Page 29

Eventyr

Vi mødtes med vores guide fra Discoverarabia.today kl. 8.30. Han var meget ivrig efter at samle flokken af turister og fastboende udlændinge. Vi skulle afsted mod saltvandsmangroverne, inden tidevandet blev for lavt og vi derfor ikke kunne komme afsted på den planlagte tur. Luften var 30 grader, da vi kørte ud i ørkenen mod det 25 grader varme vand. Det var svært at forestille sig, at vi ville møde hav, da vi ikke kunne se andet end sand og ørken, så langt øjet rakte. Men pludselig var vi der. Vores guide og hans hjælpere tog imod os. De noget tunge (turistvenlige) kajakker lå klar, og vi fik instruktioner på et klart og letforståeligt engelsk – det er ikke en selvfølge i Qatar. Det er heller ikke en selvfølge, at tidsplaner holdes. Men med tidevandet som en vigtig faktor og med et firma, der viste sig at være fremsynede og faktisk klar til at tage imod turister, klappede det hele. Rokker, flyvefisk og flamingoer Jeg holdt mig i udkanten af flokken og nød det blanke vand. På udturen var der ikke en vind, der rørte sig. Småfisk sprang omkring kajakken, mens rokker og krabber forskrækkede flyttede sig hen over bunden. Hejrer, flamingoer og andre fugle, jeg ikke kender navnene på, holdt skarpt øje med os, mens vi forstyrrede deres liv i mangroven. Guiden delte ud af sin store viden om naturen i området og den unikke måde, mangroverne kan leve i det saltholdige og meget varme miljø. Mens vi roede, og mens vi badede i det varme vand nær en banke fyldt med flamingoer, fortalte han også om firmaets visioner. I Qatar er forbruget af aircondition, forbrug af luksusvarer, plastik og vand massivt og genbrugstanken er ikke slået igennem. Stort set alle varer flyves eller sejles ind til landet, da ørkenlandet producerer meget få varer selv. Ligesom turismen ikke er udviklet, er synet på genbrug og forbruget af naturens ressourcer heller ikke på højde med, hvad jeg er vant til. Dette firma var dog usædvanligt bevidste om deres færden i det unikke naturområde. Ingen plastikflasker måtte medbringes, ingen affald efterlades, og der blev kraftigt opfordret til respekt for dyre- og plantelivet. De havde visioner om at udbygge med et vandsportscenter samt et læringscenter for børn og turister efter bæredygtige principper, men kommandovejene i Qatar går

gennem Emiren og hans ministerier, hvor det kan være svært at trænge igennem. Så der kan være lang vej, før Discoverarabia finder lydhørhed for deres budskaber. Som det er nu, er det kun de fastboende eller gæster på de større hoteller, der har adgang til SUP-boards, kajakker og vandski. Der er dog planer om at leje ud til turister på dagsbasis. Efter vores store naturoplevelse fredag, havde vi fået blod på tanden. I parkeringskælderen i det kompleks, hvor vi boede, hang der en kajak og adskillige boards. Gennem vagter og servicepersonale i bygningen fandt vi langt om længe ud af, hvordan vi kunne låne en dobbeltkajak. Det tog et par timer, og vi var tilbage i den velkendte ineffektivitet, som man skal indstille sig på for at nyde ferien i Qatar. På Perlen, hvor vi boede, var det besværligt at finde et sted at få kajakken i vandet. I marinaen skulle man være medlem for at kunne benytte broen, og mange af strandene er private og hegnet ind på forskellig vis. Men det lykkedes os at tale godt for en vagt på marinaen, og vi fik endelig kajakken i vandet. Rundt om Perlen via Venedig Da vi endelig kom afsted, havde vi en noget hårdere tur rundt om den kunstige ø Perlen end forventet. Vinden var hård, og bølgerne ville gerne bestemme retning på vores tunge og ufleksible fartøj. Vi forsøgte at holde os kystnært og fik mange indtryk af det kunstige menneskeskabte miljø. Vi passerede industrihavnen og nogle af Emirens boliger (en-familiehuse på størrelse med indkøbscentre). Vi passerede utallige luksusboliger under opførelse og nogle indflytningsklare – men tomme.   Vi kom endelig i læ ved Port of Arabia, som er en enorm havn for yachter. Mange af dem forlader sjældent havnen, men fungerer mere som sommerhuse. Herfra sejlede vi gennem kanalerne til vores eget område, der er anlagt som en kopi af Venedig og fandt en strand, hvor vi kunne hive kajakken i land.

Mit håb er at tage mine børn med til VM i fodbold i Qatar i 2022 og kombinere det med en kajakferie. Med den udvikling jeg har oplevet i Qatar gennem de sidste tre år, er det helt uforudsigeligt, hvor langt de kan være nået med udviklingen inden for turisme, byudvikling og bæredygtighed i 2022. Qatar satser på turisme i fremtiden. De er adskillige skridt bag f.eks. Dubai, men mit håb er, at landet vil blive mere tilgængeligt for turister og, at styret vil opdage, at netop fokus på bæredygtighed, også i turismen, er vejen frem i forhold til at tiltrække udenlandske gæster til et land med en helt fantastisk natur og alle muligheder for at dyrke vandsport.

Fakta om Qatar Indbyggertal: 2,6 millioner indbyggere Areal: 11571 km2 Religion: Muslimsk Styre: Emiren som har nedsat ministerier. Emirtitlen går i arv Havet: Den Persiske Golf med saltindhold op til 42 promille. Et af de mest saltholdige have i verden Arrangør af kajakture: Discoverarabia.today

Bliver Qatar et turistmål? På grund af klimaet og den lange kystlinje kunne Qatar blive et ideelt sted at åbne for vandsportsturisme. Og hvis du ikke er bange for at planlægge turene selv og har en god portion tålmodighed, så er Qatar en naturoplevelse ud over det sædvanlige.

| 02-2018 29

Kano & Kajak-2018-02  
Kano & Kajak-2018-02