Page 46

helse: træning

Sund & fit

Marianne Nørup Fysioterapeut og redaktør for magasinet Krop+fysik marianne@mediegruppen.net

helse

Tekst og øvelser i samarbejde med Birgitte Vejlang, fysioterapeut og ejer af SundTræning, der tilbyder fysioterapi og træning i eget hjem. www.sundtraening.dk

HOLD DIG VELFUNGERENDE

Træning holder os uafhængige af andres hjælp, og giver os energi til at lave de ting, vi gerne vil – fysisk, psykisk og socialt. At kunne klare sig selv i hverdagen har en enorm betydning for vores livskvalitet. Det, at vi selv kan stå op om morgenen og komme i tøjet, købe ind, lave mad, gøre rent, gå i haven og deltage i sociale aktiviteter, er færdigheder, vi måske først værdsætter fuldt ud, når vi oplever, at vi - eller vores nærmeste - ikke længere kan det. Mange skyder skylden på dåbsattesten, når der er noget, der begynder at blive svært. Men ”ikke at kunne mere” er ikke nødvendigvis en naturlig følge af at blive ældre. Kroppen kan betragtes som en energibank, der livet igennem kan fyldes op ved hjælp af sund kost og motion, men også faktorer som nok væske, god søvn og gode sociale relationer har betydning for mængden af energi i kroppen. Jo mere energi, des nemmere er det at klare dagligdags gøremål, og jo mere energi, vi har i kroppen, des større overskud har vi til andre aktiviteter. NB: Hvis du oplever en pludselig ændring i, hvad du kan klare, er det altid en god idé at kontakte lægen for at få afklaret, om der ligger sygdom eller andet til grund for dine problemer. Uanset hvad, vil du sandsynligvis have gavn af træning.

46

helse / december 2017

SENIOR­TRÆNING Hold dig aktiv, og bevæg dig så meget, du kan i hverdagen. Få regelmæssigt pulsen op. Derudover kan disse specifikke øvelser anbefales. Lav dem så ofte du vil, men hvis du vil se fremskridt, skal du lave dem mindst to-tre gange om ugen.

1

Lårmusklerne giver energi:

Forskning har vist, at styrken i vores lårmuskler giver et godt fingerpeg om vores samlede energimængde. Du kan teste din styrke ved at lave følgende øvelse: Sæt dig midt på en almindelig spisestuestol. Kryds armene over brystet, og tæl hvor mange gange, du kan rejse og sætte dig på 30 sek. Er du 65-75 år, skal du gerne kunne klare minimum 11-12 gentagelser. Er du 75-85 år, skal du gerne kunne klare 9-10 gentagelser. Kan du ikke klare så mange gentagelser, er du i risiko for, at dagligdags gøremål kan blive svære at klare eller kan udtrætte dig unødigt, og du bør derfor træne musklerne. Du kan også bruge ovenstående test som træning af dine lårmuskler. Du skal have afstand mellem knæene, som på billedet, og holde afstanden mellem knæene, mens du rejser og sætter dig. Øvelsen kan gøres sværere ved at tage en rygsæk på med vægt i. Gentag så mange gange du kan, uden det går ud over knæene. Fx to-tre x 12 gentagelser.

Helse-10-2017  
Helse-10-2017  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin