Page 1

DEN FYSISKE BOG SKABER NÆRVÆR 111 TIPS FRA LASERTRYK:

SÅDAN SKABER DU EN

SUCCES

Avis-on-demand i Sverige:

branchen miljø kreativitet design teknik kommunikation ledelse medier udland

NYE KIOSKER SÆLGER

BLADE TRYKT PÅ STEDET

EJERSKIFTET

SKAL PLANLÆGGES – I GOD TID

OM TEMATIONSA R E N E G E SKIFT

Har aldrig oplevet at få et nej Signe Grüner Hansen gør status halvvejs gennem et tiårigt glidende generationsskifte med sin far i LH Grafisk Vejen.

UDGIVET AF GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING

NR. 01 · Februar 2014


Se fi lmen!

Hjælp til papirvalget Computere kan ikke erstatte følelsen af papir og ingen andre medier er så let tilgængelige. ngerspidser til hjerte og ndes papir der kan røre følelser såvel som papir til direkte information ndes en lang række kendte varemærker som Galerie Art, Invercote, Scandia 2000, Colorit, Cyclus, Cocoon og Conqueror. Vi tilbyder undervisning og rådgivning til alle som, på den ene eller anden måde, deltager i papirvalget. Uanset om du arbejder på et trykkeri, reklamebureau, forlag, marketingafdeling eller som ker. Og jo før du deltager i beslutningsprocessen desto bedre er det for slutresultatet. Som sagt: Hjælp til papirvalget? Just ask Antalis!

KUNDESERVICE 36 88 00 88

www.antalis.dk

PRINTING AND OFFICE PAPER • VISUAL COMMUNICATION SUPPORT MATERIAL • PACKAGING SOLUTIONS • SERVICES AND SOLUTIONS


LEDER tekst: THOMAS TORP, ADM. DIREKTØR I GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING foto: THOMAS STEEN SØRENSEN

Nyt år, nye muligheder Når du sidder med dette nummer af Aftryk i hånden, har jeg allerede haft min første måned jobbet som direktør for GA. Og hvilken måned det har været. Jeg har allerede hilst på mange af jer, og flere kommer til i den kommende tid. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg har glædet mig rigtig meget til at komme i gang. Både med at lære jer alle at kende og med alle de opgaver, der ligger foran os. GA skal være med til at sætte dagsordenen, og det kommer vi også til. Jeg ved, at der er høje forventninger til os, og til at vi er i stand til fortsat at udvikle GA, så vi bedst muligt støtter jer som medlemmer i jeres virke. Vi skal bidrage til at sikre jer de bedst mulige rammebetingelser. Vi vil gøre, hvad der skal til for at leve op til forventningerne. Mange virksomheder i den grafiske branche er familievirksomheder, der ofte går flere generationer tilbage. Derfor sætter vi i dette nummer fokus på generationsskifte, og de mange udfordringer man står over for, når virksomheden går fra far til søn, eller - som hos LH Grafisk Vejen - fra far til datter. Hos dem planlagde de generationsskiftet til at forløbe gradvist over ti år. Og netop planlægningen og den lange gradvise overgang har været afgørende for, at de har haft en rigtig god oplevelse med processen. På vores temasider kan I læse Signe Grüner Hansens erfaringer med det gode generationsskifte. For andre går det knap så gnidningsfrit. Der er adskillige fælder og faldgruber, og selvom man på forhånd er opmærksom på dem, ender mange alligevel med at falde i. Ole Strandbygaard måtte fx sige til sin egen far, at han ikke længere kunne sidde i bestyrelsen, ligesom samarbejdet med de to brødre heller ikke gik, og de også måtte forlade virksomheden. Alle endte dog som forsonede til sidst, men først da Ole Strandbygaard var den sidste Strandbygaard tilbage i virksomheden. I dag lægger han ikke skjul på, at det hele kunne have været bedre forberedt. Alt dette og meget mere kan I læse om på de kommende sider. Som nævnt tidligere er første punkt på programmet nu, at jeg skal ud og besøge mange af branchens aktører for at få et indtryk af, hvordan vi i GA bedst muligt arbejder for at forbedre jeres rammebetingelser. Vi har i branchen en spændende tid med store udfordringer foran os. Men det er også en tid med store muligheder. Det samme gælder for GA. Vi er i fuld gang med opgaverne, og jeg ser frem til et godt og frugtbart samarbejde med jer alle til gavn for den grafiske branche.

DEN FYSISKE BOG SKABER NÆRVÆR 111 TIPS FRA LASERTRYK:

SÅDAN SKABER DU EN

SUCCES

Avis-on-demand i Sverige:

branchen miljø kreativitet design teknik kommunikation ledelse medier udland

NYE KIOSKER SÆLGER

BLADE TRYKT PÅ STEDET

EJERSKIFTET

SKAL PLANLÆGGES – I GOD TID

OM TEMA NSGENERATIO E SKIFT

Har aldrig oplevet at få et nej

Redaktion og ekspedition Grafisk Arbejdsgiverforening Helgavej 26, 5230 Odense M T. 63 12 70 00 www.ga.dk, aftryk@ga.dk Redaktion Adm. direktør Thomas Torp (ansvarshavende) Redaktør Jeppe Lykke Hansen Teknisk redaktør Lis Lykke Journalist Carina Krúnufjall Milling

Signe Grüner Hansen gør status halvvejs gennem et tiårigt glidende generationsskifte med sin far i LH Grafisk Vejen.

UDGIVET AF GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING

Udgiver Grafisk Arbejdsgiverforening

NR. 01 · Februar 2014

”Jeg ser frem til et godt og frugtbart samarbejde med jer alle til gavn for den grafiske branche”

THOMAS TORP, ADM. DIREKTØR I GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING

Mød GA på www.linkedin.com/company/ grafisk-arbejdsgiverforening

Korrektur Konsulent Marie Raun Knudsen Annoncer Preben Jensen T. 31 64 13 14, pj@agi.dk Design og produktion Mediegruppen as Tryk AKA-PRINT A/S

Forsidefoto Hyldager Fotografi Papir Til dette nummer er papiret sponsoreret af Antalis. Indhold: 115 g Galerie Art Volume Omslag: 250 g Galerie Art Volume Skriftbrug Stag Helvetica

Ved en fejl fik vi skr evet forkert papirspons or på i nr. 8. Der skulle have stå et Igepa. Vi beklager.

24. årgang ISSN 2245-6694 Kontrolleret oplag: 4.467 stk. Medlem af Danske Specialmedier og Eurographic Press Aftryk udkommer otte gange om året og udsendes gratis til medlemmer og interessenter. Et årsabonnement koster 595 kr. ekskl. moms og kan bestilles på mail: aftryk@ga.dk.

februar 2014 aftryk 3


INDHOLD ARTIKLER

10 LaserTryk.dk afslører opskriften på succes

Mols og Grønborg udgiver bog med 111 tips til selvstændige – plus det løse.

16 Den fysiske bog skaber nærvær

Selv Apple udnytter den fysiske bogs særlige egenskaber.

18 Tre år i tryksagens tjeneste Tryksagskampagnen har flyttet holdninger hos målgruppen. De kreative tryksager huskes.

24 Det problemfrie generationsskifte : TEMA E D O G DE T T ION SA GE N E R I F T E SK

s. 24-39

Signe Grüner er halvvejs gennem et tiårigt generationsskifte med sin far i LH Grafisk Vejen.

Forberedelse gør forskellen Et generationsskifte er for mange den naturligste måde at give slip på livsværket på, men det kræver forberedelse og vilje fra alle parter, hvis det skal blive en succes. Planerne skal lægges før, de pludselig bliver akut aktuelle, og der skal tages højde for de ømme punkter, mens alle fortsat er gode venner. I dette nummer kigger vi på det gode generationsskifte.

30 Kunne ikke arbejde sammen med brødrene Generationsskifte havde nær skabt splid i den over 100 år gamle familievirksomhed Strandbygaard.

42 GTE udvider den digitale printafdeling

En digital trykmaskine blev en bedre investering end ventet for Grafisk Trykcenter Esbjerg.

46 Svenske brødre vil sælge print selv-blade

Ricoh har sammen med to brødre udviklet et nyt kioskkoncept med aviser trykt på stedet.

52 Test: Latexblæk for kvalitet og bæredygtighed Mimakis storformatprinter JV400160LX er et positivt bekendtskab.

s. 10

s. 30

62 Den kreative vej frem

Grønagers Grafisk Produktion arbejder sig væk fra det traditionelle kerneområde.

FASTE RUBRIKKER

s. 56 4 aftryk februar 2014

s. 62

06 14 20 22 40 66 74

Kort nyt Matri·x Kommunikation & ledelse Tekniknyt Nyt fra udland Miljø Nyt om navne


OFFICIEL DISTRIBUTØR AF I DANMARK Pr. 1. januar 2014 er Neopost Danmark A/S officiel distributør af GMP i Danmark. Med det omfattende program af kacherings- og lamineringsanlæg kan vi levere udstyr til enhver opgave.

! D HE

NY

LAMIMASTER FUNKTIONER • Rulle til rulle laminering • Dobbelt anti-krøl system • Fotokvalitet laminering m/ forskellige overflader • Stabil og høj vedhæftningseffekt med induktionsruller • Nyt GMP ”sleeking” overføringssystem med mange effekter • Kan integreres med digitale printsystemer, med eller uden oprulning.

LAMIMASTER Serien In-line & On-line laminering

The World Leader in Laminating & Finishing Technologies

Vi leverer tilbehør og yder service Kontakt os for mere information

på alle tidligere modeller af GMP maskiner – herunder Excelam 1065, Excelam 1600 og GMP Graphicmaster modeller. Kontakt os for tilbehørsprogram og tilbud på service/opgradering af eksisterende maskine.

Øst: Jørn Lindberg-Levin Tlf.: 36 70 90 88 Mobil: 40 60 64 03 jll@neopost.dk

Vest: Jesper Koch Tlf.: 36 70 90 88 Mobil: 40 60 34 29 jko@neopost.dk

NEOPOST DANMARK A/S RØDAGER ALLÉ 22-24 • 2610 RØDOVRE Telefon / Phone: +45 36 70 90 88 • Telefax: +45 36 70 08 77 • info@neopost.dk •

www.neopost.dk


KORT NYT NÆSTE ÅRS PANTONEFARVE:

GLAS MED UV-TRYK:

SUN CHEMICAL UDVIDER MED FARVE TIL GLAS

OPGRADERET LIMBINDER TIL MINDRE OPLAG

Radiant Orchid. Det hedder næste års pantonefarve, der kommer til at præge farvebilledet. Farven er ifølge Pantone en harmoni af lilla med rosa undertoner. Radiant Orchid skaber opmærksomhed og er allerede blevet anvendt af mange berømte modeskabere i deres forårskollektioner. Farven er en kombination af varme, kulde og lavendel. Den er en komplementærfarve til olivengrøn og mørkere grønne nuancer.

Sun Chemical har udvidet deres farveserie Sun Vetro med Vitrocure SVC. Der er tale om en UV-farve, som er udviklet specifikt til tryk på glas. Virksomhederne vil kunne få den nye UV-farve i en række forskellige toner og specialeffekter. Sun Vetro med Vitrocure SVC kan blive brugt til tryk på ikke bare glas, men også keramik og bestrøgne metaller.

Model 7000 er Bindomatics seneste limbinder til mindre oplag. Modellen erstatter 101DFS, som var en af de første mindre, automatiske limbindere. 7000-modellen har en kapacitet på 30 dokumenter i minuttet og klarer op til 300 sider i én indbinding. Med nye funktioner har man endda også kunnet øge holdbarheden og kvaliteten på limbundne applikationer.

FARVEN LILLA HOLDER STADIG

INDBINDING:

Goddag og farvel til direktøren Kort efter nytår tog GA og en lang række venner af huset afsked med den netop afgåede direktør Lars Bram og bød hans afløser Thomas Torp velkommen ved en stor goddag- og farvelreception i GA’s domicil på Helgavej. Her blev de fremmødte trakteret efter alle kunstens regler, og GA’s formand Palle Rosendahl holdt tale for dem begge. – Det er jo sådan, Lars, at når det går godt, får formanden æren, og når det går skidt, er det direktørens skyld. Men ret skal være ret. Du har hentet mange sejre hjem for GA, lød det bl.a. fra formanden, der forsatte: – Du har tjent branchen trofast i mere end 30 år. I dag har den sine udfordringer, men i forhold til kernemedlemmerne afleverer du et GA, der er helt i trit. De ydelser, som falder inden for dine kernekompetencer – embedsværket og det juridiske – er der 100 pct. styr på. GA har aldrig været stærkere eller skarpere på ydelserne over for medlemmerne. Til den nye mand ved roret, sagde formanden bl.a.: – De tider, hvor den, der lever skjult, lever godt, er endegyldigt forbi, og de kommer aldrig tilbage igen. Og godt for det. Jeg ser frem til at følge dig, efterhånden som du får sparket dørene ind på Slotsholmen.

Datagraf hjælper blade med at gå online Bladpuljens støttekroner til foreninger med et ideelt formål er netop blevet fordelt for 2014. De 32 mio. kr. bliver fordelt ud på 662 blade. Det er godt 100 færre i forhold til 2013, og samtidig vil loftet for støtten falde over de næste år. Datagraf er af Kulturstyrelsen valgt til at støtte de såkaldte "ideelle blade’"med at blive digitaliserede i takt med, at støtten nedtrappes. Der er afsat tre mio. kr. til arbejdet med at gøre bladene digitale. Konkurrencen om opgaven stod mellem Danske Medier og Datagraf. Og det endte altså med, at det blev Datagraf, der fik rollen som underviser. Allerede fra første kvartal 2014 forventes de første seancer at gå i luften.

Digitaltrykt emballage vokser Behovet for emballage stiger hos de europæiske mærkevarer. Det viser Infotrends nyeste undersøgelse. Under titlen ”Packaging and The Brand Owner: Europe” har de set på de vigtigste spørgsmål om emballage, emballagetryk og etiketter hos 250 mærkevareproducenter inden for fødevarer, drikkevarer, helsekost og skønhed m.m. Derudover indgår der 100 respondenter fra europæiske etiketproducenter og emballagevirksomheder. Undersøgelsen viser bl.a., at de korte serier inden for emballage- og etikettryk vil vokse mellem 27 til 32 pct. afhængig af applikationen.

6 aftryk februar 2014


www.ewj.as www.ewj.as www.e

Print & sign 2011 Lad os få afLivet

Kom og mød os på

14.-15. september 2011 – Bella Center 22.-23. september 2011 – Forum Horsens

! R MYTERNE OMkRiNg E H E S J prrææsseeSnntteeErreerr HddeennEræRsen!terer den WJ p TEkNOLOgiEN! HPfra LATEX Se nyhederne RolandE EWLVJEpNNT EW T ENT

første SOLVEaføErsptesonS.OE. rLVdu klat rL2ti5l.5H.0P0? storformat prstintoererrforfrmat prinDt.eresigfranjeEpson

LEF-12 UV-LED flatbed printer 335 x 310mm. Frihøjden på

100mm gør der muligt at printe på eksempelvis covers til smartphones, kuglepenne, kopper, lightere, legetøj, specielt designede genstande m.m. Roland VersaWorks RIP software medfølger gratis. Medieudvalg

Myter om:

599 ng på 7581 .4 . ri . å S J J aaaffff EEEEWWW WoJJ.g. bestil tid rtik lafDEaWnJ marks rrrrkkkkGS6 .. .. a a 000 000 GS6 GS6 Pro Pro a m us m us Styl Styl on on n n Eps Eps el el a a . a Mod Mod 000 Pro aa 000 000 Ny Hastighed storformat printer med ”grøn” GS6 GS6 n mre Pro aie Mod StylususPPro lelleoneessss iiiiStyl Epsonon Styl elel Eps D nnnddddLatex Mod Modvandbaseret i i uge 49! ofoffoorrrrelhhhhaaaanEps DDDDausannmm f s n n e e e r r l e e t t n n i d i r r P n m a l h r ræ o f p n e r e t n i r P n n e e r r e e t t n i n i r r P P blæk, med holdbarhed som Eco-solvent!

Energiforbrug Miljøvenlighed

Er DU klar

BN-20 Verdens første Eco-Solvent desktop inkjet skæreprinter som kan printe metallic. Cut og print i fuldfarvet grafik i 20” med fantastiske effekter. Roland VersaWorks RIP software medfølger gratis. HP Latex 280

til forandringen?!

Epson Stylus Pro GS6000: Stylus Pro GS6000: Print der omgående er Epson klar til efterbehandling – ingen Epson Stylus Pro GS6000: Epson Stylus Pro GS6000: Epson Stylus Pro GS6000: tørre tid. er 64” 64” bred bred er er 64” bred

64” er 64” bred bred LEJ-640 Enestående UV-LEDer hybridprinter. arbejder ii 1440x1440 1440x1440 med dråbestørrelser ned til 3,7 3,7 pl. arbejder dpi med ned til s dråbestørrelser vii se arbejder 1440x1440 dpi med ned dråbestørrelser ned 0dpi i i 1440x1440 med til LEJ-64dpi arbejder 1440x1440 dpi med dråbestørrelser dråbestørrelser ned til 3,7 3,7 pl. pl. Print hvid og lak. Roll to arbejder Roll-system Ingenmed daglige vedligeholdelses rutiner. 8 farve farve UltraChrome UltraChrome TM GS blækteknologi r 8 TM GS blækteknologi te n 8 farve UltraChrome TM GS blækteknologi e C lla e GS farve 8 borde farve UltraChrome UltraChrome TM GS blækteknologi blækteknologi ke i BTM eller flatbed funktion. Består af 8 2er der den første første 8 ik farve solvent printer tilsolvent skiltemarkedet er den 8 farve solvent printer til skiltemarkedet Vi svarene og dokumentationen s8 farve e er har den første printer til skiltemarked oldprinter fh Ingen behov for tekniker ved udskiftning af printhoveder. a r e er den første 8 farve solvent til er den første 8 farve solvent printer til skiltemarkedet skiltemarkedet d n e m sammen med det justerbare printhoved gør, arbejder med farverne: Sort, Cyan, Magenta, Yellow, LightCyan, arbejder med farverne: Sort, Cyan, Magenta, Yellow, LightCyan, d arbejder med farverne: Sort, Cyan, Magenta, Yellow n la o R os arbejder med Cyan, Magenta, Yellow, LightCyan, hSort, arbejder med farverne: farverne: Sort, Cyan, Magenta, Yellow, LightCyan, ag d o m e klar – kontakt os for yderligere at der kan printes direkte på 13mm tykke d LightMagenta, Green og Orange med 950 ml. LightMagenta, Green og Orange med 950 ml. Lugtfrie print der kan anvendes i alle miljøer. LightMagenta, Green og Orange med 950 ml. . 1 r 201 med LightMagenta, LightMagenta, Green Green og med 950 950 ml. ml. eOrange bOrange m veog noer iprinthastighederne plader, eksempelvis karton, glas, aluminium, printhastighederne er 5,8 –– 25,3 25,3 m2/h m2/h printhastighederne 5,8 er 5,8 – 25,3 m2/h printhastighederne er 5,8 – 25,3 m2/h printhastighederne er 5,8 – 25,3 m2/h information og kom med på den Speciel ventilation ikkeog påkrævet. Kapa plader, polycarbonat akryl. take-up-unit kan kan tilkobles tilkobles for rulle-til-rulle rulle-til-rulle print. take-up-unit for take-up-unit kan tilkoblesprint. for rulle-til-rulle print. take-up-unit take-up-unit kan kan tilkobles tilkobles for for rulle-til-rulle rulle-til-rulle print. print. Roland VersaWorks RIP software medfølger gratis. nyeste blækteknologi …

ENERGY STAR kvalificeret produkt. Den nye Epson Epson solventprinter solventprinter ersolventprinter stand til til at at printe printe fotos Den nye er ii stand fotos højprinte Den nye Epson er i stand tili at

Den Epson solventprinter er til at fotos Den nye nye og Epson solventprinter er iet i stand stand til at printe printe fotos ii høj høj kvalitet samtidig arbejde med extra stort farverum. kvalitet og samtidig arbejde med et extra stort farverum. kvalitet og samtidig arbejde med et extra stort farver kvalitet og samtidig arbejde med et extra stort farverum. kvalitet og samtidig arbejde med et extra stort farverum. outdoor markedet.

LATEX BLÆKogså – DEN STANDARD Kom og tilseindoor masser og af andre spændende maskiner fra HP, herunder LatexNYE L25500, Neolt, Kala, Skabt Canon, Gera og Keencut. StærktROWE, ”Byt-til-nyt” program. HP Latex 260

køb nu til en RigTig skarp pris

EWJ A/S A/S EWJ EWJ EWJA/S A/S Rosas Minde Minde Vej Vej 49 49 || DK-7120 DK-7120 VejleVej Ø 49 Rosas Minde Rosas Vejle Rosas RosasMinde MindeVej Vej49 49 || DK-7120 DK-7120Vejle VejleØØ Ø Telefon +45 +45 7581 7581 4599 4599Telefon | Fax Fax +45 +45 7581 4528 4528 +45 7581 4599 | F Telefon | Telefon Telefon+45 +457581 75814599 4599 || Fax Fax+45 +457581 75814528 4528 mail@ew mail@ewj.as || www.ewj.as www.ewj.as mail@ewj.as mail@ewj.as mail@ewj.as || www.ewj.as www.ewj.as

TEKNISK OG OG GRAFISK STORFORMAT LEVERANDØR TEKNISK GRAFISK STORFORMAT LEVERANDØR TEKNISK OG GRAFISK STORFORMAT TEKNISK OG GRAFISK GRAFISK STORFORMAT LEVERANDØR TEKNISK OG TEKNISK, GRAFISK OG FOTOGRAFISK STORFORMAT LEVERANDØR


KORT NYT MINDRE OPLAG:

ARBEJD I PDF:

PITSTOP12.1 UNDERSTØTTER OSX MAVERICKS

FEM STJERNER TIL KONICA MINOLTA

Canon præsenterer to nye printere, Océ PlotWave 340 og 360. Begge er udviklet til print, kopiering og scanning af tekniske dokumenter i mindre oplag. Printerne er konstrueret til brugere, der arbejder på projekter med flere involverede parter, som kan arbejde via online-portaler eller cloudbaserede tjenester. Maskinerne er forsynet med det nye Océ ClearConnect multi touchpanel, hvilket giver mange nye muligheder.

Enfocus har frigivet PitStop Pro og PitStop Server version 12.1, som er fuldt kompatibelt med Apples seneste OSX v. 10.9, også kendt som Mavericks. PitStop 12.1 er gratis for nuværende PitStop 12-brugere. PitStop 12.1 er også kompatibelt med Windows 8.1 og Windows Server 2012 R2. Den store fordel med PitStop er, at brugerne kan manipulere alt i en PDF-fil uden at skulle åbne nye applikationer.

Konica Minolta har endnu engang modtaget en BLI PRO Award fra Buyers Laboratory LLC’s (BLI). Bizhub PRESS 1250/1250P har som den eneste model i sin klasse opnået fem stjerner for sin produktivitet og modtager derfor prisen ”2014 PRO award” for at være et enestående sort/hvid-produktionssystem inden for kategorien “Outstanding Monochrome Light- to Mid-Volume Production Device”.

NYE OCÉ PLOTWAVES TIL STORFORMAT

OUTSTANDING DEVICE:

Svanen version 5.3 udsættes i tre måneder

Scanprint flytter ind hos Stibo Graphic Inden sommerferien 2014 flytter Scanprint fra adressen i Viby til Saturnvej i Horsens. Her vil de fremover dele adresse med Stibo Graphic. Scanprint fortsætter som hidtil som en selvstændig virksomhed i Stibo-koncernen. – Scanprint vil også fremover være det Scanprint, som kunderne kender, men vil med flytningen blive yderligere styrket grundet de store synergier, der er i et tæt samarbejde, udtaler Søren Henriksen, adm. direktør for Stibo Graphic.

GA med i stort energiprojekt ”Energy Management Standardization in Printing Industry” er titlen på et stort europæisk projekt, som GA er kommet med i. Projektet udføres i samarbejde med Holland, Tyskland, Tjekkiet og Spanien og løber over 30 måneder fra 1. marts i år. GA’s kompetencer og viden om energiforhold gør, at de spiller en central specialistrolle i projektet. – Det betyder, at vi får stor indflydelse på, hvilke værktøjer og standarder der udvikles. Særlig det sidste er et vigtigt strategisk element i vores arbejde for at sikre vores medlemmer ensartede internationale forretningsvilkår på CSR-området, fortæller Carsten Bøg, afdelingsleder hos GA’s miljøafdeling.

8 aftryk februar 2014

Det nye kriteriesæt for det Nordiske miljømærke Svanen version 5.3, hvis ikrafttræden officielt skulle ske med udgangen af marts måned 2014, udskydes i tre måneder. Det giver alle virksomheder, der ønsker at forny deres nuværende licens, lidt mere tid. GA skal dog opfordre alle medlemmer, der ønsker at ansøge om fornyelse af deres licens, til at påbegynde arbejdet allerede nu. Dette kan eventuelt gøres ved at foretage en foranalyse af de nye tekniske og administrative krav og på den baggrund tage stilling til, om virksomheden ønsker at genansøge eller vil satse markedsstrategisk på andre områder eller miljømærker.

Få 10.000 kr. for praktikanten Lav en uddannelsesaftale med en grafisk elev og få en kontant belønning. Sådan lyder det nyeste tiltag fra GA Østjylland. Praktikpladspræmien er gældende for de første ti uddannelsesaftaler med grafisk teknikerelever og mediegrafikerelever, der indgås i 2014, dvs. uddannelsesaftaler underskrevet og iværksat fra 1. januar til og med 31. december. Præmien gælder for GA’s medlemsvirksomheder i GA Østjyllands område, og virksomheden er først berettiget til præmien efter prøvetidens udløb. Afbrydes uddannelsesaftalen i prøvetiden, vil der ikke blive udbetalt præmie. Uddannelsesaftaler, der allerede er indgået før 1. januar 2014, vil ikke blive belønnet.


OSCAR DE L'EMBALLAGE:

PROCESFRI PLADEPRODUKTION:

DIRECT MAIL:

MGI’s iFoil-maskine har vundet “Best New Production Equipment”-prisen ved den årlige Oscar de l'Emballage-ceremoni. iFoil-maskinen kan både præge og trykke med hot foil i en total digital proces. Der er ikke behov for plader, da alt kontrolleres af rippen via digitale filer. Det gør opstartstiden meget kort - kun et par minutter tager det ifølge MGI. Da der er tale om en helt digital proces, kan der produceres med variable data med prægede eller hot foil-effekter.

Kodak Sonora XP Process Free Plates, som benyttes meget af mellemstore trykkerier, bliver nu mere anvendelige for store kommercielle trykkerier. Med en ny, stor pladestørrelse kan flere skifte til procesfri pladeproduktion og opnå miljømæssige og økonomiske fordele, uden at det går ud over produktiviteten for virksomheden.

Konvolutten er det første, modtagerne ser, når de åbner postkassen. Det er derfor her, den første interesse for budskabet kan skabes. Nu bliver det lettere at gøre fx direct mails i små oplag mere fuldendte uden at det vælter budgettet. Printech har Xantés digitale multimedieprinter, Impressia, i deres sortiment. Det er en printer, der kan køre mange forskellige opgaver som fx brochurer, labels, banners og konvolutter.

PRIS TIL HOTTE IFOIL

NY PLADESTØRRELSE FOR KODAK SONORA

PRINTER TIL KONVOLUTTER I SMÅ OPLAG

Fortsat færre foreningsblade

Digital chef:

Fremtiden er på tryk De seneste års enorme digitalisering betyder, at vi nu i visse grupper ser en modbølge mod det digitale. Det fortæller Morten Gade, digital chef hos Kontrapunkt, til Dansk Kommunikationsforening, der har lavet en artikel om digitale trends i 2014. – Vi vil værdsætte fysiske produkter og fysiske interaktioner mere. Der kommer stadig nye magasiner på hylderne, væksten i tidsforbruget på Facebook er endelig stilnet af, siger han. Morten Gade henviser blandt andet til en amerikansk undersøgelse, der viser, at 62 pct. af de 16-24-årige vælger den fysiske bog frem for e-bogen. Det stemmer også godt overens med den YouGov-undersøgelse, der er lavet for GA, som viser, at blandt de danske 18-34-årige er bogen det medie, 72 pct. ville savne mest, hvis det forsvandt.

Portostøtten blev fjernet i 2004. Siden er det ene foreningsblad efter det andet bukket under. Bladdøden har især ramt blandt andet patientforeninger, bistandsorganisationer og lignende. Det skriver MediaWatch. Mange foreningsblade er de seneste ti år forsvundet. Formentlig som følge af, at fire ud af ti blade har mistet det såkaldte distributionstilskud, som erstattede den nu afskaffede portostøtte. De resterende foreningsblade har desuden måttet skære i antallet af sider og udgivelser for at få det hele til at løbe rundt. Det er ifølge Danske Medier særligt de såkaldt ideelle foreninger som patientforeninger, bistandsorganisationer, kirkelige foreninger, idrætsforeninger og velgørende organisationer, der bliver ramt, fordi mange af dem er afhængige af pengeindsamling gennem medlemsbladene.

Eksport til Norge og Sverige? GA har fået udarbejdet to analyser af det norske og svenske marked. Resultaterne bliver præsenteret på to møder, hvor cheferne for handelsafdelingerne i Oslo og Stockholm fortæller om mulighederne. Møderne afholdes den 3. marts i Aarhus i Væksthus Midtjylland i Incuba Science Park kl. 9.30 – 11.00 og den 4. marts i Udenrigsministeriet i København kl. 9 - 10.30. Det koster 250 kr. for GA-medlemmer at deltage. Tilmelding til cg@ga.dk

februar 2014 aftryk 9


IVÆRKSÆTTERI tekst: JEPPE LYKKE HANSEN (jlh@ga.dk) foto: LASERTRYK.DK

Esben Mols Kabell og Anders Grønborg har uomtvisteligt skabt en succes med LaserTryk.dk. Nu deler de ud af deres erfaringer, så andre kan forsøge at gøre dem kunsten efter.

10 aftryk februar 2014


LaserTryk.dk afslører opskriften på succes

Esben Mols Kabell og Anders Grønborg udgiver bog med 111 tips til selvstændige – plus det løse. LaserTryk.dk's resultater taler for sig selv. Siden etableringen i 1999 er det lykkedes de to stiftere, Anders Grønborg og Esben Mols Kabell, at skabe Skandinaviens største digitaltrykkeri med en trecifret millionomsætning og et tocifret millionoverskud. Nu har de besluttet at løfte sløret for deres metoder. I bogen ”111 tips, du vil elske, hvis du er leder af en virksomhed” giver de 135 tips om alt fra, hvordan du downloader en smart plugin til outlook, til hvordan du sikrer præcis den korrekte bemanding af dit kundecenter. Og hvis du er forvirret over antallet af tips, så bare rolig, forklaring følger længere nede i artiklen. De to forfattere forklarer, at de har valgt at dele ud af deres erfaringer for at markedsføre sig, men der er også en anden dagsorden. – Vi vil gerne samarbejde med flere trykkerier. Branchen er inde i en konsolideringsfase, og det er ikke nogen hemmelighed, at vi har købt nogle trykkerier, og vi vil gerne købe flere, forklarer Anders Grønborg, hvorefter Esben Mols Kabell bryder ind: – Vi vil gerne vise, at vi måske ikke er så slemme, men at vi faktisk kunne være spændende at samarbejde med, siger han. Det med at bryde ind, gør de meget. Supplerer hinanden og følger op på det, den anden siger, mens vi sidder og taler i deres mødelokale i bygningerne på P. O. Pedersens Vej i Aarhus N. Mødelokalet i sig selv er dokumentation for, at bogen vitterlig er meget konkret. Her står det kioskkøleskab, som de beskriver, hvordan de sikrer, altid er fyldt op på en bestemt måde med Cola Zero,

februar 2014 aftryk 11


og det whiteboard, som det minutiøst er skrevet ned, skal rengøres ekstra en gang om måneden. – Der er ikke noget værre end, at man aftaler noget, og så går det i glemmebogen. Sæt en mail op, som minder folk om det, siger Esben Mols Kabell. Kontroversielle tips Bogen består imidlertid af meget andet end rengøringstips, og de to forfattere er godt klar over, at visse af deres metoder vil kunne vække anstød. Fx at overvåge medarbejdernes e-mail eller at købe privat ind på firmakortet for at teste, om bogholderiet nu også fanger det inden for 48 timer, som de skal. – Nogle af vores tips er kontroversielle. Jeg tror bare, at når man gør det i den rette ånd, kan medarbejderne også forstå hvorfor, det er vigtigt, siger Anders Grønborg. Pointen er, at når oplysningerne ikke bruges til at dunke folk oven i hovedet med, men til at hjælpe dem til at blive bedre, vil det også virke efter hensigten. – Folk tænker; heldigt, at jeg fik denne mail i stedet for en skideballe. Det er bare at sætte nogle systemer op, der sikrer, at tingene sker, siger Esben Mols Kabell. De to understreger, at selv om nogle af tipsene i bogen opsætter nogle firkantede normer for, fx hvordan man vurderer, om et kundecenter har den rette bemanding (hvis en har ferie, og der kommer en sygemelding oven i, skal det udløse overarbejde, ellers er der for mange ansatte), er det også noget, man hele tiden skal holde øje med og løbende tilpasse. – Vi skal stadig rundt og se, om folk er røde i hovederne. Men hvis ingen lægger mærke til, at der er to væk, er det et problem. Så passer du ikke dit arbejde som leder, siger Esben Mols Kabell. Han forklarer, at det ikke nødvendigvis handler om at fyre folk, men måske bare at flytte dem hen i en anden afdeling. Samtidigt råder han til, at man ikke bare genansætter pr. automatik, når en medarbejder flytter: – Jeg vil godt vædde på, at der er mange steder, hvor der er i hvert fald

Den med månedens bog står for LaserTryk.dk's egen regning, men et er sikkert. Det er en bog, der vil blive læst med stor interesse af mange af landets virksomhedsledere. Bogen kan bl.a. købes hos saxo.com.

tre ansatte for meget. Og det skal man kigge på, når man har overskud. Hvis en virksomhed har et overskud på en halv million, og i virkeligheden kunne undvære tre medarbejdere, ville virksomheden kunne langt mere end fordoble overskuddet. Deler ud af arvesølvet De to virksomhedsejere ved godt, at de nu giver en masse værdifuld viden direkte videre til deres konkurrenter, men de tror begge, at de positive effekter af bogen for LaserTryk.dk vil være større. Direkte adspurgt om det vil kunne opfattes som lidt arrogant, lyder svaret fra Anders Grønborg: – Hmm, jeg tror ikke, at nogen vil opfatte det som arrogant. Nogle vil sikkert opfatte det som dumt, som at vi sælger ud af arvesølvet. Der er også flere at dem, vi samarbejder med, der har spurgt, om vi nu også opfatter det som et klogt move. Vi ved godt, at der er en risiko for, at folk kopierer os, men vi håber også, at folk læser bogen og synes, vi er en spændende virksomhed. Markedsføring handler også om friends Et af bogens formål er også at gøre op med forældet tankegang omkring markedsføring. – I dag er alle brugere små markedsføringsmaskiner. Hvis man giver dem en

”Det er bare med at sætte nogle systemer op, der sikrer, at tingene sker” ESBEN MOLS KABELL, DIREKTØR, LASERTRYK.DK

12 aftryk februar 2014

god oplevelse, er man kun nogle få klik fra at komme ud til deres 600 venner. Hvis man lige giver lidt ekstra, så får du dem til at fortælle om den positive oplevelse. Fx kan en restaurant give en 42 kroners kop kaffe, som kun koster dem to kr. at lave, oveni til deres kunder og lynhurtigt få markedsføring for tusind kr., forklarer Esben Mols Kabell. Samtidig vil de også gerne fortælle, at det ikke kræver et grundlæggende digitalt koncept at få succes i dag, men at man faktisk kan bruge de samme principper i en helt traditionel branche som den grafiske. Har selv udviklet ordrestyringssystemet En del af forklaringen på LaserTryk.dk's succes ligger i, at de fra starten selv har udviklet deres ordrestyringssystem, hvilket de også uddyber i bogen. I dag har de ligeså mange it- og markedsføringsfolk ansat, som de har teknisk personale i produktionen. Anders Grønborg forklarer, at det helt overordnede er, at de har adgang til al data, og at de selv har personalet til at arbejde med systemet: – Vi har det meste inhouse: Tænk en gang hvis vi skulle købe de her ydelser ude i byen. Jeg ved godt, hvad det koster at få en konsulent ud, om det så bare er for at rette et komma. – 6.000 kr. senere, bryder Esben Mols Kabell ind med et grin. Helt i bogens ånd kan alle tips skannes vha. QR-koder, så de to forfattere hele tiden kan følge med i, hvilke tip folk finder interessante og deler med deres venner. Her til sidst vender vi lige som lovet tilbage til titlen. 135 tips i en bog, der hedder 111 tips. Det giver jo ingen mening, men jo. Et grundlæggende tip i bogen (alene det tip har 16 undertips) er nemlig altid at give folk lidt mere, end de forventer. Således er der dermed også lagt 24 tips gratis oven i hatten til dem, der køber bogen.


KONICA MINOLTA PP INTEGRATED CAMPAIGN

GET EXTRAPOWER.

I WANT MY BUSINESS ENABLED TO BE MORE PRODUCTIVE AND COST EFFICIENT

and enable your print business to transform itself.

Visit us at IPEX 24.–29. 3. 2014 Hall N1,Booth C130 London, UK www.konicaminolta.co.uk/enableyourbusiness #enableyourbusiness


TYPOGRAFI, LÆSELIGHED FOTO: KARSTEN KLEIN

MATRI·X

tekst: HENRIK BIRKVIG (hbi@dmjx.dk )

Skal tekster læses? Eller skal de bare være der for at blive set? Fordi de plejer at optage noget plads i et layout af grafisk/visuel kommunikation? De fleste tekster, der bliver skrevet og typograferet, kommer nok til verden for at blive læst. Fordi skribenten har en forestilling om en læser "i den anden ende". Men typografisk læselighed kan være en kompliceret affære.

EEN SØRENSEN foto: THOMAS ST

HENRIK BIRKVIG Grafisk designer, MD, er forfatter, underviser, forsker og konsulent med speciale i skrift og typografi. Ansat på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København.

14 aftryk februar 2014

Selv om skriftsprogets død til fordel for kommunikation med billeder og ikoner er forudsagt mange gange de seneste årtier qua nye teknologier og medieplatforme, er det gået lige modsat: der produceres tekst i et omfang som aldrig før, men ikke nødvendigvis i den "klassiske" form af længere brødtekster, men som kortere tekster og løse ord. Tekster som er til navigation eller i form af overskrifter sammen med illustrationer. Og alle tekster skal naturligvis have en visuel form: de skal typograferes. Det er der jo ikke noget nyt i, men det er noget af en nyhed at forsøge at udarbejde en norm for typografiske forhold, anbefalinger og kotymer, så de bliver så nemme at læse som muligt. Det har tyskerne forsøgt sig med.

Læsning og læsning Men hvor meget/mange af teksterne bliver læst? Og med hvilken koncentration? Så man kan huske, hvad der stod? Så man kan handle på grundlag af tekstens informationer? Osv. Man kan som tekstproducent med indflydelse på tekstens typografiske form kun forsøge at gøre det nemt for læseren at tage stilling til, om han/hun gider at læse dele eller hele teksten. Hvis du overhovedet er kommet helt herned i brødteksten, hører du formodentlig nu til et mindretal. Mange vil kun nå til overskriften, kigge lidt på billedet, pluklæse i manchetten og derefter bladre videre i magasinet Aftryk. Vi er i høj grad blevet scannende læsere: Vi leder efter noget, som vi enten mener, vi skal læse, eller som er så interessant, at vi (måske) bliver ved til

den bitre ende. Vi pluklæser og læser på rigtigt mange forskellige måder, og ikke mindst derfor kan det være meget vanskeligt at lave videnskabelige forsøg, der skal bidrage til, at vi forstår typografiens rolle i forbindelse med læseprocessen, der er en kompliceret affære. Forskellene i læsemåder på en skærm, på papir eller på et motorvejsskilt kan også betyde store forskelle i de typografiske valg, der skal træffes i forbindelse med arbejdet med grafisk design og kommunikation. I praksis foretages disse valg på grundlag af, at vi gennem århundreder har opsamlet viden om, hvad der virker bedre end andet. Hvor stor skal skriften være? Hvor meget skal linjeafstanden være? Hvor lange må linjerne være? Hvilken skrift skal benyttes? De valg træffer vi på grundlag af erfaring og skøn = faglig praksis og kutymer.


Videnskaben giver sjÌldent entydige svar Disse kutymer og regler er sü overleveret gennem uddannelse af typografer og designere, men meget fü af reglerne er 100 pct. understøttet videnskabeligt. Ikke mindst fordi man kan grave undersøgelsesresultater frem, som direkte modsiger hinanden. Videnskabelige forsøg pü det lÌselighedsmÌssige omrüde er foretaget siden midten af 1800-tallet og foregür ogsü i dag, men giver sjÌldent designverdenen resultater, der kan omsÌttes direkte til viden om, hvordan der skal/bør vÌlges, nür en given typografi skal designes til en given kommunikationsopgave. Derfor formidles regler og kutymer gerne af personer som mig (undervisere) med en ambition om, at det giver inspiration til at tÌnke sig om, men ikke nødvendigvis et sÌt regler, der skal/kan følges slavisk. DIN 1450 Det tyske DIN, Deutsche Institut fßr Normung, udsendte i 2013 standarden DIN 1450, Schriften – Leserlichkeit. Den er

udarbejdet af en komitÊ af skrifteksperter suppleret med specialister indenfor optik, synsvidenskab og lysteknologi. Standarden er den foreløbige tredje udgave og bygger pü udgaver fra henholdsvis 1984 og 1993, men er nu udbygget med et langt mere holistisk greb, der bl.a. tager højde for skrift i det offentlige rum og skrift beregnet pü lÌsning af synshandikappede. Et meget konstruktivt bidrag til den overordnede typografiske "vÌrktøjskasse" er forsøget pü at afklare begreber og fagudtryk. I den typografiske verden er der nemlig en hel del begreber, der ikke er 100 pct. prÌcist defineret. Dette gør et standardiseringsarbejde vanskeligt, nür man forsøger at opstille normative kriterier og anbefalinger. TÌnk bare pü at der kan refereres til to forskellige udgaver af det typografiske mülesystem (der i sig selv rummer problemer i forhold til fx skÌrmtypografi!). Tyskerne forsøger at "skÌre igennem" og foreslür et normativt skriftstørrelsesbegreb i form af størrelsen pü en given skrifts x-højde udtrykt i mm. Det er der fornuft i.

Tre af en slags Standarden opererer med de tre kendte kategorier af tekst/typografi: Signalisationstext (displaytypografi), Konsultationstext (smü skriftstørrelser og tekst, der ikke skal lÌses kontinuert) samt Lesetext (brødtekst, der skal lÌses kontinuert). Denne opdeling giver god mening, fordi den fordrer forskellige krav til fx valg af skrift og skriftstørrelse og ogsü ansporer til tÌnkning i, hvor en given tekst gengives, dvs. konteksten: Er det et motorvejsskilt eller en lille tekst pü en interaktiv skÌrm? DIN til ISO Der arbejdes fra tysk side pü at fü gjort DIN 1450 til en ISO, en international standard. Sü skal nationale standardiseringsorganer involveres. I Danmark er det Dansk Standard, i hvis regi tilpasningsarbejdet med standarden kommer til at foregü. Deres ydmyge klummeskribent har givet et forhündstilsagn om medvirken til skriftdesigneren Albert-Jan Pool (der bl.a. har designet FF DIN). Han har siddet for bordenden i den tyske komitÊ.

ILLUSTRATION: ALBERT-JAN POOL

Afstanden = størrelsen kan vÌre meget afgørende DIN 1450 beskriver bl.a. forhold som betragtningsafstand og -vinkel, der har stor betydning for, hvor stort bogstavet fremstür i forhold til lÌserens øje. Dette gÌlder for alle typer kontekster, hvor typografien vises: skilte, skÌrme, tryk. Pü skÌrme har vi ofte en mulighed for selv at püvirke skriftstørrelsen (fx pü websites eller e-bogslÌsere), men pü statiske medier som skilte og tryk mü vi finde os i de skriftstørrelser, som designerne har valgt.

ď€ ď€ ď€

ď€ ď€‚ď€ƒď€„ď€…ď€†ď€‡ď€‚ď€ˆď€‰ď€Šď€‹ď€Œ

DIN 1450 Beuth Verlag, 2013. 26 sider, A4-format Kan downloades som pdf-fil. 83,5 EUR www.beuth.de/en

ď€ ď€‚ď€ƒď€„ď€…ď€†ď€‡ď€ˆď€‰ď€Š

ď€

ď€‹ď€Œď€?ď€?ď€ˆ ď€&#x;ď€†ď€…ď€ˆď€´ď€§ď€Ťď€§ď€ľď€´ď€Ťď€§ď€´

ď€‚ď€Žď€”ď€’ď€Ąď€¤ď€ˆď€Šď€Şď€Ž ď€ ď€&#x;ď€‰ď€ˆď€§ď€ľď€żď€´ď €ď€§ď€śď€śď€¨ď 

ď€?ď€‘ď€’ď€ƒď€„ď€“ď€”ď€•ď€–ď€†ď€— ď€˜ď€•ď€™ď€•ď€ƒď€…ď€„ď€‘ď€’ď€šď€•ď€„ď€” ď€ ď€?ď€?ď€Žď€—ď€‘ď€›ď€ˆď€š ď€? ď€?ď€ˆď€š 

Normen-Download-Beuth-DMJX-KdNr.7717628-LfNr.6372288001-2013-10-04 09:48



ď€˜ď€?ď€?ď€?ď€Šď€’ď€‘ď€›ď€ˆď€¸ď ‚ď€ˆď€…ď€?ď€?

ď€?ď€?ď€?ď€‘ď€’ď€“ď€”ď€”ď€•ď€–ď€“ď€”ď€”ď€ˆď€„ď€?ď€?ď€ˆď€˜ď€Žď€“ď€‘ď€™ď€šď€’ď€›ď€?ď€‘ď€ˆď€œď€‰ď€?ď€„ď€˜ď€žď€ˆď€—ď€?ď€ˆď€ ď€&#x; ď€?ď€?ď€?ď€‘ď€’ď€“ď€”ď€”ď€•ď€–ď€“ď€”ď€”ď€ˆď€‚ď€Žď€›ď€?ď€?ď€?ď€?ď€ˆď€œď€‰ď€?ď€‚ď€Žď€›ď€žď€ˆď€—ď€?ď€ˆď€ ď€&#x; ď€?ď€?ď€?ď€‘ď€’ď€“ď€”ď€”ď€•ď€–ď€“ď€”ď€”ď€ˆď€ ď€—ď€•ď€–ď€Ąď€Ąď€?ď€•ď€–ď€‘ď€—ď€˘ď€ˆď€œď€Łď€‰ď€ ď€žď€ˆď€—ď€?ď€ˆď€ ď€&#x; ď€?ď€?ď€?ď€‘ď€’ď€“ď€”ď€”ď€•ď€–ď€“ď€”ď€”ď€ˆď€Œď€?ď€™ď€—ď€¤ď€—ď€‘ď€ˆď€œď€‰ď€?ď€Œď€?ď€™ď€žď€ˆď€—ď€?ď€ˆď€ ď€&#x;

ď€ ď€&#x;ď€‰ď€ˆď€ ď€?ď€?ď€”ď€ˆď€&#x;ď€‘ď€”ď€Ąď€—ď€Ąď€“ď€Ąď€ˆď€Šď€Şď€Žď€ˆď€‰ď€?ď€?ď€“ď€‘ď€›ď€ˆď€?ď€Ťď€ˆď€Źď€Ťď€ˆď€­ď€ˆď€Žď€?ď€?ď€ˆď€?ď€Žď€Ąď€ˆď€™ď€?ď€Žď€ˆď€Źď€?ď€?ď€šď€Šď€°ď€šď€Ąď€—ď€›ď€“ď€‘ď€›ď€ąď€ˆď€’ď€“ď€•ď€–ď€ˆď€’ď€“ď€”ď€¤ď€“ď€›ď€”ď€˛ď€?ď€?ď€ąď€ˆ ď€‘ď€“ď€Žď€ˆď€?ď€—ď€Ąď€ˆď€˜ď€?ď€?ď€?ď€—ď€›ď€“ď€‘ď€›ď€ˆď€™ď€?ď€”ď€ˆď€ ď€&#x;ď€‰ď€ˆď€ ď€?ď€?ď€”ď€ˆď€&#x;ď€‘ď€”ď€Ąď€—ď€Ąď€“ď€Ąď€ˆď€Šď€Şď€Žď€ˆď€‰ď€?ď€?ď€“ď€‘ď€›ď€ˆď€?ď€Ťď€ˆď€Źď€Ťď€ąď€ˆď€łď€?ď€Žď€šď€—ď€‘ď€ąď€ˆď€›ď€?ď€? ď€?ď€?ď€?ď€Žď€˘ď€’ď€“ď€Šď€ˆď€™ď€?ď€Žď€ˆď€‰ď€?ď€?ď€?ď€‘ď€ˆď€™ď€“ď€Žď€•ď€–ď€ˆď€łď€?ď€“ď€Ąď€–ď€ˆď€Źď€?ď€Žď€šď€’ď€›ď€ˆď€˜ď€?ď€şď€‡ď€ąď€ˆď€§ď€´ď€žď€žď€¸ď€ˆď€łď€? 

e: Max. linjelĂŚngd

vedens i artikler for størstepart har Dels som til downfør. pdf-filer de. publikation som hjemme-si og publiceret dels i denne DervÌret

Roman84 mm. New < Timesspaltebredde 11/14,

65 enheder papir:

32 lektioner i at arbejde med bogstaver, ord og linjer n 11: Lektio

n 16: Lektio

af lyst

eâ&#x20AC;Ś rfatter ls tekstfo Stakke

selve betyder d og meget: svÌrhedsgra Selvfølgelig (f.eks. en ogsü af tekstens teksten lÌse lÌsesituation i udfyldning vi skal en instrukOm n eller en vejledning ). selvangivelse

for

tekstforFordi at sÌtte stakkels!slid medr sammen Hvorfor hürde af en fatteres byggeklodse tilgodeser sprogetsofte ødelÌgges ikke som alt for typografi, interesser. lÌserens

mĂĽlgruppen mormor, da hvem det er pĂĽ, som klaser: Om godt, TĂŚnk i 3. sĂĽ tekst re i børn din knapt â&#x20AC;&#x201C; eller ser der endnu. ung var er verdensmest kunst hun ikke svĂŚre se, som lĂŚsningens

teksten dagens hvad vi lÌser eller om vÌlge, Eller en roman kan selv er ho(f.eks. hvor vi avis, lÌse om).lÌselighedbrødtektil til vi vil Kravene kravene

former

vedsageligt funktion. stens

tionsmanual

er

proportion

: Robuste

Lektio n 8:

Det

er størrel sen,

og velkendte

pĂĽ skrifter,

der

kan

leve

op til

kravene

om

ÂťrobusthedÂŤ.

< Verdana, spaltebredde 9/12, SkĂŚrmdump

d er 4. Den

gode

linjeafstan

rregel

eau Niv

det

komm er an

Hpkx

Hpkx

Hpkx

x

2

pĂĽ

Hpkx

Hpkx Hpkx

Lektio n 9:

Der

er mere

i linjern e end

123 qw 4567 e 8 asd rtyu 90+´ i <zx fghjk opü¨ cvb lÌø nm ' ,.-

store

og smĂĽ

mere fastsÌtte er linjeafstanaf skriftstørrels er 10, en smule 130% kt. gerne størrelsen 13. Og fx 150%. udgangspun den som til skÌrm, kun Men

artikler

24

Displa ytypog rafi

de

Forbry betale delse r sig ikke

e.

hjemme-sid

23/07/07

Hpkx

Hpkx14 18

Hpkx

bogsta ver

I dette nerendeeksempel krydderi. element. er det typografien, Klemmen

Hpk 24 x

fungerer der har blot füet lov som til at en vignet, vÌre det et ekstra domi­ grafisk

Hpk 30 x 36

grundbog_typo_omslagGUL.indd 1

17:06:37

er â&#x20AC;Ś tørrels Tre skrifts

Se side

grafisk

e iv ikk Skr * et ord

44.

design

Lektio n 26:

Det

fi_07.indd

34-35

en typogr afisk

-ANDAG 4IRSDAG("I ("I

&REDAG SÂ&#x17E;NDAG*Â?GER

      

$.

ikke

med

Den store, kraftigt lodrette element

ISBN 978-87-91171-08-6

kan

have

at overveje Prøv Ungt <> vĂŚlNutidigt kan gammelt < > at man fra sĂĽ ud Fortidigt< > Dynamisk altid, er ikke typografiâ&#x20AC;&#x201C; indlysende Statisk < > Blødt har og Det HĂĽrdt < > Personligt mĂĽske jeg netop ge skrift â&#x20AC;&#x201C; og i effekt, dem, Teknisk> Tungt en tekst banale som neutral kan < større Let prøv Ofte mindre nok grunde Men har eller det sĂĽdan: beskrevet. mere forskellige â&#x20AC;&#x201C; men rĂĽber i to jeg synes til typografien. digt hvis man forholdpĂĽ dette s styrke stille! boghvordan bog at se forpĂĽ, Ti sĂĽ med til at lidt typografier: bogstaverne hjerte udtrykker effekt om ro. strømmer os se bevidst de u mit Jeg Lad bruges meninsĂĽ skyer arbejdeform, Her gennemmindet toget. typografisk kan Hvide henstilling forstĂŚrker forstĂŚ med statiosom min er jeg nĂĽr pĂĽ stavernes og Strømmer efterladt sommer stĂŚrkedag skal da jeg øverst indholdet Du har dejlig smerte En af en pĂĽ den, en DSB-mand enhver, er gen. to eksempler Om for er sent spørger fravĂŚret I de tydeligt indog Og udformning hjerte form at nen vel strømmer mit til, det kørt? skyer perronen: Kirurgenstillid kan gennemmindet at skrifternes Hvide om. frempĂĽ til NĂŚstved erationSkiltet byttet ikke ligefrem til at sĂŚtStrømmerefterladt . sommer lidt Er toget har i en gyder Du kursiven er nok det ord den mĂĽde en dejlig af smerte pobetryggende en blindtarmsop bruges pĂĽ Om pĂĽ mere Her ĂŠt bestemt tryk vi tror â&#x20AC;&#x201C; lige udføres bananvogn Og fravĂŚret klart Med til, at tilbud hĂŚve for at efterligne, og kraftige pĂĽ. gĂĽgadens ning, spurgt er kursivenhĂĽrde fornemt frempĂĽvirpĂĽvir at frem n. for Her end den har timeaktuelle skĂŚnskĂŚn jeg mĂĽder gode, etisk s udseende i kĂŚrligt jeg af ordenes destinatione lukketid. er flere i et siger før grotesk. Der ÂťtonenÂŤ Midt Bogstaverne pĂĽ. kĂŚreste opfattelse og mod ramme min hĂŚve vores typografere. Med altid at med ker deri dag du skalpĂŚdagogisk,NĂĽr indhold. Forsøg osv? valg tekst, mĂĽske: sommer is og den elegant, seriøs pĂĽ stilen til mig en varm med Bevidste Er den morsom, dig fast du pĂĽ en cola anvende Tal ikke MĂ&#x2026;DE. NĂĽr frĂŚk, lĂŚgge kan du â&#x20AC;&#x201C; og deres PĂ&#x2026; DEN drukket du ikke: af har du afdu skal siger siger: kan jeg signacitron i typografientillĂŚgsord . SĂĽdanhvilke Hvis i: forskellige selv, til mig â&#x20AC;Ś dig skal udsende. at ah! modsĂŚtning webdesign med Tal ikke mĂĽde med snarere: om klare â&#x2013;ź nok mĂĽske pĂĽ den mere hun â&#x20AC;&#x201C; men websider ler typografien fremhĂŚves fre LĂŚs Pedersen:dine PĂĽ Her De bør Kim op pĂĽ denne til mig. â&#x20AC;Ś fortsĂŚtter annonce, side ned af majuskler. Stram af ĂŚstetiske tale engang. jeg ser du hjĂŚlp brødtekst og Webdesign en lille fandt kreativitet ved i ogpĂĽ sammeDen Bedre pĂĽ bogi en har logik størrelse. undgĂĽs E BLIVER avis det, med DE. format jeg redesignet 44. Det størrelsen grunde. nye og vist Se side bruge MAJUSKLERN modsattedesign kan til at understøtte at PĂ&#x2026;TRĂ&#x2020;NgEN i hel Du FOR side. kan du PĂĽ sĂĽ meget, kan staverne se pĂĽ sige. loven side 18 ørenlyd, omtalte du vil du larmer med om nĂŚrhed at fĂĽ DenneHvis er til jeg sĂĽdan: ordmellemru 17:06:44 gestalt gestaltstørrelse. i forbindelse lovikke efter dig forstand: det gĂŚlder 23/07/07 mmenes rĂĽbe ogsĂĽ jeg i bredere De grafiske stille! indholdsmĂŚselementer, Ti sĂĽ Jeg har (ligesom gamle lavet sigt skal en analyse bogstaverne hører som delser design stĂĽ sammen tĂŚttest og nogle af for i et det En slags ĂŚndringerne pĂĽ hinanden. ord), Overskrifte begrunde pointer, repetition . bekendtskabdu Den generelle n hidtil af nogle er for med. har stiftet af bogstavafsta rĂĽber stor â&#x20AC;&#x201C; bogstaverne til hinanden: sammen nd Ordmellemru og danne ÂťSkal stĂĽr og 14-15 og de vi komme fi_07.indd men, to ord mmet en overskrift?ÂŤ stĂĽr er for Underrubri for ved der er sĂĽ grundbogitypogra at tage stort, kraftig,tĂŚt pĂĽ elementerne. LĂŚg ram­ magten at mĂŚrke kken den den fra resten er første til overskriftenlinje at luften af mellem (Vi vil mellem er favne Jfr. loven de to den samme â&#x20AC;Ś) og mellem om linjers underrubrik. som nĂŚrhed de end luften to linjer skal underrubrik.mellem vĂŚre luften mindre overskrift Der tegn er brugt og efter forkerte EF i stedet anførsels­ for apostrof.

fremhĂŚvelses

Redesi gn af

effekt,

nĂĽr

det

forstørres. Grafisk

15 gode   

.IELS(EIE 5LLA+ORGAARD $ORTE.IELSEN

til design

Telefonnum

og produktion

af grafisk

kommunikation

Skriften

er det ment Den pü denne dominerende lille blomst bogforside. ele­ er underordnet (en kompasrose) typgorafien.

grundbogitypogra fi_07.indd 36-37

stĂĽr centreret, rene noncen mens Nu er opbygget resten ikke er det ikke af an­ Afsenderen asymmetrisk. kan sĂĽdan, asymmetri, kombinere ÂťDEÂŤ at man hĂŚng klistrer symmetri men brødteksten, i denne sig forkert grundet.er blandingen med mĂŚssigt sammen­ men ikke â&#x20AC;&#x201C; luften sammen hører op til velbe­ indholds­ Der mellem med stregÂŤ ikke brug linjerne ÂťGRĂ&#x2DC;NNEÂŤ for en er for ikke foran sloganâ&#x20AC;&#x2122;et, stor. vĂŚre udrĂĽbstegn.ordmellemru Âťtanke­ og der m før skal et

rikkerne Der skal skrifter ikke punktum og mellemrubrik Mellemrubrik efter ordmellemru over­ nr. to ker. har Brødtekste m. for store Spaltebredde n tekstens n fra rammen. forkanter sĂĽ stor, at kun Problemet er knap brød­ overskriften: 1 mm er det det typografiske for lidt samme element. som luft omkring i Figursatsen er uheldig, uden bejde nĂĽr om â&#x20AC;ŚÂŤ en formmĂŚssig er det linjen ÂťVi tegningen eneste, vil ar­ første som halvdel forbindelse skaber og til resten. fra den

Underrubri Den forkerte kken skrift luft i forhold er sig er bragt pĂĽ plads ĂŚndretselv nĂŚrmestÂŤ. til over­ â&#x20AC;&#x201C; Âťenhver teksten til 12p, bold, Skriften Efter lidt større for er EF som styrke.at give er det er indsat ejefalds­sâ&#x20AC;&#x2122;er. korrekte en apostrof, tegn ved

fra yderind lĂŚs denne skrĂĽt og ind < Kik at hĂŚftet kanten tekst.

er e ord tof: skrevn grunds Det afiens er altid det tet typogr Indhol gspunk udgan den for form. afiske typogr

at arbejde i om mere effekter LĂŚse typografiske Pedersen:rafi Kim

med

Displaytypog 44. Se side

23/07/07

17:06:40

ud â&#x20AC;Ś

finde

37

37 â&#x20AC;&#x201C; kan og se, at rundt ĂŚstetik mit i annoncen, gĂĽr redesign hĂĽnd i hĂĽnd: er nĂĽr vi lĂŚser den, og den

Overskrifte

Den generelle n reduceret bogstavafsta stĂĽ tĂŚt. â&#x20AC;&#x201C; overskrifter nd er Ordmellemru mĂĽ ceret, gerne og der mmet â&#x20AC;&#x201C; marginer er skabt er redu­ â&#x20AC;&#x201C; i hele mere luft annoncen.

Rammens til 1 tykkelse p.

Hele He le-ver verde den n

er ĂŚndret

Vi vil favne hele verden ikke spĂŚrres og i EFâ&#x20AC;&#x2122;s snĂŚvre inde

Flygtning

digheder er rammer. mennesker sende disse Den i nød. mennesker Vi mü Vi vil 3. verden under veau. arbejde tilbage ingen til krig Og denDen skalfor en U-landsbista omstÌnog tortur. fremme skal ikke nd pü püføre selvforsyning et

Sloganâ&#x20AC;&#x2122;et er bragt størrelse er to elementer som sat i samme afsenderen Ordmellemru danner sĂĽ de udrĂĽbstegnet mmet en helhed. er fjernet . før

â&#x2013;ź

Funktion Jeg hĂĽber og ĂŚstetik bedre at end du nu LĂŚg originalen. â&#x20AC;&#x201C; hvor mĂŚrke Ă&#x2DC;jet du er kan til pĂĽ side ser pĂŚnerenemmereat funktion

Mellemrub

U-landene DE anstĂŚndigt og MereGRĂ&#x2DC;NNE vore selvbestemm niegne end fejltagelser. et miljøparti else.

Afsenderen

17:06:49

omvendt:de vandrette at bogstaverne og med kere grundforvanskes samtidig bagud. ord skrütstillet andre s oprindelige en svÌkMed medfører bogstaverne og det tydelighed. form, af deres kelse

Grundbog i typografi Grafisk Litteratur, 2007 Her kan du bl.a. lĂŚse om de basale regler og kutymer pĂĽ dansk. 48 sider, A4-format 175,00 kr. www.grafisk-litteratur.dk

efter

Flygtninge

Illustration

Tegningen en af overskrifter flyttet de tre op i og underrubrik elementer nĂŚrheden Illustrationen hører men sĂĽ det sammen. â&#x20AC;&#x201C; isĂŚr kan er nu blevet den sagtens mindre, omkringnĂĽr der nu er den. rigtig tĂĽle luft

ÂťDEÂŤ og ÂťGRĂ&#x2DC;NNEÂŤ sammen.

23/07/07

bogstavdu vÌre debør med du manipulerer Hvis elektronisk,der sker eksempel, de hvad erne over, I det øverste bliverog de klar smallere, form: tykkere res er gjortstreger som lige tykvandrettetyndere. er det lodrette lodrette midersteer de tyndere er I det Her

ah!â&#x20AC;Ś

Mellemrub

Tegningen en holder af manden, hører kloden som sammen i sine og underrubrikke hÌnder, med forsøge overskriften at visualisere n. Den illustrationen skal hvor disse. den er egentligikke anbragtMen hører der, til.

2ETTILÂ?NDRINGERFORBEHOLDES

skriftfamilier

STREAMERS ¡ BROCHURER ¡ SALGSBREVE ¡ KATALOGER KĂ&#x2DC;REPLANER ¡ PRISLISTER LABELS ¡ FOLDERE¡ PERSONALEBLADE ¡ KUVERTER ¡ KORT ¡ ID-KORT ¡ FRIMĂ&#x2020;RKER IDENTITETSPROGRAMMER ¡ INFORMATIONSGRAFIK ¡ ¡ REKLAMEGAVER POSTKORT ¡ FAGBLADE LOGOTYPES ¡ KALENDERE ¡ PLAKATER DEKLARATIONER ¡ Ă&#x2026;RSBERETNINGER ¡ FAXMEDDELELSER ¡ ETIKETTER ¡ BLANKETTER ¡ EMBALLAGE ¡ RAPPORTER ¡ CHECKS ¡ MANUALER ¡ LĂ&#x2DC;BESEDLER ¡ MAGASINER ¡ MENUKORT ¡ SKILTE ¡ AVISER ¡ MULTIMEDIEPRODUKTER ¡ NETSIDER

Litteratur

TĂ&#x2020;NK

15

fra bort hĂŚftet kommer hvad at vippe overkanten du se, < Prøv â&#x20AC;&#x201C; sĂĽ SĂĽ kan selv dig vĂŚk. â&#x20AC;Ś lĂŚngst her stĂĽr der

annon ce. Før

â&#x20AC;Ś og

 LYSE

som

Lektio n 27:

BIRK VIGS

SKR ATL IFT AS

BĂ&#x2DC;GER ¡ BLADE FORRETNINGSTRYKSAGER ¡ TIDSSKRIFTER SVARKUPONER

en dekorativ

ĂĽl â&#x20AC;Ś i meterm

omtalte bliver lÌngere fra bogstavernemenat jo dig og jo svÌrere det for fjerner pynt grundform, at opfatteJo mereordbilledet,og øje. pü ordet registrere, neskelige koncen- . du putterøjet skal effekt ekstra mere betydningen af des investere dig vi skal i at opfatte benytte er derfor tration du skal effekter Om mange af disse lÌselighed en vÌgtning= effekt funktion overfor = grafisk danske Ìstetik berømte P., Storm retden i vist tegner, var noget moral og Det sagde en god humorisk en gang skal i metermül. der af: Der er dit ning sÌlge elastik du tÌnke forbindelseVil du til at vil I denne dilemma: , eller Altsü en eller moralske selv? dig pü modtageren funktion om underholdeaf, prioriteres. afvejningskal Ìstetik

R

36

et dekorativt, n er ny.

Et tal

NE

FOR R TIE

mellem bibeholdes. dele

24-25 overskrift og som fi_07.indd fungerer en markering pĂĽ samme grundbogitypogra af, at tid som mĂĽnedsplane

at den det gĂĽr grafiske

NA

et typo­ er der brugeren bestemme pü websiderSelvom kan eller Ogsü hierarki. større websites grafisk vÌre relationer pü mange skal skriften de indbyrdes typografiske om vil mindre de enkelte+REATIVITET +REATIVITET

farve

Illustration er gjort sĂĽ stor, er underordnet

elastik

i stand s er mĂĽske bogstaverne af nogle program Dit manipulere hjĂŚlp Du kan ved til at (f.eks. effekter). fylde dreje, form de automatiskevride, pĂĽ at nedspejvende, osv. kan jeg ordbilleder opnĂĽ opmĂŚrksom , som VĂŚr du kan skyldes, 3. Det designet effekter,tydeligheden s du i i lektion sĂŚtte vĂŚk

20 BA

begreber

varieret .

+REATIVITET

(ENRIK"IRKVIG

n jskasse vÌrktø

­

hierarki

prĂŚsentation typografiske er det en digital Her i metode

+REATIVITET +REATIVITET 4YPOGRA½+ALLIGRA½3KRIFTANA 4YPOGRA½+ALLIGRA½3KRIFTANA

LYSE

.( 5+

sig

Brug

som:

1SPRIS RUS TUR

("I

se betaler

n 10: Lektio

EN

løsning

 

4ORSDAG $. $. $.

&REDAG UGE

Forbrydel

Her er det til beskĂŚring derimod element. lige og bliver

omvendt: til grafik. Klemmen Typografien

grundbogitypogra

Forlaget Grafisk Litteratur ADR: Vennemindevej 45 A Postbox 804 2100 København Ă&#x2DC; TLF: 70 20 92 02 FAX: 39 27 42 77 E-MAIL: boger@grafisk-litteratur.dk INTERNET: www.grafisk-litteratur.dk

er ÂťbareÂŤ

$.

S

23/07/07

n 17: Lektio

Forenkl!skal fastsĂŚtte typografiske indled-

kontra ster

NĂĽr du billede, kombinerer du vĂŚlge.f.eks. tekst pĂĽ dominerende Skal en forside,og et billedet det vĂŚre element, vĂŚre skal Designet teksten, Prøv det kontraster skal empler, at studere man eller skal ogsĂĽ størrelse, mellem jeg side. indeholde de ser samt I det har lavet tre eks-først? styrke elementerne og illustration i de til venstre pĂĽ fastsĂŚttes afstandeog placering denne styrke s indbyrdes mellem (luften), nĂŚstenhar tekst hovedet(prøv (marginer). og at elementerne der sammen).eller vende samme til papirformate knibe siden to elementer Med øjnene pĂĽ andre lĂŚserens t med ord lidt slĂĽs opmĂŚrksom hinanden Det de giver ÂťslaphedÂŤ, disharmonihed. om visuelle nĂĽr vi ser og mĂŚssig komposition â&#x2013;ź pĂĽ den opnĂĽs spĂŚnding LĂŚs . Formf.eks. kontrastvirkn mere gennemog harmoni om formkontras komposition Christina inger. forskellige kursiv, Typografiske KonstrasterBruun ter mellem i: ordinĂŚr/halv ler/majuskle Olsen: ordinĂŚr/ fed, og min r o.l. minuskSmukkereegen:

SKRIFTATLA

f.....

â&#x20AC;&#x201C; husk

BIRKVIGS

â&#x20AC;&#x17E;dansk Âťdansk â&#x20AC;&#x153; eller ÂŤ eller â&#x20AC;&#x153;dansk ÂŤfrans â&#x20AC;? k/nors Han kÂť Han sagde sagde syrligt â&#x20AC;&#x201C; syrligt - at han â&#x20AC;Ś â&#x20AC;&#x201C; at han á hvad â&#x20AC;Ś+ skal man mene â&#x20AC;Ś nu? har du lige gang , i?

â&#x20AC;Ś øh,

Hvaâ&#x20AC;&#x2122;

17:06:42

FORBRY BETALE DELSE IKKER SIG

ÂŻâ&#x20AC;? â&#x20AC;˘Ë&#x161;Ă&#x2030; $¢â&#x20AC;° Ë&#x153; Ă&#x160;Ë&#x2021;Ë&#x2DC; Ă&#x201A;â&#x20AC;ĄĹ¸Ă&#x153; \{}â&#x2030;&#x2C6;Âż ¸Ë&#x2122;Ă&#x2021;ďŹ Ă Âťâ&#x20AC;ş ÄąĹ&#x2019;â&#x2C6;? â &#x201E; â&#x2014;&#x160; Ă&#x2039; Ë?ďŹ&#x201A;Ă&#x201E; â&#x20AC;&#x2122;^ Ă&#x2013; Ă&#x2018;Ë&#x203A; â&#x20AC;&#x17E;á Âş â&#x20AC;&#x201D;

Hpkx

Hpkx 48

Hpk 60 x 72

14

2

af spaltebred publikation ns vedi denne publice-i Stoffet størsteparte vÌret artikler dels for har som Design pü kommende Dels

afhĂŚngig

linjeDigital download ret før. tommelfingeaf Detil ns vedkommen Litteraturs fagbladet som DigitalLitterapdf-filer en skriftens specifikation En gammel Dels Grafisk10/11. ved p mere som før. e. for størsteparte 2 siger at jo i fagbladetGrafisk har forlaget Litteraturs vÌre, afstand: artiklerpü forlaget publiceret bør hjemme-sid du Grafisk som størrelse.reglen du vÌlger bør publikation de vÌret forlaget Dels Men spalte, i denne før. pü til download linjeafstand brederestørre Stoffet publiceretpdf-filer ns vedkommen afstand. desto til download som e. 10/13. vÌret = lille afstand. dels vÌlge. spalte = stor pdf-filer sign for størsteparte paSmal spalte som har hjemme-sid süvel dels for turs Bred gÌlder publikation Design at regel t er Digital i denne Denne skÌrm. n som hvis Stoffet i fagbladet pir som udgangpunk dvs. en, 10/16. Et godt linjeafstande

Ă&#x2DC;verst en ny udgave af Adrian Frutigers populĂŚre skrift Frutiger, hvor visse bogstaver følger anbefalingerne i DIN 1450. SĂĽledes er tegnsĂŚttet forsynet med et 1-tal med fod, et nul med en prik og minuskel l med en fod. Det minimerer risikoen for, at disse tegn forveksles med andre, der ligner mht. form. Derunder: Aller Sans, som jeg art directede i 2009, har samme design af visse tegn med en ambition om, at skriften skulle have en høj grad af tydelighed/lĂŚselighed i alle tegn. Hpk

t

fore­ at fore Niveau 3 med med brødtekst Niveau 4 du arbejder er sat med (uden nĂĽr idĂŠ, sammen du arbejder Niveau god < Overskriften helt hvis bold. størrelse. er en 5 dem Det IsĂŚr 36/36, var ĂŠn Niveau side. at sĂŚtte holder. Det fra forrige valg, hierarkiet om Hierarkiettypografiske tjekke end her. de for at tage imellem)flere niveauer endnu til artiklen kursiv. 12/16, nr. to. < Indledningen med størrelser er sat var størrelse Det kommuni­ du findes/ grafisk NĂĽr forskellige Overskrift, mellemruderefter stof pĂĽ de ud fra Et at fremstille og byline forfatter dette altid elementer: brødtekst, sĂĽ gĂĽ muligt. Een teksten bliver sĂĽkaldteartiklens le mĂĽde ninger, osv., som er tre: af kapitĂŚler skrives til sidst < Den bedste. størrelse 10 p, kt brikkerstørrelser traditionel først er â&#x20AC;&#x201C; og med tredje (angivelsen til fra den til indledning sĂĽ fĂĽ udgangspun er sat var en brødskriften, Den pĂĽ er, at een og een langt o.l.) Det som godt kker, illustration er kation (ĂŚgte). samme 10/14). til overskrift, metode flere med â&#x20AC;&#x201C; den sat med gargar og mellemrubri brug for fremstilles Denne er er sat der ken størrelse brødtekst. du har brug skriftens til du federe layoutet. Hvis sĂĽ samme i en halvfed/fedkan Den , men < Mellemrubrik Birkvig varianter, bruge Kursiv,Selvfølgelig p, bold. mĂĽ og 12 indledningen niture: at du â&#x20AC;&#x201C; betragt kt. Af Henrik som adskillelsen. ud for, udarbejdes ud­ version. tre størrelser komme eller først et udgangspun som end ord derefter tryk flere tre som kursiv layoutet ører mv. kan stoffet til sĂĽvel af enkelte med tallet SĂĽ gĂŚlder er, hvis bedst versaler eksemplet helhed. skal Det for øje. ikke metode el en artikel opnĂĽs billedredakt er < FremhĂŚvelse (brug form grafiske (der skĂŚrm. at studere vĂŚre kun gode angrebsvinktegnere, den sĂŚtninger i brødtekst). Prøv har kunne er der Den der Her og jeg en bestemt og overskrifter billedtekideelle forfattere, Som af brødskriften tekhøjre, med med), Den elementer har du kan et tidsskrift. til fremhĂŚvelser er f.eks.vise tal skal fortĂŚlle), i se tre størrelser, typografi jeg skribenter, arbejde selstegn.sat ordeti overskriften, tegninger de grafiske til at hvilken deres brugt billede elementer et fordi gode bare med. fører tilpasses Det angivet, overblik), jeg er hvad anførgrafiske (der er eri sat at Meget mener selvfølgelig, igen nemlig sten grafer og uddybe, et hurtigt indhold). det ikke ironisk.spøger ogsĂĽ opdaget, nogle nogenofte behøver Layoutets dig (fotografi/teegentlig lĂŚseren e en artikels lĂŚseren),forklare Blyet sikkert (selv give teksten tilbyder er fange kan har Hellere vĂŚrktøjs­ Du gning). illustration (der (der kan kommenter 35 specificere en dĂĽrlig. ingen asse Âťgrafiske egnet ster dit programskriftstørrels kan eller illustration vĂŚret en, den Du er bedst forvalgteprogram faktabokseforklare vĂŚrktøjsk hele der dit een, ude for, har mĂĽske kan end om flere). i bly-typografi der scan­ sat at du (der ofte tilgĂŚngelig graďŹ ske at bruge redskab, er egnede har 5DDANNELSENI'RA½SK først mangehar rod var sĂĽ mange ikke pĂĽ jeg det, den ofte loven!). De â&#x2013;ź ikke til rĂĽdighed. til, at grotesk sig ellerhavde (pas hele om pĂĽ forhĂĽnd vĂŚlge valgt, +OMMUNIKATIONĂ&#x20AC;SEM meget interessant der er pĂĽ ophavsretsmĂŚrke med et SĂĽ var netop Brug hvor er, Design Derefter Black. samtidigt noget alene kan du *) LĂŚg handler sĂĽ lige størrelsesat lĂŚserne rregel ESTERĂ&#x20AC;/KTOBER enertypografisk skriftstørrels t er nĂŚste de designe klar Det billedet. brudstyk­ â&#x20AC;&#x201C; og grafiskemed typografien overskriftenMyriad Mengang en nemlig, forsiden og UGE en løsning opgave. en grotesk opnĂĽrdu tommelfinge kasseÂŤ teksten overhovede regel ikker skriftsnit: -ANDAG overover Her element. f.eks. løsning, søgelser given sĂĽ du pĂĽ rapport. der pĂĽ er som 4IRSDAG En godkan blande pĂĽ siden .( som af, om en brochure eksempler skal (f.eks. om til en /NSDAG DATO det .( forskel. brødskriften lave brø ned , mellemrubr  ÂťForbydÂŤ at se, finder indtryk 4ORSDAG velse), at manen antikva og .( slĂĽr  &ORMOGKOMMUNIKATION (i for LĂŚserunder eller til den det fĂĽ et &REDAG du tre .( øjet som formindsket  dig end det, med tre i grotesk op &ORMOGKOMMUNIKATION siden for at jeg blande Løs gÂŤ jeg  første .( , billedtekster ner UGE -ANDAG &ORMOGKOMMUNIKATION (Du skrift selv at tallet LOKALE grogro mener. synes ikke side skrifter gengi bruge løser. opfatter Det &ORMOGKOMMUNIKATION â&#x2013;ź og typografi. begrĂŚnsning kan eller to 12 og ("I illustrerer at huske du anAltsammen den. overskrifter i antikva). &ORMOGKOMMUNIKATION ("I 4IRSDAG man er 13 igen.Prøv ogsĂĽ tid pĂĽ. mĂĽske i samme  Prøv hindrer ÂťbegrĂŚnsnin opgave, /NSDAG 5+ Men teksten. den kt. at se som denne følger4ORSDAG 4YPOGRA½+ALLIGRA½3KRIFTANA at bruge din 5+ nĂŚste mine sammen med  noget, +LASSEMÂ&#x17E;DE kreativitet. nok &REDAG to antikvaskrift af selve 5+ erfaringer  gaven fortĂŚller &ORMLÂ?REÂŻFARVE ker der UGE 5+ LYSE udgangspun  teskskrifter &ORMLÂ?REÂŻFARVE -ANDAG FREDAG%FTER som Men ninger mig, som er interessant  &ORMLÂ?REÂŻFARVE UGE opgave. fremmerat netopunderviser &ORMLÂ?REÂŻFARVE -ANDAG kRSFERIE 4IRSDAG $. den). begrĂŚns/NSDAG 

34

Lektio n 25:

den

Eksempler

Minion Myriad lia LucidaCaecir > pmn Charte ITC na Verda ia Georg Arial Calibri

gspunk udgan

OKTO BER

20

papir: skriftvalg t gode 12 en formmĂŚssig 1. Det har der ikke de tykke skrifter,dvs. der f.eks. at Valg mellem (som til er robuste, forskel streger er vandt stor for tynde som vi som Og og de Times. skrifter, f.eks. Bodoni). som gerne x-højde, lĂŚse, ogsĂĽ stor ÂťmustÂŤ. Standardis sĂĽ VĂŚlg noget betyder en moderat Du eringsforsø pĂĽ har det er ikke ikke har sikkert skĂŚrm: du i at det er seriffer men dit programfundet g skriftstørrels BemĂŚrk,om der er meget Det skal ud af, at som t eller meget,ej. gør definere du i e og linjeafstand. gamskrifter, I Amerika eller end punkt. â&#x20AC;&#x201C; et der overlĂŚngder UndgĂĽ (= fremmedarte lĂŚser Roman84 mm. man en stor og England ) designet indelt New et mĂĽlesystem, at ÂťVi vi er originalt større x-højde, ne, i siger anven< Timesspaltebredde nogle PĂĽ detpica og udtryksfuldt x-højde.end skriftersĂĽ de 6 forskellige skriftform, har udsagn points. 11/14, (herunder der kontinentale fremstĂĽr den og melt er overlĂŚngder Andre med først vedved historisk Danmark) lĂŚseÂŤ. skrifter en lille skrifttyper nemmest osv. ens i til at skĂŚrm systemEuropa er inddelt brugt end har vandt husk til har underlĂŚngde større Man , der ceero Og at vĂŚlge artikler i ciceroet system, vi kan majuskelhøjd for størstepart alle = sĂĽledes downTimes har Dels som til down er 36 r Der 12 punkt). og punkt der fremmest overlĂŚngder har Adobe pica-points ret en ellerhverken gennemtider (1 cifør. pdf-filer de. : 11 punkt problemer skrifter. Det Garamond 84 mm. publikation er de typografiske else højden mĂĽle som hjemme-si tage op til til underlĂŚngde : med publiceret ne vĂŚpapir: < Verdana, skriftdesigne nøjagtigt fra dels i denne at relatere spaltebredde hun stilling skriftstørr vĂŚret Design mĂĽlesysteme 9/12, systemet, i forhold vil skrue til, hvordan r. Stoffet gode Litteraturs majuskelhøjd ren SkĂŚrmdump. mange at fremstĂĽr som til 2. Den kommendeDigital Grafisk underlĂŚngde forholdet han Avant den ellande vandt meter- r eller 1800-tallet. skrifterselv i fokus e, x-højde mellem Garde frem i slutningen sat fagbladetforlaget Prøv punktpĂĽ i har EnglĂŚnderne Forskellige øverst at se r sammen. og over/ forskelligt skyldes, Jeg og forhold, load Bauer nerne pĂĽ af optisk specificerede større r før. men til højre. eksemplerne . Det Bodoni enedes og to knowÂŤ. points-system man samme points.specificeretDe er designet udgivet i 1898 amerikaÂťneed 83 pica allesamvĂŚre den firkant, on, e fĂŚnomene Men ler pix-størrelse om forskellige skĂŚrm: eller i 36 vĂŚret kan pĂĽ (996 et, hvor pica/ 350 bogstaverne picaikke at de mindre fontprodukti(i gamforskelle ud mm. points) har typograďŹ sk to knowÂŤ ved i størrelsen ser er 1 point Det betyder,= eller underlĂŚngde Glypha i x-højde designareal Disse rĂŚkke Âťnice jo 1 pica = 0,351 er anvender et Ydermere en og over- pga. forskellig kaldes pĂĽ Zapf Det = 4,217 mm at r. Den enten der keglen). med kontinentale Chancery og â&#x20AC;Ś mm. og moderne-p system som le dage designet I dag 13 udgangssĂĽledes: forholder cicero/punkt skrifter gode 11 punkt den anvendes ica det gamle som i densig til 1 meter en variant x-højde. er DTP-picaâ&#x20AC;&#x2122;en,ÂťbogtrykkerAntallet meterenDerfor defineret afsĂŚtdin egen 1 punkt = 2.660,67 Hpkx forbindelse Cooper tager af fra font af tegn 4 her sĂĽ der 1 cicero = 0,376 Hpkx picaÂŤ: punk Hvis du tilpasserer lige af Black af laserprintere er udviklet punkter. til font kan skrift 6 og med Italic â&#x20AC;Ś = Hpkx Times. 1970â&#x20AC;&#x2122;erne. sĂĽ den helt galt e konstruktioni (= en variere kan i en bestemt Skriftstørre 4,513 â&#x20AC;Ś mm. Matematis imidlertid bestemt mm. Hpkx 8 n i slutningen ne størrelse x-højde,du ikke kende 1 point op udgave). MĂĽlesysteme en Plus: skriftskommer skal kommuniker Hpkx 9 lsen have ke tegn til, hvordan du gĂĽ indtastes, 1 pica = 0,3527 + og angive af glĂŚde Du nemme lig med: stor, Hvis du børn bør = 4,2333 mm dem. Hpkx 10 f.eks. rne specielle af at nĂĽr Det gange: at finde. = SkĂŚrmtypo eller En Âťbegynderfe sted. der er den en bruges mm er 12 at p. er brug tegn skrift-størrel man til at bruge i mangelx (dette Men som regel sĂĽkaldte til ĂŚldre 12 Ved â&#x20AC;&#x201C; tankestreg. bindestreg for hvad grafi Da satsangiver design er tegnet af jlÂŤ er til mindst keglehøjde, se. f.eks. som bedre!).bogstavet med citationslings-anførse af skĂŚrmprodu f.eks. ne man blev websites f.eks. Eller - i stedet Minus:helst se mĂĽleenhede fremstillet SĂĽdan I teksbehandli x stedet 12 punkt. eller klods, mĂĽle ud: dansk lstegn:Âťtekstbehanfor benyttes â&#x20AC;&#x201C; skal anførselsteg element), â&#x160; . 2 for højden optrĂŚder kter, som i bly kan som vi typografiske Her (= keglehøjden) n pix binde-streg. "---" bogstaverne ngsprogramm brugerâ&#x160;  2 = 4. dlet forveksles enhed pĂĽ den kun(pictureofte eller du bør er nogle der i de ofte Notetegn nene. cicero er det det en blyâ&#x20AC;&#x17E;---â&#x20AC;&#x153;. kunne af de engelske I en rekte â&#x20AC;&#x153;ciatâ&#x20AC;&#x153;. De SkriftensskĂŚrm den mindste pĂĽ (= 12 sĂĽdan: . en 12-punkts et * er á bruges. dansk med punkt)Hvis den sad pĂĽ typografisk"citat" specificeres Nationale finde: specialtegn, kan en dem tegn, sĂĽdan en tegn størrelse vise. mĂĽlte tyder sĂĽkaldt stod I dag, for tekst kan SĂĽ kalderpĂĽ dansk, De danske skrifttegn dividere man som 1 korasterisk. i fra en hvor skrift i kan som lille stjerne. virres undgĂĽr vi bruger I forbindelse pix. det er: â&#x20AC;&#x17E;citatâ&#x20AC;&#x153;. sĂĽledes skrift hĂĽnden. med for gel en reference du, 20-21 ikke computer-fil 9966. i typograf-jarg nemme Ìøü pĂĽ samme á / - af de typografiske at lĂŚseren Den Det begenereres sempler er til / Ă&#x2020;Ă&#x2DC;Ă&#x2026; forneden AltsĂĽ skal / â&#x20AC;&#x201C; (minus Vi bruges fi_07.indd det med der tankestreg). skrive at lokalisere.er til og side uhyre at tage relse angives prøver fordobbeltkomm er tet, tyske onen som i begyndelsen skriftstørrels til vores eller en fodnote / bindestreg og følesĂĽledes flere flere omvendt, detaljer vanskeligt revenner, OgsĂĽ grundbogitypogra 10/12. og linjeafstande skriftens og eknoter opslag. i nemt Hvis **. slutningen. pĂĽ, ser noter Hvis â&#x20AC;° har procent: kan a du gĂĽr svenske dobbelt og er med i en tolvÂŤ, Det udtales Hvis / størbruger der det bog. e, som at mĂĽle Men løfat n er flereman bruge med pĂĽ en delse du ofte og tallet % og nok eller komma man skriftens en vi ogsĂĽMen i side hvad finde poralvinklerÂŤ som sĂĽdan: ogsĂĽ Blyet promille: med brug Danmark f.eks. erne et tal i gøres end med äÜß / Âťti pĂĽ før de sĂĽkaldte er linjeafstande tekster for Accenter pontensî&#x20AC;Ś. det tre størrelse spøger tionstegn). skrĂĽstregen Ă&#x201E;Ă&#x2013;Ă&#x153;. Ă&#x;? i forbinGradtegne Der pitel findes (eller bedst og talvĂŚrdier. tages i et ind Lidt â&#x20AC;&#x201C; tallet Hvis franske ÂťkorgangspunktstadigvĂŚk selvstĂŚndigt Dobbeltpilen mod bedst i f.eks. kan er svĂŚrere n. nott ÂŤnorskÂť ordet. efter du de de med en bog, citadesignes sĂŚtte: fĂĽ brug kan â&#x2013;ź et tal i markeres kai dag e peger du har forskellige det NĂĽr peger (PĂĽ ÂŤfranskÂť Mange størrelser. og blyklodsen, for, 30° i parentes udvĂŚre du skal de bort hvis LĂŚs i specificeres brug res ord det accenter at Skilletegn skyggen. du skal ne størrelseMen evt. flere og det nĂĽr Der (patĂŠ, for finfra (4). fiske mere sĂĽdan citere er er et â&#x20AC;&#x201C; dem i dag RhĂ´ne,til udenlandske skrift-der mĂĽlesystems i et ordet). dem, flere Dem om â&#x20AC;&#x2122;citatâ&#x20AC;&#x2122; Nogle pĂĽ dansk: Eli Reimer: for Ligaturer kaldes specialtegn, citat stroffer det bruger JoĂŁo ledes, i citatetâ&#x20AC;&#x153; skrifter designarealetdenŠ / som er typograbyggeklodse osv.). LĂŚnge â&#x20AC;&#x17E;DettegøŽ omkring kaldes vi som . , : beskrevet end udvikling at majusklerne er designet komme/ Ί. Det ; (to De ligger Se side leve typografien. . sproglige tegnet flere r â&#x20AC;&#x201C; ligesom ordet). apovil føre her, i ind her. bogstaver, tilgĂŚngelige pĂĽ tastaturet 44. f.eks. pĂĽ dem Anførselste er laveresĂĽHovedsagen videre sammen for ordene. kan vidt som er allesammen finde ďŹ at . Kolon til ĂŠt som er divisonstegn nemt har er, at (i stedet gn: tegn. Og brug specialtegne ďŹ&#x201A; til størrelsesfor kan bruges du hurtigt Indtil 1 : 100.000 for (i stedet for 1000 det. tilgĂŚngelige f+i) ne, :5= og nĂĽr for f+l) du I mange LĂŚsetegn (f.eks. pĂĽ hold: 200. i mange grundbogitypogra brugren kort). programmerfonte. Som ligaturer vĂŚlge fi_07.indd mĂĽ jeg nĂŚvnte Tankestreg at fĂĽ kan du tisk ind (som 12-13 stedet ikke bruge i begyndelsen og flere i tekstensat disse pĂĽ engelsk) markedet i stedet og flere automarigtige for tankestreg. bindestreg flere , indeholder tankestreg fonte alle! for bogstavkom ligaturer. NĂĽr bindestreg Find i pĂĽ stilinger du flere skal ĂŠn gang den binationerog du bruge i betydningen skrive : for Mønttegn sammensom 91, eller: tankestreg, Pund: ÂťtilÂŤ, Eller Københavnâ&#x20AC;&#x201C; f.eks. kan Udeladelse eller ÂŁ, dollars: â&#x20AC;&#x201C; Hvor foran $, brug mĂĽske en replik: Aarhus.1955â&#x20AC;&#x201C; sprikker: er yen: cents: â&#x20AC;&#x201C; Ja, for ÂĽ, kan ¢ i en men det svĂŚrt eksportbroch det du fĂĽ Udeladelsepri at kuâ&#x20AC;&#x2122; En af vĂŚre huske! ure. de meget vĂŚrre. nĂĽr kker en tekst Men skal udbredte tekstbehand have hvis som konverteres prikkerne et ordmellemrum hentes f.eks. lingsprogram fejl her: erstatter gram ind i fra (som et ombrydnings et dele før og og af et f.eks. efter. ord InDesign) proskal der ikke er ordmellemrum

At sĂŚlge

25

â&#x20AC;Ś som

84 mm.

PĂ&#x2026;

lĂŚsere

bearbejdet Design Litteraturs Stoffet pü, gode lier, bog r pegeri genkommendeDigital Grafisk til denne og eksempler. er skrift-fami r, der end 65 er om ürhundrede fagbladetforlaget undersøgelse flere lÌse pü stoffet at Flere spaltebredde kapitler 20. load dele af flere illustration En indeholder at en med ter i det fÌrre. et vanskeligere med Store . nemsnit er tegn, udvidet indholder et enheder, der supplereter det e eksperimen m. skriftfonte en, et bogstav, t for end er udover enhed et ordmellemru typografisk udgangspunk om om at klassificere tal ellerideelle af linjelÌngden og papir n Det i gensamt skÌrm pü enheder büde fastsÌttelse for 50-55 udregnet ligger op og skÌrm: kan tekst). (talt pü omkring websites skrifnemsnit 20 linjers sÌtte at pü med ofte mindst BemÌrk,jo selv og ned op enheder brugeren størrrelse fÌrre tens flere eller deraf til følge. pr. linje

3. Den

ID

21

â&#x20AC;Ś og

GRUNDBOG I

GRUNDBOG I TYPOGRAFI

MedieuafhĂŚngigt Regler, principper og anbefalinger er medieuafhĂŚngige. Selvom der kan vĂŚre stor forskel pĂĽ at designe en emballage og en website, er det alligevel de samme principper der gĂŚlder. Med de variationer som det enkelte medie mĂĽtte krĂŚve.

Typografi

î&#x201A;˛

Skrift og typografi er et uhyre stort og mangfoldigt element inden for grafisk design og kommunikation. Man kunne sagtens skrive flere tykke bøger â&#x20AC;&#x201C; og sĂĽ alligevel ikke have det hele med. Henrik Birkvig har derfor valgt at dele stoffet op i smĂĽ bidder for kun at beskrive det, som er vĂŚsentligt og grundlĂŚggende. Bogen bygger i store trĂŚk pĂĽ hĂŚftet ÂťTypografi & desktop publishingÂŤ, som er genoptrykt flere gange siden 1991. Stoffet er revideret og udvidet med 33 %. Derfor har publikationen fĂĽet en ny titel. Og fordi tiden er løbet fra begrebet â&#x20AC;şdesktop publishingâ&#x20AC;š.

A LT

32 lektioner

HENRIK BIRKVIG

Denne bog er til dig

ď&#x20AC;§ď&#x20AC;śď&#x20AC;¨ď&#x20AC;ˇď&#x20AC;¸ď&#x20AC;¸ď&#x20AC;§

HENRIK BIRKVIG

LĂŚr de typografiske grundregler som arbejder med grafisk design og kommunikation. Forfatteren sĂŚtter fokus pĂĽ de principper, forhold og detaljer, der er med til at skabe et effektivt resultat, hvad enten det handler om opgaver pĂĽ papir- eller skĂŚrmmedier. MĂĽlet er sĂĽledes at gøre dig bedre til at arbejde med typografi: At tage stilling til skrift, størrelser, linjelĂŚngder osv. â&#x20AC;&#x201C; og dermed nĂĽ resultater, der er brugbare som typografisk kommunikation.

ď&#x20AC; ď&#x20AC;&#x201A;ď&#x20AC;&#x192;ď&#x20AC;&#x201E;ď&#x20AC;&#x2026;ď&#x20AC;&#x2020;

ď&#x20AC;Ľď&#x20AC;&#x17D;ď&#x20AC;?ď&#x20AC;&#x2014;ď&#x20AC;&#x201D;ď&#x20AC;&#x203A;ď&#x20AC;&#x17D;ď&#x20AC;&#x201C;ď&#x20AC;Śď&#x20AC;Śď&#x20AC;?ď&#x20AC;&#x2C6;ď&#x20AC;§ď&#x20AC;¨ ď&#x20AC;˛ď&#x20AC;˛ď&#x20AC;˛ď&#x20AC;Ťď&#x20AC;&#x2122;ď&#x20AC;&#x2014;ď&#x20AC;&#x2018;ď&#x20AC;Ťď&#x20AC;&#x2122;ď&#x20AC;? ď&#x20AC;˛ď&#x20AC;˛ď&#x20AC;˛ď&#x20AC;Ťď&#x20AC;şď&#x20AC;?ď&#x20AC;&#x201C;ď&#x20AC;Ąď&#x20AC;&#x2013;ď&#x20AC;Ťď&#x20AC;&#x2122;ď&#x20AC;?

!

Punktummer rikkerne mellemrubrik ne er en smule. kerne fjernet og er knebet

Brødtekste

Telefon:

Telefonnum

31 38 99 82 00 97 44 09

stĂĽr rene nu kommer med fast bagkant, og elementet til at asymmetriske stĂĽ under sĂĽ de er nu hinanden, en typografi.del af den

Spaltebredde n sü teksten n er men. nu ikke Figursatsarte klistrersmallere, sig til n er ram­ droppet.

Strada

Jeg har ogsĂĽ Den originale skiftet Helvetica skriftsnit. annonce meget â&#x20AC;&#x201C; en nogen brugt, skrift, somer sat med og derfor er ning sĂŚrlig identitet ikke (for) til virker designet, giver institutionelmen eller stem­ Den tvĂŚrtimod med reviderede og offentlig. ff Strada. version er sat

23/07/07

17:06:50

18/08/07 16:48:12

februar 2014 aftryk 15


BØGER tekst & foto: IDA JOHANNESSEN (aftryk@ga.dk)

Med Penguin Threadsserien kombinerer briterne fortidens fine håndværk med moderne produktionsmetoder og distribution. Der er tale om bøger, der kan nydes for andet end blot deres indhold.

Den fysiske bog skaber nærvær Selv når Apple skal sælge ebøger, udnytter de den fysiske bogs særlige evne til at vække følelser.

16 aftryk februar 2014

Besøger du Apples iBooks-app på jagt efter en e-bog, bliver du mødt af et design, der adskiller sig markant fra Apples øvrige produkters glatte og futuristiske designs. På skærmen ser du en gammeldags træreol med bøgerne på sirlige rækker. Den tendens går ofte igen, når nye teknologier skal finde deres plads blandt de eksisterende, som de skal supplere eller måske helt afløse. Et smartphone-cover med et vedhæftet telefonrør fra en drejeskivetelefon eller de seneste års bugnende LP-hylder i moderne musikbutikker er eksempler på ting, der udtrykker en længsel, der sjovt nok virker særlig tydeligt blandt de unge, der er vokset op uden de analoge redskaber, som fastnettelefonen og LP'en repræsenterer. I Storbritannien dyrker de den klassiske stil i modsætning til den modernistiske, vi hylder i

Skandinavien, og glæden ved de victorianske linjer viser sig også i det samtidige britiske bogdesign. Briterne dyrker deres historie i både bøgernes udseende og i de metoder og materialer, man bruger til omslag og resten af bogudstyret. Eksempelvis har det enorme bogforlag Penguin for et par år siden udgivet en række “Clothbound Classics”, der i udvalget af klassikere og brugen af stof til omslaget, silkebåndsbogmærke, og gammeldags typografi og grafik peger tilbage på en både skønlitterær og bogproduktionsmæssig storhedstid. En fysisk bog skaber nærvær Bogforlagets serie af kanonisk litteratur “Penguin Threads” går efter at skabe en nærværsoplevelse med afsæt i det taktile. Bogens formidling af følelser bliver altså dobbelt: Vi kan føle bogen, og


DEN OVERFLADISKE BOG Bøger har gennem tiden haft mange funktioner foruden den rent litterære. Tænk bare på spionfilmenes tomme bøger, der med deres neutrale udseende trygt kan gemme alt fra sprutflasker til revolvere og beskidte kærestebreve. Bogen, der ikke længere opfylder sit primære formål som ord- og billedbeholder, men ender som en art opbevaringsplads, kaldes i de engelsktalende lande “mock books”, altså drilleeller snydebøger.

bogen giver os følelser. Forlæggene er af grafikeren Jillian Tamakis. Det er en række udpræget feminine, nostalgiske, men også på sin måde moderne og altså tidstypiske broderier. Selv om “Penguin Threads”-serien tager udgangspunkt i nostalgien, er det ikke ensbetydende med, at den er gammeldags produceret. Tværtimod. Der er tale om et masseprodukt, der er lavet af billige og gængse materialer. Stilen/stregen kan langt fra siges at være gammeldags-naturalistisk, men snarere ekspressionistisk-fabulerende. Dette er en bog, der besidder det bedste fra to verdener – fortidens fine håndværk, moderne bogproduktionsmetoder og distributionsnet. Disse bogserier og mange andre af Penguins bogprodukter peger desuden på en ny måde at bruge bøger på. En måde, hvor bøgerne i højere grad anerkendes som en modevare, der særligt gennem udseendet kan hente prestige og værdi – men altså også synes at kunne igangsætte særlige, stærke følelser. Bogen som nips Bogen som en modevare eller som en nipsgenstand var senest aktuel med coffee-table-bøgerne, der næppe kan siges at være nips i ordets egentlige forstand, men som særligt i starten af årtusindet blev bastante symboler på kulturel og økonomisk overflod. Men også i den seneste tid er smukke bøger blevet portrætteret som æstetiske objekter på linje med møbler og tøj i internationale og danske mode- og livsstilsmagasiner.

Her fremhæves og værdsættes bogens fysiske egenskaber til fordel for dens litterære og trækker dermed tråde til den bogglæde, der er kendetegnende for bogsamlerne. Nicher og nybrud I den danske forlagsbranche er det især inden for nicheudgivelserne, der leges med det grafiske design og den materielle udformning. Blandt det nyeste kan det danske tekstilfirma Kvadrats mastodontiske coffee-table-book “Interwoven” (designet af Graphic Thought Facility) nævnes som repræsentant for en udgivelse, der udnytter den fysiske bogs materielle muligheder. Som eksempel på en dyrkelse af bogens taktilitet fra Danmarks største forlag har vi hardbackudgaven af Naja Marie Aidts “Poesibog” fra 2008, (Gyldendal, omslagsgrafiker: Kim Lykke), der med både prægninger og stofindbinding skiller sig ud fra de ellers gængse, glatte overflader på de danske boghandleres hylder. På samme måde eksperimenterede grafikeren Ida Balslev-Olesen med overflader på omslaget til digtsamlingen “Rystet spejl” af Søren Ulrik Thomsen (Gyldendal, 2011). Begge udgivelser blev bestsellere inden for deres genrer. Man kan overveje, om de flotte covers har haft en indvirken her. Men der er efterhånden også kommet et fokus på mulighederne for at lege med materialer og visuelt udtryk i forbindelse med klassikerudgivelser – noget der altså er eksperimenteret en del med hos et forlag som Penguin. Her er bøgerne i samarbejdet mellem Gyldendal og Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs

(DSL) “Danske Klassikere” (i 2013 udgaver af bl.a. Herman Bang og J. P. Jacobsen) interessante at se på med detaljer som smudsomslag, der kan udfoldes til en plakat, den solide indbinding med let prægning og læsebånd. Men der er mange andre muligheder for at vække stærke følelser via bogdesignet – følelser der kan skabe bogglæde og generere læselyst og købslyst. Og her kan man fx lade sig inspirere af det angelsaksiske bogmarked og deres evner til at iscenesætte bogen digitalt, såvel som fysisk. Bøgerne skal udfolde al deres indbyggede magiske nostalgi, så de kan omfavnes, sanses og gøres til værdige udgangspunkter for stærke personlige følelser.

Ida Johannessen er cand. mag. i dansk og design og har skrevet specialet ”Mellem nærvær og nostalgi” om bøger og bogdesign ved Københavns Universitet. Et speciale der indbragte hende topkarakteren 12 og en fornem udtalelse.

LINKS: Penguins blog, hvor man kan se eksempler på deres covers (herunder “Clothbound Classics”): http://korturl.dk/lc1 (http://thepenguinclassics.tumblr.com/) Se forsiderne til alle “Penguin Threads”-udgivelserne: http://korturl.dk/59v (http://www.us.penguingroup.com/pages/classics/penguinthreads.html) Se forsiderne til “Poesibog” og “Rystet spejl”: http://korturl.dk/n56 (www.gyldendal.dk) Om Danske Klassikere: http://korturl.dk/zhc (http://dsl.dk/litteratur/verker/danske-klassikere)

februar 2014 aftryk 17


TRYKSAGEN tekst: CARINA KRÚNUFJALL MILLING (ckm@ga.dk) foto: TRYKSAGEN.DK

ELEMENTER I TRYKSAGSKAMPAGNEN • Bogkampagnen "Jeg ♥ bøger" • B2B-kampagne om direct mail • Miljøkampagne • Intern kampagne med bl.a. en "værktøjskasse" til medlemmerne

Tre år med tryk på Siden 2011 har Tryksagskampagnen på kreativ vis oplyst om fordelene ved det trykte medie. Modtagerne af kampagnematerialet har været positive, og kræfterne bag kan tydeligt mærke en effekt i forhold til holdningen til tryksager.

68 pct. af GA’s medlemmer har en overordnet positiv holdning til Tryksagskampagnen. Det viser en netop gennemført medlemsundersøgelse, Grafisk Arbejdsgiverforening har foretaget. Det positive resultat overrasker ikke Michael Brochmann, der er chefkonsulent hos GA og har haft styringen med kampagnen fra dag ét. – Vi har hele vejen igennem haft fokus på eksekveringen af kampagnen og opdagede meget hurtigt, at vi med Tryksagskampagnen ramte noget, modtagerne havde behov for. Jeg er selvfølgelig glad for, at der er så mange, der synes godt om det, vi har lavet. Især også at der er stor tilfredshed

med GA’s rolle i kampagnen. Det viser, at GA’s bestyrelse valgte helt rigtigt, da de besluttede at sætte kampagnen i gang. Blomster og levendegjorte billeder vel modtaget Tryksagskampagnen har fra opstarten haft en tidsbegrænsning på tre år. Og den grænse nåede kampagnen 31. december 2013. I de tre år op til da har modtagerne af kampagnens materialer været udsat for kreative tiltag lige fra duftende blomster af papir til billeder, der blev levendegjort ved hjælp af QRkoder. I de fleste tilfælde har modtagerne været virksomhedernes marketing- og

Vidste du, at … Hele 61 pct. af de besøgende på tryksag.dk er under 35 år? 18 aftryk februar 2014


Nu er det slut – eller er det? På baggrund af den positive respons har Tryksagskampagnen som en sidste afrunding udfærdiget en såkaldt "flipbook", virksomhederne kan bruge i salgsøjemed. Her kan man eksempelvis finde positive argumenter for brug af tryksager samt grunde til, at mange miljømyter om brugen af papir ikke holder. Om Tryksagskampagnen i det ene eller andet format lever videre i 2014, er endnu ikke endeligt besluttet. Kræfterne bag kampagnen er i hvert fald ikke i tvivl om, at der er skabt et grundlag at bygge videre på. – Vi har en solid hjemmeside på www.tryksag.dk med meget trafik samt en velbesøgt LinkedInprofil. Vi har helt sikkert fået opbygget et kendt univers hos de største spillere i branchen. Det håber jeg, vi kan bruge til noget konstruktivt fremover, siger Michael Brochmann.  

TRYKSAGSKAMPAGNEN Kampagnen er iværksat af Grafisk Arbejdsgiverforening og har kørt i perioden 1. januar 2011-31. december 2013. Kampagnematerialet tæller bl.a. hjemmesiden www.tryksag.dk samt 14 distributioner med eksempler på kreative direct mails. 2.500 danske marketing- og kommunikationschefer har modtaget kampagnens materiale. Blandt virksomhederne var bl.a. offentlige institutioner, reklamebureauer og forlag.

TRIVIA OM TRYKSAGSKAMPAGNEN Hvilken direct mail kunne modtagerne bedst huske to år efter udsendelsen? • Reuseful notesblok • USB-nøgle • PC af pap *Se svaret nederst på siden

UDVALGTE TAL FRA MEDLEMSUNDERSØGELSEN

98% 91%

36,5%

... mener, budskaberne i Tryksagskampagnen har været relevante

... har brugt kampagnens miljøargumenter i egne marketing-/salgsaktiviteter

... mener, kampagnen har fremmet den positive opmærksomhed på det trykte medie

Vidste du, at … Den mest populære side på tryksagskampagnens hjemmeside, tryksag.dk, er "inspiration til tryk", der viser eksempler på fantasifulde tryksager? *Svar: Notesblokken er den direct mail fra Tryksagskampagnen, de fleste kan huske. Nemlig hele 64 pct. af de adspurgte.

kommunikationschefer. Det er en målgruppe, der normalt er svær at nå. Men de fleste har været glade for at modtage Tryksagskampagnens materialer. I hvert fald er det meget få, der i kampagneperioden har meldt tilbage, at de ikke ønskede at modtage flere produkter. – Og i de fleste tilfælde, hvor folk har meldt fra, er det kun, fordi de er stoppet på arbejdspladsen eller lignende, oplyser Camilla Hinze, marketing- og kommunikationskonsulent hos GA. At kampagnen har haft en effekt, er Michael Brochmann og Camilla Hinze ikke i tvivl om. Og det viser medlemsundersøgelsen også tydeligt, fortæller Camilla Hinze: – Vi har opnået konsensus og opmærksomhed hos en svær målgruppe. Og hos hele 34 pct. af GA’s medlemmer har kampagnen ført til deciderede salgsleads over for kunder, siger hun, mens Michael Brochmann supplerer: – Holdningen til tryksager har helt sikkert rykket sig. Vi har med kampagnen været med til at sætte tryksagerne og deres fordele på lystavlen hos modtagerne og ikke mindst medvirket til at aflive nogle af de mest sejlivede myter omkring tryk og miljø.

februar 2014 aftryk 19


KOMMUNIKATION & LEDELSE SØREN SCHULTZ HANSEN Søren Schultz Hansen er forfatter og forsker med fokus på digitale indfødte. Han er p.t. i gang med et globalt forskningsprojekt om ledelse på virksomheder i Danmark, Storbritannien og USA.

20 aftryk februar 2014

KOMMENTAR tekst: SØREN SCHULTZ HANSEN

Vi-vi-vigenerationen Måske er de digitale indfødte i virkeligheden alt andet end selvcentrerede individualister. Måske er de unge i dag reelt langt mindre individualister end deres forældre, der ikke er vokset op med internet og sociale medier. En af de mest indgroede opfattelser af digitale indfødte unge er, at de er en mig-mig-mig-generation af primadonnaer og selvcentrerede superindividualister. Ofte præsenteres det faktisk som en simpel kendsgerning og en selvfølgelig sandhed. Men ikke desto mindre kræver denne opfattelse nuancering. Ja, faktisk kan man polemisk hævde, at den diametralt modsatte konklusion er tættere på virkeligheden. At de digitale indfødte er den mindst individualistiske generation i moderne tid. Det er der en række grunde til. De digitale indfødte er vokset op med mobile, interaktive og sociale medier. Medier som handler om nærhed trods geografisk afstand, intimitet trods fysisk adskillelse, og interaktivt samvær og samtale én til én, ikke envejs massekommunikation og kontrol. Det er medier, som er prædefineret til dialog, men som samtidig også betyder, at alt og alle altid og alle steder er konstant tilgængelige og kontant nærværende. Med de interaktive, mobile medier er de digitale indfødte simpelthen aldrig mere alene, fordi de har hele netværket af venner, ja, hele verden med alle steder via den vibrerende mobil, som næsten bogstaveligt talt er smeltet sammen med kroppen. Og det konstante samvær med andre og indbyrdes tilgængelighed er dybt forankret i de digitale indfødtes erfaring og adfærd. Det lyder som en kliché, men er også en meget konkret realitet. Fra de mest offentlige sammenhænge i biografen eller togkupeen, over de sluttede, sociale sammenhænge om middagsbordet eller på tomandshånd til de

mest intime sammenhænge i soveværelset eller på toilettet. Altid kan og må digital indfødte unge indgå i og håndtere sociale relationer, både potentielt og reelt, konstant give og modtage feedback fra andre. Grænserne til den mest private sfære er brudt ned. Og for digitale indfødte er der vel at mærke tale om konkret oplevet og bogstavelig talt livslang erfaring. Samtidig er digitale indfødte vokset op med en konstant og let adgang til mange forskellige relationer gennem deres virtuelle netværk. Nære såvel som fjerne venner, dybe såvel som overfladiske bekendtskaber. Som ingen tidligere generationer eksisterer de i kraft af hurtige og let tilgængelige relationer og skiftende netværk. Mange unges opførsel i de sociale medier kan ud fra en umiddelbar læsning ligne voldsom selvcentrering: ”se mig, li’ mig, gi’ mig”. Men det kan også læses modsat. At vi har at gøre med en flok uselvstændige og måske usikre unge, som kun og hele tiden definerer sig socialt, som næsten barnligt angler efter konstant anerkendelse og ikke kan eksistere i sig selv uden bogstaveligt talt hele tiden at blive bekræftet. Der er noget rigtigt i begge læsninger, og billedet er meget mere nuanceret end det, vi normalt får præsenteret. Før vi udråber de digitale unge til at være en mig-mig-mig-generation, skal vi være opmærksomme på, at de altså faktisk netop aldrig bare er mig. Men altid er vi. Det er den første generation i menneskets moderne historie, som aldrig har været alene.

”Det er den første generation i menneskets moderne historie, som aldrig har været alene”


HIGH-END PRODUKTIONSUDSTYR DER OPTIMERER DIN PRODUKTION Reducer dine omkostninger og dit tidsforbrug med professionelle kvalitetsløsninger til storformatprint fra Durst og Esko Kongsberg. Produktionsudstyr af højeste kvalitet, - der producerer i dag, i morgen og om 5 og 10 år!

KONTAKT OS FOR YDERLIGERE INFORMATION OG TESTPRINT

Durst Rho P10 250 UV fl atbed hybrid printer Gennemført 24-7 high-end produktionsprinter. Perfekt kombination af printkvalitet med 10 pico liter printhoveder og produktion op til 125 m2/time (240 m2/time i draft mode).

Esko Kongsberg XN24 Universelt skærebord fra Esko Kongsberg med en lang række tilvalg og optioner der gør, at den kan tilpasses enhver produktion.

ALT TIL: STORFORMATPRINT | PRODUKTIONSUDSTYR | HARDWARE | SOFTWARE | FOLIER | PRINTMEDIER | PLADER

Kontakt: Tlf. 7572 2100 · Paperlinx.dk PaperlinX er en global koncern med mere end 4.000 medarbejdere i 18 lande, heraf 170 ansatte i Danmark. Hos PaperlinX Visual Technology Solutions leverer vi løsninger inden for skiltefremstilling, digital print og workflow. Derudover får du markedets bredeste program af medier og forbrugsvarer.

februar 2014 aftryk 21


DEN NÆRE FREMTID tekst: KLAUS Æ. MOGENSEN

FREMTIDENS INTERNET ER KRYPTERET Det er ikke længere en hemmelighed, at alverdens efterretningstjenester overvåger almindelige menneskers laden og gøren på internettet på trods af regler om privatlivets fred. Organisationen Internet Engineering Task Force (IETF), som står for at opdatere de koder og protokoller, der styrer internettet, planlægger at lave om på det. IETF er i gang med at udvikle næste generation af internetprotokollen HTTP, kaldet HTTP 2.0. Planen er, at kryptering skal være bygget ind i den som standard, hvor det ellers nu kræver brug af HTTPS-protokollen. Den nye protokol forventes at ligge færdig sidst på året, og så er det op til de enkelte hjemmesider, om de vil bruge den. Kilde: Technology Review

t y n k i n tek Tekniknyt handler om nye opfindelser og teknologi, som kan skabe nye forretningsområder for den grafiske branche og kommunikationsbranchen. Derudover bringer vi også omtale af apps. Artiklerne skrives af Klaus Æ. Mogensen, fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning.

Dine briller oversætter teksten

Ny virtuel verden fra skaberen af Second Life Second Life blev ikke helt den succes, mange havde forventet. En af grundene var, at det var svært at styre sin avatar i den virtuelle verden. Bl.a. det vil en af bagmændene, Philip Rosedale, lave om på med en ny og forbedret virtuel verden, kaldet High Fidelity, som er under udvikling. Ud over at have langt bedre grafik, byder High Fidelity på en brugerflade, hvor brugerens kropbevægelser bliver overført direkte til avataren uden nævneværdig forsinkelse (latens). Tanken er, at den nye virtuelle verden langt hen ad vejen skal skabes og eksistere på de enkelte brugeres computere. Kilde: Singularity Hub

22 aftryk februar 2014

Hvis man har været i Japan eller andre steder, der bruger helt andre alfabeter, end vi er vant til, ved man, hvor svært det er at finde rundt, endsige læse menukortet på den lokale restaurant. Der findes apps til smartphones, der kan hjælpe en, men de er besværlige at bruge. Det japanske firma Docomo har en bedre løsning: Bare kig på teksten, så bliver den oversat for øjnene af dig. Docomo har lavet oversættelsessoftwaren til den intelligente brille Vuzix (en konkurrent til Google Glass), der ved hjælp af en fingerring kan forvandle enhver glat overflade til en touchscreen. Kilde: ZDNet


KUNSTIGT ØJE SENDER HJERNEN 60 PIXELS Kunstigt syn til blinde har længe været noget, man har talt om ville blive almindeligt i fremtiden, men trods lovende eksperimenter er det først nu, at et godkendt bionisk øje bliver masseproduceret. Øjet hedder Argus II og bliver lavet af det californiske selskab Second Sight. Systemet består af en brille, som optager og behandler billeder og sender dem til et implantat i nethinden og videre til hjernens synscenter. Billedet er ikke fantastisk – 60 pixels i et synsfelt på 20 grader – men det er et stort fremskridt i forhold til slet ikke at kunne se, og næste udgave af det bioniske øje forventes af have 240 pixels. Der er stadig lang vej, før kunstigt syn bliver bare tilnærmelsesvis lige så godt som rigtigt syn, men med tiden kan bioniske øjne i teorien blive bedre end naturlige. Kilde: Singularity Hub

HOTTE APPS

EMBER

Ember er en gratis app til iOS, som gør det nemt at organisere billeder efter emne eller projekt. Man kan tilføje noter til de enkelte billeder og til billedmapperne. Ember opdager, når man tegner og kan konvertere tegningerne til vektorgrafik. I app’ens søgefunktion kan man bl.a. søge på billedets farver. Avisen The Guardian har kaldt Ember en af de 50 bedste apps fra 2013.

QUIP

Ryst posen for at logge på computeren

Med Quip kan man arbejde med tekstdokumenter på tværs af platforme – PC, Mac, Android, iOS – og flere kan arbejde samtidig på samme dokument, som gemmer alle tidligere versioner integreret i én og samme fil. Der er et indbygget forum til at koordinere arbejdet. Quip er udviklet af Facebooks tidligere teknologichef, Bret Taylor, og er gratis at downloade.

Træt af at huske en million passwords? Det californiske firma Verayo er til april klar med et alternativ. Verayos Opal er en dims på størrelse med de små stykker sæbe, man finder på hoteller. Den indeholder en chip med små skønhedsfejl, der tilsammen skaber et unikt og ikke-kopierbart signal, når Opal snakker med en computers eller telefons Bluetooth. Opal virker på afstande op til en meter og har et batteri med en levetid på to år. Man ryster dimsen for at aktivere batteriet og logge på sine enheder. Angiveligt er Opal mere sikker og nemmere at bruge end Googles login-dims YubiKey, der bruger et system, som ligner NemID. Kilde: New Scientist

februar 2014 aftryk 23


TEMA: DET GODE GENERATIONSSKIFTE tekst: CARINA KRÚNUFJALL MILLING (ckm@ga.dk) foto: HYLDAGER FOTOGRAFI

TEMA

Det gode generationsskifte

s. 24-39 Slægt følger slægters gang. Det synger vi hvert år til jul. Sådan er det også ude i mange virksomheder. Har børnene lysten og evnerne, ser mange virksomhedsejere gerne, at de bygger videre på livsværket. Dermed går alt, man har opnået på både den private og den professionelle front op i en højere enhed. I den ideelle verden altså. For der er mange faldgruber undervejs. Dem kan I bl.a. læse om i artiklen om Strandbygaard Grafisk. Der måtte Ole Strandbygaard fx sige til sin egen far, at han ikke længere kunne side i bestyrelsen, og samarbejde med de to brødre gik heller ikke. Alle endte dog med at blive forsonede, men gnidningsfrit var det ikke. Hos LH Grafisk er det gået anderledes godt, men der er også tale om et ualmindeligt godt planlagt skifte fra far til datter. Et skifte, der er planlagt til at forløbe over ti år. På de kommende sider kan I få hendes erfaringer, når hun kigger tilbage på forløbet. Og netop planlægning af generationsskiftet er alfa og omega, hvis det skal gå godt, fortæller GA’s advokat. Skæbnen kan spille os alle et ubehageligt puds, og så skal alle vide på forhånd, hvordan de skal forholde sig. Derfor skal både advokat og revisor tages i ed i god tid. Læs mere på de følgende sider.

24 aftryk februar 2014


”Jeg har aldrig oplevet at få et nej” Halvvejs gennem et tiårigt generationsskifte har far og datter hos LH Grafisk Vejen ikke set skyggen af konflikter. Det handler om god forberedelse, vurderer Signe Grüner Hansen, der snart sidder alene i spidsen af virksomheden. Snak, samtale, dialog… Ja, kært barn har mange synonymer. Og vigtigheden i afklaringens ofte svære kunst er da også en pointe, der bliver slået fast ikke bare én men op til flere gange af Signe Grüner Hansen. Ifølge den kommende direktør hos LH Grafisk Vejen er lige netop samtaler nemlig den primære grund til, at generationsskiftet i virksomheden er foregået helt uden gnidninger.

I et lille mødelokale i bygningen, der ligger i Vejens inderside, er Signe Grüner Hansen denne dag eneste repræsentant for virksomheden. Hendes far, LH Vejens direktør, Leif Hansen er ellers på kontoret. Men "sådan noget" overlader han til sin datter. – Jeg er nok mere udadvendt, hvor min far er en arbejdshest, siger Signe Grüner Hansen med et

februar 2014 aftryk 25


26 aftryk februar 2014


”Jeg husker lige så tydeligt, hvordan jeg ofte var med min far på arbejde. Jeg har altid følt mig som en naturlig del af virksomheden” SIGNE GRÜNER HANSEN, LH GRAFISK VEJEN

lille smil om situationen, der er et godt eksempel på, hvordan Leif Hansen giver hende rum og plads til at sætte sit eget præg på virksomheden. En virksomhed, der havde sin spæde start i en fuldmuret garage i Leif Hansens private hjem. – Jeg husker det lige så tydeligt. Også hvordan jeg senere ofte var med min far på arbejde, da kontoret var rykket ud af hjemmet. Jeg har altid følt mig som en naturlig del af virksomheden, siger Signe Grüner, der i 2016 står som 100 pct. ejer af LH Grafisk Vejen. Universitetsdrømme blev til teknisk skole Men det har nu ikke altid ligget i kortene, at det var den vej, hun skulle gå. Da Signe Grüner Hansen gik på gymnasiet, var det drømmene om en universitetsuddannelse, der trak. – Alle mine klassekammerater skulle læse videre, så det ville jeg da også. Helst medievidenskab eller noget i den retning, fortæller hun. Der nåede hun dog ikke til, for halvvejs i gymnasieforløbet spurgte Leif Hansen, om hun kunne overveje med tiden at overtage virksomheden. Og det kunne hun. Så da huen var i hus, og de

sidste studenterfester kun var et ekko i den midtjyske sensommer, startede Signe Grüner Hansen på teknisk skole. Læretiden foregik side om side med Leif Hansen. Og det gav anledning til ikke så få spydige kommentarer. – Jeg hørte tit, at ”arh, det er da også bare let for dig” og lignende, siger Signe Grüner Hansen med en stemme, der afslører en let irritation. – Men så tænkte jeg: ”Jeg skal vise dem!” Og så knoklede jeg derudaf og var da også den eneste på min årgang, der blev præmieret med en medalje for mit afgangsprojekt. Har aldrig fået et nej til at prøve nye ting af At knokle er altså ikke ukendt for den kommende ejer af den lille virksomhed. – Det er fedt at være selvstændig. Det giver en enorm frihed og mulighed for at tilrettelægge arbejdsdagen, så det passer ind i familielivet med mand og to børn. Det gør selvfølgelig også, at jeg aldrig har helt fri. Men det gør heller ikke noget, når arbejdet er min hobby, fortæller Signe Grüner Hansen. Så ja, hun elsker at arbejde. Ligesom sin far. Og med to arbejdsivrige individer gående op og ned af hinanden kunne

SIGNE GRÜNER HANSENS FIRE GODE RÅD TIL DET GODE GENERATIONSSKIFTE • Tag snakken! Riv eventuelt en weekend ud af kalenderen og tag alle implicerede familiemedlemmer med i sommerhus. Og lyt så til hinanden. • Find et netværk. Sparring er guld værd. • Sørg for at få professionel hjælp af eksempelvis advokater og jurister. Det koster måske lidt, men er uden tvivl en god investering. • Vær glad for muligheden for generationsskifte – hvad enten du er arvtager eller –giver. Muligheden for at køre virksomheden videre er ikke givet, så påskøn det.

februar 2014 aftryk 27


man godt forestille sig, at der var en vis risiko for gnidninger, når deadline nærmer sig, eller når vigtige beslutninger skal træffes. Især nu hvor generationsskiftet er over halvvejs i processen, og Signe Grüner Hansen derfor naturligt nok har overtaget en stor del af det ledende arbejde. Men nej. – Hånden på hjertet så er det bare ikke sket. Jeg kan helt ærligt sige, at der ikke har været nogen skænderier. Overhovedet. Jo, vi har da været uenige om nogle ting, men jeg har aldrig oplevet at få et nej til noget, jeg har foreslået, siger hun og fortæller videre, hvordan hun engang foreslog, at de prøvede 3D-tryk af. – Det blev ikke nogen succes, men så havde jeg da prøvet det, griner hun. Den professionelle hjælp er guld værd Æren for det indtil videre konfliktfrie forløb tilskriver Signe Grüner Hansen på den ene side de mange åbne snakke, hun har haft med sin far, men i høj grad også den professionelle hjælp udefra. – Vi har en dygtig revisor og advokat, der har hjulpet os med at tilrettelægge

28 aftryk februar 2014

det tiårige forløb. Det giver en enorm ro og især tryghed, for samtidig har vi fået skitseret alle tænkelige og utænkelige scenarier, der kan give udfordringer, fortæller hun og eksemplificerer: – Hvad nu hvis min far døde i morgen? Vi ville jo ikke have en jordisk chance for at tænke klart i den situation, og derfor er det rart at vide, at alt det praktiske er ordnet på forhånd, hvis det forfærdelige skulle ske. Et andet sted, Signe Grüner Hansen har fundet stor hjælp er i den sparring, hun har fået i det generationsskiftenetværk, hun er kommet med i via Udvikling Vejen. – Vi er otte vidt forskellige virksomheder. Lige fra landbrug over transport til grafisk virksomhed. Store og små. Men vi har dog generationsskiftet til fælles, og her har vi virkelig kunnet lære af hinanden. Og ikke mindst give hinanden gode råd, siger hun og fortæller videre, at hun i netværket har oplevet, hvordan flere af de andre medlemmer er stødt på store problemer netop fordi, de ikke har forberedt sig ordentligt på generationsskiftet.

LH GRAFISK VEJEN • Er en grafisk virksomhed med tryksager og web som hovedprodukter • Beskæftiger tre medarbejdere og en fast stab af freelancere • Har p.t. 40 hjemmesider, de vedligeholder • Omsætter for 3,7 mio. kr. • Har 80 m2 kontor i en gammel margarinefabrik, der bl.a. også huser Vejen Avis og Jyske Vestkysten • Har mange lokale kunder • Har flere mottoer, bl.a. "Vi gør dit budskab synligt"


Man risikerer at splitte familien Selv om samtalen over det store bord i mødelokalet i Vejen kommer omkring vidt forskellige aspekter af et generationsskifte, så kommer Signe Grüner Hansen hele tiden tilbage til det, der ifølge hende er det mest væsentlige og absolut afgørende i en velkørende proces som denne. Nemlig at sørge for at få talt tingene igennem på forhånd. – Ellers ender det i hat og briller. Man risikerer altså at splitte sin familie ad, slår hun fast med et alvorligt blik og en mund, der med ét ikke smiler stort mere. Og familien er da også vigtig for Signe Grüner Hansen, hvis husstand tæller mand og to børn på henholdsvis 5 år og otte måneder. Om det er et af dem, der om 40 år skal overtage virksomheden, har Signe Grüner Hansen ikke gjort de store overvejelser om endnu. Men de skal altid føle sig som en naturlig del af virksomheden. Lige som hun selv gjorde dengang i den fuldmurede garage.

”Jeg kan helt ærligt sige, at der ikke har været nogen skænderier. Overhovedet. Jo, vi har da været uenige om nogle ting, men jeg har aldrig oplevet at få et nej” SIGNE GRÜNER HANSEN, LH GRAFISK VEJEN

  Efter deadline: LH Grafisk opkøbt Siden redaktionens afslutning er LH Grafisk Vejen blevet opkøbt af Syddanske Medier A/S. Virksomheden kører videre i samme konstruktion som hidtil med Leif Hansen og Signe Grüner Hansen som ansigter udadtil, men nu altså med en anden ejer bag.

Fremstiller du skilte med kraftige materialer? Leder du efter et alsidigt skærebord med uovertruffen kvalitet? Det nye Kongsberg XN digitale skærebord giver den bedste kvalitet til finish af skilte. Og med den nye MultiCut-HP-spindel fræser bordet stive materialer 3x hurtigere. Kongsberg XN leverer resultater, der får dig til at smile.

info.eur@esko.com www.esko.com

februar 2014 aftryk 29


TEMA: DET GODE GENERATIONSSKIFTE tekst: CARINA KRÚNUFJALL MILLING (ckm@ga.dk) foto: HYLDAGER FOTOGRAFI

”Jeg måtte sige til min far, at han ikke kunne være en del af bestyrelsen” OLE STRANDBYGAARD, ADM. DIREKTØR, STRANDBYGAARD GRAFISK

30 aftryk februar 2014


Generationsskiftet var ved at skabe splid Det gik ikke helt gnidningsfrit, da Strandbygaard Grafisk gennemførte det seneste generationsskifte. Set i bakspejlet var der mange ting, der kunne have været bedre forberedt, mener den nye direktør, der dog hurtigt fik virksomheden og den gode stemning til at vokse.

Den fysiske lighed er ikke til at tage fejl af, når man ser billeder af Strandbygaardlederne fra 1898 og frem til i dag. Der er noget med næsen. Og øjnene. Men én ting er det umiddelbare indtryk… – Min far og jeg var forskellige. Meget forskellige. Sådan lyder det nemlig fra Ole Strandbygaard. Han husker tilbage på en barndom med en hårdtarbejdende far, der var meget væk. Mange aftener og weekender blev brugt i virksomheden. Og når det blev fyraften, var der ofte kalkulationer og ordreposer med hjemme.

februar 2014 aftryk 31


”Han nåede at sige 'godt gået, Ole', og det er jeg glad for” OLE STRANDBYGAARD, ADM. DIREKTØR, STRANDBYGAARD GRAFISK

Måske netop derfor brugte Ole Strandbygaard en stor del af sin ungdom på at tænke ”Aldrig i livet” om branchen. Men ikke desto mindre er det i dag netop ham, der sidder på direktørkontoret. For trykker blev han. Udlært i Odense hos Poul Søndergaard. Og ind i virksomheden kom han. Først som trykker på gulvet og senere som direktøren for det hele. Her kunne man fristes til at tænke: ”Nå ja, så gik det jo, som man kunne forudse”. Men nej. For det første er Ole Strandbygaard ikke alene på direktørkontoret, der via store vinduer har det helt rigtige overblik over produktionshallen. Lederrollen deler han nemlig med Claus Scotwin. En mand, der ikke alene er Ole Strandbygaards svoger, men også hans bedste ven. For det andet ser virksomheden markant anderledes ud i dag, end den gjorde for bare 15 år siden. Større. Mere moderne. Og med en direktør, der er menneskelig nok til, at man bare kan kalde ham "Ole". Brødrene kunne ikke samarbejde Oprindeligt var det planen, at Ole Strandbygaard skulle overtage familievirksomheden med sine to brødre. I 1995 havde de tre brødre hver ti pct. af virksomheden og var altså et skridt på vejen. – Men vi kunne simpelthen ikke arbejde sammen. Det duede slet ikke, fortæller Ole Strandbygaard, der i samme åndedrag skynder sig at fortælle, at de havde og har et rigtig godt forhold

32 aftryk februar 2014

til hinanden. Men samarbejde kunne de altså ikke. Så da forældrene blev skilt i 1998, og virksomheden derfor af økonomiske årsager var nødt til at skifte ejere, var det kollegaen og bedstevennen, Ole Strandbygaard vendte sig mod. – Han havde været i virksomheden nogle år, og som revisor havde han nogle kvaliteter, der supplerede mine godt, og så arbejdede vi bare rigtig godt sammen, siger Ole Strandbygaard om Claus Scotwin, der senere kom endnu tættere på Ole Strandbygaard: – Jeg præsenterede ham for min kones søster – og i dag er de gift, fortæller Ole Strandbygaard, der derfor kunne lægge ordet "svoger" oven i Claus Scotwins mange relationstitler. Det var op ad bakke Det lyder umiddelbart som et solstrålescenarie. Men virkeligheden var, at det Strandbygaard Grafisk, de overtog, var en forgældet virksomhed. – Man kan roligt sige, at det var op ad bakke, siger Ole Strandbygaard, der havde sat alle sine ejendele på spil. Med familiens fulde opbakning selvfølgelig. Det første – og ifølge Ole Strandbygaard bedste, de to nye ejere gjorde, var at erstatte den gamle bestyrelse med en ny og langt mere professionel. – Det var det, der skulle til. Jeg måtte sige til min far, at han ikke kunne være en del af bestyrelsen, siger Ole Strandbygaard med et ansigtsudtryk, der afslører, at det ikke var det nemmeste i verden.

HISTORIEN OM STRANDBYGAARD GRAFISK I 1898 blev virksomheden grundlagt af Jens Strandbygaard, der havde en lille papir- og galanteriforretning i Skjern. Kort efter kom den kongelige bevilling til at drive bogtrykkeri, og forretningen flyttede til større lokaler i Bredgade i 1899. De følgende år voksede Strandbygaard Grafisk sig større og større. I 1955 overtog Erik Strandbygaard ledelsen, og grundlæggeren fortsatte indtil sin død i 1961. I 1969 overtog Niels Erik Strandbygaard, da Erik Strandbygaard pludselig døde. I 1996 flyttede virksomheden ind i et stort og nybygget trykkeri på 1.200 m2 på Trykkerivej. Ole Strandbygaard og Claus Scotwin overtog officielt ledelsen i 2000. I 2014 er der planer om endnu en udvidelse.


STRANDBYGAARD GRAFISK • 2.500 m2 på Trykkerivej i Skjern • 60 faste medarbejdere, der arbejder i tre skift • ”Nærvær og individuelle løsninger” er ledelsens bud på et motto • I maskinparken findes bl.a. tre højteknologiske Komori trykmaskiner med hhv. fem, seks og otte farver samt en Foliant Gulliver kacheringsmaskine og maskiner til storformat • Strandbygaard Grafisk har et fuldt bogbinderi og en DTPafdeling • Virksomheden råder over et marketingbureau, der udfører store og små marketingopgaver

februar 2014 aftryk 33


Faderen accepterede. Der var ikke andet at gøre. Han fortsatte dog i virksomheden. Og det gav en masse gnidninger, fortæller Ole Strandbygaard: – Vi var meget forskellige. Han var en "ordnung muss sein"-type. Meget klog og overordentligt dygtig grafisk. Men samtidig havde han en gammeldags holdning til mange ting. Bl.a. kom der sjældent ros fra ham, og medarbejderne var nok lidt bange for ham, siger han og fortæller, hvordan han selv gør meget ud af at levere budskaber med et smil og altid holde på den gode stemning. – Vi havde en del sammenstød i de år, han fortsatte med at arbejde her. Det var svært at skille det ad, når vi mødtes som familie og ikke kolleger. Så ja, det gik grueligt galt, siger Ole Strandbygaard alvorligt og holder en lille pause, mens han med rynkede bryn kigger ud i luften. ”Godt gået, Ole” I 2007 stoppede faderen i virksomheden. Og i de to år, der gik, frem til hans død i 2009, blev forholdet mellem far og søn godt igen. – Han nåede at sige ”Godt gået, Ole”,

og det er jeg glad for, smiler Ole Strandbygaard. Rosen var da også velfortjent. For på nogle år formåede de nye virksomhedsledere at bygge virksomheden op til en sund forretning. Samtidig glemte Ole Strandbygaard ikke barndommens erindringer om en fraværende far. – Jeg har det altid i baghovedet og forsøger at være hjemme så meget, det nu kan lade sig gøre. Der er dog et vist ansvar over for både virksomheden og medarbejderne, når man er ejerleder. Sådan er det. Det bliver man nødt til at forstå. Men det er da helt bevidst, at jeg har bosat mig 25 km fra virksomheden, for så er det ikke lige så fristende lige at tage herind i tide og utide. Det hårde arbejde har båret frugt. I dag er der tre gange så mange medarbejdere, som der var i 1998. Der er sket opkøb af andre virksomheder, og i 2014 bliver der taget det første spadestik til en stor udvidelse. Men på rigtig jysk manér vil Ole Strandbygaard ikke kalde sig selv for en succes. – Jooo, det går vel okay, smiler han blot.

STORT FOKUS PÅ MILJØ OG CSR Strandbygaard Grafisk har øje for miljøet. Virksomheden har flere miljømærker, bl.a. FSC, Svanen samt ordningen EMAS (EcoManagement and Audit Scheme), der ifølge Miljøstyrelsen er det mest ambitiøse miljøledelsessystem, en virksomhed kan indføre. For at sikre en fortsat udvikling er der hos Strandbygaard Grafisk en miljø- og LEAN-koordinator, der udelukkende arbejder med disse fokusområder.

POSITIVT ARBEJDSMILJØ ”Tak for den gode indsats i fredags” står der på infoskærmen i virksomhedens reception. Ros og gensidig respekt er vigtige for at være en god arbejdsplads, mener ledelsen hos Strandbygaard Grafisk.

34 aftryk februar 2014


VAR JEG BLIND? MERE END JEG ANEDE. ER MINE ØJNE ÅBNE NU?

D

NITIVT.

INTEGRERET UDSKRIFTSSTYRING FRA EFI™

Uanset hvor stor din virksomhed er, har du brug for den synlighed og kontrol, som et skræddersyet udskriftsstyringssystem giver. Vi hjælper dig med at vælge den bedste løsning fra vores brancheførende EFI Monarch™-, EFI Pace™eller EFI PrintSmith™-systemer. Systemerne gør driften mere strømlinet og økonomisk, samtidig med at dine ressourcer optimeres på globalt plan. Med EFI’s udskriftsstyringsløsninger kan du centralisere og integrere data på tværs af alle vigtige funktioner – fra planlægning og produktion til afslutning og administration. Fuld kontrol over alt fra de enkleste opgaver til de mest komplicerede projekter.

Ring, klik eller scan for succeshistorier, webinarer og gratis prøveversioner. 8088-8610 MIS.efi.com/definitely55

©2014 EFI. Alle rettigheder forbeholdes.


TEMA: DET GODE GENERATIONSSKIFTE tekst: CARINA KRÚNUFJALL MILLING (ckm@ga.dk)

Ejerskifte skal planlægges – i god tid Planlægning er kodeordet, når virksomheden skal igennem det gode generationsskifte. Det er nemlig ikke bare ligetil og er en proces, der varierer fra virksomhed til virksomhed. Det fortæller advokat og revisor, der har mange års erfaring fra området.

To tredjedele af de danske virksomheder forventer, at de skal gennem et ejerskifte inden for de næste ti år. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Samtidig fortæller en undersøgelse fra PricewaterhouseCoopers, at kun en fjerdedel af små og mellemstore familieejede danske virksomheder har en plan for et kommende generationsskifte. Det undrer eksperter, der mener, at forberedelserne er det mest essentielle, når det kommer til et ejerskifte. – Det skal planlægges i god tid, lyder det flere gange fra Jens Borring og Flemming Käehne. Som henholdsvis advokat ved Grafisk Arbejdsgiverforening og revisor hos BDO har de mange års erfaring med ejerskifter i virksomheder. Hvor længe regner jeg med at leve? Ting tager nemlig tid. Og et godt planlagt generationsskifte sker flere år i forvejen. Det fortæller Flemming Käehne, der især synes, det er vigtigt, at man "rydder op" i virksomheden, altså eksempelvis trimmer den for unødige udgifter og lignende. – Kig på virksomheden med den nye ejers øjne. Han synes måske ikke, det er fordelagtigt,

at din nevø arbejder i produktionen til en høj løn, når han reelt set ikke udretter noget, siger Flemming Käehne, der ofte hører spørgsmålet "Hvad får jeg ud af det?" som noget af det første, når planlægningen omkring generationsskiftet påbegyndes. Og virksomhedens trimning hænger lige netop sammen med, hvad man som den afgående part kan forvente at tage med sig efter et ejerskifte. Jo mere man har ryddet op i virksomheden, des bedre er afkastet, og det højner værdien. – Men det kan godt tage nogle år at trimme en virksomhed, og oven i det er der også nogle love omkring skatter, priser og lignende, man skal tage hensyn til, så jo mere tid man har des bedre, slår Jens Borring endnu en gang fast. Han ser det som en fordel, at man som afgående virksomhedsejer gør sig overvejelser om, hvad der skal til, for at man kan opretholde den levestandard, man har i dag. – Hvor længe regner jeg med at leve, og hvor godt vil jeg leve? Det skal man have gjort klart, siger Jens Borring, der mener, det for mange kommer som et chok, at det er et helt andet liv, der udfolder sig, når man træder ud af direktørkontoret:

”Et fælles forretningsforhold kan vise sig at være værre end et ægteskab. Der er penge på spil hele tiden” JENS BORRING, ADVOKAT, GA

36 aftryk februar 2014


– Når du har været virksomhedsleder, er du vant til en vis livsstil, og den kan man ikke være sikker på at fortsætte bagefter, uddyber han Værre end et ægteskab De to eksperter er enige om, at det ofte er en fordel, at man trækker sig hurtigt ud af virksomheden, efter den er solgt. – Når først virksomheden er overdraget, så skal det også gå stærkt med at komme væk derfra. Ikke noget med at blive hængende, anbefaler Jens Borring. – Et fælles forretningsforhold kan vise sig at være værre end et ægteskab. Der er penge på spil hele tiden, siger Jens Borring, der ser den professionelle hjælp som helt essentiel i forhold til det gode generationsskifte. – Det er vanskeligt at rådgive generelt om generationsskifte. Det spænder meget vidt. Er virksomheden stor eller lille? Har den leasede maskiner? Ejer man fast ejendom, eller bor man til leje? Drives virksomheden i selskabsform eller i privat regi? Er der etableret et holdingselskab? Der er mange faktorer, der gør sig gældende, og hver virksomhed har sit særkende og sin helt egen økonomiske situation og kundegruppe, siger Jens Borring. Han anbefaler, at man gør op med sig selv, hvordan man ønsker, slutresultatet ser ud i den ideelle verden. – Så skal revisor og advokat nok hjælpe med en model, der fører jer derhen.  

27%

27 pct. af de små og mellemstore familieejede virksomheder forventer, at virksomheden vil skifte hænder inden for de næste fem år. Af disse forventer 53 pct., at virksomheden forbliver i familiens eje. Næsten tre ud af fire har ikke en plan for et kommende generationsskifte. Kilde: Family Business Survey 2010, PricewaterhouseCoopers.

RÅDGIVNING OM EJERSKIFTE Et ejerskifte kræver grundig forberedelse for at blive vellykket. Har du spørgsmål og overvejelser i forbindelse med et forestående generationsskifte, hjælper advokat Jens Borring gerne. Ring på 63 12 70 00

STORE VIRKSOMHEDER TIL KAMP MOD PENGETANKSREGEL Der skal lægges en alt for stor del af egenkapitalen, hvis en virksomhed ønsker at foretage et generationsskifte. Det mener 11 af landets største virksomheder, der er gået sammen i et nyt netværk. Her kæmper de for en afskaffelse af den såkaldte boafgift, der ifølge dem er en bremseklods, der fører til tab af arbejdspladser og færre investeringer. Som lille eller mellemstor virksomhed skal man dog normalt ikke frygte store afgifter, lyder det fra GA’s eksperter. Mange virksomheder kan ved hjælp af bl.a. succession komme uden om den store "her og nu"-betaling i forbindelse med ejerskiftet. Få flere informationer om dette ved din revisor/advokat.

”Hvor længe regner jeg med at leve, og hvor godt vil jeg leve?” JENS BORRING, ADVOKAT, GA

EJERAFTALEN ER ET MUST Hvad sker der, hvis den afgående ejer dør halvvejs i generationsskifteprocessen? Hvad hvis partnerne bliver uenige og ikke kan fortsætte sammen? Hvad hvis den nye ejer bliver skilt? Noget af det vigtigste i forbindelse med et generationsskifte er at få udfærdiget en ejeraftale, der tager højde for alle tænkelige og utænkelige scenarier. Det giver sikkerhed for alle parter.

”Kig på virksomheden med den nye ejers øjne. Han synes måske ikke, det er fordelagtigt, at din nevø arbejder i produktionen til en høj løn, når han reelt set ikke udretter noget” FLEMMING KÄEHNE, REVISOR, BDO

februar 2014 aftryk 37


TEMA: DET GODE GENERATIONSSKIFTE tekst: CARINA KRÚNUFJALL MILLING (ckm@ga.dk) foto: UDVIKLING VEJEN

”Selv om de udadtil kommer fra meget forskellige virksomheder, så har de virkelig kunnet bruge hinanden” CARINA CHRISTENSEN, DIREKTØR, UDVIKLING VEJEN

”Det er vigtigt, at man som ny leder får en god start”, fortæller Carina Christensen, direktør, Udvikling Vejen.

Generationsskiftenetværk har været en stor succes Udvikling Vejen har netop afsluttet et forløb med et generationsskiftenetværk. Målet var at give nye ledere sparring og en god start. Modtagelsen har været god, og hold nummer to er allerede godt i gang. ”Hvordan tilgodeser jeg mine søskende i forbindelse med generationsskiftet? Og hvad gør jeg, hvis der opstår konflikter med mine forældre?” Det er spørgsmål som disse, mange oplever, når de som den nye generation står over for et generationsskifte i familievirksomheden. Derfor har Udvikling Vejen startet et netværk, der er henvendt til de kommende ledere. – Vi har generelt et stort fokus på ejerskifter i Udvikling Vejen. Det er vigtigt, at man som ny leder får en god start, fortæller Carina Christensen, der er direktør hos Udvikling Vejen. Og Carina Christensen ved, hvad hun taler om. Godt nok er hun mest kendt for sin politiske karriere hos Det Konservative Folkeparti. Men hun har selv været igennem et generationsskifte i virksomheden Rugballe Møbler, som hendes far havde etableret. – Jeg følte dengang, at jeg stod helt alene med mine spørgsmål og overvejelser. Jeg havde ingen ligesindede at sparre med, siger Carina Christensen,

38 aftryk februar 2014

der derfor ser den gode sparring som et af målene i netværket. Medlemmerne kan ikke undvære hinanden Generationsskiftenetværket har vist sig at blive en stor succes. Selv om det første netværk afsluttede sin formelle del for nogle måneder siden, så har medlemmerne taget initiativ til selv at fortsætte møderne. – Det er gået op for dem, hvor meget de har til fælles. Selv om de udadtil kommer fra meget forskellige virksomheder, så har de virkelig kunnet bruge hinanden, siger Carina Christensen, der allerede har startet hold nummer to op. – Hvor det tog lidt tid at samle hold et, har det været overordentlig let at lave hold to. Der er kommet et kendskab til netværket, og derfor har flere selv henvendt sig for at komme med. Carina Christensen tvivler da heller ikke på, at der kommer flere hold i fremtiden.

– Så længe behovet er der, vil vi fortsætte, fortæller hun. Hos Udvikling Vejen har de oplevet, at flere kommuner har kontaktet dem for at høre om deres erfaringer med generationsnetværket. Carina Christensen vurderer derfor, at vi vil se flere lignende tiltag andre steder i landet.

FORNEM UDNÆVNELSE TIL VEJEN KOMMUNE Vejen Kommune blev i 2013 kåret til Årets Iværksætterkommune. En af grundene, der vejede tungt ved vurderingen, var Udvikling Vejens arbejde med generationsskifter, herunder generationsskiftenetværket.


TEMA: DET GODE GENERATIONSSKIFTE tekst: CARINA KRÚNUFJALL MILLING (ckm@ga.dk) foto: CUBION

Bestyrelsen skal altid tænke længere frem end ledelsen Når det kommer til et generationsskifte er det fornuftigt at planlægge flere år frem i tiden. Og her har bestyrelsen et vigtigt ansvar for at igangsætte processen. Hvad skal der ske med virksomheden, når jeg en dag ikke er her mere? Det er ikke lige det spørgsmål, man stiller sig selv, når man sidder som frisk 50-årig virksomhedsleder. Men hvis man ikke har taget stilling til fremtiden endnu, så kan det meget vel være, der kommer nogen og beder en om det. Og der er stor sandsynlighed for, at den "nogen" er virksomhedens bestyrelse. – Som bestyrelse har man en forpligtigelse til at kigge på virksomhedens fremtid, fortæller Troels Møller, der er direktør i konsulentvirksomheden Cubion og har mange års erfaringer fra en række bestyrelser i større og mindre virksomheder. Både som medlem, men også som formand. Troels Møller anerkender, at ejerskiftet er et følsomt emne. Især familievirksomheder har ejeren lagt en del hjerteblod i murstenene. Og samtidig går man pludselig ind og berører ledelsens dødelighed og "tvinger" dem til at tage stilling til eksempelvis, om det er et af børnene, der skal tegne virksomhedens fremtid, eller om man skal kigge ud i verden. Men sådan er det at være bestyrelse, mener Troels Møller. – Som bestyrelse har man især tre opgaver: At monitorere virksomhedens drift, performance og good governance, samt at tænke strategisk og at varetage virksomhedens interesser på vegne af aktionærerne. Herunder at skærme virksomheden af og sørge for, at der er taget stilling til, hvad man gør, hvis der sker X eller Y.

Det er ikke en opgave, men en pligt Netop derfor var generationsskiftet en af de første ting, Troels Møller satte på dagsordenen som formand for bestyrelsen hos virksomheden Johnsen Graphic Solution i Grenaa. – Det er jo ikke bare en virksomhed, men måske 80 ansattes dagligdag, det handler om. Derfor er det ikke bare en opgave men en pligt som bestyrelse, at der er taget stilling til de langsigtede ting, slår Troels Møller endnu en gang fast. En væsentlig ting for bestyrelsen er også, at man er opmærksom på direktørens blinde sider. Hvis direktøren tænker produktion, produktion, produktion, så skal man som bestyrelse eksempelvis gå ind og sige: "Hov, hvad med salg?" siger Troels Møller, der oven i dette mener, at man som bestyrelse også skal gå ind og sætte dagsorden for de ting, der ikke er rare at tage op og at turde stille de kritiske spørgsmål om bl.a. resultater, der er på vej nedad. Parterapi uden hjælp udefra Her slår Troels Møller fast, at selv den mest kompetente leder kan have behov for den sparring og fremadsynede bevidsthed, bestyrelsen giver. – Forestil dig parterapi eller en coachingsession uden hjælp udefra. Det kan man slet ikke, vel? Det er den fordel, man har med en bestyrelse, siger Troels Møller og fortæller videre, hvordan bestyrelsen på den måde kan være med til at hive store – og måske godt gemte emner frem i dagens lys og give dem det nødvendige fokus.

”Det er jo ikke bare en virksomhed, men måske 80 ansattes dagligdag, det handler om. Derfor er det en pligt som bestyrelse, at der er taget stilling til de langsigtede ting” TROELS MØLLER, DIREKTØR, CUBION

FORDELE VED DEN KOMPETENTE BESTYRELSE • Den giver kvalificeret med- og modspil til ledelsen • Bestyrelsen er dagsordensættende • Bestyrelsen rejser den stemme, der ikke høres normalt • Den er med til at holde virksomheden "skarp" ved at tænke flere år ud i fremtiden • Bestyrelsen er ofte med til at minimere tab og krisesituationer

HAR BESTYRELSEN EN FORMEL PLIGT IFT. GENERATIONSSKIFTE? Ifølge selskabslovens paragraf 115 har bestyrelsen ikke noget ansvar for at holde en virksomhed salgsmoden eller generationsskifte den.

”Forestil dig parterapi eller en coachingsession uden hjælp udefra. Det kan man slet ikke, vel?” TROELS MØLLER, DIREKTØR, CUBION

februar 2014 aftryk 39


NYT FRA UDLAND

WWF OFFENTLIGGØR LISTE OVER TRANSPARENTE PAPIRPRODUCENTER WWF (World Wildlife Fund) har netop publiceret sin "Environmental Paper Company Index (EPCI) 2013", en oversigt over 25 af de træmasse- og papirproducenter, der har størst transparens. Virksomhederne har frivilligt offentliggjort deres økologiske fodaftryk, bæredygtighed, resultater og mål. Ifølge WWF producerer de 25 virksomheder på EPCI-listen tilsammen 14 pct. af verdens papir og pap, 28 pct. af verdens grafiske papir samt seks pct. af verdens emballage.

d n a l d u nyt fra Hvad rører der sig i den grafiske verden uden for Danmarks grænser? Det beskriver vi i disse spalter, der er skrevet i samarbejde med den hollandske fagjournalist Ed Boogaard.

HOLLAND:

Den grafiske industri er under pres Ifølge de seneste tal fra Dutch Printers Association (KVGO), kæmper den grafiske branche i Holland for overlevelse. Over 30 pct. af virksomhederne i den grafiske industri fik underskud i 2012 og endnu 25 pct. nåede ikke at få nogen reel profit. Den samlede omsætning ligger nu på under 60 pct. af omsætningen i 2000. I 2005 var der 3.000 virksomheder med 46.000 medarbejdere. I dag er de nede på 1.800 virksomheder og 25.000 medarbejdere.   USA:

USA:

Verdens dyreste bog solgt på auktion 14 mio. dollars. Så meget blev Bay Psalm Book solgt for, da den i november var under hammeren. Det er Sotheby’s New York, der er de tilfredse sælgere, og beløbet er så stort, at det rent faktisk slår alle hidtidige auktionsrekorder. Den første udgave af Bay Psalm Book blev trykt i 1640 i et oplag på 1.700. I dag findes kun 11 kendte kopier.

40 aftryk februar 2014

Web-to-print skuffer i den grafiske branche I den grafiske branche er der blandede følelser omkring initiativerne med webto-print (W2P). Det viser en undersøgelse foretaget af National Association for Printing Leadership (NAPL). Trods rapporter om øget salg og strømlinede arbejdsgange fortæller mere end 80 pct. af de adspurgte, at W2P ikke lever op til forventningerne. Den største skuffelse findes i, at der ikke er nok kunder, der bruger tjenesten, og at de kun bruger et begrænset antal funktioner. 58 pct. af de adspurgte meddeler om en udnyttelsesgrad på fem pct. eller mindre.


SYDAMERIKA:

VÆKST SMITTER AF PÅ DEN GRAFISKE INDUSTRI Den grafiske branche kommer til at nyde godt af den vækst, International Monetary Fund (IMF) forudser for Sydamerika. GOA’s (Graphics of the Americas Expo & Conference) årlige prognose estimerer, at den grafiske industri i Mexico vil vokse med to pct. i 2014. Det sker efter et hårdt år med bl.a. skifte til elektronisk fakturering. I Brasilien, Argentina og Colombia forudser man stigninger på henholdsvis halvanden, en og to pct. Ifølge rapporten vil emballagesektoren repræsentere næsten halvdelen af den grafiske industri, når vi kommer til slutningen af dette årti.

USA:

Newsweek går tilbage til print

CANADA:

Så er det slut med post til døren I løbet af de næste fem år er det slut med husstandsomdelt post i Canada. Det meddeler det canadiske postvæsen, der tager det drastiske skridt i et forsøg på at nedbringe de store årlige tab. I dag får kun en tredjedel af canadierne – primært i byområder – post leveret til deres hjem. Andre modtager deres post i delte postkasser. Canada Post planlægger altså nu at bruge dette system i hele landet. Desuden vil prisen for frimærker øges med minimum 35 pct.

Efter at være hoppet på ‘total digital’-vognen i starten af 2013, planlægger Newsweek nu at udkomme på tryk igen. Magasinet udkom for første gang i 1933 og havde sit højdepunkt i 1990’erne med mere end tre mio. læsere. I slutningen af 2012 var dette tal nede på halvanden mio. Ejerne bag besluttede derfor at skifte over til at blive et onlinemagasin. Satsningen mislykkedes, og Newsweek blev solgt til IBT Media, der har besluttet at sende Newsweek i trykken igen.

Hjernen foretrækker papir

EU:

HER KAN DU HANDLE MED OVERSKYDENDE PAPIR "Virtual Paper Stock" (VPS) er en portal, der tilbyder printere at sælge deres overskydende papir til andre printere over internettet. VPS har været aktiv i tysktalende lande i et stykke tid og udvider nu til Benelux-landene og Storbritannien. Ifølge VPS bliver papiroverskud på lagrene skabt af bl.a. annullerede ordrer, overbestillinger og konkurser. VPS er tilgængelig på tysk, engelsk, spansk og hollandsk.

UK:

DEN GRAFISKE BRANCHE KOMMER SIG Ifølge den seneste undersøgelse foretaget af BPIF Printing Outlook har de britiske grafiske virksomheder i efteråret 2013 haft det bedste kvartal i ni år. Der forudses yderligere stigninger, og det forventes derfor, at beskæftigelsen stiger tilsvarende. ”Resultaterne tyder på, at den britiske grafiske branche er ved at komme ovenpå sammen med den generelle økonomi”, lyder det fra the British Printing Industry Federation.

Man forstår og husker tekst bedre på papir end skærm. Sådan lyder det i en artikel i tidsskriftet Scientific American Magazine. Artiklen er baseret på mere end 100 komparative studier gennemført de seneste 20 år i USA, Storbritannien, Taiwan, Sverige, Norge, Frankrig og Japan. Artiklen vurderer, at papirets største styrke må være dets enkelthed. Selv læsere, der er født i den digitale tid, er tilbøjelige til at huske papirtekster bedre end digitale tekster.

februar 2014 aftryk 41


K

TEKNI

TEKNIK: NYE VEJE tekst og foto: LIS LYKKE (ll@agi.dk)

NYE VEJE Nyt år, nye veje. I dette nummer kigger vi bl.a. over Øresund, hvor to brødre satser på, at vi alle fremover vil printe aviser og magasiner på stedet. Dette bliver dog næppe en standardløsning de første mange år. Så har vi besøgt Grafisk Trykcenter Esbjerg, der som den første danske virksomhed har købt en Ricoh C5100. Den er blevet en endnu bedre forretning end ventet. Samtidig kan vi fortælle om Agfas nye offsetplade, der er 50 pct. bedre end dens forgænger. Og den var i forvejen rigtig-rigtig god. Sidst men ikke mindst, får I vores test af Mimakis storformatprinter JV400160LX. Umiddelbart et godt bekendtskab.

Læs mere på de følgende sider.

GTE udvider deres digitale printafdeling I september 2013 fik Grafisk Trykcenter Esbjerg som de første i Danmark installeret den nye Ricoh C5100. De første tre måneder kørte den 350.000 print. Langt over det forventede antal.

42 aftryk februar 2014


Den første Ricoh C5100, der blev lanceret i maj måned, blev i Danmark installeret hos GTE i Esbjerg. Det er HansenPrint, der stod for salget, og Ricoh der tog sig af installation og uddannelse samt den efterfølgende service. På billedet ses fra venstre Lars Palle, GTE, Kim Steenberg, Ricoh og Peter Yde, HansenPrint.

Hos GTE – Grafisk Trykcenter Esbjerg – har de både offset, digital print, storformatprint og bogbinderi i eget univers. Derudover har de en multimedieafdeling, der tager sig af de kreative og digitale løsninger. Der er cirka 30 ansatte i trykvirksomheden, hvor hovedparten af omsætningen kommer fra offsetproduktionen. Den digitale printafdeling og storformatafdelingen står dog for en stadig stigende del af virksomhedens omsætning. GTE oplever en fordel ved at kunne tilbyde kunderne alle teknolo-

gierne. Det gør dem mere fleksible, og de går specifikt efter opgaver, hvor de kan udnytte deres inhouse-kompetencer, som fx både at kunne producere i offset og digital. Den digitale printafdeling har de haft i omkring 15 år. Det startede med sort/hvid-print. Der blev kørt omkring 700.000-800.000 print årligt. Siden er afdelingen udviklet til flere forskellige printere, således at der kan produceres så bred en vifte af opgaver som muligt. I dag udgør farveprint den største del

af opgaverne, men der printes stadig omkring 150.000 sort/hvide pr. måned. Det er altid en kostberegning, der afgør, om opgaverne skal løses i offset eller digitalt – eller i en kombination af offset og digitalt. Leveringstiden kan dog i enkelte tilfælde være den afgørende faktor. Behov for ekstra kapacitet I foråret opstod der behov for at udskifte en af de ældre printere samt at få udvidet printkapaciteten. Lars Palle, der er ansvarlig for den digitale printafdeling, besøgte derfor Sign & Print 2013 sammen med GTE’s ansvarlige for storformatafdelingen. På Sign & Print besøgte Lars Palle bl.a. Ricoh-standen, hvor han også havde en aftale med HansenPrint, der er forhandler af Ricoh-produkterne. Her blev Lars Palle præsenteret for Ricoh C751, og han var absolut imponeret af printkvaliteten. Og af muligheden for at kunne køre på bestrøgne kvaliteter samt at kunne printe konvolutter. – C751 fascinerede mig og opfyldte vores ønsker ,samtidig med at den gav os nogle nye muligheder. Men den var måske lige lidt for stor til vores behov, siger Lars Palle. Sign & Print fandt sted ultimo april 2013. I maj måned lancerede Ricoh deres nye ”light production”-maskine, C5100. Den er udviklet til printbehov mellem 10.000-100.000 klik pr. måned. Derudover er den bygget på samme teknologi som C751, og den var klar til levering. Så der var ikke langt fra overvejelse til beslutning, da også prisen var fornuftig. HansenPrint, der solgte maskinen, kunne tegne sig for at stå som leverandør af den første C5100-installation i Danmark. Installationen skulle finde sted i juni inden sommerferien. Den blev dog noget forsinket. Ikke på grund af produktionsforsinkelser, men fordi det skib, der skulle fragte flere Ricoh-paller til Europa sank på vej fra Japan. Forventningerne fuldt ud indfriet Den første installation fandt derfor først sted i starten af september. Men så har den også bare kørt opgaver lige siden. Langt mere end det dobbelte af det estimerede antal print. – En ting er, at maskinen har kørt godt og indfrier vores forventninger, men det er også højsæson hos os. Vi kører bl.a. rigtig mange kalendere. I mange af kalenderopgaverne bliver ”indmaden” trykt i offset, og så bliver omslagene produceret digitalt med variable data og i forskellige oplag. Det er sådanne opgaver, der matcher vores virksomhed rigtig godt, forklarer Lars Palle. Årsagen til, at C5100 har kørt så

februar 2014 aftryk 43


Der produceres mange forskellige opgaver i GTE’s digitale printafdeling. Her ses bl.a. en kalenderproduktion, en A3-plakat og produktion af ”katjing”-kuponerne – læs om mere om ”katjing” i artiklen.

”I mange opgaver, som løses her i digitalafdelingen, er printet bare en enkelt del af løsningen. Herefter følger pakning og forsendelse” LARS PALLE, GRAFISK TRYKCENTER ESBJERG

44 aftryk februar 2014

mange flere opgaver end forventet, skyldes også de muligheder, maskinen byder på. Det betyder, at der flyttes opgaver. Fx er maskinen forsynet med Plockmatic efterbehandling, der falser og hæfter op til 120 sider. Det kunne de ikke tidligere i den digitale afdeling, hvor opgaverne så enten skulle produceres i offset og efterbehandles i bogbinderiet eller sendes fra den digitale afdeling til bogbinderiet. Nu er det mere effektivt. En anden ting, der øger effektiviteten, er det indbyggede mediebibliotek, som betyder, at C5100 indstiller sig selv i forhold til det medie, der skal printes på. Printeren bestiller også selv toner. En lille ting, der også øger effektiviteten. Maskinen benytter Ricohs nye tonersystem, hvor farverummet er udvidet med ti pct. Toneren er også udviklet til at arbejde ved lavere temperaturer, det betyder bl.a., at der kan køres på mange forskellige medier, fx også bestrøgne og nubrede med output i fin kvalitet. Flere nye muligheder Med C5100 har GTE’s digitale printafdeling udvidet deres kapacitet til det dobbelte. Men det er ikke kun kapaciteten, der er vigtig for Lars Palle. Det er også muligheden for at løse et bredere spektre af opgaver. Bl.a. ser de frem til at få tilkoblet et ”bannermodul” til C5100. Det vil betyde, at de kan køre op til 1.260 mm i længden samt 330 mm i højden og dermed producere A3 med en ekstra flap. Et produkt, der ofte

efterspørges. Og de mange opgaver på rive- og vandfaste papirkvaliteter, som GTE producerer, kan nu printes digitalt med variable data på grund af muligheden for at køre på bestrøgne kvaliteter på C5100. Det gælder om at se muligheder. Det er en kendt tese. Hos GTE tager de den seriøst. De har opfundet et produkt, som både kan sælges og giver opgaver til deres produktion. Produktet hedder ”katjing”. Konceptet består af en pose med rabatkuponer og/eller en kalender med rabatkuponer på hvert månedsblad. GTE står for at indhente tilbud fra virksomheder i forskellige lokalområder, der ønsker at give en rabat til kunder, der medbringer kuponen. Katjing-poserne sælges så til fx en sportsforening, der videresælger kuponposerne, som de tjener penge på. Det kan sammenlignes med at sælge lotterisedler. Her er gevinsten bare sikker. Rabatkuponerne skal ikke vindes, de venter blot på at blive brugt. ”Katjing” er også en opgave, der produceres digitalt. Lars Palle havde, da vi besøgte ham i Esbjerg, også travlt med at køre undervisningsmateriale, som også er en stor artikel, der produceres fra bare fem styk og opefter. – I mange opgaver, som løses her i digitalafdelingen, er printet bare en enkelt del af løsningen. Herefter følger pakning og forsendelse. Det skal også være helt på plads for, at vi kan udføre opgaverne professionelt for kunderne, slutter Lars Palle fra GTE.


Får I nok ud af jeres firmapension?

Vil I også have merværdi for lønkronerne ved at flytte til en stor rammeordning og samtidig få skræddersyet pensionsordningen til den enkelte medarbejders behov? Så ring til Nordea Liv & Pension på 70 33 99 99 og hør om din virksomheds muligheder hos os.


TEKNIK: NYE VEJE tekst og foto: PETER OLLÉN (po@agi.dk)

Selvbetjente print-selv aviskiosker To brødre har sammen med Ricoh i Sverige udviklet et koncept til selvbetjente print-selv aviskiosker, hvor aviser og magasiner fra hele verden kan bestilles, printes og tages med hjem. I mange år har der været talt om at købe aviser on-demand. Der har også været nogle forsøg med on-demandkiosker i Tyskland, hvor man kunne bestille et print af en avis med udvalgt indhold. Men idéen har endnu ikke fået

46 aftryk februar 2014

fodfæste, selv om den gør det muligt at få en frisk Børsen i Bangkok – eller en Financial Times i Nørre Snede. I Sverige har brødrene Hans og Lars Adaktusson længe arbejdet med deres vision om en kiosk, hvor man kan bestille aviser

og magasiner fra hele verden. Og nu er den en realitet to steder i Sverige under navnet Meganews. Hverken finansmanden Hans eller hans journalistbror Lars havde noget kendskab til tryk eller trykmaskiner, da de for et par år siden fik idéen. De ville udvikle en maskine, som på et par minutter kunne printe en valgfri avis fra hele verden. Efter at have samarbejdet med en


Hans Adaktusson ved Meganews kiosken i Mood Centre t i Stockholm. Her og i lufthavnen Landve tter står de første Ricoh on-demand-løs ninger til print af aviser og magasiner. De t er tanken, at projektet skal sprede s til hele verden.

februar 2014 aftryk 47


Tommy Segelberg fra Ricoh er glad for det innovative miljø, de har i virksomheden, som har gjort det muligt at udvikle et projekt som Meganews.

leverandør i en periode uden at komme nogen vegne, kom de i kontakt med Ricoh, som har en lokal udviklingsafdeling i Sverige. Ricoh har sammenbygget en C751 med en Plockmatic efterbehandlingsmaskine med firkantsryg. Et magasin på 84 sider printes på omkring halvandet minut. – Vi er interesseret i at bygge specialløsninger, fortæller Tommy Segelberg, der er nordisk chef for production printing hos Ricoh. Det bliver et teamwork mellem os, leverandørerne og kunden. Bare i Sverige har jeg 17 personer i min gruppe. Tre af dem arbejder med arkprintere, mens resten er fokuserede på at udvikle programmer og services – hvis de ikke arbejder med storformat og løbende bane. Da Ricoh købte Carl Lamm, fik de adgang til en virksomhed med innovationskompetencer. Den kultur har fået lov at udvikle sig her. Hele verden – Lige nu har vi to Meganews kiosker, fortæller Hans Adaktsusson. Den ene er på Landvetters lufthavn og den anden er placeret i Mood centeret i Stockholm. Forretningsmodellen går ud på, at en interesseret partner køber en færdig kiosk af Ricoh og laver en aftale med Meganews om levering af digitale aviser og magasiner. Når vi har tilpasset systemet, skal det kunne spredes ud over hele verden. Vi leverer koncept, indgår aftaler med forlagene og sørger for nødvendige programmer og produkter. Ricoh står

48 aftryk februar 2014

for alt det, der har med maskinen at gøre, og den, der har kiosken, sørger for daglig rengøring og for, at der er papir i printeren. – Vi tog tidligt kontakt med forlagene og solgte dem idéen. De lyttede, specielt fordi det lykkedes for os at få nogle autoriteter med, bl.a. medieforskeren Stefan Melesko og Kerstin Neld, som er direktør for Sveriges Tidskrifter. – Vi mødte også de to store distributører, Tidsam og Interpress. Vi mente, at vi skulle tale med dem. Tidsam ejes for øvrigt af de fire store forlag. Løsningen Ricohs to populære printere C751 og C901 er blevet opgraderet og ændret en del, siden de først blev lanceret for nogle år siden. Servicebehovet er reduceret, kvaliteten er blevet højere, og kundens printomkostninger er blevet sænket. Den mindre printer, som Meganews har valgt, producerer 75 sider pr. minut og er udviklet til en månedlig volumen på omkring 180.000 sider A4 og har en levetidsvolumen på cirka ti mio. sider. – Lige nu har vi en begrænsning på maksimum 132 sider pr. magasin, siger Hans Adaktusson. Muligvis kan vi gå op til 140 sider. Men Plockmatic har en ny maskine, som kan samle, hæfte og skære 50 ark, og så kommer vi op på 200 sider. – Vi har kun brug for at skære den forreste kant, da C751 printer til kant, hvilket er vigtigt for os. Vi kan ikke ac-

ceptere hvide kanter. Havde printeren produceret hvide kanter, skulle vi have haft en treskærer, og det havde fordyret investeringen. Internationale aviser Den internationale porto for et magasin ligger på omkring 50 svenske kr., så der er meget at spare ved at sende magasinet elektronisk. Meganews indgår aftaler med de internationale forlag og giver titlerne, varemærket og programmer videre til licenstagerne. Meganews har arbejdet på at holde omkostningerne på investeringen nede, således at det hele skal blive økonomisk attraktivt for den, som skal drive den elektroniske kiosk. – Der er meget i starten, og alt bliver testet af os. I kiosken er der tre skærme, hvor man kan vælge og betale for sin avis/sit magasin. Der findes også skærme rundt omkring i kiosken, som viser forsider på de aktuelle aviser/magasiner. Vi har en idé om, at vi måske skal begrænse udvalget, så der blot er 200 titler at vælge imellem i den enkelte kiosk. Simpelthen for at det ikke skal tage for lang tid at vælge. – Forlagene har støttet meget op om idéen, fortæller Hans Adaktusson, som afslutter med at beskrive, hvordan bl.a. Bonniers, LRF Media, Aller, Idg og Albinsson & Sjöberg bakker op om konceptet.


Danmarks største udvalg af printmedier og laminater

Printmedier og laminater Printer du med en af disse blæktyper: Eco-Solvent, Mild Solvent, Solvent, UV, Latex, Bio-Lactite, DTS, Pigmenteret eller Dye blæk? Så finder du et komplet sortiment af printmedier hos os. Du får skarpe priser, levering fra dag til dag, god rådgivning og løsninger der virker. Med mere end 3.000 ruller på lager, klarer vi de fleste ordrer med det samme. Kontakt os gerne for prisliste og mere information på 7734 5511 eller mail@vikiallo.dk Velkommen hos vikiallo!

Kim Harris

Nye printmediebøger Så er de 2 nye 2014 mediebøger klar til dig. Mere end 100 printmedier til Eco-Solvent, Solvent, UV og Latex blæk. Du kan også få de nye mediebøger til pigmenteret og dye blæk, fra FujiFilm og Emblem.

Specialiteter

Kontakt os på 7734 5511 eller mail@vikiallo.dk, så kommer en af vores 8 sælgere forbi med dine nye mediebøger og viser dig de mange fordele.

Hos vikiallo finder du printmedier og laminat fra:

vikiallo • Albuen 68-70 • 6000 Kolding • 7734 5511 • mail@vikiallo.dk • www.vikiallo.dk Printere Azon Epson FujiFilm Roland

Efterbehandling EasyMount Emblem RollsRoller Sefa

Skæremaskiner Graphtec KeenCut Neolt Roland

Folier


TEKNIK: NYE VEJE tekst og foto: PETER OLLÉN (po@agi.dk)

Agfa viser styrke Agfa har taget nanoteknologi til hjælp i udviklingen af en ny plade, som er 50 pct. bedre end forgængeren, der allerede var et stort skridt fremad. Da Agfa Graphics gik i gang med at udvikle en helt ny generation af de termiske Azura offsetplader skete det med hjælp af nanoteknologi. Hidtil har Azura TS været Agfas mest solgte plade. Men den nye TU-plade, som er inde i slutfasen af sin testperiode, vil kunne anvendes i stort set alle arktrykkerier. På en pressekonference i midten af november sidste år beskrev marketingafdelingen, hvordan pladen skulle matche i forhold til andre Agfa-plader. Men da jeg talte med den ansvarlige kemiingeniør, Ineke Van Severen, fortalte hun, at man nu overhovedet ikke har brug for andre plader. – Azura TU holder jo til oplag helt op til 150.000 tryk. Og skulle du en gang imellem have større oplag, kan du jo blot køre en kopi af pladen og skifte den efter

nogle timers tryk, lyder det fra Ineke Van Severen. Godt et minut – Med nanoteknologi har det været muligt med et lag på pladen, som bare er 500 mikron tykt, fortsætter Ineke Van Severen. Det modsvarer en halv my. Laget består af en specialplast. Når laseren rammer de trykbærende flader, så smelter plasten og brænder fast på pladen. Efter eksponering går pladen ind i den del af udstyret, hvor børster vasker plastikken væk fra de ikke-trykbærende områder. Derefter lægges en beskyttende gummiering på pladen. – Eftersom laget er så tungt, kan laseren arbejde hurtigt, og man kan eksponere en plade på bare lidt mere end et minut i et eksisterende CTP-anlæg. Ud

Pladen har et plastlag på en halv my. Laseren brænder plastikken fast i de trykbærende områder. På resten af pladen vaskes plastikken væk med en blanding af gummiering og vand.

50 aftryk februar 2014

over Agfas egne systemer, så er pladen godkendt til at kunne køre i CTP-udstyr fra Kodak, Fujifilm/Screen og Heidelberg, siger Ineke Van Severen. Til Agfas egen CTP har Plastra udviklet en ny vaskeenhed, der arbejder i flere trin. I første trin vaskes den overskydende plastik væk, i andet trin lægges gummiringen på med helt rene børster. Resultatet er imponerende. Den overskydende spildvæske, som skal til destruktion, bliver formindsket fra tre/fire kubikmeter til bare lidt mere end én ved et årligt forbrug på omkring 30.000 m2 plade. Højere opløsning Nanopartiklerne på pladen betyder, at man kan producere med 240 liniers raster ved konventionelt tryk og med et trykpunkt på bare 20 my, når der an-

Pladen skal ikke fremkaldes. Efter vask er den klar. Kontrasten er øget for at forbedre mulighederne for at kontrollere pladen.


Kemiingeniør Ineke Van Severen mener, at Agfa med Azura TU har udviklet en termisk plade, som kan erstatte alle andre plader i arktrykkeriet. Finere rasterpunkt, hurtigere eksponering og stærkt formindsket mængde af restkemikalier.

vendes FM-raster. Med konventionelt raster kan man på pladen eksponere fra 1-99 pct. punkt. Til sammenligning kan TS klare 2-98 pct. Til arktrykkerier Azura TU er udviklet til arktrykkerier, som producerer mere end 10.000 kubikmeter plade årligt. Disse trykkerier repræsenterer sammenlagt halvdelen af verdens kommercielle pladeforbrug. Alle som ligger under dette forbrug, anbefales fortsat at køre med Azura TS-pladen, da det vil være det mest økonomiske. – Gummieringen er god, siger Guy Desmet, som er produktchef for termiske plader hos Agfa. Den giver beskyttelse under håndteringen. Mange trykkerier har fx trykmaskiner, som automatisk bytter pladerne. Her findes en mekanisk håndtering af pladen, og så kan det være godt at have en beskyttende hinde. Og gummieringen forsvinder på de første tre/fire trykark, hvilket alligevel er indstillingsark i trykmaskinen. – Herudover kan pladen håndteres i fuldt dagslys uden, at der sker noget. Den forhøjede kontrast, som opnås, gør det også lettere at kontrollere pladerne.

Ligesom Azura TS, så er TU godkendt til anvendelse på tryksager, som er Svanemærkede. Når Agfa udvikler plader, siger de, at miljøaspekterne er noget af det vigtigste. Siden 2001 har de på fabrikken halveret deres udslip, formindsket vandforbruget med 42 pct. og energiforbruget med 32 pct. Fortsætter forskningen Selv når det gælder opløsningen, er den nye plade ifølge Ineke Van Severen forbedret sammenlignet med TS. Ineke Van Severen fortæller også, at det er kompliceret at udvikle nye plader. Der er sammenlagt 50 personer i udviklingsafdelingen, som udelukkende arbejder med plader. Agfas strategi er at opnå stadig større markedsandele gennem udvikling af mere og mere avancerede produkter. Men det er hårdt at udvikle offsetplader. Dirk Debeusscher, som er prepresschef hos Agfa, konstaterer, at selv om pladeforbruget totalt set formindskes i verden med et par pct. frem til 2018, så er faldet i Europa 35 pct. og i USA 20 pct. i henhold til en Smithers Pira undersøgelse. De fortæller også, at digitaltryk i samme tidsperiode vil forøges med næsten 50 pct.

”Man kan eksponere en plade på bare lidt mere end et minut i et eksisterende CTP-anlæg” INEKE VAN SEVEREN, KEMIINGENIØR, AGFA

februar 2014 aftryk 51


TEST: LATEX-BLÆK tekst og foto: PAUL LINDSTRÖM (pl@digitaldots.org)

TEST

Stort format – lave omkostninger Med JV400-160LX er det lykkedes Mimaki at få kvalitet, hastighed, miljøegenskaber og driftsomkostninger til at gå op i en højere enhed. Den vandbaserede latexblæk tørrer ved relativt lav temperatur, hvilket giver øgede muligheder for at lege med mere varmefølsomme medier. Samtidigt sikrer det at lave fornuftigt strømforbrug. Britiske Morgan Signs var blandt de første, der fik en JV400-160LX, og der har den betydet en klar forbedring i deres arbejdsproces. JV400-160LX er alt i alt et godt bekendtskab.

Latexblæk for kvalitet og bæredygtighed Mimaki har et bredt sortiment af storformatprintere, og blandt de seneste modeller er JV400-160LX, som bruger vandbaseret latexblæk. Tørretemperaturen er relativt lav, hvilket både holder strømforbruget på et minimum, og gør det muligt at printe på varmefølsomme medier.

Læs mere på de følgende sider. Mimaki blev grundlagt i Japan allerede i 1975 og har i tidens løb opnået et godt ry ikke bare i Asien, men i hele verden. I forbindelse med JV400LX er der et par teknologiske udviklinger, der kan fremhæves som eksempler på Mimaki-ingeniørernes kreativitet. JV400-160 LX kan printe med hvid farve, og hvor de tidligere teknologier, der brugte latexblæk, havde problemer med sedimentationen i det hvide pigment, har Mimaki nu introduceret en cirkulationspumpe i JV400-serierne

52 aftryk februar 2014

for at undgå dette problem. Et andet eksempel er den stille, rolige og jævne opvarmning af materialer og blæklag i en tretrinsfunktion. Først bliver materialer forvarmet, så opvarmes der i selve printstadiet, og endelig tilføres der varme efter print, lige som der benyttes en vifte til at tørre det printede materiale. På denne måde bliver varmen tilført ved den lavest mulige temperatur – omkring 60 grader – samtidig med at det tilføres i jævnt tempo over hele overfladen.


Mimaki JV400-160 LX er en rulle-til-rulle storformat-printer med latexblæk. Latexblækket hærdes omgående ved lave temperaturer. Blækket indeholder ingen VOC’er og er lugtfri.

Sådan udførte vi testen

Rod Hill, produktionsdirektør hos Morgan Signs, står bag Mimaki-printeren, og Mike Kitchen fra PopIn Vehicle Graphics, som er en del af MS Group, er begge meget tilfredse med, hvordan JV400160LX har forbedret deres arbejdsproces i bilafdelingen.

Tallet 160 i navnet hentyder til den maksimale printbredde i cm (for at være helt præcis er den 1.620 mm). Mimaki JV400-160TX har to matrix-printhoveder med fire rækker, som hver har 320 dyser. Printhovederne kan konfigureres på tre måder. I fire-farve-tilstanden benyttes begge printhoveder kun til CMYK. I femfarvetilstanden fordobles cyan, magenta og hvid, mens gul og sort (K) hver har én kanal. I syvfarve tilstanden er det kun den hvide farve, der fordobles, og orange og grøn tilføjes til CMYK for

Vi bad producenten levere printeksemplarer kørt efter testfiler leveret af Digital Dots. Til farveskala-testen benyttede vi standarden IT-8 CMYK-profilen. Til opløsningstesten brugte vi et specielt designet diagram med liniepar i en bred vifte af afstande. Producenten printede disse under optimale konditioner på to medier, blankt vinyl og ubestrøget papir. For visuel evaluering af den generelle billedkvalitet og ensartet gengivelse af tonegradueringer, bruger vi et print af en 70 x 100 cm plakat. Denne bliver også benyttet til at evaluere ensartetheden af farvetætheden på tværs af hele mediets bredde. Vi tager fem målinger af fuld tone cyan og benytter derefter SpectroShop programmet til at sammenligne farveafvigelsen mellem det første print og de fire andre. Som udgangspunkt har vi fastlagt 2,5 ∆E. Det er samme værdi som foreslået i ISO 12647-2 til tryk af staffagefarver. Farveskalaen måles ved at kreere en standard CMYK ICC-profil fra IT-8 datakortet, som tillader 400 pct. TAC og benytter UCS til sort for ikke at lade profilen selv begrænse farveskalaen. Dette blev gjort med X-Rite i1 Pro spectrophotometer og professionelt profilsoftware. Profilen blev derefter analyseret med Chromix ColorThink Pro for at finde mængden af det totale antal diskrete farver indeholdt i skalaen. Vi definerer diskrete farver som separerede af ∆E-værdien 1, når CIELab farverum benyttes som reference. For at måle opløsningen undersøgte vi printet med linjepar i et digitalt mikroskop. Vi ville bestemme punktet, hvor linjerne ikke længere kunne differentieres som særskilte par. Vi kalder det systemets opløsningsevne, og det er ofte forskelligt fra den oplyste opløsning i de tekniske specifikationer. Opløsningsevnen er en kombination af printhovedernes opløsning, dråbestørrelse og mekanisk præcision, når printhovederne eller mediet bevæges, når der printes. Yderligere printer vi tekst, både positiv og negativ i en lille fontstørrelse (ned til fire pkt.).

at gøre det muligt med et Hexachromelignende print og at udvide farveskalaen. Printhovederne kan producere med variable dot-størrelser ned til fire pl. Dette kan ikke direkte overføres til opløsning, men i High Quality Print-tilstand vil det svare til 1.200 x 900 dpi. Mimaki JV400-160 er en rulle-til-rulle storformat printer med en maksimal printhastighed på 18 m2 i timen i højeste print tilstand. Standard RIP-programmet er RasterLink 6 med special-funktioner for JV400.

Der er fx tre blæklag i én arbejdsgang. RasterLink har også funktioner til reduktion af materialespild og support ved at benytte flere ICC-profiler i samme job, fx ved at teste hvilken profilpakke der matcher et bestemt billede bedst i en printtest. Blæk Mimaki har frigivet en ny serie af blæk, som de kalder LX101. Serien inkluderer orange og grøn som en tilføjelse til CMYK-standarden. Den nye blæk har

februar 2014 aftryk 53


KONKLUSIONER

∆E

mere blanke og levende farver end den tidligere blækserie, LX100, og LX101 sort har en højere densitet end den sorte i LX100. Både LX100 og LX101 er fremstillet til brug på en bred række af materialer inklusive stof, vinyl, selvklæbende folie og film samt også strækmaterialer og naturligvis papir. Den vandbaserede blæk er lugtfri, og da den tørrer med det samme, indeholder eller udskiller de ingen VOC’er i processen. Blækket er også delvis passende til fleksible applikationer, som fx bilindpakning. Udvidet farverum Når Mimaki JV400-160LX kører i syvfarvetilstanden med LX101 blæk opnås et langt større farverum end for standard flexoprint og litho-offset på bestrøget papir. Farverummet, der blev opnået i vores test, er omkring 500.000 farver. I henhold til ISO 12647-6-standarden ligger flexo på omkring 380.000 farver på bestrøget papir, og offsettryk ligger i henhold til ISO 12647-2 på omkring 400.000 farver på bestrøget papir. Kundetilfredshed Morgan Signs i Cardiff, England, som har benyttet Mimaki printere gennem mange år, er en af de første, der kører med JV400-160LX. Rod Hill, MS Groups produktionsdirektør, forklarer, hvorfor de valgte JV400-160LX. – Mimaki latexprinter har meget små driftsomkostninger, og vi kan vælge blandt en meget stor række af materialer. Og printkvaliteten er langt over konkurrenternes. Craig Lovegrove, adm. direktør hos PopIn Vehicle Graphis, som også er mangeårig bruger af Mimaki-udstyr forklarer, hvorfor JV400-160LX er specielt velegnet til deres opgaver: – Vi havde brug for hurtigere ekspeditionstider, så det, at vi opnår miljøfordele ved at benytte latexblæk, er bare en ekstra fordel. Vi undersøgte flere latexmuligheder, og selv om de fleste overfladisk så gode ud, var det Mimaki-printeren, der, når vi gravede lidt dybere, havde en række overbevisende faktorer, som gjorde valget let. MS Group er certificeret i henhold til miljøstandarden ISO 14001 og Mimaki JV4++ latexprinter passer fint ind i Morgen Signs’ miljøstrategi.

54 aftryk februar 2014

2.5 2 1.5 1 0.5 × 1

×

×

×

×

2

3

4

5

Det ser ud til at være lykkedes for Mimaki at kombinere både høj kvalitet med moderate driftsomkostninger, fornuftig hastighed og gode miljøakkreditiver. Det nye blæk ser ud til at fungere på en bred vifte af medier, og til applikationer, som dem Morgan Signs har, har printeren betydet en forbedret ydeevne.

measurement

Når ensartetheden af blækkets tæthed i Cyan tværs over mediet 70 x100 cm måles i alle fem testprint er resultatet meget fint. Vi bruger 2,5 ∆E som udgangspunkt, som foreslået i ISO 12647-2 til print med staffagefarver. Enhver farveafvigelse under 1 ∆E er usynlig for det menneskelige øje. Første print sammenlignes med sig selv og giver derfor ingen afvigelse.

RESULTATER I TAL Mimaki leverede testprøver, som var produceret med syv farver i JV400-160LX. Der blev brugt LX101 blæk i højkvalitetsstandard (1.200 x 900 dpi) på Avery-vinyl. Vores skalatest viste en total på omkring 500.000 farver (hvilket overskrider de omkring 400.000 farver, der opnås ved offset på bestrøget medie). På ubestrøget medie, printet på Core Silk 200 g blev skalaen målt til 320.000 farver, signifikant lavere end på det blanke medie. Men dette er forventet, da print på ubestrøget medie normalt giver mindre levende og farverige resultater. Det er dog stadig meget højere end offset på ubestrøget materiale, som ligger på omkring 170.000 farver. Årsagen til, at latexblæk producerer højere farveskala på ubestrøget medie end offset, er højst sandsynligt det tykkere mere ugennemsigtige farvelag. I opløsningstesten, som var printet på Avery vinyl og med samme opsætning som farvetesten, kunne særskilte linjepar ses op til 300 dpi horisontalt og op til 200 dpi vertikalt. Den lille tekst var tydeligt gengivet ned til fire punkt, både den positive og negative. Med hensyn til ensartetheden viste Mimaki JV400-160LX en maksimal afvigelse på tværs af siden på 0,4 ∆E (og i gennemsnit kun 0,2 ∆E), hvilket er meget, meget fint. En farveafvigelse under ∆E 1 er umulig for det menneskelige øje at se, så resultatet for JV400 må siges at være glimrende med hensyn til ensartethed.

I opløsningstesten viste Mimaki JV400160LX identificerbare linjepar op til 300 dpi horisontalt og op til 200 dpi vertikalt. Her er et billede af printet, set i et digitalt mikroskop ved omkring 500 gange forstørrelse.

JV400-160 LX kunne reproducere tekst i fire punkt godt, både positivt og negativt. Her ses printet i et digitalt mikroskop med cirka 500 gange forstørrelse.

TECHNICAL SPECIFICATIONS, SUMMARY Forhandler Model Inkset

Max media str. (mm)

Max opløsning (dpi) Print hastighed

Mimaki JV400-160LX CMYK+W (LX100) CMYK+O+G (LX101)

1.620

1.200

18 m2/t


BLIV EN BEDRE LEDER Sjette hold af Grundlæggende Lederuddannelse begynder til januar.

› Bliv mere bevidst om ledelse › Hvad er god ledelse, og hvordan bliver jeg en god leder? › Hvad er ”rigtig” lederstil og ”rigtige” ledelsesmetoder i forskellige situationer? › Hvordan klarer jeg kommunikation og konflikthåndtering? › Personlig planlægning - få styr på din egen tid › De grundlæggende ledelsesværktøjer Det er eksempler på de områder, du vil stifte bekendtskab med på Grundlæggende Lederuddannelse. Der er tale om en arbejdsmarkedsuddannelse (AMU), som er kompetencegivende i forhold til offentlig videreuddannelse. MÅLGRUPPE Den grundlæggende lederuddannelse henvender sig primært til nuværende og kommende ledere, som har behov for de grundlæggende forudsætninger og kundskaber i ledelse, og som har en kort uddannelse uden ledelsesteoretisk basis.

KONTAKT OG YDERLIGERE OPLYSNINGER

Charlotte F. Grønnegaard cg@ga.dk Tlf. 63 12 70 00

STRUKTUR OG INDHOLD Uddannelsen strækker sig over 12 kursusdage fordelt over fem måneder. Der veksles mellem korte uddannelsesforløb af to dages varighed og hjemmeopgaver, der tager udgangspunkt i dit job og den grafiske branche. Læs mere på www.ga.dk/lederuddannelse

Grafisk Arbejdsgiverforening / Helgavej 26 / 5230 Odense M / tlf: 63 12 70 00 / e-mail: ga@ga.dk / web: www.ga.dk


VIRKSOMHEDSBESØG tekst & foto: CARINA KRÚNUFJALL MILLING (ckm@ga.dk)

56 aftryk februar 2014


GA Østjylland hos Bestseller Printhouse En mørk efterårsdag i november var GA Østjylland på besøg hos Bestseller Printhouse i Brande. Et besøg hvor medlemmerne blev både imponerede og inspirerede.

”Hold da op, det er nyt, hva?”. En meget sigende kommentar, der gav genlyd under hele rundturen, da GA Østjylland var på besøg hos Bestseller Printhouse en mørk eftermiddag sidst i november 2013. For ja, alt blinker meget lyst og moderne hos Bestsellers inhouse-trykkeri. Men det skulle det da også gerne, når det ikke har mere end få år på bagen. – Vi startede for fem år siden med en enkelt printer. Men det går stærkt! Hvordan vi ser ud om fem år, kan jeg slet, slet ikke forudse. Så hurtigt går det, fortæller trykkerileder Henrik Dencker, da GA Østjyllands medlemmer sidder i et komfortabelt mødelokale efter rundvisningen. En rundvisning, der på fornuftigt vis bliver gennemført i to grupper, så alle har mulighed for at stikke de nysgerrige næser helt tæt på maskinerne. Og ikke mindst lægge ører til de engagerede medarbejdere, der ikke er blege for at svare på spørgsmål i øst og vest. Der er 18 af dem. Altså fastansatte medarbejdere. Bl.a. afdelingsleder Kim Kristiansen, der smilende fortæller os om fordelene ved den store Agfa Akapurna 2500 LED. En UV-printer, der går under navnet Charlotte. – Jo, der var lidt startproblemer med maskinen. Derfor har den et kvindenavn, griner salgskonsulent Lars Munkholm, der er guide på turen rundt i Printhouse. – Den her kan printe på stort set alt lige fra glas og akryl til sten, fortæller Lars Munkholm ivrigt og klapper kærligt på siden af Agfa Akapurna MV, der lystigt brummer i takt med de besøgendes skridt.

Printhouse har fuld fokus på digitalt print. Man skal ikke forvente nogensinde at finde en offsetmaskine i en af de to haller i Brande. – Nej, det løb er kørt, siger Henrik Dencker og oplyser, at Printhouse primært leverer kataloger og derudover også storformat. Og ikke kun til butikker inden for Bestseller-koncernen. – Der er travle og mindre travle perioder hos Bestseller. Og når vi har maskinerne, kan de lige så godt løse opgaver uden for koncernen i stedet for at holde stille. Det er cirka 20 pct. af vores arbejde, der går til eksterne kunder, fortæller Henrik Dencker. Lokalafdeling med populære arrangementer 25 personer tæller GA Østjylland for denne eftermiddag. Og det er slet ikke overvældende mange, fortæller Allan Werk, der er formand for kredsen. – Vi har med vilje begrænset besøgstallet i dag, for at alle skulle kunne få noget ud af det. Til mange af vores andre arrangementer er vi helt op imod 100 deltagere, siger han med en fast stemme og et blik, der lyser af stolthed. At Allan Werk brænder for GA Østjylland hersker der ingen tvivl om. Og han skal ikke tænke mange sekunder over fordelene ved en velfungerende lokalkreds: – Medlemmerne lærer hinanden at kende, og det er en oplagt måde at networke. Vores arrangementer har altid elementer af noget fagligt lige såvel som noget socialt.

MASKINPARKEN HOS BESTSELLER PRINTHOUSE Digitalt tryk: • HP Indigo 5500 Digital Press • HP Indigo 5600 Digital Press Digitalt print: • Xerox iGen4 Press • Xerox DC 8080 Storformat-print: • AGFA Anapurna 2500 • AGFA Anapurna MW • Canon IPF9400S Konturskæring: • ESKO Kongsberg I-XL 24 • ESKO Kongsberg XN 20 • Graphtec FC-8000 160 skæreplotter

GA’S LOKALKREDSE Kredsene rundt om i landet afholder jævnligt arrangementer omkring alt lige fra museumsbesøg til spændende foredrag. Du kan holde dig opdateret om de enkelte kredses arrangementer på ga.dk/kredsaktiviteter eller her i Aftryk.

februar 2014 aftryk 57


BRANCHEAFTALE tekst og foto: MICHAEL BROCHMANN (mbn@ga.dk)

Tjen mere på dine brugte offset-trykplader GA har indgået en brancheaftale på afhentning af brugte plader. Aftalen gør det nemmere og mere overskueligt at afhænde de brugte plader og sikrer, at du får den rigtige pris.

58 aftryk februar 2014

Virksomhedens brugte trykplader er mange penge værd. Hovedbestanddelen i offset-trykplader er aluminium af den højeste kvalitet, som er eftertragtet for aluminiumsværker i Nordeuropa. Som oftest indgår de brugte plader i fremstillingen af nye trykplader. Alle brugte trykplader eksporteres ud af Danmark hovedsagligt til Tyskland og Sverige. Aluminium noteres på børsen i London, den såkaldte LME (London Metal Exchange). Derfor følger prisen på brugte trykplader LME-noteringen på aluminium high grade. Selv om trykplader i stor udstrækning er et standardiseret produkt, så kan det være svært at gennemskue, om man får den rigtige pris, og sikre, at de plader,

der leveres, rent faktisk også bliver korrekt vejet. GA har undersøgt markedet for brugte offset-trykplader, besøgt aluminiumsværker i udlandet og metalhandlere og afdækket, hvad pladerne kan afsættes til, og hvad omkostningerne ved indsamling og levering til aluminiumsværkerne bør beløbe sig til. På baggrund af dette har GA indgået en brancheaftale med Stena Recycling, som sikrer, at virksomheden altid kan afsætte de brugte trykplader til en fast procentdel af LME aluminium high grade-noteringen. Det sikrer virksomheden den optimale pris, kontrolleret vejning og formaliseret afregning. Det sparer også ressourcer internt, da der ikke skal indhentes tilbud


Hvis du vil vide mere om aftalen og se de konkrete priser for de brugte plader, kan du gå ind på ga.dk/plader eller kontakte chefkonsulent Michael Brochmann hos GA.

Der er øget fokus fra Skats side på, at de indkøbte mængder af trykplader på trykkeriet stemmer overens med de afhændede mængder, derfor er det vigtigt, at virksomheden modtager bilag for de afsatte mængder, og at de indgår i virksomhedens regnskaber. fra forskellige sider og vurdere tilbuddenes attraktivitet i forhold til aluminiumsnoteringen. Spekulationselementet i afsætningen af pladerne elimineres, da afregningen baseres på en månedlig gennemsnitspris. Gennemskuelige priser og fuld transparens Prisen på de indleverede plader afhænger af de årlige mængder trykplader, der indleveres pr. år. Den bedste pris fås, hvis der er mere end 20 tons pr. år. Men også for mængder under 20 tons er der gode priser at hente. Ved afhentning på virksomheden vejes de brugte plader på en certificeret vægt, og der udleveres en vejebon på stedet. Prisen for pladerne opgøres pr. ton som en procentdel af det månedlige gennemsnit af LME Aluminium high grade i afleveringsmåneden, og der afregnes i den efterfølgende måned. Aftalen indebærer, at opbevaringskasser eller andet materiel stilles frit til rådighed, og pladerne afhentes inden for fem arbejdsdage. Minimum mængde, der kan afhentes, er et ton. På ga.dk/plader bliver der hver måned offentliggjort den månedlige LME gennemsnitspris for aluminium high

grade fra Børsen i London i danske kr. Her vil der også være historiske data på aluminium, så man kan vurdere, om det kan svare sig at sælge nu, eller om man skal vente. Materiel stilles til rådighed Konceptet tager udgangspunkt i såkaldte ML-kasser, som er en minicontainer, der holder godt styr på pladerne, så de ikke ligger og roder på paller eller lignende. Der kan erfaringsmæssigt lastes minimum 550 kg løst stablede offsetplader i en ML-kasse. Stena Recycling stiller uden beregning efter behov det nødvendige antal ML-kasser til rådighed. Er der i øvrigt brug for andre former for containere, aftales dette individuelt. Her gælder også, at det nødvendige antal containere stilles til rådighed uden beregning. Når ML-kasserne afhentes, bliver de vejet enkeltvis, og virksomheden modtager en vejebon pr. ombyttet ML-kasse. Vejebonen vil danne grundlag for den efterfølgende månedlige afregning. Hvis der ikke benyttes ML-kasser, vil vægten af det indleverede materiale blive fastsat på den Stena-filial, der modtager materialet.

FORDELE VED BRANCHEAFTALEN • Transparens i forhold til hvad pladerne er værd • Aftalen sikrer en fast procentdel af LME aluminium high grade på de brugte trykplader • Materiel og afhentning er med i prisen • Der udleveres vejebon fra certificerede vægte for hver indleveret ML-kasse • Stena rådgiver om optimering og rationalisering af intern logistik omkring pladehåndtering • Månedsafregning med specificerede afhentningsdatoer og mængder • Årsopgørelser med samlede indleverede mængder

februar 2014 aftryk 59


BRANCHEAFTALE tekst: MICHAEL BROCHMANN (mbn@ga.dk) foto: SOFTWORLD

Få rabat på Softworlds kurser GA har indgået et samarbejde, der gør, at du kan få udviklet kompetencerne hos dine medarbejdere til en fordelagtig pris. Udviklingen inden for visuelle softwareløsninger går stærkt, og ikke mindst dukker der nye programmer op, der kan medvirke til at skabe udvikling og nye ydelser i den enkelte grafiske virksomhed. Men kompetencerne hos medarbejderne skal også følge med, så de bliver i stand til fuldt ud at omsætte deres viden i programmerne til visuelle produkter, der sælger. GA har derfor indgået et samarbejde med Softworld, som er Skandinaviens største udbyder inden for visuel software. De har siden 1995 afholdt en bred vifte af kurser inden for dette område. Som GA-medlem eller associeret virksomhed kan du opnå 35 pct. rabat på Softworlds åbne kurser. Softworld har som det eneste kursuscenter i Danmark opnået en certificering fra både Adobe og Apple og tilbyder

læring på alle niveauer inden for førende visuel software. Der udbydes kurser i bl.a. InDesign, Photoshop, Mac OS X, App-udvikling, Dreamweaver, Illustrator, Edge, Wordpress, Art Directing, Digital Strategi og meget andet. Gør de analoge kompetencer digitale Medarbejdere, der er skolet i den analoge verden, har ofte brug for et kompetenceløft for at kunne arbejde med de digitale platforme og ikke mindst udvikle færdige designkoncepter. Her tilbyder Softworld både kurser i enkeltprogrammer men også de såkaldte Academy uddannelser, hvor der undervises på konceptniveau i flere programmer, fx den kreative designuddannelse og video- eller webdesigneruddannelsen.

SÅDAN GØR DU Kurser bestilles direkte hos Softworld på www.softworld.dk. Husk at oplyse medlemskab af GA. Virksomheden modtager en kursusbekræftelse fra Softworld og en faktura på kursusgebyret fratrukket rabatten fra GA. Hvert kursus har en pris bestående af et antal klip. Normalpris pr. klip er: 1.533 kr. Med GA-rabatten opnås en klippris på 997 kr.

Har du spørgsmål til aftalen, eller er du nysgerrig efter at vide mere, kan du finde yderligere informationer på www.ga.dk/softworld eller kontakte GA-chefkonsulent Michael Brochmann, mbn@ga.dk / 63 12 70 00.

60 aftryk februar 2014


KUN FORHANDLERSALG / SLUTKUNDER HENVISES TIL VORES FORHANDLERE

PSST.. VI HAR EN STOR NYHED PÅ VEJ Vi tilbyder ... Udstillingssystemer

KAN DU GÆTTE HVAD DET ER?

Storformatprint

GLÆD DIG TIL 1 MARTS

Roll-up Presenningsbanner Facadebanner Stofbanner Stilladsbanner Reklamemåtter Dobbeltsidet banner Montering på plader Udskårne logoer Pop-Out Plakater Etiketter

G YE O N I ET YTT ER L F R KAL O L VI E RRE S STØ T A/ J 40

Streamers Stickers Magnetskilte Messe vægge Spændbanner

... og meget mere

O S VE ROD MAC GAARD OV DE E SK 00 VAR P P JE 68

RING FOR AT HØRE MERE

7027 0088 SALGSAFDELING

Ditte Wandahl

Jesper Tellund

Bianca Langtved

Sean Jäpelt Holm

Ricki Nielsen

Salg / Tilbud

Salg / Tilbud

Serviceopkald

Salgsansvarlig

Produktionsansvarlig

dw@macrodot.dk

jt@macrodot.dk

bl@macrodot.dk

MACRODOT A/S, JEPPE SKOVGAARDS VEJ 40 DK-6800 VARDE, TLF. 7027 0088 WWW.MACRODOT.DK

Vi printer på (næsten) alt


KREATIV UDVIKLING tekst: CARINA KRÚNUFJALL MILLING (ckm@ga.dk) foto: GRØNAGER GRAFISK

Kreativitet er vejen frem Grønagers Grafisk Produktion har i 50 år levet af traditionelt tryk. Nu vil virksomheden fremtidssikre sig, og det gør de ved at satse benhårdt på det mere kreative arbejde.

62 aftryk februar 2014


Far og datter. Det traditionelle og det nye. Det lyder som en gennemtygget kliché. Men ikke desto mindre er det lige præcis det, man møder, når man træder ind gennem de to døre hos Grønagers Grafisk Produktion. Ikke kun når man kigger i virksomhedens ordrebog, der både tæller godt gammeldags grafisk arbejde og nytænkende konceptudvikling, men også når man taler med de to, der må siges at være Grønagers Grafisk Produktions nøglepersoner.

– Ja, jeg er nok den lidt mere kreative type, smiler Marianne Depping, der er projektleder i virksomheden, der ligger i et let genkendeligt industrikvarter med mange husnumre og skilte fra store og små firmaer i Roskilde. Vi sidder rundt om et mødebord på direktørens kontor. Som det sig hør og bør har vinduerne udsigt til parkeringspladsen, så der altid kan følges med i, hvem der er på vej ind. Kontorets og virksomhedens ejer sidder ved siden af Marianne Depping. Per Schneider hedder han. Smilene er ens. Det samme er

øjnene. Men det er nu ikke så mærkeligt, når man kender deres slægtskab. De ældre var mere tro De seneste ti år er medarbejderstaben skrumpet ind til det halve. For hos Grønagers Grafisk Produktion kunne man mærke krisen, før den brød igennem i resten af verden. På trods af dette er det

februar 2014 aftryk 63


”Det er vigtigt at give medarbejderne plads og mulighed for at tage initiativ og ansvar” MARIANNE DEPPING, PROJEKTLEDER, GRØNAGERS GRAFISK PRODUKTION

den største grafiske virksomhed i byen. Og Per Schneider kan da også mærke, at det går fremad i erhvervslivet. – Ja, der er lidt mere at tage fat i, men det er i høj grad prisen, der bliver fokuseret på, når en aftale skal indgås, siger Per Schneider, der kan mærke, at de ældre generationer var mere tro mod deres leverandører, end deres yngre efterfølgere er. For at sikre virksomhedens fremtid, har far og datter besluttet at satse mere på det kreative arbejde. På koncepter og fornyelse. På hjælp til virksomheders visuelle udvikling. Det er her, Marianne Depping har sine spidskompetencer. Hun er oprindeligt uddannet grafiker. Ikke udlært hos Grønagers Grafisk Produktion, for som hun selv udtrykker det: – … så er det godt at komme ud og se noget andet.

64 aftryk februar 2014

De seneste 11 år har hun arbejdet sammen med sin far. Gradvist har Marianne Depping udviklet sig ind i projektlederstillingen, hun bestrider i dag. – Jeg kan da stadig godt lave grafisk arbejde, men mine kræfter er brugt bedre på, at jeg er ude ved kunderne eller er en retningsgiver for de andre grafikere i huset, siger hun med et smil. Godt af at komme af sted Per Schneider har rundet de 70 år og burde med sine egne ord ”gå lidt ned i tid”. – Det synes min kone i hvert fald, smiler han. På den anden side synes den typografuddannede adm. direktør også, han har godt af at komme af sted. Og det kan da også være svært at sige stop, når man er vant til at arbejde

GRØNAGERS GRAFISK PRODUKTION • Indtil 1989 lå Grønagers Grafisk Produktion i Ringstedgade i Roskilde • Siden da har de haft 700 m2 på Langebjergvænget i Roskilde • Virksomheden beskæftiger ti fastansatte • De ser sig selv som et kreativt hus, der laver alt fra plakater over full service-trykopgaver til rådgivning • "Bliv set og husket" er blandt mottoerne


og de seneste 30 år har haft en identitet som ham, der står i spidsen for Grønagers Grafisk Produktion. Da Per Schneider købte virksomheden, var de seks mand. Senere 22. Og nu altså ti. Men som tidligere nævnt, så kan de mærke, at vinden har vendt sig. Og både Marianne Depping og Per Schneider er enige om, at der kommer til at ske forandringer de næste år. Gaver på kryds og tværs Med tiden er det planen, at Marianne Depping overtager direktørstolen. Nogen konkret plan er der ikke lagt for et ejerskifte, men hun ved dog, hvad der for hende er vigtigt for, at en virksomhed kan udvikle sig: – I gamle dage var virksomhedsejeren ham, alt skulle ind forbi. Det gav let tidskrævende flaskehalse. Sådan er det ikke i dag. Og især her hos Grønagers Grafisk Produktion mener vi, det er vigtigt at give medarbejderne plads og mulighed for at tage initiativ og ansvar, siger Marianne Depping og bliver suppleres af en ivrig Per Schneider: – Der er en god tone her i huset. Helt bestemt, siger han og fortæller, at han

mener, at mange af de sociale initiativer er nogle, Marianne Depping har taget med sig ind i virksomheden. Bl.a. var årets julegave ikke en traditionel julekurv eller velkendt porcelænsskål. Nej, medarbejderne blev delt op i to hold og sat til at købe gaver til hinanden på kryds og tværs i løbet af en eftermiddag. – Jeg fik denne, er den ikke flot? Spørger Marianne Depping og holder smilende en kæde frem fra halsen. Og Per Schneider? Han fik en flaske rom. En af de rigtig gode. Så ja, kollegerne kender hinanden. Både privat og professionelt. De spiser morgenmad sammen, går i biografen og følger ivrigt med i hinandens sommerhusprojekter. Og det er helt klart en styrke på en arbejdsplads, mener Marianne Depping, der ikke er i tvivl om, hvad der er den helt store opgave lige nu: – Vi skal have omverdenen til at forstå, at Grønagers Grafisk Produktion er blevet en kreativ virksomhed, og at vi satser rigtig meget på det område. Det kan være rigtig svært at få folk til at indse, at vi ikke kun laver det, vi lavede for 50 år siden.

”Det kan være rigtig svært at få folk til at indse, at vi ikke kun laver det, vi lavede for 50 år siden” MARIANNE DEPPING, PROJEKTLEDER, GRØNAGERS GRAFISK PRODUKTION

NEM OG SIKKER LØNADMINISTRATION ProLøn-GA er tilpasset den grafiske branche. ProLøn og GA er sparringspartnere og er på forkant med den nye overenskomst. Gode fordele ved ProLøn-GA • GRATIS • GRATIS • GRATIS • GRATIS

oprettelse af virksomhed prøveperiode på to måneder telefonsupport branchelønhåndbog

”Den væsentlige forskel på ProLøn og de andre lønsystemer, jeg har prøvet, er supporten. Jeg kan ringe eller sende en mail og få svar tilbage kort efter. Det er rigtig dejligt.”

Anne Ditlev, sekretær hos Buchs i Randers

”Vi er i tæt dialog med vores kunder om deres ønsker og behov. Derfor ved vi, hvad de vil have – og øverst på ønskelisten står service. Kontakt os og lad os hjælpe dig igang.”

ProLøn A /S  Tr on h ol me n 3  8 9 6 0 Ra n de rs SØ  T lf. 8 7 1 0 1 9 3 0  www.pro lo en .d k

februar 2014 aftryk 65


MILJØ CARSTEN BØG er uddannet cand. techn. soc. og er afdelingschef for miljø- og konsulentafdelingen i GA.

66 aftryk februar 2014

KOMMENTAR tekst: CARSTEN BØG (cb@ga.dk) foto: SKOVDAL & SKOVDAL

Det grafiske CSRkodeks løber foran ny EU-lov Ny EU-lovgivning stiller skærpede krav til store virksomheders CSR-rapportering. Det betyder, at de forskellige brancher bør komme hurtigt på banen med klare definitioner af, hvilke områder der er relevante for dem. Ellers ender virksomhederne med at blive presset til at spilde skønne kræfter på meningsløs afrapportering. Den grafiske branche i Danmark har imidlertid allerede et godt kort på hånden: det grafiske CSR-kodeks. EU-kommissionen vedtog sidste år en ændring af den eksisterende regnskabslovgivning, der pålægger alle større virksomheder i EU skriftligt at offentliggøre deres politikker på CSR-området i en årlig rapport. Reglerne vil gælde for alle virksomheder med mere end 500 ansatte, en balance over 20 mio. euro eller end omsætning på mere end 40 mio. euro. Selvom der allerede findes en tilsvarende lovgivning i Danmark, går de nye EU-regler længere og kræver en mere omfattende rapportering, samt at virksomhederne skal begrunde, hvis de ikke ønsker at rapportere deres CSR-aktiviteter. To af Danmarks førende virksomheder på området, NOVO Nordisk og A.P. Møller Mærsk, har begge udtrykt sig positivt om den nye lovgivning. På en konference, som NOVO Nordisk var initiativtager til, afholdt sidste efterår i Bruxelles, kom det dog frem, at de har et klart håb om, at virksomhederne reelt får mulighed for at fokusere på at rapportere relevante og væsentlige CSR-tiltag og ikke tvinges til at bruge ressourcer på at rapportere bredt efter en fælles skabelon. Det sidste lyder måske som sund fornuft og umiddelbart logisk, men feltet af eksterne interessenter er i dag langt bredere og mere broget end tidligere. Det øger kravene til virksomhedernes kommunikation, fordi de nu skal kunne håndtere en lang række forskellige snævre NGO-interesser på områder, der måske langt fra er relevante for deres kerneaktiviteter. Lige så forskellige brancher kan være, lige så forskellige er naturligvis de forhold, der præger væsentligheden af de CSR-aktiviteter, de bør prioritere. For at anvende sine ressourcer mest hensigtsmæssigt gælder det derfor om at finde ud af, hvilke forhold der er mest væsentlige og i særlig grad få dette kommunikeret til sine eksterne interessenter. Det er vigtigt, fordi de forskellige NGO’er næppe sætter sig sammen og koordinerer deres ønsker og krav til virksom-

hederne og til gavn for de ressourcer, virksomheden derved sparer. Dertil er de nok for afhængige af deres eget ofte ret enstrengede ideologiske udgangspunkt. Når nu der faktisk er en erkendelse blandt førende virksomheder om det uheldige i, hvis CSR ender i rapportering for rapporteringens skyld i stedet for at blive målrettet de forhold, der virkelig flytter noget, er det vigtigt, at nogen tager initiativ til at påtage sig opgaven med at udvikle en branchestandard, der sætter en fælles dagsorden virksomheder, medarbejdere og eksterne interessenter imellem. Det eneste politisk realistiske svar er efter GA’s vurdering, at de enkelte brancher selv tager initiativ til dokumentere og systematisere den viden om CSR, der gælder for deres branche. Og her er vi foran EU-systemet. Det grafiske CSR-kodeks, som er udarbejdet i samarbejde med HK-Privat, beskriver den bedste tilgængelige viden inden for de fire CSR-hovedområder: menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption. Med det grafiske CSR-kodeks har vi allerede udgangspunktet for en fremtidig fælles platform over for EU, og en standard som kunder, myndigheder og NGO’er kan gøre brug af, når de ønsker viden om de relevante og væsentlige CSR-forhold ved grafisk produktion. Med den nye CSR-branchestandard har vi lagt mere end kimen til en mere fair konkurrence, fordi de enkelte virksomheders CSR-aktiviteter nu bliver målt efter den samme målestok og samtidig også giver virksomheden et mere gennembearbejdet udgangspunkt for dialog med deres kunder. Og sidst men ikke mindst muligheden for at målrette sine CSR-tiltag kvalificeret, så CSR-rapportering i den grafiske branche bliver til mere end en bureaukratisk disciplin, men et aktiv for samfundet og et konkurrenceparameter for virksomheden.


Køb & Salg af alt grafisk udstyr

Sidste år solgte vi over 250 maskiner fra Danmark Med så mange maskiner mellem hænderne, står vi stærkt både når det gælder vurdering, salg, pakning og eksport af grafiske maskiner i alle typer og størrelser. Er du i tvivl, om salget af din maskine er en god idé, hjælper vi dig gerne med at træffe beslutningen. Vi kan give dig en indikation om salgbarheden og potentielle markeder samt finde en køber til din maskine - og oven i købet sørge for al nedtagning, pakning og transport. Ring i dag og lad os få en snak om mulighederne.

www.presstrading.dk - tlf. 7556 5940 leif@psevice.dk - dan@pservice.dk


KOMMENTAR

TEKNIK

tekst: PETER OLLÉN (po@agi.dk)

PETER OLLÉN

er uddannet på Den Grafiske Højskole i 1983 og har i 20 år drevet forlaget Aktuel Grafisk Information, som producerer viden til den grafiske branche i Norden. Firmaet har otte ansatte og hovedkontor i Malmø.

Lad os snakke mere om mulighederne! Et nyt år indebærer statistisk set, at cirka fire pct. færre tryksager skal produceres sammenlignet med sidste år. Set med offsetbriller er nedgangen en større procentuel andel, mens det – set med digitaltrykbriller – er lidt flere tryksager, der skal gennem maskinen. Hvorfor bliver de digitaltrykte volumener ved med at vokse, når den totale volumen går ned? Svaret er, at det ikke har noget med digitaltryk at gøre, men derimod med fleksibilitet. Kigger du på, hvad der fx køres gennem en Heidelberg Anicolor B3-maskine, vil du se, at væksten antagelig er langt større end den, der gælder for digitaltrykket. Jeg har været i dialog med et trykkeri i England, der kun kører i B3 – både digitalt og i offset. Selvfølgelig er det ikke genialt, når der skal produceres årsrapporter og tykke bøger. Men de har gjort et aktivt valg med kun at have den type maskiner – og tilpasset efterbehandling og workflow til det maskinformat. I et one-to-one-samfund er der et behov for individuelle løsninger. Det gælder mail, og det gælder tryksager. En tryksag, der fortæller mig, hvor meget jeg har handlet for, og hvilken

bonus jeg får, har fem gange så stor chance for at blive læst, som den der kun har en generel information til mig. Hvis jeg ikke er et lokalt supermarked, men derimod kun henvender mig til en smallere målgruppe, vil det være helt urimeligt dyrt at kommunikere til alle. Og når jeg kun skal i kontakt med en lille defineret målgruppe, så kan jeg jo ligeså godt tale individuelt med hver enkelt. For mindre oplag kan jeg så trykke alt digitalt, mens jeg for større oplag måske først vælger at trykke i offset og siden tiltrykke det personlige med en sort/hvid printer. I år vil der antagelig, ligesom sidste år, blive trykt lidt færre tryksager. Men de, der bliver trykt, vil udgøre en større værdi for dem, der trykker. Helt bortset fra dette, så burde nogen gøre noget alvorligt ved Post Danmark. Det er en fundamental fejl, når portoen for volumenbreve er dobbelt så høj i lille Danmark, hvor der bor over 100 personer pr. m2, i modsætning til det 2.000 km aflange Sverige, hvor der bor ni personer pr. m2. Og i Sverige giver posten endda overskud.

”En tryksag, der fortæller, hvor meget man har handlet for, og hvilken bonus man får, har fem gange så stor chance for at blive læst som en, der kun har generel information.” 68 aftryk februar 2014


MARKEDSPLADSEN kontakt: PREBEN JENSEN (tlf. 3164 1314, pj@agi.dk)

Hovedkontor i Skandinavien

Originalvalser til din trykmaskine Kontakt teknisk sælger Michael Staede Tel: +46 (0)706 274 175, e-mail: michael.staede@boettcher-systems.com Heidelberg, MAN Roland, KBA, Komori, Ryobi m.fl.

Böttcher Nordic AB Box 245 SE-686 25 Sunne Besøgs- & leveringsadr.: Brårudsallén 2 SE-686 33 Sunne Tel: +46 (0)565 - 165 70 Fax: +46 (0)565 - 165 80

Böttcher DK498.indd 1

2012-02-02 10.36

Har du problemer med statisk elektricitet?

Så har vi løsningen! LIROS NO-STATIC No-static Long Range. Rækkevidde op til 100 cm. Fjerner gnister på op til 50 cm. Lad os prøve det af på din maskine!

ALFA INSTRUMENTS

Vi leverer med funktionsgaranti. Over 50 års erfaring. l-a-a-a-a-n-g referenceliste.

TLF. 7025 1720 • FAX 7025 1730 www.alfainstruments.dk • e-mail: info@alfaline.dk

Stanseforme Kanalmatricer og fræste matricer Rense- og separationsværktøjer

86 52 54 55 • vikaform@vikaform.dk www.vikaform.dk

SERVICE

DANMARK SCANI

Brugt udstyr – til omgående levering • Duplo sytem 5000, 2x10 st. optagermaskiner, fuldautomatisk hæft/fals/forkanttrim • Foldnak 4 + Foldnak trimmer, hæft/fals/ forkanttrim • Foldnak 8 + Foldnak trimmer, hæft/fals/ forkanttrim • Plockmatic 61, hæft/fals • Kasfold, forkanttrimmer • Duplo DC645 visitkort-, multiskære- og bukkestregsmaskine • Multigraf DCM 45, perforer– og bukkestregmaskine • Iram 16, 4-spindlet papirboremaskine • Stago PB1008, 1-spindlet papirboremaskine • Uchida Aerofold, fuldautomatisk falsemaskine • Uchida F25N falsemaskine • Multigraf knivfals • Al-Meister, automatisk rullelamineringsmaskine A3/A4 • Neolt Power Trim Plus, rulleskæremaskine 250 mm

– Alle maskiner kan leveres købt som beset eller klargjort med garanti – Fuld finansiering/lejeaftale tilbydes på alle produkter

• Maskintransport • Maskinflytning og baksning • Kraner 27-115 t/m • Gaffeltrucks 3-27 tons • Hydrauliske tårne 9-250 tons • Flytning af fabriksanlæg • Sværgodstransport • Spedition • Søfragt • Containerpakning • Lagerhotel

Sjælland Tlf: 36498949 E-mail: na@krusemaskin.dk

Jylland og Fyn Tlf: 86994144 E-mail: uv@krusemaskin.dk

Kontakt: Øst: Jørn lindberg-levin mobil 4060 6403 Vest: Jesper Koch Mobil 4060 3429

Rubrk_Brugt_udstyr_89x132.indd 1

30-09-2013 16:13:31

februar 2014 aftryk 69


SERVICE

Luftbefugtning

EFTERBEHANDLING

Højtryksanlæg Dysebefugtning Laveste energiforbrug Laveste støjniveau

Salg & Service

- også på Deres anlæg

dansk klimasystem aps Tlf. 75 94 20 90 Fax 75 94 28 40

E-mail: mail@danskklimasystem.dk www.danskklimasystem.dk

Udstansning uden ”lus” Bukkestreger og perforation Vi stanser op til 10.000 ark i timen Formater: 21 x 30 cm til 96 x 126 cm - og til meget konkurrencedygtige priser!

P.M.-Stans Kirstinehøj 61 2770 Kastrup Tel.: 32 51 31 28 Fax: 32 51 88 47

DENNE PLADS KAN BLIVE DIN Kontakt Preben Jensen T. 31 64 13 14 pj@agi.dk

EFTERBEHANDLING

Dansk_klimasystem_31.07.06.indd31-07-2006 1 19:48:39

Wire-O · Kachering · Laminering

indbinding med Wire-O i store og små oplag af fx • Vægkalendere med og uden ophæng • Bordkalendere

• Kataloger og bøger • Blokke

Lyshøjen 2 · 8520 Lystrup · Tlf. 86 755 888 · salg@dk-laminering.dk · www.dk-laminering.dk

70 aftryk februar 2014


EFTERBEHANDLING

www.probeco.dk

Samlehæftning: Samlehæftning:

6 stationer + omslagspålægger 6 stationer + omslagspålægger med samtidig rilning. samtidig rilning. 2med eller 4 øjeklammer. 2 eller 4 øjeklammer. Lægfals. Lægfals.

Falsning:

Falsning: Portfals. Parallel Portfals. op til 9 fløje. Småfals 18 x 50 mm. Parallel opned til 9til fløje. Småfals ned til 18 x 50 mm.

Spiral og Wireindbinding: Kalendere medWireindbinding: ophæng. Spiral og

Selvklæbende løsninger til grafiske opgaver Stort standardprogram og individuelle løsninger bl.a. • • • • • • •

Manualer m.m. Kalendere med ophæng. Ibico plastrygge. Manualer m.m. Løsblade indsvejst i Ibicoomslag.

Optagning: Optagning:

Kalenderoptagning maskinelt Kalenderoptagning maskinelt op 50x x7070 op til til 50 cm.cm.

For yderligere oplysninger kontakt

Vi Vihar harogså ogsåstor storkapacitet kapacitet ii optagning optagning af af løsblade, løsblade,katalogarbejde katalogarbejdeog ogformularsæt. formularsæt. Også Ogsåoptagning optagningafafsæt sætmed med hjørneklamme. hjørneklamme.

Berg & Probeco A/S Danmarksvej 5 9670 Løgstør Tlf 98 67 55 66 Fax 98 67 27 66 e-mail: berg@bergco.dk

Udstansning: Udstansning:

Udstansning af faner og europahuller m.m. Udstansning af faner og europahuller m.m. NYT NYT

NYT

Visitkortlommer Skrålommer CD-lommer med og uden flap A3 | A4 | A5 | A6 | A7 lommer Filestrips Eksperter i specialløsninger tilpasset dit behov Special lommer i plast uden klæb

Skæring:

Kachering Limfræset bøger Bundtning: Elektronisk buk og perforering Aftælling og bundtning med foliestrimmel. Alt skærearbejde udføres på nyeste skæreanlæg.

med eller uden ophæng og i alle hovedfarverne.

SPIRAL-EX-INDBINDING, i alle farver.

Litterbuen 14B . 2740 Skovlunde

Telefon: 35 81 32 51 Telefax: 35 82 22 02

Spiral-indbinding med plastovertrukket tråd i alle farver.

Skæring • Falsning Løsbladsoptagning • Faneudstansning alle bogtykkelser fra 2 mm til 40 mm / alle længder fra 60 mm til 600 mm.

DREJERGANGEN 5, 2690 KARLSLUNDE TLF: 46 15 05 35 - 46 15 05 33 • FAX: 46 15 05 23 SPIRALIN@SPIRALIN.DK • WWW.SPIRALIN.DK

februar 2014 aftryk 71

Spiralin_rubrik annonce.indd 1

26-01-2007 13:43:59


EFTERBEHANDLING

centrum - grafisk færdiggørelse a/s Tlf 86 42 72 66

Agerskellet 36

Fax 86 42 72 71

8920 Randers NV www.centrum-gf.dk

info@centrum-gf.dk

- hurtigst bedst størst foliering | adressering | klammehæftning | folderfals

| wire-o | spiralisering

|

alle slags softcover med eller uden flapper

TRYK

A-Mail Kuverter A/S kan mere end du tror!

• Offsettryk • Flexotryk A-Mail Kuverter A/S • Print Julius Thomsensvej 3 • Print med variable data JESPER RØGIND JØRGENSEN 7100 Vejle • Repro Divisionschef / Division Manager Tlf.: 7582 8144 • Design Direkte +45 6025 6040 Fax 7582 5863 • Små/store oplag jrj@amail.dk info@amail.dk • Stort sortiment

www.amail.dk

Scan koden og

A-MAIL KUVERTER A/S Julius Thomsensvej 3 DK-7100 Vejle Telefon +45 75 82 81 44 www.amail.dk

DENNE PLADS KAN BLIVE DIN

se en film om A-Mail

Special Tryk... Plast PP, PVC, polyester, transparent, frosted, klæbefolier, Yupo, Synaps mv. Special-kvaliteter

Chromolux, Metallic, Cromatico, stenpapir, uncoated mv.

UV-lakering Partiel

eller fuldflade UV-lak og 5-farvet tryk i ét gennemløb.

Info

Få ark makulatur Ingen afsmitning Ingen sprøjtepulver Trykark op til 53x74 cm / 0,8 mm tyk 5 farver + partiel eller fuldflade UV-lak

Tørt og skarpt tryk

Efterbehandling

Dækhvid

Svanemærket – også vore UV-farver

på alle kvaliteter uden lak og sprøjtepulver – også uncoated. på de fleste kvaliteter.

Tryk med og uden lysægte farver

Danmarks nyeste UV-maskine

KOLIND BOGTRYKKERI I/S · 8560 Kolind · Tlf. 8639 1899 · kontor@kbtryk.dk · kbtryk.dk

72 aftryk februar 2014

Kontakt Preben Jensen T. 31 64 13 14 pj@agi.dk


V KØB OG SALG

Try Eft

Køb og salg af brugte maskiner Se foto af vore maskiner på Se foto af vore maskiner på www.clausens-ss.dk

www.skæremaskiner.dk

Perfecta 132 TVC Stort udvalg 92 i EM, årgang 1985 • Polar Skæremaskine Polar 115 EMC 1990 • Polar Skæremaskine 76 EM, årgang 1986 brugte maskiner • Polar Skæremaskine EM, årgang 1992 Polar nedlægger581998 • Wohlenberg Skæremaskine 115 MC-2, årgang 1986 Se www.scanposten.dk Polar • rystebord RA-4 1999 • Ideal skæremaskine 6550-95EP, årgang 2005 Polar rystebord og video af 1995 • Polar rystebord RA-4,RA-2 årgang 1999 • Foto • Duplomaskinerne Optager m. 16i stationer, hæfte, fals og trim. drift 1999 Thando stabelvender • Brehmer Falsemaskine 4 lommer Eurofold falsemaskine • Hohner Hæftemaskine 2 hoveder • Citobora EBA 435Boremaskine skæremaskine 2009 • Heidelberg Vinge Stahl falsemaskine 50.4-F50 EBA 72 CM. på lager Samt skæremaskine masse af andre maskiner Duplo optager m. 6 statione

Telefon 44 97 29 70 www.clausens-ss.dk www.skæremaskiner.dk

OFFSET 2 FARVE FFSET 2 FARVE DIVERSE

DIVERSE

Heidelberg GTOZ 46 cm Papirboremaskiner 1+2+4 sp idelberg GTOZ cm N+P 500.indd Papirboremaskiner 1+2+4 sp Clausens sk 46 maskiner 1 N+P 2011-05-25 Itek 3983 A3 Hjørnerunder k 3983 A3 Hjørnerunder Div slut låse samt slut stege til bogtryk Div slut låse samt slut stege til bogtryk BOGTRYK/STANS Magnetunderlag til bogtryk OGTRYK/STANS Magnetunderlag til bogtryk Heidelberg SBG 56x76 idelberg SBG 56x76 Hæfte maskine / bord Hæfte modelmaskine / bord model Heidelberg vinge 26x38 idelberg vinge 26x38 Plus 1000 andre ting Plus 1000 andre ting Heidelberg vinge 34x46 idelberg vinge 34x46

BOGBINDERIMASKINER OGBINDERIMASKINER Plus 1000 andre tingPlus 1000 andre ting

v false maskiner Div false maskiner A3 sug/blæs 4 + 2 lommer rofold A3 sug/blæsEurofold 4 + 2 lommer GUK sug/blæs UK sug/blæs

KØB OG SALGKØB OG SALG AF GRAFISKE AF GRAFISKE MASKINER MASKINER køber alle typerårgang og modeller uanset årgang og stand Vi køber alle typer ogVimodeller uanset og stand KONTANT AFREGNING KONTANT AFREGNING ••• ••• Vi køber også komplette trykkerier Vi køber også komplette trykkerier

Køb • Salg • Vurdering Tryk - Bogbinderi - Kartonnage maskiner

scanposten

.dk

Kontakt Kurt Panduro Rydstrøm • kpr@scanposten.dk +45 7026 6400

KØB/SALG IMPORT / EXPORT af alle slags grafiske maskiner

KØB OG VURDERING AF HELE TRYKKERIER FÅ ET TILBUD FRA OS

-

HURTIG OG KONTANT AFREGNING

Køb & salg af brugte trykkerimaskiner til export Henvendelse

Universal Trading Co.

Telefon: 36 49 24 66 Fax: 36 49 24 99 Mobil: 30 41 13 86

KLINGE-TRADING ApS Maglebjergvej 5 · 2800 Lyngby

Telefon 45 888 444 Telefax 45 888 114 Mobil 4016 9794 09.07 e-mail: js@klingetrade.dk

Email: shaerdk@hotmail.com

VIL DU ANNOCERE I AFTRYK? Kontakt Preben Jensen T. 31 64 13 14 pj@agi.dk

V/ Jesper Schmidt SCHMIDTV/GRAFISK Jesper Schmidt SCHMIDT GRAFISK Elmekrogen 3500 Værløse • schmidtgrafisk@post.tele.dk mekrogen 9 • 3500 Værløse9• •schmidtgrafisk@post.tele.dk schmidtgrafi sk@post.tele.dk 44 98 Mobil 28 70 07 32 Tlf. 44 98 07 32 • Tlf. Fax44 4498 9807 2132 76••Fax Mobil 28 21 70 76 07 •32

februar 2014 aftryk 73

He Pol KO Lam BO


MEDLEMMER, MEDARBEJDERE, MÆRKEDAGE & KALENDER navneredaktion: CARINA KRÚNUFJALL MILLING (ckm@ga.dk)

e n v a n m nyt o 50 ÅR

Markedsføringsforbund og nuværende formand for Salgs & Reklameforeningen i Odense. Dagen fejres med en reception den 12. februar på Café Fyrtøjet i Odense fra kl. 16.30.

60 ÅR

Direktør Søren Krarup Nielsen, CS Grafisk A/S, fylder 50 år den 19. februar. Dagen markeres med en reception den 19. februar kl. 14.00 på adressen Over Hadstenvej 86, 8370 Hadsten.

75 ÅR

Adm. direktør Per Demescko, DD&T A/S, fylder 50 år den 24. februar. Reception for indbudte afholdes den 21. februar, hvor dagen fejres med forretningsforbindelser, venner og familie.

Janne Høgshøj, indehaver af Danish Connection, fylder 60 år den 12. februar. Janne Høgshøj startede i den grafiske branche som 18-årig og er udlært reklametegner. I 1988 flyttede hun fra København til Odense som kommunikationschef hos Firma Funktionærerne og har siden bl.a. været webdirector og projektleder på Fynske Medier og hos One2One. Hun er tidligere næstformand for Dansk

Bogbindermester Preben Oldrup fylder 75 år den 9. marts. Fødselaren er bortrejst på dagen.

85 ÅR Bogtrykker Jørgen Jacobsen fylder 85 år den 7. marts.

KALENDER KREDSFORENING

EMNE/FOREDRAGSHOLDER

GA/ØSTjylland

Medlemsmøde – oplæg af Finn Obbekær, GA: ”Temperaturen på den Grafiske Branche 2014” Generalforsamling

25.02.14 12.03.14

GA Midt-Vest

Generalforsamling

15.03.14

Nørre Vosborg, Vemb

GA Sydjylland

Generalforsamling

02.04.14

Res. Den Gyldne Hane

GA Fyn

Torskegilde med oplæg af advokat Tue Lundkvist og adm. dir. Thomas Torp, GA Generalforsamling

11.02.14 20.03.14

GA ØSTdanmark

Generalforsamling Aktivmøde Sommermøde

12.03.14 Bryggeri Skovlyst, Værløse 27.03.14 Innovation Lab 19.06.14

Hos Flexiket A/S i Risskov foretages i starten af 2014 et ledelsesmæssigt generationsskifte. Pr. 1. januar 2014 tiltræder Kim Hansen som administrerende direktør. Kim Hansen efterfølger Henrik M. Hansen, der er gået på pension med udgangen af 2013. Kim Hansen kommer fra en stilling som direktør for globale kundeporteføljer hos Grundfos Management A/S. Med udgangen af marts 2014 går produktionschef Bjarne Svensson ligeledes på pension. Som følge heraf er Mogens Brinck ansat som produktionschef. Mogens fungerer i dag som trykkeri- og prepress-chef hos Amcor Flexibles i Horsens. Tiltrædelsen sker med virkning fra 1. marts 2014. Ejerkredsen af Flexiket A/S fortsætter uændret med Henrik M. Hansen, Bjarne Svensson og Ulrik Andersson som hovedaktionærer.

DATO STED

NYE MEDLEMMER Vi byder velkommen til følgende nye medlemmer: FIRMAMEDLEMMER Avery Nordic, Rønnede • Samsing Media ApS, Solbjerg • Restaurant Næsbyhoved Skov

GA Sjælland Syd og Øerne Generalforsamling 21.03.14 Medlemsmøde, Italiensk aften 20.02.14 SuperBrugsen Fensmark Grafisk OLD-Timer Besøg på Thorvaldsens Museum 19.02.14 Generalforsamling 18.03.14 Besøg på Ole Rømer Museet 24.04.14 Hvis et medlem af en kredsforening ønsker at deltage i en anden kredsforenings arrangement, kan det ske ved at henvende sig til formanden for den arrangerende kredsforening. For telefonnummer på formanden kontakt GA på tlf. 63 12 70 00. På www.ga.dk under Aktiviteter og Kredsaktiviteter findes en opdateret kredskalender.

INTERNATIONALE BEGIVENHEDER 2014 6.-7. marts, FESPA Global Summit, fespa.com/globalsummit, Munchen (Tyskland) 24.-29. marts, IPEX 2014, ipex.org/2014, London (UK) 20.-23. maj, Fespa Digital, fespa.com/digital, München (Tyskland) 10.-11. september, FinnGraf Sign & Print, finngraf.fi, Vantaa (Finland) 18. september, Grafisk Dag, ga.dk/grafisk-dag-13

74 aftryk februar 2014

GENERATIONSSKIFTER HOS FLEXIKET A/S

FIRMAREPRÆSENTANTER Financial Controller Lise Larsen • 

Avery Nordic, Rønnede

Salgschef Lykke Trusbak • Green Label A/S, Galten Adm. direktør Kim Hansen • Flexiket A/S, Risskov Adm. direktør Mikael Løgstrup • Graphic Source A/S, Herlev Adm. direktør Mette Christensen • Midtjysk Papindustri A/S, Billund Produktionschef Søren Hougaard • Digital XPress as, Aarhus


Indkaldelse til generalforsamling i Grafisk Arbejdsgiverforening Firmarepræsentanterne indkaldes til Grafisk Arbejdsgiverforenings 24. ordinære generalforsamling, der afholdes fredag den 9. maj 2014 i GA’s lokaler, Helgavej 26, 5230 Odense M. Virksomhedernes personlige medlemmer kan ligeledes deltage i generalforsamlingen dog uden stemmeret.

8.

Den kritiske revision består af: • Fabrikschef Torben Flindt, Nova-Print A/S Denmark, Odense, valgt 2012 for 2 år • Bogtrykker Henning Outzen, SOS - Print, Odense, valgt 2013 for 2 år

Foreløbig dagsorden: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Valg af dirigent Aflæggelse af beretning om foreningens virksomhed Fremlæggelse af det reviderede regnskab Fremlæggelse af budget Fastsættelse af kontingent Behandling af rettidigt indkomne forslag Valg til bestyrelsen

Valg af kritisk revision

9.

Valg af revisorsuppleant • Direktør Lone Storgaard, Idé & Tryk Fyn ApS, Glamsbjerg, valgt 2013 for 2 år

10. Eventuelt GA’s bestyrelse består af: • Adm. direktør Palle Rosendahl (formand), Rosendahls A/S print design media, Esbjerg, valgt 2012 for 2 år • Adm. direktør Jesper Jungersen (næstformand), Aller Tryk A/S, Taastrup, valgt 2013 for 2 år • Adm. direktør Michael Bergmann, AKA-PRINT a/s, Tilst, valgt 2012 for 2 år • Adm. direktør Søren Henriksen, Stibo Graphic A/S, Horsens, valgt 2012 for 2 år • Adm. direktør Torben Jeppesen, Tryk Team A/S, Svendborg, valgt 2012 for 2 år • Direktør Esben Mols Kabell, LaserTryk.dk A/S, Aarhus, valgt 2013 for 2 år • Adm. direktør Jørgen Kailow, Kailow Graphic A/S, Rødovre, valgt 2013 for 2 år • Adm. direktør Jørgen Nielsen, PaperlinX A/S, Holstebro, valgt 2012 for 2 år • Adm. direktør Palle Studsgaard Odgaard, Dystan ApS, Rødovre, konstitueret 2013 • Bogtrykker Allan Werk, WERKs Grafiske Hus a/s, Højbjerg, valgt 2013 for 1 år

En firmarepræsentant, der er forhindret i at være til stede, kan ved fuldmagt overdrage sin stemmeret til et personligt medlem fra egen virksomhed eller til en anden firmarepræsentant. Ad dagsordenens punkt 6 og 7 Forslag, der ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, skal være administrationen i hænde senest den 9. april 2014. Forslag til kandidater til bestyrelsen, der skriftligt har erklæret sig villige til at modtage valg, skal ligeledes være administrationen i hænde senest den 9. april 2014. Endelig dagsorden udsendes den 22. april 2014.

GA's nuværende bestyrelse Adm. direktør Palle Rosendahl, formand

Adm. direktør Jesper Jungersen, næstformand

Adm. direktør Michael Bergmann

Adm. direktør Søren Henriksen

Adm. direktør Torben Jeppesen

Direktør Esben Mols Kabell

Adm. direktør Jørgen Kailow

Adm. direktør Jørgen Nielsen

Adm. direktør Palle Studsgaard Odgaard

Bogtrykker Allan Werk


Succesen fortsætter... Ricoh Production Printing

Ekstrem høj billedkvalitet Ricohs nyudviklede toner til Pro C5110S og Pro C5100S har et 10 procent større farverum. Den avancerede toner har et lavt smeltepunkt, der giver en forbedret farvegengivelse og en større energibesparelse. Dette sikrer også en hurtigere opvarmningstid og dermed en

Siden lanceringen af vores nye serie af produktionsprintere Pro C5100/5110S har vi oplevet en stor efterspørgsel fra vores kunder. Den øgede interesse skyldes uden tvivl, at der i et marked i konstant forandring er et stigende behov for nyskabende løsninger, der kan hjælpe med at reducere omkostningerne og øge effektiviteten. Vil du være en del af succesen? Skriv til pp@ricoh.dk, eller ring på 70 10 67 68. Scan QR-koden for at læse mere om vores løsninger.

øget produktivitet.

Fremragende mediehåndtering Mediealsidigheden er unik for de to nye modeller. Et nyt varmelegeme anvender informationen fra mediekataloget til at optimere fusertemperaturen og justere trykket for de enkelte medier. Denne funktion er en stor fordel, når der eksempelvis skal udskrives på specialmedier som kuverter.

Nemt og overskueligt display LED-indikatorer samt synkroniserede og animerede vejledninger fungerer som et nyttigt værktøj til operatørerne. En række statusindikatorer holder brugeren løbende orienteret. Hurtig tonerpåfyldning bidrager også til at opretholde produktiviteten.

Bredt udvalg af tilbehør Fleksibiliteten er forbedret med en bred vifte af kompatible efterbehandlingsmuligheder som foldning, hulning og fremstilling af brochurer. Dette omfatter Ricohs booklet-efterbehandler SR4100 med en ny, professionel squarefold-funktion.

Aftryk 1-2014  
Aftryk 1-2014  

Magasin udgivet af Grafisk Arbejdsgiverforening