Page 1

Digital tekstilprint spås 30 pct. vækst SKRAPPE REGLER FOR SKILTE

Sign & Print 2013

branchen miljø kreativitet design teknik kommunikation ledelse medier udland

OM TEMA SIG N

Vi skal lære at købe dansk

Adm. direktør Kim Hansen, Dahetra, ved godt, han lyder som noget fra 70'erne, men synes det er synd, at folk ikke har en holdning til spørgsmålet.

UDGIVET AF GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING

NR. 02 · Marts 2013


Strandbygaard Grafisk A/S sætter nye grænser for kunsten at fremstille tryksager

Strandbygaard Grafisk A/S har købt deres 7. Komori trykmaskine, en Lithrone G840P, med fuldautomatisk skøn-/vidertryk system. Maskinen er bl.a. udstyret med KHS-AI, Komori’s unikke system, der minimerer indretningstiden markant. Et jobskifte kan gøres på under 10 minutter, og der bruges kun 70 trykark. KHS-AI er et selvdiagnostisk system, der opsamler data fra samtlige opgaver, der produceres i maskinen. KHS-AI vil konstant opdatere databasen, så den hurtigst mulige indstilling af maskinen tilpasses den enkelte opgave. Maskinen er også udstyret med PDC-SX, et spectral-densitometer, som styrer farveprofilerne og samtidig også er et fuldautomatisk register kontrolsystem, der sikrer korrekt register på begge sider af trykarket.

Strandbygaard Grafisk A/S har med denne maskine optimeret deres produktionsudstyr og igen bevist at de driver et af Danmarks mest moderne og kreative trykkerier. Vi hos Piculell A/S, takker for handlen og ser frem til at skulle installere maskinen hos jer.

– din ekspert på tryksiden KOMORI trykmaskiner · WESTLAND valser · UNGER knive og rakelstål SIEGWERK trykfarver · ROLLIN gummiduge · VULCAN gummiduge PICU WA SH afvaskemidler · Farvekassefolier til alle maskiner MGI Digitaltrykmaskiner · IPAGSA trykplader · ABC Allied forbrugsvarer

Piculell AS

Industrikrogen 1

DK-2635 Ishøj

T +45 4371 0330

F +45 4371 0308

piculell@piculell.dk

www.piculell.dk


LEDER tekst: LARS BRAM, ADM. DIREKTØR I GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING foto: SKOVDAL & SKOVDAL

Grænseløst Offset og digitaltryk er næsten altid papirbaseret, men når vi taler om sign eller storformat, udvider mulighederne for kommunikation sig voldsomt. Her møder vi medier, materialer og teknikker, der sprænger alle rammer og åbner for stadig mere kreative løsninger. Og godt det samme, for kunderne efterspørger dem, lyder meldingen inde i bladet fra K.T. DamgaardJensen. Her eksperimenteres der bl.a. med løsninger, som kombinerer konturskåret pap og diodelys. Et andet område er flatbedprinting, hvor døre, fliser, laptopcomputere og endda klipklapper kan forsynes med motiver og budskaber. I England ser vi de første eksempler på virksomheder, der tilbyder, hvad man ligefrem kan kalde for web-to-door-print. Det fortæller vi også mere om i bladet. Og så er der tekstiltryk, hvor vi åbenbart kun har set toppen af isbjerget. Det amerikanske konsulenthus, InfoTrends, vurderer i hvert fald, at markedet for digitalt printet tekstil vil vokse med over 30 pct. frem til 2016. Vi ved allerede nu, at denne teknik breder sig til stadig nye markeder. Den har således fået en god fod indenfor i modeverdenen, hvor modehuse bruger teknikken til digitale prototyper af deres modeller. Web-to-print-tankegangen findes også her. Den amerikanske virksomhed Spoonflower giver via internettet brugerne mulighed for at designe og printe egne tekstiler. Og det er blevet en succes, fortæller en af initiativtagerne inde i bladet. Pilen peger altså i retning af en rivende udvikling på alt, hvad der omfatter sign. GA følger den tæt og har skærpet fokus på området. Vi har udviklet særlige medlemstilbud rettet mod denne type virksomhed, vi har oprettet et særligt hjørne af vores website under navnet www.ga.dk/sign, og vi har et særligt sign-nyhedsbrev i støbeskeen. Og om cirka en måned kan vi mødes på Sign & Print i Horsens den 24. og 25. april, hvor GA har en stand.

Digital tekstilprint spås 30 pct. vækst Skrappe regler for Skilte

sign & Print 2013

branchen miljø kreativitet design teknik kommunikation ledelse medier udland

Korrektur Assistent Marie Raun Knudsen

Forsidefoto Hyldager Fotografi

Redaktion og ekspedition Grafisk Arbejdsgiverforening Helgavej 26, 5230 Odense M T. 63 12 70 00, F. 63 12 70 80 www.ga.dk, ga@ga.dk

Annoncer Preben Jensen T. 31 64 13 14, pj@agi.dk

Papir Til dette nummer er papiret sponseret af Igepa.

Design og produktion Mediegruppen as

Indhold: 115 gram MaxiSilk

Tryk AKA-PRINT A/S

Omslag: 250 gram MaxiSilk

Redaktion Adm. direktør Lars Bram (ansvarshavende) Redaktør Anne Birkelund Redaktionssekretær Søren Knudsen Teknisk redaktør Maria Sterndorff

Adm. direktør Kim Hansen, Dahetra, ved godt, han lyder som noget fra 70'erne, men synes det er synd, at folk ikke har en holdning til spørgsmålet.

Udgivet af grafisk arbejdsgiverforening

LARS BRAM, ADM. DIREKTØR I GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING

Udgiver Grafisk Arbejdsgiverforening

om Tema sign

Vi skal lære at købe dansk

” Inden for digitalt tekstiltryk har vi åbenbart kun set toppen af isbjerget”

nr. 02 · Marts 2013

Tidligere D og AGI

23. årgang ISSN 2245-6694 Aftryk er en sammenlægning af De Grafiske Fag og AGI. Samlet oplag: 5.100 stk. Nytilmeldt FMK oplagskontrol med ny titel. Medlem af Danske Specialmedier og Eurographic Press

Skriftbrug Stag Helvetica

g e Grafiske Fa marts 2013 aftryk 3


INDHOLD ARTIKLER

20 Den kæmpende fynbo

Konkurrencen er skarp på tekstilprint, men Dahetra vokser.

24 Storformat og den nære fremtid

FESPA-undersøgelse giver et bud på virksomhedernes forventinger.

30 Fra jord til bord

80 pct. af produkterne er skabt fra bunden.

38 Det sociale netværk er vores rygrad

Spoonflower har digitalt printet tekstil og sociale medier som hovedingredienser.

42 Flatbed uden grænser En dør kan fx snildt sendes igennem.

:

TEMA SIGN

46 Ud af boksen

Rundtur i sign-land s. 20-47

Dette nummer er spækket med artikler og reportager fra signuniverset. For som det fremgår af billederne i denne indholdsfortegnelse, spænder området særdeles vidt, og derfor tager vi denne gang både det redaktionelle og tekniske tema i brug for at komme helt ud i hjørnerne.

FESPA Global Summit i London var mødestedet for industriens ledere.

54 Kom til Horsens - min ven

I dagene den 24. og 25. april samles det grafiske folk til Sign & Print 2013.

60 Skurken, der blev duks

APP blev udråbt som skurk af Greenpeace, men i dag bliver de fremhævet som det gode eksempel.

64 Tryksagskampagnen klar til slutspurt

Det sidste år af kampagnen bliver med nye direct mails, øget tilstedeværelse på sociale medier, inspirationsmøder og meget andet.

s. 26

s. 38

FASTE RUBRIKKER

06 Kort nyt 14 Matri·x 16 Kommunikation & ledelse 18 Tekniknyt 52 Nyt fra udland 66 Miljø 74 Nyt om navne

s. 30 4 aftryk marts 2013

s. 60


AGFA GRAPHICS

The Gateway to the future of print :Anapurna M2050 UV-printer – Top quality for indoor and outdoor applications :ANAPURNA M2050 HIGH-SPEED 2X3 METER UV CURABLE INKJET PRINTER INCLUDING WHITE

FOTOBA XLD 170 FULLY AUTOMATIC X/Y CUTTING MACHINE

EVOLUTION FULDAUTOMATISK ØJEMASKINE

Agfa Graphics :Anapurna M2050 Agfas top sælgende UV printer, takket være en unik kombination af pris og ydelse. UV printeren der kombinerer fotokvalitet, med stor produktionsfleksibilitet og høj hastighed. :Anapurna M2050 dækker formater op til 2 X 3 meter ydermere er printeren som standard udstyret med den fleksible rulle til rulle funktion. FOTOBA XLD 170 er den mest fleksible af alle skæremaskiner. Designet til at arbejde med både ruller og ark, og er den perfekte løsning til at trimme alle fleksible materialer op til 170 cm bredde.

PlastGrommet PE-plastøjer. Øjerne er produceret af plast, hvorfor der ikke opstår rust, og der er ikke behov for at affaldssortere. Monteres nemt og hurtigt, enten manuelt, semi- eller fuldautomatisk via PlastGrommets monteringsmaskiner.

Agfa Graphics Birkerød Kongevej 150B, DK-3460 Birkerød Telefon +45 4326 6766 www.agfagraphics.com

Besøg Agfa og PMH Systems på stand C:020-050 på Print og Sign, og oplev hvordan :Anapurna M2050 kører fuld produktion, samt hvordan vi med Agfa produktionssystem :Apogee Suite, let kombinerer din webshop, med dit digitale workflow og din digitale print produktion.

SKILTE – PRINT I SMÅ OG STORE FORMATER

&

Stay Ahead. With Agfa Graphics.

PMH Systems ApS Harhoffs Allé 43, DK-4100 Ringsted Telefon +45 5767 2023 www.pmhsys.com


KORT NYT

UDDANNELSE:

TEKNOLOGIUDVIKLING:

ADRESSEÆNDRING:

Uddannelsesministeriet har givet Danmarks Medie- og Journalisthøjskole grønt lys til at udbyde en række kurser i bl.a. forretningsforståelse, projektledelse, layout, kreativ proces, personalejura, fotografi og markedsføring. Kurserne er på videregående voksenuddannelsesniveau, og det åbner op for nye kompetencer til lavtuddannede.

Ricohs opdaterede digitale trykmaskiner Pro C901 og Pro C901S Graphics Arts + omfatter bl.a. de nye EFI E42- eller E82printservere. Nye funktioner som HyperRIP og Xobjects gør det muligt at sende job til udskrivning hurtigere og få mere fra hånden. Produktiviteten er ifølge Ricoh øget med mere end 20 pct.

I maj flytter Antalis administration og salg fra Stamholmen i Hvidovre til en ny adresse på Carl Jakobsens Vej 16 i Valby. Desuden flytter virksomheden i løbet af sommeren 2013 sine lagre fra adresserne på Graham Bells Vej i Aarhus og Stamholmen i Hvidovre til et nyt lager på Nydamsvej 2 i Hørning tæt på Aarhus.

MEDIEHØJSKOLEN UDVIDER

RICOH OPDATERER ARK-FLAGSKIBE

ANTALIS SAMLER AKTIVITETERNE

#2 | 2012 www.ms.dk

Rio+20: En fiasko, vi skal bruge til noget!

s.1

Søs Fenger i ny MS-kalender

– Jeg tænker på dem hver dag Kirsten kom Bag om Bistanden i Mozambique

#1 | 2012

Snart kan gæster hos McDonald’s også bruge deres mobiltelefon til at skanne QR-koder på fastfoodkædens emballager og kopper, så de får mere at vide om næringsindholdet i burgere og cola. Foto: McDonald’s.

QR-koder på fastfood McDonald's i USA er på vej med et nyt emballagedesign, hvor man anvender QR-koder på alle kopper og takeaway-poser. Koderne linker fakta om burgerkæden og gør næringsindholdet let tilgængeligt via mobilen.

59 6 aftryk marts 2013

Antal reklamebureauer, der gik konkurs i 2012. Kilde: Experian.

På Kulturstyrelsens hjemmeside findes en liste over modtagere af bladstøtten i 2013. En af dem er actionmagazine udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke.

Nye muligheder i mediestøtten Bladpuljen fortsætter. Regeringen havde ellers lagt op til at nedlægge den, men den fortsætter i en ny form og bliver nedsat over en treårig periode til 20 mio. kr. Samtidig er der nu mulighed for, at fagblade kan søge støtte som "dagbladslignende publikationer", fordi kravet om udgivelsesfrekvens sænkes til ti gange om året. Der er dog krav til ejerstrukturen, for reglerne udelukker medier, der er mere end to tredjedele ejet af fag-, arbejdsgiver- og brancheorganisationer. Her skal ejerforholdene altså ændres, hvis man vil have støtte. Og endelig skal de generelle kriterier for mediestøtten være på plads: Redaktionen skal tælle tre årsværk, halvdelen af stoffet skal være redaktionelt stof, og halvdelen af det redaktionelle stof skal behandle politiske og samfundsrelevante emner.


VI ER RØDE VI ER HVIDE DE DANSKE ARBEJDSPLADSER MÅ

LIDE

FLERE OG FLERE DANSKE ARBEJDSPLADSER RYKKER TIL kina … vi producerer alle typer kalendere I EGET HUS I ESBJERG. derfor kan vi garantere FORNUFTIGE PRISER, dansk kvalitet OG LEVERING PÅ KORT TID.

KØB DANSK HOS GRAFISK TRYKCENTER


KORT NYT

BØGER:

UDVIDELSE:

WEB-TO-PRINT:

Den hollandske underviser og konsulent, Johan Kerver, har udarbejdet en grundbog til Photoshop CS6. Bogen er udgivet af Medit Consult og rummer en komplet gennemgang af de mange komplekse funktioner og værktøjer i suiten fra Adobe. Til bogen hører desuden adgang til et omfattende øvelsesmateriale.

Fujifilm åbner en ny produktionsenhed til storformatblæk i Broadstairs, England. Formålet er at kunne øge produktion af UV-blæk. Forberedelserne har stået på i to år og er resultatet af en investering på fire mio. euro. Fujifilm forventer at kunne øge den årlige produktion af UV-blæk med 56 pct.

Konica Minoltas web-to-printløsning Printgroove JT Web har hidtil krævet, at kunden havde egen server. Den nye hostede Printgroove JT Web GO giver nu fuld tilgang til softwaren uden brug af egen server – alt drives via Konica Minolta. Webversionen er udstyret med samme sæt af funktioner som standalone-løsningen.

NY PHOTOSHOP CS6 GRUNDBOG

FUJIFILM ØGER KAPACITET PÅ UV-BLÆK

WEB-LØSNING FRA KONICA MINOLTA

Intergraf udvider fokus Logoet er det samme, men underteksten er ny. Intergraf, den europæiske organisation for grafiske arbejdsgiverforeninger, præsenterer sig i dag som en international forening for trykt og elektronisk kommunikation. Det sker i erkendelse af, at den grafiske verden har ændret sig voldsomt især på grund af den digitale udvikling.

Fra tapas til fish and chips. I 2012 foregik FESPA i Barcelona. I år kalder London.

Største FESPA nogensinde Arrangørerne af FESPA London, der finder sted i juni måned, glæder sig over, at man allerede nu har solgt stadepladser til et messeareal, der svarer til udstillingen i 2010. Standene dækker nu ca. 30.000 m2. FESPA-arrangørerne forventer et stærkt fokus på digitalt print, men udstillingen omfatter fortsat en lang række serigrafiske udstillere. Tekstilprint får stor opmærksomhed med mere end 102 udstillere. Minimessen FESPA Fabric dækker samlet 6.500 m2 messeareal. Læs mere om FESPA på side 46.

8 aftryk marts 2013

NY ORGANISATION FOR SIGNPRODUCENTER SA International, der er leverandør af løsninger til signog storformatproduktion, har dannet en international medlemsorganisation for signproducenter. Idéen er ifølge SAI at hjælpe medlemmer til vækst og omkostningsreduktion. Organisationen er døbt International Sign & Printmakers Guild, og det er gratis at blive medlem. Hjemmesiden www. sign.com bliver en portal for signkøbere, og alle ordrer, der går igennem dette site, tilbydes organisationens medlemmer. Desuden bliver det muligt at oprette digitale butiksvinduer ved hjælp af skabeloner, som man gennem sign.com kan bruge til at skabe mikrosites for egen forretning.


SIKKKERHEDSTRYK:

CIRKULATION:

TEKNIK:

Xeikon har demonstreret en ny mulighed for at integrere ID-markører også kaldet taggants i substrat eller spotfarvetoner. Taggants bliver allerede brugt til sikkerhedsdokumenter som pengesedler, ID-kort og værdipapirer. Markørerne kan ikke fjernes, er usynlige for det menneskelige øje og kan kun ses med særlige ID-læsere.

Canon har gjort det muligt for forbrugere i 15 lande at sende brugte blækpatroner i recirkulation. Ordningen er på plads i Østrig, Belgien, Tjekkiet, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Irland, Luxembourg, Holland, Norge, Slovakiet, Sverige, Schweiz og Storbritannien. Omtrent 97 pct. af patronen kan genanvendes.

EFI har investeret i softwareaktiviteter ved at købe MIS-leverandøren Technique, der siden halvfemserne har udviklet MIS og ERP-systemer. Ifølge aftalen skal Techniques løsninger integreres i EFI's produktionssoftware. EFI overtager desuden global support og service for Techniques nuværende kunder.

SIKKER IDENTIFIKATION

GENBRUG AF BLÆKPATRONER

EFI INVESTERER I MIS-SOFTWARE

LinkedIn-gruppens første diskussioner spænder vidt: Fra fotobog om hundelorte til frimærker med chokoladesmag.

Grafisk LinkedIngruppe Arbejder du med direct mails og anden trykt markedsføring i samspil med andre medier? Så kan Den Grafiske Branches nye LinkedIn-gruppe måske være noget for dig. Her kan du diskutere løsninger med dine fagkolleger, blive kreativt inspireret og læse deres erfaringer. I gruppen finder du også vejledninger, eksempler og dokumentation for effekten ved at anvende forskellige trykte og elektroniske medier og den synergi, der kan opstå ved brug af de to platforme. Søg på LinkedIn gruppen ”Markedsføring med tryk på.” Læs mere i artiklen om tryksagskampagnen på side 64 og 65.

Dekorationer for alle pengene. HP opretter web-baseret løsning til design og produktion af skræddersyede vægkreationer.

Nyt onlineværktøj til vægdekorationer Godt nyt til tryksagsleverandører, der vil tilbyde vægdekoration til kunderne. HP har udviklet Wall Art Solution, en service i Skyen med funktioner til formgivning, visualisering og produktion af skræddersyede vægdekorationer. Fra den nye samarbejdspartner AVA indgår et layoutprogram og en RIP. HP lancerer desuden et sortiment ubestrøgne og bestrøgne medier samt en række specialmedier.

DANSK VIRKSOMHED UDVIKLER MEMJET-PRINTER For halvandet år siden etablerede den danske virksomhed, Trojanlabel, et udviklingsprojekt med Memjet, der er kendt for sin printhovedteknologi. Virksomheden med direktør, Mikkel Wickmann, i spidsen er nu klar til en global lancering af etiketprinteren, TrojanOne, der printer i farver med 300 mm i sekundet ved 1.600 DPI.

marts 2013 aftryk 9


UDDANNELSE tekst: MARIA STERNDORFF (ms@agi.dk) foto: Skills Denmark, Kongehuset & Maria Sterndorff

Jens Martinsen fra Dafolo vandt DM i disciplinen Grafisk Tekniker efter en meget tæt konkurrence mellem tre dygtige elever.

Og Johan Rode Sung fra Gebet Aps vandt DM i disciplinen Mediegrafiker.

Turen går til Leipzig Så blev de grafiske vinder-elever fundet, og de skal nu videre til finalen i Tyskland i juli. Danmarksmestrene for de grafiske fag blev kåret, da DM 2013 sluttede lørdag den 26. januar i Aarhus. Vinderne blev grafisk tekniker, Jens Martinsen, Dafolo A/S og mediegrafiker Johan Sode Rung, Gebet ApS. De to vindere er dermed sikret deltagelse i WorldSkills i Leipzig den 2.-7. juli 2013. Publikumsrekord DM 2013 i Aarhus satte publikumsrekord med mere end 30.000 besøgende over de tre dage, begivenheden varede. På den grafiske stand var det tydeligt, at der var tale om et velbesøgt mesterskab. Publikum kom helt tæt på konkurrencedeltagerne, og mange tog del i de populære aktiviteter, som andre grafiske elever stod for.

10 aftryk marts 20123

I sin egenskab af æreshåndværker i Aarhus Håndværkerlaug, var HKH Prins Joachim til stede i NRGI Arena i Aarhus for at lykønske vinderne. – At I er nået hertil, er et resultat i sig selv, og vi vil klappe af jer, uanset om I vinder eller taber. I er beviset på, at Danmark er begavet med en enorm talentmasse inden for de erhvervsfaglige uddannelser. Vi har brug for dygtige håndværkere, som holder de danske traditioner i hævd og kan sikre, at landet fortsat kan levere håndværksmæssige ydelser af høj kvalitet, sagde Prinsen i sin tale til DM-deltagerne. De to grafiske konkurrencer blev afviklet på en fælles konkurrencestand, hvor der også var aktiviteter, som de besøgende kunne prøve. Og den var velbesøgt.


manroland.com

Hårfine tolerancer gør hele forskellen…

Menneskehår forstørret 111 gange

… specielt når det drejer sig om trykkvalitet. Ved fremstilling af en af verdens bedste trykmaskiner er det de ”små ting” der tæller. Eksempelvis ved fremstillingen af maskinens højt forædlede komponenter arbejdes der med tolerancer ned til 4 μm. Det er mere præcis end et schweizisk ur, og det er op til 30 gange finere end et menneskehår.* DET er den grad af præcision, der kræves for at producere maskiner med den perfekte trykkvalitet, som manroland er kendt for. DET er derfor, du kan forvente mange millioner perfekte trykark i hele maskinens levetid. DET er den største investering i dit trykkeri, så derfor kræves der hårfine tolerancer i fremstillingsprocessen for at sikre optimal holdbarhed og suveræn trykkvalitet.

Not all presses are made equal. Not all presses are manroland. * Et menneskehår har sædvanligvis en diameter på 40-120 μm


Ambassadører for deres fag Lars Gorm Povelsen er virksomhedskonsulent ved Københavns tekniske skole. Han ser eleverne som ambassadører for erhvervsuddannelserne: – Elevernes udstråling og deres arbejde med faget giver en positiv og stærk oplevelse af erhvervsuddannelserne. Alt for få ved, at man kan føre sit håndværk til en medalje ved DM, og at erhvervsuddannelserne er den ”hemmelige” vej til alle de videregående uddannelser. – Vi ser her de dygtige elever udvise faglig kompetence, glæde og stolthed over deres fag samtidig med, at de demonstrerer en del af det, som faget kan eller indeholder.

Jeppe Nørgaard Hansen, Grafisk Horsens A/S, Hansenberg, i gang med offsetprøven på Teknisk Skole i København.

På De Grafiske Uddannelsers stand kunne besøgende få taget billeder, som efterfølgende blev printet på Xerox Color 1000.

Fulde huse til overrækkelse af DM-statuetterne.

12 aftryk marts 2013

Deltagerne i grafisk tekniker-konkurrencen. Fra venstre Jeppe Nørgaard Hansen, Grafisk Horsens A/S, Hansenberg, Nick Dolleris Seeger, Kailow Graphic A/S, Københavns tekniske skole, og Jens Martinsen, Dafolo A/S, Media College Aalborg.

”I er beviset på, at Danmark er begavet med en enorm talentmasse inden for de erhvervsfaglige uddannelser” HKH PRINS JOACHIM

Nick Dolleris Seeger, Kailow Graphic A/S, Københavns tekniske skole, demonstrerer farveblanding.


PrøV os oG find ud af

HVorfor... 70% af vores nye kunder kommer via anbefalinger Vi har været Gazellevirksomhed 5 gange Vi er vækstet fra 0 til 175 mio. på 12 år Vi er nr. 1 på Trustpilot indenfor B2B 200

Katalog med trykprøver

180 160 140 120 100 80

Dansk Skoledistribution LaserTryk.de LaserTryk.co.uk LaserTryck se LaserTryck.se DetGrafiskeHus.no Digitaltrykkeriet Scandinavian Book

60 40

Chronografisk LaserTryk.dk

- eller send din adresse til info@lasertryk.dk

20 0 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

www.lasertryk.dk · 87 303 303 · info@lasertryk.dk


SKRIFT OG TYPOGRAFI tekst og layout: HENRIK BIRKVIG (hbi@dmjx.dk)

MATRI·X

TIL DEM DER VIL VIDE MERE:

Lubalin – to højdepunkter Den er i stort coffee table format og vejer 2,4 kg. Det er på alle måder en bog, der ikke er til at komme udenom, hvis man interesserer sig for skrift og typografi: engelske Adrian Shaughnessys store værk om den amerikanske designer og art director Herb Lubalin (1918-81). Han blev om nogen eksponenten for den periode i 1960’erne og 70’erne, hvor den ekspressive typografi var på mode. Store kontraster, elegant brug af negative rum og masser af eksempler på, at form og (typo)grafik kan gå op i en højere enhed. Herb Lubalin rangerer på niveau med to andre berømte amerikanske kreative fra det 20. århundrede: Paul Rand og Saus Bass og er mest kendt for sit arbejde inden for reklame, typografi og editorial design. Bogen er produceret i en deluxe

version i 2.000 nummererede eksemplarer, der leveres i en specialdesignet papkassette. Den er i formatet 22,5 × 28,7 cm og på 445 sider. Derudover i yderligere 1.000 eksemplarer på "normal vis."

Advarsel: Ikke for minimalister og puritanere – der er masser af eksempler på svulstige såkaldte spencerianlogotyper og rigtig megen skriftbehandling med dekorativ virkning. Læs mere og køb via: www.uniteditions.com

TYPOGRAFISK INNOVATION:

Ny måde at fremhæve på?

HENRIK BIRKVIG Grafisk designer, MD, er forfatter, underviser, forsker og konsulent med speciale i skrift og typografi. Ansat på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København.

Fra: Kreativität aushalten, 2011. Design: Katrin Schacke.

Fra: Netværk, Tænkepauser 2, 2012. Design: Trefold.

14 aftryk marts 2013

Siden antikva og kursiv blev kombineret som et typografisk makkerpar i renæssancen, har det været kotyme at benytte en skriftfamilies forskellige medlemmer til typografiske fremhævelser. Sådan har det været i århundreder. En ny måde at fremhæve på er begyndt at dukke op. Måske er den beregnet på den rigtigt travle læser eller den læser, som vil tilegne sig teksten ved læsning i forskelllige niveauer: først et hurtigt koncentreret overblik gennem fremhævede citater og dernæst en genlæsning af hele teksten? Her er to eksempler: øverst en tysk bog om kreativitet, hvor centrale sætninger er markeret med en grøn bjælke kombineret med stikord med links til andre pointer på samme side. Nederst et udsnit fra en af de små bøger, som Århus Universitet udsendte via Netto under etiketten Tænkepauser. Her markeres centrale steder i teksten med farve og en indsat taleboble.


DESIGNERENS NYE MULIGHEDER:

Kreativ kode En af de helt nye muligheder for at skabe kreative visuelle resultater er anvendelsen af "kreativ kode". Det vil sige, at designeren skriver kode og indsætter/vælger parametre, således at der kan eksperimenteres med kreative grafiske virkninger og effekter. "Kreativ kode" har efterhånden været på banen som begreb nogle år, men vinder kun langsomt indpas hos grafiske designere – nok ikke mindst fordi det synes meget kompliceret at skulle lære sig at programmere. Men med fremkomsten af kode-sproget Processing gik der lidt mere "hul på bylden," og programmeringssproget har fået en relativ stor udbredelse. På Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles uddannelse i Interaktiv Design og Grafisk Design er emnet på skemaet. Her ses nogle resultater af en workshop ledet af lektor, AnneMette Hartelius, på GD-uddannelsens første år.

Henvisninger Her downloader du Processingprogrammet: http://processing.org Design: Alberte Andresen.

Design: Anders Brinkmann.

Denne bog er en let fattelig indføring: Reas, C. & B. Fry: Getting Started with Processing, O'Reilly Media, 2010 (skrevet af opfinderne af Processing).

Design: Mathilde L. Madsen.

Design: Malene Habroe.

ENDNU EN GOD SKRIFTFAMILIE FRA OLE SØNDERGAARD:

FF Signa – nu med Slab Seriffer Signa Sans har efterhånden været på banen i en hel del år – og er solgt med succes via FontShop i Berlin. Siden fremkomsten har designeren, Ole Søndergaard, suppleret familien med nye varianter, brede/ smalle, stencil osv. Der er kommet ny­klassicistiske varianter, og nu er seneste skud på stammen på vej: En pladeserifvariant, Signa Slab Serif. Hvis den ikke allerede er ude på markedet, når du læser dette, er den i hvert fald lige på trapperne (har fået lov til at vise den med en betavariant). Pladeseriffer er moderne i disse år, så med FF Signa Slab Serif får du et godt dansk bud på en velfungerende og afbalanceret skriftfamilie. Fås i syv styrker med kursive snit i Pro-versioner (dvs. med østeuropæ-iske, græske og kyrilliske tegn). www.fontshop.com

marts 2013 aftryk 15


KOMMUNIKATION & LEDELSE KRESTEN SCHULTZ JØRGENSEN I denne faste spalte givere forskellige kommunikatører og meningsdannere deres bud på aktuelle strømninger inden for kommunikation og ledelse. Denne gang er det Kresten Schultz Jørgensen, som er cand.scient.pol. samt stifter og ejer af bureauet LEAD.

KOMMENTAR tekst: KRESTEN SCHULTZ JØRGENSEN

Kort eller langt lys på bilen? Kommunikationsfolk er gerne i tvivl: Skal man prioritere den langsigtede brandopbygning – for at sikre virksomhedens legitimitet, eksistens og kommende forretninger? Eller skal kræfterne bruges på marketing og salg – for at styrke indtjeningen lige nu? Diskussionen er blandt de ældste inden for kommunikation, og den føres igen og igen, når det kommer til, hvordan de særlige mærkevarer – dvs. brands – skal prioritere deres indsats og ressourcer. I februar fx i relation til tøjfirmaet Sand, der rettede kritik mod det århusianske stormagasin Salling for at køre med for mange tilbudskampagner. Slagtilbud og guldudsalg er dårlig positionering og dermed dårlig forretning, mente Sand. Som sagt: Diskussionen er det ældste og mest klassiske søskendedrama i kommunikationsbranchen: Skal man køre med langt lys på bilen (dvs. satse på brandingen) og sikre den langsigtede platform. Eller skal man (på kort sigt og i overensstemmelse med den umiddelbare markedsefterspørgsel) sælge, hvad der kan sælges? Man skal begge dele – men man skal først og fremmest dyrke den langsigtede branding, hvis produktet vel at mærke kan bære det. Og i tilfældet med Sand kan det! I begrebet branding ligger en erkendelse af, at markedspositionen bestemmes af meget andet end de fysiske, håndgribelige egenskaber ved produkterne – altså kvalitet i form af pris,

”Et stærkt brand giver potentielle kunder en fornemmelse for, hvad de får, inden de køber det” KRESTEN SCHULTZ JØRGENSEN, STIFTER OG EJER AF LEAD

16 aftryk marts 2013

funktionalitet, holdbarhed etc. Et brand er ikke "bare" et varemærke. Et stærkt brand giver potentielle kunder en fornemmelse for, hvad de køber, inden de køber det, fordi der knytter sig nogle forventninger og følelser til brandet. Psykologi med andre ord – og meget mere end blot transaktionsøkonomi og markedsmekanisme. Branding er i det lys funderet i virksomhedens reelle værdier, dens egenart, medarbejdernes kultur, viden og visioner og de følelser, der knytter sig til anvendelsen af produkterne. Branding er en benhård ledelsesdisciplin – og meget mere end den overfladiske reklameopfattelse, der hovedsagelig drejer sig om at gennemføre nogle spektakulære reklamekampagner. Branding handler om den samlede position – herunder prispolitikken. For billig? Ja, så kan alle andre anstrengelser være spildt. I dette tilfælde for tøjfirmaet Sand – hvis årelange arbejde på at opbygge en brand value desværre ødelægges, når et stormagasin beslutter sig til at køre med dumpingpriser. Det må stormagasinet naturligvis godt i forhold til lovgivningen. Men for det involverede brand er der tale om rent selvmål.


SKILTE – PRINT I SMÅ OG STORE FORMATER

Mød os på messen. &

Vil du printe op til 325 kVm. i timen i farVer? Print farvePlakater fra kun 5,29 kr. Pr. kvm.

Specifikationer på KIP C7800: 325 kvadratmeter i timen i farve, vandfast og UV resistent, 600 x 2400 dpi opløsning, oplagt til at flytte mindre offset opgaver over til KIP C7800, som desuden har Energy Star Qualification.

DIGITAL 1234 er udviklet for at få trykkerier, in-house trykkerier og større printafdelinger til at fokusere på muligheden for at reducere omkostninger, øge overskuddet, tilbyde nye services og øge produktiviteten. Se mere på www.digital1234.biz eller ring allerede i dag og hør, hvordan vi kan forbedre din forretning.

Konica Minolta Business Solutions Denmark a/s Stensmosevej 15

2620 Albertslund

72 21 21 21

www.konicaminolta.dk


DEN NÆRE FREMTID tekst: KLAUS Æ. MOGENSEN

SKAN GAMLE NEGATIVER MED SMARTPHONEN Mange fotografer, der er gået over til digitale kameraer, har en masse gamle negativfilm liggende med fotografier fra års eller endda årtiers produktion. Nu bliver det lettere at få overført disse negativer til computeren. Lomography Smartphone Film Scanner er et simpelt aggregat, der gør din smartphone til en skanner af 35 mm-film. Medfølgende software gør det muligt fx at gøre negativerne til positiver og kombinere flere billeder for at lave panoramaer eller animationer. Prisen på Lomography Smartphone Film Scanner bliver nogle få hundrede kroner. Kilder: engadget.com. Kickstarter.

Nostalgi på mobilen. Ved hjælp af dette aggregat og medfølgende software kan mobiltelefonen omdanne gamle analoge fotonegativer til positiver.

t y n k i n tek Tekniknyt handler om nye opfindelser og teknologi, som kan skabe nye forretningsområder for den grafiske branche og kommunikationsbranchen. Som noget nyt bringer vi også omtaler af apps. Artiklerne skrives af Klaus Æ. Mogensen, fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning.

føjelig. Bøjelig og med gic er klar o Plastic L es ll ru n a k r de skærme, og foldes.

Tavlecomputer kan foldes som avis Ordet tavlecomputer er meget passende: De små, bærbare touchscreen-computere minder om de hårde skifertavler, som vores bedsteforældre havde med i skole. Men efterhånden, som tavlecomputernes skærme bliver større, bliver de mindre håndterbare, og hvis de bliver meget større, end de er nu, kan vi ikke have dem i tasken. Så hvis en tavlecomputer kan foldes eller rulles som en avis, bliver alting meget nemmere. Det er tanken bag PaperTab, en prototype på en tynd, bøjelig tavlecomputer. PaperTab er udviklet af Queen’s University i Canada i samarbejde med det britiske firma, Plastic Logic, som har leveret den 0,3 mm tykke, bøjelige skærm, som er kernen i PaperTab. Prototypen har sort/hvid skærm, men Plastic Logic laver også fleksible farveskærme med en tykkelse helt ned til 0,16 mm. Kilde: Technology Review.

18 aftryk marts 2013

Pen gør skærm til en touchscreen Windows 8 er lavet til touchscreens, og folk med gammeldags skærme er frustrerede over ikke at kunne swipe eller foretage andre manøvrer, man er vant til fra touchscreens. Det råder firmaet, E Funs Apen Touch8 pen bod på. Pennen er i trådløs forbindelse med en USBdongle, der beregner pennens præcise position og derved kan aflæse, hvad man vil gøre på skærmen. Pennen kommer i handelen sidst i marts til en pris af 80 dollars (ca. 450 kr.). Kilde: PhysOrg.com.


NYT OS TIL SMARTPHONES iOS, Android eller Windows 8? Det er stort set dagens valgmuligheder for et operativsystem til din smartphone. Valget har stor betydning for, hvilke apps du kan få, og hvem du skal købe dem fra. Faren for monopoler er stor, men en ny, åben OS til smartphones gør markedet lidt mere åbent. Det drejer sig om Firefox OS fra open source-organisationen Mozilla, mest kendt for Firefox-browseren. Firefox OS er åben source og baseret på kendt web-software såsom HTML5, så det skulle være nemt at udvikle indhold til systemet. Firefox OS kan installeres på telefoner lavet til Android, og de første dedikerede telefoner med operativsystemet er lanceret fra producenten Geeksphone. Kilde: Technology Review.

Monopolbryder. Mozilla er kendt for internetbrowseren, Firefox, og har nu lanceret et åbent operativsystem til smartphones.

HOTTE APPS

PAPER CAMERA

Paper Camera fra JFDP Labs er en kamera-app til Android, der gør det muligt at lægge effekter på video i realtime, mens man optager dem. Videoerne kan komme til at ligne animerede stregtegninger, akvareller og meget andet. Man kan også lægge effekter på allerede optagede videoer og billeder. Demovideo kan ses på www. tinyurl.dk/36856. Paper Camera koster i skrivende stund seks kr.

Pengesluger. De nye store skærme på 84 tommer løber hurtigt op i en pris på over hundrede tusinde kr.

Endnu større tv-skærme Nu hvor de fleste har anskaffet sig store HD tv-apparater, er producenterne selvfølgelig på banen med endnu større skærme med endnu større opløsning. Det hotte på elektronikmessen CES i Las Vegas i januar var såkaldte 4k tv-skærme med en opløsning på fire gange så mange pixels som det såkaldte Full HD. Sharp og Sony præsenterede skærme på ikke mindre end 84 tommer (213 cm), og Sony vil begynde at udsende 4k tv i USA senere på året. Sonys nye skærme er lavet med organiske lysdioder (OLED), der giver tyndere skærme med mere levende farver, end vi er vant til i dag, mens Sharp bruger deres egen teknologi kaldet IGZO, som bruger indium-gallium-zinkoxid. Man skal dog have pengepungen i orden for at købe en monsterskærm på 84 tommer – vi snakker over hundrede tusinde kr. stykket. Med mindre skærme er det tvivlsomt, om man vil kunne se forbedringen af billedkvalitet i forhold til normal HD. Kilde: PhysOrg.com.

CAMERA STOPMOTION RECORDER

Før computeranimation blev almindelig, var stop-motion-teknikken en ofte benyttet metode til at lave special effects: Man tager et billede, flytter minimalt på tingene, tager et nyt billede, osv., indtil man får skabt en illusion af bevægelse. StopMotion Recorder fra udvikleren graf gør det nemt at lave stopmotion-effekter med din iPhone. StopMotion Recorder koster i skrivende stund syv kr.

marts 2013 aftryk 19


TEMA: TENDENSER I STORFORMAT tekst: LIS AGERBÆK JØRGENSEN (lagerbaek@gmail.com) foto: HYLDAGER FOTOGRAFI

TEMA

En verden af format s. 20-35 Sign-branchen spænder vidt. Her ser vi på storformatprint, broderier på tekstiler, LED-lys på papskilte, konturskårne figurer og folier til indpakning af biler. For nu bare at nævne nogle få af produkterne, for der er endnu flere, og der kommer flere til i takt med den teknologiske udvikling. Vi er rejst rundt i landet og kan i dette tema præsentere en række virksomheder, der på hver deres måde præsenterer spændvidden inden for faget. Vi berører også uddannelsesvinklen og kan fortælle, hvordan en grafisk tekniker føler sig klædt på til at arbejde i en sign-virksomhed. Og endelig fortæller vi om de regler, der gælder for opsætning af reklamer i storformat. Lad os straks røbe: Der er mange faldgruber. Læs mere på de følgende sider.

20 aftryk marts 2013


Den kæmpende fynbo Konkurrencen er skarp på tekstilprint, men Dahetra vokser og har forvandlet et stort underskud til et mindre. Manden i spidsen spørger af og til sig selv, om han er optimist eller idiot.

Går direktører i jakkesæt hver dag? Kim Hansen gør ikke. Poloen og cowboybukserne matcher det afslappede tøjmærke, virksomheden udvikler og sælger. Fx de behagelige vindjakker og solide vintersokker, som pynter på mannequiner i firmaets indgang og bøjlevis af fritids- og profiltøj bag og rundt om direktøren i Dahetras showroom. Men lige så blød hans polo er, lige så hardcore er hans smæk til både branchen og dansk erhvervsliv. Med en baggrund som sælger og direktør i op- og nedtider har han de seneste tre et halvt år kæmpet for at bringe tekstiltrykkeriet Dahetra på fode. Selv om markedet er presset, konkurrencen er hård, og forbrugere ikke lægger vægt på at købe dansk, så skal man ifølge den 46-årige fynbo kæmpe. Han har formået at få Dahetra til at vokse i år med krise. Underskuddet er der stadig, men det er blevet mindre. Han tør dårligt spå om 2013, men hvis markedet arter sig, så…

– Vi er ildsjæle her, de fleste har en høj anciennitet. Vi har fået skabt grupper af fast engagerede folk, der vil det her. Ikke med smarte systemer og poppet markedsføring. Vi har skruet de steder, vi kan skrue, så giv os lidt flere penge i dækningsbidrag og et marked, der vækster, så skal vi nok være der, siger han fra den anden side af mødebordet i virksomhedens showroom. Vækst kræver visioner I 2009 var Kim Hansen ansat hos en konkurrent, men sagde ja til Dahetra, velvidende at omsætningen var gået ned de tre foregående år – i de økonomisk gode tider. – Så jeg må jo være enten superoptimist eller fuldkommen idiot, siger han. Derefter gik han i gang med at gennemgå alt. Lige fra produktsiden, farver, kvalitet til modeller osv. Han kendte Dahetra udefra og har kærlighed til markedet. – Hva’ fa’n gør man, når en virksomhed går fra 60 til 40 medarbejdere og til at miste halvdelen af sin indtægt?

marts 2013 aftryk 21


Mange ting. Dahetra gik samtidig fra at være privatejet til at blive en koncernvirksomhed. Tekstilet var for ringe og organiseringen for dårlig. Fundamentet var der, ejerkredsen bakkede op, og potentialet var der, men markedet svigtede, siger Kim Hansen. Dahetras idégrundlag var oprindeligt tekstiltryk. Senere fik de også billige t-shirts i sortimentet, og i dag taler de om kvalitetstøj til erhverv, kampagner og sport. I dag er de væsentligt færre og mere effektive. De gør med direktørens ord tingene hurtigere, bedre og nemmere og har lavet nye løsninger i administrationen og produktionen. – Vi flyttede os fra at være en god, gammel produktionsvirksomhed til at blive en salgs- og serviceringsvirksomhed med en ny tilgang til markedet, kunderne og fra et nej til ”ja, det løser vi,” siger Kim Hansen. Virksomheden lavede en 360 graders strategi, som handler om, at den kan det hele. Ikke bare tekstiltryk eller transfer (overføre fx et logo fra papir til tekstil) eller tøj, men det hele. Designe tøj og levere en kollektion. Og de vil gerne udbrede til endnu flere kunder, at de både er tekstiludviklere med eget brand og har trykkeri i eget hus. I år satser de på at ende på plussiden. Brugerbaseret it-platform En tur rundt på de 6.000 m2 tæt ved den østjyske motorvej overbeviser om, at nok udfører maskiner mange processer, men farvetryk på de sorte sweatshirts kræver stadig menneskehænder og

KIM HANSENS FAGLIGE LØBEBANE • Uddannet i salg og organisation • 15 år i Kansas, Odense, deraf fem år i Tyskland • Salgs- og siden administrerende direktør hos Rex/Holm • Et år hos FE Engel i Haderslev • H.B. Iversen i Haderslev • Direktør hos Dahetra siden sommeren 2009

nogen tids træning, før man er sikker på hånden, som Karin Rindum Jensen ved en påsætningsmaskine siger. – Vi har fået skabt en virksomhed med gode rammer, laver god kvalitet til tiden, og mulighederne bliver endnu større i det omfang, kunderne udfordrer os. Og vi får en god score på kundetilfredshedsundersøgelser, siger direktøren. Er kunderne så også trofaste? – Både ja og nej. Der er en shopping-tendens. Det er et lille marked med et stort udbud, og det er også udfordrende for kunderne. Hvis de kan spare 25 øre pr. styk, så gør de det. Vores branche er presset, fordi vi ikke opnår det ønskede dækningsbidrag. Evner vi det? Ja. Visionerne har vi, men det handler også om vaner og om, hvad kunden vil købe. Vi er kommet langt, men slet ikke i mål, siger Kim Hansen. Nogle af de store spillere er blandt kunderne, som popper op på skærmen, da grafiker Anders Hansen i salg og marketing viser, hvordan han udarbejder og foreslår forskellige designs til kunderne. Og Dahetra er om end ikke A-leverandør så på vej til at blive det hos flere kunder. – Men vi er nødt til at vise nogle resultater, før vi kan investere mere. Vi vil gerne innovere til en brugerbaseret it-platform, så kunderne ikke behøver at maile, når de bestiller. Det vil give en omsætning, især fra udenlandske kunder, hvis de lettere kan bestille varerne. Det har en betydning. Jeg ved ikke, hvor stor den er, eller om det kan betyde, at vi omsætter for ti mio. mere. Men kunderne skal have fornemmelsen af, at det er let at handle med os, siger direktøren. Tilbage i udstilIings- og møderummet vender han tilbage til den store ubekendte: markedet. – Omkostningerne skal nok trille, men hvis markedet ikke kommer i gang…, funderer han og fortsætter: – Vi har fat i kunderne. Medarbejderne kører bedre end før, og vi har en god kvalitet, så vi er på vej. Hvis markedet er gearet, så har vi masser af varer i god kvalitet, som vi vil lancere i tre kommende events. ’13 tør jeg slet ikke udtale mig om. Der er en overflod af forhandlere, overflod af produktion, lavvande i efterspørgslen, så der ryger nogle hele tiden. Køb dansk Dahetras nyudgivne katalog er trykt i Danmark. Det er et bevidst valg. Kim

22 aftryk marts 2013

Hansen mener, at danske virksomheder skal være bedre til at handle med hinanden. Dahetra sælger til grossister og mest på hjemmemarkedet og er, hvad Kim Hansen kalder non-brandet på tekstil. Folk vælger ikke Hurricane (Dahetras tøjmærke), fordi de kender det, på samme måde som de vælger Nike, og sådan bliver det aldrig, gætter han. Ikke desto mindre mener han, at virksomheden har været god til at sætte aftryk i markedet. Og siger, at konkurrenterne nu gør det samme bare med polske trykkerier. – Du får aldrig en kunde til at sige, at de vil have danskproduceret trykopgaver. Ganske få kr. adskiller prisen på en udenlandsk og danskproduceret trykopgave, men vil kunden betale dette, og lægges der vægt på, om et tryk er produceret i Danmark? spørger han retorisk. – Det er synd. Folk har ikke en holdning til det. De ved det måske ikke engang. Jeg ved godt, at jeg lyder som i 70’erne, siger han. – Men hvis vi ikke prøver alle sammen og i branchen ser på, hvad vi vil, og om vi kan hjælpes ad, så kan vi lige så godt lægge os til at dø. Fem-øre eller to-krone Dahetra snublede, da virksomheden ikke magtede at holde status før krisen, og kampen fortsætter. – Det er vanskeligt at vende en virksomhed, som kun lige har lidt røg op af skorstenen. Vi vender hver en fem-øre og håber, at der står to kr. på bagsiden. Men ingen er uundværlige. Bliver det ikke os, der må lukke, så bliver det nogle andre, hvis altså ikke markedet kommer i vækst, siger Dahetras direktør. Et bud på en opskrift har han også: – Vi kan kæmpe, sælge flere produktioner ud af landet, satse på et bedre sortiment, kvalitet og design og minde kunderne om, at vi kan det hele. Vi kommer aldrig fra non-brandet, men vi skal have kvalitet, farver og modeller, services og noget, der er let tilgængeligt for kunden. Vi sælger ikke retail, men business-to-business, så vi skal leve af at sælge mængder i mange typer og tilpassede modeller. Vi skal måske levere 5.000 t-shirts til i morgen i flere farver fra børnestørrelser til XXXXL. Det er der ikke mange, der kan. Virker han opgivende ved tanken? Nej, snarere vedholdende. Og han stiller fortsat sig selv spørgsmålet, om det er optimisten eller idioten, der kører foretagendet.


GA GIVER SIGNALVÆRDI Det er lige så selvfølgeligt for Dahetra at være medlem af GA, som det er at overholde krav til et godt miljø og etik og at være medlem af de førende organisationer på de områder. Direktør Kim Hansen: – Kun ganske få af vores type er organiseret. Der er mange garagetrykkerier, som ikke vil bruge penge på faglige kontingenter. Men GA er et udmærket organ. Vi får en masse hjælp, og så giver det en god signalværdi at være med.

SPECIALIST I TEKSTILTRYK OG PROFILTØJ

”Vi vender hver en fem-øre og håber, at der står to kr. på bagsiden” KIM HANSEN, ADM. DIREKTØR DAHETRA

• 40 medarbejdere i Stilling ved Skanderborg • Trykkeri og design med eget tøjmærke i basistøj, Hurricane • Blev købt af New Wave Group i 2005, børsnoteret i Stockholm • Distributør af firmatøj fra koncern-firmaerne D.A.D., Grizzly, Mac One og Jingham • Dahetra har fortrinsvis fokus på det danske marked • Grundlagt i 1973 under navnet Danofo

marts 2013 aftryk 23


TEMA: TENDENSER I STORFORMAT tekst: SØREN KNUDSEN (sk@ga.dk)

Storformat og den nære fremtid FESPA-undersøgelse giver et bud på virksomhedernes forventninger, og de er blandede.

Hvornår bliver det bedre?

Der findes ingen helt friske analyser af forventningerne på storformatområdet. Men i juni 2012 foretog brancheorganisationen FESPA sammen Årsagen til at købe en ny printer med research- og konsulentfirmaet, InfoTrends en webunder-søgelse blandt grafiske virksomheder, maskinforhandlere og -producenter. Den fik Giver højere kvalitet 23 pct. 210 svar fra hele verden, heraf 68 pct. fra Europa. Lidt over halvdelen af Giver mere fleksibilitet 22 pct. svarene kom fra grafiske virksomheder. Betyder lavere produktionsudgifter 22 pct. Giver højere hastighed 14 pct. De tre største udfordringer for trykkerier og sign-virksomheder Giver nye muligheder fx hvid ink og metallic 17 pct.

I første halvdel af 2012 I anden halvdel af 2012 På den anden side af 2012 Aldrig

4,5 pct. 17 pct. 74 pct. 4,5 pct.

• Følge med teknologiudviklingen • Overkapacitet i branchen • Købere der udelukkende går efter prisen

Hvilke nye former for print tænker du på at gå ind i? Interiørprint Tekstilprint Sign Emballage Etiketter Print på tøj

24 aftryk marts 2013

49 pct. 43 pct. 36 pct. 35 pct. 35 pct. 23 pct.

Forventninger til vækst inden for storformatprint Vokser med 50 pct. eller mere Vokser med 25-50 pct. Vokser med 10-25 pct. Vokser med 1-10 pct. Ingen vækst Falder med 1-10 pct. Falder med 10-25 pct.

10 pct. 12 pct. 30 pct. 29 pct. 17 pct. 2,6 pct. 1,7 pct.


Hvad har de gjort? Skabt en større vifte af services og skabt nye markeder og nicher Fået nye produkter Strømlinet produktionen Undersøgt mulighederne for konsolidering Hyret flere sælgere Givet sælgerne bonus og andre incitamenter Ikke noget

60 pct. 56 pct. 25 pct. 20 pct. 19 pct. 14 pct. 14 pct.

Efterspørgslen vil vokse på Miljøvenligt tryk og arbejdsrutiner Brug af tryksager med hvidt blæk Variabelt tryk Metallic QR-koder

51 pct. 45 pct. 27 pct. 20 pct. 20 pct.

Hvilken slags printer tænker du at købe som den næste? Inkjet-printer med UV-hærdning Latex Miljøvenlig eller lavsolvent inkjet-printer Andet herunder dye-sub-printer Solvent inkjet-printer

44 pct. 35 pct. 17 pct. 14 pct. 14 pct.

Hvilke tryksagstyper påvirkes mest af muligheden for digitalt storformatprint? Backlit (specialfilm på lyskasser) Billboards (store reklameskilte) POP-graphics (salgsopstillinger i fx butikker) Storformatgrafik på butiksruder Postere Bannere Præsentationsgrafik Indpakning af køretøjer Grafik på gulve

57 pct. 49 pct. 46 pct. 33 pct. 33 pct. 30 pct. 29 pct. 24 pct. 20 pct.

Læs hele rapporten ”Economic survey 6” fra juni 2012 på det lukkede område på www.fespa.com under Research. Da GA er medlem af FESPA, har medlemsvirksomheder fået adgangskode tilsendt. Hvis du ikke kan finde den eller har glemt den, så kontakt Anders Mosumgaard, GA på telefon 63 12 70 00 eller am@ga.dk.

marts 2013 aftryk 25


TEMA: TENDENSER I STORFORMAT tekst: SØREN KNUDSEN (sk@ga.dk) foto: HYLDAGER FOTOGRAFI

Grafisk tekniker i en signvirksomhed Uddannelsen har givet Martin Jakobsen gode forudsætninger for at betjene udstyret hos Insign i Randers. Flere mediegrafiske færdigheder kunne dog godt bruges.

Da Martin Jakobsen skulle vælge uddannelse, var hans første valg ingeniør. Det gik dog gradvist op for ham, at det var lidt for bogligt for ham. Matematikken fyldte simpelthen for meget. Så han var åben for andre muligheder, og her slog tilfældighederne til. En dag blev han opmærksom på en grafisk virksomhed i Vejle, som søgte en grafisk teknikerlærling. Grafisk tekniker? Hvad var så det for noget, tænkte han og fandt frem til en beskrivelse af uddannelsen. Det lød tilstrækkelig spændende til, at han i 2007 trådte ind ad dørene på Media College Allborg og begyndte på den tre-ethalvt årige uddannelse. Han fik en læreplads på en skiltevirksomhed i Viborg, hvor han i forvejen boede, og i november 2010 var han færdiguddannet. Næste stop var et fast job også gerne i en skiltevirksomhed. Det lykkedes få måneder efter, da han i marts 2011 blev medarbejder på signvirksomheden Insign i Randers.

26 aftryk marts 2013

Virksomheden fremstiller skilte/ facadeskilte, bilreklamer, arkitektur/interiør, storformatprint, solfilm og udstillingssystemer, og Martin er i dag en af de i alt 12 ansatte. Her kan man finde ham bag kontrolpultene til flatbedprinteren Océ Arizona 350 XT, storformatprinteren HP Designjet L25500 og skære/fræsemaskinen Zünd G3 XL-3200, der er de tre maskinelle hovedleverandører til Insigns produkter. Og det mener hans chef, Bjarne Johnsen, at hans grafiske tekniker er rigtig god til. Fungerer perfekt – Det fungerer perfekt for os at have Martin i vores signvirksomhed. Jeg vil kalde ham fuldbefaren, og de kvalifikationer, som uddannelsen har givet ham til at betjene maskinerne, er vi generelt meget tilfredse med. Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Både Bjarne Johnsen og Martin har savnet noget mere tyngde i mediegrafiske færdigheder inden for områder som

filhåndtering, farvestyring og rentegning. – Jeg har lært noget om det i løbet af uddannelsen, men da jeg begyndte her, kunne jeg konstatere, at det ikke var tilstrækkeligt i forhold til, hvad der kræves i en virksomhed som denne, forklarer Martin. Han mener, det især skyldes, at det glippede med en uddannelsesbog og dermed en plan for hans uddannelse, men tilføjer, at det er hans opfattelse, at skolen senere har taget bedre hånd om den del. Han har i mellemtiden fået inhouse træning af virksomhedens grafikere, så i dag kan han den side af sagen til husbehov. – Du kan i hvert fald de mest almindelige ting i dag. Og sådan noget som betjening af Zünd-maskinen, dét kan du i modsætning til en tidligere medarbejder, lyder det anerkendende fra Bjarne Johnsen. – Ja, man får jo en vis rutine, når man står ved maskinerne.


”Jeg kunne godt have brugt noget mere tyngde i mediegrafiske færdigheder inden for områder som filhåndtering, farvestyring og rentegning” MARTIN JAKOBSEN, GRAFISK TEKNIKER, INSIGN

marts 2013 aftryk 27


Direktør, Bjarne Johnsen: De kvalifikationer, som uddannelsen har givet Martin til at betjene maskinerne, er vi generelt meget tilfredse med.

Og nu vi er ved snakken om ønsker til uddannelsen, så kan nævnes, at Bjarne Johnsen i det daglige arbejde også oplever behov for yderligere indsigt i emner som arbejdsoptimering, ordrestyring og planlægning. – Det ville være fint, hvis de elementer også kan komme ind i uddannelsen. Tror på fremtiden Selv om Martin Jakobsen er alt for klar over konkurrencen fra lande i Østeuropa og Asien, er han fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden og fortryder ikke sit valg af uddannelse. – Det sker meget i vores branche, og der er fuldt tryk på teknologisk udvikling, men jeg tror ikke, det er noget, man absolut skal være nervøs for. Jeg er overbevist om, at vores virksomhed har en fremtid og kan overleve på at give vores kunder kvalitet, hurtig levering og god service. Tendenser i branchen Da dette nummer af Aftryk har tema om signvirksomheder, kunne det også være

relevant at benytte lejligheden til at få direktør og medindehaver, Bjarne Johnsens, syn på den øjeblikkelige situation i denne del af den grafiske branche. Insign har eksisteret i 25 år, og især de sidste har været hårde, men han synes, det går fremad på trods af fortsat krise og prispres fra kunderne. Virksomheden har øget omsætningen i 2012 og kan se frem til at komme ud af året med ”et lille overskud.” Han ser den største udfordring i at få kunderne gjort bekendt med virksomhedens ydelser, og ledelsen har derfor oprustet salget ved at ansætte en sælger og omgruppere andre medarbejderes opgaver, så de har fået mere tid til salg. Skal han pege på tendenser i signbranchen i almindelighed og hans egen virksomhed i særdeleshed, så peger det mod mindre oplag og flere bygningsindustrielle opgaver i retning af lydisolerende plader med motiver samt indendørs dekorationer. – Derimod har vi tabt markeder på store bannere, hvor vi især mærker

konkurrencen fra Polen. Derfor forsøger vi at komme væk fra standardopgaver og ind i nicheproduktioner, hvor vi bl.a. satser på holdbarhed. Sådan noget som tryk på folier er jo en hel videnskab i sig selv, og jeg tror fx ikke, vi har set toppen af indpakning af biler. Et andet område er samarbejde med kunstnere, som Insign også gør sig en del i, og som kaster nye erfaringer af sig. – De er sjove at samarbejde med, for de udfordrer os tit med ønsker om print på utraditionelle medier som fx børstede metaller. – Alt i alt synes jeg, at jeg kan se tegn på, at den økonomiske situation er ved at vende, selv om vi nok kommer til at opleve et par magre år endnu. Men vi vil ikke gå på kompromis på prisen og holder fast i strategien om at overleve på kvalitet og service. Og vi tror da så meget på fremtiden, at vi har ansat en lærling, fastslår Bjarne Johnsen.

”Det fungerer perfekt for os at have Martin i vores signvirksomhed. Jeg vil kalde ham fuldbefaren” BJARNE JOHNSEN, DIREKTØR, INSIGN

28 aftryk marts 2013


HIGH-END PRODUKTIONSUDSTYR DER OPTIMERER DIN PRODUKTION Reducer dine omkostninger og dit tidsforbrug med professionelle kvalitetsløsninger til storformatprint fra Durst og Esko Kongsberg. Workflowsoftware og -produktionsudstyr, - der producerer i dag, i morgen og om 5 og 10 år!

Esko Kongsberg XN24 Universelt skærebord fra Esko Kongsberg med en lang række tilvalg og optioner, der gør at den kan tilpasses enhver produktion.

DEMO PÅ N E E S G O M KO 4.-25. APRIL 2 T IN R P G O 0 SIGN ND NR. K:03 A VI SES PÅ ST

FOR KONTAKT OS N INFORMATIO YDERLIGERE T OG TESTPRIN

Durst Rho P10 250 UV flatbed hybrid printer Gennemført 24-7 high-end produktionsprinter. Perfekt kombination af printkvalitet med 10 pico liter printhoveder og produktion op til 100 m2/time (200 m2/time i draftmode).

ALT TIL: STORFORMATPRINT | PRODUKTIONSUDSTYR | HARDWARE | SOFTWARE | FOLIER | PRINTMEDIER | PLADER

Kontakt: Tlf. 7572 2100 | www.cc-co.dk CC&CO har 190 ansatte. I CC&CO Sign & Digital rådgiver vi om løsninger inden for skiltefremstilling samt digital printning og workflow og har markedets bredeste program af medier og forbrugsvarer. CC&CO er en del af den globale PaperlinX koncern.


TEMA: TENDENSER I STORFORMAT tekst: SØREN KNUDSEN (sk@ga.dk) foto: DAMGAARD-JENSEN

en Og her har vi g væ er bann med kunstige blade.

Op mod 80 pct. af K.T. DamgaardJensens produkter er skabt fra bunden. Og hvis materialer eller maskiner ikke allerede findes til at løse en opgave, så bliver de udviklet eller bygget til formålet.

30 aftryk marts 2013

Fra jord til bord Ole Opfinder er til stede overalt hos Damgaard-Jensen. Her bliver hele tiden eksperimenteret og udviklet, så virksomheden kan levere færdige pakker til kunderne. Print og tryk er kun ét element i denne sammenhæng, for her tænkes i hele løsninger. Det vil sige, at der undervejs udvikles produkter, som ikke findes på de traditionelle grafiske hylder. Vi taler fx om metalbeslag og skinner til ophængning, montagesystemer til udstillingsvægge, kuldebestandig lim til busreklamer, støvfri og miljøvenligt materiale til lyddæmpende elementer og endda et Storm P-agtigt men effektivt oprulningssystem til bannere. Direktør, Klaus Damgaard-Jensen, har lånt et udtryk fra


– Jeg vil skyde på, at op mod 80 pct. af vores produkter er udviklet fra bunden af, siger han. For nu at blive i det gastronomiske sprogbrug, så sørger Damgaard-Jensen også for udbringning. Virksomheden har udviklet eget logistiksystem, så man kan servicere de 1.400 butikker, der tre-fire gange om året skal have nyt udstillingsmateriale for kunder hos bl.a. LEGO, B&O og ECCO. – Vi har udviklet software med en brugerflade, der samler virksomhedens øvrige systemer, så den integrerer prissætning, bestilling, produktion, logistik og fakturering.

”Kunderne efterspørger stadig mere kreative løsninger, og i øjeblikket foregår det indenfor pap og LED-lys” KLAUS DAMGAARD-JENSEN, DIREKTØR

gastronomien, når han skal beskrive sin virksomheds overordnede forretningsprincip. ”Fra jord til bord” kalder han det, og det dækker godt, for i begge tilfælde handler det om vejen fra råvare til tilberedning og servering. Kunderne skal have en færdig ret, og hvis den er så speciel, at det kræver forædling af råvarer eller nye tilberedningsmetoder, ja, så får de det, lyder filosofien hos Damgaard-Jensen.

Stor interesse for pap og LED-lys Damgard-Jensen er overordnet en virksomhed, der ønsker at levere ”print i ethvert format til enhver virksomhed”, og den har specialiseret sig i produkter inden for seks overordnede grupper: outdoor, instore, udstilling, byg, stofbanner og tryksager. Hvis man spørger Klaus DamgaardJensen, hvilke tidstypiske tendenser, han kan pege på inden for hans del af signbranchen, lyder svaret: – Pap og LED-lys. Hans driftschef Per Kudsk uddyber: – Krisen har måske nok betydet nedgang i reklametryksager, men butikkerne har jo stadig et markedsføringsbehov. Det er nu rykket ind i butikkerne i form af displays og Point of Sales-løsninger, der især produceres på pap og akryl. Det har fået et omfang, vi slet ikke havde forestillet os for fem år siden. Han fortæller, at løsningerne typisk printes i små oplag og med variable data, der bruges til sprogversioner, og når nye modeller sendes på gaden. – Her kan vi give markedet et ordentligt los og få det til at rykke. Det har allerede givet mærkbare resultater – måske fordi vi ikke sælger stangvarer, men løsninger der er tilpasset de enkelte varer og butikkers behov. Endelig sætter kunderne pris på, at vi bygger displays og POS-systemer, så de er enkle at sætte op, pakke sammen og skille sig af med. Biografer er også et eksempel på nye kundetyper, der har fået øjnene op for mulighederne. Mange af deres forhaller er blevet et rum for printede folier, akrylskilte med lysdioder, stofbannere og konturskårne figurer. Lys skaber bevægelse Både Per Kudsk og Klaus DamgaardJensen oplever, at kunderne efterspørger stadig mere kreative løsninger, og det er her, det føromtalte LED-lys kommer ind i billedet.

LED eller diodelys er faldet kraftigt i pris og kan monteres på pap og skabe en helt ny form for blikfang. Nede i produktionshallen demonstrerer Per Kudsk en prototype på et display, hvor diodelyset placeres bag en gorillas øjne og skiftevis bliver svagere og stærkere. Lysstyrken, der kører op og ned, virker på samme måde som bevægelse og fanger ubevidst vores perifere syn. – For fem år siden troede vi, at butikkerne skulle fyldes med tv-skærme, men i dag har LED taget over som opmærksomhedsfanger. Man kan lave utroligt meget med den teknologi, konstaterer han. Et andet af virksomhedens kerneområder er print til byggeri, og her eksperimenteres også med materialerne. Et aktuelt eksempel er støjdæmpende plader. – Det kan godt lade sig gøre at printe oven på en plade af mineraluld, men materialet, den er lavet af, støver og tiltrækker bakterier. Derfor har vi udviklet pladen Soundscape. Den varmeisolerer lidt dårligere end mineraluld, men er lettere, billigere og har samme grad af støjdæmpning. Og så kan man printe sine yndlingsmotiver på den. De kan både bruges som dekoration på væggen eller som fritsstående skillevæg, siger Per Kudsk. Konstant udvikling giver forspring Som det fremgår af historien om de støjdæmpende plader, stiller DamgaardJensen sig ikke tilfreds med materialer og maskiner, der ikke rammer den færdige løsning præcist. Virksomheden er vant til at udvikle nye materialer og endog maskiner i tæt samarbejde med maskinleverandører, ingeniører, kleinsmede, eget smedeværksted osv. Man bliver ved, indtil produktet sidder i skabet. – Det koster selvfølgelig udviklingstimer, men det betyder samtidig, at vi hele tiden er på forkant. Jeg vil vove at sige, at alt hvad der foregår maskinelt inden for vores del af verden, kan vi være med på, siger Klaus Damgaard-Jensen. Der er også en anden årsag til denne hang til detaljer. – Det handler også om, at vi som Svanemærket virksomhed ønsker at sikre os, at materialerne ikke indeholder PVC, tungmetaller og phthalater. In-house produktion I modsætning til andre virksomheder, der outsourcer opgaverne, er DamgaardJensen gået den anden vej og ønsker at kunne producere så meget som muligt in-house bl.a. for at kunne leve op til sine mål om hurtig levering. For et par år

marts 2013 aftryk 31


Damgaard-Jensen har udviklet pladen Soundscape. Den varmeisolerer lidt dårligere end mineraluld, men er lettere, billigere og har samme grad af støjdæmpning. Og så kan man printe sine yndlingsmotiver på den.

siden købte man en serigrafivirksomhed og har nu omdannet traditionelt serigrafi til to storformatprintere – eller rettere monsterinstallationer på 22 m. – De kører 1 mio. m2 om året, konstaterer Per Kudsk og tilføjer. – Jeg mener, det stadig er aktuelt at bruge serigrafi, når produkter skal have specialfarver som fx sølv og guld, men ellers må man nok sige, at teknologien har overhalet håndværket. Teknologi og automatisering er i det hele taget kendetegnende for Damgaard-Jensen. De 6.500 m2 er fyldt til bristepunktet med maskiner til flatbedprint, solvent på presenning, lærred og folier i endeløse baner, stofprint, digitaltryk, storformatprint og udskæring af skilte, displays, back-lit og lysskilte. Og you name it. Det seneste indkøb er en HP LX 850 latexprinter, der kan levere print på stof i ét stykke op til 3,2 m i bredden. Ud over stof kan den også bruges til print på folie, papir og presenning. – Og lige nu tænker vi på at købe endnu en Durst Rho P10 flatbedprinter, men det begynder jo at knibe med pladsen, konstaterer Klaus DamgaardJensen. For at fuldende in-house-tankegangen bør også lige nævnes, at Damgaard-Jensen råder over offsetudstyr. Det befinder sig dog på en anden adresse, ja, faktisk i et helt andet land, nemlig i Litauen. Virksomheden hedder Baltijos Kopija, og ud over tryk findes også efterbehandling som fx spiralbinding, limindbinding og andet håndarbejde.

32 aftryk marts 2013

Biografer er et eksempel på nye kundetyper, der har fået øjnene op for mulighederne. Mange af deres forhaller er blevet et rum for printede folier, akrylskilte med lysdioder, stofbannere og konturskårne figurer eller som her en såkaldt mega-væg.

– Det har været hårde tider for dem derovre, men virksomheden løber rundt i dag. Og vi køber os ind her som en hvilken som helst anden kunde, siger Klaus Damgaard-Jensen. Udviklingsgenet Lad os slutte med en lille historie, der meget godt illustrerer udviklingsgenet hos Damgaard-Jensen og lysten til at prøve noget nyt, der måske eller måske ikke kaster noget af sig. Klaus Damgaard-Jensen er i gang med at udvikle prototypen på en slags kugleramme, hvor kuglerne ikke er runde men terningeformede og forsynede med enten et printet bogstav eller tal. Terningerne roterer indbyrdes forbundet, så når en af dem drejes rundt, følger rækkerne ovenover og nedenunder med. Det er svært at forklare med tekst, men ordene læses på lodret hold, og de første erfaringer med aggregatet viser, at stave- og læsefærdighederne forbedres betydeligt hos personer, der har problemer på den led. Det er en af Klaus DamgaardJensens kontakter, som har udviklet apparatet, patenteret det og inviteret ham til at få det i produktion. Og så illustrerer det rigtig godt spændvidden i begrebet print. – Nu må vi se, hvordan det går, siger Klaus Damgaard-Jensen og leger med ”kuglerammen”. – Hvis det lykkes at udvikle den rigtige model, så kommer vi til at tjene på det, og sker det ikke, ja, så er der jo bare gået nogle timer tabt. Og det er en sjov opgave.

”Markedsføringen er i høj grad rykket ind i butikkerne i form af displays og Point of Salesløsninger” PER KUDSK, DRIFTSCHEF, DAMGAARD-JENSEN


www.ewj.as www.e Kom og mød os på

Print & sign 2011

FORUM HORSENS 24. & 25. APRIL 2013

14.-15. september 2011 – Bella Center 22.-23. september 2011 – Forum Horsens

! R E H SE J præseSnteErer HdenEræRsen!terer den EW WJ p

EOLVENT LVENklaTr til HP S første aføErsptseonSD.OE.ersigdunjet L25.5.00? storformat prstintoererrforfrmat printer fra Epson

Se nyhederne fra Roland FOR FØRSTE GANG på åben fagmesse LEF-12 UV-LED flatbed printer 335 x 310mm. Frihøjdeni på

100mm gør der Rolands muligt at printe på eksempelvis covers til smartDanmark vises nyeste SolJet Pro4 XR-640. phones, kuglepenne, kopper, lightere, legetøj, specielt designede 99 64”genstande EcoSolvent m.m. printer med print & cut samt 4 individuelle - Så ring på 7581 45 . . s Roland VersaWorks RIP(også software medfølger gratis. blækkonfigurationer med grå blæk). EEWWoJJg bestil tid til fDEaWnJ. mark f f a a k k r r . a . a a 000 000 Latex Ny storformat printer med ”grøn” GS6 Pro GS6 Stylusus Pro Epsonon Styl elel Eps a rk i uge 49! Mod Modvandbaseret DDausannmmPro GS6 000. præ n mre aie m D nddleloness i iStyl i s n foforrelhhaanEps e l d PPrrinintteerreenMod n blæk, med holdbarhed som Eco-solvent! a h SolJet Pro4 XR-640 r o Printeren f

BN-20 Er DU klar NYHED! EWJ tilbyder nu også markedets Verdens første Eco-Solvent desktop inkjet skæreprinter som kan printe metallic. Cut og print i fuldfarvet grafik i 20” med fantastiske effekter. Roland VersaWorks RIP software medfølger gratis.

suverænt mest præcise og avancerede skæretil forandringen?! plottere fra Summa.

Print der omgående er Epson klar til efterbehandling – ingen Stylus Pro GS6000: Epson Stylus Pro GS6000: GS6000: Epson Stylus Pro GS6000: tørre tid.

Print&Cut på 2 separate maskiner

er er 64” 64” bred bred er 64” bred LEJ-640 Enestående UV-LEDarbejder hybridprinter. i i 1440x1440 arbejder 1440x1440 dpi dpi med med dråbestørrelser ned ned til til 3,7 3,7 pl. pl. dpi med dråbestørrelser ned til 3,7 s dråbestørrelser Ingen daglige vedligeholdelses rutiner.

Summa S-Class 2 160 T

arbejder 1440x1440 dpi med dråbestørrelser ned LEJ-640 vii se Print med hvid og lak. Roll to 8 Roll-system TM GS 8 farve farve UltraChrome UltraChrome TMUltraChrome GS blækteknologi r TM GS blækteknologi te nblækteknologi 8 farve TM GS blækteknologi e C ella Komved oplev branchens koncept i denne disciplin. ke i Bstærkeste eller flatbed funktion. Består afog 2erborde der Ingen behov for tekniker udskiftning af printhoveder. er den 8 farve solvent printer til skiltemarkedet den første første 8 ik farve solvent printer tilsolvent skiltemarkedet solvent printer til skiltemarkedet s e er den første 8 farve printer til skiltemarked ld o fh a r e d n e m sammen med det justerbare printhoved gør, arbejder med Sort, Cyan, LightCyan, arbejder med farverne: farverne: Sort, Cyan, Magenta, Yellow, LightCyan, Sort, Cyan, Magenta, Yellow, LightCyan, arbejder farverne: Sort,Yellow, Cyan, Magenta, Yellow nd Magenta, Rola smed g ho Lugtfrie print der direkte kan anvendes i alle miljøer. a d o m e at der kan printes på 13mm tykke d LightMagenta, Green og Orange med 950 ml. LightMagenta, Green og Orange Orange med 950 ml. og med 950 ml. LightMagenta, Green og Orange med 950 ml. . HP´s innovative DesignJet Latex printer samt 011 ber 2L26500 vem noer iprinthastighederne plader, glas, aluminium, printhastighederne 5,8 printhastighederne er 5,8 ––– 25,3 25,3 m2/h m2/h 5,8 25,3 m2/h er 5,8 – 25,3 m2/h Specieleksempelvis ventilationkarton, ikke påkrævet. Summa S-Classkan 2 160 T med tangential skæring og rulleKapa plader, polycarbonat og akryl. take-up-unit tilkobles for print. take-up-unit kan tilkobles for rulle-til-rulle rulle-til-rulle print. tilkobles for rulle-til-rulle print. take-up-unit kan tilkobles for rulle-til-rulle print. Roland VersaWorks RIP software medfølger gratis. ENERGY STAR kvalificeret produkt. til rulle option.

er iii stand fotos høj Den nye nye Epson Epson solventprinter solventprinter ersolventprinter stand til til at at printe printe fotos Den solventprinter er stand til at printe fotos højprinte Den nye Epson er i stand tilii at farve

kvalitet og arbejde med farverum. kvalitet og samtidig samtidig arbejde med et et extra extra stort farverum. arbejde med et extra stort farverum. kvalitet og samtidig arbejde med et extra stort Skabt outdoor markedet. Maskinerne kan også bundles de stort populære Kom og tilseindoor masser og af andre spændende maskiner fra HP, herunder med også Latex L25500, Neolt,Flexi10 Kala,

softwarepakker fra SAi. ”Byt-til-nyt” program. Canon, ROWE, Gera og Keencut.

DesignJet L26500 Stærkt

EWJ EWJA/S A/S EWJ A/S Rosas Vejle ØØ RosasMinde MindeVej Vej49 49 ||| DK-7120 DK-7120 VejleVej Ø 49 Rosas Minde Rosas Minde Vej 49 DK-7120 Vejle Telefon ||| Fax Telefon+45 +457581 75814599 4599Telefon Fax+45 +45 75814528 4528 +457581 4599 | F Telefon +45 7581 4599 Fax +45 7581 4528 mail@ewj.as mail@ew mail@ewj.as ||| www.ewj.as www.ewj.as mail@ewj.as www.ewj.as

TEKNISK OG GRAFISK GRAFISK STORFORMAT STORFORMAT LEVERANDØR LEVERANDØR TEKNISK OG TEKNISK, GRAFISK OG FOTOGRAFISK TEKNISK OG GRAFISK STORFORMAT TEKNISK OG STORFORMAT LEVERANDØR TEKNISK OGGRAFISK GRAFISK STORFORMAT LEVERANDØR TEKNISK OG GRAFISK STORFORMAT


TEMA: TENDENSER I STORFORMAT tekst: SØREN KNUDSEN (sk@ga.dk) foto: iSTOCK

Hvis et busskur står i nærheden af et grønt område, er der tale om åbent landskab – uanset om det står midt i en by. Og så er reklamer no go.

Som hovedregel er alle former for reklameskiltning forbudt i det åbne land. Visse former for grønne byområder fx parker og lignende kan også tælle med.

34 aftryk marts 2013

Danmark har en af de skrappeste love i Europa, når det handler om reklameskilte. Den stammer helt tilbage til dengang, der var noget, der hed Rigsdagen. Denne forsamling vedtog i 1937 enstemmigt det første forbud mod reklameskilte i det åbne land. Og det er et kategorisk forbud. Det vil sige, at der ikke kan dispenseres, medmindre undtagelserne udtrykkeligt er nævnt i loven. – Der er ingen mellemvej – enten taler vi om åbent land, eller også taler vi om bymæssig bebyggelse. Ikke nok med det. Begrebet ”åbent land” er et definitionsspørgsmål. Det åbne land kan nemlig også godt findes i bymæssig bebyggelse. Det afhænger konkret af, hvordan det opleves, fortæller GA’s erhvervsjurist, Jens Borring.

Det er fuldstændig ligegyldigt, om et skilt er placeret i byzone, landzone, industrizone eller sommerhusområde. Det handler om landskabsoplevelsen, og det betyder, at skilte, der opfattes som skæmmende eller dominerende i noget, der visuelt opleves som åbent land, kan anmeldes. Det har Naturklagenævnet i flere tilfælde afgjort. Tre eksempler Et eksempel: Et amt havde afgjort, at 13 buslæskure lå i et byområde og derfor godt måtte have reklamer. Sagen havnede i Naturklagenævnet, der afgjorde, at 11 ud af de 13 buslæskure lå i det åbne land. Her gjaldt definitionen, at hvis et


skilt er opstillet på en mark blot én meter fra den første parcelhushave i en by, så er der tale om åbent land. Et andet eksempel: Et amt havde givet tilladelse til, at en reklamebil og -skilt kunne placeres på et græsareal ved et lysreguleret kryds ved indkørslen til bymæssig bebyggelse. Også denne sag røg i Naturklagenævnet. Efter en konkret vurdering afgjorde nævnet, at det lysregulerede kryds samlet set fremtrådte som et grønt område, og at der derfor var tale om ulovlig reklamering i det åbne land. Og et tredje eksempel: Det handler om et reklameskilt for et færgeselskab. Skiltet var placeret i en landzone umiddelbart inden indkørslen til en by. Klageren mente, det var synligt over en afstand på 750 m og derfor dominerede det åbne land. Naturklagenævnet vurderede sagen og afgjorde, at det godt nok var placeret et sted, hvor der var bymæssig bebyggelse på den ene side, men der var åbne marker på den anden side, og derfor var skiltet placeret i åbent land. Søg altid tilladelse Eksemplerne fra Naturklagenævnet er mange og især mangfoldige. Der er klager over alt muligt – reklamer på flag, vindmøller, siloer, tag. – I tilfældet med siloen handlede det om en reklame, der stod midt inde i en by. Men da siloen og reklamen kunne ses langt væk, altså når betragteren befandt sig i det åbne land på vej ind mod byen, så afgjorde Naturklagenævnet, at det gav en oplevelse af dominans i det åbne land og derfor skulle fjernes, fortæller GA’s erhvervsjurist, Jens Borring. Han påpeger, at naturbeskyttelsesloven fortolkes meget strengt, og at der gælder udvidende fortolkninger af, hvad der opfattes som åbent land. – Overordnet skal man derfor altid søge tilladelse og altid være meget opmærksom på, om det placeres et sted, der af nogen kan opfattes som åbent land.

NATURBESKYTTELSESLOVENS § 21

ValueJet 1638 Eco - Ny storformatprinter fra Mutoh

SE DEN PÅ SIGN OG PRINT 2013 •

Printer direkte på en lang række coatede og uncoatede materialer.

Tre indiviuelt kontrollerede varme systemer under varmepladen, så fiksering og tørring af ink bliver bedre.

Inken udskiller ikke farlige dampe, derfor er der ikke krav om ekstra ventilation.

Inken er UV- og vandbestandig i op til 3 år.

Produktions hastighed: High Quality op til 20 m2/timen. Typisk produktions hastighed op til 36 m2/timen. Top hastighed op til 48 m2/timen.

Bulk Ink System - Perfekt til høj volumen print

”I det åbne land må der ikke anbringes plakater, afbindinger, fritstående skilte, lysreklamer og andre indretninger i reklame- og propagandaøjemed”.

DET MÅ MAN GERNE Der er undtagelser for forbuddet, bl.a. virksomhedsreklamer, trafikpropaganda godkendt af Rådet for større Færdselssikkerhed og valgplakater. Der er særlige regler for idrætsanlæg og golfbaner, og så er der tilfælde, hvor der skal sættes skilte op, nemlig på byggepladser på privat grund i forbindelse med Skatteministeriets kamp mod sort arbejde.

Yderligere information om regler for skiltning: kontakt Jens Borring, GA på telefon 63 12 70 00.

Nemt ink påfyldningssystem til produktioner med høj volumen og derved stort forbrug af ink. Bulk systemet sættes på printeren øverst, hvor det er nemt at komme til at påfylde ink.

Mød os på: Se ValueJet 1638 og ValueCut skæreplotter fra Mutoh på Sign og Print Stand E010 Forum Horsens 24.-25. april 2013

NIZE equipment ApS • Godthåbsvej 27, 8660 Skanderborg Tlf.: +45 88 82 70 30 • info@nizeequipment.com www.nizeequipment.com

marts 2013 aftryk 35


TEKNIK: SIGN OG PRINT tekst: MARIA STERNDORFF (ms@agi.dk) foto: iSTOCK

K

TEKNI

Digitalt tekstilprint spås vækst på 30 pct. Nye forretningsmuligheder venter trykkerierne. Bl.a. ligger et stort marked inden for modeverdenen.

Rammerne udvides konstant I dette tekniske tema tager vi tråden op fra de foregående artikler. Her beskriver vi især udviklingen inden for digitalt tekstiltryk, men kaster også et blik på mulighederne inden for flatbedprint. Læs mere på de følgende sider.

Den globale tekstilindustri repræsenterer ifølge InfoTrends en værdi på omtrent 1 billion dollars, altså omkring 5,5 billioner danske kr. Heraf udgør digitalt printet tekstil kun 1,5 pct. eller 10,3 mia. dollars. Men det kommer til at ændre sig – voldsomt. InfoTrends anslår, at markedet for digitalt printet tekstil vil vokse med 30,7 pct. årligt i udstyr og forbrugsmaterialer til digital produktion frem til 2016. Den printkvalitet, man i dag kan opnå på tekstil med moderne printhovedteknologi og optimerede blæktyper samt det faktum, at digitalt print understøtter produktion af mindre oplag, har skabt nye forretningsmuligheder for trykkerierne. On demand Muligheden for at bestille mindre mængder af printet tekstil mindsker den økonomiske risiko for brands og forhandlere. Prisen på tekstilprint er faldet betydeligt over de senere år, hvilket bl.a. skyldes, at printhovederne understøtter blæk fra mange forskellige leverandører, og farven bliver derfor billigere. Specialfremstillede tapeter og gardiner har ramt et prisleje, der gør det muligt at tilbyde den slags B2C, og her ligger især ét marked, der endnu ikke er mættet. Digitalt print har hurtigt fået indflydelse på modeverdenen. Før digital print var det en større proces at fremstille unikke testildesigns, fordi det økonomisk krævede, at du producerede i

36 aftryk marts 2013

større volumener for at det kunne betale sig med serigrafisk produktion. I dag kan de større modehuse fx få billige prototypetekstiler fremstillet digitalt, før de producerer helt store oplag med rotationsserigrafi. Der er ikke ret mange virksomheder, der har satset fuldt på dette område, men for dem, der har, er gevinsten også dukket op. Markedet vokser og har endnu ikke nået toppunktet. Væksten vil være stille og rolig, og i takt med at konkurrencen øges, vil priserne falde. Men så længe der ikke er flere spillere på markedet, er der gode indtjeningsmuligheder på markedet både for B2B- og B2C-trykkerier. Et besværligt medie At komme i gang med digitalt tekstilprint er ikke bare en investering i en printer. Der er stor forskel på de maskiner, leverandørerne sender på markedet, og dit valg er meget afhængigt af, hvad du vil producere og i hvor store mængder. Tekstil er et svært medie at håndtere, og selv om mange maskiner tager højde for det, skal man forstå, hvordan de enkelte medier arter sig i printeren. Hvordan agerer de fx ved varmepåvirkning, stræk, blæk og tørring? Hvis applikationerne er til udendørs brug, er især lysægthed, mediestyrke og blækkets holdbarhed yderligere udfordringer. Mange variationer Der er grundlæggende to fremgangsmåder til digitalt tekstilprint. Direct-to-


I dag kan de større modehuse fx få billige prototype-tekstiler fremstillet digitalt, før de fremstiller de helt store oplag med rotationsserigrafi.

textile eller med print på transfermedier, der efterfølgende overføres til tekstil. I forbindelse med transfermetoden ses enkelte maskiner med tonerteknologi, men ellers er digitalt tekstilprint domineret af inkjet. I inkjetmaskinerne anvendes forskellige printhoved- og blækteknologier, hvis fordele og ulemper naturligvis overvejes i forhold til, hvilke applikationer og tekstiler printeren skal bruges til. Dye sublimation, dispersed dye, UV, solvent og latexblæk kan anvendes til tekstil. Fordelen ved sublimation er, at farven trænger helt ned i fibrene og fikseres i selve tekstilet, mens pigmenteret blæk som UV og latex lægger sig på mediets overflade, hvilket kan have en negativ indflydelse på holdbarheden (UV-farve kan fx krakelere, hvis det overhærdes). Omvendt kan blæk, der ikke trænger ned mellem fibrene, være et bedre valg ved mørke tekstiler. Skal applikationen bruges udendørs, kan en solvent blæk være det stærkeste valg, mens man indendørs vil foretrække mildere vandbaseret blæk I mange tilfælde kan man med fordel både for- og efterbehandle sit medie for at øge kvaliteten.

Glem ikke efterbehandlingen Har man ikke tidligere arbejdet med tekstilproduktion, stopper investeringen ikke ved tekstilprinteren. Efterbehandlingsudstyret er lige så vigtigt. For at kunne have et fuldt in-housesetup skal man ud over printeren have en fikseringsenhed, symaskiner, skæreudstyr og øvrige enheder som fx maskiner til at slå huller i applikationen til ophængning. Serigrafi To tredjedele af den globale tekstilproduktion er fortsat analog. En del trykkes med offset, men langt det meste produceres med serigrafi, og dette vil fortsat være en foretrukken metode til de helt store volumener. Som det er med mange øvrige grafiske applikationer, så bærer markedet præg af trends som on demand-produktion i mindre oplagsstørrelser og personaliserede produkter, som er unikke for den enkelte kunde. Digitale teknologier vil overtage en stor del af tekstilmarkedet, men serigrafi er stadig det mest økonomiske valg, når man skal producere store oplag.

Mange leverandører har produkter, der understøtter tekstilprint. Her er det maskiner fra Mimaki, HP og Epson. Men også EFI, Mutoh, Fujifilm, Agfa og mange andre er aktive inden for dette felt.


Det sociale netværk er vores rygrad Bedst som den amerikanske økonomi sank i knæ, startede to amerikanske IT-folk fra North Carolina printvirksomheden Spoonflower. Med digitalt printet tekstil og sociale medier som hovedingredienser kan virksomheden i dag tælle 50 ansatte og en mio. brugere i kundenetværket.

38 aftryk marts 2013

Spoonflower er et website, som giver brugerne mulighed for at designe og printe deres egne tekstiler. Personer, som anvender tekstil til tæpper, beklædning, legetøj og andre håndlavede varer benytter desuden Spoonflowers digitale markedsplads, der omfatter hundredtusindvis af unikke tekstildesigns frembragt af uafhængige kunstnere fra hele verden. Spoonflower introducerede for nylig et miljøvenligt tapet og vil snart være på vej med personaliseret gavepapir. Da Stephen Fraser og hans forretningspartner, Gart Davis, startede Spoonflower i sommeren 2008, havde virksomheden ingen ansatte. Faktisk ikke engang et kontor. De oprettede en enkel hjemmeside, som krævede en invitation for at blive medlem. De to printede løbende deres tekstilordrer hos en non-profit

organisation, der havde en tekstilprinter stående i deres demoområde. – Jeg kørte derhen en gang om ugen for at hente tekstilerne, fortæller Stephen Fraser. – Når børnene var lagt i seng, skar min kone og jeg herefter stoffet op og pakkede de færdige ordrer til forsendelse. Vores første ansatte arbejdede frivilligt. I dag har vi omkring 50, og jeg er glad for at kunne meddele, at de nu alle får løn. I dag producerer Spoonflower omtrent 10.000 yards (9.144 meter) stof og håndterer tusindvis af ordrer om ugen. Den største andel af kunderne er personer, som fremstiller egne produkter på hobbyplan, eller som har små virksomheder bygget op omkring webshops eller lokale markeder. En lille del af kunderne har større virk-


TEKNIK: SIGN OG PRINT tekst: MARIA STERNDORFF (ms@agi.dk) foto: SPOONFLOWER

Printvirksomheden bygger på et socialt netværk med over en mio. brugere og mange tusind uafhængige designere.

Spoonflower er et website, som giver brugerne mulighed for at designe og printe deres egne tekstiler.

somheder, hvor de laver og sælger ting til distribution i butikker eller gennem andre kanaler. 100 pct. af ordrerne kommer via websitet, og alle kunder behandles ens. – Vi sælger til hele verden. USA er vores største marked, og Australien er nummer to. Storbritannien og Canada er relativt store markeder for os, men vi har også mange kunder i Norge, Danmark, Sverige, Holland m.m. Spoonflower har tæt på en mio. registrerede brugere og et handelsinterface for hundredtusindvis af designere. Jeg er ret sikker på, at det gør os til det største tekstiludvalg i verden. – Vores mål har altid været at lægge digitale værktøjer i hænderne på kunderne, så de selv kan fremstille og sælge ting. Vi startede med tekstil og har nu

udvidet til tapet. Men der er mange andre materialer i verden, som har gavn af smukt design, og dem har vi endnu ikke haft fat i. Lige nu har vi flere idéer, end vi har tid og personale til at kunne implementere. Startede fra bunden Hverken Stephen eller Gart havde erfaring med tekstilprint. De vidste ikke, hvor hårdt det ville blive. En stor udfordring med Spoonflower var at mestre teknologien til printet. – Maskinerne er svære at vedligeholde og ret kræsne i forhold til materiale. En af de største udfordringer var at bygge en fabrik på et nærmest ikke-eksisterende budget. Vi startede

Spoonflowers digitale markedsplads omfatter hundredtusindvis af unikke tekstildesigns frembragt af uafhængige kunstnere fra hele verden. Virksomheden behandler cirka 1.000 ordrer pr. uge.

”Vores mål har altid været at lægge digitale værktøjer i hænderne på kunderne” STEPHEN FRASER, EJER, SPOONFLOWER

Made for Success: Saphira Consumables in the Heidelberg Online Shop.

Are you achieving optimal end results with your consumables? In the Heidelberg Online Shop, you’ll find a wide selection of thoroughly tested Saphira consumables perfectly attuned to your production systems. With proven Heidelberg experience included, and offering you the best price/performance ratio. Indeed, everything you need for perfect end results. www.heidelberg.com/shop

Heidelberger Druckmaschinen Vertrieb Deutschland GmbH Kurfürsten-Anlage 52–60 • D-69115 Heidelberg • Telefon 0180 4 338326 • www.heidelberg.com/saphira

marts 2013 aftryk 39


”Væksten kommer fra vores brugere.” STEPHEN FRASER (TV) OG GART DAVIS, EJERE, SPOONFLOWER

vores virksomhed, mens den amerikanske økonomi sank i knæ, og ingen af os havde mange penge på kistebunden. Vi har bygget produktionen stykke for stykke med egne penge og banklån. Men i de tre første år var det sværeste ved projektet at finde penge til at opbygge kapacitet, så vi kunne imødekomme den stigende efterspørgsel. Tilpassede maskiner Spoonflower anvender inkjetbaserede storformatprintere i produktionen. Maskinerne er lavet i Japan, men er blevet modificeret – eller hacket om man vil – til at printe på tekstil. Der er tredive printere i produktionen på nuværende tidspunkt. – Der er mange forskellige tilgange til at fremstille printere, som kan arbejde med tekstil. Mange af de maskiner, vi ser komme på markedet nu, er store og hurtige. Vores printere er små og meget meget langsomme i sammenligning. Med mange små printere sikrer vi backup i workflowet. Hvis der er tekniske problemer med en, to eller tre maskiner, så påvirker det aldrig vores outputkapacitet betragteligt. Printerne arbejder med pigmenteret blæk, som er vandbaseret. Det har både fordele og ulemper. Blandt fordele er, at de er miljøskånende og lette at anvende. Blækket kræver ingen kemisk behandling eller vandforbrug. Processen under print er ligefrem, og tekstilet skal kun efterbehandles med varmefiksering. – Den ret ukomplicerede proces gør os i stand til at tilbyde tekstil til en relativt billig pris, hvilket gør os interessante for et større udvalg af kunder. Blandt ulemper er, at den pigmenterede blæk

40 aftryk marts 2013

Spoonflowers hovedprodukt er printede tekstiler. Virksomheden introducerede for nylig et miljøvenligt tapet og vil snart være på vej med personaliseret gavepapir.

ikke har en lige så stor gamut som dyevarianten, og slid vil ses hurtigere, når tekstilet vaskes. Tekstil er lunefuldt Tekstil er et lunefuldt medie til print, fordi det ikke er særligt stabilt. Det kan strækkes, tiltrækker støv og har tendens til ujævnheder i overfladen. Silke og polstringstekstil er ret forskellige i sin adfærd, når du kører dem gennem samme printer. – Udfordringen er at finde en god blæktype og en maskine, som kan arbejde med flere medier på en god måde. Desuden er der behov for en medietransport, som understøtter tekstil. Sidst men ikke mindst skal digitalt printet tekstil være til at betale for private kunder. Så processen skal være effektiv nok til at understøtte det. Succes med sociale medier – Væksten i Spoonflower kommer i bund og grund fra det netværk af brugere, der

anvender vores service. Hvis vi skulle betale for markedsføring, var vi gået konkurs med det samme. Men vi var heldige, eftersom personaliseret tekstil viste sig at være et populært og efterspurgt produkt, som brugerne var vilde med at tale om og ønskede at dele med venner. Designerne ville gerne dele deres kreationer, og de personer, som skabte egne ting købt fra Spoonflower, ville også gerne vise deres produkter frem for omverdenen. Og da sociale medier er bygget omkring denne deling blandt venner, har det spillet en afgørende rolle for vores succes. Vi har aldrig brugt penge på reklame. I stedet kan vi gøre sjovere ting, som fx at arrangere ugentlige designkonkurrencer. – Når vores kunder bestiller tekstil, modtager de som oftest en personlig tak fra den person, der designede det. Denne sociale kontakt kan konventionelle tekstilforhandlere ikke tilbyde, og det er en af de største årsager til vores succes – trods de mange udfordringer.


Forøg omsætningen, og hold pengene i eget hus.

Kachering er en diciplin i vækst, og du kan nemt klare det selv. Når dine kunder efterspørger et eksklusivt udtryk på f.eks. en profilbrochure, er både mat- og blank kachering en rigtig god løsning. Men hvorfor ikke holde jobbet i eget hus? Du sparer tid, har fuld kontrol med tryksagen og en god mulighed for at øge indtjeningen.

Besøg os på Sign og Print 2013 Forum Horsens 24. og 25. april Stand I:040

www.pitneybowes.dk / E-mail: info.dk@pb.com


TEKNIK: SIGN OG PRINT tekst: MARIA STERNDORFF (ms@agi.dk)

Pimpede fliser. FESPA 2012 viste mange eksempler på print, der præcist imiterer sjældne eller dyre materialer til brug i fx soveværelser og brusenicher. Foto: home-designing.com.

Flatbed uden grænser En dør kan fx snildt sendes igennem. Her er et udvalg af løsninger.

42 aftryk marts 2013

En flatbedprinter med UV kan i realiteten printe på hvad som helst, der kan passere mellem bord og printhoved. Det betyder, at du kan tilbyde dine kunder print på de fleste genstande, der ikke overstiger 5-7 cm i højden. Efterspørgslen fra forbrugerne på personlige og unikke produkter er i fin synergi med digitalt print. Til inspiration er her en række eksempler på flatbed-

producerede applikationer og et udvalg af de mange maskiner på markedet. Print på døre En dør kan snildt sendes igennem en flatbedprinter. Hos den britiske designog printvirksomhed Doodledoors, kan kunder via nettet bestille en dør med et layout, der vælges blandt galleriet på Doodledoors hjemmeside, men det


Storformatprintere Skæreplottere

Printmedier Laminatorer

Flatbedprintere Nedenstående er blot et udvalg af de mange produkter på markedet og skal ikke betragtes som en komplet oversigt. Flere af leverandørerne repræsenteret har ligeledes flere modeller i genren. Fujifilm Acuity Advance HD Teknologi: DOD piezoinkjet Blæk: UV Farver: CMYK+W Format 125 x 250 cm Mediehøjde: 48 mm Opløsning: Variable punkter fra 6 til 30 picoliter. Hastighed: 61 m2/time Øvrigt: Rulle til rulle option Océ Arizona 480 GT (Canon) Teknologi: DOD piezoinkjet Blæk: UV Farver: CMYK+W+Lak Format 125 x 250 cm Mediehøjde 50,8 mm Opløsning: Variable punkter fra 6 til 42 picoliter (1.440 DPI) Hastighed: 32,8 m2/time Øvrigt: Rulle til rulle option HP Scitex 7600 Industrial Press Teknologi: DOD piezoinkjet Blæk: UV Farver: CMYK+LC+LM+W Format: 165 x 320 cm Mediehøjde: 25 mm Opløsning: 600 DPI, 42 picoliter Hastighed: 500 m2/time Mimaki JFX 1631 Plus Teknologi: DOD piezoinkjet Blæk: UV + fleksible UV (C/M/Y/ K/W/CL), LF-200 fleksibelt UV-blæk (C/M/Y/K/W) Farver: CMYK+W+Lak Format: 160,2 × 310,0 cm Mediehøjde: 50 mm Opløsning: Variable punkter, 1.200 x 1.200 DPI Hastighed: 23,6 m2/time Agfa Jeti 3020 Titan Teknologi: DOD piezoinkjet 
 Blæk: UV Farver: CMYK+O+W Format: 315 x 205 cm Mediehøjde: 50 mm Opløsning: 1.200 DPI, Valgfrit antal printhoveder fra 16, 20, 32, 36, 40, 48 Hastighed: 195 m2/time Øvrigt: Rulle til rulle option

EFI VUTEk GS3250LX Teknologi: DOD piezoinkjet Blæk: UV-LED Farver: CMYK+LC+LM+LY+LK+W Format: 320 cm (bredde) Mediehøjde 50,8 mm Opløsning:1.000 DPI Hastighed: 223 m2/time Øvrigt: Rulle til rulle option Durst Rho P10 200/250 Teknologi: DOD piezoinkjet Blæk: UV Farver: CMYK (standard)/ CMYK+LC+LM+W+PCA (tilvalg) Format: 205 cm/250 cm (bredde) Mediehøjde: 40/70 mm Opløsning: 1.000 DPI, 10 picoliter dråber Hastighed: 200/175 m2/time Øvrigt: Rulle til rulle option SwissQPrint Nyala Teknologi: DOD piezoinkjet (Binær eller greyscale) Blæk: UV Farver: 2-4 x CMYK Format: 320 x 160 cm (320 x 400 cm) Mediehøjde: 760 mm Opløsning: Variable punkter 14-42 picoliter, 900 DPI Hastighed: 200 m2/time Mimaki UJF 3042 FX/HG (Desktop) Teknologi: DOD piezoinkjet Blæk: UV-LED Farver: LH-100 (C/M/Y/K/W/Cl), LF200 (C/M/Y/K/W), LF-140 (C/M/Y/K/ LC/LM/W) Format: 300 x 420 mm Mediehøjde: 50 mm (FX)/ 150 mm (HG) Opløsning: 1.440 x 1.200 DPI Hastighed: -

Laminater Værktøj

Velkommen hos vikiallo Du kan med fordel se på produktionsudstyr, printmedier, værktøj og service hos os. Vi er 20 engagerede medarbejdere, der vil yde dig en ekstra god service.

Produktionsudstyr Du finder printere, laminatorer, service og RIP-løsninger. Se meget mere på vikiallo.dk

Printmedier Mere end 200 typer, over 3.000 ruller på lager til alle typer blæk.

A DATAPLOT BRAND

Ring gerne 7734 5511 og få et katalog.

Roland DG LEF 12 (Desktop) Teknologi: DOD piezoinkjet Blæk: UV Farver: CMYK+W+Lak Format: 305 x 280 mm Mediehøjde: 100 mm Opløsning: 1.440 DPI Hastighed: -

Albuen 68-70 • 6000 Kolding 7734 5511 • www.vikiallo.dk

marts 2013 aftryk 43


er også muligt at uploade eget design. Doodledoors anvender en Océ Arizona UV-printer til formålet. Stort marked for indretningsdesign Der er et stort marked for digitalt printet indretningsdesign. Det gælder tekstilprint, men bestemt også flatbedprint. Paneler, glas, fliser og meget andet kan gøres til unik indretningskunst med digitalt print. På FESPA 2012 var der mange eksempler på print med struktur, der meget præcist imiterer materialer, der fx er sjældne, dyre eller skader miljøet. På samme messe demonstrerede bl.a. Durst flot fliseprint. På onlinesitet home-designing.com kan kunderne bestille fotofliser til unik indretning.

Personlig computer. Der kan printes direkte på enhederne, men det mest fleksible er udskiftelige covers. Foto: Etsy.com med design fra Nina/ Mabel Mendoza.

Print på digitale platforme Personalisér digitale enheder som computer, telefon eller tabletcomputer med digitalt print. I reglen kan man printe direkte på enhederne, men der kan også bruges blanke udskiftelige covers, hvilket er en mere fleksibel løsning. Klipklapper som pret-a-porter Beklædning som klipklapper kan også printes på med en flatbedprinter, men eftersom UV-farver har tendens til at blive meget hårde efter curing, er der risiko for, at farven krakelerer ved brug. Det vil derfor gavne et sådan produkt, hvis man vælger de fleksible UV-farver, der findes på markedet.

alking: Made for w printet er p ap kl p li K rinter p d be at fl med ke is es n fra den ki ucent, d ro rp te n pri Kingt. Shenzhen

Web-to-doorprint. Den britiske design- og printvirksomhed Doodledoors tilbyder kunderne en hjemmeside, hvor de selv kan vælge motivet. Foto: Doodledoors.

44 aftryk marts 2013


Bliv imponeret − af HP Indigos digitale offset maskiner Med branchens bredeste sortiment af digitale offset maskiner leverer HP både offset kvalitet, produktivitet og fleksibilitet til den grafiske industri. HP Indigo er nr. 1 indenfor digital offsettryk og er den perfekte partner for en lukrativ tilvækst.

Besøg os på Sign og Print 2013 i Forum, Horsens Se mere på www.visutech.se

Tlf. 43 22 00 22 www.visutech.se — info@visutech.se

SKILTE – PRINT I SMÅ OG STORE FORMATER


TEKNIK: SIGN OG PRINT tekst: PETER OLLÉN (peter.ollen@agi.dk) & MARIA STERNDORFF (ms@ms.dk) foto: MARIA STERNDORFF

Insight i branchen ”FESPA Global Summit giver insigt i signagebranchen, og jeg har fået fyldt hjernen med masser af idéer. Messen i juni bliver en spændende mulighed for at se, hvor de førende leverandører vil hen med digitalt print. FESPA viser den allernyeste teknologi og skubber virksomheder som min egen ind i nye områder, så vi kan finde nye forretningsmuligheder og kunder” PAUL NOBLE, BANNER BOX

Med udviklingen inden for UV-lys, hvor storformatmaskinerne i stigende grad udstyres med LED-hærdning, bliver muligheden for at anvende tyndere og sartere materialer en mulighed, forudså Frank Tueckmante, EFI.

En mulighed for at tænke ud af boksen FESPA Global Summit 2013 i London var i januar mødestedet for industriens ledere. Der findes en masse brugbar teknologi inden for storformatprint. Den kan dog ikke stå alene men må suppleres med markedsføring og forretningsstrategier, og derfor er diskussioner mellem producenter og tryksagsindkøbere uvurderlige. Dette tankesæt lå under oplæggene og de efterfølgende diskussioner på FESPA Global Summit, der fandt sted 22. og

46 aftryk marts 2013

23. januar i London som optakt til selve messen i juni. FESPA Global Summit 2013 var mødestedet for industriens ledere inden for storformat, og her blev udfordringer, muligheder og trusler vendt og drejet under oplæggene, der spændte over lederskab, marketing, digital tekstil print, sociale medier, konsolideringer, nye

teknologier, markedstendenser samt en masse cases fra storformatvirksomheder og kunder fra hele verden. Vi bringer her et lille udpluk. QR-koders fremmarch En af dem var David McEvoy fra skiltevirksomheden JC Decaux, der kontrollerer over en halv mio. billboards rundt omkring i verden. Han fortalte, at QRkoder anvendes mere og mere. Grafikerne synes dog, at koderne er grimme, så nu sætter JC Decaux sedler op med QR-


Kommunikation på tværs ”Jeg er tryksagsindkøber, og mange af indlæggene fra trykkerierne her på FESPA Global Summit har handlet om kommunikationen med reklamebureauer som os. Det har gjort dette forum meget værdifuldt for mig” CINDY BOHM, SAATCHI OG SAATCHI, NEW YORK.

Vi vil gerne vise dig Danmarks nyheden til tekstil. Besøg os på Sign og Print stand L060 den 24. og 25 April i Forum Horsens.

koder ved siden af plakaterne. Og herfra viser de hen til de relevante websites, som er oprettet til den givne kampagne. – Hver fjerde person, som skanner en kode, udfører en aktiv handling, som annoncøren ønsker, og kan ende med et køb. Vi har kunnet følge antallet af reaktioner gennem fx en fireugers periode, som en kampagne har løbet over. Og her kan vi konstatere, at forbrugere, der har skannet koden efterfølgende tipper deres venner gennem sociale medier, og så ser vi også dem gå ind på websitet. Energibesparelse med UV LED-hærdning var et andet område, som affødte indlæg, bl.a. fra EFI: – Med udviklingen inden for UV-lys, hvor storformatmaskinerne i stigende grad udstyres med LED-hærdning, bliver muligheden for at anvende tyndere og sartere materialer en mulighed, sagde Frank Tueckmante, EFI. – Du sparer en tredjedel af energiforbruget med den teknologi, men det er ikke det hele. Den største besparelse findes ved at bruge materiale, der er halvt så tykt som ellers, da eksponeringen og hærdningen er ”kold”. Samtidig kan man begrænse farveforbruget. Jeg tror, at med denne udvikling vil alt inden for inkjet ende med at foregå via UV. – En interessant udvikling er muligheden for at vaske farven ud af materialet med henblik på genanvendelse. Det er noget, vi arbejder på sammen med en messevirksomhed i USA. Desværre er det lige nu hemmeligt, hvordan vi gør det, sagde Frank Tueckmante. Tekstil print med UV udvikles Marc Van Parys er Professor fra University of Ghent og fortalte, at man her fokuserer på digital teknologi fra både et kreativt og et funktionelt perspektiv: – Dette gælder ikke kun selve printprocessen men også coating og efterbehandling. Digitalt print kan anvendes til mange typer tekstil. Ikke bare beklædning og mode men også indretning, teknisk tekstil, tæpper og så videre. Samtidig ser vi blæk på markedet med funktioner – fx med vandafvisende eller antistatiske egenskaber. – I øjeblikket er det interessant at se på tekstilvirksomhederne. De søger netop kreative og funktionelle printløsninger, men med bæredygtig og økonomisk teknologi. Vi arbejder med print og efterbehandlingsprocessen med en målsætning om at spare vand, energi, kemi og spild. Det er her UV-systemerne bliver interessante, bl.a. fordi det eliminerer for- og efterbehandling af tekstilerne – og på den måde kan være energibesparende. Vi vil ændre tekstilprint fra at være en ”våd” proces til at være tør. Marc Van Parys konkluderede, at UV har mange muligheder, bl.a. fordi man kan hærde blæklag hver for sig. – Vi fjerner behovet for for- og efterbehandling af tekstilerne, processer, der tit udgør flaskehalsene i produktionen, fordi de ofte skal håndteres offline.

ARTWORK-SYSTEMS NORDIC www.awsn.dk

marts 2013 aftryk 47


TEKNIK: HORIZON tekst & foto: MARIA STERNDORFF (ms@agi.dk)

TEST

Markant mindre spild

Digital efterbehandling fra Horizon

CRF-362 er målrettet trykkerier med digitale printere og beregnet til applikationer som fx menuer, bogomslag, lykønskningskort og diverse salgsmaterialer. Læs mere på de følgende sider.

Vi kørte fem forskellige opgaver på maskinen, og fire af dem gav ikke anledning til anmærkninger på hverken forløb eller kvalitet. I det femte tilfælde var der lidt knas. Den japanske leverandør Horizon har en lang historie i efterbehandlingsudstyr til analogt tryk, og erfaringerne er blevet videreført i modellen CRF-362 til bukkestreg og fals. Den er målrettet digitaltrykkerierne og blev lanceret på drupa. Pitney Bowes solgte et par enheder i sommer, og de er ved at blive installeret. Nordens første står nu hos All-Media i Malmø, et rendyrket digitaltrykkeri, hvor vi tester Horizon-maskinen. Første nordiske maskine solgt til svensk digitaltrykkeri Direktør hos All-Media, Rickard Trell, er tilfreds med maskinen, med udgangspunkt i den korte periode maskinen har været i produktionen. CRF-362 erstatter en maskine fra en anden fabrikant, og det udstyr krævede 100 pct. operatørovervågning under jobs og forårsagede desuden en del makulatur. Med den nye maskine frigøres operatøren til andre opgaver, mens CRF-362 arbejder. Makulaturen er begrænset markant – helt ned til 0 ark i nogle tilfælde, hvilket testen også viser. Til digitaltrykkerier CRF-362 er målrettet trykkerier med

48 aftryk marts 2013

digitale printere og beregnet til applikationer som fx menuer, bogomslag, lykønskningskort og diverse salgsmaterialer. Som udgangspunkt er maskinen konfigureret med syv forskellige falsetyper og seks forskellige omslagsvariationer. Operatøren kan desuden efter behov programmere og gemme op til 200 specialtilpassede falsninger. Samlet er det muligt at påføre ti bukkestreger pr. ark. Ved applikationer, der kun kræver bukkestreg, understøtter Horizon CRF362 papirkvaliteter på til 400 g/m2. Ved fals klarer den 350 g/m2. Oplag i maskinen skal være mellem 120-364 mm i bredden og 180-865 mm i længden. Horizon angiver en maksimal hastighed på 5.000 ark i timen ved en bukkestreg og en falsning. I testen arbejder vi i standardhastighed, men det er altså muligt at øge produktiviteten, hvormed risiko for papirstop også er større. Mere kontrol over bukkestregen Ifølge account manager, Christer Jönsson, fra Pitney Bowes, har Horizons maskine en unik funktion, fordi den giver mulighed for at vælge, om bukningen skal slås fra for- eller bagsiden


OPGAVE 1

OPGAVE 2

Specifikation

A4 –> A5

Papirkvalitet

Sappi Silk 150 g/m2

Bemærkninger/kvalitet

Intet at bemærke vedrørende outputkvalitet

Målt tidsforbrug (minutter)

Indstilling til format: 00.28

Indstilling fals/buk

00.20

Justering

02.09

Produktionstid

05.00

Produktionshastighed (ark/time)

3.000

Makulatur

2

Oplag

250

OPGAVE 3

Specifikation

A3 –> Harmonikafals (148 x 297 mm)

Papirkvalitet

Sappi Silk 100 g/m2

Bemærkninger/kvalitet

Vi bruger blankt papir i maskinen, hvilket koster os et ekstra ark til indretning for at se, hvordan der skal justeres. Intet at bemærke vedrørende outputkvalitet.

Målt tidsforbrug (minutter)

Indstilling format: 00.36

Indstilling fals/buk

00.24

Justering

02.30

Produktionstid

03.55

Produktionshastighed (ark/time)

2.000

Makulatur

3

Oplag

125

Specifikation

A4 –> portfals

Papirkvalitet

Sappi Silk 100 g/m2

Bemærkninger/kvalitet

Intet at bemærke vedrørende outputkvalitet

Målt tidsforbrug (minutter)

Indstilling til format: 00.33

Specifikation

SRA3 –> Bogomslag (2 linjer)

Indstilling fals/buk

00.30

Papirkvalitet

Sappi Silk 300 g/m2

Justering

00.00

Bemærkninger/kvalitet

Produktionstid

07.45

Produktionshastighed (ark/time)

1.900

Makulatur

0

Oplag

250

Ingen bemærkninger vedr. kvalitet. Eftersom opgaven blev udført på blankt papir, kunne indstilling og makulatur muligvis stige en anelse.

Bemærkninger/Yderligere

Operatør forklarede indstillingen, imens opgaven blev klargjort på touchscreen. Derfor et ekstra tidsforbrug.

Målt tidsforbrug (minutter)

Indstilling til format: 00.30

Indstilling fals/buk

00.58

Justering

00.00

Produktionstid

01.17

Produktionshastighed (ark/time)

1.700

Makulatur

0

Oplag

40

Horizon har en lang historie i efterbehandlingsudstyr til analogt tryk, og erfaringerne er blevet videreført i modellen CRF-362 til bukkestreg og fals.

Udlægget giver operatøren mulighed for at håndtere andre opgaver, mens CRF362 arbejder. Han skal dog tømme udlægget fra tid til anden. Pitney Bowes har hos Horizon efterspurgt et conveyorbånd, der kan udvide udlægget og dermed give operatøren mere tid væk fra maskinen.

OPGAVE 4

marts 2013 aftryk 49


OPGAVE 5 Specifikation

A4 –> rullefals

Papirkvalitet

4CC 200 g/m2

Bemærkninger/kvalitet

På 200 g/m2 er der intet at bemærke. Vi kører dog først testen med Sappi Silk 100 g/m2, der giver kvalitetsforringelser, problemer med indstilling og to papirstop – og dermed en del makulatur (+30 ark). Da vi skifter papirkvalitet, køres opgaven fejlfrit.

Målt tidsforbrug (minutter)

Indstilling til format: 00.38

Indstilling fals/buk

00.22

Justering

01.11

Produktionstid

01.23

Produktionshastighed (ark/time)

1.900

Makulatur

2

Oplag

40

PRODUKTSPECIFIKATIONER Hastighed

5.000 ark/timen

Kapacitet feeder

150 mm

Udlæg

Udlægget er dobbelt. Et til falsede jobs og et underliggende til ufalsede ark. Pitney Bowes har efterspurgt et udlægsbånd til maskinen, så operatøren kan have frie hænder i længere tid ad gangen.

Formater dokumenter

120-364 mm (B) x 180-865 mm (L)

Dokumenttykkelse

>400 g (uden fals)/ 350 g (med fals)

Falsetyper

Parallel fals, harmonikafals, kort harmonikafals, rullefals, dobbelt fals, portfals, åben portfals (med bukkestreg).

Omslagsfals

1 linje (tynde bøger), 2 linjer (med ryg), 4 linjer (ryg og hængsel), 5 linjer med flap (ryg, hængsel og flap), 5 linjer med flap (som forrige, men flap i modsatte side), 6 linjer med dobbelte flapper (ryg, hængsel og dobbelte flapper).

Maks. antal bukkestreger

10

Kvalitetskontrol

Dobbeltarkkontrol med sensor

Bemærkninger

I første halvdel af 2013 leveres desuden et perforeringsværktøj, som kan byttes med kniven til bukkestreger.

50 aftryk marts 2013

Alle indstillinger til produktion af applikationen kan foretages på touchpanelet, der er i farver.

af papiret – altså om den skabes ved at trykkes ned eller ved at blive skubbet op. Fals og bukning er klar i et gennemløb. Det er muligt at gøre bukkestregen ved at lade kniven bukke papiret flere gange samme sted. Antallet af bukninger kan altså indstilles af operatøren, hvis man fx har med et kraftigt papir at gøre. Testen Vi kørte fem forskellige opgaver på maskinen, og vi kan sige, at CRF-362 generelt arbejder fint. I de fem typer opgaver, vi producerede, kørte fire helt uden anmærkninger på hverken forløb eller kvalitet. Operatøren bruger omtrent et minut på at gøre maskinen klar, og i nogle tilfælde kræver det et til to minutter på justering af fals eller bukkestreg. Herefter kan der produceres. Vi havde lidt problemer med den femte opgave – et A4 ark, der skal rullefalses, som ikke ramte den ønskelige kvalitet og stoppede maskinen et par gange. Vi testede efterfølgende samme opgave med en tungere papirkvalitet, og denne produktion forløb uden problemer. I egentlig produktion er løsningen ikke helt så simpel, eftersom oplaget skulle printes om. Er operatøren fortrolig med udstyret, vil sådanne uoverensstemmelser kunne forebygges. Tilfredshed så langt Hos All-Media kunne det tidligere være nødvendigt med en overproduktion på op til 100 ark på opgaver, der oversteg 1.000 eksemplarer. Nu kan man nøjes med nogle enkelte ark. Operatørens tid ved maskinen kan samtidig begrænses til maksimalt et par minutter ved maskinen pr. opgave, og mindre hvis man samler opgaver af samme type og format. Trykkeriet har kun haft maskinen fra midten af december, men Richard Trell er indtil videre tilfreds med nyerhvervelsen.


Går du også digitalt? Kender du dine muligheder inden for grafisk efterbehandling?

Mød os på Sign & Print i Forum Horsens den 24.-25. april og lad os vise dig det nyeste udstyr inden for

Vidste d

ved blo t3

u at. . .

små pr odukti oner pr. mån ed er d et billig st at kach ere selv !

Kachering Limindbinding Stop-perforering Bukkestreg/falsning

www.neopost.dk Tlf. 36 70 90 88

Jørn Lindberg-Levin Tlf: 40 60 64 03 E-mail: jll@scani.dk

Jesper Koch Tlf: 40 60 34 29 E-mail: jko@scani.dk


NYT FRA UDLAND

KINA:

PRINT 2013 VOKSER FORTSAT China Print 2013, der holdes fra 14. til 18. maj, har udsigt til at blive verdens andenstørste grafiske messe efter drupa. Den første China Print-messe blev holdt i det nationale landbrugscenter i 1984, men den kommende finder sted i New China International Exhibition Center (NCIEC), der tilbyder otte haller med i alt 106.000 m2 under tag. Hertil kommer midlertidige pavillioner, så det samlede udstillingsareal når 160.000 m2. Messens arrangører forventer 180.000 gæster til messen, der holdes under overskriften ”Grøn, effektiv, digital og intelligent”.

Midlertidige pavillioner bringer det kinesiske udstillingsareal op på 160.000 m2.

d n a l d u nyt fra Hvad rører der sig i den grafiske verden udenfor Danmarks grænser? Det beskriver vi i disse spalter, der er skrevet i samarbejde med den hollandske fagjournalist Ed Boogaard.

Selv om Google er indbegrebet af elektronisk annoncering, vandt virksomheden årets konkurrence med denne annonce, der fortæller, at Dalai Lama mødes virtuelt med Desmond Tutu på Google+.

USA: Grønvask. TwoSides anklager Google Drive for hykleri.

INTERNATIONALT:

Protester mod papirløs kampagne Kampagnen Paperless 2013, der er sat i værk af “Den papirløse koalition,” anført af Google Drive, er løbet ind i hård kritik. Den grafiske brancheplatform TwoSides har kaldt den for grønvask på grund af mottoet “spar penge, spar tid og spar træer”. TwoSides har i stedet opfordret Google til at se på sin egen miljøpåvirkning (i forhold til hvor meget CO2-udledning Googles egne serverparker skaber, red.). Printing Industries of America (PIA) har udtalt: “Når Google fører kampagne for en papirløs verden, er det mildest talt hykleri”. Miljøinitiativet Verdigris har endda opfordret tryk- og papirindustrien til at gøre sig “Google-fri”.

52 aftryk marts 2013

Google vinder konkurrence for trykt annoncering Konkurrencen for trykt annoncering, Print Advertising Competition, der arrangeres af den amerikanske avis USA Today udpegede denne gang Google som uforudset vinder. På trods af at søgemaskinen ofte nævnes som en af årsagerne til, at trykt annoncering går ned, vandt Google med en annonce, der fejrede et virtuelt møde mellem Dalai Lama og den sydafrikanske ærkebiskop, Desmond Tutu, på Google+. Gevinsten var helsidesannoncer i USA Today til en værdi af 1 mio. dollars.


AUSTRALIEN:

SPAR PAPIR-KAMPAGNE ER ENSIDIG OG VILDLEDENDE Og endnu en kampagne. Denne gang fra den australske non-profit organisation Do Something!, der er bannerfører for social og miljømæssig forandring og i den forbindelse opfordrer til at spare på papiret. Det har fået TwoSides i Australien på banen, fordi organisationen mener, kampagnen er ensidig og vildledende, idet den ”overser de miljømæssige påvirkninger fra den digitale kommunikation”.

SVERIGE:

ELANDERS KØBER ETIKET TRYKKERI Elanders har købt etikettrykkeriet, McNaughtan’s Printers Limited, i Glasgow. McNaughtan’s har skabt sig en niche i whiskybranchen, og blandt kunderne findes en række kendte destillerier. I regnskabsåret 2011/12 omsatte virksomheden for omkring 20 mio. kr. og har 14 ansatte.

SVERIGE:

SVAGT TREDJE KVARTAL

Sidste år solgte de tre bøger i Fifty Shades-serien 1,5 mio. eksemplarer, men alligevel dykkede det samlede hollandske bogsalg.

HOLLAND:

Bog-nedtur på trods af erotisk bestseller E.L. James’ erotiske trilogi Fifty Shades solgte næsten 1,5 mio. eksemplarer på det hollandske marked sidste år. Selv disse bestsellere kunne dog ikke forhindre, at bogsalget og omsætningen tog et dramatisk fald. Sammenlignet med 2011 dykkede antallet af solgte bøger med 4,3 pct. til 44,7 mio. Og det medførte et fald i den hollandske bogomsætning på 6,3 pct.

Den svenske grafiske arbejdsgiverforening, GFF, forventer fremgang i 2013, men ser fortsat negative tendenser, hedder det i foreningens brancheøkonomiske nyhedsbrev. I tredje kvartal måtte en tredjedel af de svenske civiltrykkerier oven i købet afskedige medarbejdere, hvilket er usædvanligt, da årets sidste måneder traditionelt har højere omsætning end de øvrige måneder.

EU:

Sedler med større sikkerhed Den europæiske Centralbank (ECB) vil i maj i år udsende en ny serie Euro-sedler, der er endnu sværere at forfalske. Den første i serien er en ny 5 euroseddel med vandmærke og hologram med heltinden Europa fra den græske mytologi. Desuden har den et iøjefaldende tal, der skifter farve fra smagradgrøn til mørkeblå, samtidig med at det udsender en lyseffekt, når sedlen bevæges op og ned.

marts 2013 aftryk 53


For alle bilinteresserede – og fagfolk, der vil vide mere om indpakning af biler – så vil Wrapstyle Danmark under Sign & Print 2013 indpakke en Porsche i Hexis folier. Og skulle publikum få lyst til at teste deres golfevner, lægger Schmedes Papir en puttebane op og stiller golfbolde – naturligvis med printet virksomhedsreklame – til rådighed.

SIGN & PRINT 2013 • 24. og 25. april kl. 9-17 • Fri entré til udstilling og seminarer ved forhåndsregistrering på signogprint.dk • Forum Horsens Langmarksvej 53, Horsens • Gratis parkering • Fagmesse – aldersgrænse 18 år • Udstillere kan kontakte Lis Lykke, ll@ mediamind.dk, 31 64 13 11 • Besøgende registrerer sig på signogprint.dk

KOM TIL HORSENS – MIN VEN… I dagene den 24. og 25. april er det i Horsens, det grafiske folk samles for at opleve årets største grafiske event – Sign & Print 2013.

54 aftryk marts 2013

Alle de vigtigste forhandlere af udstyr til den grafiske branche er samlet og præsenterer grafiske kommunikations- og skilteløsninger i store og små formater. Men det stopper ikke her. Der er også løsninger til 3D-print, et forretningsområde, der bliver større og større. Allerede uden for indgangen vil de besøgende blive mødt af en reklameindpakket bil, og lige inden for dørene venter en mini-udstilling af eksempler på spændende print- og skilteløsninger. Og I bliver heller ikke snydt for at kunne se og røre ved 3D printede produkter. Ja selv printede møbler vil være udstillet. Fx vil registreringsskranken være printet på Reboadplader, ligesom der også vil være et sæt ”lounge-møbler,” produceret af printede Reboardplader. De første udstillingsstande vil også møde publikum allerede i indgangsområdet, som forhåbentlig kommer til at emme af liv, inden gæsterne bevæger sig ned i hallen. Gå ind – og nyd – oppefra med godt overblik – synet af Forum Horsens-hallen, der i dagene 24. og 25. april er fyldt med grafiske stande. Nede i hallen står udstillerne klar til at tage mod gæsterne. Her får du som besøgende en unik chance for at vurdere markedet – ikke leverandør for

leverandør – for her kan du sammenligne. De er i samme hal – alle sammen. Og mange har udstyr med, som præsenteres for første gang i Danmark på Sign & Print 2013. Læs mere på signogprint.dk og på ”Udstillerkatalog-siderne” her i magasinet. Sæt rigelig tid af til besøget. Foruden standene er der også en række relevante og spændende seminarer, hvor videnseksperter giver input til, hvordan morgendagen kan blive inden for forskellige kommunikationsområder, og hvordan du udvikler din virksomhed til større effektivitet. Som noget helt nyt vil seminarrækken i år også indeholde et virksomhedsbesøg. Agfa Graphics og Mediamind inviterer den 24. april kl. ca. 18.00 på virksomhedsbesøg hos Koma Grafisk i Hedensted, der sidste sommer var ude i en større investering i en Agfa :M-Press Leopard som led i overgang fra serigrafi til digital og udvidelse af kapaciteten. Besøget lægger bl.a. op til torsdagens seminarer, hvor der er flere indlæg, som på den ene eller anden måde handler om, hvordan man opnår succes.

Læs seminarprogrammet på næste side.


SEMINARER PÅ SIGN & PRINT 2013 I forbindelse med Sign & Print 2013 arrangerer Mediamind gratis seminarer for alle deltagere og besøgende. Der vil være seminarer om såvel teknologier, optimering af udstyr, nye forretningsmuligheder og ikke mindst forretningsudvikling samt design af kreative tryksager i både små og store formater. Tilmelding til seminarerne er ikke nødvendig. Du kan deltage i så mange seminarer, du har lyst til. Du skal blot forhåndsregistrere dig som messegæst på signogprint.dk. Det er gratis at besøge Sign & Print 2013 ved forhåndsregistrering.

ONSDAG DEN 24. APRIL Kl. 9.15

INTELLIGENTE TRYKSAGER ER FREMTIDEN

Kl. 14.00

DU HAR MINDRE END TRE SEKUNDER TIL AT FANGE MÅLGRUPPENS OPMÆRKSOMHED OG PLANTE DIT BUDSKAB

Jensens Kurser giver “staldtips” til funktioner, du nok ikke lige selv har opdaget. Du lærer, hvordan du får endnu mere ud af Adobes Creative Suite CS6. Kristian Brødsgaard, Jensens Kurser

På dette seminar tager vi dig igennem de nyeste metoder til at opnå større effekt med din visuelle kommunikation i fx direct mails, outdoor, printannoncer og digitale medier. Traditionelle evalueringer af kampagneeffekt baserer sig på eksplicitte svar og efterrationaliseringer, som kun belyser den bevidste eller rationelle side af forbrugervalg og adfærd. Med udgangspunkt i en konkret case story fører vi dig gennem mulighederne og giver dig nogle tommelfingerregler til optimering af din visuelle kommunikation. Efter seminaret får du mulighed for at teste din egen reaktion på forskellige stimuli. Morten Schrøder, Wilke A/S

Kl. 11.00

Kl. 15.00

Med cases som baggrund præsenterer prisvindende Rolf Carlsen fra Dialog Factory direct mail-kampagner, der har opnået tocifrede responsrater. Det er noget, der er attråværdigt for de fleste af os. Rolf Carlsen, Dialog Factory

Den effektive og levedygtige tryksag skal friste dig til at blive læst igen og igen og fremstå som en helhed i forhold til budskab, design og materialevalg. På dette seminar får du input til, hvordan dine tryksager skaber opmærksomhed og effekt. Efter seminaret kan du se små og store tryksager, der har gjort en forskel, og hvor der er kælet for detaljen i design, papirvalg, tryk og finish. Janne Høgshøj, Papyrus

Oplagene i grafisk produktion vil fortsat falde i størrelse, og derfor er det vigtigt at give tryksagerne mere værdi for modtageren. Peter Ollén deler inspiration til fremtiden indsamlet under en rejse i USA. Peter Ollén, Forlaget AGI AB Kl. 10.00

TIPS & TRICKS TIL ADOBES SENESTE PROGRAMMER

DIRECT MAIL KAMPAGNER, DER SÆLGER BUDSKABET

Kl. 12.00

OUTDOOR, DER VIRKER – MERE END NOGENSINDE

Opdatering på nye trends og muligheder. Herudover vil Jakob Bruun, art director og partner i reklamebureauet Yellow, komme ind på, hvor troværdigt mediet er i forhold til andre som fx online-medierne. Er QR-koder blevet en succes på de store formater i bybilledet? Via cases fortælles der om, hvordan Yellow har brugt outdoor til at styrke og vedligeholde reklameerindring og præference for deres kunder. Jakob Bruun, Yellow Kl. 13.00

SOCIALE MEDIERS INDTOGSMARCH

Hvad bruges medierne til nu, og hvem er de relevante for? Hvordan kobler man trykte med sociale medier, illustreret med en succesrig case. Blog marketing 2013, hvordan kan bloggen bruges til at skabe resultater. Hør den aktuelle casestory om 16 fashion- og madbloggere, der tog til Marrakech i Marokko, og hvad det førte med sig. Mathias Hillerup Larsen, Brinth-Hillerup

DEN UNIKKE OG EFFEKTIVE TRYKSAG

Kl. 16.00

EN KAMPAGNE FOR TRYKSAGEN Grafisk Arbejdsgiverforening har stået bag en storstilet tryksagskampagne. På dette seminar fortæller de mere om resultaterne. Camilla Hinze, Grafisk Arbejdsgiverforening Kl. 18.00 – sådan cirka

VIRKSOMHEDSBESØG HOS KOMA GRAFISK I HEDENSTED

Agfa og Mediamind inviterer på besøg hos Koma Grafisk, der sidste sommer fik en Agfa :M-Press Leopard installeret og dermed begyndte digitaliseringen af deres serigrafiske produktion af bl.a. plastskilte. Der er begrænset plads. Tilmelding på signogprint.dk.

TORSDAG DEN 25. APRIL Kl. 10.00

DET MOBILE MEDIE & QR-KODER

Vi bruger mobilen ALLE steder – så vi har en unik mulighed for at komme i “lommen” på vores kunder. På foredraget vil Peter Schjødt komme rundt om, hvad der skal til for at få

SKILTE – PRINT I SMÅ OG STORE FORMATER

succes på det mobile medie, og hvor let det rent faktisk er at komme i gang, hvis man sikrer sig at have sin strategi på plads. Peter Schjødt, youneed:us Kl. 11.00

HVOR MÅ SKILTET STÅ?

Danmark har en af de skrappeste love i Europa, når det handler om reklameskilte. Den stammer helt tilbage fra 1937 og rummer et kategorisk forbud mod reklamer i det åbne land. Men hvad er åbent land, og hvilke regler gælder i byerne? Det er nogle af de spørgsmål, som GA’s erhvervsjurist, Jens Borring, vil fortælle om. Jens Borring, Grafisk Arbejdsgiverforening Kl. 11.45


LIVE INTERVIEWS – VIRKSOMHEDER MED SUCCES!Printsolutions, Claus Lindhardt, sidder i den varme stol. Lis Lykke interviewer med fokus på, hvordan Claus’ ønske om en lille enmandsvirksomhed er blevet til et printhus, der løser opgaverne så godt, at det i mange år har været nødvendigt med ansatte. Og senest har Printsolution været frontløber på et helt nyt forretningsområde, print på re-board-plader. Herefter overtages pladsen i stolen af Rasmus Jakobsen fra Canon og Jørgen Johansen fra Océ Danmark, og vi skal høre, hvordan det er gået med at integrere to stolte og tidligere konkurrenter. Lis Lykke, Mediamind Kl. 13.00

STATUS PÅ PRINT – INTET ER, SOM DET VAR, OG INTET DER ER, VIL FORBLIVE SÅDAN

LaserTryk.dk startede for 12 år siden. Alt hvad de lavede dengang, findes kun digitalt i dag. Det til trods er de her stadig.
Esben Mols Kabell giver sin version af udviklingen, og hvad der venter.
Om fokus på udvikling af både salgskanal, service og produktsortiment. Du kan ikke vinde en diskussion med en kunde. Behandl dine kunder, som var det din eneste kunde. Sats på produkter, der er i vækst.
 Esben Mols Kabell, LaserTryk.dk Kl. 14.00


RE-BOARD-PLADER ET NYT PRODUKT – ET NYT FORRETNINGSOMRÅDEStora Ensos managing director fra Sverige fortæller om re-board-produktet, hvad det kan bruges til, og hvordan det kan udvikle din forretning. Det hele spundet op med fortællingen om re-board-cases.
 Andreas Hörnfeldt, Stora Enso Kl. 15.00


AUTOMATISERING OG OPTIMERING I PREMEDIA-AFDELINGEN

Automatiseret dokumentombrydning.
 Automatiseret billedbehandling.
 Outsourcing af tidkrævende manuelle processer.
 Webinterfaces til print, korrektur, workflow m.v.
 Output-workflow. Integration til administrative systemer og andre ikke-grafiske programmer. Kåre Bjørn Jensen, Intellia

marts 2013 aftryk 55

&


UDSTILLERE 3DPRINT NORDIC Stand nr.: B030 B Kontaktperson: Johnny Christensen, 41 83 46 73, jc@3dprint-nordic.com 3Dprint Nordic A/S er skandinavisk forhandler af 3D-printere, 3D-scannere, fræsere og 3D-software. I produktporteføljen har vi 3D Systems, EnvisionTEC, MCOR Technologies, Creaform, Solutionix og Roland DG. På Sign & Print vil vi vise MCOR IRIS, en af de nyeste 3D-printere på markedet. MCOR's 3D-printere printer på papir og konturskærer hvert lag efterfølgende. Kom og få en snak om, hvordan den kan bruges i jeres branche. www.3dprint-nordic.com AGFA GRAPHICS Stand nr.: udstiller sammen med PMH Systems stand C020-050 Kontaktperson: Henrik Alsted, 21 48 84 80, henrik.alsted@agfa.com På standen kan besøgende bl.a. opleve UV-printeren :Anapurna M2050, der kombinerer fotokvalitet med stor produktionsfleksibilitet og høj hastighed. Maskinen klarer pladeformater op til 2 x 3 m og understøtter rulle til rulle funktion. Se også Agfas produktionssystem :Apogee Suite, som effektiviserer det hybride trykkeri. I samarbejde med Mediamind inviterer Agfa på virksomhedsbesøg den 24. april kl. 18.00 hos Koma Grafisk. Læs mere under seminarprogrammet. www.agfagraphics.dk ALUSIGN Stand nr.: D040 Kontaktperson: Michael Mogenshøj, 43 22 97 20, mm@exponent.dk Alusign er et dansk udviklet aluminiumssystem og profilprogram med utallige anvendelsesmuligheder. På Sign & Print præsenterer Alusign to nye rammeprofiler – Alusign Print Frame I og II – som er nyudviklede profiler, der kobler sig på Alusigns øvrige system. Alusign Print Frame giver mulighed for at montere stofbannere i det eksisterende system, hvilket giver helt nye muligheder i forhold til lyssætning og generel grafisk præsentation af diverse produkter. www.alusign.dk AMS - AIR MOTION SYSTEMS EUROPE Stand nr.: I030 Kontaktperson: Carsten Barlebo, 40 62 30 50, cbarlebo@airmotionsystems.com På standen præsenteres offset on demand med UV-LED. Ingen pulver. Ingen afsmitning. Ingen ventetid for omslåning/skæring. Ingen hastighedsreduktion. Ingen behov for vandlak. Ingen begrænsning i eftermontering. Ingen ozon eller varme. Ingen forøget CO2-udledning. Ingen behov for investering i en ny maskine. Se

56 aftryk marts 2013

hvordan det virker live via dette YouTube link: http://www.youtube.com/ watch?v=aVPfYFAIREA www.leduv.com ARTWORK SYSTEMS Stand nr.: L060 Kontaktperson: Paw Meng Mortensen, 20 80 88 55/70 70 20 63, paw@awsn.dk På standen præsenteres ESKO Software automatisering til digitalprint samt tekstilprint-nyheden M-TEX og EFI-løsninger til storformat. Artwork Systems Nordic A/S har de sidste tre år leveret banebrydende software- og hardwareløsninger til Sign & Displaybranchen. www.artwork-systems.dk CANON/OCÉ Stand nr.: L040 Kontaktperson: Hans Dahlmeijer, 51 36 19 42/43 29 70 10, hans.dalmeijer@oce.com Canon og Océ viser et udvalg af løsninger til produktionsprint og storformat. Der er Danmarks-premiere på den helt nye Océ Arizona 480GT flatbedprinter, og besøgende kan opleve en række inspirerende og innovative kundesager fra Canon og Océ. Få inspiration gennem software og Canons forretningsudviklingskoncept, og se løsninger til web-til-print og VDP fra ObjectifLune. Der er specialtilbud på standen og besøgende kan vinde et Canon EOS 650D spejlreflekskamera. www.oce.dk - www.canon.dk CC&CO Stand nr.: K030 - L050 Kontaktperson: Erik Hvid, +45 40 26 25 83, ehv@cc-co.dk CC&CO sætter fokus på for- og efterforarbejdning af print. På messen demonstreres ud over storformatprint, printmedier og andet hardware et Kongsberg XN24 skærebord med arbejdsarealet 168 x 320 cm. Bordet er udstyret med bl.a. Kongsbergs største 3kW vandkølede fræser og en lang række forskellige knivhoveder. Man kan samtidig opleve Eskos softwareløsninger, herunder 2D og 3D konstruktionssoftwaren ArtiosCAD samt i-Cut Layout til produktionsworkflowet. www.cc-co.dk DANISH LABEL COATING Stand nr.: B050 Kontaktperson: Jørgen Clemmensen, 96 34 09 00, dlc@danish-label-coating.dk På Sign & Print 2013 lanceres en ny underleverandørservice til den grafiske industri på det danske marked. Vores primære service er at lægge PolyCoat på dine etiketter og paneler. Nu udvides denne service til også at omfatte UV-, CMYK- eller termotrans-

fer i op til seks farver. Digitalt tryk tilskåret og PolyCoat, tokomponent polyuretanbehandling samt hurtige leveringstider til gode priser. www.danish-label-coating.dk DET GRAFISKE HUS Stand nr.: L020. Udstiller sammen med Papyrus Kontaktperson: Karl Mikkelsen, karl@grafiskfinish.dk Grafisk Finish, Grafisk Bind og Schrøder Grafisk viser eksempler på forædling og videre bearbejdning af tryk og digitalt print. www.detgrafiskehus.dk EPSON DANMARK Stand nr.: C010 Kontaktperson: Frank Krüger, 44 50 85 85, danmark@epson.dk

eventmateriale. På Sign & Print viser vi en række af vores printløsninger. www.hecht-as.dk J&M HANDEL APS Stand nr.: I020 Kontaktperson: Brian Jensen/ Henrik Madsen, 70 15 36 20, bj@jmhandel.dk/hm@jmhandel.dk J&M Handel præsenterer helt nye produkter fra et stort skumpladesortiment til digitalt flatbedprint. Se en bred vifte af eksklusive præsentationsmaterialer og en serie af stærke aluminiumsprofiler. På standen vises en ny serie af papproducerede ”blindrammer” til hurtig montering og lav pris samt virksomhedens sortiment af pap, karton og emballageprodukter samt vores serie af antireflektivt glas og acryl. www.jmhandel.dk

På standen præsenteres Epson Surecolor SC-S70600, Epson Surecolor SC-F7000, Epson Surecolor SCT7000. Storformatprinterne er Epsons tre flagskibe inden for signage.

KONICA MINOLTA Stand nr.: G010-020-030 Kontaktperson: Morten Toksværd, 42 14 30 30, morten.toksvard@konicaminolta.dk

www.epson.dk

Konica Minolta vil på Sign & Print præsentere, hvordan du med KIP C7800 kan printe farveplakater fra kun 5,29 kr. pr. m2. Få samtidigt inspiration til, hvordan du via det gratis forretningsudviklingsprogram DIGITAL1234 kan få større fokus på mulighederne for at reducere omkostningerne, øge overskuddet, tilbyde nye services og samtidigt øge produktiviteten. Oplev også Danmarks-premieren på en helt ny digital produktionsmaskine, løsninger inden for Variabel Data Print og meget mere.

EWJ Stand nr.: H010 Kontaktperson: Lena Jacobsen, 75 81 45 99, lj@ewj.dk For første gang på åben fagmesse i Danmark viser EWJ Rolands nyeste SolJet Pro4 XR-640.
64” ecosolventprinter med skæring og fire individuelle blækkonfigurationer (gråt blæk). Som dansk nyhed tilbydes skæreplotteren Summa.
Oplev et spændende samspil mellem Summa S-Class 2 160 T med tangential skæring samt rulle til rulle og HP’s latexprinter DesignJet L26500.
Maskinerne kan også bundtes med de populære Flexi10 softwarepakker fra SAi. www.ewj.dk

www.konicaminolta.dk LABO PRINT Stand nr.: F010 Kontaktperson: Aga Flicinska, + 48 504 067 389, a.flicinska@laboprint.eu

Her kan du træffe konsulenter og jurister fra Grafisk Arbejdsgiverforening, der kan fortælle om de ydelser og brancheaftaler, som følger med et medlemskab af GA. Desuden kan du høre nærmere om særlige tilbud, som specifikt er rettet mod sign-branchen, herunder GA Sign & Tekstil.

På standen vises bl.a. presseninger, frontlit, mesh, blockout, flag, gulv- og vægdekoration og folier. Labo Print er et storformat digitaltrykkeri, der leverer en bred vifte af print, reklame og dekorationsprodukter. Labo Print er en underleverandør, der leverer tjenesteydelser til mange virksomheder i Danmark, Belgien, Holland, Frankrig, England og Polen. Den 2.000 m2 store maskinpark og efterbehandlingsafdeling er udstyret med maskiner fra EFI (Vutek) og Mimaki til solvent-tryk samt en ny Barak maskine til UV-tryk.

www.ga.dk

www.laboprint.eu

HECHT A/S Stand nr.: A10 Kontaktperson: Kristian Behrens, 40 41 46 44, kb@hecht-as.dk

LEDSIGN Stand nr.: B040 B Kontaktperson: Anders Nørrestrand, an@ledsign.dk

Er en betydelig udbyder på det skandinaviske marked inden for storformat/outdoor produktion og specielt

LEDSign viser prøver på specielle skilte, der udformes i ren akryl, og hvor LED-lyset indstøbes i selve

GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING Stand nr.: A050 Kontaktperson: Charlotte F Grønnegaard, 63 12 70 00, cg@ga.dk


SKILTE – PRINT I SMÅ OG STORE FORMATER

&

CC & CO L:045 3x5=15

Piculell & Konceptit L:030 6 x 7= 42

Nød ud

gang

Scenegulv

Café

Trappe til kælder

Visutech L:010 7,5x4= 30

O.00.02

Halplan – Sign & Print Forum Horsens 2013

Artwork systems B:025 6x3=18

Canon L:040 7 x 10 = 70

KT. 27.00

OBS Denne stand skal flytte sidst ind og først ud

Trappe til kælder

Grafiskfinish Papyrus L:020 5x4=20

440

OBS denne stand flytter næstsidst ind og næstførst ud

Scani J:010 6x5 = 30

Vent.

D:030 5x2 = 10 kr. 12.800

Epson C:010 10x3= 30

r arie es min ld Se se ho dis

Tra ppe nød udg ang r? he

al Sk

Depot Vindfang

105,08

marts 2013 aftryk 57

T.00.15

Foyer

Indgang

Da Publi nsk sh A:050 ing-Pris 4x2 = 8

Nize equipment E:020 4x5 = 36

Skakt Ventilation

PMH D:010 5x2 = 10

F.00.05

F.00.03

PMH & AGFA C:020-050 5 x 10 = 50

Little Green Orange B:0 3x2 10 =6

ALUSIGN

PMH D:040 D:020 5x2 5x2 =10 = 10

F.00.01

F.00.04

Vindfang

GA 4x2 = 8

|- 2 m -|

Ricoh E:030 5x10 = 50

Trappe nødudgang

skilteb ra A:040 nchen.dk 4x2 = 8 A:060

|<- 3 m ->|

A:030 4x2 = 8

Vikiallo F:040 6x5= 30

Lobo print F:010 4 x 3= 18

F:015 2x3=6

Trappe nødudgang

Registrering Medit F:015 2x3=6

X&CO K:010 4x10 = 40

Nødudgang

Schmedes Papir F:030 3x2=6

|<- 3 m ->|

Entré fra parke ringe n

Hec A:010 ht 4x2=8

lv l gu

Pitney Bowes I:040 4x4=16

J & M Handel I:020 4x2=8

50,28

SkilteLars F:020 3x2= 6

TLS B:020 2x4 =8

d ti

Airmotion I:030 4x2=8

X&CO K:020 3x6 = 18

H:010 10x6=60

3D print B:025 1x5 =5 Protech B:025 1x5 =5

ne ppe Tra

J:030 6 x 2 = 12 kr. 15.360

CC&CO K:030 3x4=12

26,33 EWJ

Nødudgang

LEDsign B:045 1x5=5 Teccluster B:040 1x5=5

kr. 20.040

|<- 3 m ->|

I:010 4x4 = 16 kr. 20.480

Konica Minolta G:030 4x10 =40

DLC B:050 3x4 =12

J:020 6 x 3 = 18

|<- 3 m ->|

Konica Minolta G:020 3x5 = 15

ang udg nød ppe a r T

|<- 3 m ->|

lv Konica Minolta G:10 3x5 =15

I N D G A N G | \/

O.00.07

Trappe op 22,38 til scenen

il gu

|<- 3 m ->|

Tra ppe ned t


akrylen. Dette giver gode muligheder for udformning og har en flot finish. Se desuden et udvalg af LED-lys til signage samt et sortiment af GE-drivere. www.ledsign.dk LITTLE GREEN ORANGE APS Stand nr.: B010 Kontaktperson: Morten Reitoft, 60 14 30 36, mre@lgo.dk Little Green Orange repræsenterer OnPrintShop i hele Norden og vil vise, hvilke muligheder en web-to-printløsning kan give trykkerier, printcentre, reklamebureauer m.v. OnPrintShop er blandt verdens førende leverandører inden for web-to-print og har i dag leveret mere end 600 løsninger i hele verden. Gæster på standen kan høre om e-handel, konkurrerende web-to-print-løsninger og markedets udvikling. For første gang i Europa præsenteres Photoalbum og PDFVT, løsninger til produktion af fotobøger og direct mails. www.onprintshop.dk - www.lgo.dk NIZE EQUIPMENT Stand nr.: E010 Kontaktperson: Lars Nikolajsen, info@nizeequipment.com På Sign & Print vises bl.a. udstyr fra Mutoh. For første gang præsenteres Mutoh ValueJet 1630 i Danmark. Herudover vises UMS ink bulk (bulk ink system). Som en nyhed præsenteres Mutohs nye ValueCut-serie i form af ValueCut skæremaskine. Se også SwissQprint UV-printer og på software-siden demonstreres Caldera Software. www.nizeequipment.com PAPYRUS A/S Stand nr.: L020. Udstiller sammen med Det Grafiske Hus Kontaktperson: Janne Høgshøj, +45 23634135, janne.hogshoj@ papyrus.dk Papyrus forhandler almindeligt og kreativt grafisk papir og karton til tryk og print. Få rådgivning og undervisning i kunsten at vælge det rigtige papir og tryksager, der virker. Oplev værktøjer til papirvalg og spændende tryksager, der har gjort en forskel, og få inspiration til dine kommende opgaver. www.papyrus.dk PICULELL Stand nr.: L030 Kontaktperson: Claes Piculell, 20 96 03 30, claes@piculell.dk Oplev tonerprinteren MGI Meteor, der kan printe i høj kvalitet på materialer af både plast og papir. Ud over standardformater som A4, A3 og SRA3 understøttes kuvertformater og endelig overformatet 360 x 1.020 mm, der giver en ekstra dimension til kreativ anvendelse af printeren. www.piculell.dk

PITNEY BOWES Stand nr.: I040 Kontaktperson: Søren Skov Schmidt, 30 78 85 93, soren.schmidt@pb.com, Frank Mailind, 30 78 85 94, frank.mailind@pb.com På Sign & Print 2013 præsenteres forskellige former for efterbehandlingsudstyr, bl.a. Horizon Booklet udstyr, Morgana bukkestreg/fals, Foliant kachering, EBA skæremaskiner, Uchida visitkortskæring, JBI wirebinding m.v. På standen lægges generelt vægt på near-line udstyr med sigte på mindre og mellemstore oplag, og specifikt med brugervenlig betjening, korte omstillingstider og rationel drift for øje.

Scani har 49-års erfaring med udstyr til grafisk efterbehandling og agenturer fra Duplo, Komfi, EBA, Multigraf, Renz, Ideal, C.P. Bourg osv. Se Multigrafs fuldautomatiske Touchline bukke-, false- og stop-perforeringsmaskine, multiskæremaskinen Duplo 745 samt Neobind 5500 limbinder med sidelim, Komfi Amiga 36 kacheringsmaskine, Duplo 915 Fuldautomatisk falsemaskine og skæremaskinen Ideal 4860. www.neopost.dk

www.pitneybowes.dk PMH SYSTEMS Stand nr.: C020, 030, 040 050, D010, 020 Kontaktperson: Anne Jensen, 57 67 20 23, aj@pmhsys.com PMH Systems forhandler professionelt udstyr inden for skilte-, banner- og udstillingsmarkedet. Mød på stand D10 og D20 Andreas Lapsien fra Aristo, der producerer CNC-skæremaskine/ konturskæreborde. På stand D10 og 20 kan du møde Andreas Hörnfeldt, fra Stora Enso, Re-Board. På stand C20, 30, 40 og 50 findes Agfa, og bl.a. Nils-Arne Sletten, Inkjet Manager. Her præsenteres også en X/Y skæremaskine i samarbejde med Fotoba og Rafa Menendez fra PlastGrommet vejleder i miljøvenlige plastikøjer, øjemaskiner, carwrapping værktøj og småværktøj. www.pmhsys.com PROTECH DANMARK Stand nr.: B030 A Kontaktperson: Thomas Tønnesen, 76 83 81 07, info-dk@protech.dk Protech er Nordens største leverandør af professionelle 3D-printere. Igennem mere end 19 år har virksomheden opbygget solid viden inden for 3Dprinterteknologi. Mulighederne med en professionel 3D-printer er næsten uendelige, hvad enten der er tale om industriel design, unikke formgivninger eller prototyper. Som en nyhed præsenteres Mojo fra Stratasys, der med en pris på 60.000 kr. skal være branchens billigste professionelle 3D-printer. www.protech.se/dk RICOH DANMARK Stand nr.: E030 Kontaktperson: Jan Brændholt, 25 57 69 05, jan.braendholt@ricoh.dk Ricoh har et helt nyudviklet system til optimering af digital produktion. Ricohs C4-løsning printer kuverten samt indholdet, hvorefter dokumentet kuverteres og distribueres i en enestående onlineproces. Kombinationen af C4-løsningen og Ricohs øvrige produkter betyder ifølge virksomheden en profitabel løsning med mulighed for at udvikle kreative forretningskoncepter. For første gang i Danmark vil Ricoh præsentere den nye Ricoh W2200SP storformatprinter, som både printer og kopierer i farver. www.ricoh.dk

58 aftryk marts 2013

SCANI/NEOPOST DANMARK Stand nr.: J010 Kontaktperson: Jørn LindbergLevin, 40 60 64 03, jll@scani.dk

SCHMEDES PAPIR Stand nr.: F030 Kontaktperson: Lasse Jonsson, 22 63 11 90, jonsson@dkpaper.dk Schmedes Papir viser produkter til skilte og storformat. Se ClingZ – en elektrisk ladet og flytbar folie til indendørs opsætning. En serie Pyramid skiltekarton til inden- og udendørs brug og forskellige tryk/printmetoder. Produktprogrammet Jetprint med papir og folier til storformat printmedier (vandbaseret, solvent og ecosolvent blæk) samt Robuskin, syntetisk papir velegnet til tryksager med høj rivestyrke og holdbarhed. Endelig vises kulørte brands fra James Cropper til bl.a. skilteproduktion. www.schmedespapir.com SKILTEBRANCHEN.DK Stand nr.: A040 Kontaktperson: Søren Malchow, 60 89 63 79, skiltebranchen@gmail.com Skiltebranchen præsenterer portalen Skiltebranchen.dk. Under messen vil vi lave små “live”-artikler fra messen, og i optakt til messen skriver vi omkring de udstillende firmaer. På Sign & Print kan man også melde sig ind som bruger på SkilteBranchen.dk. www.skiltebranchen.dk SKILTELARS Stand nr.: F020 Kontaktperson: Lars Tornvig, 40 19 46 18, lars@skiltelars.dk Se Hexis komplette sortiment af folier til indpakning af biler m.m., farvede dekorationsfolier, glasdekorationsfolier, mere end 100 forskellige printmedier, solfilm, og masser af skilteværktøj. Der er bl.a. dansk premiere på nye farver i Hexis sortiment af bil-indpakningsfolier. SkilteLars viser nye typer glasskilte og beslag til at montere disse samt øvrige skiltebeslag, og der kan ses prøver på et bredt sortiment af plader, som kan leveres i opskåret mål på egen fuldautomatiske skæremaskine. www.skiltelars.dk

SKILTE – PRINT I SMÅ OG STORE FORMATER

&

TECCLUSTER Stand nr.: B040 A Kontaktperson: Kurt Due Petersen, kurt.petersen@teccluster.com Teccluster vil præsentere produkter til 3D-print med fokus på modeller, der er udviklet til private og mindre virksomheder. Besøgende kan bl.a. opleve CubeX og ProJet 1500. www.teccluster.com TLS Stand nr.: B020 Kontaktperson: Søren Jensen, 70 10 02 02, sj@tls.dk TLS er specialiseret i håndtering og opbevaring af følsomt gods. De viser, hvad de kan inden for transport, opbevaring, klargøring og konfigurering af teknisk udstyr. www.tls.dk VIKIALLO Stand nr.: F040 Kontaktperson: Kim Harris, 77 34 55 11, kh@vikiallo.dk På Vikiallos stand kan du opleve det nyeste udstyr, værktøj, displayløsninger og forbrugsmaterialer til fremstilling af skilte og print. Se flatbedlaminatoren RollsRoller, den nye Roland XR-640 storformat skæreprinter og de nyeste printere fra Epson. På standen vil der også være værktøj til renskæring, efterbehandling og færdiggørelse. Få Vikiallos 2013 katalog og oplev nye printmedier. www.vikiallo.dk VISUTECH Stand nr.: L010 Kontaktperson: Charlotte Kalin, +46 705575414, charlotte@visutech.se På standen kan du træffe Lars Pind, 61 63 11 19, Bjarne Petersen, 61 62 21 13, Elisabeth Toft, 24 60 01 59. Gå ikke glip af chancen for at se den nye HP Indigo 5600, som udstilles for første gang i Danmark. Visutech vil vise branchens førende innovationer inden for digital offsettryk. www.visutech.se X&CO Stand nr. : K010, K020 Kontaktperson: Jette Bastrup, 70 27 08 11, info@xogco.dk X&CO vil vise, hvordan du kan reducere dine omkostninger, producere flere opgaver, glæde dine kunder og i sidste ende vækste din virksomhed. www.xogco.dk


ER BRANCHENS FYRTÅRN Vores kompetente digitale produktionsteam står klar til en snak og demonstration af det nyeste og bedste indenfor grafiske produktionsmaskiner. Vi har flere spændende nyheder med, kom forbi og lad X&CO vise dig mulighederne. Vi ses på Sign & Print 2013

www.xogco.dk

VI LØFTER JER HELE VEJEN www.xogco.dk Altid tryk på! NYHED: Nu kan du også få forbrugsvarer fra os 24/7

SERVICE Service af maskiner på trykkerier SUPPLY forbrugsvarer af høj kvalitet ENGINEERING optimering af hele produktions–processen Løsninger der både fungerer på gulvet og i kassebogen…

Døgnet rundt bestiller du bare de forbrugsvarer, du lige står og mangler, fra vores lager i Hadsten. Vi pakker straks din bestilling og sørger for hurtig levering. Hvis du bestiller uden for normal arbejdstid, skal du betale et tillæg, ligesom levering aftales individuelt efter dit behov.

Vagttelefon 7022 2611

Print24 omfatter også vores tekniske døgnservice, som du sikkert kender.

Printeng A/S - Bavne Allé 3 - DK-8370 Hadsten - 8694 3100 - info@printeng.dk - www.printeng.dk

marts 2013 aftryk 59


CSR tekst: KIM JØRSTAD (kim.joerstad@gmail.com) foto: GREENPEACE

Over hele kloden måtte Barbie lide den tort at blive fremstillet som motorsavselsker og tigerhader, fordi Greenpeace anklagede legetøjsgiganten Mattel for at anvende træfibre fra tropiske skove i hendes emballage. Foto: Greenpeace.

Skurken, der blev duks I årevis blev APP igen og igen udråbt af Greenpeace som skurk og storforbruger af regnskovstræ. I dag bliver den store papirproducent fremhævet af samme Greenpeace som det gode eksempel til efterfølgelse. 60 aftryk marts 2013

Babydoll Barbie personligt på hugst i de indonesiske regnskove! Greenpeace castede naturligvis ikke tilfældigt, da organisationen producerede en lille video til offentliggørelse på YouTube, hvor tusinder af internetbrugere havde direkte adgang til at se filmen online. Hvad der også var rigtig mange, der gjorde.

Barbie blev valgt som hovedperson på grund af opmærksomhedsværdien og som symbol for legetøjsindustrien, her naturligvis specielt legetøjsproducenten, Mattel, men med denne virksomhed kom også andre store internationale brands, herunder LEGO, i søgelyset for Greenpeaces kampagne til forsvar for regnskove. Årsagen var, at Mattel og


andre brugte emballage, fremstillet af papir, produceret af APP, som blev heftigt kritiseret af Greenpeace for at fælde indonesisk naturskov. APP tabte kunder Kampagnen virkede, og APP måtte opleve, hvordan den ene legetøjsgigant efter den anden frasagde sig samarbejdet med den store asiatiske papirproducent. – Det er helt klart, at det kunne mærkes, siger Michael Trærup, APP’s sustainability repræsentant i Europa, og som han selv udtrykker det ansvarlig for at informere i Europa om bæredygtighed i asiatisk papirproduktion. – Det koster at komme i søgelyset hos Greenpeace! Læren af APP’s problemer er netop, at det kan være dyrt at havne i en sådan forsvarsposition, hvor det er ulig nemmere at blive blacklistet end at blive vasket ren igen. De sociale mediers gennemslagskraft Læren er også, at alle kan og skal være opmærksomme på den voldsomme effekt af de sociale medier, som Greenpeace og andre virkelig forstår at udnytte. Omkostningerne til at producere Barbie-videoen har efter alt at dømme været meget overskuelige. Effekten har for længst distanceret, hvad der havde kunnet lade sig gøre for skyhøje beløb anvendt på traditionelle kommunikationsveje. Igen og igen blev APP’s navn nævnt i uheldige sammenhænge med Greenpeace som afsender. På det seneste er tonen imidlertid ændret totalt, og APP er blevet klassens duks – det gode eksempel for andre papirproducenter. APP og Greenpeace i forbrødring I en pressemeddelelse fra Greenpeace hedder det således den 5. februar i år, at APP’s erklæring om at stoppe nedbrydning af naturskov er et afgørende gennembrud i bestræbelserne på at redde Indonesiens regnskove, og at der er tale om et resultat af årtiers folkeligt pres og aktuelle forhandlinger med Greenpeace. Der må siges at være tale om et kursskifte efter en tid, hvor APP har været monsteret i Greenpeaces fortælling. Miljøorganisationen har angiveligt gjort livet surt for papirproducenten, papirleverandørerne og de kunder, der ikke havde sikret sig, at der var tale om træ, der beviseligt ikke stammede fra udryddelse af regnskov. Et stykke ad vejen må fortalere for anvendelsen af dokumenterbart, bæredygtigt træ erklære sig enige med

”Træer bliver fældet ja, men der bliver plantet nyt, alt andet ville være galimatias for plantageejeren” MICHAEL TRÆRUP, APP’S SUSTAINABILITY REPRÆSENTANT I EUROPA

Hold møder og kurser midt i Danmark Grafisk Arbejdsgiverforening ligger centralt i Danmark. Vi bor i Odense – tæt på motorvejen. Vi lægger hvert år hus til foreningens kurser, minikonferencer og møder, men har plads til endnu flere arrangementer. Vi råder over mødefaciliteter, der kan rumme op til 70 mødedeltagere, og bor i dejlige inspirerende omgivelser. Vi kan tilbyde gratis p-pladser, trådløst internet, alle tekniske hjælpemidler og et fantastisk køkken. Der er mulighed for overnatning i gåafstand fra adressen.

For mere information og priser kontakt Charlotte F. Grønnegaard, GA, tlf. 63 12 70 00 eller mail cg@ga.dk

Grafisk Arbejdsgiverforening / Helgavej 26 5230 Odense M / tlf: 63 12 70 00 e-mail: ga@ga.dk / web: www.ga.dk

marts 2013 aftryk 61


Men er den eneste farbare vej for den grafiske branche og for alle, der ønsker at forsvare og bevare papiret som en fantastisk råvare, så ikke at påtage sig en del af bevisbyrden ved at forlange, at træets oprindelse er sporbart, fx gennem FSC eller PEFC-certificering?

”Vi kæmper alle mod en udbredt misforståelse om, at papirindustrien udrydder skov” MICHAEL TRÆRUP, APP’S SUSTAINABILITY REPRÆSENTANT I EUROPA

miljøorganisationen, for det skader papirets omdømme uopretteligt, når papiret igen og igen bliver hægtet sammen med ødelæggelsen af store naturværdier. Interessefællesskab for papirets skyld Så er der ligefrem tale om interessefællesskab mellem papirproducenter, den grafiske branche og miljøorganisationerne, spørger vi lidt provokerende. – Ja i den forstand, at vi vel alle er interesserede i at give kloden videre til vores børn på en bæredygtig måde, siger Michael Trærup. – Men der er en tendens til, at visse NGO’er går efter, at vi skal bruge mindre af alting, uden at de altid har fokus på en reel bæredygtighed. – Men det er rigtigt, at vi alle kæmper mod en udbredt misforståelse hos mange om, at papirindustrien udrydder skov,

62 aftryk marts 2013

og at papirproduktion populært sagt er synd for skovene. Men egentlig bør man kunne sammenligne en plantage med en kornmark. – Træerne bliver fældet, ja, som kornet, men der bliver plantet nyt, alt andet ville være galimatias for plantageejeren eller bonden. Nogen argumenterer så med, at plantager ikke har den samme værdi som naturskov. Plantager består jo af den samme slags træer, og rummer derfor ikke samme variation som en naturskov. Javel, men en kornmark består jo heller ikke af rug, hvede og havre i en tilfældig blanding. Plantageejeren og bonden vælger naturligvis en træeller kornsort, der vokser relativt hurtigt, og som er egnet til den givne jordbund, klimaet etc. Plantagedriften skal være rentabel.

Fordele og ulemper ved FSC – Nu er der det sådan, at alting – også fx FSC-mærkning – har både plusser og minusser, forklarer Michael Trærup. – Plusserne er ganske rigtigt, at certificeringen kan tjene til at bevise, at træet og dermed papiret ikke stammer fra naturskov. Ulempen er, at FSC indeholder regler, der gør det umuligt fx for APP at udnytte de 2,5 mio. hektar skov, som vi ejer i Indonesien. – Baggrunden er, at FSC-reglerne fra 1994 satte stop for konverteringen af naturskov til plantage. På den måde er FSC nemt at leve op til i et land som Danmark, og andre gamle kulturstater, hvor der stort set ikke findes naturskov. Omvendt fx i Indonesien, hvor man meget sent er kommet i gang med anlæggelse af plantager. Uanset hvor bæredygtigt, vi driver en plantage, er det fuldstændig umuligt at opnå certificering. Det kan jo af gode grunde ikke lade sig gøre at datere en plantage tilbage til før 1994. – Her gør FSC-reglerne det altså nærmest umuligt at certificere bæredygtig skovdrift. Og det er der vel ingen, der kan være interesserede i? Som nævnt har APP indvilget i, at man helt vil afstå fra at konvertere naturskov til plantager. Virksomheden har lært lektien, og mon ikke Greenpeace vil bide sig fast i haserne på papirproducenten for at sikre sig, at der ikke bare er tale om ord, men også om handling? APP bliver kigget over skuldrene I den forbindelse er det vigtigt, at APP har sagt ja til at lade en uvildig tredjepart holde øje med, om virksomheden lever op til de regler, som den selv har formuleret. Desuden vil APP invitere ikke statslige organisationer eller NGO’er til at udføre tjek og tilsyn i virksomhedens egen skovbesiddelser. APP lærte lektien på den hårde måde. Det store spørgsmål er nu, hvordan APP’s konkurrenter verden over vil takle den nye situation, og om de accepterer at lade APP udstikke linjen og følger trop, mens tid er, inden de selv havner på YouTube. Læs også kommentaren fra GA’s miljøchef Carsten Bøg på side 66.


il t il Ema u che.n @kli a t i n A dt et t il s en å f ske og grafi f a k ud p lu n g er løsni

Dreyer Creative

H

os Dreyer Kliche er Innovation, KnowHow og Kvalitet de 3 vigtigste pejlemærker. Vi arbejder hver dag målrettet med at udforske og udvikle nye og anderledes designmuligheder, som kan tilføre tryksagen øget opmærksomhed og ekstra værdi.

Vi ved, at forædling et udpluk af iøjnefaldende og på tryksager skaber den spændende grafiske løsninger. opmærksomhed, som kan Email til: Anita@kliche.nu være afgørende i købsprocessen. Kontakt os for at få en præsentation af de spændende muligheder, der findes inden for grafisk forædling. Du kan også maile din adresse og du får tilsendt


TRYKSAGSKAMPAGNEN tekst: CAMILLA HINZE (ch@ga.dk)

Tryksagskampagnen klar til slutspurt Tryksagskampagnen går ind i sit sidste år med en stribe nye direct mails, øget tilstedeværelse på de sociale medier, inspirationsmøder og meget andet.

Augmented Reality (AR), dokumenteret effekt og miljø. Det er tre af temaerne i de direct mails, der vil blive sendt ud til landets kommunikations- og marketingchefer i løbet af 2013. Årets første udsendelse viser, hvordan man med AR kan integrere virkelige billeder med digitalt manipulerede universer. Det er en oplagt måde at forbinde trykte medier med de digitale og samtidig vise, at den grafiske branche i Danmark også beskæftiger sig med andet end tryk. Den anden direct mail er en guide til, hvordan man skruer en effektiv direct mail sammen. Guiden indeholder bl.a. tips om tekstskrivning, layout og inspiration til direct mails og henvender sig både til de uøvede og lidt mere trænede kommunikations- og marketingchefer. Den tredje direct mail går et spadestik dybere og dokumenterer effekten af direct mails i form af cases, mens årets sidste udsendelse bliver en julehilsen med miljøet i fokus. Mere på det sociale Sidste år debuterede tryksagskampagnen på de sociale medier med film på YouTube og Facebook. I år satses der især på LinkedIn, som over 1 mio. danskere i dag er tilmeldt. Under navnet ”Markedsføring med tryk på” er der nu oprettet en ny gruppe, som har til formål at skabe opmærksomhed omkring tryk som et effektivt reklame- og kommunikationsmiddel.

64 aftryk marts 2013

I gruppen vil der være mulighed for at sparre med andre omkring markedsføring, dele erfaring, gode idéer og inspirere hinanden til bedre og mere effektiv brug af de trykte medier – bl.a. inden for direct mail og i samspil med online medier. Og der vil være nyheder relateret til det trykte medie. Folkemøde, skolehæfte og inspiration Igen i år vil GA og tryksagskampagnen deltage i Folkemødet på Bornholm med bod, debatter og konkurrencer. Sidste år var temaet tryksagen som ressource, hvor de bornholmske skoleelever mødte op for at aflevere deres brugte tryksager i bytte for et æbletræ. Der vil være lignende aktiviteter i år, men denne gang med den trykte bog som omdrejningspunkt. Der er også planer om at udgive endnu et skolehæfte som opfølgning på ”Historien om papir, træer og tryk,” som blev udgivet sidste år i samarbejde med Skoven i Skolen. Både første og andet oplag er blevet revet ned fra hylderne af landets skolelærere, som bruger det i deres undervisning. Og hæftet er nu genoptrykt for tredje gang. Derudover vil der blive afholdt en række gå-hjem og inspirationsmøder om bl.a. AR og den effektive direct mail, ligesom der løbende blive arbejdet på nye cases og historier til tryksag.dk.

Bestseller: Skolehæftet om papir, træer og tryk er populær på landets skoler og er nu genoptrykt i tredje oplag.

MARKEDSFØRING MED TRYK PÅ Tryksagskampagnen har fået sin egen LinkedIn-gruppe. Du kan tilmelde dig gruppen ved at skrive ”Markedsføring med tryk på” i søgefeltet under Groups. Det kræver naturligvis, at du har oprettet din egen profil.


TRYKSAGSKAMPAGNEN tekst: JANNE HØGSHØJ, PAPYRUS A/S (janne.hogshoj@papyrus.com)

INSPIRATION TIL TRYK En af de mest besøgte sider på tryksag.dk er "Inspiration til tryk". Her kan man se fotos af tryksager, der udnytter papirets muligheder kreativt, finde inspiration og uploade sine egne eksempler. I de kommende numre af Aftryk bringer vi eksempler på nogle af de tryksager, som er uploadet på sitet, og fortæller historien bag. Her er det Janne Høgshøj fra Papyrus, der fortæller om The Shit Book.

Lækker bog fyldt med lort En fotograf blev træt af hundelortene i Københavns gader. Nu kan de ses i The Shit Book.

Men det gav så til gengæld Anders en hel weekend til at finde de bedste motiver.

The Shit Book. Ja – det lyder måske ikke særligt lækkert – men det er bogen til gengæld. Som tryksagselsker møder jeg mange fantastiske tryksager, hvor der er kælet for detaljen. Hvor man har skabt et flot grafisk design, skudt lækre fotos, valgt papiret med omhu og trykt og efterbehandlet med kærlighed til slutproduktet – den levedygtige tryksag, der skal give modtageren en oplevelse igen og igen. Bogen har skabt stor op-

Et kærligt spark til hundeejerne Anders Bergh ville fokusere på problemet og give hundejene et kærligt spark og opdrage dem til at fjerne Fidos efterladenskaber – fra de smukke torve, gader, stræder og pladser. Bl.a. fandt han og fotograferede en nydelig trøffellignede lort på Christiansborgs Slotsplads, som også kan ses i bogen. Selv den billigste tryksag er for dyr, hvis den ikke virker – og i disse prisbevidste tider, hvor der

mærksomhed i medierne og vundet flere præmier. Og det er også en fantastisk coffetable book med en usædvanlig historie: Fotografen, Anders Bergh, var træt af at træde i hundelorte, når han gik tur i København i weekenden. Og han fandt ud af, at det kostede Københavns kommune fem kr. at fjerne én hundelort. Lørdag/søndag er det specielt slemt med masser af hundeluftere og ikke nogen gadefejere – de kommer først mandag morgen.

konkurrenceres mellem de trykte og elektroniske medier, er det dejligt at se tryksager, hvor alle parter har givet den fuld gas. Det er Halbye Kaag JWT, der har stået for design, trykkeriet hedder Reklametryk, Grafisk Finish har stået for efterbehandling, og bogen er trykt på Touch Soft og ubestrøget papir. Bogen koster 730 kr. og er desværre udsolgt – men den har sin egen hjemmeside www.theshitbook.dk – og kan ses på www.tryksag.dk under ”Inspiration til tryk” – men det er jo ikke helt det samme…

marts 2013 aftryk 65


MILJØ CARSTEN BØG er uddannet som cand. techn. soc. og er ansat som afdelingschef for miljø- og konsulentafdelingen i GA.

KOMMENTAR tekst: CARSTEN BØG (cb@ga.dk) foto: SKOVDAL & SKOVDAL

Papirtiger fik stor effekt En af Greenpeaces seneste kampagner mod ulovlig skovhugst skete ved hjælp af en YouTube-video, der viste dukken Barbie drive ulovlig skovhugst i regnskoven. Pointen blev banket ind i skikkelse af en stakkels tiger, der led en langsom død i en snare, fordi den ikke længere havde en skov at gemme sig i. Videoen var primært rettet mod papirproducenten, APP (Asian Pulp & Paper), som Greeenpeace anklagede for ulovlig skovhugst. Den blev fulgt op med et massivt pres mod en række verdensbrand og deres brug af APP som underleverandør til emballager. Der var tale om brands som Disney, Tesco, Marks & Spencer, LEGO, Martell og mange flere. Herefter gik det stærkt. Som perler på en snor meldte det ene brand efter det andet, at det ikke længere ville handle med APP. Selv om APP faktisk meget hurtigt var ude med en omfattende handlingsplan, et såkaldt Road Map, der dels beskrev det eksisterende arbejde inden for skovcertificeringssystemer og dels bekendtgjorde en række ambitiøse planer for yderligere certificering af skovhugst og papirproduktion – ja, så var skaden sket. For ganske nylig afholdte APP en konference og offentliggjorde en række markante tiltag, som fik Greenpeace til at erklære, at APP nu synes at være ”i mål” i denne omgang. APP erklærer bl.a., at virksomheden fraskriver sig at omlægge og udnytte op imod 200.000 hektar naturskov, som den ejer

i Indonesien. Det samme skal også gælde for APP’s underleverandører. APP erklærer ligeledes, at man ønsker at sætte benchmark på bl.a. carbon footprint-området inden for papirproduktion og lade en uvildig tredjepart tjekke, at dette også sker. Sidst men ikke mindst vil APP invitere en række NGO’er til at udføre tjek og tilsyn i alle sine skovbesiddelser. Hele denne historie har kostet APP meget store summer. Så den egentlige lære er vel, at en virksomhed skal undgå at bringe sig i svær forsvarssituation og i stedet kommunikere åbent om sine CSR-aktiviteter, før andre sætter en negativ dagsorden. For når først historien kører i de sociale medier og forlænger den offentlige hukommelse, så det op ad bakke at forsvare sig, næsten uanset hvilken dokumentation der bringes frem. Hvor det tidligere var store marketingsbudgetter, der kunne gøre udslaget over for brugere og samfund, så er dette nærmest vendt på hovedet. I dag kan sociale medier udnyttes med meget beskedne budgetter, og så kan selv en papirtiger blive til en rigtig tiger og betyde store omkostninger til forsvars- fremfor markedsføringsbudgettet i den kommercielle virksomhed. APP har lært en masse af denne historie. Frem for alt værdien at kommunikere proaktivt, inden man rammes. Men har de øvrige papirproducenter? Lige nu virker det som om, de er krøbet i flyverskjul.

”En virksomhed skal kommunikere åbent om sine CSR-aktiviteter, før andre sætter en negativ dagsorden” CARSTEN BØG, AFDELINGSCHEF I GA'S MILJØ- OG KONSULENTAFDELING

66 aftryk marts 2013


Nyt kursus om fleksjob og ny ansættelsesretslig lovgivning Fra 1. januar 2013 er ny fleksjobordning trådt i kraft. Med denne ordning er der ændret væsentlig ved fleksjobordningen, hvilket også får stor betydning for virksomhederne. De gamle refusionsregler til virksomhederne er afskaffet, og der er i stedet indført en ”dobbeltaflønning” af den ansatte i fleksjob. Overgangsordning for ansatte i fleksjobordning er etableret.

Kurset har fokus på den nye fleksjobreform og andre løntilskudsordninger, som gælder på det private arbejdsmarked. For at virksomheden er berettiget til at modtage løntilskud, skal en række betingelser være opfyldt før og under ansættelsen. På kurset vil øvrige ansættelsesretlige nyheder af relevans for virksomhederne også blive gennemgået, herunder bl.a. ændringer i ferieloven om ret til erstatningsferie ved sygdom.

Målgruppe: Personaleansvarlige Dato og tid: Den 7. maj 2013 kl. 10-14 Sted: Grafisk Arbejdsgiverforening, Helgavej 26, 5230 Odense M Pris: 1.475 kr. inkl. forplejning og kursusmateriale Undervisere: Peter Balle og Jakob Mose Poulsen Tilmelding: Kontakt Charlotte F. Grønnegaard på tlf. 63 12 70 00 eller mail cg@ga.dk

Grafisk Arbejdsgiverforening / Helgavej 26 / 5230 Odense M / tlf: 63 12 70 00 / e-mail: ga@ga.dk / web: www.ga.dk

Ledelse i praksis I samarbejde med Ledelsesakademiet Lillebælt tilbyder GA en overbygning til den grundlæggende lederuddannelse – Ledelse i praksis, der er et modul på akademiuddannelsen i ledelse. Ledelse i praksis vil bl.a. behandle disse områder • • • • •

Din egen lederrolle Ledelsesteorier Kommunikation Strategisk ledelse Psykologiske aspekter

Underviser er Per Puck, som mange kender fra den grundlæggende lederuddannelse. I faget indgår en obligatorisk erhvervscase på max. 2 sider, og faget afsluttes med en mundtlig eksamen med udgangspunkt i denne opgave. Faget har en samlet varighed på 60 lektioner, fordelt på 7 undervisningsdage, svarende til 10 ECTS-point.

Modul 1: 10.-12. april 2013 Modul 2: 14.-15. maj 2013 Modul 3: 11.-12. juni 2013 Undervisningen foregår hos GA i Odense. Pris for fagmodulet er kr. 8.900 kr. Forplejning kan tilkøbes. Yderligere oplysninger og tilmelding hos Charlotte F. Grønnegaard, mail cg@ga.dk, tlf. 63 12 70 00

Grafisk Arbejdsgiverforening / Helgavej 26 / 5230 Odense M / tlf: 63 12 70 00 / e-mail: ga@ga.dk / web: www.ga.dk

marts 2013 aftryk 67


TEKNIK MARIA STERNDORFF er uddannet i medieproduktion fra Mediehøjskolen og arbejder som teknisk redaktør hos forlaget AGI.

KOMMENTAR tekst: MARIA STERNDORFF (ms@agi.dk) foto: LARS GUSTAFSSON

Tilbyd mere – tjen mere Jo billigere produkter, desto mere konkurrencedygtig? Næh, ikke nødvendigvis. Det er rigtigt nok, at når det kommer til standardprodukter, så går kunderne typisk efter den billigste pris. Alligevel er der masser af eksempler på, at forbrugerne er villige til at betale mere, hvis de føler, du kan tilbyde dem noget, der overstiger deres forventninger. Hvor unikke produkter har du i dit eget sortiment? Der er ikke meget cash cow over standard trykprodukter, og der er ikke mange virksomheder, der kan tjene gode penge på dem. Tænk nyt! I mange virksomheder, hvor økonomien er stram og programmet tæt, betragtes produktudvikling som en luksus, men hårde tider er det helt rigtige tidspunkt til at tænke anderledes. Personalisering kan fx lægge mange procenter oveni den pris, kunderne vil betale. Et eksempel: Rittersport koster 70 eurocents. Ifølge Elanders i Tyskland er forbrugerne villige til at betale ti euro for samme mængde chokolade, hvis emballagen er personaliseret. Jeg er stødt på mange virksomheder herhjemme og udenlands, der har opnået økonomisk succes med filosofien ”more is more.” Det kunne fx være i forbindelse med

forædling. Teknologier og services på markedet muliggør en bred vifte af lak, metalliske effekter, hvid blæk og meget andet. I mange trykkerier har man allerede investeret i teknologi, der giver adgang til den slags – men de får det ikke brugt. Udfordringen ligger i at få kommunikeret til kunderne, at disse muligheder er til rådighed. Kunder efterspørger ikke det, de ikke ved, eksisterer. Differentiering fra konkurrenterne kan også findes i trykkeriernes serviceniveau. Det handler naturligvis om at vide mere om, hvem dine kunder er. Hvad er det, de går og drømmer om af ydelser fra deres printleverandør. Om det er mulighed for at handle online, mere vejledning til kreative produkter eller hurtigere levering, så vil mange kunder være tilbøjelige til at betale mere for målrettede ydelser, der har værdi lige præcis for dem.

MARKEDSPLADSEN kontakt: PREBEN JENSEN (tlf. 3164 1314, pj@agi.dk)

Hovedkontor i Skandinavien

Originalvalser til din trykmaskine Kontakt teknisk sælger Michael Staede Tel: +46 (0)706 274 175, e-mail: michael.staede@boettcher-systems.com Heidelberg, MAN Roland, KBA, Komori, Ryobi m.fl. Böttcher DK498.indd 1 68 aftryk marts 2013

Böttcher Nordic AB Box 245 SE-686 25 Sunne Besøgs- & leveringsadr.: Brårudsallén 2 SE-686 33 Sunne Tel: +46 (0)565 - 165 70 Fax: +46 (0)565 - 165 80 2012-02-02 10.36


Har De problemer med statisk elektricitet? Så har vi løsningen! LIROS NO-STATIC No-static Long Range. Rækkevidde op til 100 cm. Fjerner gnister på op til 50 cm. Lad os prøve det af på Deres maskine!

ALFA INSTRUMENTS

Vi leverer med funktionsgaranti. Over 45 års erfaring. l-a-a-a-a-n-g referenceliste.

POSTBOKS 336, 2500 VALBY • TLF. 7025 1720 • FAX 7025 1730 www.alfainstruments.dk • e-mail: info@alfaline.dk

Stanseforme Kanalmatricer og fræste matricer Rense- og separationsværktøjer

86 52 54 55 • vikaform@vikaform.dk www.vikaform.dk

SERVICE

• Maskintransport • Maskinflytning og baksning • Kraner 27-115 t/m • Gaffeltrucks 3-27 tons • Hydrauliske tårne 9-250 tons • Flytning af fabriksanlæg • Sværgodstransport • Spedition • Søfragt • Containerpakning • Lagerhotel

Sjælland Tlf: 36498949 E-mail: na@krusemaskin.dk

Jylland og Fyn Tlf: 86994144 E-mail: uv@krusemaskin.dk

SERVICE

marts 2013 aftryk 69 Krusemaskintransport_89x110_120104.indd 1


SERVICE

Luftbefugtning Højtryksanlæg Dysebefugtning Laveste energiforbrug Laveste støjniveau

Salg & Service

- også på Deres anlæg

VIL DU ANNONCERE? Kontakt Preben Jensen T. 31 64 13 14 pj@agi.dk

dansk klimasystem aps Tlf. 75 94 20 90 Fax 75 94 28 40

E-mail: mail@danskklimasystem.dk www.danskklimasystem.dk

TRYK Dansk_klimasystem_31.07.06.indd31-07-2006 1 19:48:39

STÅLTRYK ••• BLINDPRÆG • FOLIETRYK ••• LAKTRYK • UDSTANSNING

NORDISK STÅLTRYK ApS Mose Allé 7 B 2610 Rødovre

A-Mail Kuverter A/S kan mere end du tror!

• Offsettryk • Flexotryk A-Mail Kuverter A/S • Print Julius Thomsensvej 3 • Print med variable data JESPER RØGIND JØRGENSEN 7100 Vejle • Repro Divisionschef / Division Manager Tlf.: 7582 8144 • Design Direkte +45 6025 6040 Fax 7582 5863 • Små/store oplag jrj@amail.dk info@amail.dk • Stort sortiment

KØB OG SALG

Unigraphic Scandinavia A/S • Regus businesscenter Frederiksborggade 15, 2 sal • 1360 København K

70 aftryk marts 2013

www.amail.dk

Scan koden og

Tlf. 36 70 40 61 Fax 36 70 40 88

A-MAIL KUVERTER A/S Julius Thomsensvej 3 DK-7100 Vejle Telefon +45 75 82 81 44 www.amail.dk

se en film om A-Mail


KØB OG SALG

Vi køber kontant

Køb og salg af brugte maskiner

Trykmaskiner, Skæremaskiner Efterbehandling/bogproduktion maskiner

Se foto af vore maskiner på www.clausens-ss.dk

Heidelberg, Komori 1-color - 12-color, Polar, Wohlenberg, Schneider, Ideal KOLBUS, Muller-Martini, Hörauf, ASTER Lamina, Stahl, MBO, Herzog-Heymann BOBST, Horizon, Duplo, Bourg

Perfecta 132 TVC Polar 115 EMC 1990 Polar nedlægger 1998 Polar rystebord RA-4 1999 Polar rystebord RA-2 1995 Thando stabelvender 1999 Eurofold falsemaskine EBA 435 skæremaskine 2009 Stahl falsemaskine 50.4-F50 EBA skæremaskine 72 CM. Duplo optager m. 6 statione

Stort udvalg i brugte maskiner

• Se www.scanposten.dk • Foto og video af maskinerne i drift

Telefon 44 97 29 70 www.clausens-ss.dk

scanposten

.dk

Køb og salg af grafiske maskiner

OFFSET 2 FARVE OFFSET 2 FARVE

DIVERSE DIVERSE

Itek 3983 Itek A3 3983 A3

Hjørnerunder Hjørnerunder Divsamt slut låse samt slut stege til bogtryk Div slut låse slut stege til bogtryk Magnetunderlag Magnetunderlag til bogtryktil bogtryk Hæfte/ maskine / bord model Hæfte maskine bord model 1000 Plus 1000Plus andre tingandre ting

Heidelberg GTOZ 46 cm Papirboremaskiner Heidelberg GTOZ 46 cm N+P 1+2+4 sp 1+2+4 sp Clausens sk maskiner 500.indd 1 N+P Papirboremaskiner

BOGTRYK/STANS BOGTRYK/STANS Heidelberg SBG 56x76 Heidelberg SBG 56x76 Heidelberg vinge 26x38 Heidelberg vinge 26x38 Heidelberg vinge 34x46 Heidelberg vinge 34x46

BOGBINDERIMASKINER BOGBINDERIMASKINER 1000 andre ting Plus 1000Plus andre ting Div false maskiner Div false maskiner Eurofold A3 4sug/blæs 4 + 2 lommer Eurofold A3 sug/blæs + 2 lommer GUK sug/blæs GUK sug/blæs

KØB OG SALG KØB OG SALG AF GRAFISKE AF GRAFISKE MASKINER MASKINER Vi køber typer og modeller uanset Vi køber alle typer alle og modeller uanset årgang ogårgang stand og stand AFREGNING KONTANTKONTANT AFREGNING ••• ••• Vi køber også komplette trykkerier Vi køber også komplette trykkerier

V/ Schmidt Jesper Schmidt SCHMIDT GRAFISK V/ Jesper SCHMIDT GRAFISK

Elmekrogen •· 3500 Værløse •· schmidtgrafisk@post.tele.dk Elmekrogen 9 • Torv 350098Værløse • schmidtgrafisk@post.tele.dk Glostrup 2600 Glostrup schmidtgrafisk@post.tele.dk Tlf.07443298• Fax 07 32 Fax21447698• Mobil 21 76 •28 Mobil Tlf. 44 98 44•98 70 07283270 07 32

Kontakt Kurt Panduro Rydstrøm • kpr@scanposten.dk +45 7026 6400

2011-05-25 09.07

KØB/SALG IMPORT / EXPORT af alle slags grafiske maskiner

KØB OG VURDERING AF HELE TRYKKERIER FÅ ET TILBUD FRA OS

-

HURTIG OG KONTANT AFREGNING

Køb & salg af brugte trykkerimaskiner til export Henvendelse

Universal Trading Co.

Telefon: 36 49 24 66 Fax: 36 49 24 99 Mobil: 30 41 13 86

KLINGE-TRADING ApS Maglebjergvej 5 · 2800 Lyngby

Telefon 45 888 444 Telefax 45 888 114 Mobil 4016 9794 e-mail: js@klingetrade.dk

Email: shaerdk@hotmail.com

marts 2013 aftryk 71


EFTERBEHANDLING

med eller uden ophæng og i alle hovedfarverne.

SPIRAL-EX-INDBINDING, i alle farver.

Spiral-indbinding med plastovertrukket tråd i alle farver.

Skæring • Falsning Løsbladsoptagning • Faneudstansning alle bogtykkelser fra 2 mm til 40 mm / alle længder fra 60 mm til 600 mm.

DREJERGANGEN 5, 2690 KARLSLUNDE TLF: 46 15 05 35 - 46 15 05 33 • FAX: 46 15 05 23 SPIRALIN@SPIRALIN.DK • WWW.SPIRALIN.DK

Industrivej 20 - 5750 Ringe

centrum - grafisk færdiggørelse a/s Spiralin_rubrik annonce.indd Agerskellet 36 1

26-01-2007 13:43:59 Tlf 86 42 72 66 Fax 86 42 72 71

8920 Randers NV www.centrum-gf.dk

info@centrum-gf.dk

- hurtigst bedst størst foliering | adressering | klammehæftning | folderfals

| wire-o | spiralisering

|

alle slags softcover med eller uden flapper

EFTERBEHANDLING Specialisten i limbinding af blokke og bøger i små oplag. nders SØ . ww

A . 8960 Ra

Klostervej 21

– vi klarer også wire-o spiral-indbinding og andre opgaver.

w.minilim.dk

Kontakt os for nærmere info

TLF. 2711 7070 . www.MiniLim.dk . info@MiniLim.dk

72 aftryk marts 2013

laUdstansning uden P.M.”lus” Bukkestreger og perforation Vi stanser op til 10.000 ark i timen Formater: 21 x 30 cm til 96 x 126 cm - og til meget konkurrencedygtige priser!

P.M.-Stans Kirstinehøj 61 2770 Kastrup Tel.: 32 51 31 28 Fax: 32 51 88 47


EFTERBEHANDLING

www.probeco.dk

Samlehæftning: Samlehæftning:

6 stationer + omslagspålægger 6 stationer + omslagspålægger med samtidig rilning. samtidig rilning. 2med eller 4 øjeklammer. 2 eller 4 øjeklammer. Lægfals. Lægfals.

Falsning:

Falsning: Portfals. Parallel Portfals. op til 9 fløje. Småfals 18 x 50 mm. Parallel opned til 9til fløje. Småfals ned til 18 x 50 mm.

Spiral og Wireindbinding: Kalendere medWireindbinding: ophæng. Spiral og Manualer m.m. Kalendere med ophæng. Ibico plastrygge. Manualer m.m. Løsblade indsvejst i Ibicoomslag.

Optagning: Optagning:

Kalenderoptagning maskinelt Kalenderoptagning maskinelt op 50x x7070 op til til 50 cm.cm.

Vi Vihar harogså ogsåstor storkapacitet kapacitet ii optagning optagning af af løsblade, løsblade,katalogarbejde katalogarbejdeog ogformularsæt. formularsæt. Også Ogsåoptagning optagningafafsæt sætmed med hjørneklamme. hjørneklamme.

Udstansning: Udstansning:

Udstansning af faner og europahuller m.m. Udstansning af faner og europahuller m.m. NYT NYT

NYT

Skæring:

Kachering Limfræset bøger Bundtning: Elektronisk buk og perforering Aftælling og bundtning med foliestrimmel.

Selvklæbende løsninger til grafiske opgaver Stort standardprogram og individuelle løsninger bl.a. • • • • • • •

Visitkortlommer Skrålommer CD-lommer med og uden flap A3 | A4 | A5 | A6 | A7 lommer Filestrips Eksperter i specialløsninger tilpasset dit behov Special lommer i plast uden klæb

For yderligere oplysninger kontakt

Berg & Probeco A/S Danmarksvej 5 9670 Løgstør Tlf 98 67 55 66 Fax 98 67 27 66 e-mail: berg@bergco.dk

Alt skærearbejde udføres på nyeste skæreanlæg.

Litterbuen 14B . 2740 Skovlunde

Telefon: 35 81 32 51 Telefax: 35 82 22 02

DENNE PLADS KAN BLIVE DIN Kontakt Preben Jensen T. 31 64 13 14 pj@agi.dk

marts 2013 aftryk 73


MEDLEMMER, MEDARBEJDERE, MÆRKEDAGE & KALENDER navneredation: MARIE RAUN KNUDSEN (mrk@ga.dk)

e n v a n m o nyt 25-ÅRS JUBILÆUM

70 ÅR

75 ÅR

NYT JOB

Blanketgården A/S kan fejre 25-års jubilæum den 1. april.

Bogtrykker Jørn Madsen fylder 70 år den 13. april.

Beregner, Knud Madsen, fylder 75 år den 10. marts.

Grafisk Arbejdsgiverforening

50-ÅRS JUBILÆUM

80 ÅR

Højrup Æskefabrik A/S kan fejre 50års jubilæum den 1. april. Der holdes reception fredag den 5. april kl. 13-16 på adressen Højrupvej 11, 5620 Glamsbjerg.

Bogtrykker, Erik B. Styrbæk, fylder 80 år den 9. april.

60 ÅR Direktør Jens Hofman, Lavpristrykkeriet Jens Hofman Kommunikation ApS, fylder 60 år den 12. april.

Direktør, Ernst Nordahl Backhausen, C.A. Backhausen ApS, fylder 70 år den 12. marts. Der holdes reception den 12. marts kl. 14-17 på adressen Toftekærsvej 20, 2820 Gentofte.

90 ÅR Bogtrykker, V. Brendstrup, fylder 90 år den 29. marts.

Anne Birkelund har fået nyt job i København og stopper derfor som redaktør på Aftryk. Indtil hendes afløser er fundet, fungerer Søren Knudsen som redaktør. Canon Danmark A/S

KALENDER KREDSFORENING

EMNE/FOREDRAGSHOLDER DATO

STED

GA Nordjylland

Generalforsamling

03.04.13

Aalborg Zoo

GA Midt-Vest

Foredrag med Nils Villemoes Golfturnering med GA Sydjylland Sommerudflugt Bowlingaften

14.05.13 25.05.13 24.08.13 25.10.13

Struer Holstebro Golfklub

GA Sydjylland

Golfturnering med GA Midt-Vest Sønderborg Sommer Revy

25.05.13 21.06.13

Holstebro Golfklub

GA Fyn

Forårsarrangement 21.05.13 Bowling 22.08.13

GA ØSTdanmark Sommermøde Aktivmøde Bowlingmøde Aktivmøde Julemøde

07.06.13 25.09.13 08.10.13 12.11.13 05.12.13

GA Sjælland Syd og Øerne Cirkusrevyen

24.05.13

Grafisk OLD-Timer

23.04.13 14.05.13 12.06.13

Besøg på LO-skolen Sommertur Cirkusrevyen

Tivoli

Hvis et medlem af en kredsforening ønsker at deltage i en anden kredsforenings arrangement, kan det ske ved at henvende sig til formanden for den arrangerende kredsforening. For telefonnummer på formanden kontakt GA på tlf. 63 12 70 00. På www.ga.dk under Aktiviteter og Kredsaktiviteter findes en opdateret kredskalender.

INTERNATIONALE BEGIVENHEDER 2013 7.-11. maj, Grafitalia 2013, www.grafitalia.biz, Milano (Italien) 19.-24. maj, SID Display Week 2013, www.sid.org, Vancouver (Canada) 25.-29. juni, FESPA 2013, http://www.fespa.com/london, London (England) 7.-9. oktober, World Publishing Expo 2013, http://www.wan-ifra.org/events/world-publishing-expo-2013-ifraexpo-conference, Berlin (Tyskland)

74 aftryk marts 2013

Rasmus Jakobsen er tiltrådt som salgschef for professional print i Canon Danmark A/S.

Canon Danmark forstærker nu sin salgsorganisation gennem ansættelsen af René E. Rolandsen som salgsdirektør for Salg Sjælland.

NYE MEDLEMMER Vi byder velkommen til følgende nye medlemmer: FIRMAMEDLEMMER • ProGrafisk ApS FIRMAREPRÆSENTANTER • Adm. direktør Stig Hoffland PrinfoDenmark AS, Vedbæk • Direktør Michael Lundholm ProGrafisk ApS, Odense


Smag på navnene! Det er branchens sværvægtere og et unikt partnerskab. Alle disse varer er produceret af UPM og lagerføres i Danmark af IGEPAgroup. Klar til levering fra dag-til-dag fra vores lagre i Århus og Hedehusene. Kort sagt: Unikke kvaliteter fra unikke leverandører til den grafiske branche i Danmark.

FI/11/001

Disse produkter fra UPM, som forhandles af IGEPA, er Europæiske Blomst certificeret.

Med denne udgave af aftryk holder du et blad i dine hænder, som er trykt på

115 g/m², omslaget 250 g/m².


Sæt gang i hjulene!

Kom til Danmarkspremiere på Ricohs C4-løsning Mød os på Sign og Print 2013, og vær blandt de første i Danmark til at opleve vores nyudviklede system til optimering af digital produktion. Vores C4-løsning printer kuverterne samt indholdet, hvorefter dokumenterne kuverteres og distribueres i en enestående samlet onlineproces. Kig forbi vores stand, og se hvordan vores løsninger kan sætte ekstra gang i hjulene i din virksomhed. Vil du vide mere? Kontakt vores Production Printing-team på 70 10 67 68 eller pp@ricoh.dk. Scan QR-koden for at læse mere om vores løsninger.

SKILTE – PRINT I SMÅ OG STORE FORMATER

Aftryk 2-2013  
Aftryk 2-2013  

Magasin udgivet af Grafisk Arbejdsgiverforenin