Page 17

Helse: Fokus de og primetime som eksotisk tilbehør til aftenkaffen, hvor man kan komme med Bubber i swingerklub eller møde personer med hang til dyresex. Sex skal være lækkert og perfekt, og det er spændende at høre om forargende feticher, der for længst er gået fra at være tabu til at blive underholdning. I medierne ender diskussionen ofte med at blive etisk og handle om retten til sex. Hvorvidt alle mennesker har ret til sex med et andet menneske eller ej, mens man måske i virkeligheden burde finde en praktisk løsning på onani-problemet, når alle faktisk har ret til et gør-det-selv-sexliv. De rigtige tabuer, det, vi ikke taler om, findes andre steder nu. Steder, hvor sex er uperfekt og besværligt. Hvor der er brug for at bede om hjælp fra andre. Det gælder for handicappede og ældre, og betyder, ifølge Asgerbo Persson, at politikere og fagfolk er nødt til at beskæftige sig med noget, de ofte synes er svært at tale om. – Når jeg har kontaktet bosteder for at fortælle om seksualvejledning og praktisk sexhjælp, er jeg ofte blevet afvist af personalet med sætningen ’det behov har vi ikke her’, siger Asgerbo Persson og fortsætter: – Spørgsmålet er så, hvem “vi” er? Spørger man bostedernes beboere, hilser de seksualvejledning og praktisk sexhjælp mere end velkommen. Benægtelsen af de handicappedes seksuelle drift, der er nøjagtig magen til personalets egen, er typisk for et samfund, hvor tabuet lever i alle grupper. Også blandt hjælpere og fagfolk. – Det er ikke nok at snakke om det og holde en debataften. Det får de handicappede jo ikke et blomstrende sexliv af. Både politikere og bostedernes ledelse må spørge sig selv: Er jeg et seksuelt væsen? Hvis de kan svare ja til det, så ved de også, at mennesker med handicap er det, siger Asgerbo Persson.

Et tungt sexliv Det næste spørgsmål er så, hvad politikere og fagfolk i praksis vil gøre for, at

den handicappede kan få noget, der bare minder om et sexliv. For behovet er der, og det er stort og tungt. Både i overført betydning og helt bogstaveligt. Engang var det endda så tungt, at det gav Asgerbo Persson ondt i ryggen. Han hjælper nemlig ikke kun enlige, men også par, når sex er besværligt, hvis den ene eller begge parter har et handicap. I tilfældet, hvor Asgerbo Persson endte med rygsmerter, var det to handicappede mænd, han skulle hjælpe. Med en vægt hver især på 90 kg var det ikke nogen let opgave, men det lykkedes. Det homoseksuelle par fortalte efterfølgende Asgerbo Persson, at deres glæde ved samværet var mere ægte, end da en prostitueret havde hjulpet dem. Intimiteten var større. Som et menneske med normal krop er det let at trække på smilebåndet ad en historie som den, men tænk på, at det handicappede menneskes seksuelle nydelse er nøjagtig magen til den, mennesker uden handicap kan opnå. Fuldstændig ens.

i Links www.handisex.dk Asgerbo Perssons, Janne Jaaks’ og Michelle Millers hjemmeside, hvor du kan læse mere om bl.a. praktisk sexhjælp. www.hmibasen.dk Hjælpemiddelbasen, der drives af Socialstyrelsen, indeholder bl.a. information om hjælpemidler til sexlivet med detaljeret beskrivelse af produkter og producenter. www.purepassion.dk Der findes forskellige erotiske webshops, der både henvender sig til mennesker med og uden handicap. På Pure Passions hjemmeside er der artikler og links, bl.a. om sex og sclerose eller inkontinens, ligesom det er muligt at få rådgivning før køb af sexlegetøj.

Jeg er ofte blevet afvist af personalet med sætningen ”det behov har vi ikke her”. helse / august 2012

17

Profile for Mediegruppen as

Helse 07 2012  

I samarbejde med Sundhed.dk og en lang række danske patientforeninger

Helse 07 2012  

I samarbejde med Sundhed.dk og en lang række danske patientforeninger