Page 1

en holdning til livet

Lars Juhl:

Er du her eller på SoMe?

Stilheden larmede i mit indre

– Nærvær er blevet en mangelvare

tema

Den tidligere skibsreder fandt vej ud af stress på et kloster

Fyldt op

Find vej i junglen af vitaminer

+

– Hvad skal du vælge efter?

Superfoods

- fyld næring på

Spot stress hos børn

Smuk uden stress Nr. 04 2018 / Stop diarré / Tilskud til sportsfolk / Mavesyren – din hjælper Geniale gurkemeje / Brug naturen mod stress / Vitaminer mod muskelskader www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


Bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår1,4 Bidrager til vedligeholdelse af normale negle1,4 Bidrager til normale kognitive1 og psykologiske funktioner2,3 Medvirker til vedligeholdelse af normalt syn1 Bidrager til vedligeholdelse af normal hud1 Medvirker til normal collagen dannelse 2 Bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen 4 Bidrager til nervesystemets normale funktion2,3

SÅDAN KAN DU STØTTE DIN KROP – MED ÉN TABLET OM DAGEN Bidrager til et normalt syre/base-stofskifte1 type 2 diabetes Spis dig fra

Medvirker til regulering af den hormonale aktivitet 3 Medvirker til en normal frugtbarhed og reproduktion1 Medvirker til normal funktion af immunsystemet 1,2,4 Bidrager til at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress1,2,4,5 Kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed2,3 Bidrager til at vedligeholde normale knogler1 1: Zink. / 2: Vitamin C. / 3: Vitamin B6. / 4: Selen. / 5: Vitamin E

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selen-præparater, og gennem 25 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Pharma Nord er blandt Europas førende producenter af forebyggende lægemidler og kosttilskud, som i dag sælges i mere end 45 lande verden over.

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_Naturli_208x275_0816

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede SelenoPrecise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


/ indhold

12

Diarré?

Få stoppet renderiet og ryddet ud i tarmene.

Superfoods – fyld kroppen og bo�t systemet

tema

Fyldt op

14

30

Jeg er lige her – eller er jeg?

Nærvær er en mangelvare, og især de sociale medier står i vejen.

50

Find vej i junglen af vitaminer

Naturen er den bedste

Hvad skal man gå efter for at få de rette næringsstoffer?

stress-medicin

Lær hvad forskellig slags natur kan gøre for dit sind.

20

Undgå skader

Fyld den rette næring på kroppen, når du træner hårdt.

08

24

Mavesyren – din bedste hjælper Du har brug for mavesyren til at nedbryde din kost korrekt.

36

Fuld fart på ungerne!

Hvad er sundt, og hvad er stress, når det kommer til børnene?

26 Gul, genial – gurkemeje!

44

Bliv klogere på, hvad den gule rod kan gøre for din sundhed.

Superfoods – fyld kroppen ... ... og boost systemet med nogle af de mest næringsrige fødevarer.

Mine kriser har vist mig vejen Millionæren Lars Juul har fået et nyt liv, efter han gik ned med stress og tog på retræte i kloster.

R DE

MA ER

SSER AF

KR A

54

Afstressning og skønhed går hånd i hånd

Du kan stresse af med pleje – og ser skøn ud, når du er afslappet.

60

Brevkasser

Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

FT UR IG

KEM EJE N

3


Leder /

abonnement

9644 4502

Det halvfulde glas Der er flere måder at blive fyldt op på – med næring, med kærlighed, med oplevelser, men også med arbejdsopgaver, pligter og konflikter. Kunsten er at efterlade lidt plads til det overraskende.

“Hvad er det egentlig, vi har så travlt med? Og hvad er det, vi skal nå. At blive færdige? Med hvad?”

Dybest set er vi mennesker jo nogle grådige væsner, der ofte stræber efter at få fyldt livets glas – uanset om vi søger mening, lykke, penge eller et langt liv, så bliver nok sjældent nok. Men måske skulle vi se vores halvfulde (eller halvtomme – alt efter din livsanskuelse) glas som en fordel?

Malene Tonnung, Redaktør

Hvad har du travlt med? Når jeg sidder og nyder forårssolen en stille eftermiddag, kan jeg godt få tanken: "Hvad er det egentlig, vi har så travlt med?" Og hvad er det, vi skal nå. At blive færdige? Med hvad? Selvfølgelig er vi nødt til at have deadlines (skriver redaktøren!), men hvad med alt det, hvor andre ikke er afhængige af vores indsats? Måske er det her, vi nogle gange kan fylde lidt ekstra solskin i glasset og nyde livet, åndedrættet og pausen et par minutter ekstra? Lad solen skinne på dig Normalt har det halvfulde glas en klang af, at der mangler noget. Men nej – der skal være plads til, at solen pludselig bryder igennem uventet, så vi kan smide det, vi har i hænderne og nyde øjeblikket. Således opfordrer jeg dig til at tage en dyb indånding, lad dig fylde – dog ikke til randen – og nyde alt det, du stadig har mulighed for at gøre for et bedre, sjovere og sundere liv.

04

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online. 4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 / Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Scanpix/Iris


ANNONCE

Modelfoto

Én ud af tre har svært ved at falde i søvn

Er manglende søvn ved atNew drive nordic dig til vanvid? Her er tabletten, der hjælper dig til at slappe af, sove roligt og vågne op frisk og udhvilet. En unik formulering – kun med naturlige ekstrakter og vitaminer.

N

år du sover uroligt, føler du dig udkørt. En urolig og afbrudt søvn bliver mere og mere almindelig i vores hektiske og forjagede liv. Får du ikke nok søvn, vil du ofte opleve sorte rander under øjnene, din hud er bleg og du vil måske tage på i vægt, da din produktion af hormoner øges, så du føler dig mere sulten. Hårdt for din krop Manglende søvn gør, at kroppen restituerer sig dårligere ; faktisk kan mangel på søvn være så hårdt for kroppen, at dine venner og kolleger vil bemærke det. Søvnmangel er så hårdt for mennesker, at den er kendt for at være den hårdeste og værste form for tortur.

Sov roligt og vågn op frisk Hjælp dig selv til at bekæmpe de uudholdelige nætter. Melissa Dream™ er en citronmelisse Det gode råd gør forskellen www.matas.dk tablet, som hjælper dig med at opretholde en rolig nattesøvn. Din lokale

Melissa Dream I århundreder har citronmelisse, Melissa officinalis, været blandt urteeksperternes foretrukne urter, derfor navnet Melissa. Den unikke formulering er udviklet til at hjælpe med at opretholde en rolig og afslappet søvn, så du vågner frisk og udhvilet. Alle urteekstrakterne er naturlige og virker ikke sløvende. Citronmelisse tabletten indeholder grøn te, samt et vitamin B kompleks, der hjælper til normale nervefunktioner. Ydermere indeholder tabletten magnesium, som bidrager til normale muskelfunktioner. Hvor kan du købe Melissa Dream ? Melissa Dream kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store

Jeg sover roligt hele natten uden at vågne ! Mange af os kender irritationen over ikke at kunne sove igennem om natten. Du vender og drejer dig ; tanker og bekymringer kører rundt i dit hoved. Elin, 62, kendte det kun alt for godt og prøvede Melissa Dream. Elin har i de seneste par år sovet uroligt og ofte været vågen flere gange i løbet af natten. – Det er frustrerende at ligge i sin seng og vende og dreje sig. Om dagen havde jeg svært ved at koncentrere mig, fordi jeg var træt. Jeg gik hele tiden rundt om mig selv, uden at få noget fra hånden – simpelthen fordi jeg fi k for dårlig søvn. Dejligt at vågne frisk og udhvilet –Det er en skøn følelse ! Når jeg vågner er jeg fuld af energi. Jeg tager to tabletter ca. 1 time før, jeg går i seng. Jeg var slet ikke klar over, hvilken indflydelse søvnen havde på min livsglæde. Nu føler jeg mig virkelig frisk og glad, siger Elin.


/ oase

Bedre søvn - mere overskud Tisser du glasskår? Den nye Bio-Kult Pro-Cyan spiller på tre strenge, der kan støtte din krop i kampen mod urinvejsinfektioner. Først og fremmest Bio-Kult-stammer af mælkesyrebakterier, som hæmmer udviklingen af bakterierne, der relateres til urinvejsinfektioner og reducerer deres mængde. Stammerne er testet for deres evne til at hæmme væksten af E Coli og E Faecalis-bakterier, som er nogle af de hyppigste årsager til urinvejsinfektioner. Standardiseret tranebærekstrakt, som hæmmer bakteriernes evne til at hæfte på slimhinden. Og endeligt: A-vitamin, der bidrager til vedligeholdelse af slimhinderne, der er vigtige i kampen mod infektionerne. Find Bio-Kult Pro-Cyan i din helsekost.

Saframyl Positive Sleep er et nyt og naturligt søvnpræparat, som bidrager til øget afslapning, mindre uro og en forbedret søvnkvalitet. Den californiske valmue forbedrer kvaliteten af søvnen, citronmelisse hjælper med at slappe af og undgå uro, mens safran bevarer en positiv sindsstemning, da det påvirker vores serotonin-optagelse.  Saframyl Positive Sleep indeholder desuden magnesium, som er godt for hjernen og musklernes evne til restituering samt B6-vitamin, der øger magnesiumoptagelsen og bidrager til immunforsvaret og regulering af hormonaktiviteten. Tilskuddet er fremstillet til børn fra 12-årsalderen og voksne, som gerne vil have en god nattesøvn og vågne udhvilede og positive – uden bivirkninger. Virkningen indtræffer efter 14 dage – og du kan bruge kapslerne i et 15 dages program eller længere. Find Saframyl Positive Sleep i din helsekost.

Forhandlerinfo: SK Health, tlf. 21 34 45 49

Forhandlerinfo: Octean, www.octean.se, info@octean.se

Naturlig overflade

Overfølsom?

Som et af de første firmaer i Europa benytter Biosym sig nu af en ny naturlig coating på OmniX-vitaminpillen, der giver en høj grad af stabilitet og lysbeskyttelse af de aktive næringsstoffer i tabletten. OmniX er en multivitamin uden jern og K-vitamin, som indeholder 26 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre næringsstoffer med fokus på alsidighed og optagelighed. Den nye overflade betyder, at traditionelt anvendte tekniske hjælpestoffer som titaniumdioxid ikke længere er nødvendig at anvende. Den nye coating betyder også, at OmniX fremover vil være flot lyseblå af de naturlige farvestoffer fra spirulina og æble. Find OmniX i din helsekost. Forhandlerinfo: Biosym, tlf. 97 25 20 15  

6

Helt specielle vagtelæg har vist sig at have virkning mod overfølsomhedslidelser, uanset om det er pollen eller andre naturlige allergener, der generer. Har du ikke lige specielle vagtelæg i baghånden, har Natur-Drogeriet produceret Amizan med pulveriseret og frysetørret vagtelæg i kapsler. Amizan forhindrer produktionen af for meget immunglobin IgE og dermed frigivelse af histamin. Patienter behandlet med disse æg viste efter to-fire ugers behandling en normalisering af tilstanden. Amizan er desuden rig på mineraler, essentielle fedtsyrer og peptider og har en gunstig indflydelse på det samlede stofskifte. Du finder Amizan i helsekostforretninger. Forhandlerinfo: Natur-Drogeriet, tlf. 86 92 33 33


Annonce

Sundt-vand er renset, vitaliseret og basisk Naturligt, bæredygtigt, nemt og lækkert. Får du drukket nok af kvalitetsvand? Dehydrering er en folkesygdom med mange skadelige konsekvenser og følgesygdomme. Hjemmelavet frisk kvalitetsvand er det mest optimale – din krop vil elske det. Invester i flydende livskvalitet.

Logo :

www.Sundt-vand.com

Flydende livskvalitet

Vand er den største og vigtigste bestanddel i kroppen, samtidig fungerer det som kroppens energibatteri, derfor er kvaliteten naturligvis helt afgørende for velvære, trivsel og funktionerne i hele legemet – helt ud på celleplan.

Flere og flere vælger derfor, selv at investere i maskiner som renser og forbedrer drikkevandet på forskellige måder. Processen er følgende :

sundt vand

1.

2.

3.

4.

Først renses vandet i et filter med bla. aktivt kul, der fjernes kalk okker, pesticider, tungmetaller m.m. Vandet bliver blødt, lækkert og nemt at drikke. Vandet ledes gennem en elektrolyse , hvor surt vand ledes fra. Samtidig tilføres meget ilt, som levendegør og vitaliserer vandet. Det bliver lettere og optages meget bedre, så en god væskebalance opnås. Basisk/alkalisk vand produceres, hvilket regulerer syre/base balancen. Mange livsstilssygdomme starter med oversyring af kroppen. Ioniseringen giver stor udrensning af affaldsstoffer og formindsker oxidation (ældning).

Brugere af sundt-vand ”flydende livskvalitet” har bla. udtalt følgende : • Bedste investering i vores helbred nogensinde, har reduceret eller helt ophørt med indtagelse af medicin. Rask igen på en naturlig måde. • Gigt- ,led og psoriasis problemer blev mindre og/eller forsvandt helt. • Mave- tarm problemer og sure opstød forsvandt efter få dage. • Det giver mere energi og bedre immunforsvar. • Eksem, udslet og allergier er forsvundet. • Kroppen fungerer meget bedre i det renere miljø, der udskilles nye som gamle ophobede affaldsstoffer. • Huden bliver smukkere og håret mere glansfuldt. • Vi har aldrig drukket så meget vand før, nu er det nemt og lækkert. • Bedre livskvalitet, kroppen fungerer bedre og vi kan igen dyrke sport og fritidsinteresser. • Kaffe, the og mad hvor sundt-vand er anvendt, smager meget bedre.

Optimer helbredet med det bedste basiske og ioniseret sundt-vand Det anbefales af flere og flere holistiske læger, kostvejledere og andre eksperter. Har gennem årtier været anvendt af millioner af tilfredse nydere over hele kloden.

Priser fra kr. 8.900,- eller fra kr. 198/md. Flere modeller 5-7-9 ioniseringsplader.

Meget mere info. anbefalinger m.m. på: www.sundt-vand.com, tlf: 2628 6767 Erik Stolten: info@sundt-vand.com

7


liv / Af/ Kristine Bindslev Foto/ Simon Meyer Fotografi

Nyt liv efter stress:

Mine kriser har vist mig vejen Tidligere skibsreder og millionær Lars Juhl har i jagten på penge og anerkendelse prøvet at dø af stress. Genoplivet og med pacemaker knoklede Lars alligevel videre, indtil han udmattet hverken kunne tænke en tanke eller snøre sit snørebånd. På retræte i et kloster fandt han frem til livets vigtigste værdier. I dag prioriterer Lars anderledes.

Fire danskere dør om dagen af stress. Den succesrige erhvervsmand inden for shipping- og rederibranchen, Lars Juhl, er én af dem. En oktoberdag i 2011 faldt han død om på stuegulvet i Sorø efter 20 års massivt arbejdspres. Heldigvis fik hans daværende kone gang i det livløse hjerte. Men Lars’ hjerte var slidt op af altid at kæmpe og aldrig at hvile, og på hospitalet i Slagelse døde Lars endnu en gang. En tokamret pacemaker tog plads i brystet på Lars sammen med bevidstheden om, at livet er skrøbeligt. Men to hjertestop stoppede ikke den ukuelige karrieremand, og med mottoet ”en ansvarlig kaptajn forlader ikke skuden, bare fordi han bliver lidt søsyg”, vendte Lars tilbage til rorpinden som direktør for Scan-Trans og arbejdede nu hårdere end nogensinde. Indtil han kollapsede i 2013 med det psykologen kaldte en udmattelsesdepression. Alle har en grænse, og Lars’ var langt overskredet.

8

Retræte på et kloster På Sankt Birgitta Kloster ved Maribo tog han langt om længe sit liv op til revision. – På klostret var vi stille, men jo mere stille vi var, jo mere larmede det i mit indre. En masse spørgsmål pressede sig på: Hvornår er nok nok? Hvilken person ønsker jeg at være? Hvad er mit kald i livet? En dag på en badebro ved Søndersø uden for klostret blev der endelig stille i mit hoved. Senere samme dag vidste jeg, hvad meningen med mit liv var, fortæller den 49-årige erhvervsmand på et kontor i hjertet af København. Midt i stilheden og blandt otte nonner, der ikke ejede andet end det tøj, de havde på, besluttede Lars sig for, at han ville bruge sin egen oplevelse til at gøre noget godt for andre. Lars ville inspirere, fascinere og motivere andre til at genfinde balancen her i livet. Dette blev hans kald i livet. Inspireret af J.F. Kennedy som sagde: ”Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for dit land”, vendte Lars sin søgen efter livets mening på hovedet. Lars spurgte sig selv: ”Hvorledes kan mine unikke talenter og mine livserfaringer sættes i spil for at gøre ­noget godt for verden”? Det handlede med andre ord ikke længere om, hvad Lars kunne få, men nu om hvordan han kunne bidrage til at skabe balance.


/ liv

“Mens jeg var i det, synes jeg ikke, det var spor sjovt. Men nu, hvor jeg kan kigge tilbage pĂĽ dem, synes jeg, de var fantastiske. Det er kriserne, der har vist mig vejâ€?

9


Var aldrig tilfreds med resultaterne Balance havde netop været ikke-eksisterende, da Lars arbejdede i alle døgnets vågne timer, og han valgte karrieren på bekostning af sin familie. – Meningen med livet er ikke at arbejde fra tidlig morgen til sen aften. I dag kan jeg se, at uanset hvilket mål, jeg nåede før, satte jeg blot barren endnu højere op. Det var aldrig godt nok. Jeg havde et filter, som gjorde, at selv om jeg løb maraton på den kinesiske mur, så kunne jeg ikke sige ”Godt gået Lars. Du satte dig et mål, du kæmpede, og du gennemførte det”. Det kunne jeg ikke. – I stedet sagde jeg: ”Ah, men der var kun 22 grader varmt, og sidste år var der 32, så det tæller ikke”. Eller da vi i Scan-Trans i 2008 lavede 1,2 milliarder kroner i omsætning og 120 millioner kroner i profit, så burde jeg have sagt: ”Yes man! We made it”. I stedet for tænkte jeg: ”Ja, men vi var også heldige. Markedet var med os”. Den gang, hvor vi tjente allermest, var jeg så ulykkelig af at gå på arbejde. Pudsigt nok var det det værste tidspunkt i mit liv. Opholdet på klostret blev på alle mulige måder skelsættende for Lars. Med sætningen i hovedet: ”Rig er ikke den, som har meget, men den som behøver lidt” ændrede han sin livskurs. Det er utænkeligt at give op Set i bakspejlet forstår Lars i dag, hvordan hans tidlige barndom har været handlingsanvisende for ambitionerne, grådigheden og den indædte kamp for at skovle penge ind og plante flag på verdenskortet. Særligt to forhold skabte hans evne til at æde sig selv op for at opnå det ene resultat efter det andet: Som 12-årig flyttede Lars’ mor væk, og faren fandt en anden kvinde, som han brugte det meste af sin tid med. Følelsen af at være forladt og valgt fra, fik ubevidst Lars til at håbe, at gode resultater kunne skabe opmærksomhed og anerkendelse, måske endda kærlighed. En anden toneangivende streng i Lars’ DNA var dét, hans farfar havde sagt til Lars som dreng: ”Vi kæmper, til vi segner, og så rejser vi os op og kæmper videre”. – Det er en fantastisk drivkraft, men det har også fået mig til at løbe passioneret ind i hegnet. I dag sørger jeg for, at jeg er chauffør og styrer bevidst farten med foden på speederen. Førhen brændte jeg mit lys i begge ender og også lidt i midten samtidig. I dag tror jeg på, at man skal tænde ild i hjertet og ikke under fødderne. Så længe du har ild i hjertet, og det har jeg med det, jeg laver nu, er det ok at have travlt.

“I dag kan jeg se, at uanset hvilket mål, jeg nåede før, satte jeg blot barren endnu højere op. Det var aldrig godt nok” 10

“Det er en fantastisk drivkraft, men det har også fået mig til at løbe passioneret ind i hegnet”


/ liv Drop den photoshoppede virkelighed! Lars har travlt som administrerende direktør i Presidents Institute. Presidents Institute er et internationalt direktørnetværk, hvor ledere udveksler erfaring og sparring om konkrete udfordringer. Som medlem gennem ti år oplevede Lars selv at blive reddet flere gange af netop Presidents Institute, når enten virksomheden eller livet kuldsejlede. – I Presidents Institute har vi tre skridt til at opnå mening og balance: Du skal lede dig selv, du skal lede andre og du skal lede med et formål. Hvor jeg før egotrippede og jagtede egen succes, beskæftiger jeg mig i dag med noget, der er langt større end mig selv. Hos Presidents Institute skaber vi et fortroligt rum, hvor ledere kan dele tanker, følelser og muligheder med hinanden. – Jeg syntes, det er vigtigt at krakelere glansbillede-historierne af toplederen, der arbejder 80 timer om ugen, og så laver han lige en ironman oveni. Den photoshoppede virkelighed har ingen glæde af at få præsenteret. Tværtimod. Så føler folk, at de skal leve op til det. Medaljens bagside af karriereræs, hvor dit helbred og familien forsømmes, skal italesættes. Nu er der ære i at slappe af Førhen var det utænkeligt, at Lars gik tidligt fra arbejdet for at være sammen med familien. Men når han skal hente børn fra institutionerne i Næstved, forlader han Københavnerkontoret allerede ved 15-tiden næsten uden dårlig samvittighed. Og hvor han før i tiden skjulte sig på toilettet for at læse arbejdsmails, mens han og familien var på ferie, sætter Lars i dag en stor ære i at lave så lidt som muligt, når han har fri. Ind imellem stikker hans gamle drive af med ham. Men arbejder han for meget i dag, lytter han modsat før til advarselssignalerne. – Hvis jeg flere nætter i stræk har svært ved at sove, får hedeture eller det begynder at suse for ørerne, ved jeg, at jeg har presset mig selv for hårdt igennem for lang tid. Så kan jeg have nok så mange røde flag i min mailboks, men jeg svarer ikke på dem, før jeg atter er i balance. Det er en del af livet at komme ud af balance. – Men det er vigtigt at have en modvægt. I mit tilfælde kan jeg godt arbejde hårdt for det, jeg brænder for, men så skal jeg også ind imellem trække stikket, restituere og slappe af. Åndedrætsøvelser hver dag En af de måder, hvorpå Lars holder sig selv i vater, er ved at lave åndedrætsøvelser. – Hver morgen, når jeg er i bad, laver jeg Bhastrika – også kaldet blæsebælgen. Det lyder meget voldsomt, og der kan flyve bussemænd ud, så det er smart, at jeg står i badet. Forestil dig dine lunger som en ballon, der har ligget i mange måneder i en skuffe helt krøllet sammen. Blæsebælgen folder lungerne helt ud og revitaliserer mig.

En anden øvelse, Lars laver hver dag, er åndedrætsøvelsen Pranayama, der betyder livets energi. Mens han kører i bil, trækker han vejret ind i fire sekunder, holder det i fire, ånder ud på seks og holder lungerne tomme i to sekunder, inden han tager en ny indånding. – I de to sekunder, hvor kroppen føler, at den er i underskud, frigiver milten røde blodlegemer og producerer samtidig nye røde blodlegemer. Ligesom en bremse kan blive halvsløj, hvis ikke du bruger den, kan du træne din milt i at blive mere virksom, skarp og produktiv. – 15-20 gange om året laver jeg også Sudarshan Kriya, som forløser kroppen for vrede, ængstelse, depression og bekymringer. Det er en meget kraftfuld åndedrætsøvelse, som tager tid og kræver, at jeg mediterer bagefter. Men belønningen er stor.

“Om det er tre, fem eller syv dage er ikke så afgørende. Det afgørende er, at du skaber stilhed, tid og plads til at mærke efter” På årlig retræte I kraft af den epokegørende oplevelse på klostret besluttede Lars allerede dengang, at mindst en gang om året ville han bruge tid til refleksion, på at bare være og genfinde roen i en travl hverdag. Lars har blandt andet været på retræte i Montenegro og har planer om at tage på retræte i Atlasbjergene i Marokko. – Om det er tre, fem eller syv dage er ikke så afgørende. Det afgørende er, at du skaber stilhed, tid og plads til at mærke efter og tage livets retning og valg op til overvejelse. Det kan også bare være en hel dag alene, hvor jeg cykler ud i skoven for bare at være. Der er i den grad noget ved at komme ud i naturen, livets store klasseværelse. – Det er de små snigende forandringer, der slår dig ihjel, men på retræte kan du stille skarpt og justere, så du ikke bliver offer for uheldige mønstre i dit liv. Fra fucked up til taknemmelig Allerede i 2015 valgte Lars at være åben om sin stresshistorie i en filterløs biografi: ‘Mit navn er Lars Juhl, og jeg har fucket mit liv op’. I dag er hans liv ikke længere fucked up. Han fik en ny chance, er ydmyg og dybt taknemmelig. – Mine kriser er det bedste, der nogensinde er sket for mig. Mens jeg var i det, synes jeg ikke, det var spor sjovt. Men nu, hvor jeg kan kigge tilbage på dem, synes jeg, de var fantastiske. Det er kriserne, der har vist mig vej. De har givet mig et kald. Og nu står jeg lige om lidt på scenen i Bella Center og siger goddag til ex-præsident Bill Clinton, der skal tale om ledelse med formål. – Nu kan jeg sige, ”Godt gået Lars. Det er i orden det der”, og jeg er heller ikke længere i tvivl om, at jeg er elsket af familien, min kæreste og mine børn.

11


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

tema Fyldt op

DIARRÉ?

Få stoppet

renderiet!

Hvis forstoppelse er svært at tale om, er diarré om noget endnu værre. Men årsagerne og symptomerne kan sagtens være beslægtede og under alle omstændigheder, er det tegn på, at der er forhold i fordøjelsen, der skal rettes op på. Kender du det med at scanne omgivelserne for nærmeste toilet? Og når man ikke tør slippe en uskyldig vind af frygt for, at der følger andre ting med? Diarré er hverken sjovt, lækkert eller behageligt – det er nærmest pinligt, ildelugtende og til tider smertefuldt. Og netop derfor lider rigtig mange i stilhed. Heldigvis stifter flertallet af os kun sjældent bekendtskab med diarréen – mange kun på ferien, hvor fremmede bakterier sender os fluks på toilet i op til flere dage, hvilket selvfølgelig ikke er en ønskværdig måde at tilbringe ferien på. Men også under mere hjemlige himmelstrøg kan vi støde på bakterier, f.eks. fra dårlig mad, eller virus, der giver diarré – eller vi kan reagere på medicin eller lide af skjult forstoppelse, der ind imellem kan have tynd afføring som et symptom.  Få sendt bakterier på porten En af de hurtigste og mest optimale løsninger, hvis du er ramt af diarré, er … Jep, så skriver vi det igen: Mælkesyrebakterier. Og selvom de også er gode ved det modsatte problem – forstoppelse – hjælper de også på balancen i tarmfloraen, når problemet er tynd afføring.  Lige når det gælder diarré, er det vigtigt at vælge probiotika, der kan bremse afførin-

12

Hvad er diarré? Diarré er defineret som tre eller flere tynde afføringer om dagen. Så du har ikke diarré blot ved at have tynd afføring en enkelt gang eller to. Men du kan fortsat få hjælp af mælkesyrebakterier, der kan balancere din tarm. Ved rigtig diarré er det vigtigt at få væske nok, da du mister en del under toiletbesøgene, suppler også gerne med lidt salt mad, der kan holde lidt på væsken. Et par dages diarré er sjældent farligt, men sørg for at gå blidt til maven bagefter. Drik evt. valle – f.eks. Valleforce – i dagene efter, da det bakker op om mælkesyrebakterierne ved at skabe et godt miljø i tarmen. Husk altid god hygiejne ved diarré, da det kan smitte!

gen. Her er Lacti Plus Travel et godt eksempel. Det indeholder nemlig – ud over de dokumenteret virksomme bakteriestammer – også den probiotiske gær S. boulardii. Gæren har den fordel, at mange bakterier hæfter sig til den, og så kan den sende dem til dørs – bogstaveligt talt. Efter endt arbejde – et par dage – forsvinder gærcellerne af sig selv. De koloniserer sig ikke i tarmen.  Diarré fra antibiotika? Både bakteriestammer og den probiotiske gær fra Lacti Plus Travel er undersøgt og studeret nøje hos fabrikanten, Lallemand. Derfor ved man, at den probiotiske gær – i modsætning til mælkesyrebakterier – ikke bliver slået ud af antibiotika. Du kan altså bruge rejse-udgaven af mælkesyrebakterierne, hvis din mave reagerer på en antibiotika-kur. Skal du afsted mod varmere himmelstrøg og fremmede bakterier, kan du også med fordel tage mælkesyrebakterierne og den probiotiske gær forebyggende. Der sker jo ikke noget ved at fange bakterierne i opløbet og forhåbentligt redde sig et par ekstra feriedage!


/ tema KOSTTILSKUD

Urte-penCil - til immunsystemet Urte-penCil med C-vitamin Urte-penCil indeholder de samme urter som Urte-Pensil og derudover C-vitamin, der bl.a. • bidrager til immunsystemets normale funktion • medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet • understøtter dannelse af kollagen, som bl.a. medvirker til at bevare et sundt tandkød og holde din hud i balance

naturdrogeriet

Urte-Pensil Urte-Pensil er en unik blanding af udvalgte grønne urter og rødder, der har været en solid dansk bestseller i over 30 år – og dét ikke uden grund! Urte-Pensil blev i 2010 kåret af Helsam som 25 års salgssucces.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker.

13 KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


tema / Foto/ Scanpix/Iris

tema

Find vej i junglen af vitaminer

Fyldt op

Det kan som dansker være lidt af en udfordring at finde vej i junglen af vitaminer og mineraler. Vi modtager ikke voldsomt mange brugbare oplysninger om, hvordan vi naturligt kan styrke vores sundhed, og ud fra de officielle udmeldinger kan man også let komme i tvivl, om det overhovedet er nødvendigt at tage et tilskud af mikronæringsstoffer.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Den måde, vi lever og spiser på i Danmark i dag, nødvendiggør efter min mening et dagligt tilskud af kvalitets-vitaminer og mineraler. Vitaminer og mineraler er livsvigtige, men vi forvirres af artikler og gentagne udmeldinger, der påstår, at vitamin- og mineraltilskud skulle være unødvendige og i værste fald farlige at indtage. Ønsker du konkrete og velunderbyggede redskaber til håndtering af din egen og din families sundhed, til indre balance og muligvis til afhjælpning af småskavanker, så læs med her, hvor du får tre helt konkrete råd

Lidt om selen Bedste kilde: Oregano, fisk, frø og kerner, og lidt fra økologisk eller biodynamisk dyrkede grønsager. Indtag: Selen er en væsentlig antioxidant med stor betydning for immunforsvar, vækst og udvikling. Vi har meget selenfattig jord i Danmark, og derfor kan stort set alle danskere, såvel voksne som børn, have gavn af et dagligt tilskud af organisk selen. Selen har stor beskyttende effekt, og det kan derfor i særlig grad ved sygdom og kræft være en god idé at have ekstra fokus på at få tilstrækkeligt hver dag. Vælg ALTID organisk eller organisk bundet selen, indtag aldrig uorganisk selen. Gode produkter: Nature’s Own, Terra Nova, Nani, Solgar, Life Extension, Cytoplan eller Pharma Nords selenprodukter. Du kan læse meget mere om magnesium, calcium og andre vitaminer og mineraler på www.madforlivet.com

14

Vitaminer og mineraler er livsvigtige Hører du til dem, der ønsker at supplere din gode mad med et vitamintilskud, så kan det betale sig at være særdeles selektiv i dine valg af former og kvaliteter. Der er nemlig voldsom stor kvalitetsforskel på de vitamin- og mineralpræparater, der udbydes. Vores nutidige fødevarer indeholder ikke tilstrækkelige mængder mikronæringsstoffer til at nære os optimalt hele livet. Det skyldes primært den måde, vores fødevarer dyrkes og produceres på i dag. Hovedparten af danskerne mangler da også vitaminer og mineraler, herunder det vigtige magnesium, det immunstyrkende selen, de afgørende mængder jod for ikke at tale om det livsvigtige D-vitamin. Flere og flere spiser mere plantebaserede måltider og dermed mindre kød, og de kan alt for let komme i mangel af det vigtige B12-vitamin, som netop findes i kød, ligesom jodmangel er blevet mere og mere udbredt i Danmark.

B E

D3


/ tema

A

C

Råd nummer 1: Suppler din mad med en højkvalitetsmultivitaminmineralpille Her kan du helt naturligt optimere ikke bare sundhed og indre balancer, men også energiniveauer og hjernekapacitet, så du kan leve op til dit fulde potentiale hver dag. En multivitaminmineralpille i god kvalitet er som et tag-selv bord for kroppens celler, så de altid har de nødvendige mikronæringsstoffer ved hånden. Hovedparten af de vitaminer og mineraler, de ikke får brugt, udskilles uden problemer igen. Være selektiv og kvalitetsbevidst Der er ingen tvivl om, at vi optager vores vitaminer og mineraler bedst fra maden. Her er vitaminerne og mineralerne naturlige og organiske, og de genkendes derfor af kroppens celler. Heldigvis er det i dag muligt at købe vitaminer og mineraler, der er bundet op på fødevarer, så optagelighed og kvalitet derved sikres. Flere studier har igennem tiden påvist, at naturlige og organiske mikronæringsstoffer optages bedst og anvendes mest effektivt af kroppens celler, sammenlignet med syntetiske og uorganiske vitaminer og mineraler. Det bedste var selvfølgelig, hvis vi kunne spise os til tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer gennem vores mad. Men det er desværre ønsketænkning. Der er heller ingen solid videnskab, der

Tips til en god multivitaminmineralpille Bedste kilde: Økologiske, uforarbejdede råvarer og grønsager, men det er altid en god ide at supplere den gode, økologiske mad med en multivitaminmineralpille af høj kvalitet. Indtag: Indtag af enkelt-vitaminer og mineraler skal altid have følge af en multivitaminmineralpille. Det sikrer indre balance og effektiv udnyttelse af hvert enkelt vitamin og mineral. Gode produkter: Nature’s Own, Nani, Terra Nova, Solgar, Life Extension, Cytoplan, Douglas eller Biorto.

15


tema / kan understøtte en påstand om, at du kan få de mikronæringsstoffer, som du har brug for, gennem maden. Først og fremmest fordi vores behov for vitaminer og mineraler er dybt individuelle og ændrer sig livet igennem afhængig af alder og livsomstændigheder. Dernæst indeholder mange fødevarer i dag langt færre mikronæringsstoffer end for bare 50 år siden. Det skyldes primært den måde vi forarbejder dem på, og de dyrkningsmetoder der anvendes. Og så er der bare visse livsvigtige vitaminer og mineraler, som du ganske enkelt ikke kan spise dig til. Eksempelvis det livsvigtige D3 vitamin.

E

Skræddersyede vitaminer Rigtig mange lidelser blandt såvel unge som ældre vil efter min mening kunne afhjælpes helt enkelt og billigt ved et dagligt tilskud af organiske vitaminer og mineraler. Det er nemlig langt billigere, bivirkningsfrit og naturligt at anvende mad og mikronæringsstoffer i såvel forebyggende som behandlende indsatser, og det kan i mange tilfælde være tilstrækkeligt. Vitaminer og mineraler har så at sige tre stop på deres vej til endestationen, som er cellernes indre. Først ankommer de til tarmen, dernæst til blodbanerne, og til sidst skulle de meget gerne få lov til at passere cellemembranerne og dermed få adgang til cellernes indre. Det er her, at mikronæringsstofferne har nogle af deres vigtigste missioner, da de blandt andet indgår i produktionen af energi, i dannelsen af nye celler, i skabelsen af enzymer, proteiner og en lang række andre signalstoffer, der har til opgave at skabe indre balance og sundhed. Syntetiske udfordringer Syntetiske vitaminer og uorganiske mineraler har vanskeligere vilkår og optages ikke i samme grad i cellernes indre som organiske, food state eller organisk bundne vitaminer og mineraler. Et godt eksempel herpå er calcium, hvor mangeårige anbefalinger af uorganisk calcium, i form af calcium carbonat, eller endnu værre calciumoxid, har nødvendiggjort særdeles høje doseringer. Indtag af store doser uorganisk calcium kan føre til hjertekarsygdomme og andre alvorlige ubalancer. Det kan du læse meget mere om på www.madforlivet.com.

Tips til D3-vitamin Bedste kilde: Solens stråler. Da solen står lavt eller er sparsom vinteren igennem i Danmark, kan det anbefales at indtage et kosttilskud med D3-vitamin fra september til maj. Bedste normalniveauer: Niveauer på 100 nmol/l året rundt yder optimal beskyttelse mod en lang række sygdomme, herunder visse former for kræft. Indtag: Anbefalet dagligt indtag er i Danmark 400 i.u./ 10 mcg, men mange har højere behov. Gode produkter: Liposomal D3 Life Extension, Biotic D mulsion, Nature’s Own, Nani, Terra Nova og Pharma Nords D pearls.

16

Et andet eksempel er selen, der findes i to former; en uorganisk form, kaldet selenit, og en organisk eller organisk bundet form for selen. Indtag af uorganisk selenit kan i for store doser gøre dig syg, bevirke hårtab og optageligheden af selenit er særdeles lav. Alligevel er det tilladt at tilsætte selenit til danske vitaminpiller, og du vil desværre blive overrasket over, at også nogle af de mest populære multivitaminpiller i Danmark indeholder denne form for uorganisk selen. Efter min mening ville det være bedre helt at undgå at tilsætte selen, hvis man som producent af økonomiske årsager kun ønsker at tilsætte selenit til sine multivitaminvitaminpiller. Det fremgår desværre ikke altid af emballagen, hvilken form for selen, der er indeholdt i produktet. Overvej forskellige former Uanset hvor godt en koncentreret vitamintablet er fremstillet, så vil der altid være mennesker, der ikke fordøjer eller optager indholdet ligeså effektivt som, hvis de eksempelvis indtog vitaminer og mineraler i organiske kapsler, i flydende form eller i pulverform. For effektivt at kunne absorbere og optage indholdet af en hårdt stampet all-in-one vitaminpille skal personen nemlig have en stærk konstitution, en velfungerende fordøjelse og tilstrækkeligt med mavesyre. Halter disse forhold, kan det anbefales at indtage sine vitaminer og mineraler via organiske kapsler, eksempelvis Nature’s Own eller Nani. I pulverform, eksempelvis Terra Nova Life drink, eller i flydende form, eksempelvis Nature’s Energy flydende multivitaminmineral, som kan købes på nettet.  Som noget helt nyt er der netop lanceret en række liposomale vitaminpræparater med særlig høj optagelighed. På grund af deres liposomale struktur (liposomer er små vesikler, fremstillet af fosfolipider, der er den type fedtstoffer, som vores cellemembraner er bygget af) kan næringsstofferne let optages i cellerne. På grund af vitaminernes form, øges optageligheden på celleniveau. 


/ tema

Råd nummer 2: Vælg individuelt tilpassede kvalitetsprodukter Organiske, organisk bundne, wholefood, food state eller liposomale præparater, som du kan dosere og forme efter, hvem du er, og hvilke behov du har. Der er nemlig forskel på, om du topidrætsudøver eller en småtspisende ældre, og tilskud af vitaminer og mineraler skal tilpasses individuelt herefter. Nogle har det godt med ”all in one” vitaminpiller og kan let fordøje disse, ofte hårdt stampede og koncentrerede, vitaminpiller. Andre kan slet ikke fordøje eller optage sådanne koncentrerede kosttilskud og har behov for vitaminer og mineraler i letoptagelige former, eksempelvis som food state, organiske, flydende multitilskud som eksempelvis Terra Nova Life drink eller i form af liposomale vitaminer og mineraler som eksempelvis Life Exténsions liposomale produkter. Nye boller på suppen, eller? I mange år har vi her i Danmark levet med restriktive særregler på området vitaminer og mineraler. Folketingets Implementereringsråd besluttede sig i efteråret for at ophæve de begrænsende særregler 1. januar 2018, så vi danskere frit kunne købe doser og former, som EU’s eksperter har godkendt, de såkaldte EFSA-kosttilskudsdoser. Nu skulle der per 1. januar være kommet nye boller på suppen, men det ser desværre ud til, at den danske Fødevarestyrelse har søsat en besynderlig vejledning, der umiddelbart vil kunne begrænse vores muligheder for at købe vitaminer og mineraler i EFSA-godkendte doser og former i danske forretninger. Fødevarestyrelsens vejledning modregner blandt andet danskernes skønnede indtag af vitaminer og mineraler via maden, så de danske

doser nedsættes med dette skønnede indtag i forhold til de tilladte doser i EU. Problemerne med dette er, at EU allerede har gjort sig den ulejlighed at modregne for en gennemsnitlig europæers vitaminindtag via maden, så nu modregnes der dobbelt madindtag for os danskere. Fødevarestyrelsens vejledende doser lægger sig således lige under de EFSA-godkendte doser, hvilket på flere områder kan vanskeliggøre salg af EFSA-godkendte produkter i Danmark. Folketingets Implementereringsråd er givetvis af den formodning, at de har vedtaget EFSA-anbefalede doser og former i Danmark og dermed sikret varernes frie bevægelighed og danskerne mulighed for at købe EFSA-godkendte højkvalitets vitamin- og mineralpræparater. Med Fødevarestyrelsens udarbejdelse af en separat vejledning er Folketingets Implementereringsråds beslutning for mig at se afmonteret, og forvirringen er total. Hvorfor Fødevarestyrelsen egenhændigt vælger en sådan fremgangsmåde må stå hen i det uvisse, men indtil videre ser det ud til at hæmme vores muligheder for at købe en række EFSA godkendte vitaminer og mineraler her i Danmark.

Næringsstoffer redder liv Helt ny forskning fra Aarhus Universitetshospital viser, at indtag af visse vitaminer og mineraler ligefrem kan redde menneskeliv. Derfor kan det undre, at vores sundhedsmyndigheder ikke griber denne oplagte mulighed for at hjælpe alle danskere med redskaber til god og sund mad og daglige vitamin-mineraltilskud af høj kvalitet. Flere kunne forebygge sygdomme, få mere energi, og undgå at tage medicin. Der ville kunne spares mange penge på sundhedsbudgettet, hvis den enkelte fik konkrete og velunderbyggede redskaber til selvhjælp.

Lidt om C-vitamin Bedste kilder kan være: Aroniabær, havtornbær, hyben, kirsebær, rød peberfrugt og citrusfrugter. Indtag: Naturlige kosttilskud, fremstillet af økologiske aroniabær, havtornbær, hyben eller kirsebær tilfører dig hele C-vitaminet, og ikke som i de fleste syntetiske produkter kun en del af C-vitaminet, nemlig ascorbinsyre. C-vitaminet er et flygtigt, vandopløseligt vitamin, der skal tilføres hver dag. Eventuelle ubrugte rester, udskilles via urinen. Topidrætsudøvere har særligt behov for tilskud af C-vitamin, der altid skal tages sammen med en multivitamin. Gode produkter: Nani C vitamin, Nature’s Own Cherry C, Acerola C vitamin, havtornflager eller hybenpulver.

17


tema /

C

Lidt om E-vitaminBedste kilde: Økologisk hvedekimolie Indtag: Indtag af alpha tokoferol eller det syntetiske dl-alpha tokoferol alene kan ikke tilrådes. Du kan læse mere om E-vitaminer, effekt og former på www.madforlivet.com. Gode produkter: Nature’s Own eller Nani, som er de eneste E-vitamin-præparater, der indeholder samtlige otte tokoferoler og tokotrienoler for optimal effekt og balance.

Råd nummer 3: Få skræddersyet dit indtag Sæt dig ind i kvaliteter og former og søg eventuelt professionel hjælp til udarbejdelse af en skræddersyet kosttilskudsplan. Check derefter, hvor du kan købe disse kosttilskud, om det lader sig gøre i Danmark, eller om du får mest for pengene på nettet. Det er fuldt lovligt at købe kosttilskud til eget forbrug indenfor EU. Før dagbog, hvor du hver dag nedskriver eventuelle symptomer, og hvordan du i det hele taget har det. Ved at føre en lille dagbog kan du holde øje med forbedringer eller reaktioner. Ofte viser der sig et billede af, at visse vitaminer og mineraler kan hjælpe dig helt naturligt til bedre balance og mere energi med meget mere.

Tips til gode B-vitaminer Bedste kilde: B-vitaminerne består af en hel familie af vitaminer. Mangel på blot et enkelt B-vitamin kan have store sundhedsmæssige konsekvenser. De fleste B-vitaminer findes i hele korn og dermed i rigtige fuldkornsprodukter, i ølgær, røde ris, naturris etc. B12-vitamin findes primært i kød, fjerkræ og fisk. Indtag: B-vitaminerne hører sammen, de er vandopløselige, udskilles indenfor 24 timer og skal derfor indtages hver dag. Eventulle ubrugte rester, udskilles via urinen. Tilføres et enkelt B-vitamin, f.eks. B6-vitamin, så skal det altid have følge af et multi B-kompleks eller en multivitamin, der indeholder samtlige B-vitaminer, da det ellers kan medføre ubalancer. Gode produkter: Nature’s Own, Terra Nova, Nani, Solgar, Life Extension, Cytoplan, Douglas eller Biorto

18

Referencer: (1) Mayer A, 1997, ”Historical changes in the mineral content of fruit and vegetables”; British food Journal, 99;6; pp 207-211 (2) M. Barański, et al. ”Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.”; British Journal of Nutrition, Published Online June 26, 2014. (4) https:// www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3717875 (5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC4377864/ (6) Tangney C, Tang Y, Evans D, Morris M, 2009; ”Biochemical indicators of vitamin B12 and folate insufficiency and cognitive decline”; Neurology, 72(4), 361-7 (7) https://www.ncbi. nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/ (8) https://jamanetwork.com/journals/jama/ article-abstract/2667071?redirect=true (9) ”Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal, DOI: 10.1136” (10) ”Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality”, Qian Xiao, PhD et al, JAMA Intern Med. 2013;173(8):639-6(11)


/ oase

To magnesiumkilder

Optag dit kosttilskud naturligt Kosttilskud fremstillet i mad, der danner genkendelige vitaminer og mineraler, skaber et helt unikt fundament for kroppen til at tage og udnytte meget mere i den pille du spiser. Det hjælper kroppen til ikke at bruge unødige ressourcer på omdannelse og diverse restprodukter. Food-grown vitaminer og mineraler fra Wild Nutrition er helt unikke. De fremstilles langsomt for at sikre, at alle vitaminer og mineraler har tid til at omdannes. Næringsstofferne er dyrket igennem mad og indeholder dermed aktive næringsstoffer, som kroppen har nemmere ved at genkende og udnytte, da kroppen i forvejen genkender fødevaren, som tilskuddet er dyrket i. Wild Nutrition bliver produceret af 100 pct. uforarbejdede, pesticidfrie ingredienser og gennemgår kvalitetskontroller og tests hele vejen igennem processen. Dette sikrer at Wild Nutrition er et produkt af højeste kvalitet. Find Wild Nutrition i din helsekost. Forhandlerinfo: Safe Health, tlf. 22 10 23 94, www.safehealth.dk

C med max udnyttelse

nyhed

Lipo-C Boost indeholder C-vitamin i høj styrke samt E-vitamin og solsikkelecithin (fosfolipider). Ved indtagelse, sammen med væske, kan denne sammensætning føre til dannelsen af liposomer. Liposomer er små fedtbobler, bestående af fosfolipider, og har samme struktur som cellemembraner. Dette fremmer optagelsen af C- og E-vitamin i cellerne. C-vitamin bidrager til immunsystemets samt nervesystemets normale funktion og bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Det bidrager desuden til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, tænder og hud. Begge vitaminer er med til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Find Lipo-C Boost i din helsekost.

Berthelsen Mag-Citrat er et vegetabilsk letoptageligt magnesiumtilskud med en optimal kombination af magnesium-citrat og aminocheleret magnesium-bisglycinat samt vitamin B6. De to magnesiumkilder bidrager til normal funktion af muskler, nervesystem, psyke, elektrolytbalance, celledeling og energistofskifte. Magnesium modvirker samtidig træthed og udmattelse, og vedligeholder tænder og knogler. Indholdet af B6-vitamin bidrager til omsætning af protein og glykogen, regulerer hormonaktiviteten, dannelse af røde blodlegemer samt vedligeholder normal funktion af immunsystem og nervesystem. Du finder Mag-Citrat med 120 kapsler til vejl. pris kr. 154,- i helsekostforretninger. Anbefalet daglig dosis: 3 kapsler

nyhed

Forhandlerinfo: Dansk Farmaceutisk Industri, www.dkpharma.dk, tlf. 44 86 05 50

Motion til maven Mave i Form og Tarm i Form er kosttilskud med urtekombinationer, der bidrager til en normal fordøjelse. Mave i Form med pebermynte, papaya og fennikel tages før hovedmåltiderne, og afhjælper oppustet mave, styrker immunforsvaret, beskytter mod oxidativt stress og bidrager til en normal fordøjelse. Tarm i Form med bark fra grå valnød, aloe vera og magnesium tages før sengetid, og støtter tarmens funktion og regelmæssighed – både ved at støtte peristaltikken (tarmens muskelfunktion) og slimhinderne. Kan med fordel kombineres med mælkesyrebakterier Multidophilus. Find urteblandingerne i din helsekost til vejl. pris kr. 159.95. Forhandlerinfo: Natur Energi, tlf. 48 16 12 13

Forhandlerinfo: Biosym, tlf. 97 25 20 15  

19


tema / Af/ Freja Fredsted Dumont Foto/ Scanpix/Iris

Undgå skader:

Fyld kroppen, når du træner

tema

Fyldt o p

Vi ved alle, at det er vigtigt at holde kroppen sund og aktiv – men når du først begynder at træne, kan du også risikere at blive skadet – eller at dræne kroppen for vigtige ressourcer. Derfor er det endnu mere vigtigt at være opmærksom på din næring, når du træner – f.eks. med kosttilskud tilpasset sportsudøvere.

Hvis du dyrker sport eller er aktiv på andre måder, har du helt automatisk en større risiko for at få muskelskader, brud eller komme til at lide af mangel på vigtig næring. Men det skal ikke lyde som en dårlig undskyldning for at lade være. Der er heldigvis mange ting, du kan gøre for at undgå skader, og hvis du træner ekstra: holde energiniveauet oppe og undgå at slide unødigt på kroppen. Du ved sikkert allerede, at det er vigtigt at varme op inden løbeturen, passe på med de tunge løft og i det hele taget tage højde for, at din krop skal behandles med respekt og at energidepoterne skal fyldes op, når du har været fysisk aktiv. Men vidste du, at bestemte vitaminer forebygger visse skader?

det kan også have alvorlige konsekvenser for alt lige fra knogleskørhed til menstruationsforstyrrelser til lavt blodtryk og forhøjet kolesterol. Masser af hurtige kulhydrater i form af sodavand, kakaomælk og pasta har stået på topidrætsfolks menu, så energien kunne holdes oppe. Men selvom du forbrænder meget, når du dyrker idræt på topplan, er det ikke ensbetydende med, at du bare skal spise meget af hvad som helst. Dine depoter har ligeså vel som andres behov for at blive fyldt med sunde og lødige næringsstoffer.

Når du forbrænder meget, skal du bruge meget Men først skal vi lige omkring udfordringen omkring næring nok, som mange elitesportsfolk og andre hårdtydende idrætsfolk støder ind i. Når kroppen ikke får nok næring og energi ind, men forbrænder rigtig meget, kan det gå ud over evnen til at præstere på sportsfronten – men

Sportsfolk slider på kroppen At vores kroppe skal bruge ekstra god næring, når vi bruger den meget, viser et dansk/svensk ph.d.-forskningsstudie. Ud af de 45 kvindelige elitesportsudøvere i studiet havde 45 pct. en lav knogletæthed, 38 pct. havde lavt blodsukker, hver fjerde havde for højt kolesteroltal og halvdelen havde lavt hvilestofskifte, som er et tegn på energimangel. Der findes forskellige tilskud på markedet, der er tilpasset sportsudøvernes ekstra behov, så mangelsymptomer som disse kan undgås. Bio-Sport er udviklet til akti-

20

“Nogle aktiviteter udvikler dog flere frie radikaler i kroppen end andre – heriblandt sport og anden hård, fysisk anstrengelse. Derfor har vi gavn af antioxidanter”

ve sportsfolk og motionister og er spækket med vitaminer, mineraler, antioxidanter og essentielle fedtsyrer, som de, der dyrker ekstremt meget motion, kan komme til at mangle. Med pakken af tilskud sikrer man, at kroppen får tilført bl.a. de livsvigtige fedtsyrer omega-3 og omega-6 sammen med selen, C-, A- og B6-vitamin, der bidrager til et normalt immunforsvar. Kom overbelastningsskade til livs At fedtsyrerne er vigtige, blev synligt af den udfordring, som eliteroeren Berit Christoffersen stod overfor i 1990’erne og som satte gang i udviklingen af Bio-Sport. Hun led af en overbelastningsskade i knæet, og drømmene om at deltage i OL i Atlanta i 1996 hang i en tynd tråd. I samarbejde med Søren Mavrogenis, der på det tidspunkt var fysioterapeut hos Team Danmark, arbejdede de på at kurere Berits overbelastning i knæet, så OL-drømmene ikke skulle skylles i vasken. På et tidspunkt blev Søren Mavrogenis bekendt med stoffet gammalinolinsyre (omega 6-fedtsyren GLA), som havde hjulpet patienter med


/ tema

akutte inflammationer. Han fik deraf idéen til at prøve at kombinere gammalinolinsyren med fiskeolie, som er kendt for sin antiinflammatoriske effekt, og cocktailen var på plads, da han til sidst supplerede med anitoxidanter. Produktet Bio-Sport var skabt og blev senere sat i produktion af Pharma Nord, der udviklede en pakke med både kapsler og tabletter med nogle af de næringsstoffer, der er ekstra behov for. Berit Christoffersen forsøgte sig med blandingen – og endte med at deltage i OL, helt uden skader. Søren Mavrogenis behandling var først målrettet elitesportsfolk, men siden opdagede han, at behandlingen også hjælper mod arbejdsrelaterede overbelastningsskader. Et forskerhold fra Bodø Fysikaliske Institut i Norge testede senere Bio-Sport under videnskabelige forhold. 40 norske sportsfolk med overbelastningsskader blev behandlet med ultralyd og enten Bio-Sport eller placebokapsler. De forsøgspersoner, der modtog med BioSport sammen med ultralydsbehandlingen, mærkede stort set alle sammen en betydelig forbedring. Det samme gjaldt kun for 31 procent af kontrolgruppen, der udelukkende modtog ultralyd og placebo.

“Ud af de 45 kvindelige elitesportsudøvere i studiet havde 45 pct. en lav knogletæthed” 21


tema / I lettere tilfælde af overbelastning kan Bio-Sport-kuren stå alene, men i langt de fleste tilfælde er det nødvendigt at supplere med ultralyd og tværmassage. C-vitamin er vigtig, når du træner Tilbage til opvarmningen og de vigtige vitaminer. En ny undersøgelse viser, at din opvarmning kan bestå af indtag af en dosis C-vitamin – dog vil det altid være bedst at supplere med opvarmning. Vores muskler og sener indeholder nemlig proteinet kollagen, som giver musklerne mere elasticitet og styrke – og gør, at de kan tåle at blive mere belastede, som de jo bliver, når du træner. Jo mere kollagen, dit væv indeholder, desto bedre kan de holde til at blive sat på prøve under din træning. Det beviste et studie offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition i 2017 – her inviterede forskere en gruppe unge mænd ind, som herefter blev bedt om at udføre fysisk arbejde. Den ene halvdel fik C-vitamin, den anden halvdel et placebo-præparat. Efterfølgende blodprøver viste, at mændene, der tog C-vitamin, havde højere blodindhold af forskellige aminosyrer – som indgår i dannelsen af kollagen. Undersøgelsen tyder altså på, at indtag af C-vitamin forbedrer kollagen-syntesen og kan derfor spille en gavnlig rolle i forebyggelse af skader og reparation af væv.

“Mændene, der tog C-vitamin, havde højere blodindhold af forskellige aminosyrer – som indgår i dannelsen af kollagen” Et vigtigt vitamin for sportsudøvere C-vitamin har en lang række gode virkninger i kroppen – heraf er mange også sportsrelevante. Vi har alle har brug for C-vitamin, uanset om vi træner hårdt eller blot forsøger at komme i form. C-vitamin er for det første en vigtig antioxidant, som sportsudøvere har et ekstra behov for – vitaminet modvirker nemlig betændelse, og kan dermed begrænse ømhed og skader efter træning. Derudover fremmer C-vitaminet dannelsen af carnitin, et vitamin med fedtforbrændende og slankende virkning, og er dermed også en gavnlig faktor under træning. Dannelsen af signalstoffer i hjernen og nervesystemet kræver C-vitamin, og hvis nervesystemet er sløvt, bliver træningsintensiteten og -udholdenheden nedsat. C-vitamin går også ind og fremmer jernoptagelsen fra tarmen og dermed ilttransporten i kroppen. Tilskud til motionisten og atleten Hvis man skal tale om ulemper ved C-vitamin er det, at de er vandopløselige og dermed ikke bliver lagret særlig godt i kroppen, fordi vi tisser dem ud – derfor skal kosten helst indeholde vitaminet i passende mængder hver dag – gennem hele dagen. Hvis du skal have C-vitamin igennem kosten, er den første fødevare mange tænker på en saftig, orange appelsin. Men faktisk ligger appelsinen langt nede på listen, når du skal have den sunde C-vitamin. Sammenligner man med for eksempel hybens høje mængde af C-vitamin, der ligger på 840 mg. pr. 100 gram, lig-

C-vitaminer finder du bl.a. i:

ger appelsinens indhold kun på 60 mg pr. 100 gram. For at være sikker på at få en rigelig mængde C-vitamin, kan du også vælge at tage et tilskud som Bio-C-Vitamin, der er et stærkt C-vitamintilskud, der dog er skånsomt for maven. Beskyt dig selv med antioxidanter Vi kan ikke undgå, at der dannes frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er molekyler, der er kemisk ustabile, og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og oxidere – altså nedbryde – det. De udvikles alene ved, at vi trækker vejret, og de dannes ud fra den mad, vi spiser. Nogle aktiviteter udvikler dog flere frie radikaler i kroppen end andre – heriblandt sport og anden hård, fysisk anstrengelse. Derfor har vi gavn af antioxidanter! Antioxidanter er nemlig stoffer, som neutraliserer de frie radikaler i kroppen, vi gerne vil undgå – de går ind og beskytter cellernes arvemasse samt proteiner og fedtstoffer mod det, der kaldes oxidativt stress. Antioxidanter kan være vitaminer, men også en række andre stoffer har antioxidantvirkning i kroppen. C- og E-vitamin samt selen medvirker til beskyttelse af cellerne mod oxidativt stress, og derfor er det en fordel at få tilskud med netop disse former for antioxidanter, hvis du presser kroppen. Vi har alle godt af at røre os – hvis bare vi får næringen til det!

Kål

Hyben

ugt

Acerola-fr

Citrusfrugter 22

Peberfrugt


Danmarks eneste Q10-produkt PharmaNord til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10, det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes

ATP-molekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og 1,4 mg riboflavin (B2-vitamin).

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

DK_Q10_AD_Naturli_210x275_0218

- også som kosttilskud:


tema / Foto/ Scanpix/Iris

tema Fyldt op

Mavesyren

- din bedste hjælper En vigtig kilde til energi er det, vi spiser, og mavesyren er nødvendig for en ordentlig fordøjelse. Den har mange gode virkninger og skal ikke bekæmpes eller fjernes, men ses som en nødvendig og god hjælp til at sikre nedbrydning og optagelse af alt det, som kroppen har brug for.

Af Carsten Vagn Hansen

N

S

Læge og sundhedsekspert

Når vi spiser sundt og bruger penge på kosttilskud, så Syrehæmmende og syrestandsende lægemidler øger vil det også være rart at få glæde af alle de gode nærisikoen for lungebetændelse, da det sure miljø i maveringsstoffer. Men her glemmer mange at alliere sig med sækken beskytter mod de sygdomsfremkaldende bakterimavesyren, som er en vigtig medspiller i at udnytte er. Mavesyren er kroppens naturlige våben mod skadelinæringen fuldt ud. Normalt er mavesyren nemlig kun ge bakterier i maden. Det har også vist sig, at noget, vi koncentrerer os om, når der er for meget, og syrepumpehæmmere, f.eks. omeprazol, øger risikoen for vi forsøger at bekæmpe sure opstød. Men hvis vi har skrumpelever og kan gå ud over hjernen. for lidt, går det ud over vores fordøjelse, og Op mod en halv million danskere er i behandparadoksalt nok kan symptomerne på ling med disse midler. KAN OGSÅ VÆ RE TØD S for lidt mavesyre være de samme Manglende mavesyre øger risikoET OP TE RE som ved for meget. en for knogleskørhed med hofteG U Mavesyreproduktionen kan ledsbrud. Syren er nødvendig for øges ved at spise mere protein og at bringe mineraler, f.eks. calciikke samtidigt neutralisere mave­ um, magnesium og kalium i en syren med stivelse, f.eks. kartofler, tilstand, så de er lette at optage brød, pasta og ris. Mavesyren neufor kroppen. traliseres også (bliver mindre sur), når man drikker kulsyreholdige Test mavesyren drikke, f.eks. sodavand. Et tegn på, at En årsag til manglende mavesydu mangler mavesyre kan netop være, re kan være en autoimmun reakat du lider af sure opstød (refluks). tion med dannelse af antistoffer mod vægcellerne i mavesækken, Derfor skal du værne om mavesyren hvor der dannes syre og samtidig Mangel på mavesyre øger risikoen for et stof, der er vigtigt for optagelsen parasitter og infektion med bakterier, f.eks. af B12-vitamin i kroppen (intrinsic mavesårsbakterien Helicobacter pylori, der factor). har svært ved at vokse i maven, når syreproDesuden er syren i mavesækken nødvendig duktionen er høj nok. for optagelsen af B12-vitamin, som man ved langvarig behandling med syrestoppende lægemidler vil komme til at mangle. Rødbeder og rødbedesaft, der indeholder betain, kan være en god hjælp ved for lidt mavesyre. Du kan undersøge, om du mangler mavesyre, ved hjælp af rødbedeprøven: PÅ

R FO

LIDT

MAVESYRE

“Medvirkende til mangel på mavesyre er, at den moderne kost mangler bitterstoffer og indeholder for meget sukker” 24


/ tema

“Syrehæmmende og syrestandsende lægemidler øger risikoen for lungebetændelse, da det sure miljø i mavesækken beskytter mod de sygdomsfremkaldende bakterier”

AN MODV IRK EM A

M PÅ AVESYRE

Mangel på mavesyre og sure opstød Mange med refluks/halsbrand har i virkeligheden problemer med for lille produktion af mavesyre, især ældre. De kan få en bedre fordøjelse, hvis de får tilskud af f.eks. betain hydroklorid med pepsin (fordøjelsesenzymerne fås i forskellige udgaver af kosttilsku), der hjælper med nedbrydning af proteiner, før de yderligere fordøjes i tyndtarmen. Medvirkende til mangel på mavesyre er, at den moderne kost mangler bitterstoffer og indeholder for meget sukker. Du kan modvirke dette ved at spise mere af bitre salater med f.eks. rucola, mælkebøtteblade eller ved at tygge 4-5 mandler med den brune skal på. Du kan også købe Bitterstern R, og tage et par dråber i vand før maden. Friskplantesafter fra f.eks. artiskok,

LA K CO RU

L GE N

Tag 120 ml frisk rødbedesaft og bland den med 120 ml vand, sammen med lidt protein (f.eks. lidt mandler, gedeost eller kylling), men ikke anden væske. I de følgende to-tre timer samler du din urin i en hvid beholder. Ud fra farven, om den er rød, lyserød eller normalt lysegul, kan du se resultatet. Mavesyren nedbryder normalt den røde rødbedefarve, så hvis urinen er rød eller lyserød, tyder det på mangel på mavesyre.

mælkebøtte og marietidsel, kan også stimulere mavesyreproduktionen. Skvalderkål er ikke kun til besvær. De nye blade er gode til at blande i salat og kan stuves som spinat. De gamle kåltyper, der er let bitre, er også rigtig gode. Hvis mavesyren driller For at modvirke for megen syredannelse er det bedst at undgå tobaksrygning, fed mad, kaffe, chokolade, alkohol og appelsinsaft. Er dette ikke tilstrækkeligt, vil man anbefale behandling med et middel, der neutraliserer mavesyren og samtidig lægger sig som et slimet skumlag oven på maveindholdet, og det er så dette, der evt. løber op i spiserøret, hvor det også beskytter. Produktet Galieve danner skumlag og indeholder alginsyre (natriurmalginat), natrium bicarbonat og calcium­ carbonat. Indeholder ikke aluminium. Det gør Balancid Novum heller ikke. En del andre syrebindende tabletter indeholder alle aluminium og bør derfor ikke tages i længere perioder, da aluminium (som også findes i almindeligt bordsalt) er skadeligt for blandt andet hjernen (Alzheimer). Bedst og billigst er det at anvende natrium bicar­ bonat: Natron, en halv teskefuld i et glas vand, mellem måltiderne. Det medvirker også til at gøre kroppen ­basisk, hvilket den har det bedst med. Andre gode ­midler er ­Samarin og det basedannende Basica. Husk at mavesyren kun må neutraliseres mellem måltiderne,

da der er brug for mavesyren, når man spiser. Elmebark (slippery elm) virker ved hjælp af slimstoffer, som beskytter slimhinderne i spiserøret og mavesækken. Der er ikke påvist bivirkninger, men elmebark kan forsinke optagelsen af lægemidler. Kiselsyre i form af f.eks. Silicol gel er også et udmærket alternativ til de a ­ luminiumholdige syrebindende midler. Et råd fra en af mine læsere er at bruge æblecidereddike mod for meget mavesyre, som hun var blevet helt af med. Det drikkes hver morgen på fastende hjerte – et glas vand med ca. en skefuld æblecidereddike i. Det fjernede halsbrand og sikrede en mere velfungerende mave. Et meget enkelt og godt råd er at spise et æble ved sengetid, og hver gang man har halsbrand.

DRILLER MAVEN? PRØV SYLLIFLOR - DET SMAGER BEDRE, END DU TROR

øver: r p e r a tis v a.com a r g l i arm 7 Best neph 7

7 da · bio 5 555 m a . c o m , M a t a s g ar .7 · tlfo s : B i o d a n ee pr ,hA p o t e k e t o f r ø s k a l l e r e h kk glig f lopp Køb kostbuti rys a ise på da d r e e s b l p i . f s e t t He s d l a mt døje sprø ® r et er ne g for lor e sks), der gelmæssi F i l l y u S re h lium å en (Psyl or at opn f s i bas

25


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

Gul, genial

– gurkemeje! Den kraftigt gul-orange gurkemejerod er blevet særdeles populær de senere år. Og der er mening med galskaben, for – udover at kunne farve ethvert hvidt køkkenbord med genstridige pletter – er der masser af kraft i gurkemejen, også mod sygdomme.

Farverigt er ofte lig med ekstra mange antioxidanter blandt vores afgrøder. Og gurkemejeroden har helt sikkert farve! Så meget, at det har været brugt for farvens skyld – både til tøj og krydderier. Men det ville absolut være en fejl kun at vælge gurkemeje for farvens skyld. Den kan nemlig så meget andet. De senere år er gurkemejeroden dukket op hos almindelige grønthandlere, du kan få te med gurkemeje og saft, men det er stadig blandt kosttilskuddene, du kan finde de mængder, der skal til, hvis du vil bruge gurkemeje aktivt mod forskellige lidelser. Et godt eksempel er Total Gurkedol, der i en dagsdosis indeholder 1500 mg gurkemejerod, med et indhold af 30 mg curcumin (det aktive stof i gurkemeje), 1500 mg ingefærrod og 6750 mg granatæblekerner (60 mg ellaginsyre), der begge bakker op om gurkemejens virkninger. Et standardiseret tilskud sikrer desuden, at du får nøjagtig samme mængde af de aktive stoffer hver gang, du tager tilskuddet.  Du kan selvfølgelig indtage gurkemeje som en del af en varieret kost og i det daglige give din krop et sundt boost – og der er flere gode grunde til at nyde den gule rod. 

“To To tredjedele af deltagerne oplevede forbedringer af deres symptomer på irritabel tyktarm” 26

Ondt i maven? Gurkemeje har længe været kendt for sine betændelseshæmmende egenskaber. Det er højst sandsynligt også baggrunden for, at engelske forskere i 2004 testede ekstrakt af gurkemeje på personer med symptomer på irritabel tyktarm (IBS).  De startede ud med 500 personer, der blev screenet og tilbage var 207, som levede op til kriterierne i forhold til at have irritabel tyktarm. De fik alle henholdsvis en eller to tabletter med gurkemeje i otte uger. Begge grupper oplevede, at deres symptomer på irritabel tyktarm faldt – henholdsvis med 53 pct. i en-tablet-gruppen og 60 pct. i to-tablet-gruppen efter gennemførelsen af de otte uger. To tredjedele af deltagerne oplevede forbedringer af deres symptomer på irritabel tyktarm, bl.a. faldt graden af smerter fra maven med op til 25 pct. Betændelsestilstande som irritabel tyktarm kan være svære at gøre noget ved, og det er højst sandsynligt gurkemejens betændelseshæmmende egenskaber, der har en positiv virkning ved symptomerne på IBS.


POW

ER MOD INFL

AM MA TI O

GU RK

E EJ

UL –G

N

EM

/ tema

Bivirkninger ved diabetes?

Ondt i hele kadaveret?

Diabetes er endnu en sygdom, der er præget af en høj grad af inflammation (betændelse) i kroppen. For mange diabetikeres vedkommende betyder det, at sygdommen øger risikoen for rigtig mange følgesygdomme. En af disse er diabetisk hjertesvigt, der opstår, når hjertemusklerne fortykkes af en genekspression, der forårsages af proteinet P300, der trives ved et højt niveau af glukose (sukker) i blodet.  I Saudi Arabien har forskere forsøgt forskellige mulige behandlingsmetoder på rotter i forbindelse med disse diabetes-bivirkninger. I et af forsøgene fik rotter med diabetes gurkemeje-ekstrakt, hvilket så ud til at kunne blokere for protein P300, og dermed være med til at forebygge hjerteproblemer.

Gigt, ledsmerter, ømhed, dårlige knæ – kært barn har mange diagnoser, men fælles for de fleste smerter i bevægeapparatet er ofte tilstedeværelsen af inflammation/betændelse, som får leddene til at hæve og smerte. Det er såmænd meningen, at vi skal få ondt, når vi har betændelse i kroppen, så vi bliver opmærksomme på problemet og gør noget ved det. Den kroniske inflammation er dog ikke særlig befordrende i længden, da den bl.a. forhindrer os i at motionere og derved få smurt leddene. Det er måske den mest gængse form for smerter, som tilskuddet Total Gurkedol bruges til, men det er også her, at ekstrakterne af gurkemeje, ingefær og granatæble gentagne gange har vist effekt. Senest har et forsøg vist, at gurkemeje også kan reducere forsinkede muskelsmerter, som vi typisk oplever efter en ekstra omgang motion. Fordelen ved at benytte betændelseshæmmende tilskud i stedet for bare en smertestillende pille er, at du derved gør noget ved årsagen til problemet fremfor udelukkende at symptombehandle.  

Svært ved at huske? De senere år er forskningen inden for gurkemejes indflydelse på hukommelsen og hjernen intensiveret. Senest med overskrifter om, at krydderiet hjælper ved milde aldersrelaterede hukommelsesproblemer. Mens en sygdom som Alzheimers er i stigning, bliver vi langsomt klogere på, at vores livsstil – især kost, søvn og motion – har en betydning for, hvorvidt sygdommen udvikler sig hos den enkelte. Nogle alternative læger har endda forsøgt – med held – at vende udviklingen af demenssygdomme hos enkelte patienter ved hjælp af strikse kostplaner og programmer.  Det er igen inflammationen, der er på spil, når Alzheimers udvikler sig, så at gurkemejens betændelseshæmmende indvirkning også har en effekt her, er langt fra utænkeligt.

Kilder: Rafe Bundy, Ann F. Walker et al. Turmeric Extract May Improve Irritable Bowel Syndrome Symptomology in Otherwise Healthy Adults: A Pilot Study Abdel Aziz MT et al. Signaling mechanisms of a water soluble curcumin derivative in experimental type l diabetes with cardiomyopathy. BMC Diabetelogy and Metabolic Syndrome 2013, 5:13, doi:10.1186/1758-5996-5-13. Ahmed T, Gilani AH.Therapeutic potential of turmeric in Alzheimer’s disease: curcumin or curcuminoids? Drobnic F, Riera J et al. Reduction of delayed onset muscle soreness by a novel curcumin delivery system (Meriva®): a randomised, placebo-controlled tria

27


/ oase

Hårdt ved håret? Vores hår afspejler både vores alder, årstiden, genetik og hvor meget vi har behandlet håret med kemi. Hvis det er blevet tyndt og livløst, kan det under alle omstændigheder have glæde af lidt næring indefra. Original Silicea indeholder højkoncentreret mineralsk kisel, som medvirker til at forstærke bindevæv og øge næringstilførslen til hårrødderne. I 2015 gennemførtes et studie på Original Silicea med 419 kvinder. Tre fjerdele af kvinderne oplevede en forbedring af hårtykkelsen – enten med tykkere hårstrå eller flere sunde hår samt mere glans. Foruden kisel, der også hjælper håret ved at skabe mere keratin (det stof hår primært består af), indeholder Original Silicea biotin, zink og selen, der også styrker hårets mineralindhold. Du finder Original Silicea i din helsekost. Forhandlerinfo: Octean, www.octean.se, info@octean.se 

Vand fremfor medicin! Basisk ioniseret vand har nogle særlige egenskaber, som overrasker. Flere har oplevet, at når de drikker basisk ioniseret vand, kan de nedsætte eller helt undvære medicin – og det gælder forskellige diagnoser: gigt, for meget mavesyre, mavesår, psoriasis, mave/tarm-problemer. Vand-ioniseringsmaskiner fra f.eks. Sundt-vand.com renser for sundhedsskadelige stoffer i drikkevandet, efterfølgende tilfører maskinen via ionisering negative ioner, som giver en god udrensning i kroppen for affaldsstoffer. Det basiske vand, der er resultatet af ioniseringen, regulerer endvidere syrebase-balancen.

Du kan finde flere oplysninger og erfaringer fra brugere på: www.sundt-vand.com.

Ingefær på vejen Når vi rejser ud i verden, møder vi nye og anderledes ting. Det gør vores immunforsvar også, og det kan derfor være en god idé at få boostet det. Og da 70 pct. af kroppens immunforsvar sidder i maven, er der også fornuft i at sørge for en sund balance i maven.  Biosa Danmark introducerer her i foråret en helt ny Vita Biosa med ingefær i en liters flaske. Vita Biosa Ingefær er en økologisk og fermenteret urtedrik med ekstrakt af ingefær, aktive mælkesyrebakterier og ekstrakt af 19 forskellige økologiske urter. Ingefær har i århundreder været værdsat for sine gode antibakterielle, antivirale og antiinflammatoriske egenskaber. Ingefær er en rod, som gennem tiderne blandt andet har været brugt som naturligt middel til at lette symptomer i forbindelse med eksempelvis fordøjelsesproblemer, men har også været brugt mod rejsesyge, så også her kan roden være til glæde. Og så skader det jo ikke, at ingefær samtidig har en god og aromatisk smag. Vita Biosa Ingefær i 1 liter vil kunne findes i din lokale helsekostforretning og i webshops fra april 2018 og er som de andre Vita Biosa-varianter fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler. Forhandlerinfo: Biosa Danmark, tlf. 47 77 22 70

28


”Jag kan bruge hænderne og er finmotorisk

87% Rekommender

ar GLYC®

ANBEFALER GLYC lse 2016, 104

*produktundersøge

ugere

deltagende forbr

Med Grønlæbede muslinger blir ledderne smidige Ewa, 60, elsker at bruge hænderne. Hun elsker at strikke til børnebørn, havearbejde eller almindelig madlavning. For at bevare sin mobilitet i fingre og knæ modtog Ewa henstillingen om at prøve GLYC® Original og er i dag en meget tilfreds bruger.- Jeg kan bruge hænderne og gå længere. Det er meget almindeligt med problemer i de små led, som hænder og knæ. Ca. halvdelen af alle over 70 år har betændelser, problemer i alle led. Brusk bliver med årene nedbrudt og kvinder lider også fordi brusk aftager efter overgangsalderen.

Muslingen dyrkes i det kolde, rene vand ud for kysten af New Zealand og har længe været anvendt for sine gavnlige egenskaber, ved tilstande som ofte forårsager smerte, såsom slidgigt, slidte led og betændelser.

GLYC® er svenske kosttilskud med nøje udvalgte naturlige ingredienser. GLYC© er skræddersyet til dit behov for bevægelse og energi samt vedligeholdelse af normal ledbrusk, muskler, knogler og evne til at modstå stress. Lad ikke nedbrudt brusk bestemme din hverdag GLYC© ORIGINAL indeholder kollagen og hele den grønlæbede musling hvilket betyder, at de glycosaminoglycaner og muslinge-oliens fedtsyrer som findes naturligt er fuldt bevaret.

GLYC© ORIGINAL er også forstærket med collagen, C-vitamin og zink. Vitamin C bidrager til normal dannelse af collagen, der er vigtigt for brusk og skelettets normale funktion og reducerer træthed og udmattelse. Zink hjælper med at opretholde et normalt skelet. GLYC© ORIGINAL kan anvendes alene eller kombineres med andre tilskud. 100% grønlæbet musling giver glycosaminoglycaner og muslingeoliens fedtsyrer Læs mere på glyc.dk

GLYC® - Når knogler og muskler behøver hurtig hjælp og hjernen skal modstå stress og øge koncentrationen GLYC® SHARP Koncentration og fokus i en stresset hverdag

GLYC® BOOST For sunde og bevægelige led.

• • • •

• • •

Grøn te øger koncentration og indlæring Rosenrod bevarer kognitiv fuktion og mental ydeevne Safran giver positivt sind Schisandra øger evnen til at modstå stress

Koncentration Modstå stress

Gurkemeje hjælper med at bevare smidige led. Hyben vedligeholder leddenes bevæglighed giver glycosaminoglycaner Grønlæbet musling ger glycosaminoglycaner og og muslingeoliens fedtsyrer, Omega-3. Vitamin C hjælper dannelsen af kollagen og fungerende brusk

Sunde og bevægelige led

Købes i din lokale helsekostbutik Kontakt: Octean Pharma 38 422 133, www.octean.dk

29


sind / Foto/ Scanpix/Iris

Nærvær:

”Jeg er lige her – eller er jeg?” Nærvær er efterhånden blevet en mangelvare! De sociale medier og internettets mange tilbud spiller en stor rolle heri, men hvordan kan vi ”være på” og leve vores aktive liv – og samtidig bevare nærværet?

Af Birgitte aagaard Coach

30

I vores travle hverdag er det let at miste fornemmelsen af at være fuldt og helt til stede. Det kan være en udfordring alene det at skelne mellem, hvornår du reelt er opmærksom og fordybet i det, du er i gang med – madlavning, en samtale, hygge med familien, afslapning – og hvornår dine tanker og følelser er bundet et andet sted. Det er vigtigt at standse op og stille dig selv de svære spørgsmål: Er du generelt nærværende over for dine medmennesker? Eller lokker de digitale tilbud eller tanker dig hele tiden væk? Hvad udretter, skaber og dyrker du i den virkelige verden – til gavn for din omverden og din egen selvfølelse?

Asociale medier Sociale medier er ikke altid så sociale … Vi vurderer og bliver vurderet på den umiddelbare opmærksomhed, vi får – likes, smileys, osv. Nogle opslag og kommentarer vidner om eftertanke, men mange er bare hurtige bemærkninger eller ’udbrud’, som har til formål at dramatisere og iscenesætte vores ofte ganske almindelige liv. Hvad med, at vi brugte den samme energi på at udrette noget, være noget for nogen, skabe noget? F.eks. dyrke sport på et hold sammen med andre, være frivillig for en sag, du tror på, besøge hinanden noget mere, hjælpe hinanden, røre ved hinanden?


/ sind Det stresser uden nærvær! Den tilbagevendende ”nærværssluger” er alle de skærme, vi omgiver os med – tv, mobil, ipad og pc. Hvem har ikke oplevet, hvordan blikket hos personen overfor bliver fjernt efter det lille, skarpe ”ding!”, når en ny opdatering er rullet ind. Og selv om du sætter mobilen på lydløs, vibrerer den – og afsenderen tror, at du er der, og bliver måske ved med at sende beskeder, indtil du reagerer. Som konstante prik på skulderen. Stress! siger jeg bare. Hvad sker der ved at slukke helt? Du fortæller ikke bare andre, men også dig selv, at NU – lige nu – er du ikke tilgængelig, fordi du er optaget af noget andet, som er vigtigt for dig. Wauw! Ro! Fokus! Livskvalitet – uden batteri Nærværet er ganske enkelt afgørende for vores livskvalitet. Derfor er det tid til at tage stilling, så vi

“Du fortæller ikke bare andre, men også dig selv, at NU – lige nu – er du ikke tilgængelig, fordi du er optaget af noget andet, som er vigtigt for dig” ikke fortsætter med at undergrave de virkelige fællesskaber og det nærvær med andre mennesker, som er forudsætningen for et velfunderet selvværd og den mening med tilværelsen, som vi alle har brug for. Ja, du kan udvikle og dyrke relationer via sociale medier, men de kan aldrig være bærende. Går batteriet fladt, er du overladt til dig selv – fra det ene øjeblik til det andet. Det ”feed”, du får af info, likes og kommentarer, holder dig kun i live som et drop på hospitalet. Spørgsmålet er, hvor meget der er tilbage uden det? Hvad kan stå selv og bære på den lange bane? Den digitale skyggeside De mange muligheder på internettet begynder efterhånden

Bidro Kvinder

til kvinder i overgangsalderen

at vise sin skyggeside. Undersøgelserne dukker op nu, efter tre årtier med digitale platforme i ukontrollabel vækst. Meget tyder på, at skellet mellem virkeligheden og den digitale verden er ved at smuldre: Sygemeldinger pga. konflikter på nettet, manglende koncentration i skoleklasserne, debatter om udbredt ensomhed blandt unge, overforbrug gennem digitale indkøbsordninger, deling af private fotos, som mærker den enkelte for livet. Det står klart, at disse smarte værktøjer også har uønskede konsekvenser. Er vi godt i gang med at erstatte arbejdsskader, nedslidte kroppe og ondsindet landsbysladder med overbelastede psyker og manglende evne til at agere i den virkelige verden? Vi svigter hinanden Dit hjerte er, hvor dine tanker er … Så sidder du med næsen i skærmen, i stedet for at kigge din ven, kæreste

Rødkløver opretholder en balanceret behagelig overgangalder

Bidro Kvinder indeholder foruden Gele Royal (bidronningeføde), (bidronningeføde) også Salvie og Rødkløver – specielt sammensat til kvinder i overgangsalderen Rødkløver hjælper kroppen til at opretholde en balanceret, behagelig overgangsalder og hjælper kvinder med håndteringen af symptomer som, hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet. Salvie bidrager til moderat transpiration og almen trivsel. Vi har tilsat B6 vitamin, som bidrager til nervesystemet og immunsystemets normale funktion. B6 vitamin bidrager desuden til at regulere hormonaktiviteten og mindsker træthed og udmattelse. Vi har ydermere tilsat magnesium som bidrager til at vedligeholde normale knogler.

For mere information om Bidro Kvinder kontakt Bidro ApS på T: 70 25 08 07 eller på www.bidro.dk

Forhandles hos Matas, helsekostforretninger, apoteker og webshops i Danmark

31


sind /

eller dit barn i øjnene, så er dine tanker og dit hjerte ikke (primært) hos dem. AV! Det virker hårdt sat op. Men sådan er det, reelt. Du behøver bare vende den mod dig selv. Hvordan føles det, når din

“Vi svigter ikke bare hinanden, men også os selv” ven, kæreste eller dit barn er ’væk’ i skærmen, og ikke ænser dig eller reagerer på det, du spørger om, eller ikke gengælder din berøring med samme intensitet, som du sender ud. Følelsen af svigt er måske kortvarig, men når det sker gentagne gange, hver dag? Hvad gør det ved os som mennesker? I mit sind er der ingen tvivl: Vi svigter ikke bare hinanden, men også os selv. Tiltrækningen og beruselsen i alt det spændende, der sker på nettet, tager energien og tiden fra den rigdom, der kommer af det fysiske nærvær i situationen.

32

En ting ad gangen Uanset hvordan og hvorfor, du ikke føler dig i ordentlig kontakt med din omverden eller dine medmennesker, er princippet for større nærvær: Kun én ting ad gangen! Slut med at have noget kørende, tændt, slået til i baggrunden, lommen, på bordet, mens du er i gang med noget andet, som du gerne vil være en del af. At du hører musik eller radio, mens du overstår rengøringen eller dagens motion, er ikke så kriminelt, fordi du ikke behøver bruge din hjerne til det. Men du kan alligevel risikere at gå glip af den oplevelse, det er, at vaske gulv eller løbe uden ’noget i ørerne’ – du opfanger andre ting, lyde og dufte, og mærker din egen krop. Og den sang du selv har i hovedet, passer garanteret godt til rytmen i kroppen. Syng, hvis du vil! Afvænning og vilje Er du allerede ’junkie’, som skal have dit fix hver dag, flere gange om dagen, hver time …? Det er aldrig for sent at justere dine vaner, og regulær afvænning og vilje er vejen frem. Mange af os er mere eller mindre tvungne til at bruge de digitale værktøjer i forbindelse med arbejde eller studie – det er blevet normen. Men hvad nu, hvis du grupperede og satte tidsrum på henholdsvis: 1) din tid ’online’ og 2) din tid til fordybelse i specifikke aktiviteter (f.eks. undervisning, møder, større skriveopgaver, udviklingsarbejde, hyggeligt samvær)?

Jeg er ret sikker på, at du både vil opleve en mindre grad af stress, mere nærvær og faktisk også større effektivitet. Prøv det bare en uge. Første skridt I det private er du mere frit stillet med hensyn til, hvad du bruger din tid til, men til gengæld kan det føles sværere bevidst at strukturere tiden. Det mest naturlige vil for de fleste være at udpege bestemte tidspunkter, hvor du selv og/eller hele familien holder skærmene slukkede. Forestil dig en morgen, hvor alle er offline, indtil I har spist morgenmad og ønsket hinanden en god dag. Eller en fast eftermiddag i weekenden, hvor computer og mobil er slukket/lagt væk, og du/I går en tur, napper en dejlig ”morfar”, besøger familie, tager i svømmehallen, danser boogie i stuen, hopper i trampolin, har vandkamp i haven, gør tornado-workout-rent og spiser pizza bagefter… ­Lyder det ikke dejligt? Og spørg så dig selv: Er jeg her, lige nu? Jeg håber, at du kan sige ja til det.


Konkurrence

Vind en sund solkulør!

Sun travel pack Værdi:

449,-

Vil du gerne være brun uden at branke? Deltag i vores konkurrence, hvor vi udlodder 5 rejsesæt med solbeskyttelse fra Green People. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 17. juni 2018. Vær klar til solferien! Sun Travel Pack indeholder tre x 100ml af Green Peoples lækre solbeskyttelsesprodukter i en fin beautybag, der passer til håndbagagen, strandbesøget eller weekendopholdet. Du får: Green Peoples solcreme SPF15 med naturlig tan-accelerator, der gør dig 25 pct. hurtigere brun og bevarer kuløren 50 pct. længere. Green Peoples solcreme SPF30 uden duft, der er rig på cellebeskyttende antioxidanter med høj solfaktor og bredspektret UVA/ UVB-beskyttelse. Green Peoples fugtbevarende Aloe Vera aftersun, der køler solvarm hud, forlænger din tan og minimerer peeling. Tilfører huden fugt og næring og gør den dejlig smidig og blød. Solserien velegnet til sart hud, tendens til varmeknopper, samt psoriasis og eksemplaget hud. Green People anvender ikke ingredienser som natriumlaurylsulfat (SLS), natriumlaurylethersulfat (SLES), gluten, parabener, MI, MCI, triclosan, propylenglykol, lanolin, phthalater, alkohol denat. (ethyl alkohol/ethanol), aggressive tensider, aluminium, der blokerer porerne, hudirriterende emulgatorer, syntetiske farvestoffer, kunstig parfume, PABA, petrokemikalier, mineralske olier, silikone, ethoxylerede ingredienser, formaldehyd og formaldehyd-donorer, EDTA, octyl methoxycinnamate, UV-filtre udvundet af kamfer, urea, DEA, TEA eller PEGs. Green People tilbyder økologisk hudpleje og kropspleje til hele familien.

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen via brev, telefon og e-mail. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet.

Spørgsmål: Hvor meget hurtigere kan du blive brun med Green Peoples tan-accelerator?  10 pct. hurtigere  30 pct. hurtigere  25 pct. hurtigere NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

 Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt. EMAIL:

Send dit svar senest den 17. juni 2018 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 04-2018”

33


annoncer /

Endnu mere ingefær

Avivir Aloe Vera Kids Sun Safe spf 30

Vita Biosa Ingefær er en økologisk og fermenteret urtedrik med ekstrakt af ingefær, 8 stammer af aktive mælkesyrebakterier, organiske syrer og ekstrakt af 19 forskellige økologiske urter. Og det er netop denne kombination, som gør Vita Biosa til noget helt unikt. Vita Biosa Ingefær introduceres nu også i en 1 liters udgave, og den vil være at finde i din lokale helsekostforretning og i webshops fra april 2018. Alle Vita Biosa-varianter er fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler.

Vandafvisende, uparfumeret solbeskyttelse til børn som er nem at fordele og ikke hvidter. Beskyttelse mod både UVA og UVB, et unikt højt indhold af Aloe Vera, plejende olier og E-vitamin mindsker effektivt risikoen for skader senere i livet. Kan modvirke soleksem.

biosa.dk

Hos Helsekost og Matas www.AVIVIR.dk - 39690814

Styrk din krop med fiskeolie

Dansk økologisk hamp fra Nyborggaard

Omega 3, som findes i fisk, er nogle af de aller vigtigste fedtsyrer for os. eye q indeholder en særlig kombination af EPA og DHA. EPA & DHA bidrager til en normal hjernefunktion. Den gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250mg EPA & DHA.

Koldpresset økologisk hampefrøolie Sund velsmagende mild omega-3 rig olie, der også indeholder GLA. Anvend den kold i salater, smoothies eller som et tilskud til morgenmaden.

Forhandles af: Matas, Apoteker, Helsam/Helsekostforretninger. Kontakt: Tlf. 6323 0002, www.novasel.dk

34

Nyborggaard Hampeprotein 43 % – glutenfri Proteinpulveret har et naturligt højt proteinindhold. Det gør det til et effektivt energiboost i din smoothie, myslibar eller oven på din morgenmad. Hampeprotein er et godt miljøvenligt alternativ til kød. Fås både i 200g og 600g pakninger. Købes i helsekostbutikkerne og på www.nyborggaard.dk


/ annoncer

Problemer med maven?

Stram dine øjenomgivelser op

Bæredygtig Menstuationskop

Gastroform har en beroligende virkning på maven, samtidig med at den fremmer fordøjelsen. Luft i maven, oppustethed, svien, stress og nervøsitet kan få maven til at reagere negativt. Det kan give sig udtryk i et dårligt fungerende tarmsystem, en dårlig fordøjelse og dermed luft i maven. Kan du ikke tåle løg, stegte eller røgede retter og krydret mad, gør det ikke livet lettere for en følsom fordøjelse. Prøv med Gastroform.

Caviar Anti-Age Eye Serum mindsker poser, sorte rande og rynker omkring øjnene, og giver et ungdommeligt og afslappet udseende. Serummet forbedrer blodcirkulationen rundt om øjnene og har samtidigt en langtidsløftende effekt på huden. Caviar og aktive plantestoffer i serummet virker beroligende, genopbyggende og opstrammende på huden.

Forhandles hos Matas, helsekostforretninger og på apoteker. www.danasan.dk, tlf. 4710 0164

Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk.

Den eneste Menstuationskop i markedet som er 100% bionedbrydelig. Menstuationskoppen opsamler tre gange mere end en tampon, altså kan den anvendes i længere tid og er mere skånsom for slimhinden. Koppen er fremstillet af plantebaseret materiale og kan derfor med god samvittighed smides i kompostbunken eller graves ned i haven, når den skal skiftets ud. Fair Rubber Certificeret, VEGAN Certificeret, Levetid 2 år, Str. M og str. L, Vejl. udsalg kr. 179,-

Vejl. pris for 15 ml er kr. 225,-

GREENGODDESS.DK, SKINSTYLE.DK ORGANIC-BEAUTY-SHOP.DK

Naturlige kosttilskud med unik optagelse Wild Nutrition er udviklet til at tage hensyn til livets forskellige stadier, produceret via FOOD-GROWN metoden. Næringsstofferne er dyrket igennem mad og indeholder dermed aktive næringsstoffer, som kroppen har nemmere ved at genkende og udnytte. Wild Nutrition bliver produceret af 100% uforarbejdede, pesticefri ingredienser og gennemgår kvalitetskontroller og tests hele vejen igennem processen. Dette sikrer at Wild Nutrition er et produkt af højeste kvalitet. Wild Nutrition indeholder økologiske ingredienser, så som rødbede, gurkemeje, ingefær, cordyceps m.m.

Wild Nutrition er garanteret ikke genmodificeret, kosher, halal og indeholder ikke spor af pesticider, herbicider, opløsningsmidler, tilsætningsstoffer samt kunstig farve og smagsstoffer. Vores nye award winner 2017! Prisbelønnet ekstra lavmolekylært hyaluronsyre er klinisk bevist til at være exceptionelt biotilgængelig og nå hudens overflade. Food-grown hyaluronsyre. www.safehealth.dk

35


krop / Foto/ Scanpix/Iris

Fuld fart på ungerne! Hvad er sundt, og hvad er stress?

Madpakker, regntøj, arbejde, aflevere i børnehave og skole, hjemmebag, gåtur med hunden, indkøb, legeaftaler, træning, aftensmad, familiebesøg, kursus, rengøring, vasketøj, telefon ...

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Opgaverne i børnefamilier står hele tiden i kø. Det er umuligt at komme i bund med listerne. Så snart den ene vasketøjsbunke er tom, hober der sig en ny op. Opgaver, som står på forældrenes to-do liste, men som også påvirker børnene i familien. Børnene har ofte også deres egne lange lister: Børnehave, skole, gymnastik, legeaftaler, sociale medier, svømning, lektier, dans, fodbold, oprydning, familiebesøg og pasning, mens mor er på kursus. Hele tiden er de på vej til det næste og det næste. Når ferien endelig kommer, så drager familien afsted på museer, sommerland, dykkerferie, vandreferie, lange rejser og all-inclusive sammen med et hav af andre mennesker. Både børn og voksne får ofte anerkendelse for at være aktive, energiske og dygtige. Det er godt at have et stort netværk og at dyrke sport og sunde interesser og få spændende oplevelser sammen med familien. Vi hører hele tiden, hvor vigtigt det er at bevæge os. Og når vi har været afsted til gymnastikstævne, kan vi slå flotte billeder op på facebook og instagram.

“Fysisk set kan børns kroppe holde til rigtig meget. Men holdbarheden bliver nedsat, hvis ikke der er pauser til at restituere og genopbygge” 36

Børnene vil jo selv have mere! Men kan alt det gode blive for meget? Eller skal vi bare lade toget buldre afsted, så længe børnene ikke klager over noget? Måske siger børnene endda, at de også gerne vil gå til skøjteløb og gerne vil en tur i Tivoli næste weekend. Skal vi ikke bare støtte vores børn i de sunde aktiviteter og så for øvrigt selv booke en ekstra træningstime, når barnet nu er ude af døren? Eller er der tegn hos vores børn, som vi som forældre og voksne skal være opmærksomme på? Lad os se lidt på, hvad der sker med børn, når der er fuld knald på hverdagen og eventuelt også ferierne hele tiden. Hvis dagene er fyldt op med aktiviteter, så kan det være svært at finde pauser og ro til at slappe af og bare være og måske endda kede sig lidt.


/ krop

“Dit barns stress handler mest af alt om hele stemningen i familien og dermed ikke bare om regler”

Vi slider på børnene Fysisk set kan børns kroppe holde til rigtig meget. Men holdbarheden bliver nedsat, hvis ikke der er pauser til at restituere og genopbygge. Hvis kroppen hele tiden er i aktivitet, så er der ikke så meget energi til f.eks. at genopbygge slimhinden i fordøjelsen, der hele tiden slides af blandt andet mavesyren. Masser af celler i kroppen bliver hele tiden slidt og nedbrudt, og derfor skal der dannes nye. De røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt i hele systemet, har for eksempel kun en levetid på ca. 120 dage. Kroppen er altså konstant i gang med at reparere sig selv, og det kræver ro og pauser ind imellem. Hvis den hele tiden er nødt til at prioritere aktivitet og bevægelse, så er der ikke energi og kapacitet nok til også at bygge kroppen op igen. De vigtige nervesystemer Barnets sundhed og trivsel er i høj grad afhængig af et afbalanceret nervesystem. Nervesystemet er delt i to systemer: Det sympatiske og det parasympatiske. Det sympatiske nervesystem kan sammenlignes med en speeder. Det er det system, som dominerer, når vi er i aktivitet. Det hjælper os til at være klar og parat og også holde øje med eventuelle farer omkring os. Det parasympatiske nervesystem er bremsen. Når barnet slapper af, er i ro og ikke er bange, bekymret eller nervøs, så er det det parasympatiske nervesystem, der er mest dominerende. Børn og selvfølgelig også voksne har brug for både det sympatiske og det parasympatiske nervesystem. De skal fungere i balance med hinanden – speederen og bremsen. Det er godt at have det sympatiske nervesystem aktivt, når man som barn skal prøve en ny spændende koldbøtte-øvelse til gymnastik, eller når man er lidt sent på den og skal skynde sig hen i børnehaven. Men når man lander i sofaen om eftermiddagen med en skål rød peberfrugt, nogle æblestykker og en ostemad, så er det parasympatiske nervesystem nødvendigt, for at barnet kan slappe af og lade fordøjelsen arbejde og kroppen restituere. Den evige underholdning Det er ikke kun barnets fysiske krop, der har brug for ro

37


krop /

Fysiske tegn på stress hos børn: • forstoppelse • diarré • bleg hud • nedsat immunforsvar, hyppig sygdom • eksem • inkontinens • smerter

og pauser. Også, og måske endda især, den mentale del har brug for opladning. Vores verden i dag er overfyldt med impulser hele tiden. Børns sanser, tanker og følelser er under fuld beskydning fra de vågner, til de går i seng. Der er gang i radio, tv, tablets, telefoner, snak, spørgsmål, læring, leg, sang, aktivitet og stimuli i næsten alle vågne timer. Hjernen arbejder på højtryk for at sanse, sortere, sammenligne, lære og lagre informationer i uendelig lange baner. Den har sjældent ro ret lang tid ad gangen. Det er en hel anden verden, end for bare få år siden, evolutionært set, hvor der kun var børne-tv

en halv time hver eftermiddag i fjernsynet. Eller bare lidt længere tilbage, hvor der kun var radio. Samtidig er vuggestuen og børnehaven fyldt med læringsplaner, temaer og forventninger. Fritiden er fyldt med aktiviteter, hvor man helst skal være den bedste til sin sport eller sit instrument. Hele tiden er børn i dag på vej mod nye mål, der sjældent giver plads til afslapning.

Symptomer på, at dit barn stresser Hvornår har vi krydset grænsen mellem det udfordrende, læringsrige og sjove barneliv og så det stressede? Lad os kigge lidt på, hvilke symptomer, der skal få os til at stoppe op, tænke os om og justere hverdagens lyntog for vores børn. Mange af symptomerne kan have flere årsager. Men hvis foden er på speederen hele tiden, så kan de andre gode tiltag, vi sætter i gang, ikke få lov til at virke ordentligt i kroppen.

“Nogle gange er børn så udmattede, at de falder nemt i søvn, men søvnen bliver urolig og afbrudt nogle gange af mareridt eller det endnu mere voldsomme ‘night terror’” 38

Fordøjelsen er et af de områder, der hurtigt kan blive ramt af for meget travlhed. Fordøjelsen bliver nemlig ikke prioriteret, når det sympatiske nervesystem dominerer. Den er ikke så vigtigt, hvis der står en sabeltiger med skarpe tænder rundt om det næste hjørne. Her er det mere vigtigt, at der er blod og ilt i arme, ben og hjerne, så vi kan tænke klart og komme hurtigt væk eller kæmpe. Derfor kan symptomer som forstoppelse, diarre, vægttab og også vægtøgning være tegn på stress. Det samme kan uforklarlig træthed, da fordøjelsen ikke får optaget tilstrækkeligt med vitaminer, mineraler, sporstoffer osv. fra kosten. Fordøjelsen har en rigtig stor rolle at spille i forbindelse med udskillelse af affaldsstoffer fra kroppen. Især leveren gør et stort arbejde for at nedbryde og udskille uønskede stoffer i kroppen inklusiv kroppens egne nedbrydningsprodukter. Hvis kroppen er stresset, kan leveren ikke arbejde optimalt, og der kan opstå sorte rande under øjnene, eksem, bleghed og træthed.

Nervesystemet spiller som sagt en stor rolle under stress. Der er alt for meget gang i speederen og ikke nok plads til bremsen. Det kan give mange forskellige symptomer. Barnet kan blive uroligt og ”umuligt”. Det kan have svært ved at sidde stille og koncentrere sig. Det kan have rigtig svært ved at falde i søvn om aftenen. For at vi kan falde i søvn, skal hjernens svingninger falde ned i en anden og lavere frekvens. Det kræver, at der er ro på nervesystemet. Nogle gange er børn så udmattede, at de falder nemt i søvn, men søvnen bliver urolig og afbrudt nogle gange af mareridt eller det endnu mere voldsomme ‘night terror’.

Nervesystemet har en stor betydning for at kunne styre vandladning og afføring. Det er nerverne, der skal sende besked til hjernen om, at


/ krop blæren eller tarmen trænger til at blive tømt. Det er også nerverne, der styrer, hvornår lukkemusklerne giver slip og lader urin og afføring slippe ud af kroppen. Hvis nervesystemet er påvirket af stress, kan kroppen have rigtigt svært ved at mærke impulserne og ved at styre lukkemusklerne. Derfor kan inkontinens både dag og/eller nat, både urin og/eller afføring være tegn på stress.

Børns hjerner er i en konstant udvikling. De øver sig blandt andet i at være en del af sociale sammenhænge, hvilket kræver, at de kan håndtere de følelser, der opstår, og reagere hensigtsmæssigt på dem. Hvis nervesystemet er under pres, fordi der har været for meget drøn på i en periode, så kan det være rigtigt svært ikke at blive fanget i sine følelser og blive aggressiv, irriteret, urolig, besværlig, løbe på væggene eller hysterisk. Dette kan yderligere blive forstærket, hvis de voksne eller de andre børn også er stressede og dermed ikke har det fornødne overskud til at rumme barnets reaktioner.

Sygdom og stress Mindst 70 pct. af immunforsvaret sidder i dit barns fordøjelse. Stress nedsætter som sagt kroppens prioritering af fordøjelsen. Derfor vil immunforsvaret også blive påvirket under stress. Hvis barnet bliver hyppigt syg, snottet, hoster, skranter, får feber og lignende, så kan det være værd at overveje, om der er for travlt i barnets liv. Immunforsvaret kræver en del af kroppens kapacitet, så i perioder med sygdom er det være ekstra vigtigt at skabe ro og pauser. Kroppen taler et tydeligt sprog. Feber og utilpashed er blandt andet designet af kroppen til at få barnet til at kravle i seng, ligge helt stille og lade kroppen bruge al sin energi på at bekæmpe bakterier og virus. Hvis dit barn ofte bliver sygt, kan det være en god ide at styrke kroppen med sund mad og gode tilskud. Nogle gange er det dog ikke nok, og som forælder kan du måske komme til at konkludere, at det er kosten og kosttilskuddet, der ikke virker. Men her er det i stedet vigtigt at se mere helhedsorienteret på sundheden og overveje, om der kan være andre ting, der også spiller ind som for eksempel familiens travlhed. Hvis der kommer mere ro på, kan kosttilskud og sund kost på en hel anden måde få mulighed for at virke positivt i dit barns krop.

Tarm i Form til en normal tarmfunktion (Aloe Vera)

• træthed • uoplagthed • svært at lære nyt • svært at overskue opgaver • svært at overskue sociale sammenhænge

“Derfor kan symptomer som forstoppelse, diarre, vægttab og også vægtøgning være tegn på stress”

natur energi Mega B Stress giver energi (Vit.B1)

Mentale tegn på stress hos børn:

Multidophilus, Mælkesyrebakterier forekommer naturligt som en del af vores tarmflora

Fordøjelse en fornøjelse

www.naturenergi.dk Købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt på apoteket.

39


krop /

Adfærdsmæssige tegn på stress hos børn: • svært at falde i søvn • afbrudt søvn – herunder mareridt og night terror • urolig • trækker sig væk • løber på væggene • aggressivitet • kommer nemt i konflikter • bliver fanget i sine følelser

“Børns sanser, tanker og følelser er under fuld beskydning fra de vågner, til de går i seng”

Du har som forælder ansvaret Vi er som forældre ansvarlige for at hjælpe vores børn ned i gear og det kan godt være en svær udfordring, fordi vores kultur og samfund i høj grad anerkender aktivitet og gøren. Det kan lyde nemt at sige, du bare skal sætte grænser for, hvor meget tid dit barn må bruge foran iPad og computer og at dit barn max må have to fritidsinteresser om ugen. Begge dele kan være vigtige skridt på vejen, men dit barns stress handler mest af alt om hele stemningen i familien og dermed ikke bare om regler. Det handler i høj grad om familiens mind-set, samlede aktiviteter og måder at planlægge dagen på. Det er til enhver tid de voksnes ansvar at tage hånd om det. Små ændringer kan gøre en stor forskel for at opnå følelsen af at have god tid og dermed tid til pauser og tid til hinanden. Her får du nogle tips: • Starten på dagen er utrolig vigtig. Prioriter at spise morgenmad sammen uden TV, telefon eller andet. Måske kan I endda nå en lille bog i sofaen inden afgang. • Bestil indkøb på nettet, så du ikke skal nå at handle på vejen hjem. • Få en nem måltidskasse bragt ud. Lav maden sammen med dine børn. • Få hjælp til rengøring – det behøver ikke være dyrt – ønsk jer evt. en robotstøvsuger. • Prioriter tid til et spil eller højtlæsning i sofaen efter maden. • Overvej om årets ferie behøver være med fuld fart på. • Lad weekenderne være et frirum uden for mange planlagte aktiviteter. • Nyd at lave sysler sammen med dine børn, der bringer ro på, f.eks.: Puslespil, perleplader, tegne, male, bygge Lego og så videre. • Vær bevidst om din egen vejrtrækning og dit nærvær. Overfladisk vejrtrækning signalerer travlhed, og børn kopierer forældre – om vi vil det eller ej. • Mind dig selv om, at dine børn lynhurtigt bliver store og flyver fra reden, og så ville du ønske, at du havde nydt tiden sammen med dem endnu mere. Når stressen har ramt Hvis der igennem længere tid har været stress i familien, så kan man også hjælpe barnets krop tilbage i balance med forskellige remedier. Men husk at livsstilen selvfølgelig skal følge med. Magnesium er et mineral, der virker afslappende på både muskler og nervesystem. Magnesium optages godt igennem huden og derfor

40

er magnesiumlotion særligt velegnet til børn. Smør gerne barnet inden sengetid for at give en god og rolig søvn. Duften af lavendel virker beroligende. Giv evt. dit barn en beroligende massage med et par dråber lavendelolie i massageolien. Kamille har en afslappende effekt. Lav en kop lun kamillete eller brug homøopatisk Chamomilla comp. efter behov. Bachs blomsterdråber rummer remedier til at hjælpe ved for eksempel tankemylder, uro, bekymringer og andre tilstande, som kan præge et stresset barn. Læs mere i bogen ”Bach dit barn op” af Susanne Løfgren. Forskning har vist mange vigtige sammenhænge mellem tarm og hjerne. Bakterierne i barnets fordøjelse påvirker stressoplevelsen i hjernen. Samtidig virker stress negativt på bakteriebalancen. Et tilskud af gavnlige tarmbakterier – også kaldet probiotika, kan hjælpe både fordøjelse, immunforsvar og hjerne tilbage i balance. Stress tærer på alle kroppens ressourcer. Især B-vitaminer bliver hurtigt brugt op, når nervesystemet er overbelastet. En god multivitamin/ mineral er derfor en god støtte til en presset barnekrop. Børn kan godt holde til, at der er lidt stresset og travlt i familien i en kortere periode. Men hvis det trækker ud i længere tid, så vil barnets krop og psyke blive påvirket. For nogle forældre er det netop denne indsigt, der betyder, at de stopper op og får kigget på deres eget liv. Ro og pauser kommer ikke automatisk i vores hverdag og kultur. Det er noget, vi skal være bevidste om at prioritere og vælge til. Til gengæld får vi belønningen i form af børn, der i højere grad trives, er sunde og glade.


/ krop

abonnementstilbud

Naturli giver beskyttelse! Vælg Naturli et halvt år og få en taske med solbeskyttelse – eller et helt år og få stråle­ beskyttende cover til din mobil. Abonnementet er på henholdsvis 4 og 8 numre. Rejsesæt: Solbeskyttelse i top!

abonnement

Coola har siden lanceringen taget verden med storm for sin naturlige og effektive måde at beskytte mod solens skadelige stråler. Her skal du ikke bekymre dig om kemiske filtre med hormonforstyrrende stoffer eller lignende. I rejsesættet følger de fire topsælgere til krop, ansigt og læber, der plejer og beskytter: Coola Pina Colada Spray SPF 30, Classic Face sunscreen SPF 30 til ansigtet, Liplux SPF 30 Original til læberne og ER+ Radical Recovery After-Sun Lotion.

Du

4 numre affårNaturli + Solbeskyttelse

199,(+ porto kr. 49,­)

Du sparer kr.

337,-

ELLER: Skin perfection med dit eget Naturli! Få to tilskud, der plejer hud, hår og negle sammen med et års abonnement på Naturli. Berthelsen Silky Beauty® plejer huden indefra med sine seks veldokumenterede urter, som forbedrer hudkvaliteten og opti-merer fugtbalancen. Berthelsen Silica Extra giver ny næring til hår og negle med sine stærke B-vitaminer, zink, A-vitamin samt agerpadderokke.

Du

8 numre affåNr aturli

+ skønhedspleje indefra

299,(+ porto kr. 49,­)

Du sparer kr.

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502

303,-

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 4 eller 8 numre og løber herefter videre til kr. 340,- om året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. De første 4 eller 8 numre (afhængig af hvilket tilbud, der benyttes) er bindende, og abonnementet kan derefter opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder til og med 2. maj 2018 eller så længe lager haves.

41


/ oase

Find din bakterie!

Spis huden sund ‘KOSTmetologisk ernæring’ starter dér, hvor cremer ikke kan trænge ned. Vil du være fri for rynker, psoriasis og akne, er løsningen at spise en kost, der giver sunde hudceller og en smuk hud – hvilket bogen lover at kunne gøre noget ved på kun 28 dage. De 28 dage er den tid, der skal til for at danne nye hudceller fra bunden.  Lene Dyrvig Nielsen er uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed og giver i bogen grundlæggende viden om hudens opbygning og nedbrydning, samt hvilke faktorer der har betydning for vores hud og sundhed i forhold til ­anti-age, psoriasis og akne. De forskellige kostformer ved hvert enkelt hudproblem gennemgås, herunder hormonernes betydning og tarmens indflydelse på huden, samt de forskellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler i forhold til at spise sig fri for rynker, psoriasis og akne. Til hvert hudproblem gives der bud på en ugeplan med kost og motion. Opskrifterne i bogen er inspirerende, farverige og nemme at tilberede. Og så er det ikke kun huden, der takker, men hele kroppen. Sidst i bogen vises resultater fra en test foretaget på syv kvinder, der har prøvet KOSTmetologisk ernæring i 28 dage. KOSTmetologisk ernæring, af Lene Dyrvig Nielsen, 224 sider, Muusmann Forlag, vejl. pris kr. 249,95.

42

ProBion er et kosttilskud med mælkesyrebakterier i fire forskellige varianter: active, basic, clinica og daily. De forskellige mælkesyrebakterie-sammensætninger er tilpasset for at matche så mange menneskers behov som muligt. Bakteriekulturerne er veldokumenterede og opbevaringsstabile ved stuetemperatur. De er pakket i dåser med tørmiddel monteret i lågene, hvilket giver en holdbarhed på op til ti gange bedre end i mange andre kapsler med levende bakterier. Tablettens struktur beskytter bakterierne gennem en gradvis opløsning, så bakterierne er mere levedygtige længere nede i tarmen. ProBion indeholder præbiotika, som giver næring til mælkesyrebakterierne og det slimdannende Xanthan, der beskytter bakterierne mod angreb fra mave- og galdesyrer. Xanthan fremstilles ved bakteriel fermentering af kulhydrater. Tabletterne er laktosefri, uden sødemiddel, farve- eller aromastoffer, mælk eller soya. Kan købes i udvalgte helsekost forretninger og webshops, samt hos Bioforce.dk og Helsemin. Forhandlerinfo: Lime Pharma, tlf. 39 56 36 26

Gourmet-veganer?

Plantebaseret gourmet, af Neel Enghold, 120 sider, Muusmann Forlag, vejl. pris kr. 229,95.

Neel Engholm, en af Danmarks dygtigste veganske kokke, står bag ‘Plantebaseret gourmet’ – et kunstværk af en kogebog, der både spiller på den visuelle oplevelse og den helt sublime smagsoplevelse kombineret af blødt, sprødt og umami. Det er plante­ baseret gourmet, som tager det grønne køkken til helt nye højder. Bogen er en inspirerende introduktion til og oplevelse af det veganske køkken, når det skal være ”lidt mere end bare”. Blandt de godt 40 opskrifter kan nævnes champignonpaté,, palmekål med chipotle, beet jerky, blå kartoffelbåde med ­topping, sødkartoffel-trøfler og triple chokoladekage. Smukt fotograferet af Jesper Edvardsen/Contineo, så bogen fremstår som et helt kunstværk.

Olieskift? Chia Olie er koldpresset naturlig olie fra det lille chiafrø, som vokser i Syd- og Mellemamerika. Chiafrøet er spækket med gode næringsstoffer og vigtige fedtsyrer og indeholder de samme gode egenskaber som de små frø – og har derfor et meget højt indhold af Omega 3- og 6-fedtsyrer. Men det er specielt a-linolensyre (ALA) kendt som Omega-3 fedtsyre, som chia-olie er så rig på. Fordi Chia ligeledes fungerer som et naturligt anti-inflammatorisk ­middel, kan olien hjælpe ved inflammatoriske problemer i form af ­forskellige ledsmerter, gigt eller gamle skader. Chia-olien er 100 pct. vegansk.  Kan købes i udvalgte helsekostforretninger og webshops samt Helsemin og www.bioforce.dk. Forhandlerinfo: Lime Pharma, tlf. 39 56 36 26


/ oase

Knækbrød med fibre! Du kender måske allerede den klassiske opskrift på knækbrød med masser af sunde kerner. Men vidste du, at det er super nemt at gøre de lækre knækbrød endnu sundere ved at tilsætte koncentrerede fibre? Brug 1 dl SylliFlor Naturel til en opskrift med 4 dl kerner. Så får du to plader knækbrød med et højt indhold af kostfibre. En god snack til den lille sult.

Opskrift på ca. 80 knækbrød 1½ dl havregryn 4 dl bl. kerner (solsikke/ hørfrø/græskar/sesam) 1 dl SylliFlor Naturel 2½ dl hvedemel 1¼ tsk. fint salt 1 tsk. bagepulver 1¼ dl olie 1½ dl vand

opskrift

Sådan gør du: Bland alle de tørre ingredienser. Tilsæt olie og vand under omrøring. Lad hvile 10 min. Del dejen i to portioner og rul tyndt ud på bagepapir. Skær ud i passende stykker. Bag ved 200 grader i 12-15 min. Du kan finde flere opskriften på www.biodanepharma. com, hvor der også kan bestilles SylliFlor vareprøver. Sylliflor finder du i din helsekost. Forhandlerinfo: Biodane Pharma, tlf. 75 55 57 77

Hvad siger din mavefornemmelse? Mange bakteriestammer til både voksne, børn og babyer Opbevares ved stuetemperatur Let at bruge - i pulverform eller kapsler NYHED!

For mere information og nærmeste forhandler, besøg hjemmesiden: www.sk-health.com

43


mad / Foto/ Scanpix/Iris, Trine Vesteraa

– fyld kroppen og bo�t systemet Chia-frø

Goji

Acai-bær Ming-bønner oa

Quin

Boghvede

Havtorn

44


/ Mad

At bruge superfoods i sin madlavning er populært som aldrig før, og vi er vilde med goji, acai, havtorn, rå kakao og meget mere. Selvom betegnelsen superfoods også er en smart marketingsteknik, må vi alligevel sande, at nogle fødevarer excellerer i deres indhold af gavnlige stoffer.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

Siden tidernes morgen har forskellige kulturer med god grund skattet bestemte fødevarer for deres indhold af sundhedsfremmende og gavnlige stoffer –eksempelvis grøn te, ingefær og kakao. Der er ikke nogen officiel definition på, hvad begrebet superfoods dækker over, men et bud på en definition kan være ”mad, der er rig på indholdsstoffer (f.eks. antioxidanter, fedtsyrer, fibre), som regnes for gavnlige for sundheden” .

Antioxidant – hvad er det? I snakken om superfoods kommer vi ikke uden om antioxidanter, som vi bruger i beskyttelsen mod frie radikaler. Dannelsen af frie radikaler er en naturlig proces i kroppen og er en del af stofskiftet samt immunforsvaret. I for store mængder kan frie radikaler lave skade på kroppens celler, fordi de er kemisk ustabile. De er derfor en central del af udvikling af sygdomme og aldring. Antioxidanter kan være vitaminer og mineraler som A-, C-, E- og B6-vitamin, zink, selen, mangan og kobber. Antioxidanter findes i høj grad i planter i form af fytokemiske stoffer som lycopen i tomater og catekiner i grøn te. Superfoods findes på alle breddegrader Når vi definerer, hvor stor kapacitet en fødevarer har i forhold til at kunne neutralisere frie radikaler, bruges ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity). Fødevarer tildeles en ORAC-værdi alt efter evnen til at neutralisere frie radikaler. Dog handler det ikke kun om at vælge fødevarer med høj ORAC-værdi, men om at variere sin kost, så vi indtager mange forskellige sunde stoffer. Det er ikke kun eksotiske frugter, bær og pulvere, der kan komme i kategorien superfoods. Vi har masser af superfoods på vores hjemlige breddegrader som havtorn, bær, tang, kål, bladgrønt og ”ukrudt” som brændenælde, skvalderkål og mælkebøtte. Alligevel kan det pifte madlavningen op med mere eksotiske superfoods, som også egner sig godt til smoothies, sunde is, drikke, raw kager og meget mere. Vi har fundet et par superfoods, der er værd at fremhæve – og et par opskrifter, hvor deres kvaliteter kommer frem:

Regnbuesalat med havtornmangodressing Til 4-5 personer

Du skal bruge: Salat: • 300 g. rødkål eller lilla spidskål • 50 g. valnødder • 75 g. friske blåbær • 1 stor avokado eller 2 små • 2 snackpeberfrugter • 1 potte basilikum Dressing: • 50 g. havtorn, friske eller fra frost • 100 g. mango • skræl af ½ lime • frisk chili efter smag

Bonusin

fo

Undlad at kom dressin me chil gen, og ii du har frisk pu en læk ré til at ker og komme oven p yoghurt å eller grø d.

Sådan gør du: Salat: Riv rødkålen helt fint på et mandolinjern eller skær det i meget tynde strimler med en kniv. Peberfrugterne skæres i tynde stænger og avokadoen i mindre tern. Skyl blåbærrene og lad dem dryppe af i en sigte og bræk valnødderne i grove stykker. Basilikumbladene skylles og duppes forsigtigt tørre med et rent viskestykke eller køkkenrulle inden de hakkes groft. Bland forsigtigt alle ingredienserne til salaten og server dressingen til. Dressing: Tø havtornbærrerne op, hvis du bruger frosne. Skær mangoen i grove tern og riv limeskrællen. Kom de tre ingredienser i en minihakker eller lignende og blend til du har en jævn dressing. Hak chilien helt fint og rør den i dressingen. Stil dressingen på køl til salaten skal serveres.

45


mad / Havtorn Vi kan roligt betegne havtorn som superfood, da bare et enkelt bær kan indeholde mere C-vitamin end en hel appelsin. Ud over et flot indhold af C-vitamin gemmer havtorn på E-vitamin, A-vitamin forskellige B-vitaminer, carotinoider og fenoler (plantestoffer, der virker som antioxidanter). Havtorn indeholder også enkelt- og flerumættede fedtsyrer eksempelvis den enkeltumættede omega 7 fedtsyrer palmitolsyre, der kan have gunstig virkning på hud og slimhinder. Fedtsyrerne sidder i kernen inde i bærret og i skallen. Hvis du selv presser saft af bærrene, kan du efterfølgende få god gavn af de sunde fedtsyrer ved at tørre overskydende kerner og skind ved lav temperatur (40 grader i ovn eller dehydrator). Blandingen kan blendes i en kaffemølle og bruges som sundt drys over grød, yoghurt, salater og til pynt. Samlet set tyder det på, at havtorn fremmer kroppens egen anti-oxidative beskyttelse, beskytter leverceller, er vævsregenererende samt har positiv indvirkning på hjertekarsundheden. Matcha Matcha-te er grøn te i pulverform, hvilket betyder, at vi indtager hele produktet og ikke sier blade fra. Det særlige ved matcha-te er, at tebusken vokser i skyggen. Teavlerne skærmer tebuskene for solen, og på den måde stiger klorofylindholdet i bladene. Matcha-te indeholder koffein, men mange oplever ikke det samme koffein-rush som med kaffe. Derimod opleves det mere som en behagelig tilførsel af energi med øget koncentration og fokus. Hvilket kan skyldes kombinationen af koffein, catechiner, antioxidanter og aminosyrer. Spæde teblade, der høstes tidligt indeholder aminosyren L-theanin, der virker beroligende på sindet, uden at man bliver træt og døsig. I matcha-te menes indholdet af L-theanin at være særlig højt. De grønne teblade indeholder i høj grad en type af polyfenoler, der kaldes catechiner. De er med til at beskytte teplanten mod svampe og bakterier, og i vores krop virker catechiner som antioxidanter. Der findes forskellige typer af catechiner, men det er epigallocatehingallat (EGCG), der i grøn te fremhæves for den positive indvirkning på sundheden.

Kernebarer med chokolade og nips Du skal bruge: • 125 g. dadler • 150 g. græskarkerner • 50 g. sesamfrø • 40 g. chokolade • 1 spsk. af iblødsætningsvandet • 15 g. kakaonips til pynt • evt. 2 tsk. kanel eller 1 tsk. tørret pebermynte til at give smag

Sådan gør du:

Vidste du ... Havtorn er faktisk ikke et bær, men en nød omgivet af frugtkød.

46

Sæt dadlerne i blød i vand et par timer, med mindre du bruger meget bløde dadler. Gem 1 spsk. af iblødsætningsvandet, men hæld ellers dadlerne i en sigte og lad dem dryppe af. Kom dadlerne i en minihakker eller foodprocessor og kør til de begynder at blive til mos. Tilsæt kerner (og evt. krydderier) og blend til det begynder at hænge sammen. Tryk blandingen ud i en lille form beklædt med bagepapir. Formen skal være ca. 10 x 18 cm. Smelt forsigtigt chokoladen over vandbad og fordel den smeltede chokolade over kerneblandingen. Pynt med kakaonips (tryk kakaonipsene lidt ned i chokoladen, så de sidder fast) og lad chokoladen størkne, inden du skærer portionen ud i barer. Opbevares på køl og holder sig omkring en uge. De kan også fryses.


/ Mad Chokolade Det botaniske navn for kakaotræet er Theobroma, hvilket på græsk betyder ”gudespise”, og jeg kan kun tilslutte mig den definition. Kakao stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika, men dyrkes også i Afrika og Asien. Kakaobønner bidrager med en god portion fibre og protein samt magnesium, jern og kalium. Kakaobønner har et højt indhold af proantocyanidiner, der har stor antioxidativ virkning. Det er også proantocyanidinerne, der giver kakaobønner og mørk chokolade sin bitre smag. Kakao kan give et energiboost, da det indeholder en mindre mængde koffein og en større mængde theobromin, der begge har en opkvikkende effekt. Desuden indeholder kakao

“Vi har masser af superfoods på vores hjemlige breddegrader som havtorn, bær, tang, kål, bladgrønt og ”ukrudt” som brændenælde, skvalderkål og mælkebøtte”

stoffer, der får blodårerne til at slappe af, og herved kan det have en blodtrykssænkende virkning. Når chokolade udråbes som sund og som superfood handler det om mørk chokolade med et kakaoindhold på mindst 70 pct., der nydes i mindre mængder og ikke i pladevis. Når chokolade sættes i skammekrogen, er det, fordi den sunde kakao blandes med mælk og sukker, hvilket mindsker kakaoindholdet og dermed indholdet af sundhedsfremmende stoffer. Fedtindholdet er ligeledes højt, og derfor kan kalorieindtaget godt løbe løbsk i forhold til de sundhedsmæssige gevinster, hvis man spiser for store mængder. Rå/raw kakao- og chokoladeprodukter kan være en mulighed for at få endnu flere sundhedsfremmende stoffer fra kakao, da kakobønnerne ikke udsættes for ristning ved høje temperaturer og derfor menes at bibeholde de sundhedsfremmende stoffer i højere grad.

Hurtige superfoods Er du til den hurtige superfood-løsning, kan de nye Boosters fra Britt’s Superfoods være vejen frem. De to varianter indeholder bl.a. hvedegræsjuice, macapulver, granatæble, gojibær samt matcha-te og er således spækket med superfoods. Lige nu kan du som læser af Naturli købe disse økologiske sundhedsboosters med 15 pct. rabat (inden den 18. juni 2018) brug koden naturli15, når du handler på www.brittsuperfoods.dk.

Hampefrø Hampefrø er små næringsrige bomber. De indeholder omkring 30-35 g. protein pr. 100 g. Desuden er hampefrø fuldgyldigt protein, da alle de essentielle aminosyrer er i frøene. Det gør også hampefrø velegnede til proteinpulver, som eksempelvis danske Nyborggaard er leveringsdygtig i. Fedtsyresammensætningen er også i topform, da den byder på både omega

Matchamysli Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 50 g. hel boghvede • 50 g. grove havregryn • 50 g. boghvedeflager • 1½ tsk. matchapulver • 50 g. rosiner • 25 g. hampefrø • 25 g. kokosflager • ½ tsk. vaniljepulver

Kom boghvedeflager, havregryn og hel boghvede på en bageplade beklædt med bagepapir og rist det i ovnen på 150 grader i 15 minutter. Lad det køle helt af og bland det med de øvrige ingredienser. Opbevares i en tætsluttende beholder.

47


mad /

�p:

chili og Du kan skifte r kr ed ydderie paprika ud m rter ru de yd kr e eller frisk . efter din smag

Bonusin

fo

Hampesmør Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 100 g. afskallede hampefrø • 2 tsk. æblecidereddike • 1/4-½ tsk. chilipulver alt efter smag • ½ tsk. sød paprika • lidt frisk kværnet peber • 1/4 tsk. salt

Kom hampefrøene i en minihakker, blender eller lignende og blend frøene, til de begynder at afgive olie og blive til smør. Tilsæt de øvrige ingredienser og blend igen, til du har en cremet masse. Opbevar hampesmørret på køl og brug smørret på brød og knækbrød eller brug det som dip til grøntsagsstænger. Holder sig omkring en uge på køl, men det kan også fryses.

3-fedtsyren ALA (alfa-linolensyre) og omega 6-fedtsyren GLA (gamma-linolensyre). Hampefrø er en fin kilde til GLA, der ellers ikke så let at få fra kosten. Kroppen kan dog danne GLA ud fra linolsyre (LA). GLA og ALA fremmer hhv. signalstofferne prostaglandin PG1 og PG 3, der har anti-inflammatorisk virkning. Hampefrø indeholder derudover magnesium, B-vitaminier, zink og masser af fibre. Produkter lavet af hampefrø er ikke euforiserende, da den anvendte type af hamp ikke har euforiserende effekt. Hampefrø kan du bruge i bagværk, smoothies, mysli, til at drysse over salat osv. Du kan også lave hampedrik og hampesmør (se opskrift) ud af dem.

48

Lav en lækker dressin lige de g ved a le ham t bland pesmø e samme r og lys n og til rismiso s æ tte van den øn d, til du skede k har onsiste dressin ns. Lav gen lid er du t tyk, e r den fa på brød ntastis og i san k dwich. du den Laver tyndere , e r den super o ver en salat.

Kilder: • https://www.merriam-webster.com/dictionary/superfood • Svend Ramborg-Gartnerirådgivningen: Dyrkning af havtorn http://www. gartneriraadgivningen.dk/upl/website/pdffiler/HavtornHippophaehamnoides.pdf • https://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=1708&1 • Kim Gravenhorst og Jacob Jlørring: ”Havtorn – Nordens citron til forretter, hovedretter, desserter og drikke” • Richard Béliveau og Denis Gingras: ”Kost mod kræft”, s. 121-129 + 177-181. • The Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS Inhibition Effect: http://www.mdpi. com/1420-3049/21/4/474/htm • Henriette Christensen m.fl: ”Hverdagsmad med hamp – det nye superfood”.


Besøg vores Website/ Mad

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk

Tilmeld dig Naturli’s nyhedsbrev Hver uge får du nyheder og inspiration fra helse-, sund sundheds- og skønhedsfronten.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Er tilskud

tema

A

Sød næring

nødvendigt? Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillern e stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Remee

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

Jeg græd som pisket! produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv et redning blev kropsterapi-system har holdt ham Body-SDS, der siden fit for fight.

/ LIV

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er Kvinder er lidt disse anbefalinger, dighederne læner flittigere med mynsig op ad, når grøntsagsgaflen mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem vores kost med mineraler eller 18 og 75 år er vitaminer, andre kosttilskud. 172 gram grøntsager dagen. Du kan så vælge være enig i, om om at disse anbefalinger at være i den er gode nok til helbred, eller Det var ikke sjovt dit om vi burde Vi mangler fibre sko i de første spise endnu endnu flere af mere grønt, have nu 40-årige Remees nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer nok var han og mineralerne, mindre af nogle måneder af 2008. For da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiserden enorme succes, som færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket glad for f.eks. mælk eller manglen på grøntsager ”X Factor” havde bærer en stor kød. del af ansvaret tv-programmet Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning som i forhold til vores det hvor Remee optrådte værst ogud er, så fortæller reelle tal en anden opnået, store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, Men omvendt danskerne spiser fibre tre dommere. nemsnitligt ikke en af end formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld fra især medierne søgelser som på i form af større Det viser undersled det store pres ‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. voldsomt på ham. til at spise frugt med al i lyset af, at de var ikke gram frugt og DR’s presseafdeling –600 grønt gerne må Vi er f.eks. langt indeholde et fra at nå de 600 gigantiske frugt. Her spiser pargearet stykker til at håndtere det gram frugt og som vi bliver voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra som dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, publikumsom og mediepres, frugtindtaget når måske er lidt er vi nogle slapsvanse det end det burde afstedkom. De havde højere undersøgelsen være (i forhold programmerne – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke tilknyttet, men friske og forarbejdede så redder grøntsager (dog indtaget op over godt nok en psykolog ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge mig. Som ugerne herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, det var ikke nok for har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre på min krop, at af grupper. kunne jeg mærke frugt – er der kun ca. gik, og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt brug for fysisk afspænding end 400 gram havde der spiser mere jeg kan dog redde lidt, grøntsager om erindrer til indtaget af når det kommer dagen. Hele 3 MINDRE end vitaminer, så for ikke at bryde sammen, pct. spiser du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, Remee. hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

B

D Vitam

Vitamin

in

Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste Alle aldersgrupper indtag ses i gruppen har et lavt indtag større børn – af i forhold hvor både drenge til de anbefalede og piger niveauer. I spiser mindre voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og leverpostej end mere end nedre de voksne og grænse de yngste børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til et lavt niveau af D-vitamin, og det er væsentligt lavere i børnenes kost. Det er især manglen på fede årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. Vi skal primært have vores D-vitamin fra solen og ikke kosten. Desværre får vi nok for lidt begge steder.

-

/ tema

Vitaminer

Da danskerne er et mælkedrikkende et generelt problem folkefærd, har vi ikke med at få B-vitamin af B-erne, som nok. Men enkelte f.eks. B12, kan være svære at vegetar eller få nok af som småtspisende. B-vitaminer er få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, at for at næringsstoffer. Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre tisser et evt. overskud ikke få for mange – vi ud.

C

E

Vitamin

Det gennemsnitlige indtag er i underkanten af det anbefalede. Piger og kvinder får faktisk færre E-vitaminer end mænd. Her kan det betale sig at have fokus på fuldkorn, frugt og grønt for at øge mængden af E-vitamin.

34

35

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

09

08

Opskrifter

Spørg bare!

Husker du?

Glutenfri bagværk, raw food, syndige kager eller sund saft – inspiration til alle ganer.

Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

Shop i Naturlishoppen.dk Naturli’s webshop

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

49


Helseteket

Afstressning

Naturen er den bedste stress-medicin

Foto/ Simon Høegmark/privat

Naturforsker Simon Høegmark opfordrer os til at sætte tempoet ned og bruge naturen mere aktivt i helbredelse: Om hvordan forskellige former for natur påvirker os.

Tina Varde Journalist

– Ifølge WHO vil udgifter til folk, der er sygemeldt med stress, overstige udgifter til hjertekarsygdomme i 2020. – Forskning viser, at folk, der har mange naturbilleder hængende på væggene, har det bedre. Det gælder også på arbejdspladserne! Naturen er et virkeligt stærkt redskab til at forebygge et dårligt arbejdsklima – og at medarbejdere går ned med stress. Det siger Simon Høegmark, som er forsker og naturvejleder for Svendborg kommunes naturmuseum Naturama og psykologisk institut SDU. Når alene det at have smukke billeder af naturen hængende på væggene kan have en gavnlig helbredseffekt, skal der ikke megen fantasi til at forestille sig, hvor sundt det er at opholde sig i den ægte vare.

“Cittaslow-begrebet, som er udviklet i Toscana, handler om enkel og fredfyldt livsstil. F.eks. ved, at man går i dybden i bearbejdning af råvarer og nyder processen” 50

– Flere og flere virksomheder og kommuner kan da også se idéen i at bruge naturen som et værktøj til medarbejderpleje. Naturen er ren restitution, forklarer forskeren, der bl.a. bruger sin store viden om naturens helbredende kræfter til at hjælpe mennesker, der går ned med depression, stress eller anden sygdom. Gennem ”Projekt Vildmænd” tilbyder natur-entusiasten kurophold i naturen. Et rehabiliteringtilbud, som han har udformet for Svendborg kommune i 2015 i et samarbejde med Naturama og Syddansk Universitet. Med bl.a. bål, vand, skov, motion, meditation og uforpligtende samvær i naturen på programmet. Nyde, ej kun yde At man nogle gange kommer hurtigst frem ved at gå langsomt, er der ved at udvikle sig en større forståelse for. Mennesker, som har levet i højt tempo for længe med dertil hørende overfladisk vejrtrækning og stress, lærer, at de skal trække vejret dybt ned i maven og genfinde roen i naturen. Er man konstant fokuseret og endda for effektiv til at trække vejret afslappet og nyde livet og det, man foretager sig, er man ude på et skråplan, hvor man går glip af livets essens. Mister sin væren: – Cittaslow-begrebet, som er udviklet i Toscana, handler om enkel og fredfyldt livsstil. F.eks. ved, at man går i dybden i bearbejdning af råvarer og nyder processen. Der er fokus på livskvalitet i alle led undervejs. Man kæler og er omhyggelig med tingene – og der er fokus på det gode


/ helseteket

“En bakketop kan give et lille sus af frihed. Og i en skov dykker man lettere ned i dybere lag i sig selv, mens man heles bevidst eller ubevidst af naturen”

liv og livskvalitet. Man nyder at gøre det, siger Simon Høegmark. Der sker fejl, når vi stresser Er tempoet vedvarende for højt, gavner det både helbred og effektivitet at sætte farten ned for at undgå de mange fejl, misforståelser og sygdomme, der opstår, når mennesker vedvarende har for travlt og får stress, fordi de ikke holder pauser nok. – Når folk, der lever i et hamsterhjul på arbejdspladsen eller privat i stedet for at nyde livet, sendes ud i naturen, forebygger man, at de går ned med stress eller bliver ineffektive. – Det er derfor god økonomi at sanse og bruge naturen som restitution.

– Da jeg selv tidligere arbejdede som formidlingschef og havde meget travlt, begyndte jeg en overgang at vrisse af folk og stresse dem. Til sidst måtte jeg standse op og huske: ”Det er ikke sådan, jeg er” – og jeg måtte trække mig tilbage. For vi skal da helst have lidt af en fest og have det godt. Også når vi er på arbejde, mener naturvejlederen. I dag, hvor alting mange steder helst skal gå hurtigt, være effektivt og indbringende, går det forcerede tempo mange steder både ud over kvalitet og livskvalitet i hverdagen. Når Simon Høegmark hjælper stressramte, hører han igen og igen, at folk oplever, at de hele tiden skal tjene flere og flere penge til deres virksomheder. – Tidligere var der mere tid til at trække vejret roligt og nyde tingene engang imellem, siger naturvejlederen. Lad firmaturen gå ud i naturen Alle kan have stor gavn af naturens helbredende kræfter og beroligende effekt i festlige sammenhænge.

Hvis der f.eks. er spændinger i familier eller mellem kolleger på en arbejdsplads, er alkohol i store mængder til fester ikke nødvendigvis den bedste idé. Alle de uforløste konflikter, som man ikke har haft tid til at tale om og udrede, kan komme frem i lyset på en uhensigtsmæssig måde, når alkohol svækker hæmninger og forstand. Simon Høegmark opfordrer derfor til, at man i stedet overvejer engang imellem at samles i naturen på en uforpligtende og afslappet måde. Måske omkring en stor gryde mad ved et bål et fredfyldt sted med udsigt til vandet – og uden alle mulige planlagte og påtvungne aktiviteter, der forstyrrer freden. Det er vigtigt at vælge en enkel og ikke-krævende måde, hvor ingen fø-

51


helseteket /

ler, de skal bevise sig selv. Især hvis der er stærk konkurrence og pres i hverdagen, er det sundt, hvis alle bare skal hvile og være sammen – og kan slappe af, fordi de ikke skal præstere noget. Natur efter behov Der er forskellige naturtyper, som passer til – og påvirker vores skiftende sindstilstande. – Hvis man står på en skrænt og kigger ud over vandet – måske endda råber lidt, hvis man trænger til det, så befinder man sig i et støttemiljø, hvor man føler sig tryg. Det er et

52

sted, hvor man slapper godt af. Befinder man sig i en krise, kan man her lettere opnå en følelse af, at der alligevel er lys for enden af tunnelen. – At se horisonten kan styrke optimismen, forklarer han. Udover at et frit smukt udsyn kan give os et løft tanke- og humørmæssigt, kan vi også komme i tanke om, at vi bare er små. Det kan være sundt og befriende at anerkende sin egen ubetydelighed. – Stranden – at være tæt ved vandet, er også et sted, hvor man føler sig tryg, og det er sundt at opholde sig. – En tunneldal, altså en ådal, hvor der er helt stille, er også godt. Dér, hvor isen engang trak sig tilbage, kan man være isoleret fra lyden af biler og menneskeskabte ting. Eller i en smuk kalkgrav med en sø eller på en ø langt fra storbyens stress. Det er steder, hvor man kan træde ud af verden og ind i naturens rum en stund. Væk fra enhver forbindelse til travlhed, så man lettere kommer ned i gear, siger Simon Høegmark. Der er også steder, som kan fremelske en fornemmelse af, at alt er muligt. Og steder, som er særligt velegnede til refleksion, til at sætte i perspektiv og føle samhørighed: – En bakketop kan give et lille sus af frihed. Og i en skov dykker man lettere ned i dybere lag i sig selv, mens man heles bevidst eller ubevidst af naturen. Her kommer man hurtigt ind i en ubevidst opmærksomhed, fordi skoven formår at give ro og højne spontan opmærksomhed.

“For vi skal da helst have lidt af en fest og have det godt. Også når vi er på arbejde” – Et gammelt egetræ, som har stået stabilt i naturen i mange år, bedømmer dig ikke og kræver ikke noget af dig. Det giver dig også en fornemmelse af at være en del af noget større, siger Simon Høegmark. Vi kan alle have behov for at gemme os lidt, trække os tilbage en stund. Så kan vi gå i hule for bedre at kunne beskytte og mærke os selv og føle os trygge, f.eks. hvis der skal træffes svære beslutninger, eller når der er store omvæltninger i livet, som kræver tilpasning: – Så kan man have gavn af at sætte sig i noget vildt: i en naturhule med noget i ryggen på et sted, hvor man kan iagttage smuk natur eller måske mennesker på afstand, tilføjer forskeren.


/ skøn

en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd!

53


skøn / Foto/ Scanpix/Iris, Produktfotos

Afstressning og skønhed går hånd i hånd Når vi er afslappede, er vi som regel også smukkest – og samtidig kan mange skønhedsbehandlinger og ritualer virke enormt afstressende. Vi har bud på, hvordan du forener de to ting: Fra den eksklusive gave/behandling, du kan give dig selv ovenpå en stressende periode til det lille afslappende skønhedsritual derhjemme.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Oaser i hverdagen, små frikvarterer med det indhold, man nu foretrækker. Nogle kalder det egoisme, andre eskapisme. Man kunne også kalde det genopladning, pause eller iltmaske til sig selv, så der er tanket op med ny energi til at gå ud i verden med. For nylig var jeg til en ansigtsbehandling hos Christina Conrad i Aarhus, hvor behandlingen laves med super effektive produkter, der i sig selv vil medvirke til min vedligeholdelse og, med lidt held, forskønnelse. Hun behandler bl.a. med dejlige produkter fra Odacité og Amazing Space. Men så var der lige den ekstra ting, som en dygtig behandler kan. Dét, der egentlig var en ansigtsbehandling, virkede som en helhedsbehandling, og efter halvanden time var jeg afslappet, som havde jeg været på 14 dages ferie all inclusive! Sådan føltes det – og jeg var end ikke uden for bygrænsen. Hvorfor er det ikke sådan, man går rundt og har det hele tiden? Men livet skal leves, og i virkeligheden er det jo dejligst, hvis der er en balance mellem oplevelser, gøremål og restitution.  Balancen kan skabes på mange måder. Nogle holder af en runde golf, en løbetur, yoga eller en tur

“Skab en uforstyrret stund og et uforstyrret rum. Hold frikvarter fra telefon, ipad og pc” 54

i haven. Andre vælger at lægge sig op på briksen i skønne omgivelser og modtage massage, ansigtsbehandling eller fodpleje. Og det ene udelukker jo naturligvis ikke det andet – og det behøver heller ikke altid være pengepungen, der begrænser os. Vores sansende hud Huden er kroppens største organ. Ca. et par kvadratmeter i omkreds og vejer alt efter højde og drøjde ca. 3-6 kg. Huden indeholder svedkirtler, blodkar, melanocytter og flere hundrede tusinde nerveender. Med alle disse mange hundrede tusinde nerveender i huden, er det også en meget følsom kommunikationsvej for vores sanser. Her mærker vi kulde eller varme, smerte, hvis du brænder eller slår dig, men huden er også sansende ved selv den blideste berøring, der vækker følelser – og at modtage eksempelvis massage giver, udover afslappede muskler, også et alment velbefindende.  I vand, på briks eller i Sverige At forkæle sig selv ved at tage til en kosmetolog, til massage eller tilbringe en dag i et af de skønne spa-steder som Vejle Fjord, Comwell, Skodsborg eller måske et lille hop over sundet til Ystad Saltsjöbad, er virkelig en gave til sig selv. Der er skønne spa-steder fordelt over hele landet. Flere af stederne vælger i dag at behandle med rene og oftest økologiske produkter – og ikke mindst ler af forskellige typer, der er så berigende for huden med vitaminer og mineraler, er blevet populært.


/ skøn

Selve det at træde ind i det rum af ro, vand, pleje og behandlinger kan være en endnu en vej mod velvære for alle sanser og afstresse både krop og sind. Hjemme-spa er også effektivt Man kan også derhjemme skabe sig sit eget rum af selvforkælelse. En halv time kan gøre alverden til forskel, men har man en time eller to eller en hel dag, kan den udvidede udgave med både pleje og hvile være meget forskønnende og restituerende. Skab en uforstyrret stund og et uforstyrret rum. Hold frikvarter fra telefon, ipad og pc. Sæt evt. musik på, med mindre man foretrækker total ro. Om man er til meditationsmusik, Jazzmosfæren med Master Fatmann eller noget helt tredje – måske lyden af rislende vand? – så vælg det, der trykker lige på dine “slap helt af”-knapper. Duftlamper med æteriske olier, et duftlys med rene olier eller røgelsespinde kan også medvirke til at skabe et afslappende rum, hvis du er til det. Der må til gengæld ikke være for koldt i rummet, for så slapper kroppen ikke helt af. Tørbørstning – billigt og effektivt Inden bad er tørbørstning af hele kroppen med en ionbørste eller hamphandsker noget af det dejligste. Det fjerner døde hudceller, men sætter også gang i blodcirkulation og udrensning. Og ionbørsterne, der samtidig frigiver de negative ioner, som modsat virker meget positivt, sundt og velgørende. Start tørbørstningen yderst på kroppen og arbejd ind mod hjertet. Velduftende bad Har du et badekar, er det her, du kan gøre klar til at lade dig sænke ned i saliggørende varmt vand – gerne tilsat badeolier, der giver aromaterapeutisk velvære. Ikke rene æteriske olier, da disse er for stærke og skal blandes op i olier. Flere, f.eks. Dr. Hauschka og Weleda, har badeolier, der kan blande sig med vand og med forskellige dufte, så du kan vælge, om det skal være afslappende eller forfriskende. De kan også bruges til fodbad eller i brusebadet.

“Nogle holder af en runde golf, en løbetur, yoga eller en tur i haven. Andre vælger at lægge sig op på briksen i skønne omgivelser og modtage massage, ansigtsbehandling eller fodpleje” 55


skøn /

Lav dine egne body-scrubs Grøn te-scrub • 1 spsk. økologiske grønne te-blade • 1 dl. økologisk jomfru olivenolie • 1 dl. økologisk rørsukker • evt. 10 dråber pebermynte eller lavendel æterisk olie • Bland og lad stå og trække fra to-seks timer eller natten over. Den nemme med Himalaya Salt Bland den mineralholdige Himalaya-salt i koldpresset kokosolie

Rens ansigtet grundigt, men med omtanke Mange veje fører til … rent ansigt. En vej er Odacités Green Ceremony Cleanser. Den starter ud som pulver og ender med at blive skummet, når den blandes med vand. Matcha og spirulina er de rensende elementer i blandingen, der fjerner snavs uden at nedbryde vores naturlige hudbarriere. Igen er grøn te inde over, her som matcha (hakket) med sin store palette af egenskaber. Badet – hårplejen, kuren og masken Bad, hårvask og hårkur med ens yndlingsprodukter. Mens hårkuren sidder i, kan du passende påføre en dybderensende lermaske. Mange af de ægte lermasker får man mest glæde ved, hvis man holder dem fugtet. Da frigiver de flere mineraler til huden. Man kan lade dem sidde mere tørt på f. eks. næsen, så den her får proptrækker-lignende effekt på genstridige urenheder og hudorme. Hvis du ikke er til masker, men mere til skrub, kan du lave en blid skrub med økologiske havregryn blandet i enten afkølet roiboos-te eller orangeblomstvand eller aloe vera-juice.

Blødgørende olier og serum På det rensede ansigt kan du nu bruge din favorit-mist eller dyppe en vatrondel i den kolde roiboos-te og duppe huden med. Herefter er det serum- og/ eller olie-tid. Hvis du nu tilfældigvis ligger inde med en faceroller med f.eks. rosa kvarts, jade eller ametyst er det her, den kan komme til sin ret. Tag dig god tid og start med at åbne med strøg under kravebenene for at åbne op for lymfen, før du fortsætter med opadgående strøg på ansigtet og afslutter med drænerende strøg ned ad halsen for den optimale lymfedrænage. Den nye milde Baobab-olie fra Avivir kan man komme på alene eller blande i sin ansigtscreme for ekstra næring, men i sin rene form er den fantastisk at have på, mens man bruger sin faceroller. Baobab-oliens nærende vitaminer og omegaer hjælpes dybere ind med facerolleren. Olien efterlader huden silkeblød uden at fedte og har højt indhold af E-vitamin, phytosteroler og omega-fedtsyrer. Uhm, hudlækkerier.

Husk at drikke og fylde huden med fugt Rensende vand: • Stort glas vand gerne 500 ml eller en kande på 1 liter • 1 medium økologisk agurk i skiver • 2 økologiske citroner i skiver • 10 mynteblade Skøn-hud-vand: • 1 liter vand • 1 citron i både • 6 jordbær i skiver • 1 æble i små både • friske mynteblade Skøn-hud-grøn-juice: • 4 æbler eller æblemost • 4 stængler selleri • 2 blade kål • Juices og blandes.

56

Forkæl dig selv med en faceroller – den kan være til nytte og glæde hele livet.


/ skøn

“Selve det, at føle taknemmelighed, giver velvære og ekstra opmærk­ somhed på de glæder, man har i sin hverdag” Afstressning til kroppen Til den, efter badet, varme krop kan du smøre dig ind i din yndlings-bodyolie. Hvis du er til aromaterapi og dufte, kan du gå efter beroligende dufte som lavendel, ylang ylang eller det mere opfriskende med citrusdufte. Det er også her, du kan have glæde af olier, der fremmer cirkulationen, og derfor udrenser i bindevævet, som f.eks. Weledas Birk Olie eller en blødgørende collagenstyrkende og nærende olie som Zinobel Organic Boosts Body Oil. Her får huden glæde af det høje indhold af hybenkerneolie, macadamia, granatæble og arganolie og med en blid duft af stjerneanis og vanille – så fyldt med antioxidanter, vitaminer og gode fedtsyrer. Smoothies, greens, vitale snacks til undervejs Måske har du forberedt en smoothie med alle mulige nærende greens i til din afstressende spa-dag? Måske har du lavet to – en grøn og en med bær og måske en lille tallerken af sunde snacks? Det kunne være kokosflager, lidt mandler eller frugtstykker. Drik gerne en kop hvid te, grøn te eller roiboos-te til, som med de mange antioxidanter styrker kroppen og huden indefra. Find idéer i vores opskrifter her på siderne. Og måske er det her, mens du sidder og nyder indtagelsen, at du kan finde en notesbog frem og skrive ti ting ned, som du er taknemmelig for – det kan også være tre. Det kan faktisk være en gave i sig selv at gøre hver dag – bare tre ting (og man må gerne skrive chokolade på hver dag). Selve det, at føle taknemmelighed, giver velvære og ekstra opmærksomhed på de glæder, man har i sin hverdag. Om det er en hjælpsom kollega, lyden af fuglene om morgenen, eller at man havde medvind på cykelstien – der er meget at glæde sig over! Glædelig velvære og spa!

Lermasker

Ler frigiver mineraler og dybderenser huden

Grøn rens Starter som pulver – ender som mild skum

“Med alle disse mange hundrede tusinde nerve­ ender i huden, er det også en meget følsom kommunikationsvej for vores sanser”

Skøn-hudsmoothies Den blå: • 1 banan • Blandede bær • mandelmælk

Krops-olie Nærende olier i økologisk blanding

Baobab-olier

Den grønne: • 1 banan • 1 avocado • 1 spsk Oil of Life Beauty • 1 tsk Greens (med spirulina, chlorella,mm) F.eks. fra Pukka eller Greens by high on life • evt. lidt æblemost til sødme Smoothie Bowls – Grønne, røde, blå Lav din egen smoothie bowl og pynt den med friske økologiske ingredienser som bananskiver, kokos smil, granola, gojibær, kiwiskiver eller blåbær efter lyst og smag.

Ekstra og mild næring til huden

57


/ oase

Førstehjælp til din hovedbund

D AN

OG

hovedbunden, medens indholdet af kamille, citronmelisse, mistelten, fennikel og røllike beskytter huden og gør den mindre følsom. Shampooen kan anvendes så ofte det ønskes, idet shampooens naturlige aktive bestanddele ikke indeholder skadelige stoffer. Den mest almindelige årsag til tør og irriteret hovedbund, er hårprodukter med skadelige stoffer. Specielt skummemidlet Sodium Lauryl Sulfate (SLS), der fjerner de naturlige olier fra hovedbunden. Olinol No. 301 (som er uden SLS) forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk til vejl. pris for 250 ml. kr. 155,-. Forhandlerinfo: Naturfarm Pharmacy, tlf. 79 30 41 30

IKKE HVIDT ER

EM

IL ET

BØRN, DER TÅ

LE

R

V

Døjer du ofte med hovedbundsproblemer? Tør, skællende eller irriteret hovedbund? Eller måske endnu værre; eksem, hårtab, psoriasis, bumser og inflammation? Olinol No. 301 Shampoo er et effektivt hårprodukt, som mindsker generende hovedbundsproblemer markant. Den afhjælper skæl og irritation i hovedbunden, som er med til at hæmme hårets vækst. Specielt de aktive ingredienser fra manuka og piletræ afhjælper tørre, gule flager og irritation eller inflammation, som kan være medvirkende til hårtab. Burre, enebær, ensian, citron og timian mindsker for høj talgproduktion og forhindrer dannelsen af tør og skællet hud. Tre keratiner, aminosyrer og hexuronsyre virker helende og genskaber fugtbevarende egenskaber i

SO LC R

Omsorgsfuld beskyttelse Avivirs Aloe Vera Kids Sun Safe Lotion SPF 30 er høj solbeskyttelse til de yngste med 70 pct. økologisk aloe vera. Den vandafvisende solcreme er uparfumeret, svanemærket og vegansk. Samtidig med, at den har en høj beskyttelse mod solen, indeholder Kids Sun Safe et unikt højt indhold af økologisk Aloe Vera, plejende olier og beskyttende E-vitamin, som effektivt mindsker risikoen for skader senere i livet. Solcremen er nem at fordele og indeholder kun organiske solfiltre, så den hvidter ikke. Giver både beskyttelse mod solens UVA- og UVB-stråler og kan modvirke soleksem. Find Avivirs Aloe Vera Kids Sun Safe Lotion SPF 30 hos Matas og helsekostforretninger til vejl. pris for 150 ml. kr. 139,50. Forhandlerinfo: Avivir, tlf. 39 69 08 14

58

Er din hud bikiniklar? Eller buler den på den uskønne måde? Appelsinhud er for alle kvinder, tynde og tykke. Det skyldes overordnet en dårlig cirkulation i de små blod- og lymfekar i bindevævet. Der ophobes væske udenfor cellerne i vævet, og samtidig tager fedtcellerne mere fedt til sig. Det betyder, at fedtcellerne efterhånden klumper sig sammen i bindevævet og danner de karakteristiske buler. Citral Lemongræs virker rensende på kroppen i mange sammenhænge, også i forbindelse med appelsinhud. Citral Lemongræs forbedrer vores blodcirkulation, samtidig med at urten afgifter lever, bugspytkirtel, nyrer, blære og fordøjelseskanal. At fordøjelseskanalen afgiftes, betyder også at den kan afhjælpe luft i maven. Kombiner med grøn kost, gåture, tørbørstning og evt. massage med Lignisul MSM udvendigt, der strammer bindevævet op. Du finder Citral lemongræs kapsler og te hos din helsekost. Forhandlerinfo: Natur-Drogeriet, tlf. 86 92 33 33


NYHED FRA

Naturlig og luksuriøs hudplejeserie med baobab Baobab har været brugt i afrikansk skønhedspleje længe og er nu endelig kommet til Danmark i ren form. Den økologiske olie styrker hudens barrierefunktion og har et højt indhold af E-vitamin, phytosteroler samt omega 6 og 9. Den blødgørende olie trænger hurtigt ind og efterlader huden fornyet og forynget. Brug ren baobabolie som ansigtsserum og All Body Pampering Oil som kropsolie. Vælg mellem kropsolie med og uden duft af myrte og nyd godt af baobab oliens unikke egenskaber:

Styrker hudens barrierefunktion Styrker kollagenet Øger hudens elasticitet Kan reducere synligheden af strækmærker Kan reducere rødmen Kan hjælpe på ubalancer i huden Nærer, plejer og blødgør Har antioxidant effekt

facebook.com/avivirbaobab

//

Fakta:

Det skal du vide om baobab Olien, som anvendes til AVIVIR Baobab-produkterne, hentes i en bæredygtig produktion i Senegal, hvor der er stor fokus på både medarbejdernes vilkår og bevarelse af de smukke træer. Baobabtræet hører nemlig til blandt verdens ældste og kan principielt blive op til 3.000 år gamle. I Europa er vi først nu ved at få øjnene op for den unikke råvare fra nogle af verdens ældste træer. Træet er kilde til en lang række råvarer, heriblandt barkfibre, fødevarer, og personlig pleje.

Fåes i Matas og helsekostbutikker

@avivirbaobab

Avivir_184x127.indd 1

06/03/2018 09.56

Lad naturen pleje og beskytte læber og hud

Spirulina er en 3,6 mia. år gammel mikroalge, som er ekspert i at overleve virus, svamp og bakterier. Det patenterede ekstrakt Spiralin® herfra, er den aktive ingrediens i Spirularin® HS og VS.

Spirularin® HS plejer og beskytter herpes sårbare læber Det aktive ekstrakt plejer og beskytter læberne. Indeholder solfaktor 15. Styrker hudens genopbygning. Usynlig lipcare.

Spirularin® VS plejer og beskytter vorte følsom hud Kemi-fri hudpleje af hænder og fødder. Styrker hudens genopbygning. Dokumenteret effektiv og skånsom.

Fås i Helsekostbutikker, udvalgte apoteker eller på Pharmovital.dk Har du spørgsmål, kontakt Pharmovital på tlf. 39 617 618

Innovative skincare with the active microalgae extract Spiralin® – it works, naturally

59


Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Alternativ til binyrebarkhormon? Hvad findes der af behandling mod øregangsbetændelse? Jeg havde øregangsbetændelse i efteråret, som blev diagnostiseret og behandlet ved ørelægen. Jeg skulle dryppe nogle dråber med binyrebarkhormoner tre gange dagligt. Jeg kan nu mærke de samme symptomer kommer igen. Det er en gær-lugt fra øret og lette smerter, (som meget hurtigt kan blive kraftigere) med lidt kløe. Er det svamp, der er tale om her? Jeg er meget påpasselig med, hvad jeg kommer i ørerne (jeg er musiker og skal bruge ørerne, men det skal vi jo alle!). Jeg har flere remedier på hylderne herhjemme: tea tree-olie, den fantastiske oregano-olie, hvidløg i kapsler og Citridal som jeg har hørt, man kunne bruge i svampeovervækst. Jeg har bestemt ikke lyst til at genoptage binyrebarkhormon-behandlingen, men jeg tør heller ikke komme stærk tea tree-olie eller den økologiske oregano-olie (som er blandet med olivenolie) i øret. Jeg har varmet lidt olivenolie op og dryppet det i mit øre de sidste par dage … Hvad kunne man ellers gøre? De kærligste hilsner Musikeren

Svar:

Tine Juul Andersen Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten vagn Hansen/ anna iben Hollensberg Carsten er sundhedskonsulent og uddannet læge. Har arbejdet mange år som praktiserende læge. Anna Iben er speciallæge i almen medicin og heilpraktiker Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Øregangen er ret sart, så det er klogt at undgå den stærke Tea Tree-olie, mens det ikke vil skade med den økologiske oregano-olie i blanding med olivenolie, da begge dele modvirker både bakterier og svampe. Olivenolien alene er somme tider nok. En anden god mulighed er at dryppe øret med rødvin og ligge med øret opad en times tid. Rødvinen er bakterie- og svampedræbende, og den modvirker inflammationen i øregangen. Det er meget effektivt. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent


/ brevkasse

Hvordan får vi børnene til at høre efter? Jeg vil høre dig ad i forhold til vores to drenge på 7 og 4,5 år. Vi har et problem med at få dem til at være lydhøre, når vi giver dem beskeder. Det er specielt et problem i spisesituationer. Da sidder de ofte og laver meget sjov, sådan at det ikke er muligt for os andre at sidde og spise. Vi har forsøgt at tale med dem om dette – i situationerne at tale blidt og mere hårdt. Vi er ikke tilhængere af en for hård tone, men ligegyldigt hvad, er der tidspunkter, hvor vi ikke kan nå dem med ord. Har du nogle enkle råd til, hvad vi kan gøre for, at vores børn lytter mere til os? Vores ældste søn ved godt bagefter, at det ikke var ok og kommer og siger undskyld og er ked af det. Mvh S

Svar: Opdragelse er et komplekst emne. Men det kan fylde rigtigt meget i familien, hvis det giver udfordringer. Både i hverdagen, og når man er sammen med andre mennesker. Drenge på 4½ og 7 år er i forholdsvis høj grad stadig styret meget af impulser og følelser – den yngste selvfølgelig mere end

den ældste. De er i gang med at øve sig i at få ”frontal-lapperne” i hjernen til at styre lidt mere, så de kan passe ind i sociale sammenhænge og være i et dejligt samvær med andre mennesker. Som udgangspunkt vil børn gerne gøre det, som deres forældre ønsker. De er IKKE født til at være på tværs, uopdragne eller provokerende. Men de er meget styrede af deres følelser og lyster, så de kan ikke styre det hele, som voksne kan. Børn har brug for guidning, rollemodeller og også nogle grænser. Når det ikke ”virker” at tale med børn roligt om det – så handler det ofte om at sætte rammerne, så det giver nogle rolige grænser. Det kan f.eks. handle om at se på, hvordan I sidder rundt om bordet. Bliver der snakket med børnene om dagen, så fokus ikke bliver på at lave ballade? Har drengene måske nogle opgaver i løbet af måltidet, som de skal koncentrere sig om? F.eks. at sørge for, at alle har vand i glassene? Måske forventer I, at drengene skal sidde længe ved bordet? Gå i stedet efter en god oplevelse, hvor drengene får spist deres mad og snakket lidt med jer måske bare 15 minutter, og så må de gerne gå fra bordet.

Så kan de voksne få ro til at sidde og sludre lidt bag­efter. Som udgangspunkt skal man være meget varsom med at bruge måltider til at intensivere opdragelsen. Mad er i forvejen forbundet så meget med følelser. Opdragelsen skal helst primært foregå på andre tidspunkter. At få børn til at blive lydhøre handler om flere ting. Det handler selvfølgelig om, at forældrenes forventninger skal tilpasses barnets alder. Trusler er ikke en god ide, selvom det kan være fristende. Trusler arbejder imod børns indre ønske om at gøre, som forældrene siger. Her bliver fokus i stedet på truslen. Men det betyder ikke, at der ikke kan være konsekvenser af børns handlinger. Det er dog nemmere at rådgive, hvis man har nogle eksempler på, hvilke typer af situationer, der opstår hos jer. Jeg vil varmt anbefale dig at læse bogen: ‘Drop Opdragelsen’ af Fie Hørby. Den kan meget mere fyldestgørende og detaljeret sætte dig ind i ovenstående principper. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

Svedeture af kanel-te? Før jul købte jeg en julekalender med te i til min veninde. Mange forskellige slags. Hun blev kisteglad for den. Nu fortæller hun mig, at hun har lagt mærke til, at dem med kanel i gav hende svedeture. Jeg driller hende med, at det er, fordi hun er ved at komme i overgangsalderen. Men alligevel, kan det passe mon? Mvh Pia

Svar: Det var da en dejlig gave at få, så får man chancen for at smage nye teer! Kanel er et varmende krydderi. Så det kan faktisk godt være kanelen, der får din ven-

inde til at føle sig varm. Om det understøttes af, at hun er på vej i overgangs­ alderen, ved jeg ikke. Kanel spiser vi på risengrød om vinteren, og det er en dejlig ingrediens i f.eks. julete. Andre varmende krydderier er f.eks. chili, cayenne, kardemomme, lakrids, ingefær, hvidløg. Mange venlige hilsner Catrine Marcussen, akupunktør

61


Brevkasse /

!

SPIS GER

N Ø

ER – OGSÅ RØD AG BE TS D ER

NE GR

Er rødbedejuice kræftfremkaldende? Jeg er begyndt at drikke et glas rødbedejuice hver dag, da jeg læste, at det er sundt. Nu læser jeg så, at de har et meget højt nitratindhold, og det siges jo at være usundt, idet det omdannes til nitrit; nogen steder hedder det ligefrem kræftfremkaldende. Så bør jeg stoppe mit indtag? Og gælder det samme med spinat og rabarber? Lene

Svar: Jeg synes bestemt ikke, du skal holde op med at drikke et glas rødbedejuice, selvom rødbede indeholder nitrat. Det er rigtigt, at nitrat kan omdannes til nitrit og eventuelt videre til nitrosaminer, der ikke er sunde. Ikke al den nitrat, du indtager fra grøntsager, vil omdannes nitrit, så der kan ikke stilles lighedstegn mellem indholdet af nitrat i rødbede og den mængde nitrit, der kan dannes i kroppen. Nitrat kan også omdannes til nitrogenoxid, der får blodårerne til at slappe af og derved kan have blodtryksænkende effekt. Hvilket jo for

mange er meget positivt. Desuden indeholder rødbeder vitaminer, mineraler, fibre og sunde plantestoffer, som er sundt for os. Rødbede indeholder bl.a. C-vitamin, der kan modvirke dannelsen af nitrosaminer. Vælg gerne økologiske eller biodynamiske grøntsager, da indholdet af nitrat typisk er mindre end i konventionel dyrkede grøntsager, fordi der ikke bruges kunstgødning (indeholder nitrat) i økologisk og biodynamisk landbrug. En mere sundhedsbelastende kilde til nitrit og eventuelle nitrosaminer er kødpålæg. Nitrit tilsættes for at give kødet en flot rød farve, der kan få kødet til at se indbydende ude i køledisken samt for at undgå pølseforgiftning (botulisme). Kødprodukter udsættes også for høj varme, hvilket kan øge dannelsen af nitrosaminer. Vores drikkevand kan også være kilde til nitrat, og hverken kød eller drikkevand indeholder de beskyttende og sundhedsfremmende stoffer som grøntsager. Så alt i alt: Spis gerne grøntsager – også rødbeder! Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Er forhøjet B12-vitamin i blodet et sygdomstegn? Jeg har været til et sundhedstjek, hvor jeg fik taget blodprøver. De viste, at mit B12-vitamin i blodet lå på 1026, altså noget over normal værdi. Det plejer det ikke. Jeg har det sidste år taget 7,5 mikrogram B12-vitamin, men har nu læst, at hvis det er højt, ligger der sygdom bag det. Jeg er mega nervøs. Hvad skyldes det høje niveau? Rikke

Svar: Der er desværre ret mange, der er blevet nervøse ved pressemeddelelsen om, at et ph.d.-studie viser, at forhøjet B12-vitamin i blodet kan have sammenhæng med øget risiko for kræft. Forskerne mener dog ikke, at kræftrisikoen opstår af for stort indhold af B12-holdige fødevarer som f.eks. kød, indmad, ost, fisk og æggeblommer, og der er heller ikke beviser for, at behandling med B12-vitamin er mistænkt for at bidrage til udvikling af kræft. Den ledende forsker, Johan Frederik Berg Arendt har i den anledning udtalt: “Vi kan ikke sige, ud fra dette studie, at B12-vitamin øger

62

risikoen for at udvikle cancer. Desuden viser andre studier, at denne sammenhæng er lidet sandsynlig. Vores tolkning er, at det nok snarere er omvendt. Det vil sige, at det kan være kræftsygdommen, der påvirker B12-stofskiftet og dermed er årsagen til de forhøjede niveauer af B12”. Normalt er der ikke bivirkninger ved et forhøjet B12-vitamin i blodet, over den såkaldte normalgrænse. Mangel på B12-vitamin øger til gengæld også risikoen for visse kræftformer, blandt andet brystkræft. B12-vitamin er et meget vigtigt vitamin, blandt andet for væksten, bloddannelsen, hjernen, nervesystemet og knoglerne. For optagelsen er det vigtigt med tilstrækkelig mavesyre, en velfungerende fordøjelse, sammensætningen af tarmbakterierne, der kan skades af antibiotika, kemoterapi og lægemidler, der medfører en dårligere optagelse af B12. Folinsyre danner par med B12, så det er vigtigt at få nok af begge dele, og B6-vitamin er også vigtigt. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent


/ brevkasse

Jern nok til vegetarisk baby? Min søn er fire måneder og i den forbindelse har sundhedsplejersken været forbi ift. den første mad, han skal have udover brystmælk. Vi regner med at starte om to måneder, når han er seks måneder. Selvom jeg har fået pjecen fra Dansk Vegetarisk Forening, blev jeg alligevel usikker efter sundhedsplejerskens besøg. Hvordan får jeg nok jern i min baby – er kød virkelig nødvendigt? Jeg vil helst undgå soya på grund af gestagen. Jeg vil også høre, om premastication (tygge barnets mad for det, red.) kan hjælpe? Vi tænker at køre en kombi af det med baby-led-weaning. Jeg vil gerne give kosttilskud. Lige nu er han en stor og stærk dreng, der ligger i toppen af kurven, og det håber jeg fortsætter. Mange tak for hjælpen! M

Svar: Det er en klog beslutning at vente med overgang til fast føde til din søn er seks mdr. På den måde har hans fordøjelse tid til at blive mere modnet og klar. Jeg læser det, som at I lever vegetarisk i jeres familie. Det er godt og klogt, at du sætter dig ind i, hvad du skal være opmærksom på i den anledning. Men det er bestemt muligt at give din søn en sund og nærende kost som vegetar. Nej, kød er ikke nødvendigt for at få jern nok. Men det er en udfordring at få jern nok uden kød, når man er et lille barn – også fordi mælk/kalk hæmmer optagelsen af jern. Så jeg vil anbefale dig at give et jerntilskud fra omkring de seks mdr (det anbefalede man for øvrigt til alle babyer mellem seks-tolv mdr) for bare få år siden. Jern fås som dråber til babyer. Danasan dråber er letoptageligt jern. Når han bliver et år gammel, kan han få en god multi-vitamin, som også indeholder jern. Sammen med jern er B12-vitamin et vigtigt fokus, når man ikke spiser animalske fødevarer. B12 er uhyre vigtigt for nervesystemet og det findes kun i meget små mængder i planteføde. Jeg vil derfor også anbefale jer at give et tilskud af det. Det findes f.eks. i dråbeform i Health Aid BabyVit. Hvis ikke I spiser fisk, vil jeg også anbefale et tilskud af DHA og EPA, som er de to vigtige fedtsyrer i fisk og skaldyr. De er utroligt

vigtige for udvikling af bl.a. hjerne, syn og nervesystem. De fås som en flydende fiskeolie, hvilket er nemt at give til babyer – husk at vælge en god kvalitet. Men hvis fiskeolie ikke er et valg for jer, så kan I købe kapsler med DHA og EPA udvundet af alger (som jo er fiskenes mad). Dem kan I prikke hul på og klemme olien ud og give jeres søn. Nordic Naturals er et godt kvalitetsmærke inden for fiskeolie. De har også alge-kapsler. Det er rigtigt, at det er klogt ikke at overdrive soja. Lidt økologisk og gerne fermenteret soja (f.eks. Miso) er et godt supplement til en sund diæt. Men at udskifte al kød med soja – og al komælk med sojamælk er en dårlig ide. Ikke mindst for drenge pga. planteøstrogenerne i soja. I stedet skal I selvfølgelig vælge en variation af andre proteinholdige fødevarer: bønner, linser, kikærter, lidt tofu måske, quinoa, ameranth. Æg er en fantastisk kilde til både fedtstoffer og proteiner, så hvis I er OK med æg, så vil jeg varmt anbefale det til jeres søn. Linser, bønner osv. er ikke så kalorietætte. Derfor er det vigtigt også at være opmærksom på, at kosten skal være nærende. Husk endelig masser af gode sunde fedtstoffer fra koldpressede økologiske olier, avocado, nødder, frø og kerner (helt fint kværnede eller som nøddesmør for at undgå, at de sætter sig fast i halsen). Husk også, at en god sund bakteriebalance er afgørende for en sund krop. Så sørg for at spise masser af fermenterede grøntsager og evt. drikke kefir eller kombucha. Alternativt kan det være en god ide at give et tilskud af gavnlige bakterier – såkaldt probiotika. Det fås også til små børn og købes gerne i helsekosten. Husk også at styrke din egen bakterie-balance. Det er ikke mindst vigtigt ift premastication, da bakterierne breder sig til hele fordøjelsen – også munden. Baby-led-weaning og evt. kombineret med premastication er en fin måde at begynde på fast føde. Premastication er med til at øge optageligheden, men det kan ikke gøre det ud for tilskud af jern, omega 3 og B12. Rigtig god fornøjelse. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

63


brevkasse /

Årsag til mørk eksem om øjnene? Jeg har i nogle måneder døjet med noget eksem omkring øjnene. Det startede ved venstre øje, men er stille og roligt også dukket op omkring højre. Det er under hele øjets kant, ca 5-7 mm og lidt på øjenlågene. Det har lidt rosa/brunligt skær, men klør ikke. I starten kom og gik det, så der gik et godt stykke tid, før jeg gik til lægen, som har ordineret en mild hormoncreme, Hydrocortison 1%. Jeg prøvede at undgå lægen og symptombehandling, men jeg blev træt af at se “zombieagtig” ud og håbede, at en creme ville slå det ned. Men det gør det ikke. Jeg lever meget sundt, stort set vegansk – dog med lidt fisk samt glutenfrit – da det gør min krop og fordøjelse godt. Jeg har ikke ændret på kost eller ansigtscremer mm., som måske kunne give anledning til eksem. Jeg er meget åben for jeres bud på, hvad jeg kan gøre og forsøge mig med. Venligst Hanne

Svar: Det er absolut meget frustrerende og ubehageligt med eksem om øjnene. Der kan være flere årsager, fra hudpleje og makeup-produkter man ikke tåler, men ofte, som du selv tænker, kan det være indefra. Nu skriver du, at du overvejende lever på vegansk kost, og det betyder jo uden mælkeprodukter, som ved rigtig mange er den udløsende faktor for udslæt og eksem. Da det så ikke er “synderen”

her, kunne det være værd at undersøge, om der er andre stoffer i maden, der driller. For nogle kan det være æggehvider, for andre havre , sukker osv. Det kan være et pænt stort undersøgelsesarbejde, så hvis du har mulighed for at opsøge en kinesiolog eller en biopat med en vegatester, der kan teste fødevarer, ville det kunne være en støtte i undersøgelsen. Derudover har du fat i den lange ende med at spise antiinflammatorisk generelt. Jeg har hørt om flere, der har glæde af at drikke kogt vand med friskrevet ingefær – to-tre kopper om dagen – og andre har glæde af frisk rødbede f.eks. i smoothie eller som granulat. Det ville man også kunne blande med ingefær. Derudover ville jeg understøtte kroppen med en multivitamin f.eks. Omni Veg eller Spektro Veg og fedtsyrer fra alger f.eks. fra Algae Omega 3 og mælkesyrebakterier. Evt. suppler med ekstra multi B-vitaminer. Gerne i tre måneder samtidig med undersøgelsen af kosten og fortsætte med at spise så godt, som du allerede gør, så man kommer til “bunds” i det. Selv om du ikke har skiftet hudplejeprodukter længe, kan man godt udvikle en intolerance, så man pludseligt reagerer på noget, man plejer at kunne tåle – særligt i kombination med en indre ubalance. Prøv evt. også der at skifte i en periode – især øjencreme og mascara. Et forslag kunne være Dado Sens Regeneration E Eye Cream, der er lavet til sart hud og irriteret hud. Håber dette kan bringe dig lidt videre. Bedste hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

Hvad kan smerter i kæbe skyldes? Min moster har været til en masse scanninger vedrørende hendes kæbe, men de kan intet se. Hun har oven i det været til tandlæge, og de kan ikke se noget. Hvad kan man gøre, hvis man har smerter i kæben? Jeg håber, I kan svare tilbage hurtigt. A

Svar: Først er det vigtigt at sige at kæbespændinger kan afføde en masse ubehag. Smerte lokalt, men bestemt også andre steder i kroppen, f.eks. skuldre, arme osv. Der går en stor kranienerve (nervus trigeminus) ned forbi kæbeleddet. Den kommer fra fire forskellige steder i hjernen og har stor indflydelse på vores krop. Bliver den irriteret, er der dømt ballade. Nerven kan enten blive forstyrret af, at kæbeleddet eller kæbemusk-

64

lerne er for spændte, at biddet er skævt, at kæben klikker, at man har hårdt sammenbid, måske om natten så man ikke opdager det. Jeg vil tro, at din mosters kæbe er blevet tjekket for fejlstillinger, men at hendes smerter kan stamme fra spændte kæbemuskler. Dem vil jeg forslå, hun får behandlet enten af en, der kan den franske øreakupunktur (auriculoterapi) eller kranio sakral terapi og allerhelst en kombination af begge. Jeg oplever dagligt, at folk ikke får hjælp af tandlæger til sådanne og lignende problemer. Jeg tror bare, vi må konstatere, at tandlæger ikke ved så meget om det, selvom det kan undre mig. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør


/ brevkasse

Jeg er bange for ånder!

IK KAN JEG

KE HJÆLPE

J ER , GÅ

HJ EM

TI

L R JE SE LV

Jeg er en pige på 13 år. Jeg tror, at jeg har en angst for ånder og spøgelser. Jeg har det rigtig svært, for jeg føler, at der er en mand og en lille pige hele tiden her og stirrer på mig. Jeg er i sær bange for at gå på et badeværelse, for jeg kan tit se en mand stå og bare stirre på mig med hans uhyggelig øjne. Det sker også tit i min seng, når jeg skal sove, så kan jeg se en mand og en lille pige stirre på mig og nærmest hver eneste gang, jeg kigger væk, så føler jeg, at de kommer tættere på. Denne her angst gør også, at jeg bare vil løbe, hver eneste gang jeg ser dem. Jeg har det ret svært, jeg har sagt det til mine forældre, og de hører, men jeg føler ikke, at de forstår mig. Hilsen den bange og forvirrede pige

Svar: Tak for dit brev – det er rigtig godt, at du ikke går med din oplevelse alene. Selvom dine forældre ikke umiddelbart forstår, hvad du fortæller, er det vigtigt, at du ikke begynder at skjule det. Måske er der en af dine forældre, som du bedre kan snakke med end den anden? Det kan også være, at du har en bedstemor/bedstefar, tante/faster/moster, som du snakker godt med? Ellers synes jeg, at du skal bede om at få noget professionel hjælp til at finde ud af, hvorfor du ser disse ”syner” – f.eks. snakke med en sød psykolog. Lige nu og her vil jeg sige til dig, at det er ikke så mærkeligt, at du bliver bange for det, du oplever, fordi det er svært at forstå. Til gengæld skal du vide, at du ikke er den eneste. Masser af mennesker oplever ”fornemmelser” eller ”syner”. Uanset om dine syner er virkelige, eller det er din gode forestillingsevne, der ’laver numre’ med dig, skal du ikke skamme dig. Åndeverdenen – det spirituelle – har altid været en af menneskets måder at håndtere det, vi ikke lige forstår eller kan forklare. Psykologisk kan der være flere forklaringer på, at du ser ”syner” lige nu – måske føler du dig presset i hverdagen, eller der er noget, der går dig på? Det vigtigste er, at du ved, at ånder/spøgelser ikke er farlige. Nogle tror endda, at spøgelser er engle, der passer på os (såkaldte skytsengle), måske nogen fra din fortid eller familie. Andre mener, at det bare er tilfældige personer, som ikke kan slippe den fysiske verden helt, fordi de synes, at de mangler at gøre noget ’færdigt’ her på jorden, inden de smutter helt – de er så at sige kommet for sent til ’færgen’ til den anden side, hvor de kan finde ro. Det betyder, at de faktisk ikke vil noget lige med dig, de prøver bare at finde vej til færgen. Derfor kan det nogle gange hjælpe, bare at sige højt til dig selv og/ eller dem, at: ”I har ikke noget med mig at gøre, jeg kan ikke hjælpe jer, gå hjem til jer selv”. Rent praktisk, lige nu og her, indtil du eventuelt får noget hjælp, kan du forebygge, at din opmærksomhed opfanger/skaber disse syner:

1) Lad en lampe være tændt om natten. 2) Lad lidt god musik køre i ørerne, når du går på badeværelset osv. 3) Forsøg at tænke på noget dejligt – en person, du er glad for, eller et sted, hvor du føler dig godt tilpas. Måske en dejlig ferie eller en god veninde, eller et familiemedlem? Hvis du har en ting, der minder dig om det dejlige, så tag denne ting med dig, så du kan mærke den i hånden, lommen. Jeg håber, at du kan bruge mine råd. Og husk at bede om hjælp (igen) hos dine forældre eller nogle andre voksne, hvis det fortsætter. Venligste hilsner Birgitte Aagaard, coach og terapeut

65


næste gang i naturli /

Næste nummer Hvordan endte det med at stå så slemt til med Moder Jord? Næste gang ser vi lidt bag om flere af forholdene i temaet ’Grøn fornuft’.

r Udkomme den 18. juni

Økonomi, forskning og forurening er nogle af de områder, der hænger sammen og spiller ind. Men der er også positive sider, trends og fornuftigheder, som vi selvfølgelig sætter spot på, når vi lægger op til sommer, sol og ferie i juninummeret. Da spildet blev en bevægelse For 10 år siden var Selina Juul en helt almindelig ukendt dansker. Men så fik hun nok – nok af madspild. I dag har Selina modtaget flere priser og haft møder med både kendisser og politikere, der bakker op om projektet og organisationen Stop Spild af Mad. Vi har fået en snak med Selina om, hvad der driver hende – og hvorfor vores madspild er så vigtig en sag for hende. Dyrk det grønne guld ”Det er dyrt at leve sundt”, lyder undskyldningen for at købe de dårlige og billigere råvarer. Men sådan behøver det ikke være. Vi har gode tips til at udnytte det grønne bedst muligt og få det til at spire og give nye afgrøder igen. Smart, ikke?

Naturli på nettet

Pas på vandet! Vores drikkevand er truet, og tiden, hvor man kunne tænde for vandhanen uden bekymringer, er faktisk forbi. Vi ser på, hvor slemt det står til, og hvad du kan gøre, hvis du gerne vil sikre dig og familien rent drikkevand.

Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside:

Alt i én gryde Spar på opvasken og lær at lave mad i én gryde. Den nye trend med ’one pot’ er kommet til Danmark, og vi har tips, tricks og selvfølgelig smagsprøver klar, hvis du vil springe den store opvask over.

66

www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

helse

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

s Danmark ste mest læ ssundhed magasin

tema

Ren start

Udrensning

fup eller fidus?

Sukker

– hjælp kroppen med at gøre rent

den søde, skjulte årsag? – til overvægt, træthed og sygdom

David Perlmutter

Gluten er et problem Vores tarmflora har indflydelse på hjernen. Mød den amerikanske neurolog, der bl.a. advarer mod gluten.

+

Sunde snack

VIDEN OM SUNDHED

Udgave 03 / marts 2018

FOKUS PÅ MEDICINAFHÆNGIGHED

GRAVID:

Slave af medicin

Sund og fit

Detox din hjerne

Sonja Richter

Min krop er mit instrument

Stort interview med

Vigga Bro

www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk

Helse:

nyheder

motion

sundhed

TRÆN DINE KNÆ STÆRKE

+

Det kroniske AV!

TEMA OM SMERTER, DER IKKE FORSVINDER

Hvis jeg presser krop og sind for hårdt, bliver jeg syg og umulig som et overtræt barn

Gamle fortjener respekt som alle andre Nr. 01 2018 / Hjælp til januar-motion / Gode råd til mere energi / Nå i mål med Q10 Få mere kropsbevidsthed / Vand – den rene vej til skønhed / Ro på tankerne

Boost din styrketræning

VIDEN KAN FOREBYGGE RYGBESVÆR

Alle kan blive afhængige, og vejen ud af lænkerne er hård

mod sukkertrang Er aluminium synderen i vacciner?

TEMA

Sund graviditet

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

+

Fasthold dit vægttab Korsbåndskader Håndbold-fitness Gå-motion er go’ motion

NR.01 2018 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

67


BECAUSE BEAUTY IS A PLEASURE! Beauty Bear er lækre beauty vitamin gummies, som har et nøje sammensat og højt indhold af vitaminer, mineraler og næringsstoffer, der styrker og

NYHED

vedligeholder din hud, dit hår og dine negle - alle med dokumenteret virkning. Beauty Bear er 100% vegansk, 100% fri for kunstig farve-, smags-, og sødestoffer og er IKKE testet på dyr.

VE OG R A F URLIG UGT T A N 100% AG FRA FR SM

100% VEG

A N S K!

Fås hos Matas, i helsekostbutikker, #BeautyIsAPleasure

webshops og på www.beautybear.dk

@beautybearvitamins www.beautybear.dk

Naturli-2018-04  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2018-04  

Danmarks alternative sundhedsmagasin