__MAIN_TEXT__

Page 1

helse

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

rks Danma ste mest læ sd sundhe in magas

VIDEN OM SUNDHED

Udgave 09 / oktober 2018

Tema om rygsmerter

UNDGÅ MEDICIN OG OPERATION Stort interview med

Elisabeth Dalsgaard Jeg bliver høj af at undervise Parkinson-ramte

FOKUS PÅ FØDDER

Kom på god fod med dine fødder Giv de nederste lemmer opmærksomhed og få et bedre helbred. Sådan får du sunde fødder.

Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse


Synstest med sundhedstjek

195

kr

KompletSyn - Fås hos Louis Nielsen

Louis nielsen En synstest kan redde dit syn

Mindst 50% af alle synstab kan undgås, og regelmæssige synstest kan derfor være afgørende for din øjensundhed. Med KompletSyn får du en synstest med sundhedstjek, som tjekker dit syn og undersøger dine øjnes sundhed. Med trykmåling af øjnene, digitalt farvebillede af nethinden og synsfeltsscreening kan vi opdage og monitorere tidlige tegn på synstab og andre sygdomme. En synstest med sundhedstjek er første skridt til bedre øjensundhed. Lige nu og for fremtiden.

Bestil synstest på louisnielsen.dk Læs mere i rapporten Status for Øjensundhed i Danmark på louisnielsen.dk. Vi stiller ingen diagnose, men henviser til en læge eller øjenlæge, 2undersøgelsen helse /viser oktober 2018 hvis noget usædvanligt. ©2018 Specsavers.

Fremtidens øjensundhed


helse: indhold

06

Jeg elsker at tænde livsglæden hos folk, der har det svært Elisabeth Dalsgaard, professionel danseinstruktør

Interview 06 Elisabeth Dalsgaard:

Jeg bliver høj af at undervise Parkinson-ramte

Stort tema om rygsmerter 16 Nej. Du skal ikke holde dig i ro, når ryggen gør ondt

og direktør

20 Hun trænede sig fri af en diskusprolaps

Tema o

m rygsmer ter

Pernille trænede sig fra en diskusprolaps Side 20

22 Tag en smertestillende livsstil 24 Psykologen om: Rygsmerter 26 Ryggen har rod i fødderne Sundhed.dk 48 "Vi har grinet og grædt sammen" Værd at vide 36 Livet er en rutsjebane 40 Danskerne ved for lidt om synet 60 Mangel på B12-vitamin er blevet udbredt

i oktober Helse / Udgave 09 / oktober 2018

Afhængighed: Vi pakker de løftede pegefingre væk og møder unge i øjenhøjde side 68

Fokus på foden 52 Kom på god fod med dine fødder 56 Lev livet på kanten - af din fod 58 Giv dine fødder lidt kærlig opmærksomhed!

Artikelserie om afhængighed 68 "Vi pakker de løftede pegefingre væk og møder de unge i øjenhøjde"

Hver gang i helse Nye bøger Nyt fra Danske Regioner Psykologen Syn Skønhed Konsultation Sund & Fit med Helse Hjernegymnastik Opskrifter Synspunkt Konkurrence Tænder Nyt fra Apotekerforeningen Næste nummer 

Fokus på fødder side 52-58

+

er Opskr ift

Nej, du skal ikke Danskerne holde dig i ro, når ved for lidt om ryggen gør ondt synet

16

12 14 24 30 32 34 38 42 44 62 63 64 72 74

40

Vi har grinet og grædt sammen

48

Kom på god fod med dine fødder

Magiske madstunder

44

52 helse / oktober 2018

3


helse: leder

Den unge mand bag skranken tog smilende imod min bestilling, skrev på sin blok og sagde: Hvad er så dit smukke navn?

Udgiver Forlaget Mediegruppen, Horsensvej 72A, 7100 Vejle Telefon: 7089 0022, Email: helse@mediegruppen.net

Ledelse: Peter Larsen, direktør, ansvh. redaktør Redaktion: jette@mediegruppen.net Jette Warrer Knudsen Redaktør

Hverdagsmagi Det havde været en lang arbejdsdag i København. Det var aften, og jeg havde en lang togtur foran mig, inden jeg kunne nå hjem til det jyske. Du kender sikkert den med, at du faktisk er sulten men alligevel ikke rigtig gider spise noget, når der ikke er hurtig, lækker mad i nærheden. Så jeg besluttede at smutte ind på en juicebar og bestille en grøntsagsjuice. Den unge mand bag skranken tog smilende imod min bestilling, skrev på sin blok og sagde: Hvad er så dit smukke navn? Jeg svarede, og ­efterfølgende spurgte han mig, om han måtte komme en ­ekstra ingrediens i juicen, en hemmelig én, som jeg så skulle gætte hvad var. Den kommer kun til at smage bedre, bedyrede han. Ja, det kunne da være spændende, svarede jeg, mens han tilberedte min grønne, flydende aftensmad. Så var den klar, og jeg skulle gætte. Den forekom at være meget rund i smagen. Gurkemeje? Han rystede smilende på hovedet af mit ­forslag. NU skal du høre, sagde han… Jeg har kommet ren kærlighed i den – kærlighed til dig, sagde han oprigtigt og med en lethed, som fuldstændig gik i hjertet på mig. Ses vi igen, Jette? Ja, det tror jeg da lige, vi gør, svarede jeg. På et split­ sekund havde den unge mand i juicebaren forvandlet min trælse tirsdag ­aften til en magisk aften, hvor alt – selv togturen hjem gik som en leg. Det kan vi mennesker gøre for hinanden, hvis vi vil og tør. Let´s go!

Morten Grønbæk Professor i folkesundhed ved Københavns Universitet, Formand for Vidensråd for Forebyggelse Susanne Lunn Psykolog og lektor ved Københavns Universitet

Vibeke Pilmark Fysioterapeut og faglig redaktør, Fysioterapeuten

Jens Rikardt Andersen Lektor ved Institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet Lotte Stig Nørgaard Lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

Annoncesalg: Helle Hviid, Telefon 7670 6432, helle@mediegruppen.net

Distribution Helse distribueres til apoteket, lægehuse, kiropraktorer, sygehuse, privathospitaler, tandlæger, høreklinikker, biblioteker og i abonnement.

Læsertal iflg. Gallup: 360.000

Abonnement Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Ring til os på vores abonnementstelefon: 9644 4542

Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre

helse

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

Danmarks mest læstesundheds magasin

VIDEN OM SUNDHED

Udgave 09 / oktober 2018

Tema om rygsmerter

UNDGÅ MEDICIN OG OPERATION Stort interview med

Elisabeth Dalsgaard

helse Nr. 09 / 2018 64. årgang ISSN 0018-0149 (1168)

Jeg bliver høj af at undervise Parkinson-ramte

FOKUS PÅ FØDDER

Kom på god fod med dine fødder Giv de nederste lemmer opmærksomhed og få et bedre helbred. Sådan får du sunde fødder.

Helse:

Jette Warrer Knudsen, Redaktør

4

helse / oktober 2018

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

Forsidefoto: AdobeStock Art Director: Camilla Riber Tryk: Aller Web: www.magasinethelse.dk


helse: Behandlere

Hvordan går det med din genoptræning?

Prikker vi lige ned i den dårlige samvittighed? Så er Wellfaster din mulighed for at få en personlig træner med fokus på dig og dine mål – indenfor økonomisk rækkevidde (kr. 499,- pr. måned). Mange går i stå med genoptræningen

Få det hele med i lommen

Måske kender du situationen: Motivationen var i top oven på din sygdom eller skade, genoptræningen i det kommunale tilbud gik godt under vejledning af specialister, men nu er du på egne ben – og det går mindre godt.

Dit træningsprogram ligger online lige til at tage med dig, og du kan følge din egen udvikling samt vælge et billigere abonnement, hvis du føler dig klar til at motivere dig selv.

wellfaster

Savner du at have en fagperson ved din side, der holder dig på rette spor, men som ikke koster en formue? Så er Wellfaster en ny online mulighed som skabt for dig.

Kun godkendte trænere På wellfaster.com kan du få din egen personlige træner, der sammensætter din træning efter dine behov og overvåger dine fremskridt samt tilpasser din træning ved f.eks. smerter eller udvikling. Vi bruger kun specialister med års erfaring inden for deres felt.

Det eneste, du behøver, er en smartphone, tablet eller computer – så er du i gang og kommer hurtigt i kontakt med din træner.

Træning med Wellfaster er: • Tidsbesparende • Effektivt • Individuelt • Økonomisk (sammenlignet med andre fitnesstilbud) På wellfaster.com kan du læse mere om vores tilbud og muligheder – vores lightpakke koster kr. 49,- mens den fulde pakke med en personlig træner fås fra kr. 499,-.

helse / oktober 2018

5

WELFARE DENMARK APS • KONGENSGADE 49B • 6700 ESBJERG • +45 76 100 110 • WELLFASTER.COM · KONTAKT@WELLFASTER.COM


helse: interview

Jeg bliver høj af at undervise Parkinson-ramte Den professionelle danseinstruktør og direktør Elisabeth Dalsgaard har sagt farvel til de bonede dansegulve og perfekt udførte dansetrin for i stedet at udvikle dansekoncepter til syge og deres pårørende. Med livsglæden som fortegn.

A

t livsglæden er blevet et vaskeægte arbejdskoncept for den professionelle danseinstruktør og direktør Elisabeth Dalsgaard er tydeligt fra begyndelsen. Hun trækker sine helt egne dansespor ud dér, hvor der ellers ikke er meget, der svinger med livsglæde og fandenivoldskhed. I mødet med Elisabeth Dalsgaard står det lysende klart, hvorfor hun har succes. Hun er selv fuld af nærvær, medmenneskelighed og lysten til at lære andre at danse for livet. Uanset, hvilke tunge byrder, de slæber rundt på. Om lidt begynder to timer med Dans med Parkinson, hvor mennesker, der er ramt af den alvorlige neurologiske sygdom sammen med deres pårørende kan få nogle livgivende timer.

Passionen som levebrød Vi er i en sportshal lidt uden for Odense. En lørdag formiddag sidst i august. At Elisabeth selv glæder sig til sin in-

6

helse / oktober 2018

Af: Jette Warrer Knudsen / Foto: Bob Foy

struktørrolle, selvom hun har prøvet det tusindvis af gange før, er soleklart. Inden vi kommer så langt, skal hun dog lige fortælle om, hvorfor hun har valgt glitter, pailetter og højhælede dansesko fra. Om, hvorfor hun har sagt farvel til et højprofileret danseliv, hvor hun flere gange har vundet danmarksmesterskaber og deltaget i VM. Om hvorfor hun har udskiftet de bonede dansegulve med at udvikle dansekoncepter, som kan lette hverdagen for sygdomsramte

Den tragedie blev virkelig et vendepunkt for mig. Da fik jeg en dyb forståelse af, at vi skal gå efter vores drømme, mens vi kan og ikke udsætte dem.

mennesker og deres pårørende. Det korte svar er, at hun elsker at få livs­ glæden frem i mennesker, der har det svært. At hun føler sig meget privilegeret, fordi hun har fået sin egen passion udviklet til at kunne blive et levebrød. Selv hendes ord danser, når hun fortæller om, hvor meget hun får igen, når hun ser, hvad dans kan gøre for selv de hårdest ramte. Og hun har masser af eksempler at øse af. Der var manden, der knap kunne gå pga. Parkinson, og efter et danseforløb stolt sagde til sin kone: ”Så du, jeg var flyvende?” – Det var han jo ikke, men bare det, at han havde den fornemmelse, er det hele værd, fortæller Elisabeth Dalsgaard og beretter videre. Om brandmanden, der tidligere ­havde været fysisk stærk og altid havde følt sig meget maskulin. Efter at have fået Parkinson følte han selv, at han havde mistet sin mandighed. Men på dansegulvet med sin kone fik han den igen.


helse: interview

+ Kort om Elisabeth Dalsgaard: • 42 år og født i Vinderup mellem Holstebro og Struer. • Uddannet danse- og aerobic instruktør. • Idrætsuddannet fra Københavns Universitet. • Grundlægger af 'Swingtime'. • Udvikler af konceptet Ballroom Fitness™ • Udvikler af konceptet 'Dans med Parkinson' for Parkinsonforeningen. • Mange års erfaring med at drive flere danseskoler, holde  foredrag, danseuger og kurser i Danmark og udlandet. • Kåret til årets instruktør i England i 2013 og prisbelønnet med “IFS International  recognition award” i konkurrence med 7000 ­instruktører fra hele verden.  • Bor i Farum med sine to sønner.

helse / oktober 2018

7


helse: interview

+ Dans med Parkinson: Parkinsonforeningen gennemfører med støtte fra TrygFonden et landsdækkende treårigt projekt, som kobler kvalificeret danseundervisning, musik, rytme og motion med en ofte overset sygdomsgruppe – nemlig Parkinson-ramte og deres familier samt venner. Parkinsonforeningen har et ambitiøst ønske om at flytte fordomme og hjælpe til at skabe et mere nuanceret og positivt billede af de, der kæmper med Parkinson. Målet med projektet er at samle landets Parkinsonfamilier i et fælles projekt centreret omkring dansetræning, musik og livsglæde. Parkinsonforeningen har uddannet danseinstruktører i store dele af landet i Ballroom Fitness™ og dansetræning, inspireret af den amerikanske PD-dansemetode, der særligt henvender sig til Parkinson-ramte. Selve dansemetoden er bygget op sådan, at den styrker deltagernes bevidsthed om bevægelsernes dynamiske kvaliteter. Projektet skal også være med til at understøtte den forskning, som har dokumenteret, at dans og bevægelse har en gavnlig virkning hos Parkinson-ramte. Mere info: www.parkinson.dk

8

helse / oktober 2018

Afgørende forskel Elisabeth Dalsgaard fortæller om andre, der knapt kunne bevæge sig, men nærmest kunne løbe, når et danseforløb efter et par timer bliver rundet af med Elvis musik i højttalerne. – Jeg bliver simpelthen høj, når jeg underviser Parkinson-ramte og ser, hvad der sker med dem, siger Elisabeth, der nu har rejst sig fra sin stol i interviewlokalet for med hele kroppen at illustrere den magiske proces. At dansen og Elisabeth Dalsgaards instruktion gør en væsentlig forskel i mange Parkinson-ramte familiers liv står ret klart. Nogle har faktisk figur-tro plancher af hende stående i deres garage, så de hurtigt lige kan flytte Elisabeth ind i stuen til en daglig svingom. Hun har stået for den dansefaglige udvikling af Parkinsonforenin-

gens projekt 'Dans med Parkinson' støttet af Trygfonden og som på årets Folkemøde på Bornholm vandt prisen for ”Årets initiativ”, indstiftet af Sundhedsparlamentet. Nogle vil måske spørge, hvorfor en professionel danser med flere medaljer om halsen havner her. Men i Elisabeth Dalsgaards tilfælde forekommer det dansende let at forstå.

Udviklings- og forretningsgen Siden Elisabeth var 6 år, har hun vidst, at hun ville være danselærer. Men hun vidste også fra den spæde begyndelse, at hun havde et udviklings- og forretningsgen i sig. Og ikke mindst lysten til at gøre en anderledes forskel med sin dans. Det brød frem allerede i ungdomsårene i barndomsbyen Vinderup mellem Holstebro og Struer, hvor hun tilbragte masser af tid i Jytte og Jørgen Rasmussens danseskole i Struer, hvor hun også blev uddannet. Efter at have


ANNONCE

REVADOL HAR HJULPET PÅ MINE LEDSMERTER

helse: xxxxxx

Mange år på kontor med ensartede bevægelser har slidt på Anne Grethes led. Hun har fået bedre bevægelighed og færre smerter med Revadol. Anne Grethe har gennem livet haft mange jern i ilden: Passet hus, ordnet stald, fodret høns, kalkuner og ænder – og været rejsende madmor for sønnens cykelhold i bl.a. Sverige, Italien og herhjemme i Danmark.

om morgenen, føltes mine fingre stive og tykke, siger Anne Grethe. – Mens jeg var på arbejdsmarkedet var der jo ikke fokus på de rette arbejdsstillinger, så vi kløede bare på og fik tingene fra hånden uden at tænke over, at det kunne gå ud over leddene, når man sad i den samme stilling og udøvede de samme bevægelser om og om igen – timer, dage, uger, måneder og år i træk. De mange år på kontor har gjort, at mine led er blevet slidte – med smerter og nedsat bevægelighed til følge, uddyber Anne Grethe.

wellvita

PRØV REVADOL TIL HALV PRIS • Revadol kan prøves på leveringsservice til halv pris. Kr. 124,- for 2 måneders forbrug. • Revadol kan kun købes via hjemmesiden www.wellvita.dk samt via kundeservice på telefon 82 30 30 40. Alle hverdage kl. 8-16.

Færre smerter og bedre bevægelighed

Nu kan jeg strikke, som jeg har lyst til, og jeg hjælper også til, når huset skal males. Bedene i haven er også mit domæne, og dem klarer jeg uden problemer, siger hun.

Men det er først og fremmest de mange år på kontor, der har slidt på Anne Grethes led. – Det var specielt nakke, skuldre og håndled, jeg havde problemer med, fortæller Anne Grethe. – Tidligere, når jeg vågnede

– En dag sad jeg og læste i et blad og faldt over en annonce for Revadol. Jeg gik straks på nettet og bestilte, og det har jeg bestemt ikke fortrudt. Revadol har hjulpet fantastisk meget på både fingre, nakke og skuldre. Nu kan jeg strikke, som jeg har lyst til, og jeg hjælper også stadig til, når huset skal males. Bedene i haven er også mit domæne, og dem klarer jeg uden problemer nu, siger hun. – Hvis jeg kan hjælpe andre ved at fortælle min historie, vil det glæde mig rigtig meget, siger Anne Grethe, der anbefaler andre at prøve Revadol.

Slidgigt opstår i bl.a. nakke, lænd, hofte, ryg, skulder, fingre, storetå og knæ. Revadol virker der, hvor der er brug for det og hæmmer nedbrydningen af brusken i de angrebne led.

Indikationer: Lægemiddel til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt. Bivirkninger: Hovedpine, døsighed, mavesmerter, forstoppelse, kvalme, dyspepsi, diarré, udslet. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Tag ikke glucosamin, hvis du har overfølsomhed overfor skaldyr. Graviditet og amning: Kun efter aftale med lægen. Dosis (voksne): 1 tablet 3 gange dagligt. Pakninger: 90 tabletter. Læs vejledningen på indlægssedlen omhyggeligt. MTnr.35013


helse: interview

+ Ballroom Fitness: Ballroom Fitness™ er pardans uden partner. Konceptet byder op til dans i motionsform. Du lærer de traditionelle danse, som man ser i 'Vild med dans': • Cha cha cha • Vals • Quick step • Tango • Samba, Jive m.m. Mere info: www.swingtime.dk

set filmen Dirty Dancing, vidste hun, hvad hun ville. Hun ville undervise på The Kellerman's, og bad den lokale bibliotekar om at finde adressen på stedet, der underviste i social dance, så hun kunne sende en ansøgning. Bibliotekaren fandt naturligvis ud af, at The Kellerman's fra filmen ikke fandtes i virkeligheden. Men hun fandt noget andet, som Elisabeth kunne bruge. Nemlig Club La Santa på Lanzarote, som senere skulle vise sig at blive et fixpunkt i Elisabeths dansende arbejdsliv. Hun vidste ikke meget om La Santa – og slet ikke, at det var et sportssted, og derfor mødte hun første gang op i plisseret nederdel og stiletter, som dog hurtigt blev udskiftet med sportstøj og gummisko, efterhånden som La Santa og Elisabeth blev knyttet tæt sammen i et professionelt arbejdsfælleskab. Elisabeth blev instruktør for alle de mange par blandt gæsterne, som havde fået smag på at danse efter at have set tv-serien Vild med Dans. Det varede

10

helse / oktober 2018

ikke længe, før Elisabeth Dalsgaards udviklingsgen brød igennem. Under sine instruktørtimer på La Santa, kunne hun se, at der var mange kvinder, der dansede med fra sidelinjen. De havde ingen dansepartner, og derfor deltog de ikke. Det var en skam, tænkte Elisabeth og gik i gang med at udvikle sit eget dansekoncept 'Ballroom Fitness', der bygger på de 10 klassiske ballroom-danse, men med motion og det at have det sjovt som det vigtigste element. Og deltagerne behøver ingen dansepartner. Konceptet, som Elisabeth Dalsgaard siden tog patent på, har hun solgt til flere lande.

Gjorde drøm til virkelighed Før 'Ballroom Fitness' og 'Dans med Parkinson' havde hun for længst grundlagt sit danseimperium 'Swingtime' i Farum. Det skete for 17 år siden, og herfra har hun i alle årene drevet danseskole med flere lokale afdelinger. Også dengang var det forretningsgenet

og en vilje til at udleve sin drøm, mens det stadig var muligt, der var drivkraften. At det var nu, hun skulle blive selvstændig, stod klart for Elisabeth, mens hun i tv så tvillingetårnene styrte i grus i New York 11. september 2001. – Den tragedie blev virkelig et vendepunkt for mig. Da fik jeg en dyb forståelse af, at vi skal gå efter vores drømme, mens vi kan og ikke udsætte dem. Få år efter hun blev selvstændig forretningskvinde, blev Elisabeth Dalsgaard skilt og blev dermed alenemor med to små drenge. Hun understreger, at hun har et godt samarbejde om drengene med deres far, og at det har givet hende den ro, der skal til for at kunne udleve sin erhvervsmæssige passion fuldstændigt. Oveni har hun desuden taget en bachelor i idræt og har også taget hul på en overbygning i psykologi, som dog pt. er sat i bero. Det


helse: interview er vigtigt for hende, at hun har forskningen og videnskaben med sig i sit job som danseinstruktør. Derfor stiller hun også store krav til de instruktører, hun uddanner. – Man skal ikke bare lige kunne komme ind fra gaden og så tro, at man kan gå i gang, siger hun. Elisabeth Dalsgaard har for nyligt solgt sine danseskoleafdelinger fra for i stedet at koncentrere sig om events, danserejser, foredrag og ikke mindst at udvikle koncepter for sygdomsramte og deres pårørende. I støbeskeen er dansekoncepter for demensramte, psykisk syge, folk med sklerose og hjerteproblemer, overvægtige og mange andre.

Dans med Parkinson blev skabt Men lige nu er det 'Dans med Parkinson' og udbredelsen af konceptet, som har hendes fulde bevågenhed. At hun fik forbindelse med Parkinsonforeningen skyldes faktisk hendes veninde og medinstruktør i 'Ballroom Fitness' samt 'Vild med dans'-deltager, Anne Mette Rasmussen. Den tidligere statsministerfrue var blevet tilknyttet Parkinsonforeningen og ville gerne have en danseaktivitet udviklet til denne. – Så Anne Mette spurgte mig, om jeg ville gå i gang med at udvikle et dansekoncept. Og det ville jeg jo gerne. I første omgang blev dansekonceptet til Parkinson-ramte udmøntet i danse-uger på La Santa og i Barcelona, og siden blev det videreudviklet, så alle

Jeg bliver simpelthen høj, når jeg underviser Parkinson-ramte og ser, hvad der sker med dem. kunne være med uden at skulle rejse sydpå. Så er tiden inde. Dans med Parkinson er kommet til Korup Kultur- og Idrætscenter ved Odense, og vi skal i gang. Dagens deltagere har længe passeret forbi bordet, hvor Elisabeth Dalsgaard og jeg sidder og taler. Mange forventningsfulde blikke og hilsner til Elisabeth er sendt gennem lokalet. Vi tager plads i den store sportshal, hvor omkring 25 efterhånden melder deres ankomst. Mange kender hinanden i forvejen. Nogle har også deres børnebørn med. Der er stor forskel på, hvor ramte deltagerne er. Hos nogle par er det svært at gætte, hvem der er ramt af Parkinson – et retvisende billede af, hvor forskelligt Parkinson kan udvikle sig. Elisabeth Dalsgaard har klædt om, byder velkommen og kommer med et par indledende instrukser: ”Husk, at her er det herrerne, der fører – den rolle vil kvinder jo gerne tage, når der skal danses”. – Ikke bare der, det gør de jo altid, lyder det fra en de mandlige dansere.

Efter noget opvarmning instruerer Elisabeth i første dans, og inden længe er der godt styr på grundtrinnene. – Nu kan I allerede mere, end Allan Simonsen kunne efter mange uger i Vild med dans – lyder det fra den energiske instruktør, der har stor indlevelse og hele tiden har øje for dem, der skal have en hjælpende hånd til at slå rytmen og kroppen an.

Magisk forvandling Den kolde hal er blevet varm. Så skal der danses samba: – Nu er vi ikke i Korup, men i Rio de Janeiro, lyder det igen fra Elisabeth, og som med en tryllestav får hun og musikken vores dansende fødder og kroppe bragt fra den fynske muld til sambaens brasilianske hjemland. – Husk at gøre det samme derhjemme med jeres kære – bare ti minutter hver dag gør en kæmpe forskel. Som meddanser oplever jeg forvand­ lingen. Dem, der havde svært ved at gå og måtte støtte sig til deres pårørende i begyndelsen af de to timers forløb, danser nu rundt uden det store besvær– ikke bare kroppen, men ansigts­udtrykkene er blevet tøet op. Smil og glimt i øjnene er blevet tændt. En magisk forvandling, som jeg har tænkt meget på, siden jeg var meddanser. En ganske almindelig lørdag i en ganske almindelig sportshal ved Odense – med Parkinson som bænkevarmer og livsglæden som følge­svend.

KNAS MED NAKKEN? En god søvn er en forudsætning for overskud og energi

¬ 100% økotex bomuld ¬ Allergivenlig ¬ 5 varianter der dækker de fleste behov ¬ Udviklet i samarbejde professionelle behandlere, fysioterapeuter og kiropraktorer

T: 8654 0058 info@yourcare.dk yourcare.dk

L Æ S M E R E O G F I N D NÆ R M E S T E F O R H A N D L E R PÅ W W W.YO U R C A R E . D K 2018-118_Krop&Fysik_180x55_Silvana.indd 1

14/01/2018 12.49

helse / oktober 2018

11


helse: bøger

Carsten G. Johansen Journalist og tekstforfatter. Skriver især om sundhed og livsstil. carsten@mediegruppen.net

Nyt fra Helse-reolen Selv det sundeste sind kan løbe tør for ideer. Også når det gælder en afbalanceret, aktiv og givende hverdag. Hvordan bliver du ved at holde dig i gang? Nye impulser, nye hobbyer - nye opskrifter eller ny viden. Helse sorterer i den bugnende bunke af nye udgivelser og viser nogle af de mest interessante frem i hvert blad. Vi er ikke sure anmeldere på udkig efter ting at kritisere. Det er de bedste nye ideer, vi er stødt på, som vi hver gang deler med vores læsere.

nye

g anbefale ro

He

bøger anmelde lse

r

+

Peter Elsass: Kunsten at være bange 310 sider, 249,95 kroner 2018 Gyldendal

12

SELVHELBREDELSE Skab den positive spiral med krop og sind Vores tid er præget af stort fokus på sundhed – ­kombineret med en bevidsthed om, at vi stort set alle ender med at blive syge. Bogen er en praktisk guide til at arbejde med krop-sind-forbindelsen. Med en god mental balance og bevidstgørelse kan vi ruste vores egen krop til at stå imod somatiske sygdomme. Ved at arbejde med muskler og bevægeapparat kan vi styrke psyken, når vi påvirkes af ydre pres og stress. Evnen til selvhelbredelse er større, end vi tror, ­lyder bogens mantra. Emily A. Francis: Kroppen helbreder sig selv 272 sider, 299,95 kroner 2018 Borgens forlag

GRÆNSER

PSYKE

Frygt og tøffelhelte skaber helte

Georgia er ikke klam. Hun er fantastisk

Hvad er en helt? Helte overskrider grænser og handler ud over det, efter hvad der kunne forventes af dem. Men dagligdagens helte mener ofte, at de bare har gjort, hvad enhver anden kunne have gjort. Forfatteren, der betegner sig selv som en tøffelhelt, forsøger gennem 10 interviews med ægte helte at afdække, hvad der får dem til at trodse frygten – eller måske helt overse frygten – når de sætter sig selv på spil for at hjælpe andre. Bogen ledsages af en 30 minutters dokumentarfilm, som også er lavet af klinisk psykolog Peter Elsass.

Et liv med paranoid skizofreni er mere, end de fleste af os kunne klare. I årevis skældte stemmerne ud inde i Georgias hoved: Du er klam, du er ingenting, you’re a loser, f*** you. Andre af hendes sanser blev også påvirket, så den unge gymnasiepige oplevede en tiltagende isolation. Mens Georgia kæmpede med sin alvorlige, psykiske sygdom, begyndte hun at blogge om den på facebook. Hendes skriverier fik stor betydning for hende, samtidig med at medicin hjalp til kontrol over symptomerne. Bloggen er nu blevet til en bog, der giver et ret unikt ­indblik i hverdagen med psykisk sygdom. Måske er Georgias tanker ikke så forskellige fra dem, du selv går og tumler med i løbet af en almindelig dag?

helse / oktober 2018

Georgia Brask: Georgias stemmer 228 sider, 249,95 kroner 2018 Muusmann forlag


Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10, det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes

ATP-molekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Stærkt vitaminpræparat til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og 1,4 mg riboflavin (B2-vitamin).

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

DK_Q10_AD_Helse_210x275_0218

- også som kosttilskud:


helse: nyt fra Danske Regioner

DanskeRegioner Nyheder og information fra Danske Regioner

SUNDHEDSTILBUD TÆT PÅ BORGERNE VOKSER Regionerne brugte 15 mia. kroner på nære sundhedstilbud sidste år. Det skyldes, at det danske sundhedsvæsen er under kraftig forandring i disse år, hvor nye og moderne hospitaler skyder op. De nye hospitaler sikrer danskerne adgang til specialiseret behandling af højeste internationale kvalitet, og en stadig større del af de lettere behandlinger flytter ud af hospitalerne og tættere på borgernes eget hjem. Faktisk var næsten ni ud ti danskere sidste år i kontakt med regionernes nære sundhedstilbud som praktiserende læger, kiropraktorer, psykologer og fodterapeuter. Det er ca. 100.000 flere end for tre år ­siden. Derfor er det nære sundhedsvæsen en topprioritet for ­regionerne, siger formand i Danske Regioner, Stephanie Lose.

Nu får 18-20-årige gratis psykologhjælp Flere og flere børn, unge og voksne har dårlig mental sundhed, og det skal der tages hånd om. Derfor har regionerne foreslået og iværksat en række tiltag, der betyder, at 18-20-årige med depression og angst nu kan få skattebetalt hjælp hos en psykolog – altså uden, at de selv skal hive penge op af lommen. Det er en stor ting, at regionerne nu kan hjælpe disse unge mennesker bedre. Økonomien kan være en stopklods for mange, som burde få hjælp hos en psykolog, og den forhindring fjernes nu. – Det er et stort skridt i den rigtige retning, men i regionerne ser vi gerne, at psykologisk hjælp bliver gratis for alle, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner. Kilde: regioner.dk

Kilde: regioner.dk

Million-rabat på bleer De regionale hospitaler og institutioner bruger læssevis af bleer, så hvad er mere naturligt end at sikre sig mængderabat? Ved sidste udbud lød ordren på 15 millioner bleer – og de mange bleer gav en samlet rabat på 2,3 millioner kroner for regionerne. Eksemplet med de store stakke bleer til hospitaler og regionale institutioner er bare ét af de mange fællesudbud, som Regionernes Fælles Indkøb kan berette om. Udbuddene gælder alt fra nye strålekanoner, udstyr til behandling med ultralyd og flytning i forbindelse med, at de mange nye hospitalsbyggerier bliver taget i brug. Samlet set har regionerne siden 2010 opnået indkøbsbesparelser på 1,89 milliarder kroner. Kilde: regioner.dk

14

helse / oktober 2018

Brugen af tvang i psykiatrien falder En aftale mellem Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet slog i 2014 fast, at brugen af tvang i psykiatrien i 2020 skal være halveret. Og det går bestemt den rigtige vej, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Sidste år blev 1.431 patienter på psykiatriske hospitaler bæltefikseret. Året før gjaldt det over 200 flere patienter. Nedbringelse af tvang handler ikke alene om indsatsen i psykiatrien, men også om det, der foregår før og efter en indlæggelse. En ny undersøgelse fra regionerne viser for eksempel, at cirka 70 procent af de børn og unge, der blev tvangsindlagt, kom fra en institution. Kilde: regioner.dk


TVÆRFAGLIG OG MÅLRETTET BEHANDLING

Sanocenter Specialiseret rehabilitering giver overskud i hverdagen! Oplever du, at du ikke længere er i stand til at udføre hverdagens gøremål som fx at arbejde i haven? På Sano behandler vi alle, som oplever problemer med led, ryg og muskler. Vi er eksperter på området, og vi tilbyder alt fra forebyggende træning på daghold til flere ugers intensive trænings- og rehabiliteringsophold.

VI SKABER RESULTATER

REHABILITERINGSOPHOLD

LANDSDÆKKENDE

Et rehabiliteringsophold på Sano er for dig, der er plaget af smerter og begrænsninger i hverdagen. Du har måske slidgigt i ryg, hænder, knæ eller hofte, og din livskvalitet er påvirket, fordi du har smerter og er begrænset i at være fysisk aktiv, deltage i sociale arrangementer, at sove eller i dagligdags gøremål som personlig pleje og husholdning.

udarbejder vi et individuelt forløb, så du bliver udfordret på det niveau, der passer til dig. Målet er, at du lærer at mestre dine smerter og opnår den højst mulige funktionsevne. Samtidig bliver du så fortrolig med de nye, gode vaner, at du føler dig klædt på og motiveret til at fortsætte, når du kommer hjem.

Ved hjælp af internationalt anerkendte værktøjer måler vi signifikante forbedringer i patienternes fysiske formåen fra start til slut af et ophold på Sano.

Sano har tre afdelinger i landet: Skælskør, Aarhus og Middelfart - alle beliggende i naturskønne områder. Sano er ejet og drevet af Gigtforeningen.

SÅDAN KOMMER DU PÅ SANO

Du kan komme på Sano med en henvisning fra din Teamet består af læge, fysioterapeut, ergoterapeut, læge, gennem dit forsikringsselskab, eller du kan sygeplejerske og evt. psykolog. Sammen med dig selv betale for dit ophold.

Book dit ophold på

78 79 00 00

eller læs mere på

helse / oktober 2018 sanocenter.dk

15


helse: tema

Tema om

rygsmerter

Nej

DU SKAL IKKE HOLDE DIG I RO, NÅR RYGGEN GØR ONDT! Ondt i ryggen er en af de hyppigste årsager til sygemeldinger i ­Danmark. Desværre er det stadig en udbredt ­misforståelse, at hvile, ro og en ­skanning afhjælper problemet, siger eksperter. Ved langt de fleste ­rygproblemer skal man forblive aktiv og undgå medicin. Af: Jannie Iwankow Søgaard / Foto: Scanpix/Iris

H

ar du prøvet at vågne en morgen og synes, at ryggen gør vrøvl, når du svinger benene ud over sengekanten? Eller haft en periode, hvor det har gjort ondt i lænden, hver gang du bøjer dig ned for at samle noget op fra gulvet? Så er du ikke alene. Ondt i ryggen er noget, de fleste mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv, og det er stadig også en af de hyppigste årsager til sygemeldinger fra jobbet. Men selvom det kan føles som det eneste rigtige at melde sig syg og lægge sig passivt på sofaen, når man får ondt i ryggen, er det i langt de fleste tilfælde slet ikke den rigtige recept. Det fortæller Jan Hartvigsen, der er uddannet kiropraktor og professor på Syddansk Universitet. For 20 år siden troede eksperterne ganske rigtigt, at når ryggen slog knuder, så var der ikke andet at gøre end at gå i seng, få noget smertestillende medicin og vente på, at det gik over igen. I mange tilfælde henviste man også menne-

16

helse / oktober 2018


helse: tema

sker med rygsmerter til skanninger og forskellige former for behandling. Men i dag er man blevet uendeligt meget klogere og ved, at det ikke er vejen frem. –  Vi ved, at hos én ud af ti rygpatienter kan vi sige nøjagtigt, hvor smerten kommer fra. Noget i ryggen er gået i stykker. Hos resten kommer smerterne fra muskler, led, knogler og sener, men vi kan ikke sige nøjagtigt hvorfra – og det er faktisk ikke vigtigt, for behandlingen er den samme. Vi har haft det her paradigme med, at ryggen var som en brækket arm, som man skulle skanne og derudfra beslutte, hvordan der skulle behandles. Ligeledes har man udskrevet en masse medicin for at afhjælpe smerterne. Men inden for de seneste år er der kommet et stort opgør med den tidligere behandling, og i dag ved vi, at rygproblemer bestemt ikke kureres ved at ligge på sofaen, ligesom vi ved, at mange rygpatienter er blevet overbehandlet og nogle endda skadet med skanninger og stærk medicin, siger han. Jan Hartvigsen forklarer, at det er med rygsmerter som for eksempel med migræne. Patienterne skal informeres om, at de ikke fejler noget alvorligt, og at det ikke nytter at skanne dem, fordi der hos de fleste ikke er noget på skanningerne, der kan forklare deres smerter. De skal også vide, at de får det bedre igen og ikke bliver dårligere og dårligere,

Det er vigtigt at forholde sig aktiv – gå på arbejde og måske endda øge den fysiske aktivitet. Jan Hartvigsen. professor, Syddansk Universitet.

hvis de oplever rygsmerter flere gange. Det er vigtigt at forholde sig aktiv – gå på arbejde og måske endda øge deres fysiske aktivitet. Tillige skal patienterne opfordres til at undgå smertestillende medicin ud over den, der kan fås i håndkøb. For de ti procent af patienterne, der har komplicerede rygsygdomme, er der selvfølgelig andre forskrifter.

Hold dig fra stærk medicin Tidligere på året blev der udgivet en artikelserie i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, The Lancet, som Jan Hartvigsen var en af hovedkræfterne bag. Heri er konklusionen netop, at der nu er så mange velgennemførte internationale studier, der viser, at det meste medicin ikke hjælper på gængse rygproblemer. Selv ikke den mest brugte af slagsen ser ud til at have bedre virkning end en kalktablet. Og hvad angår den stærkeste medicin, de såkaldte opioder, er det klare råd, at dem skal man holde sig helt væk fra.

– Den er helt gal, hvis man begynder på at tage de piller for almindelige rygsmerter. For det første mister pillerne med tiden deres virkning, så man gradvist skal have større og større doser, og så bliver folk afhængige af det. Og de bivirkninger, der er ved at skulle trappe ud af medicinen, er så meget værre end de smerter, der gjorde, at man begyndte at tage dem, siger professoren. Skanninger af ryggen har også været et tiltag, som mange rygpatienter har stiftet bekendtskab med gennem årene. Men også på det område er der brug for et paradigmeskifte. Langt færre bør skannes. Det findes der masser af videnskabelige undersøgelser, der understøtter.   – Vi har fundet ud af, at mange af de ting, vi så på skanninger, som vi troede, var årsagen til smerter, slet ikke er det. I forsøg har vi blandt andet skannet mennesker, der ikke havde rygproblemer, og i deres ryg så vi ofte de samme ting som hos dem, der var rygpatienter. For eksempel har cirka hver femte person, der ikke har ondt i ryggen, en diskosprolaps. Det rejser selvfølgelig nogle spørgsmål og får os til at sige, at vi skal lade være at skanne en masse rygge, fordi vi simpelthen risikerer at finde ting, som man så begynder at behandle for. For det første kan patienterne få bivirkninger – særligt hvis man går ind og opererer – men det er også unødvendigt og dyrt, siger Jan Hartvigsen.

BIOFREEZE® EFFEKTIV SMERTELINDRING Ømme muskler Overbelastede muskler ¬ Ondt i ryggen ¬ Ledsmerter ¬ Smerter i benene ¬ Forstrækninger ¬ Forstuvninger T: 8654 0058 info@yourcare.dk ¬ Sportsskader yourcare.dk ¬ CE-mærket Medical Device

Koldterapi til lindring af fysiske smerter

¬

KØ B E S PÅ DI T LO K A L E A P OT E K E L L E R NÆ R M E S T E H E L S E KO S T F O R R E T N I N G · H E N T O G S Å H E R E N G R AT I S B I O FR E E Z E PR Ø V E 2018-118_Helse_180x55_Biofreeze.indd 1

14/01/2018 12.48

helse / oktober 2018

17


helse: tema Samtale er vejen frem Professor emeritus og forsker i rygsygdomme gennem mange år, Tom Bendix, peger ligesom Jan Hartvigsen på, at der ikke længere er tvivl om, at man skal gå nye veje, når det handler om behandling af rygproblemer. Et af de behandlingstiltag, man især bør arbejde med, er samtalen med patienterne. Han fremhæver blandt andet et studie foretaget af en norsk forsker. – Han lavede et forsøg, hvor han havde samtaler med 500 sygemeldte rygpatienter. De sammenlignedes med en kontrolgruppe, der oftest fik de behandlinger, der var almindelige i 90’erne. I samtalerne lagde han vægt på at fortælle dem, at ryggen er stærk og kan klare stort set hvad som helst uden at tage biologisk skade. Herved får de fleste tillid til, at de kan undgå at fokusere for meget på, at de har ondt, hvilket er afgørende. I gruppen oplevede man efterfølgende en stor nedgang i sygelighed. Men det kræver, at patienter får en forståelse for, at det ikke er farligt at have ondt i ryggen, og at de kan få et bedre liv ved ikke at have for stort fokus på det, forklarer Tom Bendix. Der er dog ikke tale om noget quickfix af rygsmerter. Ude i praksis skal der afsættes god tid til at tale med patienterne, når de har ondt.

– De er ikke indbildt syge, for når de har ondt, har de ondt. Det kan vi ikke lave om på. Men vi kan ændre på, hvordan man tackler det, og hvordan man får mindre fokus på det. For dét hjælper. Det kan man blandt andet også se ved opgørelser fra u-lande, hvor rygproblemet nu er ved at stige. Det hænger sammen med, at man dér ikke tidligere har haft de fysiske behandlingsmuligheder, vi kender i dag – inkl. MR-skanninger. Hvis man giver frit løb for MR-skanninger, ser patienterne ofte ting, som kan se farlige ud, men som ingen betydning har, siger han.

Eksperterne er også ansvarlige Tom Bendix pointerer, at eksperter som han selv også har et ansvar for, at behandlingen af rygsmerter i dag ikke er tilstrækkeligt opdateret. – Jeg er begyndt at kalde de oplæg, jeg holder for ”Dagens rygproblem – en selvhenter”. For det er jo os eksper-

Som det er nu, fremmer vores sundheds­system de forkerte valg. Man kan få lov at bruge penge på noget, der er nytteløst, mens man ikke får lov at få penge til det, der nytter. Jan Hartvigsen. professor, Syddansk Universitet.

18

helse / oktober 2018

ter, der har gået og bildt folk ind, at nu skal de passe på med, hvordan de bevæger sig – bl.a. når de løfter, og at ryggen er sårbar og ikke kan tåle så meget. For det har vi troet. Imens har Vorherre siddet og slået sig frustreret på lårene og sagt: ”Nu har jeg indprogrammeret det så smart i mennesket, at det har et optimalt bevægemønster, og så er der rygeksperter, som render rundt og har alle mulige teorier om, at det forholder sig modsat”, siger Tom Bendix. Både han og Jan Hartvigsen håber, at den nye viden snart i langt højere grad vil komme patienterne til gode i det danske sundhedssystem. For det er langt fra tilfældet endnu. –  Som det er nu, fremmer vores sundhedssystem de forkerte valg. Man kan få lov at bruge penge på noget, der er nytteløst, mens man ikke får lov at få penge til det, der nytter. Patientuddannelse og træning for eksempel. Det er en klar systemfejl. Og så skal vi have almindelige folk oplyst, så de ikke står ved lægen og siger, at de har krav på en skanning og stærk medicin, når det i virkeligheden kan være skadeligt for dem, siger Jan Hartvigsen.  


LYT DIG KLOG PÅ GIGT Hvordan behandles leddegigt? Hvad er symptomerne på psoriasisgigt? Kan man vokse sig fra børnegigt?

gigtforeningen

Hvorfor kan det være svært at stille en gigtdiagnose?

I en ny podcastserie ’Klog på gigt’ kan du få førende gigtlægers svar på forskellige gigtsygdomme.

ALLEREDE DOWNLOADET OVER 14.000 GANGE

www.gigtforeningen.dk/ klogpaagigt

helse / oktober 2018

19


helse: tema

Tema om

rygsmerter

Hun trænede sig fri af en diskusprolaps

Pernille Bisgaard blev ramt af en diskusprolaps og havde stærke smerter. Hun nægtede dog at blive smertepatient og besluttede sig for at træne sig tilbage til en sund ryg. Det lykkedes.

P

ernille Bisgaard har altid været fysisk aktiv og blandt andet løbet en del. Hun var derfor også i god form, da hun for et par år siden fik rigtig ondt i ryggen. – Det kom ikke helt pludseligt, for jeg havde gået og døjet lidt med smerter i lænden. Men da jeg en dag skulle samle et bord og lavede en forkert bevægelse, fik jeg rigtig ondt. Så gik jeg til kiropraktor og tog også noget smertestillende håndkøbsmedicin. Efter et halvt års tid var det så slemt, at hun opfordrede mig til at blive skannet, fortæller hun. Svaret på skanningen var klart. Hun havde fået en diskusprolaps i lænden, som var årsagen til de mange smerter.

Af: Jannie Iwankow Søgaard / Foto:Privat

På arbejde med smerter Pernille Bisgaard, der er uddannet sygeplejerske og igennem sit job har stiftet bekendtskab med en del smertepatienter, gjorde hurtigt op med sig selv, at hun på ingen måde ønskede at blive opereret. Hun havde en fast tro på, at hun kunne træne sin ryg rask igen, selvom det i starten så ud som en umulig mission. – Jeg havde smerter ned i underbenet, ud i bækkenet og om på bagsiden af ryggen. Jeg kunne ikke løfte en tom kop fra bordet, uden at det gjorde ondt, og jeg knækkede ofte sammen i ryggen, når jeg gik, siger hun. I starten handlede træningen for den 43-årige prolapsramte kvinde bare om at gå små, meget korte ture, med bitte-

Jeg blev overrasket over, at jeg faktisk kunne udføre nogle ret tunge styrketræningsøvelser, selvom jeg ikke kunne løfte en kop. Pernille Bisgaard

20

helse / oktober 2018

små skridt. Hun havde sin mand med og måtte støtte sig til ham, og ind imellem gjorde det så ondt, at hun græd, når hun gik. Der var også enkelte dage, hvor det var nødvendigt at sygemelde sig, men i det store hele var Pernille Bisgaard indstillet på at arbejde, også selvom det gjorde ondt. – Jeg arbejder som sundhedsplejerske i dag, og der var en del ting, jeg måtte udelade i perioder. For eksempel kunne jeg i starten ikke løfte babyerne,


helse: tema

Since 1966 Model N51

Slut med ømme fødder

Model Dress15

Model N6

ARCOPEDICO skoens unikke design bevirker

en tilpasning til foden, så skoen støtter og ikke strammer om foden.

og det var svært for mig at sidde i en bil, så jeg kunne ikke køre så meget rundt selv, siger hun.

En dyr personlig træner Efter nogen tid meldte Pernille Bisgaard sig ind i et træningscenter. Her fik hun en personlig træner, der var uddannet fysioterapeut og som guidede hende igennem træning flere gange ugentligt. Selv var hun overrasket over, hvor hurtigt det gik fremad. – Jeg blev overrasket over, at jeg faktisk kunne udføre nogle ret tunge styrketræningsøvelser, selvom jeg ikke kunne løfte en kop. Jeg trænede hele kroppen med fokus på de store muskelgrupper og blev rettet af min træner, hvis jeg gjorde noget forkert. Efter 14 dage kunne jeg allerede mærke bedring, siger hun. Efter et halvt års intensiv træning følte Pernille Bisgaard, at hendes ryg atter var stærk, og smerterne var så godt som væk. Hun træner stadigvæk og ved, at det er hun nødt til at blive ved med. – Ligger jeg syg derhjemme en uge eller to, så er det helt sikkert, at jeg kan mærke det i min ryg. Så snart jeg så begynder træningen igen, bliver det bedre. Og i dag kan jeg stort set det samme, som jeg kunne før, siger hun. Pernille Bisgaard er glad for, at der ikke skulle andet end træning til, for at hun blev rask. Hun håber dog for andre fremtidige rygpatienter, at de kan få økonomisk støtte til genoptræning. – Sådan et forløb med en personlig træner er temmelig dyrt, og jeg kan godt synes, at det er lidt urimeligt, at man selv skal betale for at blive rask. Det er ikke alle, der kan det. Og en operation betaler man jo omvendt ikke for, siger hun.

-

at kroppens vægt fordeles ligeligt over hele fodsålen, så ingen områder belastes unødvendigt. Herved opnås en korrekt gangafvikling. Nærmeste Arcopedico forhandler anvises på tlf.: 47 98 15 33 e-mail: info@arcopedico.dk se katalog på www.arcopedico.dk

Varmepuder mod spændinger og ømhed i kroppen -opvarmning i mikro- eller bageovn Indeholder rapsfrø som er meget olieholdige og er termisk behandlet for at opnå et hygiejnisk naturprodukt som kan opvarmes igen og igen. Fås i tre varianter • En krave specielt udformet til nakken • En aflang pude 17 x 50 cm - som kan bruges over hele kroppen . • En pude som måler 17 x 30 cm som er let at medbringe på arbejde eller ferie. Puderne er bløde og lette at arbejde med og betræk kan vaskes ved 40 grader. Køb puderne hos Matas.

www.sipacare.dk tlf. 70 27 00 32

helse / oktober 2018

21


helse: tema

Tema om

rygsmerter

TAG EN SMERTESTILLENDE LIVSSTIL Smertestillende medicin kan være nødvendig, når man bliver overmandet af pludselige og voldsomme smerter. Men er dine smerter tilbagevendende – f.eks. rygsmerter – kan det betale sig at kigge på årsagen – og forebygge smerteanfaldene.

N

Af: Malene Tonnung / Foto: Scanpix/Iris

år det gør ondt, kan vi næsten blive villige til hvad som helst. For eksempel til at tage smertestillende midler, som vi ved, kan sløve os, gøre os afhængige eller medføre andre uhensigtsmæssige bivirkninger. Nogle smerter, som f.eks. mange rygsmerter, kommer dog krybende. Vi går og har lidt småondt i starten, indtil vi så har siddet eller bevæget os forkert tilpas længe til, at det så gør rigtig ondt. Storm P. skrev engang: ”Hvis du vågner en morgen og ikke har ondt nogen steder, så er du død!” Selvom nogle er nødt til at lære at leve med smerter, bør vi alligevel standse op og lytte til, hvad smerten fortæller os. Den er nemlig budbringer om, at vi ikke nødvendigvis lever helt, som vi bør – eller bevæger os korrekt. Og selvom

22

helse / oktober 2018

smerten befinder sig i bevægeapparatet, kan du med fordel også kigge dine kostvaner efter, for ligesom med alt andet i kroppen hænger det hele sammen.

Inflammation spiller ind Når vi slår os eller vrider om, vil kroppen reagere med hævelse og ømhed – en inflammation. Dette er for at beskytte området, der er skadet, så vi ikke bare belaster videre på den tilskadekomne kropsdel. Men inflammation kan også opstå eller blive kronisk, når vi lever af en for dårlig kost eller mangler motion. Her kan du også opleve rødme, hævelse og smerter – også uden at du har slået dig. Eller inflammationen kan sidde helt inde i kroppen, så du ikke ser, men udelukkende mærker den. Sukker, transfedtsyrer og rygning er store syndere, der føder inflammation i kroppen – så jo mindre af det, des færre smerter. Hvis du til gengæld vælger antiinflammatorisk kost – fyldt med antioxidanter og essentielle fedtsyrer – kan du dæmpe inflammationen indefra. Det vil


helse: tema sige groft, grønt og varieret med gode plante- og fiskeolier. Især gigtpatienter kan have held med at spise sig fra smerter ved at foretrække antiinflammatoriske fødevarer.

Ingefær – indeholder mange aktive stoffer, hvoraf flere virker smertestillende. Udover effekt på led og stive muskler kan ingefær også hjælpe ved hovedpine, kvalme og køresyge.

Pas på de smertestillende

Anica montana – er planten guldblomme, som ikke er godkendt til indtagelse i Danmark. Til gengæld fås det i salver, olier, tinkturer og gel til at smøre på huden. Den virker betændelseshæmmende – både ved inflammation i kroppen og på bakterier. Derfor er den effektiv også ved betændelse i sår.  Man finder mange forskellige kosttilskud på markedet med de nævnte planter – nogle i blandinger, hvor de forskellige stoffer i ingredienserne understøtter hinanden. Kroniske smertepatienter kan også have glæde af de antiinflammatoriske midler, der kan bruges over længere tid uden bivirkninger for de fleste.

Hvis du oplever at have smerter i længere tid – i ryg, i led, ja – hvor som helst, så skal du selvfølgelig søge læge. Smertestillende midler bør ikke være hverdagskost, medmindre du er kronisk smertepatient, men selv her er man blevet klogere. Morfinpræparater er vanedannende og kan med tiden være årsag til smerte, ligeledes kan et overforbrug af hovedpinepiller give hovedpine. Du skal også huske på, at din krop forsøger at fortælle dig noget med smerterne, og det er netop baggrunden for smerterne, det bedst kan betale sig at gøre noget ved: Spiser du for meget inflammationsfremmende mad? Bevæger du dig for lidt eller forkert? Kan du bedre klare de fysiske udfordringer, hvis din grundform bliver bedre? Indtil du har helt styr på årsag og kan behandle dine smerter ud fra den, kan du dog hente hjælp i naturlige midler, der ofte også gør noget for selve årsagen.

Smertestillende planter Der findes forskellige planter, hvis indhold af inflammationsdæmpende stoffer er så højt, at de efter et par dages brug kan mærkes på smerteniveauet. Gurkemejerod – hvor stoffet curcumin har en kraftig antiinflammatorisk virkning og øger dannelsen af vores endor-finer, vores egne morfinlignende stoffer, som lindrer smerter, modvirker træthed og giver bedre humør. God til led- og muskelsmerter. Djævleklo – eller venustorn, som kan hæmme de inflammationsfremmende prostaglandiner. Udover effekt overfor smerter i bevægeapparatet har djævleklo bitterstoffer, der påvirker appetit og fordøjelse i positiv retning.

Alternative metoder mod smerter Udover kost og tilskud – eller piller – findes der forskellige andre metoder, der er smertestillende eller kan gøre livet med smerter lettere. Vigtigheden af motion og træning er nævnt flere gange. Ikke blot for at gøre musklerne stærke, men bevægelse i sig selv udløser endorfiner, der dæmper smerter. Stive muskler, der ikke bliver rørt, kan i sig selv udløse smerter. Selvfølgelig kan motion give ømhed i starten – men det er det værd. Prøv også: Kulde – der nedsætter nerveledningen og dermed smerten. Kuldebehandling bruger vi, når vi lægger isposer på skader. Læg ikke isposer direkte på huden og køl 10-15 minutter ad gangen, hvorefter du skal lade varmen og blodet strømme til igen og fremme helingen. Varme – får musklerne til at slappe af. Et varmt bad får muskler, led og sind til at slappe af. Når du slapper af i sindet, nedsætter du smerteopfat-

+ Naturli’ alternativer? Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på ­naturlige og alternative metoder og midler. hvor du også kan søge på artikler om smerter, inflammation og finde kilderne brugt til denne artikel.

telsen. Du kan også lave varme pakninger ved at vride et håndklæde op i varmt vand lægge det på nakken eller på det ømme sted. Kulde-varme gels – fungerer i forhold til ovennævnte effekter. D3-vitamin – er vigtigt at have nok af i blodet, da undersøgelser viser, at der er sammenhæng mellem mangel på vitaminet og længerevarende muskel- og knoglesmerter. Alternative behandlinger – kan hjælpe nogle, alt efter arten af smerte og behandling. Nogle af de områder, der beskæftiger sig en del med smerter er:  Akupunktur, zoneterapi, akutryk, kiropraktik, massage, magnetfeltbehandling.

Gem indlægssedler på mobilen. Hent gratis app!

helse / oktober 2018

23


helse: klumme l til rgsmå Stil spø at med og ch g Psykolo e lø F e n n Jea es på Hels side k o o b face

Psykolog Jeanne Fløe er Helses faste klummeskribent. Hun skriver hver gang om et aktuelt emne. og du har så efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB.. Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der berører dit eget liv. Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

Psykologen om: Rygsmerter

TO FORSKELLIGE TILGANGE TIL RYGSMERTER Menneskets rygsøjle er en kompliceret konstruktion, der er involveret i de fleste af kroppens bevægelser. Derfor mærker vi det også straks, hvis der er smerte i ryggen. Jeg vil tage dig med i et lille tankeeksperiment. Forestil dig, at du forleden bøjede dig ned for at samle en 20 krone op. Den lå der og skinnede så indbydende på vejen. Pludselig giver det et smæld i ryggen. Det er første gang, du oplever smerter i ryggen, og du frygter, der kan være sket noget alvorligt, så du får en akut tid ved lægen. Du fortæller din læge om smerten, der pludselig opstod ud af det blå. Du frygter denne skade vil gøre det umuligt for dig at passe dit arbejde og i værste fald, at du mister dit job og alle dine kolleger bare på grund af den 20 krone. Din læge foreslår, at du får en tid til en scanning straks. Svaret fra undersøgelsen viser, at du har en meget slidt ryg og muligvis en lille diskusprolaps. Din læge anbefaler dig, at du i fremtiden skåner din ryg og passer godt på med ikke at lave fysisk hårde belastninger. Han udskriver smertestillende medicin til dig, og tilbyder du kan komme på venteliste med henblik på kirurgisk vurdering af, om der bør foretages operation.

Et øget trusselsniveau øger smerteoplevelsen. Mens positive forventninger, tillid til lægen og lægens anbefalinger kan øge chancerne for, at smerten forsvinder helt igen. 24

helse / oktober 2018

Skriv til Jeanne på Helse's faceboo k

Forestil dig nu i stedet, at din læge lytter på dig og dine bekymringer omkring skaden og dine fremtidsudsigter. Din læge tager sig god tid og forklarer dig, at smerte er kroppens naturlige forsvar i den akutte fase, og at 90 pct. af alle mennesker oplever rygsmerter gennem livet. Han forklarer dig, at han helst vil undgå scanning, da hans erfaring er, at det kan give anledning til unødig bekymring. Han fortæller om den seneste forskning, der viser, at alle scanninger vil vise forandringer i ryggen, og at selv en diskusprolaps i langt de fleste tilfælde heler af sig selv i løbet af 6 mdr. Han forklarer dig, hvor stærk din ryg er. Han tilbyder dig at komme igen om 14 dage, hvor han vil forvente, at den akutte smerte vil være bedret. I mellemtiden skal du gøre alt som du plejer til smertegrænsen. Hvad tænker du om din ryg i de to tilfælde? Hvordan påvirker de to forklaringer din overbevisning om din rygs styrke og dine forventninger til, at du kan komme af med smerterne igen? Mange behandlere er ikke opmærksomme på, at de kan gøre gavn (placebo) eller skade (nocebo) gennem deres ord og behandling. Information, undersøgelser og behandling kan enten øge eller mindske trusselsniveauet i os. Et øget trusselsniveau øger smerteoplevelsen. Mens positive forventninger, tillid til lægen og lægens anbefalinger kan øge chancerne for, at smerten forsvinder helt igen.


®

RUG B % 0 2 SPAR ’ E S L E H ‘ DEN O K T A B A R POSTURE SHIRT 2.0

Den originale og patenterede holdningskorrigerende trøje

Anodyne

Har du smerter eller spændinger i nakke, ryg eller dine skuldre? Få en rank kropsholdning med den populære Women's Posture Shirt 2.0, som giver dig støtte og aflastning i hverdagen, uanset om du er stillesiddende eller aktiv. Designet med de patenterede NeuroBands ak som aktiverer og stimulerer dine muskler. ®

Dokumenteret effekt Gratis retur og ombytning 30 dages FULD returret Professionel kundeservice

GODKENDT SOM MEDICINSK UDSTYR

www.anodyne.dk

helse / oktober 2018

25


helse: fodterapeuterne

Tema om

rygsmerter

Ryggen har rod i fødderne Fødder, der ikke fungerer anatomisk korrekt, kan give smerter i ryg, knæ og hofter. Af: Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter / Foto: Scanpix/Iris

F

ølelsen af jag i ryggen, stik i hofterne og knive i knæene kan få de fleste til at drosle ned for lange vandre- og løbeture. Det er dog forskelligt, hvordan vi reagerer i den situation. Nogle tyr til piller og håber, at det går over af sig selv, mens andre begynder at jage en behandling, der virker.

Den fjedrende effekt Fødderne er dog sjældent det sted, folk starter med at se på, selvom de meget vel kan være roden til det, der gør ondt. Fungerer dine fødder ikke anatomisk korrekt, forsvinder den fjedrende effekt, som normalt forhindrer stødene i at forplante sig til resten af kroppen, hver gang du går, hopper eller løber. Og på sigt kan føddernes manglende funktion slide på kroppen, der vil begynde at sige fra. Problemer med fødderne kommer især til udtryk, hvis du belaster dine fødder mere end normalt. Årsagerne kan blandt andet være medfødte fejlstillinger, forkerte sko, overvægt og sygdom. Du kan bruge indlæg og aflastninger til at kompensere for dine fødders fejltrin, hvilket kan afhjælpe og forebygge smerter.

Formet til dine fødder Hvis du vil have indlæg, der retter fod-

26

helse / oktober 2018

fejlene, skal de være specialdesignede af f.eks. fodterapeuter. Det indebærer en grundig undersøgelse af dine fødder, gang og eventuelt løb, hvorefter du får et sæt indlæg, der er designet specifikt til dine behov. Du vil også komme til kontrol, hvor indlæggene bliver rettet til, hvis det er nødvendigt. Og i hele forløbet vil du blive klædt på med viden om, hvordan du bedst passer på dine fødder, og du vil få råd om, hvilke sko, du bør gå i. Du kan måske blive fristet af at købe et par standardindlæg på nettet, der lover, at de for eksempel kan lindre smerterne fra en nedsunken forfod. Men de kan ikke tage højde for de mange faktorer, der kan være årsag til fodproblemerne. Standardindlæg kan sammenlignes med en standardbøjle på tænderne – den retter heller ikke mange tænder op.

Se på skoene Dine sko, støvler og sandaler skal altid indgå som en del af løsningen. Ellers svarer det til at købe en kæmpestor, trelænget sofaflyder til en stue, du ikke ved, hvordan ser ud eller kender størrelsen på. Det er rent lotteri. For eksempel må indlægget ikke være smallere eller bredere end skoen, da det vil glide rundt og gøre ondt værre. Indlæggene må heller ikke være for tykke til de sko, de skal ligge i, eller skabe et svangløft

+ Specialister i indlæg Fodterapeuter er specialister i indlæg, som de bygger op individuelt til hver enkelt person efter specifikke mål og valg af materialer. På den måde kan fodterapeuter korrigere foden nøjagtigt og kompensere for den ubalance, der belaster kroppen. Indlæg er imidlertid kun en del af behandlingen, og fodterapeuter vil altid foretage en helhedsvurdering af fodtøj, behov for fodbehandling, fodøvelser og lignende, som samlet kan forebygge og lindre fodproblemer og smerter.

oven på en skosål, der i forvejen har et svangløft. Desuden kan skoens form direkte modarbejde indlæggets effekt, hvis skoen for eksempel er for kort, smal eller ikke støtter nok. Som så mange andre ting i livet ved man først, hvad man får, når man har prøvet det. Sådan er det også med indlæg, der er formet i hænderne på en fodterapeut.


Kramper, spændinger og uro i kroppen! Magnesiummangel? Døjer du også med nakkespændinger, kramper og uro i musklerne, kan det skyldes at du mangler magnesium. Altiderm er effektive produkter, der anvendes til at genvinde og opretholde et normalt magnesiumniveau i cellerne. Magnesiumolien påføres direkte på huden og absorberes hurtigt i det underliggende væv, via recpetorer i svedkirtlerne. Altiderm magnesiumolie og Gel, forbedrer muskelfunktionen, øger energiniveauet og indgår i immunforsvarets funktion. Altiderm består af 31 % magnesiumklorid og 69 % vand. En tsk. svarende til 400 mg. magnesium, er nok til at opnå den daglige anbefalede dosering for at opretholde kroppens behov for magnesium.

Medic wiotech

Gode råd til at minimere uro i kroppen!

Få fordelt dit proteinindtag ud over hele dagen med proteinholdig morgenmad, frokost og aftensmad. Spis også gerne mellemmåltider med proteiner. Træn regelmæssigt og undgå lange træningspauser. Det vil give mindre uro. Sørg for ikke at overtræne og belaste kroppen mere en nødvendigt da det kan øge uroen i kroppen. Magnesium er et velkendt middel til at minimere følelsen af uro i kroppen, så brug gerne Altiderm efter træning, da det har en beroligende effekt på muskler og nerver.

NYHED! Nu også som GEL, der er velegnet til at massere ind i huden.

100 ml. med spray koster kr. 169,200 ml. med spray koster kr. 249,200 ml. Gel med pumpe koster kr. 269,-

Hvorfor får vi kramper i musklerne? Muskelkrampe beskrives som en pludselig, ufrivillig, stram og smertefuld muskelsammentrækning. Krampen kan variere fra et let stik til uudholdelige smerter og kan vare fra få sekunder til flere minutter. Krampen kan komme og gå flere gange før musklen slapper af, og smerten forsvinder. Det er ofte læggen eller lårmusklerne det går ud over, og kramperne opstår typisk i udtrættede muskler under eller lige efter fysisk træning; når man starter på en ny træningsform eller en ny sæson, har øget belastningen for hurtigt, eller ved aktiviteter med høj intensitet. Altiderm virker hurtigt og kan anvendes af alle. Altiderm kan både anvedes forebyggende og efter behov ved pludseligt opståede kramper helse / oktober 2018

27

Altiderm forhandles hos Matas, i Helsebutikker, på udvalgte apoteker eller på vores hjemmside www.medicwiotech.dk - Yderligere information på tlf. 4611 6669


helse: nyt

Hjælp til selvhjælp

Jette Warrer Knudsen Redaktør

Det kan være svært og uoverskueligt at navigere rundt i junglen af nye råd og tilbud på sundhedsområdet. Her har vi udvalgt en buket, som måske kan gøre en positiv forskel i din hverdag.

Knyster? Du er ikke alene

Jette@mediegruppen.net

Helse

a efaler ««

«

sundhed

nb

krop &

««

Mere info: www.molholm.dk eller på tlf.: 8720 3040

«

+

Lyt dig klog på gigt

Hjælp andre, når du tager medicin

Leddegigt, psoriasisgigt, rygsøjlegigt. Alle er eksempler på inflammatoriske gigtsygdomme, som mere end 100.00 kvinder og mænd lever med. I Gigtforeningens nye podcastserie, “Klog på gigt,” svarer nogle af landets førende gigtlæger på de oftest stillede spørgsmål om forskellige gigtsygdomme. Du kan også lytte til Nanna, Caroline, Laura og Allan, der fortæller om deres liv med en gigtsygdom.

Nu kan du både hjælpe dig selv og ­andre, når du tager din medicin. Med appén, DrugStars, får du styr på at tage medicinen korrekt efter din læges anbefalinger, og du optjener stjerner hver gang, du gør det. Dine stjerner kan du donere til velgørenhed eller en patientforening efter eget valg og dermed hjælpe andre patienter til at få et bedre liv. Systemet hedder Giving by Taking, og det er formålet ved at være en del af DrugStars. Mere info: www.drugstars.com

Mere info på: www.gigtforeningen.dk/klogpaagigt

FÅ STYR PÅ MAVEN Lær at mestre følelser. Det er hoved­ budskabet i selvhjælpsbogen, “Gaven i Maven,” af Gina Asbjerg, uddannet sygeplejerske og én af landets mest anerkendte behandlere. I bogen lærer du at bruge en enkel teknik til at håndtere svære følelser, så de ikke samler sig i maven. Mere info: www.griffle.dk – vejl. udsalgspris 249,95 kr.

28

helse / oktober 2018

Mange voksne har knyster på fødderne. En almindelig lidelse, der ses hos ca. 2-3 pct. af den voksne befolkning. Lidelsen er hyppigere hos kvinder end hos mænd, og årsagen er oftest arvelig. Knyster giver tryksymptomer med smerter og hævelse samt vanskeligheder med fodtøj. Hvis du oplever stort besvær med en knyst, bør du overveje at lade dig operere, da ikke-kirurgisk behandling som regel ikke har nogen langvarig effekt.


helse: nyt

Giv Helse et “like” på facebook Få seneste nyt, deltag i debatten og vind spændende præmier!

+ Helse

a efaler ««

«

sundhed

nb

krop &

««

«

NATURLIG VEJ TIL KOLESTEROL-KONTROL Loppefrøskaller kan hjælpe til at kontrollere indholdet af kolesterol i blodet, når det bliver kombineret med en sund kost og aktiv livsstil. De fiberrige frøskaller binder stoffer relateret til kolesteroldannelse, så de bliver transporteret gennem fordøjelsessystemet og ikke optages over tarmen. Prøv Sylliflor, som er et sprødt og velsmagende fiberdrys med omtalte egenskaber. Fås på apotek, Matas og helsekost eller på www.biodanepharma.com Mere info: www.biodanepharma.com eller på tlf.: 7555 5777.

Ny, effektiv behandling af diabetiske fodsår Den danske medicovirksomhed, Reapplix, står bag det nye produkt, det levende plaster, LeucoPatch, som har en dokumenteret stor virkning på kroniske diabetiske fodsår sammenlignet med traditionel behandling. Et internationalt forskningsstudie af LeucoPatch blev for nylig publiceret i The Lancet Diabetes & Endocrinology. Det nyskabende produkt er allerede taget i brug på Bispebjerg Hospital. Læs mere på: www.thelancet.com

helse / oktober 2018

29


helse: Øjenforeningen i samarbejde med Helse

Synet påvirker i høj grad din livskvalitet Langt de fleste af os tager uden videre synet for givet. Først når synet begynder at svigte, finder vi ud af, hvor afgørende synet er for vores livskvalitet. Af: Øjenforeningen / Foto: Scanpix/Iris

H

vordan måler man livskvalitet? Naturligvis må dem, der rammes af en sygdom, være de nærmeste til at vide, hvilket gener og begrænsninger en sygdom påfører de ramte. Men hvordan kan man vurdere, om det er værst at blive ramt af pest eller kolera? En amerikansk forskergruppe har opstillet en målestok, der kan sammenligne de onder, som alskens sygdomme medfører. Som i et diabolsk spil med djævlen, spurgte forskerne deres patienter, hvor stor en andel af deres forventede restlevetid, de var villige til at opgive, hvis de kunne slippe for deres sygdom. Ved at trække andelen fra værdien ét, kunne forskerne opstille et indeks for livskvalitet (LK-værdi). Værdien ét svarer til et perfekt helbred.

Små forskelle i synsstyrken giver store forskelle i livskvaliteten Selvom der findes livstruende øjensygdomme, er formålet med langt de fleste af de behandlinger, øjenlægen giver, at sikre, at så meget som muligt af synet og livskvaliteten bevares. For selv små forskelle i synsstyrken giver en markant forbedret oplevet livskvalitet. Total blindhed opleves lige så slemt som alvorlige følger efter slagtilfælde (inkl. taleforstyrrelser). Her angives LK-værdien til 0,26. Men kan man beholde blot ti pct. af sit syn, stiger LK-værdien til 0,47. ti procents-grænsen er interessant fordi, den udgør grænsen for det, der betegnes som ’social blindhed’. Noget, der opleves værre end nyresvigt med hjemmedialyse (LK-værdi 0,56). Men selv med et meget alvorligt synshandikap og et liv som svagsynet (restsyn på 0,2), stiger den oplevede livskvalitet ganske betragteligt til 0,68. Kan man

30

helse / oktober 2018

+ Sygdomme og livskvalitet LK-værdien hos patientgrupper Total blindhed: 0,26 Alvorlige følger efter slagtilfælde inklusive taleforstyrrelser: 0,26 Prostatakræft med ukontrollerede smerter og inkontinens: 0,35 AMD med tabt synsstyrke til mindre end 0,1 på bedste øje: 0,47 Nyresvigt (hjemmedialyse): 0,56 Operationskrævende mavesår: 0,58 AMD med tab af synsstyrke til mindre end 0,2 på bedste øje: 0,68 Moderate følger efter slagtilfælde, men i stand til at gå uden hjælp: 0,69 Aids (behandlet): 0,70 Prostatakræft uden inkontinens: 0,72 Åreforkalkning i benene med svære smerter ved gang: 0,74 Hjertekrampe: 0,80 Impotens: 0,85 Kilde: Brown Trans. Am. Ophthamol. Soc. 2005:103:173

beholde så meget af sit syn, at man er i stand til at opretholde sit kørekort (synsstyrke på 0,5) er LK-værdien 0,8, hvilket er samme værdi, som patienter med hjertekramper oplever.

Hurtig behandling bevarer livskvaliteten AMD er den sygdom, der forårsager mest blindhed i Danmark og i den vestlige verden. I dag kan man behandle den aggressive våde AMD. Men forsinkes behandlingen med blot to uger, kan man gå fra at beholde sit kørekort (restsyn 0,5), til at måtte leve med svagsyn (restsyn 0,33). Derfor er det vigtigt, at man selv holder øje med, hvordan ens syn udvikler sig. Se, hvordan du gør på tjekditsyn.dk og læs mere om øjet og øjensygdom på ojenforeningen.dk.


Hold dit syn aktivt og levende med Synvital Plus Vælg et dokumenteret kosttilskud med Zink, der er med til at vedligeholde et normalt syn. Baseret på omfattende videnskabelige studier . Zink medvirker til at vedligeholde et normalt syn. Få mere at vide på medivit.dk, ring på 57 82 03 05 eller skriv til info@medivit.dk. Synvital Plus indeholder:

6 væsentlige vitaminer, mineraler og næringsstoffer; C, E, Lutein, Zeaxanthin, Kobber og Zink.

Fås på apoteket

SyntivalPlus_Helse_Jan2017.indd 1

17/01/17 16:06

Hjemmeapparat mod smerter og gener Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

helse / oktober

gte gader i den De brostensbela Ringkøbing gamle købsstad men til en byder jer velkom ig miniferie i 2018hyggel 31 givelser. Ho om charmerende er i centrum a Ringkøbing ligg byen på Torvet


helse: skønhed

Lise Grosmann/BeautyBlog.dk Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

Livet er fuldt af dem, de små og større ulykker, men på disse sider fås kun tips til hud, der hysser, lak, der klatter, makeup, der skjolder og den slags, der heldigvis er skønhedsråd for. Her er ni forhåbentligt brugbare tips.

øn

hedseksp

Et sandt powerpar

ng e a li

Sk

Cremen, der kan det hele

er

skønhed

s anbe ten f

din

Nødhjælp – SOS-tips

r

Hvis nogen kan kaldes ’universal’, så er det Skin Food. Hudens bedste ven uanset om den sidder i ansigt, på krop, hænder eller fødder. Tør, ru hud allevegne simpelthen. Ren og naturlig er den, uden mineralolier, syntetisk duft, farvestoffer eller konserveringsstoffer.

Retinol, det rene A-vitamin, er den afgørende faktor for vækst i alle væv – også huden. Da retinol og sol er en dårlig kombi, så er vinteren den perfekte tid til at skabe klarhed og sætte skub i hudfornyelsen. Elizabeth Arden har klogeligt lagt det sarte vitamin i kapsler, så hver dosis er godt beskyttet mod iltning. Retinolet er kombineret med Matrixyl 3000, en anden veldokumenteret hudforbedrende ingrediens. Og sammen er de et rent powerpar. De to er pakket godt i ceramider, ledithin og forskellige planteolier, som styrker hudbarrieren.

Weleda Skin Food, 105 kr. for 75 ml. og 75 kr. for 30 ml. lige til tasken, lommen, skuffen.

Elizabeth Arden Retinol Ceramide Capsules Line ­Erasing Night Serum, 415 kr. for 30 kapsler og 795 kr. for 60 kapsler.

Altid uvelkommen Når penslen smutter

Teenageren hader dem, og det gør vi andre også, når den månedlige eller den stressudløste bums dukker op. Keracnyl Spot Care er nødhjælp takket være blandt andet glykol- og salicylsyre samt flere andre ingredienser, der renser op i tilstoppede porer. Brugt i tide kan bumsen stoppes, og ellers forkortes dens ophold på ens hud.

Selv når man holder tungen lige i munden, kan det smutte, så neglelakken overskrider neglegrænsen og klatter på huden. Det kan man klare med lidt vat på spidsen af en neglepind og neglelakfjerner, men denne her er nu alligevel ret smart. Og effektiv i begge ender. Tuschen med lakfjerner (ikke acetone) i den ene ende og en nænsom neglebåndsskubber i den anden.

Ducray Keracnyl Spot Care, 89 kr. for 10 ml.

Nailberry Miracle Corrector Pen, 125 kr. for 4,5 ml.

32

helse / oktober 2018


helse: skønhed

FLADT HUEHÅR

SOS til hysset hud

Om lidt vælger selv de kuldehårdføre at pakke hovedet ind, og det er ikke noget, der fremmer fylde i lokkerne. Så er det godt at have volumen-SOS ved hånden. Puddersprayen gør det også ud for tørshampoo, hvis der ikke blev tid til hårvask. Fås også i Dark-version til mørke hårtyper. Sachajuan Volumen Powder, priser fra 90 kr. for 75 ml. til 135 kr. for 200 ml.

Uanset, om det skyldes for hidsig exfoliering eller et udbrud af overfølsomhed, så klarer Bioderma Atoderm SOS Spray det næsten med garanti på bare et minut. Det kan Deres overtegnede skrive under på. Så med mindre alle i familien har superhud, der aldrig bliver sart, kløende og rød, så er den et nødvendigt produkt i enhver familie for den kan også bruges til børn. Og netop fordi den er til sensibel hud er det uhyre praktisk, at den sprayes på. Bioderma Atoderm SOS Spray Anti-­ itching Ultra-soothing, 199 kr. for 200 ml.

VINTERBLEG?

FRA TRÆT TIL FRISK

Hvis man savner sommerens glød i huden eller har brug for den en enkelt aften, så er der heldigvis så mange råd for det, at enhver kan finde sin favorit. Ikke mindst i James Read-serien. Manden kaldes med rette ’the tan man’ og har lavet måske de bedste selvbrunere og i hvert fald dem, der er nemmest at bruge. Et par dråber i ens serum, creme eller foundation (eller bodylotion) er jo nemt og uden stribe-risiko. Og ellers er der sprays, olier, mousse og endog en over-natten selvbruner. Og kulørskaberen DHA/dihydroxyacetone er trods navnet et huduskadeligt sukkerstof.

Det er måske lige lovligt friskt at love, at trætheden forsvinder, fordi man kan mindske spor af den. Men da det er øjnene, der afslører mangel på søvn, stress og sene nætter, så er det også et effektivt sted at sætte ind. Et kvarter med Hyaluronic Cloud eye patches og den posede, rynkede øjenhud er som forvandlet. Takket være effektiv fugttilførsel samt koffein og arnica, der dræner væske og andre ekstrakter, der virker anti-inflammatorisk.

James Read Gradual Tan H2O Tan Drops Face, 295 kr. for 30 ml.

MIX DIT MATCH De fleste af os har lidt mere kulør om sommeren end om vinteren, hvilket betyder, at den samme foundation ikke matcher året rundt. Med Mix & Fix gør den. Den fås lys og mørk, så man med en dråbe kan tone ned eller op efter behov. Men den fås også i grøn til den rødsprængte hud, og lys lilla til den gulligtriste hud.

Peter Thomas Roth Water Drench Hyaluronic Cloud Hydra-Gel Eye Patches, 535 kr. for 30 par (=18 kr. per behandling).

Gosh MIx & Fix Colour Drops, 170 kr. for 30 ml.

helse / oktober 2018

33


helse: klumme erende Praktis e laeg ds ik Prin r n e H e s s n Rasmu

Konsultation

PÅ GYNGENDE GRUND MED STRESSHORMONER Henrik Prinds Rasmussen er praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding. Ud over at være speciallæge i almen medicin interesserer Henrik sig for led-, muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognitiv terapi. Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitets­ sikring i almen praksis.

Hun har en akut belastningsreaktion og et højt niveau af stresshormoner i kroppen 34

helse / oktober 2018

Hun har skrevet en mail til mig, hvor hun beder om at blive henvist til psykiater, da hendes mand netop har fortalt, at han vil forlade hende. Hun har ikke sovet i to dage. Jeg ser mailen først på formiddagen og spørger, om hun har mulighed for at komme forbi praksis samme eftermiddag. Jeg vil gerne tale med hende og blive klogere på, hvad der er brug for. Om eftermiddagen kan jeg i min kalender se, at hun er ankommet. Jeg går ud i venteværelset for at hente hende og kan først ikke finde hende. Da jeg kalder anden gang, kommer hun langsomt gående fra venteværelsets fjerneste hjørne. Hun ser ned i gulvet, hun ser træt og næsten gennemsigtig ud. Da hun har sat sig tilrette i konsultationen, og hendes blik hviler på mig, beder jeg hende fortælle, hvad der er sket. Hun starter med at græde. Jeg giver hende et stykke papir, og hun samler sig. "Vi har været sammen i 22 år , vi har to børn på 15 og 18 år, jeg forstår slet ikke, hvad der er sket, jeg havde slet ikke set det komme". Hun holder en pause, og hun får selv lov til at bryde tavsheden igen et par sekunder senere. "Der er ingen vej tilbage, det er slut, har han sagt. Jeg troede, han ville passe på mig. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre". Denne gang er hun stille i mere end 10 sekunder. Hun trækker sig ind i sig selv. Jeg spørger hende, hvordan hun har det, om hun har fået noget at spise, om hun har et sted at sove, og om hun sover om natten. Hun svarer, at det hele er noget rod, og at hun ikke rigtig har styr på noget af det, jeg spørger om. Hun har en akut belastningsreaktion og et højt niveau af stresshormoner i kroppen. Stress­ hormonerne dannes i binyrerne og udgøres af adrenalin, noradrenalin og det langsommere ­virkende kortisol. Hormonerne udgør kroppens kamphormoner og udskilles, når vi udsættes for en ydre trussel eller kontroltab. Et kortvarigt højt niveau af stresshormoner i kroppen er ikke farligt, men derimod en fordel i en farlig situation, hvor sanserne skærpes. En langvarig påvirkning af stresshormoner er derimod farlig. Det

fører til et svækket immunforsvar, manglende sultfølelse, dårlig nattesøvn og ­nedsat energi. Derudover oplever mange nedsat koncentrationsevne, beslutningskompetence og korttidshukommelse. Alt sammen fysiske og psykiske symptomer, der fastholder personen i en negativ spiral. Jeg gentager hendes sidste sætning: "Du siger, at du ikke ved, hvad du skal gøre, og det kan jeg godt forstå. Du har levet et langt liv og klaret rigtig mange udfordringer uden behov for hjælp. Det betyder, at der grundlæggende ikke er noget i vejen med, hvordan du fungerer psykisk. Du reagerer naturligt på en unaturlig situation. En situation, hvor du oplever kontroltab, og hvor du føler dig truet, fordi den, du troede skulle passe på dig, ikke længere er der for dig. Det er en stor belastning. Jeg synes, du har gjort det helt rigtige, nemlig at bestille en tid her, så vi kan lægge en plan for, hvordan du kan genvinde kontrollen". Vi taler om vigtigheden af, at hun får noget at spise til hovedmåltiderne, også selv om hun ikke er sulten, at hun kommer ud hver dag, og at hun får sovet. Hun får en ny tid til opfølgning, og jeg ­giver hende to psykometriske tests, som hun skal udfylde, inden hun kommer næste gang. Det er spørgeskemaer, der kan hjælpe mig med at vurdere tyngden af hendes symptomer og dermed sammen med hende lave en plan for behandling. Inden hun går, taler vi om hendes energiregnskab. Lige nu bruger hun mere energi, end hun får. Det kan hun ikke blive ved med at holde til. Hun bliver nødt til at prioritere sig selv, og det, der gør. at hun kan restituere. Det lover hun at prøve, ­inden hun forlader konsultationen.


Annonce

MØD EFTERÅRET Når efteråret banker på er det en god ide, at passe lidt ekstra godt på sig selv, så man får de vitaminer og mineraler, man har brug for. Det er slet ikke indviklet. Langt det meste får du naturligt fra mad og sol. Suppler kosten med enkle tilskud fra Apotekets og du kan gå vinteren glad i møde. Her er fire tip fra Apotekets, så du er dækket ind.

Der er 12 + 9 gode grunde til at tage en multivitamin når du er 50+

Et kosttilskud er et tilskud og skal aldrig erstatte en nærende kost. Men når du supplerer et af dine hovedmåltider med et stk. multivitamin om dagen, får du dit daglige tilskud af 12 vitaminer og 9 mineraler* dækket gennem én pille. Det er en rigtig god vane.

Carat

*Vitaminer: A, D, E, C, B6, B12, Thiamin (B1), Riboflavin (B2), Folsyre, Niacin, Pantothensyre, Biotin. Mineraler: Magnesium, Jern, Zink, Mangan, Kobber, Selen, Chrom, Iod og Molybdæn.

Multivitamin50+, 240 tabletter, vejl. pris kr. 180

Helt ind til benet

Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler. Jo ældre man bliver eller jo mindre sollys man får, jo mere kan knoglerne have brug for en håndsrækning. Derfor har Apotekets sammensat 4 vigtige mineraler og vitaminer i ét tilskud*, der netop går ind og bidrager, hvor det skal. Tag to om dagen. En til morgenmaden og en til middagen og hold dig altid i gang og i form. *Kalk + Magnesium samt K2 og D-Vitamin

Apotekets Kalk + Magnesium med K2 og D-Vitamin, 130 tabletter, vejl. pris kr. 130

Vitamin B12 bidrager til at mindske træthed og udmattelse

Der er mange fordele ved, at leve vegansk eller vegetarisk. Men B12 vitamin findes primært i de fødevarer, man undgår som vegetar og er man ældre, kan kroppen desuden have svært ved at optage det vigtige B12 gennem kosten. Derfor er Apotekets sugetablet med blåbærsmag en perfekt og enkel måde at supplere sit daglige B12 vitamin indtag på. Apotekets B12-Vitamin, 100 sugetabletter, vejl. pris kr. 130

Magnesium bidrager bl.a. til et normalt energistofskifte og til en normal muskelfunktion

Der er meget godt, at sige om et dagligt tilskud af magnesium. Du får det naturligt gennem fuldkorn og grøntsager eller du kan finde det på hylden hos os på Apotekets. Apotekets Magnesium Depot, 60 tabletter, vejl. pris kr. 69

Kom ind på apoteket og hør mere om kosttilskud eller læs mere på apotekets.dk

helse / oktober 2018

35


helse: værd at vide

Livet er en rutsjebane I det nye storværk ’Jeg var engang’ opsøger journalisten og forfatteren Bo Østlund 12 kendte danskere et dusin år efter deres første intense møde i 2006.

Om bogen: Titel: Jeg var engang Forfatter: Bo Østlund Udgivet 5. oktober 2018 Forlag: Heatherhill Vejl. pris: 299 kr.

Af: Helseredaktionen / Foto: Peter Nørby

H

vad sker der, når en forfatter 12 år efter det seneste intense møde igen opsøger 12 kendte danskere for at høre, hvor livet og tilværelsen bragte dem hen?   Holdt drømmene vand?    Eller gik alt anderledes, end de havde troet og håbet?    I den helt nye bog ’jeg var engang’ – skrevet af Bo Østlund, som står bag de senere års anmelderroste bestsellere ’Modne Mænd’ og ’Modne Kvinder’ – får vi svaret. Og uden at alt for meget skal afsløres her, kan vi dog fortælle, at det spændende værk bekræfter, at vores gang her på jorden er og bliver en rutsjebanetur, hvor vi aldrig rigtig ved, hvornår livet kilder dejligt i maven eller hvornår, det hele bare bliver for meget, så man mest af alt har lyst til at stå af.    Allerede i 2006 udgav Bo Østlund bogen ’Skilleveje’, hvor han interviewede hele 28 kendte danskere om deres barndom for at høre, hvad der på godt og ondt formede bogens fortællere og havde gjort dem til de mennesker, de var dengang. I bogen åbnede de kendte danskere både deres hjerter og private familiealbummer og tog læserne med tilbage til barndommens gade.

36

helse / oktober 2018

  Og nu er et dusin af dem atter klar til i hudløst ærlige samtaler at fortælle om deres opvækst som børn og unge. Om dæmonerne og englene. Om ilden i hjertet og smerten i sjælen. Om jagten på identitet. Og om alle de sten, de frivilligt eller ufrivilligt samlede op og tog med i tilværelsens rygsæk. Både som børn og unge – og gennem de seneste 12 år.    ‘Jeg var engang’ er en magisk bog fyldt med fortællinger om glæde, sorg, kærlighed, omsorg og svigt. Det er magiske stunder, mareridt og rædselsøjeblikke i børnehøjde. Samtidig er ‘Jeg var engang’ en kalejdoskopisk tur gennem tiden og landet. En historie om før og nu. Om by og land. En Danmarkskrønike fortalt af 12 vidt forskellige mennesker født i tidsrummet 1941 til 1973, som trods deres modne alder har måttet erkende, at tilværelsens lunefulde kastevinde stadig driver gæk med dem.    Det nye dusin stærke, gribende og overraskende samtaler viser, hvordan livet med både kys og slag til kæben tager fat i os alle på godt og ondt, mens kalenderbladene vendes. ’Jeg var engang’ er både en bog til dem, som

interesserer sig for rødder, arv og miljø, og en stærk og følsom bog til alle, der kan dufte en blomst og frydes over en stjerne.   De 12 deltagere i Forlaget Heather­ hills store bog på næsten to kilo er – Michael Falch, Jens Gaardbo, Lisbeth Knudsen, Flemming Østergaard, Peter Lund Madsen, Marianne Jelved, Stig Elling, Mogens Lykketoft, Tobias Trier, Pia Kjærsgaard, Erik Norman Svendsen og Naser Khader.


Voltaren gel

helse: xxxxxx

mod muskel- og ledsmerter

gsk

Reducerer smerten Behandler inflammationen Fremskynder kroppens helingsproces

Voltaren gel virker direkte, hvor det gør ondt. Læs mere på www.voltaren.dk

Voltaren (diclofenacdiethylamin), gel 11,6 mg/g. Anvendelse: Er betændelsesnedsættende (anti-inflammatorisk) og smertestillende og anvendes imod lokale smerter i muskler, sener og led. Dosering: Voksne og børn over 14 år: 2-4 g gel påsmøres huden 3-4 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Brug ud over 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes af personer, hvor acetylsalicylsyre eller andre NSAIDs fremprovokerer astma, nældefeber eller snue. Bør ikke anvendes af personer, som er overfølsomme overfor diclofenac, andre NSAIDer, eller overfor et eller flere af hjælpestofferne. Voltaren må ikke anvendes under tredje trimester af graviditeten. Må ikke anvendes til børn og unge under 14 år. Bør kun anvendes på intakt rask hud og ikke på åbne sår eller ved svær akne. Undgå overdreven udsættelse for sollys for at forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. Afbryd behandlingen, hvis udslæt forekommer efter påføring af produktet. Er ikke beregnet til brug under tætsluttende forbinding. Brug ikke Voltaren på store hudområder og i længere tid. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Samtidig anvendelse af orale NSAIDs kan øge forekomsten af bivirkninger. Muligheden for systemiske bivirkninger kan ikke udelukkes, se indlægsseddel. Særlig forsigtighed skal udvises ved brug af NSAIDs hos ældre patienter. Voltaren gel indeholder propylenglycol og enzylbenzoat, der kan medføre hudirritation. Bivirkninger: Almindelige: Hududslæt, eksem, kontakteksem, kløe, rødmen og irritation af huden. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Graviditet og amning: Voltaren bør ikke bruges under første og andet trimester af graviditeten samt under ammeperioden uden lægens anvisning. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Voltaren må ikke anvendes under tredje trimester af graviditeten. Pakninger: Voltaren gel 11,6 mg/g, 50 g, 100 g og 150 g. Ingen vejledende mindstepris. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2017 GSK or licensor. CHDK/CHVOLT/0019/17 15/01/2018


helse: træning

Sund & fit

Marianne Nørup Fysioterapeut og redaktør for magasinet Krop+fysik marianne@mediegruppen.net

helse

TRÆN – OG BRUG – DIN RYG Vi bliver forståeligt nok forskrækkede, når vi oplever smerter i ryggen. Men rygsmerter er næsten lige så almindelige som forkølelse, og i langt de fleste tilfælde er der ikke grund til bekymring. Rygsmerter er almindelige. I løbet af et år har næsten hver anden dansker mindst ét tilfælde af smerter i ryggen, og på trods af massiv forskning kan man i otte-ni tilfælde ud af ti ikke finde en præcis årsag. Meget tyder på, at vi er nødt til at affinde os med, at rygsmerter er en del af livet. En vigtig pointe er, at smerte ikke nødvendigvis er lig med, at der er en vævsskade; og selvom det måske lige nu og her føles, som om du vil gøre skade på din ryg og dig selv, hvis du bevæger dig, så er det med stor sandsynlighed ikke farligt. Der er bred enighed om, at det så vidt muligt er bedst at holde sig i gang, når man har ondt i ryggen. Det er sandsynligvis individuelt, hvilken form for bevægelse og træning, der virker bedst. Har du ondt i ryggen, er det derfor en god idé at prøve dig frem til, hvad der virker for DIG. Mange vil have glæde af at opsøge en fysioterapeut, som ud fra en undersøgelse og analyse af ikke blot din ryg, men hele kroppen og din situation som sådan, kan vejlede i adfærd og øvelser, som kan hjælpe dig til færre smerter og bedre funktion.

Bevægelse er godt Undersøgelser viser, at når man har smerter, ændrer kroppen uvilkårligt sin måde at bevæge sig på, og musklerne sin måde at arbejde sammen på; og vi ved blandt andet, at nogle rygsmerter hænger sammen med, at der er for stor og/eller konstant spænding i musklerne. Generelt vil det derfor være gavnligt at finde tilbage til en tryg, fri og naturlig måde at bevæge sig på – og alt efter hvem man er, og hvilket kropsligt udgangspunkt man har, kan det indbefatte særlige øvelser for stabilitet, styrke, udholdenhed, afspænding, sanser eller – som regel – en kombination af flere ting.

38

helse / oktober 2018

RYGØVELSER Disse øvelser træner bevægeligheden og stabiliteten i ryggen, og kan gøre dig mere tryg ved at bruge kroppen og genskabe en hensigtsmæssig bevægestrategi, så du f.eks. ikke spænder eller anstrenger dig mere end nødvendigt. OBS: Både din bækkenbund og mellemgulvsmusklen har indflydelse på dine bevægelser og din stabilitet. Du kan for en sikkerheds skyld spænde let i bækkenbunden under øvelserne. Undgå desuden at holde vejret (spænd som udgangspunkt ikke mere, end du kan trække vejret frit). Du må gerne mærke lidt ømhed under og efter træningen, men får du deciderede smerter, så vælg en anden øvelse, eller få hjælp af din fysioterapeut.

1

Vip bækkenet

Lig på ryggen med fødderne en hoftebredde fra hinanden. Pres (på din udånding) roligt lænden en smule ned mod gulvet og derefter (på indånding) op i et lille svaj. Pres næste gang lidt længere ned mod gulvet og dernæst lidt længere op i et svaj, og til sidst flader du lænden helt ned mod gulvet og laver dernæst et stort svaj. OBS: Prøv at få bevægelsen til at ske KUN i lændedelen, ikke hele ryggen. Slap af alle andre steder, så godt du kan.


helse: træning

Benløft Lig på maven med fødderne en hoftebredde fra hinanden, undgå at dreje eller knække i nakken (hvil evt. panden på en flad pude, så du kan få luft). Spænd din ballemuskel og løft det ene ben en smule op fra gulvet, UDEN der sker medbevægelse nogen steder. Sænk roligt benet igen. Bevægelsen skal foregå i hoften, ikke ryggen. Udfør øvelsen så afspændt som muligt – vær især opmærksom på at slappe af i din lænd og dine baglår.

Bækkenløft led for led Lig på ryggen med en hoftebredde mellem fødderne. Start fra halebenet, og rul nu led for led op, til du står i bro, dvs. kroppen er lige. Tag en god indånding, og rul roligt led for led ned igen. Giv dig god tid – prøv om du kan fornemme alle dine ryghvirvler undervejs og forsøg at slappe af i resten af kroppen.

+ Viden kan forebygge langvarige rygsmerter Har du smerter i lænden, så er det en god idé at søge velunderbygget viden. Et nyere dansk studie viser, at folk, der har overværet blot to 1-times-foredrag om rygsmerter, bl.a. har færre behandler-besøg og oplever bedre arbejdsevne, færre gener og mindre tristhed/depression, sammenlignet med dem, der ikke får tilsvarende information. Hvis smerterne bliver ved, og konkrete diagnoser er blevet udelukket, er det vigtigt – gerne sammen med sin fysioterapeut eller læge – at identificere, hvad det er, der vedligeholder smerterne eller dysfunktionen. I dag anerkender forskningen, i stigende grad en såkaldt biopsykosocial tilgang til kroniske rygsmerter. Det betyder, at såvel biologiske (f.eks. muskler, led, arvelighed, måden at bevæge sig på), psykiske (f.eks. angst, humør, holdninger til smerte) og sociale (f.eks. normer, kultur, job) faktorer har indflydelse på situationen. Kilde: PLOS One, Public Library of Science m.fl.

Sænk benet Lig med bøjede ben med en hoftebreddes afstand imellem fødderne. Sænk langsomt det ene ben lidt ud til siden, og før det roligt tilbage igen, UDEN medbevægelse i lænd, bækken eller andre steder. Skift side. Udfør øvelsen så afspændt som muligt, prøv f.eks. at slappe af i benmusklerne.

Rul ned Stå med en hoftebredde mellem fødderne, knæene let bøjede. Kig ned og rul ned led for led – start med de øverste nakkehvirvler. Forsæt på denne måde indtil du hænger med hovedet nedad og hele ryggen rundet. Slap HELT af, så hoved, skuldre og arme hænger løst. Bliv lidt i positionen, og rul så op igen – start fra de nederste lændehvirvler og arbejd dig op ét led ad gangen, til du er i startpositionen.

helse / oktober 2018

39


helse: værd at vide

DANSKERNE ved for lidt om

SYNET

Måske har du oplevet det? Bogstaverne på varedeklarationen er blevet sværere at læse, lysene på motorvejen flyder sammen, når du kører bil om aftenen, eller du skal have mobilen meget tæt på for at se de seneste nyheder? Det kan være tegn på, at du har problemer med synet og bør få det undersøgt, lyder rådet fra øjenlæge Michael Stormly Hansen.

M

ere end 70 procent af danskerne oplever at få synsproblemer, og derfor er det vigtigt at få tjekket synet jævnligt, lyder opfordringen fra Optikerforeningen og Øjenforeningen, der i oktober

+ Fakta om kampagnen #tjekditsyn med Verdens Synsdag 11. oktober er udnævnt af WHO til Verdens Synsdag. Øjenforeningen og Optikerforeningen sætter synet på dagsordenen hele oktober med en landsdækkende kampagne #tjekditsyn, som kører på både Facebook og Instagram. De to foreninger beder bl.a. danskerne om at dele deres seriøse, sjove og underfundige historier på Facebook om, hvordan de opdagede, at de havde problemer med synet.

40

helse / oktober 2018

Af: Helseredaktionen / Foto: #tjekditsyn

stiller skrapt på synet med kampagnen #tjekditsyn. – Synet er både afgørende for vores indlæring og livskvalitet, og det kan være enormt invaliderende ikke at kunne se tydeligt. Halvdelen af danskerne over 18 år har briller og 13 procent bru-

ger kontaktlinser, men det er stadig svært for mange at erkende, at de har problemer med at se, siger direktør i Optikerforeningen Per Michael Larsen. I en undersøgelse som YouGov har lavet for Optikerforeningen og Øjenforeningen fremgår det, at hele 66 pro-


helse: værd at vide

cent af danskerne ikke selv har undersøgt sit syn inden for det seneste halve år, og 58 procent har heller ikke ­været hos optikeren eller øjenlægen for at få det tjekket. De høje tal kommer bag på Per Michael Larsen og afdelingslæge Michael Stormly Hansen fra Øjenklinikken på Rigshospitalet. De opfordrer danskerne til selv at tjekke deres syn eller få det undersøgt hos en professionel behandler. – I de fleste tilfælde kan problemerne løses hos opti­ keren med briller eller kontaktlinser, men desværre ser vi også mere alvorlige sygdomme som grøn- eller grå stær. Hvis ikke de opdages i tide, eller behandles, så kan de meget hurtigt udvikle sig, og i værste tilfælde kan det føre til blindhed, siger Michael Stormly Hansen, der også er aktiv i Øjenforeningen.

+ Sådan tjekker du dit syn: Per Michael Larsen og Michael Stormly Hansen råder til, at du i første omgang starter med at tjekke synet selv med en helt enkel øvelse: Sæt dig på en stol og kig på dit fjernsyn eller i en bog. Hold en hånd op foran det ene øje og fokuser på billedet eller teksten. Er synet ligesom sidst? Eller er der noget, der er forandret?  Herefter gentager du øvelsen på det andet øje. Ved at tjekke dit syn løbende, kan du opdage problemerne og reagere på symptomerne i tide. Oplever du ændringer i synet, bør du altid få fore­taget en yderligere undersøgelse hos en optiker eller øjenlæge.   Få mere at vide om kampagnen på tjekditsyn.dk. Her kan du også se en video om, hvordan du selv tjekker dit syn og høre øjenlæge Michael Stormly Hansen fortælle, hvordan du passer på dit syn. 

HomeOptik’s

Brillebus på Kører ter, d/Fals n a l l , o L ø, Møn m e F / ø Fej nd og Sjælla avn nh i Købe

6 TEGN PÅ, AT DU SKAL HAVE TJEKKET DIT SYN  

1

Vedvarende hovedpine Får du tit ondt i hovedet, kan det være tegn på, at du anstrenger dine øjne for at se skarpt og har brug for (nye) briller eller kontaktlinser.

2

Røde øjne Det kan være et tegn på overanstrengelse, en lille infektion eller en blodsprængning, hvis du får røde øjne. Men det kan også skyldes alvorlig øjensygdom. Søg hjælp hos en øjenlæge eller optiker, hvis du er det mindste i tvivl.    Ser du uskarpt Har du prøvet, at en genstand i et rum pludselig bliver uskarp, når du kigger på den, kan det være tegn på synsproblemer.

3

Akut synstab Oplever du, at du pludselig ikke kan se noget på det ene øje, f.eks. når du vågner om morgenen, eller hvis du har slået hovedet, kan der være tale om en alvorlig øjensygdom, som skal tjekkes af lægen.

4

Brug for mere læselys Har du svært ved at se skarpt om aftenen, og måske behov for at rykke din bog eller smartphone længere væk for at kunne ­fokusere, kan det være et tegn på aldersbetinget langsynethed.

5

6

Ser lyn ved højlys dag Oplever du pludselig at se lysglimt og måske en sværm af små bevægelige ”myg” foran dit øje, kan det være tegn på en begyndende nethindeløsning.  

VIS DENNE ANNONCE OG

10 % RABAT PÅ STEL OG GLA (t.o.m. 31.12.18

)

S

• Autoriseret optiker, Anja Højager, besøger dig i privaten eller på plejecenteret med et udvalg på op til 500 brillestel • Synsprøve i eget hjem eller brillebussen, som har kørestolslift Ring og bestil tid på 70 111 444 Besøg vores hjemmeside www.homeoptik.dk

helse / oktober 2018

41


helse: xxxxxx udfordring

Hjerne- astik gymn Kryds

Den svære

Sudoku

Vind Saml løsningsordene fra de to kryds & tværs og send det til os, så deltager du i lodtrækningen af en udgave af 'Den bevidste krop'. Bogen beskriver Bevidstheds­ Berøringsmetoden, som er et mildt, fordybende kropsarbejde, der arbejder med krop, følelser og bevidsthed. Af Bjørn Herold Olsen. 167 sider. Værdi vejl. udsalg 249,95.

Send svaret til HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle eller udfyld formularen på http://www.magasinethelse.dk/ krydsord. Mærk din henvendelse ”Konkurrence/Helse”. Vinderen trækkes den 24. november 2018. Vinderen får direkte besked og offentliggøres på HELSEs facebook­side. Husk, at oplyse navn og adresse, så vi kan sende præmien til dig, hvis du er den heldige.

42

helse / oktober 2018

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.


Vitaminer til dine øjne Ophtamin20 er veldokumenteret vitamintilskud. Køb på apoteket eller bestil på www.eyecare.dk eller ring 8698 6540. Vi sender portofrit.

Pris pr. tablet:

kr. 1,-

Næringsinformation pr. tablet:

Vitamin C Vitamin E Zink

deep sea pharma 125 mg 75 mg 20 mg

156% RI 625% RI 200% RI

Lutein Zeaxanthin Kobber

2,5 mg 0,5 mg 0,50 mg

50% RI

RI = referenceindtag

• • • •

Zink bidrager til at opretholde et normalt syn. Zink bidrager til normal omsætning af A-vitamin i øjet. C- og E-vitamin beskytter cellerne mod oxidativt stress. Ophtamin20 er et kosttilskud.

Ophtamin - for dit syns skyld. DeepSeaPharma · Skanderborgvej 152A, 8382 Hinnerup · 8698 6540

NDS

Do

m ku

Nutrient Delivery System

tat i

o n v i se r a t

NDS Probiotika i pulverform kan være op til 20 gange mere effektiv end i kapselform ®

r Støt te N u m Dit im ar v S r o f

probiotika er gode tarmbakterier der skaber

liv

TIC TIL HEL O I E B

MILIEN FA

NDS ®PR O

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

en

t e raPe u t e r, h e l S e k o S t f o r r e t N i N G e r o G w e b S h o P S – o G u D va l G t e a P o t e k e r

HELSE_NDS-halvsideAnn.indd 1

17/08/2018 13.10

helse / oktober 2018

43


helse: opskrifter

MADSTUNDER Kan man spise, sove og tænke sig sund? ’Mad, mening & magiske øjeblikke’ er en ny bog af Anette Harbech Olesen. Den giver dig svar, viden og redskaber til et sundere liv.

A

nette Harbech Olesens nye bog er meget mere end en kogebog. Den afslører en række velbevarede hemmeligheder, præsenterer nye vinkler og veje, hvor individualitet, livsglæde, mening og naturligt velvære bringes i fokus. Omdrejningspunktet er god mad, gode venskaber, aktivitet og søvn, der alle er afgørende brikker i bestræbelserne på at opnå balance og en så god livskvalitet og livslængde som muligt.

Af: Malene Tonnung / Foto: Sara Galbiati

ce. Vi er dog vidt forskellige, og det er individuelt, hvad vi trives bedst med. Der findes således ikke en kur, diæt eller facitliste, der passer til alle. Fælles for os alle er dog, at kroppen har behov for både protein, fedt og kulhydrater for at fungere optimalt. Det kan derfor anbefales at udvælge sig de bedste, økologiske former for råvarer og sammensætte dem efter, hvad vi hver især trives med og bedst kan lide.

Du kan hente inspiration til sådanne magiske øjeblikke og måltider i bogen, hvor du også finder balancerende tiltag, viden om gode tanker og god nattesøvn samt masser af opskrifter på velsmagende og sund mad, der ovenikøbet er rimelig let at tilberede. I alle opskrifter indgår der gode råvarer, måltiderne er velkomponerede, og du har derfor alle forudsætninger for at skabe såvel god mad som mening og magiske øjeblikke.

Magiske øjeblikke Skab balance Der er meget, vi selv kan gøre for at få skabt et solidt fundament for indre sundhed og balance. Forskning har blandt andet påvist, at også vores tanker, overbevisninger og følelsen af mening kan have betydning for vores sundhedstilstand og livslængde. ‘Mad, mening & magiske øjeblikke’ præsenterer dig for “Taburet Teknikken”, der er en enkel og visuel model til optimering af indre sundhed og balance. Det handler om de forskellige ben, der skal være til stede, for at du balancerer din sundhed – god mad, daglig bevægelse, nattesøvn og sunde tanker.

Det, at indtage skønne, enkle og nærende måltider i selskab med andre mennesker, kan have overraskende mange sundhedsmæssige gevinster. Samværet omkring bordet, snakken, hyggen og den gode stemning øger også vores generelle velbefindende. Det er ofte omkring spisebordet, at vi deler vores tanker, historier og oplevelser med vores kære, og på den måde optimeres ikke blot oplevelsen af måltidet, men også vores generelle livskvalitet. God mad, hyggeligt samvær, glæde og latter gør os til sundere, gladere og mere positive mennesker.

Opskriften på det gode liv Lev som den, du er Sundhed og balance forbinder de fleste af os blandt andet med sund mad. God og nærende mad er også et væsentligt parameter for indre sundhed og balan-

44

helse / oktober 2018

At ha’ det godt er ikke en tilstand, der bare opstår af sig selv. Det kræver vilje og indsats. Prioritering af god mad, samvær og glæde er afgørende for at kunne få skabt et solidt fundament.

Om forfatteren Anette Harbech Olesen har arbejdet med mad og sundhed i 17 år, har udgivet mere end 20 bøger om emnet og står bag et af Danmarks mest velbesøgte sundhedssites, madforlivet.com.


helse: opskrifter

TOMATTÆRTE Lækker, let og smuk tomattærte, der smager godt. Til 4 personer Det skal du bruge: Tærtedej • 100 g gammeldags kærnet smør • 3 dl (180 g) speltmel, hvedemel eller groft ­rismel, hvis du ønsker glutenfri • 2 spsk vand • 1 knsp uraffineret flagesalt Fyld • 400 g tomater i forskellige farver og sorter • 1 bundt oregano • 1 bundt persille • 2 æg • 1 dl Acido • 1 dl fløde • Lidt reven Parmesanost • 2 fed hvidløg • Parmesanost til drys • Friskkværnet peber Sådan gør du: Skær smørret i mindre stykker, og lad det stå lidt og få stuetemperatur. Saml dejen med smør, mel, salt og vand og juster eventuelt konsistensen med lidt ekstra vand. Smør en tærteform og tryk eller rul dejen ud i formen. Prik bunden med en gaffel, læg bage­ papir over tærtebunden, også opad siderne og fyld den med kikærter eller bønner. Dette skal sikre, at tærtebunden holder formen under ­bagning. Forvarm ovnen til 220 grader og forbag tærtebunden i cirka 12 minutter. Imens kan du tilberede fyldet. Rengør tomaterne og halver dem eller skær dem i skiver. Det kan være fint med tomater i forskellige størrelser og farver. Skyl krydderurterne og hak dem groft. Pisk æg med Acido og fløde og tilsæt presset hvidløg, krydderurter, parmesan og peber. Hæld æggeblandingen i den forbagte bund, placer de halverede eller skivede tomater og drys lidt ost over til sidst. Bag tærten i cirka 35-40 minutter ved 180 grader, til den er gylden og gennembagt.

helse / oktober 2018

45


helse: opskrifter

BÆRSYMFONI MED NØDDEKNAS Lækker og delikat morgenmad, velegnet til såvel weekend – som hverdagsmorgener. Til 2 personer Det skal du bruge: • 2 blommer • 1 æble • 1 mango • 2 kiwi • 2 friske figner • 1 kop blandede bær • Mysli med nødder • kokosyoghurt eller almindelig yoghurt naturel

46

helse / oktober 2018

Sådan gør du: Rengør og skær frugten i både og passende stykker. Bland det hele og hæld kokosyoghurt og mysli over.

+ I denne bog har Anette Harbech Olesen samlet al sin viden og deler ud af både forskning og egne erfaringer. Her er praktiske forslag til at implementere afbalancerede, sunde tiltag i hverdagen – under hensyntagen til, at vi alle er forskellige, og at kvaliteten af det liv, vi lever, også afgøres af vores evne til at tage ansvar og finde mening. 'Mad, mening & magiske øjeblikke’ indeholder desuden 67 inspirerende, enkle og sunde opskrifter.


helse: opskrifter

SALAT MED PUY-LINSER OG NYE KARTOFLER Denne salat er mættende og virkelig lækker og fyldig i smagen. Du kan koge Du Puy-linser og kartofler dagen før, så er det hurtigt lige at blande salaten og servere den. Til 4 personer Det skal du bruge: • 100 g Du Puy linser • 200 g kartofler • 2 rødløg • 3-400 g blandede salater og kål • 1 citron • 1 bundt radiser • Blandede krydderurter Dressing • 2 dl Acido yoghurt, fåreyoghurt eller mandelfløde • 1 spsk god mayonaise • 1 tsk Dijon-sennep • Saften fra ½ citron • 3 spsk hakkede, friske krydderurter • Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber Sådan gør du: Skyl og kog Du Puy-linserne i 15 minutter. Skræl kartoflerne og skær dem i små firkanter. Kog dem til de er møre. Lad både linser og kartofler køle af. Pil løgene og skær dem i både. Lad bådene marinere i citronsaft i cirka ti minutter. Skyl salaterne og dup dem tørre. Riv eller hak dem groft og bland dem med skivede radiser og rødløg, Du Puy-linser og kartofler. Smag til med salt og peber og pynt med hakkede krydderurter.

DRILLER MAVEN? Prøv S yl l i Fl or ® - smag er be dr e e n d d u t ro r

RØVER på Bestil VAREP a.com biodanepharm www.b

SylliFlor er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller (Psyllium husks), der er nemt at spise på daglig basis for at opnå en regelmæssig fordøjelse. Biodane-Pharma A/S · info@biodanepharma.com · Kundeservice tlf.: 75 555 777 · Staushedevejen 10 · DK-6621 Gesten

helse / oktober 2018

47


helse: sundhed.dk

”Vi har grinet og grædt sammen” Da Vibeke Thorup fik beskeden om, at hun havde brystkræft, var det i følge hende selv som at få en spand lort i hovedet. I dag er hendes vigtigste råd til andre, der kommer i samme situation, at de siger ja tak til genoptræning.

N

Af: Christina Ove Holm / Foto: Jakob Carlsen.

ej, hvor har du fået meget hår! Hvor er det altså pænt til dig, at det krøller. Vibeke Thorup og en gruppe kvinder, hun har lært at kende på et genoptræningshold, har aftalt at deltage i et motionsløb i Fælledparken i København. De har ikke set hinanden i en måneds tid, og håret er groet ud siden sidst. Vibeke Thorup på 52 fik konstateret brystkræft sidste år. Hun mærkede selv, at hun havde en knude i brystet og gik til lægen. Få dage efter var hun til undersøgelse og mammografi, og beskeden fra hospitalet var klar: Det er kræft. Og du skal have fjernet dit bryst, husker Vibeke. – Det var som at få en spand lort i hovedet. Men selv om min kvindelighed sidder i brysterne, var jeg ikke i tvivl; de skulle bare fjerne det hele. Jeg var jo syg. Så det skulle væk, siger hun. At få fjernet brystet har for Vibeke været det mindste. Derimod har det psykiske fyldt rigtig meget.

48

helse / oktober 2018

– Hvad nu hvis jeg dør? Hvad med mine børn? Og min mand, siger Vibeke. På et tidspunkt tog Vibeke en beslutning: – Jeg forestiller mig, jeg har en stor kommode med skuffer med tanker inde i mit hoved. På den måde kan jeg beslutte, hvilke skuffer jeg vil lukke. Den skuffe med tanker om død og begravelse og den slags har jeg lukket for altid. Ellers kan jeg ikke leve, siger hun. I den proces har veninderne fra genoptræningsholdet været en kæmpe støtte. – Vi er en gruppe piger, der går på det samme genoptræningshold, og vi kommer stort set alle sammen fire gange om ugen. Og vi er vitterligt blevet veninder, selv om vi kun har kendt hinanden i et halvt år. Men den her slags svære ting, som vi alle sammen har været igennem gør, at man lynhurtigt bliver meget tætte. Vi har grinet og grædt sammen. Og man taler jo om ting, man ikke kan tale om med andre, der ikke har prøvet at have en livstruende sygdom.

Og man taler jo om ting, man ikke kan tale om med andre, der ikke har prøvet at have en livstruende sygdom. Vibeke Thorup

En anden stor støtte for Vibeke har været hendes familie. – Min mand har været helt outstanding. Jeg tror, han har været bange, men han har hele tiden troet på, at jeg ville blive rask og har opmuntret mig. Han har været med til alle mine samtaler, og vores fem børn har også været der og bakket mig op i hele forløbet. Vibeke er utrolig taknemmelig over både behandling og det genoptræningsforløb, hun er blevet tilbudt, og ét


helse: sundhed.dk

+ Fokus på rehabilitering efter brystkræft

Vibeke Thorup, Bettina Schmidt og Annette Worsøe Bjerrum har gået til genoptræning sammen efter kemoterapi. Her er de fotograferet i Fælledparken, hvor de deltager i et motionsløb.

Vibekes historie er én blandt flere i et nyt tema på sundhed.dk, der sætter fokus på rehabilitering efter brystkræft. I temaet kan du finde videoer, der viser, hvordan du træner kroppen efter fjernelse af bryst og efter kemoterapi. Du kan finde yoga- og afspændingsvideoer, kvinders erfaringer og spørgsmål og svar om brystkræft. Du finder temaet under fanen rehabilitering på www.sundhed.dk.

af hendes råd til andre, der får brystkræft, er at tage imod tilbud om genoptræning. – Det har betydet alt for mig at komme ud og møde andre, der har været igennem det samme som mig. Så da kemoen satte sig i mine ben, købte jeg en el-cykel, så jeg kunne komme afsted til træning alligevel, ­siger hun.

Vibeke har blandt andet trænet hos Krop & Kræft, som er et behandlingstilbud, der tilbydes til patienter i kemoterapi på hospitaler mange steder i landet. – Vi var 13 på holdet fra begyndelsen. Nu er én desværre død. Det har været rigtig hårdt at opleve. Men jeg er færdigbehandlet nu, og jeg føler mig rask. Så jeg tror på livet.

Her finder du gode råd til genoptræning, inspiration i andres historier og korte videoer med genoptrænings-, yoga- og afspændingsøvelser.

helse / oktober 2018

49


helse: nyt

Kræs for dit velbefindende

Jette Warrer Knudsen Redaktør

Nogle gange er det enkle midler, der skal til, for at vores hverdage bliver bedre. Her får du igen lidt inspiration til relevant hverdagshjælp.

Hold øje med dit blodtryk - uden at gå til lægen

Jette@mediegruppen.net

efaler ««

«

sundhed

nb

krop &

Helse a ««

Blandt de forskellige sundhedsproblemer, der plager moderne mennesker, er problemer med forhøjet blodtryk blandt de mest udbredte. Højt blodtryk er tæt forbundet med hjerte-karsygdomme og derfor vigtigt at forebygge. Med Easy Rapid blodtryksapparatet kan du selv i fred og ro holde øje med dit blodtryk, uden stress – som et lægebesøg kan udløse. Vejl. pris: Kr. 499,-

«

Forhandles hos Matas, www.medicwiotech.dk, ring evt. på tlf.: 4611 6669.

+

Movizin - nu også med cannabis Der har længe været fokus på egenskaberne ved cannabis, og den politiske diskussion herom har delt vandene. Mange har følt sig nødsaget til at anskaffe cannabis illegalt. Nye regler betyder imidlertid, at stoffet nu kan sælges lovligt, når visse kriterier er opfyldt. Derfor kan du nu få Movizin med virkestoffer til leddene, hvor der også er tilført cannabis. Mere info: www.wellvita.dk eller på tlf.: 8230 3040.

Tabletter til AMD-ramte direkte i postkassen - portofrit Ophtamin 20 til behandling af AMD leveres i en smart flad pakning, som ved helt op til 360 tabletter kan gå direkte i postkassen. Ophtamin 20 er på Værn om Synets liste over anbefalede produkter med en dosis på 4 tabletter pr. dag – Pris: 4 kr. pr. dag. Ophtamin 20 kan købes på apoteket eller på: www.eyecare.dk eller ring på tlf.: 8698 6540.

50

helse / oktober 2018

STYRKET UDGAVE AF OMNIVITAL Omnivital er kommet i en ny og videreudviklet version. Produktet er fortsat en kombination af adaptogener (naturlige stoffer, der har en normaliserende og balancerende effekt på kroppens funktioner). Ginseng er dog undladt og erstattet af astragalus. Indeholder også russisk rod, schisandra og rosenrod. Fås hos Helsam, helsekostforretninger, webshops og udvalgte Matas butikker samt apoteker. Mere info på tlf.: 9725 2015. www.biosym.dk


Dine fødder arbejder

hårdt hele livet. Giver du dem det, de fortjener ? Find dig ikke i fodsmerter, find en fodterapeut.

Hos landets statsautoriserede fodterapeuter får du med garanti en professionel behandling af dine fødder. Under behandlingen får du gode råd til, hvordan du kan holde dine fødder sunde hele livet. Du kan finde en fodterapeut nær dig på altomfoden.dk, hvor du også kan læse mere om fødder og fodsygdomme. Du kan også finde os på Facebook/danskefodterapeuter.


helse: fokus

Fokus p å

fødder

Kom på god fod med dine fødder Ligtorne, sår, nedgroede negle og smerter i svangen. Der findes et væld af udfordringer for vores fødders sundhed. Alligevel får de fleste fødder ikke megen opmærksomhed. Men der er god grund til at holde et vågent øje med dem, der skal bære dig livet igennem. Dine fødder kan nemlig sladre om andre sygdomme i kroppen og give dig et fingerpeg om din generelle sundhedstilstand. Én af dem, som har stort fokus på sine fødder, er 30-årige Mette Tibergaard fra Aarhus. Hun har diabetes 1 og regner sine fødder blandt kroppens vigtigste lemmer.

F

Af: Mette Buch Jensen / Foto: Privat, Scanpix/iris

ødderne gør afsindigt ondt og er helt blodsprængte. Mette Tibergaard er på ferie i USA og har gået rigtig meget. Men nu smerter fødderne, og de er fulde af blodsprængninger. Mette Tibergaard kontakter straks sin fodterapeut hjemme i Danmark, de taler sammen over telefonen, og hun sender fodterapeuten fotos af sine fødder.

52

helse / oktober 2018

– Jeg skulle først og fremmest have afklaret, om det her så normalt ud, eller om der var noget helt galt med mine fødder. Min fodterapeut svarede meget hurtigt og kunne berolige mig med, at det ikke så kritisk ud. Hun gav mig konkrete, lavpraktiske anvisninger, så jeg ikke var i tvivl om, hvad jeg skulle gøre. Jeg holdt ekstra pauser, kontrollerede jævnligt, om der var sår på fødderne og smurte


helse: fokus

fødderne godt ind. Det hjalp alt sammen, og jeg fik styr på blodsprængningerne, fortæller Mette Tibergaard. Som sukkersygepatient er det vigtigt at være ekstra opmærksom på sine fødder. En af komplikationerne ved diabetes kan være nedsat følesans i fødderne. Det betyder, at man ikke kan mærke, hvis skoene strammer eller trykker, så der opstår et sår. Hos mange diabetikere har sår svært ved at hele, og der kan gå infektion i såret. Det kan i værste fald betyde amputation af tæer eller dele af foden. Derfor er det afgørende at undgå at få sår på fødderne, og hvis uheldet er ude, så sørge for at give sårene optimale betingelser for at hele. Diabetikere er ikke de eneste, som skal have særligt fokus på fødderne, også mange andre patientgrupper kan med fordel kigge nedad.

Fødderne sladrer Kræft, gigt og åreforkalkning. Måske ikke sygdomme, der umiddelbart får netop fødderne til at stå forrest i bevidstheden. Men patienter med de lidelser kan have god gavn af en skærpet opmærksom på deres fødder. Det fortæller Pia Bondorph, som er fodterapeut og fagkonsulent hos Danske Fodterapeuter.

Købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt på apoteket.

– Som fodterapeuter kan vi gøre en stor forskel for patienter med diabetes, men også for patienter med åreforkalkning, for cancerpatienter og for patienter med forskellige former for gigt. Både slidgigt, leddegigt og psoriasisgigt. For patienter med åreforkalkning kan problematikken være sår, der ikke heler. For alle patientgrupper gælder det, at fødderne skal fungere, og vi kan hjælpe med at højne funktionaliteten i fødderne og afhjælpe smerter. Vi oplever også, at fødderne kan ”sladre” om sygdomme, som man måske ellers ikke var opmærksom på. Det kan for eksempel være skjult leddegigt, en deformitet i fødderne, som kan indikere, at man er hypermobil eller har manglende puls i foden, som kan tyde på, at man har åreforkalkning. Pia Bondorph understreger, at fodterapeuter ikke selv diagnosticerer patienter, men henviser dem til andre faggrupper, hvis problemer med fødderne indikerer, at der er god grund til at blive undersøgt nærmere.

Som at gå på vat Mette Tibergaard fik konstateret

+ Gratis tjek En gang om året på ”Fodens Dag” tilbyder de statsautoriserede fodterapeuter i Danmark et gratis tjek af dine fødder. I år var ”Fodens Dag” den 20. september, hvor der blev sat fokus på den danske fodsundhed ved en lang række arrangementer overalt i landet. Det er blandt andet vigtigt at tjekke, om der er puls, om neglene er sunde, og om fødderne er varme, fordi det vidner om en god blodgennemstrømning. Kilde: Danske Fodterapeuter

Vi oplever også, at fødderne kan ”sladre” om sygdomme, som man måske ellers ikke var opmærksom på. Pia Bondorph, fodterapeut

www.naturenergi.dk

helse / oktober 2018

53


helse: fokus

gode råd 1 Jeg tager det dybt alvorligt. Fødderne skal bære mig livet igennem, dem kan jeg ikke undvære Mette Tibergaard

diabetes 1, da hun var 13 år. Siden teenageårene har hendes største frygt været at blive ramt af neuropati; en betændelsestilstand i nervebanerne, som giver føleforstyrrelser i fødderne og blandt andet kan gøre dem følelsesløse. Neuropati er en velkendt følgesygdom for diabetikere. – Jeg har læst, at det er ligesom at gå på vat. Det skulle være meget,

54

helse / oktober 2018

meget ubehageligt, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at beskytte mine fødder. Jeg har prøvet at have en stikkende, prikkende fornemmelse i fødderne, hvilket kan være tegn på neuropati. Min fodterapeut gav mig hurtigt en tid, så jeg fik det tjekket, Og heldigvis var det ikke det. Jeg har en rigtig god fodterapeut, og det giver mig en stor tryghed at vide, at jeg kan få fat på hende med kort varsel og få gode råd til, hvordan jeg skal forholde mig. Jeg har stort fokus på det forebyggende og gør mit for at være på forkant, siger Mette Tibergaard. Hun kommer hos sin fodterapeut hver tredje måned, hvor hun blandt andet får kigget grundigt på sine fødder og får dem tjekket for sår og rifter. Fodterapeuten giver gode råd omkring fodtøj, beskærer den hårde hud på fødderne og fugter dem med specialcreme. En

Sørg for at gå i fodtøj, der passer til din fod.

2 Brug en god creme til fødderne – og find den rigtige til netop dig.

3 Pas godt på neglene og klip dem ikke ned i siderne.

4 Brug strømper lavet af et materiale, som fødderne kan ånde i. Især uldstrømper er gode.

5 Lav øvelser med fødderne, så du styrker fodens forskellige muskelgrupper. Kilde: Pia Bondorph, Danske Fodterapeuter


helse: fokus gang om året får Mette Tibergaard lavet en fodstatus. Her undersøges både led og puls, ligesom også følesansen i fødderne testes, blandt andet føddernes reaktion på varme og kulde. – Jeg tager det dybt alvorligt. Fødderne skal bære mig livet igennem, dem kan jeg ikke undvære, siger Mette Tibergaard.

Mere fokus på fødderne Måske er fødderne ved at ændre status. Hos Danske Fodterapeuter oplever Pia Bondorph en positiv udvikling med meget mere fokus på fødderne. – Vi skal kunne bevæge os rundt gennem livet. Hele livet. Det kræver sunde fødder uden smerter. Jeg oplever, at børn, deres forældre og også ældre mennesker er blevet langt mere opmærksomme på deres fødders til-

stand. Hvis børn går skævt, så er forældrene blevet langt bedre til at søge hjælp. Mange er gode til at reagere på smerter og sørger for at få lavet indlæg og i det hele taget opsøge professionel hjælp, siger Pia Bon­dorph. Også Mette Tibergaard vil fastholde sit fokus på fødderne. – Jeg bliver ved med at komme fast hos min fodterapeut. Det er der slet ingen tvivl om. Det gælder min egen sikkerhed og hele min fremtid. Fødderne og jeg: Vi skal følges ad resten af livet, og vi skal have det godt sammen. Fødderne er ekstremt vigtige for mig. De er helt på linje med et hjerte, der slår. Jeg skal passe så godt på dem, som jeg overhovedet kan, siger Mette Tibergaard.

En tredjedel oplever smerter Din fod består af 26 knogler, 32 led, omkring 20 muskler og mere end 100 ledbånd. I løbet af en måned oplever næsten en tredjedel af danskerne smerter og andre problemer med deres fødder. Kilde: Danske Fodterapeuter

Vi hjælper folk

smerter i rygsøjlen

lændesmerter

+

SPORT

- med at være i bevægelse!

Formthotics har lavet indlæg til sko i mere end 30 år, og hjulpet mange folk af med ømhed og smerter i både fod, knæ, akillessene,

hoftemerter

lår, hofte og ryg. HIKE

indadrotation af låret

knæsmerter skinnebenssmerter

Formthotics indlæg gør det muligt at lave en fuldstændig personlig og individuel anatomisk støtte til dine fødder. Formthotics indlæg giver bedre balance, øget komfort, højere yde-

EVERYDAY

evne og er med til at forebygge skader.

indadrotation af benet

smerter i akillessene ømme fødder hælsmerter

Smerter i kroppen kan stamme fra fejlstilling i fødderne!

sports pharma as I tel 7584 0533 I sportspharma.dk

helse / oktober 2018

55


helse: fokus

Fokus p å

fødder

LEV LIVET PÅ KANTEN Vores fødder bliver i nutidens asfalterede verden ikke længere brugt som de er beregnet til. Find de naturlige bevægelser frem igen, og få mere velfungerende fødder – og færre skader.

F

Af: Thomas Pretsch, fysioterapeut, www.BetterMoveFys.dk / Foto: Scanpix/Iris og Thomas Pretsch

orestil dig en skovbund i en naturskov. Fuld af små hvælvinger og huller, stigninger og fald. Grene og blade, rødder og sten. I tidernes morgen gik vi mennesker sjældent på fladt underlag – og det gav en naturlig variation i den måde, vi brugte kroppen på. Miljø og omgivelser påvirker vores kroppe. I dag går vi på flade fortove, stier og gulve; ja, selv når vi dyrker idræt, foregår det som regel på jævnt underlag. Desuden har vi pakket vores fødder ind i sko, der som oftest begrænser tæernes, fodens og

56

helse / oktober 2018

anklens naturlige bevægelser og påvirker biomekanikken i hele kroppen.

Flade underlag giver stive ankler Hvis ikke vi havde ændret på naturen, ville vi stadig gå op og ned ad skråninger, på ujævnt underlag og over store og små sten og trærødder. Prøv at forstille dig alle de stillinger, foden skal indtage for at tilpasse sig til en sådan variation. Vores “moderne” ankler og fødder mangler den stimulering. Der er simpelthen en masse vinkler og stillinger, de aldrig kommer i. Vores kroppe bliver præget af det flade under-

lag og den manglende bevægelse: Bevægeligheden i anklen og foden mindskes gradvist, for der er ikke behov for at holde ubrugt bevægelighed ved lige. Kroppen tilpasser sig det flade underlag – og det er i og for sig fint nok. Indtil den dag du træder forkert på kantstenen, eller under sport lander på en modstanders fod og vrikker om på anklen. Når anklen ikke er vant til at være i yderstilling, vil risikoen for en skade være større. Hvis du havde været vant til at være i denne position, ville din hjerne have dannet et billede (’body-


helse: fokus

+ Natural movement – øvelser for dine ankler

• stå på indersiden af foden • stå på ydersiden af foden • stå på tæer • stå på hæle

• gå på indersiden af foden • gå på ydersiden af foden • gå på tæer • gå på hæle

Øvelserne træner din evne til at bære vægt i leddenes yderstillinger, og giver hjernen besked om at dine led kan bevæge sig og kontrolleres i yderstilling. Når du har vænnet dig til de første øvelser, er det tid til at tage skridtet videre mod at gøre dine ankler til “flydende stål”, som kan modstå livets udfordringer:

Det er meget simple øvelser, men de har stor effekt. Inddrag dem, når du varmer op til din idræt, når du børster tænder, eller mens du venter i kø i ­supermarkedet.

Livet er for kort til

KNYSTER Oplever du smerter og ømhed i dine fødder pga. knyster, vil det oftest være til stor gene for dig i en aktiv hverdag. Få vurdering for behandling hos vores fodkirurg. FØR OPERATION

Du kan finde videoer af ovennævnte øvelser på youtube.com (søg på ‘pretsch foot & ankel’)

6 UGER EFTER OPERATION

Øvelserne er ment til at simulere bevægelse, som ville forekomme i naturen og i varieret terræn. Øvelser kan ses som en moderne opfindelse for at kompensere for, at vi ikke lever, som homo sapiens er designet til. Så du kan vælge at lave øvelserne, eller du kan gå en tur ’offroad’ og få den samme varierede alsidige belastning af ankel og fod, samtidig med at du nyder naturen.

map’) af bevægelsen, og dermed ville dit nervesystem være klar til at aktivere de rette muskler i yderstillingerne. Muskler, sener og ledbånd ville være stærkere, og knoglerne vant til belastning i en hvilken som helst vinkel. Det er egentligt ret simpelt – og det er øvelserne, der kan genfinde dine anklers naturlige funktion, også.

Du er altid velkommen til at ringe og høre om dine muligheder for behandling på Privathospitalet Mølholm.

Fod -og ankelklinikken  87 20 30 41  team37@molholm.dk

www.molholm.dk

helse / oktober 2018

57


helse: fokus xxxxxx

GIV DINE FØDDER LIDT KÆRLIG OPMÆRKSOMHED!

Fokus p å

fødder

Pleje, luft, massage, gode sko. Der er mange måder at forkæle sine fødder på. Af: Marianne Nørup, fysioterapeut / Foto: Scanpix/Iris

CREME OG MASSAGE Smør fødderne med en god fugtighedscreme uden parfume. Så kan du samtidig massere dem (hvis du altså ikke kan få andre til det!) Massage er godt for fodens bevægelighed, blodcirkulation, hud, sanser – og så synes de fleste af os jo, at det er vidunderligt!

​FODBAD Et fodbad er afslappende og blødgørende, men det kan udtørre huden. Hold det kort, højst 5-10 minutter. Vandet bør være lunkent. Dyre plejemidler er ikke nødvendige – drys evt. en-to spise­skefulde salt i vandet. Har du tynd og sart hud, bør du helt undgå sæbebade. Brug en blød neglebørste, og gnub fødderne og især neglene for at fjerne tør hud og døde hudrester. Fodsålerne bør ikke files. Det river huden op og provokerer den. Få hjælp hos en statsautoriseret fodterapeut, hvis du har ligtorne, meget hård hud, eller hvis huden på anden vis giver problemer. Tør fødderne med et blødt frottéhåndklæde. Kom godt ind mellem tæerne for at undgå fodsvamp.

58

helse / oktober 2018

OBS

Kom aldrig creme mellem tæerne. Her er fugtigheden altid stor nok.

SKO OG STRØMPER Skift sokker dagligt, og brug ­gerne strømper af naturmaterialer, som er bedst til at opsuge fugt. Svampesporer dræbes først ved 60 grader, så vask dine strømper og sokker sammen med undertøjet. Hård hud på fødderne kan være et tegn på, at dine sko trykker, eller at du belaster foden uhensigtsmæssigt. Tjek dine sko og få evt. tjekket dine fødder og din måde at stå og gå på hos din fysioterapeut. Giv fødderne luft og frihed så ofte du kan. Vælg gode sko, når du er nødt til at gå med sko. Du kan finde gode råd til valg af sko på krop-fysik.dk.

MOTION Motionér og bevæg dine fødder og tæer.

Sådan klipper du dine negle korrekt Klip tåneglene LIGE OVER! Det råd er vi vokset op med, men det er faktisk ikke helt korrekt, fremgår det af Foreningen for Fodsundhed’s medlemsblad Fodnoter. Eller rettere: Budskabet er blevet ­taget så bogstaveligt at mange næsten har klippet deres negle efter en lineal. Med det resultat, at neglene får meget skarpe hjørner, som laver huller i både sokker og i huden på tæerne ved siden af. Gør i stedet sådan: Klip neglen ved at følge den bløde ­runding af tæernes forkant. Brug en lille neglefil til at runde de to skarpe hjørner på neglen. Klip aldrig neglene ned i siderne, neglesiden bør rage en halv eller hel millimeter frem, for at forebygge nedgroede, smertende negle.


helse: xxxxxx

StadaNordic

Flexitol kan købes pü udvalgte apoteker, www.webapoteket.dk, www.apotekeren.dk, www.apopro.dk, www.dinapoteker.dk, www.apoteket-online.dk samt www.mitliv.dk helse / oktober 2018

59


helse: værd at vide

MANGEL PÅ B12-VITAMIN ER BLEVET UDBREDT

+

Til gengæld viser forskning, at tilskud med B12-vitamin i nogle tilfælde kan erstatte injektioner ved lægen. Det er både billigere for samfundet og lettere for de dele af befolkningen, der er i risikogruppen.

Kort om B12-vitamin Mangel på B12-vitamin medfører sygdommen perniciøs anæmi, hvor man får svær blodmangel, skader på nerve­ systemet med føleforstyrrelser og eventuel psykisk sygdom. Man snakker om, at manglen i nogle tilfælde hos ældre ­giver såkaldt falske demenssymptomer.

Af: Malene Tonnung / Foto: Scanpix/Iris

M

indst 15 pct. af de ældre mangler  B12-vitamin i følge Patienthåndbogen. Og selvom vi sjældent ser os som et land, hvor vitaminmangel er et problem, kan netop B12-vitamin give udfordringer for bestemte grupper: ældre, vegetarer og veganere, personer med tarmsygdomme eller patienter, som indtager medicin, der hæmmer op­ tagelsen af B12 fra tarmen. Hos ældre skyldes B12-vitamin-­ mangel primært nedsat optagelse, hvorimod det for vegetarer og andre skyldes mangel på vitaminet i kosten, da animalske produkter er en stor kilde til B12-vitamin. Selve B12-vitaminet – som i f.eks. BioActive B12 – fremstilles af bakterier, så der er som udgangspunkt intet i ­vejen for, at vegetarer og veganere kan supplere kosten med et tilskud.

Tabletter virkede også ved nedsat optagelse Til gengæld har man længe brugt ­regelmæssige indsprøjtninger med en høj dosis af vitaminet som standardbehandling af den gruppe, der lider af nedsat optagelse af B12.

60

helse / oktober 2018

Men nu har både forskning og klinisk erfaring vist, at et dagligt tilskud i tabletform i mange tilfælde kan være lige så effektivt. I undersøgelser fra 1991 og igen 2003 fandt forskere ud af, at tilskud med mindst 1000 mikrogram B12 kunne give den optagelse af vitaminet, som er nødvendigt for at opretholde de stofskiftefunktioner, som B12 er så vigtig for. Også selvom tyndtarmens slimhinde ikke var intakt (og altså dermed årsag til den manglende optagelse fra kosten). Forskerne konkluderede, at 1000 ­mikrogram B12 indtaget som tabletter er en effektiv vedligeholdelsesterapi for B12-mangel uanset årsag.

Billigere end injektioner En canadisk undersøgelse har vist, at mens udgiften til B12-indsprøjtninger løb op i 25 mio. dollars over 5 år, ville en tilsvarende udgift ved at skifte ud med stærke B12-tabletter i 5 år til samme antal patienter koste 7,4 mio. dollars. Jo færre konsultationer, desto ­færre udgifter, konkluderer artiklen. Ikke alle sundhedsmyndigheder er dog lige overbevist om, at B12-tabletternes effektivitet er godt nok dokumenteret. B-12 Instituttet i Holland an-

Når man tager et bestemt B-vitamin, er det altid godt at supplere med et helt B-kompleks, da vitaminerne ­understøtter hinanden.

befaler, at man ikke tager B12-tabletter uden at få målt indholdet i blodet. Det handler i sidste ende om, hvorvidt patientens symptomer forsvinder eller ej. Der er eksempler på personer, der ikke har haft gavn af tabletbehandling. Andre har behov for en højere tabletdosering end de 1000 mikrogram. Og i nogle tilfælde har en kombination af injektioner og tabletter givet det bedste resultat. Refs. Patienthåndbogen, sundhed.dk van Walraven C, et al. Vitamin B12 injections versus oral supplements. How much money could be saved by switching from injections to pills? Can Fam Physician. 2001; 47: 79–86. Nyholm E, et al. Oral vitamin B12 can change our practice. Postgrad Med J. 2003;79(930):218–19. https://b12-institute.nl/caution-note-about-oral-supps/ Schijns W, et al. Efficacy of oral compared with intramuscular vitamin B-12 supplementation after Roux-en-Y gastric bypass: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2018;108(1):6-12.


Få dit eget Helse hjem i postkassen Modtag inspiration og viden til en sund livsstil i din egen postkasse.

Prøv 2 numre for kr. 29,inkl. porto og ekspedition.

Så er du sikret dit helt eget eksemplar af Danmarks mest læste sundhedsmagasin.

Få 2 numr e af Helse fo r kun

kr.

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542

2 9,Inkl. porto og ekspeditio nsgebyr

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende resten af 2018 og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber resten af 2018 og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

helse / oktober 2018

61


helse: klumme

re Tidlige log o k y s p f che rense ø S Lars J.

Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har Helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres syn på sundhedsvæsnet anno 2018. I oktober er det tidligere chefpsykolog Lars J. Sørensen, der er aktuel med en ny bog, Selvglad, Om menneskers livslange ægteskab med sig selv.

Synspunkt

DEN NØDVENDIGE SELVGLÆDE Selvglæde er at tro på, at du betyder noget for andre, og at andre betyder noget for dig. Men selvglæde er et skældsord, selvom det at være tilfreds med sig selv er nødvendigt for at kunne møde andre med et åbent sind. Det er noget af et paradoks. Men, hvordan bærer man sig så ad med at få et godt liv, hvor man føler sig glad i andres selskab og taknemmelig i sit eget selskab? Det gør man ved at blive Selv Glad. Hvis det ikke lykkes, risikerer man at undgå andre, fordi man føler sig truet og forkert, og man risikerer at føle sig ensom sammen med sig selv. Egentligt er det et paradoks og burde være en umulighed. For hvordan kan man være ensom sammen med sig selv – det gode selskab er jo altid lige ved hånden? Hvis man skammer sig over sig selv og sit liv, vil man med uhyggelig stor sandsynlighed altid føle sig forkert og ensom. Det er slemt nok, men endnu værre er, at man risikerer at blive

ude af stand til at tage imod den venlighed og de kærlige blikke, som andre kan have i forhold til én. Det har man jo ikke fortjent, når man føler sig forkert. Desværre bliver dette nemt en ond, nedadgroet spiral, hvor slemt bliver værre og skaber endnu mere forkerthed og isolation. Der er kun én udvej, nemlig at tro på, at det menneske findes, som godt kan lide én, og at turde tro på, at dette andet menneske er i stand til at se én med kærlige øjne. Hvis det sker, kan man også begynde at turde tro på, at vi mennesker grundlæggende er relationelle væsener, at man er god nok, og at den andens kærlige blikke ikke behøver at blive forklaret eller begrundet: Jeg er god nok som mig. At blive set er Himlen, mens det at blive set på, iagttaget og vurderet er et Helvede.

Hvis man skammer sig over sig selv og sit liv, vil man med uhyggelig stor sandsynlighed altid føle sig forkert og ensom.

62

helse / oktober 2018


helse:helse: konkurrence xxxxxx

VIND

Vind Anodyne trøjer

Er du plaget af nakke- og rygsmerter, så kan en holdningskorrigerende trøje fra Anodyne være med til at hjælpe. Vi udlodder 2 stk. valgfri Posture Shirts (mænd, kvinder, m/lynlås, u/lynlås) i valgfri farve.

Anodyne er Europas førende producent og distributør af ­medicinsk godkendt holdningskorrigerende tøj, som kan ­medvirke til lindring af smerter og spændinger. Produkterne hjælper brugeren med at opretholde en rank kropsholdning i hverdagen og bruges forebyggende såvel som under rehabilitering, som et supplement til træning og terapi. Anodyne har eksisteret siden 2014 og sælger i dag produkter i mere end 17 lande. Produkterne forhandles primært gennem webshoppen, men også via eksempelvis apoteker, fysioterapeutiske klinikker og privathospitaler. Mere info: www.anodyne.dk

Sådan deltager du: Det eneste, du skal gøre for at deltage, er at sende os de rigtige svar senest 25. november 2018:

Klik dig ind på www.magasinethelse.dk/konkurrence og udfyld formularen

Klip kuponen nedenfor ud, udfyld den og send til os i en lukket kuvert mærket “Konkurrence/HELSE” Skriv svaret på et postkort eller bag på en lukket kuvert og send det til os: HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle, mærk kuverten Konkurrence/HELSE.

Spørgsmål: HVAD ER ANODYNE? En romaskine Holdningskorrigerende tøj

HVOR LÆNGE HAR ANODYNE EKSISTERET?

HVOR MANGE LANDE SÆLGER ANODYNE PRODUKTER I?

Siden 1965

5

Siden 2014

Mere end 17

Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Alder:

Køn:

Mand

Kvinde

(sæt kryds)

Skriv svaret og send det på et postkort eller bag på en lukket kuvert – eller deltag i konkurrencen på www.magasinethelse.dk senest den 25. november 2018.

Helse, Horsensvej 72A, 7100 Vejle Mærk kuverten ”Konkurrence/Helse” Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.

helse helse / oktober / marts 2018 2016

63


helse: tænder

Alder ødelægger ikke tandsættet Tandsundheden er meget forskellig blandt ældre i Danmark, og man kan ikke uden videre antage, at man med alderen automatisk rammes af sygdomme i tænder og mund. Af: Elisabeth Gregersen, formand i Danske Tandplejere / Foto: Privat, Scanpix/Iris

D

er er flere faktorer, der spiller ind, når vi taler tandsundhed. Det gælder alle aldersgrupper – og altså også når vi bliver ældre. Man kan dermed heller ikke sige, at man med alderen nødvendigvis får et om­ fattende behov for tandbehandling.

Hjemmetandplejen er afgørende Uanset alder er en god hjemmetandpleje af stor betydning for sunde tænder. Dertil kommer regelmæssige besøg i tandplejen, hvor man bliver vejledt i, hvordan man bedst muligt kan pleje sit tandsæt ud fra ens individuelle behov og muligheder, herunder instruktion i tandbørstning og brug af hjælpemidler som f.eks. mellemrumsbørster. Herudover kigger tandplejeren tandsættet efter for tidlige tegn på tandsygdom, så problemerne kan forebygges og ikke udvikler sig. Flere problemstillinger i tandsættet kan forebygges ved at optimere mundhygiejnen eller ændre på nogle vaner og livsstil. Her er tandplejeren en god sparringspartner.

Livsstil spiller ind Der er flere forhold i ens livsstil, der kan påvirke tænder og mund, herunder rygning, alkohol og kost. Derudover kan forskellige sygdomsforløb samt brug af lægemidler, der giver mangel på spyt, udfordre tandsund­heden og stille sær­ lige krav til mundhygiejne og levevis.

64

helse / oktober 2018

En stor del af de danskere, som er over 65 år, har ikke fået tilbudt opsøgende forebyggende tandpleje og ­regelmæssige besøg på en tandklinik i deres skoletid. Tandbørstning med fluoridtandpasta har for mange heller ikke været en fast rutine fra første tand. Det betyder, at tandstatus hos den ældre del af befolkningen ofte er noget anderledes, end hos den unge del af befolkningen.

Infektioner i tænder og mund påvirker hele kroppn Det er forbundet med stor livskvalitet at have sine egne tænder at tygge med, men hvis tænderne ikke får den rette pleje, vil et ellers velholdt tandsæt i løbet af kort tid blive påvirket af utilstrækkelig mundhygiejne. I de seneste år har en lang række undersøgelser vist, at infektioner i tænderne influerer på det almene helbred. Bakterier fra tandkødslommerne kan sprede sig til resten af kroppen via blodbanen. Det er derfor af stor betydning for det almene helbred at rette opmærksomheden mod mundhulens sundhedstilstand.

+ Flere bevarer egne tænder Den generelle udvikling i tandsundheden i Danmark har betydet, at mange af os med rette kan forvente at bevare et funktionsdygtigt tandsæt livet igennem baseret på vores egne tænder. Tal fra 2012 viser, at en tredjedel af ældre over 75 år har en protese, mens det kun er tilfældet for 13 pct. i aldersgruppen mellem 65 og 74 år og 7 pct. i aldersgruppen mellem 55 og 64 år.

Sunde tænder og en ren mund kommer ikke af sig selv. Det kræver en målrettet indsats at passe og pleje sine egne tænder. Derfor ser man også, at flere egne bevarede tænder forøger­ ­risikoen for udvikling af sygdom, hvis den daglige mundhygiejne af en eller anden grund ikke er tilstrækkelig. Store reparationsarbejder som fyldninger, kroner, broer og ikke mindst implantater er vanskelige at holde rene og kan knække eller undermineres af slid eller dårlig mundhygiejne. Det betyder ikke, at man bare skal lade stå til. Tvært­ imod! Den daglige grundige tandbørstning og brug af mellemrumsbørster og tandtråd er her af afgørende ­betydning.


HAR DU EN LUNGESYGDOM? Du kan undgå influenza eller få et mildere sygdomsforløb, når du bliver vaccineret. Har du en lungesygdom, som fx Astma eller KOL er du særligt udsat for influenza. Også selv om du føler dig frisk i hverdagen.

ATIS GR

N

AT IO

IN

F

LU

Se mere på www.beskytdigmodinfluenza.dk

I

N

T1 . OK C E 31. D

Bliv vaccineret hos din læge eller hold øje med vaccinationstilbud i dit lokalområde.

E N Z A VA C C

MED EN TESTAMENTARISK GAVE KAN VI REDDE LIV Læger uden Grænser er altid der, hvor nøden er størst. Midt i katastrofen arbejder vores læger og sygeplejersker i døgndrift for at redde liv. Men vi kan kun hjælpe, hvis vi har penge til medicin og udstyr. Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Når vi modtager en testamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid og moralsk støtte til vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. til: ❱ Medicinsk nødhjælp ved naturkatastrofer og i flygtningelejre ❱ Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids ❱ Mad og behandling til stærkt underernærede børn

Læger uden Grænser er fritaget for arveafgift. Hvis du har besluttet dig for at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis bistand og rådgivning til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater, der på denne måde støtter Læger uden Grænser. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11 eller på vs@moltke-leth.dk. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk

Læger uden Grænser · Strandlodsvej 44, 2. · 2300 København S · Tlf. 39 77 56 00 · www.msf.dk 180x115_Arveannonce_2015.indd 1

13/01/15 12.26

helse / oktober 2018

65


helse: nyt

Lidt af hvert Her får du igen en håndfuld gode råd og ny viden, som vi håber, kan hjælpe dig i din hverdag. Jette Warrer Knudsen Redaktør Jette@mediegruppen.net

Helse

a efaler ««

«

sundhed

nb

krop &

««

STIMULERENDE TRØJE Den originale og patenterede holdningskorrigerende trøje fra Anodyne hjælper mod smerter og spændinger. Samtidig aktiverer og stimulerer trøjen dine muskler.

«

Mere info på tlf.: 5389 0017 eller www.anodyne.dk

+

UHMM

- den smager af kakao Synes du, det er svært at spise loppefrøskaller? Så kan du prøve Sylliflor med loppefrøskaller ristet i kakao og kokosolie. Kan spises som drys, rør det op i en drik eller snup en skefuld og skyl ned med vand. Fås på apoteket, i helsekostbutikker og Matas eller på www.biodanepharma.com Mere info: www.biodanepharma.com eller på tlf.: 7555 5777.

Bliv set i mørket Uanset om du er ude at løbe, gå eller cykle er det vigtigt at blive set af andre trafikanter. Det bliver du f.eks. med Hey Sport Lightflex Spray, som er refleks i sprayform, og som du sprayer direkte på dit tøj. Kan også bruges på skoletasker, hundesnore, cykler, barnevogn , mm. Mere info: www.sportspharma.dk eller på tl.f: 7584 0533.

VIRKNINGSFULD MUSLINGEOLIE I århundreder har de indfødte på New Zealand (maorierne) spist den grønlæbede musling, som de var overbevist om, var årsag til, at de sjældent fik gigt og andre skavanker. Men muslingerne skulle være helt friske for at have virkning. Derfor blev der i 1986 udviklet en avanceret og patenteret fremstillingsproces, som beskytter olien mod iltning og som bevarer de aktive fedtsyrer i muslingen. Original muslingeolie fra den grønlæbede musling fra New Zealand fås hos Matas, helsekostforretninger og udvalgte apoteker. Mere info: www.novasel.dk eller på tlf.: 6323 0002.

66

helse / oktober 2018


KOSTTILSKUD

Sov godt med

TryptoNAT Medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. TryptoN*AT er tryptofan kombineret med kendte urter som baldrian, der afhjælper ved søvnproblemer, og vitaminer og mineraler, (heriblandt magnesium), der medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. Indtages med fordel inden sengetid.

Naturdrogeriet

UKT OD

ETS PR ÅR

Årets produkt 2016 Helsebranchens har kåret TryptoN*AT som årets produkt med begrundelsen: • Unik sammensætning • Fantastisk virkning • Super respons fra kunder Nomineret til Danish Beauty Award 2017 i kategorien: Årets Inner Beauty Award.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


elseri tik

e

Ar

helse: artikelserie

hed

Afhængig 

“Vi pakker de løftede pegefingre væk og møder de unge i øjenhøjde” De fleste unge i dag er i kontakt med alkohol, stoffer og gambling i større eller mindre grad i løbet af deres ungdomsliv. Selvom det for mange er relativt uproblematisk, får det for nogle (og i stigende grad flere) alvorlige konsekvenser.

D

Af: Freja Fredsted Dumont / Foto: Scanpix/Iris

erfor var ’afhængighed’ på dagsordenen til Ungdommens Folkemøde 2018. – De unge får så mange løftede pegefingre om det ene og det andet; skru ned for dit alkoholforbrug, drop smøgerne, lad være med at spille om penge osv. Og det er alt sammen i bedste mening. Men kan vi gøre no-

68

helse / oktober 2018

get for at gøre det mere aktuelt? Spørger Sarah Thiele, forebyggelseskonsulent hos Center for Ludomani. Det spørgsmål håbede Center for Ludomani, KABS Viden og Novavi i fællesskab at komme et svar nærmere på til Ungdommens Folkemøde. – I stedet for at stå og råbe fra hver vores stand gik vi nu sammen, så vi kunne sætte fo-


helse: artikelserie

kus på forskellige former for afhængighed blandt unge. Vi ville gerne høre, hvad de tænker. Og få en dialog i gang om, hvad løsningen kan være, når vi taler afhængighed i forskellige afskygninger. Med andre ord vil vi sætte ’afhængighed’ på de unges lys-tavle, siger Sarah Thiele.

Hvad mener de unge selv, løsningen er? ”Sig nej! Det er… snusfornuft”, ”Drik mindre – Oplev mere”, ”Fuld af liv”, ­”Gaming Not Gambling” Der findes et hav af kampagner derude, som har til formål at ramme de unge, når det gælder deres forhold til gambling, alkohol, tobak og stoffer. Desværre viser evalueringer, at mange kampagner oftest preller af på de unge. – På folkemødet fik de unge mulighed for at arbejde i work-shops, lytte til podcasts og oplæg og lave rollespil. Der blev arbejdet med følelser som skam, skyld og fordomme. Vi har altså fokuseret på det bagvedliggende problem uden nødvendigvis at omtale selve afhængigheden, siger Sarah Thiele. Men hvad er afhængighed? Er det, når man ryger en joint eller 20? Når man drikker sig i hegnet hver weekend? Eller hvis man gambler på alle Barcelonas fodboldkampe? Det spørgsmål har KABS Viden, Novavi og Center for Ludomani stillet de unge. De unge er også blevet opfordret til at skrive et essay om deres løsningsforslag, og et dommerpanel udvælger efterfølgende de bedste, som efterfølgende bliver publiceret i Helse.

En overset gruppe – de pårørende unge 122.000. Så mange børn og unge lever i hjem med voksne, der har et misbrug. Et problem, som også blev belyst til Ungdommens Folkemøde. Novavi Ung Revers, en del af en landsdækkende 4-årig indsats som Socialstyrelsen står bag, tilbyder behandlingstilbud til denne gruppe af børn og unge. De vil gerne sætte fokus på de store konsekvenser, det har for de unge pårørende til mennesker med misbrug. – Vi vil gerne belyse, at mange af de her unge vokser op med en følelse af på en eller anden måde at være forkert. Mange får nemlig ikke koblet sammen, at det skyldes de omgivelser, de er vokset op i, siger Lone Schantz Andersen, psykolog hos Novavi Ung Revers og fortsætter: – Vi vil gerne fortælle den udsatte unge, at det ikke er dig, der er noget galt med. Der er noget galt med de omgivelser, du er vokset op i. Så du reagerer i virkeligheden rigtig sundt og hensigtsmæssigt på noget, der var meget usundt og uhensigtsmæssigt rundt omkring dig. Samtidig er det svært at tale om sine forældres misbrug, da det ofte er skamfuldt og tabubelagt.

Vi vil gerne belyse, at mange af de her unge vokser op med en følelse af på en eller anden måde at være forkert. Mange får nemlig ikke koblet sammen, at det skyldes de omgivelser, de er vokset op i. Lone Schantz Andersen, psykolog hos Ung Revers

Alle har et ansvar Novavi Ung Revers havde med workshoppen ”Hvordan kan du være med til at bryde tabuet?” fokus på, at alle har et ansvar for at hjælpe alle børn og unge, der har brug for det. Meta Films kortfilm ”Næste Stop” blev vist på workshoppen. Filmen handler om en ung pige, der lever med en alkoholisk mor. Herefter blev der talt om filmen og lavet egne små film/billeder om, hvad der skal til for at bryde tabuet om al-

Kender du Helse’s website? Find tidligere artikler Lad dig inspirere af vores temaer. Du kan selvfølgelig fortsat finde konkurrence, krydsord og det nyeste magasin online på

magasinethelse.dk

helse / oktober 2018

69


helse: artikelserie Ludvigsen, antropolog og specialkonsulent hos KABS og KABS VIDEN.

Evolutionen er skyld i at unge eksperimenterer

koholmisbrug i familien –ud fra temaer som: Hvordan hjælper man en ven, der har det svært derhjemme? Hvilke konsekvenser kan en svær opvækst have? Og kan man gøre noget forkert, hvis man siger højt, at de drikker derhjemme?

Mønster i unges afhængigheder Unge har generelt en større risiko for at udvikle afhængighed, fordi hjernen og centralnervesystemet først er færdig-udviklet omkring 20-års alderen. Det gør det lettere for de unge at grundlægge dårlige vaner, og derfor er det vigtigt at oplyse og opmuntre til refleksioner over, hvad afhængighed er. – Vi ser en stigning af unge, der får problemer med spil. Hele 48 procent af dem der er i behandling for spilafhængighed er under 30 år – en markant forandring i forhold til fordelingen på behandlingsstederne tidligere. 75 procent af de 15.000, der frivilligt har udelukket sig fra spil via Rofus-registeret, er også unge mennesker, siger Sarah Thiele og fortsætter:

70

helse / oktober 2018

Hele 48 procent af dem der er i behandling for spilafhængighed er under 30 år Sarah Thiele

– Tallene viser, at der helt klart er behov for større fokus på afhængighed blandt de unge. Og det er ikke kun hos Center for Ludomani, at de ser en stigning af unge i behandling. Hos KABS, behandlingscenter for misbrugere, får de nemlig også flere indskrivninger af unge under 25. – Vi kan se, at de unge er under et pres, og der er mere sårbarhed og tendens til, at de bliver stressede og kede af det. Jeg tror helt sikkert, der er en sammenhæng mellem det pres og stigningen af afhængighed på den ene eller anden måde, siger Kathrine Bro

Unge har alle dage søgt grænser – og ifølge lektor og leder af Neuropsykiatrisk Laboratorium på Rigshospitalet, Gitta Wörtwein, er der en god evolutionær grund til, at teenagere er sensationssøgende. Det forklarer hun til Videnskab.dk. – De unge har en stor opdagelsestrang; det har været en vigtig overlevelsesstrategi i fortiden. De skulle væk fra stammen og finde en anden end kusinen at parre sig med. Unge udviser denne adfærd på mange områder. Rusmidler er blot én af dem, forklarer Gitta Wörtwein. Og faktisk viser et forsøg med rotter og kokain, at teenagehjerner er mere påvirkelige end voksnes hjerner. Det betyder, at teenagere har langt lettere ved at blive afhængige af rusmidler end voksne. Forskerne fra Harvard Medical School i Boston gav i et forsøg henholdsvis voksne rotter og teenage-rotter kokain. Her var det tydeligt, at teenage-rotterne havde lettest ved at blive hooked og sværest ved at komme ud af afhængigheden igen. Rotteforsøget fra USA beviser, hvad statistikkerne har vist i årevis. Jo tidligere, man eksperimenterer med rusmidler, der jo alle frigiver dopamin, desto større risiko er der for at hænge fast i et misbrug.

Nye perspektiver Samarbejdet under Ungdommens Folkemøde mellem Center for Ludomani, Novavi og KABS Viden har også åbnet op for nye måder at anskue afhængighed på ude på behandlingsstederne. Som noget nyt, skal Center for Ludomani og KABS til at indgå et samarbejde. – Vi vil gerne undersøge, hvor vores indskrevne brugere står i forhold til spil. Er der en forbindelse mellem stofbrug og spil, som vi overser i dag? På den måde åbner samarbejdet også op for nye perspektiver for vores eget system. Derfor er projektet til årets UFM


Kender du en som REceptor har prostatakræft? Den teknologiske udvikling inden for kræftbehandling har hjulpet mange kræftpatienter til at komme igennem deres sygdomsforløb. Vi tilbyder smertefri og effektiv udenlandsk behandling af prostatakræft og uden bivirkninger. Under kyndig overvågning af vort team af dygtige danske læger.

Kontakt os i dag for en uforpligtende konsultation på tlf. 88 51 00 42. Vi har afdelinger i Aalborg, Odense og København.

Receptor Oncology www.receptoroncology.dk


helse: apotekerforeningen

FORTSAT FALD I PRISEN PÅ APOTEKSMEDICIN Mens udgifterne til sygehusmedicin steg med godt otte procent i 2017, så går priserne på apoteksmedicin fortsat kun én vej – nedad. Og Danmark har i forvejen nogle af de laveste priser på kopimedicin i Europa. Af: Danmarks Apotekerforening / Foto: Scanpix/Iris

M

edicinpriserne på apoteket faldt sidste år med gennemsnitligt 5 procent. Samtidig skrumpede regionernes regning til medicintilskud på apotekerne med to procent på trods af, at apotekerne i samme periode udleverede én procent mere medicin end det foregående år. Og tendensen ser ud til at fortsætte på baggrund af en opgørelse fra Sundhedsdatatyrelsen, der viser, at både priser og tilskud i første kvartal af 2018 igen er lavere end samme periode sidste år. Dermed er apotekets medicinpriser faldet med over 40 procent de seneste ti år, og regionernes udgifter til medicintilskud på apoteket er nu cirka 1,8 milliarder kroner lavere end i 2007, selvom der udleveres 30 procent mere me-

72

helse / oktober 2018

dicin. Omvendt stiger regionens udgifter til hospitalsmedicin år efter år – i 2017 med 8 procent. Baggrunden for de faldende priser på apoteksmedicin er patentudløb og skarp priskonkurrence fra producenter af især generiske lægemidler (kopimedicin). Danmark har Europas mest frie og skarpe generiske priskonkurrence på apoteksmedicin. Der er således fri, markedsmæssig prisdannelse ved licitationer hver 14. dag. Konkurrencen understøttes af, at apotekerne 20 millioner gange om året skifter lægens dyrere ordination ud med den billigste pakning. Derfor vinder den billigste leverandør næsten hele markedet i 14 dage. Det giver Europas skarpeste konkurrence og, ifølge en international undersøgelse af

2016-priser på kopimedicin i 26 europæiske lande, de laveste priser. To tredjedele af den medicin, apotekerne udleverer, er billig kopimedicin. Hvis man ser på de enkelte medicintyper, er det største prisfald sket for lægemidler til nervesystemet, hvor priserne i gennemsnit er faldet med 8,3 procent. Nogle af de største prisfald er sket for epilepsimedicinen, Pregablin, den antipsykotiske medicin, quetiapin, den smertestillende medicin, Fentanyl og adhd-medicinen, Methylphenidat. Forbruget inden for de forskellige lægemiddelgrupper udleveret på apoteker har overordnet set været svagt stigende. Men på grund af de faldende priser har danskerne samlet set fået udleveret mere medicin for færre penge på apoteket. Dog er der enkelte grupper, der har oplevet faldende forbrug. Det største fald i forbruget er sket inden for cancermidler og kønshormoner, mens den største stigning i forbruget er sket inden for lægemidler til fordøjelse og stofskifte mv.


Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

s Danmark ste mest læ ssundhed magasin

tema

Flere lever med kræft

Stop spredning

– Hjælp kroppen ved celleforandringer

Skammer du dig? – Så går du måske glip af livet!

+

Skøn som DU er!

Søs Egelind

Grønt lys til den grønne plante!

helse

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

Småtspisende?

Få mad med krudt i!

Livmoderhalskræft:

Skuespillerinden kæmper for, at alle patienter får adgang til cannabis.

Screening er stadig sikrest

Nr. 06 2018 / Naturmidler mod slidgigt / Brems din inflammation / Guide mod gigt God tone: Ord har magt / Sved: Lidt, meget eller mere? www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk

VIDEN OM SUNDHED

Udgave 07 / august 2018

IDRÆSTSKADE: GENOPTRÆNING AF LØBERKNÆ

Stort interview med

Ritt Bjerregaard

+

Enhver bør have ret til sin egen død

Grevinde Alexandra

FOKUS PÅ HOVEDPINE

Ny medicin kan hjælpe de hårdest ramte

Motion er en god investering i fremtiden Efter grevinden trænede sig tilbage fra en diskusprolaps og voldsomme smerter, har hun holdt ryggen smertefri med sund livsstil og motion.

Overforbrug af hovedpinepiller får smerterne til at stramme grebet Helse:

nyheder

motion

PÅ DYBT VAND: Motion i svømmehallen

TEMA At leve med kræft

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

TEMA

Smerter

Du kan lære at tackle smerterne

FOKUS: PARKINSON’S SYGDOM

+

Bueskydning Mindfulness Konkurrence Styrketræning

NR.05 2018 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

helse / oktober 2018

73


helse: næste nummer

Helse har mødt Allan Olsen,

Foto: Bo Nymann, Ritzau/Scanpix

som fortæller om, hvor vigtigt, det har været for ham at tage en anden vej gennem livet.

Ost og rødvin...eller bare ost?

Skuespiller Allan Olsen kunne være død af druk allerede i sin tidlige ungdom. Men som 33-årig gav han et ultimativt løfte til sig selv og sin familie: Han ville aldrig drikke mere. Det løfte har han nu holdt i 25 år. Allan Olsen fortæller i vores store interview om, hvordan man kan samle sig selv op og begynde på en frisk.

Udkom 26. nove mer mber 2018

i november

Vores artikelserie om afhængighed fortsætter Denne gang kigger vi på danskernes kulturelle forståelse af, at hygge og alkohol hører sammen.

Helse / Udgave 10 / november 2018

Tema om hudsygdomme Nogle af de mest stigmatiserende og ødelæggende sygdomme for selvværdet er hudsygdomme. Vi kigger især på psoriasis og atopisk eksem. På nye behandlinger og kommer med gode råd til, hvordan du får en bedre hverdag trods en hudsygdom. 74

helse / oktober 2018

Fokus på multipel sklerose En af de mest gådefulde sygdomme er multipel sklerose, som især rammer unge og yngre mennesker. Forskningen viser, at det er i særlige geografiske områder, at risikoen for at få sygdommen er størst. Vi dykker nærmere ned i den nyeste forskning, behandlingsmuligheder og i, hvordan du kommer videre i livet trods den alvorlige neurologiske sygdom.


REJS MED RABAT

REJSEKODE:

Helse har indgået samarbejde med rejsespecialisten Happydays, så du får specialrabat på kør selv-ferier. Oplys rejsekoden HELSE ved bestilling – så får du automatisk rabatprisen.

HELSE

Familieferie i Nordjylland 3 dage på 3-stjernet strandhotel ved Glyngøre på Salling 3 nætter 1.599,Hotel Pinenhus HHH Pris. pr. person i familieværelse Stå op med udsigt til vandet og masser af sjove aktiviteter hele dagen. Hotel Pinenhus ligger på en af Danmarks mest idylliske pletter – lige ned til egen strand på halvøen Salling, hvor der Pris uden rejsekode 1.349,er dømt dasedage og børnelatter. Og skulle • 2 overnatninger vejret drille, kan I tæve hinanden i minigolf • 2 x morgenbuffet på hotellets 18-hullers minigolfbane, tage på • 1 flaske mousserende vin udflugt til kanonudstillingerne i Hanstholm og • 1 x 2-retters middag Klitmøllers Cold Hawaii ved Vesterhavets bru• Køkkenchefens 4-retters sen eller ty til det tropiske vandland i Jesperhus menu på andendagen Blomsterpark, der ligger kun 5 km fra herfra. • Værelse med udsigt Nyd også, at I har et helt køkkenteam til at sikre feriefreden: Både morgen- og aftensmad • Fri Wi-Fi serveres i panoramarestauranten, og når solen går ned finder I næppe mere idyllisk sted at Ankomst spise end på hotellets terrasse på første parket Valgfri t.o.m. 29.12.2018 samt til vandet. 1.1.-28.6.2019.

1.199,-

Børnerabat 1 barn 0-3 år gratis. 2 børn 4-14 år ½ pris. Ekstraseng 749,-

Hotel Pinenhus

happydays

Julemarkedet i Stralsund

Strandhotel ved Østersøkysten

4 dage på 3-stjernet hotel i Nordtyskland

3 dage på 4-stjernet hotel i Schleswig-Holstein

arcona Hotel Baltic HHHH Det flotte, 4-stjernede arcona Hotel Baltic ligger få skridt fra den gamle bydel og havnefronten i hansestaden Stralsund med udsigt til broen som fører til den idylliske ferieø Rügen. Beliggenheden bringer jer lige ind i centrum af den tyske østersøkysts legendariske stemning, hvor det maritime miljø og den friske havluft går hånd i hånd med 800 års historie – og ikke mindst helt ind på livet af en af årets mest stemningsfulde oplevelser: Stralsunds julemarked. Ankomst: Valgfri t.o.m. 20.12. og 26.27.12.2018 samt 1.1.-29.5.2019.

Bestil på

4 nætter fra 1.699,-

Pris. pr. person i dobbeltværelse

1.349,-

Pris uden rejsekode 1.499,Pristillæg 1.-31.5.2019 200,-

• • • • •

3 overnatninger 3 x morgenbuffet 2 x 2-retters middag Happy hour hver dag Rabat på entre til Ozeanum Stralsund

Børnerabat 1 barn 0-6 år gratis. 3 børn 7-12 år ½ pris.

Maritim Club Hotel Timmendorfer Strand HHHH Brusende bølger og et hav af aktivitetstilbud – på Maritim Club Hotel Timmendorfer Strand, der ligger 12 kilometer fra Travemünde og 165 kilometer syd for den danske grænse, kommer ingen til at kede sig. Omgivelserne med udsigt over Lübeckerbugten er oplagte til spadsereture langs strandpromenaden (500 m), golf under den høje himmel på Golfpark Ostsee (6 km) eller en udflugt til den historiske gamle bydel i Lübeck (20 km). Ankomst: Valgfri t.o.m. 20.12.2018 samt 2.1.-30.5.2019.

Pris. pr. person i dobbeltværelse

1.249,-

Pris uden rejsekode 1.399,-

• • • • • • •

2 overnatninger 2 x champagnebrunch 2 x 3-retters middag Stort aktivitetsprogram 50 % rabat på greenfee Børneklub (3-12 år) Værelse med balkon

Børnerabat 1 barn 0-6 år gratis. 2 børn 7-12 år ½ pris. Max 2 børn pr. værelse. Turistskat max EUR 3,- pr. person pr. døgn.

www.happydays.nu 70Åbent20hverdage 34kl.48 9-17.

Afbestilingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr kr. 99,-. Børnerabat ved 2 voksne. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

3 nætter 1.649,-

eller

REJSEKODE:

HELSE

helse / oktober 2018

Weekend & helligdage 10-14.

75

Teknisk arrangør


helse: xxxxxx

Kraftfuldt. Effektivt. Professionelt. Du opnår et optimalt resultat med NeoStratas klinikbehandlinger og den daglige hudpleje med NeoStratas produkter hjemme hos dig selv. De effektive behandlinger er skrædder syet til din huds behov. Det er enkelt, prisen er rimelig, og frem for alt er det meget effektivt.

Exuviance

Hvis du går op i hudpleje og gerne vil se resultater – så kig indenfor i en NeoStrataklinik. Du bliver lykkelig over resultatet!

NeoStratas professionelle peelingbehandling... Giver øget fyldighed og fasthed. Giver en jævnere hudtone. Minimerer rynker og fine linjer. Eksfolierer og minimerer urenheder. Normaliserer cellefornyelsen.

NeoStrata fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. Ring 33 91 91 48 for oplysninger om, hvem der er nærmest dig. www.neostrata.dk Instagram @neostratanordic | facebook.com/neostratanordic 76

helse / oktober 2018

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Helse-2018-09  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2018-09  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin