svanemærket, Astma-Allergi deklareret og helt uden parfume.

Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Mere info: apotekernes.dk, tlf. 45 95 03 30.

REJSEBREVE TIL FORDØJELSEN Kender du det, at maven går i stå på ferierejsen? Fremmed mad, ændret dagsrytme og uvante toiletforhold kan få fordøjelsen ud af balance. Det giver både mave-kneb, udspilet mave, luft og andet ubehag. SylliFlor loppefrøskaller fås i praktiske ”rejsebreve”. En-to breve om dagen kan hjælpe med at holde maven i balance – også når du holder ferie. Det sprøde drys kan spises på morgenmaden eller snup en skefuld med et glas vand. Loppefrøskallerne er ristede, så de smager godt og ikke klistrer i munden. SylliFlor Rejsebreve ­indeholder i alt 30 dosisbreve fordelt på smagsvarianterne: Naturel, Vanilje, Malt, Kakao samt Æble og kanel. Køb på apoteket, matas, helsekostbutikker eller på www.biodanepharma.com, tlf. 75 55 57 77.

14

NATURLIG HJÆLP MOD NEGLESVAMP FunguCept Nail hjælper med at bekæmpe tå- og fingerneglesvamp, imens den stimulerer neglens sunde vækst. Neglesvamp kan være svært at slippe af med, og den fulde genopbyggelse af en sund negl kan tage op til 12 måneder. Svampens sværhedsgrad samt personens ­alder spiller en vis rolle i neglens opheling, og når vi ­ældes tager det længere tid at regenerere. Derfor kan der forventes længere behandlingsperiode, før resul­ tatet opnås – rene hvide negle – jo ældre vi er. FunguCept Nail påføres neglen to gange dagligt med den lille pensel, som sidder i låget – undgå ­kontakt med de omkringliggende hudområder, da det kan irritere huden ved længerevarende brug. Kan købes i landets helsekostbustikker, Helsemin og webshops. Mere info: limepharma.dk, tlf: 39 56 36 26.

Sol, sommer og rejser venter for de fleste forude. Vi har fundet et par gode råd til at passe på kroppen, når den skal ud og vises frem og prøves af under måske fremmede himmelstrøg.

SOMMERKLAR INDEFRA Berthelsen Beta Factor er udviklet til at passe på ­huden og styrke hudens dannelse af kollagen. Betacaroten m/C-vitamin gør det nemmere for din hud at acceptere solens skarpe stråler uden at blive rød, så du i stedet får en gylden lød. Anbefales at bruge allerede i en periode inden ­soldyrkning. En tablet om dagen. Dåse med 90 ­tabletter fås til kr. 129,00. Læs mere om den veganske BetaFactor på www.dkpharma.dk. Fås i helsekostbutikker, førende apoteker, webshops og Matas. Mere info: dkphama.dk, tlf. 44 86 05 50.


Genopliv dit sexliv i overgangsalderen Nogle kvinder føler det akavet og tøver med at søge læge, når de oplever gener i underlivet. Næsten halvdelen af alle kvinder oplever varierende grader af vaginal atrofi med symptomer som infektion i skeden, svie, øget tissetrang, gentagne blærebetændelser, inkontinens og smerter ved samleje.1,2 Kvinders overgangsalder indtræffer med alderen (45–58 år) eller efter fjernelse af begge æggestokke, fordi produktionen af hormonet østrogen falder.1 Alle slimhinder i kroppen bliver påvirket af østrogenmangel, men det er særligt fremtrædende i kønsorganerne.1 HVAD ER VAGINAL ATROFI? Østrogen sørger for god blodcirkulation i slimhinderne, så de er tykke, fugtige og dermed modstandsdygtige overfor infektioner. Når østrogenmængden falder, bliver slimhinderne tyndere og mere skrøbelige, ligesom pH-værdien ændres.1 Vaginal atrofi er den medicinske betegnelse for udtynding af skedevæggen og medfølgende tørhed i skeden.1 Tørhed i skeden kan vare ved resten af livet i modsætning til f.eks. hedeture og humørsvingninger, der forsvinder igen, når overgangsalderen er overstået.

Tal med din læge Med den rette vejledning og behandling gendannes slimhinden, pH-værdien normaliseres, og symptomer som kløe, svie og smerte aftager. Det betyder, at risikoen for urinvejsinfektioner aftager, og at du måske får mod på at genoptage sexlivet uden smerter. Se mere på www.godovergangsalder.dk

FORBERED DIG PÅ SAMTALEN MED LÆGEN VED AT SKRIVE EN LISTE MED DE GENER OG SYMPTOMER, DU OPLEVER. •

Hvilke forandringer mærker du?

Har du fået fjernet æggestokkene?

Hvor længe har det varet?

Hvordan påvirker symptomerne dig?

Har du fået behandling mod kræft?

Har du symptomer i forbindelse med samleje?

Hvilke typer medicin og kosttilskud/vitaminer tager du?

Har du forsøgt med behandling?

Bruger du parfumerede sæber og skumbad?

Har du stadig menstruation?

Bruger du intimhygiejneprodukter?

BEKYMRINGER VEDR. BRUGEN AF ØSTROGEN Generelt er bivirkningerne milde, forbigående og ofte lokale (ubehag i skeden). Når man måler på mængden af østrogen i blodet før og efter lokal behandling i skeden, ses næsten ingen forskel. Det betyder, at der optages meget beskedne mængder østrogen fra skedevæggen til blodbanen.3 Hvis du har haft blodprop, brystkræft eller underlivskræft, bør du tale med en speciallæge, før du begynder på hormonbehandling.3

REFERENCER: 1. Gandhi J, Chen A, Dagur G, et al. Genitourinary syndrome of menopause: an overview of clinical manifestations, pathophysiology, etiology, evaluation, and management. Am J Obstet Gynecol. 2016;215(6):704–711. 2. DiBonaventura M, Luo X, Moffatt M, Bushmakin AG, Kumar M, Bobula J. The Association Between Vulvovaginal Atrophy Symptoms and Quality of Life Among Postmenopausal Women in the United States and Western Europe. Journal of women’s health (2002). 2015;24(9):713–722. 3. Management of symptomatic vulvovaginal atrophy: 2013 position statement of The North American Menopause Society. Menopause (New York, NY). 2013;20(9):888–902; quiz 903–884.

Novo Nordisk Scandinavia AB, Region Danmark Ørestads Boulevard 108, 2300 København S www.novonordisk.dk Kundeservice tlf.: 80 200 240 DK/NNG/1017/0267a. 29. januar 2018

helse / maj 2019

15


helse: tema

TEMA

Kvindesygdomme

KVINDER FÅR STILLET DIAGNOSER MARKANT SENERE END MÆND Når kvinder kommer på hospitalet og får stillet en diagnose, sker det gennemsnitligt fire år senere end mænd, viser et nyt studie. Med studiet understreges det, hvor vigtigt det er, at forskning i sygdom og medicinudvikling i fremtiden bliver mere kønsspecifik, siger en af forskerne bag studiet. Af: Jannie Iwankow Søgaard / Foto: Shutterstock

D

er har længe været en tendens til, at mænd omtales som det svage køn i sundhedssystemet. De er dårligere til at gå til lægen i tide, og de passer ikke deres genoptræning og medicin ligeså godt som deres kvindelige modstykker, har det heddet sig. Men nu viser det sig, at det måske alligevel er mere nuanceret end som så. I et nyt dansk studie udført af Novo Nordisk Fondens Center for Protein Forsk-

16

ning, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, der blev offentliggjort i forskningstidsskriftet Nature Communications i februar måned i år, er den overordnede konklusion således, at kvinder, når det kommer til kønsneutrale sygdomme – dvs. sygdomme, der rammer begge køn – i gennemsnit får stillet deres diagnose fire år senere end mænd. 

Forskel overraskede forskerne Til undersøgelsen er der blevet brugt


helse: tema

data fra Landspatientregistret i årene fra 1994 til 2015, hvorved man har kortlagt patientforløb fra i alt 6,9 millioner danskere. Det er ved at analysere disse, at forskerne til slut stod med det også for dem noget overraskende resultat, at mænd i gennemsnit får deres diagnose fire år før kvinder.  – Det kom bag på os, at der er så stor forskel på de to køn. Selvfølgelig er det velkendt, at de primære dødsårsager, der rammer mænd, er hjertesygdomme, mens det for kvinder er cancer. I vores studie er vi gået ind og har udelukket de sygdomme, som udelukkende rammer det ene køn – ovariecancer for kvinder og prostatacancer for mænd for eksempel – og har kun medtaget de sygdomme, som begge køn kan få. Vi sammenligner med andre ord æbler med æbler, siger professor Søren Brunak, en af forskerne bag studiet. Med den nye viden rejser der sig naturligvis en byge af nye spørgsmål. Ikke mindst er det oplagt at spørge efter en forklaring på, hvorfor kvinder diagnosticeres senere end mænd. Noget entydigt svar skal man dog endnu ikke forvente, påpeger Søren Brunak. – De her i gennemsnit fire år er som udgangspunkt en god ting for kvinderne, hvis det er et udtryk for, at de har flere

VED

770 TYPER SYGDOMME

BLEV KVINDER DIAGNOSTICERET SENERE END MÆND. HER VAR DER EN GENNEMSNITLIG FORSKEL PÅ CIRKA FIRE ÅR.

Nyhed i Danmark

Første og eneste komplette multivitamin & mineral med CoQ10 i Danmark. Wholefood-kvalitet.

Natures_own_Q10_180x75mm.indd 1

sygdomsfri år, mens det er noget hø for dem, hvis det i stedet skyldes for sent givne diagnoser og underdiagnosticeringer. Men fakta er, at vi ikke ved det, og at det kan skyldes mange ting – miljø, genetik og kultur – og en blanding af det hele, siger han. I det svar ligger, at ingen endnu med sikkerhed ved, hvorfor tallene er, som de er, og at der er mange facetter at holde sig for øje. For selvom danske kvinder har en middellevetid, der er næsten fire år længere end mænds (for mænd er den 79 år, for kvinder 82,3 år), er det ikke givet, at forskellen skyldes, at kvinder lever gennemsnitligt længere. Flere studier har således inden for de senere år vist, at en del ikke kønsspecifikke sygdomme rammer kvinder hårdere end mænd. Det gælder for eksempel Alzheimers sygdom og Multipel Sklerose, hvor to til tre gange flere kvinder end mænd får sygdommen, ligesom nyere forskning viser, at kvinder med type 2 diabetes har højere risiko for at udvikle blodpropper og hjertesvigt end mænd med type 2 diabetes.

Vi skal kigge mere på kønsforskelle Næste skridt for forskerne bag studiet er derfor netop at zoome ind og forsøge at finde ud af hvilke komponenter, der influerer på forskellen mellem de to køn.

Nature’s own mest omfattende Wholefood multivitamin- og mineralformel, der indeholder antioxidant CoQ10, beta glucan og gode allround vitamin- og mineralniveauer. Herunder høje niveauer af vitamin D3 og B12. Lavt indhold af jern. Egnet til mænd og kvinder. Nu i helsekostforrretninger samt flere netbutikker. Mere info på: panacea.dk

26/04/19 16:09

helse / maj 2019

17


helse: tema

Eksempler på sygdomme, der diagnosticeres tidligere hos kvinder: HIV Kvinder er i gennemsnit diagnosticeret syv år tidligere

Men allerede nu mener Søren Brunak, at der kan drages nogle vigtige konklusioner af det store kohortestudium. – Der har altid været en tendens til at undgå kvinder i kliniske forsøg, fordi de var lidt "besværlige", i og med at de bliver gravide og går i overgangsalderen. Der er mange årsager til, at man har ment, at mænd var nemmere at "deale" med – det gælder også i dyreforsøg, hvor man traditionelt set ofte er startet med at bruge hanmus. Men det her studie viser, at vi skal til at tænke over, at der kan være en biologisk kønsforskel, som der skal tages høj-

Irritabel tyktarm Kvinder er i gennemsnit diagnosticeret 1,5 år tidligere Brystcancer Kvinder er i gennemsnit diagnosticeret fire år tidligere Anæmi-grundet jernmangel Kvinder er i gennemsnit diagnosticeret fem år tidligere

Der har altid været tendens til at undgå kvinder i kliniske forsøg, fordi de var lidt "besværlige", i og med at de bliver gravide og går i overgangsalderen. Der er mange årsager til, at man har ment, at mænd var nemmere at "deale" med. Søren Brunak, forsker.

18

de for både i forskningen og på hospitalerne, siger han. Det er i dag ingen hemmelighed, at megen medicin i de tidlige faser af lægemiddeludviklingen i forskningsstadiet testes mere på hanmus end på hunmus – medicin, som vel og mærke også udskrives til kvinder. For år tilbage var der i USA en sag, hvor sundhedsmyndighederne gik ind og halverede den anbefalede dosis på sovemidlet Zolpidem for kvinder, netop fordi, der var indikationer på, at den anbefalede dosis var for stor og resulterede i både overdosering og bivirkninger hos kvinderne. I Danmark findes der så vidt vides endnu ingen lignende tilfælde. Men det kan der sagtens komme i fremtiden, hvor begrebet ’personlig medicin’ vinder mere indpas. – Personlig medicin handler om at skræddersy medicin til den enkelte patient, men også til undergrupper. Og man vil komme meget længere i begyndelsen, hvis man startede med de to største undergrupper – altså mænd og kvinder – zoome ind og finde ud af, hvor forskellene er, siger Søren Brunak. 


Annonce

Øjeblikke, man gemmer i hjertet Changing Diabetes® og apis tyren er registrerede varemærker ejet af Novo Nordisk A/S. DK/NNG/1017/0277. Oktober 2017

Type 2-diabetes og hjertesygdom er nært forbundet1 Faktisk kan 2/3 af alle dødsfald blandt patienter med diabetes relateres til hjertesygdom1 Tal med din læge om din diabetesbehandling – og om, hvad der kan gøres for at nedsætte risikoen for hjertesygdom Gode spørgsmål at stille din læge: Hvordan hænger type 2-diabetes og mit hjerte sammen?

Kan min diabetesmedicin være med til at nedsætte risikoen for hjertesygdom?

Hvis jeg får anden hjertemedicin – eksempelvis blodtryks- og kolesterolsænkende – er der så stadig risiko?

1. Low Wang CC, Hess CN, Hiatt WR et al., Clinical Update: Cardiovascular disease in diabetes mellitus. Atherosclerotic cardiovascular disease and heart failure in type 2 diabetes mellitus – mechanisms, management, and clinical considerations. Circulation. 2016;133:2459-2502.

Novo Nordisk Scandinavia AB · Ørestads Boulevard 108 · 2300 København S www.novonordisk.dk · Kundeservice tlf.: 80 200 240

helse / maj 2019

19


helse: tema

TEMA

Kvinders usynlige blodpropper

Kvindesygdomme

Kvinder får generelt diagnosticeret blodpropper i hjertet senere end mænd. Det kan skyldes, at de er beskyttet naturligt af østrogen indtil overgangsalderen, men også at kvinders symptomer er anderledes end mænds, så lægerne ikke opdager dem. Af: Jannie Iwankow Søgaard / Foto: Shutterstock

D

e fleste ved efterhånden godt, at stærke bryst-smerter, der giver fornemmelsen af at have et alt for stramt bælte spændt rundt om brystkassen, kan være tegn på en blodprop i hjertet. Mange har formentlig også hørt om, at smerterne ligeledes kan stråle ud i venstre arm, og at man, det øjeblik, man har disse symptomer, bør søge læge hurtigst muligt. Men symptomerne på en blodprop i hjertet, som i værste fald kan føre til døden, kan også være anderledes. Særligt kvinder oplever symptomer, som adskiller sig fra de mest kendte. Mange kvinder har således rapporteret om eksempelvis smerter i nakke og kæbe, smerter mellem skulderbladene, koldsved, følelse af slaphed i armene og fordøjelsesproblemer i dagene op til, at de har fået en blodprop i hjertet, uden at symptomerne er blevet opfattet som symptomer på hjerteproblemer af lægen. – Det, der gør, at der kan være en forsinkelse i diagnosticeringen af

20


helse: tema

Det, der er brug for, er mere information og oplysning til sundhedspersonale om skærpet opmærksomhed hos kvinder, hvor symptomerne kan være af en anden karakter end sædvanligt. Men også information til kvinder om, at de hurtigere skal kontakte 112 eller lægevagten, når der er mistanke om en blodprop i hjertet. Henrik Steen Hansen, overlæge på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Cardiologisk Selskab.

kvinder med åreforkalkningssygdomme, er, at deres symptomer kan afvige fra de typiske, som er trykkende smerte bag brystbenet. Når kvinderne kommer med andre symptomer, kan disse risikere at blive mistolket af lægen, så man ikke opdager, at kvinden har en blodprop, eller at denne er på vej, siger Henrik Steen Hansen, der er kardiologisk overlæge på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Cardiologisk Selskab. 

Kvinder beskyttet frem til overgangsalderen Der kan dog også være andre årsager til, at kvinder diagnosticeres med blodpropper i hjertet senere end mænd. En af dem er, at megen hjerteforskning – helt op til 70 procent – i mange år har været baseret på mænd, så man ikke har haft så stor en specialviden om kvinder og blodpropper. Det har blandt andet Hjerteforeningen gennem kampagner og nye forskningstiltag forsøgt at gøre op med. Desuden mener eksperterne, at der tillige kan være en biologisk årsag til, at kvinder senere rammes af blodpropper end mænd. – Der er forsket meget i de her forskelle, og noget af det, man antager, er, at det kvindelige kønshormon østrogen kan beskytte mod blodpropper. På den måde er kvinder muligvis naturligt beskyttet, indtil de går i overgangsalderen. Her falder østrogenniveauet i kvindens krop, og så mister de beskyttelsen. Det er herefter, kvinderne også begyn-

der at blive ramt af blodpropper i hjertet i samme grad som mænd, ­siger Henrik Steen Hansen.

God hårpleje

- begynder indefra ■

Behov for ekstra opmærksomhed Han peger på, at der over en bred kam er behov for ekstra opmærksomhed på, at kvinder også rammes af blodpropper i hjertet. – Det, der er brug for, er mere ­information og oplysning til sundhedspersonale om skærpet opmærksomhed hos kvinder, hvor symp­ tomerne kan være af en anden karakter end sædvanligt. Men også information til kvinder om, at de hurtigere skal kontakte 112 eller ­lægevagten, når der er mistanke om en blodprop i hjertet, siger Henrik Steen Hansen.  Chancen for at overleve en blodprop i hjertet er cirka 90 procent inden for det første år, og er den samme for kvinder og mænd, ligesom det gælder, at behandlingen er den samme. – Behandlingen er blandt andet blodfortyndende, sænkelse af kolesterol, ophør af rygning og naturligvis den akutte ballonudvidelse, hvor det gælder om at få åbnet en lukket kranspulsåre så hurtigt som muligt, siger Henrik Steen Hansen og påpeger, at de overordnede risikofaktorer for blodpropper i hjertet er arveligt anlæg for blodprop, rygning, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.  

Innovativt kosttilskud med 26 kvalitetsingredienser. Forsyner hovedbunden med biotin og zink der støtter en normal hårvækst. Aminosyrer er vigtige byggesten i proteinet keratin.

NYHED

Min ellers så flotte hårpragt blev tyndere og tyndere og så træt, mat og kedelig ud. Så var det en sød veninde anbefalede mig Hair Force fra KAL.

Tak Hair Force / Charlotte :)

Kombinere dit KAL-produkt med et af Solaray-produkterne

www.Solaray.dk Solaray købes i din lokale Matas, Helsekostbutik, Helsemin, Netbutikker samt apoteker.

helse / maj 2019

21


helse: tema

SYGDOMME rammer

der især

TEMA

Kvindesygdomme

KVINDER

Der er sygdomme, som naturligt nok kun rammer kvinder – eksempelvis sygdom i livmoderen eller æggestokke. Men af de sygdomme, som kan ramme både mænd og kvinder, er der også en række eksempler på, at det i højere grad er kvinderne, der står for skud. Her får du nogle eksempler: Af: Helse-redaktionen / Illustration: Camilla Riber

Multipel Sklerose: Denne neurologiske sygdom rammer ifølge det amerikanske Multiple Sclerosis Society to til tre gange så mange kvinder som mænd. Der findes mere end 15.000 personer med sygdommen i Danmark. Hvert år rammes cirka 600 danskere af sklerose, og hyppigheden har været stigende, specielt hos kvinder. Sygdommen bryder oftest ud i 20-40-årsalderen. Multipel sklerose har en speciel geografisk udbredelse og findes hyppigere i tempererede zoner, som i Danmark, sammenlignet med subtropiske og tropiske områder.

Migræne: Den voldsomme og meget smertefulde hovedpine er ikke en kvindesygdom, men langt flere kvinder end mænd lider af migræne. Ifølge en dansk opgørelse rammer de dunkende anfald af hovedpine tre gange hyppigere hos kvinder. Således har hver syvende kvinde mindst ét migræneanfald om året.

på et eller andet tidspunkt i deres liv en depression.

Irritabel tyktarm, IBS: En smertefuld sygdom i fordøjelsessystemet. Kan variere mellem forstoppelse og diarré.

Allergi: Kvinder bliver oftere ramt af f.eks. astma og ved flere allergiske sygdomme er generne hårdere hos kvinder.

Kronisk træthedssyndrom: Er tidligere herhjemme blevet betragtet som en psykisk lidelse. Men der er evidens for, at det er en kompleks fysisk sygdom, der påvirker vigtige systemer i kroppen.

Inkontinens: Omkring en fjerdedel af danske kvinder er i en eller anden grad påvirket af urinlækage.

Osteoporose/knogleskørhed: Lavt stofskifte eller Hashimotos sygdom: Rammer mellem fem og otte procent af danskerne. Hver tiende kvinde har i løbet af sit liv en stofskiftesygdom, og cirka seks procent af alle kvinder er i behandling for lavt stoftskifte med livslang medicinering.

Depression:

Lupus:

Dobbelt så mange kvinder som mænd får

En autoimmun sygdom, som skyldes, at

22

immunforsvaret reagerer mod kroppens eget væv, og der opstår betændelse. Lupus hører til gruppen af de sjældne reumatologiske sygdomme. Man regner med, at ca. 1.500-2.000 mennesker i Danmark har sygdommen. Cirka ti gange så mange kvinder som mænd får lupus, som opstår primært i 30-35 års alderen, men også helt unge og ældre kan få lupus. Sygdommen øger risikoen for åreforkalkning og dermed risikoen for tidlig hjerteinfarkt og apopleksi (slagtilfælde).

Op mod en halv million mennesker i Danmark anslås at lide af sygdommen – de fleste uden at vide det. Osteoporose rammer især kvinder over 50 år og gør knoglerne skrøbelige, så de let brækker.

Kilder: Sundhed.dk, Videnskab.dk, dr.dk, Gigtforeningen med flere.


HAR DU MIGRÆNE? Stop dine migræneanfald inden smerten starter

Medicinfrit udstyr ~30,- per behandling Effektivt & sikkert Klinisk testet Læs mere og få 300,- i rabat her

www.helse.rehaler.dk

Spørgsmål - kontakt Rehaler på tlf. 30 71 05 13

®

FEMARELLE GIVER DIG BALANCEN INDEFRA Femarelle® er et hormonfrit kosttilskud, som er specielt udviklet til de forandringer, vi kvinder går igennem.

Forhandles i Matas og udvalgte apoteker og helsekostbutikker

Femarelle® – livskvalitet i en kapsel.

Lyt til Line Baun Danielsens åbenhjertige samtaler om livet i overgangsalderen. Få gode råd og viden fra eksperter som gynækolog Stine Fürst og sociolog Emilia van Hauen. Find podcasten ”Det er bare en overgang” på radioplay.dk eller på podcast-appen på telefonen.

DISTRIBUTØR:

Nordic Consumer Health Denmark info@consumerhealth.dk

Femarelle® er veldokumenteret og anbefalet af Foreningen af Europæiske Gynækologer som førstevalg til kvinder i overgangsalderen.

For information om Femarelle® produkterne og deres egenskaber besøg www.femarelleline.dk og find os på


helse: tema

TEMA

Kvindesygdomme

Knogler skal bruges og næres Når kvinder oplever et fald i østrogenproduktionen midt i livet, udsætter det vores knogler for større risiko for at blive ramt af knogleskørhed. For at vedligeholde sunde og stærke knogler er det vigtigt at få de nødvendige næringsstoffer, og så styrkes de, når du belaster dem. Af: Malene Tonnung / Foto: Shutterstock

Naturlige alternativer? Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler. Se mere på www.naturli.dk  – hvor du også kan søge på ­artikler om knogleskørhed, ­hormoner og overgangs­ alder, og finde kilderne brugt til denne artikel.

N

år flere kvinder end mænd rammes af knogleskørhed, skal det især tilskrives vores fald i kønshormoner efter overgangsalderen – både det østrogene og det andet kvindelige hormon progesteron (gestagen). Efter overgangsalderen danner kvinder fortsat østrogener, men det sker i binyrebarken og i fedtvæv, så overvægtige danner mere østrogen end de tynde. Det er en af årsagerne til, at tynde kvinder, der ryger (rygning ødelægger det østrogene hormon), er i særlig stor risiko for at få osteoporose. Hormonerne er nemlig en del af den proces, der hjælper kroppen med at bygge næringen ind i vores knogler. Og derfor kan især hormonbehandling have en betydning for knoglerne, når vi er nået lidt op i årene.

I dag fås der også mange gode og mere naturlige alternativer, hvis man vil tilføre kroppen bio-identiske hormoner, altså hormoner, der nøjagtigt ligner dem hos mennesker. Din læge kan følge effekten af hormonerne ved hjælp af blodprøver. I naturen findes ligeledes flere planter, der naturligt indeholder hormonlignende stoffer. Soja og rødkløver er bl.a. kendt for at have høje niveauer af østrogenlignende stoffer. Sidstnævnte har været undersøgt i flere studier i Aarhus for effekt på overgangsalderen og knoglesundheden. Denne forskning har vist, at udover effekt på hedeture og velbefindende, kan kvinder ved hjælp af rødkløverekstrakt opleve en markant bedre knoglesundhed i forbindelse med overgangsalderen.

Kunstige, naturlige eller bio-identiske hormoner

De rette mineraler

Vores hormoner er faktisk et kompliceret puslespil, hvor der hverken skal være for lidt eller for meget af de forskellige hormoner. Derfor er det altid en god idé at have sin læge med på sidelinjen – f.eks. i forbindelse med overgangsalderen. Tidligere har kunstige hormoner vist sig at kunne øge risikoen for kræft, og mange kvinder vægrer sig derfor for at bruge denne behandling.

24

Men en ting er, hvordan hormonerne påvirker os, noget andet, at vi selvfølgelig skal have byggeklodserne til at opbygge og vedligeholde sunde knogler. Her er der gennem livet rigtig meget fokus på kalken. Fra anbefalingen af mælk til de yngste og lægens anbefaling af kalktilskud til kvinder efter overgangsalderen. Men kalk er langtfra det eneste


helse: tema

Sudier har vist, at kvinder ved hjælp af rødkløverekstrakt kan opleve en markant bedre knoglesundhed i forbindelse med overgangsalderen.

saliggørende. Tværtimod skal vi være sikre på at få nogle af de andre næringsstoffer, der skal til for at bygge kalken ind i knoglerne. Ellers risikerer vi blot at indtage kalk, der flyder rundt i blodet, hvor det kan gøre mere skade end gavn. Derfor bør du altid tage tilskud af magnesium sammen med kalk. Heldigvis indeholder en række fødevarer et stort indhold af magnesium, f.eks. spinat, broccoli, havregrød, avocado, rejer, tunfisk, helleflynder, brune ris, nødder, kerner og havsalt. Men P-piller, kaffe, alkohol og vanddrivende medicin fører til øget udskillelse af magnesium og derfor til et øget behov. Magnesium er vigtigt for indbygningen af kalk i knoglerne samt for at modvirke, at kalken igen forsvinder ud af knoglerne.  Ligeledes spiller kisel, bor, zink, mangan og kobber også en rolle for knoglerne.

De rette vitaminer Udover mineraler til knoglerne spiller flere af vores vitaminer også en stor rolle. D3-vitaminer er nødvendige for optagelsen af calcium og indbygningen i knoglerne, så derfor er det vigtigt at få sol på

kroppen om sommeren og at sikre et højt indhold i blodet vinteren igennem ved at tage tilskud. K2-vitamin er vigtigt for optagelsen af calcium og for at sikre, at kalken ikke aflejres i de bløde væv som f.eks. pulsårerne. Mangel på K2-vitamin er en vigtig årsag til åreforkalkning. K-vitamin finder du primært i grønne grøntsager, ligesom det dannes af sunde tarmbakterier. Mangel på B12-vitamin øger risikoen for knogletab og knoglebrud. B12-vitamin er vigtigt for blandt andet bloddannelse og nervesystemet og virker også på denne måde forebyggende på fald og knoglebrud. C-vitamin er vigtigt for bindevævet og er vores vigtigste antioxidant (bortset fra vand). Bindevævet spiller en stor rolle i knoglerne. Er der meget kalk, men et svækket bindevæv, vil knoglen kunne splintre ved belastning. Er der meget bindevæv og kun lidt eller ingen kalk, vil knoglerne kunne bøje, men ikke knække. Så det er vigtigt, at vi styrker bindevævet – og derfor sørger for at få nok C-vitamin.

Livsstilen sætter spor på knogler

og sunde ingredienser. Ikke kun fordi de indeholder de vigtige næringsstoffer, men også fordi de er med til at skabe et basisk miljø i kroppen. Til gengæld giver sodavand, sukker, kaffe, alkohol og kød en mere syreholdig krop, som slider på knoglerne. Mangel på motion er også en vigtig faktor, når det gælder knogleskørhed. Der skal vægt på og træk på knoglerne for at bevare deres styrke. Sidder eller ligger du for meget, afkalker du. Vægtløftning er meget effektivt, men det er vigtigt at lære at bruge kroppen rigtigt – samt give den de små stød, som provokerer kroppen til at styrke knoglerne. Dem får du ved løb og hop, så gang og svømning er ikke helt nok. Meget anstrengende og vedvarende motion, f.eks. konkurrencesport, kan til gengæld nedsætte dannelsen af kvindeligt kønshormon og give afkalkning. Knogleskørhed handler altså om langt mere end en kalktablet – der rent faktisk kan være farlig, hvis den er dit eneste forsvar på knoglefronten. Til gengæld har den knoglesunde krop den fordel, at den er sund fra inderst til yderst.

Vores knogler elsker generelt grøntsager

helse / maj 2019

25


helse: værd at vide

HVORFOR GØR DET MERE ONDT AT TRÆDE PÅ EN LEGOKLODS OM NATTEN? Det gør det, fordi vi ikke kan se, hvad vi træder på, og derfor kan vi ikke vurdere, hvor farligt det er. Den samme mekanisme gør sig gældende for mennesker, der lider af langvarig smerte. Deres hjerne kan ikke lave korrekte sikkerhedsvurderinger af sanseindtryk. Af: Clara Edgar Jakobsen / Foto: Thomas Danielsen

S

merte er forunderlig. Man kan mærke, at det gør ondt i tåen, når man banker den ind et trappetrin. På fingeren, der bliver ramt af kogende vand. I knæet, hvis man løber for meget og forkert. Men det er faktisk hverken knæet, fingeren eller tåen, der udsender smerte. Det er hjernen, der reagerer på nogle sanseindtryk, den tolker som farlige og får det til at gøre ondt. Men kropskompasset kan ryge ud af kurs, så hjernen begynder at opfatte harmløse indtryk som trusler. Det er tilfældet for mange mennesker med langvarige smerter, som lægerne ikke kan finde r­ oden til. Dem arbejder Ida Dybdahl Mathiesen, fysioterapeut ved rygklinikken på Holbæk Sygehus, med til daglig. En af dem er Louise Krogsgaard Pedersen.

vidste, hvad de skulle stille op med hende. Smerterne var der stadig. Og da Louise sidste år blev mor til to små børn, nåede smerteniveauet hidtil ukendte højder. – Det, at bære rundt på smerterne, sendte mig hjem i Ludo. Jeg måtte skiftevis have min mor og svigermor hjemme hos os, fordi jeg ikke kunne løfte børnene, handle eller fokusere. Jeg blev handlingslammet af smerterne, siger Louise. Hver gang, hun bukkede sig, føltes det som at blive pisket hårdt. Hun kunne blive pisket 200 gange om dagen, indtil hun til sidst ikke havde kræfterne til at rejse sig igen. Heldigvis hørte hun om Ida og smerte­ behandlingen.

Smerter piskede kræfterne ud af hende

Det, at bære rundt på smerterne, sendte mig hjem i Ludo. Jeg måtte skiftevis have min mor og svigermor hjemme hos os, fordi jeg ikke kunne løfte børnene, handle eller fokusere. Jeg blev handlingslammet af smerterne.

For otte år siden gennemførte Louise et maraton på en flot tid, men få måneder efter begyndte hun at få ondt i kroppen. Hun løb ufortrødent videre, og smerterne tog til, indtil hun en morgen ikke kunne komme ud af sengen. Det blev starten på et drænende forløb med scanninger, behandling og konsultationer, til hun for to år siden blev sluppet af hospitalsvæsenet, som ikke

26

Basale behov skal imødekommes Louise startede i et forløb på rygklinikken i november 2018. Første skridt var at få styr på kroppens basale behov. Søvn, vejrtrækning, mad og vand. For, hvis ikke de bliver mødt, kan man ikke tænke. Kan man ikke tænke, kan hjernen ikke risikovurdere. Kan den ikke risikovurdere, stiger smerterne. Med to små børn var søvn en by i ­Rusland for Louise. Hun kunne gå en dag uden at indtage andet end en kop kaffe og en Nutella-mad. Hendes vejrtrækning lå i brystet. Det blev der langsomt ændret på. Andet skridt var at komme på smerteholdet, hvor de arbejder ud fra den biopsykosociale-model, som kombinerer simpel fysisk træning, sansestimuli og vejrtrækning med undervisning, sam­ taler og mindfulness. Træningen og sansestimulering er med til at give hjernen en øget differentiering af indtryk. På den måde kan den nemlig lave en mere præcis sikkerhedsvurdering, som vil sænke det generelle trusselsniveau og dermed oplevelsen af smerte. Men det handler også om at lære hjernen, at bevægelser ikke er farlige.

Gør det ondt at tænke bevægelsen? Hvis man har været ved at drukne i et smertehav, bliver nervesystemet ekstra sensitivt, og bevægelser kommer til at vir-


helse: værd at vide

Helt simple bevægelser og vejrtrækning er i centrum på rygklinikken, så kroppen lærer, at det ikke skal gøre ondt.

ke skræmmende. Derfor arbejder de på smerteholdene med at indøve meget simple bevægelser, så kroppen bliver tryg ved dem igen. Nogle gange er første skridt faktisk bare at tænke bevægelsen. Hvis tanken udløser smerte, ved man, at der er noget, hjernen opfatter forkert. Her kommer vejrtrækningen ind i billedet. For ved at tænke bevægelsen med en ordentlig vejrtrækning, kan man afkoble smerten fra tanken, og derfra arbejde sig op til at udføre den. Det er altså vigtigt hele tiden at stoppe op og mærke, hvad det er, der sker i kroppen og arbejde ud fra det. Hvis man tager udgangspunkt i, hvor man var inden smerterne, eller hvad man forventer at kunne, nytter det ingenting. I dag ved Louise, at hun har nedsat stabilitet over bækkenet og problemer med fødderne, som nok har udløst smerterne i første omgang. Det bliver hun behandlet for sideløbende med smertebehandlingen, som hun selv vurderer, har sænket hendes smerteniveau med halvtreds procent. Ida Dybdahl Mathiesen siger: – Hvorfor gør det mere ondt at træde på en Lego-klods om natten? Det gør det, fordi du ikke ved, hvad du træder på, og derfor ikke kan vurdere, hvor farligt det er. Det samme gælder ved rygsmerter. Derfor handler det om at få mere præcise indtryk, der kan gøre det nemmere at vurdere, om man er i fare, eller om det er overstået.

helse / maj 2019

27


helse: klumme

SYNSPUNKT Læger skal efteruddannes i at diagnosticere ME-patienter Patienter med Myalgisk Encephalomyelitis, ME, tidligere kendt som kronisk træthedssyndrom, er ikke bare kronisk trætte. De er fysisk syge. Men der mangler læger, der er i stand til at diagnosticere ME-patienter, så de kan blive skilt ud fra de øvrige patienter under samlebetegnelsen ”funktionelle lidelser”, hvor de tidligere blev placeret. Nu skal læger lære symptomerne på den fysiske sygdom ME at kende. Et håb om hjælp i sundhedsvæsenet blev tændt hos de cirka 14.000 danske ME-patienter, da et enigt Folketing 14. marts i år besluttede at trække den fysiske sygdom ME ud af den psykosomatiske samlebetegnelse ”funktionelle lidelser” – og i stedet følge internationale eksperter og evidens for sygdommen ME. Sygdommen ME er tidligere kendt som 'kronisk træthedssyndrom', men ME-patienter er ikke ”bare trætte”. De er syge – fysisk syge – med en række symptomer fra immun-, hormon- og nervesystem. Alvorsgraden svinger fra svært invaliderede til lettere ramte. ME er bl.a. kendetegnet ved, at symptomer forværres af fysisk anstrengelse, fordi patienternes ”batterier” (mitokondrierne) ikke danner nok energi. Alligevel er det gradueret genoptræning, der pt. anbefales som ”behandling” til alle danske ME-patienter. Nye patienter følger naturligvis lægens anbefaling og klør på med træning – ofte med alvorlig forværring af sygdommen til følge. Hos nogen er forværringen permanent. International forskning viser, at ME kan diagnosticeres, hvis lægerne har viden til at genkende symptomerne bl.a. ved at bruge opdaterede diagnosekriterier, som skiller patienter med ME fra patienter med kronisk træthed eller andre udmattelsestilstande. Kardinalsymptomet er, at ME-patienternes sygdom forværres ved anstrengelse. Det danske sundhedsvæsen kan med fordel gøre som f.eks. vores nabolande, Norge og Sverige, der anbefaler de canadiske diagnosekriterier (CCC). De bygger på nyere biomedicinsk forskning og tager netop højde for, at ME-patienter risikerer voldsom-

28

me tilbagefald, hvis de forsøger med fysisk genoptræning for at genvinde den tabte funktionsgrad. Resultatet er desværre ofte, at de overskrider deres begrænsede energibudget, ligesom det skete for 29-årige Marie Louise på Fanø. Hun er i dag bundet til sin seng døgnet rundt på tredje år. Vi håber, at det danske sundhedsvæsen vil kigge til udlandet, hvad angår diagnosticeringsretningslinjer, udredning og symptombehandling, som Folketinget har lagt op til over for ME-patienter. Også Storbritannien, Australien og ikke mindst USA går nye veje i tilgangen til ME. USA har fjernet deres anbefalinger om træning til ME-patienter ud fra international forskning. Det er bl.a. den viden, vi skal have indarbejdet i de nye danske retningslinjer for behandling af ME-patienter ME Foreningen ser frem til, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) følger op på folketingsbeslutningen. og ­ændrer tilgangen til ME – også når det gælder børn med ME.

Cathrine Engsig Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har Helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhedsvæsnet 2019. I maj er det Cathrine Engsig, der er næstformand ME Foreningen – en patientforening for patienter med Myalgisk Encephalomyelitis.

Nye patienter følger naturligvis lægens anbefaling og klør på med træning – ofte med alvorlig forværring af sygdommen til følge. Hos nogen er forværringen permanent.


ANNONCE

OVERGANGS ALDER

Afhjælper hede- og svedeture Menoflora indeholder bl.a. rødkløver, der bidrager til at opretholde en rolig og behagelig overgangsalder og afhjælper gener i forbindelse med overgangsalderen, f.eks. hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet. Menoflora indeholder desuden salvie, der har en sveddæmpende effekt. Også for dine knoglers skyld Menoflora indeholder også D-vitamin, der støtter vedligeholdelsen af knogler. Dette er specielt vigtigt for kvinder i overgangsalderen, fordi kvinder i netop denne periode mister meget knoglemasse.

Joan Ørting: Kom lettere gennem overgangsalderen Med ingredienserne i Menoflora får du en effektiv hjælp mod hede- og svedeture. Effekten mærkes normalt i løbet af de første 4-6 uger.

Menoflora indeholder ekstrakter fra en række virksomme planter, der hjælper dig lettere gennem overgangsalderen.

wellvita

Afhjælp hedeog svedeture Kender du følelsen? Plejer det at være så varmt og så fugtigt? Kroppen føles varm, du sveder og hjertet banker. Måske er du i overgangsalderen. Hvad er overgangsalderen? Som kvinde fødes du med et begrænset antal af æg og der produceres ikke flere. Antallet falder igennem livet. Fra du begynder at menstruere forbruges mindst et æg pr. måned. Det totale antal æg er dog langt højere end antallet af blødninger gennem et helt liv. Når reserven af æg er brugt op, falder østrogenniveauet og overgangsalderen indtræder. I Danmark indtræffer sidste blødning gennemsnitligt ved 51,6 år. Man kommer således typisk i overgangsalderen mellem det 45. og 56. leveår.

Gener i overgangsalderen Overgangsalderen medfører en række gener i de år, hvor klimakteriet, som tilstanden også kaldes, står på. Problemerne varierer fra kvinde til kvinde og kan bl.a. være: • hedeture/svedeture • humørsvingninger • træthed • rastløshed • irritabilitet En naturlig hjælp i overgangsalderen Der har i de seneste år været en stærkt stigende interesse blandt kvinder i overgangsalderen for at bruge naturpræparater som hjælp til at komme lettere igennem denne periode af livet.

Hvad indeholder Menoflora? Menoflora indeholder ekstrakter fra en række virksomme planter, der helt naturligt hjælper dig lettere gennem overgangsalderen: Rødkløver indvirker på gener i forbindelse med overgangsalderen, f.eks. hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet. Salvie er en gammelkendt plante med en sveddæmpende effekt. Salvie bidrager til velbefindendet under overgangsalderen. D-vitamin, der støtter opbygningen af knogler. Dette er specielt vigtigt, fordi kvinder i overgangsalderen mister meget knoglemasse. B6-Vitamin understøtter en naturlig hormonbalance og bidrager til at regulere hormonaktiviteten.

PRØV MENOFLORA TIL HALV PRIS • Til dig, som gerne vil slippe for gener som hede- og svedeture og komme lettere gennem overgangsalderen. • Menoflora kan prøves på leveringsservice til halv pris for første pakke. Kun kr. 99,- for 45 dages forbrug. • Menoflora kan købes via hjemmesiden www.wellvita.dk eller på tlf. 82 30 30 40 – hverdage kl. 8-16.

helse / maj 2019

29


helse: skønhed

SK

ED

I AL EF

N

ØN

H

GE

R

✪✪

✪ ✪✪

& velvære

SKØNHED Mord på myter SE

KS P

B E RT E N S A N

Lise Grosmann Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

– Er det nu sandt? Holder det? Myter har tilsyneladende evigt liv og ikke mindst i skønhedsbranchen. Men lad os prøve at aflive nogle af dem her.

MAN VOKSER FRA AKNE Gid det var så vel. Men selv om man var så heldig at overleve teenageårene uden, så kan ingen føle sig sikker. For da stress er en faktor, der påvirker hele hormonbalancen, så kan man altså godt vågne op til en bums, selv om man er årtier fra puberteten, men måske tumler rundt i livet på anden vis. Uanset alder, så er behandlingen den samme, og produkterne de samme. Det bedste råd er at holde hudbalancen med frugtsyre, men allerhelst salicylsyre og azelainsyre. Ikke mindst salicylsyre er berømmet for sit talent for at dykke dybt i porerne, hvor talget sidder og er guf for eventuelle acnebakterier. Ducray Keracnyl er en specialserie til uren hud hos voksne. I dette serum er glykolsyre og azelainsyre samt niacinamid (B3), som også har positiv effekt på akne og de ar, der er risiko for. Ducray Keracnyl Sérum Adult Blemish-Prone Skin, 184,50 kr. for 30 ml. på apoteket.

Man skal rense sin hud både morgen og aften Man skal helt bestemt rense sin hud om aftenen, også selv om man ikke bruger makeup. Det miljø, vi færdes i, indeholder mikropartikler, hvoraf nogle kan gennemtrænge hudbarrieren. Under alle omstændigheder vil forurening øge risikoen for sensitivitet og i sidste ende inflammation. Men når man renser sin hud for at fjerne det, der er skidt, så forstyrrer man også for en tid dens naturlige – og gode – bakteriebalance. Da huden ikke er udsat for samme grad af forurening om natten, kan rens om morgenen klares med vand fra bruser, hane eller et mist fra kildevand. La Roche-Posay Thermal Spring Water, 85 kr. for 150 ml.

30

Hvis man har tør hud skal man drikke ekstra vand Selv med ekstreme mængder vand vil der ikke være nogen synlig forskel. Og ekstreme mængder vand kan være farligt for helbredet. Så ingen grund til at overskride de seks-otte glas vand, der anbefales, hvis man ikke er i situationer, hvor væsketabet er øget. I forhold til fugt i huden er det nemlig en langt bedre idé at tilføre den udefra. Med ingredienser som glycerin, hyaluronsyre og efter behov ceramider, omegafedtsyrer og squalane til at forsegle fugten i huden. I dette serum er fugten i rigelige mængder i form af glycerin, hyaluron og mannose (et fugtsugende plantesukker) samt alba-frøolie. Vichy Aqualia Thermal Rehydrating S ­ erum, 249 kr. for 30 ml.


helse: skønhed

NATURLIGE INGREDIENSER ER BEDST FOR HUDEN Og den påstand efterfølges som regel af et ’bedre end kemi’. For det første er alt kemi, og det gælder altså også naturlige ingredienser. Så det rigtige er at sammenligne naturlige med syntetiske ingredienser. Altså ingredienser skabt i et laboratorium. Der er masser af fine naturlige ingredienser, som i øvrigt alle skal omkring laboratoriet, før de ender i vores creme. Men når det er sagt, så er der også en større risiko for allergi over for naturlige ingredienser. De kan også være en større udfordring end syntetiske ingredienser i forhold til konservering. Til gengæld er én af ti-

dens mest populære ingredienser, peptider, ofte skabt i laboratorier, og disse signalmolekyler er noget af det mest effektive, kosmetikken p.t. har at byde ind med. Kobberpeptid, som i misten her, vil for eksempel stimulere huden til at danne bedre kollagen og elastin. Og da produktet er i nanoform, er der garanti for optagelse i huden. M2 Beauté Ultra Pure Solutions Cu-Peptide & Vitamin B Facial Nano Spray , 750 kr. for 75 ml. Nanoformen betyder, at den er drøj i brug, og der er til meget lang tid.

DYR KOSMETIK ER BEDRE END BILLIG God kosmetik er bedre end dårlig, og det har faktisk ikke nødvendigvis noget med pris at gøre. ­Deciems serie 'The Ordinary', som vi har vist ofte på disse sider, er et af de bedste beviser. De­ leverer topeffektive ingredienser til under 100 kr. Og selv om produkterne ofte må ses som ­supplement, boostere, så mærkes det i et hudplejebudget. Men en serie som danske Juhldal er også et fint eksempel. For eksempel har rigtig mange med tør og irriteret hårbund – ­faktisk også psoriasis – haft stor glæde af deres PSO Shampoo No 4 og PSO Conditioner No 18 med flere anti-inflammatoriske ingredienser samt stoffet bromelin. Sidst­ nævnte har en let peelende effekt, og holder hårbunden ren og fri for ophobning af talg og fastsiddende hudceller, som hæmmer sund hårvækst. Juhldal PSO Shampoo No 4, 130 kr. for 200 ml. og PSO Conditioner No 18, 86 kr. for 100 ml.

MAN KAN IKKE BRUGE FRUGTSYRE SAMMEN MED A-VITAMINPRODUKTER For så vidt produkterne angår, så arbejder de rigtig godt sammen på at forbedre huden. Skubber den i bedre form med synligt resultat i udglatning og opstramning samt bedre hudtone. Manden bag Environ, Dr. Des ­Fernandes, er den, der ved allermest om A-vitamin til huden. Hans motto er "start low go slow" og udmønter sig i det – med rette – berømmede step-up-system, hvor man starter med laveste dosis, AVST1, og gradvist øger til step 5, så huden følger med. Dr. Fernandes har også udviklet Intensive Revival Masque med mælke-, mandel- og asiatisk syre. Man kan anvende den som traditionel maske eller i mindre mængde over sin AVSTcreme om natten. Environ Skin EssentiA AVST Moisturiser 1 – 410 kr. for 50 ml, og Focus Care Youth+ Revial Masque, 545 kr. for 50 ml. Produkterne forhandles gennem hudplejeklinikker og privathospitaler.

helse helse / maj / maj 2019 2019

31 31


helse: udfordring

Kryds'en Den svære

VIND Saml løsningsordene fra de to kryds & tværs og send det til os, så deltager du i lodtrækningen om SylliFlor Rejsebreve. Sprøde og velsmagende loppefrøskaller til regulering af fordøjelsen. Æske med 30 dosisbreve fordelt på fem smagsvarianter – ideel til rejsebrug. Værdi 135,00 kr.

Sudoku Send svaret til HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle eller udfyld formularen på www.magasinethelse.dk/kryds. Mærk din henvendelse ”Kryds/Helse”. Vinderen trækkes den 16. juni 2019. Vinderen får direkte besked og offentliggøres på HELSEs facebook­-side. Husk, at oplyse  navn og adresse, så vi kan sende præmien til dig, hvis du er den heldige.

Kryds

32

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION til dig

STIMULERING AF BÆKKENBUNDEN INNOVO er let at bruge og behagelig at have på, mens den behandler dig med elektrisk stimulering af bækken­bundsmusklerne. Med over 1,8 millioner sessioner bag sig, hjælper INNOVO sikkert og ubesværet med behandling af urinlækager ved at styrke og genskabe dine bækkenbundsmuskler igennem en smertefri muskelstimulation. 93 pct.af brugerne ser og mærker en betydelig forbedring efter kun fire uger. Rigtig mange af brugerne havde ellers opgivet at ­finde en løsning på en slap bækkemuskulatur, der kan være udfordret efter fødsler og overgangsalder. Se mere på www.myinnovo.dk.

Tilskud til urinvejene Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Mere info: Sportspharma.dk, tlf. 75 84 05 33

STOP AFKALKNING Et dansk studie gennemført på Aarhus Universitet og publiceret i American Journal of Clinical Nutrition dokumenterer, at fermenteret rødkløver pga. sit indhold af phyto-­østrogener har samme positive egenskab som kunstigt fremstillet østrogen. I studiet fik en gruppe kvinder fermenteret rødkløver­ ekstrakt fra Herrens Mark, hvilket bremsede knogletabet i ryg og hofte fuldstændigt, hvorimod kvinder i placebogruppen havde et gennemsnitligt knogletab på omkring 3 pct. – Det taler for, at rødkløverekstrakten i fremtiden vil komme til at indgå i behandlingen af såvel osteopeni (forstadie til knogleskørhed) som knogleskørhed, ­udtaler lektor, ph.d. Per Bendix Jeppesen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital, som har stået i spidsen for en række bemærkelsesværdige forsøg med rødkløver. Mere info: herrens-mark.dk, tlf. 64 78 10 52

Femistina findes i to varianter – til dig, som har de ­første problemer med urinvejene, og Femistina Plus til dig, som har tilbagevendende besvær. Femistina indeholder den patenterede kombination af berberin, melbærris, betulin samt D-mannose. ­Studier har vist, at det er den bedste kombination for at mindske bakteriekoncentrationen. Femistina forhindrer derudover bakterierne i at ”gemme sig” i urinvejenes celler. Femistina modvirker bakteriernes evne til at hæfte sig i blærens slimhinde og øger udskylningen af bakterier med urinen. Udover den patenterede kombination indeholder ­Femistina D-mannose. D-mannose er en sukkerart fra lærketræet som maksimerer blokeringen af E. coli-bakterier fra at hæfte sig til urinvejene og blærens slimhinder. Femistina kan tages sammen med antibiotika. Mere info: Nordic Consumer Health Danmark, www.consumerhealth.dk, tlf. 26 42 41 45

At være kvinde kan give både små og store udfordringer gennem livet. Nogle kan forebygges, andre kan dæmpes. Vi har fundet blide, men effektive midler.

FISK TIL GRAVIDE Mens gravide frarådes at spise mange fisk på grund af risikoen for tungmetaller, er der ingen tvivl om, at fiskens fedtsyrer er gode for fostret. Mumomega er tilskud målrettet gravide kvinder og deres behov for omega 3-fedtsyrer. Et nyt studie viser, at to kapsler mumomega påvirker fosterets hjerne. Ved hjælp af MRI-skanning kunne man ­påvise, at de babyer, som have fået fiskeolien gennem moderen havde en større hjerne end dem, som ikke havde fået et tilskud. Specielt de sidste tre måneder af graviditeten og de første seks-tolv mdr. efter fødsel er det vigtigt, at der er de rigtige fedtsyrer tilgængeligt for udvikling af hjernen. Mere info: novasel.dk, tlf. 63 23 00 02

helse / maj 2019

33


helse: opskrifter

Kreativ brunch Af: Helse-redaktionen / Foto: Stine Christiansen

A

lle kender en traditionel brunch med røræg og bacon, men opskrifterne i den nye bog 'Brunch til fester og hygge' gør det let at være lidt mere kreativ med brunchbuffeten. Forfatterne er Agnete og Poul Wulff, der har samlet de bedste opskrifter fra den legendariske brunch på deres restauranter, Wulff & Konstali, hvor konceptet er, at gæsterne selv vælger fem-syv serveringer fra det varierede menukort. Opskrifterne i bogen er mærket, så veganere og vegetarer og de, som ikke ønsker laktose og gluten også kan være med. Her får du håndplukkede eksempler fra bogen.

34


helse:helse: opskrifter xxxx

Havtorn-æblemarmelade Nogle gange løber man ind i ting, der klæder hinanden så godt, at man skulle tro, at der var en højere mening med det. Det gælder i den grad for havtorn og æble. 2 GLAS DET SKAL DU BRUGE • 250 g æbler skåret i tern • 100 g rørsukker • 200 g havtorn, eventuelt frossen • 1 vaniljestang • 1 spsk. kartoffelmel • ½ dl koldt vand • Atamon SÅDAN GØR DU Kog æbler og sukker, til æblerne er al dente, tilsæt havtorn og kog det sammen i 3-4 minutter. Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland dem med en skefuld rørsukker, så de bliver godt fordelt. Skru marmeladen ned til medium varme, tilsæt vaniljesukkeret, og rør i gryden. Rør kartoffelmel ud i vandet, og tilsæt langsomt væsken til marmeladen, mens du rører rundt. Vask og skold to syltetøjsglas, og skyl dem med Atamon. Hæld marmeladen i glassene, og luk dem med det samme. Opbevar marmeladen på køl.

PS:

Også til veganere, vegetarer samt dem, der ikke ønsker laktose og gluten.

Bacon med gul eller grøn røræg 4-6 PERSONER Hvis ikke du allerede har en slagter i nærheden, der sælger kød fra glade dyr, så vælg både bacon og æg med omtanke i supermarkedet . DET SKAL DU BRUGE Gule røræg • 8 æg • 2 dl fløde (evt. laktosefri) • Salt og peber • 30 g smør (evt. laktosefrit) Grønne røræg • 8 æg • 2 dl fløde (evt. laktosefri) • Salt og peber • 2 håndfulde frisk spinat • 30 g smør (evt. laktosefrit) Bacon • 200 g bacon

SÅDAN GØR DU Tænd ovnen på 170 °C. Skær baconen i tynde skiver, og steg dem i ovnen, så du slipper for sprøjt og stænk på køkkenfliser og tøj, mens du har travlt med de andre retter. Læg baconskiverne på en rist, og sæt en bageplade med bagepapir under, så det er lettere at gøre rent bagefter. Giv baconskiverne ca. 15 minutter i ovnen – lidt afhængigt af skivernes tykkelse. Tag dem ud, når de er sprøde, men ikke brændt, eller sluk ovnen, og lad dem stå, så de holder sig lune, til de skal serveres. Hvis du bruger bacon, der er forskåret i tynde skiver, skal du beregne kortere tid til stegning. Røræg: Blend ingredienserne til de gule eller grønne røræg, og varm en pande op . Kom smør på panden, lad det bruse op, og hæld derefter æggemassen ud i panden . Skub forsigtigt æggemassen sammen, til den har en passende konsistens. Cremet, men ikke flydende. helse / maj 2019

35


helse: opskrifter

Rødgrød med flødeskum Hvem husker ikke bedstemors rødgrød med fløde på en lys sommeraften efter ­aftensmaden? På et brunchbord er det også en sikker vinder, så lav den endelig, når alle bærrene er modne – eller snyd dig til lidt sommerstemning ved at bruge frosne bær. 6 PERSONER

PS:

Også til vegetarer og dem, der ikke ønsker laktose og gluten.

DET SKAL DU BRUGE • 125 g jordbær • 125 g ribs • 125 g solbær • 125 g brombær • 125 g hindbær • 125 g sukker • 1 dl vand • 1 spsk. kartoffelmel • Citronmelisseblade til pynt • 1/4 l piskefløde • Skovsyreblade til pynt SÅDAN GØR DU Skyl alle bær undtagen hindbær og ­brombær. Nip bærrene, fjern stilkene, og kom ­jordbær, ribs, solbær og brombær i en ­gryde med sukker og vand. Lad det koge op, og fjern forsigtigt eventuelt skum. Lad grøden koge ved lav varme i 3-4 minutter. Rør kartoffelmel ud i lidt koldt vand. Tag gryden af varmen, og tilsæt lidt efter lidt kartoffelmelsblandingen, mens du rører i det, til det har en passende konsistens. Kom til sidst hindbærrene i bortset fra ­nogle til pynt, og rør dem sammen med grøden. Smag eventuelt til med sukker. Drys til sidst grøden med sukker, så den ikke trækker skind, og stil den på køl. Server rødgrøden i portionsskåle med en klat letpisket flødeskum og et halvt ­hindbær på toppen. Pynt med blade fra citronmelisse og ­skovsyre. Grøden kan holde sig 14 dage på køl i en lufttæt beholder.

36


Hjemmeapparat mod smerter og gener

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • • •

Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

gte gader i den De brostensbela Ringkøbing gamle købsstad men til en byder jer velkom ie i hyggelig minifer givelser. Ho om charmerende er i centrum Ringkøbing ligg vet byen på Tor

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

Lad naturen pleje og beskytte læber og hud |

k købstad

Jylland

Gammel dagns

Spirulina er en 3,6 mia. år gammel mikroalge, som er ekspert i at overleve virus, svamp og bakterier.

Hotel Ringkøbin r 2 overnatninge t 2 x morgenbuffenu/buffet me ers ett 2 x 2-r mmehal* Adgang til svø * ess og bowling Adgang til fitn 2.14 dag

Ankomst: Søn

Pr

ie

Pr o

Spirularin® HS plejer og beskytter herpes sårbare læber Forkorter udbrud, plejer læberne og beskytter med solfaktor 15. Styrker hudens genopbygning. Usynlig lipcare.

 2i overnatninger m. morgenbuffet l 2sxc haftensmad e D er m ato 1 velkomstdrink Gratis transfer til skilifter Gratis parkering og internet og

gy

lo

En helbredende og naturskøn ferie lige ved naturlig kilde møder jer

syd for Bad Gastein. I det romantiske bjergrige område fyldtAmed ctive ingredient Pro vandfald duogksøer 20 t 2ligger 3015min. fra Budapest 01det3atmosfærefyldte Hotel Evianquelle Bükkös Hotel & Spa

t

d ermato

HoteluEvianquelle kt des Jahres od

he

tic

Salzburgerland



Ankomst: Indtil 01.11.14

208x140_kulør+lime_template.idml 1

|

SUPER PRIS

Budapest

GOD PRIS

1.049,649, Spirularin VS plejer og beskytter ®

Miljøtillæg 2 Eur / døgn

3 overnatninger 3 x morgenbuffet 3 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink 1 x ansigts massage

Ankomst: Indtil 29.10.14 | Sæsontillæg fra kr. 44 / døgn vorte følsom hud Kemi-fri behandling af vorteangreb på hænder og fødder. Styrker hudens genopbygning. Dokumenteret effektiv og skånsom.

Fås på udvalgte apoteker, i helsekostbutikker eller på Pharmovital.dk Har du spørgsmål, kontakt Pharmovital på tlf. 39 617 618 Ann_helse-spirularin_180x115.indd 1

DKK / døgn

Bo på elegant og atmosfærisk wellnesshotel ved Bükkös floden og med udsigt til den gamle bydel i den charmeren by Szentendre. Kultur og romantik ved Donau floden

13 20

t

he

013

Miljøtillæg 45

Så billigt, at du ikke har råd til at blive hjemme

Nyd en bjergrig og hyggelig ferie

Äst

aes



13 20



Product 2

699,-

19.1 - torsdag indtil

Her kan I slappe helt af i smukke og rolige omgivelser I har ikke langt til Østrigs største naturfænomener

ct of the year du

OP

- et godt rejsetilbud

Det patenterede ekstrakt Spiralin® herfra, er den aktive ingrediens i Spirularin® HS og VS. |

SPAR TIL 36%

16/05/17 14:39

helse / maj 2019

37


helse: Øjenforeningen i samarbejde med Helse

VIRKER DET? AKUPUNKTUR MOD AMD Når synet forringes, og øjenlægen siger, at der ikke er noget at gøre, er det helt forståeligt, at man kan lade sig lokke af lovprisninger for alternative behandlinger. Inden man kaster penge efter akupunktur, er det dog værd at sætte sig ind i, hvilken effekt der kan forventes af behandlingen – og hvordan sygdommen vil udvikle sig, hvis ikke man gør noget. Af: Øjenforeningen / Foto: Øjenforeningen

Hvordan opleves tør AMD?

Ø

jenforeningen modtager mange henvendelser fra folk, der gerne vil vide, om alternativ behandling af AMD virker. Derfor har foreningen gennemgået nylige studier af effekten fra akupunktur. Gennemgangen viste desværre, at der ikke findes nogen troværdig effekt af akupunkturbehandling mod AMD. For eksempel kunne man ikke påvise en sammenhæng mellem ændringer i synsstyrke og graden af tilfredshed med synskvalitet og akupunktur. Ej heller kunne det dokumenteres, at akupunktur har en effekt på sygdommens forløb.

B sygdomsudvikling Den naturlige

C

I det store Age-Related Eye Disease Study (AREDS) viste man, Det bliver En druse i at læse hvordannethinden AMD-sygdommen udvikler sig, hvis ikke man gørsvært noget. tekster Sygdommen blev inddelt i fem grupper, der afspejler, hvor langt man er i sygdomsforløbet: For hvert øje kunne man score et point for hhv. store druser og pigmentforandringer. Pointsummen var D et udtryk for en alvorlighed-score, der går fra nul (ingen store A Kørekortet er druser eller pigmentforandringer) til fire (store druser og pigogså i fare, Nethinden mentforandringer på begge øjne). hvis man med synlige rammes af I AREDS-studiet fandt man også ud af, hvor stor sandsynlighealderspletter/ AMD druser den er, for at synet væsentligt forringes over tid. Er sygdommen fremskreden (score = 4), vil 43 pct. opleve, at synet forværres efter fem år. Er sygdommen i et tidligt stadie (score = 1) vil kun 3 pct. opleve en synsforværring i samme periode. (Se figur 1).

Figur 1

AMD-fakta: AMD, alderspletter på nethinden, er den hyppigste årsag til nedsat syn i den vestlige verden. Sygdommen påvirker den del af nethinden, hvor vi ser skarpt, og kan fratage os evnen til at læse og genkende ansigter. Sygdommen findes i to former: • Tør AMD udvikler sig langsomt og kan ikke behandles. Man kan efter samråd med sin øjenlæge tage en kraftig vitaminblanding, der nedsætter sandsynligheden for, at sygdommen udvikler sig til den våde form.

Fra AREDS-studiet ved vi, at risikoen for væsentlig forværring af synet (målt i procent) i løbet af 10 år afhænger af, hvordan nethinden så ud, da studiet startede (til tiden 0 år).

Anslåede sandsynlighed i procent 80 % 70 %

Score = 4

60 % 50 %

Score = 3

43 %

• Våd AMD starter altid som tør. Den våde form kan udvikle sig hurtigt. Hvis ikke den behandles, kan man på kun to uger gå fra at bevare sit kørekort til at skulle leve med svagsyn resten af livet. Våd AMD kan behandles med medicin, der sprøjtes ind i øjet.

40 %

Score = 2

20 % 9%

10 %

• Ingen kontrolgruppe. • Ingen vurdering af sygdommens stadie. • For kort observa­ tionstid. blad_44.indd 11

38

27 %

30 %

Anke-punkter ved dokumentation af effekt:

Score = 1

3%

Score = 0

0% 0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

år

SYNET · 1-2019

11

13-02-2019 15:19:11


Kosttilskud der medvirker til at beskytte dit syn hele livet Takket være en sundere livsstil med masser af motion og bedre kostvaner kan vi i dag regne med at leve længere end for blot få år siden, men har vi samme fokus på øjnene som på resten af kroppen?

Vitaminer og mineraler for dit syn

Forsynamin er kosttilskuddet, der dækker øjnenes behov Vi kan ikke helt forhindre aldersforandringer i øjnene, men vi kan forberede øjnene på et langt og aktivt liv. Forsynamin indeholder den rette kombination af plantestofferne lutein og zeaxanthin, vitaminerne E, C og zink, der medvirker til at bevare et normalt syn længere. Forsynamin forhandles på udvalgte apoteker og helsekostbutikker Læs mere på forsynamin.dk

Giv Helse et “like” på facebook Få seneste nyt, deltag i debatten og vind spændende præmier!

helse / maj 2019

39


helse: artikelserie

SERIE OM lunger

Børneastma

KAN GØRE USYNLIG SKADE Børneastma rammer luftvejene. Men sygdommen øger også risikoen for en række livsstilssygdomme og generelt dårlig livskvalitet. Derfor er det afgørende, at forældre hjælper deres børn med at tage deres medicin. Af: Carsten G. Johansen / Foto: AdobeStock

S

kaden er først usynlig. Men efterhånden kommer den til at præge hverdagen på flere punkter, end man næsten kan fore-

stille sig. Ubehandlet astma påvirker barnets opførsel, og sygdommen kan dermed lægge grunden til mange udfordringer i voksenlivet. – Astma hos børn, som ikke bliver behandlet, fører til stillesiddende adfærd, som betyder, at barnet får dårlig kondition,

40

dårligere lunger, dårligere søvn og risiko for fedme. Ubehandlet astma øger dermed sandsynligheden for at udvikle en lang række livsstilssygdomme senere i livet, forklarer professor ved SDU og pædiater ved Kolding Sygehus Søren Pedersen, som er en af Danmarks førende eksperter i astma.

Forældre er kædens svage led De livsstilssygdomme, professoren henviser til, er f.eks. diabetes 2, hjertesygdom eller forhøjet blodtryk.

Søren Pedersens erfaring – både fra hans praksis på Sygehus Lillebælt og fra hans omfattende forskning – peger på forældrene som det svage led i kæden. Mange forældre vælger nemlig at afbryde barnets behandling med inhalationsmedicin før tid. – Forældrene har hørt om, at man skal være varsom med binyrebarkhormon, som er det virksomme stof i inhalationsmedicinen. Derfor tror de, at de skåner deres barn, hvis de dropper medicinen, når barnet har fået det bedre, forklarer han.


helse: artikelserie

Uden medicinen ser barnets tilstand først ud til at være uændret. Men astmaen vender tilbage efter et stykke tid. Det kan tage både uger og måneder, før barnet igen har symptomer. Og i denne periode, indtil barnet igen får medicin, kan børneastma gøre varig skade. Ikke så meget på lungerne som på barnets livsstil. – Man skal forstå, at et barn med astma ændrer adfærd. Barnet bliver mindre aktivt, får stillesiddende vaner og lægger grunden til et liv, som fører til overvægt og dårlig kondition. På langt sigt er det meget mere skadeligt for livskvaliteten end astma-sygdommen i sig selv, siger Søren Pedersen.

Since 1966

Slut med ømme fødder

Model Sally P

Model Nat 6

Bedste forudsætninger for et godt liv Søren Pedersen har forståelse for forældrenes respekt for binyrebarkhormon. Han understreger, at binyrebarkhormon i pilleform er en medicin, som man skal være varsom med. Men det forholder sig ganske anderledes med den inhalationsmedicin, som ordineres til børn med astma.

Det er ulykkeligt, at det kan være så svært at overbevise forældre om, hvad der er bedst for deres barn. Men vi må fortsætte med at informere om, at børneastma skal diagnosticeres og behandles.

Model Venus

Model Antalia

ARCOPEDICO skoens unikke design bevirker

en tilpasning til foden, så skoen støtter og ikke strammer om foden.

-

at kroppens vægt fordeles ligeligt over hele fodsålen, så ingen områder belastes unødvendigt. Herved opnås en korrekt gangafvikling. Nærmeste Arcopedico forhandler anvises på tlf.: 47 98 15 33 e-mail: info@arcopedico.dk se katalog på www.arcopedico.dk

Butterfly

Butterfly

Søren Pedersen, professor ved SDU og pædiater ved Kolding Sygehus.

– I pilleform indtages typisk ca. 10.000 mikrogram om dagen. Ved inhaleret astmamedicin er den daglige dosis 200 mikrogram, og vi har studier over så lange perioder som 20 år, der viser, at så små doser af binyrebarkhormon er helt uskadeligt, siger astma-professoren. Dilemmaet i situationen er, at forældre handler i den bedste mening, når de dropper medicin til deres børn. Og lægen har naturligvis ikke noget ønske om at anklage mor og far for at være dårlige forældre. – Det er ulykkeligt, at det kan være så svært at overbevise forældre om, hvad der er bedst for deres barn. Men vi må fortsætte med at informere om, at børneastma skal diagnosticeres og behandles. Med behandling af børneastma giver du dit barn de bedste forudsætninger for at få et godt liv, uanset hvordan man vender og drejer det, siger professor Søren Pedersen.

Hvad siger kunderne! • Jeg har selv fornøjelsen af at sove med en silkedyne og silkesengetøj fra Silkedyne Import, og må konstatere at silken er et fantastisk materiale, som danner en perfekt ramme omkring søvnen. Mikael Rasmussen, søvnekspert og forfatter til bogen “Sov godt hele natten” • Det er en ren nydelse at gå i seng hver aften. Det er det bedste køb af dyner, puder og sengetøj, jeg har gjort i mit liv. Henning Martens Villumsen, Thisted

Derfor vælger man en Butterfly silkedyne • Temperaturregulerende - sval om sommeren og lun om vinteren • Silkedynen ånder langt bedre end andre dyner. Man sveder ikke i en silkedyne • Sikrer et tørt sovemiljø, hvor husstøvmider og skimmelsvampe ikke trives • Særdeles velegnet til folk med astma eller allergi, da silke er antibakteriel • Silkedyne Import er den førende specialist indenfor import af luksus dyner, puder, sengelinned, lagner og rullemadrasser i 100% økologisk langfibret morbærsilke.

Ring 29 25 92 70 eller mail og få yderligere oplysninger og et godt tilbud. www.silkedyne-import.dk e-mail: silkedyneimport@mail.d tlf.: 29 25 92 70

helse / maj 2019

41

?


helse: artikelserie

SERIE OM lunger

MINDRE BØRNEASTMA MED FISKEOLIE-TILSKUD Forskningen leder fortsat efter den udløsende faktor for børneastma. Men der er fundet et middel til at reducere sygdommen. Hvis moren spiser fiskeolie-tilskud i sin graviditet, reduceres barnets astmarisiko markant. Af: Carsten G. Johansen / Foto: Shutterstock

A

ntallet af børn med astma er stigende. Ingen forskning har indtil videre dokumenteret årsagen. Derfor er det også svært at lede efter en kur, som kan stoppe udviklingen. Og dog. For én ting er bevist – endda i et meget grundigt, dobbeltblindet studie på Dansk BørneAstma Center: Med et solidt indtag af fiskeolie giver en gravid kvinde sit eget barn en meget bedre mulighed for at undgå astma. – Gravide kvinder, som tager tilskud af fiskeolie, reducerer riskoen for, at deres barn får astma. Faktisk nedsættes risikoen med så meget som en tredjedel. Det er meget markant, forklarer professor Hans Bisgaard, overlæge og leder af Dansk BørneAstma Center, der stod i spidsen for forskningsprojektet, hvis resultater blev offentliggjort i det anerkendte New England Journal of Medicine i december 2016. Børnene i projektet blev fulgt, til de var 5 år, og resultaterne var meget entydige. Gruppen, hvis mødre fik placebomedicin under graviditeten, havde en tred-

42

jedel større risiko for at udvikle astma eller astmatisk bronkitis i sammenligning med børn af de mødre, som indtog fiskeolie-tilskud. Fiskeolie er en meget vigtig del af vores ernæring, og forskningsresultaterne fra Dansk BørneAstma Center tydede på, at risikoen for børneastma var størst hos de børn, hvis mødre havde det mindste indtag af fiskeolie igennem kosten.

Eneste evidens i forebyggelsen Børn kan dyrke motion, gå tidligt i seng og spise mange grøntsager. Det har de altid gavn af. Men når det gælder astma, kendes der ikke nogen sammenhæng med disse gode råd.

Fiskeolie-tilskud til de gravide mødre er det eneste, vi har evidens for i astmaforebyggelsen Hans Bisgaard, professor, overlæge og leder af Dansk BørneAstma Center.

– Fiskeolie-tilskud til de gravide mødre er det eneste, vi har evidens for i astma­ forebyggelsen, slår Hans Bisgaard fast. Forebyggelse er altså det vigtigste tema hos eksperterne på Dansk BørneAstma Center. Behandlingen af børn, som får konstateret astma, har været den samme gennem efterhånden 20 år. – Børnene med astma skal undgå tobaksrøg, de skal tage deres medicin og være aktive sammen med deres kammerater. Faktisk skal de leve et liv helt som andre børn, konstaterer Hans Bisgaard, som med sin forskning selv var med til udvikle inhalationsspray til astma. Fiskeolie til gravide er endnu ikke en del af Sundhedsstyrelsens anbefalinger, da de ønsker at se flere lignende studier, som kan bekræfte resultaterne fra Dansk BørneAstma Center, før de ændrer anbefalingerne. En international forskergruppe med Hans Bisgaard i spidsen modtog i slutningen af 2018 et legat på 2 mio. dollars fra National Institute of Health, USA. Støtten giver forskerne mulighed for at studere de bagvedliggende mekanismer for effekten af fiskeolie-tilskud i graviditeten.


Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

pharma nord I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

tema

Mere lys e bedre mørk

Det bedste lys og det optimale mørke

Mental balance:

– den sunde balance

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 04 / april 2019

IDRÆSTSKADE: GENOPTRÆNING AF LØBERKNÆ

Lasse og Mathilde

Skab den i maven og med rette livsstil

+

Musik og humor er bindemidlet

45%

AF UNGE MELLEM 18 OG 25 ÅR VAR IKKE TIL TANDLÆGE MELLEM 2015 OG 2017

FOKUS

Unge og tænder

Stråler:

Kan vi beskytte os, mens der skrues op?

Spis dig til ro og bedre søvn

Ida Auken

Slut med andres magt over mig Ida Auken brød ud af sin mobilafhængighed, da hun fik et wakeup-call fra sin søn.

Nr. 03 2019 / D-vitamin / Klar til solens stråler / angst og depression Forårssunde børn / Stressfri / Skønhed med og uden mærker

UNGE HADER DÅRLIG MUNDHYGIEJNE nyheder

motion

sundhed

+

Grevinde Alexandra

Motion er en god investering i fremtiden Efter grevinden trænede sig tilbage fra en diskusprolaps og voldsomme smerter, har hun holdt ryggen smertefri med sund livsstil og motion.

Alligevel dropper flere og flere tandlægen

Helse:

www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk

PÅ DYBT VAND: Motion i svømmehallen

UNGE KOLLAPSER I KAMPEN OM AT VÆRE PERFEKTE

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

TEMA

Smerter

Du kan lære at tackle smerterne

FOKUS: PARKINSON’S SYGDOM

+

Bueskydning Mindfulness Konkurrence Styrketræning

NR.05 2018 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

helse / maj 2019

43


helse: Apotekerforeningen

SERIE OM lunger

Har dit barn luft til leg? Det er vigtigt, at børn med astma er velbehandlede. Både for børnenes livskvalitet og for at undgå, at sygdommen udvikler sig. Apoteket kan hjælpe med at sikre, at dit barn bruger sin medicin korrekt. Af: Danmarks Apotekerforening / Foto: AdobeStock

A

stma er den mest udbredte sygdom blandt børn i Danmark. For mange børn giver sygdommen problemer i idrætstimerne og i skolegården. Børnene bliver hurtigt forpustede, deres udholdenhed matcher ikke kammeraternes, og de risikerer at få voldsomme hosteanfald. Men sådan behøver det ikke at være. Med den rette behandling kan børn med astma løbe og lege som andre børn, fortæller Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening. – Som forældre er det værd at være opmærksomme på astmabørnenes medicin. Hvis den virker, som den skal, kan børnene sagtens løbe om kap med deres kammerater. Det er vigtigt for børnenes livskvalitet, at de ikke er begrænset fysisk. En anden grund er, at man risikerer en forværring af sygdommen, hvis ikke barnet får den rette behandling, siger Birthe Søndergaard.

20%

AF ALLE FØRSKOLEBØRN OG

10% AF ALLE

SKOLEBØRN HAR ASTMA

Få hjælp på apoteket En ting er, at barnet får den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt. Noget andet er, om medicinen bliver taget korrekt. For med forskellige slags inhalationsmedicin på markedet er det ikke nødvendigvis indlysende, hvordan man bruger sin inhalator. – Vi ved, at der desværre er mange, som ikke bruger deres astmamedicin korrekt. Hvis man bruger medicinen forkert, så har den ikke den optimale effekt, og så kan det hurtigt komme til at knibe med vejrtrækningen, når man skal løbe og lege. Desuden kan udskiftninger af inhalator give udfordringer, fordi der kan være forskel på, hvordan de forskellige inhalatorer skal anvendes, forklarer Birthe Søndergaard. På alle landets apoteker kan både børn og voksne få hjælp til at bruge deres astma-medicin rigtigt. Ydelsen hedder 'Tjek på inhalation' og er gratis.

44

Børn med astma • Astma er den almindeligste årsag til akut indlæggelse hos børn samt den ­hyppigste årsag til fast medicinsk behandling af børn. • Børn med astma har oftere psykologiske og sociale vanskeligheder, højere ­skolefravær samt indlæringsvanskeligheder. • Børn af forældre med korte uddannelser har større risiko for at udvikle astma, bliver undersøgt mindre og fastholdes i mindre grad i god behandling. • Børn med astma har højt sygefravær – et sygefravær, der også rammer forældrene. Kilde: Lungeforeningen


helse: xxxx

Der er 13 at vælge imellem Vidste du at Krop+fysik har en hel serie af pjecer, hvor du kan få information og gode råd om hvordan du kan tage vare på din krop. Pjecerne er skrevet af fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige personer. Pjecerne er på 16 sider med mange illustrationer og øvelsestegninger.

dAnske FysioterApeuter

Akutte knæskAder www.krop&fysik.dk

Akutte knæskader

danske Fysioterapeuter

knogleskørhed www.krop&fysik.dk

Knogleskørhed

DanSKe FySioTeRapeuTeR

STRÆK

www.krop&fysik.dk

Stræk

danske Fysioterapeuter

BækkenBunden www.krop&fysik.dk

Bækkenbunden

danske FysioteraPeuter

På ski uden skader www.krop&fysik.dk

På ski uden skader

danske FysIoterapeuter

Idrætsskader www.krop&fysik.dk

Idrætsskader

DANSKE FySIoTERApEuTER

www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER

Graviditet & bækkensmerter

danske Fysioterapeuter

ondt i ryggen www.krop&fysik.dk

Ondt i ryggen

danSke FySioterapeuter

Danske Fysioterapeuter

Langvarige rygsmerter

Skærmarbejde www.krop&fysik.dk

www.krop&fysik.dk

Skærmarbejde

Langvarige rygsmerter

danske Fysioterapeuter

danSke FySioterapeuter

Skulderproblemer

Hovedpine og nakkesmerter www.krop&fysik.dk

www.krop&fysik.dk

Hovedpine og nakkesmerter

Skulderproblemer

danSke fySioterapeuter

Sunde fødder www.krop&fysik.dk

SPØRG EFTER PJECERNE HOS DIN FYSIOTERAPEUT

Sunde fødder

Du kan bestille pjecerne på hjemmesiden: www.krop-fysik.dk helse / maj 2019

45


helse: tænder

SERIE OM lunger

KAN LUNGEBETÆNDELSE SKYLDES UTILSTRÆKKELIG TANDBØRSTNING? Lungebetændelse, som stammer fra bakterier i munden, koster minimum mellem 150-200 danske ældre livet hvert år. Af: Alice Ravnsbæk Kristensen, tandplejer med diplom i ledelse og oral helse / Foto: AdobeStock

A

lle mennesker har bakterier i munden. Når tandbørstningen svigter, kan det udvikle sig til en bakteriebombe. Især mennesker, som har brug for hjælp til den daglige mundpleje, er i farezonen for at udvikle lungebetændelse. Tænderne fungerer som et reservoir for bakterier. Når tandbørstningen svigter, udvikles store kolonier af bakterier på tænderne. Nogle af bakterierne indåndes, og andre bakterier løsner sig i klumper og fejlsynkes. Både ved indånding og fejlsynkning ryger bakterierne ned i lungerne, hvor de kan udvikle sig til lungebetændelse. Ældre i hjemmeplejen eller på plejehjem, som stadig har deres egne tænder, er

Sådan undgår du at få lungebetændelse pga. mundhulens bakterier: • Børst tænderne rene 2 gange dagligt med fluortandpasta. • Børst minimum i 2 minutter.  • Bruge gerne en el-tandbørste.  • Brug mellemrumsbørster til at børste rent mellem tænderne. • Snak med din tandplejer om dine tandbørsteteknikker.

46

særligt udsatte. Når egenomsorgen svigter, er det vigtigt, at plejepersonalet hjælper til med den grundige daglige tandbørstning. Både for at de ældre kan bevare et værdigt og funktionsdygtig tandsæt – men også for at undgå følgesygdomme som lungebetændelse. De sidste år har flere kommuner, heriblandt Kolding Kommune, afsat midler til forbedring og optimering af den daglige mundpleje hos beboere på kommunens plejecentre. Tandplejerne i den kommunale omsorgstandpleje har undervist og guidet plejepersonalet hver tredje måned til at varetage mundplejen på udvalgte plejecentre. Resultatet har været enestående. Tænderne hos den enkelte borger har været renere. Når tænderne er rene, er risikoen for at indånde og fejlsynke bakterier – og dermed udvikle en lungebetændelse – minimeret betydeligt. Særlige risikogrupper for lungebetændelse er også ældre svækkede borgere og rygere, som lider af kroniske lungesygdomme som f.eks. bronkitis og KOL. Hver fjerde med lungebetændelse bliver indlagt på sygehuset. På Aalborg Universitetshospital har hjerte-lunge­ kirurgisk afdeling bedt 400 patienter om at børste tænder og skylle med klorhexidin 4 gange dagligt. Resultatet blev, at kun 6 pct. blev ramt af infektioner under indlæggelsen mod normalt 12 pct. Risikoen for infek­ tioner, herunder lungebetændelser, mindskes markant, hvis patienterne har en god mundhygiejne.

Plads til forbedringer KRAM-undersøgelsen fra 2012 viste, at den danske befolkning slet ikke børster tænderne så godt, som de tror! Undersøgelsen viste at: Dobbelt så mange mænd som kvinder havde ringe mundhygiejne.

81%

af de 75+-årige havde moderat eller ringe mundhygiejne.

70%

af de, der børstede tænder flere gange dagligt, havde en moderat eller ringe mundhygiejne. Rygere havde øget tilbøjelighed til at have moderat eller ringe mundhygiejne. Andelen, der havde god mundhygiejne, faldt med stigende alder.


ANNONCE

5 TING, DU IKKE VIDSTE OM

helse: xxxx

dit tandkød

Problemer med tandkødet er en af de mest udbredte lidelser i verden. Alligevel er det også en af de mest ukendte. Bliv klogere her.

1

6 ud af 10 danskere lider af tandkødsproblemer* Alle kan blive ramt, og det ses ofte hos patienter, der er fyldt 30. Men faktisk rammes en stor del allerede fra 20 års alderen, og man ved, at tre ud af fire voksne rammes på et tidspunkt i deres liv. Det er med andre ord et meget udbredt problem, men alligevel går mange rundt med tandkødsbetændelse uden at vide det. *Kilde: YouGovs online panel ( juni, 2016)

2

Tandkødsproblemer kommer ikke kun af dårlig børstning Der findes rigtigt mange årsager til tandkødsproblemer. Dårlig mundhygiejne er selvfølgelig én af disse, men også faktorer som alder, stress, rygning, arvelige faktorer, nedsat immunforsvar, graviditet og hormonforandringer kan ligge bag problemerne.

sunstar

3 4 5

Dårlig ånde kan være et symptom på tandkødsproblemer De fleste ved nok, at blødende tandkød ved børstning kan være et symptom på tandkødsproblemer. Men det er også værd at bemærke, om tandkødet er ømt, rødt og hævet, og om du har fået dårlig ånde, da dette ligeledes er typiske symptomer.

Tandpastaen GUM Paroex kan bruges dagligt for at holde tænderne stærke og sunde. Den forhindrer plakdannelse og giver langtidsbeskyttelse mod tandkødsproblemer.

Der findes ikke noget, der hedder følsomt tandkød Mange er ret uvidende om deres problemer med tandkødet og siger, at de har et følsomt tandkød, når deres tandkød bløder ved børstning. Men det er ikke sådan, det hænger sammen. Blødende tandkød skyldes næsten altid betændelse. Der er tre gode måder at forebygge tandkødsbetændelse på God mundhygiejne er lig med et godt helbred. Der findes en stærk sammenhæng mellem tandkødssygdomme og andre alvorlige sygdomme. Heldigvis kan du selv gøre meget for at forebygge problemerne. Sørg for at anvende en blød tandbørste, børst tænderne med en god tandpasta udviklet til tandkødsproblemer, og brug tandtråd eller tandstikker mellem tænderne.

HVORFOR ER GUM PAROEX-TANDPASTA DET RIGTIGE VALG FOR DIT TANDKØD? Det afhjælper tandkødsproblemer Det indeholder særlige antibakterielle ingredienser, som reducerer plakdannelse

FÅS PÅ T APOTEKE OG I MATAS!

Det kan anvendes dagligt Det indeholder flour, som er godt for dine tænder

GUM Danmark

gumdanmark

SunstarGUM.dk helse / maj 2019

47


helse: fokus

FOKUS:

Fertilitet

Skal vi frygte for en stilnende barnegråd?

Fertilitetsproblemer i Danmark er så udbredte, at det er en regulær folkesygdom. Der findes ikke én synder til de stigende udfordringer med reproduktion, men en kombination af faktorer, som sætter både mandens og kvindens forplantningsevne under pres. Af: Clara Edgar Jakobsen / Foto: Adobestock

D

en kvindelige nyhedsoplæser toner frem på skærmen på en lille kaffebar. – Verdens yngste mand er

død. Mænd som kvinder står med blanke øjne, mens de lader ordene synke ind. Året er 2027, og verden har været plaget af en fertilitetskrise så voldsom, at menneskeheden har været ude af stand til at formere sig i 18 år. Håbet har forladt den synkende skude, som er vores eksistens. Anarkiet hersker, og krige driver folk på flugt, men fordi vi er ude af stand til at holde velstanden oppe uden nye arbejdsbier til at tage de gamles plads, er ressourcerne knappe, og humaniteten har måttet vige plads for den umiddelbare overlevelse. Det er verden, som den bliver fremstillet i filmen ’Children of Men’ fra 2006. En dystopi, jovist, men måske en dystopi vi er nødt til at være mere forberedte på, end vi er. Det var i hvert fald den konklusion den israelske forsker Hagai Levine, som er en af forfatterne bag en metaanalyse om mænds sædkvalitet, kom med på det 13. internationale symposium om spermatologi i Stockholm. Her holdt han et oplæg med titlen ’Er spermatozo på randen af udryddelse?’

48

Håb det bedste – forbered på det værste Dagen forinden sit oplæg mødtes han med journalist Daniel Noah Halpern fra QQ Magazine, og Levine fortalte ham, at der var grund til bekymring. Han udtalte til magasinet: – Jeg siger, at vi skal håbe på det bedste og forberede os på det værste, og det er muligheden for, at vi kan blive udryddet. Det er en mulighed, vi er nødt til at overveje. Jeg siger ikke, at det kommer til at ske. Jeg siger heller ikke, at det er sandsynligt. Jeg siger ikke, at det er en forudsigelse. Jeg siger bare, at vi bør være forberedte på det, og det er vi ikke.

Vi kan se, at der går noget galt i fosterstadiet, som vi ikke efterfølgende kan gøre noget ved, og som giver manden et sædkvalitets-potentiale, som han aldrig kan løfte sig ud over. Endokrinolog Niels Jørgensen

Når Levine kommer med en sådan udtalelse, bygger det som sagt på en metaanalyse af mænds sædkvalitet. Ud over Levine selv var blandt andet den danske endokrinolog Niels Jørgensen med til at lave analysen. Og den viste, at antallet af sædceller i en sædportion i dag sammenlignet med i 1973, altså for 46 år siden, er faldet med næsten 60 procent. – Udviklingen er sket så hurtigt, at vi er nødt til at kigge på udefrakommende faktorer for at forklare det. Vi kan se, at der går noget galt i fosterstadiet, som vi ikke efterfølgende kan gøre noget ved, og som giver manden et sædkvalitets-potentiale, som han aldrig kan løfte sig ud over, siger Niels Jørgensen.

Kan vi skabe liv udenfor glas? Niels Jørgensen arbejder til daglig med den mandlige side af reproduktion. Gennem tyve år har han lavet befolkningsundersøgelser på repræsentative danske mænd, og konklusionen er, at en stor gruppe – 40 procent – i dag har en ikke optimal sædkvalitet. Det betyder ikke, at alle, som er udfordrede, vil få behov for fertilitetsbehandling, men det betyder,


helse: fokus

Ud fra en basal logik om, at når hormon­ forstyrrende stoffer kan påvirke stamcellerne til sædceller, så ville det være underligt, hvis ikke de også kunne påvirke æggene. Professor Søren Ziebe, Fertilitetsklinikken og Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet

15%

at en del vil, og at det for resten sandsynligvis vil tage længere tid at opnå graviditet. – Det er ikke sikkert, at det enkelte par oplever, at det tager dem statistisk længere tid at blive gravide, men det gør det, siger Jørgensen. For nogle vil udfordringerne være mere omfattende. En undersøgelse fra

AF MÆND VIL HAVE MEGET SVÆRT VED AT GØRE EN KVINDE GRAVID. Viser en undersøgelse fra Rigshospitalet fra 2012

Rigshospitalet fra 2012 viser, at 15 procent af mænd vil have meget svært ved at gøre en kvinde gravid. Så svært, at det sandsynligvis ikke vil lykkes uden hjælp. Undersøgelsen bygger på knap 5000 mænd med en gennemsnitsalder på 19 år, og selvom vi i dansk kontekst ikke har set en yderligere nedadgående tendens for mænds sædkvalitet i de seneste tyve år – det har man til gengæld i andre lande – er der ifølge Jørgensen heller ingen tegn på, at tallene rykker sig i en positiv retning i fremtiden. Samlet set betyder udfordringer med fertiliteten, at der i øjeblikket fødes næsten 10 procent af børn i Danmark efter fertilitetbehandling. Det ser ud til at kunne blive værre i fremtiden. For halvdelen af parrene vil det være manden, der har problemet. – Jeg er bekymret. Det er skidt for fertiliteten, men også fordi, det, der påvirker fertiliteten, nok også påvirker andre ting. Vi kan eksempelvis se, at mænd med dårlig sædkvalitet bliver mere syge i alderdommen. Det er ikke sæden, som gør det, men det er en markør for noget, vi slet ikke har styr på, men som betyder, at vi skal tage det endnu mere alvorligt. Det store spørgsmål er naturligvis, hvad det er, som påvirker sædkvalitet (og den ­generelle sundhedstilstand) i de spæde måneder af livet, længe inden de nu voksne mænd tager deres første åndedrag?

Født til at fejle Vi er sat på jorden for at forplante os. Og ja, så tillægger vi i vores fagre moderne tider også livet en masse betydning der foruden: Vi skal have det sjovt, elske, sætte et aftryk, skabe en karriere, have et hus, en Volvo og erobre verden. Men basalt set er vores vilkår ikke så anderledes end alle andre dyrs: Mænd skal levere en sædcelle til kvindens æg, så arten kan bestå.

helse / maj 2019

49


helse: fokus xxxx

Mænd vil gerne være mere modne, før de får børn, og det kan en del ikke forestille sig, at de er før omkring de fyrre. Professor Lone Schmidt, Institut for Folkesundhedsvidenskab

Snart forældre På Snartforældre.dk kan mænd og kvinder, som ­arbejder på at blive gravide, deltage i forskning, der skal gøre os klogere på, hvordan livsstil påvirker fertiliteten.

Og det er jo sådan set gået godt. Så godt, at det store spørgsmål, når man i internationale sammenhænge snakkede reproduktiv sundhed for bare få år tilbage, primært snakkede om prævention. Det er gået godt. Indtil for nyligt. For selvom vi bliver stadig flere mennesker på kloden, ville en stor portion børn aldrig være født, hvis ikke det var for de medicinske gennembrud, der har gjort det muligt at skabe liv i reagensglas. Årsagerne til nedsat fertilitet er stadig ikke kortlagt til bunds. Var fertilitetsproblemer en globus, ville der være tomrum og uopdaget land. Men noget ved vi. Med videnskabelig sikkerhed endda. Som Niels Jørgensen forklarede, udvikles grundlaget for mandens sædkvalitet allerede i forsterstadiet. Kvaliteten kan senere i livet blive påvirket af sygdom, alder, medicin, livsstil og miljøpåvirkninger, men hans grundlæggende forplantningsevne starter allerede her – helt udenfor hans kontrol. Man ved, at rygning under graviditet har voldsomt negative konsekvenser for sædcellerne, og det er en af mange grunde til, at man fraråder gravide at gøre netop det.

50

Men rygning kan ikke tage hele skylden for sædkvalitetens forfald hos en så stor gruppe af mænd. Der kommer derimod mere og mere opbakning fra forskerverdenen til en multifaktoriel forklaring, som i høj grad kaster skylden på en række udefrakommende påvirkninger, der er kommet til i nyere tid. Og nogle af de her påvirkninger er, modsat rygning, svære for den enkelte at komme udenom. De hormonforstyrrende stoffer.

Vi skaber mindre mænd Der findes en bred vifte af dem derude, som alle er kommet til efter den kemiske revolution i starten af det nittende århundrede. Nogle af dem kender vi ikke konsekvenserne af endnu, mens vi med andre, som ftalater og BPA, udmærket kender deres skadelige effekter. Ftalater og BPA ligner østrogen i kroppen. Det kan påvirke testosteronproduktionen og dermed produktionen af sædceller. Bliver fostre udsat for store mængder ftalater, kan det påvirke deres udvikling, så de – biologisk set - bliver en smule mindre mænd. Det er i hvert fald

13.000 kvinder har deltaget, men forskningsleder Ellen Margrethe Mikkelsen o­ pfordrer mænd til at blive mere aktive, så enheden kan belyse deres risikofaktorer til bunds.

epidemiolog Shanna Swans konklusion, som Niels Jørgensen er delvist enig i. – Jeg tror på, at hormonforstyrrende kemi som ftalater og BPA er medvirkende årsager til faldende sædkvalitet. Det er det korte svar. Det mere nuancerede er, at det nok ikke udelukkende er det, men problemet er jo, at der er flere hundrede af de her kemikalier, vi bliver udsat for hele tiden, siger Niels Jørgensen. Ftalater gør plastik blødt og fleksibelt, mens BPA gør det hårdt. Sidstnævnte findes blandt andet i madbøtter og vandflasker, mens førstnævnte er i alt fra maling til glidecreme og udenpå piller. Derfor har alle mennesker spor af de her stoffer i kroppen i højere eller mindre grad. Vi kan ganske enkelt ikke undgå det. Man ved til stadighed ikke nok om, hvordan lignende kemikalier påvirker pigefostre og deres æg, men flere forskere skønner, at en påvirkning finder sted.


helse: fokus

– Det påvirker højst sandsynligt også æggene, men det er meget svært for os at undersøge. Ud fra en basal logik om, at når hormonforstyrrende stoffer kan påvirke stamcellerne til sædceller, så ville det være underligt, hvis ikke de også kunne påvirke æggene, siger Søren Ziebe, professor på Fertilitetsklinikken og Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet. Så ja, en stor del af vores forplantningsevne er ude af vores kontrol. Og desværre kan de negative påvirkninger fra BPA og ftalater nedarves, fordi de kan ændre vores genetiske kode. Der er altså en risiko for, at sædkvaliteten både nu og i fremtiden vil blive lavere, fordi de gener, som faren giver videre, er dårligere, og fordi fostret udsættes for kemikalierne i maven. Men der er også fertilitetsproblemer, som er måske mindst lige så store, som vi selv kan påvirke.

Frugtbarhedsvinduet lukker For selv hvis en mand har mindre end optimal sædkvalitet betyder det ikke, at han ikke kan blive far. Det kan han godt og endda på naturlig vis. I hvert fald hvis han starter med sin parter i tide. Anders Nyboe Andersen, professor ved Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet, siger: – Hvis et par består af en mand med lav sædkvalitet og en frugtbar kvinde, kan det sandsynligvis godt lykkes for dem, hvis de prøver at blive gravide, mens hun er mest frugtbar – altså i starten eller midten af tyverne. Men hvis de venter, til kvinden er godt oppe i trediverne, så ender de ofte med at have problemer. Det er altså vigtigt ikke at udskyde processen unødvendigt længe – slet ikke, hvis man har en drøm om flere børn. Men her viser rundspørger desværre, at mænds kendskab til vores biologiske formåen og deres ønske om, hvornår i livet de vil have børn, ikke stemmer overens med virkeligheden. – Vi har lavet nogle interviewundersøgelser med mænd om hvorfor, de gerne vil vente, og her svarer de, at de gerne vil være modne, før de får børn, og det kan en del af dem ikke forestille sig, at de er før omkring de fyrre. Det, jeg tænker, når jeg hører det, er, at de har en forestilling om, at livet slutter, når de får børn, men livet får jo bare andre facetter, siger Lone Schmidt, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Hun ser et generelt problem i, at vi som samfund har skabt nogle rammer, hvor det enkelte par føler sig tilbøjelig eller nødsaget til at udskyde familiedannelsen, til de når en alder, hvor det bliver problematisk. – Vi har gennem de sidste 40 år udskudt familiedannelsen, og når vi laver studier på hvorfor, handler det ud over modenhed om, at man gerne vil have en tilværelse, være færdig med uddannelse og have en partner. Vi skal bare huske, at vores biologi er præcis som vores oldeforældres, selvom vores samfund har udviklet sig, siger hun.

Tiden er også en faktor for mænd Søren Ziebe er enig i, at alderen også bærer en stor del af skylden for den folkesygdom som fertilitetsproblemer er. Og han mener, at det er på tide, at mændene vågner op og indser, at uanset om deres egen biologi er i top eller bund, så er tid en faktor.

– Det nytter ikke noget, at mænd tror, de skal være teenagere på skateboards, til de er langt oppe i fyrrene, for når de så vågner op, kan deres koner ikke længere få børn, siger han. Vi er sat på jorden for at forplante os. Og selvom vi i dag tillægger livet betydning der foruden, har vi samme biologi som Adam og Eva og hulemenneskene. Kvinder har et frugtbarhedsvindue, som lukker, om hun vil det eller ej. Mænd kan grundlæggende levere deres del livet igennem, såfremt de udvikles korrekt fra start, og her er vinduet måske også langsomt ved at lukke. Året er 2027. Militæret skyder med tungt skyts mod en bygning, hvorfra rebeller besvarer ild med ild. Til højre og venstre bliver ubevæbnede mennesker ramt, og skrigene spreder sig i de faldefærdige rum. Men pludselig blander et andet skrig sig i infernoet af lyd. Barnegråd. En ung kvinde har født en dreng og erkendelsen af, at et nyt menneske er kommet til i den ellers håbløse verden, får pistolerne til at falde, og stilheden til at sænke sig. Sådan går det mod slutningen af filmen ’Children of Men’, hvor infertilitet har ødelagt den verden, vi kender. Om det er Guds vrede, evolution eller livsstil, der er skyld i menneskehedens forfald i den dystopiske verden, vides ikke. I virkeligheden står en kombination af alder og kemi dog og banker faretruende på vores dør og risikerer at gøre infertilitet på globalt plan til en realitet. Det er ikke en forudsigelse. Det er ikke sandsynligt, men ifølge israelske Hagai Levine, er det en mulighed, vi bør være forberedte på, og det er vi ikke.

Medicin med på rejsen? Tjek hvad du må - på min.medicin.dk!

Videnskabelig information på almindeligt dansk. Ingen reklamer. Altid opdateret. Min.medicin.dk udgives af Dansk Lægemiddel Information A/S.

helse / maj 2019

51


helse: klumme

KONSULTATION En vidunderlig øvelse i kontroltab Hun vil gerne vide, om hun kan blive gravid og i givet fald, hvor lang tid, det tager! Jeg lytter opmærksomt, venter lidt og ser på hende, mens jeg smiler og spørger, om der er en bestemt måned, der passer ind i hendes kalender. Hun gengælder mit smil ved grinende at sige: ”Du ved godt, hvad jeg mener ”. Hun er 28 år og arbejder som revisor. Hun har været gift i to år og er begyndt at tænke på at skulle have børn og vil derfor gerne vide noget mere om det. Det forstår jeg godt. Det er en stor beslutning, og der er mange spørgsmål og overvejelser, som det kan være fint at vende, inden hun og hendes mand går i gang med projektet. Når jeg udfordrer hende og spørger, om der er en bestemt måned, der passer hende, er det fordi, jeg kender hende godt i forvejen. Hun er ualmindelig god til at planlægge både store og små ting i sit liv. Hun er vant til at opleve kontrol og forudsigelighed, og denne situation er givetvis uvant for hende - og det er godt. Jeg fortæller hende, at hun ikke kan kontrollere, hvornår hun bliver gravid, men at jeg vil anbefale hende at tage folinsyre, når hun ikke længere bruger prævention, da folinsyre nedsætter risikoen for misdannelser. Det anbefales desuden at have samleje to-tre gange om ugen omkring tidspunktet for ægløsning, for at optimere chancen for graviditet. Endelig anbefales det at spise sundt og varieret, at være moderat fysisk aktiv og undgå rygning og alkohol. Der er ikke noget i hendes eller hendes mands sygehistorie, der tyder på, at de ikke skulle kunne få børn. 85 pct. af alle par, der ønsker at blive gravide, lykkes med det inden for et år. Jeg beroliger hende derfor med, at det nok skal gå. Det svære for hende bliver formentligt ikke at blive gravid, men at miste kontrollen. Uanset hvornår, og hvordan hun bliver gravid, venter der en særlig fin øvelse. Det at blive gravid, at skulle føde og blive forældre er en vidunderlig øvelse i kontroltab. Den danske teolog og filosof K. E. Løgstrup beskrev, at ”den enkelte har aldrig noget med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget

52

af dets liv i sin egen hånd”. Det gælder i særdeleshed, når vi bliver forældre. Det er både en stor gave og en stor opgave. Virkeligheden er, at vi ikke kan kontrollere eller forudsige det, der har størst betydning i vores liv. Det, der er med til at skabe stabilitet, mening og sammenhæng i vores liv, er i høj grad nære relationer. Relationer, som vi ikke kan eller skal kontrollere, men som vi kan investere i, prioritere og påskønne. Det er paradoksalt, at netop disse forhold – de nære relationer – ofte tages for givet og forventes at kunne kontrolleres, når de ikke er udfordret. Når vi så konfronteres med livets store begivenheder, bliver vi mindet om, hvor sårbart og fint livet er. Den stoiske filosof Markus Aurelius, beskrev netop dette forhold. At livet er skrøbeligt, og at denne forgængelighed minder os om, hvor fint det er at få lov til at dele og give liv. Efter at have vendt både K. E. Løgstrup, Markus Aurelius og folinsyre afslutter vi vores samtale med, at jeg ønsker hende held og lykke med både kontroltab og en fin ny rejse, som hun ikke kan og skal planlægge alt for meget i forvejen.

Henrik Prinds Rasmussen Praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding. Ud over at være speciallæge i almen medicin interesserer Henrik sig for led-, muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognitiv terapi. Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitets­sikring i almen praksis.

Virkeligheden er, at vi ikke kan kontrollere eller forudsige det, der har størst betydning i vores liv.


L Æ K K E R A M M E P U DE Ammepuden til mange formål, der giver god støtte og comfort under amning 100 % åndbare og syntetiske kuglefibre. 100 % bomuldsbetræk.

Mål: bredde: 20 cm. længde: 130 - 175 cm. Vask: 40°C. Kan tørretumbles.

T: 8654 0058 info@yourcare.dk yourcare.dk

A M M E P UDE N K A N KØ B E S H O S W W W. H E L SA M . DK 2018-459_Helse 180x115 Ammepude.indd 1

09/01/2019 13.30

helse / maj 2019

53


helse: klumme

PSYKOLOGEN

Skriv til Jeanne på Helse’s facebook

Jeanne Fløe

En rigtig kvinde Vi har en generation, der stort set ikke kender til frygten for uønsket graviditet. Den tid er for længst ovre. Vi kan med moderne præventionsmidler slå os løs på lagnerne, indtil vi en dag finder den helt rette mand med far-potentiale. For nogen går der ret mange år, inden han er der. Og det er også bedst lige at have alt det med uddannelse på plads først, men så har vi også en forventning om at kunne gå fra tosomhed til familieliv. I starten aner ingen uråd. Det, der starter som en sjov bemærkning om, at det da er dejligt, at man ikke er blevet gravid i første hug, fordi det giver en mulighed for at være i intensiv træningslejr, kan hurtigt ændre sig til en følelse af, at man skal have sex NU, fordi det er mest optimalt af hensyn til ægløsning. Så det, der skulle være noget rart, kan hurtigt føles som kommando-sex, hvor det er temperatur-målinger eller ægløsningstests, der afgør, hvornår det er tid til at være intime sammen. Og når så menstruationen kommer igen igen, er det som om, hun rammes af følelsen af ikke at kunne slå til som kvinde. Men mareridtet er måske først lige begyndt. For rigtig mange ender drømmen med en lang sej kamp. Efter et år har kvinder under 36 år ret til fertilitetsbehandling. Er kvinden over 36 år har hun ret til hjælp efter seks mdr. Hvert ottende barn er kommet til verden med fertilitetsbehandling. Jeg møder først kvinderne, når de har født det længe ventede barn. Hvorfor kommer disse kvinder så til psykolog, når drømmen endelig er indfriet? Det gør de, fordi vejen derhen var brolagt med sorg, og fordi rigtig mange

54

kvinder har mistet troen på eget værd undervejs. Rigtig mange har været igennem et utal af inseminationsforsøg, reagensbehandlinger, aborter. Voldsomme hormonbehandlinger og bivirkninger bliver for mange hverdag. Mange har følt sig meget alene i processen både i relation til deres partner og nærmeste. Forbudte følelser som skyld og skam fylder hos disse kvinder. Og nu, hvor hun er lykkedes med at blive mor, har hun da slet ikke noget at være ked af. Så den dårlige samvittighed over ikke bare at kunne nyde det lille mirakel fylder også. Det er som om, hun har følt sig svigtet af sin krop, fordi den ikke kunne blive gravid på naturlig vis. Rigtige kvinder føder børn. Mange har slet ikke turdet nyde graviditeten af angst for at miste det lille liv. Og det har hun også dårlig samvittighed over. Gamle følelser af utilstrækkelighed og usikkerhed vælter frem. Det er afgørende vigtigt, at disse kvinder får hjælp for at sikre den afgørende tilknytning til det lille barn.

I Helse, kan du møde ­psykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil ­skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at ­stille spørgsmål ­eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB. Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående ­mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der ­berører dit eget liv. Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-­ tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret ­psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk ­Sygehus i Esbjerg.

Hvorfor kommer disse kvinder så til psykolog, når drømmen endelig er indfriet? Det gør de, fordi vejen derhen var brolagt med sorg, og fordi rigtig mange kvinder har mistet troen på eget værd undervejs.


Heel Balm behandler hurtigt og effektivt

Moisturising Foot Cream

Mange lider af ru og revnede hæle, og især blandt diabetikere er tørre hæle et alvorligt problem. Med Flexitol Heel Balm kan du igangsætte en behandling, der har dokumenteret effekt.

Anvend Flexitol Moisturising Foot Cream i stedet for en almindelig blødgørende creme til daglig pleje og vedligeholdelse. Denne hurtigt absorberede creme holder huden glat, silkeblød, intenst næret og hjælper til at genoprette hudens naturlige udseende.

• Indeholder 25 % urea, der øger hudens evne til at binde vand • Anvendes indtil huden er helet og føles blød og smidig • Klinisk dokumenteret effekt • Proaktiv behandling til diabetespatienter med øget risiko for diabetiske fodsår

• Indeholder 10 % urea, der holder huden fugtet og bevarer den smidig • Beriget med E-vitamin, der øger cremens beskyttende virkning • Bevarer en sund hud på hæle og fødder • Anvendes til forebyggelse eller almindelig pleje af fødder og underben

www.flexitol.dk

Flexitol kan købes på apoteket, www.webapoteket.dk, www.apotekeren.dk og apopro.dk

Følg os på Facebook på Flexitol DK og deltag i konkurrencer, få gode idéer, opdateringer og meget mere..


helse: fokus

FOKUS

Graviditet & fertilitet

GRAVID:

Pusl om dine fødder Du kan skåne dine fødder for meget ved at satse på det fornuftige fremfor klipklappere, Crocs eller høje hæle, mens du er gravid. Af: Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter / Foto: AdobeStock

N

år du er halvvejs i graviditeten, er spændingen ikke det eneste, der stiger. Det gør presset på dine fødder også. Din baby og alt, hvad der følger med sådan et lille, spirende liv, vejer naturligvis og lægger som regel adskillige kilo til din normalvægt. Samtidig kan du få mere væske i kroppen, som får dine fødder og ben til at hæve. Dine fødder bliver ekstra udsatte, fordi dine led bliver blødgjort af graviditetshormonerne, mens du venter på baby.

Sko, der støtter Heldigvis kan du selv gøre meget for at beskytte dine fødder og forebygge problemer. Et godt råd er at gå i sko, der støtter dine fødder og er komfortable. Det gør blandt andet sko med en såkaldt fast hælkappe, der styrer foden, så den ikke skrider ud. Skoene skal også være til at justere i løbet af dagen, hvis dine fødder hæver. Derudover skal dine sko selvfølgelig passe til dine fødder i længde, bredde og højde. De skal have et glidetillæg på cirka 0,7 cm i overskudslængde, og så må de ikke klemme din fod i siderne eller forhindre dine tæer i at bevæge sig i skosnuden. Et andet godt råd er at gå i sko med en skridsikker og bøjelig sål og vælge sko af åndbart materiale, f.eks. læder.

Større fødder Man hører tit kvinder

56

berette, hvordan deres fødder er blevet større efter en graviditet. Og det kan godt passe. Fødderne kan ’vokse’ af flere årsager. En er fejlstillinger såsom nedsunken forfod, der egentlig betyder, at den stødabsorberende konstruktion i forfoden forsvinder, så det gør ondt, når du bevæger dig. Det kan ske, hvis dine fødder bliver belastet for meget. En anden årsag kan være, at din svang bliver lavere under graviditeten, hvilket en amerikansk undersøgelse fra University of Iowa har vist. 60-70 procent af kvinderne havde mellem to og ti mm længere fødder og en lavere svang efter en graviditet.

Ondt i tåneglene Et andet og hyppigt problem er smerter i tåneglene, som kan indikere, at neglene

er groet nedad. Her er der heldigvis hjælp at hente hos fodterapeuter, der kan sætte små, tynde neglebøjler på, som løfter neglen op i siderne og lindrer smerterne øjeblikkeligt. Neglebøjler skal sidde på neglene et stykke tid for at gøre arbejdet færdigt, og jo hurtigere, du kommer, desto nemmere er det at behandle. Vær meget påpasselig med at gå i for småt fodtøj og strømper, hvis du har nedgroede negle.

Let presset med strømper Åreknuder, karsprængninger og væske i benene kan du selv forebygge ved at gå med støttestrømper, der passer til dine mål. Du kan med fordel bære dem allerede, når du er tre måneder henne og indtil to måneder efter fødslen eller så længe, du ammer. Det er også en fordel at undgå at tage for varme bade og ligge for længe i solen. Du kan også forebygge problemer ved at ligge med benene hævet med cirka 25 centimeter, når du slapper af eller sover. Motion og fodøvelser kan også forebygge problemerne. Så det er altså ikke nok at pusle om din mave og baby, når spændingen er udløst. Dine fødder skal også have lidt kærlig omsorg.


NYH EDE R!

MBT AFLASTER OG HJÆLPER

helse: xxxx

Uanset om du går eller står vil MBT: • give mere oprejst holdning • aflaste ryg og led • øge muskelaktiviteten MBT 1997 Navy Dame og Herre

MBT Harper Navy Limited Edition Dame

MBT Kisumu 3S Red Limited Edition Dame

MBT Leasha Grey Peach Dame

mbt DÅRLIG RYG? MBT kan mindske smerter i ryg og lænd. • Oprejst holdning Reducerer belastningen på ryg og lænd. • Træning af muskler også i ryg og lænd Den instabile sål træner skånsomt muskler i ryg og lænd. • Unik sålkonstruktion God stødabsorption reducerer belastningen op gennem kroppen. MBT Walking har dokumenteret effekt og er klassificeret som medicinsk produkt klasse 1.

MBT Lila Indigo Blue Dame

physiological footwear www.mbtshop.dk MBT Anataka Navy Dame

MBT Kiburi Sky Blue Dame

Find din nærmeste forhandler og læs mere om MBT i vores webshop: www.mbtshop.dk | Tlf. 8625 2799 Aksglæde i Svendborg. Bjergkæden i Køge. Boisen i Århus, Randers, Ålborg. Din Fysioterapeut i Esbjerg. Eva sko i Ballerup, Søborg. Givskov Løb i Skive. Horsens Apotek i Horsens. Himmelbjerg Apotek i Silkeborg. Multiatleten i Odense. Nørrevænget Apotek i Silkeborg. MBT Shop i Frederiksberg. MBT Shop i Skjern. Nyholmstrand sko i Frederikshavn. Ortopædi Skomageren i Odense. Skanse sko i Hals. Skoringen i Thisted. Torben Hansen Sport i Frederiksund. Tønder sko i Tønder. helse / maj 2019 57 Vejle Fysioterapi og Træning i Vejle. Villek sko i Næstved.


helse: fokus

FOKUS

Graviditet & fertilitet

Da mænd i Skotland fik mindre selen

Ja, så fik de dårligere sædkvalitet. Heldigvis viser forsøg, at bare tre måneder med selentilskud kan forbedre cellernes motilitet. Men glem ikke coenzymet Q10 – det øger nemlig svømmernes evne til at trænge ind i ægget. Af: Clara Edgar Jakobsen / Foto: AdobeStock

M

ænd har ikke på samme måde som kvinder et biologisk ur, der definerer, hvornår det er muligt at få børn. Men det betyder ikke, at mænds fertilitet er statisk. Den kan også blive påvirket både positivt og negativt som resultat af livsstil, kost og næringsstoffer. Det er desværre ikke alle danske par som bare uden videre kan blive gravide. Det kan der være mange grunde til. En kan være mandens sædkvalitet. For hvis mandens svømmere ikke har energi og styrke til at svømme op til ægget og trænge ind i det, bliver det umådeligt svært at opnå graviditet. Og faktisk er mænds sædkvalitet i Danmark udfordret. En undersøgelse fra Rigshospitalet i 2012, som netop tog en nærmere kig på sædkvaliteten hos unge mænd, viste, at 93 procent af mændenes

58

sædcellerne var anormale, og at de i gennemsnit kun havde 68 procent motile celler. Det betyder, at kun én ud af fire mænd havde optimal sædkvalitet. Men bare fordi man som udgangspunkt ikke har en sædkvalitet, der kan gøre andre mænd grønne af misundelse, betyder det ikke, at man ikke godt kan få det. For man kan sagtens forbedre sin sædkvalitet ved at tage et kig på kost og livsstil. Ting som rygning, kemi, nogle typer medicin og ensidig kost kan påvirke kvaliteten negativt. På den anden side kan eksempelvis selen og Q10 påvirke den positivt. Forskningen har også vist, hvordan selen er særlig gunstigt for en god sædkvalitet. Man har blandt andet undersøgt det i Skotland, hvor de i den sidste del af det forrige århundrede oplevede et fald i selenindtaget hos mænd. Derfor fik nogle forskere ideen at følge en gruppe på 69

mænd, som alle havde været i kontakt med fertilitetsklinikker og havde lav motilitet, i tre måneder, for at se, hvad der skete, når de gav mændene selen. De inddelte dem i tre grupper: Placebogruppen, selengruppen og selen-/vitamingruppen. Resultaterne viste, at mændene, som havde fået selen, havde forbedret deres motilitet, mens motiliteten i placebogruppen var faldet en smule. Når det forholder sig sådan, er det bl.a. fordi selen indgår i selen-afhængige proteiner, som har betydning for dannelsen af sunde sædceller. Der er altså meget, man som mand kan gøre for at forbedre sin sædkvalitet. Både i forhold til kost, vaner og tilskud. Så inden man helt mister håbet om at blive far på naturlig vis, er det værd at undersøge mulighederne for egenhændigt at øge chancerne for at undfange.


MED EN TESTAMENTARISK GAVE KAN VI REDDE LIV Læger uden Grænser er altid der, hvor nøden er størst. Midt i katastrofen arbejder vores læger og sygeplejersker i døgndrift for at redde liv. Men vi kan kun hjælpe, hvis vi har penge til medicin og udstyr. Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Når vi modtager en testamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid og moralsk støtte til vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. til: ❱ Medicinsk nødhjælp ved naturkatastrofer og i flygtningelejre ❱ Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids ❱ Mad og behandling til stærkt underernærede børn

Læger uden Grænser er fritaget for arveafgift. Hvis du har besluttet dig for at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis bistand og rådgivning til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater, der på denne måde støtter Læger uden Grænser. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11 eller på vs@moltke-leth.dk. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk

Læger uden Grænser · Strandlodsvej 44, 2. · 2300 København S · Tlf. 39 77 56 00 · www.msf.dk 180x115_Arveannonce_2015.indd 1

13/01/15 12.26

Eksperter i fodkirurgi Hos Capio CFR Hospitaler tilbyder vi højt specialiseret fodkirurgisk udredning og behandling uden ventetid. Fod- og ankelkirurgi er et af de mest komplicerede områder inden for ortopædkirurgien, og vores eksperter er blandt de bedste speciallæger inden for dette område.

Fødder er forskellige fra person til person, og vi giver derfor individuel behandling og vejledning til den enkelte patient. Har du smerter i fødderne, kan vores erfarne specialister ud fra en klinisk vurdering understøttet af MR-scanning, røntgen og ultralydsscanning stille en præcis diagnose - uden ventetid.

Find dit nærmeste Capio CFR Hospital på www.capiocfr.dk

helse / maj 2019

59


helse: sundhed.dk

60


helse: sundhed.dk

”MED GRAVIDITETSGUIDEN KAN MAN SE, HVAD DER SKER INDE BAG MAVESKINDET” Selvom Marlene Bloch Larsen har været gravid før og kender til både fosterets udvikling og kroppens forandringer, giver det hende ro at bruge Graviditetsguiden uge for uge. Af: Journalist Christina Ove Holm / Foto: Nils Lund

M

arlene Bloch Larsen er gravid i 21. uge. Hun mærker tydeligt små spark fra fostret. Og det er helt normalt, konstaterer Marlene, når hun bruger 'Graviditetsguiden' i Patienthåndbogen på sundhed.dk. Her står der nemlig: "Nu kan de fleste gravide mærke spark og skub fra fostret. Hvis man ikke ved, hvad man skal mærke efter, kan bevægelserne være svære at erkende. Fostret har endnu god plads i livmoderen, og denne plads benytter fostret sig af. Efterhånden som fostret vokser og bliver ældre, får det relativt mindre plads i livmoderen". Marlene Bloch Larsen synes, det er rart at kunne følge med i, hvordan fosteret udvikler sig uge for uge, og derfor bruger hun 'Graviditetsguiden'. Her viser en grafik, hvordan moderens mave bliver større og større, samtidig med at fostreret vokser inde i maven. – 'Graviditetsguiden' er fuld af brugbare facts, og så er jeg ret vild med grafikken, hvor man ved at

flytte på markøren kan se, hvordan mave og barn vokser. Sproget er meget fagligt, men det kan jeg godt lide, da jeg synes, at tonen hurtigt bliver for sød og mor-agtig på andre sites, siger hun. Det er 2. gang, Marlene er gravid, og hun har derfor allerede én gang prøvet, hvordan det er, når kvalmen presser sig på, den øgede appetit og selve fødslen. – Da jeg fødte første gang, var det en god hjælp for mig at se videoer af, hvilke stadier kroppen kommer i, lige inden fødslen og under selve fødslen. Så det vil jeg gøre igen, og på 'Graviditetsguiden' er der blandt andet animerede film om selve fødslen, amning, epiduralblokade og fosterudvikling, så det er helt oplagt for mig at bruge, siger Marlene. Få det fulde overblik over din graviditet og barnets udvikling med 'Graviditets­guiden' i Patienthåndbogen på sundhed.dk.

Om sundhed.dk Sundhed.dk er det tværoffentlige opslagsværk for borgere, patienter og sundheds­faglige. På sundhed.dk kan du blandt andet: • Se din journal fra undersøgelser og indlæggelser på sygehuset. • Se hvilke sundhedstilbud du gratis kan benytte i din kommune. • Få et overblik over dine egne og dine børns vaccinationer. • Søge viden om sundhed, sygdom, forebyggelse og behandling. • Finde den billigste tandlæge i dit område. • Få et overblik over din receptpligtige medicin og forny din recept. • Finde behandlere f.eks. fysioterapeuter, ­kiropraktorer, gynækologer og ­speciallæger.

helse / maj 2019

61


helse: nyt fra Danske Regioner Nyheder og information fra Danske Regioner

REGIONERNE BØR SPILLE EN LANGT STØRRE KLIMAROLLE Klimaet kan ikke undvære regionerne. Opråbet kommer i en ny rapport fra tænketanken 'Sustainia', hvor klimaeksperter anbefaler, at regionerne får en større rolle på klimaområdet. Det gælder for eksempel, når det kommer til energi, mener energiprofessor Brian Vad Mathiasen: – Der er ikke nogen, der har det formelle myndighedsansvar for energiomstillingen og satsningen på vedvarende energikilder. Det gør, at vi ikke er langt nok, og at vi ikke gør det på den bedste og mest ­effektive måde. Det ville være meget gavnligt for hele den grønne omstilling, at regionerne fik en mere bærende rolle. Det udvidede ansvar for klima er formand for miljøudvalget i Danske Regioner Heino Knudsen klar til at tage: – Vi bidrager gerne til en ambitiøs omstilling af det danske samfund – uanset om det handler om kystsikring, tilpasning til ændrede vejrforhold og nedbringelse af CO2. Vi har i f­ orvejen et godt samarbejde med kommunerne i dag, og det kan vi udbygge ved at påtage os et større ansvar.

PATIENTER FÅR KORTERE VEJ TIL NYE OG BEDRE TILBUD HOS ØRELÆGER Mange borgere er i løbet af deres liv i kontakt med en øre-, næse- og halslæge op til flere gange. Særligt mange børn og ældre har en hyppig kontakt til denne del af sundhedsvæsenet. En ny aftale sikrer nu, at de vil blive tilbudt nye og forbedrede udrednings- og behandlingsmetoder. Aftalen giver f.eks. regionerne mulighed for at lade de mange patienter med søvnforstyrrelse, der står på venteliste, blive behandlet i speciallægepraksis. – Behandlinger i sundhedsvæsenet skal, når det er muligt, rykkes tættere på borgerne. Det medvirker denne aftale til, siger formand for Løn- og Praksisudvalget i Danske Regioner, Anders Kühnau, som tilføjer, at aftalen derudover giver mulighed for, at der kan behandles flere patienter inden for den aftalte økonomiske ramme. Det betyder, at patienterne kan komme hurtigere i behandling. Kilde: Regioner.dk

Fem initiativer for pårørende er med i kapløbet om hæderspris

Det er ikke for tidligt at glæde sig. Danske Regioner kan nu offentliggøre datoen for årets Åbent Hospital, som er den dag, hvor du kan se de mange nye hospitalsbyggerier helt tæt på. Det sker søndag den 1. september 2019. Du er inviteret, og det samme er dine venner, kolleger, familie og naboer. Åbent Hospital er noget af et trækplaster, og sidste år benyttede flere end 13.000 sig af muligheden for at besøge de nye og ombyggede hospitaler og møde de engagerede medarbejdere. De mange events landet over er en del af kampagnen ”Vi bygger for livet” om landets 43 nye hospitalsbyggerier frem mod 2025. Du kan følge med på Danske Regioners Facebookside, hvor vi vil skrive nyt om dagen i takt med, at den nærmer sig.

Prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2019 fokuserer på inddragelse af pårørende. Det er især fem initiativer rundt om i Danmark særligt gode til. Det er en bedømmelseskomité bestående af repræsentanter fra regionerne, patientforeninger og faglige organisationer, der nu kan pege på de fem initiativer, der er nomineret til hædersprisen. En svær øvelse – for hele 33 initiativer var nominerede. De fem nominerede er vidt forskellige, men har alle inddragelsen af pårørende til fælles: Et initiativ tilbyder kurser til børn, som er pårørende i psykiatrien. ­ Et andet organiserer forældrementorer i børne- og ungdomspsykiatrien. Det tredje tilbyder opfølgende samtaler efter intensiv terapi for PTSD. Det fjerde er en ny form for stuegang, der fokuserer på inddragelse af pårørende. I det femte initiativ ringer sundhedspersonalet til pårørende til unge med psykose en gang om ugen. Vinderen blev kåret på Danske Regioners generalforsamling den 11. april 2019.

Kilde: Vibyggerforlivet.dk

Kilde: Regioner.dk

Kilde: Regioner.dk

Åbent Hospital 2019

62


helse: konkurrence helse: xxxx

VIND

VÆRDI CA.

2.140,-

Graviditets- og ammepude fra YourCare Den store kropspude smyger sig til kroppen, så alle dele af kroppen understøttes optimalt. Den er god til gravide, der har svært ved at finde en behagelig stilling i sengen, men kan også bruges i mange andre sammenhænge. Brug f.eks. graviditetspuden ved læsning i sengen eller sofaen, på bilens bagsæde ved langture, ja – det er kun fantasien, der sætter grænser. Puden egner sig også til ammende, eller ved ekstra behov for tryghed og ro og ved længerevarende sengeleje. Ammepuden giver god støtte og komfort under amning og kan bruges i mange stillinger og til flere formål. Pudernes betræk består af 100 pct. bomuld, fyldet er åndbare bløde fiberkugler – og puderne kan vaskes. Der kan tilkøbes bomuldsbetræk. Mere info på www.yourcare.dk

Det eneste, du skal gøre for at deltage, er at sende os de rigtige svar senest 16. juni 2019: • Klik dig ind på www.magasinethelse.dk/konkurrence og udfyld formularen • Klip kuponen nedenfor ud, udfyld den og send til os i en lukket kuvert mærket “KONKURRENCE/HELSE” • Skriv svaret på et postkort eller bag på en lukket kuvert og send det til os: HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle, mærk kuverten Konkurrence/HELSE.

Spørgsmål: Hvad gør den store kropspude fra YourCare?

Hvad består indholdet i puderne af?

Kan puderne vaskes?

Understøtter kroppen optimalt

Fjer

Ja

Pynter i sengen

Åndbare fiberkugler

Nej

Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Alder:

Køn: Mand

Kvinde

(sæt kryds)

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.

helse / maj 2019

63


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION STÅ AKTIVT At stå på hårde gulve er hårdt arbejde, på Muvmat står du naturligt, forbliver aktiv og afslappet, og er altid i bevægelse – ligesom på en skovbund. Ståmåtten er blød og spændstig, virker afstressende på hele kroppen, aktiv-zonen består af en 3D-struktur inspireret af bakker og dale, som ubevidst giver en vilkårlig aktivering og fremmer lysten til bevægelse, hvorved du styrker fysik og mental form. Kort fortalt: Det lidt ujævne underlag gør, at du ubevidst flytter dig lidt og bevæger kroppen uden at tænke over det. Kan anvendes med og uden sko. Prisen for Muvmat kr. 1.495 inkl. moms.

til dig Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

FORDI INGEN FØDDER ER STANDARD ZOLES er såler, der kan hjælpe dig med at gå bedre og giver større komfort i hverdagen, til fester og ved sport. Ved hjælp af dine informationer og fem billeder kan software kortlægge dine fødder og analysere alle detaljer i din fodform. Denne data omdannes til en 3D-sål, der har til formål at korrigere din fodstilling og øge din komfort. Dine såler kan f.eks. mindske dine gener, hvis du har nedsunken forfod, platfod, hulfod, knyster eller hælspore. Anbefalet af Rygspecialister, fodterapeuter og fysioterapeuter. Vejl. pris kr. 495,- på Zoles.dk.

Mere info: swopper.dk 44 94 52 44

Mere info: zoles.dk, tlf. 53 55 28 00

Dagens Pollental til dig Hent den nye app fra Astma-Allergi Danmark og styr sikkert gennem pollensæsonen. Pollensæsonen er på sit højeste, og Patientforeningen Astma-Allergi Danmark har udviklet en splinterny app: ’Dagens Pollental’, som er en vigtig hjælper for pollenallergikere i pollensæsonen. App’en giver et hurtigt overblik over dagens pollenniveau direkte på mobilen. Den er gratis og kan ud fra det forventede pollenniveau hjælpe dig med at planlægge dit medicinindtag og udendørsaktiviteter i pollensæsonen. Få flere gode råd på www.astma-allergi.dk. Hent Dagens Pollental i App Store og Google Play.

64

Fra snude til fusser! Det er rart med hjælpemidler og gode værktøjer til at klare os igennem hverdagen. Vi har fundet et par tips her, der kan forebygge de værste gener.

BLIV ASTMANAUT! Projektet Astmanaut er sat i verden for at skabe tryghed for skolebørn med astma. Projektet er udviklet i samarbejde mellem Viborg Kommune og Børneafdelingen, Regionshospitalet Viborg. Målet er at klæde alle omkring barnet på med viden, så de får forståelse for behandlingen af astma og opnår færdigheder, som gør det nemmere at styre astmabehandlingen og handle korrekt i tilfælde af et anfald. Selvom det er et lokalt projekt, er alle velkomne til at benytte hjemmesiden www.astmanaut.dk, hvor du finder en tre-minutters film og anden information om astma til rådighed online, så alle med relation til barnet kan uddanne sig til „Astmanauter“, der er dedikerede til at udbrede kendskabet til astma og behandlingen heraf.


Hvem ønsker sig en ukritisk presse?

helse: xxxx

Folketingsvalget står for døren. Både partier, virksomheder og alle mulige andre vil gerne bestemme, hvem der bestemmer i Danmark. Og på sociale medier kan der købes taletid til det meste – fra en drejning af sandheden til fake news. Derfor har vi brug for medier med et mere oplysende end kommercielt formål. Læs mere på fleresider.dk

helse / maj 2019

65


helse: næste nummer DET FINDER DU I HELSE I

juni

2019

FOKUS: PLACEBO – NOCEBO

Udkommer 17. juni 2019

Helse møder Renée Toft Simonsen

Da forfatter, psykolog og tidligere topmodel, Renée Toft Simonsen i slutningen af 40'erne stod midt i overgangsalderens ingenmandsland, kunne hun vælge hormoner, botox, hårfarve og kampen mod kroppens forræderiske forfald og sindets skrøbelighed. I stedet valgte hun en kærlig time out med plads til refleksion, egenomsorg og mulighed for at se tilbage, fremad og indad. Vi taler med Renée Toft Simonsen om at finde sig selv i livets overgange – om selvkærlighed og om at opgive det, du ønsker at være for i stedet bare at være det, du er. Foto: Jakob Mark

ARTIKELSERIE

TEMA: TARME I TOPFORM

LUNGER

I de seneste år er der kommet meget stort fokus på, at vores mave-tarmsystem spiller en vældig stor rolle for vores helbred. Og forskningen viser, at en stor diversitet i vores mikrobiom styrker vores sundhed betydeligt. Både den fysiske og den mentale. Hvad kan du selv gøre for at holde dine tarme i topform? Vi ser også på de sygdomme, som kan opstå, når tarmene laver ballade.

Indtil for 30-40 år siden, hvor AIDS gav forskningen i lungebetændelse et spark fremad, var lungebetændelse en rigtig dræber, men i dag hører man ofte sygdommen omtalt i en kontekst af 'noget man kan komme ud for, og som man bare skal behandles for og komme sig over'. Men lungebetændelser er skyld i en-to pct. af alle indlæggelser, og sygdommen er stadig dødsårsag for 1500-2000 mennesker om året.

Vil du være sikker på at få dit eget Helse hver gang? Modtag inspiration og viden til en sund livsstil direkte i din egen postkasse. Få de næste 10 numre af Helse for kr. 229,Ingen ekstra fragt eller andre overraskelser.

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende resten af 2019 og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber resten af 2019 og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

66

FÅ 10 NUMRE AF HELSE FOR KUN KR.

229,Inkl. porto og ekspeditionsgebyr


REJS MED RABAT

REJSEKODE:

Helse har indgået samarbejde med rejsespecialisten Happydays, så du får specialrabat på kør selv-ferier. Oplys rejsekoden HELSE ved bestilling – så får du automatisk rabatprisen.

helse: xxxx

HELSE

Sommer i de Italienske alper

5 nætter 3.299,-

8 dage på 4-stjernet hotel i Cogolo di Peio, Val di Sole Kristiania Leading Nature & Wellness Resort Pris pr. person i dobbeltværelse HHHH Slip feriedrømmene fri og tag en sommerferie i frodige, solrige Val di Sole i Sydtyrol. I bor på det luksuriøse, 4-stjernede hotel midt i naturPris uden rejsekode 4.549,parken Stelvio – og her har I blandt andet to wellnessafdelinger, indendørs- og udendørs • 7 overnatninger swimmingpool, egen taverna med pizzeria og • 7 x morgenbuffet • 7 x eftermiddagsbuffet gourmetrestaurant til at forsøde jeres italien• 7 x 4-retters middag ske ferieoplevelse. Lige i nærheden af hotellet • Fri entre til hotellets venter et utal af muligheder for aktiviteter i den wellnessafdelinger skønne, sommerklædte dal mellem alpetinderne: • 1 guidet vandretur Tag bjergbanen Pajo 3000 (4 km) op i højderne • Børneklub (fra 3 år) og nyd det spektakulære panorama eller oplev • Værelse med balkon naturidyllen helt tæt på fra hesteryg eller på Ankomst cykel. Og hjemme på hotellet er hotellets egen Valgfri 1.6.-27.7. og 25.8.-14.9.2019. børneklub klar med sjov og hygge for de mindste.

4.249,-

Børnerabat: 1 barn 0-4 år gratis. 2 børn 5-11 år ½ pris.

Turistskat EUR 2,80 pr. person pr. døgn.

happydays 3 nætter fra 1.699,-

2 nætter 849,-

Sød marcipan og salt søfartshistorie

Hotel Ærø på Svendborg Havn

4 dage på hotel i Lübeck, Nordtyskland Viva Hotel by Vier Jahreszeiten

3 dage på 3-stjernet hotel på Fyn

På hotellet kan I tjekke ind på lækre, moderne værelser. Og så kan I ellers gå ombord i Nordtysklands helt store turistflagskib: Den imponerende middelalderby Lübeck, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. I skal desuden glæde jer til at få serveret opholdets inkludererede middag på den flotte panoramarestaurant på nabohotellet (100 m), hvor der er udsigt over Lübecks imponerende tårne og røde tegltage fra alle borde såvel som tagterrassen. Hotellet ligger ikke langt fra indgangen til selve den gamle bydel. Man kan spadsere derind på halv times tid.

Bestil på

Pris pr. person i dobbeltværelse

1.149,-

Pris uden rejsekode 1.299,-

• • • • •

3 overnatninger 3 x morgenbuffet 1 x 3-retters middag Velkomstdrink Fri parkering på Hotel Vier Jahreszeiten

Ankomst Valgfri frem til 13.9.2019. Børnerabat: 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-14 år ½ pris.

Hotel Ærø HHH Pris pr. person i dobbeltværelse Hotellet ligger som en lille tidslomme i en duft af tjære og tovværk midt på havnen i Svendborg. Her får I udsigten fra morgenbordet over liv og lePris uden rejsekode 1.299,ben på den historiske skibshavn, hvor både de gamle træskibe og færgen • 2 overnatninger til Ærø lægger til – en ualmindelig • 2 x morgenbuffet stemningsfuld indkvartering med alle • 1 x 3-retters middag perlerne omkring det sydfynske øhav • Fri Wi-Fi liggende for jeres fødder. I kvarte- • Fri parkering ret lige bag hotellet ligger butikker, cafeer og listige værtshuse tæt i de brostensbelagte gyder og stræder, Ankomst der flankeres af bindingsværkshuse Valgfri frem til 28.6. og og uspoleret købstadsidyl. Jo, Svend- 1.9.-17.12.2019. borg er en livlig by med salt søfartshistorie og seværdighederne i orden.

1.149,-

www.happydays.nu 70Åbent 20hverdage 34 kl.48 9-17

Afbestilingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr kr. 99,Børnerabat ved 2 voksne. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

eller

REJSEKODE:

HELSE

helse / maj 2019

Weekend & helligdage 10-14

67

Teknisk arrangør


helse: xxxx

PLEJ DIT YDRE INDEFRA - MED DE LÆKRE BEAUTY BEAR® VITAMIN GUMMIES Beauty Bear® er lækre vitamin gummies specielt designet med de ideelle næringsstoffer, som vedligeholder hud, hår

dfi

og negle. De er lavet på frugtfiber med smag fra naturlig frugt. Fås på førende apoteker, hos Matas, i helsekostbutikker, på webshops og www.beautybear.dk.

AN G E V % 100

FIND OS ONLINE @beautybearvitamins www.beautybear.dk

Udviklet af dansk farmaceutisk industri a-s 68

S K!

100% NAT URLIG FAR VE OG SMAG F RA FRUGT

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Helse-2019-05  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2019-05  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin