Page 35

Derudover kan blot 2 ugers forsinkelse i behandling føre til varigt arvæv, der reducerer synet trods iværksættelse af den medicinske behandling og dermed formindske dennes effekt.

Hvad kan du selv gøre? Lær symptomerne at kende: Test dit syn én gang om ugen ved skiftevis at dække et øje med hånden. Ser du bugtede dørkarme, vinduessprosser, flagstænger eller bugtede linjer ved læsning, så søg øjenlæge for akut undersøgelse eller søg skadestue på hospital med øjenafdeling.

Du kan forebygge Våd AMD! Nyt studie påviser, at risikoen for at få AMD reduceres tæt på 3 gange ved at være fysisk aktiv en time daglig mod at være fysisk passiv. Og du bør spise rigeligt med grøntsager samt stoppe med eventuel rygning.

Forekomst af tidlig AMD

19

VOS

%

16 %

13 %

7,5 %

0-2

2-4

4-6

>7

Fysisk aktivitet, timer/uge

Hvor effektiv er den medicinske behandling? Danske resultater viser, at antallet af nyblinde er faldet med over 50%, siden behandlingen blev påbegyndt i 2007. Ikke alle har kunnet reddes, men jo før du ser symptomerne og søger øjenlæge, jo bedre chancer har du for bevarelse af synet.

Mission: Hjælpe seende til at bevare synet, så blindhed undgås

vos.dk

Telefon 33 69 11 00

helse / december 2017

35

Helse-10-2017  
Helse-10-2017  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin