Page 6

TRE ÅRLIGE HØSTER

“Jeg synes, det er vigtigt at omgive sig med ting, man holder af og synes er smukke” Eksplosion af farver og frodighed Men en arbejdsskade tvang ham til at sælge sit pizzaria for fire år siden, og 53-årige Abdul har ikke kunnet arbejde i de seneste år – på nær i sin have. – Jeg begyndte i bedene omkring vores egen have. Lidt krydderurter og blomster. Også nogle grøntsager, siger Abdul beskedent. Når man ser hans lejlighed fra bagsiden i dag, er det en lille eksplosion af farver og frodighed – mange forskellige slags planter i blomst, og grønne farver som afslører, at vandkanden hyppigt er i brug. – I starten måtte vi hente vand inde i lejligheden og bære det ud. Det kunne godt blive for hårdt for mig. Arbejdet er blevet meget lettere, efter vi har fået regnvandstanke udenfor. Vi kan vande med slange nu, forklarer Abdul.

SIDE 6

I de fire store plantekasser er der ikke kun blomster. Her har Abdul sine mange grøntsager og krydderurter. Da AAB Nyt besøgte Finlandsparken midt i august, havde Abdul allerede høstet to gange – bl.a. spinat, radiser, icebergsalat og kartofler. Tilbage i bedene var bl.a. løg, kinaradiser, sheftal (”iransk kløver”, der bruges ligesom spinat i varme retter) og gandana, der er en slags afghansk porre. Desuden fik en række urter lov til at gå i stok, fordi Abdul høster frøene og benytter dem til næste sæsons udbytte.

Abduls mor bor i Pakistan. Herfra sendte hun ham den smukke skjorte, da faste-måneden Ramadan for nylig blev afsluttet med den traditionelle eid-fest.

For selvom det startede med hans egen have, sluttede have-eventyret ikke dér. På fællesarealet bag hans lejlighed i Finlandsparken blev anlagt tolv store plantekasser, som alle beboere kunne ansøge om at få del i. Ingen andre end Abdul henvendte sig i første omgang. Og pludselig havde én have bredt sig til at blive en lille park. Abdul fik lov at disponere over fire plantekasser, og så hjalp gårdmanden Erik ham med at skaffe det, der var brug for. Og med noget af det tunge arbejde. – Jeg er glad for den hjælp og forståelse, jeg har mødt hos boligforeningen. Og rigtig glad for al Eriks hjælp, understreger Abdul. Beboernes særlige mødested Rundt om de fire store plantekasser på ca. 3 x 3 meter står bedene ved den lave hæk også i fuldt flor. I midten af det hele står nogle havestole, som ikke kun bruges af Abdul og hans familie. Haven er blevet et særligt mødested for mange af beboerne i Finlandsparken. – Før helhedsplanen stod her nogle træer, og der kom aldrig nogen mennesker. Nu kommer her mange. Lige fra de ældre mennesker med rollator, som vil kigge nærmere på blomsterne, til børnene på udflugt med institutionen. Jeg synes det er sjovt at tilbyde børnene små smagsprøver fra de grøntsager, jeg dyrker, siger Abdul. I dårligt vejr kan Abdul og hans besøgende holde varmen i et lille skur, hvor han har sofa og

AAB / MERE END ET HJEM

AAB Nyt 3 2015  

Beboermagasin udgivet af AAB Vejle